Hirdetés
- Azonnali fotós kérdések órája
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- Intel találgatós topik
- Milyen videókártyát?
- Jóárasítja két Arrow Lake-S CPU-ját az Intel
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Fujifilm X
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
Imperius #19449 üzenetére
Hát.
Háttal nem kezdünk mondatot.
HÁT szóval has.
A SAL egyszerűen alkalmatlan. Pont arra alkalmatlan, amire szánták: érzéketlen, torz zajokat kiadó, kiemelésekkel küzdő hangszórók. Ár értékben akkor megfelelők, ha nem kerülnek pénzbe. Akkor is olyan erősítővel, amit nem sajnálsz a SAL termékekkel kínozni. A Pioneer sem egy mélynyomó (általában nem az), bár azzal sokkal-sokkal több mindent lehet kezdeni.
De kérdés, mihez akarod a 10 colost? Miért 10 colos? Hangosítani akarsz? Vagy szobában dübögtetni? A SAL-ból kettő, azaz KETTŐ 25 centis nem tudott annyit, mint egy, azaz EGY darab húsz centis hangszóró, pedig a SALéknál ezek a 25 centisek az egyik legjobbnak mondható darabok.
Szóval lehet akár Videoton, a SAL-nál olcsóbb, és többet ér.
Ha SAL-t veszel, vedd használtan, néha már viccesen kevésért oda adják, linkeld azért, hogy mi a vágyad.
Tehát: Mire kell?
látom már....autós szubbnak kell.
Akkor gyorsan hanyagold a SAL-t. Szerezz Blaupunktot,vagy Magnatot, vagy JBL-t használtan.
Százszor jobban jársz. -
Imperius
csendes tag
válasz
#10726912 #19442 üzenetére
karakterisztikát addig hangoltam winISDben h 30Hzen -3dB ig ment a sal, a piot -9 ig tudnám csak...
arról nincs tapasztalatom és nem találok infót, h ez mit is jelent a valóságban ha megépítemmostani dobozában a pio nem nyűgöz le, hozzáteszem egy nem hozzá való ládában van
20k alatt ajánlhattok a saláta helyett más 10" ost ha tudtoksalról tapasztalatok? hogy ennyire tiltakoztok...
építettünk már hozzá ládát és ár-értékben nem tűnt rossznak
-
törölt tag
válasz
#10726912 #19447 üzenetére
A sárgával jelölt a belső doboz. A külső és a belső doboz között van 5-10 centi. A belső doboz és a külső doboz egy előlapon van. A fekete körök a belső dobozon a hangszórók, a külső dobozon alul a kettő a sarkokban a reflex csövek nyílását jelzik. Nem tudom, kellenének e hozzájuk reflex csövek.
A külső doboz egy szekrényben a polc szerepét töltik be. ha betesztek egy hangdobozt (kisméretűt, pl polc sugárzót) a szekrény polcára, akkor sokkal több mélyhangot fogtok hallani. Erre épül ez a két dobozos elméletem.
Ennyi az egész lényege, Van egy pár hangdobozom, 13 centisek a mélyközepek, van magas és szupermagas sugárzója (nem röhög, így írták), szerzek anyagot ingyen rokontól, és mehet a barkácsolás.
U.i: Az arányok változhatnak, ez csak egy rajz, s a két doboz hátfalánál is ugyanaz a távolság, mint az oldalfalaknál. -
törölt tag
Csinálok egy rajzot, vagyis megpróbálom, hátha úgy érthetőbb lesz
-
Doki85
tag
ha lesz belőle valami tedd ki kíváncsi vagyok
-
törölt tag
válasz
Turbina33 #19443 üzenetére
Én módosítva csinálnám. Teljesen zárt dobozt használnék. Abba menne a mély és a közép meg az összes. Ezt a dobozt tenném egy egy külső dobozba. A két doboz egy előlapon lenne, és a két doboz közé tennék 5 centi légrést körbe, sehol nem érhetne össze. Az előlap kapna egy reflex nyílást. vagy kettőt, hangolni is lhetne csővel, s itt a hangolás a KÜLSŐ doboznál történne! A reflexcső méretétől függene az alsó légrés nagysága, azaz ott nem öt, hanem pl 8 vagy tíz centi lenne. Itt ebben a felállásban összesen annyi lenne a cél, hogy irányított legyen az akusztika, ne vesszen el rengeteg hang mindenfelé a szobában, + az is cél lenne, hogy a mély hangot erősítse mintegy Martin láda szerűen. Ha így túl passzív lenne a külső doboz (meg akarom hallgatni külső és belső dobozzal hallgatni, hogy tudjak különbséget tenni), akkor nyitnám meg a belső dobozt.
Itthoni szórakoztató tákolás sokadik verzióKiszemelt hangszórók is megvannak, csak natúr lap kell, meg csavar és idő. Illetve egy kis sziloplast a kísérletezéshez
(az is van).
-
Turbina33
senior tag
válasz
#10726912 #19442 üzenetére
TL-t csináltam már,vagyis azt hittem,hogy csináltam.Inkább barkácsoltam. Hangolgatni kell,szal nem egyszerű játék! Ez a doboz viszont nem(csak) TL,nemistudommiez...
Kétkamrás BP+TL vagy mi a csuda! Mire ezt normálisan behangolod elmegy fölötted az élet!
Szerintem lehetetlen vállalkozás,én biztosan nem fognék neki.Nincs hozzá elég tudásom,tapasztalatom,és ezt keményen méregetni kell,ahhoz meg eszközök is kellenek. Ez túl nagy falat földi halandónak!
-
davidcsaba93
aktív tag
Tudtok ajánlani szegedi hangszóró javító szakit, céget, aki jól és nem feltétlenül drágán dolgozik?
-
Turbina33
senior tag
válasz
#10726912 #19437 üzenetére
Drága barátom! Nem áll szándékomban elvenni a kedved semmitől,sőt,támogatni szoktalak mindenben,de ezt a dobozt felejtsd el!
Inkább csinálok neked valami "fajin" szórót,csinálunk egy háromutast neked,de azt a dobozt felejtsd el!(#19438) Imperius: Miért akarod a Piot lecserélni egy Salra???
-
Doki85
tag
nem semmi doboz ember legyen a talpán aki behangolja
-
Imperius
csendes tag
sziasztok
ilyen számítási eredményekkel lenne érdemes hangszórót cserélnem?
[link]autós mélyről van szó, remélem nem gond a kérdésem
30Hzen +5, 70 Hzen -5 dB -t mutat...
jelenleg a zölddel jelzettem van, pio ts-w253f és sal xpro 2580ban gondolkodom, a méret adott a kis csomagtartó miattegyébként ez a program mennyire megbízható? szögletes reflex nyílásra méter + os hosszokat ad meg....
válaszokat előre is köszönöm
-
törölt tag
válasz
Goose-T #19421 üzenetére
A reflex csövet áthelyezheted az első falra változatlan hosszal. A süllyesztett rész se fog iszonyat sokat változtatni a hangon. Viszont ha több mélyet akarsz akkor csinálj dupla doboz rendszert, dobozt a dobozban. A németek ezt is jól kitalálták, régről tudott a láda mély koncentráló-hangosító hatása, elég, ha beteszel egy hangdobozt egy polcra a könyvek közé...
Itt van egy jó szemléltető doboz a dobozban kialakításhoz, alig várom, hogy megcsinálhassam bármekkora méretben
criterion tb120. elméletem szerint minden doboznál jelentősen lehetne eegy egyszerű akusztikai "csapdával", passzív erősítőként használva kierősíteni a mély hangokat. Teljesen zárt doboznál is működik. Bass reflex doboznál még jobban hallható.
Hará-hajrá
S ne feledd: építesz, tedd kis csavarral, ha már csinálod. -
Pete55555
addikt
Olvasgatom a topikot, és eszembe jut: Mi lenne, ha kicincálnám az 1250-esemből a tápot, erősítőt, (mivel búg mint a ****) és passzív hangfalként, egy erősítőre dugnám rá? Ez több kérdést felvet, pl; hangváltó nyilván nem ártana, illetve milyen erősítő lenne alkalmas erre a feladatra?
Ötletek ? -
Turbina33
senior tag
válasz
Revox66 #19430 üzenetére
Annak idején a "Tanácsháza" tetején voltak nagy és csúnya,kékre festett hangosbemondók."Halló,halló,figyelem!" Biztosan emlékszik rá valaki! Úgy emlékszem,hogy egyszer az egyik ilyen valahogy
a kezembe került,csak azért,hogy megnézzem mi van benne!
Valami ilyesmi volt benne,mint ez a 302-es.
Nekem is csak elvenni lehet a Yamahán,-10-en szokott lenni. -
Revox66
tag
Pedig ahogy elnézem ez egy érzékeny hangszóró 97dB körüli, talált adatok szerint, ez végett nem mehet túl mélyre. 50 literes zárt doboz kéne hozzá. Próbáld ki mindenképp analógon is. Amúgy érdekes ez a +10dB, én pl. nem tudok emelni a yamahanál a sub kimenet erősségén, max csökkenteni lehet.
-
zeix
senior tag
válasz
Revox66 #19425 üzenetére
Beag HX 301.
Az erősítő egy 2x40W-os Grundig.
Doboz még nincs kész hozzá, ez csak a teszt volt, amin el is bukott a dolog.
Régen egy házi erősítőről hajtva tökéletesen alkalmas volt sub hangszórónak.
Viszont, akkor a htpc analog kimenetéről szólt.Most hdmi-vel kapcsolódik a pc az erősítőhöz, ennek a sub kimenetéről próbáltam, de nagyon halk.
Amúgy is halknak tartom, mert a gyári sub is +10dB-el meg van emelve és akkor szól jól.
Sub kb. fél hangerőn, inkább alatta.
A pc analog kimenetéről a gyári sub sokkal mellberúgósabban szólt.
Talán az Onkyo erősítő hibája, hogy ilyen gyenge jelet kap a sub, nem tudom.Most ami eszembe jutott még, hogy a pc analog kimenetére kötöm rá, így adok neki még egy esélyt.
-
davidcsaba93
aktív tag
Ha egy hangfalban a mély hangszóró nagyobb hangerőnél "berreg" mi lehet a baja mit lehet vele kezdeni? Kívülről nem látszik rajta sérülés, próbáltam megcserélni a hangfalakat az erősítőn de akkor is az a hangszóró berregett.
-
Revox66
tag
Hali, melyik fajta Beag, ezek nem kimondottan sub hangszórók, igaz attól még csak szólnia kéne
A doboz kialakitásod milyen rendszerű, zárt vagy reflex ?
Milyen erősitő, milyen bekötéssel és forrással ?
Nálam hangkártyáról S/PDIF -ről kapja a Yamaha erősitő a jelet, tehát optikán. Majd yamahától sub kimeneten keresztül RCA - RCA -val a másik erősitő, amin ilyen 5o-6o% hangerő-beállitás van a mélyládára. Szól ahogy kell, elötte keverőt is használtam a célra de így is jó. -
zeix
senior tag
Most sikerült kipróbálnom a sub kimenetre kötött erősítőt és a Beag 30cm-es hangszórót.
El vagyok keseredve.
A hangszóró mozog, de hangot nem igazán ad ki magából, full hangerőre tekerve az erősítőt.
A vágási frekvenciát átállítottam 80 hz-ről 120-ra, de az is édeskevés.
Vagy az erősítő nem jó, vagy a hangszóró.
Telefon kimenetről kiválóan szól.
Csak a sub vonalkimenetet nem bírja.
A projekt így nem lesz befejezve. -
Goose-T
veterán
Akkor mégis jól gondoltam azt, hogy a reflexcsőnek mindegy, hogy elöl vagy hátul van kivezetve. Olvastam némi szakirodalmat (subvoice.hu, loudspeakerdesign.co.uk), használgattam már doboztervezőket, de sehol nem volt megemlítve, hogy bármit is különösebben befolyásolna a port elhelyezése. Azt a süllyesztést én is neccesnek találtam, így akkor csak simán az előlapra próbálom majd kivezetni a csövet. Volt már sokféle első és hátsó reflexes hangfalam, és hátsósokkal nem igazán voltam megelégedve, ezért akarom most előre tenni.
-
Giot
addikt
válasz
Goose-T #19413 üzenetére
A reflexcső elhelyezése nem befolyásolja a doboz hangolását amennyiben a cső hossza átmérője nem változik. A Te esetedben az a kis süllyesztés valószínűleg elhangolná, de ha közvetlen a doboz előlapjára tennéd nem.
Mehet előre is a reflexcső, így kevésbé lesz érzékeny az elhelyezésre, pontosabb gyorsabb mélyeket kapsz.
A reflexcső hátsó elhelyezése esetében a szobaakusztika jobban beleszól.
De mehet akár az aljára is csak megfelelően meg kell emelni.Más: Ilyen nincs hogy hova fújja a levegőt a reflexcső, nem hajszárító az. Ahogy írtam is megfelelő tervezés esetén szinte nincs is szó légmozgásról, csak az alsó frekvenciákra segít rá a reflex rendszerű hangdoboz, nem a levegőt vezetjük ki.
-
Ari18
őstag
válasz
Goose-T #19413 üzenetére
Ha eddig falra/sarokba tolva használtad, akkor ahhoz képest kevesebb lesz a mélyed, ha előre rakod a csövet. Viszont cserébe a helység kevésbé szól bele a mélytartományba. És igen, sajnos belezavar (valószínűleg lejjebb hangolnád vele a dobozt) a dolgokba az a nyílás amit csinálni akarsz rá. Ha mély-orientált vagy, akkor hagyd csak hátul azt a csövet.
-
Giot
addikt
válasz
Goose-T #19406 üzenetére
Szia!
Az úgy van jól ahogy megtervezték, minél kevésbé legyen befolyásoló tényező a doboz oldalfala. Vagyis igen lehetőleg minél távolabb legyen a faltól kb úgy mint a gyári dobozban.
Nem az áramló levegő a lényeg hanem a csövön kilépő hang. Az már elég nagy baj ha a levegő szuszogását hallod a csövön, az azt jelenti hogy a térfogat, hangszóró, és cső átmérő/hossz triumvirátusa nem megfelelően lett megtervezve.
De ez nálad nem áll fenn, lévén gyári dobozkát építesz újra. -
Goose-T
veterán
válasz
darvinya #19405 üzenetére
Az a cső az alapként szolgáló Genius SP-HF 1250B hangfal gyári reflexcsöve:
A dobozt természetesen úgy tervezném, hogy a belső nettó térfogat 3,5 liter maradjon mindenképpen, annyival nagyobbra tervezem, hogy pont kijöjjön ekkorára, miután levonom belőle a süllyesztés és a merevítés térfogatát. Csak az a kérdéses, hogy a reflexcső kijárata előtt lévő nagyobb üreg beleszól-e jelentősen a cső viselkedésébe, vagy nem.
-
-
Goose-T
veterán
válasz
#10726912 #19402 üzenetére
Valami ilyesmit gondoltam ki a fejemben:
Az vajon okoz gondot, hogy a reflexcső kimenetét szeretném pár centivel bentebb süllyeszteni az előlap síkjától? Anyagának 12mm vastag rétegelt lemezre gondoltam (bükk, tölgy vagy nyír), mert azt lehet szépen lakkozni. A Genius doboza kb. nettó 3,5 literes, ezt is akkorára csinálnám (természetesen a süllyesztés és a merevítés térfogatát is beleszámítva).
-
Doki85
tag
Estét!
Grafit ill. grafit réteg ellenállásokról ki mit tud, mit hallott? Illetve arról, hogy ezek elkészíthetők 1 mezei ceruza segítségével is ??
Kimondottan kíváncsi vagyok, mert érdekel a dolog és hallottam 1 ismerőstől, hogy ő régen, réges-régen! talált erről a neten leírást. Én viszont most nem találok semmit, csak magát a tényt hogy létezik ilyen.Na meg persze a nagy kérdés, hogy ezekben a mezei ceruzákban is van megfelelő minőségű grafit, vagy sem??
mindegy a hosszú hétvégén kipróbálom meghallgatom a hangját, mert sikerült már forrasztható vezetéket erősítenem stabilan a grafitra!
A válaszok előre is köszönöm.
-
Goose-T
veterán
válasz
Pete55555 #19399 üzenetére
Pont egy ilyen hangfalpárat találtam ma kidobva a társasház kukái mellett, ahol lakom. A doboza kissé megviselt, itt-ott meg van repedve, de a hangszórók épnek tűnnek. El is raktam gyorsan magamnak, hogy majd építek köré új dobozkát, és lesznek fajin kis asztali hangfalaim. Van még pár darab Tannoy kétutas hangváltóm itthon, azokat is beledobom.
Ha ugyanolyan térfogatú dobozt készítek neki, mint a gyári, akkor a reflexcsövet újra tudom úgy hasznosítani úgy, hogy előre nézzen, ne hátra?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gitáros topic
- Suzuki topik
- Azonnali fotós kérdések órája
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Tesla topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- További aktív témák...
- GOPRO Hero 12 BLACK - 5.3k akciókamera - Motoros/biciklis szett (4.)
- DJI Mavic 2 Pro drón szett - 1" Hasselblad kamerával
- Újszerű Garanciás Macbook Air M1-es (8GB/256GB) 2026.09-ig Garis)
- ÚJ BONTATLAN Apple MacBook Air 15" M2 8GB RAM 256GB Magyar billentyű garancia 1 év Deak t
- Bontatlan ÚJ IPAD PRO M1 M2 M4 11 12,9 Wi-Fi és 5g cellular 128--512GB DEÁK TÉRNÉL Azonnal Átvehető.
- AKCIÓ! Apple iPad Pro 11 2024 1TB WiFi + Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G 256GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest