- Programajánló: közeleg az idei Bacsis-tuning Retró Számítógép kiállítás
- Computex 2025: az Akko klaviatúráira nem mondható, hogy unalmasak
- Computex 2025: szinte mindenre gondol a Team Group
- ATX 3.1-es tápokkal gyarapodott az MSI MAG termékcsaládja
- Még mindig nem döntött az ASML High-NA gépeiről a TSMC
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen videókártyát?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Projektor topic
- Computex 2025: az Akko klaviatúráira nem mondható, hogy unalmasak
- Milyen notebookot vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- E-book olvasók
Aktív témák
-
-
Khelben
nagyúr
válasz
robi0604 #6695 üzenetére
a 2 front Fischer SME 193, 3utas nagy böhöm doboz, 80/130W, 8ohm.
A center Technics SB-PC10, 80/160W, 8ohm,a surroundok Technics SB-PS10, 25/50W, 4 ohm. Együtt ha minden igaz, SB-PT10-nek hívják őket.
Így néznek ki. -
Khelben
nagyúr
Üdv!
Olvasgattam itt ezt az ohm-os dolgot. Nálam úgy néz ki az 5 hangfal, hogy van 2 80W/8ohm-os front, egy 80W/8ohm-os center, és 2 db 25W-os sorround, amik viszont csak 4ohm-osak. Ehhez készülök venni egy JVC RX-5060-at, ami 5x100W/8ohm. Jó lesz ez nekem ezekhez a hangfalakhoz?
Az az érdekes, hogy a center és a 2 sorround egy szett (technics), mégsem egyforma az ohm... Vagy olyan erősítőhöz szánták őket, ahol külön állítható hangfalanként az ohm érték? Esetleg ez a JVC ilyen? Lesz valami baja, ha rákötöm a 4 ohmosakat? -
Dany007
veterán
Na, tegnap sikeresen megérkezett ugye az Onkyo - tx-sr307-es erősítő.
Persze, hiába lesz ajándék, nem bírtam ki, hogy meg ne nézzem este. Muszáj volt kibontani, eleve, hogy megvan-e minden, meg főként a kíváncsiság.Hát valami gyönyörű. Hatalmas, van súlya is rendesen. Nagyon igényes, szakszerű a csomagolás. Még arra is figyeltek, hogy a két szélén lévő nikecelen legyen kis fogantyú nyílás, így egyszerű kivenni...
Szóval van a kartondoboz. Két oldalt kb 4-5cm vtg. nikkecel réteg. Felül vannak a papírok. Zacsiban. Szabályos kisebb könyvet adtak hozzá. A zacsiban van még a táv, két elem hozzá, a mérőmikrofon, kábelek, még antennát is adnak hozzá. Majd ezalatt van maga az erősítő a két nikkecel között. De még az erősítő is be van csomagolva egy átlátszó kis zacskóba. Gondolom ha valamiért víz érné a dobozt, akkor az erősítő akkorse kapjon vizet.
Szal kiszedve a dobozból, leszedve róla a nikkecelt, majd lehúzva a védőzacskót egy újabb fólia védi az előlapot. Még ez is : ) Tehát tényleg mindenre gondoltak. És minden igényesen sárga szalaggal odaragasztva, nem csak úgy rátéve, ráadásul még arra is figyeltek, hogy a fólia a hajtogatásnak köszönhetően ne essen le, ne csússzon el az előlapról, így nem kellett a szalagot magára az erősítőre ragasztani!
Egyszóval nemsemmi. Brutál kinézete van. Nem tudom hogy bírom ki karácsonyigKíváncsi vagyok apám mit szól majd hozzá
Mégegyszer Köszönöm mindenkinek a segítséget és a tanácsokat!
-
kisninja
őstag
válasz
cooler_AAA #6682 üzenetére
Ha odafigyeltél az impedanciára akkor ok. Az ic-k ben van védelem hőmegfutásra szétbaszni nem tudod de figyelj oda. Ezek főleg filmre lettek kitalálva és nem huzamos full zenére.
-
Balli
őstag
Harman Kardon AVR132 rádió erősítőm van és sehogy nem tudom vele megszólaltani a TrueHD audiót (ez az erősítő max a DTS-t tudja lejatszani).
Nem kellene neki ezt a bejövő TrueHD hangot tudnija lekeverni DTS-re? Lehet buta kérdés, de az erősítők nem tudnak ilyet? -
p_milan
aktív tag
válasz
cooler_AAA #6685 üzenetére
Szerintem hűteni nem kell pluszba. Ha kellene ezekre plusz hűtés akkor azt már kitalálták volna rég az okosak.
Viszont nem ártana egy nyitott, jól szellőző helyre tenni az erősítőt, mert ha valami kis zárt polcos dologba van begyömöszölve, az nem tesz neki jót. Szerintem ennyi elég.
-
dhcodoki
senior tag
válasz
cooler_AAA #6682 üzenetére
hát hőfokban nem tom megmondani, de az biztos, hogy 1-2 órás normál használat után, kézrátétellel megítélve, a langyos határát simán átlépi..
azaz fűt rendesen -
Winzsolt
aktív tag
válasz
nyurga82 #6678 üzenetére
2.
pl.: Erősítő 8ohmos, akkor köthetsz rá 8ohm, vagy nagyobb impedanciájú hangfalat.
Ha nagyobbat kötsz rá, nem lesz semelyiknek baja, esetleg kisebb teljesítményű lesz. (kisebb hangzavar=) )Ha viszont kisebbet kötsz rá, pl. 4 ohmosat akkor az erősítő 2x akkora teljesítményt próbál leadni, mint amennyit beterveztek neki 8 ohm-ra, és ez fájni fog az erősítőnek.
(Sok erősítőn pl. ami 8 ohm-os szokott lenni 6ohmos kapcsoló, vagy menüben lehet állítani.)
itt egy impedancia grafikon.
Lapozz ide: Dream 77F első sugárzó pár és mellette megtalálod a igazságot
Jól látható hogy nem egy fix dolog az impedancia, és általában a minimumot illik megadni.
Amúgy ha 4ohmos hangfalat kötsz 8ohmos erősítőre, nemfog rögtön megdögleni, ki lehet próbálni halkan, de annak nincs értelme.
Én onkyo tx-sr505-el(6ohm) vagyok és heco victa 500 hangfalakkal (4-8ohm)
Eddig nem volt vele gond, bár elég ritkán hozom ki a vadállatot az erősítőből=) -
cooler_AAA
csendes tag
Sziasztok!
Valaki tudna arra nekem adni választ hogy meddig egészséges egy erősítő melegedése? Esetemben egy onkyo tx sr 307ről van szó, és ez egyelőre még csak 2 wharfedale diamond 9.4es frontot hajt meg..
Keresgéltem neten de sok mindent nem találtam erről..
Köszi előre is!
-
robi0604
őstag
válasz
nyurga82 #6678 üzenetére
Itt egy leírás:
"Illeszkedik vagy sem:
A felhasználók a leggyakrabban azt kérdezik az erősítőkről, hogy ha az adatlapon az szerepel, hogy az adott modell teljesítménye 75watt/8ohm, akkor ez azt jelenti, hogy csak nyolc ohmos hangszóróval szabad használni?
A hangsugárzók impedanciájának (váltakozó áramú ellenállásának) illeszkedése inkább csak a csöves erősítők esetén fontos, azok ugyanis érzékenyek a terhelés változására. A tranzisztoros erősítők adatlapjain megadott terhelési impedancia csak a minősítő mérések értékelése szempontjából lényeges. Ugyanis minél kisebb ellenállású a terhelés, az erősítők általában annál nagyobb teljesítményt adnak le. Így csak akkor lehet két erősítő teljesítményét összehasonlítani, ha mindkettőt azonos impedanciájú (mondjuk 8 ohmos) terheléssel vizsgálják.
Az erősítőkre csatlakoztatható hangsugárzókkal összefüggő adat a csillapítási tényező. Ez azt adja meg, hogy az erősítő mennyire képes „kézben tartani”, vezérelni a hangsugárzót, vagy fordítva: a hangsugárzó mennyire befolyásolja az erősítő által leadott feszültség nagyságát. A hangsugárzó ugyanis az erősítőhöz hasonlóan áramot termel, ami visszahat a meghajtó elektronikára, míg a hangsugárzókhoz hasonlóan az erősítőnek is van úgynevezett belső ellenállása. Ez utóbbi meghatározásához mérjük meg egy szinuszjellel hajtott terheletlen erősítő által szolgáltatott kimenőjel nagyságát, majd a kimenetére terhelést (hangsugárzót) csatlakoztatva ismét végezzük el a mérést. Azt tapasztaljuk, hogy a kimeneti feszültség kis mértékben csökken. A csillapítási tényező a terhelten mérhető, és a terhelés hatására létrejövő feszültségesés hányadosát mutatja. Ez első hangzásra talán bonyolultan hangzik, de a gyakorlatban egyszerű megmérni és kiszámolni. Ha például egy erősítő kimenetén 10 voltos váltakozó feszültséget állítunk be terheletlen állapotban, amely egy 8 ohmos hangsugárzó csatlakoztatása után leesik 9,5 voltra, akkor a csillapítási tényező 10/(10-9,5)=20. Minél magasabb ez a szám, annál jobb a csillapítás, vagyis annál kevésbé változik meg az erősítő kimenő feszültsége a terhelés függvényében. Ha magunk akarjuk végezni a mérést, legyünk óvatosak, ugyanis az egy voltnál nagyobb kimenőfeszültség meglehetősen nagy hangerőt hoz létre a hangsugárzóból. Jobb a mérést műterheléssel végezni.
A csillapításnak azért van jelentősége, mert a hangsugárzók váltakozó áramú ellenállása nem állandó, hanem változik a frekvencia függvényében. Egy nyolcohmos hangsugárzó valójában lehet, hogy 100 hertzen 16 ohmos, míg 1 kilohertzen csak 7 ohmos. Vagyis a 8 ohm csak a teljes hangterjedelemre vonatkoztatott átlag, ezért is nevezik „névleges” impedanciának. Ha az erősítő csillapítása kicsi, akkor azokon a frekvenciákon, ahol a hangsugárzónak nagy az ellenállása, az erősítő nagyobb feszültséget ad le, vagyis a rendszer hangosabban fog szólni. Ez viszont egyenetlen frekvenciamenetet eredményez, illetve azt, hogy impulzusszerű hangok, mint például lövések, nem halnak el elég gyorsan, hanem utánrezgések, lecsengések hallhatók. Az erősítők csillapítási értékét általában 1 kHz-en mérik, a gyakorlatban azonban magasabb frekvenciákon alacsonyabb érték jön ki. Az 50-es csillapítás elfogadható, 100-as jó, 200 körüli érték már kiválónak számít." -
nyurga82
tag
1. Melyik a jobb hangfal a 6 vagy a 8 Ohm-os? Vagy mindegy? DE csak van valami különbség?
2. a 6 Ohm-os hangfalakat rá lehet kötni 8 Ohm-os erősítőre? És fordítva: a 6 Ohm-os erősítőre rá lehet e kötni a 8 Ohm-os hangfalakat? Vagy csak a 6-ost a hatosra és a 8-ast a nyolcasra? -
Ric85
csendes tag
Üdv mindenki!
Kérdésem a következő:
Házimozi rendszereknél fontos nézni, hogy mondjuk az 1000W hogy oszlik el?pl. itt melyik verzió a jobb:
a.) satellit : 4x125W 6ohm
közép : 250W 3ohm
mélynyomó : 250W 8ohmb.) satellit : 4x167W 4ohm
közép : 167W 4ohm
mélynyomó : 167W 4ohmc.) itt 850W
satellit : 4x141W 3ohm
közép : 141W 3ohm
mélynyomó : 145W 3ohmvalamint kérdés, hogy impedancia értékben ezekben az esetekben mi a jó választás?
összességében (teljesítmény/impedancia) melyik a jobb verzió?
Válaszokat előre is köszi.
Ricu.i.: feltételezve, hogy nyilván a lejátszóban lévő erősítő kezelni tudja a hangfalak kis, vagy eltérő impedanciáit, ez itt most nem is kérdés
-
nyurga82
tag
Akkor érdemes ilyen felkonvertálos erősítőt venni vagy ha tudja a dvd lejátszó akkor nem érdemes?
-
nyurga82
tag
Valaki, aki tudja hogy mire jó az 5.1-es erősítőnél a video felkonvertálás 1080p-re mondja el nekem legyenszíves. Annyit tudok, hogy a DVD lejátszóknál is van ilyen felkonvertálás és ha ilyen DVD lejátszot rákötünk Full HD-s lcdre akkor 1080p be jeleníti meg az amugy 576-ot. De hát egy 5.1-es erősítőnek mi köze a képhez?? Ezt nem értem. Valaki tudja ezt?
Érdemes olyan erősítőt venni ami tudja ezt a funkciót? Előre is köszönöm. -
Loci1981
csendes tag
válasz
p_milan #6668 üzenetére
Nem arról van szó, hogy használni akarom, hanem mivel új, járatni akarom addig is, hogy ha esetleg van valami baja, akkor jöjjön ki. Bár 5 év garancia van rájuk. Akkor csak a frontokat szedem elő.
A Toshiba shopban vettem, kiállított darab volt, így 154e volt a szett C2-es surroundokkal.
Mivel már nem fogják a Dali-t forgalmazni, most kiszórják a meglévő árut. Múlt héten még volt 1-2 db minden egységből. -
p_milan
aktív tag
válasz
Loci1981 #6667 üzenetére
Ha picike a szobád akkor minek akarod használni az összes hangszórót? Szerintem semmi értelme egymásra hányni őket, csak azért, hogy mind be legyen kötve.
Azt az 1-2hónapot kibírod 2.0val is szerintem, és az is bőven kielégíti az elvárásokat. (Egyébként hol sikerült hozzájutni a szetthez? Most akarok én is venni a héten valami komolyabb 5.0át, de azért vannak árak.
)
-
Loci1981
csendes tag
Sziasztok.
Sikerült jó áron hozzájutnom egy Dali concept 5.0 szetthez. Nagyon pici a helyem most és nem is akarom bekábelezni a szobát, mert 2-3 hónap mulva költözünk.Ha addig használni akarom az összes hangszórót, akkor érdemes úgy összeraknom, ahogy néhány boltban látni, hogy 2 front, rá a két pici, a center meg mondjuk a monitor alá? Így még elférnék.
Vagy esetleg jobb ötlet?
-
dhcodoki
senior tag
válasz
nyurga82 #6665 üzenetére
Azt akkor célszerű használni, ha az erőlködőbe már a dekódolt(csatornákra szétválogatott) hangot visszük be. Pl. ha a dekóder a DVD vagy BR lejátszóba van.
Szvsz, jobb ha az erősítő dekóderét (ha van benne) használjuk, sztem jobb minőségre képes.(bocs, hogy belepofáztam)
-
nyurga82
tag
Nyunyu mire jó az analog 5.1-es bemenet??
-
Dany007
veterán
Nemteljesen...
Azt a 150-es mélyemet egy régi 4x40wattos Denon erősítővel megtudtam hajtani szépen. De úgy, hogy 4 emelettel fölöttünk akartak feljelenteni! Ja és úgy, hogy 60% fölött sose hallgattam, kíméltem a hangszórót.Emlékszek régen egy Technics erősítőre. Nagy szám volt... 5x100 watt, ezelőtt kb 10-10,5 éve 90.000 forint volt. Na, az hajtott havernál 4db 4 utas hangfalat. De olyan 150cm magas hangfalak lehettek, mindegyikben 2db 20-as hangszóró, egyik mély, a másik asszem mélyközép, volt egy magas, és egy csipogó is benne. Na ilyenből volt 4db... Brutálszép hangja volt. Arról nem is beszélve, hogy azt 2 utcával lejjebb is lehetett hallani.. Emlékszem azon hallgattunk Tounderdome-ot először
(ja és az a 4 hangfal JAMO volt, tehát nem valami noname szutyok...)
Na mind1, csak azt akartam mondani, hogy egy átlagos 100-200wattos mélyládát (persze 8ohmosra gondolok) simán ki lehet hajtani egy egyszerű erősítővel is...
Amúgy arra gondoltam, hogy fogom a régi denont... a 4x40-eset, rákötöm a mélyládát, de Denon meg majd kapja a jelet RCA-n keresztül az Onkyo nagytesótól....
Amúgy ma reggel 8:30-kor megjött a cucc.
Nagyon gyorsak voltak ezek az AV Planetesek. 2.000 forintért hozták ki a ~ 10Kg-os cuccot.
-
Dany007
veterán
válasz
robi0604 #6653 üzenetére
Amúgy ezt a részét végülis nemértem...
Ha már van egy erősítőn 5x100 watt, vagy 7x 100 watt, akkor mért lett volna olyan nagy dolog + 1-et betenni a Subb-nak is?
Mert akinek mondjuk épített hangfalai vannak, annak nem elég megvenni a házimozi erősítőt, venni kell még egy - voltaképp - erősítővel ellátott (aktív) mélyládát is, hogy tudja használni...
Ez azért így egy csöppet dühítő... Igaz van itthon aktív mély, de van egy 150-es ládám is....Ami messze szebb és erősebb, mint amit ahhoz a 15 évvel ezelőtti házimozi rendszerhez adtak... Ugye az csak egy aktív mélyből áll, amibe be van építve az elektronika, a dolby, meg 5 hangfal mellé és ennyi.
-
nyunyu
félisten
Gondolkozom, hogy lassan le kene cserelni a 9 eves Onkyo 474-et valami ujabbra, amin mar van HDMI, meg dts
Trivialis lenne, hogy a tiz evjarattal frissebb utodjat, az Onkyo 507-et vegyem helyette, DE lesporoltak rola az analog 5.1 bemenetet.
Mondjatok valami olyan erolkodot, amin van analog 5.1 is, meg HDMI is, es szep nagy szogletes gombjai vannak, mint a REGI Onkyoknak. (494-essel bevezetett kerek pici gomb nem jon be
)
[szerk:]Aha, 506 hatuljarol MEG nem sporoltak le az analog 7.1-et.
-
dhcodoki
senior tag
-
ehricki
csendes tag
Helló! A segítségeteket szeretném kérni, mert tanácstalan vagyok a témában. 5.1-es házimozi erősítőt szeretnék venni az alsó kategóriából. A hangfalaim megvannak 5 x 100 W, van egy dvd lejátszó és egy hd rady lcd. Tudtok esetleg ajánlani valamit max 80 ezerig?
-
Dany007
veterán
válasz
Gombinyó #6656 üzenetére
Szuper!
Már csak attól félek, hogy mennyire lesz elég ehhez a már meglévő hangfalaink...
Valójában régi házimozis erősítős hangfalak vannak. Amikor még nem a maximálisan elviselhető teljesítmény volt megadva.
Szal van egy 90-es aktív mély, 45-ös hátsó hangfalak, meg 80-as vagy 70-es center + 2 első is ennyi...
Tehát sajna nincs nagy eresztés, de azért nem szólnak rosszul. -
-
Dany007
veterán
válasz
Gombinyó #6651 üzenetére
Na, úgy néz ki az Onkyo lesz
[link]
Nem a HDMI miatt.
Beszéltem a faszival is a cégnél, és végülis igaza van, mivel a 7.1-et úgyse tudnám kihasználni... Így jobb választás az Onkyo, márkában is, meg minőségben is. (bár lehet a kettő u.a.)
Viszont amin meglepődtem, hogy azt mondta az ipse hogy ezekre aktív mélyládát kell kötni! Hoppá... Nembaj, van az is, csak úgy meglepett
Aktív témák
Hirdetés
- Melyik tápegységet vegyem?
- Router gondok
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- XPEnology
- Milyen videókártyát?
- AliExpress tapasztalatok
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Borotva, szakállnyíró, szakállvágó topic
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Honor 400 Lite, Honor 400, Honor 400 Pro
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A20e/Samsung Galaxy A40/Samsung Galaxy A04s/Samsung Galaxy A03s
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I5 13400F / 32GB DDR5 / RTX 4070 Super / 1TB SSD
- Újra Akcióban!!! Ducky One 2 Mini és SF billentyűzetek a bolti ár töredékéért! Számla+Gari
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest