- Notebook hibák
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Házimozi haladó szinten
- OLED monitor topic
- Vezetékes FEJhallgatók
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- ASUS ROG Ally
- Audiokultúra - Hi-Fi-ről hifisen
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
Aktív témák
-
Pietrosz
addikt
Csak óvatosan a ram időzítésekkel, elégge meg lehet szívni, mint ahogy azt tapasztaltam is
-
helkis
veterán
na közben a RFC timing-ra sikerült rájönnöm, hogy a 0-511-ig állítható biosmenüben lehet állítani, ha 0-n van akkor automata, minden más esetben azt az értéket veszi fel amit beírok..így már 42-helyett 28-on ketyeg, ahogy kell!
a memset-et még nem próbáltam, de ezt hamarosan megváltoztatom!
köszi a helpet!
kár hogy csak hiba volt az eredmény, mikor megláttam először a 12xxxMb/s-es értéket eléggé leesett az állam.. (így max haverokat lehet vele riogatni!)
-
Gorneck
legenda
Allendale-nél hibás volt a mérés. Ez korrigálva lett...
Pedig lehet...sztem. Memset 3.0-val is próbáltad win alól? Én még nem néztem a win/bios alóli állítást mivel csak a szokásos értékeket állítom be én is a többi auto-n marad, de memset 3.0-val holnap beírhatom neked, ha érdekel...
[Szerkesztve] -
helkis
veterán
üdv all!
ha már szóbakerült a memória, miért van az, hogy az everest 3.5-ös verziójáig 12xxxMb/s-es volt az olvasás, a 3.5-össel pedig 70xx-körül van!(minden beállítás ugyanaz..)
továbbá a DS4en, a rambeállításoknál van az a 4db paraméter amit szoktunk állítani, a többit nem: pl.: 4-4-4-12 (CL-RCD-RP-RAS) a jóöreg everestben SPD-nél elöjönnek még hasonló titokzatos rövidítések: (RC-RFC-RRD-WR-WTR) nálam a 4-4-4-12-höz 15-28-2-4-2-es beállítások tartoznak az spd szerint, meglesve a jelenlegi értéket: N/A-42-4-8-5-re állította a lap. tehát jóval lassabb mint amit a ram tudna, de miért?
biosban, ha változtatom, ha nem, az eddig nem piszkált értékeket, ezek nem változnak, tehát valszeg a lap auton detektálja, de manuálisan nem állítható.
(nemrég volt egy kis érdekesség, hogy az asus lapok jobban olvasnak, lehet hogy ennek köszönhető? vagy ott lehet kézzel ilyesmit állítani?)
valaki nézze meg mennyin állnak ezek a késleltetések, pls!thanx!
[Szerkesztve] -
prmcsk
addikt
Jó hogy szóba hozzátok a hűtőket....
Tudom sok jó léghűtő van, de én mégis ezzel szimpatizálok, mert óriási előnye, hogy a lapra fúj, így az NB lamella hűtése is megvan oldva, és a tesztekben sem szerepel
rosszul.[link]persze egy jó 12-es
venti lesz rajta.
Vélemény ?
[Szerkesztve] -
Gorneck
legenda
válasz
Pietrosz #678 üzenetére
Mi a tapasztalat S3mal kapcsolatban?!
tts-től meg van rendelve 40*40*1 YS-Tech. Elvileg kedden lesz meg, majd akkor improvizálok. Képek természetesen lesznek...
Egy biztos a chipset akkor is melegszik, ha nem kap feszt semmi csak a ram és fűt rendes pl VGA kap belőle. A táfunt kéne forgatnom és akkor az hűtené, de ez rohadt nagy meló lenne. -
prmcsk
addikt
Fiúk !
Gyári stock hűtővel, ezen a feszen itt tartok egy DS3-ban[link]
Lehet ebből más hűtővel (nem vízzel), kicsit nagyobb fesszel 400FSB orthos stabilan ? -
C@rbon
senior tag
Hi!
GEIL VALUE 1gb/667Mhz h fog menni DS3-ban?
Hány db házventit lehet rákötni?
Kösz a választ! -
Pietrosz
addikt
Tetszik ez az S3, rögtön ilyet kellett volna vennem
DS3-at meg adom el ha megjön garból
Gorneck23 te tettél már ventit az NB-re? Hogy fogod megoldani? Én jövő 7en veszem rá a ventit. -
Matt23
tag
Megérkezett az új NB-hűtőm a jts-0006. Prezentálok néhány hőmérsékleti eredményt, ami gyakorlatilag idleben mértem. Terhelve még nem próbálkoztam, de olyan sokat ugysem változtatna a dolgon.
Szobahőmérséklet: 28 fok (mielőtt valaki megkérdezné még nem sültem meg)
A hűtő talpa és az alaplap között: 48 fok
A hűtő tetején: 43 fok
Everest alaplap: 40 fok
A ház hőmérséklete: 33 fok
Azt kell hogy mondjam elég jól szuperál a hűtő, a gyárihoz képest biztosan. A felszerelés sem volt nehéz, annyit kellett rajta igazítani, hogy a ventilátort a hűtőborda másik oldalára kellett feltenni (készen volt furat a csavaroknak) és a hűtőt fordítva kellett felszerelni, mert a RAM slotokra is ráért, és csak 1 modult lehetett volna a lapba belepasszírozni. Kicsit el is kellett forgatni a heatpipe részt (ezt könnyen meg lehet csinálni szintén) hogy elférjen a zalman 9500 mellett. Végszóként megjegyezném, hogy szép dizájnos, és a ventinek hangja sincs. -
3P
tag
válasz
Palika71 #667 üzenetére
A memória kapcsán eddig egy teszt miatt [link] inkább a KingMax felé húztam. Miért ajánlod inkább helyette az A-Data-t? A KingMax 800-on jobb időzítésekkel bír, mint az A-Data, de ha van valami nyomos ok, akkorpersze könnyen módosítanám az elképzelésem
.
''Úgy tudom, hogy rendszer telepítésnél gond az 1.44'' FDD hiánya, de erről majd más.''
Tudom, hogy azt írtad, hogy más írja meg, várom is akkor erre a felvetésre az észrevételeket. Már hosszú ideje nem volt 1,44-es FDD-m, s nem is éreztem a hiányát. Telepíteni eddig DVD-ről szoktam (Windows XP SP2-est oprendszert). Itt SATA-s dologról lenne szó? Azaz nem látja a gép a wincsim vagy mi? Eddig úgy tudtam, hogy ez SP2-es bootos XP CD esetén nem gond. Ha kell megoldható, hogy a rendszer egy külön 120-as IDE-s wincsin legyen, csak nem feltétlen szeretném, pláne, hogy csak 1 IDE csati van a DS3-on, ha jól tudom, az meg kell a DVD íróhoz, s a mellé nem szivesen tenném a rendszer wincsit, ha nem muszály.
Tehát akkor a kérdésem az lenne, hogy mi miatt kell FDD a gépbe, ha a BIOS csere win alol is megy? (Nekem semmihez nem kell.) -
Nortid
aktív tag
Sziasztok!
Konfigom: c2d e6300 ; ds3 ; a-data ddr2-800 2x512mb.
Egy ismerösöm mondta hogy talán mennek majd a ram-jaim 840mhz fölé, ha az időzítéseket auto-ról beírom.
Ezekhez nem tudom, hogy mit irjak, hogy jól húzható legyen, de ne legyen nagyon lomha:
ACT to ACT Delay
Rank Write To READ Delay
Write to Precharge Delay
Refresh to ACT Delay (ez 511-0 -ig van, az alap 0)
Read to Precharge Delay
Nagyon hálás lennék ha vki meg tudná mondani! -
Pietrosz
addikt
Megoldottam, vettem egy S3-at
Ha garból visszajön a DS3 majd eladó lesz jó áron, ha esetleg érdekel majd valakit -
Palika71
őstag
Szia!
1. A-Data (bőven tökéletes).
2. Igen, ha 1:1 -re állítod őket (úgy illik).
3. Nem.
4. Fel ám, még a DS4 -re is.
5. A legújabb, véglegest (nem BETA).
6. Döntő töbségben semmi plusz fesz nem kell, a 2.8GHz -hez.
7. Úgy tudom, két ventire nincs lehetőség. Nekem speciel nincs is házventim, pedig nem is vizezek.
8. Tök jól megvan csinálva a wines BIOS frissítés. Úgy tudom, hogy rendszer telepítésnél gond az 1.44'' FDD hiánya, de erről majd más. -
3P
tag
Egy picit eltöketlenkedtem az időt a vásárlással, így ismét drágultak a RAM-ok...
Lenne néhány kérdésem a konfig megvétele előtt:
1. Melyiket RAM-ot ajáljátok egy DS3-asba 6300-as procihoz?
DDR2 2 * 1024MB 800MHz A-DATA (3 év garancia) 65 000 Ft bruttó
DDR2 2 * 1024MB 800MHz KINGMAX Mars (3 év garancia) 67 400 Ft bruttó
Eddig Geil lett volna, de irdatlanul fel ment az ára 80 000 Ft bruttó.
Ja igen a 6300-as procit 7*400-on, szeretném ''csak'' járatni.
2. 400-as FSB mellett a RAM-ok akkor 800-on mennek ugye (bocsi, ha túl láma a kérdés, eddig biztosra vettem, hogy így van, csak nem akarok lyukra futni)?
3. Érdemes-e rakni a NorthBridge-re egy passzív ZALMAN ZM-NBF47 Chipset hűtő-t?
Úgy hallottam, hogy rettentően melegszik.
4. DS3-as lapnál fel fér ez a hűtő ZALMAN CNPS9500 AT OEM (Socket 775)?
5. Melyik BIOS-t érdemes feltenni a lapra? (cél a stabilitás, és, hogy lehetőleg 400-as FSB meglegyen e mellett is)
6. Tuningnál 400-as FSB-re való emeléshez jó lenne ha feszt így emelném kb?
0.2V-tal az FSB-t
0.1V-tal az MCH-t
0 V-tal a prrocit, vagy azért a procinak is kellene plusz feszkó, s ha igen kb mennyi (1866@2800 MHz)?
7. 2 db ház szellőztető ventim lesz (Ház: Cooler Master Centurion 534 Silver Midi ATX, Alumínium előlap). Rá lehet őkaet dugni az alaplapra, hogy szabályozottan szellőztesse a házat, vagy ez nem megy az alapról DS3 esetén?
8. Nem lesz kis floppy a gépbe. Mennyire lesz biztonságos Win alol BIOS-t frissíteni, van-e más lehetőség, ha nincs kis floppy?
A RAM-ok kapcsán vagyok a legtanácstalanabb, de egyszerűen nincs lóvém már több, hogy egy GEIL-t meg tudjak venni azon a csillagászati áron. Máshol meg nem igazán akarok vásárólni mert minden cuccot egy helyről akarok megvenni, mert esetleges inkompatibilitásnál, vagy hibánál nem akarok szívni a gariztatással (volt rá példa, hogy szivattak).
[Szerkesztve] -
gelbelex
őstag
Pietrosz, együttérzésem!
Nincs ötletem...
----
Két év Athlon64 (754, 3000+) után Inteles lettem (E6400...). A lap elrendezése (3 PCI lent, kettőt már használok) miatt pedig DS3 lett (Asus helyett).
Valóban lassabban boot-ol... Kibírható.
F4-es BIOS volt rajta. Boot-oláskor nem bírta megforgatni a házventit , kézzel kellett elindítanom.(Gigabyte lap a Gigabyte ház Gigabyte ventijét...
)
Utána kb. 900 fordulattal pörgette, legalább jó halkan.
Az F7-es már elindítja, de ~1080 körül forgatja, de ott jóval hangosabb. (Nemtom mennyi lenne a névleges fordulat, esetleg csere SilentBlade-re, az 950-nél ~hangtalan.)
Az F4es nem adott elég feszültséget a házventi felé..??Aztán az ötödik (hetedik?) BIOS-nál az egyik mérnöknek mégis eszébe jutott?? Ehh...
Kipróbáltam az F8a bétát is...
Ekkor az Everest nem mutatta a VGA-ambient/memória hőmérsékleteket...
F7 vissza. Ennél mutatja.
Amit viszont nem értek: Ha már szabályozott a proc-venti, miért nincs manuális beállítási lehetőség?
A legalább kétésfél-éves régi Asus lapomban meg lehetett adni a venti indulási hőmérsékletét, az induló venti-feszültséget (6V-tól felfele), valamint azt a hőmérsékletet, amelynél a 12 voltot ráteszi; azaz kiválaszthattam a nekem legjobban tetsző hőm.-zaj párosítást.
Ezt miért nem tudják a Gigabyte-nál? Csak programozás kérdése... Ehh...
(Ja, viszont legalább Windows-ból lehetett BIOS írni...)
Alaplapi borda süt, ahogy kell. Majd kap egy kis huzatot.
Egyenlőre nincs egyéb tapasztalat. Tuninggal most nincs időm foglalkozni...
[Szerkesztve] -
Gorneck
legenda
válasz
Alvin_ti4200 #649 üzenetére
Vercetti kollégánál volt egy kis gond az adata vitesta 533-as ramokkal...nem tudta mi a gond így a környéken csak én jöhettem szóba kinek tuti mennek a ramjai 800at. Szal próba cser alapon megnéztük az én ramom is 400on, 1:1 és 4-4-4-12-ön...én csodálkoztam a több feszen, de ez a 2,1v max-szal sztem elég gyengus a lap. Mondjuk eleve nemtom megszokni az asus bios-t.
-
Pietrosz
addikt
Üdv!
Úgy tűnik meghalt a lapom
Az történt, hogy a biosban 4-4-4-12 helyett 4-3-4-12-őt állítottam be, előtte 3-4-4-12-őt próbáltam, de úgy nem bootolt, de fél perc múlva már simán ment. Ekkor próbáltam a 4/3/4/12-őt. Nem kellett volnaRestart után a VGA ventit felpörgette maxra. A CPU venti nem indult, de próbálgatta indítani. De máskor sem rögtön indul a procc venti.
VGA-t kivettem, ramokat kivettem, elemet kivettem, procit kivettem, IDE/satat lehúztam, továbbra is se kép se hang. A házhűtő venti megy, a vinyók is mentek, a táp is megy, csak épp nem bootol.
5letek? -
Gorneck
legenda
válasz
Alvin_ti4200 #647 üzenetére
Akkor P5B-nél mi lehetett?
[Szerkesztve] -
Gorneck
legenda
válasz
Alvin_ti4200 #643 üzenetére
Akkor elbeszélünk...4-4-4-12-auto-hoz 0,1v-tal kellett neki több az az 2,1v. Szal az azé sok pláne, hogy egyben ez a vége is...
-
Doo!
tag
Hi.
Emberek!
ez mitől van?
E6600-at húztam 2,4-ről 3,6Ghz-re ramok 1000Mhzen mennek 5 6 6 20-as időkkel
FSB+0,20v
MCH+0,30v
DIMM+0,225
így 9x400Mhz
A rendszer viszonylag stabil, az everst tesztjeit kb 20percig futtattam, superpi 16M is le ment hiba nélkül! Tömörités is nagyon jó hiba nélkül megy 1000-rel minden, de....
3D-ben meg hal a varázs
Ha így megy a rendszer akkor kb 30%-ra esik vissza a VGA teljesítménye, de a proci teszi a dolgát rendesen. Superpi 1M 14sec.
3DMark 01-ben a Dragon teszt 900 helyett 300fps-t produkál
ha le veszem alapra minden meg gyógyul
help
[Szerkesztve] -
Gorneck
legenda
válasz
Alvin_ti4200 #639 üzenetére
Ramjaim kölibe voltak egy P5B-be...megdöbbentő volt, hogy több fesz kellett nekije...így nem csoda 2.1v hamar elfogy...
-
ati2
őstag
válasz
Alvin_ti4200 #634 üzenetére
Arra gondoltom, hogy a memset mit ír ki a sub timing-ra auto-n.
Lehet, hogy másként állítja az ASUS és a GB bios őket... -
ati2
őstag
válasz
Alvin_ti4200 #620 üzenetére
Milyen Sub Timeing-ok vannak hozzá?
-
Gorneck
legenda
válasz
Alvin_ti4200 #631 üzenetére
Pfff...
Az én lelkemnek meg egy lelkes festőbrigád tenne jót! -
Gorneck
legenda
válasz
Alvin_ti4200 #623 üzenetére
DS3-ba is van, de szted ez vhol hiányzik?! Sztem nem...
7000-7300 környékén van nálam is az olvasás...
[Szerkesztve] -
Bile Demon
őstag
Nálam működik. Igaz nincs húzva semmi. Suspend to RAM-ra van allitva a BIOS-ban.
Mondjuk a hálózati kártyát lekapcsolja (ezt a switchen látom) ez fura mert a többi konfigomban nem ez a szokásos. Aztán normálisan felkel, de ez is tovább tart, mint más gépeken. Meg merem kockáztatni, hogy a P4 rendszeremen a hibernalasbol hamarabb felkelt mint ez a készenlétiből.
A DVD írással nincs gond. PIO 108-al 16x és Optiarc AD-7173A-val jó 18x-osan írva is.
Szerintem próbálj memóriatesztet nyomatni! -
tkesy
őstag
Két kérdés:
Kinél hogy müködik a Windows készenléti állapotba való váltás majd visszatérés
Mert nálam ha készenléti állapotba rakom az XP-t vagy a Vista-t, nme áll fel a gép.
Nem csinál mást csak: felpörögnek a ventik majd leáll. Majd megint bekapcsolja magát, a ventik felpörögnek, és megint leáll.... És ez igy meg a végtelenségig, mig kinme húzom a 220-ból, mert hiába kapcsolom ki majd be ugyanúgy nme indul el.... Viszont a beállitásokat (fsb, fesz, időzitések) megtartja, és a 220-as akció után azzal indul...
A másik, hogy nme tudok normálisan dvd-t irni... ( NEC 3540A) Ha a DS4-es gépben van, összevissza elb****a a lemezeket, teljesen mindegy, hogy 2x-es, 4x-es, 6x-os sebességgel irom meg... Ha meg ártakom egy 865-ös chipsettes gépbe, simán irja jól 6x-osan... Kábel csere volt, de semmi nme változott...( SP2 és egyanaz a Nero mindkét gépen)
-
tkesy
őstag
válasz
Alvin_ti4200 #623 üzenetére
Ha esetleg megválnál tőle, lehet érdekelne...
-
Alvin_ti4200
félisten
-
Gorneck
legenda
válasz
Alvin_ti4200 #620 üzenetére
Próbáld ki az F7-es bios-t, de sokat nem fog javítani...
Asus-nál az összes időzítést kitöltötted? -
Alvin_ti4200
félisten
Lenne egy ''kis'' problémám
2x1 GB 675 CL4-es Corsair kit. Sokkal gányabbul teljesít a DS3-ban, mint a P5B Deluxe-ban
Miért??
Beállítások mindkét lapnál:
FSB: 400 MHz
RAM: 1:1
Időzítések: CL4-4-4-12
Fesz: 2.1V
Ennek ellenére:
Everest olvasás: Asus (8000), Gigabyte (7200)
Everest késleltetés: Asus (57,4 ns), Gigabyte (74,5 ns)
Nem tetszik ez nekemMemória nem hibázik egyik lapban sem (Memtest86-tal tesztelve)
BIOS-ok:
Asus: 0804
Gigabyte: F5 (hivatalos)
[Szerkesztve] -
prmcsk
addikt
Köszi a válaszokat...
-
prmcsk
addikt
Ne kívánjátok, hogy átolvassam a kérdésemhez ezt az xezer hsz.-t
Van két 512/667Mhz-es Kingmax mars memóm. Szándékom, hogy veszek hozzá
S3, vagy DS3 lapot. Egyik lap sem lesz ezekkel ramallergiás ? -
bim
veterán
használja valaki a DS4-ét SLI-ben rendesen SLI hiddal?
ha igen,akkor:
1.hol szerezte a hidat?
2.milyen kártyákkal nyomja?
7600gst-ket kötnék össze -
polip
addikt
nekem mindig az a bajom ezekkel, hogy nincs egy nyomi changelog.....mi a szar lehet benne új?
Aktív témák
- Notebook hibák
- Szülinapi ajándék: megkapta a One UI 8-at egy népszerű Galaxy
- Fotók, videók mobillal
- Okos Otthon / Smart Home
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Gumi és felni topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Jövedelem
- Megérkeztek a Xiaomi 15T sorozatának telefonjai Magyarországra
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! 32GB (2x16) ADATA XPG Lancer RGB 7200MHz DDR5 memória garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 64GB (2x32) Kingston HyperX Renegade 2666MHz DDR4 garanciával hibátlan működéssel
- G.Skill Trident Z5 DDR5 6000 MHz 2x16 GB RAM eladó
- BESZÁMÍTÁS! 16GB (2x8) Kingston HyperX Fury 1600MHz DDR3 memória garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 64GB (2x32) G.Skill Trident Z RGB 4000MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
- Focusrite Scarlett 2i2 2. gen. // Számla+Garancia //
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro 256GB Pacific Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3107, 100% Akkumulátor
- TELJES KÖRŰ IT BESZERZÉS
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 13 2022 M2 8GB 256GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- LG 65B4 - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest