Hirdetés
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- OLED TV topic
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- RAM topik
- 3D nyomtatás
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Xiaomi Pad 6 - kiapadhatatlan jóság
Új hozzászólás Aktív témák
-
DopeBob
addikt
-
Rez_Grof
őstag
Akármi meg tud állni, de elvileg komolyabb NAS megoldások már kibirják ha az egyik Controller, FC vagy iscsi kapcsolat megszakad, kihullik pár disk (ha a hot sparenek betett diskek be is vannak konfigolva hotsparenek
)ha pedig SAN rendszerekről beszélünk ott többszörösen is túl vannak biztositva a kapcsolatok, adatok, eszközök. És itt elértünk oda hogy forintban milliárdos tétel a megvenni a cuccot + 7/24/365 support szerződés hozzá. Mert ezeket ritkán tekergetik házon belül.
Egy ilyen KB. 10-20 servert tud kiszolgálni, de használat tipusátol nagyban függ a teljesítmény.
-
DopeBob
addikt
Most épp a HP oldalát nézegetem ez a P2000 létezik Starter Kitben, adnak hozzá minden félét, két kontroller, két switch, 4 HBA kártya, kábelek. Ezzel elvileg akkor az optimális megoldás kiépíthető, ha két szerverm esetén. Árát mondjuk még nem néztem
Ha a későbbi bővítések sem indokolják kettőnél több host szerver meglétét, működhet a dolog mondjuk FC/iSCSI helyett SAS kapcsolattal is így megspórolva két FC switch árát?
-
bambano
titán
Maga a tároló, mármint a normálisabb fajta, teljesen redundáns belül. Bár olyan nincs, hogy soha ne romoljon el benne semmi, a teljes redundancia miatt annak kicsi az esélye, hogy egy elromlott alkatrész leborítaná a teljes rendszert.
A többi meg attól függ, hogy hogyan drótoztad össze a san-t. Ha a drótozásod full redundáns, akkor túl fogja élni egy-két alkatrész kipukkadását, ha nem, akkor nem.
-
DopeBob
addikt
válasz
Rez_Grof #786 üzenetére
Egy kérdés nem egészen idevág, de a P2000 felkeltette a figyelmemet (én is a még tanulók táborát érősítem egyébként)
Egy ilyen tároló, ha kap két kontrollert mennyire tekinthető megbízhatónak? Elvileg nincs benne olyan alkatrész, ami ha tönkremegy megáll az élet? Mondjuk egy kis cégnél, ahol esetleg csak 1-2-3 szerver van, viszont a rendelkezésre állás fontos, 2 szerver+egy HP P2000 G3 mondjuk, és nem fordulhat elő olyan, hogy megáll az élet? (extrém eseteket kivéve, tűz, víz ilyesmi)
-
bambano
titán
válasz
Mexildos #789 üzenetére
figyi, pl. nekem hiába mondanád, hogy pénzért tervezzem meg, csak olyan cuccokkal vállalnám, amiről tudom, hogy működik, mert volt a kezemben, megteszteltem, megkergettem, stb. Az okos ember nem ajánl ki neked olyan cuccot, amit még katalógusban se látott, mert egyszer megzakkan, te meg számonkéred és akkor széttárja a kezét.
el kellene fogadnod, hogy ebben a kérdésben te vagy az úttörő.
számítógépházat legyártatni meg tévedés. nem azért olyanok azok a házak, mert csak, hanem azért, mert van bennük 20-30 év üzemeltetési tapasztalat. ezt te hogy akarod kikerülni?
akinek 45 lemezes gép kell, meg egy másik, redundánsan, az lássa be végre, hogy nem sz.rral gurigázik, szerezze be a hozzá szükséges tapasztalatokat olyanoktól, akiknek VAN. És itt nem azon van a hangsúly, hogy fizetsz-e érte vagy sem, ez a legutolsó. Azon van a hangsúly, hogy bárki bármit mond neked, azt számon fogják rajta kérni és nem jó dolog elrontani a szakmai renomét.
-
Mexildos
aktív tag
Szia!
Köszönöm, hogy írtál. Igazából pont amit írtál, hogy a SUN-nak van 48 disk-es háza ez körülbelül ugyanígy néz ki amiről beszéltem csak fapadosabb és nincs ott a SUN logo
Itt van pár kép róla:
kép1
kép2
kép3
kép4
kép5
kép6
kép7
kép8
kép9
bónusz képSzóval a lényeg hogy erről van szó. Na most ez első sorban tárolásra lenne kialakítva, ha úgy tetszik cloud dolgokra, de ide vehetjük akkor, a weblap elérést, e-mail szervert meg mindent ami manapság elérhető. Az adatokhoz interneten keresztül lehetne hozzáférni. Nem warez szerver meg ehhez hasonlónak készülne.
Viszont azon meg vagyok lepve, hogy azt írod, hogy a normálisabbik pénzért sem vállalja be a melót, hát akkor miért? Az ember lelkéért?
Nekem a célom, hogy hétköznapi alkatrészekből tegyek össze működő redundáns gép parkot. Pont ez motivál. A rövid kérdés pedig az, hogy ez lehetséges-e úgy hogy U méretekben beszélünk? A megérzésem az, hogy igen.
Szeretnék ebbe belejönni de senki nincs aki segítsen hogy mit merre kell összekapcsolni.Például a SUN hogy éri el hogy a 48 diskes tárolót nem kell szétdobni 4x12 részre? A fenti képeken mit kellene módosítani vagy moddolni hogy alkalmasabb legyen a megbízhatóságra, hibatűrésre? A házat amúgy le is lehetne gyártani a megfelelő módosítások után. Jóval olcsóbb mint egy sun tároló és már itt is sokat spórol az ember.
-
bambano
titán
válasz
Mexildos #787 üzenetére
a sas meg az fc nem csereszabatosak, más feladatra valók.
elvileg lehetne 45 sata lemezből redundáns megoldást csinálni, pl. linuxos szoftveres raiddel. de ha egyszeris szétborul a raided, a hajad ki fogod tépni, mire újraépíti.csak csendben jelzem, most zárják be sorozatban a nagy letöltő szájtokat... előtte gyorsan le akarod menteni őket?
azt, hogy hány egyidejű műveletet bír kiszolgálni, akkor tudod megmondani, ha tudod, mi a művelet és megmérted...
ha hatékonyan szeretnéd megoldani a problémát, akkor két irányod van:
- sok szerverbe szétpakolni azt a 45 diszket, mondjuk 4x12 felállásban
- tetszik, nem tetszik mész ibm-hez meg sunhoz. Sunnak van olyan szervere, amibe bele lehet rakni 48 diszket.Szerk: még egy dolog: nagyon kerülgetjük a forró kását, de csak ki kell mondani: ekkora cucc megtervezéséért ingyen senki nem fogja neked vállalni a felelősséget. Az okosabbja pénzért se. Akinek nem volt még ilyen sata vezérlő a kezében, az nem fogja mondani, hogy vegyél olyat. És jól láthatóan az itt hozzászólók kezében még nem volt.
Szerk2: nem láttam még gyalog szerverben két-három redundáns tápot, csak márkásban.
-
Mexildos
aktív tag
válasz
Rez_Grof #786 üzenetére
Köszönöm a választ. hát A FC az valóban inkább bankok játékszere marad akkor. Bár pár helyen azt olvastam hogy az ipar kezd át állni a SAS megoldásokra.
Igazából most mindentől függetlenül egy FC-t ki tud megfizetni, mert egy közép vállalat se nagyon szerintem. Ha valóban csak maga az alap rendszer 40-50 milla.Viszont szeretnék feltenni egy másfajta kérdést. Tegyük fel van egy SATA tárolóm amiben van 45 darab HDD. Viszont a lemezek csak simán SATA vezérlőre vannak téve.
Tudok ebből redundáns hibatűrő megoldást fabrikálni ha hozzáteszek még egy ugyanilyen tárolót amiben szintén van 45 lemez? Mivel tudom raidelni őket?Illetve még egy kérdést csak egész röviden! Ha online tárhelyről van szó hogyan lehet kiszámolni azt hogy egy HDD hány egyidejű műveletet bír kiszolgálni, mondjuk egy 45 hdd-s tároló alapján? Tehát ha valaki telefonnal, vagy szgépről kapcsolódik a tárhelyhez? Bárhogy...
A Tárolót úgy kell elképzelni hogy van benne egy alaplap abban sata vezérlők 2 tápegység egy rendszer vinyó vagy ssd, és 45 darab HDD ami nem hot swap fiókokban van, az egész 4U magas.
Szeretném leszögezni, nem seed serverről van szó csak egy átlagos kérdés. Én megértem hogy van a DELL, a HP meg a SUN akik frankó szerver cuccokban utaznak több millióért de ha hatékonyan szeretnénk megoldani a problémát mégis hibatűrően akkor hogy merre?
-
Rez_Grof
őstag
válasz
Mexildos #785 üzenetére
Az FC az azért jó mert független az IP hálózattól, jól birja a nagy távolságokat, redundáns tud lenni, baromi drága és enterprise szinten lehet vele tároló rendszert építeni. Petabyte-os méretekben.
Egy szerverbe való HBA kártya pl.: 200K-600K sebességtől port számtól függően és ebből úgy rögtön kell 2 hogy rendundáns legyen a kapcsolat. Emellé ugye kell valami Storage array, FC switch, kábelezés.
40-50 millió alatt nem nagyon talász komolyat, a nagyon komoly meg euro milliók. Vannak kicsik azok olyan 1,5-3 millió huf között vannak + a diszkek bele + support + gar. Pl.:HP P2000 arrol olyan 9 TB tudsz kiajánlani raid5-el.http://en.wikipedia.org/wiki/Fibre_Channel
-
Mexildos
aktív tag
Először is köszi a helpet és hogy egyáltalán írtál
ez nagy szó! Tényleg!
Viszont azért 15 misiről nincs szó. Nem ipari cucc lenne azért. Bár persze lehet az én kis fejemben még nem állt össze.
A tárolók ára üresen kb.: 150e (Norco)
A SAS kártya is max 250e ez elvileg 240 hdd-t lekezel (külső tárolók belső szgépházban 24-et)
a vinyók meg ugye SATA-sak és nem azonnal kell telepakolni a tárolókat.
A szerver gép meg egy kifutó core i7 1366 alapokon nyugodna.
Ha azt veszem ez még így is bőven 1 millión belül van. Lehet én cseszek el valamit nagyon
A Fibre Channel amit említettél megint új mert arról még nem is olvastam.
Viszont szeretném megtanulni ezt az ágát is az IT-nek még akkor is ha ezzel nem leszek pro rendszergazda. Nem is ez a célom, csak felvilágosodni. Bár mit nem adnék ha ingyen bérmentve egy olyan cégnél csekkolhatnám a témát ahol melózva azt megtanulom. Ebből kiderült hogy még tanuló vagyok
A Fibre channel miben más hogy évek múlva is lesz és virulni fog? Sebesség tekintetében a SAS-nál és a pci express expandernél jobb, ha igen sokkal? -
bambano
titán
válasz
Mexildos #783 üzenetére
Felhívod ezeket, és elsírod a bánatodat Gergőnek.
Az a gond, hogy itt nemigen fogsz találni embert, aki felelősséggel azt meri mondani, hogy költs el 15 misit egy olyan megoldásra, amit még ő sem látott.
Ha ennyire csúcs cucc kell, akkor rendes storage fc kártyával. Az tutti jó lesz, még évekig működni fog. Igaz, annyiba kerül..
-
Mexildos
aktív tag
Én feladom! Tele van az internet mindenféle cuccal és megoldással és én nem tudom kiválasztani abból a nagy információ dömpingből a számomra legmegfelelőbbet. Ez bosszant és még inkább baromira bosszant.
Nekem egy HDD tároló rendszer kellene de nem tudok tiszta vizet önteni a pohárba. Sajnálom
Már nem segítségért hanem könyörögve fordulok azon emberekhez akik eme hatalmas fény birtokában vannak.
Találtam mindenféle megoldást:
- Van SAS expander hdd tároló megoldás
- Van SATA alapu HDD külső HDD ház tárolás
- Van Pci express külső HDD alapu tárolásLehet még egy fajta módszert kifelejtettem. De tökmindegy mert ez is sok. Honnan a fenéből döntsem el hogy nekem melyik lesz a legjobb? Ilyen témával itthon senki nem foglalkozik amiből lehetne valami információt szerezni.
A SAS alapú megoldásnál nem világos, hogy egy vezérlő kártya expander is egyben vagy sem, nem világos ha expander akkor az egyik miért 128 HDD-t tud kezelni a külső portján keresztül a másik miért 240-et? Az sem világos hogy a 6Gb/s az most ha van 8 tároló egymáson mennyire csökkenti a HDD-k sebességét... Nem világos a tükrözései lehetőség mikéntje? Két különálló fürtölt tárolót lehet-e türközni... etc?? Erre ki az ég adta valaki tud válaszolni.
A Pci express alapú külső tárolónál írják hogy 20Gb/s sávszél van. De amint nézegettem ez a módszer nem a bevett elterjedt, vagy csak én vagyok vak?
Nekem arra van szükségem, hogy egy számítógéphez ami egy szerver baromi sok HDD tárolót lehessen csatlakoztatni 24hdd/tároló sorozatban. Nem mindegyik tárolót szeretném tükrözni. A tárolókat fokozatosan töltöm fel hdd-vel ezért nem tele tárolót kell érteni.
Ami fontos:
- Bővíthetőség, gyorsaság, megbízhatóság, évek múltán is használható legyen. Bár nem tudom hogy a szerver iparágban milyen gyorsan cserélődnek a sávszélességek meg a megoldások. Az lenne a jó, ha filmeket, képeket távoli HDD-ről el lehetne érni, azokat lehetne szerkeszteni tehát az egész úgy viselkedne mintha a saját gépen dolgozna az ember.
Szervert nem készen szándékozok venni, hanem építeni szeretnék. Külső tárolóból is van kinézett példány. Egyedül az összekötés mikéntje a vezérlő mikéntje és a sebesség mikéntje az amiről zavar van a fejemben.
Éppen ezért valaki aki ért hozzá könyörgöm segítsen nekem!!! Mert azért sok pénz hogy elméletben sejtem de gyakorlatban pedig lehet hogy nem!! HELP MEEEE
-
Ringman
nagyúr
köszi a választ
én a b. pontra törekszem. éjszakára nem kapcsolom ki, kb semmi hangja nincs, a házventik ~650 rpm-mel mennek. később remote desktop-ot is be akarom lőni.
kb így néz majd ki a struktúra, ha mindent beállítok:
1. hdd - rendszer - laptopvinyó
2. hdd - tárhely - sorozatok, zenék - erről nincs backup
3. hdd - ütemezett backup - rendszervinyóról+nagygépről+laptopról
4. hdd - vegyes - backup - fontos dolgok helye (munka, fényképek, stb)
(5. hdd - külső vinyó - időnként rádugva, alapállapotban polcon - 4. hdd-ről teljes mentés)az áramszámlát ahhoz viszonyítom, hogy eddig ezek a hdd-k az asztali gépben voltak, az meg elég sokat eszik magában, vinyók nélkül is.
a home server egy 2magos atom, a 4 hdd egy ilyenbe van belezsúfolva - csak normális minőségű, de atx szabványú táppal -
bambano
titán
"hdd-élettartam/elhasználódás szempontjából": azt nem írtad le, hogy mi a szempont
a./ szeretnéd minél előbb gariztatni a diszkeket, vagy tönkrevágni, sokat fizetni a kürtnek adatmentésért: ebben az esetben kapcsold be a parkoltatást és a leállítást.
b./ szeretnéd sokáig használni ezt a garnitúra diszket, amid most van, akkor az a főszabály, hogy a környezeti tényezők minél kisebb változását tudd biztosítani.na ebben találd meg a számodra ideális kompromisszumot. ha nem zavar a hangja meg az áramszámla, akkor a folyamatosan, üzemmódváltás nélkül működő diszk fogja legtovább bírni.
ha naponta egyszer lekapcsolod a diszket, pl. amikor aludni megy a család, attól még nem fog fejreállni. ha beállítod, hogy 5 perc nem használás után kapcsolja le meg parkoltassa, akkor csinálj rendes mentéseket is, gyakran, sokat. -
Ringman
nagyúr
hello!
összeraktam egy home-servert. 24/7 üzemben megy.
hdd-élettartam/elhasználódás szempontjából a hdd-k kikapcsolását éredmes bekapcsolni?
van egy wd20wearx is a winyók között, ezen érdemes a 8 mp-es parkolást módosítani wdidle-vel? -
OddMan
őstag
Picit bajban vagyok, mert rendeltem egy i3-2120T cpu-t és 2db Kingston DDR3 ECC Unbuffered, Unregistered ramokat, de fogalmam sincs, hogy ez így fog-e működni. Lehet, hogy Non-ECC ramokat kellene rendelnem az i3 mellé?
Azt sem értem, hogyha a proci nem támogatja az ECC-t, akkor miért csak ECC-s memóriával hajlandó elindulni a lap?
A cpu és a ram rendelést még hétfő reggelig visszamondhatom, bár a ház, táp, alaplap már megvannak. Szóval mindenképpen az S1200BTS lapba kellene egy támogatott procit és memóriát választanom. -
OddMan
őstag
Akkor ezt miért nem említi az Intel az alaplap felhasználói kézikönyvében? Több helyen is azt írják, hogy csak ECC memóriával működik ez az alaplap.
Talán csak a köv. mondat a felhasználói útmutatóból, ami arra utal, hogy talán tényleg lehet sima Non-ECC memóriát is használni ennél az alaplapnál: „Mixing ECC and non-ECC UDIMMs anywhere on the platform is not supported ”
Ez a mondat kicsit zavaró, mert ha nem lehet Non-ECC memóriákat használni, akkor Non-ECC és ECC ramot együtt sem lehet használni, ami szerintem tök egyértelmű, mégis megemlítették a felhasználói kézikönyvben.Akkor ha jól értem, i3-as CPU esetében csak Non-ECC, Xeon E3 CPU esetében pedig csak ECC memória használható?
-
OddMan
őstag
Ha egy szerver alaplapba csak ECC-s memóriát lehet belerakni, de a proci nem támogatja az ECC-t, akkor az ECC hibajavítás nem fog működni?
Én eddig úgy gondoltam, hogy az ECC hibajavítást maga a RAM végzi és nem a CPU.
Történetesen amúgy az Intel legolcsóbb szerver alaplapjáról van szó az S1200BTS lapról. Ebbe a lapba lehet i3-2100 és Xeon E3-1200 sorozatú procit is rakni, előbbi viszont ha jól tudom, nem támogatja az ECC hibajavítást. -
-
bambano
titán
válasz
szente80 #770 üzenetére
hup-on vagy itt a hardverapró szerver részében szétnéznék, kérnék egy beárazást, azután meghirdetném, de nem reménykednék gyors üzletben.
az árgépen a 4 gigás emulexek 400k fölött nyitnak, jóval, sandirecten 1200-1500 ficcs. szóval ezt otthonra nemigen veszi meg senki, céggel meg a garancia lehet gond.
mire való: van egy méret, ami fölött nem lehet diszket pakolni a szerverekbe, leginkább azért, mert egyrészt nem fér, másrészt az egy géphez kapcsolás bajjal jár (kipusztul a gép, nem férsz hozzá a benne levő adatokhoz).
Ezért azt szokták csinálni, hogy a szerverekbe csak annyi diszket raknak (pl. 2x40 giga), hogy az alap oprendszer elférjen rá, az adattárolásra szolgáló diszkeket meg belerakják egy storage-nek nevezett nagy dobozba. Mint két háromajtós konyhaszekrény. Így összelapátolnak mondjuk 20-30-40 terát. Ebből a diszkmennyiségből osztanak ki diszkterületeket a szervereknek, amit egy úgynevezett san (storage area network) switchen keresztül optikán érhetnek el, mint egy lokális diszket. Ez a kártya, durva konyhanyelven fogalmazva, egy olyan external sata kártya, ami nem rezes sata kábelen, hanem optikán két konyhaszekrényhez kapcsolható és az oprendszered scsi diszknek látja, amit hozzáraksz.
úgy egyébként mocskos gyors. ez a cucc egészen nagy vállalatok rendszereihez való, mint pl. egy mol vagy egy otp.
az emulexnek egyébként is olyan hírneve van, mint a toyotának volt a japó verdák között régen.
-
bambano
titán
válasz
szente80 #768 üzenetére
az emulex egy elég jó név a storage és a vezérlő technológiában, ez a kártya arra való, hogy nagy dög diszkalrendszereket csatlakoztathass egy pc-hez. itt ilyenekre gondolok, mint f20-as shark, két tonna, belefér 200-300 scsi/sas diszk, rs6000-es vezérlőszerverrel.
hogy mennyit ér, azt nem tudom. Önmagában az értéke nem kevés, viszont ilyet nem vesznek utcáról, mert egy sokszáz misis lemezalrendszer mellé nemigen vesz senki ilyen kártyát jótállás mer szervizszolgáltatások nélkül.
-
szente80
aktív tag
Sziasztok!Nem tudom hogy jó topikba írok-e,ha nem elnézést kérek előre is.
Hozzám került egy ilyen kártya és sejtelmem sincs mire való,még sosem láttam ilyet,csak annyit tudok hogy valami szerver kütyü.Tudna segíteni valaki nekem hogy mire használható,ér-e valamit? -
OddMan
őstag
Ezt csak akkor veszem meg, ha tudok szerezni egy
Xeon E3-1220L ultra alacsony fogyasztású procit. Ennek a Xeon procinak 20W-os a TDP-je és ehhez képest azért nem rossz a teljesítménye.
Amúgy ebbe a lapba i3-as proci is belemegy, pl. i3-2100T vagy i3-2120T és ezek a procik is még eléggé keveset fogyasztanak (TDP: 35W).
A lényeg, hogy egy nagyon megbízható nagyon keveset fogyasztó NAS szervert szeretnék építeni és ahhoz keresek egy jó alaplapot. Persze a későbbiekben majd másra is szeretném használni, ezért szeretnék egy viszonylag erősebb procit beszerezni és ezért nem gondolkozom Atom prociba. -
OddMan
őstag
Köszi, erre voltam kíváncsi.
Esetleg tudnál linkelni egy olyan szerver alaplapot, amin van ilyen csatlakozó?Amúgy kinéztem magamnak egy olcsóbb szerver alaplapot
(Intel S1200BTS), bár ezen szerintem nincs ilyen port. A port gondolom 2 tűs, mint a HDD LED-nél. -
bambano
titán
válasz
white#angel #762 üzenetére
jó, akkor másképp válaszolok: az egy téves elképzelés, hogy ami az egyik embernek 20 év munkájába került, másiknak több milliós tanfolyamokba, azt majd te egy linken megtalálod és 5 perc alatt ingyen bérmentve felszívod és megélsz belőle.
ez nagyjából minden elméletnek és szokásnak ellentmond.
szerk: nem csak az anyagi részével van bajom, hanem azzal is, hogyha te azt hiszed, egy linkről megtanulhatsz mindent, akkor mélységesen lenézed ezt a szakmát. meg tévedsz is, de ez más lapra tartozik.
-
ZetorGumi
addikt
válasz
white#angel #759 üzenetére
Gyanús, hogy ez nem egy házi szerver lesz, hanem több szerver, egy parkban.
Amugy téll google a legjobb barátod, wikipédia meg a barátnőd.
-
bambano
titán
válasz
white#angel #759 üzenetére
de javasolnám megfontolni, hogy biztos a jó kérdést tetted fel a jó fórumon?
-
white#angel
csendes tag
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni, mivel ha azt kérdezném hogy segítsetek egy szerver gépet csinálni/stb, mert ehez sík hülye vagyok=erre azt mondanátok: Amihez nem értesz ne üsd bele a dolgod! éppen ezért abban kérem a segítségeteket, hogy küldjetek egy linket amiről mindent leírnak a szerver gép készítésről(MINDENT!) egyébként:
Játék Hosting-ot akarok csinálni/üzemeltetni és egy weboldal is lesz! köszi előre is!Üdv: White#Angel
-
OddMan
őstag
A szerver házakon lévő „LAN/Network activity LED” hogyan használható?
Ehhez valami spéci alaplap kell amin van ehhez szükséges port, vagy esetleg spéci network kártya beszerzése szükséges? -
Cossyc
csendes tag
Sziasztok!
Olyan eszközt szeretnék összehozni, amelyen tárolhatom, és azonnal hozzáférhetek a biztonsági mentéseimhez, esetleg filmjeimhez, és megosztaná a nyomtatót meg a netet. Szempont a rejthetőség (nem lesz külön helyiség neki), a csend és az alacsony fogyasztás.
Mit javasoltok?
Köszönöm:
Cos
-
fjps
csendes tag
Sziasztok
Felmerült az ötlet, hogy 1-2 haverral egy összedobnánk egy házi szervert seedelés céljából. Egyelőre ott tartunk, hogy kiszámoljuk a költségeket, hogy egyáltalán érdemes-e belevágni. A cél, hogy a gép futtatni tudjon min. 500 de inkább 1000 torrentet. A gép távoli asztali kapcsolattal elérhető lenne, és egy uTorrent futna rajta. Fontos lenne, hogy ne fogyasszon sokat és aránylag halk is legyen. Na meg hogy minél olcsóbban kivitelezhető legyen. Ehhez milyen hardvert és oprendszert ajánlanátok?
-
Melack
veterán
Helló! Segítségeteket szeretném kérni egy házi szerver kapcsán. A gép az alábbiakból épül fel:
- Intel E1200 dual core 1,6Ghzes proci
- Fujitsu-Siemens D2312 LGA775 alaplap
- 2Gb RAM
- Egy rendszervinyó és egy cuccos vinyó
- Geforce 210 videókártya
- Router: TP-Link WR641G/642G
A rendszert egyelőre letöltésekre, és házi fájlmegosztásra szeretném használni, de a későbbiekben erről szeretném a filmeket nézni mint hálózaton, mint lapostvn.
Jelenleg a tervek szintjén Win7 + Team Viewer 7 párossal lenne a gép kezelve, de fenntartásaim vannak ezek kapcsán. Linux disztrókat néztem, de nem bízok annyira magamban, hogy azokat bepróbáljam (inkompatibilitás windows rendszerrel a legnagyobb gondom).
Ti mit javasolnátok ilyen célra, illetve mik a lehetőség az irányítás terén? (távirányító, bill + egér)
Köszönöm válaszotokat! Üdv -
gabesz79
csendes tag
Én teljesen amatőr vagyok, csak azért írok, mert most felmerült, hogy a dropbox már nem elég négy embernek, mivel nem látjuk, ha egy excelt használ valaki, és akkor az a mentés nyer, aki utoljára nyomta. erre az apró de lényeges megoldásra (a többi fájl ritkán van írva-olvasva, egyszerre meg pláne). szóval erre feltételezem kár lenne házi szervert építeni. mit javasoltok, mi lehet erre a legpraktikusabb, tulajdonképpen egy fejlettenn dropbox kellene, amit bárhonnan el lehet érni, és ami jelzi ha egy fájl használatban van. köszi a segítséget.
-
Chabee
tag
Sziasztok!
Mivel a vas oldala a kérdésemnek még nagyon képlékeny, így elkezdtem más platformokat is nézegetni. Arra is gondoltam, hogy egy ilyen masina is bőven elég lehet: TP-Link TL-WR1043ND router. Ezt tuti hogy tud torrentezni, még csak annak kell utánajárnom, hogy DLNA szervert is tudna üzemeltetni. Persze ezt csak moddolt szoftverrel tudja, de ebben a fórumban, ahol majd húszezer hozzászólás van csak tudnak segíteni.
-
Chabee
tag
Üdv Mindenki!
A történet a következő: Nemrég boldog tulajdonosa letten egy Samsung SmartTV-nek. Ezzel az otthoni filmnézés egy új dimenzióba emelkedett. Mivel a TV képes hálózatról fullHD-ban filmet lejátszani, így igény jelentkezett egy olyan gépre amely 0-24-ben megy hálózatra kötve, képes egy fájlszerver feladatait ellátni és torrentezni.
A segítséget, tanácsot, tippeket egy olyan gép összeállításban kérném, amely a kis számok bűvöletében születne meg: legyen olcsó és fogyasszon nagyon keveset.
Sajnos a PC-re az AllShare PC-s szoftverét kell feltenni és ez csak XP/Vista/W7 alatt fut. Ha esetleg valaki tud olyan szoftvert, amivel képes kommunikálni a TV AllShare programja és netán elmegy linux alatt is azt is szívesen venném!
Tehát összefoglalva ami szeretnék:
- kis fogyasztás
- csendes, lehetőleg hangtalan működés
- olcsó komponensek (a HDD most nyilván nem tud olcsó lenni, de ezt majd megoldom valahogy)
- képes legyen XP-t vagy W7-et futtatni
- esetleg lehessen rajta netezni
Amit NEM akarok: a gépről filmet nézni (azért van a TV), tehát NEM HTPC-t akarok. Van rendes asztali gép is, ha játszani akarok, vagy ha át kell konvertálni valami filmet, mert nem eszi meg a TV, akkor azon fogom megtenni.
Vitaindítónak ezt az alaplapot néztem ki: http://www.pcx.hu/termek/asrock-pv530-itx-alaplap-93899
Egyébként meg itthon elfekvő kacatként van egy 815-s alaplap 1000-es Tualatin cerkával. De ennek azért erős korlátai vannak: max. 512 MB RAM, PATA, USB1.
Remélem jó helyen kérdezősködöm, előre is köszi! -
RudyD
tag
Üdv!
Pardon....
... A számokat még nem tudtam eljuttatni a buksimig. A megszokott KV mennyiségem alatt vagyok...
Gyanítom hogy több ilyen fürtözése sem oldja meg a problémát. Sőt - itt már lehet hogy kapásból többszörözi a fogyasztást....
Csak hogy ne legyen az egész hozzászólás önostorozó: a supermicro -t ajánlgatták. Nem biztos hogy a legolcsóbb kivitel de általában jókat írnak és mondanak róla.
(Sajnos még én sem jártam részletesen utána mert én inkább amd-apu-opencl megoldást keresek és a supermicro inkább intel-nvidia vonalon tevékenykedik...) -
RudyD
tag
Üdv!
Ha a redundancia és az adattárolás méret nem számít annyira akkor egy kisebb NAS célgép?
Egy másik fórumon elkezdtem a fenti linkemen lévő témával kapcsolatban egy diskurzust, bár az kicsit erősebb, direkte home server -nek készülő dolog lesz. Itt kérdezés nélkül nem akarok máshova linkelni (nem tudom hogy a moderátorok mennyire vennék rossz néven) de ha úgy jó akkor priviben szívesen átdobom a linket.
Viszont ha elég 1-2 lemez kiszolgálása és fontosabb a fogyasztás akkor megkérdezhetek egy kollegát, egy kis NAS otthon neki pár wattból megoldja a dolgot file-, ftp-, web-, satöbbi server -nek.
-
bambano
titán
tudnátok tippeket adni, hogy fájlszervernek:
- nem szeretnék atomot
- valami alacsony fogyasztású
- de elsősorban csendes
- ha nagyon nincs jobb, amd jöhet, de inkább intel
- legalább 6, ha több, jó, sata 2
- méret mérsékelten fontos, elég nagy hodály ház van kéznél hozzá.ha van rajta hdmi-s video, az plusz, de a hiánya nem kizáró ok...
thx
-
RudyD
tag
Üdv!
Segítséget szeretnék kérni - komolyan és sajnos sokminden más miatt sürgősen - kellene beszereznem egy összetákolt home server -t.
(Külön témát nem mertem indítani mert mindet átirányítottak...)A koncepció és az elgondolások:
Sajnos elég sokfele kell most figyelnem, ezért ezt a témát nem biztos hogy tudom követni, ha van rá egy mód akkor a hirdetésnél, esetleg magánban zargassatok!
Előre is Köszönöm a segítséget!
-
@matthew@
őstag
Sziasztok!
Bocsi a kissé off-ért de nem találtam olyan fórumot ahol ezzel foglalkoznak. A problémám a következő lenne:
Tegnap a gépem bekapcsolássakkor fura dologra lettem figyelmes és kiderült h egy elég erős vírus áldozata lettem, és távolról tudják irányítani a gépem, ezért azt reinstall-ig nem is fogom használni. Csak hogy a routerem ami a géphez csatlakozik egy TP-Link TL-WR1043ND készülék és abban nem vagyok biztos h amikor én laptopon wifizek akkor az illető a roueteren keresztül tud vmit csinálni vagy ilyenkor csak a gépemmel ha be van kapcsolva? -
TitiRii
senior tag
jó régen jártam erre
2007 ben építettem a házi szerverem, egy antec nsk 2400 házba egy 500w psuval, egy kis gigabyte am2 lap, sempron proci 2*512 ram és egy 400 gb társaságában , 3 zalman 12cm es extra halk ventivel(tápban is erre let cserélve) és egy artic cooling freezer 64pro cpu coolerel, aminek a ventije le van szerelve gyakorlatilag passzívként van jelen.
Most jött el az első upgrade ideje, de előtte a tapasztalatok: untig sok... előszór linux futott rajta, majd win2003 server. de gyakorlatilag mikor munka állomásként használtam, és sok net ment rajta, akkor sem bizonyult nagyon kevésnek. az esetek nagy többségében torrent, file sharing,és printer server ezen kívül az első 2 évben mint router is funkcionált. ezt később sajnos el kellet felejtenem, mert tökömék egy uj modemet hoztak amiben integrálva van egy router...
ftp és samba file server is megy rajta, linuxos időkben még LAMP is (azaz linux apach msql php server) ddns el bárhonnan elérem, és az esetek 95% rendelkezésre állt. a gép bár nem fiatal,hibátlanul teljesít mai napig, annak ellenére hogy élete 90% át bekapcsolva töltötte(uptime rekord 14 hónap, ez is csak egy áramszünet miatt szakadt meg.)
nagyon sok múlik a megfelelő hőmérsékleten, és tápegységen.
a fogyasztása 28W idle és torrent 32-38w körül ha aktívan kiszolgál(pl valaki másol róla vagy filmet néz róla) 82w volt idáig a csúcs, (azóta se sikerült megközelíteni se) még egy észrevétel, linuxal kicsit kevesebbet eszik. ott 26w idle átlagban, és normál használatnál sem megy nagyon 30-32w fölé fölé.
az upgrade ram bővítésben nyilvánul meg (semmi baja a 2 noname ddr533 ami benne van csak lett itthon feles 2*1gb 667) és a 400+időközben hozzá csapott 500 as vinyókat, 2 db 2TB ra bővítettük. és kapott egy külső usbs Xefi hangkarit ami távirányítós, és rá lett kötve a tvre, így amit letöltünk akár meg is nézhetjük
azon még gondolkodok, van e értelme össze hozni a digit beltérivel, valamilyen rögzítési opcióval (szvsz nincs) operációs rendszer most van össze állítás alatt, valószínű megint linux lesz rajta. valószínű ha ma venném akkor max kisebb lap, proci párost keresnék. de gyakorlatilag minimális lenne a megtakarítás(akkor is nézelődtem via epiák között, de majd 1,5 annyiba volt a legolcsóbb is. és sokkal sokkal gyengébbek voltak..
a házon nem változatnék, nagyon tetszetős, megy a hifihezés baromi jó a szellőzése, ritkán voltak a nyári hőségben is 45 fok fölött (és ezek a régebbi vinyok azért tudnak melegedni) nem utolsó sorban nagyon nagyon halk!
köszönöm hogy elolvastátok, csak ennyit akartam megosztani veletek -
Drag77
senior tag
Szia!
Én egy ilyen alaplap köré építettem fel a dolgot: Intel BLKD525MW - D525 ATOM CPU
15-18 ezer ft ért megkapod 3 év garival. + egyilyen ház Antler Supercase MI-008 8-9 ezer.
Két Green HDD-vel nekem 25-30 Watot fogyaszt, és az általad fesoroltakra tökély és még garid is van rá.üdv.Drag
-
ubid
senior tag
Sziasztok!
Egy kis segítséget kérnék a szakemberektől :
Home servert szeretnék építeni :- Első és legfontosabb : Lehető legkevesebb fogyasztással !
- File server
- Torrentezés
- 0/24 üzemÚgy gondoltam, hogy vaterán egy használt PC-t vennék, 20 ezerért kb.
Elsőre ezt néztem :
EZT- ebbe még raknék egy 1 GB memóriát, valamint tápcsere szerintem , 150W-ra.
Erről mi a véleményetek ? menne ?
EZT
Ez jobb lenne, de sajnos eléggé fel fog menni az ára. gyanítom 30 körülira.De ha nem ezeket veszem :
Ajánljatok kérlek valamit , hogy mit rakjak bele mindenképpen , proci, memó, táp
hogy a lehető legolcsóbból jöjjön ki, a lehető legjobb.Nagyon szépen köszönöm !
Vagy ezt : [link]Természetesen ubuntu lenne rajta, ami nagyon keveset fogyaszt mindenből.
-
Krix
őstag
válasz
Mexildos #717 üzenetére
Amit linkeltél az egy expander és nem vezérlőkártya. Ehhez kell még egy vezérlőkártya is. (SAS controller)
1. Ezt kérdezd meg a gyártótól. Jelen esetben a HP-től. Szerintem mennie kell neki, de a leírás szerint csak szalagos meghajtót ajánlanak az expander külső portjára. Lehet, hogy nem véletlenül.
2. Nagy általánosságban igen, de megnézed a kártya leírását és kiderül.
3. Nem tudsz rákötni 32-t csak 24-et. De ezt már kétszer leírtam, sőt az általad linkelt oldalon is ott van. ld. #716 és #705
4. Erre meg a #704-ben válaszoltam: a vezérlőkártyától függ, hogy hány HDD-t képes kezelni és általában azt is leírják, hogy a max. HDD szám milyen konfigurációban érhető el és hogyan kell kiépíteni.
-
bambano
titán
válasz
Mexildos #718 üzenetére
nem hinném, hogy így működik a piac... már most is van annyi felhasználó, hogyha mind rádesne, beleszakadnál...
a népszámlálási adatok szerint nagyjából 2.2 ember lakik egy családban (ez azért fontos, mert egy család vesz előfizetést és megosztja lakáson belül, nem vesznek minden családtagnak külön). Van 700 ezer-1 millió kábeles meg vagy 800 ezer adsl előfizető. Ez kapásból 4.5 millió user, több nemigen várható.
Semmi másra nincs statisztika. Pláne, hogy senki nem tud semmit arról, hogy mire is kellene regisztrálni nálad, milyen piaci versenytársaid vannak, mibe kerülne, amit akarsz, stb.
Szóval korrekten megjósolni a bővítés ütemét esélytelen szerintem. Megjósolják, aztán vagy úgy lesz, vagy nem.
-
Mexildos
aktív tag
Tervezni lehet a bővítés ütemét. Például, hogy hány regisztráció várható Kishazánkból, mennyi internetező van, és hogy mennyire aktívak etc...
Például hogy az induló tároló kapacitás (most mondok egy számot) 2 GB legyen vagy több is lehet vagy kevesebb. Nyilván szépen mindig bővülne fokozatosan. De a bővítés gyorsasága és a kihasználtsága függ az internetezők aktivitásán.
Vagy rossz az elméletem?
-
Mexildos
aktív tag
Továbbra is elnézést az értetlenkedésem végett de amíg nem világos számomra valami addig nem állok le
De ne vedd sértésnek csak nem értem.
Készítettem egy ábrát is. Itt tudod megnézni
Jelenleg a SAS kártyát illetően nem tudok dönteni. A házhoz ezt ajánlották: LINK itt.
De ez olcsónak számít vagy én nem tudom?1, Tehát az ábra alapján a kérdésem az, hogyha a feljebb linkelt kártyának belül 8 portja van és mind a nyolcat rákötöm HDD-kre akkor az egyetlen 9. portal ami a kártya hátlapján van meg lehet-e csinálni, hogy egy HDD tárolóhoz kötöm be és így egy számítógép további 24 HDD-t tud kezelni.
2, Nagy általánosságban a piacon kapható összes SAS kártyával meg lehet ezt csinálni, hogy további HDD tároló köthető hozzá? Nyilván csak arra aminek van hátul portja.
3, Miért ajánl az oldal egy olyan SAS kártyát egy 24 HDD-t fogadni képes kártyához amibe 32 HDD-t lehetne tenni ha az elméletem jó?
4, Mitől függ az hogy mekkora mélységig lehet újabb és újabb HDD tárolót fűzni lefelé? Miért 128 HDD a határ és miért nem mondjuk 256?
Bocs ha értetlen voltam de érdekel a téma és sajna ilyen vagyok minden részlet érdekel.
-
Mexildos
aktív tag
Na igen ez az a rész ami kicsit zavaró. Szeretnék emellé egy kezdetleges kis tárhelyű felhőszolgáltatást ami folyamatosan bővülne. Nem tudom van-e valamiféle statisztikai adat a Magyar internetfelhasználókról? Például, hogy hány fő az aki a neten lóg és nagyjából hogy lehet í bővítéseket tervezni, hogy ne rohadjon bele azért az ember? Vagy ez nagyon mulatságos inkább amit írtam?
-
Mexildos
aktív tag
Nem, dehogy. SMS ftp-t semmiképpen sem szeretnék. Zűrös etc.
Több oldalt szeretnék egy szerverre tenni, de az garantált, hogy 1 gép nem fogja elbírni. Egy fórum rendszert szeretnék, blogolási portált, 2 webáruházat - jellegében eltérőeket egyben lennének itt cikkek, hírek etc.. tehát egy információs portál is lenne egyben.
Ehhez 1 számítógép nem lesz elég. Jelenleg nem tudom hogyan lehet erőforrást megosztani a gépek között. -
Mexildos
aktív tag
Köszönöm, ezek tényleg elég hasznos tanácsok voltak. Tuti megfogadom őket.
Látom ezekhez értesz rendesen.
Egy nagyon egyszerű kérdésem lenne még. Sarkítva tegyük fel van egy weblapom és azt nagyon sokan látogatják. Annyira, hogy egy szervergép már szűk neki. Ilyenkor ha beteszek még egy szervert akkor hogyan tudom összekötni a két gépet, hogy megosszák egymással az erőforrásokat? Tehát, hogy szerver2 tudja, hogy nekem a szerver1-et kell kisegítenem.Ez a gyakorlatban hogyan néz ki? Illetve hogyan néz ki több weblap esetén? Illetve fájl letöltések esetében?
Az nem világos számomra, az összekapcsolás és az erőforrások megosztása hogyan történik? -
bambano
titán
válasz
Mexildos #708 üzenetére
nem hiszem, hogy olyan nagy gond lenne más gyártók házaival. szerintem alapvetően bármelyik szekrénybe belerakhatsz bármilyen szervert.
a különbség, hogy bírni fogja-e a tartóoszlop a csavarási nyomatékot, hogy elfér-e a szekrényben a ház és hogy mi fér még el mellette. egy tisztességes szekrény 500-600 kilónyi szervert elvisel gond nélkül.
optimális esetben a házhoz kapott rackbe építő keret olyan, hogy elöl és hátul is tartása van, mert jobb az, ha 4 ponton van megtámasztva a ház. egy rendesen megtervezett szerverház kihúzható síneken van, amit úgy ki tudsz húzni, hogy a kábelezést megfelelően (egy z könyökkel) utánaengedi.
azok a rackek így szemre messziről 600x800-asnak néznek ki. Ebben elfér a szerver és semmi más. Ilyet nem vennék (hanem szélesebbet). Olyat vennék, amiben van még hely arra is, hogy a kábelezést tisztességesen elvezessem, különben úgy fog kinézni a hátulja, mint egy vízesés és kupleráj lesz benne. A méretét leszámítva nem néznek ki rosszul. Nekem rittal szekrényem van, abból sikerült összerakni olyat, ami minden igényemnek megfelelt, igaz, nem gombokért.
A gyártói (ibm, hp), rackek annyival jobbak, hogy azokhoz adnak méretre szabott kábeleket, normálisan elhelyezett 230-as elosztókat meg ilyesmi.
A kábelezést egyébként is érdemes előre végiggondolni, illik dupla betápot tervezni, switcheket, ilyesmit megtervezni.
Az a szerverház biztos jó, még nem volt a kezemben. Az én kacatszállítóm a chenbro-t preferálja.
A szerver szekrénynél egyébként azt kell nézni, hogy hogyan fér el és hogyan végzed el az összes munkafolyamatot, amivel jár:
- ha megjött az új szerver, akkor először belerakod a rack síneket.
- utána kihúzod teljesen a rack sínt, amire felülről ráteszed a szervert
- ebből mindjárt következik, hogy a szekrény előtt kell annyi hely, hogy kihúzva elférjen a szerver
- az is következik, hogyha egy magasabban elhelyezett szervert kihúzol, az nem ránthatja pofára a szekrényt, tehát jó, ha alul van kihúzható borulásgátló
- az se baj, ha ilyen esetekre könnyen le tudod kapni az ajtót
- utána betolod a szervert
- hátul kábelezel.
- mivel hátra nemigen huzogatsz semmit, hátul lehet kevesebb hely, ezt a jobb szerver rackek megtört hátsó ajtóval támogatják.
- valahova tervezned kell a 230-at, ezt pl. az ibm rackekben oldalra felcsavarozható elosztókkal oldják meg.
- rendes szerver duplatápos, tehát mindenből kettő kell
--- azért kell kettő, mert sok szerverhotelben az elektromos karbantartást úgy végzik, hogy az egyik táprendszert lekapcsolják, akkor a másikról menni kell a cuccnak
- ha sok a gép, akkor konzol monitort és kvm switchet is illik tervezni bele, bár szerintem jobb megoldás a remote monitor adapter.ilyenek. ne aggódj, a harmadik szerverhoteledet már te sem fogod elrontani
-
Mexildos
aktív tag
Értem, köszönöm a szerver szekrényekkel kapcsolatos gyors válaszodat.
Én azt hittem, hogy mind a HP, DELL meg az ilyen nagy gyártók speciális méreteket használnak. Például egy DELL 1-3U magas ház nem megy bele akármilyen szerver szekrénybe csak pl.: Egy DELL által gyártottba. Vagy ez így van a valóságban is?
Ezekről a szerver szekrényekről mi a véleményed? LINK
Ezek mennyire jók? Egyáltalán egy szerver szekrénynél mit kell nézni? Az előző post-ban linkelt házakról mi a véleményed?
A kártyás kérdésre mindig várom a választ akárkitől és ezer hálám
-
bambano
titán
válasz
Mexildos #706 üzenetére
ismereteim szerint a felfogató fülek szélessége (pontosabban a ház szélessége a felfogató fülek között) szabványos szokott lenni, 19 coll. a rack szekrények mélysége és a tartórudakon túli szélessége változhat.
az általad linkelt ház szélességben biztosan jó, a 650-es mélység az kérdés, 800-as szekrényben már elfér.
-
Mexildos
aktív tag
Szia!
Na most az eddigiek alapján kinéztem magamnak ezeket:
4U Számítógép ház 399 dolcsi
Ehhez a gépházhoz ezt a kártyát ajánlják: LINK 399 dolcsi (miért ilyen olcsó?)
Na most itt az a bibi, hogy ezen a kártyán 8 darab belső SAS konnektor van ami 32 darab HDD-t jelent de a házon csak 24 darab meghajtó hely van. Akkor ezt most hogy? Van 1 darab külső is.
A kérdésem az lenne, hogy a külső portot fel lehet használni arra, hogy egy ilyen sorba kapcsolt külső SAS tároló jöjjön létre mint ami a képen is látszik: LINK (Csak a rajzot nézd a képen szereplő írásokat ne.
Kérdés még, hogy ahány külső port van a kártyán annyiszor 128 HDD csatolható külső tárolókban a kártyához?
Ezt a külső tárolót néztem ki bővítésnek: LINK Ez megfelel ennek? A házba épített SAS expander (képen bal alul) ami lényegében mindenféle alaplap nélküli vezérlőkártya ami 24 HDD-t kezel le?
Ezt a sok HDD-t milyen programmal lehet szépen kezelni? Miért pont 128 HDD a felső korlát?
Sok a kérdés tudom de már közelebb kerülök a dolgokhoz.
Rack szekrény terén ezek a tároló dobozok univerzális méretűek szélességben? Tehát a tároló szekrény szabványos?
-
Krix
őstag
Na, pont egy ilyen kártyát telepítettem tegnap egy HP DL380 G7 szerverben. Az alaplapon van egy integrált 2 portos P410i vezérlő. Alapból ez kezeli a szerverben lévő 8 vinyót. Ezt a két portot rádugom az expander kártyára és utánna az expanderhez kapcsolódik az összes vinyó. Ennek 6 belső portja van és egy külső. A belsőkre portonként 4 vinyó mehet, a külsőre meg szalagos meghajtó, vagy további külső tároló(k). Konfigurálni ugyanúgy kell mintha nem lenne benne expander.
-
Krix
őstag
válasz
Mexildos #702 üzenetére
...egy SAS vezérlő kártya mennyi HDD-t tud lekezelni?
Ez a kártyától függ. Én négynél kevesebbet még nem láttam.
Mindezt egy darab vezérlőkártyával?
Igen, de mint írtam a kártyától függ. Megnézed az adott kártya leírását és ott benne kell lennie.
Mitől függ az hogy egy kártya hátulján egy vagy kettő darab port van?
Hát attól, hogy a gyártó külső vagy belső portot rakott-e a kártyára. Az hogy hány port van rajta az meg a vezérlő chiptől függ.
-
Mexildos
aktív tag
Senki, egy legény sincs talpon a gáton?
Örülnék a helpnek. -
Mexildos
aktív tag
Szia!
Köszönöm a választ. Sok apró kérdés merül fel bennem ezért kérlek a továbbiakban is segíts nekem kérlek.
Tulajdonképpen egy SAS vezérlő kártya mennyi HDD-t tud lekezelni? Nem világos számomra hogy hány tárolót lehet csatolni. Azt értem hogy a SAS expander segítségével lehet további tárolókat csatlakoztatni na de mennyit? Valahol 128 HDD-t írnak valahol 256 HDD-t. De volt hogy többet is. Tulajdonképpen itt el is veszek. Mindezt egy darab vezérlőkártyával?
Kérdésem még az is, hogy SAS expandert házba építve is lehet kapni vagy lehet külön is venni? Ha igen tudnál mutatni ilyet?
Mitől függ az hogy egy kártya hátulján egy vagy kettő darab port van?
Nagyon kezdő vagyok a témában de át szeretném látni mert érdekel. Ezért kérek segítséget. Sajnos ilyen HW-król nem hemzseg a magyar irodalom, ezért ezer hálám bármiféle segítség végett bárkinek.
Előre is köszönöm.Ezután biztos lesz még kérdésem, de egyelőre ennyi
-
Weißturul
senior tag
üdv!
szeretnék építeni egy házi szervert és kéne segítség:
feladatai:
-24/7 működés
-levelezőszerver
-központi háttértár (biztonsági mentés, képek, filmek, usw)
-tűzfal
-Warcrat III hostbotSzempontok:
-olcsó
-kicsi
-keveset fogyasszon
-csendesNos, kérdések:
-mivel nem szánnám hűdekemény feladatokra ezért összerakhatom régebbi cuccokból? ha igen mit ajánlanátok
-nem nagyon szeretem a linuxot, ezért Windows Servert alkalmaznék (valahol van WS2003 lemez is), megérné?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Okos Otthon / Smart Home
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Sony Xperia 5 V - kell-e nekünk zoom?
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest