Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• denesdr

addikt

válasz python1 #35733 üzenetére

A bemeneti (vagy global) EQ-t akkor érdemes használni, hogy ha a hangszórók egyéni EQ-zása, váltása már be van állítva (pl 1 méterről mérve) és pl a hallgatói pozícióban nem olyan az átvitel amilyet szeretnénk.
    De ezzel érdemes vigyázni, mert, ha jó az 1 méterről mért átvitel, de a hallgatói pozícióban már nem, akkor lehet, hogy a hangsugárzó polárválaszával (on- és off-axis egyenleteség) vagy épp a szobával van komolyabb probléma.
    A mélysávban bátran lehet használni a bemeneti EQ-t a hallgatói pozíció alapján (magyarán szobakorrekcióként), de a közép- és magassávra már nem ilyen egyértelmű dolog.
    Én akárhányszor a hallgatói pozíció mérése alapján próbáltam beállítani a közép- és magassávot, az eredmény gyengébb lett, mintha 1 méterről, időkapus méréssel (azaz a hangsugárzó saját, visszaverődésektől mentes átvitelét mérve) állítottam volna be.
    Sokan félreértelmezik egyébként a szobai target curve-t, mert valójában az nem azt jelenti, hogy beállítjuk EQ-val a Harman görbét egy bármilyen hangfalra a hallgatói pozícióból és onnantól kezdve megvan a tökéletes átvitelünk. A target curve valójában csak azt mutatja, hogy egy jó (vagyis minél egyenesebb) saját átvitelű, jó direktivitású (egyenletes off-axis) hangfal, egy jó akusztikájú helyiségben, a hallgatói pozícióban mérve, eőreláthatólag nagyjából azt az átviteli görbét fogja produkálni.
    Ha a másik végéről akarjuk közelíteni a dolgot, azaz utólag akarjuk ráerőltetni a hangfalunkra a hallgatási pozíciós célgörbét, akkor könnyen fordítva sülhet el a történet.

• ozzy711

őstag

válasz python1 #35733 üzenetére

elég ha az üléspozícióban mért eredményt korrigálom?

Szerintem igen, mivel a szobaakusztika ezek szerint erősen beleszól a kapott hangba!
    Jelen esetben teljesen irreleváns az 1 méternél mért frekvenciamenet.

Új hozzászólás Aktív témák