- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
-
PROHARDVER!
- kezdőknek infók itt: [link] és itt: [link]
- Drugs Bunny - A sárga kapszula (alapismereteket tartalmazó könyv .pdf formátumban) (alternatív letöltési link)
Új hozzászólás Aktív témák
-
K1LLMy53Lf
senior tag
Tejsavó fehérjében is nagy a szórás. Van bőven olyan, ami nekem is problémát okoz, de van olyan is, amitől semmi bajom. Én az utóbbi időben vettem "pár" márkából kipróbálásra, meglátjuk melyik milyen (nagy eséllyel amúgy sikerült belenyúlni a legelején és megtaláltam a számomra legjobb ár/érték arányú cuccot, de nem fogom emiatt kidobni a többit
)
-
K1LLMy53Lf
senior tag
Sajnos az általam ajánlott/szeretett ostrovit vegan blend az, ahogy a nevéből is látszik, egy mix (borsó/szója/sütőtök). A vegánok közül a második helyen nálam egy borsófehérje van: Zukker Vegan Protein vanília. Oldódásra 10/10, ízre nem az igazi, nekem kellett mellé más ízt is kevernem. De ár/értékben szvsz nem éri meg. Full szója fehérje az mindkettő ihatatlan volt, amit én próbáltam.
Vegyes (tejsavó+növényi), amiből még találtam egész jót. (Meg persze full tejsavóaból)
-
parandroid
félisten
Pár észrevétel:
Mennyi szokott lenni a pulzusa edzés közben?
Ezt elég nehéz értelmezni, nyilván gyakorlat közben magasabb, utána leesik, de a gyakorlat intenzitásától is függ. Futásnál pláne. Nyilván alapozó edzésnél aerob tartományban mozog, résztávozásnál, vagy intervallumozásnál pedig nagyon nem.Átlagosan mennyi szokott lenni a pulzusa bemelegítés közben?
"Ha nem tudja vagy nem emlékszik, kitöltés nélkül lépjen tovább."
Nem enged kitöltés nélkül továbblépni, valamit meg kell neki adni.Különben kitöltöttem, már csak azt nem értem, ki az az őrült, aki foam rollerrel melegít be?
p
-
aelod
veterán
Hát ennyire nem vágom az erőemelés témakörét csak kölcsön kértük a három alap gyakorlatot. 1RM-et sosem csináltam guggolásban. 150 kiló volt a max ami a hátamat nyomta. 78 kilósan 5 ismétlést csináltam vele. 160 alatt ami már testsúly kétszeres ketté törnék sztem. Felhúzásban az eddigi maxom az 180 volt, igaz gurtnival. Azt 76 kilósan csináltam. Rohadtúl nincs erőemelő alkatom. Mondjuk legalább testépítőé se
-
Zola007
veterán
Ha kicsi a kezed, azzal sajnos nem lehet mit kezdeni, de ha jó a groove, akkor nem kell kiszorítani a rúd belét.
Tipikusan akkor szokott előfordulni, hogy szorítják a rudat lehal az alkar, ha a nyomás során szöget vált az alkar, mert ilyenkor egy felesleges erőkar keletkezik, amit csak az alkar izomzata tud kompenzálni.
Próbálj meg üres rúddalvagy max. 30-40 kilóval safetyvel nyomni úgy, hogy a nyomás során az összes ujj a plafon felé néz, abszolút nem fogsz rá a rúdra.
Érezni fogod, ha egy kicsit is kijön az ideális pozícióból az alkar, mert a rúd egyből ki akar majd mászni a kezedből.
De God itt a BP master, szóval inkább tőle kérdezd. -
Zola007
veterán
"Az, hogy a proxymális kéztőcsontsoron, illetve az alkarcsontok hosszanti tengelyébe esik a súly kifejezetten nem hülyeség."
Olyannyira, hogy ez bármely nyomógyakorlat alapja és semmi köze a bulldog griphez, hanem általános iskolás fizika.
Egy edző vagy oktatónak első dolga kell legyen ezt elmagyarázni/megtanítani, ha valakinek súlyzót az a kezébe.Bármely tömeg, ami nem közvetlenül a mozgató szerkezet (jelen esetben a könyökízület) fölött/alatt helyezkedik el, extra erőkart képez ahhoz mérten és plusz energiabefektetést igényel.
Van amikor ez cél vagy eszköz, de a gyakorlatok többségénél a helytelen kivitelezés szüleménye.A bulldog grip viszont semmivel nem jobb csuklófájdalom szempontjából, mert egy "karmoló" tartásra kényszeríti az ujjakat és fölöslegesen terheli az alkar izmait.
Aki meg tudja csinálni, az full-grippel is tud fogni, akinek meg fáj a csuklója rudas nyomásoktól az mobilizáljon vagy hagyja el a kétkezes rudat
Ha nem aktív versenyző powerlifter vagy súlyemelő, más érv nem szól a straight-barbell mellett. -
Apollyon
Korrektor
Ne vedd támadásnak, nem rád céloztam.
Nekem abszolút nem jön be, sőt ellenszenves az a mentalitás, ami a plázákban van, meg amilyen emberek oda járnak túlnyomórészt. Nyilván nem rólad beszélek aki edzeni megy le, nem pedig feszengeni.Biztos van a plázának is előnye, de nem annyi mint amennyire rossz ott a légkör. Számomra legalábbis. De az általad tapasztaltak végkimenetele is azt igazoja, hogy nem jó plázába menni edzeni. Ezzel egyetemben ugyanezt gondolom a
cutlerscitec goldról is. -
celf
őstag
ezt a képet akartam linkelni
Így is 6 tárcsa van mondjuk oldalanként (de látom Zola azt mondod, hogy az már sok is lehet. - amúgy köszi a cikket, elolvasom majd mindenképp)
Pedig van a teremben 25-ös tárcsa is. pont akkora mint a kék 20kg-os tárcsák, ha jól emlékszem, szóval nem kéne gond legyen felhúzásnál azzal dolgozni.
Csak ugye jól mutat a szarrápakolt rúd.
(#131154) aelod Lehet majd ellátogatok arra. Úgyis most jön a következő félév az egyetemen szóval nem lesz időm bérletet venni/lehasználni, szóval 1-1 alkalomra majd járogatok össze-vissza, ami éppen megtetszik.
-
Egyébként tényleg a felhúzástól szokott meghajolni mert a sok balfasz úgy teszi fel a 200 kg-t, hogy 1 vagy jó esetben 2 pár 20-as, aztán a többi kisebb tárcsa. Minden egyes földre tevésnél (ami ugye azért lendületes szokott lenni) azok, mnit egy kalapács ütnek a rúd végén, ami folyamatosan görbíti. Ha felraknák végig egymagas 20-25 kg-sokkal, és azon túl max 20-nál kevesebb súly lenne kisebb tárcsákban (az is úgy, hogy a lehető legnagyobb súlyok következzenek a 20 után), akkor nem görbülnének a rudak. Én is utálom az ilyen geciket.
-
Zola007
veterán
Több helyen lehet benthagyni saját cuccokat
Azt te döntöd el, hogy közös használatra vagy tegyék be a raktárban, de ahol súlyemelők, erőemelők edzenek, ott általában vannak saját blokkok, speckó rudak (svájci rúd, multi rúd, trapéz rúd, stb)
Egy Eleiko olimpiai rúd 300 ezer forint, nem minden terem hajlandó megvenni, de ha valaki megveszi magának, akkor van joga hozzá, hogy csak ő használja.
Nálunk se becsülik a rudakat, én szerencsés vagyok, mert van nálunk 6db Eleiko rúd, de mikor befogják T-rudas evezni, akkor a szívem szakad meg. Arra jó a gagyi 40 ezres gyakorlórúdA bunkóságra nincs mentség, ott kell hagyni az ilyet a f.szba, hogy a szava járásával éljek.
-
Zola007
veterán
igen, dokik, gyógytornászok, mobilitási szakértők vannak, de sportélettan és biomechnanikai témában nagyon kevés anyag van fent.
A másik az űr, ami az érdeklődő hobbista és a szakirányú /csendesbolondtípusú érdeklődő között van.
Az emberek nagy része azért megy fel youtube-ra, mert 5 percben szeretné megtudni a "tuti titkot"
Ebből él a sok youtuber.
szerintem nincs itt olyan a fórumon, aki még nem írta be YT-ra, hogy "how to squat" és nem dobta fel neki Candito vagy Alan Thrall valamelyik videóját.
Nincs ezzel semmi baj, csak ezeket a témákat nem lehet 5 percben előadni. Minimum 10 edzés és 1000 ismétlés egy kezdőt alapszinten a nulláról megtanítani guggolni. Már ha guggolás alatt mindketten egyénre szabott mozgást és preventív edzésfilozófiát értünk. Mert favágó módon az utca közepén a buszmegállóban is el tudom mondani valakinek 5 percben, hogy tartsa guggolás közben a súlyt, a fejét, lábát, farkát. -
Zola007
veterán
A sporttal kapcsolatos dolgok 95%-át nem ott tanultam, hanem autodidakta módon és többnyire bárki által hozzáférhető könyvekből.
SOTE-re se vesznek fel akárkit, az agyad meg van hozzá, csak a sport iránti szereteteden múlik hogy mit tanulsz mellé. Szerencsére jó korba születtünk, interneten, könyvtárból bármilyen szakirodalmi anyag elérhető.
Amit a sportról valaha tudni lehet és érdemes, annak a 99%-át már leírták könyvekbe, NCBI-on.
El kell felejteni a youtube-ot és az instagrammot, ha szakmai oldalról / hivatásból akar valaki foglalkozni a témával és nem csak a pénzkeresést / hobbit látja benne. -
Zola007
veterán
Nem rémlik, hogy a kreatin az 1980-as évekig mindegyik spájzban megtalálható lett volna vagy a csigás tricepsz lenyomás az emberi mozgás alapvető részét képezte, most mégsem kérdőjelezi meg senki a létjogosultságukat.
Azt sem hiszem, hogy az emberi faj történetében jellemző volt, hogy generációkon keresztül egész évben fogtak halat és dúskáltak a vitamindús ételekben. Ugyanis télen be volt fagyva a tó és -10 fokban lassan érik a paradicsom (-> skorbut)
Szóval ezen megfontolás mentén ezentúl a C-vitamint és az omega3-at is kúra szerűen kellene szedni, kizárólag májustól októberig.De visszatérve a glukózaminra, az emberi szervezet saját maga is szintetizálja glutamátból és cukrokból kis mennyiségben, sokféle formában
Egyrészt ha valaki allergiás a tengeri dolgokra, akkor vegyen szintetikus glukózamint és kondroitint.Másrészt 3 évi tartós szedés nem okoz semmilyen problémát: [link]
Azzal a kitétellel, hogy cukorbetegek és tengeri állatokra allergiások ne szedjék. De ez logikus, mert a mogyoró se egészségtelen mindenki számára attól, hogy vannak mogyoró-allergiások.Harmadrészt több tanulmány szerint gyakorlatilag semmi haszna az ízületi egészség szempontjából. [link]
Negyedrészt a volt tanárom, Módis professzor úr (Hangodyékkal közösen dolgozik a mozaik-plasztika tökéletesítésén, a neve valószínűleg mindkettőnek ismerős számodra) véleménye szerint képtelen az ízületbe érdemi mennyiségben diffundálni, amilyen makromolekuláris formában a jelenleg elérhető készítményekben megtalálható.
Természetesen ugyanúgy lehet igazad mint nekem, sajnos az emberi létezést lineáris és soha sem fogjuk megtudni egy konkrét szervezet esetén, hogy "mi lett volna ha" szedi/nem szedi az adott szert
Ezeknek a dolgoknak a nagy része ipari érdek vagy tiszta spekuláció.
De ha már spekulál az ember, akkor tartsa magát a spekuláció eredményéhez.Így ha valaki hisz benne és megvette, akkor én a folyamatos szedést javaslom, mert a terhelés és az ízületi károsodás is folyamatos és ha segít valamit, akkor folyamatosan kell szedni, mert a hialinporc anyagcseréje lassú, felnőttkorban főleg csak passzív diffúzió van csak az intracelluláris tér és az interstícium között, így tápellátása nem tűr meg szüneteket.
-
Zola007
veterán
Az erőemelők és erősemberek közt több kevesebb a naturál, mint az optimista.
Nekünk átlagembereknek nem reális, inkább rizikó.
De gondolom voltak itt már többen úgy, hogy úgy érezték nagyon sok az edzés, bele is kóstolt a túledzésbe, aztán valami okból vagy szándékosan nem ment a terem közelébe 1-2 hétig és utána első edzésen láss csodát, kipihenten új csúcsot nyomott/húzott/stbHagy illusztráljam életszerű példával:
Kathi Béci mondta egyszer, hogy anno mikor haverjával elkezdtek edzeni, akkor 3 órákat edzettek, heti 6x, zabáltak orrba-szájba. Mégis minden bajuk volt, megfázás, fájt mindenük, stb., nem fejlődtek semmit hónapokon keresztül. Akkor összesen 1-et tudtak 100-ba nyomni.
Fogták, abbahagyták a 'csába, mert nem haladtak. Aztán egy 1 hét múlva csak visszamentek edzeni, és az első edzésen nyomtak 100-ba 8-atAz addigra több edzésen keresztül felhalmozott "accumulated" edzéshatást pihente ki a szervezetük abban az 1 hétben.
-
Zola007
veterán
a "supercompensation positive accumulated" az tulajdonképpen egy halmozott túledzettségi állapot
Amennyiben valaki terv szerint csinálja, akkor lehet belőle profitálni.Pl. egy erőemelő verseny
Legyen a verseny napja a 14. nap, vasárnap
Ha ez előtti héten (1.-7. nap) jól van időzítve egy tervezett túledzés és a verseny hetében (8.-13. nap) nem csinál semmit, akkor pont a verseny napjára (14. nap, vasárnap) piheni ki az előző héten halmozott edzésterhelést
Mivel ezen a napon épp a szuperkompenzációs szakaszban van, ezért képes új egyéni csúcsot csinálni versenyen. -
-
Woodslave
félisten
volt egy pár kezdő arc nálunk én kb 3x láttam őket mind a három bicepsz nap volt, bár sokat nem dolgozott a bicepsz.. Már ahogy páran megjelennek és minden lacafaca nélkül viszik a súlyokat a scott-padhoz... De egyébként tényleg mindenki azt csinál amit akar engem nem zavar
-
S e t h
nagyúr
Azt hogy komolytalan vagyok az edzéssel összefüggésben, mert telefon van nálam, azt kompenzálja mondjuk, hogy mekkora súlyt használok, mekkora a bicepszem?
A telefon használata nem egyenlő balfaszsággal, a viselkedés már inkább.
Ha én két sorozat között küldök egy üzenetet egy kollégának, majd utána megint, akkor nem biztos, hogy emiatt komolytalan vagyok, főleg amíg mást ezzel nem akadályozok az edzésben.
A bamba faxokat én sem kedvelem, akik csak állnak, ülnek, tötölköző lebaxva egy gépre aztán csak a telefon megy. -
-
-
celf
őstag
Ja, egyébként még egy patkánykísérletről volt szó, ami érdekes:
patkányokat úsztattak, aztán megnézték mennyire volt kiterjed kapillarizáció a szív koszorús ereiben.
Ergo, mennyi új ér képződött a mozgástól.
Fiatal egereknél sok. Idős egereknél: alig.
Ami elég szopo szerintem. -
Woodslave
félisten
nekem golf van a könyököm belső részén lévő bütyök az érzékeny és az alkar belső része fáj.
Illetve az alkarom felső részén lévő izom a problémás amikor csavaró mozdulatot végzek, de ez a könyöktől függetlenül jött amikor fordított fogású bicepszezést túltoltam.
de most komolyan mondom ahogy egyre többet nyújtom mintha jobb lenne. Bár figyelek hogy ne csináljak olyat ami erölteti..
-
Zola007
veterán
"mi az a téma, amiből van szakirodalom, de nem agyoncsépelt, mi az, amihez van eszköz, hogy kutassam... tiszta szopás lesz ez, már látom"
Mondjuk a sz*páshoz pont van elég szakirodalom a neten.
Írott és videó is...
Eszközért se kell messze menni.Golf-könyök?
Tenisz-könyök?
Lovaspóló könyöke nincs valakinek?
Gyúrtok ti egyáltalán vagy csak ilyen exkluzív-sportokra fussa? -
Woodslave
félisten
volt bizonyos problémám akkoriban ami úgy néz ki rendeződött. Csütörtökön elmegyek a háziorvoshoz és csináltatok még egy vértesztet, ha xar lesz akkor utána járok.
Mostaninál jobban fájt a könyököm meg az alkarom felső része, de azt annak tudom be hogy kicsit nagyobb súlyokkal edzettem.
-
Csak1valaki
csendes tag
Te tudod mit tartasz viccesnek.
Mindenkinek érdemes egy hőmérőzés tesztet csinálnia reggel. 36.4 alatti már régen nem jó, ott PM alulműködés van.
(#125241) 7etape ezt Neked kell tudnod, hogy mi az elég. Maga a tiszta étkezés már elég, de mennyi az elég? Neked kell érezni. De adok egy támpontot, viszont pénzbe kerül, ellenben gondold meg.
4-5 pontos nyál kortizol teszt + reggeli acth. És meg tudod hányadán állsz.
A fehérje témára pedig csak azt írtam le, hogy a fiziológiai mennyiség feletti plusz teher a vesére, ahogy a plusz c vitamin is a vesekőre hajlamosít. Persze erre is vannak tanulmányok, mint mindenre. De ezek nem érdekelnek.
-
Mondhat akárki akármit a hatékonyságról de az eszem megáll hogy egy ilyen gépen nincs egy olyan passzív védelem ami kizárja a kiakasztás lehetőségét, ezáltal a videón látható szituációt. Ugyanez fekvenyomásnál, bár ott néha még csak-csak előfordul egy segédvilla ami azért 10ből 10× úgy van beállítva hogy mire fogná a leeső rudat már be is zúzta a mellkast
-
God Vazzeg
veterán
Pfffuuu basszus
Pont 2 napja beszélgettem a teremben egy sráccal, és sérelmezte hogy csak 40 kilóig vannak egykezesek. Kb 80kg testsúly, 40-es karok, iszonyat szabálytalan végrehajtás, alig bírta felvenni a súlyokat. Én nagyon max 30-as egykezesekig megyek, de full szabályosan csinálom, ráfeszítve felül, lenyújtva alul. Nem tudtam meggyőzni, hiába voltam izmosabb, és mint kiderült erősebb is (120-as max nyomása van), pont leszarta amit mondtam. Na erről eszembe jutott pár napja hogy valaki írta hogy próbál segíteni a terembe. Én se fogok többet
Az ilyen lábtolózásokat is látom sokat, én meg kb a negyedével nyomom, és nő a combom érdekes. A kivitelezés fontosabb mint a nagy súly, eskü. Persze kell a nagy súly is, de indokolatlanul nagy súlyoknál jön ez meg az ilyen-olyan sérülés, aztán lehet nézelődni.
-
Radnix
senior tag
Ehhez a feléhez nem értek, de jó, hogy felhívtad rá a figyelmet! Én ugyan személyesen nem tapasztaltam ilyet, (derékfájdalom, diszkonfort érzés) ezért nem tudtam figyelmeztetni erre.
dupla hsz, mert nagy hsz vadász vagyok ám 4000+ napos regisztrációval már megvan a senior tag rang
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topicban érdekeltségi körbe tartozó (tulajdonos, munkavállaló, stb.) boltot reklámozni, bármilyen módon üzletelni tilos!
- Macska topik
- bambano: Bambanő háza tája
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Tőzsde és gazdaság
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- iPhone topik
- További aktív témák...
- 1-12 részletre.Új noblechairs EPIC műbőr FEKETE - FEKETE. 2 év garancia!
- AKCIÓ! Dell Optiplex 5060 TWR számítógép - i5 8500 16GB DDR4 256GB SSD 500GB HDD UHD630 WIN10
- Eredeti Lenovo 230W töltők - 4X20Z83995
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B85M Pro4 B85 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Acer Nitro 5 -AN515 - 15.6"FHD IPS 144Hz - i7-11800H - 16GB - 512GB SSD+1TB HDD -RTX 3050 - Garancia
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest