-
PROHARDVER!
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
johnywalker #146197 üzenetére
Való igaz nem bűntethető, viszont az AVX üzemeltetői nem nézték jó szemmel...
Webáruházban garanciális új terméket vásárolsz.
-
spiky03
veterán
válasz
lemmy9 #146170 üzenetére
Jól van nah.
Csak azt gondoltam, hogy egyel kell csak bemérni, mert külön nem kezel két szubot a malac.@(#146171) ELACielvtárs
A második szub már meg van, csak még nincs nálam.@(#146172) BBéci
Jól mondja a kolléga, most a második szubon van a prioritás utána meg majd vagy a projektor/vászon lesz és utána meg egy nagyobb malac (pl.: 7011) beszerzése.
De lehet, hogy a sorrend majd megfordul, mert most fehér nappali lesz és ott nem biztos, hogy jó lesz még a vetítés.
De majd meglátjuk mi, hogy alakul. -
törölt tag
Láttam AVX-en olyan hirdetést, hogy a feladáskor nem volt a hírdető birtokában a termék...
Ergo csak akkor vette volna meg egy külföldi oldalról, amikor megvan rá a vevő AVX-en.
Mi ez ha nem seftelés??
Egyébként egy komoly B&W front pár volt. -
dni
őstag
válasz
Lacielvtárs #146160 üzenetére
Köszönöm az ötleteket, valószínűleg az ac infinity vonalon indulok el.
-
válasz
Dorian #146188 üzenetére
Kb. 10 éve olvasom az avx.hu fórumot. Ott vettem a hangfalaimat, erősítőmet. Nem szoktam hozzászólni témákhoz. Eddig naponta megnéztem, most hetente egyszer, mert úgysem változik semmi az adásvételen, a többi forumot is ráérek hetente egyszer látogatni. Ha ez nekik megéri, ám legyen. Az emberek azért nézték ott a hirdetést és nem a vaterán, mert aki ott is feladta, az már teljesített egyfajta igényességi szintet. E mellett pedig a hozzáértők mindig értékelték is a feltett cuccokat. Ezek jó dolgok.
Szóval ha nekik az kell, hogy ne nézzék az emberek az oldalt, akkor kiváló munkát végeznek.
Ui.: Arról már nem is tennék említést, hogy az oldal változtatásakor törölték a regemet, pedig (mivel nem szólok hozzá) nem tettem semmi rosszat.
-
johnywalker
őstag
Egy weboldal "értékét" alapvetően a látogatók száma határozza meg.Mindenkinek joga van a sajátját padlóra küldeni...
-
Dorian
félisten
válasz
adamsfamily #146187 üzenetére
"Megnézed a reklámokat"
Reklámokat senki nem néz mióta kitalálták a reklámblokkolókat, az az elleni megoldás pedig nincs a fórummotorban."Értem azt is hogy ez fórum,akkor meg ne legyen adás-vétel rajta"
Nem érted. Ki mondja meg, h ne legyen? Nem ez a fő funkciója, ismétlem, miért lenne érdekük, hogy csak seftelni járjon oda a nép? -
adamsfamily
tag
válasz
Dorian #146186 üzenetére
Tételezzük fel hogy keresel használt eladó cuccot.
Biztos feldobja az avx-et is.
Ha ott veszel vmit,előtte valószínűleg regisztrálsz.
Megnézed a reklámokat,mert úgyis beletolja az ember arcába.Ezzel már pénzt hozol nekik.
Majd pár éven keresztül adsz-veszel,anélkül hogy baromságokat mondanál,vagy csak nem akarsz hozzászólni ott semmihez.Szabályzatban sem volt ilyen eddig.
[link]
Most meg nem tudsz feladni hirdetést,bár azt írják,ez csak átmeneti.
Értem azt is hogy ez fórum,akkor meg ne legyen adás-vétel rajta.
Megszívatták őket,most gondolom dühösek,de ez akkor sem jó így. -
Dorian
félisten
válasz
Vikthor #146184 üzenetére
Azért az simán feltűnik, ha egy új reges mindenféle érdemi tartalom nélkül egyszer csak elkezdni szórni a topikokat hsz-sal.
(#146185) Q:
Akkor ők ezentúl majd nem látogatják, kész. Miért lenne érdeke a fórumnak hogy ők ott hirdessenek, ha a tartalmi részhez semmit nem tesznek? -
PodMAN
senior tag
válasz
Lacielvtárs #146104 üzenetére
Az ELAC-ok mellé most melyik Subot próbálgatod? Én is keresgélem az "igazit" a BS403-ak mellé, de mióta az AVX-en bevezették a hsz limites hírdetést, alig van valami értékelhető választék
-
válasz
zsoika #146173 üzenetére
Valóban nincs még egy ilyen. És mennyi hasonló tudásút találtam 100k körül. Na azok szégyelljék magukat inkább, ne a hkts200 gyártója. Sajnos tudom, hogy a következő drága lesz, vagy kockáztatok a hifishark-on. Pl. tegnap láttam a te KEF-edet 200 Euroért.
Csak ki tudja mit kapok.
-
BBéci
legenda
Haladó topikban vagyunk, itt nem szentségtörés azt kijelenteni, hogy egy valóban jó szubláda alapjaiban meg tudja változtatni a rendszer hangzását. Tehát egy oda nem illő el tudja rontani.
Amikor beüzemeltem a Velodyne SPL 1200 Ultra-t, akkorát emelt az élményfaktoron, mintha az egész rendszert lecseréltem volna. Hasonlót éreztem az SVS SB-4000 esetében. Amióta elvitték, nincs kedvem filmet nézni.(#146171) ELACielvtárs
A helyében második szubláda helyett inkább eggyel (kettővel) magasabb kategóriás erősítőre váltanék. Persze az lehet a következő lépés. -
spiky03
veterán
válasz
VoidXs #146144 üzenetére
Akkor mi jo helyen szoktunk ulni.
A 11es sorba szoktam mindig fogalani.
En kozep-kozepen szeretek ulni, hogy azert mogottem is kello tavolsagra legyenek a hangfalak.Elore soha sem ulok,regen ultem hatrebb de arrol mar leszoktam.
Egy szub kerdes.
A duplanazubot, hogy az ideallis beallitani?
A bemeresnel csak az egyiket kotom be es utana ugyan olyan erteket adok a masiknak is?
Mert a 6009-es Malac nem kezeli egyszerre a ket szubot ha jol tudom...Koszonom!
-
Köszönöm a válaszokat!
Akkor átkapcsolok LFE-re és megmagyarázom az agyának, hogy így sokkal jobb. Valószínű ott lehet a gond, hogy a front hangfalak mélyebbre mennek, mint a sub.
-
BBéci
legenda
válasz
Vikthor #146154 üzenetére
Mentségemül szóljon, a szubláda frekvenciaváltóját minimumra, 40 Hz-re állítottam, mert méréseim szerint ott kezd esni a frontsugárzók frekvencia görbéje, bár 31,5 Hz-en még elég hangos. Tehát csak kicsit voltam hülye.
De tényleg jobban szól 80 Hz-es vágással.(#146155) dni
Ajánlom a kereső használatát! Íme egy példa: [link].
Ebben a topikban is sokszor volt téma. -
dni
őstag
Sziasztok,
Onkyo TX-NR809-es erősítőnkön egy javítást kellett végezni (nem volt hang) és a Totel szervízben ajánlották, hogy a hosszabb élettartam érdekében oldjuk meg valahogy a hűtését. Az erősítő kezdetektől fogva egy Ikeás Lack tv állvány tetején van, így minden oldalról szabadon jár körülötte a levegő.
Az volna a kérdésem, hogy milyen kulturált kinézetű megoldásban volna érdemes gondolkozni?
Válaszaitokat, ötleteiteket előre is köszönöm.
-
-
Az mit jelent, ha az LFE+Main jobban tetszik hangzásban, mint az LFE egymaga? Gyenge a sub? Torz a személyiségem?
-
Dagidög
senior tag
-
VoidXs
nagyúr
válasz
alphamooncam #146145 üzenetére
Igazából sehol, mérésnél és teremépítésnél sosem prioritás. 2/3 az ideális, mert oda átlagolódnak általában a nézők. Kis termekben nyilván nincs olyan hatalmas különbség, mint amikor a tölcsér két méterrel messzebb van tőled, mint a mélyek, de azért érezhető. Van azonban IMAX, az mindenhol oké, még oldalt is a magas surroundok miatt, csak annál durvábban sehol nem zeng a terem.
-
VoidXs
nagyúr
válasz
alphamooncam #146141 üzenetére
A Spielberg a 9-13. sor közé van kalibrálva, a 3. sorban eleve már a tölcsérek dőlése és a surroundok helyzete is megalapozza a rossz élményt. Ez nem az ő hibájuk, csak 2012 óta gyártanak egyáltalán olyan hangszórókat, amik vállalható hangot adnak elöl is. A terem közepe elé sose ülj.
-
rappit4
őstag
válasz
VoidXs #146137 üzenetére
Szerencsére én is már csak nagy ritkán talákozok tvs dologgal, akkor is munka kapcsán. Betartatják keményen a -23-at viszont van olyan adó ami plusz kompressziót rak az adásra.
Személy szerint örülök, hogy már kb. 10 éve se nálam sem a szüleimnél nincs bekötve TV adás. -
S60-as lett az új LSiM707 a Polkaudionál? Nem látom már az oldalukon...
-
alphamooncam
őstag
válasz
VoidXs #146120 üzenetére
Múlt héten néztem meg a Sugár Spielberg termében a Bosszúállók legutolsó részét. 3.sor közepe!
Hát bennem nem pont az a vélemény alakult ki, mint ami itt található a táblázatban.
A gatyalengető mélyek megvoltak, de inkább csak egy massza az otthonimhoz képest, definiáltság területén jelentősen elmaradt a jótól.
Mivel nem nagyon járok csak a Sugárba moziba, a táblázat alapján igen lehangoló a helyzet.
Ha tényleg ilyen, akkor viszont a sajátom becsülendő!
Egyébként meg általában -6dB en mozizom. -
VoidXs
nagyúr
válasz
k.zozo. #146134 üzenetére
A potija legyen 0-n, ha így is pozitív lesz az erősítőn, az járulékos veszteség, és annak a jele, hogy erősebb sub kell, esetleg egy második.
(#146136) rappit4: Elvileg ellenőrzik és büntetnek is, ha nem annyi. Nem nézek TV-t, így nem tudom, mi a helyzet vele néhány évre rá, hogy hallottam.
-
k.zozo.
tag
válasz
VoidXs #146132 üzenetére
Erről jutott még eszembe, hogy az erősítőn a sub (T12) +10 decibelre van emelve (potija kicsit visszavéve) . Ezt még régebben tanácsolták, mert különben halk mozinál nem mindig kapcsol be. Ez is okozhat hasonló gondot mint az input jel emelése? Vagy teljesen más téma?
-
VoidXs
nagyúr
válasz
k.zozo. #146131 üzenetére
Nem torzítást okoz, mert nagyon okosan meg tudjuk manapság fogni a túlvezérlést, viszont a dinamikát lényegében megsemmisíti. A +11 azt jelenti, hogy a hang felső 11 dB-ét lényegében kivasaltad, ugyanolyan hangerőn fog szólni mind. Az általános tesztem erre az Oblivion elején hangosodó zene, ebből +11-nél már teljesen elveszik az emelkedés. Csak akkor húzd fel az értéket, ha olyan a forrás, amiről biztosan tudod, hogy van ennyire halk, például a TV-adás törvény szerint -13 LUFS, az csúcson kb. -7 dB, így arra gond nélkül adhatsz +7-et.
(#146130) BBéci: Atmos van a lemezén, csak az extrák DD-k.
-
k.zozo.
tag
válasz
VoidXs #146108 üzenetére
"Soha semmilyen potit vagy akár digitális beállítást nem tekerünk pozitívba, mert megjelenik a kompresszió kockázata."
Ez a kompresszió kockázata mit jelent? Én a Denon erősítőmet úgy használom (1912), hogy az erősítő menüjében a média lejátszóról hdmi-n érkező input jel (source level audio menüpont) +11 decibelre van állítva. (lehet, hogy nem kéne?) Ez okozhat valamiféle torzítást, vagy ugyan az mintha hangerő gombot tekerném 11 decibellel feljebb? -
-
tomyka74
senior tag
válasz
rappit4 #146117 üzenetére
jaja az is nagyon nagy. és tényleg a hangi világa nagyon el tud varázsolni mindkét filmnek. kurvára tetszenek.
valahogy teljesen megváltozott belső hangulatom lesz tőlük és én ezt szeretem egy filmben.
a horror/triller kategóriában is jobban szeretem az olyan nyomasztó lélekre ható filmeket (és ezt egy olyan hangszerelés nagyon tudja fokozni) mint a túl akciós/véreset. -
rappit4
őstag
válasz
Quetz #146118 üzenetére
Nagyon konyhanyelven, a hollywoodi filmekben egyre kevesebb a dinamika egyre inkább üvöltenek a filmek, nagyjából az, mint ami a zenében is folyik, az atmoszféra egy hangerőn van az SFX-el vagy egyáltalán nincs is, ezáltal végig üvölta film, (itt a hangosság nem dB-ben értendő hangosság, hanem amit a hallásunk érzékel, LUFS-ben megadva, filmhangnál ugyanis ha hangosságról beszélünk akkor sosem a hangyomást említjük mert az nem írja le, hogy az emberi fül milyen hangosnak is érzékeli az adott hangok összességét, figyelembe véve a kioltásokat, a fülünk pszichoakusztikai tulajdonságait, előelfedések stb.) muszáj emiatt lehalkítaniuk a moziknak mert nem bírnák a hangszórók meg a nézők sem. Akik pedig értelmes keverést akarnak rendes dinamika tartománnyal azok pedig nem tudnak kiteljesedni. A dolby 7 nem azért volt jó mert hú de hangos, hanem mert a nagyon halk is hallatszott és abból tudott menni nagyon hangosba. Ma már ezt nem annyira lehet megtenni.
(Egyébként a cikk is jól leírja, amit linkeltél!) -
Quetz
őstag
válasz
rappit4 #146115 üzenetére
Közben próbáltam rákeresni, miről is beszéltek
Ezt a linket találtam, de lehet, hogy van ennél érthetőbb is:
https://www.pro-tools-expert.com/home-page/2017/6/21/loudness-and-dynamics-in-cinema-soundEmellett egyre inkább jár a fejemben, hogy össze kellene gyűjteni, melyek a jó termek. Persze azt is figyelembe véve, ha az ember szeretne eredeti nyelven filmet nézni. (pl. ebben a Corvin elég gyengén szerepel)
-
rappit4
őstag
-
VoidXs
nagyúr
válasz
rappit4 #146113 üzenetére
Én mindig úgy húzom le a csatornák hangerejét, hogy a 0 essen refre. Úgyse fogom soha hangosabban hallgatni, nem veszítek vele. Vannak azért mozik jó kontrollal (Corvin, Sugár), illetve 7-es hozzáállásúak (Mammut - mondjuk máshol nincs is meg hozzá a cucc), de a 6 se ritka.
-
rappit4
őstag
válasz
VoidXs #146102 üzenetére
Bizony, ha manapság az ember dolby 7-re kever iszonyat halkan fogják vetíteni a filmjét. Nincs is már szinte olyan mozi ami D6 felé megy. Én is csak 79dB-n dolgozok és kb mindenki akit ismerek. Vannak akik még ragaszkodnak a 7-hez de sajnos ezzel a hozzáállással már nem lehet megváltani a világot.
Egyébként az erősítőkön én azt láttam, hogy szobától függ mennyit kell erősíteni. Régi szobámban a CA-n -22dB volt a 79dB a mostaniban pedig -29.5dB.
-
Quetz
őstag
válasz
WaterWave #146106 üzenetére
Egy abszolút laikus kollégám a torzítást így definiálta: tekerem a hangerőt felfele és egyre jobban szól... aztán egy idő után már nem szól jobban, csak hangosabban. - gyakorlatilag innentől kezdett torzítani a rendszere, amit ő (és mi is) hangosabban élünk meg.
A közelmúltban volt egy szabad napom otthon, egyedül. 0dB-n ment végig az első két Amerika Kapitány, és bosszút állt
De ezt végfok nélkül csak AVR-el nem merném megjátszani, a Denon x4300 kifeküdne tőle szerintem.
-
VoidXs
nagyúr
válasz
Dorian #146103 üzenetére
Soha semmilyen potit vagy akár digitális beállítást nem tekerünk pozitívba, mert megjelenik a kompresszió kockázata. A +10 úgy érvényesül, hogy -40-es mérőjelet kap. Eszközfüggő, hogy melyik csatornát mondja a rendszer "alapjának", a két lehetőség a center és a sub, mindkettő mellett vannak érvek. Olyan megoldás is van, hogy center + LFE (moziban hangerőt így állítunk, de EQ-t nem), sőt, 12-Track-ben nincs is LFE sáv, a center része.
(#146105) Dagidög: Ezért használtam a "kellene" szót. Frekvenciaválaszban is hatalmas eltérések vannak.
-
Lacielvtárs
nagyúr
válasz
WaterWave #146106 üzenetére
'Persze akkor jogos, hogy minek akkor ilyen vas.. Majd megszokom'
Van egy íratlan szabály, mégpedig nem azért veszünk drága es 'nagy' alkotóelemeket a rendszerbe, hogy ordítson vagy házat bontson, hanem a hangminőség miatt
'Háttérzajnak' en is olyan - 33db körüli értéken hallgatom -
WaterWave
veterán
válasz
Lacielvtárs #146104 üzenetére
Nem mondom recsegősnek, nem is torzít, felnyomtam -8ig, totál jó, erőteljesebb nyilván és dinamikusabb csak én pl ha zenét is hallgatok nem félhangerőn teszem, hanem negyed, mert nekem annyi elég... Mozinál is ugyanez hogy rengeteg tartalék marad benne, de nekem ennyi elég. Persze akkor jogos, hogy minek akkor ilyen vas.. Majd megszokom
-
Lacielvtárs
nagyúr
válasz
WaterWave #146101 üzenetére
Anno én is igy voltam az onkyoval ahogy írtam is, meg ahogy te is tapasztalod ...
A fs260as ELACok és a CA párosnal van ez a hangerő jelenség.
Furcsa volt nekem is 'megszokni' de utána itt magyarázták el nekem hogy a torzítás az oka, amit ezzel a párossal már nem tapasztalok.
Igazából nem az a recsegos torzítást kell emögött gondolni, amit én is gondoltam, hanem hogy megterhelő és fárasztó volt nagy hangerőn a korábbi alkotóelemelekkel.
Most már nem tapasztalok ilyet, főleg amióta a szubot is lecsereltem -
-
VoidXs
nagyúr
válasz
Dorian #146100 üzenetére
Nem ez az érték számít, hanem a csúcs. 105-re mérnek, viszont olyan hangerejű beméréssel nem bírnál egy szobában lenni, illetve sok rendszer egyszerűen nem is képes ennyire (a moziknak is csak Atmos óta kötelező ezt elérni), így a mérőjel 30 dB-el alatta van. Moziban ez a szám 85, illetve újonnan nem csökkentenek, hanem maximumon mérnek (pl. CP850).
Régen kezdeményezte a Dolby, hogy minden stúdiót és mozit erre a hangerőre kalibrálnak, ez a szabvány máig tartja magát, a világ összes mozijában 105 dB-t jelent a 7-es szint. A szándék az volt, hogy tökéletesen valóságos hangerőt és remek dinamikát kapsz, ha a hangmérnök jól végzi a munkáját. Ezt be is hajtották, a stúdiókba máig látogatnak Dolby-ellenőrök, és az ott kevert filmek csak akkor kapják meg az áldásukat, ha a referencia lehallgatási területen sehol nem tér ki fél dB-t sem egyik csatorna hangereje. Egy ideig (úgy 2010-ig) bejártak mozikba is, tilos volt a hangerőt Dolby-logós anyagon eltekerni, így ha tombol a tömeg, a hangmérnököt veszik elő.
Az első pofon ennek a rendszernek az volt, hogy a digitális átállással a Dolby monopóliuma megszűnt a hang felett, már olyan hangerőn keversz, amilyenen akarsz. Innen szinte azonnal betört a filmiparba is a hangosságháború. Persze a mozik egyszerűen lehalkították a termet, és így romlott tovább a helyzet. Rengeteg mozi konstans hangerőre áll be, nem kontrollozik, így még sajnos van relevanciája ennek az idióta tendenciának.
-
WaterWave
veterán
válasz
Lacielvtárs #146097 üzenetére
Én is kiváncsi voltam Malaccal én hogy tekerem a hangerőt... Bár semmit se jelent, mert minden rendszer más....
De amivel én mozizni szoktam az -34 dB, totál messze vagyok a -14 és -8 társaitól...
De persze ezen a hangerőn se bántó, csak nekem már nagyon erőlteljes
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 10, Xiaomi Redmi Note 10s, Xiaomi Redmi Note 10 Pro
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook E754 - i5-4GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" HD I HDMI I W10 I Garancia!
- Samsung Galaxy A14 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple Ipad Pro 2 gen2 10,5" 2K retina A1709 64GB
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest