-
PROHARDVER!
Autóhifi
Új hozzászólás Aktív témák
-
PiciPeti
őstag
válasz
Mikisys #74341 üzenetére
Szerintem nem egyértelműen elvetendő ötlet, de anyagilag csak úgy éri meg, ha olyan komponensekből építkezel, ami amúgy otthon porosodik a szekrényben.
Az autókba szánt komponensek jellemzően jóval drágábbak az azonos hangminőséget nyújtó szobai komponenshez képest. Ez érthető is ha kicsit belegondolunk, hiszen autóban sokkal szélsőségesebb körülmények között kell működnie. (Télen egy áthült autóban el kell tudnia indulni -20°C-ról is, míg nyáron a +70 °C-t is ki kell bírni. Emellett nagyságrendekkel több rázkódást, ütődést kell kibírnia) Emiatt a gyártók valamilyen szintű kompromisszumot kell kötniük a hangminőségben a külső hatások elviselése érdekében. Azonos hangminőséghez viszont drágább anyagokat, bonyolultabb gyártástechnológiát kell alkalmazni...
Ha esetleg megvannak a komponensek, akkor a legdrágább tétel egy stabil 12V-os tápegység lesz. Ide nem elég a szokásos "LED tápegység", mert nem tudja kiszolgálni a hirtelen áramtüskéket, be fog esni a feszültség, ami a komponenseknek, és a hangminőségnek sem fog jót tenni. Ipari, műszerekhez, vagy hasonló felhasználáshoz tervezett táp fog kelleni, megfelelő puffer kapacitással.
Magamnak építettem egy szobai konfigot, jórészt meglévő komponensekből, a bolti 80-100e Ft-os kategóriával összevethető a hangminősége kb. Persze térben, freki lefedésben azért megelőzi azokat.
Én ebből építkeztem:
-TDK 45A-es táp
- Pioneer MP77 fej
- Emphaser EA490 erő
- Rainbow W 165 SLX komponens szett (9l-es zárt dobozban, vatelinnal bélelve, szerencsére vannak publikus T/S paraméterek, 11l az ideális neki, nagyjából ott járhatunk)
- Jantzen audio 165- ös sub, 20l körül refi ládában. (ez szobai motyó)
- kábelezés 90%-ban Kácsa/Neotech
- TV-vel egy Fioo-DAC-al van összekötve (TV-ből digit jel jön csak)Pár kép:
Több kép, akit esetleg érdekel:
[link] -
Mikisys
őstag
-
válasz
g.peter23 #74342 üzenetére
Az antennacsatlakozón nem jellemző, hogy kiadna 12V-ot. Akkor már egyszerűbb, ha egy elemet kötsz az antenna dugóra, és a tetőcsonkon egy hozzá való égővel ellenőrzöd, hogy van e kapcsolat.(Ne az auto 12V-jával!!! Egy zárlat esetén durva dolgok történhetnek.) Ugyanakkor ez sem ad tökéletes megoldás, mert csak azt vizsgálja, hogy van az antennakábelen szakadás. Pedig az ellenállás is fontos, hiszen azt a nagyon pici rádiójelet amit összeszed "ekótyavetyéli" a kábel/korrodált csatlakozó nagyobb ellenállása, gyenge vételt eredményez.
Mikisy
Jó, építs tervezz magadnak egyet. De miért ragaszkodsz az autóhangszóróhoz? Plusz az internetes vásárlások korában elég hihetetlennek hangzik hogy valamit nem lehet beszerezni. Szerintem itt többen tudnak segíteni. -
g.peter23
tag
Köszi!
Még egy ötletem van.
Van egy érintés nélküli fázisceruzám, amit előbb néztem 12v-os ledszalagnál már jelez.
Elvileg az antennába is megvan a 12v-t, nem? vagy csak az antenna talpig, ahol az erősítő van?
Ha ott valahol jelez a ceruza, akkor elvileg ott is van 12v, nem? vagy? -
Mikisys
őstag
A kiválasztott hangszóró-párt megmérem mindenféle szempontból és az alapján lenne hozzá tervezve doboz. Sokféle egyéb hangszórót néztem, mély-közép, magas, egyebek, de vagy túl drága, vagy elfogadható, de beszerezhetetlen és hangváltó is kell hozzájuk. Az ötlet nevezhető vadnak, de elnézve néhány hangszóró-hangsugárzó-gyártó termékét, azok is elég vad árúak-kinézetűek-hangzásúak. A célom, hogy olcsón, de a szappantartótól jobb hangú hangsugárzó legyen-lehessen autós-koax-hangszórókkal.
Üdv!
-
ThodEE
őstag
válasz
kovbandi82 #74338 üzenetére
Nem szükséges
-
kovbandi82
őstag
válasz
lautnermark #74337 üzenetére
Csupán érdeklődtem, találtam egy ilyet. 1 rca van a fejegységen, ha Y-al elosztom akkor gondolom gyengülne a jel, gondolom ezzel lehetne felerősíteni az Y után.
-
lautnermark
aktív tag
válasz
kovbandi82 #74334 üzenetére
Ezzel mit szeretnél elérni?
-
-
g.peter23
tag
Sziasztok!
Gyenge rádió vétel miatt kérdeznék.
Városba mindig van jel, sok adót befog, külterületen vagy-vagy, akkor is susmorog.
Próbáltam már új antennát, hosszabb, rövidebb.
Próbáltam, hogy kivettem a rádiót, antenna helyére bedugtam egy drótot, sokkal jobb lett a vétel.Olvastam itt, a gyári antenna erősítőről, hogy nem mindig van jól bekötve stb.
Hogy tudnám ezt legegyszerűbben megmérni, ellenőrizni? (a fához értek, egy multiméterem van, csak az alapokkal vagyok tisztába)A rádió egy pioneer 170ui, 2015-ös modell kb, az autó G astra classic. 2015
Van egy kép a rádió bekötésről, ezen van 2 szabad szál.
A használati utasításában van egy ilyen rész:
Google fordítós:
Ha ez a készülék be van kapcsolva, akkor a vezérlőjelek a kék / fehér kábelen keresztül küldte. Csatlakoztassa ezt a kábelt a rendszer távirányítójához
külső erősítő vagy a jármű antennarelé vezérlése
kivezetés (max. 300mA 12 V DC). Ha a a jármű üvegantennával van felszerelve,
csatlakoztassa az antennaerősítő tápellátásához ellátási terminál.
Eredeti:When this unit is on, control signals are sent through the blue/white cable.
Connect this cable to the system remote control of an external power amp or the
vehicle’s auto-antenna relay control terminal (max. 300mA 12 V DC). If the
vehicle is equipped with a glass antenna, connect it to the antenna booster power
supply terminal.KÖSZI
-
kovbandi82
őstag
Sziasztok
https://www.hififutar.hu/index.php?pages=termek&id=15570
Ilyet használ valaki? 1 Nem rontja a hangminőséget, mint pl. a zavarszűrők? Mennyire szedi össze a zavaró jeleket (pl. generátorzaj?) -
válasz
Mikisys #74330 üzenetére
Vad ötlet. A hangminőség nem csak a hangszóróktól függ, sok múlik a valamilyen dobozon is. A hangváltó, a szigetelés méretezésétől...
Szerintem egy jobbfajta hangszóró árából simán kijön egy normális házimozi hangfal.
Plusz a szappantartó hangfalhoz, általában "olyan" erősítőt is párosítanak, szóval nem lennél előrébb. -
Mikisys
őstag
válasz
TaliGa #74329 üzenetére
Igen, az is a test, vagyis a fekete vezeték, amit célszerű az autórádió kimenetétől vezetni a hangszórókig, mert így elkerülhetjük a karosszéria lehetséges érintkezési hibáit. Nem fog recsegni-ropogni a hang, meg az összesodort vezeték-pár (szürke-fekete, és a kék-fekete) valamelyest csökkenti a keletkező zavarokat.
Kellemes ünnepeket!Üdv!
-
Mikisys
őstag
Kedves Mindannyian!
Próbáltatok már, vagy használ valaki autós-hangszórót otthoni zenehallgatásra, valamilyen dobozba épített hangszórókkal?
Lehet, hogy eretnekség, de a szappantartó-méretű házi-mozi hangszórótól, sokkal jobb minőséget lehetne elérni autós-hangszórókkal?
Ötletek?Kellemes ünnepeket!
Üdv!
-
TaliGa
aktív tag
Sziasztok!
Régi, retro kazettás fejegységnél a hangszorókat nem tudja vki, hogy hogyan lehet bekötni? Négy vezeték van összvissz, piros a 12v, fekete a föld, kék a bal speaker, szürke a jobb speaker, viszont honnan lesz a hangszorókhoz még egy kábel (vagy az is a test)? -
válasz
demars #74324 üzenetére
Az RDS egy szolgáltatáscsomag. Ennek egy része az AF, vagyis az adók képesek "alternatív frekvenciát" megadni. Ha ez be van kapcsolva (el kell olvasni a Manuel), akkor átugrik ugyanannak az állomásnak egy másik, erősebb, jobban vehető frekvenciájára. Így országos/regionális adót hallgatva, nem kell menet közben tekergetned, ha kimész a vételkörzetből.
Érdemes megmozgatni a kocsi tetején antennát. Nem korrodálódott el, van-e fémes csatlakozás a kábel és az antenna között? Plusz a másik végén is érdemes megnézni, nincs-e kicsúszva a rádióból.Pl. ráhangolsz egy távoli gyengén vehető állomásra, és figyeled mi történik ha lecsavarod/megmozgatod az antennát. Ha van műszered(ellenállásmérő), akkor a rádióból kihúzva kimérheted a kábelt/antennát. A melegpont és a tetőcsonk(amire felcsavarod az antennát) között rövidzárat kell mérned, de nem érintkezhet a test-el (fémház). Az külső fémköpenynek (árnyékolás)viszont az autó házával test potenciálon kell lenni.
-
demars
addikt
Néha elhallgat, van amikor kicsit sistereg is. Néha kiírja, hogy no program.
Manuális módnál beállítottam néhány adót más frekvenciára (neten néztem meg, hogy Győr környékén melyik adót hol lehet fogni) de így sem lett jó!
Ha jól emlékszem be van kapcsolva az automata "követés", ez az RDS ugye? -
-
demars
addikt
Sziasztok.
Gyári autó rádió beállítással, ellenőrzéssel foglalkoztok vagy csak kifejezetten autohifivel?
A gondom, hogy folyton elveszti a jelet a rádió menet közben. A mentett listáknál és manuális módban is. Renault Kangoo gyári rádió.
Hol kezdjem a babrálást? Rádió ki, antenna csatlakozó ellenőrzés? Kábel csere? Antenna csere? Vagy esetleg beállítás hiba lehet?
Rádiós témával nem igen foglalkoztam, műszerem van, tudok mérni ha kell, csak nem tudom mi a megfelelő érték pl a koax kábelnél.
Köszi a segítséget és boldog karácsonyt mindenkinek! -
-
blade4
aktív tag
Köszi! Megcsináltam, sikerült is, de amikor toltam vissza a fejegységet elment belőle minden, azóta a piros vezetéken nem jön áram, csak a sárgán, megy a fejegység, de sajna ugyanúgy elveszti a memóriát így, mind 2 vezetéket a sárga vezetékre kötöttem. Mi lehet a gond, hogy elment a feszültség a piros vezetékből?
-
blade4
aktív tag
Sziasztok!
Lenne egy 4es golfom 2002-es, és olyan problémám lenne hogy ha leállítom az autót, kiveszem a kulcsot, lenullázódik a fejegység.
Ma vettem az autót, nem tudom hogy van bekötve, de az érdekelne hogy mi lehet az oka? -
herrká
senior tag
válasz
lautnermark #74312 üzenetére
Köszönöm
-
herrká
senior tag
Sziasztok! A fiam Golf 4-esében a fejegység Pioneer MVH-S310BT, első ajtókban Hertz UNO K165-ös hangszórók voltak. Nem nagyon - sőt - egyáltalán nem volt megelégedve a mélyhangokkal. Ez a fejegység vagy a hangszóró korlátai miatt lehetett? Ugyanis ment a Golf és jött helyette egy B5.5-ös Passat. Az összes hangszóró gatya sajnos. Szeretne bele újakat, de kissé tart a Hertztől a fenti okok miatt. Ebben az árfekvésben van alternatíva? Vagy a fej miatt volt gyér a mélyhangzás és jó az Uno K165? Köszönöm!
-
troll81
addikt
Sziasztok ki mit tenne 18 colos nyomobol egy ground zero gzpa 1. 10000 mellé.?természetesen egy pár kellene db nyomó.
15 colos van itthon nem opció -
Lusu
aktív tag
válasz
M4T4D0R #74302 üzenetére
Már gondolkodtam egy honlap létrehozásán, ahol egyrészt pssound videói fent lennének feliratosan, valamint jónéhány rövid de velős szakirodalmat összepakolni a témával kapcsolatban. Azért röviden, talán így könnyebb lesz utánakeresni is a neten:
DSP magyarul hangprocesszorként ismert, a még alacsony jelű hangot dolgozza fel az első 3 fogalom szerint:
A keresztváltó, leginkább crossoverként ismert, feladata, hogy a hangszórókra csak azt a frekvenciatartományt engedje amit lejátszani képes, illetve amit érdemes ráereszteni. Ezt alul és felüláteresztő szűrőkkel oldja meg, mondjuk egy kifejezetten középtartományú, 5cm-es hangsugárzó az A oszlopon 250Hz-től 3kHz-ig lehet ideális hajtani. (persze ez a tartomány sok dolog függvénye) Crossoverrel 250hz alatti és 3khz feletti hangokat le lehet vágni róla.
Az időkorrekció azért felel, hogy az egyes hangszórókból elinduló hangok egyszerre érjenek a füledhez. Ugyanis egy autóban általában nem megvalósítható, hogy minden hangszóró azonos távolságban legyen, ezért a hozzád közelebb lévőt késleltetni kell, mintha virtuálisan messzebb tolnád, ki az autón kívülre. Megold pár hangkeltési problémát, de ebből hallgatóként leginkább azt veszed észre, hogy nem húz balra a hangkép és már nem a hangszóróból hallod a zenét, hanem előtted terül el (persze ehhez nem csak az időkorrekciónak kell jónak lennie, több más dologgal is összefügg)
Végül a parametrikus EQualizerrel lehet egy kusza frekvenciaátvitelt gatyába rázni. Erre azért van szükség elsősorban, hogy ne legyenek nagy hiányok vagy ami még rosszabb, nagy kiemelések a zenében. Ami miatt autóban hatványozottan szükség van a csatornánkénti EQ-ra, mert a két oldal mindig különböző helyeken emel ki vagy van árok az átvitelben, aminek pedig orvosolatlanul az az egyik jól hallható következménye, hogy jobbra balra képes húzni adott hangszer/énekes hangját, ahogy változik a hangmagassága. (ahogy az időkorr.-nál írtam, többek közt ettől is függ annak sikeressége
) A paraméterezhetőség pedig annyit tesz, hogy nem csak adott frekvencián húzgálhatod a "potmétert" mint a régi mjúzikcentereken 60hz 500hz 2,5khz 5khz 16khz, hanem ahol a mérések alapján épp szükséges. Ha neked 723hz-en van kiemelésed, akkor azt írod be és pontosan ott oldod meg a problémát ahol van, nem csak mellé lősz. A Q értéket már nem is részletezem...
Új hozzászólás Aktív témák
● A topikban TILOS hirdetni!
● Az összefoglaló elolvasása kötelező, a legtöbb kérdésre választ kapsz.
● Az összefoglalóban megtalálható kérdésekre NEM válaszolunk.
- iPhone 16 PRO 128GB black titanium KÁRTYAFÜGGETLEN! Akku 100%! 2025 október 14-ig Apple garancia!
- Geforce GTX950 2GB OC
- Apple Watch SERIES 8 45mm gold GPS + Cellular, STAINLESS STEEL! Akkumlátor 100%!
- Vadonatúj iPhone 13 PRO 128GB alpine green KÁRTYAFÜGGETLEN! 6 hó garancia!
- iPhone 16 128GB ultramarin 1 hónapos! MEDIAMARKT számla, 3 év Apple garancia! Makulátlan! + tok!
- LG 27GN800P - 27" IPS - 2560x1440 - 144 hz 1ms - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDR 10
- Csere-Beszámítás! Kezdő Gamer számítógép. I5 6400 / GTX 1060 3GB / 16GB DDR4 / 250SSD + 1TB HDD
- Samsung Galaxy Tab A8 32GB, Újszerű, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Acer Predator Triton Neo 16 15 notebook - Ultra 9 185H 32GB RAM 2TB SSD RTX 4070 WIN11
- Csere-Beszámítás! KFA2 One Click OC RTX 4080 16GB GDDR6X Videokártya!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest