- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- OLED monitor topik
- Fujifilm X
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- SD-kártyát vennél? Ezért ne csak a GB-ot nézd! – Tech Percek #9
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- iPad topik
- Shield TV-t csinált a Shieldből az NVIDIA
- OLED TV topic
Aktív témák
-
gab.m
senior tag
Büszkélkedném egy kicsit, ha nem baj..
Megtörtént első komolyabb "sajtómegjelenésem" a szeretlekmagyarorszag.hu-n. A mohácsi képeim közül publikáltak egy válogatást. -
-
kiskornel
addikt
(#43286) total90: nem rossz. Tetszenek a színek, meg hogy egyáltalán észrevetted. Az ilyen mellett nap mint nap simán el lehet menni, holott tök jól mutat fényképen.
(#43263) cOxeR: a modelled eltérő színhőmérsékleten van, mint a háttér. Tudom, hogy te meg szoktad piszkálni PS-sel... esetleg ebbe is belenyúlhatsz. A bummtelibe (a legjobb) esetén csak egy mikrofon hiányzik a kezéből, és olyan, mintha élőben jelentkezne a híradóban.
(#43261) schleier: "kaja nem fontos az inkább télen lényeges. a fények nagyon fontosak!" - de hát tél van.
Miért ne használnánk ki? Meg amúgy is, az itatós trükk az országnak ebben a felében (szerintem) nem müxik. DNY-on (Somogy) nem találsz 1km2-t se, ahol ne folyna egy folyó, patak. Itt tényleg csak télen lehet kismadarakat fényképezni. - viszont az igaz, hogy állandóan etetni kell, amíg mennek rá a madarak.
(#43257) schleier: "arra azért ügyelek meg érdemes ügyelni,hogy természetes környezetben visszaadni..." - jaja...
(#43249) schleier: nagyon szépek. Mivel nem most készültek, nagyon nincs mit hozzászólni.
(#43246) m3ss: a harmadik nagyon jó.
(#43242) nesa: ez sem rossz, de itt már érvényesül a terrárium fíling. Látszik a fényeken, színeken, főleg a háttéren.
-
total90
veterán
válasz
radi8tor #43287 üzenetére
Köszi!
Hát sajnos épp otthon hagytam, pedig volt félre téve egy vagon épp(#43288) koxkids
Köszi neked is!
A napfény sugarai egyébként PS, mert volt az eredeti képen is, de valahogy nem adta vissza azt az érzést, amit élőben láttam. Amilyen lett végül is a kép, kb. olyan volt élőben. -
m3ss
veterán
szinvesztesek alatt mit ertesz? en max a szemnel latok gondokat tulvilagositas miatt, de nem akartam mar szoszolni vele. gondoltam ugy sem veszi eszre senki
2. kep sztem nem mutatott jol kivasalt borrel, mint a 18 eves modellek. aztan probaltam elzajositani, szerintem is kicsit tul sok lett. engem nem zavart a vagas, de lehet rossz lett? amugy babyt kellett levagnom mellole, nem lett fokuszban -
j.bravo
addikt
Mindenit, ezerrel pörög a topik, nem fogom győzni követni, bocs ha egy-egy kép kimarad!
(#43157) cOxeR: Én bírom az ilyesmit, jó hogy nem vagyok ezzel egyedül.
(#43158) total90: a második se rossz, de az első zsír.
(#43196) m3ss: Tök jó, nem sablon cicás képek. Az FF is jót tett szvsz.
(#43198) kiskornel: Köszi! A legutóbb, amikor tettem fel ide képet, szerintem sokkal érdekesebb volt a kép, a reakciók viszont, hm, kevésbé voltak pozitívak. Sokan félreértették a képet, illetve a kép/fotózás célját. Persze az is lehet hogy én voltam rossz passzban, de máig úgy gondolom hogy azok a képek jobbak
(#43208) kiskornel: nem olvastam még végig, de így első blikkre elég részletesnek tűnik
(#43227) Horbal: helyes baba. Ébren nehezebb, de hálásabb téma
(#43232) nesa: komoly, így hogy nem látszanak a lábai, tiszta rajzfilm-figura-kukac.
(#43235) Fejo: kiskornél jól mondja. Nekem így is az utolsók tetszenek nagyon. Menne az első kettő színeivel? Vagy nem csak utómunka kérdése?
(#43246) m3ss: elsőn az utómunka, na meg a perspektíva nagyon komoly. A harmadikon engem nem zavart a hölgy szempillája, de tényleg lehet nem árt ott visszavenni.
(#43249) schleier: jók ezek, gratula! A fürdő cinke a kedvencem.
(#43263) cOxeR: az első és a bummtelibe jön be legjobban. Jó lenne a villamosos csak ott tényleg átjön a fáradtság. De újrafotózhatod gondolom bármikor(#43252) *Ropi*: túl sok passzol legalább részben
-
-
Nekem ezek túl vannak már a szép érzet határon, agyonvágtad a minőségét a képeknek, és az első tipikusan már vészes színvesztéseket mutat. A lány megfejeli a képkeretet, és az a zajmennyiség már tényleg nem jó...arcon nem mutat annyira jól, körülötte még elmenne, fekete háttéren nem látszik.
-
schleier
tag
-
schleier
tag
nem értek hozzá! de én az első képen így csináltam volna:
-közelebb
-fotós szemszögből jobbraszép arca van és jobban kiemelné ha közelebb lenne valamint a jobb oldal azért mert balra ível a híd...
-
válasz
schleier #43264 üzenetére
Köszi, egyelőre nem, csak vázról egy egyszerű fényterelővel, és kihegyezetten arckiemelésre utómunkázva.
Igen jobb lenne a széleken (van természetesen olyan változatom is), de nagylátóval a torzítást inkább elkerülöm... azzal jobb minél inkább középre komponálni(#43265) m3ss
Más hangulat a havas az biztos... -
-
schleier
tag
A madarak mögött 15-20m van, ha természetes körülmény szeretnél akkor érdemes ilyen díszítő elemeket létre hozni... erdőben a fák törzsén /északi oldalán/ találhatóak a mohák ezeket kézzel! óvatosan le lehet szedni. Érdemes összefüggő állományt levenni mert könnyebb vele dolgozni. ha napos helyen lesz a díszítés locsolnod kell a mohát mert bebarnul vagy a gyökere érjen bele a vízbe.
Helyválasztás:
-el kell dönteni nappal háttal vagy szemben akarsz fotózni /napjárást figyelembe venni alkonyat,pirkadat/
-van -e a környékben vízlelő hely
-csak figyelni milyen madarak vannak a környéken
ha nincs víz a környéken nyert ügyed van...kaja nem fontos az inkább télen lényeges. a fények nagyon fontosak! -
m3ss
veterán
válasz
schleier #43257 üzenetére
nem az elmosottsagra gondoltam, az egyertelmu. inkabb a szinek tetszettek nagyon. milyen messze van amugy kb a nadas a madarak mogott?
kad szele magatol lett ilyen szep mohas/alas vagy te csinaltal vele valamit?azt hiszem kiszurok valami etetot nagyszuleimhez hamarosan (jo nagy farm, hely meg lehetoseg van boven, szerintem madar is) eloszor csak rakjak ki kajat, mert lehet nem is fog nekik tetszeni az a hely? aztan majd utana itatot esetleg? vagy elobb-utobb ugy is fognak jonni a kajara ha nyugis helyen van szerintetek?
szoval madarak szempontjabol mind1 hova rakom, ugy is odaszoknak? inkabb a haterre, napra, fenyekre figyeljek inkabb?
-
schleier
tag
nos erre végtelen egyszerű a magyarázat. mivel tudjuk,hogy minél messzebb az alanytól a háttér annál mosottabb /persze itt értem azt,hogy ne nagylátóval fotózzuk meg 3m -re lévő madarat mert nem fog össze jönni
/ a sárgás háttér az a nádasom... mikor a zöld és sárga megy át lásd Karvaly portré ott lucerna és a nádas. őszapók pedig erdőben készültek ahol a levelek közt besütő nap...
arra azért ügyelek meg érdemes ügyelni,hogy természetes környezetben visszaadni... a lógó golyón csipegető cinege lefotózása nem annyira természetes...
-
m3ss
veterán
válasz
schleier #43249 üzenetére
arrol nem is beszelve, hogy vagy szerencsed van a hatterrel, vagy nagyon jo helyre raktad a lest. valszeg mind2.
mert a hatterszinek (mind a zold, mind a sargas) iszonyatosan jol mutatnak a madarak mogott.
btw kilogattam az ablak elotti fara egy ilyen etetogolyot 1-2 hete. madar nem jart a kozelben azota se
ennyit arrol, hogy majd a panelablakbol fogok madarakat lodozni kenyelmesen a jo melegbol
vagy lehet ez a logo etetogolyo nem is minden madarfajnak jo? mert ahogy en kilogattam, max repules kozben lehetne enni belole...
-
schleier
tag
rengeteg kép van majd lassan felrakom őket... mivel most dolgozom így ez nem megy. itatóm többféle volt már. volt alu kád,vas kád, farönk kivésve /hólyagosra véstem a kezem
a szajkós kép a dióval ott készült/ igazából a vaskád volt a legjobb abból a szempontból,hogy nem volt vége... /seregély iszik/ csak akkor látszott már mikor kifürödték vagy elpárolgott. a legnagyobb eredmény úgy lehet elérni ha nincs a közelben víz és még etetve is vannak. utóbbival óvatosan mert kárt is okozhatunk /nem tudnánk etetni őket főleg télen ha megszakítjuk a bőséges élelmet el is pusztulhatnak./
-
*Ropi*
félisten
Az interneten található az alábbi összeállítás, amely megpróbálja leírni az internet fotós szakfórumaiban hozzászólók jellemét:
A művész sznob: Nagyszérű képet tud lőni tetszőleges géppel - csak a tartalom számít, semmi más.
A technokrata: Minden csak a felszerelésről szól és a felszerelés sosem elég jó. Művészet? Az meg a mi a szösz?
Az uncsee: Kizárólag leveses tálakat és ajtókilincseket fotóz.
Bőven jó: Úgy beszél, mintha a jelenkor fényképezőit sosem kellene továbbfejleszteni. Senkit sem tolerál, aki többről álmodik.
Nagyon vadon: Ha nem kell érte legalább 30 kilométert gyalogolni, ha nem kell hozzá -20°C-ban dideregni és nincs legalább 2500 méteres magasságban, akkor ránézni sem érdemes a témára.
A kém: Soha nem készít képet, csak ha már totális sötétség van; soha nem használ állványt, mert az gyanút kelthet.
A zavarodott: 4,5 millát költ fotós cuccra, hogy csak 1024 x 768-as méretű fotókat tegyen közzé.
Az utazó: Minden kontinensről és minden ikonikus helyszínről tonnányi képet készített már - mi többiek mind csak irigykedünk rá.
A gyűjtő: Rendelkezik az összes fotós cuccal, amit legalább egy gyártó valaha gyártott.
A váltó: Minden kicsit komolyabb gép megjelenésekor gyártót és felszerelést vált.
Az erőszakos: Hozzászólásait úgy szerkeszti meg, hogy akihez szól, az tudja meg, mennyire szánalmas kis féreg.
A szaki: Az „egy cél egy gép” elvet követi mindenáron.
A svájci bicska: Olyan gépet akar, ami minden célra megfelel. Ja, és legyen tökéletes és olcsó.
Az eltévedt: Középformátum minőséget akar kisfilmes váztól.
Az igaz fotós: Fantasztikus képeket tölt fel a netre. Nem lehet belekötni.
Fan boy (márkarajongó): (Ehhez ugye nem kell semmit sem hozzáfűznöm?)
Az igazi szakember: Arcok, akik nem keveset tudnak a művészetről, vagy a technológiáról. Egyesek jóakaratúak, mások kevésbé.
A bizonytalan: Sosem biztos abban, hogy fényképe elég éles-e, megfelelően lett-e feldolgozva, illetve kellően művészi-e. Merd kritizálni alkotásait: egy rossz szóval romba döntöd a korábbi 100 elismerés hatását.
A kritikus: Alapjában véve rühelli az embereket, de szeret sós késsel vájkálni sebeikben.
A perfekcionista: Amolyan Ansel Adams féle fotós, aki tudja, mi az a perfekcionizmus és képes is elérni azt.
A csak szeretne perfekcionista lenni: Nem rendelkezik azzal a tudással, hogy akár csak megközelítse a tökéletest. Különben sem venné észre, ha mégis sikerülne egy véletlen kapcsán elérnie azt.
A laza (őstehetség): Kézbe vesz egy kamerát és kapásból jobb fotókat készít, mint azok, akiknek már többéves tapasztalatuk van. Irigylésre méltó, de nem igazán szerethető emberek.
A lúzer: Ellentétje a lazának.
A bűntudatos: Rengeteg időt, energiát és pénzt fektetett felszerelésébe és a fotózásba, hogy a végén szembesüljön azzal, hogy nem lett jó fotós.
A lelkiismeret-furdalásos: Mindig csak el akarja adni a cuccát, míg még van annak valami értéke.
A tanácsadó: Mutass meg neki véletlenül (meggondolatlanul) egy képet és csilliónyi tippet fogsz kapni, hogyan lehetne az a fotó élesebb, színesebb, színhűbb stb.
A remegő: Mindenáron vázba épített képstabilizátort akar.
A sérves: Még a plasztik belépőgépet a tízdekás kitobijával is nehéznek érzi.
A spekuláns: A következő fényképezőgép-modell teljes műszaki tudástárát és bejelentési dátumát már évekkel korábban megjósolja.
A realista: Csupán azért létezik, hogy a spekulánssal szembe menjen.
A türelmetlen: Bárki, akinek már legalább három éves a gépe és csak arra vár, hogy ______ (ide írd be a gyártót) végre bemutassa az utódgépet.
A profi: Azok, akik valóban képesek megélni a fotózásból.
A komoly, igényes amatőr: Az, akinek nincs elég cucca ahhoz, hogy CPS (NPS - you name it) tag lehessen.
A hazug: Picsog, hogy milyen lágy képeket produkál a fényképezőgépe/objektíve, de egy büdös fotót nem töltene fel a netre, hogy igazolja. Természetesen a többiek kérdéseire sem válaszol.
A prímes: „Nem tanulsz meg addig semmit a fotózásról, míg csak és kizárólag fix gyútávú optikákkal nem fotózol!”
Az L-függő: Szakfórumok lakói, akik csakis a „minőségi” optikákkal képesek fotózni (ha egyáltalán). Vírusos fertőzés, lehetőség szerint el kell kerülni ezeket a tagokat.
A Zeiss-ista: Minden második mondatában a „mikro kontraszt” kifejezést használja.
A félprofi: Vagy amatőr képeket lő profi felszereléssel, vagy profi eredményeket produkál amatőr cuccal (lásd még: A laza)
Az újonc-döngölő: Még a filmes éra elején kezdett fotózni, minden filmet maga hívott, ismeri az összes eljárást, saját kezével épített akromátot sörösüvegekből és teljes körű technológiai, műszaki tudással rendelkezik. Azonnal és kíméletlenül lesújt minden kezdőre, ha az szerencsétlen valami balgaságot ír a fórumba. Válasza ezekre a csacsiságokra általában a „na, húzz vissza a kompaktjaidhoz!” mondat.
A HCB apostol: „Henri Cartier-Bresson óta nincs kép, amire érdemes lenne időt, szavakat fecsérelni”. Minden másban, ami eltér a távmérős (filmes) géptől és az 50 mm-es optikától „a fotográfia bemocskolását” látja.
Mr. Túl Sok Lóvé: Írogat az újonnan vásárolt csúcsgépéről és az F2.8-as zoomobijairól és tanácsokat vár, hogyan és miként fotózza macskáját. És különben is..
Mr. Legjobb Objektív Rómához: Utazni készül és nem tudja, mit vigyen magával. Számtalan tanács után is bizonytalan, döntésképtelen.
-
schleier
tag
sziasztok!
Nagyon jó képeket csináltok !!! gondoltam megosztom veletek: -
m3ss
veterán
válasz
ballington #43247 üzenetére
koszi. igazad lehet, direkt kiemeltem a holgy szempillajat, es lehet pont elvonja a figyelmet a lenyegrol..
-
m3ss
veterán
Fejo: elso ketton baromi jok a szinek. hid bal oldala piros, jobb oldal kek. nagyon jo lett.
en meg unatkoztam tegnap, meg elovettem 2 regebbi kepet.
masodikat lehet ujrafeldolgozom majd...nem tudtam mit csinaljak a borrel, ilyen kihamvasitott, kilagyitott borrel nekem nem jott be. de lehet szemcsesseg meg tul sok lett. -
Fejo
őstag
Chapel, Ropi, Nesa: köszönöm!
-
Larry303
addikt
válasz
kiskornel #43236 üzenetére
sajna egy 30éves 55 2,8 as üvegem van makrózni közgyűrüvel, így totál bele kell nyomnom a virágba...még 5,6os rekesszel is 2-3 kép kell, hogy ennyi rész éles legyen, így ha bibét is élesre akarnám, akkor hátrébb kéne vinnem az üveget, illetve már csak a fókusz állításával is kicsit változik a virág mérete, így sajna nem tudom végiglőni a teljes fókusztartományt...valószínű lehetne ezt jobban is ezzel a settel, de makrózásban totál kezdő vagyok...
kössz a tanácsokat amúgyFejo: első kettő igazán jó lett!
-
kiskornel
addikt
(#43235) Fejo:
Az első kettőn faxák a színek. A 3.-on a látótávolság cool. Az utsónak pedig olyan GoldenGate fílingje van.
(#43232) nesa: jófej.
(#43233) Larry303: Persze, hogy csak az erős kontraszt lágyítására gondoltam. Egy próbálkozást mindenképp megér. Most a napokban felhős lesz, kellemesen lágy fény. Ha így stackelted, akkor a bibét miért hagytad az előtérben OOF? Egy olyan verziót, ahol az is éles?
-
Larry303
addikt
válasz
kiskornel #43231 üzenetére
tegnap itt 7 ágra sütött, azért is álltam gyorsan neki...ez amúgy természetesen állványról van, és 3 fotóból lett stackelve
az árnyék-szirom találkozás tényleg erősre sikeredett ezen...
a derítőlapot megdöntenéd vmilyen szögben, vagy csak az erős kontraszt ellensúlyozására javasoltad? -
kiskornel
addikt
(#43229) Larry303: Most télen, felhős időben egész jó szórt fény van, ami nem okoz ennyire erős árnyékot. Szerintem tedd állványra a gépet, és próbáld meg a focus stacking technikát. Így több expoból összerakva nagyon nagy mélységélességgel tudnál képet kreálni pl. PS-ben.
Esetleg egy alsó derítőlap is sokat segítene. Nagyon markánsnak érzem az árnyékok vonalait, ahogy a fehér szirmokkal találkoznak.Köszönöm a cikkre vonatkozó hsz-eket.
-
t_amas
csendes tag
Klára fekete fehér fotói is jók hangulatosak!
-
Horbal
őstag
Csak, hogy picit ellenpontozzam az előbbi sokkoló képeket
-
-
-
m3ss
veterán
wow, milyen fotok mar
-
m3ss
veterán
válasz
kiskornel #43208 üzenetére
hmm ty, mindenre kitertel, azt hiszem ennek paran orulunk
akkor ugy latom, ugy sikerult megoldani a melysegelesseg gondot, hogy tulajkeppen mindig oldalrol fotozol, ugye? a berepulocsatornara merolegesen nez az obi.
azon gondolkozok, hogy hogyan fogom megoldani pl az arboretumban, hogy egy iranybol jojjenek a madarak (eteto kornyeken minden iranyban fak, mindig leszalltak eloszor oda, es mindig mas iranybol szalltak le a nagy etetore (360 fokban bele tudnak repulni, kis haz)
ugyhogy tobb dilemmam is van sajnos. egyik amit irtal, hogy tavasszal ra se hederitenek az etetore...masik mennyire toleraljak ha pl az arboretumban en satrat allitok?
lehet jobban jarnek ha a semmi kozepen en is kiszurnek vmi hasonlo megoldast, mint a tied?
raw-ban fotozas, utolagos fe korrekcio, zajproblemakra sem gondoltam eloszor, igy azert lesz gondom d70-nel. 2.9 fps elso 4 kepre. eleg lehet az? bar szerintem a madarak odaterelesevel, fenyekkel, idozitessel tobb gond lesz mint a d70-nel -
t_amas
csendes tag
cOxeR,
Sajnos attól tartok, hogy félreértettél. Ez csak téma tesztelő cucc volt, azért raktam be nem saját képeket, hogy lássam az összképet. Beélesítettem, immáron kizárólag saját képekkel!www.tamas.im
-
Atipapa
csendes tag
A digitális világ szinte egy csoda
-
Larry303
addikt
válasz
*Ropi* #43206 üzenetére
kössz az észrevételeket...az alexpo már nekem is feltűnt, a pláne az, hogy az utómunkmát szúrtam el...középtónusokat vettem le, és plussz expot adtam neki, de sajnos tényleg elcsúszott kicsit...
bukósisakosról is csináltam sokat, de ebben a pár másodpercben úgy vetült a tükörre a nap (ami mögötte volt) hogy kaptam egykis ellenfényt, illetve teljesen látszódik a háttér...szal a bukósisakosról illetve a virágról is csináltam éleset holnap ha lesz időm megpróbálom stackelni...
vágás egyeltalán nincs, sajnos az 55mm ennyit engedett a közgyűrűvel, valójában iszonyú kicsi az a virág sajnos -
kiskornel
addikt
Mivel megígértem, elkészült az iromány, hogy fényképeztem a repülő madarakat: [link]... esetleg amit jobban ki kellene fejteni?
-
törölt tag
Megy az 500px! A bejelentkezest kiveve
Mostmar az is megy, es ezt-azt reszeltek rajta, valtoztattak a kinezeten.
Aktív témák
Hirdetés
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- EAFC 25
- Horgász topik
- Motoros topic
- CASIO órák kedvelők topicja!
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Tőzsde és gazdaság
- További aktív témák...
- Fujinon XF 16-55mm f/2.8 R WR objektív
- Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM Art (Nikon) + Sigma USB dokkoló
- Olcsóbb lett! Nikon D3300 + Nikon 18-300mm f/3.5-6.3 G AF-S DX ED VR objektív + tartozékok
- Canon 600D + Canon AF 50mm f/1.8 II + Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 Tele-Macro objektívek + LP-E8 akksi
- Panasonic DC-BGH1 komplett filmes rendszer eladó!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- BESZÁMÍTÁS! Lenovo ThinkPad T14 Gen 4 üzleti notebook - i7 1360P 24GB DDR5 RAM 512GB SSD Iris Xe W11
- BESZÁMÍTÁS! Asus H110M-K i7 6700 16GB DDR4 480GB SSD GTX 1660Ti 6GB Rampage SHIVA FSP 550W
- 127 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080 (ELKELT)
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 13400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Zalman Z1 Plus Enermax 750W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged