- Csendességre törekvő mechanikus klaviatúra jött MSI logóval
- Láncba köthető DeepCool ventilátor az ARGB fények kedvelőinek
- Hamarosan birtokba vehető az AYANEO legújabb handheld gépe
- Nyáron jön az Acer oktatási rendszerbe szánt, ChromeOS-t futtató tabletje
- Nagy képátlójú, 4K-s QD-OLED monitor jön az Acertől, ami Calman plecsnit kapott
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Hobby elektronika
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- 3DFX
- Apple asztali gépek
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Karnyújtásnyira van Kína a HBM2 memóriák gyártásától
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- Melyik tápegységet vegyem?
Új hozzászólás Aktív témák
-
shalafi66
veterán
válasz ozzy711 #36164 üzenetére
"Ez a hozzászólás mennyiben tartozik a "házi hangfalépítéshez"?
Említette itt valaki, hogy ilyet akar készíteni?"
Minden elméleti segítség hozzá tartozik."Hogy jön ide a hozzászólás mennyiség, nem már!"
Öööö, talán úgy, hogy aktívan vettem részt a topik életében, és több ezer alkalommal segítettem másoknak? Szóval tudom, hogy mikben kellett a segítség.
Az átlagos és leggyakrabban előforduló verzió, hogy valaki építeni akar már meglévő/olcsó hangszórókból, erős költségkorláttal. Néha még annyira nehezített a pálya, hogy egy árva gyártói/forgalmazói mérés sincs, csak saccolni kell, és valamennyire összelapátolni egybe az egészet, korábbi tapasztalatok alapján.
Az utóbbi időben ebbe a körbe jöttek be a hordozható(bb) vagy DiY BT hangsugárzók is.Második ritkább verzió, amikor sikerül nulláról elindítani a projektet, tudunk segíteni hangszóróválasztásban, doboztervben, esetleg próbáljuk rávenni bármilyen elektroakusztikai mérésre, legalább a könnyített elméleti anyagok elolvasására azt, aki kérdezett. Ehhez a típushoz tartozik a netes, mások által megosztott terv másolása is.
Harmadik, legritkább eset, amikor eleve valamilyen elméleti kérdése van az ide tévedőnek. Esetleg előismerete is van a témáról.
Futottak még kategóriában előfordul hibás hangszóró helyettesítése, hangváltó javítás, visszarajzolás, kész/gyári hangsugárzó javítása, kábeles, alkatrészes, stb kérdés.
És ezzel nagyjából lefedtük a topik tevékenységének több, mint 90%-át. A fentiek egyikéhez sem feltétlenül kell meghallgatásos tapasztalat, random hangszórónál nem segít, úgysem hallottad, gyári hangsugárzónál fölösleges, ott az eredeti, vagy azt közelítő állapot a cél, elméleti kérdésben nem segít, de ettől függetlenül miért ne lehetne hozzáfűzni bármihez is, csak azért ne arra alapozva vonja kétségbe valaki az elméleti rész működését, mert az már egy picit kellemetlen...
"Nem tudom neked mit jelent a "pontos, de a 100% pontos ismeret egyáltalán nem szükséges, ( pl. nekem tök mindegy hogyan épül fel egy hangszóró, a paraméterei és az általa elérhető legjobb hang a fontos )."
Összefüggésekről van szó, és a teljes képet kell átlátni. Alapvetően nincs elérhető legjobb hang, adott felhasználási célok vannak, és azokat jól közelítő megoldások."Az ehhez kapcsolódó hangváltó tervezéshez sem kell műszaki egyetemi végzettség gondolom elismered?"
De, a hangsugárzó- és hangváltótervezéshez, minimum az a tudás kell, amit a BME villamosmérnök msc, hang- és stúdiótechnika mellékspecializáción kapsz műszaki akusztika tárgyból. És az még talán nem is elég kiegészítések nélkül. Szóval utána még elszórakozol vele egy intenzív félévet-évet minimum, mire összeszeded amit tudnod kell."Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy senki ne kezdjen neki, mert úgyis csalódás lesz a vége?"
Nem, dehogy. Ne kezdjen alapvető hülyeségekbe. Ha jót akar. Vagy kezdjen, ha kísérletezni szeretne. Csak jó eredményre nem biztos, hogy számítani kell. Legfeljebb, a kísérlet sikerül, de a hangsugárzó nem lett jó.
Illetve ne riadjon meg, ha valamire az a válasz, hogy meg kell tanulni dolgokat hozzá, és nem lesz gyors/egyszerű."a diy nem feltétlen a szegény emberek játéka ez is igaz szerintem"
Sokkal olcsóbb, egy jól kiválasztott használt hangsugárzót megvenni. Még akár DiY célokra, átalakításra is, mint új dobozzal hangszórókkal nekikezdeni."Neked van ilyen projekted amit megosztanál?"
Erre már válaszoltam. Amúgy az fb oldalomon van, amit csinálok, elég ritkásan feltöltögetve. Túl sok energia mindent közzétenni.
"Szerintem sokan szívesen látnák, lehet el is mennének meghallgatni!"
Jézusom, ez tök ijesztő, xD ide aztán ne jöjjenek meghallgatni, főleg sokan. Nem akarok random embereknek mutogatni elektroakusztikai cuccokat. Nem vagyok eladó, boltos, stb. Bocs a szmájliért, de tényleg röhögök."Ezért kellenének a pozitív példák, a már megvalósított és esetleg fórum tagok által is meghallgatott projektek, ami által az arra kedvet kapó user már jó eséllyel csalódás mentesen készítheti ( készíttetheti ) el!"
Alapvetően ez a mutogatós, galéria szerű dolog nem feltétlenül ide való szerintem. Bár lehet helye, de hát, hogy ez mennyire segít... kb. mint a fórumtagok meghallgatása. Én nem érzem audio szuperhősnek magam, hogy az ajánlásaim alapján bárki elkezdjen hangsugárzót építeni. Szerintem nem kell senkit rábeszélni a tevékenységre. Ha akarja, csinálja.
Ennek az egésznek inkább személyes oldalon, Logout blogban van a jobb helye, ott nem süllyed el, és a nem várt kritikák is jobban elkerülnek, mint egy teljesen nyilvános fórumtopikban. Szóval, ha szeretnéd, csináld, senki nem akadályoz meg benne szerintem.
Namost olyan, hogy csalódásmentes projekt nincs. Főleg nem meghallgatás alapján. A normális esetekben a környezethez, meghajtáshoz, felhasználói igényekhez igazítjuk/tervezzük a hangsugárzót (vagy ha ezek nem megfelelőek, akkor először ezeken változtatunk). Akkor talán azt lehet kapni, amit vársz, de így egy véletlenszerű, másnál, ki tudja milyen körülmények között meghallgatott hangsugárzót csalódásmentesnek beállítani, hát, nagyon bátor dolog.#36166bkercso
Általában ez történik.#36165Donki Hóte
"Persze ha az cél, hogy saját kezével hozzon létre valamit, ami nem szól rosszabbul, mint Genius kis hangfal"
Ilyet mondjuk könnyű összehozni. De erre meg ott van a használt, tűrhető/jó elemekből épült hangsugárzó is. És erős konkurencia. Pl. van egy jó időszakból, igényes lágyrészekből felépített német hangszórókészletes hangsugárzópár, tegyük fel 25 000-30 000,- HUF-ért. Ha te veszel, ezektől a hangszóróktól sokkal gyengébb, SB Acoustics alsó kategóriájában lévő mélyközepeket és magasakat, már elérted, sőt kb. megdupláztad ezt az árat, és még nincs faanyagod, hangváltód, egy percet nem dolgoztál vele.[ Szerkesztve ]
12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25 Hangfalselymek https://hangszoro.net/selyem
-
veterán
válasz ozzy711 #36164 üzenetére
Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy senki ne kezdjen neki, mert úgyis csalódás lesz a vége?
Szerintem igen, ha azt várja valaki, hogy nem túl sok pénzből némi otthoni barkácsolással kiemelkedő hangminőségű hangfalat tud építeni.
Persze ha az cél, hogy saját kezével hozzon létre valamit, ami nem szól rosszabbul, mint Genius kis hangfal, akkor az alkotás öröméért érdemes belefogni
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
bkercso
nagyúr
válasz ozzy711 #36129 üzenetére
Nem beszélve arról, hogy a legtöbb DIY-er ma két dolgot tesz: vagy feltölti a netre, amit sikerült elérnie (mérésekkel!), vagy a neten talált leírás alapján utánépít. Nagyon sokszor ezek a tervek a gyári kispórolós, igénytelen, tökkelütöttmérnök által tervezett sz@rokhoz képest sokkal jobbak tudnak lenni.
kapható az OPA Red2 - Kercso Audio
-
shalafi66
veterán
válasz ozzy711 #36122 üzenetére
Vannak független mérések Purifi és BlieSMA hangszórókról. Ott a harmadik opció lép be, az, hogy értem. De világosan leírtam, hogy mit gondolok. És köze nem volt ehhez, amit te írsz. Ez kb. csak rossz szájízű fikció. Nézd meg nyugodtan még egyszer. [link] A hangszóró alkatrészeinek fizikai méreteiről írok, az ezekből következő adatokról, és problémákról, illetve az elérhető információkból következő tényekről, geometriai hibák, fr-SPL válasz stb.
Amit írtam a Focal hangszórókról az igaz. Ehhez a megállapításhoz nem kellett végigmérni az összeset. Illetve itt megint rengeteg független mérés van, és jelzem is az egyik hozzászólásban, hogy ezeket ér, és érdemes használni.
A Focal-JMLab is belesüllyedt a saját védjegyeibe. A jellemző membránok üvegszórt/kompozit, a jellemző és nem annyira jól működő magashangszóró konstrukció, a jellemzően rosszul tervezett hangváltók, amikor egy ohmos minimumimpedanciával adják ki a nagyon drága 8 ohmosnak nevezett hangsugárzójukat.
Javítottam, mértem is ilyen hangsugárzókat/hangszórókat.Amúgy Focal magashangszórók javításából kezd egyre több lenni, mert ők is hab membránszélt használnak ezekhez. Micsoda véletlen... És azok mostanában nagy mennyiségekben érik el a tíz éves kort, és bomlanak. Én meg meg tudom javítani ezeket.
Most akkor ezek a magasak sem jók szerinted, mert habszélűek?Az adatlapokon egyébként nem sok látszik, mert nagy részük nem is igaz. Erről is rengeteg mérésem van, de több órát venne igénybe feldolgozni, és megmutatni mindent. Mi haszna lenne? Nyilvánvaló tény azok között, akik ezzel foglalkoznak. A Google a barátod, meg fogod találni a neten az én és mások méréseit is erről.
Amelyik tulajdonsága nem mérhető, ma az elektrodinamikus átalakítóknak, az nagyon nagy valószínűséggel nem létezik, és attól nem is szólhat jobban a hangszóró.
Vedd úgy, kérlek, hogy ezek vélemények. Úgy, ahogy a tiéd is.
"És igenis a drágább hangszóróknak bizony van olyan tulajdonságuk, hogy valóban jobban szólnak a pár ezer forintos tucat termékektől, még ha ez az adatlapon nem is látszik! Miért is kéne látszania? Ezeket hallgatni kell, nem bogarászni a grafikonjaikat!"
Mert műszaki szempontból ez a gondolat sem helytálló, csak szokásos HiFi-s mellébeszélés. Kérlek bizonyítsd be, hogy igaz. Vagyis ezt kérném, ha olyasmit szeretnék írni, mint te. De nem hiszem, hogy szükség lenne erre. Mindenkinek megvan a saját hitvilága, én ebbe nem szeretnék beleavatkozni, nem is tartozik rám ez a dolog. Csak kézzel fogható műszaki kérdésekkel foglalkozom már nagyon hosszú ideje ebben a témában."Nyilván a váltó beállításához szükséges minden paraméter, de miután beállítottad a megfelelő váltót, onnantól már a meghallgatás teszt a lényeg,"
A meghallgatás nem teszt, legfeljebb olyan szempontból, hogy szól-e az adott hangsugárzó, és hogy éppen akkor, abban a pillanatban a meghallgató személyre milyen hatással van az amit hall (nem csak a hangsugárzó).
Hangváltót pedig nagyon nem így tervezünk, ahhoz nem "minden paraméter" szükséges, hanem a hangszórók, környezet, felhasználási célok teljes ismerete. Ezekből egyik sem látszik az adatlapokon. Abból még normális hangváltót sem lehet tervezni."hiszen pl. két azonos frekvenciamenetű ( és még egyéb tulajdonságokban is azonos ) hangdoboz nagyon nem fog egyformán szól, pusztán csak ettől."
Elég ritka, két azonos frekvencia-hangnyomás válaszú hangsugárzó még az azonos típusok között is. Meghallgatás "teszt" előtt szokás kiválogatni a gyártási szórások végeiről származó példányokat is, vagy azok attól függetlenül egyformán szólnak, hogy már az fr. SPL diagramjuk sem egyezik meg, de az áruk, gyártójuk, típusszámuk igen? Esetleg meghallgatásos "teszteken" ez is ki szokott derülni? Szerintem ezek inkább szeánszok, ahogy anno a HFM-ben DL fogalmazott. Nem műszaki tesztek. Összejövetelek, szabadidős programok, de nem műszaki értékelések."Más: megint sikerült egy hangszóró gyártót alaposan lehúznod! ( Scan Speak ) Miért baj az, hogy távol-keleti az alkatrész, attól már nem is lehet jó?"
Tévedsz, nem húztam le egyetlen gyártót sem. És ezt például, már nagyon, nagyon régen megírtam, sokszor, sok helyen. Például itt is volt egy, [link] de azóta többször is találkoztam ehhez hasonló tervezési hibával az SS-től.
A tapasztalat azt mutatta, hogy miután megtörtént a váltás, és távol-keleti lett az adott alkatrész/hangszóró, nem lett jó, annyira, mint előtte volt. Nem is voltak képesek reprodukálni a Vifa mélyközepek egyikét sem, a régi német alkatrésszel azonos formában. Arrafelé nem tudnak normális mélyközép membránokat gyártani.
Pl. Láttam, mértem a valaha volt legolcsóbb Vifa mélyközép M21 újragyártásait, 36 000,- HUF /db áron, és semmi köze nincs a régihez, sajnos. Erre is fel szoktam hívni a figyelmet, hogy kár megvenni, ha valaki eredeti hangszórót szeretne pótolni vele."Nem hallottam ( linkelhetnéd ha van ) olyan beszámolót, amiben az általad favorizált, készített dobozok meghallgatásáról készített volna valaki, összehasonlítva pl. egy gyári dobozhoz képest, mondjuk egy hasonló árú, illetve egy többszörös árúhoz képest ( hiszen azt vallod, hogy a drága hangszóró csak pénzkidobás."
Szokásos felvetés, ha valamibe bele kell kötni. Nem készítek dobozokat. Nem végzek famunkát. Azt meg nem tudom, hogy lehetne dobozok meghallgatásáról beszámolni, mert a dobozok, amiket te említesz, önmagukban nem is szólnak.
Hangsugárzókat sem készítek piacra, eladásra, és jelenleg hangszórókat sem. Elméleti kérdésekkel foglalkozom inkább. Én ezt jobban szeretem. Nem kell meghallgattatnom senkivel. Mert önmagában is igaz."Szerinted, ha ennyire gagyi lenne, ( mint amennyire nem az ) nem terjedne futótűzként, hogy a fenti gyártó termékei sz@rok? Pillanatok alatt lehúzhatnák a rolót!"
Én biztosan nem írtam, hogy "gagyi". Olvasd el légyszíves még egyszer, mert nem azt érted, amit én írok.
Egyébként ezen a szinten árulhatsz bármit, a márkanév eladja. A felhasználók 95%-a nem tudja, és nem is akarja ellenőrizni az általa kedvelt gyártó termékét, pont az ilyen hozzáállás miatt mint amit most te képviselsz. Szerintem ez egy hangsugárzóépítéssel foglalkozó fórumrészen kifejezetten káros."( hiszen azt vallod, hogy a drága hangszóró csak pénzkidobás."
Ezt sem vallottam.
De tök véletlenül találtam egy ilyet: [link]"Nem értem miért kell ezt a zsigeri gyűlöletet sugároznod minden hangszóró gyártó irányába ( Vifa-Perlees talán kivétel, de gondolom az egyfajta példakép nálad ), alaptalan fikciókon alapuló dezinformációkkal."
Sosem írtam fikciókat és dezinformációkat, ha tudsz ilyet, akkor kérlek bizonyítsd. Ha nem, akkor légyszíves ne írd ezt. Kellemetlen ez az egész, amit csinálsz.
Alapvetően a hozzáértés és információk hiánya amit látok nálad. Most is. Nagyon régen nincs olyan, hogy Vifa-Peerless, és sosem gondoltam példaképnek.
Történelmi szempontból úgy fest a dolog, hogy a Vifa-Peerless-ScanSpeak már évtizedek óta egy és ugyanaz a vállalat volt. Már a DST megalapítása előtt is, hiszen minden lágyrészt ugyanonnan szereztek be, de a Typmhany-s vásárlás után mindenképp, pénzügyileg is egyek lettek. Ma ez a három márkanév ugyanazt a nagyvállalatot jelenti.
De én nem hiszek hangszórómárkákban, és nem is vagyok elfogult márkanevekkel szemben. És nem táplálok érzelmeket hangszórók vagy gyártók iránt. Szerintem ez fura lenne, sosem jutott eszembe ilyesmi. Abszolút érzelemmentesen nézek ezekre a termékekre, maximum használom ezeket. De gyűlölni. Jézusom. Még embert sem szoktam, nemhogy hangszórót. Butaság lenne szerintem."Itt ha valaki túl akarna lépni a tizen ezres kategóriás hangszórókon és valami komolyabb hangdobozt akarna tervezni, azt gyorsan leoltod, hogy csak parasztvakítás a drága hangszóró, majd ajánlasz neki egy pl. egy jó kis BC 25-öst 12. k-ért. [link]"
Szerintem ez nem történt meg sosem, és nem is gondolok ilyesmiket. Írni meg végképp nem írtam le. Ez tényleg kitalált történet, fantasy. Szeretem, de inkább izgalmasabb témákban, és jobb íróktól.
Amúgy a linkeden a DX25 van, nem a BC."Föl sem merül benned, hogy valaki esetleg hajlandó lenne többet is áldozni pl. egy tweeterre, ami egy kategóriában hozzá illő közép-mély hangszórókkal már meg tudja ütni egy akár kétszer-háromszor annyiba kerülő gyári doboz színvonalát, hiszen erről szól a diy ( ami a topik lényege lenn ugye )."
Énbennem nagyon sokminden fölmerül, de mindig egy adott kérdésre próbálok jó választ adni, ha már személyeskedsz. Ez is szerintem marha cringe dolog. Kellemetlen, hogy olyasmiket írsz, amit csak így valószínűleg egy félreértésből kitalálsz.
A DiY alapvetően sokmindenről szólhat. Többnyire nem üzleti befektetés amit te említesz, nem költségcsökkentés és gyári hangsugárzóktól (nem dobozoktól, mert azok még mindig nem szólnak) jobb hangsugárzó készítése a cél olcsóbban. Ez egyébként teljesen lehetetlen dolog, mert a folyamathoz szükséges tanulás, idő, és ráfordított pénz (eszközök, kísérletek, alkatrészek stb.) végül jóval több lesz, mint amibe a gyári, esetleg használt hangsugárzók kerülnek. A DiY egy út, ahol egy általad kedvelt tevékenység a cél, a saját fejlődésed, önmagad továbbképzése a területen, és az, hogy megmutasd, képes vagy rá. A teremtés öröme, büszkesége, a teljesített feladat önbizalomnövelő hatása. Ez a DiY. Ma legalábbis.
Persze van még százezer variáció, a muszájtól a céltalan pénzkidobásig, ez szerintem emberenként változó, hogy ki mit ért alatta, és mit vár el ettől az egésztől.A hangszórók/hangsugárzók tulajdonságai nincsenek összefüggésben az árcédulájukkal. A membránszélek vagy a kosár anyagával sem. Ez megint valami nem túl okos általánosítás.
"a habszélű lemezkosaras közép-mély hangszórókon túli világ"
Erre a "világra" gondolsz?
Szerintem ilyen világ, amit említesz, nem létezik. Ezek lényegtelen dolgok egy műszaki területen. A hangszóróknak vannak konkrét lényeges tulajdonságaik, amik meghatározzák, hogyan működnek. A membránszél és a kosár anyaga nem ilyenek. Ez legfeljebb figyelemelterelésnek lehet jó. Kirakatparaméterek.
Egyébként mértem ilyen hangsugárzókat is. És ezek sem a pontos reprodukcióra lettek tervezve."Ez az ami súlyos probléma itt a topikban és ez a te "érdemed"!"
Én nem hiszek ezekben a kosár-membránszél elvekben, és a súlyos probléma inkább az, ha egy műszaki témában valaki még a 21. században ezeket szeretné terjeszteni. Azt tudom ezzel kapcsolatban ajánlani, amit korábban is írtam, és ezt is gondolom:"Amit mindig ajánlok, hogy fel kell mérni, mivel állsz szemben, és értékelni, hogy megfelel-e a felhasználási céljaidnak. Kész. Ettől se többet, se kevesebbet nem szoktam."
#36123bkercso
Hát, talán akkor nem kellene fölösleges offenzív támadásokkal széttrollkodni valakinek mindig a topikot. Mert így csak csacsi felvetésekre próbálok megalapozott válaszokat adni. Ez tényleg nem használ senkinek. Nekem időpazarlás, akinek írom, azt meg nem érdekli, nem is foglalkozik vele.
Mindenesetre neked sincs konkrét kérdésed. Így akkor hogyan lehetne értelmes dolgokról (is) beszélgetni?[ Szerkesztve ]
12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25 Hangfalselymek https://hangszoro.net/selyem
-
shalafi66
veterán
válasz ozzy711 #36101 üzenetére
Én ilyet nem csinálok, és nem is csináltam sosem. És régóta nem gyártok hangszórót. Valamit félreérthettél. Igazából nem is értem, mire gondolsz.
A személyes adataimról csak én dönthetek, ez a lényege a dolgoknak.
Az, hogy te hogyan vélekedsz hitelességgel kapcsolatban, szerintem nem túl lényeges. főleg, ha ilyen, vagy hasonló, alaptalan információk alapján vonsz le következtetéseket. Valószínűleg rosszul emlékszel ezekre a dolgokra.
-
shalafi66
veterán
válasz ozzy711 #36032 üzenetére
Hja, igen, az alapgondolatom az volt, amiből az egész kiindult, hogy egy BC25 majdnem ugyanazt tudja 8500-ért, sőt, még kevesebb is a lin torzítás, néha a THD is, egyenletesebb az SPL-fr válasz, a felhasználható tartomány ugyanaz, terhelhetőség a BC-nél több.
Szóval az a magas is, sok hűhó, semmiért kb.
[ Szerkesztve ]
-
shalafi66
veterán
válasz ozzy711 #36032 üzenetére
Van egyáltalán gyári adatlap? Vagy gyár van legalább? Alkatrész összerakós történet lehet, legfeljebb, de azt is lehet, hogy máshol csinálják már.
Láttam már hangszórót életemben, le tudom vonni a következtetéseket az adatokból amiket találok. Ez a munkám, ehhez értek. Illetve a mérés azért jó, mert mindegy ki csinálja, az 1m mindenhol egy méter, |1|dB SPL úgyszintén.
Amúgy nem tudok olvasni, párban adják 100k-ért, az már kb. reális, de a D2905 +8-10 000 HUF-ért nagyságrendekkel jobb. Szóval annyira mégsem megérős.
#36033bkercso
Én is értek mindent.
Hmmm, végülis. De mire az egyiket lecseréled, a másikkal, hogy ugyanabban a pozícióban legyen, elfáradsz, az állványra emeléstől emelkedik a pulzusod, vérnyomásod 5%-kal, és az izgalomtól, hogy vajon mit fogsz hallani, sokkal jobban figyelsz majd, főleg a részletekre, szinte várod, hogy különbséget találj. Lehetetlen pontosan értékelni, az ember nem erre való. Zenét írni, játszani, hallgatni oké, arra simán, de műszert helyettesíteni nem annyira.Sztem méretre kb. egyezik a PET-PP. Kivéve, ha több kisebb értékből rakja ki. Én mondjuk ezt gyakran csinálom. Olcsó és hatékony. Csak kicsit nagy.
Őszintén nem nézek így csak kondi ESR-t, mindig egészben nézem legalább az adott kört/szűrőt+hangszórót. Mérni is csak szórakozásból mértem ilyet.
-
bkercso
nagyúr
válasz ozzy711 #36021 üzenetére
Én meg úgy vagyok vele, hogy meg kéne tervezni azokat, amiket még az aktív hangváltós erősítőm előtt akarok. Nem szeretem a passzív váltást.
Viszont olcsó hangsugárzóba az "esztelen" elko csere fóliára szokott hozni; általános tuning belépő hifinél.
Magas és közép elé be lehet tenni a légmagosat. Állítólag javít, bár vasmagból is sok féle van: ha nem telíted, tud az is lineáris lenni. Viszont mély elé értelemszerűen nem jöhet szóba légmagos, mert a nagy ellenállása elrontaná az elektromos dampingot.
[ Szerkesztve ]
-
bkercso
nagyúr
válasz ozzy711 #36016 üzenetére
Az örök kérdés, igen.
Az legenda, hogy egy kis értékű kondival átkötve az elko-t a magasban már csak a kis kondi hangja érvényesül. Ha az összkapacitás 5-10%-a van csak jófajta pl. fóliakondiból, az is hoz, de nem annyit, mintha a 30-50%-ot vagy akár a 100%-ot abból raktuk volna ki.Szerintem a hangsugárzó árához mérten érdemes tuningolni, bár ez csak általánosítás.
Egy időben sok MKT kondit meghallgattam és valami noname kínai sárga kondi lett a győztes. A többi hasonló, szintén kínai kivitelt is verte, de a Remix C219-et is bőven, meg a Wima MKS-t. De neve nem volt, és a kínaiaktól nehéz két egyforma dolgot vásárolni, pláne nem több és eltéréssel.
De már az MKT (=MKS) is jobb tud lenni az (olcsó) elkóknál lényegesen, és sokkal kisebb és olcsóbb az MKP-nál.[ Szerkesztve ]
-
python1
veterán
válasz ozzy711 #35997 üzenetére
Kb én is akkor tértem át az öntvényre, vagyis, más alternatíva nem is nagyon volt, még emlékszem Ukrán hangszórók is öntvénykosarasok voltak, csak azóta történt egy "birkásító" folyamat.
Akkor még az acélkosarak is vastagabb anyagból készültek, de már akkor is óva intettek a gagyi acélkosaras megoldásoktól, pont úgy mint mostanában is teszik a profik. -
python1
veterán
válasz ozzy711 #35983 üzenetére
Azokra meg igaz is a silány minőség, bár volt közöttük még régebben alukosaras is.
Hogyan lehetne már azt megmagyarázni, hogy egy lemezkosár, habszivacs szél lehet jó is, már az életciklusa elejétől romlik a minősége a habszéleknek.
Lassan tényleg oda jutunk, hogy kuriózum lesz a jó minőség, nem pedig alap, aztán meg elönt a szemét bennünket.
Pedig pont annyi energia lenne jót is építeni, mint sz@rt.[ Szerkesztve ]
-
python1
veterán
válasz ozzy711 #35840 üzenetére
Annyira tènyleg nem, de maradt mèg 4 db sugárzóm amiben passzív váltó lesz, majd azokkal kicsit játszadozom.
A passzívnak is tetszik a hangja, nem temetem azèrt, de az az ici- pici + mègis hiányzik, ami az aktív váltásnál, lehet csak a szabadság ès csak placebó az egèsz, mai világban már magamban sem bízom[ Szerkesztve ]
-
denesdr
addikt
válasz ozzy711 #35832 üzenetére
Mindkét fajta megoldás tud olyat, amit a másik nem, mindkettőt meg lehet csinálni jól és kevésbé jól is. Ha a Hypex nem jött volna a ki a Fusionampokkal (vagy hasonlóval), akkor valószínűleg én is passzív hangfalakat használnék. Szeretem mindkét irányt, jelenleg végülis egy aktív-passzív hibridet hallgatok a passzív csillapítású magassugárzó miatt.
[ Szerkesztve ]
-
denesdr
addikt
válasz ozzy711 #35830 üzenetére
Sajnos ennyiből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni. Egyébként kompressziós magas, teljesen aktív meghajtással/váltással otthoni használatra messze nem a legoptimálisabb választás, főleg a magas alapzaj miatt, amit a nagyon érzékeny (általában 110dB/2,83V/1m körüli) hangszóró okoz közvetlenül a végfokra kötve. Ezért használok én is előtte passzív csillapító kört, ez 15+ dB-lel csökkenti a zajszintet nálam.
-
python1
veterán
válasz ozzy711 #35767 üzenetére
Most méregettem ismét, bekötöttem a "szupermagast", egyértelműen ha a harman görbét célzom meg mondjuk mozinál, akkor hallható zenehallgatásnál, hogy elveszik egy csomó informávió a hangképből.
Na most akkor, ha filmet nézek ott is eltűnnek részletek?
Ha csak a tölcsért mértem és egyenesre állítottam a frekvenciamenetet akkor előjöttek a csilingelések, de úgy meg mozinál zavaró a sok magas.[ Szerkesztve ]
-
Yamahás
junior tag
válasz ozzy711 #35732 üzenetére
Jól látod.
Lehet,hogy a közép is erősebb lett,sokat még nem próbáltam. Az "asztalos" munka volt az elsődleges, tegnap szépen sütött a nap,a garázs előtt tudtam fúrni-faragni-festeni.
3 hétig zárva leszek,majd lesz időm próbálgatni,netán, de nem nagyon hajlok rá,módosítani.
Amúgy a mélyhez csak egyetlen Jantzen tekercs van a hangváltóban. A magashoz van többféle alkatrész. -
-
denesdr
addikt
válasz ozzy711 #35591 üzenetére
A magassugárzót még a jelenlegi dobozaimhoz vettem, de végül megmaradtam a full pro vonalon a hangszórókészlettel. Meg aztán ez a magas trafó illesztésű és mélyebb frekin egész alacsonyra esik az impedanciája, ezért amúgyis javasolt elé legalább egy kondi, ezért úgy döntöttem, hogy ezt fogom a passzív dobozba rakni. Árban kicsit overkill a többi hangszóróhoz képest, de azok is nagyon jól tudnak szólni, szerintem nem lesz gond az illesztésükkel, de majd kiderül.
-
denesdr
addikt
válasz ozzy711 #35588 üzenetére
Bárcsak a váltóval bíbelődhetnék már!
Az eddigi dobozaim olyanok voltak, mint amit írsz, de ennél egy tök normál téglatest egybedoboz a terv (ez persze bonylítja kicsit a helyzetet), a középnek természetesen külön belső dobozzal. Az előlapot valószínűleg le fogom kerekíteni vagy szögbe vágni, ez hasonlít leginkább a minimális előlapi szélességre. Azért szeretném ilyenre, hogy egy teljesen átlagos, klasszikus hangdoboz formája legyen, mint amit a boltban is kap az ember. Ez egy régi becsípődésem, amit eddig még nem valósítottam meg :D (pl Dynaudio Focus 380).:#35589 GTVili
Az , névlegesen 8" átmérőjű 830869. Használtad esetleg ezt a modellt vagy másikat?
A közép egy Seas MCA15RCY, a magas pedig Viawave GRT-145W-8.
A várható érzékenység kb 91dB/2.83V.[ Szerkesztve ]
-
denesdr
addikt
válasz ozzy711 #35585 üzenetére
Egyetértek a damping faktor gondolattal, csak megemlítettem, mert végülis hatással van rá a soros ellenállás (politikától függetlenül ).
Én már nem is rangsorolom sem magamban sem sehogy az aktív vs passzív hangsugárzó dolgot. Szeretem és építettem is mindkettőt, egyiken is és másikon is lehet ugyanúgy élvezettel, jó minőségben zenét hallgatni. Viszont az aktív DSP váltás elég nagy flexibilitást tud nyújtani a többi megoldáshoz képest, olyan hangszórókat lehet hadra fogni vele, vagy kialakításokat/váltási módokat összehozni, amit passzívan vagy aktív analóg módon nem vagy csak nagyon körülményesen lehetne. Mondjuk szerintem ez nem újdonság a topikot rendszeresen olvasóknak vagy a téma iránt érdeklődőknek.Amúgy már régóta tervezek egy 3 utas, 4 hangszórós (dupla mélysugárzó) passzív állódobozt megépíteni, a hangszórók is megvannak hozzá egy ideje, csak a doboz megépítésére kellene szánni egy kis időt/pénzt. Szóval én sem tolódtam el kizárólag az aktív megoldások felé.
[ Szerkesztve ]
-
denesdr
addikt
válasz ozzy711 #35583 üzenetére
Azért azt tudni kell, hogy itt sincs ingyen ebéd. Ha minimalizálni szeretnéd az átfedést, annak ára van, valami a kárát fogja látni. Meredek szűrés alkalmazása esetén ez pl az időzítés eltolódásában jelentkezik a hangszórók között, minél meredekebb szűrést használunk, annál többet fog késni a mélyebb frekvenciájú hangszórónk a magasabb frekvenciájúhoz képest. Ráadásul ha passzív váltóval szeretnénk elérni a 24dB/oktávos akusztikus görbét, akkor plédául egy aluláteresztő szűrő esetén gyakran 2 tekercs (és 1 vagy 2 kondi) kell a hangszóró elé, ami több soros ellenállást (azaz elektroakusztikus hatásfokvesztést) , ezáltal a hangszórónk eletromos csillapítását csökkenti, az erősítő damping faktorának lecsökkenése mellett. Habár a 24dB/oktáv passzív szűrés még nem annyira extrém, ezt gyakran szokták alkalmazni a gyártók is.
Továbbá a tipikus mély- és középhangszóró közti váltás frekvencia esetén (200-500Hz) általában nem probléma a nagyobb átfedés, mert nagyok a hullámhosszok, és emiatt nem vagy csak minimális crossover lobing keletkezik. Persze ehhez az is kell, hogy ne legyenek túl messzi a váltásban résztvevő hangszórók egymástól. De egy tipikus 3 utas dobozban általában nincsen túl messze a közép- és mélyhangszóró az említett váltási frekvenciatartományhoz képest.
Aztán persze vannak olyan mélyhangszórók, amik nem igazán szólnak jól a felsőbasszus/alsóközép tatományban és ezért valóban igénylik a mély vágást és/vagy meredek szűrést.
[ Szerkesztve ]
-
denesdr
addikt
válasz ozzy711 #35579 üzenetére
"Egyébként a váltási frekvencia 200 Hz- körül van, amit még induktivitás cserével le akarok vinni kb. 150 Hz-re, így remélhetőleg nem lesz számottevő a visszaverődés."
Ha az előlap okozta visszaverődésre gondolsz, az 200Hz-nél is már minimális, ebből a szempontból nem hiszem, hogy lesz különbség, ha leviszed a váltást 150Hz-re, viszont akkor a középhangszóróval is lejjebb illik menni, hogy ne legyen gödör az eredő átvitelben (feltéve, ha eddig lineáris volt az átvitel a váltási zónában és továbbra is az a cél).
[ Szerkesztve ]
-
ozzy711
őstag
válasz ozzy711 #35539 üzenetére
Közben körvonalazódik az elhelyezése és a hangváltó beállítása az új szerzeménynek.
Elöljáróban annyit, hogy teljesen más ( na jó nem teljesen, csak sokban eltérő ) hangkaraktere van mint a Visatonnak.
Elsőre ami feltűnt az a megdöbbentő tisztasága. Ezt a torzítási adatok is alátámasztották, hiszen a teljes magas sávban 0,1 % körüli a torzítás 1 méterről mérve ( de még a hallgatási pozícióban is 0,2 % körüli ).
Viszont az elhelyezésre nagy érzékeny.
Alapban nálam doboz nélküli a magas-sugárzó elhelyezése, ami a középsugárzó doboz tetejére van felcsavarozva.A Visaton a doboz tetején, a belső részén ( tükör-szimmetrikusan, tehát a jobb oldali doboz bal szélén, a bal oldali doboz jobb szélén ) érezte jól magát, a Bliesma pont ellentéte a két szélső sarkon ( az oldal fal felőli részen ) hozza a legjobb eredményt.
Próbáltam "Boweresen" is ( a magas síkja 1-2 cm-re eltolva a középhez képest ), de beszakadás keletkezett az 6-8 Khz-es sávban. Ugyan ez volt, ha a belső sarkokra helyeztem el.
Jelenleg a külső sarkokon a középsugárzó síkjában vannak, így 3 dB-es sávban tudom tartani a frekimenetet kb. 1 KHz -11 Khz-ig, ami után kb. 3 dB-es emelkedés van, ( ami az adatlapon is látszik ) ami még jól is jön az 50 +-os fülemnek, majd kb. 13 Khz-től visszaáll a normál mederbe.
Egyébként egy egyszerű 12 dB-s hangváltó elég volt hozzá ( 3,3 uF Jantzen pp
kondi + 0,25 mh induktivitás ) normál polaritással. A fordítottat is kipróbáltam, óriási beszakadás lett belőle, így nem erőltettem tovább. Valószínűleg azért jó így, mert a középsugárzó ( 3 utas a doboz ) mindössze egy 6 dB-s váltóval van bekötve, így nem kell fordított polaritás.Képet és mérési grafikont később teszek fel, addig még kísérletezek.
Egyébként nagyon tanulságos figyelni, hogy pl. a különböző induktivitás értékek milyen befolyással vannak a frekimenetre. Nyilván van valamennyi köze az elmélethez, de a gyakorlat azért más. -
denesdr
addikt
válasz ozzy711 #35364 üzenetére
Én azt mondom, hogy a puding próbája mindig az evés. Amikor csak ez volt a dobozban, már annyitól is drasztikusan csökkent a doboz kongása visszhangossága a közép- és magastartományban, amikor "belebeszéltem" a dobozba próba gyanánt.
Aztán raktam még mellé laza üveggyapotot 5cm vastagságban, ezzel már gyakorlatilag olyan lett a doboz mint egy süketszoba. -
denesdr
addikt
válasz ozzy711 #35357 üzenetére
Az sűrű "ruhaőrlemény" a doboz falára rögzítve nagyon hatékony lehet a fal rezonanciáinak csökkentésére. Pl Troels is így ajánlja, illetve sok helyen öntapadósként is kapható ez a fajta anyag pont ezért. Én is ilyet (öntapadóst) vettem legutóbb a meglévő dobozaim fejlesztéseként, szerintem jó cucc.
[ Szerkesztve ]
-
Hasaggymeg
veterán
válasz ozzy711 #35316 üzenetére
De igen, ha nem is annyira mint a képen. ...így ötvenen túl már nem hallom rendesen a magasakat.
[ Szerkesztve ]
"Végy egy kerékpárt,nem fogod megbánni...feltéve ha életben maradsz."Samuel Langhorne Clemens link: https://cdn.rios.hu/dl/upc/2024-02/02/91209_d2j2gi0v6zwls7lx_1000006503.jpg
-
Hasaggymeg
veterán
válasz ozzy711 #35314 üzenetére
Denon DRA 445 + Celestion F30
...hangszínszabályzó nem tudom mi az, hacsak nem sajátjára gondolsz."Végy egy kerékpárt,nem fogod megbánni...feltéve ha életben maradsz."Samuel Langhorne Clemens link: https://cdn.rios.hu/dl/upc/2024-02/02/91209_d2j2gi0v6zwls7lx_1000006503.jpg
-
denesdr
addikt
válasz ozzy711 #35184 üzenetére
Nálam a DSP főleg a hangsugárzó/hangszórók saját egyenetlenségeit hivatott enyhíteni. A Cavern, meg a többi automatikus szobaakusztitka korrekciós szoftverrel viszont az a probléma, hogy nagyon ki akarják egyengetni a szobai átvitelt. Itt leginkább a beszakadások kisimítása jelenti a fő problémát.
Egy erősebb szobai beszakadásnál általában megnő a torzítás, aztán ha a korrekció boostot rak a beszakadásra, akkor tovább nő a torzítás mértéke egyrészt a szoba miatt, másrészt a hangszóró nemlinearitása miatt, továbbá erősen csökkenhet az elérhető hangerő is..
A fenti mérések közül a jobb oldali mérésen 100Hz fölött jól látszik egy torzítási góc, ott a frekiátvitel egy jókora beszakadást mutat. Ha ki akarnám egyengetni, akor csak tovább nőne a torzítás. Helyette inkább kerestem olyan helyet a hangfalaknak, ami viszonylag kevés mélyfrekvenciás beszakadást ad a hallgatói pozícióban, így boostot nem is használok, csak cutot, ami viszont csökkenti a torzítást.
Tehát nem maga a DSP növeli meg közvetlenül a torzítást, hanem a szoba-hangsugárzó interakció nem optimális módon való kezelése. Az automatikus DSP nem mérlegel, ő csak a hallgatói pozícióban mérhető szobai freki- és fázisátvitelt akarja kiegyengetni mindenáron.[ Szerkesztve ]
-
denesdr
addikt
válasz ozzy711 #35169 üzenetére
Igen, maradt aktív. Lehet, hogy lehetne még lejjebb vinni a váltást, de így is jól szól szerintem és a viszonylag lankás alsó váltás miatt eléggé széles a mély- és a középhangszóró átfedése, emiatt legalább 100Hz-ig beleszól az eredő átvitelbe a középsugárzó.
A gyári atadlapon látható görbétől egy kicsit tartottam, de szerencsére a 2kHz körüli kiemelés nem breakup, az aktív váltással meg könnyen ki lehetett simítani, amúgy (nyilván) más lett az átvitel dobozba szerelve, mint ami az adatlapon látszik.
A minimális dobozszélesség pedig ahogy írod, a vízszintes terítést segíti, mert amilyen frekvencián diffraktálna, ott már eléggé nagy az irányítottság a hangszóró mérete miatt és ezáltal nem érvényesül (annyira) a dobozéldiffrakció.
-
denesdr
addikt
válasz ozzy711 #35165 üzenetére
Igen, hehe, valóban nem mai "találmány".
Azért lett négyzet, mert minimális előlapot szerettem volna, de nem akartam kör- meg mindenféle bonyolult formájút.
Egyébként az előlap, hozta az elvárt dolgot, hogy ilyen lett, csak a dobozon belüli dolgokkal akadt némi fennforgás. Valójában lehetett volna téglalap formájú is, mert függőleges irányban el lehetett volna nyújtani, de nem akartam, mert jóval magasabb lett volna a felépítmény. De mivel a doboz alatt és fölötte is van valami, így a hangszóró nem négyzetnek látja az előlapot. Besüllyesztés, lekerekítés megvan.
A frekiátvitel elég szép lett, itt nem volt különösebb meglepetés.
Igen az a doboz ami Tigrisnél is járt, új közepet (8") kapott, ami jobban passzol ehhez a tölcsér+magas kombóhoz.#35163 szazbolha
Csak kettéosztottam, az össztérfogat nem lett kisebb, pontosabban csak a merevítő-terelő anyagának a térfogatával lett kisebb, de ez nem számottevő.[ Szerkesztve ]
-
denesdr
addikt
-
shalafi66
veterán
válasz ozzy711 #34185 üzenetére
Ebayen 99%-ban kínai alkatrészeket árulnak. Guru... Ne már.
#34186Bass
Kérdés, hogy neked mit jelent a dögös. Alapból, ha jó egy hangsugárzó és egyensúlyban van az hangnyomásválasz és nincsenek durva hibái időben sem, akkor nem mondanám rá azt, hogy dögös. Szóval valami olyat keresel, ami műszaki szempontból nem annyira jó.[ Szerkesztve ]
-
shalafi66
veterán
válasz ozzy711 #33763 üzenetére
Dehogyis 1000W semmi köze nincs hozzá, nem ezt írták oda. Kb. 250, és az is zenei terhelhetőség, a mélyhangszóró sem több ettől, mert valószínűleg ekkora bemenőjelnél már túl van a lineáris tartományon. Persze ha nem adnak meg műszaki paramétereket hozzá.
A borzasztó műszaki megoldások a B&W-től.
Azért ajánlanak nagy kimenőteljesítményű erősítőt, hogy ne tudd torzításba vezérelni, és ne égesd le a hangszórókat. És ezzel csak egyetérteni tudok én is, mert valóban így működnek.
#33762denesdr
Én sokat javítok mindenféle dóm magasat, bármelyikkel megtörténik, ha az említett SB25ADC-t otthagyod a korábban említett 32W RMS bemenőteljesítménynek megfelelő feszültségen, 5kHz-es jellel, 5 perc múlva már nem lesz hangszóró belőle. Csúcsokban rövid ideig kibírja, de ez nem működési biztonság, illetve a kompresszió miatt sosem határértékek közelében használunk hangszórókat.
Ha picit hanyag volt a gyártás, és nem töltik fel jól a légrést (gyakori), akkor már ennek a fele is elég lehet, időben, vagy bemenőteljesítményben.
Illetve, ahogy látod, pl. a morelnél, az alsóbb tartományok nem tiszták. Néha a THD profil sem jó annyira. Ezek a következmények.Persze jó mélyközép hangszóróval nem lenne szükség alacsony keresztezési frekvenciákra, csak olyat mostanában ritkán tudnak gyártani.
Én így használtam az alus SB25-öt.
#33765denesdr
Középtartományban a 6ND430 nem olyan szép az 1 és 5kHz körüli berezgések miatt. A tölcsér nem biztos, hogy ebben a pozícióban ad jobb iránykaraktert. És az előlap nélküli beépítés is valószínűleg okoz kioltásokat a szűk iránykarakter ellenére is.12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25 Hangfalselymek https://hangszoro.net/selyem
-
shalafi66
veterán
válasz ozzy711 #33702 üzenetére
A jelenleg elérhető összes elemzési módszerre. Egyébként elég finom felbontásnál mindig igaz, bármilyen mérésre.
-
shalafi66
veterán
válasz ozzy711 #33481 üzenetére
Ezeknél is voltak kalibrálási gondok, két különböző típusú mikrofonjukkal mást lehetett mérni.
#33483DjTaRsY
Háromutashoz skiccelni elég nagy bátorság, valamit ki lehet találni, de igazából mérésekkel kell elindítani. Már a doboztervezés előtt.#33482Grafy12
Én csinálok hangváltótervezést, de Tarsy is jó segítség, a véleményei is jó irányba mutatnak. Szerintem.[ Szerkesztve ]
-
DjTaRsY
aktív tag
válasz ozzy711 #33481 üzenetére
Az árkülönbözetből bőven veszel egy USB-s hangkártyát amin van XLR bemenet és bónuszként van egy rendes hangkártyád is géped vagy laptopod mellé, aminek akkor is hasznát veszed, ha épp nem mérsz.
#33482Grafy12
A doboz tervet meg magát a dobozt meg fogod tudni csinálni mérés nélkül is, egy átmeneti hangváltót biztos vagyok, hogy shalafi66 fel tud skiccelni, aztán ha úgy van én például szívesen lemérem őket ha a megépített dobozokat eljuttatod hozzám valahogy. -
bkercso
nagyúr
válasz ozzy711 #26356 üzenetére
Mitől lenne? Nem összemérhető az üregméret a hullámhosszal. A hang 343m/s-mal megy normál állapotú levegőben. 50Hz-en pl. 343/50=~7m a hullámhossz, vagyis 1,7m a negyedhullámhossz.
Ha 60cm széles elnyelőt raksz sarokba, akkor max. 40cm-re van a széle a faltól, így az 50Hz-es hang sebességmaximumának 36%-ával talállkozik a levegő az elnyelővel (sin(0,4/1,7*90°)). Itt már el lehet nyelni, de nem olyan hatékony, mint lehetne.
Ráadásul az elnyelő többi része még közelebb van a falhoz, vagyis még kisebb sebességek érik.[ Szerkesztve ]
-
bkercso
nagyúr
válasz ozzy711 #26349 üzenetére
Minél távolabb van a faltól, annál hatékonyabb mélyben. A sarokban jobban elfér, ezért teszik oda. Így is van mögötte egy kis tér.
Amúgy nézd meg a sebesség és nyomás eloszlását a fal környezetében (google) és akkor könnyen megérthető a dolog: ahol nem mozog a levegő, ott nem lehet hangot elnyelni. A falnál nem mozog, mert a fal sem mozog.
-
shalafi66
veterán
válasz ozzy711 #26349 üzenetére
Húha, már megint a Google és a kereskedelem a referencia. Mi lesz még itt. És igen, ezeknek egy része a képeken nem működik jól, más részük meg nem azon az elven készült, mint a tiéd. Hanem a szabályok szerint, amit korábban említettem.
[ Szerkesztve ]
-
shalafi66
veterán
válasz ozzy711 #26339 üzenetére
Mi az a sűrűségi tényező? A többi nagyjából egybevág azzal, amit én gondoltam.
Mélytartományban laprezonátorok, hangolt üregek lehetnek hatásosak, illetve kemény anyagokból létrehozott visszaverő felületek.
-
shalafi66
veterán
válasz ozzy711 #26333 üzenetére
40 cm nem tud mélytartományban elnyelni. Az 1m már valamit csinál, de azokon a frekvenciákon, amiknek a nyomásmaximum pontjához esik, nagyjából hatástalan. Ne aggódj, ez nem a füleden múlik.
-
shalafi66
veterán
válasz ozzy711 #25774 üzenetére
Remek, akkor te most ugyanazt tanácsolod, amit én.
(#25773) bkercso
Ha komolyan venném, ami komolyan vehetetlen, akkor azt hiszem hibáznék.[ Szerkesztve ]
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz ozzy711 #25383 üzenetére
[link]
Kérem, kapcsolja ki Elég nagy elméleti kört tettünk itt a mit jó és mit nemjó körül ahhoz, hogy jegeljem a témát magamban, megálljam a további érdemi (nek hitt) reakciókat és hátha megoldódik pár hét alatt egy szett SAL hangszóró ultratökéletes passzív váltószűrője körüli rejtély és végül kerüljön a dobozba egy olyan ultimate szűrő, ami nemcsak ehhez, de mindhez jó és szignifikánsan növeli az említett szett hangminőségét. (Remélem, az exponenciális ütemben növekvő oximoronok száma feltűnik, a nemkevés iróniával). Tervezgessen csak mindenki úgy, ahogy jónak látja Hosszú az út ...[ Szerkesztve ]
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
shalafi66
veterán
válasz ozzy711 #25383 üzenetére
Van, de csak azért, mert még így sem tudják összeváltani a mélyközepet a magassal, csak több%-os THD mellett középtartományban. Ezek a DualCC Tannoyok műszaki szempontból többnyire nem jók. Egyébként másféle módszerrel, megoldható lenne akár.
Jobb példák a SEAS A25-re (Dynaco A25) és utódaira épülő kétutasak, amilyet én is szoktam az R672-vel csinálni.
-
magery
tag
válasz ozzy711 #25079 üzenetére
Meg is mérted a tekercs bekötése után az átvitelt? Sok hangszórónak nem elég a 6dB-es szürő. Simán a 12dB-es sem elég, kell még egy impedancia simító zobel tag is. Persze ezeket csak mérésekkel lehet pontosan beállítani.
"Sose vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal."/Woody Allen/
-
Giot
addikt
válasz ozzy711 #25077 üzenetére
Egyenlőre kölcsön kapok egy aktív crossovert. A végfok elé bekötve majd kitapasztaljuk hogyan illik be a rendszerbe.
Előzmények: [link]
Nem tudom minőség szempontjából melyik lenne jobb, a passzív vágás a dobozban, vagy az aktív már a jelútban a végfok előtt.
Nyilván az is egy szempont hogy az erősítőnek minél kevesebb terhet jelentsen.....
Szerk: Ha csak egy tekercsel húzom meg az milyen meredekségű vágást eredményez? 6dB/o?
Szerk szerk: Az ajánlott tekercsekkel hova esne kb a vágási pont?[ Szerkesztve ]
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz ozzy711 #25024 üzenetére
Elméletben nem, gyakorlatban igen. Nem azért, mert egy 80dB-s lustának mondható hangsugárzót nem lehetne rendes mozgásra bírni, de, lehet, kellő erősítő teljesítménnyel, tehát mondjuk egy 90 dB-nyi 1 méteren mért hangnyomást egy 80dB-s hangszóróval 10 Watt-al kapsz meg, 90dB-ssel meg 1 Watt-ból. Bár ha cáfolsz, gondolom, ezt nem kell elmagyaráznom. És még igazad is van ...
A bajom a kevésbé érzékeny hangszórókkal, hogy a gyártók érzéketlen hangsugárzói nem véletlenül érzéketlenebbek. Persze, van olyan, hogy széles palettát gyártanak, minden igényt megpróbálva kielégíteni. De ilyenkor az egyéb alkatrészeiket sem éppen hifizik túl, se a mágnes méretezése, se a tekercs, se a membrán tömege-anyaga-karakterisztikája, se semmi nem olyan (lásd Thiele-Small), ami indokolna egy magasabb érzékenységet a végén. Tehát elméletben simán lehetségese persze 70dB-s érzékenységű, hangszórónak nevezett hifit is építeni, amin majd vakarózik az ember, hogy mivel hajtsa (leginkább D osztállyal, ha nem a szobát akarja fűteni) és abban igazad van, hogy kellő erősítési tényezővel ugyanoda lyukad ki az ember papíron. PAPÍRON.
Csak olyan ez, mint az autó, legalábbis ahogy én tapasztalom: fel lehet Budapestre traktorkerekeken is menni vidékről, meg rolleren is, meg autó keréken is, mindegyik kerék felvisz oda azonos sebességgel, csak más a fékezetlen tömege, fordulatszáma és ebből adódóan a rugózás feszessége mozgás (forgás) közben. Míg papíron stimmel minden a rollerel is, percenként forog egy roller kereke 130km/h-nál saccra 25-ezret, ha ez nem probléma, befogtam.
Visszatérve a hangszórókra, azt látom, hogy ami igazán megfogott eddig, elképesztően finoman részletezett, nüansznyi dolgokat is kihozva kis hangerőn is, azok az eleve érzékenyebb hangszórók voltak. Szándékosan hangerőt írtam, nem az adott hangerőhöz társított erősítő teljesítményt. Tehát kellemes finom szobahangerő. Nem hallottam még 80dB-s szettet, amit kellően combos erősítővel hajtva jónak ítéltem volna hangra. Hoztak egy átlag hangzást és jónapot. Ahol viszont a magasak szinte csiklandozzák részletezőképességükkel a fülem, a közepek elképesztően élethűek, a mélyek feszesek, tranziensekben is "jók" a középmagashoz képest.. azok nem 80dB-s hangfalak voltak.
A másik, amit érdemes figyelembe venni, az A osztály témaköre. Nekem nincs A osztály együtemű fétisem, viszont szeretem, ha egy Mahler-ben az üstdob odabasz. De úgy rendesen. Ehhez nem biztos, hogy építenem kellene olyan erősítőt, ami a 80dB-s hangfalaimat Eimac 250TH-s rádiós teljesítménycsövekkel hajtja meg, ha ragaszkodni akarok az A osztály hangzásbeli előnyeihez, akár együtemű, akár pushpull A osztály - minden más hátrányát figyelmen kívül hagyva. Nem beszélve arról, hogy megemelni sem jó egy ilyen szettet, nem tesz jót a deréknak, azt mondják. Oké, építsem félvezetősre, stb ... - ahh, az alap probléma érthető szerintem.
Az én filozófiám az, hogy teljesítmény igény, relatív jó (lapos) frekimenet és utána érzékenység, amire marhára illik ügyelni hangszóró választáskor. Már 1 esetén is, mondjuk szélessávú, amit egy Jericho horn-ban nem akarok illeszteni se magassal, se semmivel. Több esetén meg pláne vakarózás azonnal, hogy jön ki jól a dolog (passzívra), a lehető legegyszerűbben (mert a passzív szűrő bonyolításnak és a csillió korrekciós tagnak se vagyok híve). Nem szívesen hajtanék egy amúgy középkategóriás, egész jó hangú álló dobozt 80W RMS képes Media Markt-os Onkyo-val, 120-as damping factor mellett, ha egy optikailag (is) orgazmust nyújtó triódával megoldható a dolog a lehető legkevesebb visszacsatolással. Ég és föld.
Mindezek után elmondható, hogy az érzéketlen hangsugárzók többnyire kellően hajtva sem adják azt, mint az érzékenyebb társaik "gyengébben" hajtva, mert a teljes lánc nem merül ki két egyszerű dB és Watt képletben a matek füzetben. Az érzéketlen hangszórókat nem építik jóra. Talán kivétel a high-end világ, ott van mindenféle egzotikum (mondjuk azokkal is lehetne vitatkozni), de maradjunk a földön, a földi halandó számára elérhető kategóriában, négyszögletes doboz, stb. Itt én biztos, hogy szóba sem állok 90dB alatti hangszórókkal. A szép ebben, hogy abszolút igazam nincs, mivel a cáfolatod elméletben tényleg jogos.
Csak... valahogy nem sikerül a hangszóró gyártó srácoknak gyakorlatban az, hogy érzéketlen is és marha részletező is, egyszerre.
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
shalafi66
veterán
válasz ozzy711 #23916 üzenetére
Egy PC-nél azért ritkán alkalmazzák ezt a módszert. Erősítőnél is, jó esetben csillagpontos földeléssel, a házat és bordát, a pufferek lábaira kapcsoljuk. A kondenzátoron keresztül csatlakoztatott készülékház DC függetlenítés miatt jöhet szóba.
-
niof
veterán
válasz ozzy711 #21132 üzenetére
Jaaa, én arra gondoltam, ha mindkét hsz előtt ott a váltó! Amúgy meg a laptopom mellett lévő hangfalamban a mély előtt 6-os, a magas előtt 12-es váltó van, és annál fordítva kellett bekötnöm a hangszórókat. Egyébként teljesen szétesett a tere.
Egyelőre nem szelem fel az almát egyenlőre.
-
niof
veterán
válasz ozzy711 #21130 üzenetére
Én is az együttfutás miatt javasoltam (részben) a tekercset a mélyközép elé, másik oldalról meg azért, mert ezeken a középmagas frekvenciákon már nem valószínű, hogy olyan "szépen" sugároz az le.
Viszont, ha a magassal párhuzamosan köt egy tekercset, akkor polaritást is kell váltani, mert fordul a fázis is![ Szerkesztve ]
Egyelőre nem szelem fel az almát egyenlőre.
-
Vidual001
tag
válasz ozzy711 #20045 üzenetére
Szia!
Nem kritizálni kell, hanem leírni, hogy szerinted miért lehet olyan, amilyen (a kérdező leírása alapján).
Mellesleg, nekem is ilyesfajta problémám volt anno, és arra jutottam, hogy a visszhangnak tulajdonítható a jelenség.Én a szekrényes megoldással orvosoltam a problémát, szóval azért írtam, hátha segít.
És korábban írtam, hogy nem vagyok még profi az elektronikában és hangtechnikában, a fórum pedig szerintem segítés céljából van, nem a másik lehurrogására.t.zolka:
Budapesten a XVI. kerületben (Rákosi út eleje) van egy nagyon jó műhely, ahol ha leadod a paramétereket, akkor össze is dobják neked occó pénzért a ládát. Én a kutyimnak csináltattam ott egy nagyobb méretű (100x80x30x) ágykeretet, élfóliával, szállítással 8000 Ft volt. Holnap tudok írni egy pontos címet & nevet, ha szükséges még.
Imo85:
Az általad írt hangszórót még nem hallottam, szóval az általánosítás miatt bocsánat.
[ Szerkesztve ]
MSI GT62VR 6RD Dominator Pro
Új hozzászólás Aktív témák
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Parfüm topik
- Python programozás
- Hobby elektronika
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- OpenWRT topic
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest