Hirdetés
- TCL LCD és LED TV-k
- Fujifilm X
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Apple asztali gépek
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Azonnali fotós kérdések órája
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Chieftec Vista ház: kisebb halaknak
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
alphamooncam
őstag
válasz
Donki Hóte #37098 üzenetére
Őszintén nem érdekel, hogy igaza van-e mindíg, vagy sem ha nem segít.
Álszent dolognak tartom, hogy egy segítségkérésre bejelentkezik, hogy segít, aztán meg manipulálni próbál.
Mondjuk még az sem érdekelne, ha megkapnám az információt, amiért ide jöttem, de nem.
Mond meg őszintén mi lehet a baja kommunikációmmal, hogy ezt szóvá tette.
Netalán érthetetlen, észszerűtlen, megvalósíthatatlan kéréssel fordultam hozzátok. Mi a baja ?
Nem akarom megtanulni, hogyan kell tervezni, mérni stb. erre sem időm, sem energiám.
Csak annyit kértem hogyha hozzáértő megszánna és megadna pár beszerzési helyet ahol a szükséges alkatrészeket 2x4.db-ot beszerezhetek.
Szívesen fényezek ezután bárkit cserébe, fizetni máshogy nem tudok, de nem erről szól segítségnyújtás?
-
shalafi66
veterán
válasz
Donki Hóte #37098 üzenetére
Ez viszont viccnek rossz, komolyan meg nehezen vehető.
-
válasz
alphamooncam #37096 üzenetére
Mi olyan nehéz ebben?
A topik 3 szabályát nehéz megtanulni
1., Shalafinak mindig igaza van!
2., Ha Shalafinak mégsem lenne igaza, akkor automatikusan az 1., szabály lép életbe!!
3., Ha a 2., szabály alapján sem lenne igaza Shalafinak, akkor mindenki kérjen elnézést, igyekezzen nulla kiterjedésű ponttá zsugorodni, bánja meg a puszta létezését is!!!
Shalafi nem azért foglalkozik 50 éve a témával, hogy tudása igazgyöngyeit a disznók elé vesse
-
shalafi66
veterán
válasz
alphamooncam #37096 üzenetére
Légyszíves ne kommunikálj ilyen formában és módon, szerintem a fórum nem erre való.
-
alphamooncam
őstag
válasz
shalafi66 #37095 üzenetére
"Elég nagy segítség, hogy ne csináld meg.
De amúgy tényleg, amit lehet kapni, azt látod a keresőkben.
Nem az a lényeg, hogy te mit kérsz, az elektroakusztikai eszközök nem úgy működnek, ahogy random kitalálod.
Nyilván, ha nem tudod, hogy mit kell kezdeni a kiszámolt tizedesjegyekkel, akkor, tényleg egy újabb jel, hogy ne kezdj hozzá, mert valószínűleg nem jók az elképzeléseid."
Reszelhetjük a fingot napestig, a rendelkezésedre áll az a tudás ami nekem nincs meg, de nem segítesz.Megírtam mire van szükségem, Te pedig csak a kifogásokat tolod.
Legelején leírtam, hogy semmilyen szinten nem értek hozzá, hányszor kell még leírjam, hogy Te vagy a király, csak segíts a megfelelő konkrét alkatrészek összeválogatásában, hogy hol mennyiért tudom megvenni.
A többi rám tartozik.
Mi olyan nehéz ebben?
-
shalafi66
veterán
válasz
alphamooncam #37094 üzenetére
Elég nagy segítség, hogy ne csináld meg.
De amúgy tényleg, amit lehet kapni, azt látod a keresőkben.
Nem az a lényeg, hogy te mit kérsz, az elektroakusztikai eszközök nem úgy működnek, ahogy random kitalálod.
Nyilván, ha nem tudod, hogy mit kell kezdeni a kiszámolt tizedesjegyekkel, akkor, tényleg egy újabb jel, hogy ne kezdj hozzá, mert valószínűleg nem jók az elképzeléseid.
-
alphamooncam
őstag
válasz
shalafi66 #37093 üzenetére
"Látod, jól érezted, ezt nem kell megépíteni, valódi hangszórókhoz nem jó, a számítás is hibás.
Alkatrészboltokban biztos lehet venni RCL alkatrészeket.. Google megtalálja, stb."Nem arra kértelek, hogy kritizáld, vagy ítéletet mondj a projekt felett, hanem arra, amiben pont nem akarsz segíteni !
Mégegyszer.
