- Szemérmes szerzet a Gigabyte lefrissebb csúcs-VGA-ja
- Egységesebb USB-s képességeket szeretne a notebookokon a Microsoft
- 3320 MHz-ig skálázódnak az XFX Radeon RX 9060 XT kártyái
- Elegáns és igen kompakt NVIDIA Blackwell VGA-t villantott az MSI
- Szinte megfizethetetlenül magas lesz a TSMC A14-es node-jának ára
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja
- Milyen joysticket vegyek?
- Milyen videókártyát?
- Milyen alaplapot vegyek?
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- TCL LCD és LED TV-k
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Azonnali informatikai kérdések órája
Új hozzászólás Aktív témák
-
HSM
félisten
válasz
schferenc77 #3999 üzenetére
Hát ahogy tudom, nem fog elindulni két 6-pinessel.
Elméletileg nem lenne akadálya, mivel csak +2 föld van a 8-pinesben, de gyakorlatilag nem indul 8-tűs nélkül, gondolom, biztonsági okokból (A 6 tűs 75W specifikáció szerint, a 8 tűsnek viszont 150W-ot kell bírnia)... Amúgy párszáz FT-ért adnak 6-->8 tűs "átalakítót" egy korrektebb PC-boltban...
Nálam mondjuk a sima, nem OC Asus 4890 refin csak 2db 6 tűs dugasz van...
Mondjuk nem tudom, milyen tápod van, de arra figyelj, hogy azért egy 350W-ot legalább tudjon 12V-os ágon... Mert ez már elég csúnya kókányolás, egy natív 6-os dugó 8-asítva, plussz a másik a molexekről....Bár ha elég erős a tápod, és jóminőségűek a kábelei (elég vastagok, nem melegszenek fel a túl nagy áramerősségtől) akkor nem olyan gáz...
Ja, és a zajról... Nem tudom, hogyan sikerült beizzítani, de ha arra a zajra gondolsz, amit áramalá-helyezéskor csinál, utána az elcsendesedik, csak amíg indul, addig pörgeti csutkán a ventit....
-
schferenc77
aktív tag
Na, ez jó hír, de visszatérnék az áramellátásra is: tényleg két kábel kell hozzá? Eggyel próbáltam, nem indul a gép, csak bip-bip-bip...
Csatiból megy az egyik 6 pipnes rámegy, de a 8 lyukasba is csak 6 pinest tudok rakni, mert már nincs. Hozzá adtak ugyan két kábelt, ami 4 pines (igaz csak 3 fémtüske volt benne) molexet alakít át, 6 pines végűre.Szóval nem gáz, hogy 2x6 pines csatival van felkötve, de 2 pin üresen van a kártyán (a 8-asból)?
-
HSM
félisten
válasz
schferenc77 #3997 üzenetére
ATT-vel lehet rendesen szabályozni. [link]
Tudja kezelni automatikusan a profilváltásokat, kell két profil, egy 2D, egy 3D, és mehet is... 2D-ben 160/300Mhz megy nálam, 0,9xxV-on, a 3D meg ahogy tetszik.... Annyi a baja az ATT-nek, hogy csak a kari gyárilag definiált feszültségeiből tudsz válogatni, az egyedileg definiált feszek valamiért ezeken a karikon nem működnek.
Kicsit szokni kell az ATT-t, és nem könnyű rájönni, mit hol, hogyan, hova, de ha egyszer belőtte az ember, nagyon pöpecül végzi a dolgát...Az automatikus ventivezérlés meg elvégzi a többit....
Nálam így üresben full hűvös a kari, és 20%-on (minimum) megy a venti...
-
schferenc77
aktív tag
Sziasztok!
Került a konfigomba egy 4890-es kártya (Sapphire OC verzió), és hát kicsit elakadtam.
Már eleve a kártya beszerelésével: tényleg két tápcsatit kell rádugni, hogy elinduljon? Van hátul rajta egy 6 lábas, meg egy 8 lábas csati, az ok, ha ide két 6 lábasat rakok a táp felől?
Másik: a zaj. Teljesen elborzadtam, hogy milyen hangos, gyakorlatilag csak ezt lehet hallani a gépből mást nem. A CCC-ben lehet normálisan csökkenteni a venti fordulatát? Olvastam jó pár hsz-t mindenhol más volt a progi, leírás. Ami lényeg, normál használat (net, office, win) során a lehető leghalkabb legyen a kártya. Ez a cikk a bios flashről még számomra is érthető, de lehet, hoyg először finomabb módszereket próbálnék, ha ajánlotok rá valamit. -
HSM
félisten
válasz
zippofcy #3994 üzenetére
"DVI csatin viszont sose fog 60hz fölé menni."
Miért ne tudna?Nálam a melóhelyes monitor röhögve megy natív 1280*1024-ben, 75Hz-en... Mondjuk ennyi a max, amit bír, de ezt becsülettel... (Ha többet force-olok rá, akkor is 75Hz-el tolja) De már ez is sokkal jobb, mint az alap 60Hz...
Amúgy full monitorfüggő, hány Hz-et bír DVI-on, asszem az EDID programozásától függ, meg persze a monitor "csipszetétől".
-
zippofcy
senior tag
Minél alacsonyabb a monitor HZ-e annál rosszabb a kikapcsolt Vsyncnél a "képhúzás".
Próbáld feljebb venni 60hznél (ha DVI-on használod egy próba erejéig dugd át DSUB-ba átalakítóval) mondjuk 75hz-re, azt még bírnia kell a TFTnek (bár lehet lejjebb kell venned a felbontást, az enyém pl. a natívjában (1680x1050) csak 60hzet bír, de 1440-ben már 75-öt.
DVI csatin viszont sose fog 60hz fölé menni.Ez akkor hasznos ha online FPSt tolsz aminél ugye 60fps mellett hátrányban vagy, de a "képhúzás" is iszonyatos 60hz mellett.
-
zack
nagyúr
Nem mindegy hogy a menüben mennyi az fps?
Azt sem tudom nálad miért nem megy semmi sem jól.Grid se jó, Crysis se jó...
Nálam meg érdekes módon a GRID is, és a Crysis is folyamatos. Crysis Wars folyamatosabb mint GTX 295-tel.Fogalmam sincs mi lehet a gond, de ez hogy tényleg bármit csinálsz minden rossz, kicsit júzer error feeling.
Lehet a lapod nem szereti a CF-et, vagy a BIOS-ban van valami beállítás ami elkerülte a figyelmedet...passz. Valami nem jó ott. Folyamatosnak kellene hogy legyen minden játék.
Jóval erősebb géped van mint nekem, mégis köhögnek nálad a Radeonok, ami nem normális.Abu-val beszéltél? Ha nem, mindenképpen keresd fel pü-ben.
-
ImI87
őstag
Értem.
Igazából engem a képtörés eléggé idegesít, és ezért szoktam V-Sync-et használni. De akkor lemondok róla, mert ez így tarthatatlan.
Amúgy teljesen igazad van, Warhead-ben teljesen ugyanúgy megy minden, ahogy leírtad.
Viszont V-Sync nélkül észrevettem, hogy mintha kicsit szaggatott lenne a játék. Nem azt mondom h akad, hanem inkább hogy darabos. Ezt láttam Crysis-ban is és GRID-ben is.
Meg a GRID-ben V-Syinc nélkül a menüben dobálja a 200-220 FPS-eket, és a kártya közben keményen dolgozik, ez a hangján is hallható. V-Sync-kel pedig félgázon megy, és csöndben van.
Még mindig azt mondom, hogy NV-vel egyszerűbb volt az élet.
-
TTomax
félisten
Ez nem ATI vagy NV sara... egyszerűen így működik a vsync.Megmondom én ezt mire találták ki..biztosan észrevetted már fps játékokban,hogy ha gyorsan fordulsz akkor "törik a kép" esetleg vízszintes csíkokat látsz... ne ezt lehet javítani ezzel... csakhogy ehhez olyan grafikai beállítást kell használni amivel sosem megy 60fps alá,különben a felére korlátoz és akkor lesz ez a rángató érzés... ha esetleg GTX-el bekapcsolt vsync mellett nem 60 vagy 30 fps-t láttál akkor egyszerűen nem ment a vsync.
És hát sajnos a radeonok nem túl kiegyensúlyozott teljesítménye nem egy előny ilyenkor,ezért írtam hogy noha GTX-el lehet kevesebb az átlag fps,de kisebb a szórás is a minimum és a maximum között...ez van.
Ráadásul ez a Crysison meg aztán bődületesen érezhető... -
ImI87
őstag
Na ezt nem tudtam, de igazad van!
Amikor be volt nyomva, akkor tényleg lement 30-ra. Ezért is írtam korábban, hogy adott helyen V-Sync nélkül 40, V-Sync-kel 30.Hát az én szememben ez egy csúnya nagy fekete poont az ATI-nak.
Ami viszont pirospont, hogy az AA nincs olyan drasztikus hatással a teljesítményre, mint a GTX-szel volt. A Radeon valahogy jobban elviseli a szűrést.Viszont miért van az, hogy NV-vel mindig használtam V-Sync-et, és ott sokszor volt 40-45 FPS-em. NV-re nem vonatkozik ez a felezés?
GRID-ben nincs ilyen gáz, ott V-Syinc nélkül 130-160 FPS-ek vannak, V-Sync-kel meg stabilan tartja a 60-at. (1920x1200, minden max, 8xAA)
-
TTomax
félisten
Hát ez pedig 100%...vagy 30 fps-t kell látnod ,vagy 60-at...ha más számokat látsz nem megy a vsync...
Már persze csak ha 60Hz-es a monitorod... de gondolom igen...
(#3988) zack
Vigyázz mert tréfásak az ati driverek... azt hitted megvan de mégsem... tudod... egész nap mentünk,megérkeztünk,nem ott volt.... -
TTomax
félisten
Ha kevesebb fps-ed van mint a monitorod frissítése,akkor felezi azt... vegyük a te eseted... 60Hz-en frissít a monitorod,ha ráadod a vsyncet akkor 60fps fölé nem enged, a baj akkor van ha nem produkál 60 fps fölött,hanem le-le ugrál... ilyenkor szépen a felére azaz 30fps-re korlátozza a képkockák számát.Ezt most azért veszed észre,mert a radeonok nem nagyon tündöklenek a minimum fps-et illetően... ez van... az NV ezekben a játékokban kiegyensúlyozottabb ... sőt úgy általában is szerintem...és valahogy később is fut platform limitbe...
Szóval kerüld a vsyncet... -
ImI87
őstag
Na egy újabb okosság:
Warhead-ben a V-Sync is betesz az FPS-eknek. Ha be van kapcsolva, akkor 70-75%-ra esik vissza. pl 40 =>30 Ez miért van így, ez valami Radeon sajátosság?(a GTX-eknél semmi ilyet nem tapasztaltam)
Így már tűrhető a dolog, nyílt terepen stabil 40 körül van, házakban meg 60 környékén.
Továbbra is 1920*1200, minden "csúcs", 4xAA
-
zippofcy
senior tag
-
zack
nagyúr
A Crysis Wars anomáliám megszünt. Annyit tettem hogy a memo órajeleket 4200Mhz-ről visszaflesseltem 4000-re. Így most minden jó és stabil. A furi az az, mi köze ennek ahhoz hogy kivettem az egyik kártyát a gépből. Mert előtte ugye minden jó volt. Mi több hónapokat ment 4200Mhz-en a Wars Vista X64 alatt.
Rejtély hogy mi történt.
Mindegy végülis, a lényeg hogy megoldódott.
Az elemcserétől is megoldódott a bios elfelejtős probléma, szóval most nálam minden jó és szép. -
-
HSM
félisten
Volt új windóz a Geforce kiszedése után? Vagy csak kari ki kari be?
Mert lehet ez lesz a gond nálad...
Én most tolom másodszorra a Warhead-et, és egy darab vizuális anomáliám nem volt, leszámítva, hogy a pálya betöltése után közvetlenül 1-2 másodpercig néha átlátszóak az objektumok (amíg be nem töltődnek teljesen), de szerintem ez inkább játékspecifikum, mint VGA...
-
ImI87
őstag
zack és tzsolesz:
Megnéztem a Catalyst-ot a kényszerítéseket:
Én nem állítottam semmit, tehát minden alapon van. A "Standard" és a "MipMap" füleken nem teljesen "Performance"-on volt a csúszka. Most átraktam arra, megnézem, hogy így mit mutat...... A többi fülön mindenhol be van pipálva, hogy az "alkalmazás vezérelje".Akkor azt mondjátok, hogy FRAPS + GPU-Z kombó jó lesz a monitorozásra?
Nem fog kelleni nekem állandóan, csak az elején érdekes, hogy megnézzem hogy dolgoznak a kártyák.
zack #3958: Este lesz időm feltenni a játékokat, és akkor csinálok méréseket. Majd egyeztetünk v.mi adott részt, ahol összehasonlíthatjuk az FPS-eket. Mondjuk mivel mindegyiket most teszem fel, valszeg az eleje lesz.
Jó lenne egy Warhead is, ha nem nagy gond.Ezzel van a legnagyobb gondom, mert tele van artifact-ekkel is.
tzsolesz #3974:
Ha már így mondod, el tudod mondani, hogy melyik csúszkát mire érdemes tenni?Meg ha van még v.mi más beállítás, akkor azt is.
(Évekig NV-s voltam, szal nem nagyon ismerem a Catalyst-et......
)
-
tzsolesz
nagyúr
Hát ez jó. Visszatérve a témához, a catalyst tud anomáliákat okozni, ha valaki nem ért hozzá, és valamelyik csúszkát nem úgy állítja be ahogyan azt kell.
Én amúgy nem szoktam babrálni, csak amikor régebbi játékon tolom, és nincs megfelelő beállítás a menüjében, amire egyébként szükségem lenne. Meg az avivo részt használom, és a display controll-t.
-
HSM
félisten
Az biza csinál hibákat 4890-eken... Nálam konkrétan ha nem veszem vissza a kari feszét 1,25V-ra, akkor le is fagy másodpercek alatt (feket képernyő, valszeg a kari VRM-je kapcsol le a túl nagy áramfelvétel miatt)... Mondjuk mindennapos használat szempontjából az a teszt teljesen irreleváns, mert gyakorlatilag folyamatosan mintavételez a progi, köze nincs a "normális" használathoz... Mondjuk az error-ozás már érdekesebb, mert nálam visszavett fesszel viszont nincs se error, se semmi gond....
850/975Mhz-en is csinálja nálad?
-
Landon
addikt
Zack@ Te használsz OCCT-t?
Amennyiben igen és egy 5 perc erejéig vissza tudod rakni az OC-s kártyáid órajeleit alapra (901/1000 gondolom nálad is ez az alap az MSI-vel) akkor tudnál futtatni egy 5 perc GPU OCCT-t rajta h nálad is dobál e ki error-okat?
-
Taifa Díaz
őstag
Mindhárom mellett szól valami, neked már csak el kell döntened, melyik fontos számodra ezekből
Sapphire: kicsit olcsóbb, mint a többi; MSI: tuning-barát, hacsak nem a legalját fogod ki
; végül Asus: vga kategóriában még mindig a legmegbízhatóbb, legtartósabb megoldásokat kínálja, tapasztalatom szerint legalábbis...
-
stamy1
csendes tag
Tehát akkor szerintetek Sapphire ; MSI ; vagy Asus HD4890 legyen?
-
stamy1
csendes tag
válasz
Digitalis #3964 üzenetére
Behalt rajta a gyári ventillátor
alig forgott és nagyon erős csapágyzaja volt valszeg valami történt a ventillátor csapágyával , és 12 napos volt a kártya, és ezért küldtem vissza gariba mivel még elég új volt és nem akartam szétszedni és házi monyákolt hűtőt alkalmazni
(vízhűtésre meg jelenleg nincs pénzem)
-
4890 Crossfire tulajokhoz lenne egy kérdésem:
Crysis Warhead maxon, hogy megy?
Előre is köszi -
stamy1
csendes tag
Hello!
Sapphire HD4890-emet garanciázatatom és lehetőségem van másik típust választani (ipon.hu) és ez ügyben lenne kérdésem hogy milyen típust válasszak , vagy ne válasszak esetleg maradjon sapphire?
Én személy szerint vagy MSI HD4890 OC-re gondoltam vagy ASUS HD4890-re.(más típus is szóbajöhet)
Szerintetek? -
törölt tag
Hová lett Beo
-
zack
nagyúr
válasz
tzsolesz #3951 üzenetére
Ne aggódjatok! Beo szelleme továbbra is itt van a topikban, és segít mindenkinek akinek tud tudat alatt!!
Imi:
Így is van! Only Fraps!!
Ezek a háttérben futó progik, főleg a megmókolt riva (mivel hivatalosan nincs olyan verzió ami támogatná a 4890-et), csak bajt okozhatnak. Ha hőfokokra vagy kíváncsi indítsd el a legújabb GPU-Z-t menj rá a sensors fülre. Ott mindent megtalálsz, ami a VGA-val kapcsolatos érték. Ha hagyod a háttérben futni játék alatt, akkor miután kilépsz, csekkolhatod a full 3D értékeket a show highest reading megnyomásával. Jah és igen! tzsolesz jól mondja! Ne eröltess semmi a driverből! Tedd egyelőre performance-re a csúszkát, és mást ne állíts el. Így nézegesd és teszteld először. Kényszerítéssel nekem is voltak furcsaságok, artifact-ek, pedig csak az AF-et kényszerítettem.
Nem lesz ott gond, meglátod! Az első pár nap zűrösebb, de utána ha rájössz az apróságokra, minden jó lesz meglátod.
-
zack
nagyúr
Felteheted a STALKER CS-t is. Vagy már írtam pü-ben, hogy esetleg a GRID-et. Ezeket össze tudjuk hasonlítani gyorsba is. Warhead-et fel kéne pattintanom. De persze ha ezt szeretnéd inkább akkor felteszem.
8xAA-val sztem tök normális az az fps...de majd meglátjuk. Felteszem inkább, kíváncsi vagyok a pár hónappal ezelőtti eredményeimhez képest hogy megy mostanában a Warhead.(#3938) ImI87
Nálam is 1,18V kap idle. Ez tök normális érték.
bim
A Cata monitorozza hogy megy e a CF vagy sem. Kiteszi a logót ha megy, és elveszi ha pedig nem. ATi tálca ikon - HD 4800 Series - CrossFire X settings - Show CrossFire status Icon.
-
HSM
félisten
Hát ebben nincs teljesen igazad.... Nálam ATT-vel van szabályozva a 2D, -40W-ot (!!!! 40W !!!) jelent, ha a gyári 240Mhz/975Mhz-et ATT-vel leszabályzom 160Mhz/300Mhz-re és 0,925V-ra..... És azért nagyon nem mindegy, hogy pl. netezés, msn meg hasonlók közben 145W-ot eszik a gépem, nem pedig 185W-ot....
Mert akárhogy nézem, nálam többet van valamilyen 2D-s tevékenység a gépen, mint játék, és szerintem ezzel még sokan mások is így vannak....
Amúgy arn már hónapok óta így használja minden gond nélkül [link], és nálam se volt még belőle gond az elmúlt 2-3 hétben....
Hűvösebb is az egész, nincs is csontra visszavéve, mitől menne tönkre?
Amúgy nálam jól müxik az ATT (most nem tudom melyik verzsön) mind Vista64, mind XP32 alatt.... Mondjuk kézzel nem tudok tetszőleges feszültséget definiálni, mert nem veszi tudomásul, de a gyári értékek között szépen lehet kapcsolgatni.... A 3D nálam általában 750/900Mhz, 1,1875V-on... Halk, hűvös, és kellően gyors, ha meg nagyon muszáj, visszarakom alapra.....
És még egy árva fagyást nem okozott ez az egész móka.....
Ja, és a kérdésedre a válasz: azért nem raktak bele hatékonyabb 2D energiamenedzsmentet, mert a GDDR5-ös memóriánál "villan" egy picit a kép, mikor órajelet vált. (Újra kell kalibrálnia a memóriakapcsolatot az új órajelhez.) Márpedig automatán, ATT nélkül egy weblapon való scrollozás is pl. Vistán ide-oda kapcsolgatja a 2D-3D órajeleket. Gondolj bele, mit szólna az egyszeri júzer, ha össze-vissza villogna a kép netezés közben? Könnyen belátható, hogy ez nem egy vállalható kompromisszum. Viszont ha csak pl egy játék indításánál villan egy picit a kép, aztán mégegyszer, mikor kilépsz, azt észre se venni...
De erre az Ati rendszere nem képes automatikusan, ehhez már külön szoftver kell, ami felülvezérli a powerplay működését.... És ezért jó, hogy van nekünk Ati Tray Tools-unk...
(#3921) Henker2:
Próbáld a legfrisebb ATT-t: [link]
Jobb ötetem most nincs, nem tudom, nálad mi okozhatja a problémát, de nem zárnám ki, hogy a Win7 keze is benne lehet a dologban.... -
EOD
csendes tag
válasz
Digitalis #3952 üzenetére
Úgy néz ki, hogy van valami szériahiba a kártyánál, visszahívtak egy sorozatot. Haza kell mennem, hogy leellenőriznem a számát, aztán majd meglátjuk...
OK, for users experiencing the cold boot issue with the following card - HD4890 Vapor-X with the following SKU/PN numbers (SKU#11150-05 // P/N:288-1E115-020SA), please contact your retailer and get it RMA'd ...
-
Digitalis
senior tag
Sapphire Radeon HD 4890 -- 65W / 270W .. 5.4A / 22.5A
Sapphire Radeon HD 4890 Toxic -- 65W / 320W .. 5.4A / 26.6AMaybe the PSU just needs the caps charged for a bit from a cold boot, so after a few reboots it's OK for the rest of the time .. when you switch off and the caps discharge it goes through the same cycle .. dunno. Sounds like that's what's happening to me .. but as always, I could be wrong and it's something else.
-
tzsolesz
nagyúr
Új OS-t tegyél föl, ha még nem volt.
Jah, és nézd már meg ezeket az értékeket fraps-al is. Úgy, hogy semmilyen progi nem fut a háttérben, csak a fraps.
1920x1080-ban 4XAA-val a 4890 Cf-nek, elvileg jobban kellene szerepelnie, mint egy GTX295-nek. Már ha hihetünk a tapasztalt júzereknek.
-
Sziasztok!
Úgydöntöttem hogy mégis a 4890Cf mellett döntök
A kérdésem:
Ugye a 4890 kevesebbet fogyaszt mint a 4870?
Vagy max egy szinten, mert 2db 4870et elbír egy Chieftec 550W-os táp
Akkor a 2db 4890et is elbírja igaz?
Üdv -
ImI87
őstag
Újabb fejlemény:
Csak akkor nem mennek rendesen a GPU-k, ha a háttérben v.milyen monitorozó progi dolgozik. Ha önmagában fut a Riva, az még nem gond, de ha a Statistic Server is be van kapcsolva, akkor csak félgázon mennek a kártyák. Ugyanez a helyzet ATT-vel is.Ki érti ezt?
-
ImI87
őstag
Igen, feltettem az új a 9.8-at.
Nem lehet, hogy valami catalyst beállítás miatt van?
Van ott csomó minden, bár én nem nyúltam semmihez, csak órajeleket állítottam.
Mégv.mi:
Nálad idle mennyire veszi vissza a feszt? Valakinél mintha lett volna 1,05V. Vagy rosszul tudom? Nálam mindkét kari 1,19V-ot kap idle. -
strebacom
senior tag
válasz
Petya2900XT #3930 üzenetére
Szinte semmit nem változott, max 3fps-t esett, ugyanazon a mappon...
Lövések:
Kép1
Kép2
Kép3
Kép4Viszont 8*AA-val már a 20fps-t nyaldossa erösen alul és felül is...
A 9.7 driverrel rosszabb volt, most a 9.8 van fenn...csak csináltak ezzel valamit és nem csak CF-ben...IMI87: Nekem is volt ilyen probléma a GTX295-el, de csak a Crysis alatt...
hmm..érdekes... -
ImI87
őstag
Amúgy kikapcsolva megszűnik a gond, de ígyis elég szar FPS-ek vannak.
Crysis WARHEAD 1920*1200, minden csúcs, 8xAA
Olyan 26 és 40 között ugrál akciótól függően.
Tudom, hogy ez elég dúrva beállítás, de nem kéne jobbnak lennie?Akinek van CF-je és fent van ez a game az légyszi próbálja már ki, össze-hasonlításképpen!
Vagy mondjatok pár játékot, ami fent van nálatok, és akkor én is felrakom.
-
ImI87
őstag
Egy érdekes dolog:
Ma sokmindent kipróbáltam a CF-fel, és eleinte nem értettem, hogy bizonyos játékokban miért nem megy rendesen, mivel mindkét kártya csak félgázon dolgozott. Ez igaz volt Crysis-re, és a Vantage is ugyanilyen volt.
Nem értem miért, de ha a RivaTuner fut a háttérben, akkor van ez. Ha ki van kapcsolva, akkor minden OK lesz.A Riva Tuner nekem monitorozásra kellene, mert nagyon hasznos az OSD funkció.Van valakinek ötlete, hogy hogy lehetne megoldani ezt a problémát?
-
gandalf
aktív tag
nálam ugyan ez történik egy asus striker II lapban, azzal a különbséggel, hogy el sem indul a kártya..hasonló trükközéssel egy amd lapban igel, illetve annyi módósitással, hogy a tápból ki kell venni a madzagot
miután kikapcsoltam a gépet és akkor az esetek nagy többségében ha visszadugom elindul...
-
EOD
csendes tag
Sziasztok!
Új vagyok a fórumon, lehet, hogy nem a megfelelő topicba teszem, de próba-szerencse
A napokban vettem egy Sapphire HD4890 Vapor-X kártyát, ami egy szintén új Asus P5Q alaplapba került. Van egy kis gond a kártyával (vagy az alaplappal):
Bekapcsoláskor a kártya hűtője max. fordulaton felpörög és az alaplap a "No VGA detected" jelzést adja. Pár ki-be kapcsolás után gond nélkül elindul és hibátlanul működik. Szerintetek mi baja lehet?
Config:
ASUS P5Q
Intel E6750 2.66Ghz
4x1Gb Kingmax DDR-2 1066Mhz
Sapphire HD4890 Vapor-X 1GbMinden jó tanácsot szívesen fogadok
Köszi előre is!
-
strebacom
senior tag
-
zack
nagyúr
válasz
Henker2 #3921 üzenetére
Ez a 2D energiatakarékosság egy bullshit.
Nem értem, ha valami jó, azt miért kell elkúrni.Aztán utána jön a sírás, hogy a gari meg 1 hónap...
Egyszer már kitárgyaltuk. Nem hülyék dolgoznak az ATi-nál, nem tudom miért gondolja mindenki ezt.Ha meg lehetett volna oldani kissebb fesszel, kissebb órajellel a 2D-s beállításokat, megtették volna, hiszen nekik is ez az érdekük, hogy minnél kevesebbet fogyasszon. De valamiért megálltak 2D-ben 240Mhz/1.053V-nél. Szted ez véletlen??
A 2D órajelekhez egyébként se szokás hozzányúlni, aki pedig ezen próbál spórolni havi 20-40ft-ot az építsen magának napelemes számítógépet, vagy ne vegyen gamer VGA-t.
A full 3D órajelek már más tészta. Ezeket lehet módosítani amennyire igény van rá.
De én majdnem biztos vagyok benne, hogy hosszú távon nem tesz jót az élettartamnak a túl kevés fesz ill. a kevesebb fesz és Mhz a gyár által megadottnál. -
Henker2
addikt
Üdv! Láttam a 4890-es LOGOUT-ot, ahol az energiatakarékosság van a középpontban!
Én is kipróbáltam! Egy ASUS 4890-em van, alap órajelekkel. A 2D-s beállitásra GPU-nak 200 a MEMO-nak 300MHz-et adtam. 0,923V-os feszültséggel.
Eddig minden OK!
De amikor beállitom a 3D-s értékeket, érdekes módon a GPU-t az ATI Tray 240MHz-nek, még a memot, rendesen 1950MHz-nek látja.
Megnéztem GPU-Z-vel és a rendes /alap/ 850/975-ös értékeket mutatja.
Tehát!
2D energiatakarékos, és a 3D /órajelek alapon 1,053V fesz adva/.
Ezeket elmentettem külön profilba.
Beállitottam, az automata túlhajtásnál, hogy a 2D-nél és 3D-nél mit használjon.Erre fel 2D sem tökéletes, mert 200-on marad a GPU,de a MEMO 600-on megy
Ezt nem értem
Mondom játék indit: Race Driver GRID, és semmi! Fekete képernyő! Bármilyen játékot akarok inditani, mindenhol ezt kapom.
Szerintetek ezek miért lehetnek?
És érdekes mert a Tray Tools-ban a Túlhajtásnál, amikor a MEMO-nak adok 300MHz-et, alkalmaz után 600-ra ugrik, de viszont GPU-Z szerint mégis 300MHz-es órajele van.Ti milyen oprendszert használtok?
Én Win 7-et. Közrejátszhat a Win7 az előbb leirt problémákban?
Köszi a válaszokat -
zack
nagyúr
Ha nem csúcs CF rendszert veszel akkor 1680-ban se lesz CPU limited. Simán lehet VGA limites jó pár játék max. részletességgel, esetleg szűréssel. Pl. 4850 Cf rendszerrel... 4890 CF egyértelműen 1920-tól lesz kifizetődő, 2560-ban pedig mindegyik 2 GPU-s rendszer lemarad mint a borravaló. Csak az a fránya 30 col..tooo much money.
Mert már rég 30 colon nyomnám a Crysis Wars-ot.... -
zack
nagyúr
"még az AMD mérnökeit is meglepnéd..."
Ezt azért nem hiszem...ők is tudják amit én.
Eleve volt összehasonlító teszt is... CF vs. SLI. Ott sem jött ki más tudtommal. Szerintem ez a 90% CF skálázódás csak neked újdonság, nekem tök alap ill. gondolom még sokaknak.
De tényleg kérdezd meg Abu-t mert ő jobban tudja ezeket a dolgokat, azt is miért skálázódik jobban a CF az SLI-nél.Mindenki:
Igen, igen...ez nem flame. Haverok vagyunk. -
zuchy
őstag
válasz
killer1203 #3916 üzenetére
Döntsd el te. Ha jövőben váltani fogsz nagyobb monitorra, akkor leszükséged lesz az 1 gigára. Ha nem az 512 is elég.
Azt OFF vége...
-
zuchy
őstag
válasz
killer1203 #3913 üzenetére
Oda nem igazán eget verően fontos. A több memória nagyobb felbontáshoz kell. De ha esetleg váltasz nagyobb monitorra, akkor már 1680-ba is jól jöhet.
Ha nem kerül sokkal többe az egy gigás, akkor azt kell választani. -
zolisx4
őstag
sziasztok
nekem is van egy 4850x2 es hát azt irjátok hogy nagyon hangos ez nem teljesen igy van valóbam mikor játszol akkor szabályozza a ventiket de nekem a szőrös fánk alatt sem megy 75 fok fölé.a 4980 xfx em ,sokkal hangosabb és az felmegy 88 fok ra is -
t.imi
addikt
válasz
Henker2 #3856 üzenetére
Gonolom a www.asus.com oldalon a downloads meüpont alatt találsz a karihoz cumókat.
Más buherálta már valaki a biost, hogy ne 240/975 legyen az alap 2d-s órajel, hanem pl 200/200 0.976V-on?
ATT-vel is meg lehet csinálni, de vista alatt nem műxik az az órajel, ami xp alatt igen
RBE 121-el próbáltam, de nagy fekete képernyő fogad flashelés és restart után -
bim
veterán
válasz
tzsolesz #3906 üzenetére
1600x1200-ban.
Leszarom a teszteket... Az 512-es 70-es tele volt mikroakadásokal amit a teszt az életben nem mutat ki csak érzed...Pl. crysis és necrovision. Ezeknél nem kicsit volt érezhető a javulás. Arról nem is beszélve hogy cry-nál még egy 2x élsimit is meg lehet kockáztatni DX9. natural nod mellett és nem fog akadozni...DX10 minden high mellett játszható csak nálam. -
tzsolesz
nagyúr
Nincs összehasonlítási alapom, ezért megkérdezném, hogy milyen felbontásokon látszik a különbség. Már 1680x1050-ben is? Illetve van egy pár teszt, ahol csak nagyon kevés játékban szerepelt jobban az 1Gb-os 4850 az 512-es társával szemben, ez annak az oka talán, hogy a minimum fps-ekben kell keresni a megoldást? Vagy fps-től függetlenül zökkenőmentesebben megy az 1Gb-os kari, mint az 512Mb-os?
Én sem mertem 512mb-os 4850-et venni, biztosra akartam menni, bár tudom, hogy ez nem egy 4870, d még is érdekelne a tapasztalatod.
(#3907) Henker2 Milyen progikra gondolsz? Tuningolni szeretnél? Ha igen, akkor Rivatuner, Ati Tray Tools, vagy AMD GPU Clock Tools-al menni fog. -
bim
veterán
Kíváncsi vagyok mire jutsz..
Érdekes hogy mindig kialakul egy csinos kis flém itt...TTomax: Igazából értem is meg nem is az álláspontodat. Tudtad hogy az 512mega vram kevés lesz és mégis megvetted az X2.-t. Én 512-es 4870-ről váltottam 1 gigás 70-re és ég és földa két kártya. Fogalmazunk úgy hogy többet nem veszek 1 giga Vram alatti kártyát. Aki azt állítja hogy elég mindenre az 512 az még nem játszott gigással.
-
TTomax
félisten
Köszöni a szuper 280GTX,nagyon szépen viszi a Riddicket 1920-ban,még te is elcsodálkoznál....
Szóval akkor azt mondod aki full HD-ban nyomja annak csak ez a két választása van?A 4870X2?A 2G-s 4850X2?...
Egyébként nem 1680-ban tolom... és azért variálok hogy képet kapjak,meg mert ez a hobbim,van aki söralátétet van aki gyufaskatulyát.....Ja és igen a GTX280-at szó nélkül cserélték.Azt használom éppen...
Nem fogok 1920-ra váltani,mert már nem nagyon játszok...ha igen akkor is UT2004,Quake,ETQW,vagy CoD2,esetleg GTA4..
90% alatt nem megy a CF-ed?Az valami nagyon csodálatos teljesítmény,szerintem még az AMD mérnökeit is meglepnéd...
Elnézést a topictol a kis introért,amúgy haverok vagyunk ... -
zack
nagyúr
Nincs min elgondolkodjam...
Próbáld ki a szuper 280-as kártyádat 1920x1200-ban full-full-ban Riddick, vagy Crysis alatt...nah látod. Ezért jó a 4890 CF. Mert kompromisszum mentes játékhoz full HD-ben jelenleg csak és kizárólag a 4890 CF és a GTX 295 jó.
Bár ahogy tudom te 1680-ban tolod...ezért sem értem miért variáltál ennyit. Bevált a 280? Be. Szó nélkül gariba cseréltetned kellett volna, ergo kérned egy másik 280-at. 1680-ban sok VGA választási lehetőség van, és ha bevált a 280, azt kellett volna újból venned.
Majd ha váltasz 1920x1200-ra majd ott lehet vakargatni a kobakot, mivel lehet elérni a kompromisszum mentes játékélményt.
A skálázódást már néztem....90% alatt sehol sem volt ahol ment a CF. -
TTomax
félisten
Nem,nem volt nagy csalódás...tévedsz...egy 512-es 4870 áráért vettem.... söt,raktam mellé mégegyet.Sajnos ez akkor is kevés volt hogy 1280-ban utolérje a GTX280-at... 1280-ban...
Nem kell Abu-t megkérdezni,magad is láthatod hogy nincs annyi ha kikapcsolod a CF-et... ne azt nézd mennyire van leterhelve a GPU,hanem azt hogy egy illetve két radeonnal mennyi fps-t kapsz..lehet itt-ott el fogsz majd gondolkodni...
Új hozzászólás Aktív témák
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Vicces képek
- Gurulunk, WAZE?!
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja
- Kötelező újdonság kerül a telefonok dobozába e hónaptól
- Milyen joysticket vegyek?
- További aktív témák...
- AKCIÓ! PC Specialist Recoil VIII 17 notebook - i9 14900HX 16GB RAM 2TB SSD RTX 4060 8GB WIN11
- Újszerű Lenovo Yoga 7 - 14" 2.8K OLED Érintő - i5-1240P - 16GB - 512GB - Win11 - 1 év garancia - HUN
- Bomba ár! HP EliteBook 830 G5 - i5-8G I 8GB I 256GB SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- LG 25GR75FG - E-Sport Monitor - FHD 360Hz 1ms - NVIDIA Reflex + G-sync - AMD FreeSync - HDR 400
- AKCIÓ! Asus ZenBook Pro UX7602ZM OLED notebook - i9 12900H 32GB RAM 1TB SSD RTX 3060 6GB WIN
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest