Hirdetés
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Nem tudja garantálni a TSMC a tiltólistás cégek kizárását
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Riasztó topik
- Házimozi belépő szinten
- Hobby elektronika
- Milyen billentyűzetet vegyek?
-
PROHARDVER!
Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
dewil666
őstag
Sziasztok!
Lehet rossz helyre írok de úgy gondolom hogy itt vannak olyan emberek akik esetleg tudnak segíteni.
Intel 1150 alaplapra váltok AMD AM3-ról és a hűtő lefogatót kell megoldanom valahogy. Sajnos az Alpenföhn Brocken hűtőhöz gyárilag csak 1155, 1156 lefogatót tudnék szerezni ezért készíteni vagy az előbb említettek közül át kell alakítani. Az a kérdésem hogy Intel hűtő lefogató lyuk távolságot szeretném megtudni 1150, 1155, 1156 fajtákhoz. Nem tud valaki valamilyen oldalt ahol esetleg a pontos méret meg van adva?(Biztosan készítenem kell egyet majd jövök a végeredménnyel)
Köszönöm a segítséget! -
gozso
őstag
ezeket a fahasító alkalmatosságokat elnézve, azon gondolkodom hogy a munkavédelmi hatóság mekkorát kaszálhatna
-
imibogyo
veterán
válasz
talpas #46836 üzenetére
Szerintem meg ennél (van magyar verziója is), vagy ha már elektromos cucc, akkor ennél nincs gyorsabb és egyszerűbb (érdemes figyelni milyen csendben teszi a második gép is a dolgát).
-
gozso
őstag
valami riportban olvastam:
autótolvajtól kérdezték, hogyan tudná megakadályozni, hogy ellopják az autóját...
válasz: Uram, adja el...
-
djgeg
őstag
válasz
SirRasor #46828 üzenetére
Az enyém egy raktáron maradt ajtó volt azért volt ilyen olcsó, de ki lehet kapni ilyeneket
Az enyémet nem nagyon nyitnák ki úgy mint egy konzervet
Itt vannak normálisak és a 70 körül ajtók már tényleg értelmes mabisz és émi "által bevizsgálva"
Lakás bizti mindig legyen, ha ilyen ajtón átjönnek hangtalanul akkor megérdemlik amit elvittek.
[link]ui.: Lehet fél milláért is ajtót venni. Ismerősnek olyan van. Gyakorlatilag páncél szekrény ajtó. Kérdés van e olyan az ajtó mögött ami már megér fél millás védelmet
-
SirRasor
addikt
Basszus...az irományod közepén már kb. meg is győztél, hogy tényleg érdemes rákölteni ennyit.
Csakhogy azt már tudom, hogy az ilyen 50-70k-s kínai csodák miatt maximum neked lesz biztonságérzeted.Na jól van, hagyom a mókolást; gyűjtök egy NÍVÓ-ra (magyar).
-
Bakus
tag
Faterom csinált már pár ilyen gépet... De ő CNC esztergályos. Működik rendesen nálunk egy 3500W-os villany motorhajtja félméteres rönköket simán ketté viszi, de lehet hogy megbirkózna nagyobbal is csak akkor már nem túl biztonságos.
-
djgeg
őstag
válasz
Rivaul #46825 üzenetére
Még az is oké, csak egy ilyen kívülről mókolt bejárati ajtó nem csak a gyerekek figyelmét hívja fel. Tapasztalat.... Kb ugyan ilyen helyzetben voltam, csak albérlet volt. Tulaj nem akart nagyon költeni rá, "vegyem meg én max lelakom"...
Hajnali kettőkor zaj az ajtó felől. Kinyitom, csávesz meg aki fel akarta nyomni az ajtóm ott áll és bámul mint borjú az új kapura.
Bejárati ajtóval (meg egyébb biztonságtechnikai dologgal) ne mókoljunk... inkább költsünk rá pénzt... Ezt ne a saját károtonon tanuljátok meg.BTW értelmes biztonsági ajtót már 50 e Ft tól lehet találni. Nekem 70 e Ft volt beszereléssel együtt egy 10 x ponton záródó beépített csengős, és beépített kulcs lyuk feletti lámpás biztonsági ajtó...
-
-
trialboj
őstag
Üdv,
Látott már valaki ilyen gépet?
Esetleg van ennek a fejnek valami elnevezése, vagy ezt mindenki magának kiesztergálja?
Valami képet esetleg tudna mutatni róla egy jártas szaki?
kösz
-
SirRasor
addikt
válasz
#90933760 #46813 üzenetére
Miért érne bárki is az ajtómhoz? Bár asszem ez csak egy naív kérdés volt
Rivaul Fokozzam? Amikor körbevágtam, akkor kiderült, hogy nem jó, és kis konyhakéssel szépen, ízlésesen levágtam mindenhonnan. Persze pár mm-nyi ott maradt, ami mocskosul randa. Előző lakó hagyott itt fehéres-sárga falfestéket; gondoltam rámegyek vele, legalább eltakarom a randaságot.
Namost..fényes lakkfelületre víz bázisú tescos festékkel rámenni nem ajánlott
Csak sajnos arról nincs fényképem -
törölt tag
válasz
SirRasor #46812 üzenetére
Ha csak eltakarni akarod a rést arra jó a szegőléc. Az ajtót meg jó alaposan le kell takarítanod, zsírtalanítanod. Esetleg smirglivel is át kell menni rajta hogy érdes legyen. Utána azok a szigetelők ráragadnak tutira.
Csak azok könnyen benyomódnak, úgyhogy utána ne nagyon érj hozzá mert hamar tiszta nyomkodásos lesz az egész. Ha kintre is kerül akkor meg a sok marha be is fogja nyomkodni. Nem tudom mekkora IQja van az arra járkálóknak.... -
SirRasor
addikt
Gyerekek!
Van egy fos panel bejárati ajtóm. Mit lehet vele tenni, hogy ne kelljen 150k-t kiadnom egy újra?
Zárak jók, csak felülnézetből U-ba van hajolva, tehát a P profil nem segít már rajta.Ajánlottak olyat, hogy szegőléccel tegyem körbe, de akkor a közepét is szigetelném még. Na de mivel? Obiban láttam plafonra való polisztirol lapokat, meg hozzá való ragasztót. Az vajon jó lehet ilyen célra? Megragadna az ajtó lakkján? Meg utána nem festeném le; szép a fehér
Jó ötlet? Vagy kb. olyan lesz, mint az előző próbálkozásom?
Először a réseket pur habbal akartam megoldani, de a végeredmény sajnos nem lett olyan jó, mert nem maradt egységes a hab
Csak hogy nevessetek picit; elrettentésül
-
tatabike
őstag
válasz
imibogyo #46809 üzenetére
Teljesen jól alkalmazható, de a ez a homokfúvásos technológia a sima betű/ábra kialakítására bőven elég, és megfelelő eszközzel bárki meg tudja csinálni. Én is csináltam az öcsémnél próbaképpen. Csak arra kell figyelni, hogy a plotterrel kivágott sablonmatricát jó helyre ragaszd fel, minden le legyen maszkolva, amit nem akarsz megmunkálni, aztán a homok megcsinálja a többit. Nem kell semmilyen precíz dolog, csak egy 800 literes légtartály, meg egy brutális kompresszor, ami 10 baron tudja tartani benne a nyomást folyamatosan. Meg homokfúvó pisztoly és jó sok homok (amit csak 1x használhatsz fel)...
-
imibogyo
veterán
válasz
tatabike #46808 üzenetére
hanem köztes állapotok is vannak
Tudom, ahogy pantográfon is. Meg adod neki a pontos marási mélységet az állító tüskével (ahogy a képen is láthatod digitális útmérővel is szerelik) és a final pass-ig, akár 3-4 mélységet is vehetsz nyugodtan. Ez persze macerásabb, mint a CNC, de megoldható. Ha jó a sablonod még akár ívben is dolgozhatsz, akár 0,1 mm pontossággal is. De még egyszer mondom nem meggyőzni akarlak, konkrétan nulla tapasztalatom van gránit/márvány/kő területen, csak eljátszottam a gondolattal, hogy szerintem mennyire alkalmazható egy ilyen technika más területeken. -
tatabike
őstag
válasz
imibogyo #46807 üzenetére
Én úgy értettem, hogy a marófejnek a fel-le mozgása (mélységben) nem csak két végpont lett volna, hagy mar vagy nem mar, hanem köztes állapotok is vannak. Ahhoz meg azért kell vezérlés, hogy mondjuk egy 100mm hosszú, 5mm széles és 1.5mm mély csíkot 3 lépésben kimarj. Egy lépésben 0.5mm mélyen mar a fej mondjuk, 3x végigmegy, így lesz 1.5mm mély. Ilyesmire gondoltam. Ez kézzel nehéz lenne.
Követ is frankón meg lehet munkálni, csak a megfelelő szerszám kell hozzá.Gyémántceruzával szépen össze lehet karistolni a legkeményebb gránitot is...
Akik kézzel tudnak vésni ábrákat gránitba, (talán 100 sincs az országban ilyen ember), ilyen ceruzával satíroznak, meg árnyékolnak. Volt szerencsém élőben látni egy rózsacsokor kialakulását szabadkézi véséssel, svéd gránitba, na az a tudás...
-
imibogyo
veterán
válasz
tatabike #46806 üzenetére
A pantográf lényege is pont ez, hogy ha kell, akkor 100x is végig tudj menni ugyanazon a szakaszon (ha mondjuk az anyag nem engedi az egy lépcsőt, vagy szélesebb kell, mint a marófej) erre van a sablon. Ezért nem értem ezt az indokot. A linkelt videókban sem egy lépcsőben dolgoznak. Ez még fánál is néha nagyon sok lenne, nem hogy mondjuk acélnál.
De azt értem én, hogy más felhasználás. Nem lehet valami olyan, mint a Windex, hogy mindenre jó. Azért én szívesen kipróbálnám, hogy mit tud egy pantográf maró kőben. Mert azt látom, hogy CNC-vel sima ügy.
-
tatabike
őstag
válasz
imibogyo #46805 üzenetére
Én nem így értettem a 3D-t, hogy maga a marófej adja meg a mélységet. Hanem a gránit az más tészta, ott vannak olyan marások, amit nem tudsz egy lépésben megcsinálni, hanem egy vonalon akár többször is végig kell menni, hogy kialakuljon a végső keresztmetszet, mert egyben nem tudsz mondjuk 1cm szélesen marni, az már sok. Vagy nagyon kedveltek voltak akkoriban a körvonalas betűk is, gépi vésetnél az volt a leggyakoribb.
-
imibogyo
veterán
válasz
tatabike #46804 üzenetére
Plusz az is némileg 3D, mert 'V' vagy 'U' - keresztmetszetű a véset.
És amit linkeltem az micsoda? Ez csak marófej kérdése.De leginkább az idő volt a fő tényező, mert amíg kimarta a gép, lehetett mást is csinálni.
Ez tiszta sor.A második kütyü az egy teljesen fapados másológép. Újat létrehozni nem tudsz vele, csak másolni egy már meglévő dolgot. Abban nincs semmi extra.
És ezt nekem mondod? Már túl vagyok, vagy három ilyen gép építésén. Azért is linkeltem. Egyébként simán tud "alap" pantográf módban is működni, tehát annyit mint az első ez is tud. Az meg, hogy újat létrehozni nem tud az ok, de egy név és évszám felvésésénél nem is kell újat alkotni, elég ha a kilegózott adatokat át tudod vele másolni.És van méretben feljebb is pantográfból, amivel még acélt is lehet mókolni.
De ezek csak ilyen ötletelős dolgok voltak, én is CNC párti vagyok. Inkább csak "gondolatébresztőnek" raktam be, hátha mások pont ilyeneket kerestek, amihez nem kell CNC vezérlés, csak a te hsz.-ed volt a gondolatindító.
-
tatabike
őstag
válasz
imibogyo #46801 üzenetére
Egy gránitlapba azért nem ilyen egyszerű marni, és elég sokáig is tart. Plusz az is némileg 3D, mert 'V' vagy 'U' - keresztmetszetű a véset. Tehát a marófejet fel-le is kellett mozgatni 2-3 mm mélységben. De leginkább az idő volt a fő tényező, mert amíg kimarta a gép, lehetett mást is csinálni. Mivel sírkövekre való névtáblákról van szó, mondjuk egy két nevet és négy évszámot tartalmazó tábla vésése a kézzel mozgatott vésőgéppel 1.5 óráig tartott átlagban. Tisztán kézzel vésve, kalapáccsal, ferajzolással meg 3 óra is volt, ha nem több.
Meg nem kellett volna kipakolgatni a sablont, hanem csak megadni a szöveget és a betűtípust. De manapság már okafogyott lett a dolog, sima matricasablont felragasztják a gránitra, és homokfúvással marják ki a betűket, ábrákat. Öcsémnek is van ilyen cucca, sablonvágó plotterrel, minden vacakkal együtt. Az gyors és egyszerű. Nagyon komoly homokfúvók akár 1 centi mélyen is bele tudnak marni a gránitba. Láttam olyat működés közben, elég brutális.A második kütyü az egy teljesen fapados másológép. Újat létrehozni nem tudsz vele, csak másolni egy már meglévő dolgot. Abban nincs semmi extra.
-
Andrew_31
Modder
Kerestem egyet.
[link] -
imibogyo
veterán
válasz
tatabike #46800 üzenetére
De egy pantográf maróhoz minek kell vezérlés? Főleg betűkhöz. A komolyabb kütyükkel pedig 3d-ben is lehet marni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- iKing.Hu - Samsung Galaxy S25 Ultra Titanium Black Használt, újszerű állapotban
- Apple iPhone 16 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,24 hónap garanciával
- Samsung S23 Ultra 256/8GB Fehér / Új állapotban / Áfás számlávál / 12 hónap jótállás
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone 16, Apple iPhone 16e, Apple iPhone 16 Plus, Apple iPhone 16 Pro
- Telefon felvásárlás!! Huawei P20 Lite/Huawei P20/Huawei P30 Lite/Huawei P30/Huawei P30 Pro
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest