- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Vezetékes FEJhallgatók
- Hisense LCD és LED TV-k
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- Dual Mode-os IPS monitorral adott magáról életjelet a Gigabyte
- Milyen házat vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen videókártyát?
- Azonnali notebookos kérdések órája
-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ghandi
aktív tag
Nekem kb 1.5 éve megy egy kinai nano klón. Egy egyszerű belépésjelző, magyarul egy read relé van rákötve és ha megszakad a read akkor egy dallamot játszik le egy piezón. Szinte minden nap megy, de estére kikapcsoljuk. Nálam nem az arduinoval volt a gond hanem a tápegységgel. Először egy olcsó kinai paneltáp volt, pár hét alatt kifeküdt, atán egy régi mobiltelefon töltőt tettem rá, kb 3-4hónap folyamatos működést az sem bírt. Most egy régi Casio fényképezőgép tápegysége van rákötve, na ez igen! Semmi melegedés,ez bírja amig forog a világ. Ezzel csak azt akarom mondani hogy egy rendszer csak akkor tartós ha minden alkatrésze minőségi alkatrész. Szerintem a kinai klónok is ugyan úgy bírják problem igazán akkor lehet ha pl 12voltos táppal hajtod, mert akkor a feszstab ic tud melegedni és nincsen rajta hűtőborda, tartós használat alatt túlmelegszik és ejti a feszt elég rendesen. Érdemesebb pont olyan feszülségű tápot rátenni amilyen fesz kell neki, az Unonak pl 9 volt, a Nanonak 3.3volt ha jól emlékszem.
-
Ghandi
aktív tag
Sziasztok!
aryes : Egy kész lassúfőző készülékem van, nem egy drága kb olyan 15-20ezerért lehet venni, de nem szivesen farigcsálnám szét egy szivattyú miatt. Csak úgy belelógatni nem akarom, mert nem egy nagy vízterű, vagy útban lenne, vagy a berakott zacskós kajáktól úgysem tudna megfelelően keringetni. A lassúfőzést régóta használom,és azt vettem észre hogy akkor igazán jó ha főzés alatt egy párnával letakarom az üveg fedőjét, ezzel adva neki extra hőszigetelést. A sous vide főzésnél kifejezetten jó is a plusz hőszigetelés, így a akaszthatós sous vide cuccok ki vannak zárva.
tvamos :
A prohardveres cikket olvastam, de azt elvetettem, mivel már kész készülékem van, és az szerintem csak egy félkész projekt. Igaz az a szett egész erős fűtéssel rendelkezik, az én lassúfőzőm csak olyan 200W-os ezért a fűtés nem olyan gyors reagálású, és akkor is jól tovább szalad a termosztáttal....
A második linkelt projekted már tényleg jobb, köszi! Én is megtaláltam guglizással, de nem találtam benne olyan részt amiben az időzítést kiemelné, de hiszek neked. Majdnem minden alkatrészem van is itthon hozzá és pár cuccot a megrendeltem kínából (remélem nekem hamarabb ér ide mint 5évde azért egy hónap sajna lesz). Szóval én az epoxizott hőérzékelőt kicsit gagyinak találom, és már megrendeltem pár darab DS18B20 vízálló szondát, ahogy írja módosítani kell hozzá a kódot (na de hol és miben?) és én nem relét akartam használni hanem szilárd test relét, meg is rendeltem egy 25 amperost. Ha jól értelmezem akkor nekem a kész projektből nem kell a LEG 5 relé, a 2N2222 NPN tranzisztor és a 1N400x dióda. A 2.2ohmos ellenállás most kell vagy nem? Huhh ja meg nekem más LCDm van, akkor gyorsan rendelek is ide valót.
-
Ghandi
aktív tag
Sajnos a sima hőfok szabályozás nem elég. Most egy digitális termosztát van rákötve, de a rendszernek nagy a hőtehetetlensége, hiába állítom a hiszterézist 0.2 fokra akkor is túlszalad rendesen és később kapcsol be. A sous vide lényege az lenne hogy pontosan azon a hőfokon kell tartani 6-20 óráig is a vízet ami be van állítva. Nem is beszélve arról amikor előmelegítem a vizet, aztán belerakom a főzni kivánt ételt és leviszi a víz hőfokot 5-10-15 fokkal is hirtelen, de ez annyira nem lényeg mert utánfűt, de utána képes egy órán keresztül ingadozni a hőfok. Ide PID vezérlés kell. Az ebayon kapni kész 230V-os PID termosztátort, de az is csak hőfokot tud, és az sem a legpontosabb mint ahogy értesültem, ami tényleg jó az már nem pár dollár hanem szép összeg. Egy arduinoval állítólag jól meg lehet csinálni, rengeteg videó van fent a youtube-on, de azok csak hőfokot szabályoznak időt nem. Egy sous vide főzőhöz az csak fél megoldás, a gyáriak mindig tudják mind a kettőt, de azok horror összegek. Egyszerüen csak beállítanám az időt, hőfokot majd beleteszem a kaját és ott is lehet hagyni, ha kész akkor csipog és nem kell se órát nézni, se egy konnektoros időkapcsolót beiktatni ha ezeket mind tudná az arduino is. Az orosz oldalon arduinio nano-t használnak az is elég és olcsó, mindegyik másik videóban vagy uno-t vagy megát használnak és csak hőkontrollra. Az a baj hogy ha működik a dolog akkor anyámnak is kellene egy (már mondta) és egy nano-s szett sokkal olcsóbb lenne.
-
Ghandi
aktív tag
Sziasztok!
Nem vagyok egy nagy arduino programozó, illetve még egész kezdő, de egy projektet akartam megvalósítani.
Egy arduino vezérlésű sous vide klészüléket. Elektronikailag nem egy nagy feladat az arduinon kivül egy 16*2-es LCD egy vízálló hőmérséglet szenzor( én DS18B20-re gondoltam) és egy szilártest relé kellene. A PID vezérlés már kemény feladat lenne nekem, így hát gondoltam úgyis találok neten erre kész projektet. Így is volt, kismillió kész van a neten, de 99%-ával csak a sous vide hőfokát lehet kontrollálni, főzési időt nem lehet állítani rajta. Mivel én olyan készüléket akarnék amin be lehet állítani a hőfokot és az időt is, csak egy kész orosz projektet találtam. Le is tőltöttem a kódot, de az csak .flp formátumúban létezik. Na sebaj letöltöttem az ehez a fájlhoz tartozó FLProg nevű progit is. Na de az meg orosz nyelvű abból még fordítani sem tudok mert a programból nem lehet kimásolni a szavakat majd beilleszteni a google fordítóba, ha meg át akarod állítani angol nyelvre akkor fizetni kell 10dollárt. Na faja, fizessek 10 dollárt és akkor lesz egy modulos progim ami teljesen más mint az arduino IDE szóval soha nem fogok tudni vele mit kezdeni.... (még az IDE-t sem tudom rendesen kezelni...) Na most akkor mit tegyek? Konvertert nem találtam ami bármit tudna kezdeni ezzel a fájlal.
Esetleg valaki át tudná konvertálni ino-ra, vagy tudna kész projektet sous vide főzőhöz amin időt és hő-t is lehet állítani? -
Ghandi
aktív tag
válasz
razorbenke92 #4964 üzenetére
Hajaj hát ez nem jó hír.
Akkor ujra meg kell szerkesztenem a kódot,ugyanis azt akartam még bővíteni ezzel-azzal.
Így totál kezdóként a pontosvesszó meg ilyen-olyan zárojelekkel meggyült a bajom rendesen. -
Ghandi
aktív tag
Érdekes kérdésem lenne.
Ráment a hétvégém hogy megszerkeszem első működő kódomat,az itt már említett problémára. Gombnyomásra ledvillogás és zene lejátszása.
Addig sikerült eljutnom hogy a reed relé nyitásánál elindul a hang,ahogy bezáródik abbamarad juhéé!
Igazi kezdőhöz méltóan minden ellenőrzésnél és feltöltésnél fejajánja hogy mentsem el a kódot,de rutinból mégse had menjen a dolog.
Na az lett a vége hogy a félkész kód fent van az arduinon, de nincsen elmentve...
Van rá mód hogy az arduinon lévő kódot kimentsem valahogy? -
Ghandi
aktív tag
válasz
Janos250 #4944 üzenetére
Először én is így próbáltam meg,de nem működik.
Ahogy áramot kap az arduino akkor magától lejátsza a hangot és utána csak a led villogás marad meg,a hang nem jön elő sehogy.
A while(1) nélkül talán egyfolytában megy a dallam? Már nem emlékszem,de a read relére a hang nem reagál -
Ghandi
aktív tag
Konkrétan ezekről lenne szó :
A LED vezérlése :
void setup()
{
pinMode(8, OUTPUT);
pinMode(12, INPUT_PULLUP);
}void loop()
{
int sensorVal = digitalRead(12);if (sensorVal == LOW) {
digitalWrite(8, LOW);
}
else {
digitalWrite(8, HIGH);
}
}A zene pedig a letöltött ToneAC Library használatával megy.
Az abban lévő demo dallam is megfelelne próbának.
// ---------------------------------------------------------------------------
// Connect your piezo buzzer (without internal oscillator) or speaker to these pins:
// Pins 9 & 10 - ATmega328, ATmega128, ATmega640, ATmega8, Uno, Leonardo, etc.
// Pins 11 & 12 - ATmega2560/2561, ATmega1280/1281, Mega
// Pins 12 & 13 - ATmega1284P, ATmega644
// Pins 14 & 15 - Teensy 2.0
// Pins 25 & 26 - Teensy++ 2.0
// Be sure to include an inline 100 ohm resistor on one pin as you normally do when connecting a piezo or speaker.
// ---------------------------------------------------------------------------#include <toneAC.h>
// Melody liberated from the toneMelody Arduino example sketch by Tom Igoe.
int melody[] = { 262, 196, 196, 220, 196, 0, 247, 262 };
int noteDurations[] = { 4, 8, 8, 4, 4, 4, 4, 4 };void setup() {} // Nothing to setup, just start playing!
void loop() {
for (unsigned long freq = 125; freq <= 15000; freq += 10) {
toneAC(freq); // Play the frequency (125 Hz to 15 kHz sweep in 10 Hz steps).
delay(1); // Wait 1 ms so you can hear it.
}
toneAC(); // Turn off toneAC, can also use noToneAC().delay(1000); // Wait a second.
for (int thisNote = 0; thisNote < 8; thisNote++) {
int noteDuration = 1000/noteDurations[thisNote];
toneAC(melody[thisNote], 10, noteDuration, true); // Play thisNote at full volume for noteDuration in the background.
delay(noteDuration * 4 / 3); // Wait while the tone plays in the background, plus another 33% delay between notes.
}while(1); // Stop (so it doesn't repeat forever driving you crazy--you're welcome).
}Na ezt a kettő kódot hogyan lehetne egybe gyúrni?
A dallamot majd megváltoztatom,és a ledet is megcsinálom hogy egy percig villogjon esetleg két ledet villogtatnék ellentétes ütemben, de azt nem tudom hogy ezt a két dolgot hogyan tudnám egyberakni. -
Ghandi
aktív tag
válasz
gyapo11 #4936 üzenetére
Lehet hogy rosszul iurtam le. Szóval a led villogtatás read relé segítségével megy, és a dallam lejátszása is megy, csak ez együtt nem megy, azaz nem tudom hogy kell.
Nekem egy olyan kód kellene hogy ha a read relé megszakad akkor kezdjen el a led villogni és a zene is csak akkor induljon el.
Most ott tartok hogy ha áramot kap a nano akkor rögtön lejátsza a dallamot magától, nem vezérli a read relé csak a led villogást.
Na ezt hogy kell pontosan? -
Ghandi
aktív tag
Sziasztok!
Egy nagyon kezdő arduinos vagyok,pár napja van csak egy arduino nano kompatibilis kínai kis csodám.
Most ismerkedek vele,de nekem ez még nem igazán megy.
Annyit akarnék tenni hogy egy ajtón van egy read relé. Ha az ajtó kinyílik akkor egy piezzón dallamot játszik le és egy led villog egy percig.
Külön-külön mennek a dolgok,azaz a ledet tudom villogtatni ha a read relénél megszakad az átfolyás, és külön dallamot is ad a piezzora, de ezt a két dolgot nem tudom hogy lehetne összefűzni.
A dallamot az arduino oldaláról letöltött ToneAC segítségével fabrikáltam,de a gyári demo dallam is elegendő lenne próbára.
Egy hozzá értőnek biztos pár perc lenne megírni a teljes kődot,de nekem nem megy.
Tudna segíteni valaki?
A bekötés a következő :
A piezzo ToneAC-nél a 9 és 10-es lábak
A LED a 8-as láb + GND
A read relé meg 12-es láb + GND
Megszánna valaki?
Előre is köszönöm! -
Ghandi
aktív tag
Ez az ez kell nekem!!! Szuper vagy köszönöm. Ide még nyákot sem kell csinálni,erre a icre egyszerüen ráforrasztom a vezetékeket majd zsugorcső és kész is
Nem piszkálok én bele a 230Voltba,a végén még agyonvágatom magam,legjobb esetben is sürün rohangálnék a kismegszakítóhozGergosz2 : a ventit nem piszkálnám,az pont jó ami van. A kollektorra kb 15-18méter cső van kötve ami 2 szobába vezeti be a levegőt. Ide egy álltalános szobaventilátor teljesítménye kevés lenne és akkor alakíthatnám át a befúvó kört is,ugyanis egy 100mm átmérőjű csőbe kell befujni a levegőt.
-
Ghandi
aktív tag
Egyébként attól félek hogy a végén annyira bonyolódik a dolog hogy én ahoz már tök hülye leszek.
Mint ahogy irtam egy működő PWM szabályzóm már van,kiválóan működik is,csak ez manuális kivitelű. Ha csak annyit tudnánk megtenni hogy a rajta lévő 500k-s potit tudnánk helyettesíteni valami egyszerű elektronikával amit pl az arduino PWM jével tudnék vezérelni akkor már teljesen rendben is lennék,és nem kéne játszanom semmilyen nagyfesszel,ami valjuk be egy hozzá nem értő embernél még rosszul is elsülhet.....
Egyébként is lesznek még problémák ezzel a projektel máshol is.
Inkább leírom az eddigi zsákutcákat hogy átlássátok a lényeget. Eddig a vezérlést kettő ilyen termosztáttal oldottam meg. Ez alkalmas hűtésre és fűtésre is. Az egyik hűtésre volt állítva és 60 fok a bekapcsolási értéke.Ennek az érzékelője a kollektor tetejében,középen van,a reléje szakítja meg a venti fázisát.A másik ilyen termosztát fűtésre van állítva és arra a hőmérsékletre állítom be amilyen meleget akarok a szobában.Ennek a reléje a venti földjét szakította meg. Magyarul ha a kollektorban megvan a 60 fok és a szobában is hidegebb van a beállított értéknél akkor beindul a ventilátor és befújja a levegőt. Eddig még jó is lenne,de ez a venti olyan sok levegőt fúj hogy ha csak épp eléri a 60 fokot a kollektor és beindul a venti akkor 1-2perc alatt le is hűti benne a levegőt.,előfordult olyan hogy egy percet ment,majd 10 percet állt és így tovább. Na ezért kellene szabályozni a ventit,hogy az elején csak kis fordulaton menjen.
De akkor is még megmarad a hőérzékelő problémája,ugyanis ezek a termosztátoknak a felső határa 110fok és ha egy jól felmelegedett kollektornál kapcsoltam be akkor már több volt belül és a hűtésre állított termosztát megbolondult,nem húzott be a reléje.
Az arduinora 3 hőérzékelőt akarnék kötni,a szoba hőjére egy DHT22-őt,ezzel nincs baj,de a kollektorba már egy nagyobb hőt elviselő és porra nem érzékeny szenzor kell pl egy kommersz K tipusú,és még egy ugyan ilyen pár méterrel távolabb a meleglevegő csövében. Na ezt a két érzékelőt nem tudom még hogy hogyan kötöm rá az arduinora -
Ghandi
aktív tag
Az a baj hogy nem pontosan ugyan ez a tipus amit linkeltem. Ugyan azok a feszültség,teljesítmén,méret stb,csak ebben nincsen sorkapocs,csak 2kábel megy a ventilátorhoz,és van rajta egy kondi.
Most egy kicsit zavarban vagyok.Akkor most jó nekem az a dimer amiket bacus ajánlott vagy nem?
Mint ahogy irtam nem igazán vagyok elektronikából profi. NYÁKot kb 10éve martam utoljára kezdetleges módszerekkel(sósav+hiperol) akkor is csak egyszerübb 12dB-es hangváltónak valót csináltam.
Ha kapok egy pontos alkatrészlistát NYÁK tervet akkor akkor nagy esélyel meg tudom csinálni,de nem értek annyira hozzá hogy számolgassak értékeket,nem tudom milyen tranyó vagy ic pontosan mit tud,hiába nézem meg az adatlapját akkor sem értem a lényeget. -
Ghandi
aktív tag
Sziasztok!
Én egy nagyon kezdő arduinos vagyok,nemrég érkeztek meg a cuccok nagyrésze,még csak annyit csináltam hogy 1-2 ledet villogtattam,meg egy 4 csatornás relésort kattogtattam megadott sorrendben,szóval az alapok alapjait próbálgattam,és az elektronikában sem vagyok valami nagy szakértő.
Egy projekt miatt próbálkoznék arduinoval,sörkollektor komplett vezérlését oldanám meg vele.Hőmérséklet függvényében szeretném a levegőt befújó ventilátor fordulatszámát is szabályozni. Itt meg is akadt az egész,ugyanis 230Voltos 50Wattos a venti,és arra nem jöttem még rá hogy hogyan tudnám ezt kivitelezni.
Illetve egy ötletem támadt,de hát nem tudom hogy az járható út lenne vagy totál baromság.
Szóval adott egy arduino nano egy 4csatornás relésor és egy PWM motorszabályozó elektonika amivel most szabályozom a motor fordulatát.
Akkor amire gondoltam. Kiforrasztom a PWM szabályzóból a potit,megnézem az értékét,azt elosztom 4-el. A negyed értékekkel megfelelő ellenállásokat veszek és a panelről a poti kimenő feszültségét kábellel kivezetem és a 4 csatornás relésor mindegyik reléjéhez bekötöm,a relé másik pontjára meg a negyedérték ellenállását kötöm. Az első reléhez egynegyed érték ellenállást,a második relére kétnegyed érték,a harmadikra háromnegyed értéket majd ezeket visszakötöm a PWM szabályzó poti feszültség bemenet helyére. Ha valamelyik relé behúz akkor annak az ellenállásán keresztül kapja meg a feszültséget,így olyan mint ha poti egy bizonyos állásban lenne.
Így meg tudnám valósítani a 230 voltos venti fordulat szabályzását 4 fokozatban.
Működne így a dolog szerintetek?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Formula-1
- Hónap végén érkezik a Xiaomi Band 10, ára is van
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Futás, futópályák
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vezetékes FEJhallgatók
- Nintendo Switch 2
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Netfone
- Nagyrobogósok baráti topikja
- További aktív témák...
- Microsoft Surface Pro 7 - Újszerű, dobozban, gyári töltővel, billentyűzettel
- AKCIÓ! ASRock Z390 i7 8700K 32GB DDR4 500GB SSD RTX 3050 8GB Zalman i3 Edge Seasonic 650W
- Iphone 16E 128GB Fekete Bontatlan 24 Hónap Garancia
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 12/13/14 gen processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest