Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Ghandi

aktív tag

Sziasztok!

Én egy nagyon kezdő arduinos vagyok,nemrég érkeztek meg a cuccok nagyrésze,még csak annyit csináltam hogy 1-2 ledet villogtattam,meg egy 4 csatornás relésort kattogtattam megadott sorrendben,szóval az alapok alapjait próbálgattam,és az elektronikában sem vagyok valami nagy szakértő.
    Egy projekt miatt próbálkoznék arduinoval,sörkollektor komplett vezérlését oldanám meg vele.Hőmérséklet függvényében szeretném a levegőt befújó ventilátor fordulatszámát is szabályozni. Itt meg is akadt az egész,ugyanis 230Voltos 50Wattos a venti,és arra nem jöttem még rá hogy hogyan tudnám ezt kivitelezni.
    Illetve egy ötletem támadt,de hát nem tudom hogy az járható út lenne vagy totál baromság.
    Szóval adott egy arduino nano egy 4csatornás relésor és egy PWM motorszabályozó elektonika amivel most szabályozom a motor fordulatát.
    Akkor amire gondoltam. Kiforrasztom a PWM szabályzóból a potit,megnézem az értékét,azt elosztom 4-el. A negyed értékekkel megfelelő ellenállásokat veszek és a panelről a poti kimenő feszültségét kábellel kivezetem és a 4 csatornás relésor mindegyik reléjéhez bekötöm,a relé másik pontjára meg a negyedérték ellenállását kötöm. Az első reléhez egynegyed érték ellenállást,a második relére kétnegyed érték,a harmadikra háromnegyed értéket majd ezeket visszakötöm a PWM szabályzó poti feszültség bemenet helyére. Ha valamelyik relé behúz akkor annak az ellenállásán keresztül kapja meg a feszültséget,így olyan mint ha poti egy bizonyos állásban lenne.
    Így meg tudnám valósítani a 230 voltos venti fordulat szabályzását 4 fokozatban.
    Működne így a dolog szerintetek?

Új hozzászólás Aktív témák