Hirdetés

2017. november 17., péntek

Hozzászólások

(#1) Maximusz


Maximusz
(fanatikus tag)

Topic összefoglaló, készítette BBéci, Sanci38 és KTTech.

készült: 2010. július 1., utoljára módosítva: 2011. december 16.

Ha privátban kérdezel kérlek ne Maximusz-t keresd, hanem pl. az összefoglaló készítőit.

A házimozi alapvetően 3 részből tevődik össze:

Lejátszó elem: pl. BD vagy DVD játszó, médialejátszó,számítógép, stb.
Képalkotó: televíziók különböző fajtái, projektorok,stb.
Hangleképző elem: erősítő, dekóder, hangfalak és kábelezésük.

Mi itt alapvetően a topicban a hangleképzéssel kapcsolatos kérdésekre próbálunk választ adni.

Kezdjük a legfontosabbal,a hangkép kialakulásával. A hang a fül, a hallás által érzékelt inger. Az emberi beszéd, a beszélt nyelvek, illetve a zene, a zenei hangrendszerek alapeleme. Fizikai jellegét tekintve valamely rugalmas közeg mechanikai rezgése, e rezgés hullámként való tovaterjedése. Ha e rezgés frekvenciája kb. 20 Hz alatti, vagy kb. 20 kHz fölötti, akkor hallásunk nem érzékeli azt, ennek ellenére fizikai sajátosságai alapján ezt is hangnak, első esetben infrahangnak, a másodikban ultrahangnak nevezzük. Az öregedéssel az ember hallása romlik, kb. 25 éves kor után, ez elsősorban a hallható frekvenciatartomány jelentős szűkülését jelenti. Kb. 60 éves korban már jó, ha 80Hz-10kHz-es tartományban hallunk, szűkült dinamikatartomány mellett.

A hangnak 3 féle tulajdonságát különböztetjük meg:
- Hangosság: Mértéke a hanghullám intenzitásával, amplitúdójával kapcsolatos, de emellett erősen függ a frekvenciától is. Azonos hangnyomás mellett a magasabb hangokat hangosabbnak halljuk, kb. 4000 Hz fölött viszont már egyre gyengébbnek.
- Hangszín: A hangnak egyik legnehezebben megragadható tulajdonsága. Nyilvánvalóan összefügg a hang összetételével, spektrumával, de érdekes, hogy egyazon hangforrás (hangszer vagy ember) különböző magasságú hangjaiban is képesek vagyunk érzékelni az azonos karaktert, az azonos eredetet.Lényege végülis a különböző frekvenciák együttes rezgése.felhangokkal együtt.
- Hangmagasság: Elsősorban a periodikus rezgést tartalmazó, „zenei” hangoknál kap szerepet, annak alapfrekvenciájával függ össze, de zörejnek is lehet többé-kevésbé meghatározható hangmagassága, ha spektruma egy adott frekvencia környékén erősebb maximumot képez.Időtartam, időbeli lefolyás: A bennünket körülvevő hangok ritka kivételtől eltekintve (például tengerzúgás) mindig időben véges események, van kezdetük, egy időbeli lefolyásuk, és egy befejeződésük. A természet zörejeinek azonosításában, a zene ritmusában, a beszédhangok érzékelésében, értelmezésében ennek döntő szerepe van. Az embernek két füle van,a hang viszont minden irányból érkezik. Ezt minden ember érzékeli, de akkor hogy alakul ki a térhangzás?A válasz az agyban keresendő,mivel ott,egészen pontosan pedig az agykéregben alakul ki a hang irányának megfejtése. Ezt próbálják meg leutánozni a házimozi hangforrásai. Céljuk az hogy minél jobban érezzük azt,hogy „hangban” a cselekmény közepén érezzük magunkat.

Hangforrások legfontosabb eleme az erősítő. Ezek lehetnek: félvezetős, elektroncsöves és integrált. Házimozihoz kevés kivétellel a legutóbbit használják a gyártók. Működési elv szerint lehet :
- ”A” osztályú, amikor a kimeneti áramkör állandóan félig nyitásban van, ezt legtöbbször az audiofilek használják, hangminősége a legjobb, de nagyon rossz a hatásfoka (legfeljebb 50%, de általában jó, ha 25%).
- ”B” oszt. amiben nem folyik nyugalmi áram csak ha kimeneti jel megfelelő polaritásban van, hangminősége nem a legjobb, nagy keresztmodulációs torzítást okoz a működési elv, hatásfoka jó (80% feletti).
- ”AB”osztályú,amikor csak nagyon kis nyugalmi áram folyik, ezzel azt érik el, hogy kis hangerőnél (ahol a B osztályból adódóan nagy lenne a keresztmodulációs torzítás), A osztályúként működik, nagyobb hangerőnél viszont B osztályba lép át (itt már nem számít jelentősen a B osztályú erősítők torzítása). Így működik a legtöbb házimozi erősítő. Hatásfokuk közepes (78% körüli).
- "D" osztályú, itt digitálisan, impulzusszélesség-modulációval oldják meg az erősítést,ezt jelenleg a Panasonic és egyes Sony erősítők használják (valamint sok, professzionális erősítőben, és subwofferekben is találkozhatunk vele). A lehető legjobb hatékonyságú erősítők (95% körüli is lehet). Hátrányuk: rossz felépítés esetén a hangminőség nem a legjobb.
- További osztályokat ma már nem használják házimozi alkalmazásban (Pl. AA, H, E,C, G és F).

Felépítés szerint lehet:

Kompakt rendszer: amikor az erősítő a hangdobozokkal egybecsomagolva, nemritkán lejátszót is tartalmazva mindent egyben vehet meg a vásárló.
- Előnyei: helytakarékosság és az alacsony ár.
- Hátrányai: nehezen vagy egyáltalán nem bővíthető. A legtöbben apró szatellit hangszórók találhatók, amelyek leginkább a felső hangtartományok leadására képesek. Az árban a dizájn is benne foglaltatik, tehát inkább azt fizeti ki a vevő, nem a valós tartalmat, tudást. Léteznek üdítő kivételek is a lejátszót nem tartalmazó szettek.

AV erősítő: amikor csak az erősítő rész vehető meg, a hangfalakat külön kell megvenni hozzá. Ezek a legcélravezetőbb elemek. Azért nevezik AV erősítőnek, mivel nem csak az audio részt, hanem a videó részt is tartalmazza. Ezt célszerű választani, mivel tudásuk megfelelő mértékű a legtöbb felhasználó számára.

Külön processzor/előerősítő és végerősítő rendszer: Előnyük a nagyon tiszta, zavarmentes, audiofileknek is megfelelő hangképzés, nagy teljesítmény, hátrányuk az igen magas ár.

Válasszunk erősítőt!

Létezik sztereó és házimozi kivitel. A sztereó zenehallgatási célokra, házimozi inkább filmek élvezetére szolgál. Minőségre általában a 2:5 szabály érvényes amely szerint a 80 ezres sztereó erősítő olyan hangminőségben szól, mint a 200 ezres házimozi erősítő.

Ebben a topicban az erősítők közül házimozisokról van szó, hifire ajánlom a Hi-fi topicot. Árban 30 ezer Ft-tól a csillagos egekig mehetünk el.

Márka szerint rengeteg fajta létezik. Vannak „egymodelles” gyártók, pl. JVC, Thomson amelyek nem jutottak tovább egy-két modellnél. Ezeket nem is ajánlja senki szívesen, saját felelősségre vásároljon,aki ezek közül választ.

A legtöbb AV erősítőt gyártó cég több termékággal foglalkozik, de itt is különválaszthatók a prémium kategóriás és a tömeggyártásra szakosodott gyártók.
Prémium kategóriás gyártók pl. a Yamaha, Harman/Kardon, Pioneer, Denon, Onkyo, Rotel, stb. amelyek folyamatosan fejlesztenek, hangminőségük alapvetően jó vagy kiváló. Ezeket érdemes első körben nézegetni.

Vannak a multi cégek amik tömeggyártásra (is) specializálódtak, pl. Panasonic stb. Ezek minősége általában nem éri el a prémium kategóriás gyártókért, bár lehetnek üdítő kivételek, ezeknek az árcímkéje is magasabb, mint a gyártó többi hasonló termékéé.

Egy márkán belül létezik több különböző modell is, de amit mindegyik erősítő tud: analóg és digitális audio jelek fogadása, szétosztása 2 vagy több hangfalra, alap hangnormák dekódolása, hangszínszabályzás, saját kijelzőre és/vagy OSD tehát a tv képernyőre való információ kiírás.

A házimozi erősítőket több kategóriára oszthatjuk:
- belépő kategória: általában 40-100 ezer Ft-os vételár között amely az előbb felsorolt tulajdonságokon felül kevés plusz szolgáltatást ad, hangminőségük általában közepesnél rosszabb.
- Középkategóriás: kb. 100 ezer-150 ezerig terjed, itt már több csatlakozó,több és jobb minőségű szolgáltatás, beállítási lehetőségek (pl. automatikus hangfalkalibráció külső mikrofonnal) és nagyobb kimenő teljesítmény jellemzi.
- Felső-közép kategória: kb. 160-300 ezerig itt már sokoldalú beállítási lehetőséggel találkozhatunk, széles a szolgáltatás kínálat, pl. internet elérés és frissítés lehetősége,jobb hangminőség jellemzi őket.
- Legfelső kategória: A lehető legtöbb szolgáltatás tartalmazzák, amit az adott évben bele lehet építeni, és általában a legjobb minőségben kerülnek bele ezek a szolgáltatások. Minőségi, akár audiofil alkatrészeket tartalmaznak, így nagyon jó hangminőség és pontos hangleképzés jellemzi őket.

Audio formátumok
Itt elsősorban a két fő cég, a Dolby Labs és a DTS által fejlesztett, legtöbbet használt többcsatornás hangformátumairól lesz szó.

- Dolby Stereo (Dolby Surround): sztereó jelbe ágyazott, passzív mátrixal dekódolható 4 csatornás hang. A surround jel mono, nincs centersugárzó a rendszerben.
- Dolby Pro Logic: A Dolby Surround kiegészítése, mely aktív mátrixos volt, és már dekódolható volt a center sugárzó jele is. Gyakran a sztereó jelből a mélyeket összegezve és leválasztva egy sub (mély) csatorna is társult mellé.
- Dolby Pro Logic II-IIx: bármilyen sztereó jelből 5.1 vagy 6.1 csatornát képes dekódolni.
- Dolby Digital (AC-3): ez az első Dolby formátum, ami teljesen digitális. A tömörítés veszteséges, viszont 5 teljes sávú hangcsatornát tartalmaz (2 front, 1 center, 2 surround), és egy limitált sávszélességű mélyhang-csatorna is helyt kapott benne. A leggyakrabban használt tömörítési formátum.
- Dolby Digital EX: 6.1 vagy 7.1 hangcsatornát tartalmaz. Visszamenőlegesen kompatibilis a Dolby Digital-al. Ezt George Lucas találta ki és egyik hangmérnöke Thomas Homlison alkotta meg, a Dolbyval közösen. A Dolby Digitallal szemben itt egy vagy két plusz háttérhang csatorna jelenti a többletinformációt, amit a Dolby Pro-Logichoz hasonlóan a két surround csatornából, egy mátrixal kevernek ki. A Csillagok Háborúja I. epizódja volt az első film, ami ezt a technikát alkalmazta (1999).
- Dolby Digital Plus (E-AC-3): A Dolby Digital hangtömörítési hibáit csökkentették ezzel a megoldással. A korábbi max. 640kBit/s (HD esetén, DVD-nél max. 448kBit/s) helyett itt akár 6.144Mbit/s is lehetett a sávszél és akár 13.1 csatornát is tud kezelni. Visszamenőleg nem kompatibilis a Dolby Digital-al, viszont legtöbbször képes DTS/Dolby Digital transzkódolásra a Dolby Digital Plus dekóder.
- Dolby TrueHD: a HD rendszerek egyik alapvető formátuma. Veszteségmentes tömörítést kínál. Akár 18Mbit/s adatátvitelre és 14 csatorna továbbítására is alkalmas 24 bit/96kHz-es felbontásban. A Blu-Ray lemezek és HD-DVD-k esetén 8 csatornára van korlátozva a Dolby TrueHD.

- DTS: Digitális hangformátum, 4 évvel a Dolby Digital után jelent meg, először Steven Spielberg használta a Jurassic Park c. filmnél. Nagy előnye a Dolby Digital-al szemben, hogy bár ez is 5.1 csatornás és veszteséges tömörítés (természetesen más eljárást használ, mint a Dolby), de sokkal nagyobb sávszélességgel dolgozik (1509.75 kBit/s), bár sokszor a csökkentett sávszélességű verzióját használják (754.5 kBit/s).
-DTS-ES (DTS Extended Surrond): kétfajta verziója van: a DTS-ES Matrix hasonlóan a Dolby Digital EX-hez, 5.1 csatornán tárolja az adatokat, majd egy mátrixal dekódolja a plusz háttércsatornákat. A másik verzió a DTS-ES Discrete 6.1 különálló csatornát tárol.
- DTS Neo:6: hasonlóan a Dolby Pro Logic IIx-hez, sztereó jelforrást alakít át 5.1 vagy 6.1 csatornára.
- DTS 96/24: 5.1 csatornás, 24 bit/96kHz-es jel továbbítását teszi lehetővé ez a formátum. Lehetséges 2 csatornás 24bit/192kHz-es jel továbbítása is ebben a tömörítési változatban.
- DTS-HD High Resolution Audio: Ez már a HD formátumokhoz kapcsolódó tömörítés, maximum 7.1 csatornás, 24bit/96kHz-es jel átvitelére képes, maximum 6Mbit/s-es sávszélességgel. Ez még veszteséges tömörítést alkalmaz. Általában akkor használják, ha nincs elég hely a lemezen a DTS-MA-nak.
-DTS-HD Master Audio: elméletileg végtelen számú csatorna kezelésére képes, gond nélkül lekonvertálható 5.1-re vagy 2.0-ra is. A BD lemezeken 8 csatornára van limitálva a használható sávok száma, 24.5Mbit/s-es sávszélesség mellett (HD-DVD-nél 18Mbit/s). Képes veszteségmentes tömörítésre is, 2 csatornán 24bit/192kHz mellett, vagy 8 csatornán 24bit/96kHz mellett. Minden esetben tartalmaz egy hagyományos DTS magot (1.5Mbit/s) a kompatibilitási okok miatt (ha az erősítő nem tudja a DTS-MA-t, akkor ez kerül dekódolásra).

Csatlakoztathatóság

Két hatalmas csoportot különböztethetünk meg: analóg és digitális jelforrást.

Az analóg jelforrásokat legtöbb esetben hagyományos RCA-val csatlakoztatjuk, de előfordulhat XLR (szimmetrikus) aljzat is a komolyabb készülékeken. Utóbbi természetesen sokkal jobb minőséget biztosít, mint a hagyományos aszimmetrikus RCA csatlakozás. A kimeneti oldalon audio out felirat található, feszültségük pedig 0.2-0,775V körülire esik. Ezeket akkor célszerű használni ha nem áll digitális forrrás a rendelkezésünkre, vagy pedig a lejátszó/dekódoló oldal jobb minőséggel alakítja analóggá az adott hangot.
De vigyázat: hagyományos lemezjátszót csak Phono feliratú csatlakozóba dugjunk, mivel ezek feszültsége jóval alacsonyabb, valamint speciális (RIAA) korrekciót kell használni. kellemetlen meglepetés érheti azt, aki nem ügyel erre.

Digitális csatlakozók:
Általában ezeket kell és célszerű használni, mivel csak itt kapja meg a kódolt digitális jelet az erősítő, és innen képes dekódolni a többcsatornás mozihangokat.

Általában 3 verzióval találkozhatunk:
- Koax: itt egy 75 ohmos kábelen történik az átvitel, egy RCA csatlakozón keresztül. HD audio formátum továbbítására nem alkalmas.

- Optikai: optikai szál az átvivő közeg. Előnye, hogy semmilyen elektromos kapcsolat nincs az adó és a fogadó oldal közt, illetve teljesen érzéketlen a környezeti zavarokra. HD audioformátum továbbítására nem alkalmas.

- HDMI: itt a hang mellett a kép is átvitelre kerülhet. Többféle szabványa létezik, jelenleg a legfrissebb az 1,4a, amely képes 3D képet és visszatérő hangcsatornát is kezelni. Ez olyankor hasznos, ha a TV-re az erősítőn keresztül küldjük a videoforrás képét, viszont külön kábelezés nélkül szeretnénk a TV hangját is hallani az erősítőn keresztül. Természetesen ehhez mindkét oldalnak azonos verziószámúnak kell lennie. A HDMI csatlakozás képes DRM kezelésre, valamint alkalmas a HD audioformátumok továbbítására.
Az erősítők válaszásánál azonban egy dologra nagyon figyeljünk: az olcsóbb típusok csak HDMI passtrough-ra, átengedésre képesek, azaz nem veszik le a hangot a HDMI csatlakozóról.

Videóra a HDMI-n kívül az alábbi csatlakozókat használhatjuk még:
- Kompozit: egyetlen sárga RCA. Ez adja a legrosszabb képminőséget.
- S-video: itt már külön van a világosság és a színjel továbbítva, jobb képminőséget ad, mint a kompozit.
- EuroScart: Ez egy 21 tűs csatlakozó, mely többféle analóg átvitelre képes. Van adatcsatorna lehetőség is, így lehetővé teszi a műsorforrás automatikus kiválasztását.
Legjobb képminőséget ezzel a csatlakozással RGB módban érhetjük el, de támogatott a kompozit videojel és sztereó hang továbbítása is mindkét irányban teljes bekötésű csatlakozónál.
- Komponens: ami 3 db, különböző színű (kék,zöld,piros) RCA. Analóg csatlakozásnál ez adja a legjobb képminőséget.

A hangdobozokat erre a célra gyártott vezetékkel csatlakoztatjuk az erősítőhöz. Egyszerűbb esetben egy hangfalra egy érpár jut, de alkalmazhatunk kettős kábelezést vagy kettős erősítést is (külön erősítjük a mély és magas hangokat). Ez a legfelső kategóriáknál jellemző.
Nagyon fontos a vezetékek polaritáshelyes bekötése!

Hangdobozok és elhelyezésük:

Hangfalakat lehetőleg meghallgatással válasszunk az erősítőhöz. Ez általában a legnehezebb, hiszen sok helyen nincs mód a kiszemelt példányok kipróbálására. Ilyenkor érdemes olyan céget keresni, aminek van komoly bemutatóterme. Ha van rá lehetőség, akkor azzal az erősítővel próbáljuk ki, amivel később hallgatni fogjuk. Persze még ekkor is csak közelíthetünk ahhoz a hangzáshoz, amit végül otthonunkban fogunk hallani, hiszen minden tárgy módosítja a hangképet, ami a szobában van, beleértve a falakat is.

A házi-mozi hangrendszer hangsugárzóinak elhelyezésénél célszerű alapvetően hasonló elrendezést követni, mint amit a stúdiókban (és mozikban) használnak, így biztosítva, hogy ugyanazt halljuk, mint amit a sokcsatornás surround hangot keverő hangmérnök.

A center hangsugárzót mindig a kép közvetlen közelében, annak függőleges középvonalában kell elhelyezni. A hangsugárzó a TV képernyő fölé, de ha az magasabban van, akkor alá is helyezhető.
Vetített képnél az ideális egy hangáteresztő vászon mögötti center hangsugárzó, de ha a vetítőfelület nem ilyen, akkor szintén inkább alá célszerű elhelyezni a hangfalat.
A bal és jobb front hangsugárzókat szimmetrikusan, a képernyőtől jobbra-balra azonos távolságban kell elhelyezni.
A bal és jobb hangsugárzók sugárzási tengelyeinek kb. 45°-60° közötti szöget kell bezárniuk. A 45°-os szög filmek nézéséhez megfelelő, de inkább a nagyobb 60°-os szög ajánlott, mert ezt a szélesebb hangteret produkáló szabványos elrendezést alkalmazzák a surround műsorok hangját előállító stúdiókban, és a zenehallgatáshoz is ez illeszkedik jobban.
Mindhárom front hangsugárzó sugárzási tengelyének nagyjából az ülő ember fülével azonos magasságban (kb. 90-110 cm) kell lennie, és a nézőkre kell irányulnia. Az emberi irányhallás az elölről érkező hangok 7°-nál nagyobb függőleges eltérést már képes érzékelni, ezért a centersugárzó és a frontsugárzók magasságbeli különbsége ne legyen ennél nagyobb.
A hangok lokalizálhatósága érdekében a surround hangsugárzók sugárzási tengelyének is a nézőre/hallgatóra kell irányulnia, nagyjából az ülő ember fülénél 60-90cm-rel magasabban kell elhelyezni azokat.
Az aktív mélysugárzó (subwoofer) is fontos, mivel alapjaiban befolyásolja a hangzást. Elhelyezése pedig nagyjából a szoba falától kb. 90 cm-re elöl valahol a center és a frontok között valahol a legideálisabb. Ezt több próbával és áthelyezéssel kísérletezhetjük ki.
A phase kapcsolót pedig a centerhangszórótól és a hallgatási ponttól való távolság függvényében állítsuk: 90cm különbségig hagyjuk változatlanul, azaz + állásban, és –(tehát fordítsuk meg), amennyiben 90 és 270cm közötti a különbség, de ezt próbával is tudjuk meghatározni. Mérőmikrofonos beállítás esetén semmilyen paramétert ne állítsunk a mélysugárzón!

Mivel minden hallgatási környezet más és más, így az egyes hangfalak késleltetését hozzá kell igazítani az aktuális környezethez. Ezt az olcsóbb erősítőkben manuálisan, a távolság megadásával tehetjük meg, komolyabb készülékek automatikusan, mérőmikrofon segítségével végzik el a beállítást. Utóbbi jóval jobb eredményt hoz, mert a processzor korrigálja a hallgatási környezet hatásait a hangképre, megfelelő fázis és hangszínszabályzás segítségével.

Hangszórók impedanciája: a mai erősítők nem kényesek rá, és nincs pl. 6 vagy 8 ohmos erősítő! Csak akkora impedanciára van megadva a kimenőteljesítmény és a torzítás. Természetesen egy határ alá nem érdemes menni (általában 4 ohm). A modern erősítők figyelik a kimenő portjaikat (is), így nagyon nagy baklövést nem tudunk elkövetni (rövidzárlatot és túlterhelést is túlélik).

Ideális hangfal/erősítőteljesítmény viszonya: abból soha nincs gond, ha egy hangfal nagyobb teljesítményt képes elviselni, mint amit az őt meghajtó erősítő lead. Ez esetben egyik sem károsodik. A gond abból szokott adódni, ha a hangfal az erősítő legnagyobb teljesítményénél kevesebbet képes kezelni. Ez esetben könnyen tönkretehetjük a hangszóróinkat. Itt hívjuk fel a figyelmet a hangszórók legnagyobb ellenségére, a torz hangjelre, ami a túlvezérelt erősítőkből származik. Akár a hangszóró névleges terhelhetőségének negyedével is ki lehet nyírni a lengőtekercset.

Mindig a szinuszos (RMS) teljesítményt vegyük figyelembe, ne pedig a zeneit! Ellenkező esetben kellemetlen meglepetésben lehet részünk. A zenei teljesítményt csúcsokra és nem tartós terhelésre adják ugyanis meg.
Figyeljünk a hangfalak érzékenységére is: azonos erősítőt (illetve kimenő teljesítményt) feltételezve egy 92dB-es 2x hangosabb lesz, mint egy 86dB-es.

Az ideális ár/teljesítmény arányról

5.1-es rendszerben, a front-center-surround dobozokra költendő összeg, az erősítő árának legalább duplája legyen, figyelembe véve a teljesítményt és természetesen a helyiség adottságait. Ezekhez még hozzá kell számolni az aktív szubbasszus sugárzó (mélyláda) beszerzésének költségét. Kis szobába állványos dobozokat, nagyobb méretűbe állókat részesítsünk előnyben.

Az aktív mélysugárzó nélkülözhetetlen alkotóeleme a rendszernek, még abban az esetben is, ha a frontsugárzók basszusban erősek. Kiválasztásakor figyelembe kell venni a szoba méretét és a többi hangdoboz képességeit, erősítő teljesítmény és membránméret szempontjából.

Az összekötő kábeleket (digitálisakat is) érdemes hallgatással, próbával kiválasztani. A megfelelő arány, amit vezetékekre költeni célszerű, az összes többi alkotóelem árának 15-20 százaléka.

A szoba rossz akusztikája tönkreteheti egy csúcsminőségű készülékekből összeállított rendszer hangzását is. Amit lehet, tegyünk meg annak javítására, optimalizálására! Csökkentsük a nagy, szabad falfelületeket!

Belépő kategória ajánlott erősítői:

Denon AVR-1311*/1312
Harman/Kardon AVR 142/155
Onkyo TX-SR308*/309
Pioneer VSX-420*/421/520*/521
Sony STR-DH 520
Yamaha RX-V371/467

A csillaggal (*) jelölt modellek tavalyi évjáratúak, de összeállításunk megírásakor még kaphatók vagy rendelhetők.
Ezen erősítők közös jellemzői: ötcsatornás végfokkal rendelkeznek, listaáruk 50-80 ezer Ft. 4 ohmos hangfalakat is meghajtanak, a legolcsóbb szettek valók hozzájuk, így nem jelentenek nagy kiadást. HD hang dekódolására képesek, manuálisan megadható a hangdobozok száma, nagyságuk (nem csak fizikai méretről hanem a mélyhangok visszaadásának képességéről van szó) és távolságának a paraméterei. Csatlakozó kínálatuk szegényes, de mindegyiken megtalálható legalább 3 db HDMI bemenet,1 kimenet,1 vagy 2 optikai, 1 koax és minimum 2 sztereó RCA audio bemenet és 1 kompozit kimenet, képernyőmenü megjelenítéséhez. Skálázót, valamint 5.1 analóg bemenetet nem tartalmaznak.
A teljes rendszer végösszege 200 -250 ezer Ft többi kiegészítőtől függően.
Felhasználási kör szerint HDMI-s médialejátszó, játékkonzol (PS3,XBOX.Wii) mellé, tévéműsorok hangjának javítására, olcsóbb BD- vagy DVD-játszó mellé és néhány, korlátozott számú komponenshez (pl. 1 videomagnó) ideálisak.
Mozira kisebb és közepes szobában alkalmasak, 15-20 nm-en futják jól ki magukat, és megfelelő hangfalakkal bármelyik egydobozos (bögre)szettet felülmúlják, kb. 300 ezer Ft-os kategóriáig. Zenei képességeik a populárisabb műfajok megszólaltatására teszik őket alkalmassá, nem jellemzőjük a részletezés, ezért akusztikus és komolyzenére, jazzre inkább magasabb kategóriás modelleket keressünk!

Belépő kategória ajánlott házimozi szettjei:

Onkyo AVX-380*/390
Onkyo HT-S3305*/5305*+
Onkyo HT-S3405/5405+
Denon DHT-1311XP*/1312XP
Yamaha RX-V6230, Yamaha hangdobozokkal árusítják.
+ jelzésűek aktív mélynyomót tartalmaznak

Közös jellemzőjük: 85-150 forint közötti összegért kaphatóak, komplett 5.1 kiépítésűek, a lejátszón és megjelenítőn kívül nem szükséges új elemeket venni hozzájuk. Saját hangdobozaik kb. 12-18 nm-re elég hangerőt képesek kiadni (egyes Yamaha szettek 20-22 nm hangosítására is képesek). Csatlakozóik: legalább 3 HDMI bemenet, teljes támogatottsággal és HD dekódolási képességgel, 1 HDMI kimenet, 1-2 optikai és 1 koax bemenet, legalább 3 pár sztereó RCA bemenet, egy HDMI valamint kompozit kimenet, képernyőmenü megjelenítéssel. Kisméretű hangdobozaik nagyobbra cserélhetők, tehát adott a továbbfejlesztés lehetősége. Akkor ajánlott vételek, ha erősen korlátozott a pénzügyi keret.
Egyéb tulajdonságaik és a zenei jellemzőjük megegyezik az erősítők belépő kategóriájával.

Alsó-középkategória ajánlott erősítői:

Denon AVR-1611*/1612
Denon AVR-1911*/1912
Harman/Kardon AVR 255*/260*/265
Marantz NR1402/1501*/1601*
Onkyo TX-NR508*/509
Onkyo TX-NR608*/609
Pioneer VSX-820*/821/826
Pioneer VSX-920*/921
Sony STR-DH720/820/1020
Sony STR-DN1000/1010
Sony STR-DA1500*
Yamaha RX-V467/471/571
Yamaha RX-V567/667/671
Yamaha RX-V767/771

Ezen erősítők közös jellemzői:az előzőekben felsoroltakhoz képest, hogy 5.1 vagy 7.1 kiépítéssel használhatóak, amihez 5 vagy 7 hangdoboz és 1 mélynyomó szükséges, áruk 80-150e Ft. 4 ohmos hangfalakat is meghajtanak, jobb minőségű, magasabb kategóriásakkal érzik jól magukat, körülbelül 160-300 ezer forintos szettek valók hozzájuk. HD hangok dekódolására képesek és a különbségek az említett hangfalakkal hallhatóak ki. Pro Logic IIz hangzást hozhatnak létre,minden modellhez bemérőmikrofon tartozik, de manuális „setupra” is van lehetőség. Csatlakozó kínálatuk nagyon jó, mindegyiken megtalálható: legalább 4 db HDMI bemenet,1 kimenet, 2 optikai, és 2 koax csatlakozó, minimum 4 sztereó RCA audio bemenet, valamint komponens be és kimeneteket kínálnak. 1 kompozit kimenet képernyőmenü beállítására. Skálázót és 5.1 analóg bemenetet 1-2 kivételtől eltekintve még nem kínálnak.
A teljes rendszer összköltsége 250-400 ezer Ft, a többi kiegészítőtől függően. HD hangformátumok dekódolásra képesek. Már több analóg készülék rájuk köthető, központja lehet egy összetett rendszernek.
Az Onkyo TX-NR509 Internetes rádiót kapott és lejátssza a hálózatos tartalmakat, a Pioneer 820/821 USB-ről képes zenefájlokat játszani.
Mozira kis vagy közepes szobában alkalmasak, 16-25 nm-en futják jól ki magukat, nagyfelbontású hangformátumokat csak drágább hangfalakkal adják maradéktalanul vissza. Igényes zenehallgatásra még nem teljesen alkalmasak, populáris célra megfelelhetnek, de már kihallható az MP3 és a FLAC közti különbség. Nem jellemzőjük a részletezés, ezért komoly vagy jazz zenére inkább drágább modelleket keressünk.

Egydobozos szetteket az Onkyo is kínál:
Onkyo HT-S9305*
Onkyo HT-S9405
Onkyo HT-S6305*
Onkyo HT-S6405

Közös jellemzőjük: 5.1 kiépítéssel kaphatóak, de a 93xx sorozat 7.1-re bővíthető, ezért nem szükséges új elemeket venni hozzá, természetesen a lejátszó és megjelenítő elemeken kívül. Saját hangfalaik kb. 18-25 nm-re elég hangerőt képesek kiadni. 4 HDMI bemenetük van,teljes támogatottsággal és HD dekódolási képességgel, 1 HDMI kimenetük 2 optikai és 2 koax bemenetük van legalább 6 sztereó RCA bemenetük és HDMI valamint komponens és kompozit kimenet, képernyőmenü megjelenítéssel. Kisméretű hangdobozaik nagyobbra cserélhetők, tehát adott a továbbfejlesztés lehetősége. 150-320 forintot kell fizetnünk értük, ezért teljes rendszert kapunk.
Akkor ajánlott vételek, ha korlátozva van a ráfordítható pénzösszeg, valamint álló hangfal nem jöhet számításba. Mozira közepes, 16-20 nm-es szobában alkalmasak. Egyéb tulajdonságaik és a zenei jellemzőjük megegyezik az alapkategóriáéval.

Középkategória ajánlott erősítői:

Denon AVR-2311/2312
Harman/Kardon AVR 355*/360*/365
Onkyo TX-NR709
Pioneer VSX 1020*/1021
Marantz SR5005*/5006
NAD T748
Sony STR-DA3400ES
Yamaha RX-V771/1065
Yamaha RX-A810

Ezen rádióerősítők közös jellemzői az alapkategórián felsoroltakon kívül: 7.1 vagy 7.2 kiépítéssel használhatóak, amihez 7 hangdoboz és 1 vagy 2 mélynyomó szükséges, áruk 150-250ezer Ft. Árban és minőségben magasabb kategóriás, 300-500 ezer forintos szettek valók hozzájuk. HD hangformátumok dekódolására képesek, Pro Logic IIz hangzást hozhatnak létre, bemérőmikrofon tartozik hozzájuk, fejlett kalibrációra is lehetőséget adó szoftvereket használnak, így a rossz szobaakusztika javítható általuk.
Csatlakozó kínálatuk széleskörű, mindegyiken megtalálható:legalább 4 db HDMI bemenet teljes támogatottsággal,1 kimenet,minimum 2 optikai,2 koax és minimum 4 sztereó RCA audio bemenet és 3 komponens be-, 1 kimenet. Nem mindegyik kínál kompozit kimenetet képernyőmenü továbbítására. Skálázót legtöbb modell már tartalmaz, a 7.1 analóg bemenet mindegyiken megtalálható.
Ezek a legjobban ajánlható vételek. Mindenfajta célra - legyen akár nappali vagy dedikált moziszoba - megfelelnek, nem ismernek lehetetlent, házibuli vagy kisebb rendezvény hangosításához elég hangerővel rendelkeznek. Nagyon sok analóg készülék hozzájuk köthető, központjai lehetnek egy komoly rendszernek, sok modell multiroom funkcióval is rendelkezik. Némelyik internetes rádiót, AirPlay funkciót kapott, lejátssza a hálózatos tartalmakat és/vagy USB-n eszközről hangfájlokat.
Házimozira, közepes vagy nagyobb. 20-35 négyzetméteres szobában alkalmasak, ideálisak nagyfelbontású hangok megszólaltatására. Zenei kvalitásuk már elég jó ahhoz, hogy nem csak az MP3 és a FLAC, hanem a másolt és eredeti CD közötti különbséget is megmutatják. Átlagos zenei célokra teljesen megfelelnek és komolyzenét és jazzt is élvezhetően adnak elő, a hozzájuk illő hangdobozokkal.

[ Módosította: KTTech ]

(#2) Maximusz


Maximusz
(fanatikus tag)

senkinek sincs hasonlója???

(#3) Doviziozo válasza Maximusz (#1) üzenetére


Doviziozo
(senior tag)

Csak, hogy könnyű legyen dönteni. :DDD

[link]


Annyira jó a kérdés, hogy egyelőre még én sem döntöttem el, hogy Yamaha, vagy Sherwood erősítőt vegyek.

Forza Rossoneri!

(#4) Maximusz válasza Doviziozo (#3) üzenetére


Maximusz
(fanatikus tag)

köszi.., de eddig nekem jobban tetszik a Denon - a tudása miatt is :)))

(#5) Doviziozo válasza Maximusz (#4) üzenetére


Doviziozo
(senior tag)

Akkor hol itt a kérdés?! ;)

[Szerkesztve]

Forza Rossoneri!

(#6) Maximusz válasza Doviziozo (#5) üzenetére


Maximusz
(fanatikus tag)

már valóban sehol... megvettem :) - és nagyon sirály!

(#7) Rover623 válasza Maximusz (#6) üzenetére


Rover623
(PH! félisten)

Hangdobozaid milyenek...mert ez is komoly szempont ám az erősítő kiválasztásánál...:U
Persze most már késő...:DDD

primus inter pares

(#8) Doviziozo válasza Maximusz (#6) üzenetére


Doviziozo
(senior tag)

Én meg úgy néz ki a Yamahát veszem meg :P , csak még azt nem tudom, hogy Wharfedale Diamond 9 N-AV3 , vagy Heco Vitas 5.1-es szett legyen mellette.
Tényleg , csatlakozva az előző kollegához, milyen hangfalakkal használod?

Forza Rossoneri!

(#9) Maximusz válasza Doviziozo (#8) üzenetére


Maximusz
(fanatikus tag)

akkor is a Denon-t ajánlom! isszonyat szépen szól! - optikai kábellel van összekötve e géppel, és semmi egérmozgás hang, se winyó, semmi!!!! még csuma hangerőn se!!! :)

isszonyat király!

A Diamond 8.4-et ajánlanám hozzá - a hangfalaim? - egyenlőre nem volt pénzem újakra, ezért maradtak a régi hifi hangfalak.


, egy negatívum.. eddig nem jöttem rá, hogy hogyan lehet compzit videót svideóvá konvertáltatni :S - az angol (pdf) leírás szerint megy, de eddig nekem nem sikerült :((((

(#10) Doviziozo válasza Maximusz (#9) üzenetére


Doviziozo
(senior tag)

Azért abban megegyezhetünk, hogy egérmozgás meg ilyesminek nem is kell lennie ilyen cuccoknál. ;]
Nekem úgy néz ki Heco Vitas hangfalak lesznek Yamaha ,vagy Sherwood erőlködővel.

Forza Rossoneri!

(#11) Horvee válasza Doviziozo (#10) üzenetére


Horvee
(tag)

Szia!

Ha a Surányinál vesszed mindenféle képpen probáld ki(nem azért mert rosszakat árul)
én is a Sherwood RD-7500 és a Yamaha RX V557 között vacilálltam és meghalgatás után egyértelműen a Yamaha RX V557 lett. Főleg Heco Vitas-al.

Sztem a Yamaha sokkal dinamukusabb bár ez csak az én véleményem.

(#12) Doviziozo válasza Horvee (#11) üzenetére


Doviziozo
(senior tag)

Zenét hallgattál, vagy filmet néztél? Melyikben-melyik volt a jobb?
A Heco már tutti nekem is. ;)

Amúgy a hangfalat ott akarom venni, az erősítőt, meg csak akkor, ha Sherwood lesz, ha Yamaha, akkor nagykerben veszem. :DDD

Forza Rossoneri!

(#13) Horvee válasza Doviziozo (#12) üzenetére


Horvee
(tag)

Mi mindkettőn kiprobáltuk.
Zenében ilyen Celine Dion a Sherwood volt a jobb, de ilyen tucc tucc zene a Yamaha-n már jobban szolt. Sherwood szerintem nagyon szépen tisztán szol csak a dinamikájával vannak gondok
Filmben nekem a Yamaha jobban teccet mivel a Black Hawk Down-t néztük optikával és eredeti DTS-el és Sherwood-on a robbanások,lövöldözések nem nagyon jöttek át.

Szerintem zenében a Sherwood jobb, filmben meg a Yamaha nekem az utobbira kellett ezért vettem Yamaha-t (zenét ritkán hallgatok)

(#14) Doviziozo válasza Horvee (#13) üzenetére


Doviziozo
(senior tag)

Köszi a választ, nekem is filmre kell meg x-boxhoz. A zene a Yamahán nagyon gyenge volt? Vagy azért tűrhető?

Forza Rossoneri!

(#15) Rover623 válasza Horvee (#13) üzenetére


Rover623
(PH! félisten)

de ilyen tucc tucc zene a Yamaha-n már jobban szolt.
Ez általában egy erősítőnél nem érdem, hanem marketingfogás szokott lenni...;)
Sajnos a Yamaha (is) él ilyesmikkel az alsóbb ársávokban...
Ha a Sherwood-on volt a női hang jobb, akkor egyértelműen az a jobb erősítő...azt jelenti hogy a teljes középsávban tortzítatlanul szól...az emberi fül erre kényes, nem véletlenül döntik el énekhanggal (és zongoraszólóval) a vájtfülek hogy melyik cuccos a jobb...:U
A tucc-tucc-ot meg ne az erősítő szolgáltassa, hanem a szubláda...szerintem...:B

primus inter pares

(#16) Doviziozo válasza Rover623 (#15) üzenetére


Doviziozo
(senior tag)

Akkor szerinted a Sherwood jobb? Esetleg tudsz ajánlani v.milyen házimozi-erősítőt max. 80 ezerig.?! (tudom, hogy ebből nem lehet venni csúcstechnikát, de ennyi van rá).

Forza Rossoneri!

(#17) Rover623 válasza Doviziozo (#16) üzenetére


Rover623
(PH! félisten)

Pontos típust nem tok sajnos...az uccsó 1-2 évben kicsit ''kirázódtam a kerékvágásból''...:DDD
De: a Sherwood-ok általában jól szólnak, kevés pénzért...sok kraft nincs bennük de arra van a szub...pláne 5.1-nél...a Yamaha kicsit kemény, gépies, ''kereskedelmi''...a csúcson persze már korrekt, na de annyiért lehet is;]...a Denon érdekes, van akinek tetszik, van akinek nem...mint a Technics...:DDD
Én meghallgatnék persze egy Harman/Kardont...de nem tom most hol kezdődnek árban...:U

primus inter pares

(#18) Doviziozo válasza Rover623 (#17) üzenetére


Doviziozo
(senior tag)

A H/K olyan 120-130K-nál kezdődik. Azt olvastam , ha zenére és házimozira kell akkor H/K nagyon jó választás. A denon-ra azt mondják túl lágy a hangja. A Yamahára pedig ,hogy házimoziban tutti, de zenében gyengus. A sherwood-ot dícsérik nagyon. (persze ez mind a 70-130K közötti kategória.)

Szóval amire van pénz az a yamaha, vagy a sherwood (denon nem tetszik,H/K-meg dárga). Valóban nem lehet így döntenem, majd a vásárlás napján meghallgatom őket. Persze az is lehet, hogy várok 1-2 hónapot és benevezek egy H/K-ra. :)

Azért thx a választ. ;)

Forza Rossoneri!

(#19) Horvee válasza Doviziozo (#14) üzenetére


Horvee
(tag)

''A zene a Yamahán nagyon gyenge volt? Vagy azért tűrhető?''
azért nem volt nagyon gyenge de érezhető volt a különbség még az én botfülemnek is :U
de ez igazvolt forditva a filmekre is itt a Sherwood volt ''gyengus''.

Szerintem filmre YAMAHA bár azt nem tudom hogy szolnak rajta a játékok (pontosabban tudom csak nincs viszonyitási alapom)

A Harman Kardon az meg biztos hogy büntett csak hát az a 110 körüli induló ár :(

Az biztos hogy akkor jársz a legjobban ha bemész és meghallgatod mindkettőt én is igy választottam és még nem bántam meg

[Szerkesztve]

(#20) Maximusz válasza Doviziozo (#10) üzenetére


Maximusz
(fanatikus tag)

annak semmi köze az erősítőhöz! (egérmozgás, winyó töltés)

hiszen az az analód feldolgozás hibája! - Ha erre is analógba kötöm rá, ennél is halatszik! Nincs olyan erősítő (pontosabban az meg már nem hifi erősítő), ami megváltoztatja a bemenő hangot, és kiszedi belőle a zaj! Mert mivan, ha a zene pont a zajjal együtt teljes?

de ebben az esetben az optikai bemenetet használva nincsenek zavaró PCI zaj jelenségek!

(#21) Maximusz válasza Doviziozo (#16) üzenetére


Maximusz
(fanatikus tag)

ajánlás :Denon AVR1706 :) - nagyon szépen szólnak rajta a női-, zongora-, hangok! egésszen dinamikus - az Equilibrium-ot nétem rajta optikán az eredeti DTS - hangal, és isszonyat nagyon nyomott (dinamika tartományba), amikor elkezdett lövöldözni a főhös 5.1-be :D

(#22) Rover623 válasza Doviziozo (#18) üzenetére


Rover623
(PH! félisten)

Kicsit nézelődtem...:U
H/K AVR-130 már csak ~100...:B
Nem 7.1...meg nem is 1000W, de mégiscsak H/K...
Ráadásul egy olyan erősítőről jobban elhiszem az 5x45W teljesítményt aminek a popsiján 260W teljesítményfelvételt (a kézikönyvben pedig 540-580W csúcsot) említenek, mint egy olyanról a 7x75-öt aminek nincs egy olyan fellelhető képe amin ki lenne töltve ez az adat...;]
Az AVR-2106 is 7x90W-ot tud kihozni 450W felvett teljesítményből...gondolom hasonló az arány a 1706-nál is...:DDD


Szerk: bocs, tévedtem...végre találtam egy német manualt, amiben 410W teljesítményfelvételt írnak...így már csak 128%-os a hatásfok...8 ohm-on...mert 6 ohm-on ugye 7x110W-ot ígérnek rá...:C


[Szerkesztve]

primus inter pares

(#23) Doviziozo válasza Rover623 (#22) üzenetére


Doviziozo
(senior tag)

Na ja, az AVR-130 az olyan 99K. :DDD 5.1-es, de nekem nem kell egyelőre más, hisz 5.1-es cucchoz kell. :)
Azt is olvastam, hogy a H/K nem olyan átverős fajta 6x400W-okkal ,mint egyes márkák. :DDD

Nehéz a döntés

Azért ez a 128% nem gyenge. :o :C

[Szerkesztve]

Forza Rossoneri!

(#24) LanyUs


LanyUs
(fanatikus tag)

Sziasztok, ''sajnos'' erősítővásárlás előtt állok, mert a stereo yamaha erősítőm megadta magát ( nagyon szépen, tisztán és egyben dinamikusan is szólt - bár arra a live 5.1 effekt is hozzátett:) ). Mivel 4db 120W hangfallal használtam, gondoltam vennék egy 6.1-es erősítőt.
Zenehallgatásra ( nem klasszikus ) és filmnézésre is használnám fele - fele arányban.
70eFt-nál nem szánnék rá többet, így megnéztem az ajánlott erősítőket Yamaha RX-V557, Denon AVR-1706, Sherwood RD-7500.
Most néztem, hogy a Sony STR-DE598 akciós ( 50eFt ). Erről mi a véleményetek? És megkérdezném, hogy a saját cuccaitokról mik a tapasztalataitok így, egy kis idő eltelte után? ( elég nehéz választani :)) )

Válaszotokat előre is köszönöm

(#25) Rover623 válasza LanyUs (#24) üzenetére


Rover623
(PH! félisten)

Ebből a háromból a Sherwood szimpatikus...
A Sony-ban komolyabb az elektronika, újabb a ''szoftver''...de a hangja...:U
Hangfalak milyenek?
Saját cuccot soha senkinek nem ajánlok...másnak sem javaslom hogy így tegyen....!:DDD
Kizárt dolog hogy vki másnak ugyanolyan legyen a zenei ízlése mint nekem, ugyanolyan eszközparkkal, lehallgatási környezettel rendelkezzen mint én...ráadásul amire vki megkérdez, a cuccok egy része általában már nem is kapható...:DD

primus inter pares

(#26) Maximusz válasza LanyUs (#24) üzenetére


Maximusz
(fanatikus tag)

nekem bejön a DENON ... tudja a sok szabványt! 7.1-es a Yamaha 6.1-ével szemben... ismeri a rádió textet, és ki is jelzi (Juventuszon, Danubioszon kiírja, az éppen aktuálisan szóló szám előadóját/címéT! - nagyon kafa)

(#27) Rover623 válasza Maximusz (#26) üzenetére


Rover623
(PH! félisten)

Komoly érvek...:DDD
Szereztél már 7.-ik hangszórót? Fox egyáltalán...?;)
Rádió text? Pl. az 5 (vagy már 6) éves Technics receiver-ek is ismerik...a legkisebb is...ez aztán abszolúte nem egy új dolog...:U
Szal ezek nem szempontok...továbbra is azt mondom: erősítőt is súlyra/fülre/érzésre kell venni...és ''illeszteni'' a jelforrásokhoz, ''pásszítani'' a hangsugárzókhoz...meg sajna igazítani a pénztárcához...:O

primus inter pares

(#28) CPT.Pirk


CPT.Pirk
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Én meg leirok egy tapasztalatot. Vettem pár hónapja bizományiban egy 6.1-es Yamaha Naturalsound RX-V350 -et, tudott 5x90 W -ot, jel/zaj =<100dB, ezeken kivül vagy 20 féle effektet tudott, mindenféle hangzást támogatott, marha jól szólt. Legalábbis aszthittem.

Adódott hogy ultraolcsón szereztem 5.1-es hangkarit (creative live), ami feleslegessé tette az erősÍtőt, eladtam árában (35e), vettem belőle egy fadobozos kicsit gagyi Genius 5.1-et, ami a gépen lévő filmekre jó, és vettem a maradőkból 9e -ért! egy Technics SU-600 -as dupla sztereo erősÍtőt (new classA) (~4*60W), és akkor összehasonlÍtottam a két erősÍtőt. A küldömbségtől majdnem hasraestem. Konklúzió: ezek a 6.1-es cuccok inkább filmre valók, meg ha olyan a hangkari, akkor jáccani a gépen... Aki viszont zenmét akar halgatni, az kerülje el ezeket a dolgokat.

(#29) Doviziozo válasza CPT.Pirk (#28) üzenetére


Doviziozo
(senior tag)

A yamaha köztudott, hogy filmben jó. Én is most vettem erőlködőt, és a yamaha, sherwood, h/k trió közül utóbbira esett a választásom. Mit mondjak, nem bántam meg. :DDD

Forza Rossoneri!

(#30) Rover623 válasza Doviziozo (#29) üzenetére


Rover623
(PH! félisten)

:C

primus inter pares

(#31) PooWong válasza CPT.Pirk (#28) üzenetére


PooWong
(újonc)

Hogyan csináltad az su 600-zal?

613. Ampervadász Zászlóalj

(#32) Ferdzsoo


Ferdzsoo
(PH! addikt)

Most lehet gagyi nem tudom de én egy Pioneer VSX - 415-ös erősítőt néztem ki.
Kérdezném van e valakinek tapasztalata Pioneer erősítőkkel esetleg hangfalakkal. THX ;)
Én az alsó árkategóriát céloztam meg 5.1-be.

[Szerkesztve]

A felnőtt férfit egy dolog különbözteti meg a gyerektől, ... ...a játék ára...

(#33) petyus2


petyus2
(újonc)

Kis segitséget kérnék.Erősítő vásárlás elött állok,lenne két kiszemeltem : Denon AVR-1706,és a Pio VSX 915-ös.Melyik a jobb választás? :F

(#34) Maximusz válasza petyus2 (#33) üzenetére


Maximusz
(fanatikus tag)

DENON nagyságrendekkel jobb a hangja, mint bármelyik komersz cég által gyártott erősítőnek.. (techincs, pioneer, yamaha, stb..)

nekem 2 hónapja van meg, és most is ezt venném!

(#35) Doviziozo válasza Maximusz (#34) üzenetére


Doviziozo
(senior tag)

Szerintem meg nézze csak meg nyugodtam a Marantz, Sherwood, H/K triót is.
Ja és a Yamahat sem kellene ennyire lezúzni. ;)

Forza Rossoneri!

(#36) petyus2 válasza Maximusz (#34) üzenetére


petyus2
(újonc)

1706-ost vettél?

(#37) petyus2 válasza Doviziozo (#35) üzenetére


petyus2
(újonc)

Amiket írtál,azok tudom szuperek/ Marantz, Sherwood, H/K/csak sajna házas vagyok,és az elképzeléseimet egy remek asszonykán is keresztűl kell''vinnem''-ezeket a típusokat max 80e-ben meg nem kapom meg... :(
Yamaha állitólag mozira faxa-hanem a legfaxább,viszont ha zene szól elvérzik...

(#38) toth_janika


toth_janika
(őstag)

Sziasztok!
Nekem hasonló problémám van, mint nektek! :)
Az az igazság, hogy most akarok (akarunk) beújítani egy Yamaha V347-es erősítőtt NS-P240-es hangfalakkal. Ja és pc, dvd, tv formában szeretném használni őket. Na már most a kérdésem a következő!
1, analógon vagy optikain érdemesebb összekötni az erősítőtt a géppel
2, melyik az olcsóbb megoldás
3, sokat olvastam már róla de nem tudom miért lenne jobb az optikai!
4, szeretném, ha mondanátok valamit ezekről a cuccokról vagy ajánlanátok hasonlót 65-70 eFt magasságban!
Előre is köszi!!!!!! :R :R :R :R :R

Flickr - http://www.flickr.com/photos/toth_janos/

(#39) Rover623 válasza toth_janika (#38) üzenetére


Rover623
(PH! félisten)

Nem is tudtam hogy van RX-V347...ez vmi butított kelet-európai modell...?;]

1. nem ''analóg vagy optikai'' a kérdés, hanem ''analóg vagy digitális''! A digitális csatlakozásnak pedig két fajtája van: a ''rezes'' és az optikai...tehát a válasz: DIGITÁLISON!
2. :F az analóg összekötéshez 3 pár ''madzag'' kell, ráadásul ''RCA to 3.5mm jack'' kialakításban, az optikaihoz egy optikai kábel (milyen meglepő:DDD), a ''rezes'' digitalhoz meg egy ''RCA-RCA'' digitális (koax) kábel... mindegyikből létezik filléres (pár száz HUF-ba kerülő) változat és méregdrága is...tehát nem ez fogja eldönteni a kapcsolódást...nem szabad hogy ez döntse el!
3. Akkor én most megmondom:

a) Analóg csatlakozás:
Az összes többcsatornás formátumot (a sztereótól az 5.1-ig, vagy amit a hangkarid tud) a hangkártyád és/vagy a procid fogja dekódolni.
Előnyök: a lejátszóprogramok oldaláról jobban kézbentartható a dolog. Az olyan sokcsatornás szabványok esetén amelyeket az erősítőd nem támogat, vagy még meg sem jelentek, csak a szoftveres dekódolás segíthet!
Hátrányok: terheli a procit, a szoftveres dekódolás esetenként hagy kívánnivalót maga után, a hanghoz már a gépen belül (a hangkártyán) nem kívánatos zajok és torzítások adódnak, a 6db analóg kábel a PC és az erősítő között további zavarokat fog összeszedni.

b) Digitális csatlakozás:
Minden többcsatornás hanganyagot az erősítő fog dekódolni.
Előnyök: A beépített dekóderek általában sokkal jobb minőségűek mint a (kommersz) PC szoftverk. Használhatod a Yamaha térprocesszorának sokféle effektjét...;]
Mivel a jel a PC és az erősítő között digitális formában közlekedik, gyakorlatilag megzavarhatatlan...sokkal jobb minőségű hangot kapsz mint analógon...
Hátrányok: míg az 5.1 (vagy hasonló multicsatornás) jelet minden PC kiadja magából (feltéve hogy van rajta vmilyen digitális kimenet), arra nem mindegyik hangkari és/vagy szoftver képes hogy a sztereó jelet és/vagy a nem médialejátszó programokból (hanem pl. a játékokból) származó hangokat is digitális formában köhögje ki magából! Extrém esetben csak DVD lejátszásakor és bizonyos 5.1-es hangzást használó játékokban fog szólni az erősítő...hangkártyacserével és/vagy szoftveres buzerálással megoldható...
Amennyiben olyan formátumú hanganyagokat játszol le a PC-n, amelyeket az erősítő nem tud dekódolni, néma csend lesz az eredmény...:DDD
Ilyenkor vissza kell állni a PC-s dekódolásra és az analóg összeköttetésre...
''Rezes'' digitális kapcsolat esetén időnként előfordul, hogy az eltérő földpotenciálon lévő PC és erősítő irgalmatlan zajokat, ''brummot'', jelkihagyást produkál...

A végső megoldás: OPTIKAI KÁBELES KAPCSOLAT...és párhuzamosan az analóg is...:C
Alapból az optikait kell használni, de ha ''kuss'' van akkor a leggyorsabb ellenőrzési megoldás az átkapcsolás az analógra...:DD

4. másra hagyom a dolgot...csak a hangfalakról: a Yamaha csak szubládát tud gyártani...:R
Szatellit vagy önálló hangsugárzót eszembe nem jutna tőlük venni...:U


[Szerkesztve]

primus inter pares

(#40) toth_janika válasza Rover623 (#39) üzenetére


toth_janika
(őstag)

Hello! :)
Igazad van! Nem 347, hanem 357! :) Majdnem ugyanaz! :) Hm..... Amit leírtál az totál tök király és nagyon nagyon köszönöm! Rengeteket tanultam belőle! :R :R :R :R
Tehát akkor szerinted vegyek egy optikai kábelt, és 3 koaxot!
Ha valami bibi lenne, akkor csak váltsak a kettő között!?
Ez mogoldható úgy, hogy mind a 2-t bedugom? Vagy egyszerre csak az egyik lehet bedugva?
Az az igazság, hogy én ezt a 2 cuccost szettben szeretném venni, mert úgy akciós, és nincs túl sok pénzem! :O
Úgyhogy egyenlőre marad sztem a gyári szett! :)

Flickr - http://www.flickr.com/photos/toth_janos/

(#41) P.O.W.


P.O.W.
(tag)

Sziasztok!

Erősítővásárlás előtt állok. Két szerkezet között vacilálok!

- Denon AVR-1705
- Sherwood RD-7500

Szerintetek melyiket lenne érdemes megvásároni? Árban nem sok eltérés van.

Köszi!

ASRock Fatal1ty Z97 Killer , Intel Core I5-4460 , CM Hyper 103, MSI GTX 1060 3GB OC, Corsair 2*8GB DDR3 , Chieftec Smart 600 W GPS-600A8 , Corsair Carbide Series SPEC-01, LG 32MP58HQ-P, Mad Catz R.A.T. 3 egér, Cougar 450K bill.

(#42) bosco89 válasza P.O.W. (#41) üzenetére


bosco89
(fanatikus tag)

mind a kettö nagyon jo de a denon picit jobb

Az igaz barát nem áll az utadba,csak akkor ha lefelé tartasz a lejtőn!!!

(#43) bosco89 válasza P.O.W. (#41) üzenetére


bosco89
(fanatikus tag)

azért nézd meg a jvc erősitőket is.nagyon jok.ajánlom.

Az igaz barát nem áll az utadba,csak akkor ha lefelé tartasz a lejtőn!!!

(#44) P.O.W. válasza bosco89 (#43) üzenetére


P.O.W.
(tag)

Valójában engem csak ez a két márka éedekel. Köszi a javaslatot megnézem azért. :)

ASRock Fatal1ty Z97 Killer , Intel Core I5-4460 , CM Hyper 103, MSI GTX 1060 3GB OC, Corsair 2*8GB DDR3 , Chieftec Smart 600 W GPS-600A8 , Corsair Carbide Series SPEC-01, LG 32MP58HQ-P, Mad Catz R.A.T. 3 egér, Cougar 450K bill.

(#45) lyes


lyes
(kvázi-tag)

tudtok ajánlani egy 5.1-es megbízható hangfalrendszert, kb 50w-os subwooferrel? kb 30ezer körül kéne! előre is köcc! :R

tudom hogy nem értek hozzá, de próbálkozni azé lehet!

(#46) Rover623 válasza lyes (#45) üzenetére


Rover623
(PH! félisten)

Francbe...ember hiába próbál szervezni/racionalizálni...többi ember úgyis oda ír ahova csak bír...:O

Kérdésedet itt tedd fel lécci:[link]...;)

primus inter pares

(#47) bosco89 válasza lyes (#45) üzenetére


bosco89
(fanatikus tag)

én ajánlom a sal audio 5.1 hangrendxerét.

Az igaz barát nem áll az utadba,csak akkor ha lefelé tartasz a lejtőn!!!

(#48) Doviziozo válasza petyus2 (#37) üzenetére


Doviziozo
(senior tag)

Nem a csúcsmodellekre gondoltam, hanem ezen gyártók 'alap' modelleire. Bár így átgondolva elnézést is kérek, mert én netto árakban gondolkodtam, mert szerencsémre nekem így sikerült beszereznem az erősítőt. Azért írok egy-két jó erősítőt, ami még nem olyan drága (persze, mihez képest. :) )

pl.

Marantz Sr-4600 - 94.900 Ft
H/K AVR 130 -94K volt úgy 3 hete az MM-ben
Sherwood RD-7500 - 67.500 Ft

Forza Rossoneri!

(#49) klepto


klepto
(PH! addikt)

Sziasztok!

Én is hosszas töpregés után most készülök venni Denon AVR-2106-os erősítőt DVD-1920-as dvd-vel. Erről az összeállításról tudna írni valaki valamit? Van valakinek ilyen házimozija? Elsősorban két dolog érdekelne: mennyire számít a dvd-nél és az erősítőnél a direkt sound funkció, illetve mennyire megbízható műszakilag a Denon készülékei? A mai kínai dvd-k anti high-tech szintje, a garancia lejártával dobb a kukába efektus ugye nem jellemző a Denon termékeire :F
Ha most ennyit költök el, elvárhatom, hogy 10 év múlva is működő képes lesz a készülék, vagy a Denon sem így gondolkozik már?

Óvakodj a negatív emberektől, mert minden megoldásra van egy problémájuk!

(#50) Winzsolt


Winzsolt
(tag)

Sziasztok!
Tele vagyok kérdéssel, nos :)) :
adott kp keret 140.000 brutto
szeretnék egy külön hangcuccost erősítő+5db hangfal(egyenlöre mélynyomo nélkül)
szemezek a wharfedale diamon 8.3-al viszont nemtudom mennyire nagy teljesitményü erösitö optimális neki, illett ve hogyháttérnek és centernek milyen hangfal kerüljön :U
Légyszi segitsetek,más hangfal is érdekelne ha tudtok jobbat, a keret fontos és hogy kellően behangositson egy 25nm-es szobát!
Várom az ajánlatokat! :))
előre is thx.

(nem is kérdeztem :B )

(#51) klepto válasza Winzsolt (#50) üzenetére


klepto
(PH! addikt)

Üdv!
Zenét is akarsz hallgatni vele, vagy kizárólag mozihoz kell?
A 140K az össz keret az 5.0 hangfalakra és az erősítőre (ha igen, ez elég kevés szvsz)?

Óvakodj a negatív emberektől, mert minden megoldásra van egy problémájuk!

(#52) Winzsolt válasza klepto (#51) üzenetére


Winzsolt
(tag)

Szia!
Igen a zene is fontos, kár ha kevés mert ennyi van :D
Most panasonic sc-ht 535-öm van de gépre nem igazán tudom rákötni csak stereoban :U
Igazából ezért szeretném lecserélni de gondoltam rászánok még 1 kicsit.
140nél többet viszont nem szeretnék :))

[Szerkesztve]

[Szerkesztve]

(#53) klepto válasza Winzsolt (#52) üzenetére


klepto
(PH! addikt)

Hát 140K-ból új hangfalakat+hm erősítőt nem igazán lehet venni, ha fontos a minőség. Márpedig olyan hm erősítő ami zenén is jól szól, oda kell a zsé.
140 bőven betakarja az erősítőt, de a hangfalakkal együtt már nagyon kevés.
Mondjuk ha a használt is jó, akkor már könyebb a helyzet.
A wharfi mennyi lenne, és milyen erősítőt néztél ki hozzá?
Mi a fontosabb a mozi, vagy a zene? Milyen zenéket szoktál hallgati (stílus)?

[Szerkesztve]

Óvakodj a negatív emberektől, mert minden megoldásra van egy problémájuk!

(#54) Winzsolt válasza klepto (#53) üzenetére


Winzsolt
(tag)

Amit én néztem az 108k
A szett tartalma:
1 db. Denon AVR-1306 Házimozi Rádióerősítő
1 pár Wharfedale Diamond 8.3 Frontsugárzó
1 db. Wharfedale WH-2 Center- és Háttérsugárzó Szett
így
gondolkodék közben azon hogy nekem nincs meg 20 nm a szobám :U :)
Lehet h nagyon előre gondolkozok.
Egyébként trance és egyéb tuc-tuc. Sok filmt nézek de zenét meg egyfolytában hallgatok.
Ezzel a panasonic sc-ht 535-el is meg vagyok elégedve 600W RMS föleg most hogy betévedt a gépembe egy audigy 4....csak stereoban :(((
Szóval teljesítmény és minőségbeli értékei megfelelőek, ezért eszembejutott egy logitech z-5500 is ami 500W, dolby dekóderrel rendelkezik, bár audigy 4 is. Illetve THX-es bár ezt nemtudom h. ezt a komoly szabványt menynire valósan lehet értelmezni erre a hangfalrendszerre.
és pozitivum h. 73k az ára.
Egyre jobban sikerül magam meggyőznöm arról h. logitech de kérlek probálkozz meggyözni másrol ha ugy látod rossz uton járok, szivesen megtérek :)

(#55) klepto válasza Winzsolt (#54) üzenetére


klepto
(PH! addikt)

Nézdd én nem pc-t használok forrásként, ezért erről nem is tudok mit mondani. Ha komoly zenehallgatás a cél, akkor ne a pc legyen a fő forrás, mert az lesz a rendszered gyenge pontja. A Denon nem kifejezetten tüc-tüc-re való, ha ez a cél, akkor nézz meg egy Yamaha, és Sony esrőtőt is. Ha picivel tödd a keret, akkor Harman/Kardon lenne a nyerő szerintem! A Denon elsősorban akusztikus zenén mutatja meg az erejét, a Yamaha viszont erőteljesebb mélyeket produkál, ami a tüc-tüc-ön szól jól.
A 1306-os Denon ugye a legkisebb Denon, ami 57K-ba kerül [link], a vetéjtársa a legkisebb Yamaha 51K [link] Mindenképp hallgasd meg a Yamahát is, bár ezt az új típust nem ismerem, de az eggyel nagyobb 63K-s Yamaha erősítő szeritem már egész jól szólt!
Az álltalad kinézett akciós szett abszolút alkalmatlan a tüc-tüc zenére, sem az erősítő, sem a hangfalak nem arra vannak kitalálva :(
Most sokat gondolkoztam, hogy mit ajánljak, de ennyi pénzből nagyon nehéz :((( Én felajánlanám az én cuccomat, de itt és most nem árulni akarok, hanem segíteni :B
Szóval ha tüc-tüc akkor az a szett felejtős; erősítőből Yamaha vagy H/K, hangfalból pedig még nézek neked valami olcsó de jót, csak ez nehezebb, mint hinnéd :U

Óvakodj a negatív emberektől, mert minden megoldásra van egy problémájuk!

(#56) Winzsolt válasza klepto (#55) üzenetére


Winzsolt
(tag)

Értem szóval jol melléfogtam :)
Köszi a segitséget! Én nem tudok ebben nagyon sok mindent, csak számok és külsö alapján tudok válogatni :U

(#57) klepto válasza klepto (#55) üzenetére


klepto
(PH! addikt)

Gondolkoztam, és picit összefoglalnám az előzőt:
A Denon/SWharfi szettet nem ajánlom tüc-tüc-höz.
Amit hallgass meg mindneképp, az a Yamaha, és a Pioneer, ami belépő szinten olcsóbb mint a Denon, de némileg többért az egyel nagyobb kategőria szerintem lényegesen jobban tetszene ezen a zenei stíluson, mint a Denon!
Hangfalból ami minőség, és erre a stílusra van kitalálva, és nem sokkal drágább mint a Wharfi, az a Cerwin-Vega!. Igaz, itt én állványos dobozokat ajánlanék előre és hátra is, de hidd el, tüc-tüc-höz jobb, mint a Wharfi. Egy hátránya van, nehezebben beszerezhető.
Számokra lefordítva:
Alap Yamaha 50.800.-Ft [link]
Alap Pioneer: 47.990.-Ft [link]
Egyel nagyobb Yamaha: 59.990.-Ft [link]
Egyel nagyobb Pioneer: 58.990.-Ft [link]
És végűl az álltalam ajánlott Cervwin-Vega! hangfal: 29.800.-Ft/db (ebből 4db kellene 2 előre. 2 hátra): [link] , és ozzá a center: 49.900.-Ft [link]
Így a komplett szett az alap Yamahával számolva: lényegesen több lenne mint a keret: 219.900.-Ft :(((
Én itt kiszáltam, de ha már kikerestem mindent, akkor nem törlöm ki, a hangfalakat vedd semmisnek, de az erősítővariánsokon gondolkozz el. Persze az egyebdobozos házimozikhoz képest az is lényegesen jobb, de nem akarom, hogy csalódj, ezért nem ajánlom :U

Óvakodj a negatív emberektől, mert minden megoldásra van egy problémájuk!

(#58) klepto válasza Winzsolt (#56) üzenetére


klepto
(PH! addikt)

Menet közben megtaláltam a Harman/Kardont, ha nem akarsz mindent egyszerre megvenni, hanem hajlandó vagy picit többet áldozni a célért, és hajlandó vagy ma csak egy erősítőt és később pedig hangfalakat venni, akkor ajánlom figyelmedbe a H/K-t, ha nem, akkor felejtsdd el!
H/K-ből most van egy nagyon jó akció, a H/K AVR-330, ami egy komoly erősítő, és 190K-ról van leértékelve 120K-ra! [link] Egyébként az alap 130-as erősítő listaáron 100K.

Óvakodj a negatív emberektől, mert minden megoldásra van egy problémájuk!

(#59) P.O.W.


P.O.W.
(tag)

Sziasztok!

Tud valaki véleményt mondani erről az erősítőről?

PIONEER VSX-515

A hivatalos oldalon levő leírás szerint elég sokat tud. De nem találtam róla tesztet. Ezért kérem a véleményeteket.

Előre is köszönöm a segítséget!

Üdv!

ASRock Fatal1ty Z97 Killer , Intel Core I5-4460 , CM Hyper 103, MSI GTX 1060 3GB OC, Corsair 2*8GB DDR3 , Chieftec Smart 600 W GPS-600A8 , Corsair Carbide Series SPEC-01, LG 32MP58HQ-P, Mad Catz R.A.T. 3 egér, Cougar 450K bill.

(#60) Daveeboy válasza P.O.W. (#59) üzenetére


Daveeboy
(kvázi-tag)

UP.

PIONEER VSX-515

Ez engem is nagyon nagyon érdekelne!
Zene hallgatás is fontos lenne vele.

A THD értéke nem tűnik valami fényesnek...
Viszont minden gyártó másképen mér!!!
Más frekvencia tartományon, teljesítményen, impedancián mérik a saját értékeiket...

Vélemények?

58000Ft-os árával természetesen hasonszőrű kategória a viszonyítási lap.

Estleg
PIONEER VSX-915?? (78000 FT)

(#61) Winzsolt válasza klepto (#58) üzenetére


Winzsolt
(tag)

Sajna picit igy anyagilag fejre állnék :B
Ugy álltam hozzá,hogy ha külön veszem meg akkor ugye jobb lesz mintha egy 5.1es szettet.
szóval ennek örömére Yamaha RXV-359 (alap)
és ehez kellene szintén tuctuc-ra 1 pár front hangfal 40k-ért.
Találtam is volna, magnat motion 880-at hallottam már párszor és tetszett zenére is meg filmre is, viszont kb 1 hete nem kapni sehol :(
Szóval ujbol kérném a segitséged, de kérlek probálj a kereten belül maradni :)
Esetleg milyen gyártók hangfalai alkalmasak tuctuc-ra , ha nem mondol konkrét tipust.?

(#62) klepto válasza Winzsolt (#61) üzenetére


klepto
(PH! addikt)

Ha őszintén kérdezel, én tudnék egyet, ami nekem pont azért nem tetszik, mert túl sok és tolakodó a mélyekben, de másnak pont ezért tetszik.
Ez egy saját építésű hangfal, amiből elkészítettem a front párat és a centert, de mivel nem vált be a hátteret már nem csináltam meg. Ha érdekel, építési áron átadom, ami kissé több, mint a 40K, de nem sokkal, csak 50%-al :U
Ha nem érdekel, akkor kérek pér napot és utána nézek.
Esetleg ézz meg egy Yamaha HS-555-öt, de szerintem azt is drágálni fogod. Sajn os itt a fülednek kell döntenie elsősorban. Én csak irányt mutatok.
A Yamahát már megvetted? Ha nem, akkor mindképp hallgasdd meg előtte a kinézett Denont, Yamahát, és egy Pioneert. Ezek vannak egy árban. A 300-as Yamahákról nem volt jó véleményem (igaz, én a 357-et hallottam), csak a 400-as (457) szériáról :U

Óvakodj a negatív emberektől, mert minden megoldásra van egy problémájuk!

(#63) klepto válasza Daveeboy (#60) üzenetére


klepto
(PH! addikt)

Itt szintén az egyéni ízlések, és a felhasználási mód a döntő. Mennyi zene, mennyi film, és milyen stílusú zene?
Mint írtam a Yamaha keményebb tónusú és eröltetett mélytartomány, a Pioneer meglehetősen steril és gépies, Denon lágyabb csövesebb hangzás, H/K szintén kemény, feszes, pattogós, de nem gépiesen hideg, hanem egy érzelmesebb erősítő, Marantz szintén lágy meleg hangú, NAD analógosan öblös, Onkyo passz, de drága, stb.
Az ismertebb márkákról ennyit egy szóban :U
Persze ezek nincsenek kőbevésve, ezek inkább iránymutatók. Az, hogy neked melyik hangkép fekszik, az egyéni fül kérdése ;)

Óvakodj a negatív emberektől, mert minden megoldásra van egy problémájuk!

(#64) Winzsolt válasza klepto (#62) üzenetére


Winzsolt
(tag)

Én inkább maradnék a kereten belül.
Azért van h. sok mindent drágálok mert anyagi helyzetem nem tul rugalmas :(
pioneer vsx-515-öt sikerült megvenni, yamahát azért nem mert nem tetszett amit sokan irtak róla.
A kisebb pioneer-ról azt irták hogy nincs benne sok dinamika de 515-t már dicsérték ebböl a szempontbol is.És te is ajánlotad :))

Hangfalról már mondtam hogy magnat-ot hallottam és tetszett. Így rátaláltam a motion 880-asra,de nem találtam már sehol neten ahol még árulnák :U
aztán még a victory 800is felmerült ami 100w 8ohmon és az erösitö is ennyi, ez nem fog valamelyiköjüknek(inkább a hangfalnak) fájni :F ?


Hangszórókábel mennyire fontos? 1,5mm2 elég vagy nagyobb kerestmetszetü kellhet?

(#65) Daveeboy válasza klepto (#63) üzenetére


Daveeboy
(kvázi-tag)

Köszi a hsz-t...
Neked aztán van tapasztalatod! :C

Pioneer: steril és gépies???
ismered estleg a MCACC-t?
Főleg zenét halgatnék vele: Rock és ''Tuc-tuc'' (Scooter,Tiesto...)
Illetve a filmek sem elhanyagolhatóak azért.

A forrás minden esetben PC digitális kimeneten.

A hangfalak házi készítésüek. Házi front, nagy, 30cm mély , rear philips 13 cm ''kisdoboz''
center ami akad.
Egyenlőre de a későbbiekben könnyen lehet hogy csinálok egy komplett settet.
Ha veszek akkor valami olcsót tudok csak megvenni.
Ezért is gondoltam hogy majd csinálok. ''somogyi rulez :)) ''

Ezek a lehetőségeim :B

Pio 515 az mcacc miatt tetszik.

(#66) Daveeboy válasza Winzsolt (#64) üzenetére


Daveeboy
(kvázi-tag)

Én is őt néztem ki!! vsx-515

Véleményedre számítok!

Hogy tetszik?
Film? Zene?

(#67) Winzsolt válasza Daveeboy (#66) üzenetére


Winzsolt
(tag)

Szivesen beszámolok amint meglesznek a hozzá mgfelelő hangfalak, az itthoniakat nem merem rákötni...:)

(#68) Oliverda


Oliverda
(Jómunkásember)

Nekem jelenleg egy Yamaha RX-V450 -em van. Zenére és mozira is kiválóan megfelelő! Előtte egy Videoton erősítőm volt, aztán vettem egy Onkyot. A Videotonhoz képest zenében az Onkyo elmehetett a.... Aztán vettem ezt a Yamahát, és szerintem ezért az árért egy remek választás. Persze teljesítményben nem a legjobb, de szobája válogatja. :)

Próbáld ki a TAXIFY-t, 1000 forint kedvezmény a kuponommal: OLIVERAYL >>>>>>Minőségi kontent: ⦾liveƦadi⦾ on Spotify - http://spoti.fi/2gr0EEI <<<<<<

(#69) Winzsolt


Winzsolt
(tag)

Szerintetek vsx-515-re ráköthetek probaképp egy aiwa hifitöl elkobzott 6ohmos 55w-os hangfalat?:))

(#70) klepto válasza Daveeboy (#65) üzenetére


klepto
(PH! addikt)

Nem, nem ismerem, de amiket leírtam azok álltalánosságok, illetve az, ahog én hallottam. A Pioo kicsit kiegyensúlyozottab hangú mint a Yamaha, de nekem hiányzik belőle a melegség. Gépiesebben szól, mint egy csöves erősítő, vagy egy régi Technics. Én nem szeretem ha a hangok szögletesek. Én azt szeretem, ha egy kicsit összemossa a sávszéleket és az átmeneteket az erősítő. A Pioo nem ilyen, és nekem ezért nem tetszik.

Óvakodj a negatív emberektől, mert minden megoldásra van egy problémájuk!

(#71) klepto válasza Winzsolt (#69) üzenetére


klepto
(PH! addikt)

Az erősítő dokumentációjából, és a hátulján lévő jelzésekből kiderül, hogy milyen ellenállású hangfalakhoz van tervezve. Ettől eltérni nem jaánlott, mert tönkreteheti a végfokát az erősítőnek.
Sajnos a Pioneer a kép alapján [link] 8-16Ohm-os hangfalakra van tervezve, ami nem a legjobb. Még a 6-16Ohm-os erősítők is elég kényesek, de a minőségibb 2-4 Ohmos hangfalakat elviselni tudó erősítők már drágábbak jóval (min 2x annyi, mint a tied). Kipróbálni kipróbálhatod, de csak nagyon kis hangerőn, és nagyon rövid időre. Úgy talán nem károsodik az erősítőd...
Ha nem vagy türelmetlen inkább várj, és figyelj arra, hogy csak 8Ohm-os hangalakat vegyél, ennél kisebb ellenállásút (4-6Ohm) ne!

Hangfalkábel (bár lehet, hogy nem te kérdezted): Minél vastagabb annál több mélyátvitel, bár ez mág több mindentől is függ. Minél meszebbre van a hangfal, annál vastagabb kell. álltalában frontokhoz a 2,5mm-es már őven elég, hátra szobán belül max 4mm-es kell, ennél vastagabb nem.
Mivel nem sokkal drágább egy márkás hangstúdiós (discos) kábe egy kínai vacaknál, ezért mindenképpen azt ajánlom. Ami annál jobb, az min. 10x árba kerül, vagy mág többe. Amit én ajánlok, az Proel, Klotz, Oehlbach, Conductufil, hogy a legismertebbeket, és a legelterjettebbeket mondjam. Ezek közül a Klotz a legjobb, utána a Proel, és legvégül a Conductufil. Az Oehlbach egy más kategória, igazán ez a legjobb szerintem, de kissé drágább, és nagyon nehezen beszerezhető nálunk. Hivatalosan a sógoroknál kapható, de nekem skerült beszereznem, és én ezt használom (igaz csak RCA kábelben, de ott is 10.000.-Ft-os kategória alatt szinte mindent ver 380.-Ft/m áron, és ezüstözött a vezetője). Ez Scvájci kábel, de nehezen beszerezhető. A Klotz német, a Proel olasz, a Conductufil Spanyol. Azt vedd, amelyik olcsóbb és be tudod szerezni. Tippem szerint ez a Proel lesz. Ez átlag 200-250.-Ft/m áron kapható a 2.5mm-es keresztmetszetben ;)

Hangfalaknál meg kérlek írj árat, hogy mennyi maradt a frontokra, és úgy már konkrétan tudok nézni neked valamit ;)

Óvakodj a negatív emberektől, mert minden megoldásra van egy problémájuk!

(#72) Winzsolt válasza klepto (#71) üzenetére


Winzsolt
(tag)

Utálom a németet de csak ezt találtam hirtelen magnat victory-ról ami 30k/pár.
És pont 30k pénzem van jelenleg erre. Ha várnék vehetnék biztosan jobbat de akkor a komplett szett már nagyon drágán jönne ki(nekem)

Prinzip:

3-Wege

Bassreflex

Belastbarkeit bis max. 230 Watt
Wirkungsgrad: 90 dB
Gewicht: 12,5 Kg
Nenn-/Musikbelastbarkeit: 120 / 230 Watt
Übertragungsbereich: 25 – 32000 Hz
Impedanz: 4-8 OhmBestückung:
170 mm Tieftöner
110 mm Mitteltöner
13 mm Hochtonkalotte

Adataibol itélve illik az erösitöhöz ugye? :U


(#73) klepto válasza Winzsolt (#72) üzenetére


klepto
(PH! addikt)

Nem, mivel gondolom ez több hangszórós, és a mély 4, a magas (közép) 8 OHM-os, ezért jelölték úgy, hogy 4-8Ohm. Csak fix 8Ohm-os hangfal megy az erősítődhöz!
Kérlek adj egy linket, hogy hol láttad ennyiért?
És ez darab, vagy pár ár?

[Szerkesztve]

Óvakodj a negatív emberektől, mert minden megoldásra van egy problémájuk!

(#74) Winzsolt válasza klepto (#73) üzenetére


Winzsolt
(tag)

Ez pár ár MM-ben érdeklödtem meg.Link nem nagyon van.
Csalodtam akkor magnatban ejnye neki.Most mitévö legyek?

(#75) klepto válasza Winzsolt (#74) üzenetére


klepto
(PH! addikt)

Nézdd ezek a hangfalak ha 4 ohm, azt azt jelenti, hogy az átlag ennyi. Ekkor az erősítőnek visszaható jelként a hangfal visszadobhat pár Ohm-ot, és a min impedenciája 2Ohm körül mozog. A 8Ohm-osnak a minimum terhelése valahol 4,8 körül van. Ezért nem lehet az erősítőre annál kisebb ellenállású hangfalat kötni, mint amit ajánlanak hozzá. Nem tudom, hogy a Magnat az eredő, vagy a teljes impedenciát adta meg, mert ha a névlegese a 8OHM-om, akkor valóban helyes a 4-8 jelzés, de van egy olyan érzésem, hogy ez mivel 3 hangszórót tartalmaz, így oldották meg: 2db 8Ohmos hangszóró párhuzamba kötve 4 Ohm + 8Ohm-os magas, és ezért írták, hogy 4-8Ohm. Ha nem így van, akkor ok, de ezt ki kéne deríteni, és ebből a leírásból nem egyértelmű.
Ha bátor vagy, megveheted, és vagy nem lesz semmi baja az erősítődnek, vagy hazavágja a végfokot, ami csere. De ha a szervíz be tudja bizonyítani, hogy nem gyártáshiba, ahnem rosz hangfalillesztás miatt szállt el, akkor fizeted és ugrik a gari...
30.000.-Ft/pár áron ne vegyél hangfalat, nem éri meg. Ez olyan, mintha egy Opelre biciklikereket szeretnél feltenni, mert a hozzávaló gumira nem futja...
Még 1 megoldás, keress használtat.
2. megoldás, vegyél egy pár polc sugárzót, ami tuti 8Ohm-os, és mikor később lesz pénzed normális frontokra, akkor mehet háttérnek amit veszel, így nem kidobott pénz. Egyélbként egy internetes áruházban a következők vannak 30.000.-Ft/pár alatt (1,5 oldal): [link]

És még valami: Ha nem kell mágneses árnyékolás, nem képcsöves tv mellé teszed, akkor ajánlom a ruszki hangfalakat figyelmedbe: Royal Akustik! Ár/minőség arányban még mindíg a legjobbak amit eddig hallottam!

[Szerkesztve]

Óvakodj a negatív emberektől, mert minden megoldásra van egy problémájuk!

(#76) Winzsolt válasza klepto (#75) üzenetére


Winzsolt
(tag)

Ha 6ohmos hangfalat találok véletlen vagy pl. ez a magnat 4ohmos, nem lehet megoldani valahogy hogy nagyobb ellenállása legyen?

(#77) klepto válasza Winzsolt (#76) üzenetére


klepto
(PH! addikt)

Gányolással, előtét ellenállással talán, de az nem 100%-os.
Vagy megveszed, és áttekercselteted egy hangszóró szervízben, de akkor ott vagy, mintha egy drágábbat vennél.
Szóval nagyon nincs jó ötletem, ami megbízható lenne, csak az, hogy 8Ohm-os hngfalat kell venni...

De ha mindne kötél szakad, és jobb ötletet nem találsz, akkor ideiglenesen ajánlom a hangosító hangfalak legkisebb darabját. Ezt legalább kis áreséssel később is el tudod adni [link] Igaz ez is több, 34.000.-Ft/pár, de ez az egyik legdrágább bolt, tehát ennél olcsóbban is beszerezhető ;)

Óvakodj a negatív emberektől, mert minden megoldásra van egy problémájuk!

(#78) Winzsolt válasza klepto (#77) üzenetére


Winzsolt
(tag)

Ez a hangfal menynire jo házimozira amit most ajánlol? :U


(#79) klepto válasza Winzsolt (#78) üzenetére


klepto
(PH! addikt)

Ez házibuli hangfal, vagyis kisebb terem hangosítására való. Nem hifi hangfal, de 30K-árt ne is várj hifi hangfalat! Ezenkívűl még érdemes az Omnitronicot is számba venni, még ezt találtam aki ennyiért ad cuccot.Őt a Showtechich forgalmazza [link]. Katt a webáruházra, Omnitronic, hangfalak. Itt is minden darabáras.
Gondolom már voltál életedben disco-ban, vagy ha nem szabadtéri rendezvényen, ahol volt hangosítás (pl. párt buli). Ahoz hasonló hanstílusban szólnak, csak kis méretű terembe valók (pl. 50m2-es szoba) Dübörögnek, ciceregnek, tüctücre jó. Hogy mozira milyen? Passz. De sokkal jobb, mint a műanyagdobozos gyufáskatulya méretű 5.1-es szettek pl.: [link]
Ezek a hangfalak egyike sem mágnesesenárnyékolt, nem tv közeli elhelyezésre vannak kitalálva. Ha csak 30K a keret, én ezt venném!
Ezekben a hangfalakban egy mély, és egy piezo magas van. Ezzel mindent elmondtam, ha picit értesz hozzá ;)
Én hallottam hifi doboznak épített piezo magassal szerelt hangfalat, és nem volt olyan szörnyű, mint azt sokan képzelik, csak jól be kell lőni. Szerintem Reloop, vagy még inkább Omnitronic hangfalat vegyél, olvasgass, hallgatózz illetve kérdezz rá konrétan itt [link] ;)
Ennyi pénzből jobbat nem fogsz találni!

Óvakodj a negatív emberektől, mert minden megoldásra van egy problémájuk!

(#80) Winzsolt válasza klepto (#79) üzenetére


Winzsolt
(tag)

Megkérdezem MM-et hátha tudják hogy a magnatnak miféle impedanciája van :) :)

(#81) klepto válasza Winzsolt (#80) üzenetére


klepto
(PH! addikt)

Ez egy jó ötlet!
De vigyázz, néha hülyeségeket beszélnek :U
Nézdd meg a leírását, vagy a hangfal hátulját, hogy ott mi van. Az a legtisztább.
Egyébként semmi más hangfalat nem láttál, ami belefér volna akeretbe?
És miért fontos most azonnal megvenni valamit? Várj vele 1-2 hetet, vagy hónapot, és közben nézelődj, hallgatózz, és ami tetszik, arra gyűjts, és azt biztos sokáig fogod örömmel hallgatni ;)
Én csak egyet kérlek, figyelj az Ohm-ra, hogy az erősítőd használatijáűban lévő min-max. értéktől ne térj el se le, se fel!

Óvakodj a negatív emberektől, mert minden megoldásra van egy problémájuk!

(#82) Winzsolt


Winzsolt
(tag)

[link]
Ez barátságosnak tűnik :U
Vélemény?

(#83) klepto válasza Winzsolt (#82) üzenetére


klepto
(PH! addikt)

Nem hallottam még Sony hangfalakat, ezért nem tudok nyilatkozni.
A háttér és a center elég kicsi, azt nem hiszem, hogy a kielégítőnek találnád, a frontokat talán. :U
Én innen [link] a felső képen látható nagy hangfalat hallottam élőben, az egész jól szólt, és abban is állítólag Sony hangsugárzók vannak (a magas biztos, hogy az ). Egy Pioneer hangfallal hasonlítottuk össze, árban messze olcsóbb, hangban fölényesen jobb volt. Egy bibi volt vele, a foljázás minősge hagyott némi kívánnivalót maga után :U

[Szerkesztve]

Óvakodj a negatív emberektől, mert minden megoldásra van egy problémájuk!

(#84) klepto


klepto
(PH! addikt)

Most jutott eszembe, 30K alatt létezik még Koda, ELTAX komplett hangfalszett, ezeket is érdemes felkutatni, megnézni, meghallgatni [link]
A SAL-t nem ajánlom, mert az olcsó SAL front ami jó lenne esetleg az sajnos 4OHM-os.
Amiket még találtam a két márkával kapcsolatban boltügyileg: [link] , [link] , [link]. Az én titkos tippem ebben az árszegmensben: [link] , és az indoklás, hogy mi a baj ezzel a kategóriával, és a Kodával: [link]. Az US Blaster honlapja, aki szintán egy nagy nevű cég a DJ technikában, aki még minőségi autó hifit, és már régóta házi hifit is gyárt: [link].
Picit többért, amit már régen is ajánlottam: [link]. A márkájához képest szerintem egész jól szól, ezt volt szerencsém hallgatni élőben. Gyönyörű zongoralakkos kivitel, robosztus megépítés, és tényleg elfogadható hang főleg ennyiért. Ha picit még álldoznál rá, szerintem nem bánnád meg. Én annak ellenére mondom ezt, hogy zsigerből elvetem a hifi cégek álltal gyártott hangfalakat! Ha ezt nem akarod megfizetni, akkor US Blaster szerintem ezen az árszinten ;)
A másik amit írtam az Eltax, ezt a Hifi Barlang is forgalmazza, annyira szar nem lehet [link] :U Hívdd fel őket, ők elmondják őszintén, hogy szerintük milyen ;)
És még itt is érdemes nézelődni: [link]
Hát nagyjából ennyi, mert mennem kell dolgozni :D

[Szerkesztve]

Óvakodj a negatív emberektől, mert minden megoldásra van egy problémájuk!

(#85) Winzsolt válasza klepto (#84) üzenetére


Winzsolt
(tag)

Az hogy a yamaha 6ohmos az nem fogja bántani erőlködőt?

(#86) Winzsolt


Winzsolt
(tag)

amugy ide is bedobom nem kell vkinek egy 200as vinyo?:))
[link]

(#87) Daveeboy válasza klepto (#84) üzenetére


Daveeboy
(kvázi-tag)

Szerinted a SAL hangszórók milyen minőségűek lehetnek?

Elméleti szinten, érdemes lehet házilag készíteni SAL alkatrészekből?

(#88) klepto válasza Winzsolt (#85) üzenetére


klepto
(PH! addikt)

De fogja!
A Yamaha visszavonva, ez hirtelen kiment a fejemből :U
Szóval olcsó és jó az US Blaster! Hallgasdd meg valahol, szerintem jobb lesz mint a Sony ;)

Óvakodj a negatív emberektől, mert minden megoldásra van egy problémájuk!

(#89) klepto válasza Daveeboy (#87) üzenetére


klepto
(PH! addikt)

Nagyon vegyes szórásúak. Van használhatatlan minőségű, és van belőle jól megcsinált is. Ez egy típuson belül két earab nem azonos műszaki minőségű. Ha van időd átválogatni, bemérni, meghallgatni, akkor 20-30db-ból fogsz találni egy párnak való azonos minőségűt. Ha erre nincs módod, akkor nem biztos, hogy megfelelő lessz a végeredmény...

Óvakodj a negatív emberektől, mert minden megoldásra van egy problémájuk!

(#90) Winzsolt válasza klepto (#88) üzenetére


Winzsolt
(tag)

Neharagudj h. nem hallgattam meg usblastert de most sony-t hallgatom(egyenlöre gyári kábellel)(audigy4et sem tudtam még belöni, kéne szerezni egy használati utasitást:D) és számomra fényévekkel jobb mint pana szett(én ehez tudok leginkább viszonyitani):)
Köszönöm szépen minden segitséged! Azért ha majd elém kerül egy usblaster szett majd mindenképp meghallgatom:)

(#91) klepto válasza Winzsolt (#90) üzenetére


klepto
(PH! addikt)

Ez gyorsan ment, pedig a hangfal egy kényes pont. Néha az olcsóbb jobb, mint egy drágább, és néha egy hajszállal többe kerülő hangfal drámai javulást hoz. Itt hallgatózni kellett volna... De ha tetszik, használdd egészséggel ;)

Óvakodj a negatív emberektől, mert minden megoldásra van egy problémájuk!

(#92) Petyka3 válasza klepto (#88) üzenetére


Petyka3
(tag)

Erről mi a véleményed [link] 18-20között 39990 a madaras áruházban-érdemes-e megvenni?

(#93) klepto válasza Petyka3 (#92) üzenetére


klepto
(PH! addikt)

Melyikről?
A Link a gyüjtő oldalra mutat, nem egy konkrét típusra.
A véleményem za, hogy meg kell hallgatni, és ha van rá lehetőség, össze kell hasonlítani drágább hagfalakkal. az is elég, ha csak a frontokat hasonlítod össze. Ha tetszik a hangja, vagy közel azonos árkaetóriánál őt tartod a legjobbnak, akkor meg kell venni. Az US Blaster szerintem az olcsó árkategóriában nem rossz hangfal, de van tőle sokkal jobb is, mint mindentől. Neked kell tudni. Paraméterei alapján mindegyik jónak tűnik, és találkoztam már vele élőben is. Masszív robosztus hangfalak ami a megépítést illeti, nem összegényolt valamik :)
Én a Kodánál nagyobb márkának tartom, és szerintem hangban is jobb. Szerintem még a PJ-nél (a Jamo legsilányabb termékei), és a legolcsóbb Jamónál is jobb hangban, de ez szigorúan magánvélemény. Tényleg az a legfontosabb, hogy meghallgasd, és neked tetszedjen ;)

Óvakodj a negatív emberektől, mert minden megoldásra van egy problémájuk!

(#94) Petyka3 válasza klepto (#93) üzenetére


Petyka3
(tag)

USB 4007A-ra gondoltam,melyik az ebben az árszegmensben a legjobb? - létezik gagyikirály? :F

(#95) Petyka3 válasza klepto (#93) üzenetére


Petyka3
(tag)

Még 1 kérdés :
A yamahának a te általád emlitett olcsó NS szériája szerinted milyen?Gondolok itt arra,hogy a bruttó 44000-ben/frontok ára/benne van már a márkanév is...

(#96) SIDE válasza klepto (#93) üzenetére


SIDE
(fanatikus tag)

Szia klepto!!!!

A Yamaha ezen szériájával volt már személyes találkozásod [link]

Elég jól néz ki ez a széria és igaz hogy főként házimozihoz szánják, de úgy álltalánosságban milyen minőségűnek tekinthető ez a széria?
Előre is köszi a válaszod.

(#97) klepto válasza Petyka3 (#95) üzenetére


klepto
(PH! addikt)

Szerintem a Yamaha NS szériájában nem kell megfizetni a nevet, mivel hangfalakban a Yamaha az ultragagyi hírében áll. Ezen próbált valamit csiszolni az NS szériával, és szerintem az árához, és az átlagos rémgagyi olcsóságaihoz képest egész jó hangfalakat sikerült csinálnia.
Hogy melyik a király a gagyi kategóriában? Passz. Amit mostanában mindneki gagyinak nevez, de szerintem az egyik legolcsóbb nagynevű hangfal, az a Cerwin-Vega!. Sajnos egyre nehezebben beszerezhető, és mostmár vannak nagyon jó hangfalak is akciósan nem sokkal többért: pl. Celestion F30: [link], amit egy mm-ben 69K-ért láttam, és szerintem nagyon jól szólt. Persze ez tipukusan nem tüc-tücre való, és a Yamahától sokkal drágább.
A hangfalakon nem nagyon érdemes spórólni, ott ontos, hogy olyat válassz, ami illik a rendszeredhez. Ott sem kell mindíg 100-200K-kat elkölteni, lehet találno olcsó jó hangfalakat is a piacon. Én még mindíg azt mondom, hogy a mai magyar piacon az Orosz hangfalak ismét ezt a kategóriát képviselik. Ha nem hiszed, menj be a Mikroszkóp szinpadra, és ott az előtérben bizony a jó öreg Szovjet Radiotechnika hangfalak zenélnek, és nem is akárhogy ;)
Ezeket egy dunaújvárosi kereskedő importálja, és teríti az egész országban. A márkanevet: Royal Akusztik is ő találta ki hozzá, mert ezeket hivatalosan VEF Radiotechnika RRR néven gyártja a cég: [link]
Egyébként itt: [link], és itt: [link] , meg még nagyon sok helyen találsz mostmár rájuk. Ezek a hangfalak sok árszinten, sokféle hangzásvilággal készülnek, és jellemző rájuk a régi, békebeli Szocialista elnyűhetetlenség :)
Ezekközül én találtam olyat, aminél letettem a hajam, hogy nekem ő kell, csaképpen egyik hangfal sem árnyékolt mágnesesen, ezért nincs ilyen hangfalam, mert mágneses terük az van rendesen, és tv mellett használhatatlanok...

Óvakodj a negatív emberektől, mert minden megoldásra van egy problémájuk!

(#98) klepto válasza SIDE (#96) üzenetére


klepto
(PH! addikt)

Én az NS-777-et hallottam élőben. Bizalomgerjesztő szépen megépített hangfalak. Nekem egy bajom volt vele, a két 20cm-s mély, és a pici terem ahol hallgattam, meg a Yamaha erősítő, és dvd együtt számomra iszonyatosan sok mélyet szült, olyat, amit én már nem szeretek. Elnyomta a közepeket, magasokat, nekem túlságosan ráült az egész hangképre a mély massza. A kisteső NS-555 talán kevésbé képedbeugróan brummog, az még jó is lehet akár. Az éréhoz képest nem volt rossz, hallottam már sokkal drágábban is ennél nem sokkal jobb hangfalat. Pont az a hibája, mint a JBL E széria nagyobb hangfalainak, csak lényegesen olcsóbban kínálja azt a hangkaraktert. Egy lágyabb erősítővel biztos, hogy jobban szólna, de a Yamahával elég kemény a hangzása...
Én így hallottam :U

Óvakodj a negatív emberektől, mert minden megoldásra van egy problémájuk!

(#99) Winzsolt


Winzsolt
(tag)

Egyébként megtaláltam pioneer vsx-515 leirásában hogy tudok váltani 6 és 8ohmos mód között:)

(#100) klepto válasza Winzsolt (#99) üzenetére


klepto
(PH! addikt)

Akkor lényegesen nagyobb lett volna a mozgástered. Ezt mondtam az elején is, hogy nézd meg a használati uatsításban, hogy mit ír a hangfalakról. Jobb későn, mint soha :U

Óvakodj a negatív emberektől, mert minden megoldásra van egy problémájuk!

(#101) Winzsolt válasza klepto (#100) üzenetére


Winzsolt
(tag)

Ezz valóban igy van de én hülye vagyok:)
Én már nemtudom hova isteniteni ezt a szettet:))
Nagyon elvagyok vele, szomszédok még nem szóltak, bár joval hangosabb mint mire számitottam pedig panasonic 400w amiböl a mélynyomo 150w, én nagyon szeretem a mély hangokat de úgy érzem h. ebben nincs kevesebb mély hiába 50hz-50khz-ig tart a müszaki dokumentácioban a hangfalak frekvenciaátvitele (mien tudomanyos voltam...:) )és ehez nekem nem fog kelleni mélynyomó legfeljjebb ha szobát váltok :B

(#102) SIDE válasza klepto (#98) üzenetére


SIDE
(fanatikus tag)

Köszönöm válaszod.
Ezen hangfalszériához hasonló árban tudnál ajánlani esetleg valami mást ami esetleg jobb választás volna.
Azt hiszem hogy az 1pár NS-555 + 1pár NS-333 + NSC-444 úgy 140e Ft környékén van. Plussz 10vagy20e nem számít.

(#103) klepto válasza SIDE (#102) üzenetére


klepto
(PH! addikt)

Mint modntam, ez nem ilyen egyszerű. A hangfalvásárlás nem fekete, vagy fehér. Függ az erősítőtől és a hallásodtól is. Na meg attól, hogy mire kell.
Akkor van jól megválasztva egy hangfal, ah az erősítőd gyengeségeit elfedi, az erényeit kihozza. Konrékatan vagy egy nagyon dübörgős a mélyhangokat erőteljesen forszírozó, de magasban kissé gyengélkedő erősítőd, aho egy olyan hangfalat kell választanod, ami ennek az ellentetje. Vagyis mélyben picit gyengébb, magasra meg erősebb. Így fog jól szólni. Kivéve akkor, ha tüc-tüc zenét hallgatsz, ahol kellen az etúlzott erősen kiemelt mélyek. Na meg az sem mindegy, hogy mekkora szobában használod, és milyen közel van hozzá a tv, vagyis szükséges-e a mágneses árnyékolás. Ha igen, az szűkíti a kört, ha nem, akkor picit tágabb a lehetőséged.
Az én ajánlásaim úgy, hogy nem ismerem a fenetebb felsorolt konkrátumokat:
Celestion F30 szett a lap közepén, 115K/szett: [link]
Ezenkívül van még jópár, ami nagyjából beleférne a keretbe, de nem szettben, hanem külön-külön mgevéve. Ha megengeded, én itt most csak a frontokat ajánlom, ehez nézz center, és hátteret, és számolj ;)
Ha nem kell a mágneses árnyékolás, akkor érdemes számításba venni ezt: [link], vagy én favoritomat, ami szerintem az egyik legjobb hangfal az árkategóriájában (és ez bőven beleférne a keretbe háttérrel, centerrel): [link]
Aztán sokak kedvence, természetesen mágnesesen árnyékolva: [link]
És nagyjából itt a vége a kereted szapta határoknak. Ezek mindegyike nagyon jó hangfa, azt kell eldöntened, hogy fontos-e a mágneses árnyékolás, és milyen stílushoz kell. Ha ez megvan, akkor másris lehet tovább szűkíteni a kört ;)

Óvakodj a negatív emberektől, mert minden megoldásra van egy problémájuk!

(#104) klepto válasza Winzsolt (#101) üzenetére


klepto
(PH! addikt)

Ezek a W-ok szemfényvesztések, de erre majd rájössz. NEkem volt itthon Proton erősítőm, ami 2x25W-os teljesítményű volt, de fél hangerőnél már nem lehetett megmaradni a szobában, olyan hangos volt (a szomszédok kopácsolásáról most nem beszélek)!
Az a lényeg, hogy neked megfeleljen, és ha tetszik, ahsználdd egészséggel, és legyen benne nagyon sok örömöd;)

Óvakodj a negatív emberektől, mert minden megoldásra van egy problémájuk!

(#105) Petyka3 válasza SIDE (#102) üzenetére


Petyka3
(tag)

NS 555 párja 44000,NS 333 párja 18000,NSC444 26000
[link] :DD

(#106) Petyka3 válasza klepto (#103) üzenetére


Petyka3
(tag)

Szerinted egy Denon avr1706-os+a yamahának az NS sorozata/NS555-el/ hogy passzolnának egymáshoz? :F

(#107) donw3ga válasza Winzsolt (#82) üzenetére


donw3ga
(őstag)

nekem ugyanilyen sony-m van, szerintem ennyi pénzért nagyon megéri, kb. 25 m2-es szobát hangosítok vele.

(#108) klepto válasza Petyka3 (#106) üzenetére


klepto
(PH! addikt)

Üdv!

Őszintén?
Gőzöm sincs. Nem hallottam még együtt a kettőt.
Csak akkor érdemes megvenni, ha meg tudod élőben hallgatni a kettőt együtt, és ha tényleg tetszik. Nekem fentartásaim vanna, de lehet, hogy jól muzsikálnak együtt :U

Óvakodj a negatív emberektől, mert minden megoldásra van egy problémájuk!

(#109) Petyka3 válasza klepto (#108) üzenetére


Petyka3
(tag)

Akkor még1 kérdés:A yamaha NS szériája hasonló gagyi-e mint mondjuk az usblaster?

(#110) Winzsolt válasza donw3ga (#107) üzenetére


Winzsolt
(tag)

Mostmár nekem is!! ;)
Sok jót csinál nekem...pl. öcsémet tegnap ki tudtam vele kergetni a szobából -14dB környékén :U
Mondjuk az én szobám 1 picit kisebb..18nm:D

(#111) SIDE válasza Petyka3 (#105) üzenetére


SIDE
(fanatikus tag)

Itt tényleg az egy pár kerül 44690Ft-ba?????????????
Nem a darabja????????????

(#112) Petyka3 válasza SIDE (#111) üzenetére


Petyka3
(tag)

Arról volt szó,hogy occsó legyen nem?Ha darabja lenne ennyi akkor erősen felejtős lenne a cuccos...

(#113) SIDE válasza Petyka3 (#112) üzenetére


SIDE
(fanatikus tag)

Én úgy tudtam eddig hogy a darabja kerül ennyibe.

(#114) klepto válasza Petyka3 (#109) üzenetére


klepto
(PH! addikt)

A Yamaha minőségibb kidolgozáűsu, zongoralakkos kivitel, az US meg siha hagyományos hangfal. Hogy a kettő között mennyi difi van, azt nem tudom, ezt hallani kéne. Egyik cég sem híres a jó hangfalairól, illetve az US csak nálunk ismeretlen. Én inkább azt mondanám, hogy szerintem a Yamaha nem jobb annyival, mint amennyivel drágább az US-től. De tényleg hallgasdd meg, ez a legjobb, amit tehetsz.

Óvakodj a negatív emberektől, mert minden megoldásra van egy problémájuk!

(#115) orkester


orkester
(senior tag)

Sziasztok!
Épp erősítő vásárlás előtt állok. 2 között gondolkodom: Kenwood [link] és Yamaha [link]
A Kenwood az ára miatt szimpatikusabb, de minőségben nem tudom melyik a jobb.
Szerintetek?

PSN ID: orkester ** Steam, Raptr ID: orkester ** X360 Gamertag: orkesterUK ** Aki tud olyan nemzetközi hírről, ami a Ft-ot nem gyengíti dobjon egy privátot - 2012.05.24. óta 0db üzenet

(#116) klepto válasza orkester (#115) üzenetére


klepto
(PH! addikt)

A Kenwodd úgy 8-10 éve igencsak ott volt nálam a befutó helyen, de az új szária nem tudom, hogy hozza-e azt a minőségi szintet. Ha igen az jó, de tartok attól, hogy nem :U

Óvakodj a negatív emberektől, mert minden megoldásra van egy problémájuk!

(#117) orkester válasza klepto (#116) üzenetére


orkester
(senior tag)

Egyre inkább a Kenwood felé hajlok. Rosszat nem nagyon olvastam róla, és az ár igen dominál a vásárlásnál sajnos. Annyira csak nem rontották el az új szériát sem. :F

PSN ID: orkester ** Steam, Raptr ID: orkester ** X360 Gamertag: orkesterUK ** Aki tud olyan nemzetközi hírről, ami a Ft-ot nem gyengíti dobjon egy privátot - 2012.05.24. óta 0db üzenet

(#118) klepto válasza orkester (#117) üzenetére


klepto
(PH! addikt)

Hát nem tudom.
8-10 év alatt sokat romolhat a minőség...
Aki sztereóban jó volt, az nem biztos, hogy HM-ben is nagyot alakít
Mindenképp hallgasdd meg, nehogy csalódás érjen
Inkább gyüjtöges még, de ne kapkodj, nem éri meg hidd el.

Óvakodj a negatív emberektől, mert minden megoldásra van egy problémájuk!

(#119) orkester válasza klepto (#118) üzenetére


orkester
(senior tag)

Nem tudom van-e akkora különbség a kettő között, hogy nekem is feltűnjön. :) Nincsen ezekhez olyan jó fülem. Várni meg igen nehéz, mert ha elhatározok valamit, akkor sajna ez egy rossz tulajdonságom, hogy rögtön és azonnal szeretném. :D
Na majd még rágódom rajta...Köszi!

PSN ID: orkester ** Steam, Raptr ID: orkester ** X360 Gamertag: orkesterUK ** Aki tud olyan nemzetközi hírről, ami a Ft-ot nem gyengíti dobjon egy privátot - 2012.05.24. óta 0db üzenet

(#120) klepto válasza orkester (#119) üzenetére


klepto
(PH! addikt)

Régen én is ilyen voltam, és rendszeresen mellé nyúltam.
De ahogy megtanultam várni, mindíg jól jártam. Pl. 1 évig terveztem egy lemezjátszó megvételét, mir tényleg vettem egyett. És olyan lett, mait akartam, és lényegesen olcsóbban, mint a listaár.
A másik, hogy bizony sok különbség ven két teremék között. De ha neked egy Sokol rádió ugyanolyan jó, mint egy asztali hifi, akkor nyugodtan megveheted. Kevés pénzből sajnos nem lehet ugárli. 100K-s keretösszegből azért már lehet nagyon jókat kapni, de ezt tudomásul kell venni, hogy bizonyos árszint alatt a minőség drasztikusan romlik. Mindenképp hallgasdd meg, és hasonlítsd össze egy 100K-s kategóriás termékkel: Denon, Yamaha, Marantz, Harman/Kardon, stb., és ha nem hallasz lkényeges, hangminőségbeli különbséget, akkor vedd meg nyugodtan. De ha egy drágább mellett dobozhangúnak, dinamikátlannak tűnik, akkor ne, hogy megvedd, mert későb még szörnyűbb lesz a velevaló együttélés. Ha viszont arra apellálsz, hogy ha mégsem tetszik akkor majd eladod, és veszel egy jobbat, akkor az sokkal több pénzedbe fog kerülni, mintha most gyüjtenél még egy kicsit, vagy árúvásaárlási hitelre vennéd meg a jobbat.

Óvakodj a negatív emberektől, mert minden megoldásra van egy problémájuk!

(#121) Petyka3


Petyka3
(tag)

Hát ezen képek láttán : [link] az Us blatertől teljesen elment a kedvem - az összeszerelés mínőségében kísértetiesen hasonlit a sal szerelési''mínőségére'' :O
Remélem a yamaha valamivel jobb... :DD

(#122) Lui76


Lui76
(őstag)

Én magam építettem hangfalaimat - nekem megfelel.
Már összeállna akár a 6.1 is de a számítógépem máshol van
mint a ''nagy'' TV . Az audigy 2 tudja a 6.1-et de
az asztali csak 5.1-et .
Az ökörállat elgondolás hogy ha vennék használtan vmi 5.1-es erölködőt
akkor alaklomadtán külön erősítve csináljam a 6.1-et ?

pár hsz-al lejjebb aki kenwood meg yamaha linket mutat ,ott a yamaha
ha jól értem virtuálisan 6.1 et csinál?

www.kezmuveskeramia.hu

(#123) finest válasza Maximusz (#1) üzenetére


finest
(PH! addikt)

Denont ajánlom. Van egy márkakereskedésük a Sasadi út közelében, próbáld meg velük felvenni a kapcsolatot, biztos lesz valami ajánlatuk. Nagyon hamar és korrektül beszereztek nekem eddig mindent. Akkoriban egy magánházban volt a boltjuk, nem toom, h ők nőtték-e ki magukat a www.denon.hu -vá.

“Don’t shoot, I’m Globish.”

(#124) Oliverda


Oliverda
(Jómunkásember)

Létezik olyan digit. optikai kábel aminek az egyik vagy mindkét vége L alkban el van hajlítva?

Próbáld ki a TAXIFY-t, 1000 forint kedvezmény a kuponommal: OLIVERAYL >>>>>>Minőségi kontent: ⦾liveƦadi⦾ on Spotify - http://spoti.fi/2gr0EEI <<<<<<

(#125) Rover623 válasza klepto (#104) üzenetére


Rover623
(PH! félisten)

LOL

primus inter pares

(#126) klepto válasza Rover623 (#125) üzenetére


klepto
(PH! addikt)

Mert :F
Nézdd meg, az egybeépített vackok számait 800W, 1200W, és nézd meg a tápok teljesítményét. Ha nekem azt mondod, hogy egy 250-300W-os táp lead 800W-ot, na az a LOL
De tudod mit, ha a számok szerinted szemtírások, és mindenkinek hinni lehet, akkor meglepődnél, hogy miért szól ez [link] hangosabban, mint ez [link], hiszen ugye az első valós 75W gyengébb, mint a második linkben finonam eltúlzott 180W...
A hangminőségről most ne is beszéljünk, csak a LOL-.ból következtetően számodra imádott W-okról...
Ja és még valami: tudod azt, hogy az én 25 W-os erősítőm RMS, vagy sem, illetve hány Hz-en méréve ad le annyit? Vagy ez már nem érdekel?
Egyébként mond neked valamit az a szó, hogy Proton erősítő :F

[Szerkesztve]

Óvakodj a negatív emberektől, mert minden megoldásra van egy problémájuk!

(#127) klepto válasza Oliverda (#124) üzenetére


klepto
(PH! addikt)

Igen valahol láttam már ilyet, de most meg ne kérdezdd, hogy hol :U
Ha rábukkanok beszúrom a linket, de nézz körbe itt is: [link] ;)

Óvakodj a negatív emberektől, mert minden megoldásra van egy problémájuk!

(#128) Winzsolt


Winzsolt
(tag)

Ujbol jelentkezem!:)
fejlemény: erösitö távirányiton találtam egy ''input att'' nevü gombot, ha be van kapcsolva joval halkabb az egész rendszer de semmi más esetlegminöségbeli változást nem észlelek. ez mi lehet?:)

[Szerkesztve]

(#129) Oliverda válasza klepto (#127) üzenetére


Oliverda
(Jómunkásember)

Köszi, de itt nem találtam. :(

Igazából egy ilyen lenne a legjobb:

[kép]

[Szerkesztve]

Próbáld ki a TAXIFY-t, 1000 forint kedvezmény a kuponommal: OLIVERAYL >>>>>>Minőségi kontent: ⦾liveƦadi⦾ on Spotify - http://spoti.fi/2gr0EEI <<<<<<

(#130) Rover623 válasza klepto (#126) üzenetére


Rover623
(PH! félisten)

Ne tetézd, plz...:O

Ne adjál a számba szavakat/gondolatokat (''Ha nekem azt mondod, hogy egy 250-300W-os táp lead 800W-ot'', ''ha a számok szerinted szemtírások, és mindenkinek hinni lehet'', ''csak a LOL-.ból következtetően számodra imádott W-okról...'')...én sem tettem...;)

Ebből a mondatból:NEkem volt itthon Proton erősítőm, ami 2x25W-os teljesítményű volt, de fél hangerőnél már nem lehetett megmaradni a szobában, olyan hangos volt (a szomszédok kopácsolásáról most nem beszélek)! a laikusnak az jön le hogy ''watt'' és ''watt'' között írtózatos különbség van (persze van, de nem ekkora:DD), hogy egy 2x25W-os erősítő ''nagyobbat'' szól mint egy itt taglalt átlagos házimozi erősítő (pl. az általad és nem általam említett 250-300W-os táppal)...
Na erre mondtam én hogy LOL...:DDD
- hány W-ot is vett fel a ''Proton'' csúcsban?
- milyen osztályú volt az a végfok?
- mi alapján volt ''fél hangerő''?
- DE A LÉNYEG: MILYEN HATÁSFOKÚ HANGSZÓRÓ VOLT RÁKÖTVE...?

Mert én meg mondhatnám, hogy a nagymamám Pacsirta rádiójával meg egy ''homemade'' Klipschorn förmedvénnyel akkora ricsajt csináltam hogy a ''mutter'' csak ordítva tudta közölni a mondanivalóját...úgyhogy szart se ér a te 2x25W-os Protonod, mert 1-2W teljesítmény is elég a normális zenehallgatáshoz...
Hülyén hangzik ugye...pedig ugyanolyan (rész)igazság mint a tied...:P

P.S.:
Addikt létedre lehetne annyi eszed, hogy mielőtt nekem esel, meg hirtelen felindulásból csacska feltételezésekbe bocsátkozol, megnézed hogy milyen hozzászólásaim vannak pl. ebben a topicban (mondjuk ilyenek:[link])...:(
No de sebaj...annak idején kigyomláltam ebben a rovatban a felesleges totyikokat, kineveztettem a modikkal ezt a topicot gyűjtőnek, kiemelt topic-ká tetettem...most pedig átadom neked...használd egészséggel...:R


[Szerkesztve]

primus inter pares

(#131) klepto válasza Rover623 (#130) üzenetére


klepto
(PH! addikt)

Á bocsi, csak tegnap rosz napom volt.
Igen így értem már a LOL-t :U
A hangfalak egy mezei átlagos JAMO-k voltak, 85db érzékenysággel. A végfokok természetesen prémium minőségűek voltak, a tápja pedig egy nagy dög, kb. 5Kg-s vasmag. Hogy mennyit vett fel arra már nem emlékszem, de jócskán túl volt mértezeve. minőségben teljesen más, mint egy átlagos hm erősítő (a gagyi egybedobozosokról most ne is beszéljünk).
Persze 1-2W is elég, ha kellően érzékeny dobozokat kötsz rá. Pl. a csöves erősítők között is van nem egy 15-20W-os, ami azért jócskán leszól néhány tranzisztoros erősítőt minden tekintetben....
Szóval bocsi, csak nem értettem a LOL-ozást, és tegnap a frontok miatt eléggé ageszzív kismalac szindrómában szenvedtem :B

Óvakodj a negatív emberektől, mert minden megoldásra van egy problémájuk!

(#132) Rover623 válasza klepto (#131) üzenetére


Rover623
(PH! félisten)

no problemo...

primus inter pares

(#133) orkester válasza klepto (#120) üzenetére


orkester
(senior tag)

Köszi a sok segítséget! :R Végülis a Kenwood mellett döntöttem. Ebben leginkább anyagi helyzetem ''segített''. Szerintem szépen szól, ugyan nagyobb teljesítményre számítottam, de a szobában bőven elég.:) Már csak a centert kell ''legyártanom''. :D

PSN ID: orkester ** Steam, Raptr ID: orkester ** X360 Gamertag: orkesterUK ** Aki tud olyan nemzetközi hírről, ami a Ft-ot nem gyengíti dobjon egy privátot - 2012.05.24. óta 0db üzenet

(#134) Petyka3


Petyka3
(tag)

Erről [link] van valakinek vmi tapasztalata?

(#135) Daveeboy


Daveeboy
(kvázi-tag)

Az M.N.C. Hangfalak, hangszórók milyenek?

Jó árban látom öket és én jónak gondolnám.....

Vélemények?

(#136) orkester válasza Daveeboy (#135) üzenetére


orkester
(senior tag)

A magánvéleményem az, hogy én inkább a jó ára, mint a szép és jó teljesítménye miatt választottam őket. A Sony álló hangfal párom mellé(ami szintén nem egy csúcs kategória) építettem 2db állót M.N.C.-ből. Szerintem ár/érték arányban jók.

PSN ID: orkester ** Steam, Raptr ID: orkester ** X360 Gamertag: orkesterUK ** Aki tud olyan nemzetközi hírről, ami a Ft-ot nem gyengíti dobjon egy privátot - 2012.05.24. óta 0db üzenet

(#137) nat válasza Petyka3 (#134) üzenetére


nat
(senior tag)

Igen.
Szerintem jó ár érték arány.

(#138) Petyka3


Petyka3
(tag)

Vki mondja már el nekem ez mit jelent: 4-8 Ohm impedancia
Tudtommal vagy-vagy,vagy ekkora a szórás??? :F

(#139) orkester válasza Petyka3 (#138) üzenetére


orkester
(senior tag)

Hangszóróknál vagy-vagy, erősítőknél pedig ezen tartományban köthetsz rá hangfalat. Példádnál maradva, ha egy erősítőn ezt látod akkor köthetsz rá 4 vagy 8 Ohmos hangszórókat is.

PSN ID: orkester ** Steam, Raptr ID: orkester ** X360 Gamertag: orkesterUK ** Aki tud olyan nemzetközi hírről, ami a Ft-ot nem gyengíti dobjon egy privátot - 2012.05.24. óta 0db üzenet

(#140) Petyka3 válasza orkester (#139) üzenetére


Petyka3
(tag)

Ez az én bajom,hogy sok hangszóróra írják ezt... :Y

(#141) orkester válasza Petyka3 (#140) üzenetére


orkester
(senior tag)

Én valahogy így tudom...ezek szerint nem túl pontosan... :B

PSN ID: orkester ** Steam, Raptr ID: orkester ** X360 Gamertag: orkesterUK ** Aki tud olyan nemzetközi hírről, ami a Ft-ot nem gyengíti dobjon egy privátot - 2012.05.24. óta 0db üzenet

(#142) Rover623 válasza Petyka3 (#138) üzenetére


Rover623
(PH! félisten)

Vki mondja már el nekem ez mit jelent: 4-8 Ohm impedancia
Semmit...;]

Az impedancia váltóáramú ellenállás...és mivel a hangszóróban található alkatrészek viselkedése erősen frekvenciafüggő, az impedancia is frekifüggő...tehát nem lehet egyetlen számmal megadni...vagy ha mégis, akkor meg kellene adni hogy milyen frekvenciához tartozik az az egyetlen érték, ha nem adják meg, akkor feltételezzük hogy 1kHz-re vonatkozik.
A gyakorlatban a hangfalakban található rengeteg alkatrész (hangszóró, hangváltó(k), levegő, lyuk, stb.) valamint a végfok és a hangfal egymásra gyakorolt hatására erősen ingadozó az impedancia...
Egy két utas basszreflex ládánál akár pár tized Ohm-ra is leeshet és felszökhet akár 100 Ohm-ig is...nem véletlen hogy ritka (és drága) a szépen szóló erősítő/hangfal...:C

A gyakorlatban azt kellene hogy jelentse egy hangfal esetében a 4-6-8-15 Ohm, hogy a hangfal üzemi tartományában az impedancia nem esik lényegesen (ált. 20%) a megadott érték alá...de leesik...:P
Más cégek/gyártók/csoportok úgy ''gondolják'', a megadott érték az üzemi tartomány átlaga...:U

Egy biztos: a magasabb feltüntetett érték általában magasabb valós átlagos impedanciát jelent.

Az erősítőknél is gázos a dolog: az lenne az okos dolog, ha azt tüntetnék fel, mi az a legkisebb impedancia, amit az erősítő kimenete el tud viselni...
De mivel ezek igen kicsi értékek, csak zavarba hoznák a felhasználókat, ezért biztonsági játékot játszanak: a hangfalaknál bevett értékeket tüntetik fel...:DDD

Nagy gond úgy sem lehet...ha a hangfal (feltüntetett, átlagos, minimális, akármilyen) impedanciája magasabb mint amire az erősítőt tervezték/optimalizálták (pl. erősítő = 4 Ohm, hangláda = 8 Ohm), akkor csökken az erősítő leadott teljesítménye, nem fog ''akkorát szólni'', ill. bizonyos esetekben csökken a basszus, ''súlytalan'' lesz a hang...

Ha fordított a helyzet (pl. erősítő = 8 Ohm, hangláda = 4 Ohm), akkor a végfok közelebb lesz átlagban a rövidzárhoz, jobban melegszik, hangerőcsúcsoknál pedig megbicsaklik (clippel)...
Extrém szar esetben rövidzárat érzékel (nagyon ritka)...de egy normális erősítőnek ezt el kell viselnie...a melegedést is...szokás hővédelmet építeni egy rendes erőlködőbe...:P

Persze ha nem fontos, ne forszírozzuk a dolgot...4 Ohm-os erősítőre ne kössünk egy ''lyukba'' párhuzamosan kötött 4 Ohm-os hangszórókat a házibuli kedvéért (8 Ohm-osra értelemszerűen ne dugjunk egy helyre 2db 8 Ohm-osat párhuzamosan)...
Ellenben a 8 Ohm-ra tervezett erőlködőkre (főleg a házimozi erősítőkre) nyugodtan rá lehet akasztani a manapság divatos 6 Ohm-os zajongókat...semmi baja nem lesz tőle egyiknek sem...az erősítőt persze hagyjuk szellőzni...:DDD

4 vagy 6 Ohm-os erősítőre manapság gyakorlatilag ráköthetünk akármit...persze a 8 Ohm-ot kerüljük, mert nem fognak mozogni az ablakok...:C

Érdemes átnézni az erősítők kézikönyvét is: bizonyos erősítők rendelkeznek olyan funkcióval (kapcsoló a gép seggén, menüpont, jumper a PCB-n) amivel állítani lehet a kimenet ''tűrésén''...


[Szerkesztve]

primus inter pares

(#143) orkester válasza Rover623 (#142) üzenetére


orkester
(senior tag)

Részletesen kifejtetted.:) Ezt én is köszönöm! :R

PSN ID: orkester ** Steam, Raptr ID: orkester ** X360 Gamertag: orkesterUK ** Aki tud olyan nemzetközi hírről, ami a Ft-ot nem gyengíti dobjon egy privátot - 2012.05.24. óta 0db üzenet

(#144) Lui76 válasza orkester (#133) üzenetére


Lui76
(őstag)

mit jelent hogy nagyobb teljesítményre számítottál ?
Mekkora teljesítményű a két front hangfalad?

Agonizálok én is vmi erősítő megoldáson...
Most még ott tartok hogy a tetőteret burkolom, abból lesz a ''mozi'' szoba

www.kezmuveskeramia.hu

(#145) orkester válasza Lui76 (#144) üzenetére


orkester
(senior tag)

Azt hittem hangosabban fog szólni. Ezt konkrétan nem tudnám leírni, mert ezt inkább tapasztalni kell. Meg azért függ beltértől, meg a hangfaltól is ami esetemben frontban 2db álló Sony hivatalosan max. 140Wos hangfal. A gond szerintem azzal is lehet az előző hsz-t olvasva, hogy 8ohmosak. A lényeg, hogy kicsit jobban fel kell csavarni a hangerőt ahhoz, hogy jól szóljon. De ennek ellenére meg vagyok vele elégedve.

PSN ID: orkester ** Steam, Raptr ID: orkester ** X360 Gamertag: orkesterUK ** Aki tud olyan nemzetközi hírről, ami a Ft-ot nem gyengíti dobjon egy privátot - 2012.05.24. óta 0db üzenet

(#146) Petyka3


Petyka3
(tag)

A Jamo S-708-ról tud vki nyilatkozni milyen a hangja? ill.általában a Jamo hagfalak milyen minőséget képviselnek? :F

(#147) Rover623 válasza Petyka3 (#146) üzenetére


Rover623
(PH! félisten)

általában a Jamo hagfalak milyen minőséget képviselnek?
Sokfélét...:DDD
Az olcsók: alacsonyat...
A közepes árfekvésűek: elfogadhatót...
A termékskála csúcsán levők: magasat, kifinomultat...
:))
Az S-708 a középső kategóriába tartozik (a Jamo-n belül)...vájtfülűek kivételével szinte mindenkinek megfelelnek, komoly hangerőt szolgáltató, ''bulizós'' ládák...komolyzenére nem ajánlanám...:DD

primus inter pares

(#148) Petyka3 válasza Rover623 (#147) üzenetére


Petyka3
(tag)

Köszi a választ.Mélyládának nincsen helye ezért néztem ilyen brutál hagfalakat.Már csak erőlködőt nem tudom mi passzolna hozzá:
Pio vsx 915,Marantz SR4600,Denon avr 1906,Yamaha rxv 657 - ezek valamelyikére gondoltam... :F
A kettős erősítésnek van-e értelme?-gondolok itt a surrond back csatornák átirányítására a frontokra.


[Szerkesztve]

(#149) Rover623 válasza Petyka3 (#148) üzenetére


Rover623
(PH! félisten)

Marantz és Denon ehhez túl finom...yamaha és Pio hasonlóan ''kemények''...
De ezt nem lehet így eldönteni...lehetőleg meg kell hallgatni a párosításokat...
Én a Denon-t (karakterében hasonlít a régi Technics-ekre és a Technics+Jamo régen jó páros volt) vagy a Yamahát javaslom...

A kettős erősítés pedig nem egészen erről szól...:DDD
Most elmék, oszt rendberakom a házam táját, de 1 óra múlva visszagyüvök, és belebonyolódok...:DD

primus inter pares

(#150) Rover623 válasza Petyka3 (#148) üzenetére


Rover623
(PH! félisten)

Nos...

Alapfelállás: 1 végfok >> 1 komplett hangfal

A hangfal többféle lehet...
- ''egy utas''...egyetlen szélessávú hangszóró...vagy több, sorosan, párhuzamosan vagy kombináltan kötve a nagyobb hangerő kedvéért. Egy vagy két hangszóróval olcsó ''HiFi'' vagy PC körüli megoldás, sok hangszóróval régebben tér- vagy teremhangosítás...
Az erősítő felé viszonylag egyszerű, könnyű terhelés...szóba sem jön a kettős erősítés.
A közhiedelemmel ellentétben ez a megoldás is szólhat jól! Főleg PC-k mellé szánt 2.1-es rendszerekben előszeretettel alkalmazzák az egy hangszórós dobozokat...hiszen olcsón előállítható. A hangfal hasznos frekvenciatartománya szinte magától kialakul: az általában kisméretű (max. 8-10cm)-es hangszóró az igazán mély frekvenciákat nem tudja lesugározni, ezt a szubláda teszi meg helyette...
Gyártható azonban igazán jó minőségű audiofil szélessávú hangszóró is, de ez roppant ritka és drága!

- ''több utas''...min. 2 hangszóró. Az egyik közvetlenül terheli az erősítő kimenetét, a másik (vagy a többiek) pedig ezzel párhuzamosan vannak kötve, de a klasszikus értelemben vett keresztváltó (hangváltó) helyett mindösszesen egyetlen sorba kötött kondenzátorral vannak leválasztva a fő (mély) sugárzóról. A kondenzátor értékének helyes megválasztásával elérhető hogy az utána kötött hangszóró ne kapja meg az alacsonyfrekvenciás jelet, a magasabb frekvenciákat pedig a mélysugárzó a felépítéséből adódóan nem tudja kiköhögni. Máris kész az ideális hangfal...minden hangszóró a neki ''fekvő'' tartományban zenél...:C
Persze nem ilyen egyszerű a dolog. A ''keresztváltási'' frekvencia egy ilyen esetben nem határozható meg egyértelműen...az impedanciaviszonyok időnként roppant kellemetlenek az erősítő szempontjából. Nem lehet fázis és futásidőkorrekciókat megvalósítani a hangszórók között.
Előnye a nagy hatásfok, és az hogy a hangszórók preciz válogatásával, hangolásával igen szép és tiszta hangkép érhető el, hiszen a hangszórókon kívül szinte semmilyen alkatrész nem zavar be...:C
Ha viszont csak a spórolás okán terveznek így egy hangfalat, akkor siralmas lesz az eredmény...és sajnos ez a gyakoribb...:(
Jellemzően ilyen felépítésűek a 2-3-4:Y utas autóhangszórók és a kommersz mikro-mini hifi rendszerek, valamint a PC-s házimozi sugárzók...ezeknél sincs lehetőség a kettős erősítésre...nem készítik fel őket erre: egyetlen pár csatlakozón keresztül várják a muzsikát.
Házilagos módszerekkel megoldható de sok haszna nincsen, általában a felhasznált anyagok minősége olyan sokat ront a hangon, hogy nem éri meg a befektetett munka.
Vannak kivételek itt is: van néhány cég, amelyek nagy hangsúlyt fektetnek a tiszta hangzásra, a jó impulzusátvitelre...a ''gyors'' hangzásra. Ez a felépítés pedig kedvez a tranziens jelek átvitelének, nincsenek felesleges rezgőkörök amik elkenhetnék őket.
Élvezet ilyen hangfalakon pengetett hangszereket, ütős hangszereket hallgatni...:C
Ezek között már előfordulnak olyanok, amiket felkészítettek a kettős erősítésre.


- ''több utas'' rendszer...min. 2 hangszóró és ''igazi'' keresztváltó. Ebben a rendszerben az egyes hangszórók a bejövő jelből csak a nekik ''szóló'' sávot kapják meg. Esetenként igen bonyolult szűrőáramkörökön keresztül, impedanciaillesztő kapcsolásokon át, fázistoló tagok közbeiktatásával.
Nagyon jó és nagyon rossz hangfalakat lehet így alkotni...:DDD
Egy jó keresztváltóval ki lehet korrigálni az egyes hangszórók frekvenciaátviteli fogyatékosságait, össze lehet hangolni az eltérő érzékenységű hangszórókat (pl. a nyomókamrás magassugárzók sokkal érzékenyebbek a hagyományos dinamikus hangszóróknál), el lehet érni hogy a több hangszóróból valóban egy időben induljon el a hallgató füle felé a hang (bár szerencsére erről egyre inkább leszoknak a gyártók, inkább bonyolult módon megtörve a hangfal előlapját fizikailag tologatják el egymáshoz képest a hangszórókat:C), stb.
Természetesen egy ilyen bonyolult áramkörcsomag komoly veszteségeket jelent, és elég nehéz terhelés egy végfoknak.

És itt jön be a képbe a kettős erősítés!!!!

Sok hangfalat felkészítenek arra hogy a betáplálás kettéválasztható (általában függetlenül attól hogy hány utas, hány hangszórós a rendszer, a szétválasztás úgy történik hogy az egyik ág a mélysugárzó(k) a másik pedig az összes többi, ami ''fölötte'' van).
Ilyenkor két erősítővel meghajtva a hangfalat minőségibb hangélményhez juthatunk, hiszen az erősítők egyszerűbb, könyebben kezelhető kevésbé komplex terhelést kapnak, és az áramkörök egymásrahatása is csökken...ergo kevesebb torzítás ''zavar be'' a hangzásba.
A két erősítőnek azonban ugyanazt a hanganyagot kell szolgáltatnia!!!!
Tehát pl. két sztereo erősítővel lehet ilyet csinálni: az egyik a két hangfal mélyszekcióját a másik pedig a magasakat hajtja meg. A két erősítőt ugyanarra a jelforrásra kell kötni, párhuzamosan. A gyakorlatban azonban elterjedtebb megoldás az, amikor a kimenetre csak az egyik erősítő van rákötve (main, ''fő'' erősítő), a másik végfok pedig a főerősítő szabályozott (tehát a hangerőszabályzó állásától függő) vonalkimenetére van kötve. Ebben az esetben a második végfok lehet egyszerűbb kivitel is.
Vannak olyan erősítők is amelyek alapból fel vannak készítve a kettős erősítésre. Ezek általában többcsatornás erősítők, vagy olyan végfokok amelyeket multiroom szolgáltatásokra terveztek, tehát több végfok van bennük mint amennyit az általuk kezelt hangformátumok megkövetelnek.
Pl. vannak erősítők amelyeknél az frontsugárzókból nem csak egy párat lehet bekötni, hanem kettőt. Általában A-B jelöléssel szokták illetni őket.
Értelme az lenne hogy igényes zenehallgatásra (főleg sztereo) más hangfalakat ''illik'' használni és más jellegűeket a házimozi jellegű zajongáshoz.
Tehát vagy A, vagy B.
Bizonyos erősítők lehetővé teszik hogy A és B is egyszerre szóljon, tehát akár két külön helységben is szólhat a ''dance'' vagy nagyobb helységet hangosíthatunk be velük.
Az igazán komoly erősítők esetén ezt külön-külön végfokok végzik...ezek alkalmasak a kettős erősítésre!
A mezei erősítőknél simán párhuzamosan kapcsolják a két hangfalat, komoly terhelésnek kitéve a végfokot...jó eset ha leírják, hogy ilyenkor ne használjunk 4-6 Ohm-osnál alacsonyabb impedanciájú hangfalakat...:U
Tehát a kettős erősítés: két végfok ugyanazt a jelet nyomja a hangfalra...az egyik a mélyet, a másik a magasat...leegyszerűsítve.

A háttérsugárzók jele nem használható fel ilyen célra, hiszen a többcsatornás hangvisszadásnak pont az a lényege hogy ''hátul'' más szól mint ''elől''...tehát a hátsó sugárzókat hajtó erősítők teljesen más hangot adnak ki mint az elsők...komoly hangzavar lenne belőle, ha a frontsugárzók mélyeiből a frontra szánt hangok jönnének ki, miközben a magassugárzóikból a hátsó sugárzókra szánt háttérzajok csipognának...:Y

Természetesen elképzelhető olyan erősítő, aminél átkonfigurálható hogy sztereo üzemmódban a nem használt hátsó csatornák erősítőit ugyanazokkal a jelekkel hajtsa meg mint a frontokét és így kettős erősítésre is alkalmas lehet a rendszer.
Ebben az esetben azonban nem használható többcsatornás hangvisszaadásra...

P.S.:
Remélem világos...:B
Ha nem, mentségemre szóljon, hogy erről a témáról kisebbfajta könyvet lehet írni, elég nehéz egy oldalban összefoglalni...:(


[Szerkesztve]

primus inter pares

(#151) Petyka3 válasza Rover623 (#150) üzenetére


Petyka3
(tag)

Ez egy kimeritő válasz volt... :R
Természetesen elképzelhető olyan erősítő, aminél átkonfigurálható hogy sztereo üzemmódban a nem használt hátsó csatornák erősítőit ugyanazokkal a jelekkel hajtsa meg mint a frontokét és így kettős erősítésre is alkalmas lehet a rendszer.
Ebben az esetben azonban nem használható többcsatornás hangvisszaadásra...

Pontosan erről van szó,csak arról nincsen sajna fogalmam,hogy tényleg csak sztereó jelnél műkődik a bi-amp funkció,vagy mozizásnál is? :F

(#152) Rover623 válasza Petyka3 (#151) üzenetére


Rover623
(PH! félisten)

5.1-es erősítőnél kizárt...egyszerűen nincs elég végfok...:DDD
7.1-esnél már lehet...a frontoknak 2x2 végfok +3 a centernek és a két hátsónak, az pont 7...:C

primus inter pares

(#153) thaler2


thaler2
(senior tag)

Na erről valaki vélemény, tapasztalat?[link]

és a másik: [link]

(#154) Rover623 válasza thaler2 (#153) üzenetére


Rover623
(PH! félisten)

Nem gondolod komolyan...:DDD
Az elsőnek még a típusára sincs tippem...:(
A másodikról (többek között) itt volt szó:[link]...;)
Te nyitottad a topicot...;]


[Szerkesztve]

primus inter pares

(#155) thaler2 válasza Rover623 (#154) üzenetére


thaler2
(senior tag)

Igen tudom, azért kérdeztem hátha valakinek van valami.... :) Elsőnek a típusa McVoice :DDD Nem gondoltam komolyan, csak megkérdeztem:) HK-nál lejjebb nem adom ;)
privát üzi is ment.

[Szerkesztve]

(#156) Declare


Declare
(őstag)

Ugyan a topic nem pont ez, de azért hátha valki tud segíteni.

Házimozi hangrendszert szeretnék beszerezni, tv, dvd lejátszó már van, tehát csak a hang része hiányzik.
A célhelyiség egy kb 6*7m es nappali.

Szóval mindenkinek megköszönném, aki tud adni tanácsot, milyen márkát érdemes, milyen méretű hangfalak jók ( mert láttam már ilyen egész aprócskákat is, amiben őszintén szólva nem nagyon bízok)... túlzásokba nem szeretnék esni, ezért kb olyan 100ezer körülig lenne jó a dolog, de minden véleményt várok azért :) .

Előre is köszi.

(#157) Oliverda válasza Rover623 (#154) üzenetére


Oliverda
(Jómunkásember)

A héten megjött az ''L'' alakú csati az optikai kábelhez. :DD

[link]

Köszönet Rover623nak! :R

Próbáld ki a TAXIFY-t, 1000 forint kedvezmény a kuponommal: OLIVERAYL >>>>>>Minőségi kontent: ⦾liveƦadi⦾ on Spotify - http://spoti.fi/2gr0EEI <<<<<<

(#158) Rover623 válasza Oliverda (#157) üzenetére


Rover623
(PH! félisten)

:B

primus inter pares

(#159) Rover623 válasza Declare (#156) üzenetére


Rover623
(PH! félisten)

Ez a topic viszont már közelebb van a problémához:[link]...:DD

primus inter pares

(#160) Declare válasza Rover623 (#159) üzenetére


Declare
(őstag)

Ez így igaz :)) , köszi!

(#161) Petyka3 válasza Rover623 (#147) üzenetére


Petyka3
(tag)

Szóval megvettem a hangfalakat...De erőlkődőre csak jővő hónapban tellik.A kérdésem,hogy egy 2x35w-os/6 Ohmnál/ erőlködővel járathatom-e? :F

[Szerkesztve]

[Szerkesztve]

(#162) thaler2 válasza Petyka3 (#161) üzenetére


thaler2
(senior tag)

Járatni járathatod vele, baja nem lesz, de akkora hangfalakhoz sz.tem kevés lesz...És ahhoz, hogy noermális hangerőt elérj, eléggé fel kell tekerni a potit az erősítőn, az meg viszont az erősítőnek nem lesz jó...

(#163) Rover623 válasza Petyka3 (#161) üzenetére


Rover623
(PH! félisten)

Tudtommal a Jamo is 6 ohmos...és a 35W-nál sokkal nagyobb teljesítményt is elvisel...:C
Hol itt a gond...:F

primus inter pares

(#164) thaler2 válasza Rover623 (#163) üzenetére


thaler2
(senior tag)

Attól ijedt megsztem, hogy a hangfalaira én 300W teljesítményt olvastam, és hogy működne e 30W körüli erősítővel..

(#165) Rover623 válasza thaler2 (#164) üzenetére


Rover623
(PH! félisten)

Gonosz vagy...;]

primus inter pares

(#166) Petyka3 válasza thaler2 (#162) üzenetére


Petyka3
(tag)

Köszi a gyors választ.Ezzel is elég jó hangja van-az erőlkődő egy technics scch 530-as ''muzik center'' :Y

(#167) Petyka3 válasza thaler2 (#164) üzenetére


Petyka3
(tag)

Nem vagyok ijedős,csak a hangfalakat nem akartam elbaxarintani.
Ha érdekel vkit csinálok képeket is/belsőt is/.

(#168) thaler2 válasza Petyka3 (#167) üzenetére


thaler2
(senior tag)

Még annyi, hogyha az erősítőt majdnem maxon hajtod a hangfalnak sem lesz jó, mert ott a jel már kezd egyenfeszültség féleséggé válni. Meg hogy őszinték is legyünk, egy ilyen Jamo hangfal megérdemel sz.tem, egy rendes erősítőt :)

(#169) Petyka3 válasza thaler2 (#168) üzenetére


Petyka3
(tag)

Jővő hónapban veszem meg az avr1906-os denont.Azért nem vártam a hangfallal,mert már mindehol csak a bemutatódarab volt/még az annexnál is... :( /
Állitólag majd jön ujabb szállitmány,de az inkább nem várnám meg... :C

(#170) Petyka3 válasza Petyka3 (#167) üzenetére


Petyka3
(tag)

[kép]
[kép]
[kép]
[kép]
[kép]
[kép]
[kép]

Hogy a mágnesen nincsen semmi jamo matrica,kicsit sal feelingesé teszi a cuccost... :DD Pozitív viszont,hogy a szivacsot nem sajnálták... :D

(#171) thaler2 válasza Petyka3 (#170) üzenetére


thaler2
(senior tag)

Ez igen, szép igényes kivitel a Jamotól mindkülsőleg mind belsőleg. :R

(#172) Petyka3


Petyka3
(tag)

[kép]

Az egyik mélyközép membrán-gumi találkozásánál kicsit ferdén ragasztották :Y ... Ez mennyire''gáz''?

(#173) Chandler


Chandler
(senior tag)

hi

milyen házimozi (5.1 es) erősitőt ajanlotok hangfalakkal egyutt 40 k korul?

http://flickr.com/photos/gibert

(#174) DrGonzo22


DrGonzo22
(őstag)

[link] erre tudnátok válaszolni, a téma kb. uaz.

(#175) Chandler


Chandler
(senior tag)

na kineztem kettot:
Yamaha DVX-S150
Sony DAV-DZ110
a yamaha majdnem egy tizessel dragabb... megeri ezt a plusz penzt? sok a kulonbseg a ketto kozott?
ja es ezekhez ugye van erosito is meg lejatszo meg hangfalak is?

http://flickr.com/photos/gibert

(#176) Chandler válasza Chandler (#175) üzenetére


Chandler
(senior tag)

up

http://flickr.com/photos/gibert

(#177) Chandler


Chandler
(senior tag)

upupupup

http://flickr.com/photos/gibert

(#178) Petyka3 válasza Chandler (#175) üzenetére


Petyka3
(tag)

Talán a ymaha jobb-a nagyobb hangfalai miatt-de egetverő moziélményt ne várj/javaslom hallgasd meg mindkettőt,és azután döntsd el neked melyik a jobb.../Ezek komplett''házimoziszettek'',csak össze kell kösd,és kész a''rendszered''/

(#179) Chandler válasza Petyka3 (#178) üzenetére


Chandler
(senior tag)

aha kösszi :)

http://flickr.com/photos/gibert

(#180) LeG3Nd


LeG3Nd
(kvázi-tag)

Helo, erősítőt + (egyelőre) egy front hangfalprát szeretnék venni, a keret 150.000ft. Az erősítőt digitálisan szeretném összekötni a hangkártyával, de gondolom ebben a kategóriában már természetes. Mennyit szánjak az erősítőre, és mennyit a hangfalakra? Miből milyen típust ajánlaotok? Ha jobban kijövök itthon is megépíteném a hangalakat. A rendszert később szeretném fokozatosan 5.1-re bővíteni, előbb 2 hátsó, majd a front és a sub.

shorter of breath and one day closer to death

(#181) LeG3Nd válasza LeG3Nd (#180) üzenetére


LeG3Nd
(kvázi-tag)

Hmm? :U
(nyilvánvaló up)

shorter of breath and one day closer to death

(#182) Petyka3 válasza LeG3Nd (#181) üzenetére


Petyka3
(tag)

Mik az igényeid? :F

(#183) harry!


harry!
(újonc)

Hello!
lenne egy kérdésem
adott egy 5.1 es házimozi erősítő, és egy 4 ohm os hangfalpár
erre ráköthetek 6 esteleg 8 ohmos hangfalakat vagy csak azonos impedenciájú legyen
az osszes hangfal?

(#184) Rover623 válasza harry! (#183) üzenetére


Rover623
(PH! félisten)

Hogy egy réges-régi TV műsor dalszövegét idézzem:''Egy kis visszaolvasás senkinek sem árt''...;)
[link]

primus inter pares

(#185) thaler2 válasza Rover623 (#184) üzenetére


thaler2
(senior tag)

De mégis számtalan erősítőről hallottam, amik 8 ohmosak voltak, és a 4 ohmos hangszóró miatt tönkrement. Ez ellen esetleg lehet valamit tenni? Mondjuk sorba kötni egy 4ohmos ellenállással maszekul? :DDD

(#186) Rover623 válasza thaler2 (#185) üzenetére


Rover623
(PH! félisten)

Nem értem a ''De'' szócskát...:F

Ezt írtam:

Extrém szar esetben rövidzárat érzékel (nagyon ritka)...de egy normális erősítőnek ezt el kell viselnie...a melegedést is...szokás hővédelmet építeni egy rendes erőlködőbe...:P

Persze ha nem fontos, ne forszírozzuk a dolgot...


Szvsz egyértelmű...:U

primus inter pares

(#187) harry! válasza Rover623 (#184) üzenetére


harry!
(újonc)

Ezt mind értem.
csak arra vagyok kiváncsi hogy nem baj e hogy két 4 ohmos hangfal mellé két 6 ohmos
hangfalat is rákötök az erősítöre. mert ugy tudtam hogy mind a 5 hangfalnak azonos impedenciájunak kell lennie.?!?:
az erősítő papírjában az volt hogy 4-6-8 ohmos hangfalat használjak.

(#188) Rover623 válasza harry! (#187) üzenetére


Rover623
(PH! félisten)

mert ugy tudtam hogy mind a 5 hangfalnak azonos impedenciájunak kell lennie.?!?
Ez nem ''tudás'' kérdése...;)
Az adott készüléktől függ...olcsóbb ketyeréknél van hogy a center és/vagy a surround sugárzókat más kialakítású erősítővel hajtják meg...a gép seggén fel szokták tüntetni a hangszórócsatik mellett hogy milyen impedanciával ajánlott terhelni.
Ha nincs feltüntetve, hanem ilyen általános ''4-6-8'' jelölés van a doksiban, akkor nagy valószínűséggel használhatsz egyforma, akár 4 ohmos ládákat is.
Vigyázz: ha nincs is feltüntetve az erősítőn, de vannak hozzá gyári hangdobozok, érdemes megnézni azoknak a seggét...gyakran ott lehet tetten érni a különböző impedanciát...!

Ha pedig minden végfok egyforma, bajnak éppen nem baj a különböző impedanciájú hangfalak alkalmazása...csak nehezebb lesz belőnöd a helyes hangzást, körülményesebb lesz az azonos hangnyomásszintek beállítása.
Arról nem is beszélve, hogy ha erősen eltérő hangszórókészletű zajongókat használsz elől és hátul, agyonvágod az egész surround koncepciót...:C
Az eltérő hangszórók, az eltérő hangnyomás és fázisviszonyok erősen lerontják az élményt...nem létező plusz irányinformációk fognak keletkezni ill. információ fog elveszni...:U[Szerkesztve]

primus inter pares

(#189) harry! válasza Rover623 (#188) üzenetére


harry!
(újonc)

helyesbítenék a papírjában
4-8 ohm igy szerepel de gondolom akkor a 6 ohmot is belefoglalja
a mostani hangfal 50w-os 16cm mélyközeppel amit hozzá néztem az
a YAMAHA NS-P60 szettje. elég jó áron áron van és csak egy 16nm2 szobába kéne.
vagy tudtok hasonlo árban és minőségben?

(#190) Winzsolt


Winzsolt
(tag)

Haliho! :))
Van egy tök jó kérdésem, még pedig:
egy házimozi erősítőhöz mindegy milyen mélynyomót veszek vagy valamilyen szabványnak meg kell felelnie azon kivül hogy aktív legyen(én esetemben=) )???
pioneer vsx-515 [link] erősítőhöz lestem yamaha YST-SW 030[link] mélynyomót.
Helyesen cselekszem?:)

(#191) Rover623 válasza Winzsolt (#190) üzenetére


Rover623
(PH! félisten)

Aktív legyen.

De: mélynyomót nem az erősítőhöz veszünk...
Hanem
- a felhasználás jellegéhez (zene, házimozi, ''minden'')
- a légköbméterhez
- a többi hangszóróhoz
- az elhelyezhetőséghez
- a pénztárcánkhoz

De az erősítő típusa abszolút lényegtelen...max. a teljesítménye lehet érdekes, de azt is befolyásolják a rákötött zajongók...lefelé, vagy akár felfelé...

primus inter pares

(#192) Winzsolt válasza Rover623 (#191) üzenetére


Winzsolt
(tag)

ők vannak [link]
pénztárcára is figyeltem persze választásnál, szoba 2,5m széles 6m hosszú és 5m magas=)
Csak azért kérdeztem ugy hogy az erősítőhöz, hogy illesztés számit e és nemtudom mért szokták megadni az aktív mélynyomók ellenállását.
Zenére elég a mély hang mélynyomo nélkül is de filmnél egy kicsit gyengébb, és zavar hogy nem dübörög annyira ezért kell 1 mélynyomó.

(#193) Rover623 válasza Winzsolt (#192) üzenetére


Rover623
(PH! félisten)

A frontok egész tisztességesnek néznek ki, valszeg normálisan is szólnak...:R
De a center és a hátsók...:Y
Felejtős...
A helység méretéhez, a házimozi felhasználáshoz viszont egy számmal nagyob sub-ot vennék.
A nagy belmagasság miatt az állóhullámokkal is gondod lesz, tehát gondosan kell majd megválasztani a láda helyét. Javasolnám egy olyan szub vásárlását, amin nem csak kapcsolni lehet a fázist, hanem fokozatmentesen szabályozni is...
A Yamaha hagyományosan jó ár/érték arányú szubokat gyárt, jó irányba tapogatózol...
Neked inkább a 225 vagy az 515 kellene. A 325 felejtős, a 20cm-es hangszóróból már nem hoz ki jelentős többletet a 225-höz képest és csak alig drágább nála az 515-ös...és az már más dimenzió...:C

primus inter pares

(#194) Slax


Slax
(senior tag)

Egy ismim megkért, próbáljak infót szerezni a kiszemeltjéről. 20k-ért ajánlották neki a Sony HCD-RG40 végfokot (bár én nem tudtam rájönni, hogy tényleg az e). Megéri e, végfok egyáltalán, mit tud?

''mit csinálsz? megmondod a gépnek: MŰ-HOLD-VEVŐ!! NEM ÉRTED?! MŰ-HOLD-VEVŐ!!'' by escie '' Fáznak a bitek, a kihűlt adatok egymáshoz bújnak... by LAN Sianis megtömött egy pónit

(#195) Balu1020


Balu1020
(újonc)

Sziasztok!

Nagy segítségetekre lenne szüségem.120-130K körüli áron házimozi erősítőt szeretnék vásárolni. Eddig 2 jelöltem van:
H/K AVR 235
Denon 2106


Denonről nem sokat tudok, de ajálnják
H/K nagyon jó s csupa jót hallottam róla, de egy helyen ahol lenne le akarnak beszélni róla mert vmi nem stimmel egy táp forrasztással s vissza kell vinni záros időn belül szervizelni. Ki / be kapcsolási próbléma lép fel.
Mi a véleményetek?
esetleg mit/melyike miért ajánljátok?

B

(#196) kovasz válasza Balu1020 (#195) üzenetére


kovasz
(senior tag)

nekem denon 1905-van magasan a legjobb hangminosege van zeneileg is a hasonlo arketegoriaju cuccok kozott.

(#197) kovasz válasza Rover623 (#193) üzenetére


kovasz
(senior tag)

szobai hasznalatra subwoffer helyett normalis 3 utas, 400W koruli front falakat kell venni. nekem ez valt be. ha robbanas, egyeb van akkor 1m-re levo fikusz levelei rezegnek :C amikor meg nem kell nem csuhog feleslegesen.

(#198) Rover623 válasza kovasz (#197) üzenetére


Rover623
(PH! félisten)

Hát hogyne...:(((
15nm2-re...2db akkora front...és az ágyat a tetejükre rakja ugye...?:P
Gondolkozni nem szoktál...:F

primus inter pares

(#199) thaler2


thaler2
(senior tag)

[link] Ajánlom mindenki figyelmébe,hardware menüpont>>receiver. aki kiváncsi jópár komolyabb hm erősítő tudására, külsejére, belsejére :) Érdemes megnézni a trafók méretét, ebből is levonva a következtetést, hogy ki mennyit ir rá...Míg egy ugyanakkora trafójú erősítőre a HK 5x35öt....a yamaha 5x120W ot ir. Azért nem mindegy :) Az oldallal csak egy problem van, hogy német.

(#200) Balu1020 válasza thaler2 (#199) üzenetére


Balu1020
(újonc)

a fene nem mtudok németűl :(

B

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.