Szeretnék konkrét alkatrészboltot, ahol ezeket az alkatrészeket megvehetem lehetőleg egy helyen, de ha nem megy egy helyen akkor úgy is jó.
Gyanítom, hogy tizedesjegy pontosságig nem fogok találni pontosan ilyen alkatrészt, alkatrészeket, ezért várhatóan helyettesíteni kell majd más méretezésű alkatrésszel, amiben a googole sem fog segíteni, ehhez kell a tapasztalat és a segítség adási képesség és akarat.
Mivel nem értek hozzá, ezért kértem segítséget, de láthatóan nem akarsz segíteni hiába kértem.
Magyarul írtam.
-
shalafi66
veterán
válasz
alphamooncam #37092 üzenetére
Magyarul írtam pedig.
Bármilyen alkatrész elkészíthető, de ez értelmetlen.
És a számítás is hibás.
-
alphamooncam
őstag
válasz
shalafi66 #37091 üzenetére
"Illetve maga a koncepció is hibás, 23/27mH-s alkatrész megtekerhetetlen épeszű méretben és DC ellenállással, és mélytartományban (ahol működtetni akarod) egy ilyen szűrő igazából működésképtelen."
Magyarra lefordítva nem létezik ilyen alkatrész csak elméletben? Vagy annyira drága, hogy nem éri meg ?
A számítás ezek szerint nem hibás, csak az alkatrészekkel van gond?
P.S.: A 7 ohmos hangszóró az adatlapja/készítője szerint egészen 7.1 ohm-os. Most akkor van ilyen vagy nincs?
-
shalafi66
veterán
válasz
alphamooncam #37090 üzenetére
Már írtam, abban, hogy nincs olyan hangszóró, ami lefedné a megadott paramétereket, se 6 se 7 ohmos (elektrodinamikus) hangszóró nem létezik.
Illetve maga a koncepció is hibás, 23/27mH-s alkatrész megtekerhetetlen épeszű méretben és DC ellenállással, és mélytartományban (ahol működtetni akarod) egy ilyen szűrő igazából működésképtelen.
De ezt is írtam, meg kell tanulni az elméletet (és nyilván akkor már mérni is tudsz), anélkül nem lehet hangváltót készíteni. Internetes kalkulátorokkal, tankönyvi képletekkel, nem lehet hangváltót tervezni.
Plusz megint az van, mint 99%-ban, hallgatni kell rám, mert én megtanultam.
-
shalafi66
veterán
válasz
alphamooncam #37088 üzenetére
Látod, jól érezted, ezt nem kell megépíteni, valódi hangszórókhoz nem jó, a számítás is hibás.
Alkatrészboltokban biztos lehet venni RCL alkatrészeket.. Google megtalálja, stb.
-
alphamooncam
őstag
válasz
shalafi66 #37087 üzenetére
"Nincs értelme megépíteni, csak fölösleges pénzköltés lenne."
Sajnos, pontosan erre a válaszra számítottam.Mégis tudnál segíteni?
Ellátni tanáccsal pontosan a fenti négy alkatrész titkolt, vagy kevésbé titkolt beszerzési forrását, hol a legolcsóbb beszerezni a fenti kapcsoláshoz szükséges alkatrészeket?
P.S.: Épp csak annyi energiát szeretnék fektetni a projektbe, amíg ez elkészül, egyszeri alkalom lesz az építés.
Köszi
-
shalafi66
veterán
válasz
alphamooncam #37086 üzenetére
Nincs értelme megépíteni, csak fölösleges pénzköltés lenne.
A hangszórók típusa sosem lényegtelen, amikor hangváltót készítesz. Előbb lehet, hogy jó lenne megtanulni azt az elméleti részt, ami hiányzik, segítene tartózkodni biztosan ezektől az ötletektől.
Mit szeretnél egyébként elérni ezzel a kapcsolással? Ilyen frekvenciákon többnyire, több okból sem szoktunk használni passzív szűrést.
-
alphamooncam
őstag
Srácok !
Fenti hangváltót szeretném megépíteni, ha nem túl drága.
Semmilyen építési tudással nem rendelkezem, sem elméleti, sem gyakorlati oldalról.
Hangszórók, és dobozaik adottak, tipusuk lényegtelen, csak abban kérem a segítséget, hogy pontosan honnan és mennyiért, milyen kondit és ellenállást vegyek, ami nem teljesen gagyi.
Ha ebben tudtok segíteni megköszönöm.
Budapesti, személyes beszerzés előnyben.
-
shalafi66
veterán
válasz
Donki Hóte #37084 üzenetére
Dehogy is.
Az körben, kívül a rilni, nem törés.
Az normális része minden elektrodinamikus hangszórónak.
Ez a törés (piros vonalon belül), ez meg nem hasonlít a kör általam ismert fogalmaira, ebben a téridőben, ahol élünk most.
De egyébként lényegtelen, hogy kör vagy nem kör, így sem, úgy sem képes arra a hangszóró, amit írtál. +-0,25mm Xmax és 2W-os lengőcséve, meg 0,1 körüli Cms mellett lehetetlen.
Meg hát néhány uF soros kondenzátorral, az 1mm kitéréshez kellene vagy 2-250W
Szóval sehogy sem volna lehetséges.
-
-
shalafi66
veterán
válasz
Donki Hóte #37082 üzenetére
Erre a műveletre, amit írsz, a magashangszóró nem képes, valószínűleg simán csak megnyomták.
Illetve nem igaz, hogy ne lenne benne hangváltó, a szélessávú részen van szűrés, egy kondenzátor minimum.
Az igaz, hogy 20-25k/pár áron már lehet találni értelmes választás hangsugárzót.
#37081troll81
Egyik sem egy nagyon kifinomult hangsugárzó, a 600-asnak jobb a magasa, de a két mély elég gyenge próbálkozás. A 400 MkII-nél meg a magas-közép (is) sz@r. Mondjuk 10kHUF-ért akkor sem drága, de max. eladni lehetne, használni nem vennék ilyeneket. -
válasz
bmiki91 #37078 üzenetére
A magassugárzó (is) valószínűleg kuka. Ebben a hangfalban nincs hangváltó, szerintem valaki rákötötte a hangfalat egy erősítőre, amikor is a magassugárzó túlterhelődött, a csévéje megpróbált kiugrani a helyéről, de a pille nem engedte, így szépen körben betört a membrán
A hangfal javításának legkifizetődőbb módja az, hogy ezt a hangfalat elhelyezed a kuka tetején és veszel helyette 15-20 eft környékén egy használt hangfalat
-
troll81
addikt
arcus ts 400 mk2 vagy 600.
Előbbi 25€ fajna a másik 50€ lenne melyik lenne jobb vétel -
shalafi66
veterán
válasz
bmiki91 #37078 üzenetére
Ezek párszáz Ft-os hangszórók voltak, nem éri meg foglalkozni vele, vagy bármire cserélhetők, ami éppen méretben hasonló, és nem jelent nagy kiadást.
Ha gyűrött a membrán és úgy gondolod, hogy szépen szól, akkor gyakorlatilag tényleg nem éri meg foglalkozni a dologgal. Biztos, hogy nem szól szépen, még eredeti állapotában sem, mondjuk egy átlag normálisabb dóm magashoz viszonyítva.
-
bmiki91
újonc
Sziasztok!
Szereztem egy JVC SP-MXGT91R típusú mini hifi hangfalpárt.
Sajnos mindegyik hangszóróval gondok vannak. Az egyikben a sub nem jó, mindkettőből hiányzik a mélyközép, és mindkettőben gyűröttek a magasak membránjai.
Ez egy Bi-AMP hifi hangfala. A hifi tökéletes, a hangfalakat szeretném felújítani.
Sub: 16 cm, 6 ohm - milyen javaslat lenne a gyári helyett?
Mélyközép: 10 cm, 6 ohm - milyen javaslat lenne a gyári helyett?
Magas: mitől lehet gyűrött a membrán? Szól szépen így is, csak érdekel mi okozhatta? Előző tulaj tette magát angolnak.Előre is köszi a tippeket, tanácsokat.
-
shalafi66
veterán
válasz
lattila29 #37076 üzenetére
Semmi jó. A 22W8534 jó lehet, de más normális új hangszórót nem nagyon láttam mostanában, ami alapállapotában is oké lenne kétutashoz.
A Monacor messziről kerülendő márka. Pontatlan szerelés, elavult adatlapok, rossz hangszórók. Azt semmiképp.
Az árkategória alján a BC25tg15, DX25tg59 van, fölötte 810921 (ha még kapható), D2905 három változata. Efölött meg már kb. ízlés és feladat kérdése
A SEAS dóm, amit írtál, nem rossz, de azon az áron végülis, THD és dinamikus viselkedés szempontjából jobb hangszórót is lehet venni. Vagy egy olcsóbb, hasonló képességű magasat, és a maradék összeget el lehet költeni a mélyközépre.#37075svgyula
Nyilván én látom ránézésre, is, hogy melyik hangszóró, hogyan működik, annyira sok tapasztalatom van, és ha már a kezemben van, akkor meg tudom mérni. Nem értem, hol a probléma (mivel nincs is semmilyen probléma).Nem véletlenül írtam ezt a lehetséges megoldást.
El lehet ezt vicceskedni, de a valóság az, rengeteg olyan német hangsugárzó van, amikhez, kb. a 90-es évek végéig, ugyanazokból a lágyrészekből készültek a hangszórók, mint az akkori SEAS, SS, Peerless, Vifa típusok, és ha normális állapotban vannak, akkor középtartományban mindenképp jobban működnek, bármelyik ma kapható SB, Monacor, Dayton hangszóróhoz viszonyítva.
Mi az, hogy fáradt pille? Ez nagyjából butaság. Normális alapanyagból készült pillék, tervezett működési körülmények között, ez a +-3-5mm-es kitéréstartomány, nem igazán változnak idővel.
Ez nem PA vagy autós műfaj. -
lattila29
csendes tag
Érdekelne akkor viszont több lehetőség: mi a felhozatal két utas reflex rendszerhez 8"- mélyközépbe, és alapvetően mi a probléma a seas magassal, melyik lenne ideálisabb, Monacor DT99?
-
svgyula
addikt
válasz
shalafi66 #37074 üzenetére
Rendben! #37073-ra Tehát szerinted figyelmen kívül kell hagyni a hangszórók működési tartományát és csak úgy "szemre" összeturkálni valahonnan az egy jó eredményt hoz!
Részemről meg is van a tanulság..............
Köszönöm a tanulságos kiegészítést! Akkor nekem is fel kell hívni a német rokonokat hátha van a szemét között valami "szuper" 30éves fáradt pilléjű hangszórójuk -
shalafi66
veterán
válasz
svgyula #37070 üzenetére
Leírtam, hogy mire gondolok, a doboz hangolására. De akkor jól gondoltam, hogy nincs tervezés ebből a szempontból benne. Ez nem a méretekről szól főleg, hanem a működés módjáról, elektroakusztikai tulajdonságokról.
#37073svgyula
Ez teljesen értelmetlen így. Hangsugárzót, jól, nem lehet így készíteni.#37071zeltam
Mivel a Peerless, ahogy van megszűnik, feltehetően a SS DIS is megy vele, mert az is Tymphany termék volt, szegről-végről az egész ScanSpeak az (gazdasági és alkatrész szempontból mindenképp). De majd kiderül, kinek mi éri meg.#37072lattila29
A magashangszóró nem a legjobb választás, de 3kHz fölött biztos működik. Kétutas rendszerhez viszont a mélyközépnél normális középtartomány kellene. Erre a Dayton hangszórók 90%-ban nem alkalmasak. az alumínium SB sem, mert 1kHz fölött nehezen használható. A SEAS szintén problémás, párszáz Hz-nél és 3k-nál is.
A 830869 nem látszik nagyon értelmes választásnak, az is rezonálgat középen, és alapból egy túlhaladott technológia, magas THD-vel középtartományban.
Szerintem, ezektől akkor is jobb eredményt kapsz, ha valami normálisabb használt
hangszórót kibontasz egy régi német hangsugárzóból.
Új hangszórók közül egy ideje már csak a 22W8534 van, ami alá nem nagyon érdemes menni, ha jót szeretnél 200mm-ben, két útban. -
svgyula
addikt
válasz
lattila29 #37072 üzenetére
Szia! Én a részemről úgy szoktam ezt tervezni, hogy először informálódok a beépítendő hangszóró működési tartományáról.
Ha lehet az impedancia "görbét" is megnézem. Ha ezeknek van(kell!!) működési átfedése akkor jó. De ott van még az ehhez
alkalmas hangváltó kérdése is azzal lehet helyre tenni azt, hogy lefedje az egész hallható tartományt és egyik hangszóró se legyen a végletekig kihasználva. Értem ez alatt mivel 2 utas rendszerről van szó egy mély-közép hangszóró ami felfele tud ~4eHz-et a magas pedig 2eHz-tól dolgozik. Ehhez egy 3-3500Hz váltófrekvenciás hangváltó a hangszórók összteljesítményének függvényében. Ami neked fontos lehet még a zenei hatás. Mert ugye van aki szereti kihallani az összes hangszert, van aki a 80-as évek összemosott disco zenéjét szereti, van aki az egybekalapált egymásra üvöltő rockzenét szereti. Tehát mi a fontos mély, közép, vagy kellenek a magas hangok is rendesen? Itt fontos a terhelhetőség(teljesítmény). Vagyis ha szereted a tuc-tuc dübörgős zenét akkor nagyobb teljesítményű mély-közép doboz függvénye és egy közepes teljesítményű magas. Ha viszont tiszta hangzás akkor a magasat is nagyobb teljesítményűt kéne választani. Amúgy sem jó ha az erősítővel hazavágod 2perc alatt a magassugárzót.
Mivel a hangváltók teljesítmény átviteli képessége
is a felépítés függvénye. Azt is ezekhez kell választani. Tehát egy 120W össz teljesítményű hangszóró pároshoz ajánlott a 150W-os hangváltó. Itt találsz kismillió occó és nagyon drága hangváltót ahol ott a keresztfrekvencia értéke is. Van amit lehet kapcsolni is.
Szerintem senki nem fogja megmondani neked azt, hogy egy x típusú mély-közép és egy y típusú magas neked! jó lesz.
Én a magam(!) részéről nem szeretem a két hangszórós hangfalak hangját. Szebben szét lehet választani a hangokat 3db hangszóróval, de ez az én fülem szerint -
lattila29
csendes tag
Sziasztok. Két utas reflex rendszerhez, kb 50 liter körüli doboz mérethez melyik hangsugárzó lehet az ideálisabb (magas: SEAS 27TFFC) ?
- SB Acoustics SB23NBACS45-8
- SEAS CA22RNX
- Peerless HDS 830-869
- Dayton Audio RS225P-8A -
svgyula
addikt
válasz
shalafi66 #37069 üzenetére
"Azoknak a passzív membránoknak nem úgy tűnik, hogy jó lenne a hangolása. Ellenőrizted?" Mire gondolsz?
A láda mérete határozta meg az egészet. illetve az a hely ahova el akartam helyezni. Ezért lett ekkora ez a max ami elfér és erdetileg egy 6.5"-os hangszóró volt benne. Most a 2 kicsi felülete ~40cm2-el kevesebb mint az aktív tölcsér. Így a passzív kilengése kicsit nagyobb mert ugye az 5" az a gumi perem külsején van mérve a hasznos felület meg nincs 4" sem. Itt még a 6,5"-os hangszóróval mennek.
Már az is meghajtotta őket szerencsére ezeknek elég lágy a gumiperemük. A membrán pedig szivacsos felületű(nem engedi át a levegőt!) de kemény műanyag lemez! így nincs semmilyen mellékes zörgés. A nagyobb aktív tölcsér pedig értelemszerűen nagyobb mozgásba hozza őket. Van hely tehát nem ütköznek sehol, a rögzítés pedig alul ragasztott felül pedig esztergált 3mm-es alu gyűrű a gumi peremhez pontosan méretezve. Ugyanez van a hangszórónál is annyi különbséggel, hogy ott alul van egy szintén 3mm-es alu tartó gyűrű és ez van rögzítve a dobozhoz. A hangszóró pedig metrikus csavarokkal van odahúzatva, mivel a belülről kifele felfogatós módszer eleve nem volt lehetséges. -
svgyula
addikt
válasz
shalafi66 #37067 üzenetére
Szia! Gondoltam, hogy valakivel gyártatják. Na de mindegy már megoldódott. Van pár kép. Az első festékréteg amit hátulról kapott. Utána még volt 5 elöl és 5 hátul
Most már elfogadhatóan fújja a levegőt
Sajna nem a legszebb lett mert 2 átalakítás is volt rajta de a hangja nekem megfelel. Most nem "röfög" nem remeg-zörög és szépen tolja a mélyeket, immár mind a három. Oldalt 2db 5"-os passzív hangszóró van.
-
shalafi66
veterán
válasz
xxlongikaxx #37066 üzenetére
Amíg még lehet kapni, bármelyik ScanSpeak Discovery 10-18cm-ig. SPL és fr. tartomány alapján ki tudod választani, melyik jó neked. 10F 10M 10W, 12-15-18W.
Vagy használt hangszórót is ki lehet bontani egy normálisabb hangsugárzóból.
#37065svgyula
Nyilván a SAL-nál nem hangszórót gyártanak, csak megvesznek dolgokat nagy mennyiségben olcsón, és itthon árulják valamekkora haszonnal. Ezért a pénzért ezt lehet kapni. Amúgy nyilván egy mélyhangszóró membránja nem szellőzhet át. Bár... Ezt 5* drágább hangszórónál is csinálta a magyar gyártó egy időben..De ott már senki nem vette észre.
-
xxlongikaxx
aktív tag
A centeremet gondoltam upgradelni mert uj elolapot kell csinalnom butor csere miatt. Van most benne ket hivi M5N es egy morel mtd 29 ket utban.
Kerdes az lenne hogy milyen kozepet ajanlatok hozza hogy javuljon a kozep atvitelem 3 utasra atalakitva. -
svgyula
addikt
Üdvözletem mindenkinek!
Tegnap találkoztam egy eddig még nem látott(számomra) anomáliával! Vettem egy 8"-os SBX 20/30 mélynyomót(SAL) gyártmány vagy ki tudja? Azon kívül hogy a kosáron volt egy sérülés amit ki tudtam javítani azt vettem észre, hogy beszerelés után a mélyládából a membránon keresztül látszott az erősítő LED világítása!Amikor kivettem a hangszórót a levegőt át lehetett fújni a "kevlár" kinézetű
tölcséren! Találkozott már valaki hasonló anomáliával? Nekem az X*10 éves tapasztalatom alapján minden tölcsérnek merevnek és légmentesen zárónak kellene lenni. Vagy ezt rosszul gondolom és ezek így akarják hűteni a tölcsért?
Na mindegy most kapott szigetelés/merevítés-nek kívül és belül is egy réteg festéket mert most nincs itthon semmilyen műgyantám amit még rá tudtam volna kenni. Ja és festéskor először alulról festettem és ahogy megfordítottam ott volt a festék a belső felében. Én eddig úgy tudtam, hogy szitával csak tésztát szoktak szűrni hangszórónak nem jó. Lehet tévedtem?
-
troll81
addikt
válasz
shalafi66 #37061 üzenetére
Itt amiket kidobnak az emberek....
Csak egy Vasas konténert néztem meg múltkoregész fűnyíró motor bármi amire nincs szükség vagy nem indul pici baja van
de borzalom benzines szegély vágó 20€ fűnyíró 20 € 2 éve használom mindkettő T semmi bajuk nem volt csak egy takarítás
-
shalafi66
veterán
-
-
daninet
veterán
Sziasztok!
Szakértsétek meg a projektemElőrebocsátom, hogy szemétből és bontott alkatrészekből készül, a meglévő alkatrészeken felül az időmet fogom már csak rááldozni.
A kérdéseim inkább ökölszabályokról mint pontos akusztikai tervezésről szólnának és tisztában vagyok ennek a limitációjával.
A terv egy boombox. Van jbl flip-em ami kis helyiségbe jó, de sokszor zajos beszélgetés mellett, aztán van a hifim a nappaliban ami tökjó. Ami nincs még az egy nagyobb teljesítményű boombox amit pl a teraszra ki lehet tenni mikor jönnek vendégek. Kiinduló példa az a villogó JBL partybox aminek egyébként kiábrándítóan alacsony hangereje van a méretéhez képest.Nos, a terv az, hogy adott két bontott sony 130mm kistányér amiről semmi infó nincs a neten, illetve rendeltem aliról még két selyem dómot és kétutas hangváltót. A sony hangszórók kellemesen nagy mágnessel rendelkeznek, préselt kosara van, porvédője befelé néz. Viszonylag sokat mozdulhat a membránja szóval valemennyi mélyet biztos lead. Van 2x100W class D erősítőm és bluetooth modulom illetve akkum, ezeket itthon összeszedem.
Illetve van valami potméteres EQ áramköröm amit az line oldalra kell bekötni, azon lehet hangszíneket állítgatni potikkal, az is jó lehet ha kicsit mellémegy a tervezés
A ház 3d nyomtatva lenne, jelenleg kb 18 liter az űrtartalma. Gondolkozok homokkal töltött falakon, nem tudom van-e értelme.
A kérdésem -nyilván- a maximum basszus elérése lenne ezzel a felállással.Ehhez a típusú hangszóróhoz passzív membrán vagy reflex cső a jobb? Van valahol két 10 centis passzív membránom be tudom azt is építeni. Gyanítom a passzív membrán mert JBL is azzal megy, de erősítsetek meg.
A 18 literes belső űrtartalom elégséges lehet egy ekkora eszköznek?
Válasszam szét a sztereo két oldalát egy belső válaszfallal?
Válasszam le a dómokat külön kamrába?
Van értelme homokkal tölteni a 3d nyomtatott ház falát?
Bármi egyéb komment?Első skiccek:
-
shalafi66
veterán
válasz
troll81 #37045 üzenetére
Attól függ, mennyire pontosan mérsz. Nem tenném rá a fejem, hogy a 2,5 ohm teljesen pontos.
De az arányok látszanak legalább.
Minél nagyobb az impedancia, annál jobban szól.
Nagy vonalakban. Z=0,25 mellett sokkal melegebb lenne a csomagtartóban.
De semmivel nem lenne hangosabb szerintem. Bár erősítő, meg kábelezésfüggő is a dolog, szóval így nem lehet megmondani pontosan.
-
troll81
addikt
válasz
shalafi66 #37044 üzenetére
Szia letomitve le kerekítve minden ahol kell.igy nézünk ki .az eredeti állapothoz képest javulás lett szerintem.
Ha ma lesz időm fel csapom erősítőre.
Illetve ha át kötném 0.25 ohmra az változtatna valamin?
Vagy akkor a névleges 1 Ohm erősítő teljesítményhez kerülne közelebb az egész.
Ha jól értem akkor 2.5 ohm körül ellenállás az a jelenlegi ládaval együtt.Az jó lenne 1 .3 Ohm például.
Az erősítő 4.2 kw 2 Ohm 5.5 1ohm ezekhez kellene igazodni
-
troll81
addikt
[link] tálatam egy ilyet használható kategória?
Kb egy 10-es lenne
Érdemes foglalkozni vele? -
troll81
addikt
válasz
shalafi66 #37034 üzenetére
A hátsó fala döntött és a port közt 10 cm körül vagyunk.
A plusz 6 cm van értelme vagy először így fussunk egy teszt kört vele?
Azért kérdezem mert Ki veszem az eg szét és mindent kerekitek le felső maroval.A gyári gumi peremem megsínylette az éveket nézek alá valamit
-
shalafi66
veterán
válasz
shalafi66 #37028 üzenetére
Sp=a*b
Sp=12*40,4=484,8cm^2
r=√(Sp/3,14)
r=√(484,8/3,14)=12,425cm
L'=r*3,14/4
L'=12,425*3,14/4=9,754cm
Tehát a torkolati tényező kb. 10cm, ezen a távolságon belül nagyjából együtt mozog a levegő a csőben lévő levegővel, ezt a távolságot kell tartani a belső nyílással szemben lévő faltól legalább.#37032troll81
Hangszóró alatt tömíteni, valamilyen összenyomható rugalmas szivaccsal szoktak, az legalább bontható később is könnyen. -
troll81
addikt
válasz
shalafi66 #37030 üzenetére
A hossza meg kb 60cm lehet ma mégegyszer össze nézem rakom.
Mérek párat tömítés és a belső összes élt lekerekítem felső maroval amennyire tudom,ne legyen él sehol.
A hangszóró alá mit javasolnal?
Van vele meló rendesen már párszor szét lett szedve....
De alakul akkor úgy néz ki
Köszönöm szépen a segítséget -
shalafi66
veterán
válasz
Donki Hóte #37011 üzenetére
Semekkorába.
De biztos, hogy hangosabb mélyben egy b-reflex dobozban, mint zártban. 50-60l 35Hz-re hangolva kb.
Nem tudom.
Az akai magas 6k fölött szól, 8-10kHz fölött használható. Ez ilyen 300Ft-os hangszóró. A HA25 2kHz körül nagyon hangos, rezonál, 5-800Hz fölött nem kellene használni, de az Orion dóm meg 1k alatt működésképtelen. De igazából mindegy, úgysem fogod megmérni.
#37012troll81
Oké, ha sikerül, meg tudod nézni bármikor a hangolási frekvenciát legalább. -
válasz
shalafi66 #37004 üzenetére
Köszi a megerősítést abban, hogy ez a terv se nem jó, se nem szép.
A VT HA25/10KS hangszóró egy elvileg eléggé elterjedt és ismert típus volt, a paraméterei alapján mekkora bassreflex dobozba érdemes rakni?
Ha ejtem a SAL 13 cm-es középsugárzót, az Orion kék dómot berakom középsugárzónak és ilyen Akai magassugárzót rakok be, az javít, vagy ront a helyzeten?
Ebből az Akaiból van 4 db, 2-2 db-ot is tudok rakni a dobozokba...
-
shalafi66
veterán
válasz
troll81 #37007 üzenetére
A dobozba építve kell megmérni, amiben használni akarod, a csővel amit szántál hozzá. Az impedanciaválaszból látszik a doboz hangolási frekvenciája pontosan.
A négy lengőcséve részt, méréshez érdemes sorosan kapcsolni, úgy jobban látszik majd a különbség mélytartományban.
-
shalafi66
veterán
válasz
Donki Hóte #37003 üzenetére
xD mindent levezettél, nincs szabad hely a terveidben, mit lehet ehhez még hozzátenni?
Jobbat úgysem akarsz belőle csinálni, rosszabbat meg lehetetlen volna.Mindenesetre, a tervedben vannak elméleti problémák. A középhangszóró életképtelen, az Orion közép meg nem magas. Ha rezonáns mélyeket akarsz, akkor nem zárt dobozzal kell használni a mélyközép hangszórót.
#37002troll81
Valószínűleg magasabb lesz a hangolási frekvencia, mint 30Hz, ami szerintem itt nem jó. De meg kellene mérni. -
Az ember, amikor hangfalat vásárol/épít, akkor igyekszik a minél inkább kiegyenlített hangképre, a jó térbeli képet adó sztereó színpadra, az erősítőt nem túlterhelő hangfalra szert tenni
Na, ezt most el lehet felejteni
Lassan elkészül a verandánk beépítése, valami dögös hangot adó, erős mélyeket és magasakat adó hangfalat akarnék építeni, ami bír legalább 40-60W teljesítményt
Fedett helyen, de kültérben lévő hangsugárzókról lenne szó, sztereó kép nem érdekes, kiegyenlített hangzásra nincs igény, de jó lenne, ha a mélyek és a magasak jól érvényesülnének. Gondoltam, hogy megépítem az év übergagyi hangfalait
Sokat nem szánnék rá, ezért szétnéztem otthon a kallódó hangsugárzók között. Van jópár régi, 13, 16 és 25 cm-es hangfalba való hangszóró, meg pár 16-17 cm-es Pioneer autóhifi hangszórópárom (még a régi korszakukból
).
Első nekifutásra egy pár Videoton HA25/10KS hangszórót találtam a legjobbnak a mélysugárzók szerepkörére, mégiscsak 25 cm a membrán, ez talán értelmezhető mélyeket ad félszabad térben is, talán megmozgatja kicsit a levegőt.
Középsugárzónak egy pár 13 cm-es SAL SR1315 hangszórót találtam
a legjobbnaka legkevésbé vacaknak a rendelkezésre álló hangszórók közül.Magassugárzón még gondolkodok, vagy egy pár kék színű Orion dóm magas/közép sugárzó fog bekerülni (nem cél, hogy a denevéreket távirányítsam, elég az a tartomány, amit a kék Orion dóm lefed), vagy veszek egy pár olcsóbb tölcséres magasat.
Az adott típusú mélysugárzót tudomásom szerint a Videoton csak zárt dobozba építve hozta forgalomba, nem hiszem, hogy nekem kellene bassreflex doboz hangolásával bajlódni, úgyhogy a tervek szerint marad a zárt sugárzó
A dobozt nagyjából 35-40 literesnek képzelem el, paraszti OSB lapból elkészítve (a veranda fa oszlopainek színére lazúrozva, hogy beleolvadjon a környezetbe), a tető alá rögzítve.
Az erősítő egy 2x60 (80) wattos D osztályú bluetooth képes erősítő lesz, annak elég jó a hatásfoka és bírja a gyűrődést.
Ha kevés lenne a basszus, akkor van egy (sajnos csak egy db) 30 cm-es DB (ez talán a DiBeisi rövidítése, le van kopva a felirat) mélysugárzó, kap a rendszer egy sub kiegészítést a sorokba.
Ha valakinek van valami ötlete a fentiekhez, akkor ne tartsa magában
Új hozzászólás Aktív témák
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 5 lemezes és digitális felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- HP Victus 15-fb1002AX - 15,6"FHD IPS - Ryzen 5 7535HS - 8GB - 512GB SSD - RTX 2050 - Win11
- Azonnali készpénzes félkonfig / félgép felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Bomba ár! HP EliteBook 830 G5 - i5-8G I 8GB I 256GB SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest