Hirdetés
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- TCL LCD és LED TV-k
- Shield TV-t csinált a Shieldből az NVIDIA
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen alaplapot vegyek?
- Saját márkás HDD-ket követel meg az egyes NAS-okhoz a Synology
- Locsolkodás helyett hardverekre feni a fogát az ünnepi nyúl
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
totron
addikt
Automatizálás csak akkor legyen, ha értésen alapul és gépet akar forgatni a user alkotói pihenése közepette, máskülönben széllel szemben pisikélés van.
#15niof, azt a szegmenst vegyük inkább akik nem Office-olnak, sem semmi egyéb kötöttség nem kínozza őket, mégsem tekintenek ki - szemmel látható réteg. Van ami van, de nem az élhetetlenség miatt. -
himpike
aktív tag
válasz
powerage76 #21 üzenetére
Valószínűleg én is csak másik hűtőt tennék rá mivel minden be quiet túlárazott. Thermalright Peerless Assassin 120 SE-t pl, kétlem hogy 2-3 dB-t bárki meghallana.
-
himpike
aktív tag
válasz
noPublicFG #17 üzenetére
Azt volna értelme törölni ami árván maradt file. Ha mindent törölsz egy halom problémát okozhatsz vele, nyilván ha csak ennyiből állna megoldotta volna a MS.
-
drkbli
tag
https://learn.microsoft.com/en-us/windows-hardware/manufacture/desktop/optimize-windows?view=windows-11
-
A Pro tipp-hez annyit tennék hozzá, hogy szükségtelen az ausztrál srácnak a Patch Cleaner-ét letölteni! Bármelyik fájlkezelőben, legyen az a Windows-os, vagy TC, vagy bármi, beállítjuk, hogy rejtett és rendszermappák megjelenítése, aztán látszik is az Installer. Kitörlöd a tartalmát, ha nagyon akarod, aztán kész.
-
bence1024
tag
cpu csiszolgatás, folyékony fém...
A fityfene sem vágyik erre. -
dabadab
titán
Első három pont: ne használj Windowst.
-
niof
veterán
Szerintem ezt mindenki vállalja, aki ilyenre adja a fejét. Ezzel semmi újat nem mondtál.
Rétegdolog, valóban. Én is pl. azért csináltam meg magamnak, mert szeretném minél kisebb járulékos zajjal használni a gépemet. A 100%-ig passzív hűtésű gép anyagilag nem alternatíva egy <5000 Ft-os folyékony fémhez képest, amivel idle állapotban 40°C alatt elvan, és alig forognak a ventik. Igaz, játszani már nem játszok, de van néhány CPU/GPU intenzív alkalmazásom, amik így is beérik alacsonyabb fordulattal, hőmegfutás nélkül. -
himpike
aktív tag
És elköszönsz a garanciától ha lepolírozod a feliratokat...
Valljuk be, ez az egész kupakosdi rendkívül kis merítés, már a drágább pasztát se veszi meg szinte senki(valamelyik MX-nél megállnak). Rétegdolog, nem érdemes ráfeszülni. Kevés embernek van olyan CPU-ja ami egyáltalán indokolná a használatát. -
niof
veterán
Nézd, nem akarlak rábeszélni. Én csak azt mondom, hogy egy megbízható eszköz, és a több mint 500 gépes gépparkunkból nagyon soknál sikerült hatalmas helyet felszabadítani vele, minden további probléma nélkül. Volt, ahol ~70GB lett vele törölve, és semmi gond nem volt. Egyébként figyelmeztet rá, ha olyan adatot talál, amivel gond lehet, és nem javasolja az eltávolítását.
Ha nem bízol benne - természetesen jogodban áll - esetleg próbáld ki egy olyan vason, ami a sajátod, esetleg tudod, hogy hamarosan szeretnéd újratelepíteni, de még használnád előtte picit. Semmi gond nem lesz. -
niof
veterán
Volt valaha egy autorun időzítő progim, volt hozzá egy egy éves licencem. Az úgy működött, hogy csak azokat a folyamatokat engedte késleltetni, amik nem kritikusak. Pl. Adobe updater, vagy az Apple updater, ilyesmikre gondolj. Mindent persze nem lehet.
A driverek esetén laptopoknál már sokszor futottunk bele olyanba, hogy pl. a Windows valahogy a Windows update-en keresztül letöltött egy eszközdrivert (pedig a WSUS-ban ez tiltva van, mégis sikerült), és az eszköz nem is működött megfelelően. A "gyári" drivert feltéve a gond megoldódott.
Épített gépeknél is célszerű a gyártói drivercsomagot használni, persze sokszor rendkívül elavult csomagok is vannak. Ez szerintem talán valamilyen szinten megkerülhetetlen probléma is, és csak "kézimunkával" lehet megfelelő, frissebb csomagot találni.
A kupak polír meg elb.szható, persze, de nem egy ördöngős dolog. Kell egy 20*20cm-es, minimum 8-10 mm vastag üveglap, vágatsz az üvegesnél, ha jó fej, ad valami maradékból ingyen, én is így szereztem. Az elég sík a művelethez. Veszel csiszolópapírt, 240, 400, 1000-es szemcseméretűeket, ráfekteted az üveglapra, és szépen felfelé lépdelve a finomabb felé felcsiszolod. Ugyanígy a hűtő talpát. Ez a két művelet együtt is maximum 30 perc. Letisztítod alkohollal, felhordod a fémet mindkét felületre, gyakorlatilag egy-egy filmrétegként, és kész vagy, lehet összeilleszteni. Bárhogy hajtom a gépet, 65°C fölé nem sikerült vinnem. -
PuMbA
titán
-
niof
veterán
Na én pont a BleachBit-el jártam úgy, hogy véletlenül valamit rosszul állítottam be, és ha nem lett volna mentés, akkor lehet újra kellett volna húzni a gépet. De persze ez user error volt. Mint írtam is, a CCleaner egy alternatíva. Bár tele van manapság szeméttel, a régi alapfunkciói most is megbízhatóan működnek. Szemét kitakarítás, érvénytelen registry bejegyzések törlése. Másra nem használom, mert baromság, de erre tök jó. Eddig még nem okozott gondot.
Nyugodtan próbáld ki a Patch Cleaner-t, évek óta használjuk, mondhatom, hogy többszáz gépen, és egyszer sem okozott problémát. Amúgy, lehet vele nem csak törölni, hanem áthelyezni is a szükségtelen fájlokat, pl. egy külső lemezre, és ha gond lenne, csak visszamásolod, és kész. De a linkelt oldalon le is van írva, hogy mit csinál. Teljesen "tisztán" működik. -
ViZion
félisten
A VGA driverekkel nem szoktam kapkodni, ahogy linux alatt a kernel frissítéssel sem, vagy Home Assistant core frissíteéssel... pár nap, egy hét és kiderül, ha bánata van. Sokszor már patch is van, mire felrakom.
Azért annyit hozzá kell tenni Autoruns-hoz és CCleanerhez is, de még a folyékony fémhez és kupak polírhoz is, h nem árt, ha tudja is a polgár, h mit művel. Ezekkel lehetnek bajok... -
himpike
aktív tag
A CCleaner régen jó volt aztán egymást követték a botrányok vele kapcsolatban. Feltörték, kapott valami kellemetlen kódot, sokan letöltötték, utána megvette az Avast a céget és teleszarta adatgyűjtőkkel, plusz próbált mindenféle kéretlen szemetet feltelepíteni önmaga mellett. A Microsoft PUP listára tette, visítozott miatta a defender is időszakosan.
Kiváltható mással, én nem ajánlanám senkinek.
A neszetoolson van egy herélt verzió amiből kivették a sok szemetet, ha már nagyon muszáj feltenni valamit, de inkább ott a BleachBit.
A Patch Cleanert nem próbáltam, majd talán egyszer... bár végiggondolva inkább mégsem. A sajátomon nem erőltetném, ügyfélén meg nem kockáztatnám hogy valamit elrontson. -
niof
veterán
1. Ezt megfelelő programokkal gyönyörűen lehet automatizálni. Pl. Ccleaner. Sokan nem szeretik (való igaz, sok szeméttel tömték tele az évek alatt), de ha egyszer be van állítva, hogy mit csinálhat és mit nem, nagyon hasznos tud lenni. Már csak azzal, hogy rengeteg időt megspórol neked ezen feladatok automatikus elvégzésével.
2. Erre is vannak olyan megoldások, ha mindenképpen szükséges bizonyos alkalmazásoknak futni, érdemes késleltetni azok indítását, 0,5-1-2 perccel akár, így rendszerindításkor nem minden "egyszerre" akar indulni. Főleg kisebb teljesítményű gépeken hasznos lehet.
3. Laptopok esetén kifejezetten ajánlott a gyártó által biztosított drivereknél maradni. Épített gépnél meg az elérhető legfrissebbet célszerű telepíteni, kivéve, ha köztudott, hogy problémás lehet az aktuális verzió. Érdemes informálódni frissítés előtt. Aki meg a Windows-t nem frissíti, az nem tudom hol él, lehet, hogy még 7-et használ? Alap, hogy mindig legyen fent minden W. update.
4. HWInfo, FanControl. Ennél többre a legtöbb embernek nincs szüksége. Ha van rá affinitása a delikvensnek, érdemes a paszta helyett vagy sheet-et (bár ha egyenetlen a proci felülete, akkor még ront is rajta), vagy folyékony fémet használni. Mondjuk mindkettő alapfeltétele a zárójeles megjegyzés. A proci kupakját és a hűtő (csak réz anyagú jöhet szóba a folyékony fém esetén) talpát érdemes megcsiszolni. Sokan meglepődnének, hogy valójában mennyire egyenetlen, amit síknak gondolnak. Majd vagy ráfektetni a sheet-et, vagy egy vékony rétegben felhordani mindkét oldalra a folyékony fémet (a kevesebb itt több!), és míg a konfig működőképes, a pasztázást ahogy van, el lehet felejteni. Sokkal jobban vezeti a hőt, és nem szárad ki.
5. Erre is célszerű valami alkalmazást tartani, ami automatizálja a folyamatot. Jómagam a rendszerről nem, de több mappám tartalmáról készítek biztonsági mentést heti rendszerességgel. Az oprendszernél már ugye van W11 alatt egy olyan fícsör, hogy képes arra, hogy újratelepíti a Windows magát úgy, hogy közben az alkalmazások és a fájlok megmaradnak, így ha ott valami nagyon nem jól sikerülne, ezzel még teljesen menthető lesz az egész.
+1 pro tipp. Minden Windowsban a Windows mappában van egy Installer nevű mappa. Ez az évek alatt hatalmas méretűre tud duzzadni, és a Windows-nak nincs rá karbantartó eszköze. Egy Ausztrál srác viszont írt rá egy programot, amit teljes biztonsággal lehet használni az ebben a mappában található elárvult telepítőkészletek törlésére. A program teljesen ingyenes. Patch Cleaner. Vállalati környezetben is használható.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph 💻 Valamiért lassul a géped? Hangosabb a ventilátor? Néha úgy viselkedik, mintha elege lenne belőled? Lehet, hogy csak egy kis törődésre van szüksége.
- Latitude 7450 14" FHD+ IPS érintő Intel Ultra 5 135U 16GB 256GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Eladó a saját tesztemben szereplő PVY Z20 Pro Evo elektromos kerékpár kiváló állapotban, házhozszá
- Samsung QMRT 55 & Intel NUC Skull Canyon kioszk
- ELGATO Facecam MK.2 Webkamera
- Újszerű Asus Rog Ally Z1 Extreme 512Gb SSD+Ajándék tok!
- Apple iPhone 14 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Windows! Logitech Mx Keys Magyar!
- LG 45GR95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series X 1TB SSD fekete játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Apple iPhone 14 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest