Hirdetés
- Ilyen videokártyát választana a DOOM Slayer
- Üvegben nem szűköldködő GameMax mikrotorony, "lopakodó" alaplapokhoz is
- 14 GB/s-mal olvasó, DRAM-os SSD az ADATA palettájáról
- A készülő legújabb node-ján is kerüli a legmodernebb EUV berendezéseket a TSMC
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Asztrofotózás
- Akciókamerák
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Vezetékes FEJhallgatók
- ASUS ROG Ally
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Koma2525
csendes tag
válasz
szazbolha #35799 üzenetére
Köszönöm a sok információt és a program szimulációt!
Ne harag, hogy nem írtam le, mindkét hangszóró pár 8 Ohm.
Nagyobb dobozt szeretnék, nem a szokásos Hi-Fi hangfalat mert abból van jelenleg 2 pár Fisher, az egyik zárd doboz, a másik dupla mélyes és a hátulján van 1db reflex nyílás(sajnos el kell adnom őket)..
Inkább olyat szeretnék össze rakni, mit kiviszek az udvarra ha épp kint dolgozom, bütykölök, vagy épp sütögetünk/bográcsozunk..
Reflex nyílást előre szeretném, nekem sem jön be ha a hátulján van....
Nézegettem a hangfal rajzaim, kettő rajz tetszik, ezeken gondolkodom...
-
szazbolha
addikt
válasz
Koma2525 #35798 üzenetére
Hátha mást is érdekel:
Ez a SAL SBV 2020/4: [link]
Ez meg az SPA 2530/8: [link]
SAL doboztervek: [link] , sajnos a SBV 2020/4-hez nincs terv, csak annyit írnak hogy videoton (zárt) dobozokhoz passzol.A SBV 20cm-vel próbálkoznék (hamár meg van). Elsősorban mert 4 ohmos.
A magas Qts miatt tényleg inkább zárt dobozba való ez a mély hangszóró. Jobbféle autós hangszórókra jelemzőek a paraméterei.
Kb 20-30l térfogattal érdemes számolni. Elég tisztességes mélyet ér el, majdnem annyit mint a méregdrága Dayton RSS210HF-4 (40 vs 44 Hz @30L zárt dobozban)
Reflexre nem is tudom jól modellezni. Talán 40L-es dobozban 40Hz-re hangolva lenne a legjobb, de nem túl szép a görbe amin a szoba akusztika talán segít 70Hz alatt. [link]Az SPA inkább hangosításra való mint hifire, de attól még lehet jó. Csakhogy ez is inkább zárt dobozba való. És legalább 50L kéne neki.
Ha van hely és olcsó faanyag, akkor minél nagyobb hangfalat építenék.
A közép/magas adja az "irányt", azt kéne fülmagasságban elhelyezni. Egymáshoz minél közelebb. Szerintem az is előnyös ha a mély szintén közel van és reflexnél a csövet előre tenném. Semmi tudományos csak így nekem kellemesebb a hangzás, mintha hátulról verődne vissza.
A belső keresztmetszet ne legyen szimmetrikus (ne legyen téglalap alakú) és ha lehet a mély szekció térfogatát ferde lappal válaszd el a középtől. 15-25 fokos döntéssel, ahogy a SAL tervekben is látható.
Pl. Belső méretek: 20x26x105 ==> 53L 40/13 literre elosztva. -
Koma2525
csendes tag
válasz
szazbolha #35797 üzenetére
Köszönöm a sok infót és a programot, meglesem majd!
Sal mélyem van, 1 pár 200 mm SVB széria mi a videoton hangszórókat tudja helyettesíteni, ezt már bejárattam egy Fisher 3 utas hangfalba ami szépen szól..
Van még 1 pár SPA 250 mm hangszóróm is, erre gondoltam első kőrben, hogy megépítem ezzel a három utas hangváltóval reflex dobozt szeretnék, mert zárt dobozom van.. -
szazbolha
addikt
válasz
Koma2525 #35796 üzenetére
A leírtakból azt gondolom nem tud induktivitást mérni.
Általában 3 utas hangfalaknál a mély hangszórót fizikailag elválasztjuk a középtől (a magasat nem kell - van saját burkolata) azaz a doboza ketté van osztva.
Szerintem ez megjelenik a doboztervekben is. Nyilván a mély hangszóró kapja a sokkal nagyobb rész-térfogatot az egészből. A hangsugárzó (hangfal) alsó frekvenciáját meghatározza a doboz térfogata és a mély hangszóró tulajdonsága. Amit a gyártó ráír frekvenciát az csak jelzés, hogy abban a tartományban működik nagyjából torzítás mentesen és egyenletes hangnyomással.Ha a hangfal tervrajzok az általad választott hangszóróhoz készültek akkor legalább a mélyek terén nem lesz nagy problémád.
Ha viszont nem akkor érdemes lenne a pontos hangszóró típusokat megírnod és ahhoz beállítani, áttervezni a dobozt. Feltéve ha létezik hozzá gyártói T/S paraméter lista.
Elsősorban térfogat szempontjából érdemes változtatni, illetve ha reflex akkor annak a hangolását is előre kéne tervezni.Lehet ez bonyolultnak tűnik, de ha kétszeres bizonytalansági faktort viszel a dologba, akkor lehet feleslegesen dolgoztál.
Az én tapasztalásom az, hogy pár ezer forintos hangszórókból is ki lehet hozni tisztességes hangot. Akár autós hangszórókból is. És ha nem a tökéletest célzod meg akkor a random hangváltóval is működhet valahogy. A random hangváltó + random doboz méret esetén jó eséllyel elveszted a mély hangok egy részét, esetleg kongó béna hangja lesz .Ha SAL mélyed van van akkor érdemes SAL doboztervet választani, pár gyártónak vannak ajánlott doboztervei. Sőt még az is működhet, hogy meglévő dobozba teszünk helyettesítő hangszórót, de legalább hasonlóak legyenek a hangszóró T/S paraméterei.
Legalább Fs, VAS és Qts érték kéne. Én az Unibox-ot használom. Rövid leírás: [link]
-
Koma2525
csendes tag
válasz
szazbolha #35793 üzenetére
Multiméterem tudása:
mérje meg a DC / AC feszültségeket
;a jelenlegi intenzitás mérése
;mérjük az ellenállást
;tesztdiódák
;teszt tranzisztorok
;tesztkör folyamatok folytonossága;
mérni tudja a kondenzátorok kapacitását.Vannak hangfal tervrajzaim, az alapján akarom összerakni a hangfalat.
Ha nem fog szépen szólni, akkor újból kérem majd a segítségeteket, hogy kicseréljem a hangváltó alkatrészeit.. Köszönöm szépen az eddigi segítségeteket!! -
szazbolha
addikt
Kettőt már linkeltem (Jantzen "fekete" fólia kondi és "zöld" ellenállás), ha nincs áttervezés akkor az eredetinek megfelelő értékekkel vásárolnék. Lehetne drágább tipusokat is venni, de az ár nem áll arányban a várható eredménnyel a hangszóró készleted esetében.
A tekercs(ek) adatait nem ismerem, nincs is ráírva. Úgy tűnik légmagosak, tehát azonos értékű (induktivitás / egyenáramú ellenállás) légmagosat vennék a helyébe.
A tekercs általában nem romlik el, nem degradálódik mint a kondi. Általában az ellenállás is tartja a gyártáskori paramétereit.Ha magamnak csinálnám, max a kondikat és magas ellenállását cserélném ki.
Bontásból meg leginkább csak a tekercset hasznosítanám. -
szazbolha
addikt
válasz
Koma2525 #35791 üzenetére
Nem ismerem ezt a multimétert, de ránézésre csak kapacitást tud mérni. De lehet tévedek.
#35792Bass
Szerintem elég ha csak forrasztani tudsz. Egy cseréhez elég.
A magas előtti ellenállást (ha van ilyen) erre a típusra cserélném: [link]
Kicsit wudu, de van aki kihallja hogy tisztábban szól vele a magas.
(az én véleményem szerint a hangszóró tulajdonsága és a forrás minősége többet számít) -
Bass
addikt
-
szazbolha
addikt
Ha kiforrasztod akkor meg lehet mérni a kondikat is.
Ha van még rá keret akkor én cserélném jobbakra (azonos kapacitás és fesz. értékekkel).
Lehet hallható is lesz a változás, de ez nem biztos. De a tudat meg lesz, hogy jobbak vannak benne és 5-10 évig elmuzsikálnak a kondik.
Talán a középkategóriából választanék: [link] -
python1
veterán
válasz
denesdr #35787 üzenetére
Ésss igen, helyes polaritással mértem mindent, a vászon mögött volt fordítva bekötve a behringeren meg inverted-re volt állítva.
Egyszerűen nem sikerült 1-év alatt a kábeleket normalizálni, a jobb magas a bal-ra volt állítva, a center mélyközepe fordított polaritással, a végfokoknál is fordítva bekötve.
Elméletileg most talán jó, de kicsit pihenek most és újra ellenörzök minen bekötést.
Viszont a csilingelős részt azt nem értem, alacsonyabb frekvencián jönne ki? -
szazbolha
addikt
válasz
Koma2525 #35783 üzenetére
A hangváltódon elég kicsik a tekercsek, azaz a váltási frekvenciák elég magasan lesznek 8 ohmos hangszórókkal.
Szerintem a mély/közép váltás 500 Hz felett, a közép mély meg 2,5 Khz felett lesz. (bőven)
A hangszórót lehet kimérni, a hangváltó alkatrészein ott vannak az adatok, kivéve a tekercsen. Ha kiforrasztod a tekercset akkor azt is ki lehet mérni. Elvileg egy jobb multiméternek van ilyen funkciója.De minek kimérni, ha úgysem építed újra a hangváltót?
A másik probléma a kondik elöregedése lehet. Lehet már csökkent a kapacításuk ahhoz képest ami rá van írva és cserérére szorulnak.
Nehéz pálya ez, de egy próbát megérhet ha van faanyagod. -
denesdr
addikt
válasz
python1 #35785 üzenetére
Na hát ez érdekes, mert a váltási frekid elég messze van a csilingelő frekitartománytól, persze miért ne lehetne.
A valódi LR váltás pudingpróbája a reverse null teszt, azaz, ha nem a megfelelő polaritással üzemelnek a hangszórók egymáshoz képest, akkor optimális esetben on-axis-ban egy nagyon mély kioltás keletkezik, helyes polaritással meg szép egyenes lesz frekiválasz.
LR24 esetén akkor tud lenni a legjobb fázisegyezés két hangszóró között, ha azonos polaritással működnek. Ha azonos polaritással nem akar összejönni, akkor vagy az időzítéssel van gond, vagy a váltásban résztvevő hangszóró(k) akusztikus görbéje/görbéii nem követik eléggé a LR24 görbé(ke)t az adott tengelyen.
LR12-nél ugyanez, csak ott az egyik hangszóróak fordított polaritással kell lennie.
Természetesen textbook (szerű) váltások esetében. De DSP-vel viszonlyag könnyen kivitelezhető az ilyesmi. -
Bass
addikt
Sziasztok
Elkezdeném a Translator impactot felujitani de ha már a külseje úgy a belsejét is kicserélném a kábeleket a hangváltóban az alkateészeket. De tanács kellene hogy ugyan ilyenekre cseréljem a kondikat vagy van már (közel 30 éves holmi) jobb is a piacon amikre érdemes lenne.Pár kép hogy miket találtam bent.Az a fehér nem tudom micsoda de gondolom a tömő anyag ragad rá ,majd ezt is letakarítom.
-
python1
veterán
Srácok helyreállt a béke a két hangszóró között.
A magassugárzó polaritását fel kellett cserélnem, és a mélyközép késleltetésén is állítani kellett -14ms-ot.
A végleges váltás LR24/1,82kHz magasnál fordított polaritással, így a fázismenet is sokkal jobb lett.
Szépen elő is jött a csilingelés a driverekből. -
denesdr
addikt
válasz
Koma2525 #35783 üzenetére
Egy szobai hangfalnál rendszerint nem a teljesítmény (pontosabban terhelhetőség) az elsődleges szempont, hanem a jó átvitel, amit a hangváltó, adott hangszórókhoz való hangoltsága ad. Továbbá a teljesítményt nem a hangváltó adja, hanem az erősítő. De nyilván a hangváltónak is van egy terhelhetőségi határa ugyanúgy mint a hangszóróknak.
Lehet, hogy a kiszemelt hangszórókkal beletrafálsz és tetszeni fog a kapott hang, ezt nem tudjuk előre megmondani itt neked. Pontosabban le lehetne szimulálni, hogy nagyjából mi fog történni, ha adottak a frekvencia- és impedanciagörbék a kiszemelt hangszórókhoz, illetve ismert a kész hangváltód pontos kapcsolása, elemértékekkel együtt. -
Koma2525
csendes tag
válasz
denesdr #35782 üzenetére
Tudom, de ha már megvettem szeretném használni..
Ilyen hangszórókra gondoltam:
Mély: zenei teljesítménye 200/140 W, frekvencia-átvitele 45 - 5.000 Hz
Mély közép hangszóró 8Ohm 80/100W 450-13000Hz
Magas: 8Ohm 60/100W 1000-30000HzElég nagy frekvencia tartományt fednek le, ezért gondoltam csak tudják a hangváltó által leadott teljesítményt kezelni...
-
Koma2525
csendes tag
válasz
szazbolha #35780 üzenetére
Tudom így kevés, amit linkeltem hangfalat abban kisebb teljesítményű a hangváltó és a gyári aljzata is csak egyféle képen lehet bekötni, ennek 4-8 Ohmos bekötése van..
Kimérni nem lehet multiméterrel??
Fa anyagom az megvan hozzá, régi gardróbszekrény ami jobb mint a mostani bútorlap.. -
denesdr
addikt
válasz
python1 #35773 üzenetére
Mármint nagyjából 300Hz és 6-7kHz-ig magas ez az utózengési idő 10kHz-nél már jó, de pont ezért hallhatod kiegyensúlyozatlannak a magasak tetejét az alacsonyabb frekikhez képest.
A sima szivacs mellé valószínűleg (sőt, biztos) nem ártana szélessávú elnyelő, ami rendezné a közép- és a középmagas tartományt. -
Koma2525
csendes tag
válasz
szazbolha #35771 üzenetére
Így vettem, nem én szedtem ki a hangfalból, az eladó is vette, de nem építette be..
Gyári csatlakozó aljzatán 4-8 Ohm-ba lehet bekötni, én 8 Ohmba szeretném használni..
Olyan hangszórókra gondoltam, amik szélesebb frekvencia tartományt fednek le, azzal talán nem lesz így gond..
Találtam egy hasonló hangváltó hirdetést [link]Köszönöm a válaszodat és tanácsodat!!!
-
szazbolha
addikt
válasz
Koma2525 #35763 üzenetére
Nem a teljesítmény számít. Szinte biztos, hogy 100W-ig semmi baja nem lesz.
De elég ha megnézed a hangfalat amiből kiszerelted. Arra mekkora teljesítmény van rá írva?Hamár így fordítva csinálod:
Legalább az ki kéne deríteni, hogy milyen impedanciákkal rendelkeztek az eredeti hangszórók. 4-6-8 ohm?
És olyanokat választani az újba, hogy legalább ne legyenek hatalmas kilengések a frekvencia meneten.
Egyébként, ha van egy ilyen hangváltód és kiméred majd a kész rendszert, akkor minimálisan lehet változtatni rajta. Pl. magasat csillapítani előtét ellenállással, vagy kondikat párhozamosan kötni. Középnél és mélynél, stb. -
denesdr
addikt
válasz
python1 #35769 üzenetére
Egyébként én is épp mostanában kíserleteztem tölcsérekkel, mert szintén keveseltem egy kicsit a magasak csillogását. Felszereltem az XT120-at, aminek jóval szélesebb a lesugárzási szöge mint az STH100-nak. Meg is jöttek a csilingelő magasak. Aztán pár hét után csak visszaraktam a korábbi tölcsért, mert hosszútávon, illetve összességében számomra tovább hallgatható, realisztikusabb a nem túl csengő-bongó magastartomány.
Ehhez persze hozzátartozik a szobaakusztika is, szóval ezzel együtt értelmezendő a dolog.
Nálad hogy áll az utózengés? Van mért görbéd hozzá? -
python1
veterán
válasz
ozzy711 #35767 üzenetére
Most méregettem ismét, bekötöttem a "szupermagast", egyértelműen ha a harman görbét célzom meg mondjuk mozinál, akkor hallható zenehallgatásnál, hogy elveszik egy csomó informávió a hangképből.
Na most akkor, ha filmet nézek ott is eltűnnek részletek?
Ha csak a tölcsért mértem és egyenesre állítottam a frekvenciamenetet akkor előjöttek a csilingelések, de úgy meg mozinál zavaró a sok magas. -
python1
veterán
válasz
python1 #35764 üzenetére
A doboz terv ennek alapján készült, annyi, hogy a hangszórók mások, mélyközép, driver de itt a fő kérdés a tölcsér.
Középben nagyon dinamikus, tiszta hangot kapok, de valamiért 10kHz-től mintha a hangszóró amplitúdója rohamosan csökkenne, és hiába próbálom EQ-val egyengetni, ezt a hangszóró már nem tudja egyszerűrn, torzítással sincs probléma, azért is gyanakszom a tölcsérre.
Olcsó gagyi műanyag tölcsér viszont 10kHz felett is szép egyenletes, cserébe a közepe meg gyenge.
Gondolom akkor a járható út a 3-út lenne. -
python1
veterán
válasz
denesdr #35761 üzenetére
Nem is vágtam, egyelőre beraktam egy kreált hangváltót egy olyan magassugárzóval aminek eléggé szép a legfelső tartománya.
Igaz ez is kompresszíós driver, de kisebb az alu dóm keresztmetszete, de van itthon ring sugárzóm, azzal kiegészítve is szépen szól.
Próbáltam ezekkel a nagy tölcsérekkel a kisebb dómmal szerelt drivereket, de pontosan azok is így szóltak, lehet a tölcsérben van ennyi? -
python1
veterán
Jelenlegi felállásban próbálgatom a legjobb hangot kihozni a rendszerből, kizárólag mozira, de azért zenét is lehessen rajta hallgatni.
Viszont valami folyanatosan zavar a hangjukban, hangnyomással rendben minden, frekvenciamenetet szinte simára tudom vasalni, de valamiért nem az igazi így 2 útban, ha egy harmadik hangszórót ? tölcsérrel beillesztek kb.4- 5kHz-től, akkor a helyére kerül minden.
Talán a felső tartományban kevés lehet a nagy tölcsérem, érdemes lenne rágyűrni akkor a 3. útra?
Mèg ezek vannak mindig
Kis "cicergés" finomság hiányzik a magas tartományból. -
denesdr
addikt
válasz
perempe #35756 üzenetére
Mondjuk a .frd mindkét hangszóróhoz megoldható, mert publikálva van nak a nyers görbék, ráadásul már dobozbaszerelt változatban. A .zma-kat jobb híjján le lehet generálni a gyári impedancigörbékről, bár nem tudni, hogy a tölcsér mennyit módosít ezen a kompressziós magas esetében.
-
denesdr
addikt
válasz
perempe #35756 üzenetére
Igen lehet használni .frd meg .zma fájlokat (vagy akár generálni is lehet, ha nincs keznél), de nem valószínű, hogy épp ehhez a tölcsér-driver kombinációhoz megtalálható, részben ezért is említettem a tölcsért, mint bonyolító tényezőt.
Mennyit érhet vagy mennyibe kerül máshol? A Wavecore hangszórók soha nem voltak olcsók. Személy szerint még nem hallottam szólni egyet sem, szóval a hangjukról nem tudok nyilatkozni.
-
denesdr
addikt
válasz
perempe #35752 üzenetére
Persze, minél nagyobb a mély, annál jobb, aztán meg ami elfér/elviselhető praktikusan a szobában.
Faitalt a legjobb áron itt kapsz: [link]
(Az oldalra bejelentkezve látszanak csak a pontos árakat, illetve a többdarabos kedvezmények.)
Mérés nélkül kitalálni egy váltót pl a Mezzo Calpamoshoz, kb mint tűt találni a szénakazalban, főleg a tölcsér miatt. Viszont ha tudsz mérni, akkor onnantól kezdve nem vagy bekorlátozva más által készített tervekre. Saját mérőberendezés viszonylag olcsón megúszható manapság vagy akar kölcsön is kérhetsz. -
perempe
veterán
válasz
denesdr #35751 üzenetére
Még itthon állnak a Fountek és Hi-Vi hangszóróim, de nagyon jól
tudom, hogy mit lehet kihozni egy 6-7" mélyből, vannak korlátai.Később mindenképp 8"/10" mély kell legalább. Az Event, ami 18W
8535 TL-ban, elvérzett a Boogie Street-en, a 8" Monacor SPH-200KE
próbadobozban jó volt, Seas 27TBFC/G és PT2C-8 magasakkal
próbáltuk ki. Én pár éve gyakorlatilag csak komolyt hallgatok;
később jó lenne valami, mert jelenleg S6N szól doboz nélkül; lehet
nevetni rajtam.Esetleg Mezzo Calpamos, ha sikerül jó áron FaitalPro-t szerzni.
-
perempe
veterán
Nézegettem két háromutas konstrukciót, de irreálisan drágák a hangszórók.
BritMon árak (Wavecor hangszórók)
WF223BD02 EUR245,30/TW030WA12 EUR134,20/TW013WA01 EUR70,40
Humble Homemade Hifi Black Box Sonopart.hu árak
Dayton Audio RS270S-8 65420Ft/ RS52AN-8 23648Ft / RS28A-4 34640Ft -
ozzy711
őstag
válasz
Yamahás #35745 üzenetére
Az elvileg 18 dB/oktáv szűrés. Arról a zöld ellenállásról beszéltem egyébként. Valószínűleg azt kell csökkenteni, de nem random, csakis ha a mérés is alátámasztja a hangnyomás különbséget a magas sávban.
Ha neked így tetszik akkor nem is kell bántani, csak gondoltam megemlítem. -
Yamahás
junior tag
válasz
ozzy711 #35732 üzenetére
Jól látod.
Lehet,hogy a közép is erősebb lett,sokat még nem próbáltam. Az "asztalos" munka volt az elsődleges, tegnap szépen sütött a nap,a garázs előtt tudtam fúrni-faragni-festeni.
3 hétig zárva leszek,majd lesz időm próbálgatni,netán, de nem nagyon hajlok rá,módosítani.
Amúgy a mélyhez csak egyetlen Jantzen tekercs van a hangváltóban. A magashoz van többféle alkatrész. -
-
-
denesdr
addikt
válasz
python1 #35733 üzenetére
A bemeneti (vagy global) EQ-t akkor érdemes használni, hogy ha a hangszórók egyéni EQ-zása, váltása már be van állítva (pl 1 méterről mérve) és pl a hallgatói pozícióban nem olyan az átvitel amilyet szeretnénk.
De ezzel érdemes vigyázni, mert, ha jó az 1 méterről mért átvitel, de a hallgatói pozícióban már nem, akkor lehet, hogy a hangsugárzó polárválaszával (on- és off-axis egyenleteség) vagy épp a szobával van komolyabb probléma.
A mélysávban bátran lehet használni a bemeneti EQ-t a hallgatói pozíció alapján (magyarán szobakorrekcióként), de a közép- és magassávra már nem ilyen egyértelmű dolog.
Én akárhányszor a hallgatói pozíció mérése alapján próbáltam beállítani a közép- és magassávot, az eredmény gyengébb lett, mintha 1 méterről, időkapus méréssel (azaz a hangsugárzó saját, visszaverődésektől mentes átvitelét mérve) állítottam volna be.
Sokan félreértelmezik egyébként a szobai target curve-t, mert valójában az nem azt jelenti, hogy beállítjuk EQ-val a Harman görbét egy bármilyen hangfalra a hallgatói pozícióból és onnantól kezdve megvan a tökéletes átvitelünk. A target curve valójában csak azt mutatja, hogy egy jó (vagyis minél egyenesebb) saját átvitelű, jó direktivitású (egyenletes off-axis) hangfal, egy jó akusztikájú helyiségben, a hallgatói pozícióban mérve, eőreláthatólag nagyjából azt az átviteli görbét fogja produkálni.
Ha a másik végéről akarjuk közelíteni a dolgot, azaz utólag akarjuk ráerőltetni a hangfalunkra a hallgatási pozíciós célgörbét, akkor könnyen fordítva sülhet el a történet. -
python1
veterán
Üdv mindenkinek.
Aktív crossoverrel oldom meg a váltásokat, (behringer 2496 ultra pro) és van a bemenetnél is EQ és a két hangszórót is lehet utanként EQ-ni.
A hangszóró váltásoknál rendben, hogy mire van az EQ, de a bemeneteknél is ezt a célt szolgálja, hogy kiegyenlítse a frekvenciamenetet?
A másik, hogy a crossover tervezésénél 1m-ről mérek mindent, és hozom össze a váltást, de ha már az üléspozícióban mérek, borzalmasan rosszak a mért frekvenciamenetek, itt jön a kérdés ismét, hogy akkr a két hangszórót ne is EQ-zam 1m-mérések után, elég ha az ülésőozícióban mért eredményt korrigálom?
Természetesen a váltási pontok, meredekségek, késleltetések beállítása utáni EQ-ra gondolok. -
ozzy711
őstag
válasz
Yamahás #35731 üzenetére
Akkor ha jól értem a Focal ( TC90 TD5-ös ha jól látom ) magashoz és egy db. mélyhez méretezett, bemért hangváltód van, amit kiegészítettél még egy méllyel?
Ha így van, akkor nem csak a mélyed lett több, de a közeped is erősebbnek kell lenni, mivel saccra 2,5-3 Khz-ig szól a közép, ahol belép a magas.
Persze ha neked így tetszik felesleges bolygatni! -
ozzy711
őstag
válasz
denesdr #35728 üzenetére
Az előzmény alapján ( [link] ) akár még jó is lehet a doboz térfogat a két mélyhez is, amit a reflex cső hosszával akár még optimálishoz közeli állapotra is lehetne hangolni.
A gondot inkább én is a hangváltóban látom ( nem igazán látom, mi az az eredeti hangváltó, lehet, hogy a visaton ami az egyik képen is van? ), az így nagyon mellé viheti a hangképet.Yamahás: Én is sokáig fülre lőttem be a dobozaim, de hidd el, hogy a mikrofon ebből a szempontból sokkal megbízhatóbb. Ha a mérések alapján megfelelő az átvitel, akkor fülre is jó is lesz hidd el ( sőt így lesz jó igazán )!
-
denesdr
addikt
válasz
Yamahás #35727 üzenetére
Nem akarok ünneprontó lenni, de ez így pont azért lett kontárkodás, mert nem nyúltál bele a hangváltóba, amit eredetileg 1db 8 Ohm-os mélyközéphez terveztek. A mélyek megduplázása nem csak terhelhetőséget változtatja meg, hanem a keresztváltást is jól megbolygatja, komoly kiemeléseket és/vagy beszakadásokat okozva az átvitelben. Ráadásul a doboztérfogatot is illett volna dupláznod a reflexcső keresztmetszetével együtt, de ez a kisebbik problem, a nagyobbik a váltó (objektíven nézve). De ha neked így jobban tetszik, akkor végülis tök8.
-
Yamahás
junior tag
Csak voltam olyan bátor,és nekiálltam.
A világos az eredeti,az alsó képek ami lett belőle.
A Vifa magasat( az is jó volt) kicseréltem a Focal magasra,és belekerült még egy a Focal közép-mélyből. Nem akartam bele kontárkodni az eredeti hangváltóba,ezért párhuzamosan bekötöttem. Így a hangfal ellenállása 3.9 ohm. Ezt még elbírja az erősítő,4-16.
Még a fekete részeket kell kijavítani,és annyi.
Egyenlőre csak Youtubról hallgattam meg pár HQ zenét,de nagyon szépen szól.
Még egy 20-25 cm-es állvány kell neki,mivel csak 80 cm magas. Most egy dobozon van,és így a jó magasság.
Köszi a segítséget. -
ozzy711
őstag
válasz
tranceplanet #35725 üzenetére
A 10 wattos is bőven elég!
-
denesdr
addikt
A Scan-Speak dobozméretezője szerint 40Hz-nél 17ms már hallhaltó, hogy aztán ez önmagában mennyire jelenik meg vagy a környezeti akusztikával együtt milyen lesz a végeredmény, az előre nehezen meghatározható. Ilyen mély frekvenciákon pl a szoba már szinte integrált részét képezi a hangdoboznak (group delay szempontjából is). Illetve nem tudjuk, hogy lesz-e rajta EQ, mert azzal változhat (mindkét irányba) a group delay is.
Piros vonallal a hallhatósági limit, amit nem tudunk, hogy mi alapján határoztak meg, de meghatároztak mint láthatjuk:
-
Sziasztok!
Tervezgetem a hangfalaimat.
Két hangszóró közül tervezek választani, nagyjából minden az első felé billenti a mérleget, kivéve a Group Delay.
Az elsővel 17ms a legmagasabb érték a megfelelő méretű dobozban, a másikkal pedig 14ms - mindkettő érték 43-44Hz-nél van.
Bass Box Pro 6 progival szimulálva.Ez mennyire hallható különbség?
Köszi!
-
szazbolha
addikt
válasz
tranceplanet #35719 üzenetére
Hasonlót csinálnék mint a philips 9800-asban lévő, csak a kondit kisebbre venném, hogy a meglévő magassal ne szóljon azonos freki tartományban. Gondolom az a cél, hogy 15-20 Khz felett is szóljon. (nem halljuk, de adhat egy ++)
10-16Khz-re tenném a keresztezési frekvenciát. Az előtét ellenállással szabályoznám.Ha 3-4 Khz-en vágod a ribbont akkor a meglévővel majdnem azonos tartományban fog szólni és lesz egy 2 pontból szóló, interferáló hangos magasad.
Ami akár jó is lehet, ha nem előre hanem oldalt vagy a plafonra van irányítva a ribbon. -
tranceplanet
addikt
Sziasztok! Super tweeter projekt. Jelenleg egy JBL Studio 230 polcsugárzó üzemel nálam, szeretném felturbózni a felső tartományt. Érkezik hozzám egy Philips ribbon magas pár, ezt szeretném feltenni a hangfal tetejére, mint super tweeter. Sajnos nincs adat róla, szóval a frekimenet nem ismert sajnos. Az impedancia 4 ohm. A mostani JBL dóm mélyebbre le tud menni ~2000 Hz környéke is akár. Azt olvastam, hogy a ribbon magasakat 3000-4000 Hz környékén illik vágni. Segítséget szeretnék tőletek kérni egy passzív felül áteresztő szűrő elkészítésében! A fő cél, hogy ne vágjam tönkre a mebránt az erősítővel. Gyerek koromban ezt egy sima első rendű váltóval csináltam: egy 4,7 mikrofarád kondi sorban a pozitív csatira és kész. Találtam kapcsolást felül áteresztő szűrőre: [kép] Kondihoz ezzel számolgattam: [link]
Első vagy másod rendű legyen? Erről az oldalról szeretnék mundorf kondikat rendelni és tekercset is, ha másodrendű lesz: [link] A philips 9800 hangfalban van ilyen tweeter ezt találtam a manuálban: [kép] -
Bass
addikt
Sziasztok épp egy Translator impactot újítanék fel csak azt nem tudom hogy miként lehetne eltűntetni az új burkoló lapok csatlakozásait(sarkoknál) normálisan. Csinált már valami ilyet?
-
GTVili
tag
válasz
Jack Oneill #35711 üzenetére
Egyébként én a HDMI-t javasolnám.... már csak azért is, mert így működhet a CEC.... és a TV kapcsolgatja magának a soundbar-t.
Szerintem az optikai csatlakozás ezt nem tudja.... -
válasz
Jack Oneill #35713 üzenetére
Fórumok » TV & Audió » Házimozi belépő szinten (kiemelt téma)
Fórumok » TV & Audió » Soundbar, soundplate, hangprojektorÜdv. A kettő közül valamelyikben biztosan segítenek majd.
-
Jack Oneill
veterán
válasz
fatpingvin #35712 üzenetére
Akkor bocsanat. A valaszt egyebkent koszonom. Esetleg valami tipp, melyik topik foglalkozik ezzel?
-
fatpingvin
addikt
válasz
Jack Oneill #35711 üzenetére
sajnos a reményeid nem váltak be, ez nem az a topik
a válasz egyébként kb az hogy tökmindegy. -
Jack Oneill
veterán
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni! (Remélem, nem rossz topikba írok.)
Adott egy TV (LG lapos TV), amihez egy soundbar-t szeretnék csatlakoztatni. Technikailag melyik csatlakozást javasoljátok? HDMI, vagy optikai?
Tv musorok es mozizas lenne teriteken vele.
Nagyon köszi a válaszokat előre is! -
Sziasztok
Nincs valakinél elfekvőben egy 2 vagy 3utas 4ohm-os hangváltópár? H2000 féle, SAL vagy akármi jó lehet.
-
szazbolha
addikt
-
Primary92
senior tag
Szerintem jobban jársz egy [2.1 erősítővel].
Lehet, hogy olcsóbban is kijön a rendszer, mintha egzotikus hangszórókat vadásznàtok. És még a hang is jobb lehet. -
Yamahás
junior tag
válasz
szazbolha #35704 üzenetére
A "sima" az 6 ohmos. Ha a duplatekercseset is simán kötöm, az is 6 ohm.
Viszont ha a Visaton rajz szerint kötném be a két hangszórót, akkor 3 ohm lenne csak ugye?!
Ezért is gondoltam-kérdeztem,hogy lehet-e esetleg a duplatekercsesnek egy külön hangváltója,a meglevő mellett. Ha igen,akkor hogyan?
Vagy legyen egy teljesen új hangváltó, elfelejtve a dupla tekercset,és simán bekötve.
Az opal 29-be is két egyforma mélyközép van, de külön hangolva.
Itt sok minden van róla, de nekem egy kicsit sok...
https://www.petoindominique.fr/php/mysql_thiele_seul.php?hp=494 -
szazbolha
addikt
válasz
Yamahás #35702 üzenetére
A rajzon 2x8 ohm szerepel párhuzamosan kötve, ami ok. A te duplatekercses hangszóródnak mennyi az impedenciája? 2x2? 2x4? És mennyi azé ami beépítve van a dobozba eredeti?
Elvileg azonos hangszórókat és impedenciákat érdemes párhuzamosan kötni.
Ha az egyik 4 ohm, a másik meg 2+2 (sorbakötve) akkor ok, de eredőjük 2 ohm, ahhoz megh nem lesz megfelelő erősítőd.
Ha az egyik 8 ohm lenne, a másik meg 4+4 (sorbakötve) akkor működne a fenti kapcsolás, és átlagos erősítőre kötés.A duplatekercses T/S paraméterei biztos eltérnek a szimplától, de én megkockáztatnám a párhozamos használatot. Néha azonos típusú hangszórók is sokat szórnak.
-
-
Yamahás
junior tag
válasz
szazbolha #35695 üzenetére
Igen,azt tudom honnan származik a kép,elsők között adja,ha rákeresek erre a hangszóróra.
Igazából csak a kábelezést mutattam vele.
De a lényeg:
Van egy épített hangfalam,amibe 1 magas és 1 mélyközép van. Abba van az 1 tekercses 7V014 Focal sugarzó. Ennek a doboza a Visaton Alto I mintájára épült.
Arra gondoltam, hogy van még egy pár Focal 7V014 DBL, azaz a duplatekercses hangszóróm,amit beletennék a dobozba, az Opal 29 mintájára.
És ehhez a duplatekercseshez kellene hangváltót összerakni. A Visaton Alto II-esben a rajz szerint van. Hagyjam el én is a duplatekercset,és csak az egyik tekercset kössem be én is? Vagy érdemes inkább foglalkozni vele,mert a duplatekercs hozhat annyival többet?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Idővel bárkinek lehet saját Waymo robottaxija
- One UI zápor esett a hétvégén
- FErgeteges frissítés: két rajongói mobil kapott One UI 7-et
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Diablo IV
- Napelem
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Ezentúl Indiában készülnek majd az USA-ban árusított Apple iPhone-ok
- iPhone topik
- További aktív témák...
- B W PS PX8 jó áron eladó
- ÁÁÁ NE NÉZD MEG! A szórakozás, és a multitasking csúcsa, Lenovo Yoga 9i //3 OLED Modell Ajánló//
- UF Lenovo Yoga 9i x360 Érintős Hajtogatós Laptop Tab 14" -60% i7-1360P 16/1TB Iris Xe 2,8K OLED 90Hz
- Xbox Series X 1TB - 2 kontroller + 3 játék szabadon választható
- RYZEN 7 5700X / 32GB RAM / 1TB SSD / RX 6700 XT 12GB / 750W Gold Full Modular - AMD GAMER PC
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 10, Xiaomi Redmi Note 10s, Xiaomi Redmi Note 10 Pro
- IPad Pro 11" (3rd gen) 128GB Wifi+Cellular Akku: 93% Állapot: 10/10 6 hó jótállás!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450s - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 12/13/14 gen processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest