Hirdetés
- Szénszál és réz találkozik az Inno3D egyslotos RTX VGA-in
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Cserélhető filtereket biztosít az Elgato legfrissebb, 4K-s webkamerája
- A YouTube-ot is betiltják a gyereknél az ausztrálok
- Gyilkosságban és öncsonkításban akart segíteni a ChatGPT
- Hobby elektronika
- Home server / házi szerver építése
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Videós, mozgóképes topik
- Otthoni időjárás-állomás
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Milyen egeret válasszak?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Márton
nagyúr
A lényeg 1 percben.
Ez normális? Ha igen, mi az oka? -
Doky586
félisten
válasz
Márton #47188 üzenetére
Ha (csurig) teleírod az lassítja.
Az is lassítja ha hibásan van alignálva. [link]
Az is lassítja ha nem volt trimmelve. (optimalizálva)
Az is lassítja ha sata2 portra dugod sata3 helyett.
Az is lassítja ha régi sata driver van rajta. (a szabványos ms driver mindig jó)
stb
ssdok? -
Márton
nagyúr
válasz
Márton #47187 üzenetére
Átrakom a régi rendszer alá, törlök róla mindent, ismét 520MB/s.
Miért függ az olvasás attól, mennyire van tele? Főleg ha még csak 25%-át írtam rá.
Az írás csökken az idővel, tudom. De az olvasásDoky586: ha 200GB lenne a klónozási adat, az lassítaná az olvasási sebességet?
-
Márton
nagyúr
válasz
Doky586 #47184 üzenetére
60giga ment rá, közel 200 még szabad..
King Unique: na akkor csak ki kéne derítenem, mitől esik be
Reflect free volt, látszólag minden ok, müxik minden progi, bootol szépen.
Tudom, hogy vannak más progik is, de itt most nem az a kérdés, mivel érdemes tesztelni, hanem hogy ugyanaz a program miért mér kevesebbet, ha system drive-ról van szó. Amúgy az atto is megáll 300-nál. -
MasterMark
titán
Üdv, van egy Patriot Viper VPN100 512GB ssd-m egy pci-e átalakítóba a gépben.
BTRFS fájlrendszer van rajta.
Valamiért belassul rajta az olvasás nagyon. Ilyen 5-10 mb/s.
Kimásoltam róla mindent, újraformáztam, visszamásoltam rá mindent.
Így ment rendesen 3 gb/s korul az olvasás ahogy kell.Aztán most megint le van lassulva ugyanúgy, ilyen 10 mb/s alá az olvasás.
Mi lehet a baja? 1,18 PB írás van rajta szerinte.
-
King Unique
titán
válasz
Márton #47181 üzenetére
Nem feltétlen, normál esetben megfelelően kivitelezett klónozás után is hoznia kellene rendszermeghajtóként azokat az értékeket az SSD-nek amit előtte adatmeghajtóként, meg attól hogy Windows van rajta és a C meghajtón történik a tesztelés, még kijöhetnek a gyártó által megadott szekvenciális maximumok, lásd mások tesztjeit: [link], [link].
Nem derült ki mennyire van telemásolva az SSD, mennyi rajta a szabad terület, mert ha kevés, akkor amiatt viszont lehet lassulás.
Egyébként vannak a CDM mellett más szoftverek is az adatátviteli sebesség tesztelésre, lásd ATTO, AJA, sőt Windowsokban ott van a beépített WinSAT is. -
Márton
nagyúr
Az normális, hogy egy új, Intenso Top 256 gigás sata ssd lazán hozza a gyári értékeket Crystaldiskmark8 alatt, (520MB/s olvasás-írás..), majd ha klónozom rá a rendszert és már erről bootolok, tehát minden más ugyanaz (hw, kábelek, portok, driverek), akkor már csak 300MB-tal muzsikál? Ennyit számít ha van alatta win? AVG-re gyanakodtam még, de kilőttem, úgysem lett 500MB/s.
-
MaxxDamage
félisten
válasz
King Unique #47179 üzenetére
Jól meg van ez is kavarva na
Írok P.M.-t, folytassuk ott. -
King Unique
titán
válasz
MaxxDamage #47177 üzenetére
Azért, mert az USB-IF kavarása miatt újabban az USB 3.2 megnevezés használatos a korábbi szabványoknál is, az egyik előző válaszban linkelve lett már a wikipedia leírás, ahol 10 Gb/s alapon az USB 3.2 Gen 2 = USB 3.1 Gen 2, az USB 3.2 Gen 1 meg = USB 3.0.
Igen, USB-C alapon Thunderbolt 3 porton is működik az USB 3.2 Gen 2 / USB 3.1 Gen 2 interfészes külső ház, ahol a Thunderbolt 3 / 4 port USB alapon csak 10 Gb/s adatátvitelt támogat, a szabvány adta 40 Gb/s Thunderbolt 3 / 4 interfészes eszközzel használható ki. -
King Unique
titán
válasz
MaxxDamage #47176 üzenetére
A W10 alapvető működése az SSD-n nyilván nem SSD specifikus, ezért itt inkább OFF téma a mélyebb fejtegetése.
A biztonsági mentés lényege pont az, hogy időnként meg kell ismételni, frissíteni, aktualizálni a mentést a naprakész állapothoz, ahol ha közben változás történik a hardverkörnyezetben és / vagy a BIOS / UEFI beállításainál, akkor az is rögzítve legyen a mentésben, ellenben ha egy X héttel / hónappal / évvel korábbi mentés van előszedve amiben még nem volt, akkor nem meglepő, ha annál gondok lesznek a működésben.Visszaállítani értelemszerűen a forrásmeghajtóra kell szükség esetén, amiről a mentés készült, a külső SSD-n ilyenkor csak a mentések során létrehozott lemezképfájlok vannak tárolva, amikből a visszaállítás történik. + Ugye előzőleg már említve volt, hogy az eredetileg belső meghajtóra telepített Windows USB-n alapesetben nem fog bootolni, max. utólagos átkonvertálás vagy eleve WTG szerinti telepítés formájában.
-
MaxxDamage
félisten
válasz
King Unique #47175 üzenetére
Igen, elegendő erre a célra az is, de nem értem a gyártót, hogy ha csak USB 3.1 Gen2 -t tud, akkor miért így adja meg az adatokat az eszközhöz:
Bemenet:
• USB 3.2 Gen.2 SuperSpeed+ USB akár 10 Gbit/s
• csatlakozni reverzibilis USB C típusú anya csatlakozás keresztül.TB3 portra is rá tudom kötni, ha muszáj, de természetesen a 10 Gbit/s is elegendő.
/amit az eszköz tud/
-
MaxxDamage
félisten
válasz
King Unique #47173 üzenetére
Félig itteni téma, félig nem, így OFF-ba megy.
Jelenlegi 970 EVO Plus SSD-re van Macrium mentésem (teljes lemezkép Win10 Pro x64 - még 2021 év végi mentés) az is jó lenne "alapnak" , mert vissza kellett állítanom "defaultra" ACPI BIOS error blue screen miatt a rendszert (eGPU AMD kártyával bekavart az eredeti nV-s rendszernek, de már az is jó, kitapasztaltam közbe és PCS-től is kaptam jó fórum tippeket a témában) Win10 topikba arra (Blue Screen témára) sem kaptam semmi választ. /registryben kellett pár power saving (+graphics power) beáll./engedélyezés./Van még a gépbe +3 db SSD (2+2+2TB) amiket szeretnék úgy hagyni ahogy van, esetleg egyet beáldoznék rendszernek és arról mehetne Macrium-al a 970 EVO Plus-ra a vissza töltés, mert gondolom ez így lehetne a leggyorsabban és legegyszerűbben vissza rakni az SSD-re és lenne egy fullos és beállított rendszerem amit csak használni kellene.
-
King Unique
titán
válasz
MaxxDamage #47174 üzenetére
Na, akkor adott a lehetőség a gyorsabb adatátvitelre, az NVMe SSD sebességének minél jobb kihasználására, nem véletlenül lett megemlítve a Gen 2x2 és a Thunderbolt 3. De ha elég az USB 3.1 Gen 2 (10 Gb/s), azaz a max. ilyen adatátviteli sebesség, akkor oké.
Az SSD melegedése meg remélhetőleg nem lesz gond, a linkelt külső házhoz is adnak hővezető alátétet, de a bordázott kivitelű kettős hőelvezető valamivel jobb ilyen téren, + vannak akár aktív hűtéses modellek is (példa), de ez ugye már nem ezen topik témaja, itteni téma összefoglalóban linkelve van az ezzel foglalkozó topik.A rendszer biztonsági mentése lemezképfájlba és szükség esetén annak visszaállítása is nyilván működő és gyakran alkalmazott módszer, a mentés utólag könnyen megismételhető a naprakész állapothoz, sőt különbségi / növekményes formában meg gyorsabb lehet, maga a mentés csak egy fájl / mappa és nem foglalja el - törli - particionálja a teljes meghajtót mint a klónozás, nem muszáj a Windowsban lévő beépített eszközt használni amikor számos 3rd party ingyenes program (pl. Macrium Reflect Free) van ilyen célra, stb. Vagyis az nyilván nem igaz, hogy nem ér semmit, max. esetedben nem ért a nem megfelelő alkalmazás vagy egyéb ok miatt.
-
MaxxDamage
félisten
válasz
King Unique #47173 üzenetére
Portok vannak bőven: [kép]
A linkelt "ház" is tökéletes a célra, számomra.
970 EVO Plus (1TB) lesz benne használva (ha kell) , gépbe is az van rendszer meghajtónak használva.Win10 bizt. másolat témában már nézelődtem (alkalmaztam) és semmit nem ér (számomra) és igazából valami "recovery" megoldás lenne a legjobb/költség hatékony , de már bele fáradtam a sok program keresgélésbe, próbákra nincs időm, így a biztosra megyek...bár kis pénz szórás ez összességében.
-
King Unique
titán
válasz
MaxxDamage #47164 üzenetére
Nyilván igen, van ilyen célra számos külső ház, dokkoló, stb. Azt viszont nem írtad, hogy pontosan milyen típusú USB 3.2 porthoz csatlakoztatva lenne használva, mert a linkelt külső ház csak Gen 2 (10 Gb/s) adatátvitelt tud ellenben vannak USB 3.2 Gen 2x2 (20 Gb/s) és USB4 / Thunderbolt 3 / 4 (40 Gb/s) interfészes modellek (példák) is az M.2 PCIe NVMe SSD sebességének minél jobb kihasználásához, stb. Aztán hogy pontosan milyen NVMe SSD-kről van szó és azok mennyire melegednek működés közben, mert ha nagyon akkor előnyösebb lehet egy kettős hűtésű, bordázott kialakítású modell (példa).
"Ez a "külső SSD" megoldás arra kell, hogy egy új és full bekonfigurált telepítést/rendszert átklónozzam egy ugyanolyan M.2-s (NVMe) SSD-re és akár külső meghajtóként is használhassam, ha a belsővel bármi gond lenne (vissza átklónoznám újra pl.)"
Biztonsági másolat készítése és visszaállítása célra jó a rendszermentés is és a képfájlokat lehet tárolni, frissíteni a külső SSD-n, klónozni alapesetben pl. egy azonnal meghajtócserénél szokás. A belső SSD-ről külső SSD-re klónozott Windows USB-ről nem fog bootolni, max. utólagos átkonvertálás után, meg ahhoz normál esetben WTG szerinti telepítés kell. De mindegy, ezek már nem ennek a topiknak a témája, hanem értelemszerűen az adott Windows rendszer topikjáé.
-
MaxxDamage
félisten
válasz
baro32 #47169 üzenetére
Axagon is tökéletes és talán (jobb) is mint az SP.
Igen, még vannak SP SSD-im és tökéletesen teszik a dolgukat, de azok laposba vannak.
Ez a "külső SSD" megoldás arra kell, hogy egy új és full bekonfigurált telepítést/rendszert átklónozzam egy ugyanolyan M.2-s (NVMe) SSD-re és akár külső meghajtóként is használhassam, ha a belsővel bármi gond lenne (vissza átklónoznám újra pl.)Clevo progik (Obsidian és egyéb) meg minden elég körülményes és sok beállítást igényel, ezért is tartom fontosnak ezt a külső eszközös "vész" megoldást.
-
Speed®
titán
válasz
MaxxDamage #47168 üzenetére
Amit javasoltam, tud UASPot, ha kimaxolnád a tempót, az is kell.
Emellett a TRIM is működik, ami az élettartamra nézve előnyös.. -
baro32
aktív tag
válasz
MaxxDamage #47168 üzenetére
Bocs a késésért akkor.
Nekem ez van azért mertem ajánlani.
Meg mintha rémlene hogy neked vannak/voltak SP SSD-id ugye? -
baro32
aktív tag
válasz
-
Speed®
titán
válasz
Pl. [link]
-
MaxxDamage
félisten
M.2 (PCIe/NVMe) SSD-t hogy lehet úgy használni, hogy nincs szétkapva a laptop?
Pl. USB (3.2 Gen2 Type-B/USB-C) porton való használatra van jó eszköz/átalakító/megoldás? -
snake1977
őstag
válasz
Graphics #47162 üzenetére
Ami nem valószínű én is olvastam a microsoft fórumon, de ezt írhatja azért is mert resetelt a gép, plusz akkor megfeküdt volna a sata ssd-ről is és a pm961-ről is, de csak a 970 evo plus aminél ez a hibajelenség előjött. Egyébként leszabályozva a kártyát és kicsit alulfeszelve is ugyanúgy restartolja a gépet, de próbáltam azt is hogy átklónozom a rendszert a 970-re, az sem hozott eredményt. Teljesen tanácstalan vagyok.
-
snake1977
őstag
-
snake1977
őstag
Sziasztok, egy érdekes problémába ütköztem.
Napok óta a hibát keresem, vettem egy samsung 970 evo plus nvme ssd-t.Kapott új friss rendszert, amint inditom a unigine superpositiont resetel a gép.
A régi rendszerenen hiba nélkül üzemelt, még nem töröltem a régi oprendszert, vissza mentem a sata ssd-re, arról inditva hiba nélkül lefut a teszt, szereztem egy másik nvme ssd-t egy szintén samsungot egy 256gb pm961-et, új rendszer telepítése után és erről is hibátlanul megy, ugyanezt a rendszert ráhúztam még egyszer a 970-re, lépésről lépésre haladva ahogy a pm961-en, és ugyanúgy resetel a 970 evo plus amikor elindulna a unigine superposi.
Maga az ssd egyébként a HDS szerint 100/100-as, abszolút hiba mentes minden teszt szerint, egy barátomtól vettem aki pár hetet használta szintén amd konfiggal és nála probléma mentesen működött (még garis). Mindkét ssd gen3 x4-es.
Esetleg van ötlete valakinek hogy mi lehet a baj?
A konfigom Ryzen 2700, 2x8gb G.skil aegis ram, msi b450 tomahawk lap (legfrissebb stabil biossal), és egy a radeon Mi8 instinct R9 Fury Nano biossal. -
Digidroid
aktív tag
válasz
Orionk #47154 üzenetére
Elképzelhető, hogy ugyanaz a probléma áll fent mint nálam, a régen írt adatokat lassan olvassa vissza az SSD (4-6 MB/s). A hiba nem egyedi, ilyenért gyakorlatilag nemzetközi bíróságon be lehetne perelni a gyártó céget lévén nem igazán hívják fel a figyelmet erre az apró hiányosságra.
Esetleg megpróbálhat egy SSDReadSpeedTester-t futtatni az adott meghajtón, hogy kiderüljön tényleg ez-e a gond (nekem nem volt türelmem végigvárni, olyan lassan haladt).. -
King Unique
titán
Épp nemrég lett leírva, linkelve egy másik esetnél újra, meg hogy elsődlegesen értelemszerűen hova valók az ilyen kérdések.
Egyébként kell lennie IRST kikapcsolási módnak, csak nem a szokványos néven kell keresni, lásd VMD Contoller. De mindegy is, mert a váltás amúgy sem csak annak be/ki kapcsolásából áll, hanem magánál a Windowsnál is át kell akkor ilyen módon állítani. -
válasz
Orionk #47154 üzenetére
Akkor ez valami más lesz nem feltétlen ssd.
De kevés az infó, majd akkor gyere ha már megnéztétek HDS-el, meg kivettétek és teszteltétek az SSD-t, meg tudjuk pl, hogy asztali gép vagy noti. Ha asztali gép akkor SATA kábel csere történt, és azzal is lassú? Táp jó-e pl. Tudjuk az OS verziót?...stb stb.Ezt így beírtad (Valami hiba van rajta.) és ez így lehet OS, user, de hw hiba is. Találgatunk a pontos infók nélkül.
-
Aryan
senior tag
Sziasztok!
Nem biztos hogy jó helyen járok a kérdésemmel. Adott egy Asus noti amiben 11genes Intel proci van illetve nvme ssd. Win10 van rá telepítve. Ezt kellene leimagelnem és az imaget felrakni egy másik ugyanilyen notira. Létezik olyan klónozó/imagelő sw ami látja az intel rst módban futó nvme ssd-t? AHCI módba nincsen lehetőség átrakni az ssd-t biosban.
-
King Unique
titán
válasz
Orionk #47144 üzenetére
Ilyenkor szokás leírni, hogy pontosan milyen SSD-ről van szó és a "Valami hiba van rajta" állítást sem ártana részletezni, vagy screenshotot mutatni róla...
A HDS tesztjei akár SSD-k esetén is használhatók, + adott értelemszerűen az SSD gyártójának saját diagnosztikai szoftvere is, sőt hivatalosan eleve az utóbbi értékelése a mérvadó, ami ráadásul HDD-k esetén is ugyanúgy érvényes. -
Orionk
senior tag
Sziasztok,
Ismerősömnek van egy SSD merevlemeze.
Valami hiba van rajta.Régen HDD lemez esetén a Hard Disk Sentinel-t használtuk elemzésre, hogy mi lehet a gond.
Tudnátok légyszíves ajánlani SSD esetére is ilyen szoftvereket, amivel ki lehetne szűrni a problémát?
köszönöm -
Tequila86
tag
Sziasztok!
Milyen Thermal Pad-et ajánlanátok?
Adott egy 500GB Kingston SSD M.2 NV1 meghajtó, amire vásárlás után egy Be quiet MC1 PRO M.2 SSD hűtőborda került fel. Ezután voltak meghajtó gondjaim, amire azt hittem, hogy a hűtőborda miatt van, ezért eltávolítottam (nem amiatt volt). Most vissza szeretném rakni rá, de az M.2 Cooler-hez kapott Thermal Pad csak darabokban jött le anno az SSD-ről és akkor el is felejtettem megmérni a vastagságát (Az M.2 Cooler specifikációi között nem találtam erre vonatkozó adatot). Jó parasztos módszerrel elővettem a mérőszalagot és megmértem, hogy az M.2 Cooler hűtőbordája és talpa között összecsavarozott állapotban kb. 5 mm a távolság. A SSD specifikációja szerint a meghajtó vastagsága 2,1 mm. Ha jók az adatok, akkor 2 db 80x20x1,5 mm-es Thermal Pad-re van szükségem. Mostmár csak az a kérdés, hogy milyet vásároljak? Ti mit ajánlanátok? Az sem baj, ha nem túl drága, vagy méretre kell vágni. Illetve ha valakinek van egyéb meglátása, szívesen fogadom. És előre is köszönöm a válaszokat!András
-
King Unique
titán
Az értelemszerűen nem SSD specifikus, hanem inkább Windows specifikus kérdés hogyan kell Windows 10 alatt klónozni és menteni - visszaállítani, annak topikjába való elsődlegesen. Ahol ha támogatja a program az Ext2/3/4 linuxos fájlrendszereket - pl. a Macrium Reflect igen, ellenben a Windows beépített alkalmazása nem - , akkor nyilván nem fog problémát jelenteni a művelet.
Másik opció meg értelemszerűen Linux specifikus, ott is megoldható pl. egy live rendszerről bootolva. -
Orgi
addikt
Köszi mindkettőtöknek, ez a mentés, csere, helyreállítás jól hangzik, én úgy gondoltam hogy a régi meg az új ssd-t rárakom a wines gépemre és ott klónozok, de így még egyszerűbb, kevesebb szerelgetés
-
Orgi
addikt
Sziasztok!
A biztonság kedvéért kérdezném csak: linuxos laptopomban cserélném a 64-es régi ssd-t nagyobbra, egy w10-es gépben klónoznám őket, ugye ez várhatóan nem fog semmi problémát okozni, nem akar majd a Win okoskodni vmit az ext3 partíciókkal, illetve a klónozó progiknak sem jelent ez problémát mármint a linuxos rendszer)? Köszi a válaszokat! -
Doky586
félisten
válasz
Stauffenberg #47133 üzenetére
ok
-
Raymond
titán
válasz
Doky586 #47132 üzenetére
Az elsodleges felhasznalas a belso tar bovitese volt, a vasarlos topicban ott volt az elso hozzaszolasban:
"4. Pontosan milyen (alaplap/laptop) lesz használva az SSD? (Pontos linket kérünk a gyártó oldalán)MacBook Air M1 [link] (Még nincs meg a gép, de horror a tárhely bővítés ára, ezért gyűjtök infókat külső SSD-ről, de a 256 GB-os modell belső SSD-je kb 2500/2000 MB/s sebességet tud, ennél nincs értelme gyorsabbnak szvsz)"
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Doky586 #47132 üzenetére
"Eddig nem nyugtáztad a VeraCrypt-et, ezért kérdeztem. De akkor már miért nem azt használod FileVault helyett?"
De mit nyernék a VeraCrypt által? Mivel lennék beljebb vele a FileVault-hoz képest? A meghajtó egyébként is APFS fájlrendszert kapott, ezt kezeli natívan a MacOS ha kell a naplózás is. Nem fogok egy huszonezer forintos szoftvert (Paragon APFS) megvenni azért, hogy 3 db Windowsos gépre telepíthessem online aktiválással meg egyéb bajlódással. A FileVault segédszoftver nélkül, gyárilag a MacOS része, ez a legkényelmesebb megoldás.
A másik SSD kaphat VeraCrypt-et, az ritkán lenne használva. De a T7-est napi használatra vettem. Egy kicsike kényelem azért lehet szempont.
-
Doky586
félisten
válasz
Stauffenberg #47131 üzenetére
"Miért férne? FileVault titkosítással van ellátva."
OK, akkor nem 1TB hanem kisebb.
Windows nem ismeri a FileVault-ot. Én a win-mac közti filecserés lemezről beszélek.Eddig nem nyugtáztad a VeraCrypt-et, ezért kérdeztem. De akkor már miért nem azt használod FileVault helyett? Telepítési jogosultságok ha vannak. Azokat te ismered.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Doky586 #47130 üzenetére
"Csakhogy így pont elveszíted azt az előnyt hogy win és mac gép közt tudjál fileokat átvinni titkosítva."
Miért is? Ott lesz arra egy másik, kisebb SSD, ami kaphat exFAT + VeraCrypt kombót. Nincs szükségem napi szinten fájlokat átdobálni platformok között, viszont a nagyobb 1TB SSD-met napi szinten használnám arra, hogy ezen legyenek a fotók/videók, amikkel dolgozom éppen.
"Lesz 1TB adatod amihez bárki hozzáfér."
Miért férne? FileVault titkosítással van ellátva.
-
Doky586
félisten
válasz
Stauffenberg #47128 üzenetére
Csakhogy így pont elveszíted azt az előnyt hogy win és mac gép közt tudjál fileokat átvinni titkosítva.
Lesz 1TB adatod amihez bárki hozzáfér. -
Graphics
Jómunkásember
válasz
tasiadam #47127 üzenetére
A kérdés fogós, nem tudom tesztelni, 1155-nél biztosan ment még B65 chipset esetében is adapterrel, de 1156-os nincs a kezemben.
Max a topicjában tudsz szétnézni, tárhelyként látnia kéne a régebbi gépeknek is.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
King Unique #47126 üzenetére
"Amire már le lett írva az előző válaszban, hogy ha adatbiztonság akkor fájlrendszer szinten naplózó fájlrendszer használata javasolt"
Ez már eldőlt, APFS lett és FileVault titkosítás ment rá. Az ilyen platformok közötti fájl mozgatásra majd befogok egy közönségesebb 256 GB-os 2,5"-es SSD-t (USB 3.0-as tokom is van hozzá, most egy 1 TB-os notebook HDD csücsül benne, amit az eggyel korábbi játékkonzolhoz használtam). Szóval azt választottam, hogy +1 kütyüt viszek magammal ha kell, de ezt a Samsung T7-est befogtam teljesen csak a MacBook számára.
"el kellene végre fixen dönteni pontosan milyen használat a cél és milyen operációs rendszerrel, majd annak megfelelően [...]"
Megfordítottad az ok-okozatot, amiért kérdezni jöttem, mert annak megfelelően akartam mérlegelni ennek az SSD-nek a felhasználási módját, hogy milyen előnyök/hátrányok vannak az egyes megoldások esetén. Inkább a biztonságot választottam és egyben MacOS-en a FileVault messze a legkényelmesebb megoldás titkosításra.
-
tasiadam
veterán
1156-os lap PCIe portban felismerheti az nvme, vagy sima m.2 ssd-t? Úgy tűnik egy fél unitos kis 4 magos szervert szereztem, és lesz benne 2 darab WD HDD, viszont üresen áll PCIe portja, amibe mehetne gyorsjtóként, vagy simán gyorsabb tárhelyként SSD. Valaki próbálta már szerverbe?
-
King Unique
titán
válasz
Stauffenberg #47123 üzenetére
Amire már le lett írva az előző válaszban, hogy ha adatbiztonság akkor fájlrendszer szinten naplózó fájlrendszer használata javasolt, az exFAT viszont nem az és csak a Windows - macOS kompatibilitás + a kisebb írásterhelés - ami egy ilyen külső SSD-nél nyilván nem téma, egy pendrive-nál inkább - miatt erőlteti a Samsung is, mert más értelme nem nagyon van.
Az meg a másik topikban már le lett írva, hogy el kellene végre fixen dönteni pontosan milyen használat a cél és milyen operációs rendszerrel, majd annak megfelelően meghagyni vagy megváltoztatni a gyári beállításokat, fájlrendszert. Ahol ha a macOS és APFS van állandóan emlegetve és Windowson majd másik külső SSD lesz használva, akkor értelemszerűen adott az (APFS) a lehetőség, a titkosításhoz pedig a beépített FileVault vagy a Samsung beépített hardveres titkosítása a gyárilag mellékelt szoftverrel ha kezeli az APFS kötetet.Mármint esetedben annyi a saját hardver- és szoftverkörnyezettől meg az adott tesztprogramtól és annak beállításaitól függően, mert pl. másnál (igaz az 2 TB-os modell) Macen jobb értékek lettek exFAT esetén, Windowson pl. ezen és ezen tesztekben lévő mérési eredmények jobban közelítették az 1 GB/s értéket, stb.
-
Doky586
félisten
válasz
A "biztonságos" szó más-mást jelent a két szövegkörnyezetben..!
Míg filerendszernél az adatvesztéshez kapcsolódóan értjük sérülés, leválasztás nélküli kihúzás, stb
addig titkosításnál az adatok illetéktelen hozzáférés elleni védelme az elsődleges és minden más másodlagos. Szó szerint, azaz adatsérülés miatt lehet téged sem fog megismerni. -
Raymond
titán
válasz
"egyszerűbb a FileVault titkosítást használni, ez a meghajtó dedikáltan csak a MacBookhoz lesz használva és kallódnak itthon 256 GB-os 2,5"-es SSD-k, legfeljebb csak egy hordozó tokot kapnak és azok jók lesznek crossplatform fájl mozgatásra."
Ez a megoldas. Az elso hozzaszolasban volt emlitve hogy elsoroban a belso Mac tarhely bovitesere kell es ha van amin hordoznad itt-ott az adatokat mashoz akkor nincs ertelme kulso hardveres vagy 3rd party szoftveres titkositassal kinlodni vagy felosztogatni a T7-et. -
Stauffenberg
nagyúr
válasz
King Unique #47121 üzenetére
A kérdés nem is annyira a titkosításra vonatkozott, hanem a fájlrendszerek melletti/elleni miértekre, mert kicsit uncsi volt a tizenkettedik cikket elolvasni, ami _nem_ fejti ki, hogy mit-miért állít (pl: exFAT kevésbé biztonságos, de mit jelent ez a gyakorlatban). Ha maradok az APFS mellett (márpedig szerintem így lesz), akkor Windowson amúgy is nyögvenyelős lenne a használata, akkor egyszerűbb a FileVault titkosítást használni, ez a meghajtó dedikáltan csak a MacBookhoz lesz használva és kallódnak itthon 256 GB-os 2,5"-es SSD-k, legfeljebb csak egy hordozó tokot kapnak és azok jók lesznek crossplatform fájl mozgatásra.
Mindenesetre most a Blackmagic Disk Speed Test-et lefuttatva azt már tudom, hogy exFAT és APFS között van bő ~18% sebesség különbség (640 MB/s vs 755 MB/s) utóbbi javára, bár arra még nem jöttem rá miért nem hozza a gyári értékeket (~1000 MB/s). Töltőre dugva is csak egy nagyon kicsit gyorsul tovább és felmelegedést sem tapasztaltam még.
-
valakky
aktív tag
válasz
Digidroid #47120 üzenetére
itt hálistennek még nincs ezen a wd-n nagy probléma, de valszeg csak azért, mert kap terhelést, 322 napnyi üzemidőhöz 12,5 tb írás tartozik. 400 gigás a partició, 90 gigányi videóanyag, 2 játék, többi office meg pdf doksik, képek, vickek-vackok. 2020. februári vásárlás.
a c meghajtó dettó. pl. tegnap raktam vissza az egészet macriummal a hétfői mentésből, mert elbénáztam egy beállítást egy progiban, és egyszerűbb volt 15 perc alatt visszatolni, mint utánatúrni. -
King Unique
titán
válasz
Stauffenberg #47107 üzenetére
• Nemrég a másik topikban már le lett írva erre vonatkozóan is a lényeg, ahol a b. opció eleve adott, gyárilag is exFAT fájlrendszerű a Samsung T7 és nyilván nem szükséges csak emiatt újraformázni. Ahol ha multiplatformos megoldás kell Windows és macOS között, akkor eleve adott az exFAT + Samsung beépített hardveres titkosítása a gyárilag mellékelt szoftverrel / exFAT + VeraCrypt megoldás, mint már említve volt.
• A Windowsok alapértelmezetten nyilván nem kezelnek APFS fájlrendszerű kötetet, max. 3rd party programmal - pl. APFS for Windows by Paragon Software, Linux Reader - képesek rá, illetve titkosítottat azok fizetős változatával, stb.
• Belső és külső HDD / SSD meghajtóknál normál esetben és adatbiztonság szempontjából is elsődlegesen naplózó fájlrendszer használata javasolt, mint amilyen pl. az NTFS, Ext3/4, HFS+, stb. A FAT16/32 és exFAT nem naplózó fájlrendszerek, azok elsődlegesen a kisebb írásterhelhetőségű ergya flash meghajtókra valók mint pl. a memóriakártyák és pendrive-ok, + kompatibilitás miatt lehet értelme a használatuknak mivel Windows és macOS (+ már az újabb Linuxok is az exFAT-ot) egyaránt natívan olvassa és írja.
• Ha ekkora a dilemma a megfelelő fájlrendszer és titkosítási mód kiválasztásánál, akkor lehet akár vegyesen is, pl. 1. partíció APFS + FileVault, 2. partíció exFAT + Samsung beépített hardveres titkosítása a gyárilag mellékelt szoftverrel ha engedi a teljes meghajtó mellett külön partícióra is / exFAT + VeraCrypt, stb. -
Digidroid
aktív tag
válasz
zizidor #47114 üzenetére
Ráadásul a régi fájlok olvasása ami piszok lassú, ezeket még közvetlen beüzemelés után két és fél éve másoltam rá, tehát valószínűleg nem töredezettek. Az újabbak meg jó olvasási sebességgel bírnak, felesleges miattuk töredezettség-mentesíteni.
Ezek szerint akkor marad a DVD olvasóhoz közelítő másolási sebesség, ez a nagy SSD átverés.
A samsung-nál, ha jól emlékszem valami olyasmit találtak ki, hogy bizonyos idő elteltével újra írja az adatokat a háttérben, ehhez kellett egy firmware frissítést végezni.. -
Raymond
titán
válasz
Stauffenberg #47115 üzenetére
Ha nem akarsz kulon eszkozt file hurcolaszasra akkor felosztod a T7-et ugy hogy lesz egy FileVault-al titkositott APFS es egy (gondolom) kisebb exFAT amire atdobod az amit mashol is olvasni kell amig kell.
-
Doky586
félisten
válasz
Stauffenberg #47115 üzenetére
Tudtommal a FileVault is partíciót (volumét) titkosít akárcsak a BitLocker, így nem fogod tudni mindkét rendszerben használni egyiket sem. Esetleg VeraCrypt-et telepíts, az mindhárom nagy os alatt támogatott.
-
Doky586
félisten
válasz
Stauffenberg #47107 üzenetére
"MacOS saját titkosításával"
Neve is van?
-
zizidor
őstag
válasz
Digidroid #47110 üzenetére
Ha a lassulás a meghajtó működése miatt van, azzal nem igazán tudsz mit csinálni. Néha egy firmware frissítés segít, de az nyilván speciális eset, ha valami teljesítmény problémát javítanak rajta.
Nekem is van WD Blue, fotók vannak rajta, és egyes mappákból sokkal lassabban olvassa be a képeket, pedig a 90%-át ugyanakkor mentettem rá (gépcsere), titkosítás nincs, jogosultság korlátozás nincs.
-
Digidroid
aktív tag
Mindenképp csak USB-n tudom megoldani az adatok másolását.
A G580-ban ez van:
(a caddy mit tud, passz) az új gépben PCIe 3.0.
Pár hete ezt vettem. De nem hiszem, hogy evvel gyorsabban menne a régi fájlok olvasása. Minél régebbi a fájl annál lassabb az olvasási sebesség, olykor lemegy 5-6MB/s-re. A friss fájlok olvasási sebességével nincs gondom.
De látom samsung-nál is van probléma, a WDS100T2B0A problémájáról többek között itt találtam említést. Megoldás semmi
Érdekes lesz evvel a sebességgel több száz gigát átmozgatni.. -
zizidor
őstag
-
Stauffenberg
nagyúr
Sziasztok,
megjött a Samsung T7 (1TB) külső SSD-m, amit egy M1-es MacBookhoz akarok használni (legalábbis többnyire, de mindjárt rátérek). Most lenne érdemes eldöntenem milyen fájlrendszert választok neki, nem amikor már tele van írva.
A-opció:
APFS-re formázom és a MacOS saját titkosításával védem le, ekkor lényegében csak ezzel a rendszerrel lesz kompatibilis.B-opció:
exFAT megy rá és a Samsung saját megoldásával titkosítom, ekkor a MacOS és a Windows is kezelni fogja.Ami leginkább érdekel az az előnyök-hátrányok egyik és másik opciónál. Az esetek döntő részében csak MacOS-en használnám, de néha jól jönne akár a Windows kompatibilitás is. A Windowsra készült, APFS írás/olvasást biztosító szoftverekre mennyire lehet támaszkodni? Elbírnak a titkosított APFS meghajtókkal?
Az ilyen-olyan cikkekben csak annyit írnak (bővebb kifejtés nélkül), hogy az exFAT kevésbé biztonságos adatvesztés szempontjából és az APFS mellett meg nagyon gyorsak a fájlműveletek, de ez kontextus nélkül semmit nem ér.
Zömmel videó és fotó fájlokat tárolnék rajta, amikkel éppen a MacBookon dolgozom.
-
zizidor
őstag
válasz
Pyttawrx #47101 üzenetére
Bocsika, csak azt írtam le, ami az Intel hivatalos infója a chipsetről. A lényeg nem az volt hogy ők 6 portot tettek bele, fel sem merült bennem hogy laptopban ezt kihasználná valaki, nem is írtam ilyet, hanem hogy elméletileg tudnia kellene 2 db SATA3 portot kezelni.
Idézem magamat: "A dokumentáció szerint az Intel HM76 chipnek van két SATA3 portja, kérdés hogy miért nem azokat használja a laptop a meghajtókhoz."
Ennyi, ne kombináljuk tovább. -
koby11h
őstag
válasz
zizidor #47100 üzenetére
Sajnos nem sok köze szokott lenni a mit tud a chipset és mit drótoz ki a gyártó a nagy spórolásban...
BIOS alapján ez talán valami Lenovo G480/G580/G780 vagy közeli lehet. Annak meg nem találok értelmes leírást, hogy a két sata (gyárilag hdd és optika) milyen sata verzió. Optika SATA 2 valószínű, de hogy a hdd-é SATA3-e annál megakadtam.
Új hozzászólás Aktív témák
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- Nvidia Quadro M2000/ M4000/ P2000/ P2200/ P4000/ P5000/ RTX 4000/ RTX A2000
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Akció! Újra Gamer EGEREK! Glorious , Endgamer XM1R , Nibio
- LG 25GR75FG - E-Sport Monitor - FHD 360Hz 1ms - NVIDIA Reflex + G-sync - AMD FreeSync - HDR 400
- Készpénzes számítógép PC félkonfig alkatrész hardver felvásárlás személyesen / postával korrekt áron