- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen videókártyát?
- OLED TV topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti / 3070 / 3070 Ti (GA104)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- PC-karbantartás havonta: 5 lépés, amit ne hagyj ki!
- Androidos fejegységek
- Bluetooth hangszórók
- Egérpad topik
-
PROHARDVER!
Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
dugo_
veterán
Ha tényleg csak a képen látható zöld vonalig kell, akkor ez pár perc reszelés csak.
_______
(#79336) macilaci78 & (#79332) 4ron
Én ennek a zöld ~8 ezer forintos kistestvérével raktam össze az egész lakást, Ytong-ot, Silká-t simán viszi, egyedül a mennyezeti lámpákhoz, csempéhez vettem elő nagyobb gépet.
-
Z_A_P
addikt
Szisztok,
van egy kert kapu, ahol a zarnyelv mar nem teljesen megy be a helyere, mivel a masik oldal (ahol a "luk" van) kicsit megsullyedt. (majd cserelve lesz 1-2 ev mulva, de addig is kene egy ideiglenes megoldas)!
[kép] [kép]
A legegyszerubb szerintem ha a lukat kicsit megnagyobbitom felfele, kb a zold vonalig.
[kép]Ezt hogy tudnam szerintetek kivitelezni? Furoval par luk, aztan ussem ki csavarhuzoval? Vagy hogy kene?
-
alcsa
senior tag
válasz
macilaci78 #79336 üzenetére
Nem tudom mit mondjak, amiket eddig osszeraktam (ejjeli szekrenyek, kisebb korpuszok, szekek) eleg jol osszehuzta, eddig meg allnak, nem kellett rahuzzak csavarhuzoval. Mondjuk elorefurt lyukak voltak. Nem akarom vedeni az IXO-t, csak mondtam, hogy en mire hasznalom.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Volvo360 #79345 üzenetére
Nincs nagy tapasztalatom, de tippre egy kampós pengével szerelt tapétavágó megfelel a feladatra. Valahol megkezded és körbehúzod.
Aztán a már szóló üveglapok széléről spaklival letolod, vagy szikével levágod a feleslget.
Az üvegház keretébe pedig tubusos szélvédőragasztóval beragasztod a táblákat és megvagy. -
Inhouse
őstag
válasz
Tibor_560sec #79340 üzenetére
A a 3 lábú (+hűtőfül) alkatrész egy feszültség stabilizátor lehet, sajnos csak kódokat írnak rá, ami alapján nem könnyű megtalálni . A csatlakozó felé megy (vagy jön) a táp, ott van rajta egy elkó. Ez megy a csatlakozóhoz, a bevágás melletti 2 érintkezőre. 12V körüli feszültség lehet itt a 16V-os kondenzátorból ítélve. Itt valami zárlat lesz, ez nem csak ennyi, hogy a 2 soros elégett alkatrészt kicseréli valaki.
-
Volvo360
csendes újonc
válasz
macilaci78 #79335 üzenetére
A cél az újrahasznosítás, üvegház lesz belőle a kertben.
-
PitLee
őstag
válasz
Tibor_560sec #79343 üzenetére
Tipp
Majd nézzél rá, hogy a csapágyazásnál nem ereszt és folyik rá valami elektromosan érzékeny helyre.
Anno előszerettél szerelték a fedetlen szivattyú motort olyan helyre, hogy amikor a dob csapágyazásánál elkezd ereszteni az ráfolyjon és vigye azt is pl: Whirlpool felültöltős -
Tibor_560sec
aktív tag
Koszonom a gyors reagalast !
Anyameknal tortent az eset , en is csak elmondas alapjan probaltam kideriteni mi is volt ...
A jegyzokonyv ...a nap folyaman a masodik mosas 60 Celsius-n , a masodik program a centrizest mar nem adta ki .
Biztositokot nem vert le a haz halozataban .Megprobaltam inditani de se kep se hang , kb egy evvel ezelott csereltek/javitottak a vezerlopanelt akkor meg garanciaidon belul volt a gep .
Penteken lesz idom , akkor viszek egy masik mosogepet , meg szetnezek benne ujra vezetekek szivattyu motor stb ...
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Igen, van. A kérdés csak az, hogy a kiégés a hiba eredője, vagy indikátora.
-
válasz
Én szívesen megcsinálom, de jó lenne kideríteni, hogy mi okozta ezt a gondot. Ahogy nézem, ellenállás/induktivitás lehetett mielőtt kifüstölt -> ezek az alkatrészek egyszerű dolgok, önhibából nem szállnak el ilyen drasztikus nyommal, csak ha valami zárlat/túláram van utánuk. Elnézve a vezetősáv vastagságát, ez a tápvonalon van, ahol "zajlik az élet".
Este megpróbálok körülnézni a neten kapcsrajz után, hogy pontosan mi járhatott arra, ami pörkölt.Szerk.: Érdemes lenne a Hobby elektronika topicba is bedobni, hátha valaki ott felismeri valaki, hogy mi lehetett.
-
Dani_kp
addikt
Az obisra már csak 1 év gari van.
Ilyen parkside van nekem is csak zöldben, imádom. Egy pz2-es fej van a bit tartóban állandóan, a tokmányban pedig egy lépcsős fúró. Gyorsan lehet váltani fúrás és csavarozás között.
Egy 12V-os akkuval el voltam vele egész nap. Nem olyan 65-ös dobozt tudtam venni, mint amilyet szoktam így egész nap lépcsős fúróval kellett a könnyítéseknél átfúrni a csöveknek a helyet, illetve az egymáshoz való soroláshoz, de mellette csavaroztam is vele, illetve fa és 1-2 falon kívüli doboz is át lett vele fúrva.
Szóval átlag használatra teljesen jó, ez a kis fekete perfomance, meg elvileg még jobb is. Amúgy lehet ehhez a kialakításhoz is kapni 4 Ah akkut is. -
hotkar
senior tag
Ha az ütvefúrás nem fontos, akkor javasolnám ezt az Einhellt. Kefe nélküli, 50 Nm-es motor , és most 1 Ft névleges összegért adnak 2,5 Ah-s akksit és töltőt.
Az akksi kellően nagy felületű ahhoz, hogy stabilan álljon a gép, az akksin van LED-es fény, amely előbb kapcsol be, mint a fúró, és késleltetve kapcsol ki.(Nekem a 60 Nm-es ütvefúrós változat van, de nagyon bejött. Nagyon jó vezérlőelektronikája van, már minimális fordulaton is bivalyerős.)
-
Dönc
tag
válasz
MasterDeeJay #79318 üzenetére
Nagyon köszi! Ez is hibátlan, csak picit hiányos. Én a gyerek konfigját raktam bele, mert ez mindent is kibír. (Meg szerintem jól is néz ki, elég időtálló lett a dizájnja.) Még gyerekként szemeztem vele, de akkor sehogy se volt rá pénzem, hogy szerezzek egyet, ezért is próbálom megőrizni az utókornak.
-
macilaci78
nagyúr
Ez a tokmány szerintem alkalmatlan munkára. Nekem ettől valamivel kisebb Makita van kb 6-7 éve és a mai napig imádom. 10,8 V-os, ytongot is szépen fúrja, 16 mm-es lyukat fába gond nélkül, csak nem túl sokat. A vezetékes fúrót csak akkor veszem elő, amikor tipli is kell.
Öcsémnek van a Parkside-hoz hasonló kombinált tokmányos akkus gépe. Azon a tokmányt rá kell tekerni a bitet tartó tengelyre. Természetesen a menetirányok azonosak, vagyis ha 3-assal fúrsz elő egy csavarnak, akkor le kell lazítanod a tományt maxra, hogy legyen tartása levenni a bittartóról. Persze vissza ugyanez. Szóval hiába van elvileg gyors megoldásod, gyakorlatilag ha rááll a kezed a rendes tokmányra, ahhoz képest kínszenvedés fúró és bit között váltani.
Ha pedig csors csatlakozós, pl bajonetzáras az állíható tokmány rögzítése, akkor valószínűleg lötyögni fog, nem lehet vele precízen dolgozni.alcsa: az IXO-ból nem nézek ki nagy nyomatékot, szerintem nem lehet készre húzni vele csavart. Egy ágykeret, amit 4 mm magvastagságú csavar tart össze, kevés, míg az én kis szarom roncsolásig húzza a bútorlapba, fenyőbe a csavarfejet. De párszor sikerült már 5×120 mm-es csavart is beletörnöm a tiplibe, Fischer csavar és tipli.
Annyival nem nehezebb az IXO-nál, hogy hogy elfáradjak és eddig mindenhova odafértem vele.
Egyszerűen annyira ritkán kell elővennem a vezetékest, hogy felesleges nagyobb akksis gép nekem. -
macilaci78
nagyúr
-
Volvo360
csendes újonc
Srácok, többrétegű hőszigetelt üveget miként szednétek szét lapjaira? Van esetleg itt olyan, aki már csinált ilyet?
Reverse engineering elven néztem pár videót, hogy hogyan készítik. Az alapján azt gondolom, hogy hőlégfúvóval kicsit melegítve a masszát a szélén már be tudnék nyomni egy pengét, és végigvágni. -
#79326 pjen árban magasabb kategória a Bosch, az most nem fér bele.
#79327 Dani_kp annyi ajánlást írtatok, hogy teljesen elbizonytalanodtam. Szólt most a haverom, hogy a Lidlben van még készleten az alábbi X12V gépből is, illetve akku/töltő nélkül az X20V gépből is. Előbbi mennyire lehet necces? Kicsit aggaszt a 12V feszültség. A garancia miatt a Parksidera szavaznék egyébként.
-
NeoPampalini
senior tag
-
inf3rno
nagyúr
Talajfúrónál mire érdemes odafigyelni? Kézi kell, motorosra most nem akarok költeni, mert csak egy tucat oszlopot akarok lerakni most.
-
Dani_kp
addikt
Apósomnak ~1,5 éve vettük, akkor 2 év garancia volt rá. Szerintem ha a lidl-ös sajátmárkás gépétől nem tartasz, akkor ettől sem kell. Plusz mivel saját márkás azért is egyszerűbb és jobb a garanciás ügyintézés.
Közben beszéltem ismerőssel, és saját márkás terméknél ha nem jó, nem úgy működik akkor garancia időn belül egyből csere egy ugyan olyan újra vagy visszaadják a pénzt. Viszont pl. egy einhell, bosch...stb., ott küldik a megadott szervízbe és addig gép, illetve pénz nélkül vagy.
Obis és obis közt is van különbség, ezt az újat tényleg nyugodtan tudom ajánlani. Érezni, hogy van benne anyag, jó az összerakása is, stabil és masszív kis gép. -
és #79324 Runo Köszönöm a választ nektek
#79321 PROTRON hát ez egy jó kérdés, nyilván ha már veszek, akkor legyen pontos annyira, hogy egy furatot megfelelően el lehessen vele készíteni. Erre a Parksidera gondolsz, amelyik a múlt heti újságban van benne 24.999-ért (5 év gari, 2db akku, 1db gyorstöltő, stb.). Ez 5 év garanciával valóban megfontolandó, nekem is Parkside van bohóckodásra, de az a Black Fridayos olcsóbb verzió volt.#79322 razorbenke92 ezt jó hallani, 18.990-ért már átvehető a gép, csak még mindenképp utána akartam kérdezni.
#79323 Dani_kp nem találtam erről jótállás infót, 1 évet adnak erre is? Ebben az esetben a Hyundai is meg a Parkside is talán jobb dealnek tűnik, de elhiszem, hogy ez is nagyon jó. Habár kicsit tartok az OBI sajátmárkás cuccoktól.
-
Dani_kp
addikt
Szia.
Személyen tapasztalatom egy ilyennel van. Minőségibbnek hat ez az obis lux, mint az a hyundai.
Ennek fém a tokmány része, annyira nem "üt" a tengelye sem, de egy normális minőségű bit fejjel még annyira sem fog látszódni a holtjátéka.
Mi apósomnak vettünk egy ilyet ajándékba, meg hozzá milwaukee shockwave bit fejet, Ő nagyon dicsérte, imádja használni, a halózatis gépet már csak tégla, vályog falhoz veszi elő, minden mást ezzel csinál. Részemről egy "hátránya" van, hogy kissé nehéz, de remélhetőleg azért mert van benne anyag.
Nekem parkiside gépem van/volt egy pár, aldis még workzone fajta, illetve melóban egy hikoki gyorstokmányos gép van, faternak pedig egy 4-5 éves B&D.Elég sokat nyüstöltem mindent, ha sorrendet kellene állítanom, akkor:
1. Hikoki (mondjuk egy 50-60k. volt két akkuval, töltővel)
2. Lux power systemes gép
3. Lidl-ös gépek
4. B&D
5. WorkzoneNyilván ez szubjektív vélemény, de én a luxra voksolok. Ahhoz bármikor tud venni akkut, illetve később más gépet is hozzá, ahhoz is van sarokcsiszoló, fúrókalapács is...stb.
Munkatársam szintén egy ilyet lux gépet vett, csak sarokcsiszolót, 4 Ah-s akkuval. Pontos, nem üt, nem ráz nagyon elégedett vele, Ő burkoláshoz használja, csempét, járólapot vágni. Illetve gyémánt körkivágóval a vízvezeték kiállásásokat kivágni.Sorry, ha hosszúra sikeredett a mondanivalóm.
Ui.: Ismerős Obi-ban raktáros, azt mondta náluk is pofon egyszerű a garanciás ügyintézés, ha olyan baja van akkor automatikusan kicserélik egy újra.
-
Apám nagy Hyundai fan lett az utóbi években, fúrógép, fűkasza, sarokcsiszoló (még a VW szívet is elengedte egy i20-ért, nyilván nem a szerszámgépek miatt) és egyikre sincs panasza. (kivéve a kocsi kötelező szervíze - rájött a szentem, hogy egy 5 év garis autóban nem a megvásárlás a drága, hanem a cca. 5x-ös árú olajcsere az addig általa kivitelezettel szemben).
-
PROTRON
addikt
Kérdés hogy akkus fúrásnál a tengely pontossága mennyire problémás nektek?
Ebben az áraktegóriában könnyű olyanra futni, amelyiknek táncol kissé a tengelye, emiatt pl fél-el nagyobb furatot lehet vele fúrni tégla falba.
Amúgy sokan dícsérik még a LIDL performance kis gépét, aminek cserélhető a feje, mert pont kézre áll csavarozáshoz és vasat fúrni is tud valamelyest, nem nehéz a súlya, van hozzá olcsón 4Ah aksi.
Nem sokkal drágább, csak annyival amennyi felesleges kiegészítőt adnak hozzá.
Magánszemélyként 5 év garancia és a legapróbb hibánál is azonnal teljesítenek, mert nem ezen akarnak nyerészkedni...arra ott a "hambgurger pogácsa 180-ért".De én elfogult vagyok.
-
Sziasztok,
Hyundai HYD-20VE-Li akkus fúró-csavarozóval van valakinek tapasztalata? Vagy ha ezzel konkrétan nincs, akkor a Hyundai szerszámgépekkel? Fateromnak venném 60. születésnapra otthoni, nem gyakori használatra.
Van neki vezetékes fúrója, de egy csavarozónak örülne, viszont gagyit nem akarok venni.
-
-
Dönc
tag
válasz
MasterDeeJay #79301 üzenetére
Nekem egy 14-es venti van fel gyorskötözőzve a HDD keretre. Az is elég hasznosnak tűnik, bár "picit" szerényebb konfig van a kuckóban. Lövök majd róla képet, az is eléggé hozza a topic szellemiségét jobban végiggondolva.
A HDD-k keretei esetleg nincsenek meg neked? Nekem ezek hiányoznak a házból mivel így sikerült hozzájutnom kemény 5000Ft-ért. Ha esetleg meglenne és megválnál tőlük dobj egy pü-t pls. -
válasz
PROTRON #79312 üzenetére
M40 a modernebb játékokra jó, az m2000 igazából nem lenne szükséges de az intvga-m buta mint a föld. Tény hogy képet adni jó lenne egy gyengébb Amd kártya is. Win11 alatt 3 kattintás kapcsolni de előre be van állítva mikor mi min menjen.
Nem villanyszámla, az nem érdekel. Szimplán nem kapni 80eért normális gtx1070+ szintű kártyát de eleve asztali kártyák rosszabb minőségűek. -
PROTRON
addikt
válasz
razorbenke92 #79313 üzenetére
Uhh tényleg, erről az aspektusról megfeledkeztem.
De annak örülök hogy működik rendesen az M40 számítási teljesítményének a kihasználása és hogy a driverrel át lehet küldeni az eredményeket a kimenetre.
Ez majd az én gépem esetén is érdekes lesz amikor végre lemegy a rtx 3070ek ára és ki tudom építeni a 3 VGA kártyás rendszerem a leendő 3080 TI 12GB mellé. Jó lenne 3090, csak az alaplapom max gen 3.0, szal nem tudnám 1 kártyaként kihajtani. -
-
PROTRON
addikt
válasz
MasterDeeJay #79310 üzenetére
Érdekelt hogy mi az oka annak hogy a tesla m40 mellett ott figyel az m2000 is. Tudod egyszerre hasznosítani is az erőforrásokat? Vagy miért váltogatsz? Mert szerintem sokkal nyűgösebb folyton váltogatni mint amennyit ténylegesen villanyszámlán spórolsz.
A proci ventikkel kapcsolatban ez egy eléggé régi vita, de sok teszt esetében is az jött ki hogy ha csak 1 ventid van, akkor full terhelés alatt is csak 1-4 fok hőmérséklet különbséget jelent a Te elhelyezésed esetén hogy push vagy pull-ban van az a venti, mert a jobb hűtők már ennyire hatékonyak.
Gyors keresés után, a legtöbb tesztet nem PC házban hanem külön asztalon végezték, de azért van 1-2 releváns:
[link]
[link2]Nekem 2 tornyos hűtőm van (Silver Arrow extreme), most a kettő torony között csak 1 db venti van, a másodikat nem raktam fel.
Ahol már elfogy az ereje, ott már minden fajta léghűtés kombináció kevés a 10940x-emhez, mert rosszul tervezték a hőleadását és csak folyadékhűtéssel lehet prime95 alatt helyén tartani a hőmérsékletet a 250W HWinfo szerinti teljesítmény felvétel során.Nálam a hőcsövek fizikájából adódó "dryout" jelenség miatt fogy el a technológiában lévő tartalék.
-
válasz
Aljasvip #79304 üzenetére
Proci venti tényleg rossz irányba néz de nincs jelentősége mivel túl van hűtve, 60 fok felett nem láttam igaz 20 magot most nincs mi kihasználjon. (Azaz már HT-t is kikapcsoltam)
Játékok alatt meg amúgy is elmenne passzívban is. Annyira melegszik mint egy korabeli skylake i5 jobb hűtővel. Bazi nagy felülete van (lga3647). Majd cascade lake lesz talán 5218r ha találok olcsón.
Táp meg alapból 450w-ig passzív, azt meg játékok alatt nem éri el.
Tesla igen jó kártya (ebayen vettem 63eft + áfa kínából), tuningolni jól lehet gtx 1070-1070ti szint, 12gb vram bőven elég. Igaz csak fullhd-n használom. Driverek is frissek, támogatott win11 is. 2d-re meg videóra m2000 halk bár az csak gtx950 szint 4gb vrammal de gyengébb játékokra néha azt használom. (Driverben physixre az van beállítva) -
lemmy71
őstag
válasz
darvinya #79302 üzenetére
Aha biztos, bár fogalmam sincs hogy mi az csak tippelni tudok hogy valami "multifunkciós bicska"
Két lehetőséget látok a probléma megoldására, vagy legyártod sk. magad azt az alkatrészt, vagy becsukod a szemed és jó nagy ívben elhajítod.
Arra készülj fel hogy a hegesztők és a lakatosok 99% -a, ha ezt meglátja akkor elhajt mint a magzatvizet
Amúgy az ilyet AWI -val meglehetne hegeszteni, persze előtte pontosan be kell gyökölni, de ahogy nézem ez valami rozsdamentes anyag is lehet amit egy 1.6mm rozsdamentes elektródával is meglehet hegeszteni. Ha van otthon trafód akkor te is megtudod csinálni, a "kötőelem boltban" kapsz szálanként is elektródát. -
válasz
Le a kalappal a Tesla kártya okos felhasználása miatt.
Ne sajnáld a HDD részt. Ahogy látom nem idegen tőled a 3D nyomtatás, így az ODD helyekre, vagy alá is tudsz HDD keretet készíteni akármikor.
Ha megengedsz egy kérdést is: A CPU hűtő ventilátor direkt van pull módban, vagy csak levetted a szereléshez az alsó ventilátort?
A legtöbb légkavaró nagyon gyengén muzsikál így, saját tapasztalatból is mondom, jobb lenne ha push-ban lenne a bordán, de persze push-pull a tuti (~Freezer 33 Duo, méretéhez képest jól teljesít így). -
Barret001
addikt
válasz
Ne sajnáld! Minek az oda?
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- PlayStation 5
- Külpolitika
- Futás, futópályák
- MediaTek lapka köré épülne a Galaxy S25 FE?
- Milyen videókártyát?
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Jövedelem
- OLED TV topic
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf Gamer laptop! R5 3550H / GTX 1650 / 8GB DDR4 / 500GB SSD
- LG UltraGear Gaming Monitorok: ÁRZUHANÁS -30%
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- IKEA Format lámpák eladóak (Egyben kedvezménnyel vihető!)
- ÚJ Lenovo Yoga Slim 7 - 14.5" 3K OLED Érintő 90Hz - Snapdragon X Elite - 32GB - 1TB - 2,5+év gari
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest