- Milyen egeret válasszak?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen TV-t vegyek?
- Hisense LCD és LED TV-k
- TCL LCD és LED TV-k
- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már tényleg kevés lehet!
- HDD vs SSD: Ki nyer 2025-ben? – Tech Percek #4
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
Új hozzászólás Aktív témák
-
karandip
tag
üdv
vettem egy külső házat a hdd-hez, és mivel abban nincs hűtés, általában 45-47 fokra áll be egy óra után. Én ezt egy kicsit soknak érzem. Tennem kéne valamit ez ügyben? -
DrojDtroll
veterán
45 fok még sok winyónál? fölé sosem megy
Hűtéssel túl hangos lenne ezért kérdezem. -
Tenager18
senior tag
Üdv all!
Nekem egy Seagate ST3300831SCE HDD dübörög a gépemben, terhelésnél 45-46fokra megy fel a hőmérséklete ... ez milyennek mondható ? Még elfogadható érték ?
Köszönöm
-
törölt tag
Van egy Maxtor 6L250RO merevlemezem, alatta egy 8cmes 2000rpm-es Actic F8as venti. Idle állapotban a winyó 21-23 fok, netezés, egyéb közben max 30. Nem alacsony ez így télen? A venti a nyár miatt lett bekötve, de nem szedtem ki, hogy nehogy a hőingadozás tönkrevágja. A lakás nem klimatizált általában 23-24 fok van.
-
kovi831
aktív tag
Sziasztok.
Van olyan program ami a tányérok fordulatát tudná befolyásolni?
Egyrészt, hogy ne rezonáljon(a pc ház), másrészt meg ne fűtsön.Pedig elől van van egy 120-as venti, így is melegek, persze biztos a szoba hőmérséklet miatt(25-27Cfok). Főleg "alvó" módba lenne értelme mikor nem játszok, hanem megy a torrent meg egyéb nem fontos program.
Szerk.
Van benne három is, azért kéne.De lehet jobban járnék, ha vennék egy darab 2 terrásat. -
szcsaba1994
tag
Az mennyire normális, hogy a külső HDD-m maximálisan 61 fokig megy fel, de sima másolás közben is 45 fokos?
Egy eredetileg belső, SATA HDD-t raktam USB rack-be. Programok is futnak róla, nem csak adattárolásra használom.
A Rack márkája Coolink -
ÁdiBá
veterán
Sziasztok.
Mennyi az a hőfok ami már nagyon kritikus lehet a merevlemeznek?!
Volt olyan jó idő mostanság hogy a merevlemezeim elérték a 47-48 fokot.
Most jelenleg 36-38 fok körül ingáznak.
WD BlackCaviar 2TB SATAIII (ebből van három a gépemben abból kettő RAID0-ban funkciónál)Kicsit magasnak tartom a hőmérsékletet és vásároltam rá egy ventilátort a hardverkerből.
Egyenlőre csak teszt erejéig egy darabot.
ITAKAZE 15.23CFM 14.5DBA -
-
cseke94
csendes tag
Samu HD322HJ általában 32 fok körül... max 40
Samu SP1203N...most 45...max 61 fok...meleg az SP,nem? -
zolee5016
őstag
Sziasztok! Múlthéten cseréltem a rendszervinyómat egy WD Raptorra.Addig semmi extra dolog nem történt,viszont azóta 10 fokkal feljeb mentek a vinyóim.És nem csak a Raptor hanem mind az összes.
Most igy néz ki a cucc , esetleg be kéne avatkoznom ,vagy hagyhatom igy
-
menthix
tag
Kicsit hűvös van a szobámban manapság
-
704183160
csendes tag
Sziasztok!
Az ölembe hullott egy ASUS V50X laptop
A vinyó Sentinel szerint járt már 65 fokon is, ezt leszámítva 98%-os a kondició, de nekem 50 fok korul leáll. Ha újraindítom egy kis hűtés után, akkor minden ok. Mi lehet a gond? A hűtése megy rendesen. Winchester probléma esetleg???
-
flash-
veterán
sziasztok
cm590es házam van
az elől lévő hűtőventi fordulatszámát mivel nézhetem,állíthatom? -
JoolsNOS
veterán
Sziasztok!
Hallott valaki olyanról hogy a vinyónak nem jó ha 30 fok alatt van? Mert hogy az az üzemi hője. Ennek mennyire van valóságalapja? Mert az 500as samum 23-26 fok szokott lenni. De ha van alapja a dolognak akkor leszedem róla a hűtőbordát.
köszi -
sagvary
aktív tag
Biztos, hogy rengeteg rossz hőfok érzékelő van, mert lehetetlen, bekapcsolásnál a 7 fokos eltérés, amit több gépnél is tapasztaltam.
-
sagvary
aktív tag
válasz
sellerbuyer #943 üzenetére
Hogy lehet, ez szerverházban gyenge szellőzés? Rakjál bele 2 9-12 cm nagy ventit.a vinyóknál be, az ellenoldalon kifújással.
-
JetiRulez
őstag
-
JetiRulez
őstag
Helló!
Maxtor 6l040j2 40Gb merevlemez szétszedett ház mellett, teljes terhelés alatt eléri az 55°C-ot. Ennél tovább nem mertem tesztelni. Mit lehet tenni vele? Csere érett? -
sagvary
aktív tag
A gépemben csak Samsung eco HDD-k vannak. A rendszervinyó (EcoGreen 1,5TB (HD153WI) 8 fokkal melegebb mint a raktár (Samsung EcoGreen F2 1,5TB (HD154UI), amikor csak a neten vagyok, és nincs semmi extra terhelés. Nem túl sok ez a különbség? Lehet ennyi a két féle eco hdd miatt esetleg?
-
sagvary
aktív tag
Vajon mennyi a valós hőmérséklete a vinyóknak, mert a sentinel szerint is külön be kellene ezt mérni, akkor ad pontos értéket.
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Sziasztok.
640 GB Western Digital Caviar Blue (WD6400AAKS-65A7B2) esetében a 38-41 C-os átlag elfogadható hosszútávon?
És 320 GB Hitachi HDT725032VLAT80 -nál a 38-40 C?
Nincs rajtuk extra hűtés, csak a házban elől egy 12-es, hátul meg egy 8-as venti. Belülről viszont elég zsúfolt a dobozka, mert 4 vinyó van benne + hangkártya. Háztípust sajna nem tudok mondani.
Előre is köszi.
-
Giannylock
csendes tag
Sziasztok!
Én egy WD 1,5 tb geern hhd-t használok.
Scythe Quiet Drive, keretben álitom teljesen hangtalan, valamint 34c-nál feljebb még nem ment, Tudni kel, 4tányéros 7200on pörög, Rendkivül elégedet vagyok vele.Szép napot.
-
Illidan
tag
Figyelembe véve, hogy két hete, amikor a posztot írtad, sokkal hidegebb volt, mint most, nagyjából reálisnak tűnnek a mért értékek. A Samsungnál talán csalhat lefelé 4-5 fokot. Hűtés nélkül egy kicsit keveslem a hőmérsékletét.
Nálam most az alábbi értékeket mutatja a gép, 28 fokos szobahőmérséklet mellett:
- Hitachi 7K1000.B: 35°C
- WD WD15EADS (5400rpm): 33°C
Egymás alatt van a két hdd egy CM rekeszben, amit egy kicsit átalakítottam.Sajnos muszáj voltam az egész racket darabokra szedni, mert teljesen alkalmatlan volt arra a célra, amire eredetileg szántam, nevezetesen a winchesterek rezgéseinek elnyelésére. Jelenleg gumis rögzítéssel vannak benne a hdd-k, ami azért lényeges a hőmérsékletük szempontjából, mivel nem tudnak hőt átadni a ház fém részeinek. Ez nem igazán előnyös, de legalább a rezgést is sikerült teljes mértékben kiiktatni. Az ideális hőmérsékleten tartást pedig megoldja a kicsit hangos CM ventilátor helyére szerelt 12 centis Coolink SWIF 2.
-
Worker
aktív tag
Üdv!
3 vinyó van a gépbe, és "érdekesek" az adatok, kicsit kételkedem a hőmérséklet hitelességében.
- 320-as SATA Samsung: 27°C (hűtő nélkül, de sok hellyel)
- 320-as IDE Seagate: 33°C (rack-ben, sufnituninggal alászerelve egy 8centis venti)
- 80-as IDE Seagate: 37°C (0 venti, de ennek is van némi helye a szellőzésre)Reálisak ezek az értékek úgy, hogy csak a rack-es vinyó alá van hűtés rakva, vagy érdemes lenne félnem, h rosszul mérnek az "érzékelők"? (rackben korábban hűtés nélkül már főtt meg egyszer vinyóm, azóta van alatta hűtés)
Ja, és az összes hőfok közepes terhelésnél ennyi.
A ház egy régi Codegen ház, kis átalakítással most már elég tágasan elférnek odabent -
sellerbuyer
őstag
Hahh, megoldódott a probléma. Mégiscsak a házzal volt a gond. Ki kellett szednem néhány takaró elemet és máris normális a hőmérséklet. Hogy nem vettem észre előbb?
Ki gondolná, hogy ilyen sokat számít néhány műanyag, vagy fém takaróbigyó?... -
sellerbuyer
őstag
Sziasztok!
Az mitől lehet, hogy egy bazinagy, szellős szerverházban három vinyóm is 57-60 celsius fok között van alapjáraton, terhelés nélkül?
Két db egyforma SATA Samsung 500GB van, meg egy db WD 320GB Sata, mindegyik 7200-as.
Ezeket az értékeket Everest Ultimate méri mindhárom vinyó esetében.
A házban 10db 5.25-ös hely van, kb. minden másodikban vannak a vinyók, tehát van köztük hely. Kézzel is érezhető a pokoli hőség a vinyók közelében, tehát az értékek egészen biztosan jók, valami más lehet a gond, de nem bírok rájönni, hogy mi. Bios-ban AHCI van állítva és rendesen mennek a vinyók, nagyon gyorsak is.
-
tamast2
csendes tag
A hard disk a gepemben 41 fokra is felmegy 23 fokos szobahomerseklet mellett. Mi lesz nyaron? Ilyenkor mi a teendo? 40 fok az mar sok azt irja az a sentinel program. Azt hiszem ettol olyan lassu a gepem is, valami baj van vele. A gepen uj a windows, semmi virus nincs rajta, alig nehany programot tettem ra es megis lassu. Lemeztoredezettsegmentesitest is csinaltam. Le - le fagy fel percekre, aztan megint megy egy kicsit docogve. A processzor csak max. 33 fokos, ugyhogy azzal nem lehet baj. Akkor megis mi a gond szerintetek? halottam olyat aki azt mondta, hogy az o hard diskje 54 fokon van mar egy eve es semmi baja nincs, az enyem ha 41 fokra felmegy lassul a gep es akadozik. Mi az igazsag? Mit csinaljak?
-
JJános
addikt
Nekem 160-as vinyóm van 3. A 3.-ik külső rackben. Nem fontos.
Samsung sata 27 fokos, amikor már legalább egy órája be van kapcsolva a gép, és kicsit meg van hajtva. Rendszeresen figyelem, és az "rthdribl nevű progival meghajtom a gépet. Ilyen 15-30 percig.
Samsung pata mobil rackben van, 32 fokos, és jól szellőző gépben, bár rendszeresen aggódok a hőfokok miatt.
A rackből kivágtam a ventit, mert hűteni nem nagyon hűtött, de azt hangosan.
Azt olvastam itt, hogy 60 fokot elvisel a vinyó. igyekezek 40-en innen tartani.A tápban 12 cm-es van, a gép elején egy compaq gépből való 10 cm körüli húzza be a levegőt, és a táp alatt 2 db 8 cm-es tolja ki a meleg levegőt.
Érezhető szellőzés. Mindez azért, hogy semmi ne haljon be.
Kérnék tapasztalt hsz.-t. Jól csinálom, túlzott óvatos vagyok, vagy van-é valami amivel foglalkozzak? Köszi!
-
szakalistvan
senior tag
Bocs h ilyen későn válaszolok mindig
Nem vagyok otthon ebben a témában,de vannak topikok,pl Külső merevlemezek , Azonnali kérdések -
T.Krisz
csendes tag
válasz
szakalistvan #935 üzenetére
nem lehet álitani automata de nem vetem észre hogy feljebb kapcsol
esetleg ajánlani tudnál egy ojatt amin nagy ventilátor van ? -
T.Krisz
csendes tag
válasz
szakalistvan #933 üzenetére
megy benne a venti
azt irják érzékeli a hömérsékletet és feljebb kapcsol akkor gondolom de nem vetem észre ! -
T.Krisz
csendes tag
üdv.
tudnátok segiteni ?
vetem egy THERMALTAKE VI-ON 3.5 külsö vinyo tárolot
és benne egy WD Caviar Black 1 TB SATAII vinyo van a hömérséklete 47° C
ez normális ???
ja és nincs terhelve ! -
Vasinger!
nagyúr
500-as SATA 2-es Samu winyóm van. IDLE,LOAD:24,26 fok. Ezek az értékek mennyire vészesek? Mennyi lehet a max? Nem nagyon hűtöm, csak elöl van egy venti, ami vmennyit fúj rá.
-
dugomc
tag
igen ugyanaz a tipusszámuk is nem is tudom megkülömböztetni őket csak program alapján
biztos az a hunyó mert most 12 fok külömbség van 52 és 40 oldallap nincs a házon és nincsenek kapásból egymás alatt sem egy rész üres marad. A 40 még azt mondom ok 40 de az 52 szerintem hülyeség.
-
dugomc
tag
jah az úgy normál kb mert 25fokról indulnak kb. de az egyik és a másik között 10 fok külömbség van és az a melegebb ami nem is dolgozik annyit, a windows a hüvösebben van rajta. Már 55 fokot mér a meleg vinyó. De tapintásra egyikse tér el a másiktól. Azért 10 fokot észrevennék szerintem kézzel nem?
-
sgergi
veterán
-
dugomc
tag
Egy olyan problémám van hogy HD Sentinellel mérem a vinyókat és van 2 db WD 250es vinyóm az egyikre 52 fokot ír a másikra 41et. A 2 vinyót egyszerre vettem. Kézzel tapintásra nem tűnik melegnek, inkább normális. Mit gondoltok, hülyeséget ír a program?
-
Stirbi
addikt
válasz
MR. Anderson #920 üzenetére
sziasztok
az leehet de a samukban a szenzor alul mér 6 fokkal kb hanem többel -
MR. Anderson
tag
sziasztok nekem a 200gb-os samsung vinyóm (HD200HJ) 26-29° körül szokott lenni pedig csak a ház elejében lévő 12cs-es venti hűti.
-
Kelvin
őstag
Examining hard disk configuration ...
HDD Device 0: /dev/sda
HDD Model ID : SAMSUNG HD321KJ
HDD Serial No: S0MQJ1DPB07730
HDD Revision : CP100-12
HDD Size : 330285 MB
Interface : S-ATA II
Temperature : 27 °C
Health : 100 %
Performance : 100 %Ezenkívül még van a kézrátétel ami alapján ippeg langyos
Egy szép nagy és jól szellőző házban van..., -
Hukkle
tag
Hello! Az előző kérdésre valaki tudna reagálni?
-
Hukkle
tag
Sziasztok!
A Samsung F1 vinyáknak mérte valaki a hőmérsékletét normális műszerrel, tehát nem SMART-ból olvasó progival?
Ha van ilyen kartárs itt akkor arra lennék kíváncsi, hogy 12cm-es hűtéssel és a nélkül mit mért, milyen házban.
Remélem, nem vagyok nagyon nagy igénnyel, de ez tényleg segíthetne.
-
Kecsua
tag
Hali nekem samsung 320-as sata2-es noname 2 ventis hűtővel átlag 28 fok. Előtte venti nélkül olyan 35 fok körül volt. Mobil rack-es vinyó meg 34-38 fok volt eddig de az csak általában annyit megy míg az adatokat áttolom róluk utána kikapcs, kiszed.
-
Henk
veterán
Őszintén nem sok mindent értek abból amit írtál.
Nekem elötte hűvösebb volt mert akkor közvetlenül egy 12cm-es venti mögött volt.Én azért vettem ezt a passzív hűtőt mert nagyon rezonált és zavart.A rezonálás megszűnt,igaz így pár fokkal melegebb,de 38 fok fölé egyáltalán nem megy.Szerintem ez teljesen jó. -
Henk
veterán
Most vettem egy ilyen vinyót én is,igaz az enyém AAKS.Gyorsan vettem hozzá egy revoltec passzív hűtőt(inkább rezgéscsillapító).Eddig 38 fok fölé még nem ment,bár elég jó a házam szellőzése.
Szerintem a legjobb ha az elülső házhűtő venti mögé rakod közvetlenül.Nekem elötte úgy volt,annál jobb hűtés szerintem ne kell. -
nova001
senior tag
hali
vettem egy WD 500 AAJS vinyot és kb 45fokos terhetlés alatt :S
mondták páran h sok és hütsem, kérdés mivel ? ajánlotok valami jot :S -
beltram
tag
samsung sp0812n - terhelés nélkül 23 fok.
-
Skizz
addikt
Nálam egy 160-as Maxtor dolgozik a gépen.
Egy 12-es venti tolja rá a friss levegőt, így max. 28 fokos egy CM Elite 331 házban, de ha lerakom a gépház aljára, és kikapcsolom a ventit, akkor átlag 52-55 fokos. -
pyngi83
csendes tag
Nekem WD 1600 JS 160 GB max 40 fok ha nyomom a game-t. Ja es csapnivalo a dobozom szellozese.... majdnem 0.
-
Veriakilis
senior tag
téves.
-
Gabesz27
csendes tag
válasz
yakuza.tora #902 üzenetére
Nagyjából már túl tettem magam a dolgon, mivel műxik hibátlanul, egyik teszt progi sem talált hibát rajta és találtam egy külföldi fórumot is ahol kitárgyalták a problémát és a WD is elismerte:
[link]
Köszi mindkettőtöknek...
[Szerkesztve] -
sgergi
veterán
válasz
Gabesz27 #900 üzenetére
Valószínüleg hibás a szenzor, mert hideg indításnál kb. szobahőmérsékletet kéne mutatnia. Kézzel is összehasonlíthatod a másik vinyóval, nagyjából érződik a különbség, de a legjobb az lenne, ha egy hőmérővel lemérnéd. A fórumon néhol megtalálható melyek rossz szériák, utána kell keresni, mert több helyen vannak elszórva az adatok.
Új hozzászólás Aktív témák
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen egeret válasszak?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Ukrajnai háború
- Óvodások homokozója
- Suzuki topik
- Clair Obscur: Expedition 33 teszt
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A16, Samsung Galaxy A26, Samsung Galaxy A36, Samsung Galaxy A56
- NVIDIA Quadro M2000 4GB 128bit GDDR5 videokártya
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40A9 docking station
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 12, Xiaomi Redmi Note 12 Pro, Xiaomi Redmi Note 12 Pro+
- Samsung Galaxy S23 Ultra 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest