Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • ecaddsell

    aktív tag

    válasz Amarton #10225 üzenetére

    Pedig tényleg nagyon kicsi a valószínűsége, hogy hibás legyen, különösen nagy szériás cuccnál ahol minden automatizálva megy beleértve a tesztelést.
    A chip-eket pl. a legtöbb esetben gyári szalagból kivágva kaptam.
    Pl. DC-DC konverternél meg a panelizált (géppel) beültetett NYÁK-ból nem törték szét az egyes darabokat, hanem egyben küldték a min egységet amit árultak.
    Persze nem mindig ez van, pl. csatlakozósoros panelt sose kapsz panelizáltan.

    Egyébként ilyen esetek elkerülésére (különösen, ha nem túl drága) min. duplán szoktam venni. Amellett, hogy lesz tartalék (és nem kell hónapot várni míg megjön a másik ha valami gond van), ilyenkor megnézem, hogy minden darab ugyanúgy működik és ha igen élek azzal a feltételezéssel, hogy valahol máshol van a gond.

    Nem mondom, hogy sose fordulhat elő, hogy hiba van és ha valami akkor az ESD bárhol tönkre tudja vágni a cuccot.
    Egyébként az ESD az egyik legalattomosabb hiba, mert ez az ami nem feltétlen teljesen teszi tönkre egyből a cuccot és ez ami nagyon rossz mert nehéz észre venni, mert pl. SPI még simán megy, de valahol már nem tudja a speckót a CMOS chip.
    Pl egyszer ESP32 valamelyik pinjére véletlenül 5V jutott. Egyből tönkrement és annyira nagy áramot vett fel, hogy a stabi IC majdnem kiégett. Rögtön látszott kuka. Másik ESP32 egyik pinjénél meg azt vettem észre, hogy nem bírja a nagyobb frekvenciás jelet. Vsz. olyan ESD-t kapott amit már nem teljesen kezelt a védelem (valami minimális védelem van ezekben) és az a pin bizonytalanná vált. Legalább fél órám ment rá (de lehet jóval több), csere más pinre, csere más ESP32-re stb mire megtaláltam mi lehet a gondja.

    Szóval lehet a cuccod pont ott ment tönkre amikor bekötötted.

    Aztán még van olyan storym is amikor a CMOS chip (ADF4351) EN pinje nem lett felhúzva, de csak 1 másképp tervezett panelnél vettem észre a hibát (bizonytalanná vált a lock), mert az elsőnél olyan volt az elrendezés, hogy annyi áram odakúszott, hogy elég volt neki (ugye CMOS bemenet több 10 MOhm tip.). Ha nem kapok egy másképp tervezett panelt, lehet sose veszem észre...

    Röviden: El lehet hobbizni ezekkel az Arduino kompatibilis cuccokkal, ahol a hibák/veszteségek nem nagy ügy (pláne, ha rátolod az eladóra), de az ipari kategória nagyon más. Nem véletlen, hogy nagy-szériás gyártás ma már szinte csak Kínában fordul elő. Nem mellékesen szokás szidni a minőség-ellenőrzést. De azért nézzük meg, hogy pl. a jlcpcb-nek 20 cent/hobbi paneles árba (szállítás nélkül értendő) belefér automatizált optikai és elektromos ellenőrzés. Ezek után nem csoda, hogy ennek a szakmának se nálunk se nyugaton sem rózsásak a kilátásai. Hobbizni persze OK.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák