Hirdetés
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Gaming notebook topik
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Az Intel felvázolta mi kell az Arrow Lake-S optimális működéséhez
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
-
PROHARDVER!
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Sajna nincs házimozi rendszerem jelenleg igy erre csak tippem lehet jelenleg..
Szerintem egynek kódolás mert amit az arc nem ismer fel nem is küldhet tovább lehet hogy pl AAc kódolásu volt amit a tévé és az erősitők is felismernek de az arc nem.. legközeleb nyomj status gombot a tévén. nézd emeg mit ir ki hangra. Más adások is nyomhatják mp4 vagy aac vagy e-ac ban,
Másik tipp: kapcsold be/ki a cec funkciót.
Mint irom csak tipp.[ Szerkesztve ]
-
BBéci
legenda
Félreértesz.
Azt mondom, hogy ameddig magam nem győződtem meg arról, hogy bármelyik TV átenged 5.1 hangot, addig csak szóbeszédnek tekintem. Azok a tévék, amiket teszteltem, használtam - kb. 60-70 db. - nem engedtek át 5.1 hangot.
Hol van itt tévedés???
Azt is félreértetted, amit a Thomsonról írtam, de most nem magyarázom meg.(#55204) Norbi 72
Lehetetlent kívánsz, nem vagyok képes olyan lista összeállítására.[ Szerkesztve ]
Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
BBéci
legenda
Egy Thomson volt nálam, valamikor 11-12 éve, akkor még erősítőkön, tévéken nem létezett HDMI bemenet.
Viszont az Onkyo 929 egyértelműen bizonyítja, hogy még sztereó tévéadás esetén is 5.1/7.1-et mutat a kijelző baloldalán lévő grafika. Attól függően, hogy a Speaker setupban mit állítottam be.Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
BBéci
legenda
Sok év után mostanában hozzám került egy Onkyo erősítő és az bizony sztereó (2.0) DTS és Dolby Digital jel esetén is 5.1/7.1-et mutat a kijelzőjén. Valami zűrzavar van a szoftverjükben. Lefényképeztem.
Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
kabar
senior tag
Az, hogy én hogy gondolom az egy dolog. De egyáltalán nem mindegy hol van a föld a nullához kötve. Amit a szövegből értelmeztem az durva lett volna. Nem kell megkérdeznem villanyszerelőt, mert tudom hogyan van kötve, mint ahogyan a fi reléről mondottakat is fenntartom. Egyszerűen a szövegből nekem másképpen jött le, és ezért mondtam azt, hogy vagy valamit nagyon félreértelmeztem.
"Der erste Trunk aus dem Becher der Naturwissenschaft macht atheistisch; aber auf dem Grund des Bechers wartet Gott.“
-
kabar
senior tag
" Ma már a legtöbb hálózati földelés a nullához van kötve (pontosabban fordítva, de ez most mindegy),"
Azért ez durva szerintem. Gondolom ez valami régi házakat jelenthet. Az újaknál már a fi-relét sem tudnád felnyomni ebben az esetben. Vagy valamit nagyon félreértelmeztem."Der erste Trunk aus dem Becher der Naturwissenschaft macht atheistisch; aber auf dem Grund des Bechers wartet Gott.“
-
-
ProdyG
őstag
úgy látom fogyinak néztek
természetesen mindenhonnan eltávolítottam minden műanyag szarságot, ezzel kezdtem. íme a fotó:csak az egyik végén volt ilyen, hosszabbítónak tökéletes lenne, igen.
de én nem tudom használni, ezért levágtam a francba. amúgy is a direkt bekötés a szimpi, nem ez a sok csatlakozó...
de persze lehet nyugodtan "bekönnyezni"... -
Tamoo
MODERÁTOR
Akkor már többet láttál mint én. Nem tudom mikor foglalkozok majd ezzel, addig nem tudok írni semmit csak amit én is hallottam.
(#53309) cekkk: De a téma a diy volt. Nem mindegy, hogy egy önjelölt szakértő zsebét tömöd-e vagy olyan helyre megy ahol azért komolyan foglalkoznak a fejlesztéssel és van mögötte valami. Haszonkulcstól függetlenül.
[ Szerkesztve ]
-
Tamoo
MODERÁTOR
Tőlem tapasztaltabbak ajánlják sok helyen. Jól szerelhető, jó minőségű. Főként az ajánlott amiben egy darabból van a vezetősín. Alap műanyag teszkósaktól biztos jobb. Egyébként nem tudom milyen választ vársz. Nem hasonlítottam össze minden 5000Ft-os elosztót. Ránézésre meg általában nem derül ki milyen. Én csak feldobtam mint lehetőséget, lehet próbálkozni mással is.
[ Szerkesztve ]
-
krx21
nagyúr
Várj, Te is valamit félreértesz... Nem a mászkálásról beszéltünk, persze, hogy nem mászkálunk...
De mint ahogy a képeket és a vázákat sem viszem ki a szobából a tökéletes akusztika miatt, hisz a gyakorlatban majd ott lesz, tehát azt a körülményt szeretnénk kalibrálni, amiben majd hallgatjuk...
Persze a fej helyére nem tudjuk tenni a mikrofont, mint ahogy szólt az érvelés, de szerintem egy állványra helyezett mikrofon a megfelelő helyen és a fotelben ekkor kicsit átmenetileg lejjebb csúszva (hogy a mikrofon a fej helyén legyen...), még mindig közelebb áll a valósághoz, mintha nem lenne ott senki... Legalábbis én ezt így gondolom...
Nem akarok én ezzel vitatkozni, mert lehet, hogy máshogy lenne a jó, de megérteni azért szeretem a dolgokat... Mindenesetre furcsállanám, hogy nem számít a mérésben egy emberi test jelenléte, mikor az persze mindig ott lesz... -
BBéci
legenda
Nem, nem, nem!
Normál esetben az erősítő egy db csavaros csatlakozójába egy szál (persze állhat 1000 elemi szálból is) vezetéket szorítunk, bikábelezésnél pedig kettőt.
-
BBéci
legenda
Nem két pár, csak egy pár van ugyanarra a kimenetre kötve.
Idézet a linkelt magyarázatból: "A bi-wiring, (kettős kábelezés) lényege, hogy a több utas hangsugárzók mély/közép- és magas sugárzóit az erősítő azonos hangsugárzó kimeneteiről, de elkülönített hangfalkábeleken keresztül hajtjuk meg."Szerintem sincs sok értelme, inkább egy jobb és drágább, ami nem feltétlenül vastagabb, kábelt ajánlok.
[ Szerkesztve ]
-
BBéci
legenda
Benne van a nevében. Különálló, másik végfok (csatorna) hajtja a mélyet, mint a többit. Tehát dupla teljesítmény megy a hangdobozra.
(#51077) Ed Parker
Amikor egy rendszert összeállítasz, az állványok is teljes értékű komponensnek számítanak. De a kábelek villámgyors cseréje nem oldható meg, ha a készülék(ek) be vannak téve egy fal előtt álló állványba.
Mivel tesztkészülékekről van szó, nem állandó komponensekről, egyáltalán nem biztos, hogy az állvány mindegyikből egyformán a legjobbat hozza ki. Azt is próbálgatni, hallgatni kell, mint a kábeleket.[ Szerkesztve ]
-
adodaniel
őstag
-
opeter70
senior tag
Volt már itt róla szó egy pár hozzászólással ezelőtt, hogy el van írva a Conrad weboldalán.
8x0.75mm2 a keresztmetszet. Így jön ki összességében 2x3mm2-re.
A 0.12 mm azt hiszem az elemi szálak átmérője lesz.Igen, 2x4 eret kell bekötni egy hangfalhoz, legalábbis én is ezt a tanácsot kaptam itt.
Esetleg megpróbálhatod bi-wire módban is 4x2 ér felállásban, de állítólag jobb a 2x4 ér. -
BBéci
legenda
A mesét elsősorban a 10 hertzre értettem, de a többi műszaki adattal, alsó határértékekkel sem érdemes sokat foglalkozni. Nem ismerem mindegyik szubládát, viszont az SW300-at nagyon közelről, van egy olyanom.
Nem kell félni a papírmembrántól, hosszan sorolhatnám azokat a hangdobozokat, szubládákat, amikben olyan van.(#50803) cekkk
Sokszorosan túltárgyaltuk.[ Szerkesztve ]
-
BBéci
legenda
25 éve nem javíttattam tévét, fogalmam sincs, mennyibe kerülhet.
(#35454) tjojo
Az valóban jó, még a macskám is kiszalad a szobából, ha azt megküldöm, pedig edzett jószág.[ Szerkesztve ]
-
Ed Parker
nagyúr
Elmondom neked, én analóg adással egyiket sem próbáltam, es az LCD a digitálison is ugyanolyan rossz volt.
Hiába volt csúcs Samsung,hiába volt HD csatorna, közelében sincs a plazma képminőségével.
Elhiheted mert LCD-t akartam először, nem érdekeltek a plazmák.
Dehát változtak a dolgok. -
BBéci
legenda
Az konkrétan egy tévhit, hogy csak az analóg adás jobb a plazmákon. Ezt az SD-felbontásra szoktuk mondani általában, viszont teljesen mindegy, hogy digitális, vagy analóg. Blu-ray filmek kevésbé trágyák az LCD-ken, de a korábban említett hiányosságok műsorforrástól függetlenül megmaradnak, léteznek.
Csak az kényszerülhet 1,5 méterről nézni a tévéjét, aki nem volt eléggé megfontolt és előrelátó és a nézési távolságához nem passzoló készüléket vett.
"A feleségem amikor hazajön, egyből nyomba be a tévét az rtl csatornával. "
Így már sok minden világossá vált.(#22596) bitmad
A különbség most nem tükrözi pontosan a minőséget, mert a Concept erősen leárazott. Természetesen a Lektor sokkal jobb, viszont a Zensor csak picivel. Szerintem.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Nem állt szándékomban megbántani.. személyeskedésnek se szántam. De azért ne várd azt sem hogy magam tapasztalatainak ellentmondjak: nekem is volt olyan ismerősöm aki lCD-ről váltott plazmára... És én is láttam tévéket, Béci is sokmindent mutatott, magyarázott, és rajta kivül is többen igy nagyjából képben vagyok a témában... (monitorom is Edge-Ledes, arra jó, filmre inkább CRT) vagy majd plazma vagy oled, ha beválik.
Irásommal is azt akartam kifejezni: épp ez az hogy nem hivnak sokan kalibrátort... nem is kell de viszont a kalibrátor nem csak a képernyő fényviszonyait hanem a környezet fényviszonyait is figyelembe veszi azért irtam hogy inentől kedve.... és ugye egyéni izlés is képben van, ez alól se vonhatja ki senki magát. Ez alapvető pszichológia, de lehet tanulni, fejleszteni ezt is. 50"-nak 2 méter a full HD nézési távolsága, még Madgie (plazma fórumon sokat jár, emlékeim szerint épp látszerész) tulkorrigált szeme se alkalmas ennél számottevően nagyob távról megkülönböztetni a HDready-full HD közötti különbséget. -
nagyúr
Ajánlom figyelmedbe ezen a linken elérhető táblázatot, ami mondjuk szerintem egy kicsit túlzás, mert többet ír, bár lehet, hogy az én szemem rosszabb mint az átlag. Meg aztán te is kipróbálhatod otthon ingyen mint fizikai kísérlet, hogy az emberi szemnek hol van a felbontóképességének a határa. Nekem spec a 46"-os fullHD TV-m 1,5 méterről már mindegy, hogy 720p vagy 1080p... Gyanítom a te 42 colosodnak 1,2-1,3 méter lesz a max...
~ B & B & L & N | Suomi Finland Perkele ~
-
Toobee
veterán
Nálam minden nap megy a Viasat 6, Simpson csaladtol a Csillagkapuig. Nincs beegesem. Keress ra az ajanlott nezesi tavolsagra...plazma topic elso hsz, vagy google. De en is befejeztem, erosen off a tema. Te is boldog vagy, en meg bulldog, ugyhogy minden oke, kar tobb karaktert fecserelni a temara.
-
törölt tag
Csak azért tartod jobnak mert megszoktad a felspilázott,tulhuzott kontraszt, fényerő, stb. értékeket. Egyébként nem vitázom: ha azt tartod jobbnak egészségedre!
LED-es is LCD, max a jobb elektronika miatt jobb a képe a led-esnek.
4 méterről nem láthatod a full HD-t...[ Szerkesztve ]
-
Toobee
veterán
Esetleg nézd meg 1,5 méterrõl is, ugyanis olyasmi távolságból lenne érdemes FHD-t nézned. 4 méterrõl elhiszem, hogy tetszik. Amúgy meg mindenki azt vesz, amit akar, a hülyeség dolog a beégéses történetre vonatkozott. Azt megkérdezhetem, hogy a plazmás barátaidnak mi a forrása, és miket néznek?
-
Toobee
veterán
Ez komoly volt? Én LCD-rõl váltottam. Kis túlzással jobb dolog volt, mint megszületni. Innentõl kezdve mindenki komoly fenntartással fogja kezelni, amit mondasz. Nem csak BBéci. Plazma mozgóképtõl nem tud beégni. Reggel írtam is egy idézetet, akár ide is írhatnám. Az okos hülyéskedik kezdetûre gondolok.
Elárulnád, hogy hány méterrõl nézed a FHD tartalmakat?
-
Dorian
félisten
Ki mondta, hogy a plazmát teljes sötétben kell nézni? Nem kell. Viszont egy szobai normál világítás (legyen 200lux) vagy esti hangulatvilágítás (~20lux) és az üzletek 1500lux-os (ráadásul neoncsövekkel) megvilágítása közt jelentős különbség van, ami egyik környezetben jó eredményt ad, az a másikon nem és fordítva.
Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
maxika2004
őstag
" 3 éve vettek egy Panasonic plazmát kb. 300e forintért. 42" vagy nagyobb. Tehát nem egy ócókici verziót.
1 év múlva már beégésre panaszkodtak.
Tavaly, miután meglátták a mi tévénket (LG LED) betették a hálóba a plazmát és vettek egy ilyet. "..... erre szokták azt mondani hogy több a pénzük mint eszük !
...... én monitornak is simán használom, néha napi 3-4 órát,,, és nem ég be !
( Pana Plazma )... amugy a samsung lcd használatijában is az van hogy ne használjunk sokáig statikus tartalommal mert megmarad a képen ..... még jó hogy csak 2. tv nek vettük... hudeszar .... de occo volt..
[ Szerkesztve ]
-
stevewonder
aktív tag
Nincs is azzal gond, hogy tetszik, de sztem, ha a szobádban melléraknál egy plazmát és elkezdenél filmet nézni tutira észrevennéd a különbséget. Gondolom nem vasárnap a déli napsütés közben nézed te sem a filmeket... Az emberek általában este filmeznek(én biztosan) ott meg nincs az aki ne azt mondaná, hogy jobb a plazma.
Tv-t meg nem nézek. Max sportot. A többi egy ritka nagy f.s. A kereskedelmi csatornáinkkal az élen. És mondom mindezt úgy, hogy van 2db 37-es lcd is itthon.[ Szerkesztve ]
-
Ed Parker
nagyúr
Szó sincs erről, csak tudod ez kéthetente mindig felmerülő téma, ahogy a tápkábelek közötti különbség és mindig akad vagy jön a fórumra olyan aki az ellenkezőjét állítja.
Távol álljon tőlem hogy elhajtsalak, egyszerűen annyit írtam hogy ha jobban érdekel a téma olvass utána, miért fontos a fázishelyes bekötés.
Van hangra gyakorolt hatása.De ha tényleg érdekel itt van róla egy olvasmány:
A Világnak ezen a részén olyan földelt hálózati dugó van forgalomba, amit kétféleképpen is a konnektorba lehet dugni. A hifi készülékek hangja pedig sokak szerint más a két különböző helyzetben. Angolszász területen, ahol három érintkezős a hálózati villa (fázis, nulla, föld) ez a lehetőség meg sem adatik a hifisták részére. Kérdés, hogy ezt sajnálni kell-e vagy sem?!
Ennek az első hallásra elég felesleges ötletnek van fizikai magyarázata.
Hagyományos hifi készülékeknél a vonali ki és bemenetekhez RCA rendszerű csatlakozókat használnak (sajnos!). Ennél a csatlakozó fajtánál a jel maga a csatlakozó belső érintkezője és a külső érintkező közötti feszültségből adódik. A külső érintkező pedig a készülékházzal, a testtel, földdel van rövidre zárva. Így hát ha a test potenciálja változik, akkor az RCA belső érintkezője és a külső között mérhető feszültség is változik.
Ez eddig talán érthető, de felmerül a kérdés, hogy hogyan jön a képbe a hálózati dugó forgatása?
A földelt hálózati dugónak három érintkezése van (az egyikből van mindkét oldalon, de az ne zavarjon senkit) a fázis, a nulla és a föld. Ez utóbbiból van ugye a dugó mindkét oldalán, ezért is lehet kétféleképpen bedugni. Normál esetben a föld és a nulla azonos potenciálon van és gyakorlatilag ehhez képest folyamatosan más potenciálon van a fázis.
A készüléken belül a fázis és a nulla kábelek egyikét szakítja meg a hálózati kapcsoló majd a két kábel rácsatlakozik a készülékben található transzformátor primér oldalára. A legtöbb transzformátor esetén a tekercselés nem szimmetrikus, vagyis az egyik kábel a trafó egyik feléről kezdve van tekercselve a másik vége felé. Emiatt aztán az a kábel, amelyiken a fázis van közelebb, vagy éppen távolabb van a készülék dobozához, egyéb alkatrészeihez, mint a nulla.
Korábban ugye írtam, hogy a föld a nullával gyakorlatilag állandóan azonos potenciálon van és a fázissal folyamatosan eltérővel. A fázis vezetékén folyó áram induktív kapcsolatba kerül a készülék egyéb alkatrészeivel, így a földdel rövidre zárt készülékházzal is.
Na most ha a úgy van bedugva a konnektorba a dugó, hogy a fázis a kedvezőtlenebb oldalra érkezik, akkor a vezetékben folyó áram hatására a földpotenciál változni fog és folyamatos áram fog folyni a készülék és a konnektor földpontja között, hogy ezt a feszültséget kiegyenlítse. Visszakanyarodva az előbbiekhez a föld nekünk állandó potenciálon kellene, hiszen az RCA csatlakozásnál a jelek torzulását okozza, ha a föld potenciálja változik.Ha valaki nem értette a zavaros magyarázatomat, az tudja be fogalmazási képességeim korlátoltságának, ne rágódjon rajta, nyugodtan olvasson tovább.
Mit tegyünk, hogy ezt a kedvezőtlen hatást csökkentsük, vagyis a jó irányba dugjuk a konnektorba a dugót?
Hát két lehetőség áll előttünk: meghallgatással dönteni, illetve méréssel dönteni.
Az első garantáltan ingyen van, ugyanis semmi sem kell hozzá, csak ami amúgy is van: fül, konnektor, készülék. A módszer egyszerű: meghallgatjuk az egyik készüléket a dugó egyik állásában, majd a másik állásában bedugva. Ahogy jobban tetszik a hangja, úgy használjuk.
Igen ám, csak ez nem mindig olyan egyszerű! Mint írtam az RCA kábeleken, de más kábeleken keresztül is rövidre vannak zárva az egyes készülékek földpontjai.
Vegyünk egy egyszerű rendszert: van egy erősítő és egy CD lejátszó, a kettőt egy pár RCA csatlakozó kapcsolja össze, amik a két készülék közötti testet rövidre is zárják.
Ha a meghallgatás során először az erősítőt hallgatjuk meg a CD-ről, akkor az egyik állás mellett döntünk, de korán sem biztos, hogy a teljes rendszer tekintetében az a jobb helyzet. Tegyük fel, hogy kezdetben mindegyik dugó úgy van bedugva, hogy a "rosszabb" helyzetben van, vagyis ahol nagyobb a primér oldal szórása mindegyik készülékben. Ha most megfordítjuk az erősítőnél a dugót, akkor az erősítőben a primér oldal szórása kisebb lesz, de az erősítő, CD lejátszó testjei között nő meg a potenciálkülönbség.
Tehát fülre nem is olyan könnyű megtalálni az ideális helyzetet. Ha csak két készülék van, akkor is négy lehetőséget kell végighallgatni és azok közül kihallani a legjobbat. Ha a dugók állását A-val és B-vel jelöljük, akkor a lehetőségek:erősítő A B A B
CD A B B AHa egy kicsit bonyolultabb rendszerünk van mondjuk külön aktív előfokkal és végfokokkal és külön DAC-kal, akkor a lehetőségek száma már 2*2*2*2, azaz 16.
Vegyünk egy elég komplex mozis és hifis célokat is kiszolgáló rendszert példának. A következő elemekből álljon: LP, Fono, CD, DAC, aktív előfok, végfokok (2 monoblokk), dvd lejátszó, VCR, TV. Ami nem is extrém bonyolultságú rendszer! Szóval itt a lehetőségek száma már kettő a tizediken, ami 1024!!!
Na ehhez már türelem kellene az biztos.Mit tehet akkor mégis az ember? Hát redukálja a feladatot. Elsőre minimalizálja a dolgot: csak egy CD -t és az előfokot, monoblokkokat köti be. Így is lesz 2*2*2*2, azaz 16 variációja, de talán ez még kezelhető. Ez után pedig egyenként köti be az elemeket (már ha lehet, mert ugye fono nélkül LP-t nem) és az újonnan bekötött készülék helyes irányát próbálja meghatározni.
Azt hiszem még így is emberfeletti türelem kellene.Sokkal egyszerűbb, ha mér az ember. Mi is kell a méréshez? Egy jó minőségű (!) váltakozó feszültségmérésre alkalmas műszer és egy céleszköz (amiről később írok majd).
A méréshez a készüléket meg kell szabadítani az összes többi készüléktől, vagyis az összes összekötő kábelt ki kell húzni belőle.Két eset van: a készülék vagy földelt hálózati csatlakozással van ellátva, vagy földeletlennel.
Kezdjük ez utóbbi, egyszerűbb esettel. A műszerrel ugyanis a készülék fémtiszta földpontja és a hálózati konnektor föld érintkezési közötti váltakozó feszültséget kell megmérnünk. A méréshatárt érdemes úgy 200 Voltos felső limittel megválasztani (én már mértem 110 voltot is!). Ha földeletlen a készülék akkor nincs is más dolgunk, mint a mindencsatlakozástól megfosztott készülék RCA aljzatának külső részéhez és a konnektor földjéhez érinteni a jól beállított műszerünk egy-egy elektródáját.Olvassuk le mennyit mutat (pár másodpercet várjunk azért) majd ismételjük meg a mérést megfordított villásdugóval. Amikor a kisebb értékeket mértük az a "jó" helyzet. Érdemes ezt az állapotot megjelölni a villásdugón. (Már akkor ha a kábel másik vége fix, mert ha a másik végén egy piskóta alakú csatlakozó van, akkor ott is jelölnünk kell, mert ott is kétféleképpen dughatjuk be a kábelt!) Én egy darab fehér szigetelő szalagot szoktam ragasztani a villásdugónak arra az oldalára, ami a "jó" állás esetén a fázisba volt bedugva. A fázis meghatározására egy pár száz forintos fázisceruzát érdemes beszerezni, de ha amúgy is van műszer, akkor akár azzal is gyorsan kimérhetjük, melyik lyukban van a delej. (Csak a méréshatárt vegyük feljebb, hogy beleférjünk a 230 Voltba!)
Mindenkinek felhívnám a figyelmét arra, hogy a konnektorban méregetni nem játék! Nagyon veszélyes áramütést szenvedhet el az aki óvatlan!
Amit meg most fogok írni az meg határozottan tilos, szabálytalan, veszélyes és még minden ami rossz!Szóval ha földelt a készülék hálózati kábele, akkor nem tudunk feszültséget mérni a készülék földpontja és a konnektor föld pontja között, hiszen a föld (ezért is van!) rövidre zárja ezt a két pontot. Erre a célra én eszkábáltam egy "céleszközt": egy régi földeletlen T elosztót faragtam meg úgy, hogy be lehessen dugni egy földelt konnektorba.
A mérés alatt ebbe dugóm a földelt készüléket, így tudom kiiktatni a védő földelést.Figyelem a védő földelés nem véletlenül van! A saját és családtagjaink életét mentheti meg egy zárlatos készülék esetén!
Ezért a mérés alatt a lehető legrövidebb ideig használjuk csak ezt a szabálytalan eszközt és a mérés alatt ne érjünk a védőföldtől megfosztott készülékhez!
A mérés után pedig jól dugjuk / semmisítsük meg ezt a T dugót, nehogy valamelyik szerettünknek eszébe jusson mondjuk a hűtőszekrényt ezen keresztül használni!
Persze ha valakinél nincs éppen faragni való T elosztó, akkor használhat egy átalakított hosszabbítót is. De ez is pont olyan veszélyes, mint a faragott T dugó!Van viszont egy egyszerű módszer, ami akár működhet is. A földelt készülékek többnyire cserélhető tápkábelűek és IEC szerinti csatlakozóval csatlakoznak a készülékhez. Ez a csatlakozó 3 érintkezős így csak egyféleképpen lehet a készülékbe bedugni. Elvileg az IEC szerint nevesítve van a fázis és a nulla érintkezése. Ha szerencsések vagyunk, akkor a készülékünk gyártója az IEC aljzat beépítésekor kimérte, hogy hova kerüljön a fázis ahhoz, hogy kisebb legyen a táp szórása. Ha bízunk a gyártóban, akkor elég, ha megmérjük, hogy a fázis csatlakozás melyik villára megy a tábkábelen és megjelöljük azt az oldalt, mint fázisoldal. Én pár IEC-s tápkábellel rendelkező készülékemnél leellenőriztem, hogy így jártak-e a gyártók (tuningolók). Jelentem, hogy a Dunaudio tuning során a Technics CD lejátaszóba, az Alisca Orange tuning során a NAD 3020-ba, a Micromega Microdac-ba, mindkét Genelec stúdió monitorba gyárilag beszerelt IEC aljzat is helyesen lett bekötve, legalábbis utólagos méréseim ezt erősítették meg. Szóval 5-ből 5, ami bíztató eredmény!
Végezetük mindenkinek jó dugóforgatást kívánok! Akár méréssel, akár fülre történnek a próbálkozások két dologra felhívnám a figyelmet:
1./ ne rázassuk meg magunkat az árammal, mert az nem jó nekünk!
2./ legyünk nyugodtan szkeptikusak a dologgal szemben, de legyünk következetesek is! Ha szerintünk nincs jelentősége a dolognak, akkor is neki állhatunk forgatni a dugókat, hiszen rontani nem ronthatunk a helyzeten. A legrosszabb, ami történhet velünk, hogy kiderül alaptalan volt a szkepticizmusunk. A legjobb pedig, hogy jobban fog szólni a rendszerünk anélkül, hogy egy fillért költöttünk volna rá!forrás: Gordon314
-
Patice
nagyúr
Csak megsúgom, hogy érts miért döbbent le mindenki és várják a szájkaratét:
Jobb erősítők igen is érzékenyek arra, hogy hogyan vannak bekötve, azaz, hogy melyik száron kapják a fázist. Sokan nem hisznek a villásdugó forgatásában, vagy azért mert nem hallják, vagy azért mert olyan a rendszerük tudása, hogy nem hallani ki rajta. Vagy csak simán szkpetikusak.
Sokszor volt már erről vita itt a fórumon, sokszor felvetődött téma. Mindig ugyan azzal a végeredménnyel: van különbség!
Próbáld ki!
[ Szerkesztve ]
Eladó: Intel NUC J5005, Lenovo dokkoló
-
sirfer
aktív tag
Igazad van.
Cégként akkor rendelhetsz ÁFA "nélkül", ha rendelkezel EU adószámmal. A vásárolt áru számláját(adatait) fel kell tüntetni az ÁFA bevallásban is. Ez a Közösségi ÁFA Tv része.
Magánszemélyként - EU-n belül - a számlát kibocsátó ország ÁFA szabályai szerint kell eljárni.
EU-n kívül a vám és ÁFA tételek a cikktől függnek, ezért kell nyilatkoznod a besorolásról. Ráadásul bizonyos országok, bizonyos termékeire tiltó vám is van. -
tdd587
őstag
Az amazon.co.uk (de gondolom a többi EU-s is) pont úgy számolja az ÁFA-t, hogy amikor eljutsz a fizetésig, akkor meglepődve látod, hogy már nem annyi az ára a terméknek, amit az oldalon láttál, hanem több. Tehát magyar ÁFA-val számol - amint megadtad neki, hogy Magyarországra lesz a szállítás.
Egyetlen kivétel az amazon marketplace, mert az érdekes módon nem számítja át az ÁFA-t magyarra (ezért kell azt használni, ha lehet, amúgy is ott vannak igazán jó árak).
Szintén érdekes, hogy az amazon.com sem csinál ilyet (csak onnan alig lehet rendelni valamit ide és elég sok a szállítás díja is, valamint a marketplace-t sem használhatod).
[ Szerkesztve ]
Life is too short for boring Hi-fi. Danes don't lie.
-
BBéci
legenda
1-2 hete, valamelyik topikban volt erről szó, még számlák részleteit is bemásolták, amik igazolják, hogy a kinti cég felszámolta az Áfa különbözetet. Számomra és mások számára is furcsa volt, de hiteltérdemlően bebizonyították, hogy úgy működik.
-
BBéci
legenda
Te is ferdítesz! Még kvázi sem hülyéztem senkit, nem szokásom. De amennyiben úgy érezted, elnézést kérek a félreérthető fogalmazásért!
Nem vagyok hajlandó meggyőződni? Dehogynem, minden vágyam, ezért írtam ezt: [link] és ezt.
Elhiszem, hogy egyes LG tévék átengedik az 5.1 hangot, de szeretnék róla meggyőződni!
Így megfelel?Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
ész ventura
aktív tag
Köszi a választ!
Valamennyire megoldódott a probléma!
Minden HDMI be van kötve a TV-re, a PC-t optikaival összekötöttem a házimozival, így onnan átjön az 5.1 pl. játékok közben. Most már csak a nem létező 5.1-es TV adást kellene kivinni a házimozira, de szerintem oda elég lesz egy sima RCA jack stereo adatátvitel is.
Gondolom a házimozi HDMI out-ja az kifelé adja a jelet át a TV-nek. GOndolom ezért szólt az 5.1 DVD lejátszás közben.Azt mondta a rendszer hogy adjak meg egy új jelszót, beírtam hogy f@szom,erre kiírta hogy túl rövid...
-
maxika2004
őstag
igen...(de ami neked csak, az nekem bőven elégre sikeredett.
ha fele ilyen szar lenne akkor is pont elég lenne ennyi )amugy hirtelen felindulásból vettem , mikor már 3 hét alatt eltelóztam, meg autóztam, egy fél bögreszett árát...
és milett volna velem a 4 napos ünnep alatt ha addig nincs meg )
de legalább ezen tudok USB ről mp3-at hallgatni !Hozzárendeltem , ez már okés, csak átnevezni nemsikerül, de régebben irtátok hogy lehet,
de nem tudom hogyan...
elég ratyi a magyar nyomtatott használati, ábrák számok stb alig láccik !
angolom meg elég hézagos !Kedves Toobee !
Nem érzem ugy , hogy moderálásra szorulnék, csak segitséget szerettem volna kapni !
és feléből meglett volna mint a letolásod ![ Szerkesztve ]
-
BBéci
legenda
Tévés topikokban mindenki arra panaszkodik, hogy kénytelenek a set top boxot közvetlenül összekötni az erősítőjükkel, mert a TV-n nem megy keresztül az 5.1 hang.
-
BBéci
legenda
Semmiféle hangfájl nem szükséges a teszthez, felejtsd el!
Csupán egy olyan film, pontosabban DVD, vagy Blu-ray lemez, amin többféle hangsáv van, köztük 5.1 és sztereó is. Azokat kell váltogatni és figyelni az erősítő kijelzőjét.
De mint említettem, több erősítő megtévesztő adatokat, számokat mutat a kijelzőjén, amivel becsapja a tulajdonosát. Akkor is az aktív kimenetek számát mutatják, amikor a beérkező jel adatait kellene.
Ez saját tapasztalatom.
Az is bizonyítja, hogy Arcam, Denon, Pioneer, Marantz, Cambridge Audio, Primare, Lexicon erősítővel rendelkezők közül még soha, senki nem állította, hogy a tévéje átengedi az 5.1 hangot.Ha találkoznék az említett illetővel, annak rendőrségi ügy lenne a vége, mert elégtételt követelnék a sértésért, ezért inkább hagyjuk!
[ Szerkesztve ]
-
BBéci
legenda
Nem táncoltam vissza, de olyan emberrel nem állok szóba, aki így kezd egy hozzászólást: "Nem unod még ezt a hülyeséget?"
Ráadásul nem is hozzá címeztem az előző hozzászólást!
Ez sértőnek tartom, és aki engem nyilvánosan sérteget, azzal nem óhajtok találkozni. Szerintem ez normális emberi magatartás. Bárki mással hajlandó vagyok közösen tesztelni bármit.A tapasztalataimat írtam le, Ti is. Az, hogy nem egyezik, amiatt nem kellene egymásra fújni.
-
blakey
titán
Azért nem lesz kevesebb kábel, mert mindegy, hogy a lejátszó felől vagy a tv felől megy még egy kábel az erősítőbe, 2 lesz mindenképp.
Boldog karácsonyt! - ELADÓ: Homatics Box R 4K Plus *** " Aki udja, csinálja, aki nem, az tanítja" - G. B. Shaw *** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***
-
blakey
titán
És szerinted ennek mi értelme? Nehogy azt mond, hogy 1 kábellel kevesebb, mert pont ugyanannyi kábel kell. Ha a tv-d ezt tudja, akkor örülj, én nem erre hívatkoztam és nem is ezt írtam, hanem a belső lejátszásra és arra is van az optikai kimenet. Amúgy ez a megoldás valószínűleg olyan tv-knél lehetséges ahol az ARC funkció nem elérhető, de lehet, hogy rossz a megközelítésem.
Boldog karácsonyt! - ELADÓ: Homatics Box R 4K Plus *** " Aki udja, csinálja, aki nem, az tanítja" - G. B. Shaw *** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***
-
Csabroncka
addikt
(Ne úgy fogalmazz, hogy rossz, csak rosszabb bizonyos mértékkel!)
Nem ilyen egyszerű ez a dolog, ugyanis az asztali lejátszók felskálázási képessége én úgy tudom (nincs beépített médialejátszóm) nagyságrendekkel jobb.
Vegyük a legkirívóbb esetet, elméletben: egy m2TS kiterjesztésű fájl egyenértékű az optikai lemezen hordozott bd tartalommal. Teljesen egyértelmű lesz, hogy az asztali lejátszó (mivel erre van kihegyezve) szebb minőséget fog produkálni. Szerényebb képminőségű tartalom esetén pedig a felskálázási képességektől függ minden.[ Szerkesztve ]
"in medias res"
-
Laca0
addikt
Ezt a hozzászólásomat sztornózom. Igazából tényleg rosszabb a hang minősége a használt kábelek minőségének függvényében, ha a tévén átküldjük, mert bár dupla konverzió nincs, dupla szállítás van, ami dupla jelsérüléssel járhat.
Ezt elismerem, ezért ez a megoldás kerülendő.Xiaomi 11 Lite 5G NE Dual 8/128 | Redmi Note 8 4/64 | MikroTik hAP AC2 | Sony KD-55XH8096 | LG 47LM620S | Denon AVR-1612 | Eltax Experience 5.0 | Egreat R6S
-
blakey
titán
Nem kötekedés, az L az LCD-ből van a P a plazmából van, nem értem a felsőkategóriás vs. alsókategóriás dolgot, nekem majdnem felsőkategóriás van (de lehet, hogy az is), de ettől még a középkategóriás sony lcdm és az alsókategóriás pana plazmám is kiadta az 5.1-et optikain. Nem értem, de azt hiszem vissza kéne olvasnom, hogy mi itt a gond.
(#21702) Krampesz
Azt miért is kéne tudnia a tvnek? Arra ott a külső eszköz optikai kimenete, semmi értelme nem lenne átjátszónak használni a tv-t, de ilyet még nem próbáltam és ennek tényleg nem nagyon lenne értelme.[ Szerkesztve ]
-
Csabroncka
addikt
Laca félre ne érts, de alapvetően ha valódi minőség érdekel nincs létjogosultsága a TV-k beépített médialejátszójának ez egy plussz szolgáltatás csak. Többcsatornás nagy bitrátájú hang, tökéletes megjelenítés csak asztali lejátszókkal érhető el, és jelen pillanatban a 24p is!
Szerintem a minőségen is rontasz, illetve nem gondolom, vagy nem értem teljesen, hogy lesz kevesebb kábel, de belátom vannak olyan esetek amikor a te általad ábrázolt verzió a jobb!"in medias res"
-
blakey
titán
Ez nem feltétlenül kategória függö, nem az L jelzi a kategóriát hanem a számozás, az idei modellek is L-esek . Digitális adás esetén ami valódi 5.1-ben jön, az az optikain is továbbítódik.
-
blakey
titán
Ha az audio részen a digitális kimenetre vonatkozó rész auto-ra van állítva, akkor ármegy az 5.1, ha pcm-re, akkor egyértelmű, hogy sztereó.
-
Laca0
addikt
Sziasztok!
Okulás képpen, hátha valaki más is így jár:
Írtam tegnap, hogy az 506-osomba felülről bevilágítva nem látott feliratot a végfokon a kuncsaft. Felmerült nála, hogy javított és visszalépett a vásárlástól. Levettem a készülék fedelét és kiderült, hogy van felirat a tranyókon, csak sötét szürke és nehezen látszik. Toshiba A1941 O 858 gyári tranzisztorok vannak benne, nyoma sincs semmilyen javításnak.
Ezt csak azért írom, hogy ha valami nem látszik, attól még lehet, hogy ott van.Xiaomi 11 Lite 5G NE Dual 8/128 | Redmi Note 8 4/64 | MikroTik hAP AC2 | Sony KD-55XH8096 | LG 47LM620S | Denon AVR-1612 | Eltax Experience 5.0 | Egreat R6S
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest