Hirdetés
- Kína bekérette az NVIDIA-t, de szerintük nincs hátsó kapu a chipekben
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- 4 billió dollárt ér a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-cégek
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Milyen egeret válasszak?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- ZIDOO médialejátszók
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- Azonnali fotós kérdések órája
- Milyen videókártyát?
- TCL LCD és LED TV-k
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Aktív témák
-
SystemRoot
őstag
válasz
EZoli752 #38398 üzenetére
jah műxenie kell, de sztem tré a minősége úgy a hangnak bár nem értek hozzá.
(#38397) Dargor110
A kártyán lévő kódszám alapján elméletileg azonosítani lehet.
A memórichipek felirata is elárulja a méretüket.Ezek az infó progik meg állandóan elvultak és bugosak, ne higyj nekik.
-
SystemRoot
őstag
válasz
szasanyi #38395 üzenetére
Egy erős urban legend hogy az ATInak a képe szebb, amit láttál az nyilvánvalóan a más driver beállítástól van. Ugyanis más értékeket használ nV és ATI. Pl játékoknál is nV alapból csak Highra teszi a textrire fileringet nem pedig maxre, míg ATInál ugyanez alapból maxon. Más difik is vannak egyébként tudtommal.
Ha valós lenne ilyen difi, akkor azt minden tesztben ott virítana, de nem valós, és nem látni semmi különbséget azonos dolgokról ATI/nV képeken.
szerk:
(#38394) Milka 78
Nem csak a vga-kra jellemző manapság a "fogyó eszköz" státusz. Hanem kb mindenre. Nekem alaplalpjaim is hullanak mint a cukor, meg mindenféle bajuk van, pedig mindig a drága fajtákat veszem meg, és csak a legismertebb gyártóktól (Asus, Giga). Mégis pusztulnak.
Sztem ennek annyi a közgazdasági magyarázata hogy olcsóbb nekik tömeggyártásban nyomatni a dolgot ész nélkül, kevés odafigyeléssel, mert bár így több a hibás darab, de mivel azokat szépen cserélik neked egy másikra ami ömlik a gyártósorrol, ezért összességében olcsóbban jönnek ki mintha nagyon precíz munkába pénzt fektetnének és nem kéne annyit cserélniük.
Üdv
-
EZoli752
tag
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem:
Ezek a kártyák átviszik a hangot, ha olyat veszek, hogy van rajta rendes HDMI?
Köszi! Csáó! -
Dargor110
csendes tag
Üdv!
Segítség kéne. Ma hoztam haza a gépem, egy asus eah4870 et vettem bele 512mb-osat.A probléma az hogy a kari a gép hátulján egyáltalán nem hasonlít. 1gb-os 512mb helyett. Az everest azon kívül hogy eah4870series nemtud mondani semmit. Asus oldalán a karit kép/tudás alapján nem találtam. És a canyourunit.com szerint 4,1 helyett csak 3,0 ás pixel és vertex van benne.
Lehet ez? -
szasanyi
félisten
válasz
SystemRoot #38377 üzenetére
Igen, én is találkoztam sok ilyennel. Ezért cseréltem 9800GT-re... no meg azért, mert a HD4850-et baromi jól eladtam.
És el kell ismernem, hogy a HD4850 képe egyértelműen szebb, mint az nVidia 9xxx kártyáié. Ezzel a közvetlen kártyacsere után szembesültem, ami akkor igen nyilvánvaló volt. És ezek miatt újból vettem egyet, no meg azért a teljesítményért ami itt is jól látható. És ez nem tuning eredmény, minden a gyári órajeleken megy. Persze ez nem mérvadó, meg nem is teszttel játszik az ember, de mégis csak mutatja a kártya képességeit. Mostantól megint bizakodom, hogy gyorsan megtanulnak ATI drivert írni, és ez játékok alatt is probléma mentes lesz. A 9xxx kártyákkal és drivereikkel ugyanis semmilyen gondom nem volt.
Az előző kártyám a 8.11 és az azt megelőző driverekkel állandó CCC hibát generált Vista alatt, legtöbbször a rendszer indítása után közvetlenül. Ilyen most nincs, kvázi javult a driver. Remélhetőleg ez a tendencia megmarad. -
Milka 78
nagyúr
válasz
SystemRoot #38370 üzenetére
Most jelen pillanatban még teszt alatt van egy másik gépben.Ha ott is lekapcsol a gép akkor megy a sűlyesztőbe
Nem akarok kardot törni a széria felett,de eléggé problémás darabok.A teljesítménnyel nincs baj csak azt teljesíteni is kéne.Igaz 3 hónapja a zsír új 9600GT is bepusztult,szóval az NV-nél is van baj rendesen.Úgy látom,hogy a nagy harcnak mi isszuk meg a levét.
De az tuti,hogy meg vagyok átkozva a videókártyákkal.elösször 9600gt.Bepusztult.Majd ráfizettem és 4850.Bepusztult.Na most akkor mit is vegyek???Ettől eltekintve nagyon jó kis kártya ez csak ténnyleg nagy a szórás a szériában.Persze az is igaz,hogy iszonyatos mennyiséget adtak el belőle...mindegy.A poén kedvéért megnézem a toxicot...hátha.
-
szasanyi
félisten
Látom, továbbra is okosnak hiszed magad, de HD4850-ed azóta sem volt. Kártya és driver függő, hogy van-e gond vele, vagy nincs. A HD3xxx széria az nem HD4xxx széria, de gondolom ennyit legalább sejtesz. És most azért van ATI kártyám (is, mert közben a fiam gépén ott van a 9800GT) mert ez a 8.12 driverrel nem csinál olyat, mint az előző. Amikor persze még nem is volt 8.11
Ráadásul igen jó áron tudtam megvenni, ami megint nem hátrány. És nem telepítési probléma okozta a gondjaimat. Amik - mint említettem - most nincsenek is, pedig uo. oprendszert és telepítési módszert használok mint akkor. Úgyhogy megkérlek: ne célozgass semmire velem kapcsolatban, és akadj le rólam. Köszönöm.
-
katt777
félisten
válasz
arsenlupin #38384 üzenetére
De. Te is pont azt mondod, hogy kell a hűtés a VRM-ekre. Én egy szót nem szóltam külön hűtőről.
lsc: Hát, mindenkinek joga, hogy hülye legyen. Amikor nekem új volt az ATI, a topicjában kérdezősködtem róla, driverekről meg azóta nyilatkozom, hogy használom őket. Mivel a 8.12-est nem tudtam kipróbálni, arról nem is szólok. De gyakorlott ATI-sként tudom, hogyan kell jól telepíteni a drivert, így azt is, mikor hibás.
-
Buldozer99
senior tag
válasz
SystemRoot #38389 üzenetére
köszi
-
SystemRoot
őstag
válasz
Buldozer99 #38388 üzenetére
fújjon.
-
Buldozer99
senior tag
válasz
arsenlupin #38354 üzenetére
Még 1 kérdés a 2 venti szívjon vagy pedig fújjon?
-
lsc
nagyúr
válasz
katt777 #38383 üzenetére
Azt honnan tudom meg hogy a driver jól lett telepítve ? Ha nem akkor még egy esetleg jó is sz@rul működik . Erre legjobb példa a mostani nv-ről áttértek fanyalgása, miután belejönnek nekik is jól megy . A legjobb példa egy nemrég még vérmesen 4xxx kártya ellenes fórumtag " megtérése " /egy hónapig használt 4850-et és ezzel a "tapasztalattal" mindenkit lebeszélt a kártyáról /, jól működés után összekutyult mindent kiderítette hogy a kártya és az ati tehet mindenről, miután összeszedtem a hsz-eit amiből kiderült hogy ki a hunyó azóta nem válaszolt, ha jól láttam most megint 4850-et vett .
-
CimbiX
aktív tag
Na a nagy karacsonyi hangulatban ugy döntöttem, hogy meglepem magamat egy uj hütessel a 4850-re, mert nagyon irrital mar a hangja, ha 3D-ben van...
A legproblemamentesebben a Scythe Musashi-t lehet ra felpakolni, ugy olvastam a neten, mar csak egyvalami hianyzik: egy szep video, amin gyönyörüen nyomon lehet követni, hogy pontosan hogyan is kell lecserelni a hütest (videokarin meg nem csinaltam). A gugli igy hirtelen nem volt a "baratom", van valakinek linkje? -
arsenlupin
aktív tag
válasz
katt777 #38360 üzenetére
Nem!
Elég neki a gyári hűtőborda ami a VRM-ket is hűti, valamint a gpu-ra az AC-S1 + 2db 12 cm venti. A 2db 12 cm venti sokkal több levegőt tol a bordára mint a gyári venti...........
Amennyiben a gyári venti letudja hűteni a bordát s vele együtt a VRM-ket is akkor a két nagy venti ezt röhögve megteszi! Ergo, nem kell külön hűtő a VRM-ekre! -
katt777
félisten
Azokra a véleményére adhatnál, akik kipróbálják az új drivereket és az új játékokat. Ha régi drivert használsz, és nem telepítesz újabb játékot, nyilvánvalóan kevés az esélyed bug-ba futni. Én is amondó vagyok, hogy nem kell mindig drivert frissíteni, csak az a gáz, hogy amikor kijön egy új játék, akkor ált. "pedig deee".
-
lsc
nagyúr
válasz
SystemRoot #38381 üzenetére
Azért kérdeztem mert több mint öt éve csak atit használok, de bugokba nem futottam bele, igaz nem is mindig teszem fel a legújabb catalystet . Az is igaz hogy mostanában nem sok játék fordul meg a vinyómon . "Az én véleményem az hogy olyan hogy jól működő driver a mai viszonylatban nincs, csak elviselhetően rossz." Ezzel viszont egyetértek .
-
SystemRoot
őstag
"Ezeket a bugokat tapasztalatból írod, vagy csak a topicban olvastad ?"
Rengeteg ATI kártyám volt, több mint nV. Olyan 5évre visszamenőleg emlékszem az ATI dolgaira. Az előtt még nem foglalkoztatott a téma. Vannak tapasztalataim ne aggódj.Az én véleményem az hogy olyan hogy jól működő driver a mai viszonylatban nincs, csak elviselhetően rossz.
Szerencsére engem kevésbé zavar, mert irdatlan keveset játszok mostanság és azt is kvázi régi játékkal.
Egyébként a legtöbb új játék jelentősen profitál az új driverekből, hiszen lényegében ezen dolgoznak, tehát ha játszogatsz akkor kvázi muszáj drivert frissítened.nV oldal is legalább ennyire cifra. Bár a mostani drivereikkel nincs bajom(most nV-m van épp) De volt egy driverük amit sosem felejtek el még a 6800GT-s időkből. Hivatalos whql certified driver volt, kb 1,5 hónapig csak az volt kint a honlapon és hibásan játszott le videókat.
Ilyen zöld trutyi fátyol volt a videólejátszáson, bármilyen progival csináltad.
Egyszerűen nem akartam elhinni, néztem a netet és másoknak is csinálta... Hát ott én egy életre kiábrándultam a driver fejlesztők képességeiből.
-
SystemRoot
őstag
válasz
Osynho #38374 üzenetére
A márka szimpátia amit te magad árulsz el, épp elég az elfogultság bizonyos szintjéhez.
"Az, hogy egy gyártó nagy hírveréssel, extra minőségű termékekkel előnyre próbál szert tenni rögtön egy hardver megjelenése után egy ilyen telített piacon, teljesen hétköznapi dolog."
Hát a példa amit mondok azért annyira nem hétköznapi. Milyen más márkák csináltak ilyen hazugság kampányt még? Elég sok cég van a piacon, szal legalább 10 nevet szeretnék látni ha ez általános.
Ráadásul a hazugságuk szinte le sem tagadható. ÉN magam a saját szememmel láttam hogy a Sapphire saját maga az X800GTO2-t 16pipelineal hirdette. Aztán a ráncfelvarrott verzió már 12-t tartalmazott és a 4dik quad azokon szépen el is volt vágva.(mivel már az olcsóbb XL gput használta)
2900Pro-ból amikor már CSAK 256bites volt forgalomban még itthon is, a Sapphire oldalán még sokáig 512bitesként volt feltüntetve.Az hogy a Sapphire miért nem adta ki rögtön az új verziót, hát ha közgázt tanulsz akkor tudnod kéne a választ.(mellesleg én is azt tanulok)
Amíg a konkurenciák nem adnak ki variáns megoldást, addig teljesen versenyképes az ő nulla fejlesztésbefektetéssel gyártott ref kártyájuk. Amikor már tudják hogy lassan a piacon jönnek/vannak jobbfajta/más variáns modellek, akkor ők is kénytelenek alkotni valami újat."Sztem egyszerűen mostanra derült ki, h kell egy ébkézláb hűtési megoldás és egy olcsóbb (nem feltétlenül rosszabb) NYÁK-kal olcsóbban adhatják a kareszt, ill nagyobb profitot érhetnek el."
Sztem azért annyira nem hülyék, hogy ezt a hűde-nagyon-nagyon bonyolult összefüggést ne tudták volna előre.
-
lsc
nagyúr
válasz
SystemRoot #38377 üzenetére
Ezeket a bugokat tapasztalatból írod, vagy csak a topicban olvastad ? A másik oldal sem különb ahogy olvasom, de a legegyszerűbb módja a hibák megelőzésének ha van egy jól működő driver akkor csak akkor kell váltani ha tényleg előnyös, csak azért mert újabb verzió nem biztos hogy jobb is . A másik, a fagyások szerintem legalább 80 %-át a rossz telepítés okozza /pedig egyáltalán nem bonyolult/, tehát nem az ati sara /itt írhatnám példának a nem régi hotfixet, az ati oldalán külön felhívták a figyelmet hogy nem hivatalos /pedig nem tudok angolul/ és nem telepíthető a másik driverre mert ez is egy önálló driver, ennek ellenére sokan rádobták a másikra és utána szidták az atit /.
-
katt777
félisten
Van 3 év gar, ha nem lenne tartós a cucc.
SystemRoot:
Erre gondoltam. De állat erős az ATI kártya!
Ha nézted a tesztjeimet, abból is látszik, hogy még akkor is brutális, ha a driver éppen nem támogatja az adott beállításokat. Sajna az ATI-nál nincs komplex driver, hogy bármely új program gond nélkül menjen, csak utólag igazítgatják úgy-ahogy az illesztőprogramot. Tehát mintha nem az lenne, hogy a program kap egy utasítást, és azt teljesíti, hanem kap egy utasítást, aztán leágazásokat kell ellenőriznie, hogy melyik ez a program, és mit kezdjen vele. És ha közben kijön egy új program, azzal természetesen nem tud mit kezdeni, ahhoz ezt az ágat bele kell építeni, stb. Nem állítom, hogy így van, de ez a látszat.
Viszont az nV driver meg ha nem tud lekezelni valamit, akkor kihagyja, így ált. minden játék gond nélkül fut, viszont ekkor jönnek elő azok a trükkök, amelyekre vadásznak a neten az ATI fan-ek, pl. hogy itt-ott elmos valamit a képen, vagy más módon cheat-el.
Szóval egyik kutya, másik eb. -
lsc
nagyúr
válasz
SystemRoot #38372 üzenetére
De amíg ez a teljesítményen nem látszik nem hiszem hogy sok embert érdekelne, a tartósság más kérdés, ahhoz még nem elég régiek a kártyák hogy ez kiderüljön . A karácsonyi ajándékot én sem hiszem, a sapphire is az eladásokból él, minél olcsóbb gyártással és olcsóbban mint a többiek, minden cég erre gyúr, a sapphire miért lenne kivétel . Még egyszer, amíg nem megy a teljesítmény és a tartósság rovására addig szerintem nincs nagy gond, főleg hogy hűvösebb is mint a referencia .
-
Osynho
addikt
válasz
SystemRoot #38363 üzenetére
Elfogult miért lennék? Nem vagyok a Sapphire családtagja
Az, hogy most éppen egy Sapphire vga-m van és elégedett vagyok vele, nem jelenti, h elfogult lennék a márkával.
Naivnak se tartom magam, de ettől még lehet h igazad van.
Közgázt tanulok egy ideje, tehát próbálom akkor beleélni magam a dologbaAz, hogy egy gyártó nagy hírveréssel, extra minőségű termékekkel előnyre próbál szert tenni rögtön egy hardver megjelenése után egy ilyen telített piacon, teljesen hétköznapi dolog. És bár egy átlag júzernek nem biztos hogy ez kedvező, nemm lehet elítélni érte.
A Sapphire a number1 ATI szállító, ezzel nagyon is tisztában vagyok, viszont, mivel te is ezt állítod, akkor most miért nem volt neki egyből saját nyákja? Miért várt 5-6 hónapot a Dual Slotra? Mert a ref annyira jó volt, hogy ezzel megalapozta a jó hírnevét? Sztem egyszerűen mostanra derült ki, h kell egy ébkézláb hűtési megoldás és egy olcsóbb (nem feltétlenül rosszabb) NYÁK-kal olcsóbban adhatják a kareszt, ill nagyobb profitot érhetnek el.
Amiket felhoztál példának (gpu, ram csre) pedig sztem túlmutat az egyedi nyák alkalmazásánál ,ezek valóban erőteljesen befolyásolják a vga teljesítményét, de ha vki kicsit is utánajár a dolognak, az rá fog jönni h mit kap a pénzéért (pl megnézi h mi a gyártó specifikációja). Ellenben fel tudnám hozni az nVidiát, amely ugye kiadta a ráncfelvarrott 260GTX-et és nemtudod, h melyiket kapod (az átnevezett, újra kiadott kártyákat meg se melitem) -- bocs h idehoztam a témát(#38375) katt777 Okés, ebben igazad van, arra gondoltam, h az nVidia nem adta meg a gyártóknak , h hogy hivják a vga-t (a régi chipeket is el kell adni), és sok gyártó pl OC jelzéssel különbözteti meg az uj verziót, ami megtévesztő is lehet.
-
katt777
félisten
válasz
Visormail #38366 üzenetére
Ált. fél év múlva szokott egy jó driver kijönni, ezért mondogatom, hogy a 9.2-esig mindenki legyen türelemmel. Az tuti, hogy ha veszek is majd ATI kártyát (majd DX11-est), akkor azt min. fél évvel a megjelenés után. Viszont mihelyst kijön egy újabb architektúra, az azután kiadott drivereket már csak erős fenntartással szabad a régebbi szériához használni, mert az új fejlesztésekkel mindig elcseszik a régit. 38xx és AMD-lap tulajok tudnak mesélni erről.
SystemRoot: Az ATI-tulaj azért vesz ATI kártyát, mert nem képes lemondani a várakozással járó izgalomról, a havi 1-3 driver okozta számtalan meglepetésről (az összeakadásokról már nem is szólva), no meg arról, hogy minden hónap elején az adott VGA topicjában kérdezgetheti legalább 1 hétig: megjelent már az ehavi?
Egyesek Jézust várják, mások a Sátán eljövetelét, mi szerényen csak a CSODADRIVER-t.
Szóval ATI-tulajnak lenni életforma.
Láttál már DX10.1-es nV kártyát? Csak mert egyre több az ezt támogató program, és ott annyira szarok az nV-k, hogy már nem is teszteli őket senki ATI ellen.
-
SystemRoot
őstag
Persze előfordulhat hogy nincs igazam. Csakhogy a gyanum lényegét pont te mondod ki:
"és nem egy helyen olcsóbb is mint a referencia."
Ez azért van mert hivatalosan is olcsóbban került forgalomba mint a referencia. Én nem hiszem hogy ez Karácsonyi ajándék gyanánt lenne. Sokkal inkább mert csökkentették a gyártási költséget. Ki tudja talán minusz egy pcb réteg. Butított áramköri felépítés(ránézésre nekem ez látszik). Hogy ettől nem lesz lassabb az biztos, viszont hogy igénytelenebb hardver lesz az is biztos. -
lsc
nagyúr
válasz
Amit mondasz az ötletnek nem rossz, csak a mostani sapphire 4850 dual-ra nem igaz, jobb a hűtése és a powerplay is mint a referencián, és nem egy helyen olcsóbb is mint a referencia . A teljesítményét meg szintén nem vitatta senki, legalább is a referenciát hozza . Régen lehet művelt furcsa dolgokat, viszont eddig a 4850 SE-re nem igaz . Ha meg nem megy a teljesítmény rovására akkor nem értem miért baj az olcsóbb nyák, olcsóbb kártya dolog . Egyébként ugyanez megvan a másik oldalon, a gtx 260-nál senki sem tudja hogy mennyi sp amíg meg nem veszi és ki nem próbálja, a 8800 gs- 9600 gso-ról nem is beszélve, ott szerintem már a gyártók sem tudják melyik milyen .
-
SystemRoot
őstag
válasz
katt777 #38365 üzenetére
Igen, itt a PHn is ezt írták, hogy architektúrálisan jobb megoldás csak nem a mai helyzetre van tervezve.
Viszont a kérdés hogy most akkor miért is veszünk kártyát, hogy örüljünk hogy fejlettebb az architektúra vagy hogy gyorsabb legyen?
Szvsz kevesünk az aki maximálisan 1évnél tovább lenne egy kártyán (sőt a gyakori az a fél évnél kevesebb). Akkor pedig semmi értelme az egésznek.
Én nV kártyát vennék ha az olcsóbb lenne, ilyen egyszerű. -
Milka 78
nagyúr
válasz
SystemRoot #38367 üzenetére
Ja...mindenből van...most halt be az a bizonyos Dual Fan Skines csoda kari.
Ahogy terhelés éri fogja magát és kikapcsol és nem is hagyja magát újra bekapcsolni egy jó ideig...
-
SystemRoot
őstag
válasz
Milka 78 #38361 üzenetére
Ha ez alapján nem veszel kártyát, akkor sose lesz kártyád.
Mindenből van hibás. Sztem jó ez a Giga cucc.szerk:"Ráadásul a Toxicba több a kraft " Ilyet sosem lehet mondani, legfeljebb hogy valószínűbb. De én már ebben sem hiszek. A tuningolás annyira lutri mint az állat. Amatőrség azt hinni hogyha úgy van meghirdetve vagy éppen sok embernek jól megy akkor majd neked is jó fog menni. (jó öreg Murphy
)
-
katt777
félisten
válasz
Persze, hogy minden újság azt írja, amit a gyártók akarnak, ebből élnek. Amúgy egyrészt igazad van, de szerintem ő úgy értette a "saját" nyákot, hogy általuk tervezett (nem pedig a ref. ATI), másrészt akárhogy dicsérték anno az új ATI kártyákat, én már akkor megmondtam (olyan beállításokkal tesztelve, amilyenekkel mások valahogy nem szoktak), hogy hardveresen rohadt jók ezek a kártyák, de a szoftveres támogatásuk, ahogy már az előző generációknál is, totál szar, és így messze a lehetőségeik alatt teljesítenek. Még ma is.
-
Milka 78
nagyúr
válasz
katt777 #38362 üzenetére
Ja azért lett átalakítva a házam,de azt elsőre mondták,hogy ez önmagába nem elég.Rá kell hergelni egy kis ventit és már is hűvösebb mint a ref kártyák bármelyike.Ha jól emlékszem Maszka volt az első aki betesztelte ezt a karit és ő mondta,hogy plusz venti ide vagy oda,a cicergés megmaradt ráadásul a monitor közepén elkezdett homályosodni a kép,ahogy forrósodott a technika..Nem tudom,de én egy kicsit félek ettől a karitól.
Ráadásul a Toxicba több a kraft és még olcsóbb is.Cserébe viszont olyan a hangja mint egy fűrésztelepnek.
-
SystemRoot
őstag
válasz
Osynho #38329 üzenetére
"Az csak dicséri a Sapphire-t, h kezdetben a gyengébb referencia helyett jobb vga-kat adott ki ,már kezdetben is árulhatta volna az Ati referenciája, ajánlása szerint felépülő vga-kat"
Elfogult is vagy amellett hogy naiv.
Gondolkozz kicsit közgazdasági szempontból hogy miért csinálta ezt. MINDEN létező tesztben agyon dicsérték hogy mennyire űberfaszán megérik ezek a kártyák (Prohardver is!), mindenki ezt olvasta Anandtechen, Guru3D-n, Xtremesystemsen. Brutális nagy lett az érdeklődés, és aztán amikor az átlag júzer eljut a boltba akkor hopp, kapja a szutykot. Ez egy mocskos undórítóság a Sapphire részéről.
"Ennek gondolom az volt az oka, hogy az elején nem volt még saját nyákja, és kénytelen volt jobb vga-kat gyártani olcsóbban"
Ez pedig megint naivság, mivel a Sapphire a number1 ATI szállító, ergo ő gyártja az ATI kártyákat, ma már persze több cég is belépett a dologba, de régen sztem párnak lehetett csak saját gyártósora rajta kívül.
A Sapphire egy undorító cég, akárcsak a többi, csak nekik nagyobb kapacitásuk (volt) undorítóskodni.Ollie: én tisztában vagyok ennek az új revíziónak az órajeleivel, nem is arról beszéltem. Amit mondtam az kb ennyi: Mivel a kezdeti Sapphire kártyákon (ref) irdatlanul pocsék hulladék volt a hűtés ezért terveztek egy elviselhetően gagyi hűtést rá, és mivel mindenki inkább majd azt veszi (gondolták) akkor már olcsósítanak egyet a nyákon mert az átlag USA júzer ezt nem veszi észre és amúgy sem érdekli. Ez az én véleményem, nem mondom hogy így van, csak én ezt feltételezem.
Üdv.
-
katt777
félisten
válasz
Milka 78 #38361 üzenetére
Egy jó házba kell tenni, ennyi az egész. Vagy hűtőt fölé. 2 db 12cm venti a 4870-emet idle 6-9, load 15-20°C-kal (!) segítette a hűtésben (többet szívott a kártya, amihez "passzív" VGA esetén egy jó hátsó venti kell a házba, és koncentráltan kapta a hűvös levegőt kintről). Ezért szoktam mondani, hogy passzív hűtés nagy teljesítményű kártyára nem létezik, legföljebb nem pont a VGA-n van a ventilátor.
De az ő karija sem annyira a hűtés, hanem a nem 100%-os alkatrészek miatt ment tökre (ezért volt a ciripelés).
-
katt777
félisten
válasz
Ferdzsoo #38356 üzenetére
Nem volt semmi program crash? Vinyód egészséges? Mert ez olyan, mintha valamelyik szükséges fájl sérült lenne.
arsenlupin: VRM-ekre mindenképpen hűtő kell!
No-kia: Ez ilyen kvázi faroknagyobbítás?
Anno a PC-s korszak előtt az volt a menő, kinek van a "legtuningosabb" Zsigulija? De nem számít, ott a boldogság-faktor, és ha a haverod attól lesz a legboldogabb, hogy ilyen VGA-ja van, akkor neki ez az érzés sokkal jobb lesz, mintha simán csak vinne mindent a gépe, ahogy kell.
Ne vedd el tőle az örömöt, ha ez teszi boldoggá!
Az olyan igényteleneknek, mint én, elég, ha a konfig optimális, azaz lényegében nincs benne semmiféle limitáló tényező.
Gomez1984: Esélyes volt. De ez legalább egyértelmű hiba, nem lehet gondod a cserével.
-
Gomez1984
aktív tag
Kééész
Már nem zizeg többet
2 perce beadta a kulcsot.
Elősször csak a játékok alatt lett szürke csikos a kép, majd winfosban is.
Holnap vihetem vissza.......... -
proof88
addikt
Pontosan akkor, amikor magára hagyom a gépet, energiatakarékra megy a monitor x perc után, majd visszaülök a géphez, és úgy jön vissza a monitor, hogy szemetes a kép. Még nem próbáltam, mert nem is mindig csinálja, eddig a kártyára gyanakodtam. A másik emberkének megoldja a másik DVI-ra való átdugás, neki is pont Gigabyte 4870-e van 1 giga vrammal.
-
Ferdzsoo
addikt
válasz
Ígyvan, pon tosan én is így tettem, csak musashi került rá. Már szőrös fánk alatt sem mennek a VRM-ek nagyon 100 fok fölé-
Viszont egy kérdés:
az mitől van hogy a 8.11-es catalyst eddig jó volt és most egyszercsak elkezdte azt csinálni hogy nem tudom előhozni a CCC-t rákattintok, mintha dolgozna, aztán nem jelenik meg semmi, meg nem is dolgozik a gép.
Mivan vele? Természetesen már újraindítottam nem egyszer, és vesztettem is vagy10% teljesítményt a játékokban.
Nemtudjátok mi van a catalystommal??? -
Buldozer99
senior tag
válasz
Kösz!
-
arsenlupin
aktív tag
válasz
Buldozer99 #38350 üzenetére
Előre bocsátom nincs 4870-em, viszont lenne egy javaslatom:
Amennyiben leveszed a gyári ventit, szedd szét! Külön legyen a venti és külön a borda. Próbáld meg, hogy a gyári hűtőborda mellé fellehet-e tenni a AC-S1-t, ha igen akkor király lesz a hűtés, amennyiben nem akkor nem hiszem, hogy az AC-S1-hez adott bordák elegendőek lennének.........
Egy próbát megér, valami ilyesmit kell látnod:Ezen nem kell kivágni semmitt, nem ugy mint nálam(4850): [link]
Én 2x12cm venti tennék rá az biztos................ -
No-kia
addikt
-
juhi07
senior tag
-
Buldozer99
senior tag
Hello!
4870-re szándékozom rádobni egy Accelero S1 hűtőt,az lenne a kérdésem hogy ami jár hozzá 8db borda,az elég lesz vagy kell még pluszban?
Előre is köszi.
-
Visormail
addikt
Sziasztok én minden játéknál telepítés után először kikapcsolom a zenét, mert mindíg valami rádiót bömböltetek játékok közbe
Na a BF2-be is kikapcsoltam, de van egy olyan gondolom bug, hogy ha az xfire-en keresztül indítom a játékot duplakattal egy szerverre, akkor amíg betölti a pályát megy a zene, hiába van kikapcsolva. Lehet ez ellen tenni valamit? Engem nagyon idegesít. Mondjuk valahogy teljesen kipusztítani belőle a zenét, ilyen nointrofix mintára? -
katt777
félisten
válasz
proof88 #38344 üzenetére
Ahány 48xx kari meghibásodott már, örülj, ha a tiéd jó hozzád.
No-kia: Ha nem tudsz rá hatni, hát vegye meg. Abban a felbontásban még egy 3870 is jó mind a mai napig. De ha a legjobb kell neki, vegyen 4870X2-t, az tökéletesen megfelelő lesz az 1280-as felbontáshoz.
(ti. az a legjobb)
-
-
No-kia
addikt
az 1GB-s 4870 megéri a plusz15-20ezer foritn felárat, egy 1280as felbontású monitorhoz?
-
katt777
félisten
válasz
Gomez1984 #38335 üzenetére
Jobb helyeken cserélik, mert nem a rendes működés része, valahol ugyanis nem OK a tömítés a tekercsekben, vagy éppen a VRM működik rosszul. Volt 6 ATI kártyám, egy sem zizegett, miközben típustól függetlenül, mindegyik topicban előfordultak cicergő kártyák. Ált. cserélték őket.
-
Gomez1984
aktív tag
Akkor ezzel a zizegő hangal nem tudok semmit kezdeni?
Nem érdemes visszavinni mi? -
proof88
addikt
válasz
DigitXT #38333 üzenetére
Jó, de valakinek volt hasonló gondja, ő azt vette észre, hogy amikor másik DVI csatiba dugja, akkor megjavult.
Persze monitor is lehet, de kártya is lehetne bugos, csatlakozónál vagy ilyesmi. Mondjuk tény és való, hogy szkírnshotnál nem volt szemetes a kép, pedig azt szoktam meg, hogy ha szemetel a kártya, akkor a szkrínshoton is ott lesz a szemetes kép. -
katt777
félisten
-
Osynho
addikt
válasz
SystemRoot #38323 üzenetére
Az csak dicséri a Sapphire-t, h kezdetben a gyengébb referencia helyett jobb vga-kat adott ki ,már kezdetben is árulhatta volna az Ati referenciája, ajánlása szerint felépülő vga-kat a szemét
. Ennek gondolom az volt az oka, hogy az elején nem volt még saját nyákja, és kénytelen volt jobb vga-kat gyártani olcsóbban, később persze h átállt az olcsóbban előállítható darabokra, hiszen egy cég se Máltai Szeretetszolgálat
Ez volt gondolom most is, mivel nem volt saját nyákja, kezdetben kiadta a referenciát (sajnos most nem a 4870et árulták 4850 árban
) Szerintem addig, amíg nem jönnek ki 128 bites, 500shaderes 4850ekkel, addig egy szavunk se lehet. (de ne mis fognak mert ott a 4830...)
-
katt777
félisten
TPU-ról, de mindenféle ATI segédlink a honlapomon, vagy itt az 1. hsz-ban linkelt cikkeimben.
SystemRoot: Jól nézd meg a karikat, mert az áttervezettre nem mennek fel a spéci hűtők. Valaki Sap. 4830-cal szívta meg. Winflash-sel semmi baj, csak lassú, másrészt sok optimista és spórolós user van, akik nem érzik szükségét egy floppynak, holott vészhelyzetben csak az marad.
-
Vasinger!
nagyúr
válasz
19870820 #38316 üzenetére
Nekem nem ilyen kártyám van! Igazán rákattinthattatok volna az adatlapomra. Mind1. Én csak teszteket olvastam róla neten, újságokban. Tőle a ref egyértelműen jobb, de hangosabb is sokkal.
SystemRoot: A NYÁK rendezésről meg annyit, hogy sztem csak a hűtész miatt rendezték át. Ez valószínűbbnek tűnik, meghát a 512 MB memória...
-
Dózer
tag
válasz
Én a Sapphire DualSlotos kártyámmal teljesen elégedett vagyok tekintve
h fesszelés és egyéb modding nélkül CSAK az órajelek állításávan ment
751/2194a fesz miatt nem ment többet, mert ha 1 picit is vettem lejjebb
a GPU órajeléből akkor egyből a memet feljebb tudtam állítani. Ami arra is elég volt, h első legyek Vantage listán GYÁRI hűtővel, mostis csak egy GS van előttem gyári hűtéssel.[link]. -
Milka 78
nagyúr
válasz
Le Pingvin #38304 üzenetére
Ja csak is úgy csinálnám,de most néztem,hogy a toxicot olcsóbban el tudom hozni és azért az erőssebb...Nálam már 4 sör is kékhalált okoz
-
válasz
A dual slotos verzió paraméterei megegeznek a referenciával. Értem ez alatt az órajeleket meg a memóriasávszélt. Sőt, ez 3 órajelen dolgozik, 2D-ben extrém alacsony (160/250), videolejátszás alatt közepes (500/750), és teljes terhelésnél megy csak ref órajeleken (625/990). Egyelőre csak előnyt látok belőle, hátrányt semmiképp. Az általad sorolt példák meg nem tudom hogy jöttek ide, hiszen egy névleg butított kártyát elsőre nem butítva árultak, csak később jött a butítás. Tehát épp pozitív. Akkor hozhatnád ezeket fel példának, ha mondjuk most kijönne a Sapphire egy 4850 GT-vel, ami épp a PRO órajeleivel megy, majd 2 hónap múlva butítana rajta.
-
SystemRoot
őstag
válasz
Osynho #38322 üzenetére
naiv vagy sztem.
Fussuk át a Sapphire javító áttervezéseit.
-Sapphire X800GTO2
Első verziói még egyeztek az X850XT referenciával, aztán kitalálta a Sapphire hogy áh, ezt fel kell javítani, kapott egy buta zöld nyákot, még tápcsati se maradt rajta, és a gpu is X800XL lett. Hmm egész jó.
Felvonás kettő:
-Sapphire X1800XL
Első szériák még az X1800XT memória chipjeit használta, gyönyörű tuningra volt képes. Aztán jött a javítás. Puff 2.0nsos ramokat kapott, amivel elméletileg egy megahertzel sem mehetne többet a ram. (nem is nagyon ment
)
Harmadik felvonás:
-Sapphire HD2900Pro
Első verziók még 512bites memória interface-el rendelkeztek, két tápcsatival, komolyabb NYÁKal (XT variáns)
Jött a bevált javítás -> áttervezett nyák, minusz egy tápcsait, minusz 256bit. Hmm de fincsik ezek a Sapphire újjítások nem?Remélem ennyivel elég alátámasztanom a szkepticizmusomat.
Üdv.
-
Osynho
addikt
válasz
SystemRoot #38321 üzenetére
A butítás dolog nem feltétlenül helytálló pl a Sapphire estében. Inkább áttervezésnek mondanám, egyszerűbb,rövidebb lett a kártya, a vrm előre került (van rajta borda is), ezen kívül nemhiszem, h egyéb hátránya lenne egy referencia vga-hoz képest. A gigabyte meg természetesen nyomja az alaplapjainál már ismert minőségi alkatrészeket. A kérdés csak az, hogy ez marketing, vagy tényleg jobb-e ettől a kártya (most nem arra gondolok h 12 év helyett 13 évig fog menni a cucc ,mert sztem ez irreleváns
)
-
SystemRoot
őstag
válasz
Osynho #38320 üzenetére
Persze hogy van jelentősége. A megbízhatósága, stabilitása, tuningolhatósága mind függ ettől. Nem értek hozzá komoly szinten de szerintem azért lett áttervezve hogy magasabb hőfokot viseljen el a cucc.
Sajnos a legtöbb egyedi NYÁK az általában butítás. Pl nyák rétegeinek számát előszeretettel csökkentik gagyibb cuccoknál, én az ilyentől rosszul leszek. De nekem ez a Giga kütyü úgy tűnik hogy nem butítás hanem fejlesztés.
-
Osynho
addikt
válasz
SystemRoot #38319 üzenetére
Látom te nagy NYÁK fanatikus vagy
Szerinted van bármi gyakorlati jelentősége/haszna, hogy egyedi v ref nyákra épül egy kártya?
-
SystemRoot
őstag
válasz
SystemRoot #38318 üzenetére
Ráadásul ahogy elnézem át is van tervezve a NYÁK. Ez sokkalta impresszívebb. Hmm. Lehet veszek egy ilyet.
-
zsome
csendes tag
A Gigabyte HD4850 1Gb MC milyen kari?
...EZ: http://ipon.hu/?product_id=32501
-
válasz
SystemRoot #38303 üzenetére
Nekem dual slotot van, nincs semmi bajom vele. Összehasonlítani viszont nem tudom a régivel, mert a másokból nem volt nekem.
-
proof88
addikt
Üdv!
Anno említettem a szemetelős problémámat. Tegnap megint előjött ugyanúgy a monitor készenléti állapota után, viszont megjavult attól, hogy kikapcsoltam, majd bekapcsoltam a monitort. Ez kényelmesebb, mintha másik DVI csatlakozóra dugnám a kábelt, úgyhogy egyelőre ez a legjobb megoldás ...
-
Vasinger!
nagyúr
válasz
SystemRoot #38307 üzenetére
Igen, szerintem is. De így még hihetetlenebb ez a hőfok. Nagyon szép eredmény. Várom, hogy megfordítsa a ventit és akkor milyenek lesznek a hőfokok!
-
smk17
tag
Leszedtem kb 4 verziót 1.008tól egészen a 2.015 - ig. Egyik sem hajlandó elindulni ha az ATI kártya a gépben van . Ha meg nincs akkor azt írja ki hogy card not found.
Á feladom ! Hétfőn viszem vissza a boltba a karit . Mivel legutoljára az erdeti verziót flash-eltem vissza így talán nem jönnek rá .
Elegem van .
Inkább veszek Nvidiát (ha visszacserélik)
-
SystemRoot
őstag
válasz
Slipandris #38306 üzenetére
sztem jobb lenne ha nem elszívná róla a levegőt, hanem keresztülfújná.
-
SystemRoot
őstag
Látom a Sapphire csinált egy áttervezett nyákú 4850-et valami fantáziátlan "dual slot" néven. A hűtése nem érdekel, mivel állítólag olcsóbb ezért kérdezem hogy szarabb e, mint a régi ref tervezés?
Aktív témák
- Bomba ár! HP Elitebook 840 G1 - i5-4GEN I 8GB I 180GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Beszámítás! Samsung Galaxy Tab S6 Lite 2020 64GB 4G tablet garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G3 - i7-6GEN I 16GB I 256GB SSD I RadeonI 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- AKCIÓ! Apple Macbook PRO 15" 2018 i9 32GB 500GB notebook garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest