Hirdetés
- Száguld a Meta és a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-részvények
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
- Bővíti a Strix Halo kódnevű dizájn képességeit az AMD
- Komolyan ráállt a csúcs-GeForce-ok átalakítására Kína
- Házimozi haladó szinten
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Komolyan ráállt a csúcs-GeForce-ok átalakítására Kína
- RAM topik
- NVIDIA® driverek topikja
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Ha e-book olvasót szeretnél vásárolni, és nem tudod melyiket válaszd, olvasd el a következő írást: Elektronikus könyvolvasó választása
Népítélet, avagy a felhasználók véleménye az olvasóikról
A jelenleg Magyarországon megvásárolható legismertebb olvasók listája:
Új hozzászólás Aktív témák
-
hockeyapu
senior tag
Szerintem a képregényekhez elég a 100 PPI . És már a Kaleido 2 fut, val' az a gyártó tolja először, aki előbb csapott le az E-ink Kaleido kijelzőire! Már van színes e-ink kijelzős telefon is !
Ja és a színesen is ugyanúgy lehet a fekete fehéret olvasni !
Nem vagyok nagy képregényfan, de azért néha elolvasnék párat, ha lenne színes kijelzős einkem. Ez a jövő, ha tetszik, ha nem !Nem szentségtörés a színes kijelző mint sokan gondolják !
A könyvek amiket a szerzetesek anno kézzel készítettek, azok is tele voltak színes képekkel. -
Bozek
nagyúr
válasz
kisveréb #20598 üzenetére
Ha leírod, hogy melyik az a könyv, akkor keresünk neked forrást hozzá. De amúgy a Bookline-nál is van 7870 db angol nyelvű ekönyv.
Én magyar áruházakat ismerek. Bár ott se mindet, az olvas.hu-ra (elvileg a Maxim kiadó áruháza) például nemrég találtam rá, meg is vettem az Arsene Wenger könyvet.
-
kisveréb
csendes tag
Segítséget szeretnék kérni. Lehet, hogy idővel magam is rájönnék a módjára, de jó lenne ha valaki pályára állítana.
Szóval. Legtöbbször angolul olvasok. Eddig Kindlém volt. Ha nagyon akartam egy könyvet megvettem az amazonon, átküldte a kindlémre és kész. Most a szemem miatt egy 7,8 colos pocketbook olvasón olvasok. De itt mi az eljárás, honnan vehetek könyvet hogy olvasni is tudjam? Azt látom, hogy az adobe DRM-et kezeli valahogy (hogy?), de mi a konkrét megvalósítás módja? Örülnék ha valaki leírná a dolgok menetét és az ajánlott könyvbeszerzési forrást.
Előre is köszönöm ha valaki segít.
(máshol is feltettem a kérdést, most valahogy jó lenne választ kapni mert megint van egy könyv amiért szivesen kiadnék 7-8 dollárt, de nem szeretnék úgy járni hogy végül ne tudjam elolvasni)). -
Razzul
őstag
"Nem azzal van gond, ha egy olvasó képes színeket is megjeleníteni, hanem azzal, ha azt nem tudja kellő minőségben (300 ppi, szaturáció, stb), vagy ha emiatt a szürkeárnyalatos megjelenítés minősége romlik."
Így van, a Kaleido és így a Pocketbook Color esetén elvileg mindkettő fennáll, mert a színes megjelenítés érdekében kell egy plusz szűrőréteg a kijelzőbe. Ez pedig szürkeárnyalatos megjelenítésen is ront.Ez ebben a formában nagyon kiforratlannak tűnik, ezért sem tartom valószínűnek, hogy az Oasis a közeljövőben színes kijelzőt kapna.
-
bwoay
nagyúr
válasz
csibe1 #20594 üzenetére
az Inkpad 3 jelenleg is 80e. Ft környékén mozog. Ehhez képest kb 20% felár kiindulásnak nem olyan vészes.
Bozek:
jó, hát ezen már a fényképezőgépeknél is átestünk, ott sem akarta megérteni a többség, hogy a pixelszám önmagában semmit nem árul el a képminőségről. A gyártók meg élvezték, hogy ez a hívószó -
Bozek
nagyúr
válasz
csibe1 #20594 üzenetére
"Az nem is gond, csak az árkülönbség, és a megjelenítés minősége."
Olvasható vagy nem? A fekete-fehér megjelenítése meg amúgy is 300 ppi. Az árkülönbségen meg nem kell meglepődni, egy új technológiát nem szabad ilyen téren összehasonlítani egy régivel.
bwoay: 8-10 éve még a 130 ppi-s telefonok is megfeleltek az embereknek. Akkor senkit nem érdekelt a PPI meg egyéb számok. Csak aztán azzal is elkezdtek úgy dobálózni, mint a megapixellel, a a processzormagok számával, a RAM méretével, stb. Sok embernek fel se tűnne, ha ezek a számok kisebbek lennének, ha nem lenne az arcukba tolva. A legérdekesebb ebből a megapixel, mert ha A4-be nyomtatsz ki valamit 300 dpi-vel (ami már képnél is jó minőség, nemhogy szövegnél), akkor is elég 8 Mpx. De az a menő, ha 108 Mpx-es telefonja van valakinek, pedig aztán a szenzor ugyanakkora.
-
csibe1
addikt
"Nem azzal van gond, ha egy olvasó képes színeket is megjeleníteni, hanem azzal, ha azt nem tudja kellő minőségben (300 ppi, szaturáció, stb), vagy ha emiatt a szürkeárnyalatos megjelenítés minősége romlik. "
Az nem is gond, csak az árkülönbség, és a megjelenítés minősége.
A végén még lesznek külön feket-fehér és színes megjelenítésre optimalizált ebook olvasók; de inkább ne legyen igazam. -
bwoay
nagyúr
válasz
zsoltzsolt #20586 üzenetére
amennyiben nincs jobb alternatíva. A színes kijelzős olvasók fejlődése és majdani elterjedése pont ezen tudna változtatni. Statikus tartalom nem csak fekete-fehérben létezik. Nem értem, mi rossz van abban, hogy ami fekete-fehér, azt fekete-fehérben nézzük, ami színes, azt pedig színesben. Nem azzal van gond, ha egy olvasó képes színeket is megjeleníteni, hanem azzal, ha azt nem tudja kellő minőségben (300 ppi, szaturáció, stb), vagy ha emiatt a szürkeárnyalatos megjelenítés minősége romlik.
-
Razzul
őstag
válasz
zsoltzsolt #20586 üzenetére
A Kaleido színei képeken és videókon mlg eléggé fakónak tűnnek, a 100dpi pedig simán csak olvasáshoz még működhet is, de képregény nézegetéshez már nagyon kevésnek tűnik.
-
Razzul
őstag
-
unravel
őstag
Tagja vagyok a Szabados Ági Facebook csoportjának és ott ebben a hónapban PIROS borítós könyveket olvasunk.
-
csendes
addikt
válasz
zsoltzsolt #20576 üzenetére
Tökéletes avatár
-
-
bwoay
nagyúr
válasz
zsoltzsolt #20574 üzenetére
színes tartalmak megjelenítésére.
-
unravel
őstag
[link] Színes kijelzővel érkezik a PocketBook legújabb e-book olvasója
-
csendes
addikt
válasz
alexw801 #20570 üzenetére
Azért ennyire nem rossz a helyzet, és ma már a 100% sem a teljes kapacitásnál van, hanem lejjebb. Li akkut tárolni 40-50% töltöttségen célszerű száraz, hűvös (5-10 C) helyen: [link] [link] : "Lithium-ion must be stored in a charged state, ideally at 40 percent."
"Lithium-ion batteries (Li-ion) should not be stored over a longer period of time either uncharged or fully charged. The optimum storage as determined by extensive experiments is with 40% to 50% capacity and at low temperatures, which should not drop below 0°C. Storage at 5°C to 10°C is optimal. As a result of self-discharge, a recharge is necessary every 12 months, at the latest".
Ez egy részletes cikk a hőmérséklet hatásáról a Li akkumulátorok kapacitására [link] : -
wormwood777
csendes tag
Igen, megtaláltam a töltés vezérlőt, magára az akkura volt pontheggesztve valóban, a burkolat alatt. Leszedtem, még le kell tesztelnem hogy az működik-e. Nem tudom, amit küldeni fognak azon van-e, a leírásban nem szerepelt, de egy külföldi fórumon is ezt a fajtát javasolták pót alkatrésznek. Ha nem lenne rajta és működik a régi, megpróbálom majd átforrasztani arra. Bár nem tudom a felületet amit alapból hegesztettek megfogja-e a forrasztó ón de majd kiderül. Viszont így hogy megtaláltam a töltésvezérlőt a kérdésemre kaptam választ hogy hogyan is passzolhat a sima töltési módszerhez a készülék, szóval a segítséget köszönöm azoknak akik válaszoltak. Az alkatrész felajánlást is köszönöm, de megvárnám amíg ideér a rendelés és látom majd hogy azzal mit tudok kezdeni első körben.
** Utánanéztem, de fel van tüntetve csak vak vagyok. Van rajta safe protection circuit, pont ugyan úgy néz ki mint a kibontotton. Szóval rendben lesz. Csak a csati kábelt kell majd átforrasztani mert ilyen nagyon apró csatlakozót nem találtam és inkább ezzel a gyárival dugom vissza minthogy összegányoljam a pákával.
-
csendes
addikt
válasz
wormwood777 #20562 üzenetére
Csak még annyi, hogy az ilyen akkukatasztrófát többek között a töltésvezérlő meghibásodása is okozhatja, tehát simán benne van, hogy az új akku is felrobban. A másik a hőmérséklet, teljesen feltöltve nagyon hidegben tárolva az akku túltöltötté válhat (ez ma már ritka), ha pedig tűző napon, forró autóban vagy párna alatt töltik (és nem tudja leadni a hőt), akkor túlhevülhet.
-
alexw801
senior tag
válasz
Sikeresen túl vagyok a Kobo Aura One akku cserén. Az Aliról vett cella (lapos 3,7V 1200 mAh) nem tartalmazta a töltésvezérlő kis áramkört, annak áthelyezése viszont extrém nehéz feladat, ponthegesztés, alkatrész túlhevülés, stb. miatt. Mégis megoldotta a szervizes kolléga, minden tiszteletemet megérdemli, valahonnan pótolta. Ő sem tudott áramkörrel együtt szállított akkut venni. Az ebook olvasó ugyan nem lesz vízhatlan ezután, de sértetlen kinézetű és szépen működik.
https://kindleshop.hu/szerviz -
Jarod1
veterán
válasz
Nem adnak hozzá tölgtőt mert bármilyen telótöltő jó hozzá, sőt akár pc usbvel is feltölti, külső ház nem sérült? A nagy kérdés hogy az alaplap is túlélte, , ha kell akksi szólj van 1 még nekem.
-
bwoay
nagyúr
válasz
vagy magán a cellán, vagy a készülékházon belül valahol máshol van egy töltésvezérlő áramkör. de miért is kellene speciális töltő? gyárilag sem adnak hozzá semmit micro USB kábelen kívül, ugyanúgy töltheted, mint bármelyik mobiltelefont.
-
wormwood777
csendes tag
Üdv!
Ha nem ez a megfelelő topic a kérdésemnek, akkor elnézést kérek a modoktól, nem találtam meg hová kéne írni, és reménykedtem benne, hogy valaki tud nekem segíteni.
Megkaptam egy működésképtelen Pocketbook Touch Lux 3-at, amiben felfújódott az akkupakk és szétvetette a házat. Azt hiszem más baja nincs, már megrendeltem hozzá a csere akkumulátort. De érdekes volt amit benne találtam. Egy 3.7V-os 1500mAh-s LiPo pakk van benne. A készülék töltője viszont egy sima 5V 2A-es kis táp. Namost ez nem probléma egyébként? Mert azt hiszem a litium polimer akkukat csak külön ezekhez való töltőkészülékekkel javasolt feltölteni, mint ahogyan a drónokhoz is használják az ezzel a hobbival foglalkozók, mert ott is ilyen típusú akkumulátorokat használnak. Lehet hogy így nálam is ugyan úgy el fogja magát dobni az új akku ha a szabvány töltővel használom és nem veszek hozzá egy lipo töltőt egy kompatibilis micro usb-s kábellel a géphez? -
Razzul
őstag
válasz
csendes #20556 üzenetére
Örülök, hogy ezt a kérdést tisztáztuk. A DRM védett, nem kompatibilis könyvek kezelését természetesen nem várom el. Akkor a letisztult elvárások:
-Jól olvasható Carta kijelző, érintőkijelző preferált.
-Beépített világítás.
-Vezetékmentes csatlakozás (bluetooth vagy WiFi).
-Többféle forrásból megnyitható könyvek, nem DRM védettek. -
csendes
addikt
válasz
matti70 #20554 üzenetére
Köszönöm a támogatást
.
A "lehet" szintén félreérthető, mert sértheti a szerzői jogokat, illetve egyéb törvényeket. Bizonyos országokban már a DRM védelem eltávolítása is büntethető, ha mindezt valaki sokszorosítás, haszonszerzés céljából teszi, az pedig mindenhol illegális. Plusz, ha valaki mondjuk WIndows-ra letölt ilyen DRM feltörő szoftvert ellenőrizetlen forrásból, szinte biztos, hogy összeszed valamilyen rosszindulatú kódot. -
matti70
tag
válasz
Razzul #20551 üzenetére
A DRM mentes könyveket minden olvasó kezeli, ha a formátumát ismeri. Persze megvan minden olvasónál, hogy melyik formátumot kezeli legjobban, általában az epub jó szokott lenni, kivéve a Kindle, ami viszont egyáltalán nem ismeri ezt. Ennek ellenére Kindle-nél is általában az epub forrással jár legjobban az ember, azt vagy azw3-ra konvertálni, ha USB-n akarod ráküldeni, vagy dual mobivá, ha felhőn keresztül. És itt a felhőnél van egy kis trükk, már jópár éve lehet epub-ot is a felhőbe küldeni más, pl. .txt kiterjesztéssel, át fogják konvertálni röptében dual mobivá.
Az Amazonnál vett DRM védett könyveket (és az ADE védett könyveket szintúgy) is lehet egyébként konvertálni, csak először DRM mentesíteni kell őket, de ez már egy másik téma.
-
matti70
tag
válasz
zsoltzsolt #20552 üzenetére
Csendes topiktárs itt csak a DRM védett könyvekről beszélt, hogy a Kindle csak az Amazon DRM-et ismeri, a többiek pedig általában az ADE-t. A DRM mentes könyveket persze minden olvasó kezeli, ha a formátuma megfelelő.
-
Razzul
őstag
válasz
csendes #20550 üzenetére
Ez viszont nekem akkor nem világos.
Én eddig úgy tudtam, hogy bárhonnan is szerzek be egy könyvet (pl.: Project Gutenberg), azt csak fel kell másolnom az olvasóra és működik. Azt tudom, hogy az Amazon boltjából beszerzett könyveket nem lehet konvertálgatni, de akkor ez fordítva sem működik? A könyvolvasók között nincs szabad átjárás?
-
-
Razzul
őstag
válasz
hampidampi #20548 üzenetére
Nem azt. Arra gondolok, hogy ha bármilyen forrásból beszerzett fájlt másolok az olvasóra, azt meg tudja nyitni (konvertálás nem gond) Ne legyen megkötés, hogy csak egy adott boltból származó olvasnivalókat hajlandó megjeleníteni, illetve az értelmes fájlkezelés is előny.
-
Razzul
őstag
Sziasztok!
Kissé elakadtam az e-könyv olvasó keresésben, szeretném a segítségeteket kérni. A legolcsóbb eszközt keresem ami megfelel a következő feltételeknek.
-Jól olvasható Carta kijelző.
-Beépített világítás.
-Vezetékmentes csatlakozás (bluetooth vagy WiFi).
-Többféle forrásból megnyitható könyvek.Van már egy kisebb könyvtárnyi e-könyvem innen-onnan, már csak olvasó kell hozzá.
-
hockeyapu
senior tag
válasz
csibe1 #20542 üzenetére
3mm vastagról nem tudok. A note air 5,8mm és alúmínium házban van , val' az elég sokáig fogja bírni. (legalábbis remélem!)
Az új tabletemet is úgy fogom kiválasztani, hogy a tudás mellet milyen vékony )már kiválasztottam 6,9mm).
De ez szubjektív. Egyébként nem a gagyi cuccokat szokták vékonyra csinálni. -
hockeyapu
senior tag
Valahol azt írtam, a Onyx note air a legvékonyabb készülék 5,7mm-el, benéztem és módosítanék, a Remarkable2 4,7 mm vastag ! A végén tényleg lesz papírvékonyságú gép?
-
hockeyapu
senior tag
-
shina
tag
NÉPÍTÉLET
Cím
Kobo Aura H2O Edition 2Előszó
Tudom, hogy már újonnan nem kapható. Mégis írok ítéletet mert még kapható gyári refurbished a gyártó oldalán, ebay-en lehet találni open box-osat, esetleg valaki használtan kap vagy vesz egy jó állapotút. Nem utolsó sorban azért is, hogy legyen több referencia a fórumon, illetve mert szerintem a Kobo eszközei minőségi alternatívái a Kindle-nek.Rövid szöveges ítélet
Második e-olvasóm, a Kobo Touch után (ez utóbbit egy kedves rokonom megörökölte, szóval nem veszett kárba). Több oka is volt amiért a régit lecseréltem és pont erre. Az első az a háttérvilágítás és a vízállóság. Ez sátras túrázás közben aranyat ér, mivel tavasszal/ősszel hamar sötétedik és így van mivel elütni az időt, illetve nem kell parázni, hogy megmurdál ha véletlenül elkap az eső és kicsit megázik. A második a nagyobb és jobb felbontású kijelző. Ez pont hozza a zsebkönyvek lapméretét, így valahogy az oldalankénti szövegmennyiség jobban jön ki, ami nekem személy szerint sokkal kellemesebb, talán gyerekként ehhez szoktam hozzá. Tetszik, hogy nincsenek rajta hirdetések, jó a támogatása, az anyacégük is etikus vállalatnak tűnik (kirakja a forráskódot amihez ki kell, ki lehet kapcsolni a metrikákat, nem korlátoz mesterségesen funkciókban, egyszerűen moddolható ha valaki akarja, és nem töröl távolból könyveket mint az Amazon, amikor anno ironikus módon pont Orwell 1984-ével játszották ezt meg). Funkcionális, megbízható, sokáig bírja, pontosan az amit ígér: egy rendes e-olvasó. Egyetlen egy dolgot irigylek a Kindleről: azokat a szép kikapcsolt módban lévő borítóképeket (ceruzák, tollak, könyvek, stb).Hibalista
Nuku hiba.Kijelző
10/10 - Nagy felbontású, sűrű képpontos, jó kontraszt. Olcsó zsebkönyvek illetve némely egyetemi tankönyvek nem tudták papíron hozni ezt a szintet. Semmivel sem rosszabb mintha nyomtatásban olvasnék.
Zavaró tükröződés
9/10 - matt bevonatos, tükröződés gyakorlatban sosem zavart vagy volt probléma. Nagyon rossz szögben és közel kell lennie a fényforrásnak (pl. íróasztali lámpa), de a tükröződés akkor sem vakít meg. Hogy viszonyítani lehessen: 8/10 fényes lapra nyomtatott magazin, 9/10 az e-olvasó, 10/10 irodai nyomtatópapír.
Megvilágítás
10/10 - Lehet állítani a színhőmérsékletét fehértől eltérőre manuálisan, vagy automatában is (éjjeli mód).
Fényerő
10/10 - Én 7-10%-on használom félhomályos szobában, max 15%-on sötétben. A 0% az kikapcsolja a háttérvilágítást, így verőfényes napsütésben lehet spórolni az akkuval, a 100% meg erősen világító fehér, ami nekem nagyon világos már. De legalább a tartomány tág, így bárki megtalálja a számára megfelelőt.
Homogenitás
10/10 - ránézésre teljesen egyenletes, nem foltos se nem csíkos, nincs befénylés.
Érintésérzékenység
8/10 - infra mátrix. Eléggé gyors, érzékenysége is megfelelő, a pontossága inkább okés kategória, ritkán előfordulhat hogy nem veszi be elsőre ha kis területre kell nyomni (pl. gombra). Mindenképpen jobb mint valami rezisztív fólia, de nem olyan jó mint egy kapacitív okostelefon. Szoftver és UX kialakítás elég intelligens ami kompenzál (pl. szöveg kijelölésnél). Ebbe az eszközbe bőven megfelel, egyáltalán nem akadályoz a használatban, nem zavaró.
Méret
6.8"
Felbontás
1440x1080 (265ppi) - Szép, semmi sem pixeles, de nagyítóval biztosan kivehető akinek olyanja van. (vö.: tavaly év végi középkategóriás Androidos Nokia 5.4 telefon kijelzője 269ppi, 720x1560 pixelre, 6.39" méretben; vagy nyomdaiparban szövegre a 250dpi feletti érték már jónak számít, újságot régen 150-200dpi-be tolták, 300dpi már fotóminőség)Hardver
Ergonómia
10/10 - Nagyon jól fogható. Talán a nehezebb eszközök közé esik a 207g-jával, de mivel nagyobb a kijelzője ez érthető, és még mindig kényelmes. (vö: átlagos könyv tömege 340g). Az alsó káva valamivel szélesebb mint a többi, pont egy hüvelykujj elfér rajta, de a szélső káva is elég széles ahhoz, hogy biztonságosan tartsam az eszközt és ne lógjon bele a képbe az ujjam. Lapozni tapintással vagy a telefonon megszokott húzós mozdulattal is lehet.
Gombok
10/10 - Csak egy bekapcsoló gomb van a hátulján, a jobb felső sarokban, ami pont a jobb kéz mutatóujjára esik ahogy kézbe veszi az ember. Egyszerűen, jó ellenállással nyomható; se nem túl puha, se nem túl kemény. A gomb kicsit be van mélyesztve, így nem lehet véletlenül megnyomni.
Anyaghasználat
9/10 - A kijelző kifogástalan, a hátlap gumírozott, a felső káva kemény műanyag. Ez utóbbin meglátszanak az ujjlenyomatok, amiért kár, mert egyébként minőségi agyagokból van összerakva, nem recseg-ropog, jók az illesztések.
Forma
10/10 - Egyszerű, szép. Sarkai lekerekítettek, a széle felé vékonyabb mint a közepe, de még így is elég vékony. A hátulja elegánsan textúrázott, így nem csúszik ki az ember kezéből. A logó mind a két oldalán rajta van, de felül feketével van nyomtatva feketén, alul meg a textúrába nyomva színezés nélkül, szóval nem szembeötlő és diszkrét. A kijelző enyhén be van süllyesztve (az infra mátrix miatt is), de ez nekem szintén bejön, mert nem karcolódik meg a kijelző a fejjel lefelé raknám le az asztalra.
Szín
Fekete, csak mert és kész!
Bővíthetőség
0/10 - Nincs, de cserébe IPX8 víz meg porálló! A 8GB tárhely bőven elég olvasási listámnak, a többire meg ott van a számítógépem háttértára. Egy olvasós novellákat, regényeket letörlöm ha befejeztem, egyéb könyveket rajta tartom (pl. novella gyűjtemények, szakkönyvek, stb), mert azokban szoktam annotálni, vagy darabokban olvasom. Ha majd egyszer sokára megtelik, akkor majd gondolkodom, hogy mi is legyen.
Méret
Valamivel nagyobb mint a szokásos 6"-os társai. Nekem ez jobban bejön, mert a kijelző mérete pont hozza a kis formátumú könyv oldalméretét (egy leheletnyivel kisebb mint egy A6-os lap). Cserébe már nem fér bele a zakózsebébe vagy farmer farzsebébe, de az eső- vagy télikabátzsebbe nekem még éppen belefér. Városi/utazós hátizsáknál a tablet tartó zsebbe rakom, túrazsákban meg mindig van hely neki.
Akkumulátor
10/10 Hivatalosan hetekre elég (ami valamivel kevesebb mint a régi Kobo Touch-om volt), de még sosem volt olyan, hogy kifogytam volna akkuból. Sokáig tart, olyannyira, hogy ha tölteni kell nem emlékszem mikor volt utoljára töltve. Egy hét túrára simán elviszem töltő nélkül.Szoftver
Megjegyzés
Bár ez a népítélet a Kobo Aura H20 Edition 2-nek szól, ez a rész gyakorlatilag az összes Kobo eszközre áll. Lásd bővebben a frissítés bekezdést.
Formátumok
9/10 - Gyakorlatilag minden elterjedt formátumot megeszik: EPUB, EPUB3, PDF, MOBI, JPEG, GIF, PNG, BMP, TIFF, TXT, HTML, RTF, CBZ, CBR. Ami látványosan hiányzik és nyílt formátum az az oroszoknál szokásos FB2 (FictionBook). Nyilván Kindle AZW és Microsoft LIT sem támogatott, de a DRM mentes állományok esetén ez Calibrével egyszerűen áthidalható. Bár PDF-et olvas, de nem a legideálisabb (nem is próbálkozom, arra ott a monitor).
Elválasztás
?/10 - Nincs. Eddigi megfigyeléseim alapján sorkizárt vagy balra zárt formátumot használ, szerintem könyv függő. Mondjuk erre eddig nem is figyeltem, most lapoztam bele pár könyvbe. Engem nem zavar, alapvetően nagyon szépen jeleníti meg a könyveket. Szóval lehet ez 0/10 vagy 10/10, kinek mi a preferenciája.
Nyelv
6.5/10 - Angol, francia (van külön kanadai), német, spanyol (van külön mexikói), holland, olasz, brazil, portugál, japán, török, dán, norvég, finn, svéd, kínai. Érezhetően kimaradtak a közép- és kelet-európai nyelvek az interfészről. Én angolul használom, és bár ez engem nem zavar egy cseppet sem, de jó szívvel nem tudok ezért max pontot adni rá, hiszen pl. idősebb rokonnak aki nem feltétlenül tud idegennyelvet, nem venném meg.
Szótárak
7/10 - Az előbb felsorolt nyelvek értelmező szótárai, illetve kétnyelvű szótárak (bár a legtöbb az angol + valami párosítású). Jó hír azonban hogy 4.24.15672 firmware óta lehet rá extra szótárakat telepíteni, így nekem van EN-HU meg HU-EN is. Itt vegyesek az érzéseim, mert például az angol értelmező szótár az 10/10, hiszen az nem más mint az Oxford Dictionary of English (ráadásul friss 2019-es verzió), de az meg zavart, hogy sokáig nem lehetett rá plusz szótárakat tölteni. Illetve ugyan most már lehet (amúgy 6/10 lenne), de nekem kell levadászni a netről őket. Családban van Kindle és ott, ha más nem, legalább lehet rá venni jó pénzért minőségi szótárat sok nyelvhez.
Frissítés
10+/10 - A gyártó folyamatosan frissíti és fejleszti a szoftverét. Fejlesztés alatt itt nem arra kell gondolni még véletlenül sem, hogy alapból bugos mint állat, hanem hogy egyre gyorsabb, letisztultabb, funkcionálisabb minden verzióval. Mi több sokáig van támogatás: eddig 19 különböző hardverük jött ki, és egy kivételével mindre van a mai napig új firmware. Még egyszer: 10+ évvel ezelőtti vasakra is még mindig van frissítés!
Használhatóság
10/10 - Letisztult, egyértelmű felület, semmi csicsa, semmi mellédumálás. Minden ami fontos konfigurálható: WiFi-t ki lehet lőni (tovább bírja akkuval), állítható a betű típusa, mérete, sorközök, lapozási módok, kép frissítés, stb. Gépre rádugva USB tárolóként jelenik meg, minden OS alatt megy, rá kell dobni a könyvet és megy is.
Évjárat
2017
Beszerzési ár
$191,69 (akkori árfolyamon kb. 52500Ft)
Beszerzési forrás
www.kobo.com
Megbízhatóság (beszerzési forrás)
10/10 - Minden flottul ment, kipostázták, jól becsomagolva, megjött időben.
Garancia
9/10 - 1 év, lehetne 2-3 év is, de végül is nem rossz ez így sem.
Szervíztapasztalatod
?/10 - Szervizben nem volt, illetve garanciáztatva sem.
Össz használt idő
kb. 3 év 8 hónap
Átlagos (napi) használati idő
15 perc az ágyban alvás előtt, egy óra hétvégi napon, sok óra utazáskor
Megbízhatóság (olvasó)
10/10 - Sosem fagyott le, mindig minden megy. Just works (tm).
Előző olvasód
Kobo Touch (2011 évjárat)
Következő olvasód
Nem tudom. Amíg ez megy, eszem ágában sincs lecserélni. Mire meg odajutok, már merőben más modellek lesznek a piacon.
Mennyire szeret(t)ed
Nagyon, egyedül a szótárazós téma lehetne jobb, de azt sufnituningba megoldottam. Amúgy gyakorlatilag maga a tökély arra amire nekem kell.
Megérte a pénzét?
Meg, az utolsó lyukas garasig.Egyéb
Egy dolgot sajnálok, hogy nem vettem meg hozzá a gyári tokot. Sokáig csak egy ilyen repülős, Lufhansás vastagabb neoprén tokban volt, de aztán megkívántam a fedeles alvás funkciót. Ugyan utólag vettem egy kínai tokot hozzá ocssóér és működik a fedél becsukására az alvási funkció is, de a sajnos minősége sok kívánni valót hagy maga után és nem olyan elegáns, vékony, vagy funkcionális mint a gyári.Olvasási élmény
10/10 - Le akartam venni egy pontot de végül nem tettem. Először is egy vaskos, papírszagú kötet élményét nem lehet helyettesíteni (jó-jó ez szubjektív dolog, talán nem is fair), másodszor pedig mert tankönyvnek nem használnám. Utóbbi esetben jobb ha több könyv van nyitva az asztalon egyszerre, több könyvjelzővel, hogy így tudjak frenetikusan ide-oda lapozgatni témák közt, és ezt meg kell említeni. Cserébe lehet keresni, annotálni, szótárazni, és cipelni ide-oda rajta egy fél könyvtárnyi anyagot. Így végül, ha arra van használva amire ki van találva (ami lássuk be az esetek döntő többsége), akkor panasz nem lehet. A többire meg továbbra is ott vannak a halott fából készült remekművek.Összegzés
9/10 - Nagyon jó felszereltségű, minőségi olvasó. Bátran tudom ajánlani mindenféle e-könyv olvasásra. Képregényt limitáltan lehet rajta olvasni (én Mangát szoktam, pl. Vinland Saga-t, utazáskor kompromisszumos megoldásként elmegy), de annak persze nagyobb kijelző jobb lenne, akárcsak a PDF-nek. -
alexw801
senior tag
A Likebook Ares note kezd bejáródni, 2 könyvet elolvastam rajta, tegnap meg bekapcsoltam a háttérben a Klubrádiót (VRadio app-al a netről). Az írási funkciót még nem használtam. Akkuideje akár elfogadható is lehet. Elég sok minden van rajta, hozzá kell szokni. Azért pdf-re nem való, arra ott van a 10"-os tablet. Annyiban kényelmetlenebb az android rendszer, hogy hosszabb szünet után be kell kapcsolni, kb. fél perc, mire feláll. Kikapcsolással nem bajlódom, becsukom a tokot.
-
matti70
tag
válasz
Apollyon #20531 üzenetére
Valószínűleg itt is számít valamennyire a készülékek egyedi szórása és a körülmények is.
4-5 éve egymás mellett néztem meg a PW3 és Voyage olvasókat, az érdekelt, érdemes-e többet adni a Voyage-ért. A boltban max. fényerőn számomra nagyon látványos volt, mennyivel élesebb, kontrasztosabb a Voyage, de mikor levettem fél fényerőre, már messze nem volt akkora különbség. Viszont volt negatívuma is, kicsit jobban becsillant az üveg felülete, mint a PW3 műanyag kijelzője, és pluszban még a fekete keret is becsillant, ami a PW3-on matt műanyag. -
Apollyon
Korrektor
A feketéje, vagyis a betűszín valóban sokkal sötétebb a Voyage-nál, ergo kontrasztosabb a videóban lévő PW3-hoz képest.
Mondjuk nekem inkább IR-es, süllyesztett kijelzős olvasó kéne már csak, a kapacitív réteg tényleg azt az üveghatást érzékelteti mint amit hampidampi is mond. -
bwoay
nagyúr
válasz
hampidampi #20529 üzenetére
az én tapasztalatom tökéletesen egyezik azzal, amit ezen a videon látni.
-
hampidampi
őstag
"A 2014-as Voyage-nál gyengébb a 2015-ös Paperwhite 3"
Ezt vitatnám. Nekem volt mindkettő. A PW3-é jobb. Annak nincs előtte plusz réteg, közvetlenül a kijelzőt látod. Jó volt a Voyage, de nekem mindig olyan érzésem volt, mintha egy vitrin (üveglap) alatt kéne papírt olvasnom.
A PW2, na az tényleg sokkal rosszabb volt. A régi K3-am után PW2-t vettem és nagy csalódás volt.
Múlt héten rendeltem egy új Oasist akciósan az Amazontól, elvileg hétfő-kedd megjön. Kiváncsi leszek. -
bwoay
nagyúr
válasz
Apollyon #20526 üzenetére
a kommentek között írja Nathan:
When I first reviewed the Paperwhite 4 I thought the contrast was on par with the Paperwhite 3, but that’s because I was comparing them in direct sunlight and under bright light. They do look the same under those conditions but when there’s less lighting on the screen the PW4 looks worse than the PW3, especially if there are any smudges on the screen, and I can see why some people complain about the contrast not being as good. I think it’s because slightly less light is able to penetrate the plastic front layer.
azért az nem semmi.
A 2014-as Voyage-nál gyengébb a 2015-ös Paperwhite 3, aminél gyengébb a 2018-as Paperwhite 4. Mindegyik 300 ppi-s Carta. Nyilván ezek olyan különbségek, amik csak az olvasókat egymás mellé téve válnak láthatóvá, de azért elég bosszantó a tudat, hogy ezek apránként "visszafejlődnek"...
Még a végén kiderül, hogy nem véletlenül volt horribilis a Voyage ára anno -
bwoay
nagyúr
válasz
Apollyon #20526 üzenetére
én is mindig ezt szajkózom - az elmúlt 7-8 év nemigen hozott fejlődést!
persze a gyártót abszolút megértem (mármint az E-inket): mi a fészkes fenének állnank neki gőzerővel fejleszteni, mikor az emberek zömének jól láthatóan sokkal fontosabb az állítható színhőmérséklet, a vízállóság, a BT meg az USB-C, mint a kijelző minősége. A legritkábban látni olyat, hogy egy review kitérne arra, milyen képet produkál a tesztelt eszköz, miközben mobiltelefonoknál, tableteknél meg notebookoknál jellemzően ízekre szedik a displayt (TV-kről nem is beszélve).
Rejtély, hogy az Amazon milyen boszorkányságot művelt a Voyage kijelzőjével, de még nagyobb rejtély, hogy utána miért nem hozza legalább ezt a szintet a többi olvasójuk
amúgy meg kimondottan üdítő egy ilyen értelmes Goodereader írást olvasni, néha borzasztó mélységekbe tud zuhanni náluk a színvonal.csendes:
Azért az elég gyász lenne.
Egyetlen PWM-es olvasót ismerek, az a Kobo Forma, és azt sem igazán tudom hová tenni, hiszen sem előtte, sem utána nincs tudomásom Kobo eszközről, aminek ne lenne vibrálásmentes a világítása. Mellesleg a Formának vélhetően mostanság fog megjelenni az utódja. Tipp: az nem lesz PWM-es -
Apollyon
Korrektor
Contrast on E Ink Devices is Getting Worse Instead of Better
Eh. Mindenesetre úgy néz ki, hogy egyre jobb ötlet beszerezni egy olyan Voyage-t.))
-
bwoay
nagyúr
válasz
csendes #20520 üzenetére
thx, ezt megtaláltam, de közben a Nova Pronál meg azt írja:
frontlight with CTM (warm & cold).
/a CTM color temperature systemet jelent/namost akkor nem pontosan ezt jelenti a Moonlight 2?
hockeyapu:
"Szóval ablak előtt a fotelban, odakint süt a nap, az a tökéletes !"
pontosan! néha annyit beszélünk a világításról, hogy érdemes megelíteni:
anélkül is működnek ezek az eszközök. sőt, vannak emberek,
akik világítás nélküli olvasót használnak tíz éve, és még mindig élnek. -
hockeyapu
senior tag
válasz
LittleBiG007 #20522 üzenetére
Igen, de ettől függetlenűl tényleg jó és élvezetes.
Az csak hab a tortán hogy az ilyen nyalánkságokat (részletes technikai adatok) mint a ledek száma, úgy kell a netről összekukázni, mert nemhogy a forgalmazók, de még a gyári honlap sem foglalkozik vele részletesen ! Ez mondjuk nem csak a readerekre vonatkozik, hanem mindenre ! Akarsz egy autót venni, idillikus képek vannak az autó mellett egy szép családról, árja gyerekekkel, kutyáról, bicikliről... De a csomagtartó méretei, na azok sehol ! Max az űrtartalom, de nem vizet akarok beleönteni, hanem különböző méretű tárgyakat elhelyezni benne !
Vagyis mindenhol, csak a szépről és a jóról írnak, ami eladja a terméket, de hogy azt használni is tudod....
(nem más olvasókat fikázok, ez az általános véleményem!) -
LittleBiG007
aktív tag
És természetesen az Onyx-nál is megvan a fent említett szórás. Kínában nincsenek csodák.
-
hockeyapu
senior tag
Szeretnek mindig hangzatos neveket adni egy új fejlesztésnek, vagy csak változtatásnak, mintha megszarták volna a spanyolviaszt. Ez se egy korszakalkotó találmány, teljesen körben kék meg sárga ledből van egy csomó(a not air-ben 18 fehér,18 sárga) és ezeket lehet keverni. Na ezt hívják ők színhőmérséklet állításnak
! Szépen hangzik és a tudatlanok kajálják, de ettől még tök jó.
Egyébként, ha nagyon kukacoskodni akarok ezen is észre lehet venni a ledeket a szélén, de egyáltalán nem zavaró ! És ha már itt tartunk a színes kijelzők sem teljesen homogének (legalábbis Én még nem találkoztam olyannal.).
Szóval ablak előtt a fotelban, odakint süt a nap, az a tökéletes ! -
bwoay
nagyúr
válasz
hockeyapu #20518 üzenetére
fura, hogy erre a Moonlight 2-re (aminek a mibenléte nem igazán világos) néha frontlightként, néha pedig backlightként hivatkoznak - utóbbi elég érdekes lenne.
Viszont amit találtam róla, abból csak annyi derült ki, hogy ez a Boox elnevezése az állítható színhőmérsékletre, ld. SmartLight vagy Comfortlight. Érdekelne, hogy miben különbözik a korábbi világításuktól. -
hockeyapu
senior tag
válasz
LittleBiG007 #20514 üzenetére
Dehogynem , ha pofára esel!
Szóval csak pislogok, olyan szarok a világítások a dedikált olvasókon, hogy ez ekkora probléma? -
matti70
tag
válasz
LittleBiG007 #20509 üzenetére
Igen, meg persze látni a fényképeken, videókon is. Csak szeretném remélni, hogy idővel javítottak a gyártáson és/vagy minőségellenőrzésen, és jobb a helyzet.
Nyilván az Amazonnak vagy pl. az angol Kobo boltnak is visszaküldhető, ha annyira zavaró, de ennek még nem olvastam utána hogyan kell. -
-
bwoay
nagyúr
válasz
csendes #20507 üzenetére
ez a ghosting para nekem új, viszont az Oasis-en oldalt vannak a LED-ek (eddig azt hittem, hogy a Libran is), és emiatt az esetleges színátmenet vízszintes,
szemben az összes többi Kindle olvasóval, ahol függőleges.Namost az, hogy olvasás közben az adott oldal lefelé haladva szép lassan átmegy sárgából kékbe, jóval kevésbé zavaró, mint az, hogy elindul egy mondat sárga háttérrel, és a végére kék lesz. remélem, érthető.
-
csendes
addikt
válasz
matti70 #20506 üzenetére
Egészen minimális különbségek lehetnek a világításnál, néhány tized mm-en belül ugyanott vannak a LED-ek, ugyanakkora fényerejük. A környezeti fényviszonyok, a beállítások is sokat számítanak, meg olyan is volt, hogy a sötétben a fényképezéshez használt mobiltelefon fénye, vakuja okozta a jelentős eltéréseket. Az Oasis-on 25 LED van, ezért egyenletesebb a világítás.
Az Oasis ghostingról egészen vicces dolgokat írnak, például azt, hogy akkor is megjelenik, mikor minden oldal után teljes frissítést állítanak be vagy hogy melegben kevésbé jelentkezik [link] . Szerintem egyszerűen átlátszóbb a külső üveg és jobban megvilágított a kijelző, ezért jobban látszik minden "maradék" is. -
matti70
tag
válasz
csendes #20505 üzenetére
Köszi a részletes választ, megnézegetem majd a linkeket is
Azért viszonylag képben vagyok, itthon két PW3 van évek óta (az enyémnek szép egyenletes a világítása, a feleségemén az egyik sarok kicsit világosabb), és olvasom a fórumokat is.
Csak mostanában elgondolkodtam egy Libra vásárlásán, ha lenne újra értelmes akció, mert valószínűleg tetszene a kicsit nagyobb képernyő és a számomra szimpatikusabb szoftver.
Viszont külföldi fórumokat olvasva sokkal inkább lutrinak tűnik egyenletes világításút kifogni mint az Oasis esetén, bár ott meg a ghosting lett a mumus (kollégám vett nemrég és az övé is erősen produkálja).De 76 ezret nem adnék érte, amennyibe itthon kerül, hiába a csábítóan egyszerű 14 napos elállás ha nem tetszik.
-
csendes
addikt
válasz
matti70 #20504 üzenetére
Egy előlről megvilágított (frontlight) e-olvasó fényereje sosem lesz annyira egyenletes, mint egy hátulról megvilágított LED képernyő, pláne nem olyan, mint egy OLED. Minél több LED lámpa van, annál jobb lesz. Kicsit részletesebben: [link]
Mivel a Libra-n alul vannak kétféle (fehér és borostyán) színnel a LED-ek [link], ezért észrevehetőek sötétebb csíkok a kijelző szélén, kicsit sötétebb vagy világosabb részek a többi részen, illetve beállítástól és környezeti fényviszonyoktól függően a visszavert fény színe is változhat a kijelző különböző részén.
EGy OLED kijelző után vagy akinek érzékeny a szeme, ez nagyon gyenge minőségúnek tűnik, amit sok helyen leírtak, például: [link] [link]
Mindenképpen pozitív, hogy a Libra-n nincs PWM, vagyis kizárt a vibrálás.
Összességében az egyenletlenség részben a technológiából adódik, részben pedig abból, hogy csak egy irányból van világítva a kijelző. Van aki szerint egyáltalán nem zavaró, van akinek elfogadhatatlan. Webshop-ból érdemes venni, akkor 14 napig vissza lehet küldeni. -
matti70
tag
Sziasztok, aki mostanában vett Kobo Librát, mennyire elégedett vele általánosságban és mennyire egyenletes rajta a világítás?
-
LittleBiG007
aktív tag
válasz
newline610 #20502 üzenetére
Mi nem tetszik? A ragasztócsík vagy a mágneses záródás hiánya?
Nézd a jó oldalát. Elegáns és szinte egyáltalán nem növeli meg az olvasó méretét.
-
Sziasztok!
A megosztott tapasztalatitok alapján vettem egy Poke3-at. Megvagyok vele elégedve, köszönöm a hozzászólásitokat. Egy valamiben szeretném a segítségeteket kérni: megvettem a gyári tokot, de az nem úgy védi meg az olvasót mint ahogy azt szeretném óvni. Az lenne a kérésem, hogy ajánlanátok nekem olyan tokot ami nektek bevált? (Akár privátban is) -
Oldman2
nagyúr
válasz
LittleBiG007 #20500 üzenetére
Új hozzászólás Aktív témák
Tiltott témák:
● E-book illegális beszerzése
● Saját olvasó eladásra kínálása
- Óvodások homokozója
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
- Nintendo Switch
- LEGO klub
- Alkoholista nevelde
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- E-roller topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Tőzsde és gazdaság
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Apple iPad Pro 13 2024 M4 512GB Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
- Beszámítás! Samsung Galaxy Tab S6 Lite 2020 64GB 4G tablet garanciával hibátlan működéssel
- Microsoft Surface Pro 6 i5-8350U 8GB 256GB 1 év garancia
- XPLORE TECH IX104 C6 ipari tablet eladó 4. gen. I5 4 X2900 Mhz, 8GB DDR3,128GB SSD, WIN10, jó akku
- Microsoft Surface Pro 9 i5-1245U 16GB 512GB 1év garancia
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK B550M R7 5800X 32GB DDR4 1TB SSD RTX 3060 Ti 8GB ZALMAN I3 NEO A-Data 650W
- SzoftverPremium.hu
- Bezámítás! Lenovo Legion 5 17ACH6H Gamer notebook - R7 5800H 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 6GB WIN11
- Honor 200 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude E7270 - i7-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest