Hirdetés
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- OLED TV topic
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Hobby elektronika
- Melyik tápegységet vegyem?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Milyen videókártyát?
- 3D nyomtatás
- A héten érkezik az Xbox alkalmazás az LG okostévékre
Új hozzászólás Aktív témák
-
shalafi66
veterán
válasz
zeltam #36299 üzenetére
Igazából az impedanciaválaszt szokták először összehasonlítani, több értelme lehet, mint az SPL-fr válasznak.
Fogalmazzuk úgy, hogy ez a lehető legkedvezőbb lehetőség, amire minimális esély van, végtelen DF mellett a hangszóró kapcsain, ilyen lenne. De van kábel, az erősítő sem ideális feszgenerátor, stb, esetleg vannak bele nem számolt jósági tényezők, nagyjelű viselkedések. Szóval ettől biztosan nagyobb membránkitérés lesz tapasztalható működés közben.
Illetve a hangolás miatt 35Hz alatt nem igazán terhelhető, 100W-nak megfelelő bemenőfeszültségnél sem (mert itt a 100W nem tényleges Prms=100W-ot jelent, csak Urms=20V-ot).
-
-
shalafi66
veterán
válasz
bkercso #36296 üzenetére
Az a baj, hogy azt nem fogod előre megtudni, csak ha leméred. Rendkívül meghajtásfüggő. Az arányokat látod előre pontosan (kivéve, ha már ismered és beleszámolod a körülményeket, akkor vszeg közelebb kerülsz a valósághoz). Szóval amikor csak így a levegőbe modellezel valamit gyorsan, ne gondold, hogy a mm-ek pontosak lesznek.
A max. bemenőteljesítmény az, amit a felhasználó választ.
-
-
-
shalafi66
veterán
Szerintem ez félreértés, vagy tájékozatlanság.
Ebben a topikban is több ezer esetben segítettem.
"de mivel semmi konkrét referenciát nem adsz meg"
Mindig megadom.
Arról nem tehetek, ha valakinél nincsenek meg az alapismeretek hozzá.
Szóval ezek a dolgok szerintem, nem történtek meg, ez inkább urban legend kategória, előbb-utóbb mindenki megtalálja, aki nem ért velem egyet valamiben, viszont logikus érvei nincsenek. Ezek nem releváns felvetések.#36282Mikisys
"Ettől még nem lesz jobb sem, rosszabb sem a hangsugárzónk"
Minimális esély van rá, hogy jobb legyen, de ahhoz figyelni kell(ene).#36283zeltam
A mechanikai terhelhetőség csökken, nem az elektromos.Összehasonlítani te is össze tudod, legrosszabb esetben egymásra húzod PS-ben.
#36286killbull
"Nem kell nekem itt megszólalnom"
Végülis, ebben egyetértünk.Továbbra sem értünk egyet viszont a többi részében a hozzászólásodnak.
Egyszerűen nem érted, vagy nem akarod érteni amit írok neked, illetve mániásan ragaszkodsz ahhoz, hogy fura dolgokat írj rólam.
Biztos jó szórakozás.
#36287killbull
Ez így van, ahogy én írom az idézetben, a hozzá csatolt képen egy 16 éves hozzászólás van, semmit nem jelent, csak azt, amit már korábban is jeleztem feléd, hogy továbbra sem figyelsz arra, amit írok neked. Illetve, hogy levágtad a dátumjelzést.
Ahogy korábban is jeleztem, ez csak egy ez csak egy fogalmazási mód volt anno, hogy egyszerűbb legyen a kommunikáció akkoriban. Én akkor is és most is, 200+km-re voltam-vagyok Székesfehérvártól, és évek óta nem jártam már ott. Ezzel gyakorlatilag az én igazam bizonyítod. És tök értelmetlen dolgokkal foglalkozol.Ha az én tanácsiam követted volna, akkor megtanulsz elektromos és akusztikai méréseket készíteni, dobozt és hangváltót tervezni, és azzal a tudással képes lennél jobb hangváltót készíteni, vagy megérteni azokat a dolgokat, amiket írtam neked korábban. A Shapirral kapcsolatban írtakat nézve biztos, hogy igazam van, a hangszórók változékonyak, adatlapból tervezni hozzájuk nem lehet, egyedi mérések kellenek, a doboz eredeti állapotában alkalmatlan, és az alap HG2,5 dóm sokkal rosszabbul működik elsőrendű szűréssel, mint másodrendűvel. Igazából ettől többet nem lehet hozzátenni.
#36289zeltam
MiniDSP-s mikrofonok kalibrációjával is voltak korábban problémák, nem biztos, hogy teljesen megbízható a dolog. A Dayton korrekciós fájlok meg teljesen megbízhatatlanok.#36288Rp526
Ellenőrzésre mindig szükség van, pont az előző mondatban írtak miatt is. -
zeltam
tag
Igen úgy van ahogy denesdr írta, a REW-ben kalibrálható az spl értéke. Vannak olyan usb-s mikrofonok melyekben gyárilag benne van az spl kalibráció,ha jól tudom ilyenkor nem is lehetséges a REW-ben megváltoztatni ezt. Itt ír pár mikrofont amit nem kell kalibrálni.
Mérésnél kb. 5mm-re volt a mikrofon a porvédőtől.
-
Rp526
aktív tag
válasz
denesdr #36285 üzenetére
Ha UMIK by default beállításokat használok az tükrözi a valós hangnyomást? Tehát semmit nem változtattam, csak rádugtam gépre. Amennyiben ez nem, úgy soha nem tudok pontos hangnyomást mérni vele, csak hitelesített műszerrel összenézve? Tudom, hogy nem erre való, csak mégis érdekel.
-
killbull
aktív tag
válasz
shalafi66 #36280 üzenetére
Nem kell nekem itt megszólalnom, ott van olvasgass visszajelzéseket!
#36281 #36282 - ezek friss képet adnak rólad, egyiknek se fizetett kommentelő, tapasztalat amit leírnak ahogy én is. Szokásos senki nem ért semmihez és ha adsz is tanácsot az nem jó semmire és a lényeg az hogy minél több H2000 hangszóró ellegyen adva és maximalizálva legyen a javításra behozott hangszórók száma a H2000 nél.
És még mindig te vagy az akire oldalakon át cáfolgatni kellett aki érdemben SEMMIT se segített a Videoton copy domemomhoz amihez neked kis újból kikéne rázni a választ ha annyit kérdeznek tőled hogy milyen kondenzátor kapacitás jó a 4 Ohmos verzióhoz hogy a leglaposabb frekvenciamenete legyen a Videoton Saphireomnak.
A gumiperemes HA 20/10K frekimenete és a csodálatos domenak is ott a frekimenete a te mérésed (csak ezek hasznosak itt kb más nem ami tőled van)
Úgy hogy ezért ment rá vagy 12 000 em mire normális hangja lett és minden perce megérte mert tanultam újat is meg kb örök élet a hangfal mert a mai napig nem akar kirohadni a gumipereme!
-
zeltam
tag
válasz
shalafi66 #36175 üzenetére
Egy nem várt körülmény miatt sajnos nem jutott idő a hobbira de most folytatnám.
Szóval igen ,jut majd jel 40Hz alatt is jel persze , csak ami slágerekben jellemző, ezt ugye az alacsonyabb frekvenciák felé csökkenő
elektromos terhelhetőségre utalva kérdezted? Kicsit a tervezésnél bakiztam ,rossz értékkel számoltam a ref.csőben átáramló levegő max. sebességével. Már közepes hangerőn is zajosak voltak az első verzióban a ref.csövek. Túl kis átmérővel számoltam,
és most hogy megemeltem az átmérőt így már a kész dobozban ez a maximum csőhossz, amit sikerült még behajtogatni a dobozba (fb-45HZ). Ez itt az utolsó méréssel készült összegzett kép a 45Hz es hangolással hasonlítva modellezéssel.
Érdekel a véleményed a modell és az általam mért értékek össszehasonlíthatáságáról. -
Mikisys
őstag
shalafi66-barátunk szokás szerint kiosztja a népet.
Ettől még nem lesz jobb sem, rosszabb sem a hangsugárzónk, ha már építünk.
Én az építést úgy képzelem, hogy legalább 50%-ban Én készítem el a hangsugárzót, leszabatom a doboz anyagát, megveszem a kellékeket, mindent összeszerelek. Megveszem a jónak látszó hangszórókat, - amiket már jó előre kinéztem - mire megvenném, persze, már nincs, vagy módosítottak rajta és lehet elölről kezdeni a tervezést. A hangváltás az külön kellemes elfoglaltság, nem elég kiszámolni, mérni sem mindig elég-segítség, ahhoz már komoly műszerek is kellenek és még akkor sem biztos hogy jó helyen lesz a váltás.
De építeni öröm, pláne ha tetszik a végeredménye és nem csak a két-három-négy zenész által művelt Jazz-zene szól jól, hanem mindenféle hanganyagot képes szépen, élethűen, hihetően megszólaltatni, hosszútávon is kellemes hallgatni.
Na ez már jó hangsugárzó lehet. De készen is ki lehet fogni ilyesmiket, persze, mindennek ára is van, - van min bosszankodni, vagy éppen örülni. Próbáljunk annak örülni, amink van és naponta hallgatjuk, megelégedéssel.Üdv!
-
Gijon
senior tag
válasz
shalafi66 #36280 üzenetére
Elég régóta olvasom a fórumot, de még pozitív, segítő, hozzászólást nem olvastam a “tolladból”. Szerintem a hozzászólások mennyisége nem referencia. Én elhiszem, hogy te mindenkinél jobban tudod a “szakmát”, de érdembeli segítséged sajnos, vagy nem, de konvergál a nullához szerintem. Ez természetesen nem minősíti a tudásod, de mivel semmi konkrét referenciát nem adsz meg, így elég nehéz viszonyítani. (Pl. Általad épített hangsugárzó, stb..,) Szerintem sokan meghallgatnának egy “szerinted” jó hangsugárzót, vagy akár vásárolnának is.., de ismét szerintem ilyet nem találni a kerek földön, mert hát tökéletes nincs, azt csak üldözni lehet.
-
shalafi66
veterán
válasz
Mikisys #36278 üzenetére
mivel azonos hangszórók voltak, az érzékenységük is azonos volt, a HB1 sem volt érzékenyebb, csak jobban kiemelt középtartományban. Az érzékenységet valójában nem 1kHz-en mérik/adják meg hangsugárzóknál.
A Beyma HiFi hangszórói gyatrák voltak, amíg voltak, a Vifa jó volt, ez tény. Vannak jók köztük még most is, de már csak a neve van meg.
#36273killbull
A hangváltótervezés nem így működik. Az univerzális hangváltók többnyire semmilyen hangszóróhoz nem jók igazán. Akár Beyma, akár nem.
#36274denesdr
Sokat segít, és ha normálisan akarod csinálni, elengedhetetlen.#36275bkercso
Viszont, ha igazat akarsz mondani, akkor azt mondhatod, hogy tanulja meg.De ez nem egy félnapos elfoglaltság (ahogy már sokszor korábban is írtam).
#36271killbull
A hangváltótervezés nem random kondenzátorcserélgetésből áll, és teljesen biztos, hogy nem a kondenzátor márkája miatt szól jól az adott kapcsolással az adott hangszóró, illetve abban is biztos vagyok, hogy ha elhoznád, és megmérném azt a Saphirt, amit te jónak hallasz, katasztrófa lenne.Ahogy csinálod az egy káosz. Ezért az eredménye is az.
#36272bkercso
A megmondja a mester, és a random tapasztalatcsere elfér egymás mellett, de más lehetőségek vannak a kettőben. Most egy adott helyzetben én pl. tudom, hogy mi és hogyan működik, azt is, hogy miért, az átlagos fórumozó meg elmeséli, hogy mit hallott. A kettő nem összevethető.#36271killbull
Szerintem nálad hatalmas tévedések vannak, ebben a fórumtopikban referenciám főleg nekem van, 18 éve foglalkozom ezzel. Elég megnézni a hozzászólások számát akár, itt, és máshol is.#36270bkercso
A Jamonál is nulla a hangváltótervezés. A hangszórói meg valahol a Videoton környékén vannak körülbelül. Vagy átlagosan még lejjebb.#36269killbull
Nekem csak jól megindokolt érveim vannak, és természetesen minden állításom bizonyítható.Ismerem a Beyma hangszórókat is. PA-ra jó, de kifinomultabb dolgokra nem.
Belenéztem a PDF-be, amit mutattál, nem egy kidolgozott terv. Egyetlen, valamilyen, és nem túl nagy felbontású SPL-fr diagramot látunk, a hangsugárzó működéséről, de semmi részletes mérés, semmi mérési körülmény, ha már PA, semmi kivezérelhetőség, THD, iránykarakter,ilyesmik a Monacor tervei is, háromból kettő biztosan hülyeség.
Konkrétan ránéztem az FR-6CM tervre.
Vesz egy mélyközepet, 6CMV2, ami feltehetőleg annyira rezonál középtartományban, hogy mindössze 1,3kHz-ig használja, és vesz hozzá egy magashangszórót, 2kHz-es alaprezonanciával, amit ~1,5kHz-től használatba vesz.Remek recept arra, hogy szóljon rosszul egy rendszer. Középtartományban elszálló THD, rossz dinamikus viselkedés, és terhelhetőség szempontjából is problémás egy 25mm-es 3-5W-os lengőcsévével 2kHz alatti hangokat sugározni.
#36268killbull
Csacsiságok, én nem gyártottam neked dómot.És leírtam, hogy meg kell mérni az adott hangszórókat, mert a gyártás eltérései miatt adatlapból dolgozni lehetetlen. Ez a valóság. Ha nem szeretnél tudomást venni arról, ami a lényeg és a realitás, akkor természetesen jogod van hozzá. Nincs ezzel semmi baj, de ettől függetlenül objektíven nézve még az a valós, amit én írtam az adott helyzetről. A többi inkább fantázia.
#36266killbull
Szerintem az idézett mondatom helytálló. Méréseket még nem készítettél a fórum tanulsága szerint. -
tvamos
nagyúr
válasz
Mikisys #36278 üzenetére
Nekem meg van 17 ev nyugdjig, es amit 30 eve meg hallottam, azt mostmar csak odakepzelem, ugyhogy nekem jo a preludium is.
"Ha valaki építkezik, előbb olvasson el legalább egy szakkönyvet, talán abból rájön, hogy igen nehéz minden szempontból jó hangsugárzót készíteni, akár otthoni, akár PA használatra."
Ez mindig kompromisszum, ha gyari, ha epitett. Nincs minden szemponbol jo.
Epiteni jo! Ez a lenyeg. Nem az eredmeny szamit, hanem az ut, ami oda visz.
Akinek meg az eredmeny szamit, az meg megveszi.
-
Mikisys
őstag
válasz
bkercso #36277 üzenetére
Építettem otthonra VT, H2000 és Beyma, Vifa hangszórókból is kétutas hangsugárzókat. A két utóbbi márka egész jól használható volt, de azt a fránya habperemet nem bírom elviselni egyiknél sem, illetve, a Beyma az valódi gumiszélű volt, ez bírta a legtovább a használatot.
-
Még egy rúgás a Preludium-B31(32) - Heybrook-HB-1 párosba: A HB1 azért +3dB-el nagyobb hangnyomásra volt képes, azonos teljesítmény mellet, ami nem megvetendő! Egyiknek sincs igazi basszusa, nekem egyik sem volt, de hallottam mindkettőt, ma sem kellene egyik sem.
-
Ha valaki építkezik, előbb olvasson el legalább egy szakkönyvet, talán abból rájön, hogy igen nehéz minden szempontból jó hangsugárzót készíteni, akár otthoni, akár PA használatra.
Már eljutottam oda (nyugdíj előtt pár órával), hogy kész, gyári hangsugárzókat hallgatok meg, többféle gyártótól és amelyik tetszik hangzásra, azt tösször is meghallgatom, különféle programokkal, majd utána döntök a vételéről.
Üdv!
-
-
tvamos
nagyúr
válasz
killbull #36259 üzenetére
Nem feltetlen csak a vegeredmenyrol, vagy a spurkodasrol szol ez mindenkinek. Lehet, hogy a barkacsolas, az epites orome a fontos. Vagy az, hogy szepen illeszkedjek a butorhoz, esetleg az epito almaihoz\, megepit az ember egy ma mar nem letezo, soha nem volt hangfalait. Vagy akarmirol, ami nekem nem jut az eszembe.
Amikor en az elso hangfalamimat epitettem, 38 eve, otthon impregnalt ciposdobozbol, meg kesobb, 100-szor fenymasolt hangfaltervekbol, akkor meg ez nem igy volt... ha most sikerul a fiammal megepitenem a mostani projektet, akkor ez nekem szin tiszta nosztalgia. Ha jol fog szolni, orulunk. Csak nezzen ki frankon!
(#36275) bkercso
Aki idetéved, mert szívesen foglalkozna ezzel, annak nem mondhatod, hogy vegyen inkább gyárit. Felnőtt emberek vagyunk, el tudja mindenki dönteni, hogy építene vagy vásárolna.
Pontosan.
(#36270) bkercso
Biztos mindenre van gyari megoldas... de az olyan jo, ha epitesz valamit, es az mukodik, mozog, csinal valamit, szol, akarmi. -
válasz
killbull #36273 üzenetére
Én értem, amit írsz. Te is érted, amit én írok?
Nekem a hifi 20 éve hobbim. Pár éve már tudok "jót" építeni. Ez ilyen. Nem a spórolásról szól...Aki idetéved, mert szívesen foglalkozna ezzel, annak nem mondhatod, hogy vegyen inkább gyárit. Felnőtt emberek vagyunk, el tudja mindenki dönteni, hogy építene vagy vásárolna.
-
denesdr
addikt
válasz
killbull #36273 üzenetére
A sok pénz töredékéből vehettél volna egy kalibrált mérőmikrofont (ha van, akkor elnézést!), meg összedobhattál volna egy impedanciamérő jiget, sz.géped gondolom van, a többi ingyen elérhető. Egy kis utánaolvasás, esetleg segítségkérés után szerintem rég nem itt keseregnél.
-
killbull
aktív tag
válasz
bkercso #36272 üzenetére
A Beymát feltudom hozni példának egy adott opció pl akarsz egy 2 utas hangfalat és tetszik a Beyma mint márka. Ezt megkapod a Reflex cégnél mert áttértek a Beyma hangszórókészlethez. Aztán ott a hangváltó amiről már esett szó hogy nem hasraütésszerűen megy az építgetése. Erre is van a Beymának hangolható csillapítás választással akár (csak egy jumpert kell cserélgetni -3 -6 -7,5 -9 db csillapítás) vagy a Reflexé amit belerak, Marad a hangdoboz hogy az asztalos is elkér annyit amennyiért megcsinálod az egészet. Ha meg nem vagy asztalos (én az vagyok) akkor jó móka a fával dolgozni!
Persze én nem akarok meggyőzni senkit de sok pénzem ráment már a tanulásra és ez nem a pozitív része.
Hi Fi is olyan hogy ami árkategóriába gondolkodsz ott tuti találsz gyárit!
Nekem mint mondtam csak a Subwoofer építés tetszett meg a többi része nem, soha többet 3 utas hangfal!
-
válasz
killbull #36271 üzenetére
Szerintem a fórumozásnak nem a "megmondja a mester" az útja, hanem a tapasztalatcsere. Mindeni leírja, mire jutott. A kényes részleteket esetleg csak privátban, hogy ne a kínaiakat tanítsuk (angol fórumon ugye).
Az meg naivitás, hogy olcsóbb építeni, mint vásárolni. Elsőre sosem, de a vásárlás egy másik hobbi.
-
killbull
aktív tag
válasz
bkercso #36270 üzenetére
Pont litániát tudtam volna írni arról mikor megvettem egy Reflex megát és áttértem Eminence márkára milyen rejtelmei vannak mikor egy 102 db magas sugárzó meg 98 db es közép meg egy 98 db mélynek nem tetszik a hangképe és nulláról elkezded áttervezni a primitív 3 alkatrészből álló 3 utas Reflex hangváltót és mikor már 100 000+ ft ot elköltöttél akkor jössz rá hogy hozzá se kellett volna nyúlni. Pont a hozzánemértés az ami miatt írtam le hogy amit ráköltenek az emberek jobb ha elmennek egy ilyen "Prodyn" hangtechnikai üzletbe ha esetemben pl PA ról van szó vagy ha Hi FI akkor csak egyszerű séta és van egy csomó üzlet ahol hallgatózhatsz.
Pont ezért vitáztam a Jantzen vs Remix kondenzátorokról a mesterrel mert ez is egy másik téma hogy mikor erre is elköltesz egy rahedli pénzt és ha kész és nem tetszik a hangja akkor kezdesz megint új hangváltóba, és nincs olyan opció hogy visszaküldeném a beforrasztott alkatrészeket mert nem tetszik. Nincs referencia, láttam már mikor téma volt hogy vedd meg ezeket az alkatrészeket és csináld meg, de hogy ha kész jó lesz e vagy sem arról itt soha nincs szó! Itt opcionális kérdés melyik az egyszerűbb hogy bemész hallgatózni vagy elkezdesz a mesterrel beszélgetni akinek semmi referenciája nincs csak mert azt mondta, vagy mész és rendelsz új alkatrészeket hátha jobb lesz a hangja és csak növekszik a kiadásod haladva a "bemegyek a boltba meghallgatom melyik tetszik szintre" Vagy az én esetem a mostaninál, kb 5 vagy 6 fajta kapacitású kondenzátor volt a Saphiromba mire megkaptam azt a szép csilingelős hangot amit egy másik gyári hangfalam tud és nem visítja le a fejem a közép mert olyan csodálatosra tervezték azt a domeot!
Pont nem így működik a hangváltótervezés ahogy a mester beállítja hogy na akkor itt kell keresztezni és szép egyenes lesz. Szerintem inkább a füled a mérőműszer nem a frekvenciamenet amit egy program méreget!
Én ennyi idő után kb 2004 vagy 2006 körül kezdtem hangfalakat építeni, inkább megyek boltba hallgatózni. De ugye lehet kivételt tenni mikor megéri, és tanultam is új dolgokat egyszerű 6db/ oktáv megoldásnál hangváltóba.
Egyébként amit írsz az egy JBL TLX 100 as megoldás volt és nagyon standard ha fogalmazhatok így mert leegyszerűsíti az egész rendszered tervezését oda hogy max a subwooferrel kell tervezgetni mert 900 Hz en levan választva a 2 csatornás sztereó út és így van ráillesztve a sub, a 2 középmagas meg lehet gyári. Egy 1,42 MH s tekercs a mélynek és egy 22 µF kondi a középmagas részre.
De ja ha van rá keret akkor nagy élmény a 3 utas aktív hangváltót tekergetni!
-
válasz
killbull #36259 üzenetére
Nálam nem férne el két rendes méretű doboz, ezért én 2.1-et hallgatok. Amilyen a választék, inkább készítettem két kis 2 literes zárt dobozt a 8cm-es szélessávúimnak, meg egy 20 literes reflex mélynyomót.
A hangfalépítésben szerintem (ahogy nekem lejött) a hangváltótervezés a legnehezebb. Viszont abból meg pont házilag könnyebb aktívat építeni, mert kereskedelemben kicsi a kínálat aktív hangváltós erősítőre.
Hifi (elektronika) építés: Itt is igaz lehet, mait írsz - mondjuk az első 10-15 évben. Utána, ha ügyes vagy, fel tudsz építeni olyan kategóriába, amit sokan már nem engedhetünk meg magunknak.
De amúgy meg persze, ez hobbi, szerelem, ezt egy percig sem vitatta senki.
Talán annyi előnye helyből van egy DIY-ernek, hogy nem spórolja ki az utolsó gramm fát is a dobozból vagy a fóliakondit a váltóból. És ez már sokat számít!
Hallottam pár Jamo HM-hangfalat, amik annyira nem voltak olcsók, de kifejezetten fájt hallgatni az enyémek után, pedig az én építettjeim se voltak nagy szám hangdobozok, csak volt bennük merevítés meg fülre beállítottam a csillapítóanyagot - ami a Jamo-kból szinte teljesen hiányzott.
Aztán ott vannak a teevezésre talán kevésbé kényes, fázishelyes párhuzamos váltók: kis könyespolcsugárzóba tök jók, mégsem alkalmazzák őket gyári dizájnokba. -
killbull
aktív tag
válasz
shalafi66 #36263 üzenetére
"Komolyra fordítva, nincs igazán forgalmazótól származó terv amit láttam volna, és jó lenne, rossz példát viszont sokat tudok mondani, pl. Monacor/Visaton/SAL Illetve az egésznek a testreszabhatóság az egyik lényege, ha valaki más tervét követed, akkor ez veszik el."
Jellemzően semmi indokod nincs rá ahogy írtam, mert szted minden car akkor az úgy is van. Meg ilyen kínai márkákkal jössz amik megbízhatatlanok, amitől még a H2000 is jobb.
Mondjuk egy Beymát is így minősítesz? Komplett hangváltó és doboztervekkel együtt? [https://www.beyma.com/en/enclosure-designs/]
Ezen is látszik miért írják hogy nem mennek veled semmire csak annyi van mögötted referencia mert te ezt érzed vagy gondolod.
Itt egy példa arra amit a többiek írtak miért nem tanulnak tőled semmit az emberek!
-
killbull
aktív tag
válasz
Donki Hóte #36267 üzenetére
Információ fülön szétnézhetsz!
könnyebb dolgod legyen "* Az oldal jelenleg NEM webáruházként, hanem kizárólag tájékoztató jelleggel üzemel, folyamatos feltöltés, szerkesztés alatt áll !"
Visszatérve a mesterhez ennyit még akartam és ez azokat igazol akik leírták hogy pont nem tanulnak tőle semmit, ahogy én is csak vergődtem itt miatta és saját magamnak kellett megoldanom a problémám!
Szerkeszteni akartam az előző hozzászólásom de ide írom: Ha te lennél a referencia a Videoton Saphiromhoz akkor pont az aki a H2000 nél dolgozott és készítette a H2000 es domeomat nem tudott arra választ adni hogy mi az az érték
ami jó a domehoz és spóroljak pénzt a te szaktudásoddal hogy milyen kondenzátor kéne bele. Helyette oldalakon át olvasgatva a mantrát hogy szerinted ez és ez és az meg amaz mert ennek nem az a baja és hogy ez a hangszóró ennyit tud.
De mindvégig nyitott volt előtted az ajtó mert szerintem elég részletesen leírtam hogy nem tetszik a hangja a domenak és soha semmilyen értékelhető válasz
nem jött tőled hogy az én problémám meglegyen oldva. Közben aki gyártotta a domeot azzal nem megyek semmire!Ennyi!
-
-
killbull
aktív tag
válasz
shalafi66 #36265 üzenetére
Ezt te írtad: "Hogy miért nem sikerült jó hangsugárzót készíteni, azt nagy valószínűséggel magyarázza a hozzáértés hiánya."
Aztán fel van téve a kérdés hol írtam ilyet! Na hol? vagy nincs meg az utolsó beszámolóm a saját méréseimmel hogy végül mi oldotta meg a problémám? Aztán nézegess visszább hányan írják hogy nem jó semmire az amit ajánlasz mert kimerül ott hogy berakod a mérőprogramodba és számolgatsz mert ez a fetished és nem több! Lehülyézel egy 30+ éve hangmérnököt akinek Kecskeméten hangtechnikai boltja van a Prodyn néven és kilyukadunk az elejére ahol te vagy akit elkell ismerni aki soha semmilyen indokot nem ad, se referenciát, csak ajánl valamit ami vagy jó lesz vagy sem!
Én leírtam a tapasztalatom hogy ha valaki elkezd a minőség felé menni az előbb utóbb eljut oda hogy egyszerűbb bemenni a boltba és megvenni a gyárit garanciával. Ha meg laikusként kezdünk hangfalat építeni akkor többnyire ezt az utat akarjuk végigjárni és a végén ott vagyunk amit leírtam.
Hívd fel Janit aztán majd beégsz nála: [Prodyn]
Nem írtam sehol hogy ne építsen senki hangfalat!
-
killbull
aktív tag
válasz
shalafi66 #36263 üzenetére
Sikerült azt megépítenem amire vágytam, szóval hiába írogatsz, pont rólad írják hogy semmilyen referenciád vagy indoklásod vagy linked sincs amikor ajánlasz valamit, szóval pont nem vagy tényező mert nem tanulnak tőled semmit!
A Videoton Saphir csak 16 kHz ig megy fel és papír membrános magassal, és szerintem nem kell indokolni hogy a dome jobb tőle, se azt hogy az elrohadt kondenzátorától jobb a Jantzen Z Cap.
De érv nem érkezett hogy lehet olcsóbban jobbat csinálni egy gyári hangfaltól.
Elsőre meg senki nem fog jó hangfalat csinálni, és mindig ott lesz a "de mi lenne ha ezt máshogy csinálnám" közben rámegy egy csomó pénz, és végül ugyan ott van amit leírtam hogy a gyárit max megközelíti, de egyszerűbb bemenni a boltba és hallgatózni mi tetszik.
-
shalafi66
veterán
válasz
tvamos #36258 üzenetére
Megnéztem a kisebb Stage-et, nettó 45 liter, 35Hz-re hangolva, kb. 35Hz-es alsó határfrekvenciát mutat féltérben, és 200-250W-ig lineáris tartományon belül van. Az érzékenység hasonló, mint a 300-asnál.
"Lehet hangfalat építeni akkor amikor egy gyártó ad tervez hozzá és nem a gyártó készíti el a hangfalat, talán ez az egy kivétel van!"
Hát, a gyártók inkább ne tervezzenek nekem. A távol-keleti üzemben a kislány aki a mágneskört ragasztja nem olyan biztos, hogy rendelkezik ezekkel a skillekkel.
Komolyra fordítva, nincs igazán forgalmazótól származó terv amit láttam volna, és jó lenne, rossz példát viszont sokat tudok mondani, pl. Monacor/Visaton/SAL Illetve az egésznek a testreszabhatóság az egyik lényege, ha valaki más tervét követed, akkor ez veszik el.A használt hangsugárzó oké, de azon is lehet később módosítani akár. A Reflex hangsugárzó egy speciális terület, hangos, de nem annyira szól jól.
Talán még annyira sem, mint a Saphir.
A hangsugárzógyártók nagy része, a termékeik 90%-ában nem tud annyira jó és pontos terveket készíteni, mint amit egy átlag hozzáértő DiY-er.
#36262killbull
"hogy miért nincs igazam"
Szerintem neked igazad van, hiszen csak a saját példád írtad le. Hogy miért nem sikerült jó hangsugárzót készíteni, azt nagy valószínűséggel magyarázza a hozzáértés hiánya. -
-
-
killbull
aktív tag
válasz
bkercso #36221 üzenetére
Nem fogtok szeretni de a hangfalépítés a laikusoknak való és azoknak akiknek talicskázzák a pénzt!
Aki túljut a laikus állapotról az eljut oda hogy vesz használtan hangfalat és eljut anyagilag oda hogy ugyan annyi pénzért amennyiért építene sokkal jobbat kap. Olcsón így lehet minőséget találni. Többnyire azok építenek hangfalat akik azt hiszik majd olcsóbban jobbat csinálnak a gyáritól, de nem így van! Lehet hangfalat építeni akkor amikor egy gyártó ad tervez hozzá és nem a gyártó készíti el a hangfalat, talán ez az egy kivétel van!
Írok példát hangfal építésre!
Pl 2 utas hangfalat akarok szerezni mondjuk házibulihoz.
1: építek új alkatrészekből ami a pénztárcámnak megfelelő pl 70 000 ft!
2. Felmegyek egy Jófogásra és veszek egy pár Reflex Megát amit ha rendesen kipróbálok megspórolok egy rakás szenvedést és lehet jobbat kapok mint amit 70 000 ért összerakok.Vagy Hi FI zés, ugyan ez. Itt is a pénz dönti el a minőséget, és ez igaz a gagyi kínai alkatrészekből nem fog jó hang kijönni és ha gagyi kínai hangfalat veszel készen se lesz jobb. Szóval aki jobbat akar építeni a gyáritól a zsákutcába fog kerülni és vagy eljut oda hogy annyi pénzt költ hangfalra hogy vetekedhet a gyári minőséggel de akkor ugyan ott van hogy bemegy a boltba és megveszi a gyárit.
Az én példám is nézhetjük ami vagy 20 év hangfalazást igazol a mostani Videoton Saphirommal kapcsolatban mikor kb 30 vagy 35 000 ft elment egy 10 000 ft os hangfalra hogy végre jó legyen a hangja. Amit elcsesztem rá pénzt vehettem volna 1 pár Technics polchangfalat ami hasonló minőségben szól mint ahol most vagyok végeredmény.
Az elején írtam a pénzt hogy akinek talicskázzák a pénzt. Szóval itt is ráment a pénzem hogy eljussak idáig. (itt írtam a példát az előbb hogy nem fogsz eljutni a gyári szintig egymagad)
Szóval másra nem jó a hangfalépítés csak arra hogy megtanuld vannak jobb opciók is arra hogy megtaláld azt a hangot amit akarsz.
Talán egy kivétel van az hogy hangfalgyárat akarsz alapítani vagy vállalkozást akarsz ahol konkrétan a hangfalgyártás a lényeg.
Ezért nem fogsz soha konkrét javaslatot látni itt mi a jó. Ha van pénzed öld bele és keresd meg. Ha sajnálod rá akkor menj Hi Fi boltba és hallgatózz.
Van aki egyetért velem és van aki nem, természetesen nem érdekel ki mit gondol, én csak leírtam mit tapasztaltam életem során a hangfalépítés kalandjaim alatt.
Építettem PA, házimozi SUB, Hi FI hangfalakat, ezt így írtam le, az eredmény soha nem vetekedett a gyárival mert mindet eladtam végül. A mostani Videoton Saphir a gyerek koromat hozta vissza és lehet másnak nem is tetszene a hangja ezért van értéke.
Majd eldönti mindenki magában mit akar!
-
-
shalafi66
veterán
válasz
tvamos #36254 üzenetére
Milyen szempontból lenne az jó? Nem CNC ez. A léptetőmotor zaja zavarja a zenehallgatást.
Hát fontos az optimizmus.
Végülis igazad van, még bármi lehetséges.
#36255denesdr
A hangdoboz, az a faanyag összeragasztva. A dobozba vagyis sugárzásjavító foglalatba épített hangszóró (meglepő módon) a hangsugárzó.
Amúgy jelenleg nem használok.#36256bkercso
Meg azért azt is figyelni kell, hogy fb ne csússzon ki a kezelhető tartományból, mert lehet, hogy valaki úgy hallja, hogy jól szól egy bizonyos frekvenciára hangolva, de ott már mondjuk terhelhetőség szempontból nem jó az a hallgatva tetsző fb érték. -
-
shalafi66
veterán
válasz
Donki Hóte #36248 üzenetére
Szerintem nem szól jobban. Meg minden elérhető információ szerint sem. Ez nagyrészt csak hájp meg HFM, meg Darvas, meg angol HiFi biztos jó.
Hogy ki, miért hallja, mikor és mitől jobbnak, az egy bonyolultabb kérdéskör. A Preluk és HB1-ek nagyon változóak, akkor is, de főleg ma már, az M21 javítások miatt is. A D25-ök alapból azok voltak, azóta még inkább, hol hallgatod, milyen meghajtással, stb, a HB1-ből is több verzió volt. Nem hiszem, hogy bárki meghallgatta azonos körülmények között. Kivéve a HFM-et, de abból a cikkből meg számomra annyi derült csak ki, hogy a B32-es dobozában kevesebb volt a csillapítóanyag és ezt nem szerették, illetve jobban tetszett azoknak akik hallgatták, a nagyobb doboz, más akusztikai felüláteresztő karakter, és a kiemelt magastartomány. De ez nem jelenti, hogy jobban szólt volna.A B32 sztem mint koncepció oké volt.
A JPW AP1 is szép megoldás.#36249tvamos
Hát úgy 1-1000Hz ig elég, de inkább teljes hangfrekis tartományban szoktuk.Ne mérj olyasmit, aminek a nevét sem tudod.
Hja igen, szokták így hangolni, meg csillapítóanyaggal is változtatható az alacsonyfrekvenciás viselkedés.
#36250denesdr
xD én is használom a H2000 és saját adatlapokon, amiket készítettem, már vagy 17 éve, régebben, mint a Scanspeak xD
A lényegi mondandó az volt ezzel kapcsolatban, hogy nem befolyásolja lényegesen a modellezés eredményét mélytartományban, mert nem ott hat.
#36234 Megkérdezheted.Sikerült is.
-
tvamos
nagyúr
válasz
shalafi66 #36247 üzenetére
"inkább impedanciát kell mérni"
Oké. Milyen frekvencián?"Mit jelent a "karakterizálom a rendszert" kifejezés nálad?"
Gondolom valami jelgenerátort kötök az erősítő bemenetére, a kimenetére digit szkópot, és mérrk THD-t, rég intermodulációt, meg olyanokat, aminek a nevét még nem tudom. Utána meg ugyan ezt mikrofonnal. Vagy valami ilyesmi. Szigorúan elméletben."a hosszát kellene változtatni" Valahogy így gondoltam:
A narancssárgát toligásznám a türkizben. A zöldesszürke a hangfal.
-
válasz
shalafi66 #36247 üzenetére
A HB1 nem sikerült, azt csak úgy összedobálták.
Persze szubjektíven tetszhet különböző dolgok miatt, de a Heybrook verzió nem hozzáértő munka (és még a hangváltót is megfújolnák a HiFi-ző harcosok ránézésre).
Ezt már hallottam én is, de akkor miért szólt mégis jobban, mint a Preludium
Ezzel a hangszórókészlettel épült sok hangsugárzó, akkor melyik az, amelyik kimaxolta a lehetőségeket?
-
shalafi66
veterán
válasz
denesdr #36233 üzenetére
Nem tökmindegy, mert az egésznek csak nagy induktivitás mellett van hatása. Egyébként pontosan ugyanaz, mint a T-S modell, ugyanazok a paraméterek vannak benne. Utóbbival modellezve is pontosan vissza lehet kapni méréskor a modellezett diagramok értékeit, ha jól csinálod.
Valószínűleg más oka lehetett annak, amit tapasztaltál.#36235Donki Hóte
A HB1 nem sikerült, azt csak úgy összedobálták.Persze szubjektíven tetszhet különböző dolgok miatt, de a Heybrook verzió nem hozzáértő munka (és még a hangváltót is megfújolnák a HiFi-ző harcosok ránézésre).
#36237bkercso
"mert lövésünk sincs, hogy a mérhető dolgokban mit kéne tettenérni a hangminőség jósolhatásához"
Szerintem hangsugárzóknál ez teljesen világos. Ha nem számolsz egyéni preferenciákkal. Ha igen, akkor először azokat kell felmérni, de akkor sem olyan nagyon nehéz dolog.#36241denesdr
"talán az AN hangfalak is ilyenek"
Nem ilyenek.
Volt az a szöveg a Spendor BC1-nél, hogy ebbe aztán beleszámolták/beletervezték a dobozrezonanciák hatásait.Azon olyan jókat nevettem.
#36245tvamos
A mélytartomány ellenőrzéséhez inkább impedanciát kell mérni egy adott hangsugárzón.Mit jelent a "karakterizálom a rendszert" kifejezés nálad?
A csövet hiába "huzigálod", a hosszát kellene változtatni, ha más hangolást szeretnél.
-
denesdr
addikt
-
tvamos
nagyúr
válasz
bkercso #36243 üzenetére
"huzigálják a csövet"
Amugy ezen en is gondolkodtam... csak nem mertem megemliteni.
De akkor mar: Van nekem egy Rode VideoMic, ezzel tudom valahogy karakterizalni a rendszert? Mondjuk berakom egy leptetomotoros alvanyra, es kulonbozo szogekve forditva rakuldok a rendszerre valami teszt hangot a szamitogeprol.
-
-
válasz
denesdr #36241 üzenetére
Életszagúnak hat.
Vannak, akik úgy építenek dobozt, hogy teszegetik bele a homokzsákokat és/vagy huzigálják a csövet, miközben hallgatják, a végső felállítási helyén és zenehallgatási pozícióban.
Ennyit meg lehet tenni nagy számolgatás és mérés nélkül is, kis számolgatás után szerintem... -
tvamos
nagyúr
válasz
bkercso #36239 üzenetére
Az a vegfok, amiben nincs induktivitas, az nincs kesz.
(#36235) Donki Hóte
Azok a hangszorok tok ugyan azok, nem?Nekem csak HS-280 jutott, azt is otthon raktam ossze, hibas anyagokbol, lapra szerelten kaptam a dobozt, a hangszorot meg "olcsositva" vettem. De amikor meglett a Jamo, tuladtam rajtuk.
-
denesdr
addikt
válasz
bkercso #36239 üzenetére
"Hangdobozban mennyire számítanak az egyes hibák?"
Épp a napokban olvastam valamelyik külföldi topikban, hogy a B&C kihozott egy új kompressziós magassugárzót egy addig igen népszerű modell helyett, kijavítva annak hibáit, de a driver csak nem akart fogyni és kiderült, hogy a vevők pont a hibája végett (amiről vagy tudtak vagy nem, de a hatást azt hallották és az tetszett nekik) szerették a régi drivert, és hiányzott nekik a karaktere.
De aztán nyilván vannak olyan hibák, amiket inkább utálnak az emberek, mintsem szeretnek, érdekes az az egész.Vagy pl vannak dobozok, amiknek a falait direkt rezonálósra készítik (talán az AN hangfalak is ilyenek). Ez valakinek tetszik, másoknak meg nem.
-
válasz
Donki Hóte #36235 üzenetére
THX!
-
válasz
bkercso #36237 üzenetére
hsz-végi "erős" állításomat alátámasztandó pl., hogy az API 2520 op-amp mennyire karakteresen jóhangúra sikerült darab, noha annak az elrendezésnek elméletileg hátránya van torzításra. És mégis a torzításáért szeretik - az adta a klasszikus '70-es évek hangjának jó felét min.
De sok építő kerüli az áramgenerátort vagy az LC-szűrést, mert nem értették jól meg a hatásait annak, ha kicsit is elrontják. Csak tapasztalták, vogy nélküle jobb. A studiós gyakorlatban meg vele jobb, ha jól csinálják.
Többen szeretik ezt a nem-bántóan precít irányt otthonra is.Hangdobozban mennyire számítanak az egyes hibák?
-
-
válasz
shalafi66 #36229 üzenetére
Hát akkor légy megleove!
Szívesen olvasnánk erről pl. blogbejegyzést - ha mást nem, rövid irodalom-ajánlót a fent leírtakhoz, amit lehetne linkelni. Én is leírtam pár alap dolgot a hifii elektronikáról. Lehetne eggyel színvonaladabban is fórumozni, mert az ez-nem-jó-az-nem észosztásszerűnek hathat. piece!Valski tanulni jár fórumozni, hogyne! A DuyAuduo-m vagy AudioDIYers-en is leírják a dolgokat. Én is tettem föl ultra beat feseserősítőket, most csak a legegyszerűbben építhető van fönt.
Én így fögöm föl az elméleti részét, hogy egymástól olvasva lehet fejlődni és tapasztalatot cserélni arról, hogy a ma kiszámolható dolgok mennyire és mikor, hogyan számítanak szubjektíve - merthogy Te hallgatod a zenét a lánc végén.
Egyesek és nullák
A jitter, és szorosan ehhez kapcsolódva a mikrofónia (a kábelek alátámasztásáig!) ezerszer részletesen, türelmesen kitárgyalt téma a DAC-os fejeserősítős topikban. Csak ilyen fogalom-megemlítősen, ahogy most te is.
Innentől egy-egy altémát egy értelmes embernek 2-6 hét átlátni, mi számít - ha a fórumokon leírhják a hobbizók, illetve az application note-ok vagy design note-ok, engineering note-ok. Ezeket is be lehetne linkelni topiknyitó hsz-be pl... Nálam blogban van. Ez egy hobbi fórum, nem személyes jószakit topik.Azt, hogy a számításból mi mennyire számít a lakószobai gyakorlatban, tapasztalati szinten lehet szerintem csak hitelesen megközelíteni (ma még?), mert lövésünk sincs, hogy a mérhető dolgokban mit kéne tettenérni a hangminőség jósolhatásához. Ez is gyakran leírt dolog a másik topikban, sokak által megerősítve, de Rob Oease is leírta a könyveiben, mert Linsley Hood is már 15-40+ éve azt a tapasztalattal kapcsolatban, ami ma sem változott.
-
denesdr
addikt
válasz
Donki Hóte #36235 üzenetére
És vajon a hangváltók és a frekigörbék mutatnának különbséget vagy azok is megegyeznek?
-
válasz
bkercso #36221 üzenetére
Mi alapján győződtél meg erről?
Akkor győződtem meg erről, amikor volt szerencsém összehasonlítani egy Heybrook HB1 dobozt egy Videoton Preludium B31 dobozzal.
A (gyakorlatilag) azonos hangszórókészlet ellenére eléggé másképpen szólt a két doboz, a Videoton doboz szépen volt tervezve és mértezve, a HB1 doboz meg "sikerült"
Nincs bajom a Preludium dobozokkal (a mai napig van egy pár B31 és egy pár B32 dobozom
) de a Vidi csak egy tisztes iparosmunka, a HB1 meg egy hangszer.
-
denesdr
addikt
válasz
shalafi66 #36231 üzenetére
Tökmind1, akkor is jobban hasonlított a valóságra az advanced mode-dal modellezett görbe, mint a T/S alapján kalkulált és nem kevés különbség volt a mélytartományban.
Az egészet azért próbáltam ki, mert a T/S alapján kalkulát görbe gyanúsan "szép" volt ahhoz képest, mint amilyen lett kész doboz (és nem a szobaakusztika miatt). -
shalafi66
veterán
válasz
denesdr #36230 üzenetére
Az nem erről szól, csak a komplex impedancia veszteséges Re + Le + (L1 || R1) formája (kb). Semmit nem jelent mélytartományban. Meg ezen nem a dán mérnökök csoportja dolgozott, ahogy a weblap írja, az én infóm szerint nulla közük van hozzá. Pontosabbá sem teszi a mélytartomány modellezését, mert nagyrészt nem abban a frekvenciatartományban hat, ahol az alaprezonancia van.
-
denesdr
addikt
Egyes Scan-Speak hangszórók adatlapjain látható egy úgynevezett "Advanced parameters" mező, ahol a T/S-hez hasonlatos adatok vannak feltüntetve, amit be lehet írkálni a saját modellező szoftverükbe [link] , elvileg ez sokkal jobban le tudja írni, hogy milyen mélyátvitelre számíthatunk az adott hangszóróval, mintha a klasszikus T/S paraméterekkel számolnánk.
Nekem régebben volt SS mélyhangszóróm, amihez meg voltak adva ezek a paraméterek, ki is próbáltam, meg is mértem és tényleg jobban hasonlított a valóságra, mint a T/S paraméterek alapján megjósolt görbe. -
shalafi66
veterán
válasz
denesdr #36222 üzenetére
"Vagy miért van a különböző anyagú membránoknak különböző hangja, még akkor is, ha az átvitelük azonosra van hozva, a torzításuk szinte vagy akár teljesen megegyező."
Azért ez a része inkább urban legend, és nagyjából kizárható, ami másképp szól, az mérhetően különbözik.
"miért mondják az egyik, ha nem a legjobb középsugárzónak az ATC 3" dómját"
Mert mondani mindent lehet, és ilyeneket mondani a legkönnyebb.Semmi nem kell hozzá, csak beszélni az adott nyelven.
#36223bkercso
Ez meg már ilyen, "valaki látta, hallotta, hogy hasonló volt" dolog, annyira van messze a realitástól, hogy simán lehet, hogy csak az észlelő központi idegrendszerében létezik.
Vszeg az akar benne lenni elferdítve, hogy digitális jelet csak analóg eszközökkel tudsz továbbítani.Tehát egyes és nulla nem megy át egy kábelen, csak feszültségszintek, de ez így legfeljebb konyhafizika, vagy mérnök-kocsmai beszélgetéstéma.
#36213tvamos
Hát nem lesz 50 kiló a hangsugárzó, még a nagyobb JBL-lel sem. Valahol 15-20kg körül biztosan meg lehet úszni, és ez már inkább a maximum (főleg, ha nincs benne erősítő). A hangszóró ebből 3-5kg nagyjából. Szóval felemelni enélkül is lehet a dobozt, ketten meg csak megoldjátok.
A kisebbekkel (200-250mm-es autós mélyek), az a probléma, hogy az érzékenységük is kisebb, és korlátozottabbak mélytartományban, meg a magasabb alaprezonancia miatt vszeg kevésbé fognak jól szólni, ha ugyanazt a 20Hz alatti alsó határfrekvenciát célzod meg velük.
De ránézek egy 25-ösre modellezésben, hátha.
HiFi hangszórónál meg ez a kis átmérővel, 30Hz alatti -3dB-es pontot teljesítő kategória vagy nem létezik, vagy nagyon drága, (vagy TL-be lett beépítve). -
shalafi66
veterán
válasz
bkercso #36214 üzenetére
Mert már régen leírtam. Sokszor.
Nyilvánvaló, azóta volt három update-je minimum a T-S modellnek, de inkább négy (amit Klinger még nem is vesz át teljes egészében, tehát a 60-65 évvel ezelőtti elmélet sincs benne). Először a veszteséges, külön paraméterezve alkotórészenként, aztán a nagyjelű, bemenőteljesítményfüggő részek, Xlin, Xmax, Xmech, Vport aztán a kitérésfüggő viselkedés lett hozzá csatolva B*l és Cms profilok, negyedik ami csak részlegesen érinti a dolgot, belső + cső állóhullámok, elhelyezés hatásai, meghajtás, külső környezet, elméletileg ma már ezekkel is számol(hat) egy mélytartományban modellező program.
Nem kell elhinni, meg lehet ezeket nézni, meg utána lehet járni, de ez nem műszaki akusztika óra, én sem vagyok tanár, sztem nem tanulni akarnak többségében a fórumozók, bár ki tudja. De meg lennék lepve.
Hát na, ki kell tölteni a paraméterezhető beviteli mezőket. Meg koncepcióval kell a tervezést kezdeni, és akkor nyilván nem azt építed meg, amit a függvény/képlet eredménye ad (kivéve, ha pont az a célod).
De hogy ebben semmi vallási meg hitkérdés nincs, abban én elég biztos vagyok.
#36216denesdr
Hát alapvető. Persze.#36217bkercso
Nem hiszem, hogy bármelyikünknek jogában állna meghatározni, hogy mi miről szól.Arra van lehetőséged, hogy eldöüntsd neked miről szól, de azt másokra kár lenne ráerőlteni. Nem is lehet.
A kritika le van írva, de most sem nagyon van hatása. Szerintem amit írsz, inkább fordítva igaz, jelenleg épp te kritizálsz valami tudományos dolgot, szubjektív tapasztalatok alapján. Én meg legfeljebb iránymutatást tudok itt adni. Ennyire van lehetőség.A Visaton egy hangszóróértékesítő vállalkozás, nem szakmai igazodási pont. Főleg eladni akar, de hát na, az tényleg csak hobbi szint, amik onnan származnak, az utóbbi 20 évben biztosan. Ahhoz is nagyon sok jóindulat kell, mert vannak olyan hobbiépítők bőven, akik többet tudnak, mint a Visatonos anyagok.
#36218bkercso
Tapasztalat és hit.Ettől lesz helytálló valami? Én is elhiszem, hogy valaki tapasztalt valamit, nincs okom kételkedni benne, de ez így összességében nem nagyon ad használható információkat.
A fórumtopikok meg nem képző intézmények. Se idő, se lehetőség se igény nincs rá, hogy itt tanuljon meg valaki valamit. Eleve a formátum sem alkalmas erre. Folyamatosan érkező rövid hozzászólásokról van szó, amik miatt a régiek egyre inkább elvesznek (te is azt reklamálod, amit már vagy 50-szer biztos leírtam). Ez nem lehet könyvszerű, nem lehet információbázis, csak adott, éppen aktuális hozzászólásokra érkezhet releváns válasz. És ennyi. Ebben ennyi a lehetőség.#36220Donki Hóte
Pedig ez nagyon egyszerű, adott célokra és feladatokra jó hangsugárzót könnyű készíteni. A HFM azért inkább nem értett ehhez, legfeljebb sejtéseik és saját elméleteik voltak, hogy mi rossz (szerintük). Meg az átlagos audio körökben ismert eszméket próbálták ráhúzni adott példákra, de a korrekt információktól ez elég messze volt.
Program nem tud se jó hangsugárzót, se jó hangváltót tervezni, nem arra való. Nem veszi figyelembe az egyéni célokat, elvárásokat. Ezek maximum segítségnek jók. AI esetleg képes lehetne rá, mert adaptív és képes frissíteni a kiindulási információkat.
Amúgy,nem hiszem, hogy sejted mekkora meló végigmérni minden lényeges adatot egy többutas hangsugárzónál úgy, hogy abból tervezni lehessen (főleg a környezettel, kombinálva). Ez így nem egy napos elfoglaltság. Meg melyik Hifi újságíró lenne képes rá? Feltehetőleg egyik sem.
A véletlenül sikerülre végtelen variáció között elég kevés az esély.#36221bkercso
Erre például jó a fórum formátuma, hogy ezektől a hibáktól megkímélj valakit, de összeszedetten is le vannak írva pár helyen.
Megpróbálni miért ne lehetne, de azt is érdemes hozzá tenni, hogy nem rövidtávú célokat választ, aki érteni szeretne hozzá.
A műszeres ellenőrzés kb. elengedhetetlen. Anélkül játék az egész folyamat. Kiszámolsz dolgokat, méretezgetsz építgetsz, de nagy eséllyel a valóság közelében nem lesz az, amit te gondolsz a létrehozott eszközről. Ez sem baj önmagában, csak akkor tudd, hogy ez inkább időtöltés így, valami nagyrészt random eredménnyel. Aki már ezen végigment az tudja, hogy mekkora hülyeségeket csinált régen, és mekkora előrelépés az, amikor az évtizedekkel ezelőtti számolgatások helyett látod egy diagramon, hogy éppen mit csinálsz. -
válasz
denesdr #36225 üzenetére
Ahhoz kell jó érzék, hogy mindig ott változtass, ahol az a legtöbbet számít az adott rendszerben. Ha már tényleg a kábeleknél tartasz - és még mindig nem találtál magadnak más hobbit, akkor ezt is kipróbálod. (Én még nem tartok itt. Csak veszek valami jónak mondott kábelt, örülök neki és pimpelek tovább a kapcsolással...)
-
-
denesdr
addikt
válasz
Donki Hóte #36220 üzenetére
Először is tisztázni kellene, hogy milyen is a jó hangfal, mert az ugye akár személyenként is változhat, ha végfelhasználói szempontból nézzük.
A méréstechnika egyre fejlődik, egyre többet is tudunk róla, hogy mi az ami számít egy hangfal, objektíven jó működéséhez.
Aztán persze továbbra is vannak szürke foltok, amiről nem vagyunk teljesen meggyőződve, hogy miért is úgy van ahogy, pl miért mondják az egyik, ha nem a legjobb középsugárzónak az ATC 3" dómját (régebben árulták DIY célra is, de már nem), miközben nemkívánatos diffrakcióktól hemzsegő hangfalakban (az ATC-k ilyenek) hallhatja csak az ember szólni őket, miért nem tud más gyártó ilyet építeni stb. Vagy miért van a különböző anyagú membránoknak különböző hangja, még akkor is, ha az átvitelük azonosra van hozva, a torzításuk szinte vagy akár teljesen megegyező.
A hifi klasszikus értelmében az lenne a legjobb hangfal, aminek nincs saját karaktere, tehát azt adja ki akusztikusan magából, amit elektromosan beletáplálnak, ilyen pedig ugye nincsen.
Szóval végeredményben én is úgy gondolom, hogy fontosak a mérhető dolgok, de meghallgatás nélkül sajnos nem fog kiderülni, hogy hogyan is szól az adott hangfal. Ez azért történhet így, mert vagy nem mérünk meg minden fontos paramétert és/vagy nem tudjuk a megmért dolgokat egymással kontextusban megfeleően értelmezni. -
válasz
Donki Hóte #36220 üzenetére
Mi alapján győződtél meg erről?
Illetve akkor ezzel azt is állítod, hogy aki hobbiból építene, de nem akar műszerparkot és évtizedes tapasztalatot szerezni, az neki se álljon. Szerintem ennél azért többet is ki lehet hozni ebből hobbi szinten is.
Például - hogy ne csak a levegőbe beszéljek: a leggyakoribb amatőr hibák:
- szemre épít, kicsi lesz a doboz: nincs mélye, csak kopog
- a csövet szemre méretezni - ennél még egy régi képlet is sokkal jobb
- nem merevíti a lapokat
- nem tesz csillapítóanyagot a dobozba: dobozhangja lesz
- nem készít külön légteret a középsugárzónak: a mélysugárzó kiköpi a közép membránját az első megszólaláskor. -
válasz
bkercso #36218 üzenetére
Azt nem tudja senki sem megmondani, hogy hogyan kell jó hangfalat építeni. Annak idején a HiFiMagazinban is csak addig jutottak, hogy hogyan építsenek rossz hangsugárzót
Ha az itt hangoztatott "minden paramétert mérjünk meg, aztán számoljunk" elv igaz lenne, akkor akár egy kisebb hifi újság is csinálhatna jópár mérést különböző hangszórókról, ráeresztené a hangváltó méretező programot a mért hangszórókra és utána elő tudnának állni egy szuper DIY hangsugárzó javaslattal. De ugye nem ez történik, alig van jó DIY hangfal javaslat a piacon.
Meggyőződésem, hogy a jó hangfalakat nem tervezik, nem méretezik, hanem azok "sikerülnek"
-
-
válasz
fatpingvin #36215 üzenetére
Konkrétumok alapján lehetne belátni. Nem úgy ismerem magam, mint aki ne értene meg egy bonyolultabb rendszert - már ha egyáltalán szó esik róla.
Még anno megvettem a Visaton kiadásában a Handbuch der Lautsprechertechnik c. könyvet; abban is hasonló képletek vannak. Ez első gimis koromban volt, még kézi szótárral olvastam. Az excelemmel meg terveztem vagy egy tucat hangfalat, többnyire reflexcsöveseket. Igaz, hogy nem mértem őket, csak egy jobb fejhallgatóval vetettem össze, de nem volt rájuk panasz. Legalább 4 embernek készítettem is akkoriban hangdobozt, ők is szerették. Vagyis égbekiáltó hibájuk nem lehetett.Szerintem megérteném a kritikát, ha az elhangozna végre ebben a nagy szakmaiságban.
Ez egy hobbi topik, vagyis nem az élvonalbeli hangfalakat akarjuk itt túlszárnyalni, csak csinálni valamit, ami használható és még meg is értünk belőle valamit. Erről szól egy hobbi. -
denesdr
addikt
-
fatpingvin
addikt
válasz
bkercso #36214 üzenetére
"Mégis, mit kéne akkor a mezei halandónak tennie, mielőtt építene?"
mondjuk belátni hogy ez az egész nem ilyen egyszerű?imádom az ilyen témákat amikor mindenki azt várja el hogy egy komplex téma ilyen óvodás szinten is emészthetőre legyen leegyszerűsítve és megy a raplizás ha ez nem történik meg.
na mindegy, ez valóban nem fog változni. azért a szakmai, egzakt tartalom remélem nem fog teljesen elveszni ebben a káoszban. -
válasz
shalafi66 #36212 üzenetére
Jó vallási vezető lennél. Merthogy hinni kell neked. Nem írsz konkrétumot, nem linkelsz irodalmat. Persze én elhiszem, hogy "nem jó és túlhaladott", de ez fényévre van a miért-től. Ebből én nem tanulok és más sem, ergo fölöslegesen vagyok itt.
A WinISD akár normálisan is használható, csak nem úgy, ha bepötyögöd a T-S adatsort és megnyomsz egy gombot. Úgy egyik program sem ad jó eredményeket.
Mégis, mit kéne akkor a mezei halandónak tennie, mielőtt építene?Na mind1, nem fog ez változni, úgy tűnik.
-
shalafi66
veterán
válasz
bkercso #36209 üzenetére
De amit számol azt meg fölösleges megnézni, mert egyrészt nem pontos, másrészt hiányos, harmadrészt félrevezető (főleg, ha még kezdő vagy).
Azt meg fejből is tudom, hogy mekkora doboz lehet jó egy adott hangszórónak, de egyébként a táblázat ebben sem segít, értelmetlen több száz litereket fog kiírni egy, az ő képletei szerinti mondjuk nem QB3 T-S arányhoz.
Klinger nem referencia. Tele van hülyeségekkel a könyv (bár ez a része asszem félig-meddig korrekt, hiszen az elméletet nyilván nem ő találta ki, csak hiányos, és túlhaladott).
A friss WinISD-vel nem egyezik az eredmény, nem is egyezhet, a két program teljesen másképp paraméterezhető, más lehetőségekkel. A WinISD akár normálisan is használható, csak nem úgy, ha bepötyögöd a T-S adatsort és megnyomsz egy gombot. Úgy egyik program sem ad jó eredményeket.
És ez nem "benyögés", hanem tény. Személyeskedni meg fölösleges. Szerintem én nem tettem sosem. Vajon kívülről ez is látszik? Légyszíves használj normális hangnemet velem. Pont ezért nem akartam részletezni, mert tudtam, hogy személyes támadásnak veszed, és megsértődsz. Pedig nincsen min szerintem.#36210Donki Hóte
xD Van Harman Törökországban?
Amúgy tényleg.Csak azt nem tudom, hogy lesz a magyarból mogyoró a kínai címkéken néha.
#36208tvamos
A Pio hangszórók általában gyengébbek szoktak lenni, mint a JBL mélyek. És vagy nincsenek még T-S adatok sem, vagy nem pontosak.
De most komolyan mi ez az adatsor.Ennyi a fölösleges infó belőle kb.
A TS-A300S4 így ránézésre valahol a WS1200-hoz hasonló lehet képességekben, de attól kevésbé érzékeny, bár ahogy emlékszem, régebben a Pio-nál kisebb volt a lengőcséve átmérő, 37mm 50 helyett, ami jóval kevesebb elektromos terhelhetőséget jelent. Most erről nincs adat, vagy csak nem találtam.
Hát, bármi a falra/plafonra szerelhető
kérdés, hogy mekkora az a dolog, ami elfér ott. A lehetséges maximális méretekbe belefér legalább maga a hangszóró? Ha nem, akkor tényleg ott a lapos WS1200, amit először írtál.
#36211Honda567
Ahhoz elég, hogy ne menjen tönkre nagyon könnyen a magashangszóró. Hangszórófüggő természetesen, de inkább a 2,2uF körüli értékkel kezdd. Meg nyilván nem polarizált kondenzátorral (NP elkó vagy fólia).
Ha többet akarsz megtudni és pontosabban, akkor el kell árulnod, hogy milyen hangszórókat használtál. -
Honda567
tag
Mühelybe kintre csináltam egy dobozt 16cm mélyközép 4ohm hangszórót tettem bele, van benne egy 8ohm magas is milyen kondit tegyek a magas elé? Ajánlottak nekem 2,2-4,7 mikrós kondit elég az szerintetek?
-
-
válasz
shalafi66 #36207 üzenetére
Hát persze, hogy nem! De nem is kell, mert "Nagyon sok lehetőség egyébként nincs, 40-80 liter, 28-35Hz közötti hangolás bármelyik ma kapható 300mm-es hangszóróhoz jó. Körülbelül."...
Ott van alul, hogy a http://diysubwoofers.org és a Klinger szerint készült (ugyan azok a képletek vannak bennük). A WinISD-vel is egyezik az eredménye. De a semmitmondó benyögésed megint nagyon sokat segített mindenkinek. Meg ne lásd a tevékenységed kívülről, erre vigyázz! Bár ezzel nincs is gond. -
tvamos
nagyúr
válasz
bkercso #36206 üzenetére
Nem ertek annyira az excelhez, hogy tudjak feher mezobe irni.
(#36207) shalafi66
NE! Most akkor hogy?No, mindegy is, most a gyerek is uj igenyekkel allt elo... Ujra kell gondolnom a projektet.
Azt mondja, valami falraszerelheto kellene, amit a plafon ala rakunk, konzollal.Amugy ez a Pioneer TS-A300S4 milyen a JBL-hez kepest?
-
-
shalafi66
veterán
válasz
tvamos #36204 üzenetére
A lényeg itt van.
Szinte ugyanaz, mint a CS1214 volt régen. Csak a neve más, meg valami új membránt vettek hozzá, hogy ne ugyanúgy nézzen ki.A doboz ugyanaz hozzá, 65 liter, 28-30Hz fb.
Hangnyomás-frekvencia válaszban számottevő különbség nincs, a Stage 122 valamivel érzékenyebb, de ami a nagy különbség, hogy akár 800W-ig lineáris tartományon belül marad.
A gyakorlati haszna a nagyobb elektromos terhelhetőségnek és lin. kitérés tartaléknak, hogy feltehetően alacsonyabb THD várható, és lassabban melegszik fel a lengőcséve. -
shalafi66
veterán
válasz
tvamos #36200 üzenetére
Semmi gond a JBL-lel, tizenévek óta ezeket a mélyhangszórókat ajánlom alap mozis szubnak. Csak korábban még CS1214 néven gyártották kb. ugyanezt, és nem 40k, hanem 14 000,-HUF volt az ára.
Azért a Stage 122 inkább, mert jelentősen nagyobb a lin. kitérés tartománya, és az elektromos terhelhetősége is jobb lehet, mert nincs ez a választható 2-4 ohm impedancia.
Viszont a kétféle kapható verzióból ki tudod választani, hogy 2, 4 vagy 8 ohmos hangszórót akarsz-e / tudsz-e jobban meghajtani.Ha tudsz nyomtatni szép sima felületet, és elég masszív csövet, akkor lehet végülis, de ezt inkább a gyantás nyomtatók tudják, a szálassal én inkább nem kísérleteznék.
Ott van amit linkeltem, a logoteches 1000,-Ft alatti áron, abból veszel kettőt, közé meg hosszabbításnak szürke PVC lefolyócső, az is 110mm-es.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ ÚJ Bontatlan Macbook Pro 16 M4 Pro 14CPU/20GPU 24GB/512GB SSD Magyar billent Azonnal átvehető.
- Lenovo ThinkPad P15 Tervező Vágó Laptop -50% 15,6" i7-10850H 64/512 QUADRO T1000 4GB
- Lenovo ThinkPad P15 Tervező Vágó Laptop -50% 15,6" i7-10850H 32/512 QUADRO T1000 4GB
- EJJ! Dell Latitude 7330 -65% "Kis Gamer" Üzleti Profi Ultrabook 13,3" i5-1245U 16/256 FHD IRIS Xe
- Wilbur Smith könyvek (15 db) egyben
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad 110 - Intel N3710 I 4GB I 256GB SSD I 15,6" I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I7 6700 / RTX 2060 6GB / 32GB DDR4 / 250SSD+500HDD
- Bomba ár! HP EliteBook 820 G3 - i5-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 2000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest