- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Samsung LCD és LED TV-k
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Steam Deck
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- SD memóriakártyák (SD, SDHC, SDXC, micro SD)
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
-
PROHARDVER!
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Krampesz
tag
válasz
Ed Parker #22145 üzenetére
Én is így gondolom. A kérdést azért tettem fel, mert lehurrogtátok Laca0-t, pedig pont azt akarta mondani (szerintem), hogy ha nem fázishelyesen van szerelve a madzag, akkor annak megfelelően kell a fali aljzatba bedugni, ergo mindegy, hogy fázishelyesen avagy sem van szerelve a drót, mert forgatással lehet korrigálni (amennyiben nem a föld van valamelyik villára rákötve
).
-
Laca0
addikt
válasz
#09634560 #22141 üzenetére
Ezt nem igazán értem, mivel a villásdugó megfordítása csak a fázist és a 0-t cseréli fel. A föld ugyanott marad. Az egyenirányítónak teljesen mindegy, hogy melyik lábán mit kap. Bár nem biztos, hogy Graetz hidat alkalmaznak egyenirányítónak. Lehet más technikai is, aminek esetleg nem mindegy. Elképzelhető, hogy már az egyenirányítónál alkalmaznak valamilyen szűrést, és azoknak az áramköri elemeknek nem mindegy a fázis iránya. Ez is lehet esetleg az oka, hogy a jobb erősítők érzékenyek erre.
Sok helyen a föld ugyanazon a potenciálon van, mint a 0, mert az áramszolgáltató egyes trafóállomásokon a 0-t a saját földeléséről veszi, nem pedig az elosztó hálózatból. Ezért sok helyen -a spórolós villanyszerelők- simán rákötik a földelés vezetéket a 0-ra.
-
Ed Parker
nagyúr
Szó sincs erről, csak tudod ez kéthetente mindig felmerülő téma, ahogy a tápkábelek közötti különbség és mindig akad vagy jön a fórumra olyan aki az ellenkezőjét állítja.
Távol álljon tőlem hogy elhajtsalak, egyszerűen annyit írtam hogy ha jobban érdekel a téma olvass utána, miért fontos a fázishelyes bekötés.
Van hangra gyakorolt hatása.De ha tényleg érdekel itt van róla egy olvasmány:
A Világnak ezen a részén olyan földelt hálózati dugó van forgalomba, amit kétféleképpen is a konnektorba lehet dugni. A hifi készülékek hangja pedig sokak szerint más a két különböző helyzetben. Angolszász területen, ahol három érintkezős a hálózati villa (fázis, nulla, föld) ez a lehetőség meg sem adatik a hifisták részére. Kérdés, hogy ezt sajnálni kell-e vagy sem?!
Ennek az első hallásra elég felesleges ötletnek van fizikai magyarázata.
Hagyományos hifi készülékeknél a vonali ki és bemenetekhez RCA rendszerű csatlakozókat használnak (sajnos!). Ennél a csatlakozó fajtánál a jel maga a csatlakozó belső érintkezője és a külső érintkező közötti feszültségből adódik. A külső érintkező pedig a készülékházzal, a testtel, földdel van rövidre zárva. Így hát ha a test potenciálja változik, akkor az RCA belső érintkezője és a külső között mérhető feszültség is változik.
Ez eddig talán érthető, de felmerül a kérdés, hogy hogyan jön a képbe a hálózati dugó forgatása?
A földelt hálózati dugónak három érintkezése van (az egyikből van mindkét oldalon, de az ne zavarjon senkit) a fázis, a nulla és a föld. Ez utóbbiból van ugye a dugó mindkét oldalán, ezért is lehet kétféleképpen bedugni. Normál esetben a föld és a nulla azonos potenciálon van és gyakorlatilag ehhez képest folyamatosan más potenciálon van a fázis.
A készüléken belül a fázis és a nulla kábelek egyikét szakítja meg a hálózati kapcsoló majd a két kábel rácsatlakozik a készülékben található transzformátor primér oldalára. A legtöbb transzformátor esetén a tekercselés nem szimmetrikus, vagyis az egyik kábel a trafó egyik feléről kezdve van tekercselve a másik vége felé. Emiatt aztán az a kábel, amelyiken a fázis van közelebb, vagy éppen távolabb van a készülék dobozához, egyéb alkatrészeihez, mint a nulla.
Korábban ugye írtam, hogy a föld a nullával gyakorlatilag állandóan azonos potenciálon van és a fázissal folyamatosan eltérővel. A fázis vezetékén folyó áram induktív kapcsolatba kerül a készülék egyéb alkatrészeivel, így a földdel rövidre zárt készülékházzal is.
Na most ha a úgy van bedugva a konnektorba a dugó, hogy a fázis a kedvezőtlenebb oldalra érkezik, akkor a vezetékben folyó áram hatására a földpotenciál változni fog és folyamatos áram fog folyni a készülék és a konnektor földpontja között, hogy ezt a feszültséget kiegyenlítse. Visszakanyarodva az előbbiekhez a föld nekünk állandó potenciálon kellene, hiszen az RCA csatlakozásnál a jelek torzulását okozza, ha a föld potenciálja változik.Ha valaki nem értette a zavaros magyarázatomat, az tudja be fogalmazási képességeim korlátoltságának, ne rágódjon rajta, nyugodtan olvasson tovább.
Mit tegyünk, hogy ezt a kedvezőtlen hatást csökkentsük, vagyis a jó irányba dugjuk a konnektorba a dugót?
Hát két lehetőség áll előttünk: meghallgatással dönteni, illetve méréssel dönteni.
Az első garantáltan ingyen van, ugyanis semmi sem kell hozzá, csak ami amúgy is van: fül, konnektor, készülék. A módszer egyszerű: meghallgatjuk az egyik készüléket a dugó egyik állásában, majd a másik állásában bedugva. Ahogy jobban tetszik a hangja, úgy használjuk.
Igen ám, csak ez nem mindig olyan egyszerű! Mint írtam az RCA kábeleken, de más kábeleken keresztül is rövidre vannak zárva az egyes készülékek földpontjai.
Vegyünk egy egyszerű rendszert: van egy erősítő és egy CD lejátszó, a kettőt egy pár RCA csatlakozó kapcsolja össze, amik a két készülék közötti testet rövidre is zárják.
Ha a meghallgatás során először az erősítőt hallgatjuk meg a CD-ről, akkor az egyik állás mellett döntünk, de korán sem biztos, hogy a teljes rendszer tekintetében az a jobb helyzet. Tegyük fel, hogy kezdetben mindegyik dugó úgy van bedugva, hogy a "rosszabb" helyzetben van, vagyis ahol nagyobb a primér oldal szórása mindegyik készülékben. Ha most megfordítjuk az erősítőnél a dugót, akkor az erősítőben a primér oldal szórása kisebb lesz, de az erősítő, CD lejátszó testjei között nő meg a potenciálkülönbség.
Tehát fülre nem is olyan könnyű megtalálni az ideális helyzetet. Ha csak két készülék van, akkor is négy lehetőséget kell végighallgatni és azok közül kihallani a legjobbat. Ha a dugók állását A-val és B-vel jelöljük, akkor a lehetőségek:erősítő A B A B
CD A B B AHa egy kicsit bonyolultabb rendszerünk van mondjuk külön aktív előfokkal és végfokokkal és külön DAC-kal, akkor a lehetőségek száma már 2*2*2*2, azaz 16.
Vegyünk egy elég komplex mozis és hifis célokat is kiszolgáló rendszert példának. A következő elemekből álljon: LP, Fono, CD, DAC, aktív előfok, végfokok (2 monoblokk), dvd lejátszó, VCR, TV. Ami nem is extrém bonyolultságú rendszer! Szóval itt a lehetőségek száma már kettő a tizediken, ami 1024!!!
Na ehhez már türelem kellene az biztos.Mit tehet akkor mégis az ember? Hát redukálja a feladatot. Elsőre minimalizálja a dolgot: csak egy CD -t és az előfokot, monoblokkokat köti be. Így is lesz 2*2*2*2, azaz 16 variációja, de talán ez még kezelhető. Ez után pedig egyenként köti be az elemeket (már ha lehet, mert ugye fono nélkül LP-t nem) és az újonnan bekötött készülék helyes irányát próbálja meghatározni.
Azt hiszem még így is emberfeletti türelem kellene.Sokkal egyszerűbb, ha mér az ember. Mi is kell a méréshez? Egy jó minőségű (!) váltakozó feszültségmérésre alkalmas műszer és egy céleszköz (amiről később írok majd).
A méréshez a készüléket meg kell szabadítani az összes többi készüléktől, vagyis az összes összekötő kábelt ki kell húzni belőle.Két eset van: a készülék vagy földelt hálózati csatlakozással van ellátva, vagy földeletlennel.
Kezdjük ez utóbbi, egyszerűbb esettel. A műszerrel ugyanis a készülék fémtiszta földpontja és a hálózati konnektor föld érintkezési közötti váltakozó feszültséget kell megmérnünk. A méréshatárt érdemes úgy 200 Voltos felső limittel megválasztani (én már mértem 110 voltot is!). Ha földeletlen a készülék akkor nincs is más dolgunk, mint a mindencsatlakozástól megfosztott készülék RCA aljzatának külső részéhez és a konnektor földjéhez érinteni a jól beállított műszerünk egy-egy elektródáját.Olvassuk le mennyit mutat (pár másodpercet várjunk azért) majd ismételjük meg a mérést megfordított villásdugóval. Amikor a kisebb értékeket mértük az a "jó" helyzet. Érdemes ezt az állapotot megjelölni a villásdugón. (Már akkor ha a kábel másik vége fix, mert ha a másik végén egy piskóta alakú csatlakozó van, akkor ott is jelölnünk kell, mert ott is kétféleképpen dughatjuk be a kábelt!) Én egy darab fehér szigetelő szalagot szoktam ragasztani a villásdugónak arra az oldalára, ami a "jó" állás esetén a fázisba volt bedugva. A fázis meghatározására egy pár száz forintos fázisceruzát érdemes beszerezni, de ha amúgy is van műszer, akkor akár azzal is gyorsan kimérhetjük, melyik lyukban van a delej. (Csak a méréshatárt vegyük feljebb, hogy beleférjünk a 230 Voltba!)
Mindenkinek felhívnám a figyelmét arra, hogy a konnektorban méregetni nem játék! Nagyon veszélyes áramütést szenvedhet el az aki óvatlan!
Amit meg most fogok írni az meg határozottan tilos, szabálytalan, veszélyes és még minden ami rossz!Szóval ha földelt a készülék hálózati kábele, akkor nem tudunk feszültséget mérni a készülék földpontja és a konnektor föld pontja között, hiszen a föld (ezért is van!) rövidre zárja ezt a két pontot. Erre a célra én eszkábáltam egy "céleszközt": egy régi földeletlen T elosztót faragtam meg úgy, hogy be lehessen dugni egy földelt konnektorba.
A mérés alatt ebbe dugóm a földelt készüléket, így tudom kiiktatni a védő földelést.Figyelem a védő földelés nem véletlenül van! A saját és családtagjaink életét mentheti meg egy zárlatos készülék esetén!
Ezért a mérés alatt a lehető legrövidebb ideig használjuk csak ezt a szabálytalan eszközt és a mérés alatt ne érjünk a védőföldtől megfosztott készülékhez!
A mérés után pedig jól dugjuk / semmisítsük meg ezt a T dugót, nehogy valamelyik szerettünknek eszébe jusson mondjuk a hűtőszekrényt ezen keresztül használni!
Persze ha valakinél nincs éppen faragni való T elosztó, akkor használhat egy átalakított hosszabbítót is. De ez is pont olyan veszélyes, mint a faragott T dugó!Van viszont egy egyszerű módszer, ami akár működhet is. A földelt készülékek többnyire cserélhető tápkábelűek és IEC szerinti csatlakozóval csatlakoznak a készülékhez. Ez a csatlakozó 3 érintkezős így csak egyféleképpen lehet a készülékbe bedugni. Elvileg az IEC szerint nevesítve van a fázis és a nulla érintkezése. Ha szerencsések vagyunk, akkor a készülékünk gyártója az IEC aljzat beépítésekor kimérte, hogy hova kerüljön a fázis ahhoz, hogy kisebb legyen a táp szórása. Ha bízunk a gyártóban, akkor elég, ha megmérjük, hogy a fázis csatlakozás melyik villára megy a tábkábelen és megjelöljük azt az oldalt, mint fázisoldal. Én pár IEC-s tápkábellel rendelkező készülékemnél leellenőriztem, hogy így jártak-e a gyártók (tuningolók). Jelentem, hogy a Dunaudio tuning során a Technics CD lejátaszóba, az Alisca Orange tuning során a NAD 3020-ba, a Micromega Microdac-ba, mindkét Genelec stúdió monitorba gyárilag beszerelt IEC aljzat is helyesen lett bekötve, legalábbis utólagos méréseim ezt erősítették meg. Szóval 5-ből 5, ami bíztató eredmény!
Végezetük mindenkinek jó dugóforgatást kívánok! Akár méréssel, akár fülre történnek a próbálkozások két dologra felhívnám a figyelmet:
1./ ne rázassuk meg magunkat az árammal, mert az nem jó nekünk!
2./ legyünk nyugodtan szkeptikusak a dologgal szemben, de legyünk következetesek is! Ha szerintünk nincs jelentősége a dolognak, akkor is neki állhatunk forgatni a dugókat, hiszen rontani nem ronthatunk a helyzeten. A legrosszabb, ami történhet velünk, hogy kiderül alaptalan volt a szkepticizmusunk. A legjobb pedig, hogy jobban fog szólni a rendszerünk anélkül, hogy egy fillért költöttünk volna rá!forrás: Gordon314
-
Laca0
addikt
válasz
Patice #22130 üzenetére
Köszi!
Van benne ráció egyébként. Főként a tekercselésben keresném az okát. Valószínűleg primer tekercs által gerjesztett elektromágneses tér "zavarhatja meg" a belső, gyengeáramú áramköröket.
A szekunder tekercsen már nem sok múlhat, az egyenirányító után meg végképp mindegy. -
törölt tag
válasz
Krampesz #22139 üzenetére
Kénytelen vagyok elárulni...
Nemrég olvastam ezt: A föld potenciálja közelebb van a 0-hoz mint a fázishoz. Na most ha forditva dugod be a villásdugót,a GND (erősitő saját földpotenciálja) magasabbra kerül mint normál esetben, ezt meg lehet hallani simán mivel a végfokok földpontja (fekete) is magasabbra kerül pár millivolttal. Épp ezért nem csak az erősitőt hanem a lejátszókat is fázishelyesen kell forditani ugyanis pl. az RCA külsö része(árnyékolása) vagy a HDMI testvezetékei is a készülékekről jövő GND-t veszi alapul.
Laca0: ez neked is szól.
-
Laca0
addikt
válasz
Ed Parker #22132 üzenetére
Nagyon kedves vagy, köszönöm. Végülis ez egy fórum, itt el kell hajtani mindenkit a p... , aki nem hallott még róla, hogy egyes erősítők másképpen szólnak, ha a fázist az egyik vagy a másik lábukon kapják...
A kérdéséből nem derült ki, hogy miért kérdezi a fázis helyzetét. Ti tudtátok egyből, hogy mire gondol, a többiek meg kit érdekelnek... én csak azon aggódtam, agyon ne csapassa magát...
.
Egyik topicban sem találkoztam még ilyen hozzáállással... most ez talán az 7. hozzászólás, pedig elég lett volna annyit írnod, hogy "egyes erősítőknek jobb a hangjuk, ha a fázist adott lábon kapják".
Ehelyett: "úgysem mondom meg bibííí, találd ki magad..." ... mint az óvodában... -
TCr
veterán
A Denon AVR-3312-ben van valamiféle internet rádió?
Ha igen, az hogyan jelenik meg? Kell hozzá a tv bekapcsolása, vagy kijelzőn is látható? -
Patice
nagyúr
Csak megsúgom, hogy érts miért döbbent le mindenki és várják a szájkaratét:
Jobb erősítők igen is érzékenyek arra, hogy hogyan vannak bekötve, azaz, hogy melyik száron kapják a fázist. Sokan nem hisznek a villásdugó forgatásában, vagy azért mert nem hallják, vagy azért mert olyan a rendszerük tudása, hogy nem hallani ki rajta. Vagy csak simán szkpetikusak.
Sokszor volt már erről vita itt a fórumon, sokszor felvetődött téma. Mindig ugyan azzal a végeredménnyel: van különbség!
Próbáld ki!
-
Patice
nagyúr
Sajnos úgy sem. Nincs digitális hang bemenete annak a szettnek, csak sztereó, amit max. felkever 6 csatornára, de az nem az igazi.
Ez a megoldás max. olyan szettel tudna működni, aminek van optikai bemenete és a TV-den, amin játszanád a filmeket azon van optikai kimenet. Egy optikai kábellel kellene pluszban összekötni ás akkor lenne 5.1-ed a TV-ről, mkv-kból.
De ezzel a szettel nem. Csak DVD lemezről, vagy avi-ban lévő Dolby Digital (vagy DTS, de ilyet nem nagyon láttam) hangsávjából.
-
TCr
veterán
válasz
xtremetuning #22121 üzenetére
-
TCr
veterán
(És nem, nem unalmas gif !!!
)
-
xtremetuning
addikt
OMG
-
repvez
addikt
Nekem egy Onkyo SR TX505-ös van összekötve a PC-vel optikain.
DE hasonló cipöben járok mint te.Hiába állitok be mindent a PC-n a térhangzás tesztnél a driverben csak a két első front szól. filmeknél meg megoldja az erösitö a DPL2-es kodolást igy szól mindenhonnan csakugy mint a zenék,de azért ez nem az igazi.
Más fórumokról azt az infót kaptam hogy az alaplapi realtek hangkártya optikain csak stereo hangot tud ki küldeni.
Nekem egy Asrock 970ext4-es lapom van..Az már egy másik történet, hogy nem tudom egyszerre szólaltatni a fülhallgatót és a hangfalakat mint XP alatt .Ugyhogy nem biztos hogy a lejátszó softver miatt van ez hanem a hardver. Ha fontos a hang akkor szerezz be egy külön hangkártyát hozzá.
-
dui
aktív tag
Üdv!
Az alábbi házimozi-rendszer képes pendrive-ról lejátszani *mkv formátumot, azaz HD filmet? Ugyanis a leírásban nem szerepel.
-
tdd587
őstag
-
sting2
addikt
Egyik kezemben a tápkábel - úgy hogy felfele szűkül ( Így : / \ ), a másikban a fázis cerka.
Melyik oldalán kell világítania hogy fázis helyes legyen ? -
Patice
nagyúr
válasz
Toobee #22106 üzenetére
Csak kép alapján tippeltem. Egyszer csináltam magamnak bútorlapból egy gagyi hangfalállványt próbálkozásképpen Genius SP-HF1250X-ek alá.
Nem ezzel foglalkozom. Gyógyszerész vagyok.
-
Patice
nagyúr
válasz
Toobee #22103 üzenetére
Így ránézésre 2 centi vastagnak tippelem középen az elválasztókat, a teteje vastagabbnak látszik, az lehet akár 2,5-3 centis is. Kb. ugyan ilyen vastag lehet a két oldallap is. Az alja duplának néz ki, de szerintem csak elől keresztben végig egy léc van betéve lábnak (és persze hátul is) + két oldalt elöl van vastagabb oszlop.
50 kg simán lehet, de akár több is.
Két emberes móka a mozgatása, az biztos.
-
Toobee
veterán
válasz
Patice #22102 üzenetére
Egy embernek nem nagyon kell pakolgatni
Elég méretes is. Pontosan nem mértem le, de a terveken, ami alapján elkészült, azon 160 centi széles, 70 centi magas és 70 centi mély. Én nem kalkuláltam bele a faanyag vastagságát, úgy voltam vele, hogy a nagypapám(!) több, mint 50 éves szakmai múlttal, talán áthidalja a pontatlanságom
Maradt még ki anyag, úgyhogy lesz egy dohányzóasztal is, de az már nem kapcsolódik a fórum témájához.
-
Patice
nagyúr
válasz
Toobee #22100 üzenetére
Húú, ez nagyon szép lett! Minden elismerésem apukádnak.
A cseresznyefa a lakkozással nagyon szép vöröses árnyalatot fog majd fölvenni idővel. Kemény fa alapanyag, gondolom elég nehéz is lett az egész.
Kíváncsi vagyok majd hogy fest megpakolva, elhelyezve. Képeket kérünk!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
- sziku69: Szólánc.
- Gitáros topic
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Ukrajnai háború
- eFootball
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- One mobilszolgáltatások
- Honor 200 Pro - mobilportré
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Custom vizes számítógép játékra! I7 12700KF / RTX 3090 / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- TAVASZI RAKTÁRSÖPRÉS!!! - Videókártyák, Monitorok, Notebookok, Stb. - Szaküzletből! Számlával!
- Samsung Galaxy A71 128GB Kártyafüggetlen, 1 év garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- IKEA Format lámpák eladóak (Egyben kedvezménnyel vihető!)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest