Hirdetés
-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Hyperion
senior tag
Sziasztok!
Nem vagyok teljesen tisztában a mérési technikákkal, de feltűnt valami amit nem nagyon értek.
Jelenleg az alábbi kütyühalom vesz otthon körbe:
2* Arduino nano + RF433 + DHT11 + DS18B20 1 szoba + erkélyen.
Arduino mega BMP180+DS18B20+DHT11+RF433+ESP8266+stb..Amit nem értek az az, hogy a mért páratartalom 30 és 34% között mozog az erkélyen is és a szobákban is. Mivel nyár van/volt ezért nyitva van minden nyílászáró így érthető a kb azonos érték.
A kérdésem az, hogy miért ilyen alacsony a páratartalom, mikor a yahoo és a felette lévő hagyományos időjárás állomás is 60-65%-ot mutat. Ha jól tudom 5%-os hibatűréssel dolgozik a DHT 11 szóval jónak kellene lennie. Mindegyik érzékelő, jól szellőző helyen van.
-
Hyperion
senior tag
válasz dave0825 #932 üzenetére
Ennyire azért nem kell ráparázni!
Elég jó a hibatűrő képessége/védelme a lapnak.
Egyszerűen figyelni kell működés közben. Ha túl meleg a tápcsati környékén akkor sok a bejövő fesz, ha villognak a ledek az arduinon, akkor alacsony a feszültség. Persze rá is mérhetsz, de nem kell túlmisztifikálni ezt a dolgot szerintem..Nem mondtam, hogy ne falba dugóssal használd, csak azt hogy válogass köztük!
Egy ardu pro kb 4-500Ft, uno talán egy ezres, mega van 2-3e.. Ennek tükrében én azt mondom hogy vágj bele, ne gondolkodj annyit. Ha valamit elbaltázol (Szvsz nem fogsz), esetleg veszel egy másikat és kész.
Ha hosszabb üzemidőre tervezel 9V-os betáppal, érdemes egy apró bordát ragasztani a fesz szabályzóra, ha zavar a melegedés!
-
Hyperion
senior tag
válasz dave0825 #930 üzenetére
Elvileg elég, de a falba dugós tápok minősége finoman szólva ingadozó. Volt már úgy, hogy az összesen 6-700mA-s fogyasztást produkáló arduino projekt bizonytalan volt egy 2A-es táppal(Leesett a tápfesz terhelés alatt). 1A-el viszont tökéletes lett.
Egyszóval próbálkozz.. Nézz körbe, hogy otthon mi van, addig ne vegyél semmit. -
Hyperion
senior tag
Magam is hasonlót terveztem, de őszintén szólva nem bízok meg a sem a tápok minőségében, sem magában a relék üzembiztonságában, hogy elrejtsem őket egy álmennyezet fölé + még nagyfeszültséget is kapcsolgassak.(Tűzveszély)
Klienseknek overkill az arduino, szerintem ESP8266-al jobban járnál. Központ lehet csicsás TFT + touch -os mega, vagy még csicsásabb raspberry.
Wifi-n kommunikálna a kliensekkel ami kapcsolná a reléket.A terv működőképesnek tűnik csak a bátorság hiányzik :/
-
Hyperion
senior tag
Sziasztok!
A tanácsotokra volna szükségem...
A lakás több pontján szeretnék elhelyezni nagyfeszültséget megszakító "okos" egységeket. Arduino, ESP8266 stb...Maga a megszakítással nincs gondom, egyedül az egységek betáplálásán.
230V váltóból kellene kb 12V DC-t kreálnom üzembiztosan, és olcsón...
Van erre valami jól bevált eszközötök, vagy bízzak meg egy hasonló kapcsolóüzeműben??
[link]Az üzembiztonság fontos lenne, mivel kényes helyeken lesz.(Tűzbiztonság)
Segítségeteket előre is köszönöm!
-
Hyperion
senior tag
Ha mind2 i2c-n menne elkepzelheto lenne, de nalam nem így lenne
Viszont kezd alakulni a dolog. Az idő lékeres után van közvetlenül egy stringtochar átalakítás, ami végén a méretet manuálisan adtam meg. Viszont ha ezt futasidoben lekerdezem, akkor tovabbmegy
Eddig adafruit fele rtc libet használtam, most viszont ittam egy teljesen manual lekerest. Talan ez is segített..Azért köszönöm a segítséget!
-
Hyperion
senior tag
Sziasztok!
Több napja megakadtam egy projektemben, és már teljesen tanácstalan vagyok.
A felépítés:- Arduino mega
- 128x64 SPI LCD
- RTCA problémám az, hogy amint lekérem az RTC-től az időt, azonnal újraindul az Arduino.
Egy pillanatra feltűnik a jó érték(Tehát él a kapcsolat az RTC és a board között), majd reset.
Csak DS1307-es teszttel szépen jönnek az adatok..Már sok mindent kizártam és nem maradt más mint az u8glib, amit használok az LCD működtetésére...
Van bárkinek bármi ötlete, hogy merre induljak el??? Nagyon hálás lennék...
Köszönöm!
-
Hyperion
senior tag
Lazán kapcsolódik.
Aki 20x4 és kijelzot szeretne venni i2c modullal,inkabb válasszon egy 128x64 -eset .
2smd atkotes kiforrasztasaval soros kommunikációra is képes így elfut pár vezeteken, és mókás a programozása is -
Hyperion
senior tag
-
Hyperion
senior tag
Sziasztok!
Kérlek segítsetek, mert tanácstalan vagyok.
Arduino-val szeretnék összehozni egy ESP8266-ot.
FTDI kábellel szépen kommunikál az ESP, de az arduinóval, egyszerűen nem tudom összehozni.ESP:
Vendor:www.ai-thinker.comSDK Version:0.9.5(b1)
Compiled @ec 25 2014, 21:50:58
readyArduino:
Arduino uno az alábbi bekötéssel:És az alábbi sketch-et szerettem volna próbálni:
[link]7-8-as pin-re kötöttem az FTDI-t, az alapján elindul a program, de IP-t nem kap. Kézzel FTDI-n szépen csatlakozott IP-vel.
Mit szúrok el?
Segítségeteket előre is köszönöm! -
Hyperion
senior tag
Sziasztok!
128x64-es lcd-nél próbálta valaki a 2-es metódust?(Paralell kapcsolás helyett Serial):
[link] -
Hyperion
senior tag
válasz qisqaqas #558 üzenetére
Ezt nem nagyon fogja égetni...
[link]Pubszon:
USB kábelt cseréltél? Jó lenne kipróbálni egy másik gépen, vagy Linux cd image-el az aktuális gépeden.
Kommunikációs hibát simán tud a windows, driver mizériája csinálni..
Ha ezek sem jönnek be akkor nincs több ötletem[ Szerkesztve ]
-
Hyperion
senior tag
Gyak ez kell neked, csak természetesen az arduino nano lesz a pro mini helyén(úgy rémlik ugyan az a lábkiosztás)
Uno---------------Pro Mini
5v-----------------------VCC
GND------------------------GND
Digital Pin 11(MOSI)----pin 11 (MOSI)
Digital Pin 12(MISO)----pin 12 (MISO)
Digital Pin 13(SCK)-----pin 13 (SCK)
Digital Pin 10----------RSTItt is van egy egyértelmű leírás:
[link] -
Hyperion
senior tag
Sziasztok!
Tudtok ajánlani végleges megoldást 20x4-es vagy bármilyen, sok kábelt igénylő eszköz stabil, végleges összekötésére az arduino-val?
Dupont kábelt használtam eddig, de őszintén szólva nem az igazi :/
-
Hyperion
senior tag
Sziasztok!
Tized pontossagu paratartalom es homero modult keresek. DHT11 sajnos nem az. Tudja valaki hogy a DHT22 ilyen?
Nem talaltam infot a neten...
Koszonom!
-
Hyperion
senior tag
Sziasztok!
Tapasztalt valaki rajtam kívül klónnál olyat, hogy a rákötött 2db i2c porton kommunikáló eszköz 3 címéből csak kettőt lát?
Konkrétan:
- dcduino [link] A4/A5-re kötött:
- 1db RTC modul
- 1db i2c/spi lcd modulE két eszköznek összesen 3 címe van. 2 az RTC-nek, 1 az lcd modulnak.
Az előbbiből viszont csak az egyiket látom.Original arduinon rendben van.
Köszönöm!
-
Hyperion
senior tag
válasz happy555 #222 üzenetére
Hmm, takarékos megoldásnak tűnik.
Mivel itt a tél, berendeltem 600Ft-ért ardu. mini klónt, én azzal oldom meg a sensorokat. Nem anyira takarékos mint a tied, de ahova én szeretném rakni, ott van nagyfesz...Tavasszal átépítem ezt a projektet, mert idegesítene, hogy csak télen használható
Időjárás-állomás + termosztátvezérlés lenne a végcél. 3-6"-os TFT-n... -
Hyperion
senior tag
válasz happy555 #219 üzenetére
Ami miatt nekiálltam ennek a projektnek az volt, hogy nálunk a gyerekszoba eléggé le tud hűlni.
Mivel a nappaliban van a gyári termosztát, hiába hűl le a gyerekszoba, a nappali tartja a hőmérsékletet és ezért nem indul el a cirkó. Viszont ha napközben a nappaliban vagyunk, fölösleges a gyerekszobát fűteni, ezért a nappali legyen ismét a mérvadó.
Vezetékelni nincs lehetőségem, ezért használok rádiót. Egy arduino mini a cirkónál, ami semmi mást nem csinál, csak ki-be kapcsolja a cirkót. (Ez még nem jött meg sajnos.(Aliexpress))Meddig bírja aksiról az arduinód? Milyen verziót használsz?
-
Hyperion
senior tag
válasz happy555 #216 üzenetére
Hello!
Idokozben meglett a hiba.A DH11 fugvenytaraval volt a baj. Gozom nincs honnan szedtem le, most az adafruittal kivalo!
Csak a szokasos termosztat funkciokat tudja: idozites, homerseklet beallitas, meresi pont kijeloles, mentes eepromba...
Es mindehez egy szep menu a 20x4 es kijelzon. Ez utobbi vitte el a legtobb helyet, de felhasznalo baratta kellett tenni -
Hyperion
senior tag
Ha már arduino;
Tapasztalataitokra volna szükségem, egy hibafelderítéshez.
KB 1 hónapja foglalkozom komolyabban arduino programozással.
Az első ami szeretnék csinálni, az egy mobil termosztát, ami 433-on kommunikál a szobákkal, valamint a cirkóval.A program kb kész, hőmérséklet küldés megy, relé vezérléssel sincs gond.
Mivel új nekem ez a rendszer rögtön belefutottam a korlátaiba.
Flash memória elfogyás. Ezt kis utánaolvasás után sikerült megoldanom. 81% a sketch helyfoglalása.
Integer mérettúllepés. (16bit)A gondom az, és ezért is kérném a segítségeteket, hogy teljesen véletlenszerűen lefagy a lap.
Forráskód nélkül, ki-mikor szokott ilyet tapasztalni?
Kevés a táp, elfogy a memória?Ami van rajta: RF fogadó-küldő, spi interface, LCD 20x4, DHT11, gombsor...
Köszönöm!
-
Hyperion
senior tag
Sziasztok!
A segitsegeteket kernem.
Rendelkezem egy arduino uno-val.
Amit szeretnek rakotni:
- 2.4 inches tft
- rtc
- dt11
- relè vezerlesAhogy latom, spi csatolos tft nem nagyon van, igy viszont megeszi az osszes gpiot a tft.
Mivel tudnam ezt olcson szepen megoldani?
Arduino mega?
Draga spi csatolos tft?Koszonom!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest