Hirdetés
- Eldőlt, hogy lesz-e céges internetadó az EU-ban
- Októberben kerülnek legacy státuszba a régebbi GeForce VGA-k
- A konkurens hardvereken is működőképessé tette az XeSS 2-t az Intel
- Rengeteg monitor kapott G-Sync Compatible hitelesítést az új GeForce driverben
- Kinyitja a pénztárcáját az Apple, hogy behozza a nagy lemaradását
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Októberben kerülnek legacy státuszba a régebbi GeForce VGA-k
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Házimozi belépő szinten
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Milyen alaplapot vegyek?
- Milyen videókártyát?
- OLED TV topic
- Bluetooth hangszórók
- Komolyan ráállt a csúcs-GeForce-ok átalakítására Kína
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
- kezdőknek infók itt: [link] és itt: [link]
- Drugs Bunny - A sárga kapszula (alapismereteket tartalmazó könyv .pdf formátumban) (alternatív letöltési link)
Új hozzászólás Aktív témák
-
aelod
veterán
válasz
Peaceliker #194999 üzenetére
Minden további sorozattal CNS-t vered és kevesebb izomrostot tudsz munkára bírni.
-
Peaceliker
addikt
Három hét kihagyás után a héten újra edzek.
Rég éreztem azt hogy MINDEN izmom fájÚgy voltam vele, kis reprange fejleszti az erőt, szóval nem vettem vissza súlyt semmiben. Nyilván kevesebbet tudok csinálni, de nem vészes.
Illetve picit változtattam, myo-reps dolgot engedtem. Ez annyi volt hogy amikor kifogytam akkor letettem, 5 lélegzet szünet és újra pár rep. Ez legtöbbször max 1x/gyakorlat. Így toltam eddig, most simán bukásig megyek. Megnézem ez mit hoz így. Fejben azt most el tudtam engedni, hogy ez így mennyi ismétlést jelent és nem stresszelem magam rajta. Legyen meg min 6,többi nem érdekel mostAmúgy myo-reps téma azért érdekes. Wolf szerint nem nagyon van róla még tanulmány. Logikai illetve eddig ismert alapon meg nehéz eldönteni hogy ez most inkább jó vagy csak cns t üti jobban.
-
celf
őstag
sziasztok!
shop builderes saját márkás kiegek mennyire megbízhatóak szerintetek?
akarok venni beta alanint -
K1LLMy53Lf
senior tag
válasz
aelod #194994 üzenetére
hja, 1-2RIR-ig tolom 90+%ban, csak itt nem volt benne a "javaslat"ban, ezért bizonytalanodtam el
közben belefutottam egy érdekes tanulmányba (DEXA-val mérték, mindkét csoport hasonló mennyiségű kalóriát égetett)... a végén még neki kell állnom keményebben hasazni...
-
aelod
veterán
válasz
K1LLMy53Lf #194993 üzenetére
Ha elvetemült vagy mehet teljes bukásig de 2 RIR- el jó leszel már.
-
K1LLMy53Lf
senior tag
válasz
aelod #194992 üzenetére
de 2RIR-el, nem? vagy megfelelő pihenőidővel mehet 0RIR-ig? (vagy mehet 0RIR-ig, csak nem minden szett?)
amúgy véletlenül találtam egy ilyen érdekes "kalkulátort": https://strengthlevel.com/
-
roti86
őstag
Sziasztok!
Biztos ki volt már tárgyalva, de hipertrófia szempontjából melyik a jobb? Mondjuk 75 kilóba 10 ismétlés vagy 85 kilóba nyolc ismétlés? Ha mindkettő mondjuk legalább RPE 8 akkor mindegy?
-
Erwinke
aktív tag
Sziasztok!
32eves.
Nem vagyok nagy gyuros max sajattestsuly, de sokat mozgok(roplabda,kosar, foci, stb) minden napra van vlmi. Nyujtok rendszeresen sport utan es jarok masszorhoz is havi 1x. Nem faj semmim. De gondolkodom,h veszek ezt a masszazs pisztolyt. Mik a velemenyek?
Koszonom!
Tisztelettel Ervin -
Dorian
félisten
válasz
K1LLMy53Lf #194983 üzenetére
.
-
K1LLMy53Lf
senior tag
válasz
Dorian #194982 üzenetére
10 vagy alatta egészséges 5 alatt ismét necces már, 3 vagy alatta full egészségtelen, ha jól rémlik (de ez nem veszélyeztet, így nem jegyeztem meg a pontos, alsó határt)
szerk.: megkövetem magam, valóban 10 az enyhén emelkedett, 9 vagy alatta a jó. optimális az 5-8, 3 vagy alatta hosszú távon problémákhoz vezethet.
hozzáteszem én valahonnan 15-16ról indultam véleményem szerint. és természetesen tudom, hogy ahogy az csökken, úgy csökken a derék körmérete is, de ettől még szvsz nagyok a beleim... persze majd az idő megválaszolja... de ez nem olyan (legjobb tudomásom szerint), hogy akkor edzem a belső szerveimet, mert a zsigeri zsírt akarom elsődlegesen csökkenteni, tehát célzottan úgysem lehet nagy ütemben csökkenteni, az szépen halad a bőr alatti zsírral együtt (talán az évtizedes, bőr alatti zsíroknál gyorsabban azért
)
-
Dorian
félisten
válasz
K1LLMy53Lf #194981 üzenetére
A zsigeri szám az nem százalék-érték. 10 már a nem-egészséges kategória, azt próbáld megfelezni. Egészség szempontjából ez jóval fontosabb, mint a bőr alatti zsír.
És ha abból a 10-ből csökkentesz, akkor a hasfal alatti vastagság is csökken. -
K1LLMy53Lf
senior tag
SZVSZ lehet genetika, rosszul összeállított diéta (túl kevés értéket visz be relatív nagy mennyiségű trash mellett és ez növeli a beleinek méretét... vagy szimplán annyi makro kell neki már, ami miatt az "járulékos" rész rohadt nagy térfogatú)
igaz én ilyen 20-22%os testzsíron vagyok (10%os zsigeri), és annak nagy rész egy relatív nagy úszógumiban koncentrálódik, de így is érezhető a pár cm-es zsír alatt, h ott a hasfal izma, tehát nem 10% alatt is hasonlóan vastag lennék, mint ő. ~35-36os nadrág a megfelelő jelen pillanatban, de az úszógumi nélkül sem leszek 30on véleményem szerint. persze ezt majd az idő megválaszolja... meg persze lehet, h tényleg szimplán dopping miatt van ekkora bele, nem védeni akarom, csak véleményem szerint van más scenario is.
amikor tini voltam a nagyobb, régebb óta gyúró, natúr srácok nagy részénének a gyomruk volt nagy (és emellé skiny fat has, de volt 6pack-es is) -
m3ss
veterán
válasz
Peaceliker #194978 üzenetére
valszeg novekedesi hormon. ugy hivjak hgh gut.
-
S e t h
nagyúr
Ekkora tömegnél már szinte lehetetlen kontrollálni, de akkor is fájó látni hol tart a sportág és nem véletlen a classic physique egyre töretlenebb sikere.
-
Az miért van, hogy a negatív szakaszban egyes gyakorlatoknal, a legnehezebb sulynal "akadozik" a mozgás, nem tudom egyenletes sebessegel mozgatni a súlyt? Ez normális vagy vmi hiba van?
-
S e t h
nagyúr
Derek vagy Samson.
Samson vagy Derek.... -
CriticalHit
addikt
válasz
perempe #194950 üzenetére
A teljes tojás tápanyag tartalmának (fehérje, B2, B7, D vitamin, kolin, szelén, magnézium, kalcium, foszfor, szemvédő hatású antioxidánsok) szinte mindegyike a tojássárgájában koncentrálódik, míg a tojásfehérje többnyire fehérjékből áll. Míg a tojássárgája jó biotinforrás, a nyers tojásfehérje az avidin nevű fehérjéje megakadályozza annak, illetve a többi vitamin felszívódását. Ez a hatás csak nyersen fogyasztva jelentkezik, ezért a tojásfehérje fogyasztása csakis hőkezelés után javasolt. Ráadásul főtt tojásban lévő fehérjék 90%, míg a nyers tojásban lévő fehérjéknek csak 50%-a szívódik fel.
A nyers a tojássárgája ellenben sokkal egészségesebb, mint a hőkezelté. -
tisn
addikt
válasz
Peaceliker #194961 üzenetére
jaja
nekem is bolondokhaza van melobol
sajna pluszt is bevallaltamde ettol edzeni meg eljarok
(de igaz ez ulomunka, ha te pl. fizikait tolsz, az utan en sem mennek sehova a kanapen kivul.)
-
Peaceliker
addikt
válasz
Dorian #194960 üzenetére
Meg szeret kötekedni ez a népség
Én a nem edzésbe jöttem bele. Nem éreztem magamban a kitörő energiát így ez a hét is kimaradt, így már több mint 3 hét off.
Jövő héten úgy fest meló is kezd az állandó őrültekházából vissza venni, így tolni kell már majd. Kíváncsi leszek tényleg mire viszem majd -
Dorian
félisten
válasz
Morris #194955 üzenetére
Ill. meg sütve is nagyon lassan tudja felvenni a szervezet a tojásfehérjét, nyersen meg annál is 2x-es idő alatt. Eredmény: A zsírt felveszi belöle, a fehérje túlnyomó része meg tengerésztemetéssel tavozik.
Sok értelme van. Ja nem, nincs.tisn:
Belejöttem, még maradok hétfőn is táppénzen. -
Dorian
félisten
Úgy néz ki rajtam nem igen fogott ki ez a betegség. Tegnap már kb. semmi bajom sem volt, de durván telekajáltam magamat délben spenóttal és tojással, nem volt kedvem edzeni menni. De azért táppénzen maradtam, kicsit elegem volt már a melóból. Olyan jókat alszom mióta nem dolgozom...
Holnap azért már edzeni elmegyek. -
perempe
veterán
Ma is ettem marha májat, ez már új sütésből. Közel 3kg lehetett. Egészben sütöm, nem tökölök. 75 percet lehetett a sütőben, a közepe még pirosas. Én így szeretem.
Mostanában nem mozgok, eleve 70 kiló alatt lehettem, lementem ilyen kajákkal 65 kilóra. Ha a sok kalória és a hosszú élet nem összeegyeztethető, akkor lenne egyáltalán értelme bármit is csinálni? Manohar Aich 104 évig élt, kivétel volt? Futni biztosan nem fogok, úszni most nem lehet, és nyáron nem törekedtem jobb időeredményekre, amikor úsztam.
Why I’ll Never Go Back to a Regular Diet Again
Már pár napja láttam, könyvjelzőztem. Lance Dreher edzette a hapsit. Mit javasol pontosan, és miért? 11:45 körül. Ezt talán átültetném a saját súlyos edzésemre. -
perempe
veterán
What I eat in a day videókkal tele a YouTube. Tegnapi kajám:
12 óra előtt:
2 ököl -mennyi lehet, 40-50 deka?- marha máj
2 harapás Lidl vaj (ez drága, nem vagyok rá büszke)
--
este 6 után:
5 tojás (nyersen)
füstölt szalonna (1/2 ököl, vmivel több?)20:30 körül
~250g/fél csomag félzsíros Lidl rögös túró -
AsakuraDave
őstag
[link] Ingyen kondibérlet ez a meló
Mondjuk ha az ilyen 30-40-50kilós súlyzókat is így olvasztják egybe akkor azé nem szivesen emelgetem őket többet nehogy leszakadjon a fejük és a lábfejemen végezzék
-
K1LLMy53Lf
senior tag
válasz
Oryctolagus #194947 üzenetére
nem ilyen helyzet miatt, hanem gyerekkel kapcsolatos tapasztalatokból én a rossmann sajátmárkás cuccát mondanám, ami ár/értékben jó minőségű, nem mellesleg 100%ban biológiailag lebomló (az, amit linkeltem, mert van picivel olcsóbban, ami nem lebomlós) mi ezt használjuk most is, olykor nedves kéztörlőnek (ha nagyon összekeni magát valamivel lányom stb)
szerk.: persze lehet a tesco-s is tökéletes, tegyél vele egy próbát
-
Oryctolagus
tag
sziasztok!
munka előtt tervezek edzeni, de a zuhanyzó használhatatlan állapotú a teremben
arra gondoltam hogy veszek amlyan nedves törlőkendőt amivel megtorlom magam.
kérdés csak annyi hogy esetleg aki hasonló helyzetben van melyik márkát ajánlaná?
én erre gondoltan elsore:
Tesco Kids Tutti Frutti nedves toalettkendő -
K1LLMy53Lf
senior tag
válasz
mastodon #194945 üzenetére
nem tudom kell-e tartani, engem különösebben nem érdekel az ilyesmi, a lényeg, hogy az az egyik önmagában teljesértékű fehérje. az általam ajánlott ostrovit egy blend, tehát többféle növényi fehérje keveréke. én fixen ezt tolom este (lassan itt az ideje, h bekeverjem
)
-
válasz
K1LLMy53Lf #194942 üzenetére
Köszi, csak tejet kerülöm, meg a marhát. Öreg vagyok, a szójától tartok, vagy már nem kell?
Kipróbálom a puregold rizs/szólyafehérje + ostrovit ízesítő szettet.
-
K1LLMy53Lf
senior tag
válasz
tchriss #194943 üzenetére
csak poén akart lenni. rendőakadémia - Zed McGlunk
-
tchriss
tag
válasz
K1LLMy53Lf #194921 üzenetére
Nem tudom ki az a ZEd, én az vagyok aki ír nem álnév, olvasom a fórumot keresem a szent grált minden téren csendben meghúzódva. Én naturize barnarizs fehérjét ettem ráadásul anno volt olyan akció 4kg mellé adtak +1kg t ingyen. Életem legrosszabb döntése volt úgy hogy semmitől sincs bajom mindent megemésztek. Baromi sokáig tartott mert ételt ugye nem dobunk ki.
-
K1LLMy53Lf
senior tag
válasz
mastodon #194941 üzenetére
ok, másképp kérdezem: mit tud ez, amit egy másik rizs vagy egyéb vegán fehérje nem? (azon kívül, hogy egy normál vegán fehérjének ez min a duplájába kerül)
mire vagy allergiás, amit kerülnöd kell?szerk.: puregold rizsfehérje akció nélkül 6k/kg. de szvsz jobb a szója, mert az teljes, az is 6k/kg (akcióban 4k/kg)...igaz, ezeket ízesíteni ajánlott (de pont tegnap írtam, h pl ostrovit ízesítőcseppekkel baromi finom lett az említett szójafehérje). de én részemről az ostrovit vegan blend-et ajánlom, epres ízben... az még olcsóbb (főleg, ha allegro-n kuponozod is, akkor olyan ~4,2k/kgért megszerezhető) és extrafinom.
-
válasz
K1LLMy53Lf #194934 üzenetére
Tejallergia jellegű gondok, a marhafehérje rém büdös volt, ezért keresek mást.
-
Dorian
félisten
A feleségem szeret összevásárolni minden hülyeséget. Aztán persze nem finom, úgyh meghagyja. Engem meg a nagyszüleim úgy neveltek, hogy élelmet nem dobunk ki szóval időnként kármentek.
De amúgy nem árt a változatosság a mikrobiomnak. Most adtam nekik
Ebből a fűporból van két kb 4 decis doboz, és egy ilyenre 2,5 teáskanál fogyott, úgyh egy darabig meglesz a változatosság. -
-
Dorian
félisten
válasz
Dorian #194935 üzenetére
Nem is mertem a reggeli turmixba azt tenni
Most a tízórai zabkásába mertem két kanállal. Amolyan misung-szerű lett. Gondoltam akkor már adjunk a változatosságnak, találtam itthon csalán-árpafű-gyermekláncfű-búzafű-alga port, belekevertem. Szép zöld lett, úgyh szeltem még bele kivit is. -
Dorian
félisten
Van itthon, undorító.
-
Dorian
félisten
válasz
K1LLMy53Lf #194930 üzenetére
Akkor ezek szerint téves volt az infóm, köszi!
Egy hét alatt semmi sem lesz, ha nem teljes értékű fehérjét eszem. De amúgy szoktam borsót is enni, és épp nemreg jutott eszembe, h babot ritkán, úgyh par napja vettem is par konzervet, fel fogom használni.
-
K1LLMy53Lf
senior tag
válasz
Dorian #194929 üzenetére
tudom AI, de gyorsabb, mint a gugli
A teljes értékű fehérjék olyan fehérjék, amelyek tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat a megfelelő arányban. Növényi források közül csak kevés tartalmazza ezeket teljes értékű formában, de néhány mégis kiemelkedik:
Teljes értékű növényi fehérjeforrások:
Quinoa – Az egyik legismertebb növényi fehérjeforrás, amely minden esszenciális aminosavat tartalmaz.
Hajdina – Gluténmentes álgabona, amely teljes értékű fehérje. Szójatermékek – Például tofu, tempeh, edamame (fiatal szójabab).
Amaránt – Egy másik álgabona, amely teljes értékű fehérjét biztosít.
Chia mag – Magas fehérjetartalmú és tartalmazza az összes esszenciális aminosavat.
Kender mag – Jó minőségű fehérje, amely teljes aminosavprofilt kínál.
Spirulina – Egy algaféle, amely önmagában is teljes értékű fehérje. Növényi fehérjék kombinálása a teljesség érdekébenHa egy növényi forrás nem teljes értékű, más élelmiszerekkel kombinálva kiegészíthető, például:
Hüvelyesek + gabonák (pl. bab és rizs, lencse és kenyér) Diófélék/magvak + hüvelyesek (pl. hummusz – csicseriborsó és szezámmag)
Ha változatos, növényi alapú étrendet követsz, akkor megfelelő kombinációval könnyen biztosíthatod a teljes értékű fehérjéket! 😊
A barna rizs csírafehérje önmagában nem teljes értékű fehérje, mert limitáló aminosava a lizin – vagyis ebből az esszenciális aminosavból keveset tartalmaz.
Hogyan lehet teljes értékűvé tenni?
A barna rizs fehérjét érdemes lizindús növényi ételekkel kombinálni, például:
✅ Hüvelyesekkel (pl. lencse, csicseriborsó, bab)
✅ Chia maggal vagy kendermaggal
✅ Szójatermékekkel (pl. tofu, tempeh)Sokan kombinálják barna rizs fehérjét borsófehérjével, mert a borsó gazdag lizinben, így együtt már teljes értékű fehérjeforrást adnak. Ezért találkozhatsz gyakran rizs + borsó fehérjekeverékkel a növényi fehérjeporokban.
Ha változatos növényi étrendet követsz, a barna rizs fehérje is remek kiegészítő lehet! 😊mondjuk lizin az pont nem kell izomépítéshez, szóval ilyen szempontból teljesen jó neked (mert glutamin, leucin, izoleucin és a valin teljesen jó mennyiségben van benne)
szerk.: amúgy szerintem betegség alatt is fontos, hogy milyen aminosavakat viszel be. (nem csak az izommegtartás, de felépülés szempontjából is)
-
Dorian
félisten
válasz
K1LLMy53Lf #194925 üzenetére
A barna rizs csírafehérje az teljes értékü, a sima rizsfeherje nem. És persze barmelyiknek a felszívódása is sokkal rosszabb a tejsavóénál.
De ez így betegség alatt egy hétig a tökmindegy kategória. -
tisn
addikt
válasz
Dorian #194924 üzenetére
inkabb neki keszits belole valamit, elvegre o vette
ma megint kellett kevernem a szuper izuletvedobol. a legkisebb zacsko eltunt (talan a kondritin) mar kezdtem orulni, de akkor meglett
soha nem fogy ki az a szar. igaz ket het utan ma ittam eloszor.
jobb lenne tabi, azt beszednem estenkent a tobbivel egyutt.
-
tisn
addikt
válasz
K1LLMy53Lf #194923 üzenetére
kakao/fahej-at szoktam, de johetnek tippek.
-
K1LLMy53Lf
senior tag
válasz
Dorian #194924 üzenetére
100%ig rizs nem valami blend? csak mert a rizs, ha jól rémik, nem teljes értékű. vagy rosszul emlékszem?
#194926 tisn : én is azokat várom, hátha valaki tud valami nagyon finom/sokféle ízű, csodaízesítőt ^^ (meg am a kakó ill fahéjjal nekem a problémám az oldhatósága... ugyebár vízzel nem vegyül olyan jól
)
-
Dorian
félisten
Most, hogy beteg vagyok és nem edzem, jó alkalom lesz, hogy elpusztítsam az otthon meglévő, feleségem által összevásárolt rizsfehérje-készletet. Most nem baj, ha nem olyan hatékony, meg talán az undorító ízét is jobban elviselem.
-
tisn
addikt
válasz
K1LLMy53Lf #194921 üzenetére
en a szukralozossal keverem
de ha nem lenne, akkor cukoralkoholt tennek hozza, pl. xylitet. -
K1LLMy53Lf
senior tag
válasz
tchriss #194920 üzenetére
te vagy az Zed?
@m3ss: ha jól rémlik talán te kérdezted, h tudok-e másik vegan cuccot, ha megunnád ostrovit-et (lehet más volt
). lényeg, h ugye kóstolóként vettem puregold-tól még régebben 0,5kg-os natúr szójafehérjét. aminek önmagában gusztustalan az íze, de oldódása 10/10es. ~2hete nekiálltam, h az ilyen darab fehérjéket elpusztítsam (mert kidobni nem fogom, pénzt adtam érte!
), és kipróbáltam különbözőféleképpen ízesítve ezt is... és az ostrovit ízesítőcseppjeivel (epres ill csokis) baromi finom lett... azóta élvezettel iszom (ha ostrovit nagyot emel egyszer a vegan blenden és/vagy nem lesz már allegro kupon, akkor ez elég jó alternatíva számomra, mert akciósan 2k, szóval 4k/kg, de annyira nem jó, hogy ostrovit vegan-t a mostani árán leváltsa, mert az sem jön ki sokkal többre emlékeim szerint)
egyébként natúr fehérje: ti mivel szoktátok ízesíteni? most nem arra gondolok, hogy zabba/tésztába stb keverve, meg tudom vannak, akik szimplán vízzel isszák, hanem, aki valami ízesített verziót csinál belőle, az mivel tolja... kakaópor+édesítő?
azért érdekelne, mert amiket találtam ízesítőcseppeket az mind aceszulfám és/vagy szukralóz alapú, stevia-s csak a vilgain-nek van (myproteinnek is elvileg, gyakorlatilag sehol sem lehet kapni), szóval érdekelne alternatív megoldás (gondoltam rá, h cukrászboltban kapható ízesítőport nézek, de az is mind szukralóz/maltodextrin stb meg 2tonna másik adaléknyag, szóval nem nyernék vele semmit) -
tchriss
tag
Kaptam karácsonyra egy 5db pakkot különböző erősséggel, már csak ez van most pattintottam fel
ettem már ilyet de egy ilyen jó pár hónapig elég és megvéd mindentől
-
-
Dorian
félisten
válasz
Soulfly842 #194917 üzenetére
Ja, nem is a te receptedre írtam, hogy az lenne durván csípős, hanem a komolyabb chiliket tolni torokgyuszi esetén. Nekem marta már szét a begyulladt torkom olyankor vmi komolyabb chilivel próbálkozás.
-
Soulfly842
addikt
válasz
Dorian #194916 üzenetére
Az még szerintem messze van a súlyos esettől. Ilyen oldatban/hígítva nincs az a csípős koncentráció sem, ami veszélyes lenne. A veszélyes az lenne, ha kiskanállal lapátolnám be a sárga trinidad scorpion erős pistámat a torkomra (ilyenkor még én se teszem), vagy venném ki a fagyóból rágcsálni a friss habámat, de ilyen hígításban, egy csipetnyi cayenne vagy pár csepp kapszaicin? Semmileyen veszélye nincs és nem is lehet. Ha tisztán nyomnád a torokra az más.
-
Dorian
félisten
válasz
Soulfly842 #194912 üzenetére
"Nem okoz sérülést vagy gyulladást, ha nincs eleve irritált, súlyosan gyulladt torok."
Ez igaz, de onnan indulunk, hogy van.
Figyi, én is szeretem a csípőst, vagy 12 fajta chili most is otthon, és kis mértékben az immunrendszert is stimulálja, ez oké.
Ettől még gyulladt torok esetén tök hülyeség, ez meg orvosi tény. -
tisn
addikt
válasz
te jo isten. ezt tuti nem innam meg
-
K1LLMy53Lf
senior tag
válasz
én fokhagymát azért nem használok, mert totál szétbarmolja a teám ízét... a cayenne meg ugye lényegében chilli
(méz meg a cukorbetegség miatt kuka nálam)
borecet helyett meg ott van a matcha, mint antioxidáns és megmarad a finom íz -
Soulfly842
addikt
válasz
Dorian #194910 üzenetére
Én nagy chili faló vagyok, top chilikból. Amikor beteg vagyok azt visszább veszem, de a habaneros forralt bor az jó
Nekem a múltkor a chatgpt ilyet rakott össze, bár én trinidad scorpiont raktam bele és egész citromot
Hozzávalók:
3 dl forró víz
1 nagy evőkanál méz (hársméz vagy akácméz)
1 teáskanál reszelt gyömbér
Fél citrom frissen facsart leve
1 gerezd fokhagyma (apróra vágva vagy reszelve)
1 csipet fahéj
1 csipet kurkuma (opcionális)
1 csipet cayenne bors (ha bírod az erőset)
1 evőkanál almaecet vagy borecet
Elkészítés:
A forró vízbe tedd bele a gyömbért, a fokhagymát, a fahéjat és a kurkumát.
Hagyd állni 5-10 percig.
Ha langyosabb lett, add hozzá a mézet, a citromlevet és az ecetet.
Keverd el alaposan, és kortyonként idd meg.Hatása:
Gyömbér: gyulladáscsökkentő, melegítő hatású, enyhíti a torokfájást.
Fokhagyma: természetes antibiotikum, vírus- és baktériumellenes.
Citrom: magas C-vitamin-tartalmával erősíti az immunrendszert.
Méz: antibakteriális, nyugtatja a torkot.
Fahéj és kurkuma: gyulladáscsökkentő, segít a fertőzések elleni küzdelemben.
Cayenne bors: serkenti a vérkeringést, segít kitisztítani az orrot.
Almaecet: természetes antibakteriális hatású, segít a torokfájás enyhítésében, támogatja az immunrendszert.
Borecet: magas antioxidáns-tartalmú, gyulladáscsökkentő, segíti a szervezet méregtelenítését.Egyébként ez a szétmarja hatás, csak pszichológia reakció a receptorokban. A gyomrot is csak azoknál kezdi ki a chili valójában :
Nem marja a nyálkahártyát: Az égő érzés, amit a chili okoz, csak az érzőidegekre hat, nem pedig a torok fizikai szerkezetére. Nem okoz sérülést vagy gyulladást, ha nincs eleve irritált, súlyosan gyulladt torok.
Nyákoldó hatású: A kapszaicin serkenti a nyálkahártya váladéktermelését, így segít feloldani a letapadt nyákot, és könnyebbé teszi a felköhögést.
Antibakteriális, gyulladáscsökkentő: Bár csípős, valójában csökkentheti a gyulladást hosszú távon, és gátolhatja egyes baktériumok és vírusok szaporodását.Ugyanez a gyomorral is:
A kapszaicin nem marja a gyomrot: Az égő érzés, amit érzünk, egy receptorreakció, nem pedig valódi égés. A kapszaicin az idegvégződések TRPV1 receptorait aktiválja, amelyek a hőérzékelésért is felelősek. Ezért érezzük "forrónak", de valójában nem okoz égési sérülést.Pszichológiai hatás is van: Az agy egyfajta fájdalomként érzékeli, és endorfinokat szabadít fel, amitől sokan szeretik a csípős ételeket (ez az "erősevő élmény").A gyomor önmagában védi magát: A gyomornyálkahártya természetes védőréteggel rendelkezik, ami miatt a kapszaicin nem okoz problémát, kivéve ha valaki eleve érzékeny rá, vagy valamilyen gyomorbántalma van.
Minden más csak társadalmi beidegződés, közhely, közhidelmen alapuló tévedés.
A világ 50-60 százaléka fogyaszt napi szinten erős ételt. Ázsia, Dél-Amerika, Afrika egy jó része a közel kelet szinte napi szinten. Európai kultúrában még visszafogottabb is a jelenléte. -
K1LLMy53Lf
senior tag
válasz
Dorian #194910 üzenetére
én több éves tapasztalatokról beszélek (környezetemben 5-6 ember alkalmazza megelégedessel). én nem nyugtató/fájdalomcsillapító hatásról beszélek, hanem tisztításról/permanens javulásról. mindegyik cuccnak fertőtlenítő hatása van ugyebár...
azzal egyetértek, hha túltolod, az viszont sérültés okozhat (akár nyálkahártyán, akár gyomorban), viszont mértékkel tökéletesen működik. (azt aláírom, h a fentebb leírt, általam használt adagolás átlag embernek sok lenne)
persze megértem, hogy érdemes mindent kritikusan szemlélni (mert messziről jött ember azt mond, amit akar)
-
Dorian
félisten
válasz
K1LLMy53Lf #194905 üzenetére
Valójában a durván erős cuccok a fájdalmat ideiglenesen csillapítják, de a gyulladt torkot viszont még jobban szétmarják, nem javasolt.
-
K1LLMy53Lf
senior tag
válasz
Tyler Durden #194907 üzenetére
nekem szerencsém volt ezzel, hogy asszony és gyermek is egyszerre dőlt ki... szimpla szintelen orrfolyás szerencsére nem befolyásol edzés közben (max 1x fújom ki az orrom, tehát nem dől belőlem a takony folyamatosan stb
)
-
Soulfly842
addikt
Na, még egy javaslat
Aldi forróital is nagyon jó, illetve ajánlom a Loli Grip-et (ugyanazok a hatóanyagok, mint a neocitrannal, de töredéke áron. Nekem még egy egyedi akciót is sikerült kifognom és (2 k körül volt a 8 db - Nyíregyháza Száz éves patika))
A loli grip az édeskésebb, alapban kevésbé kellemes, a citoromos aldissal ittam vegyesen 1-1 -t egy bögrében, sokkal jobb volt úgy, mint a neocitran... még hatásra is sokkal ütősebb volt így
-
válasz
K1LLMy53Lf #194905 üzenetére
Tök fasza, hogy mindenkinél mindenki kehes, nálunk most épp a legkisebb. Emiatt babysitting van, nem tudtam reggel menni edzeni, szal mehetek este mikor zsúfoltabb a terem..
-
tisn
addikt
válasz
Soulfly842 #194904 üzenetére
Nekem is a tüdőmre kicsit ráment, ill. már fájt az oldalam a köhögéstől.
az valoszinuleg csak izomlaz a sok kohogestol
(bordakozi izmok pl.)
-
K1LLMy53Lf
senior tag
nálunk lányom ~3-4hete, asszony ~2hete vna kidőlve... mindketten túl vannak 1-1 antibiotikum kúrán is, talán most már rendbe jönnek. nekem pár napig sok volt a taknyom, amikor bedurrant a torkom és éjjel is xarul aludtam miatta, akkor bevetettem a szokásos gyógyitalom: matcha tea 6-8csepp gyömbér tinktúra, 2csepp 100k-s chilli, 2 csepp fahéj tinktúra, 5g ceyloni fahéjjal megdobva... 2 nap alatt rendbetett... de... ehhez kell szeretni és bírni az erős cuccokat (alapből a tea+ erőspaprika/chili por/kivonat bele, amennyit bír az ember, ezt szoktam ajánlani, ez torokproblémára mindenkinek bevált, aki meg merte próbálni
)
-
Soulfly842
addikt
válasz
vaakuum #194903 üzenetére
Nekem is a tüdőmre kicsit ráment, ill. már fájt az oldalam a köhögéstől. Szerencsére első antibiotikum kúra helyrerakott.
A fenti cukorka rohadt jó, az éjszakai köhögő rohamok ellen is segít, ill. hogy gumó a torokban felszakadozzon.
Aldiban van Naturland-es izlandi zuzmós szirup is, az is jó áron van.
-
vaakuum
addikt
válasz
Dorian #194897 üzenetére
Harmadik antibio kúrámat (+ asszonynak is) indították el ma raggel egy tüdőrtg után. Még egy hétre ki akart írni a doki, de szerda reggel azért visszamennék hozzá, mert ez tényleg nem állapot ennyit kihagyni. Mondjuk az első két hét brutál volt az éjjeli fuldoklásokkal. Ahhoz képest mostanra "semmi" bajom szinte. Már értem, miért hullottak az antibiotikum feltalálása előtt az emberek az egyszerűbb nyavalyáktól is. Ez a betegség a sok gyógyszer, orrspray és köptető mellett a fizetésnek is extrém módon odaver.
-
tisn
addikt
válasz
Soulfly842 #194898 üzenetére
hopp ez jo tipp, gyogyszertarban ezek rohadt dragak.
-
Soulfly842
addikt
válasz
Dorian #194900 üzenetére
Utólag még beleszerkeszetettem egy torokcukorkát. Ajánlott.
Feleségem két hét alatt nem kapta el tőlem. Elmentünk megnézni a Munkácsy kiállítást/ill. ált szépművészeti kör múlt hétvégén, ott meg őt is elkapta
A link úgy látom ua. lett. pedig van másfajta is. Azt hiszem vadcseresznyés.
Áhh meg is van
[link]
Új hozzászólás Aktív témák
A topicban érdekeltségi körbe tartozó (tulajdonos, munkavállaló, stb.) boltot reklámozni, bármilyen módon üzletelni tilos!
- GL.iNet Flint 2 (GL-MT6000) router
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Battlefield 6
- Autós topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen routert?
- Teljes verziós, ingyenes mobil játékok és alkalmazások
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 2nd - i7-7G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD I HDMI I W11 I CAM I Garancia!
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 4 Slim / PS4 Pro felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro Plusz
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Bomba ár! Dell Latitude 5490 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest