Hirdetés
- Bővíti a Strix Halo kódnevű dizájn képességeit az AMD
- TCL LCD és LED TV-k
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Azonnali fotós kérdések órája
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Hobby elektronika
- Komolyan ráállt a csúcs-GeForce-ok átalakítására Kína
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
K6000
aktív tag
Esetleg én ezt ajánlanám: CMailServer
Van az ismeretségi körben aki használja (kicsi 3 gépes cég), a gépigénye brutális
Egy leselejtezett (a cég vezetőjének) öreg laptopján fut, valami Toshiba talán p3 vagy amd gép, 20GB hdd + 256 sd ram. Döglött 5-10 perces akkumulátor + valami PCMCA 10/100 hálókártya.
A gép 24/7-ben megy, egy windows 2000 (gyárilag ezt adták a Toshibához) fut ez a CMailServer, meg valami ftp.
Az biztos, hogy többet fogyaszt mint amit feketebirka ajánlott, de alternatívaként át lehet gondolni. Az biztos, hogy hangtalan meg sok helyet sem foglal. -
j.bravo
addikt
válasz
feketebirka #498 üzenetére
Nagy teljesítmény nem is kell. Megnézem majd közelebbről azt a routert.
Mille grazie mindkettőtöknek! -
feketebirka
csendes tag
ha olyan a wlan routered, akkor flash-elhetsz bele valamilyen openwrt oprendszert. ha usb-n támogat vinyót, akkor bedughatsz oda egy 2,5"-ost, az nem is eszik sokat (1-2W az kb 500Ft évente). felrakod a package-okat amik kellenek, és megy. persze ne várj nagy teljesítményt.
-
bambano
titán
én is utálom piszkosul a guglimailt, nem is használom, de most egy szervert pörgetni azért, hogy egy nap egy emailt elolvasson, elég drága mulatság. a gmail nem túl sok pénzért hajlandó neked bármilyen domain alá infrastruktúrát rakni.
de rakhatsz fel egy linuxot, fetchmail-lel le lehet szedni leveleket, helyi postafiókba elrakod, lokális imapd-vel csatlakozni lehet rá.
-
j.bravo
addikt
Cégesnek? Már létező, jól bejáratott címmel? (a saját domain-es emailt is azért nem vezették be eddig mert sokszor a több évvel ezelőtti ügyfelek a régi címeken keresik őket újra)
Oké, ez utóbbi autoforwarddal (a saját domain-es címre a régiről) megoldható, de azért mégis...
A gémélt egyébként se bírja a párom, "valahogy nem tudom megszokni és kész". -
j.bravo
addikt
Sziasztok!
Bocs ha esetleg volt már szó erről a topikban, kérlek akkor mutassátok meg, melyik hsz-ok körül! Lehet hogy láma vagyok de nem szégyellem!A következő feladatokra szeretnék megoldást találni:
Adott egy családi ház, ahol van egy iroda a földszinten (a párom ott dolgozik), és egy lakás az emeleten. Gyakran előfordul hogy amikor már nem dolgozik, hozzá kellene férnie a céges leveleihez, és külön tortúra lemenni, bekapcsolni a lenti gépet, stb.
A cél az lenne, hogy egy "külön vason" legyen a levelezés (vagy legalábbis azon is), amit elér a hely wlan-on bármely gépről, illetve a desktop gép összeomlása, tönkremenetele esetén a "házi szerveren" még ugye meglehetnének a fontos levelek.Zene, ilyesmi tárolása és hálózaton keresztüli elérhetősége már csak hab lenne a tortán, nem létkérdés.
Elegendő egy akármilyen gép (wlan miatt a sebesség eleve limitált), és sambán keresztül kellene megadni az outlooknak/egyéb levelezőproginak hogy hol tárolja a leveleket? (nem tudom, lehet-e)
Esetleg a routerhez csatlakoztatni egy NAS-os vinyót és annyi?Vagy kell valami mailszerver-szerűség?
Köszi előre is! -
bambano
titán
válasz
feketebirka #492 üzenetére
szerintem egy downclockolt matx intel cuccal járnál legjobban.
nekem van itthon opteronos gép, az azzal szerzett tapasztaltatok után amd többet nem lesz a házban.
-
feketebirka
csendes tag
az aggodalmam nyílván nem a 90, hanem a 25 mbyte/s kevéssége adja.
erre keresnék, ezek szerint akkor megfelelő alaplapot. amelyik még szimpatikus volt ez az új amd platform:
http://www.silentpcreview.com/article1167-page5.html
az a 18 wattos idle fogyasztás nagyon szimpatikus. kérdés, hogy itt is limitál-e az alaplap?
inkább az a kérdésem, hogy melyik alaplap nem fog limitálni? -
K6000
aktív tag
válasz
feketebirka #489 üzenetére
1: Azért ez még messze van a kívánt 900Mbit/s sebességtől...
(ettől függetlenül fenntartom azon irányú Linux-os tapasztalatomat, hogy a 900Mbit/s nem fog sikerülni)
2: Tegyük hozzá, hogy nem tudod milyen irányú tapasztalattal rendelkezem...
3. Ez igaz de eredetileg nem is volt feltétel csak az, hogy lehetséges-e. A válaszom továbbra is az, hogy lehetséges. Megfelelő eszköz és driver feltétel ahogy írtad...P.S: A 488. hozzászólásodat megfogadtam volna, de a 489. mégis írásra késztetett. Elnézést érte.
-
bambano
titán
válasz
feketebirka #489 üzenetére
Sok atomos alaplapban összesen egy pci busz van, azt használja a vinyó is meg a hálókártya is. Ettől rögtön a fele alá esik az elvi teljesítmény. A ramba másolástól történő gyorsulás erre utal.
-
feketebirka
csendes tag
addendum:
1: van egy 330-as atomom, onnan sikerült gigabiten, sambán át ~90Mbyte/s-t elérnem.
2: man dd. ha nem ismered a linuxot, akkor nem értem, miért szólsz hozzá linuxos kérdéshez!
3: a linux a bondingot oprendszer szinten, a windoz csak driver szinten támogatja, azaz nem fog windoz alatt akármilyen karival menni.
egyébként felesleges árampazarlásnak gondolom home server esetén a raidet. a konfignál amihez hozzájutottam tuning nélkül 25 MB/s-t nyom a samba (azaz tisztán vinyóról). Ha előbb tmpfs-re teszem, akkor símán viszi a 90MByte/s-t. a tmpfs-re való olvasás az meg megy 80-90MByte/s-al. olyasmire gondolok, hogy valamiféle megszakítás keveredés lehet ... jah igen: a cpu terhelés a másolás alatt alig 10-20%, a probléma hogy 80% wait-ben van.
ezúton kérnék minden windoz huszárt tisztelettel, hogy ne szóljon hozzá! köszönöm!
-
K6000
aktív tag
-
K6000
aktív tag
válasz
feketebirka #482 üzenetére
gondolom női megérzés
Látom nem figyelsz! TAPASZTALAT!!!birka ~ # dd if=/dev/sda of=/dev/null bs=8k count=64k
65536+0 records in
65536+0 records out
536870912 bytes (537 MB) copied, 4.82599 s, 111 MB/s
És ez mi? Min, max, átlag? Látom nagyon nem vagy képben még az alapvető fájl kiszolgálással kapcsolatban sem.
Csak egy aprócska gondolat, szerinted a közben pl torrentezni is akarok rajta fenti hdd írás közben milyen olvasási értéket fog adni? Sőt ha ezeket olvasnám egy-két kliensről egyszerre mind a két gépről olvasod az adatokat torrentezés közben?
Na ezért kell a raid...inkább pci-x portba tennéd.
Na ez az igazi öngól. Én még nem láttam intel atom processzoros alaplapot amin pci-x lett volnaPci-x slotot jelenleg is használok, van benne jóféle pci-x (133 MHz) raid vezérlő meg vagyok vele elégedve.
Link? howto? vagy ez is női megérzés?
Nem nagyon értem ezt a női megérzés dolgot, ha valakinek a tapasztalata kell akkor miért nem hiszed el amit mond??? Az egyik céges szerverünkben van egy Dual-Port network adapter Intel (talán pro/1000 de a héten megnézem neked pontosan). Semmi bűvészkedés vagy howto nem kell hozzá csak annyi hogy a hozzá kapott utility programjában beállítod, hogy fűzze össze. Ennyi néhány kattintás az egész a többit megcsinálja a driver, meg az adapter.P.S:
Ahogy nézem teljesen mindegy ki mit mond, vagy kinek mi a tapasztalata, nem érdekel téged. Te tökös legény vagy, vedd meg, állítsd össze, konfiguráld be, lássuk neked mi jön össze. Őszintén kíváncsi vagyok a végeredményre, a többi úgy is csak lányos szócséplés. -
bambano
titán
válasz
feketebirka #482 üzenetére
Napok óta motoszkál bennem a kérdés, hogyha mindent ilyen jól tudsz, akkor minek kérdezel?
Egyébként, ha már e-perót lengetünk:
dd if=/dev/md1 of=/dev/null bs=128k count=128k
131072+0 beolvasott rekord
131072+0 kiírt rekord
17179869184 bájt (17 GB) másolva, 2,15864 mp, 8,0 GB/mp -
feketebirka
csendes tag
- tudja-e tolni egy 2 magos atom csoda pl 525-ös ~900Mbit/s sebességgel sambával a gigabiten?
Nem! (mindenféle magyarázat nélkül ez a tapasztalatom)gondolom női megérzés
a vinyó vason belül képes ~100mbyte/s-ra
Természetesen igen! Megfelelő raid kártya és merevlemez esetén!
Ha az alaplapi sata felhasználásával szeretnél valami szoftveres raid tömböt akkor nem!!!birka ~ # dd if=/dev/sda of=/dev/null bs=8k count=64k
65536+0 records in
65536+0 records out
536870912 bytes (537 MB) copied, 4.82599 s, 111 MB/sez windoz 7, raid nélkül, egy 2 terás ekogrin samu vinyo
van-e megfizethető áron gigabitnél gyorsabb kapcsolat?
Nincs! Bár pontosíthatnád a megfizethető kategóriát...
Amire te gondolsz ahhoz kell még 1 háló kártya amit nem tudsz hova rakni mert abba az 1 PCI bővítőportba ugye a raid vezérlőt rakodasus hummingbird-ön pl van 3 lan port. különben is talán inkább pci-x portba tennéd. ha te a pci-ba raktad a raid karit, akkor érthető, hogy mér olyan lassú nálad.
windózer alatt megy az olyan?
Létezik.Link? howto? vagy ez is női megérzés?
amit akarok: 24/7 linux,
Hmmmm akkor minek is a windózerkliensnek? a linux meg servernek? tudod a szamba meg a kettő közé ...
-
K6000
aktív tag
válasz
feketebirka #478 üzenetére
- tudja-e tolni egy 2 magos atom csoda pl 525-ös ~900Mbit/s sebességgel sambával a gigabiten?
Nem! (mindenféle magyarázat nélkül ez a tapasztalatom)a vinyó vason belül képes ~100mbyte/s-ra
Természetesen igen! Megfelelő raid kártya és merevlemez esetén!
Ha az alaplapi sata felhasználásával szeretnél valami szoftveres raid tömböt akkor nem!!!van-e megfizethető áron gigabitnél gyorsabb kapcsolat?
Nincs! Bár pontosíthatnád a megfizethető kategóriát...
Amire te gondolsz ahhoz kell még 1 háló kártya amit nem tudsz hova rakni mert abba az 1 PCI bővítőportba ugye a raid vezérlőt rakodwindózer alatt megy az olyan?
Létezik.amit akarok: 24/7 linux,
Hmmmm akkor minek is a windózer -
feketebirka
csendes tag
- szerintem nem, ha a vinyóid csak 800 Mbps-t tudnak, akkor a hálózatra sem fog kimenni több. De egyébként sem hiszem, hogy ezek az atomos csodák olyan hálózati kártyával vannak szerelve, hogy rendesen lehessen tolni rajta a biteket.
én Jézusban hiszek. Van véletlen valakinek a vallásosságánál konkrétabb tapasztalata?
- nincs. az ethernet bondinghoz olyan switch kell tudomásom szerint, ami támogatja, de az többe fog kerülni, mint az egész atomos lomod. sokkal.
tudomásom szernit amikor először csináltam akkor két switch elég volt hozzá. meg tudomásom szerint nem kell switch se, ha két gépet köcc össze.
- a szambát egyébként is nehéz rendesen konfigurálni, van prociigénye is, úgyhogy atomon nem fogsz vele gigabiteket szolgáltatni.
nagy baj, ha kíváncsi lennék olyan véleményére, aki számára mondjuk a samba konfigurálás az nem a nehéz kategória? illetve a prociigényhez valami konkrétabbat tudna mondani? Mondjuk aki tudja, mi az a jumbo frame, és olvasott már englisül ojan readmet, ami alapján látott már sambán keresztül 900Mbit/s-os átviteli sebességet?
- mi az extrém nagy bitráta? attól, hogy a full gigabit nem megy ki a szerverről, még 400-600 Mbps-t simán ki lehet tolni, ennyinek elégnek kellene lenni *minden* filmhez, nem csak a dvd rip minőséghez.
azt a hdmi-n át akarmo a tv-re tolni.
- zenét lehet lejátszani linuxon tv nélkül
igen, de ha nincs bekapcsolva a tv, akkor honnan tudod, mit kell a távirányítón nyomogatni?
-
bambano
titán
válasz
feketebirka #478 üzenetére
- szerintem nem, ha a vinyóid csak 800 Mbps-t tudnak, akkor a hálózatra sem fog kimenni több. De egyébként sem hiszem, hogy ezek az atomos csodák olyan hálózati kártyával vannak szerelve, hogy rendesen lehessen tolni rajta a biteket.
- nincs. az ethernet bondinghoz olyan switch kell tudomásom szerint, ami támogatja, de az többe fog kerülni, mint az egész atomos lomod. sokkal.
- a szambát egyébként is nehéz rendesen konfigurálni, van prociigénye is, úgyhogy atomon nem fogsz vele gigabiteket szolgáltatni.
- mi az extrém nagy bitráta? attól, hogy a full gigabit nem megy ki a szerverről, még 400-600 Mbps-t simán ki lehet tolni, ennyinek elégnek kellene lenni *minden* filmhez, nem csak a dvd rip minőséghez.
- zenét lehet lejátszani linuxon tv nélkül
-
feketebirka
csendes tag
Sziasztok!
Egy új NAS-HTPC kombót tervezgetek. Kérdéseim ezek kapcsán:
- tudja-e tolni egy 2 magos atom csoda pl 525-ös ~900Mbit/s sebességgel sambával a gigabiten? a vinyó vason belül képes ~100mbyte/s-ra
- van-e megfizethető áron gigabitnél gyorsabb kapcsolat? ethernet bondinggal foglalkozott valai? windózer alatt megy az olyan?
amit akarok: 24/7 linux, itt lennének a filmek, zenék, és egyébb legális tartalmak. ezeket olvasnám egy-két kliensről. iscsi nem jó, mert közben pl torrentezni is akarok rajta. top priority a kuss és a kevés fogyasztás és a gyors szamba és hogy akadozás nélkül jácca a nem extrém nagy bitrátás fullhd filmeket is.
persze jó lenne, ha tv bekapcsolás nélkül tudna zenét jáccani, de ez ide offtopik
-
énvagyokAdam
tag
Üdv!
Közben el kezdtem bohóckodni ubuntuval. Virtualizáltam egy servert, és a raid opciókat próbálgatom. Sok hibát kibírt, és a visszaállítás is működött rendesen, de a raid bővítés Neked ment minden féle gond nélkül? Csak mert virtuálisan kellett műteni egy kicsit benne. Csak az érdekelne, hogy majd élesben is "gányolnom" kell, vagy pedig úgy szó nélkül működni fog?
-
cekkk
veterán
Tudás elenyészően meg lenne, mert a linuxxal nem vagyok annyira gondban, mert az is fent van a gépen, de inkább a wint használom.
Szervernek még nem konfiguráltam fel soha, de időm az kevés lenne, de viszont legalább ebbe is beletanulnék meg kihívás lenne megcsinálni.
De majd ha döntésre jutottam ,és bele kezdek és segítségre lesz szükségem akkor írok.Köszönöm a segítségeteket.
-
énvagyokAdam
tag
Teljesen jogos, természetesen kell tudás is a dologhoz.
Amikor összeraktam a raid-et először én is linux-al kezdtem. Suse 9.? amivel megpróbáltam, és én is belefutottam hogy samba iszonyat lassú volt. Nem is foglalkoztam vele sokat. Mivel a kliensek windows-os gépek, gondoltam akkor marad az intel vezérlő "hardveres" raid-je és windóz alatt osztom meg a dolgot. Így nekem 120-130MB/s az átvitelem, de ezt az óta egy db gyorsabb HDD már produkálja önmagában.
-
devast
addikt
válasz
énvagyokAdam #472 üzenetére
Én azt mondom, ha nincs meg a tudása és nincs idő ilyenekre, akkor nyugodtan vegyen egy gyári nas-t. Nem lesz szélvész, de az adatai nagyobb biztonságban lesznek, mint ha olyant csinálna amit nem ért
-
devast
addikt
válasz
énvagyokAdam #471 üzenetére
Jó dolog a linux softraid. Csak érteni kell hozzá... nem olyan egyszerű. Ez megy nálam, csináltam rá ilyent is, jópofa dolgok csak nem olyan egyszerű összehozni. Proci szinten... nem tudom. Én nem mertem bevállalni atomot, aztán franc tudja, lehet elég lenne. Samba(windows megosztás) sebességével van küszködés egyedül, bár lehet az a baj, hogy lassú a kliensbe a hdd
Én egy e szériás 45W tdp-s athlon2 x3 -at raktam be, unlockoltam x4-re, lehúztam feszültésget róla, meg levettem 2ghz-re. Rádobtam egy hőcsöves hűtőt ventillátor nélkül, eddig viszi passzívan. A raid tömbön linux alatti fájlrendszerben cca 260mb/sec az írásom meg az olvasásom is, ilyenkor azért már látszik a terhelésen, hogy jó a 4mag oda
-
énvagyokAdam
tag
Én mindenképpen raid5-ben gondolkodnék ilyen célra, és ha szoftveres raid, akkor csakis linux, windows semmiképpen. Az olcsó hardveres vezérlők pedig nem támogatják a bővítgetést. A helyedben én hanyagolnám ezeket a nas eszközöket, linux alapon mehet torrent, frissíthető, media megosztás, minden. Valamilyen távoli vezérlési megoldáson keresztül (pl. VNC) irányítható. Lehet nem annyira elegáns, mint egy kis netgear doboz, de sokkal rugalmasabb, és fejleszthetőbb.
-
énvagyokAdam
tag
Igen, én is linux sw-raid mellett döntenék a következőnél. Főleg mivel nem kellene egy drága sok portos vezérlőt vennem sok lemez esetén, elég lenne több olcsóbb is. És ha linux alatt még bővíthető is, akkor minden probléma meg van oldva. Amúgy ez a megoldás raid5-ben mennyire terheli a procit? Egy atom elvinné a dolgot?
-
cekkk
veterán
devast és énvagyokAdam
Köszi a válaszokat!
Az a baj, hogy én magam sem tudom, hogy melyik Raid lenne az ideáis, vagy is a X-raid lenne, mert akkor nem egyszerre kellene megvennem a 4 vinyót, hanem később is bővíthetném.
Mivel nekem kb 6-7 éve laptomom van így sajnos nem követtem figyelemmel a Raid technológiát, így nem tudom mi is lenne az ideális.
Filmeket, zenéket, és fényképeket tárolnék rajta, ezzel szolgálnám ki a média lejátszómat.
Torrent is mehetne róla, csak a Netgearnél nem tudom, hogy lehetne-e frissíteni a klienst, mert valamelyik verzió le van tiltva. A Freenast meg azért szeretném mert lehet bütykölni, meg ahogy olvastam stabíl. Wint meg annyira nem szeretem, azt használom, mert ezen vannak a programok amikre szükségem van, de nasra én nem tudom elképzelni, bár biztos jó lehet,
A Raid 5 egyébként jó lenne csak akkor egyből 3 vinyót is kellene venni hozzá. bár már nem drágák, csak így később valósíthatnám meg az elképzelésemet. -
devast
addikt
válasz
énvagyokAdam #468 üzenetére
Linux software raid5-öt simán lehet bővíteni menet közben...
Én spec 3 hdd-vel indítottam, most 4 van, és majd jön az 5. is. Az ilyen netgear nas dobozoknak az az előnye, hogy nagyon egyszerű összehozni. Viszont az erősebbek abból is rohadt sokba kerülnek, az "olcsóbbak" meg gyengék. El kell dönteni, hogy elég-e 25-40mb/sec tempó.
-
énvagyokAdam
tag
Szia!
Sajnos nem tudok olyan raid megoldást, ami menet közben bővíthető. A konfigom amúgy egy ASUS P5Q-EM mini ATX alaplapból, 2GB ramból, celeron E3200 prociból áll. (azért döntöttem e-mellett, mert a ram és a proci már úgymond adott volt, és csak alaplapot kellett mellé vennem)
6x500GB HDD dolgozik benne RAID 5-ben, és mivel ez kevésnek bizonyult, bővítő kártyával még 2x500GB került bele, de az RAID 0-ban. A két raid-em így egymástól független lett, de igazából mivel másféle adatokat tárolok rajta, ez számomra nem is zavaró, max annyiban, hogy a kicsi "raid" az nem biztonságos. Az egész windows alapon működik, távoli asztal hozzáféréssel vezérlem, ha van valami. A munkagépemmel gigabit kapcsolattal kommunikál, így már szinte olyan mint ha abban lenne a sok HDD. 3 PC biztonsági mentését és xbox media sharing funkciókat lát el jelenleg.Ha ezt a gépet ma építeném meg, valószínűleg valami atomos konfigot dobnék össze, mellé egy 4portos sata vezért tennék be, mindezt egy m-atx házba. max 4-6 HDD-vel megoldva. Lehet így nem lenne olyan gyors, de az adattárolási célokra tökéletesen megfelelne...
-
cekkk
veterán
válasz
énvagyokAdam #465 üzenetére
Szia!
Köszi a választ!Megosztanád velem, hogy neked milyen a konfigod?
Akkor ha a Freenaos megoldást választanám, és melyik Raid megoldás arra, hogy bővíthessem a rendszerem, Vagy kezdjem úgy, hogy először két vinyó arra a fontos adatok, és utána csak belerakom a többik?
-
énvagyokAdam
tag
Üdv!
A raid-x a netgear saját házi megoldása, és tudtommal senki más nem támogatja. Ha ilyen fajta folyamatos bővítésre vágysz, akkor marad a netgear.
Sok itx-es alaplap támogat 4csatornát, ami pci-os vezérlővel bővíthető 8-ra, vagy még tovább igaz akkor csak szoftveres raid-re lesz lehetőséged.
A 300W-os táppal rendelkező gép nem vesz fel 300W-ot. A házi serverem 9db HDD-t tartalmaz és 60-70 wattot eszik.
-
cekkk
veterán
Sziasztok!
Szeretnék majd építeni egy otthoni szervert, és két lehetőség merült fel bennem.
Netgear Ready Nas NV+ amely már elég kedvező árban elérhető, vagy egy mini itx alaplapos gép külső táppal FreeNas rendszerrel.
a Netgear Ready Nas NV+ mellett szól az X-raid támogatás, hogy nem kell egyszerre meg vennem a 4 merev lemez, hanem később is bővíthetem a gépet.
A Freenasos gép azért lenen jó mert szabadabban konfigurálható, és nincs úgy megkötve az ember keze mint a Netgear-nél.
A mivel nem használtam még soha Raid-et, ezért kérdezném, hogy a Freenasnál is megoldható az mint a Netgear-nál, hogy később pakolgatom bele a merevlemezeket, és ha kiesne egy vinyó akkor a többin megtalálható lenne az adat? Melyik Raid biztosítaná ezt, úgy, hogy nem egyszerre kellene megvennem a 4 merevlemezt.
Annyi problémám van, hogy mini itx es házaknál kevés olyan van aminek van külső tápja is, és alap lapi sata csatlakozója is lenne, általában 3 van. Fontos szempont a fogyasztás is , ezért keresek külső táposat, mivel itthonra lenne, ezért nem akarok egy 300Wos táppal rendelkező gépet.
A netgear-nél úgy tudom transmission nevű torrent kliens fut, de ez sok helyen tiltott kliens, ez frissíthető, vagy esetleg lecserélhető?Valaki használja ezt a Netgear Ready Nas NV+ nast?
Válaszokat előre is köszönöm!
-
énvagyokAdam
tag
A gond az hogy a net utp-n érkezik, szóval az egyik hálókártyát az lefoglalja, a másik pedig ugye a belső háló.
Ha nem két portos PCI hálókártyát használok, akkor külön wifi alháló kilőve, mivel integráltból csak egy van a lapon. Ezért is kérdeztem az elején az usb hálókártyát, mert max ott tudnék bármit is csatlakoztatni ezeken felül. Ha lenne ilyen atomos alaplap két integrált kártyával hasonló áron, az sokat segítene a problémán.
A wifi-vel lefedett terület viszont elég nagy, kb 3-4 acces point fogja ezt szépen, egyenletesen megoldani. Csak hát ezeket nem akartam rátenni a belső hálóra. -
K6000
aktív tag
válasz
énvagyokAdam #461 üzenetére
Ahogy nézem 2 slot van az alaplapon, vegyél bele 1db 2GB ddr3 ramot. Szűk a pénzügyi keret nincs nagy árkülönbség az 1 és 2GB között
Aztán ha a felhasználók panaszkodnak akkor fél év - 1 év múlva még lesz lehetőséged és indokod bővíteni...Ha külön akarod a Wifi-t akkor vegyél bele egy rendes PCI gigabites hálókártyát, ez legyen a belső lába (az alaplapi a külső) ezt bekötöd a switch-be. A switch egyik portjára meg rákötsz egy Access Point-ot. Ez így már elég biztonságos lesz, a 2 eszköz meg még nem késleltet egy ekkora hálózaton annyit hogy problémát okozzon. Access Point meg igen megnöveli biztonsági és konfigurálási (beállítási) lehetőségeidet.
-
K6000
aktív tag
válasz
énvagyokAdam #459 üzenetére
Szia!
1. Igen elboldogul egy 120/10-es internet kapcsolat megosztásával 5-8 kliens esetében.
2. USB-s hálókártyát felejtsd el (nekem rossz tapasztalataim vannak)P.S: A felhasználók net szokásainak függvényében (ki mire használja) én azért raknék bele még ramot...
-
énvagyokAdam
tag
Üdv!
Tűzfal gépet építenék. Intel D425KT vagy D525MW atom procis alaplapokat néztem ki erre a célra és 1GB RAM-mal támogatnám meg.
A gép feladata: NAT, Proxy server, (talán router)
Kb 5-8 kliens lógna rajta, 1 vagy 2 alhálózaton.Kérdés: elboldogulna-e ez a konfig egy 120/10-es internet kapcsolat megosztásával?
Egy usb-s hálókártya mennyire terhelné a vasat? -
K6000
aktív tag
Huhh barátom ezek szerint egy teázóba járunk
Szerdán halt meg az egyik IBM OPTION SAS merevlemezünk (Fujitsu limited, muhaha) jön az Albacomp-os emberke ez tényleg KO. Elviszi ha lesz helyette másik akkor hoz bele! Na ez a tuti garanciaOlyat látott-e valaki, hogy a HP dds-4 meghajtó beveszi a szalagot, érzékeli is de se olvasni se írni nem tud rá. dds-2, dds-3, dds-4 kazettával teszteltem, mindnél ugyanaz a hiba. Tisztításon túl vagyok, a kazettákat a többi meghajtóban tudtam írni olvasni (dds-3 (Compaq), és dat-72 (HP) volt a kontroll csoport).
Ugyanazon a vezérlőn (SCSI) és windows 2003 oprendszeren próbálkoztam. -
bambano
titán
válasz
bnorbert989 #455 üzenetére
a menedzsment kártya nem a gép korával szokott összefüggni, hanem azzal, hogy márkás szerver vagy made in dzsunka pc a gép.
A legrégebbi szervereimhez is van.
-
bambano
titán
válasz
bnorbert989 #453 üzenetére
Ahhoz, hogy újra tudd telepíteni az egészet nulláról, teljes konzolt kell kapnod, tehát helyi billentyűzetet és képernyőt is. Erre két lehetőséged van:
1. rendes szerver kategóriás vasat vettél, amibe rakattál távoli menedzsment kártyát
2. a hoszting szolgáltató ad ip konzoltMindkét esetben ip alapon átvisznek a hálózaton egy usb hubot tőled a szerver felé, meg a videót a szerver felől tőled. A kliens oldali szoftver az usb-n emulál egy usb-s klavit meg egy usb-s cdromot és ez a lényeg. Van az asztali pc-den egy cd image (vidékiesen: képfájl) és az ip konzol megoldja, hogy a te szervered azt higgye, az egy helyi cdrom és simán bebootol róla.
A távmanagement kártyát az ibm rsa2-nek, a hp ilo-nak hívja, a többiekét nem tudom fejből. Érdemes megvenni, mert a mai benzinárak mellett már nagyjából egy tank benzin árába kerül, ergo a második használatkor megtérül.
Ha egyik lehetőséged sincs meg, akkor meg hiába raksz cd-t a meghajtóba, a klavit nem fogod tudni távolról nyomogatni, a rendszer meg nem fut, hogy a remote desktop működjön.
-
bambano
titán
válasz
bnorbert989 #451 üzenetére
Ahhoz, hogy újrahúzd a gépet, nem kell install cd a meghajtóba.
-
bnorbert989
tag
Sziasztok.Igazából nem házi szerver kapcsán kérdezek,de akár ha házi szerverre gondolok,az is belefér.
Készítek fel Pestre (vidéken lakom)egy szervert,adatokat most nem írok,mert nem ez a lényeg.
Távoli asztal beaktiválva,Windows Server 2008 Standard.
Ha én olyan szolgáltatásokat,programokat fogok a későbbiekben futtatni rajta ami igen csak meghajta a gépet,akkor fenn áll a veszélye hogy a távoli asztal nem válaszol.Ezt egy ismerősömtől halottam,mert neki is volt ilyen.Mi lehet erre a megoldás,hogy ilyen ne forduljon elő?
Ne futassak annyi programotTudom..
.De KellA Másik,érdemes e bele tenni a windows server 2008 as Telepítő lemezét a meghajtóba hogy ha netalántán arra kerülne a sor,akkor én megam újra tudjam húzni a rendszert?Akinek van szerver gépe valamilyik szerver terembe az tuti tud mondani erre valamit.
-
Snark
csendes tag
hali! szeretnék venni itthonra egy atomos szervert. valami olyasmire gondoltam, mint az Asus Home Server TS mini. Sajnos, az itthoni webshopokban nem találtam semmi értelmeset, tudnátok segíteni, hogy mely gyártóknak van atomos otthoni szerver illetve hol lehet ilyet venni magyarországon? annyi a fontos, hogy legalább 2 db SATA vinyó beleférjen + nyilván gigabites lan legyen. a gépépítéssel nem szeretnék vesződni, inkább összerakott gépet keresek. köszi!
-
Sankoo
csendes tag
Köszönöm a válaszokat! - így megkésve is.
A cég egyelőre pihenteti a dolgot,úgyhogy sajnos még várnom kell a gépre.A Szünetmentes tápok közül a APC Smart-UPS 2200-re gondoltam,mert azokat használják nálunk szinte mindenhol.
Egy utolsó kérdés op rendszernek mit érdemes használni?Az otthoni gépemen jelenleg az Ubuntu 10.04 LTS-t próbálgatom,az erre megfelelő lesz? -
K6000
aktív tag
bambano Kollégával egyetértek, a fenti gép jónak tűnik minél több rammal, gondolj bele egy ram mennyivel gyorsabb mint bármelyik hdd! Egy fájl kiszolgálónak meg gyorsnak kell lennie
Ahogy elhangzott, gigabit mindenképp + nem szabad elhagyni a mentő egységet sem, LTO (ha már IBM) esetleg ha pénz nincs akkor legalább DDS/DAT.
Én véleményem is az, ha az egyik proci meghal akkor ott vége a dalnak, bár én még nem találkoztam olyan esettel, ahol a proci meghalt volna. Régi IBM szerverekben a scsi hdd szokott tönkre menni, meg az alaplapon a kondik.
És ami kimaradt szünetmentesíteni!!! És az sem baj ha a rack szekrényben is legalább addig bírják szusszal amíg a szerver! Nagy szívás a szerver alá bazi nagy és drága full menedzselhető szünetmentest venni amikor a hálózat csak 2-3 percet bír
A magas rendelkezésre állás (többnyire 99% vagy magasabb) teljesen más árkategória, ha nincs sok milla a kasszában akkor nem érdemes belevágni...
-
bambano
titán
Elvileg előfordulhat olyan szerencsés eset, hogy egy proci megpusztul, de az arra ütemezett program biztosan el fog szállni. És azt valószínűsítem, hogyha egy proc elpusztul, annak olyan elektromos következményei lesznek, hogy elviszi az egész gépet. Szóval nem hiszek abban, hogy túléli. Egyébként procik nem szoktak megpusztulni, ez a tapasztalat, a tápegység kondijai a leggyakoribb halálok.
Az mindegy, milyen órajelűek a procik, a lassabbra fog beállni a rendszer szerintem. 4g tuttira kevés, 8 vagy 16, ahogy bírod pénzzel.
Diszkből azt, amit a disztribútor belerak, mert arra lesz garanciád.
-
Sankoo
csendes tag
Köszi,még nézelődöm!
Egy amatőr kérdés:ha 2 proci lenne benne és az egyik megadja magát,a rendszer még működni fog?Fontos,h egyforma órajelűek legyen?Memória a linkeltben 4GB,ez gondolom kevés.A duplája már elég lenne?(Tényleg most foglalkozom először ilyen géppel.)Ez pl hdd-nek megfelel,és alkalmas a hot-swapra?
IBM 2.5" HDD NL SAS 500GB 7200rpm 6 Gbps SFF Slim-HS.Köszi a válaszokat!
-
bambano
titán
Nagy mennyiségű dokumentumhoz, 50 userhez a 100 mega kb. esélytelen. Legalább a szerver-core switch linket gigásra kellene cserélni.
Ha a biztonságos adattárolás a szempont, akkor azzal is kellene foglalkozni... milyen diszk (sas), milyen mentőegység (dlt vagy jaugár), stb. Én biztosan egy gyárilag összerakott ibm xeonos szervert vennék, sok rammal. Van itthon opteron, a lebegőpontos teljesítménye nem éri el egy rendes p4-es proci teljesítményét, és akkor hol vannak még az intel szerverprocik.
Ja, mit is beszélek, ha rendelkezésre állás fontos, akkor nem egy, hanem két szervert vennék. Bár az ibm-nek van olyan szervizajánlata, hogy hamar javítják, ha gond van.
-
Sankoo
csendes tag
Sziasztok,
Tanácsot kérnék,mert nagyon tanácstalan,de leginkább tapasztalatlan vagyok.A cégünkbe kellene összerakni egy szervert.Webkiszolgáló lenne,Drupallal készült oldal,PHP+SQL,Apache szerverrel,Linuxon futna.Nagy mennyiségű céges dokumentum kerülne rá,ezért fontos lenne a megbízható működés.Egyszerre kb max 50-en használnák.A cégben 100Mbites belső hálózat van.Elsődleges szempont a biztonságos adattárolás,2.szempont a rendelkezésre állás,3.szempont a sebesség,A fenti feladathoz milyen vas kellene?
Háznak a SC745TQ-R800-t,porcinak
pteron 4170 HE alaplapnak
CMA-D8 néztem ki elsőre,mindenféle különösebb rálátás nélkül.
Előre is köszönök minden segítséget!
-
K6000
aktív tag
Freenas 8 végleges nem tudja valaki mikorra várható?
Nem lehet tudni mikorra várható jelenleg a 8 Beta Released érhető el a legutolsó stabil verzió a 0.7.2.5543Keresgéltem de nem tul sokat találtam rólla magyarul, hogy miben lessz másabb mint a 7.x verzio.
Gyakorlatilag újraírták azaz minden változik! "A rendszer alapját FreeBSD 7.x és m0m0wall-ról FreeBSD 8.1-RELEASE és NanoBSD alapokra helyezték." A GUI is teljesen megváltozik, a régi PHP komponensek teljesen eltávolításra kerültek.
A rendszer indítását a korábbi PHP scriptek helyett most már a standard FreeBSD rc.d boot mechanizmus végzi.
Teljesen új telepítési metódus az új FreeBSD miatt, ugyanis a beágyazott (embedded) vagy teljes (full) telepítési opciók megszűntek, megszűnik a "Live" verzió is. -
maci25
aktív tag
Freenas 8 végleges nem tudja valaki mikorra várható?
Keresgéltem de nem tul sokat találtam rólla magyarul, hogy miben lessz másabb mint a 7.x verzio.Telepitettem egy 7 es verziot de csomagokat nem tudtam hozzá telepiteni. Nem igazán jöttem rá ,hogy honnan kell a csomagokat letölteni.Konkrétan egy weboldalt akartam rajta kiprobálni amihez kell mysql és zlib tömörités.
-
AzŐsgén
tag
Üdv!
Véleményt szeretnék kérni SAS vinyókkal kapcsolatban.
Van egy Asus WS PRO alaplapom, és láttam aprón használt SAS vinyókat olcsón, gondoltam kipróbálom, ha már támogatja az alaplapom. Vágásra építettem a gépet, ezzel keresem a kenyerem, szóval érdekelne, milyen teljesítmény-többletet jelentene nekem?
Még sose láttam közelről ilyen diszkeket, utánuk olvastam, de érdekelne a tapasztaltak véleménye.
Előre is köszönöm! -
K6000
aktív tag
Azért nem közlik, hogy mire elég mert általában nem egy feladatra szokták használni ezeket a rendszereket. Ráadásul ezek a feladatok igen különböző erőforrás igényűek lehetnek.
Szerintem embert nem fogsz találni aki leírja neked, hogy egy adott feladatra (ami ugye a létező legtágabb fogalom) milyen gépet vegyél. Sok sok kötetes könyv lenne és minden évben újra kellene írni az egészet olyan gyorsan fejlődik ez az iparág is!
Ha nem konkretizálod mire kell akkor csak annyit tudok mondani neked, hogy vegyél egy HP BladeSystem c3000 keretet (ha kevés lehet a nagyobb is) bele 1 pengét (Integrity) dobsz bele egy-két virtuális gépet (attól függően mire akarod használni)
Ha kevés a teljesítmény (ez mindenképpen elég ha 16an akarnak egy game servert) akkor a keretbe raksz még pengéket, amiket összefűzöl. Ez elég dinamikusan bővíthető hála a HP Integrity Virtual Machine technológiájának. (+ pengékkel, + StorageWorks mindenképpen elérhető egy 500 fős gimnázium bármiféle számítási, adattárolási, stb igénye)Az általad meghatározott adott feladat ami bármi lehet akár még a NASA napkitörés szimulációja is csak ehhez hasonló dolgot tudok elképzelni...
P.S: A lényeg, hogy a fenti rendszerből akár mit építhetsz némi sebesség korlátozással, és egyéb megkötésekkel akár az APEH-nek egy mindent kiszámoló Oracle adatbázisos "mainframe"-t is
-
Shono
aktív tag
Üdv!
Hogyan tudom megmondani, hogy egy kb mekkora server gép kell egy adott feladatra. Ezer féle leírást olvastam, de egyik sem közli, hogy mire elég, csak hogy mi van benne...
Egyedül a HP micro adott némi támpontot, hogy 10 kliens kiszolgálásához, de ők sem mondják meg hogy ez szimultán 100% load-ra vonatkozik-e.
Előre is köszönök minden javaslatot!
(kicsit "példásítva"
server1:
16an akarnak egy game servert
server2:
500 fős gimnázium
server3:
30 ügyféllel rendelkező kisvállalat) -
namezor90
csendes tag
Sziasztok azzal a kérdéssel fordulok hozzátok hogy az alábbi szerver gépemen menyi játék futna el ebből a három féle játékból és külön külön érdekelnének a játékok !
Játékok:
Call of Duty 2
Call of Duty 4
Counter-Strike 1.6Szerver:
Tárhely: 80 GB
RAM: 3072 MB
Swap: 6144 MB
CPU: 2x2.0Ghz Xeon
Sávszélesség:1000
IP:1 db (Fix IP cím)
Adatforgalom: korlátlan
Operációs rendszer*: Debian / Gentoo -
Cutoff
tag
Köszi, azóta már megoldottam!
Végül Windows Home Server lett. Eddig mindent meg tudtam vele csinálni. 4 HDD van benne összefűzve, és a fontos mappák duplikálva vannak (szét teszi külön wincsikre). Ezt nagyon egyszerű konfigolni. Lehet további wincsiket hozzáadni vagy elvenni belőle. A HD Sentinel látja őket külön, így az állapotuk is kontrollálva van. Eddig tökéletes! -
MM2
tag
válasz
tejeskifly #421 üzenetére
Ubuntu alapokon kis vállalati szerver: Zentyal. Ismerkedj vele meg
-
MM2
tag
Hali!
A letöltő progi elfut Windows Server 2008 alatt is. DC-nek Server op rendszer kell, nem Desktop. Az FTP külön progival lehet jobban bekonfigolni, vagy beépítve van IIS-be. Laptopot használni kiszolgáló célra? Na ezen is meglepődtem. Amit nem szeretnél megosztani, azt tedd egy külön mappába, vagy csak te legyél jogosult az elérésére. Ilyet nem nehéz összerakni, de én a helyedbe akkor már minimum Debiannal vagy Ubuntuval kísérleteznék -
vgergo
aktív tag
Sziasztok
Szeretnék otthonra egy home servert csinálni. Jelenleg egy ZOTAC NM10-DTX lap tetszik a legjobban.
A következő alkalmazásokat szeretném rajta futatni.
Samba, ftp, Funambol, bittorrent, mail server, apache, mysqlKérdésem, hogy elég az atom egy home servernek? Vagy nagyobb teljesítmény kell ehhez? Mondjuk egy Intel Core I5-2390T + egy micro-ATX alaplap.
Atom-nál félek, hogy kevés a teljesítmény és a bios miatt max 2.2TB vinyó lehet csak rákötni. Keveset fogyaszt relatíve olcsó.
I5 teljesítmény biztosan elég uefi-s alaplappal biztosan nem lesz gond a 2.2TB-nél nagyobb vinyók. Félek, hogy nagyon drága és jóval többet fogyaszt, mint az atom.
Vagy tudtok ajánlani egy harmadik konfigot?
Előre is köszi a segítséget!
üdv.:vgergo
-
Cutoff
tag
Sziasztok!
Szeretnék egy otthoni szervert. Amit elvárnék tőle: FTP, DC, Torrent letöltések, Média Center hálózatos kiszolgálása, fotók, zenék, doksik tárolása. Ez nem egy különleges igény, és egy ideje már működik is itthon egy régi laptopból és USB-n rákötött wincsiből. Csak hogy igény van nagyobb tárkapacitásra, és ami a legfontosabb, olyan doksikat, fotókat is tartanék rajta, amit nem szeretnék a nagyközönséggel megosztani. Vas már van, tehát az op. rendszer lenne a kérdés. A jelenlegin XP-SP3 fut. Hogy ne legyen gond a letöltésekkel a router DMZ-vel tolja át a portokat, viszont félek, hogy így eléggé "sebezhető" a rendszer. Visszaolvasva win2k8 kellene, csak azt nem tudom, hogy a letöltő progik futnak-e az alatt. -
tejeskifly
aktív tag
Ja igen 2 irodát szolgál ki adattárolás szempontjából a gép. ez kb 6-8 alkalmazottat jelent, és a fontosabb dokumentumok kerülnek csak fel. A gépet egy pályázat miatt nem lehet gépterembe tenni, ugyanis saját telephelyen kell üzemeltetni a gépet, munkahelyteremtés miatt.
A cég weblapját sem látogatják nagyon sokan, lévén hogy a cég nem magánembereket, hanem inkább más cégeket szolgál ki.
A pályázatban leírtakat kb 1,5 éven belül kell megvalósítani, és elvileg én kezelném a rendszert, 24 órás hozzáférésem lenne géphez, ha valamit újra kell indítani alkatrészcsere stb...
A weblapot csak áthelyeznénk ide, nekem csak meg kell oldani hogy elérhető legyen.Ezért engem érdekel a szoftver rész is. Abban tudsz segíteni. Hogyan kezdjek neki, egy másfél évem lenne beletanulni a dolgokba hogy mi hogyan működik. Ezért elsősorban most az itthoni gépemen szeretnék addig próbálkozni. Gondolom linuxot ajánlotok a szerverre (vagy unix? Azt még életemben nem használtam, és úgy halottam, csak a komolyabb szerverek alá kell
)
A linux gondolom úgy kezdődik hogy egy 250mb-s netinstall, és arra feltenni a szükséges dolgokat. Vagy van esetleg valami erre a célra készített disztribúció?
És mik a szükséges dolgok, ha azt akarom hogy működjön is a rendszer?Krix véletlen nyomtam a válasz gombot
-
Krix
őstag
Szia,
A fájl szerverhez valami ilyet tudnék elképzelni: HP P2000
3.5-es 2G-s lemezekkel ez ~20G RAID 6-ban. Persze lehet kevesebb lemezzel is indulni és később bővíteni. 12 lemezt én már biztos legalább RAID 6-ban használnám. Ezt a dobozt veheted SAS vagy fibre channel csatlakozóval is. A szerverbe raksz egy SA-P411 vezérlőt ami max. 100 lemezt kezel úgyhogy ha a 12 lemez kevés lesz, még bővitheted további P2000-esekkel.
reder farmhoz nem értek azt majd valaki más.
-
tejeskifly
aktív tag
Üdv, ebben a témában szeretnék kérdezni.
Milyen gépet ajánlanátok céges szervernek, ami tulajdonképpen adattárolásra, 1 weblap kiszolgálására, egy mail szervernek, és egyéb kisebb céges dolgokat szolgálna ki (rajta keresztül történik a számlázás stb)
Mekkora internet kell ennek minimum?
Milyen szoftverek állnak rendelkezésre, milyen oprendszer ajánlott, és milyen szintű tudás kell a kezeléséhez? -
Robb202
tag
Valaki tudna segíteni nekem? Szükségem lenne rá.
Írás kettővel feljebb. -
at100
csendes tag
Sziasztok!
Ismeri valaki az Amahi Home Servert?
Fedora alapú. (lesz Ubuntun is)
www.amahi.org
-
Robb202
tag
Sziasztok!
Szeretnék építeni otthonra egy szervert. De mivel nagyon megtetszett a dolog praktikussága ezért hosszútávon elég komolyan szeretném venni a dolgot. Ez azt jelenti hogy folyamatosan szeretném bővíteni.
Több funkciót is ellátó szerver megtervezése a célom, de úgy érzem van rengeteg sötét folt szerver fronton ami még nem világos számomra.
Funkciók: Fájl szerver (beleértve: torrent, filmeket innen játszanám le rengeteg kép adat tárolás és multimédiás anyag tárolása), kisebb renderfarm, webszerver (magam részére), mailszerver, videóvágás, nyomtató megosztás.
fájl szerver elképzelés: folyamatosan bővíthető legyen.Ehhez milyen alaplap kell. Rengeteg multimédiás anyagom van, nagy felbontású képek, nyers anyagok amiknek a tárolása sok hdd-t igényel hosszútávon. Milyen számítógépet igényel a feladat? Láttam 12-16 portos raid kártyákat 99-200 dolcsis áron, de ezek maguk végzik a lemezműveleteket vagy komolyan terhelik a processzort? Ami fontos nem szeretnék raid tömböket, minden HDD mezei maga legyen. Általában fotok1, 2 etc... nevezem el a vinyokat. Vagy érdemesebb raidban gondolkodni?
A bővíthetőség fontos és az is hogy a sok HDD-t miben tudnám tárolni? Mivel a későbbiekben 20-30hdd-ről beszélünk ami csak bővülni fog. Ennyi HDD-t egy mezei alaplap és gép elbír? Ehhez hány GB memória kell? Vagy érdemesebb több gépre szétosztani a feladatot?renderfarm: Régen még processzorokra esküdtem volna, de manapság érdemes-e videokártyákból álló renderfarmot készíteni? 3d-s programokat használok és videóvágáshoz is kellene konvertáláshoz rendereléshez géperő. Abban viszont nem vagyok jártas hogy videókártyákra vannak-e már render szoftverek. Illetve hol lehet kiszámolni azt hogy egy hd anyaghoz hány gép kell nagyjából hogy cirka egy 1-5 perces anyagot 1 óra alatt ki tudjon tolni magából. Illetve sok sok kisebb gépet hogyan lehet vezérelni. Számomra ez örök rejtély. Gondolom biztosan nem úgy hogy az összeshez bejelentkezem és egyenként állítgatom be őket.
A videóvágást érdemes szerveren végezni, vagy inkább saját gép? Videóvágáshoz gyors tároló kell, ssd vagy raidolt hdd-k?Be tudom állítani a saját domainjeimet a szerveren, úgy mint hogy webszerverként üzemeljen? Ehhez mire van szükség? Mailszerver szintúgy.
Operációs rendszer: Windows szerver 2008 R2 lenne. Nem warezolt darab. MSDN-es hozzáféréssel elérhető számomra. Azért is Windows mert gyakorolni szeretném a windowsos hálózat építést. Lehet hogy vicc de engem ez most érdekel
A kérdésem, hogy hogyan kell egy (számomra igen bonyolult) szerver rendszer megtervezésébe belevágni? Mivel alapból több számítógép lesz (feltételezem) ezért nem világos számomra, hogy mindegyikre kell feltenni egy win server 2008-at?
renderfarmoknál hogyan kell ezt?Tárolás: Hogyan érdemes? U rackekben vagy mezei házak?
gépek: Milyen gép rendszer legyen? Xeonos vagy sima desktop is elég.
hálózat: 10 gigabites hálózatot tervezek. Mennyire megfizethető ennek a kiépítése?
kliensek száma: 2-3 gép
vendég kliensek: 1 gép
TV: 2 darab. Kérdés kell-e kiegészítő PC a tv és a szerver közé.
fogyasztás: mennyire lehet leszorítani egy ilyen komplex rendszer fogyasztását? Mire számítsak? A renderfarmnak nem kell éjjel nappal mennie. De számomra talány hogyan lehet több gépe egyszerre feléleszteni és kikapcsolni.Kérlek segítsetek, biztos lesz jó pár kérdés még. De előre is köszönöm, fogjunk bele
-
-
becksim
aktív tag
válasz
torzsa007 #411 üzenetére
Legjobb persze valami linux lenne, de mivel ahhoz kevésbé konyítok, én win7-tel járatom. Volt egy kis probléma az elején, az xp-s géppel szarakodott a hálózati kommunikáció, kellett egy kis regedit, de azóta rendben megy. A szerveren nincs periféria, hanem vnc-vel érem el a nagy gépről.
-
torzsa007
tag
Én is valami atomos megoldásra gondoltam, de hogy belőjek mindent meg minden tökéletesen menjen először egy régi p4-en szeretném kipróbálni.
Szoftveres résszel van gondom milyen oprendszer és milyen programokkal lehet a legbiztonságosabb és legkisebb hardverigényű rendszert összehozni? -
becksim
aktív tag
válasz
torzsa007 #409 üzenetére
Szia!
A legegyszerűbb megoldás erre egy router. Az újabbakra már lehet USB-n meghajtót kötni, és torrent kliens is van bennük.
Én házi szervernek mégis egy kis atomos gépet használok, mert más egyebek is mennek rajta (pl wuala kliens állandóan), azt a router nem tudná. Ezenkívül arról mennek a rajzfilmek a gyerekeknek, hogy ne szaggassam be, ha nyúzom a nagygépet. -
torzsa007
tag
Üdv,
Otthonra szeretnék egy szervert aminek a fő feladata az lenne hogy torrent menjen rajta és a letöltött adatot az otthoni gépek között megosszam, és még egy nyomtatót is megtudjak osztani rajta.
Ehez milyen oprendszert ajánlanátok Linux/Windows, és milyen programokkal tudnám ezt megvalósítani?
Előre is Köszi! -
bambano
titán
Az én ajánlatom két év fegyház.
Informatikai rendszerek működését akadályozni bűncselekmény, amit ide írtál, az erre való felbujtás bűntette, amit szintén zárt forrásúvá tétellel honorálnak.Off-ba raktam így maradhat, hogy érthetô legyen miért lett törölve az eredeti hsz. - Grafiqs
[ Módosította: Grafiqs ]
-
macsek
tag
ha esetleg van még ötleted hogy mit kellene még valósítanom örömmel veszem.
-
macsek
tag
Na látod ezért fordultam én ide.
Belegondolva teljesen igazad van.
Nem voltam magam sem biztos a dolgomban.Tehát akkor amint korábban leírtad úgy fogom csinálni. És akkor elég bele 1 Giga lan is ezek alapján. Ha ezt korábban tudom másképp szervezem a szervert is és a PCI-ba nem háló kábelt hanem sata kártyát teszek. -
Osibaa
senior tag
Szedjük szét légyszi.
"Akkor fog működni a DLNA szerver mert a tv-k csak ezen keresztül játszák le a filmet? "
A DLNA szerver és az internetkapcsolat között tudtommal nincs összefüggés, függetlenül, eltérő portokon működik a kettő. Ezt nem értem miért gondolod, hogy az egyik bekavar a másiknak, vagy miért ne lehetne a modem a routerbe kötve, fejsd ki légyszi.
"Úgy gondoltam hogy a server a bejövő internet kapcsolatát megosztja a router számára és a router meg tovább."
Ilyen van, működhet így, csak az esetedben nem látom értelmét. Ez például akkor jó, mikor van több hálózati eszközöd, de csak a PC-n van WLAN, amin az internet jön. Ilyenkor a WLAN kapcsolatot megoszthatod és a PC-re rákötött egyéb eszközök is a WLAN-on keresztül kapcsolódhatnak az internetre, ezáltal megspóroltad, hogy minden eszközhöz vegyél WLAN adaptert. De a Te esetedben minden adott hozzá, hogy egy egyszerű strukturált hálózatot felépíts.
Új hozzászólás Aktív témák
- Vezetékes FEJhallgatók
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- iPhone topik
- Bővíti a Strix Halo kódnevű dizájn képességeit az AMD
- Milyen okostelefont vegyek?
- Trollok komolyan
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
- TCL LCD és LED TV-k
- OTP Bank topic
- További aktív témák...
- 750W-3000W átalakított tápok eladóak (GPU és ASIC bányászatra is!)
- APC Smart UPS 750RMI 1u magas rack-be szerelhető valós szinuszos szünetmentes vadiúj aksikkal eladó
- Szervertápegységek 800W, 1200W, 1400W, 1600W, 2450W, 2650W, 3400W
- HP 460W-os szerver táp
- Eladó HP 1200W szervertáp HSTNS-PL11 + breakout board + tápkábelek
- ÚJ Microsoft Surface Laptop 7 13.8" 2K - 120Hz Érintő - Snapdragon X Elite - 16GB - 512GB-2 év gari
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- LG 65C3 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- Xiaomi Redmi Note 13 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest