Hirdetés

2019. május 24., péntek

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2019-01-31 14:24:47

PROHARDVER!

Utoljára frissítve: 2019.01.31.
Légy szíves olvasd el mielőtt kérdezel!
Az összefoglalóban sok helyen a fórumtársak hozzászólásai vannak belinkelve, vagy az ő információik alapján írtam meg, tisztáztam le az adott információt. Ezúton is köszönöm mindenkinek a segítséget! :)

--------===== AMLOGIC GYORSTALPALÓ =====--------

Mi ez? Tévére köthető Android / LibreELEC / CoreELEC hálózati médialejátszó.

Melyiket vegyem? Ajánlott típusok: lásd 5. pont.
FullHD: S905 / S905X / S905D / S912 / S905W
4K UHD / HDR: S905X / S905D / S912 / S905W (4K max. 30 fps)
A 4K remuxokhoz ajánlott a gigabites ethernet adapter, ha a box nem tudja, akkor USB3-as külső.

Mi az a Kodi? Fejlett médialejátszó szoftver, jukebox-al, rengeteg kiegészítővel. Elérhető Androidra, LibreELEC-re, CoreELEC-re és sok más platformra is.

Mi az a LibreELEC / CoreELEC? SD kártyáról is futtatható minimál Linux operációs rendszer, beépített Kodi-val.

LibreELEC / CoreELEC telepítés - részletesen lásd a 60-as ponttól!
Töltsd le a LE vagy CE .img.gz fájlt, csomagold ki 7z-el, írd ki egy SD kártyára Win32DiskImager-el, másold a kártya gyökerébe a lejátszódnak megfelelő device tree fájlt (dtb.img néven), tedd be a boxba a kártyát és a reset gombot egy fogpiszkálóval benyomva adj áramot a boxnak. CE esetén az img fájl kártyára írása után a kártyán lévő Device Trees Folder-ben lévő dtb fájlokat használd.
Mexel fórumtársunk leírásai a CE telepítésről a blogjában találhatók.

CE alatt nem megy a távirányító - részletesen lásd 62e pontnál!
Csak semmi pánik, a tévé távirányítójával valószínűleg működik (CEC). Ha a sajátját akarod használni, ahhoz kell egy kis “mókolás”, mert a LE alatt megszokott remote.conf másolgatás CE alatt nem működik, másképpen kezeli.

LibreELEC / CoreELEC frissítés - részletesen lásd a 60-as ponttól!
A letöltött új verziót (.tar fájl) másold át hálózaton ide: \\boxipcim\update és indítsd újra a lejátszót. Minden beállításod megmarad, csak a LE/CE rendszer és a Kodi frissül.
LE esetén az új device tree fájlt (...dtb.img) is másold az update könyvtárba.
CE esetén a dtb.img automatikusan frissül verzióváltáskor, ha szükséges.

Kilóg a kép a tévéről! A lejátszón ne állíts semmit, a tévén kell a túlpásztázást (overscan) kikapcsolni. Pl. LG-ken ezt a képarányt “levágás nélkül”-nek hívják.

Kodi kadenciahelyes lejátszás beállítása
Először kapcsold Profi módba a beállításokat (Settings > Expert), így minden beállítás elérhetővé válik.
Settings > Video > Playback:
Adjust display refresh rate to match video: On start / stop
Sync playback to display: off
> System > Video output
Vertical blank sync: Let driver choose / disabled
(17-es Kodi verziótól már nincs ilyen beállítás)
CoreELEC-nél állítsd be a whitelist-ben azokat a felbontásokat és frissítési frekvenciákat, amiket a tévéd támogat.

Kodi hangkimenet beállítása (Settings > System > Audio):
Sztereó kimenethez nem kell semmit átállítani.
5.1-es házimozi erősítő Toslink/SPDIF optikai bemenettel (AC3/DTS):
Number of channels: 2.0 (ez csak a sztereó hangokra vonatkozik!!!)
Passthrough: enabled
Dolby Digital (AC3) capable receiver: enabled
DTS capable receiver: enabled

7.1-es házimozi erősítő HDMI bemenettel (AC3/DTS, TrueHD, DTS-HD):
Number of channels: 7.1
Passthrough: enabled
Dolby Digital (AC3) capable receiver: enabled
DTS capable receiver: enabled
TrueHD capable receiver: enabled
DTS-HD capable receiver: enabled

Windows SMB megosztás - részletesen lásd 34b. pont.
2017 őszétől tiltva van a névtelen bejelentkezés a Windows-okban, ezért létre kell hozni egy felhasználót:
[Windows] gomb, cmd (jobbgomb fölötte, futtatás rendszergazdaként), gépeld be a parancssorba: net user kodiuser kodipassword /add. A Kodiban ezt a felhasználónevet és jelszót kell megadni a Windows megosztások betallózása után.
--------===== AMLOGIC GYORSTALPALÓ VÉGE =====--------


1. Mi ez?
Amlogic S905/S905X/S912/S9xx processzoros tenyérnyi médialejátszó doboz androiddal, Kodival, amit a tévédre és házimozi rendszeredre kötve filmeket nézhetsz és zenét vagy webrádiót hallgathatsz vele. Internet nélkül is megy, tehát USB-ről is visz mindent, de az otthoni hálózatodról is lejátssza a számítógépeden vagy a NAS-on tárolt médiákat.
A csatlakozás történhet vezetékkel vagy WiFi-vel, ezért hívják ezeket a dobozokat sokszor hálózatos médialejátszónak.
Ez a fő funkciója, de mivel ez egy miniszámítógép, és többféle operációs rendszerrel is használhatod, így egyéb felhasználási terület is lehetséges (youtube, játékok, torrent, skype, stb.), ugyanakkor ne várj tőle olyan teljesítményt, amit egy x86-os számítógép, NAS vagy játékkonzol kínál.

2. Jó ez, vagy valami kínai gagyi?
A válasz: is-is. Olcsó (~$25-tól kapható), mozgó alkatrész nélküli eszköz, nem létező vagy minimális gyártói támogatással. Ha csak egy olcsó tévéokosítót keresel magadnak, szüleidnek, nagyszülőknek, gyereknek, stb. akkor jó helyen jársz.
Gyári állapotban Android operációs rendszerrel (5.1 vagy újabb) szállítják, de telepíthető rá speciális linux rendszer is (LibreELEC / CoreELEC), amivel egészen korrekt 4K képes dedikált médialejátszó lesz Kodival.

3. Jobb a képminőség mint egy HTPC+madVR kombónak? Full frame 3D megy? Milyen DAC van benne?
Ha az átlagosnál drágább videó/audió rendszered, FullHD 3D vetítőd van, vagy csak simán maximalista vagy, nem biztos, hogy ez a te eszközöd.
Lehet, hogy jobban megtalálod a számításod egy HTPC-vel, vagy egy Himedia, Dune, Popcorn, Mede8er márkájú médialejátszóval. Ezekről sok hozzáértővel beszélgethetsz még ebben a topikban is: Milyen asztali médialejátszót?
>> djnice szakszerű összefoglalója a médialejátszókról. <<
3a. 3D megjelenítés támogatása
Aktív 3D TV-hez, projektorhoz inkább egy HTPC, Zidoo X8 / X9S, Himedia Q10 Pro / Q5 Pro vagy RPi3 ajánlott.
A jelenlegi szoftverekkel (LE/CE, Androidos Kodi, SPMC) csak az SBS/HTAB formátumú 3D anyagok lejátszása oldható meg. Teszteredmények, 2018 ősz.
Az Amlogic S9xx chipek a 3D ISO-k és 3D MVC MKV-k lejátszását csak half top-bottom módban támogatják, ez egy középút a semmi és a legjobb módszer (MVC+framepacking) között. Szóval azoknak lenne tökéletes 3D ISO-ra is, akiknek passzív 3D TV-jük van, mert 3D ISO-ból halfou-ban teszi ki a képet, ami így jobb mint egy felezett mkv.
Az OSMC fejlesztői már kiadtak egy MVC mkv tesztverziót frame packed kimenettel a Vero 4K lejátszójukhoz, van rá esély, hogy ez majd bekerül a CE-be is a jövőben.

4. Mikor jelent meg ez a SoC? Nem fog elavulni fél év alatt?
Már az előd S8xx SoC is népszerű volt, de ennél a platformnál összefutottak a szálak, stabil és gyors készülékek készültek. Az Amlogic elérhetővé tette a linux forráskódot, ez megnyitotta az utat az alternatív OS-ek felé (LibreELEC, armbian, Ubuntu, CoreELEC). Az elkövetkező 2-3 évet valószínű, hogy ki fogod húzni vele.

S905 (kifutott), S905X
Az első lejátszók 2015 telén jelentek meg S905 processzorral, de az igazi dömping 2016 első félévében volt. 2016 nyarán már elkezdtek szállingózni a minimálisan módosított processzorokkal szerelt S905X dobozok. Mindkettőhöz teljes LE/CE támogatás érhető el.

S905-ből kétféle változat (revízió) létezik, 2016 első félévében leszállított lejátszókban 020b van, 2016 nyarától már feltűntek a 020c revíziójú lejátszók. Utóbbiban javították a műholdas DVB-S2 4K 10-bites HEVC stream dekódolási hibákat.
S905-H / S905X-H / S912-H: a “H” utótaggal rendelkező processzorok Dolby és DTS licenszekkel rendelkeznek, ezért a sztereó lekeverés minden szoftverben működik, nem csak a Kodi-ban. Ilyen processzorral szerelik a Wetek Hub, Play2, Play2S, Xiaomi Mi 3 TV Box lejátszókat.

S912: 2016 nyár végétől már kaphatók ilyen processzorral szerelt lejátszók is. Sok lejátszónál előfordult a kép véletlenszerű zöld villogása, amit a gyártók később fw javításokkal orvosoltak. A cnx-software oldalon olvashatsz több tesztet, pl. M12N lejátszóról, ill. a fórumban egy Beelink GT1-ról.
Az S912-esek között a Beelink GT1 egy népszerű típus, létezik rá többféle custom fw, lásd 31.-es pont..
Bár az Amlogic hiányosan adta ki a forráskódot, és sokáig nem sikerült a fejlesztőknek stabil állapotba hozniuk a hozzá készült S912 LE verziókat, 2018 júliusra a CoreELEC fejlesztői kiirtották a bugokat, és használható állapotba hozták a CE 8.90.5 verziójával.

S905W: csökkentett tudású változat (4K H.265 max. 30fps) az S905X-ből, 2017 nyarán jelent meg. Bár sokan használják nagyobb problémák nélkül, néhány tesztanyagon elhasalt még LE alatt is, ezért korábban nem volt javasolt. Ameddig kapható az S905X, inkább vedd azt, a felár 5-10 $. CoreELEC-el futtatásával használható lejátszó faragható belőle fullHD felbontásig, de viszi a 4K-t is, max. 30 fps-ig.

S905D: szintén 2017 nyarán jelent meg, a SoC felépítése, tudása megegyezik az S905X-el (HDR, VP9), de támogatja a gigabites hálózati csatlakozót is az integrált 100 MBit-es mellett. Rendelkezik DVB tuner támogatással is, ezért főleg tuneres lejátszókba építik be. LE / CE verziók támogatják.

S805X: szintén csökkentett tudású S905X változat, alacsonyabb órajellel, maximum FHD (1080p) felbontású videókat tud dekódolni. Nem javasolt!

S905Y2, S905X2, S922 2018 őszétől már kapható az S905X2 változat, ami új GPU-t kapott. LE/CE támogatás jelenleg nincs hozzá. További infók a cnx-software oldalon találhatók. További infók trance89 fórumtársunk tollából.


* S912 és S905W esetén CoreELEC 8.90.5 vagy újabb javasolt.
Összefoglalva: médialejátszóként használva mindegyik SoC azonos teljesítményt nyújt. A nyolcmagos S912 SoC ARM big.LITTLE konfigurációjú, tehát 4 gyors mag mellett, 4 lassabb, energiatakarékosabb mag található - több feladat párhuzamos futtatása mellett gördülékenyebb rajta az Android. Az S912-ben lévő erősebb grafikus mag (GPU) előnye androidos játékokban mutatkozik meg, a videólejátszási képességekre nincs hatással, azok gyorsítása a VPU egység feladata.
Szintetikus teszteredmények a cnx-software oldalról:
S905 vs. S905X, S905 vs. S912.

Frissítés 4K UHD / HDR témában: az utóbbi időben elérhetőek a 4K remuxok, amelyek mindegyike HDR-es BT.2020-as színtérrel rendelkezik, aminek lejátszására a sima S905 alkalmatlan, mert nem tudja a HDR -> SDR konverziót. Függetlenül attól, hogy HDR-es-e a 4K TV-nk, nem lesz jó a kép. Forrás: djnice, kszaq.
HDR támogatással rendelkező SoC-ok: S905X, S912, S905D, S905W.

5. Van ebből márkás változat is, amit nem kell hekkelni, kiveszem a dobozból és működik? Melyik márkát válasszam?

“A” kategóriás lejátszók (prémium)
Igen, de ezekhez kicsit több zöldhasút készíts elő (kb. $90-tól indulnak az árak), mert itt meg kell fizetned a gyártói támogatást: pl. hivatalos fórum, rendszeres szoftver frissítések. A készülékházak dizájnosabbak, a távirányítók is minőségibb darabok.
Következő márkák ajánlhatók nyugodt szívvel: Minix, Wetek, Hardkernel, Khadas. Utóbbi kettőnél magadnak kell összelegózni a rendszert, hasonlóan, mint egy Raspberry Pi-nél.
Javasolt, ajánlott típusok:
S905: Minix Neo U1, Wetek Hub, Wetek Play 2, Odroid C2
S905X: Khadas VIM/Pro, Vero 4K (Vero 4K+ jelenleg nem javasolt!)
S912: Minix Neo U9-H, Khadas VIM2

“B” kategóriás lejátszók
Van még néhány feltörekvő kínai gyártó, aki próbál felnőni a feladathoz, és támogatást nyújtani a termékéhez. Az áraik ennek megfelelően a noname és az "A" kategóriás között szórnak (~$60-100).
Ilyen márkák pl.: Tronsmart, Rikomagic, Zidoo, Ugoos, Inphic.
Nagyon kevés tulaj van itt a topikban aki ilyet vett, ezt vedd figyelembe!

Javasolt, ajánlott típusok: Tronsmart Vega S95 Pro (kifutott)
Xiaomi Mi Box 3 - S905X procis, wifis gép (LAN csati nincs!), Android TV OS-el, LE/CE nem futtatható rajta a zárt bootloader miatt! Van külön topikja, itt nem tárgyaljuk.

“C” kategóriás lejátszók (noname)
Noname lejátszók, amiknek még az eredetét (pl. a gyártó honlapját) is nehéz kinyomozni. Ezek általában OEM/ODM gyártók termékei, amik többféle “márkanév” alatt is felbukkanhatnak: ENY, Acemax, OTT, Videostrong, Beelink, Sunvell, NEXBOX, stb. A lejátszók sokszor csak néhány karakteres típusneveken fordulnak elő a kereskedőknél, pl. MXQ Pro, K1 Plus, Mini MX, T95M, stb. Itt már érdemes nagyon figyelni, mert minden karakter vagy “+” jel számít, könnyű összekeverni őket.
Ezek közül is van néhány típus, ami a tapasztalatok alapján a dobozból kivéve is probléma mentesen használható a gyári Android fw-el.
Javasolt, ajánlott típusok:
S905 (kifutott, használtan még előfordulhatnak): Beelink Mini MX, Beelink Mini MX ver 1.0, Beelink Mini MXIII, Beelink MX64, Beelink M18, K1 Plus, KIII, Sunvell T95M, Venz V10, Megogo MXV
S905X: Mini M8S II 1G/8G, 2G/8G, 2G/16G, X96, EgoIggo S95X 1G/8G, 2G/16G, Tanix TX3 Pro* / TX5 / TX5 Pro, Beelink Mini MX III II, Venz V10 Pro, TAP 1, Mecool M8S Pro+
S905W: Tanix TX3 Mini/Max
S905D: Mecool K1 Pro
S912: X92, Vorke Z6/Z6 Plus, Tanix TX92, Tanix TX9 Pro.
Mecool BB2 / BB2 Pro
- van a topikban jó néhány elégedett tulajdonos, de 2018 őszén felbukkant több hibás példány is, ezért nem javasolt.
*Megjegyzés a TX3 Pro-hoz.

6. Régi, képcsöves tévével is működik, amin nincs HDMI csatlakozó? Aktív hangfalakat használhatok hozzá?
Igen, de itt adódhatnak problémák. Ez egy ritkán felmerülő kérdés, amivel kevés a tapasztalat. Ezeket a lejátszókat lapostévékhez tervezték, HDMI kimenethez, ezt vedd figyelembe.

6a. AV csatlakozó kiosztása
Értelemszerűen csak olyan lejátszó jöhet szóba, amin van AV csatlakozó. Ez egy négypólusú 3,5mm-es jack aljzat formájában található meg a lejátszókon, az ehhez szükséges kábelt viszont neked kell beszerezni, mert nem adják a lejátszókhoz.
Előfordulhat, hogy ez a kábel nem működik a tévéddel vagy az aktív hangfaladdal, és nincs kép vagy hang. Próbálj ki többféle kábelt vagy készíts egyet, mert a 4 pólus (föld, kompozit videó, audió bal, audió jobb) kiosztása lejátszónként változhat. A biztos megoldás, ha kiméred a 3,5mm-es aljzatot.
A lenti képen látható kiosztás a köv. lejátszókkal kompatibilis: Beelink M18/MX64 (forrás: 4pda.ru), Nexbox A95X, X96, Mecool KM8P.

T95N M8S Pro jack-RCA kiosztása.

6b. Javasolt típusok
Analóg hangkimenet tesztelve: K1 Plus, MXQ Pro+, Sunvell T95M
Kompozit (CVBS) képkimenet tesztelve: K1 Plus S2 T2, Sunvell T95M,
Nexbox A95X (S905X)

6c. Alternatív hangkimeneti eszközök, átalakítók
Ilyen eszköz lehet még a beépített BT és egy külső Bluetooth vevő (3,5mm-es jack-el) kombinációja, ha pl. egy sima fülessel csendben moziznál, ha már lefeküdt a család. Ha nincs a lejátszódban BT, akkor egy USB-re köthető BT stick a megoldás. Lista a használható BT chipekről.
Ha mindenképpen analóg hangkimenetre van szükséged, és elégedetlen vagy az AV csatlakozó hangminőségével, akkor egy külső átalakítóval az optikai hangkimenetből vagy a HDMI kimenetből is ki lehet nyerni az analóg jelet.
Egy filléres USB hangkártya is jó megoldás lehet adott esetben.

6d. Furcsa, vagy invertált színű a kép a tévén!
Régi plazma és LCD tévéknél (főleg Sony és Philips márkáknál), HDMI csatlakozón előfordulhat, hogy a tévé nem érzékeli az Amlogic eszközöknél használt alapértelmezett YCbCr színtér típusát, ami a filmeknél járatos színtér is egyben.
Megoldás: egy olyan Android fw, vagy linux alapú OS (LibreELEC/CoreELEC), ahol az RGB színtérre konvertálás bekapcsolható. HDMI color depth vagy Force RGB néven keresd ezt a beállítást. LibreELEC a 7.0.2.008 verziótól támogatja ezt a beállítást. Egy kis tudnivaló még.

8. Hol lehet ilyet venni?
Mini PC / Android TV box termékkategóriákban keresd a webshopokban. Hazai beszerzési források pl.: aradi@mail.datanet.hu, 220volt.hu, edigital.hu, külföldről a geekbuying és a gearbest weboldalakkal jók a visszajelzések a topikban.
Ez nem zárja ki azt, hogy az ebay, tomtop vagy Banggood oldalról rendelve nem ugyanazt kapod, de ezekkel kevesebb a tapasztalat.
Érdemes egy adott típust több helyen is megnézni, ha valahol jóval alacsonyabb az ár, akkor az gyanús.
Ha EU-n kívüli raktárból rendeled, akkor kalkulálj az Áfával is. Lassú postával rendelve (2-4 hét) általában ingyenes a szállítás.
Ha további kérdéseid vannak a külföldi rendelésről, tájékozódj a megfelelő topikban.

9. Mi van a csomagban?
Csak a minimum: lejátszó, távirányító, HDMI kábel, tápegység. Márkásabb, drágább lejátszóknál előfordulhatnak egyéb cuccok is, pl. AV csatlakozó, giroszkópos távirányító, stb.

10. Melyiket vegyem, mind ugyanaz?
A központi egység Amlogic S905 / S905X / S912 SoC, a memória 1 GB vagy 2 GB lehet (ritkán 3 GB* lásd még 11-es pont), a háttértár alaplapra forrasztott flash alapú eMMC/NAND chip, 8 GB vagy 16 GB kapacitással (a 32/64 GB-os nagyon ritka).
Szintén fehér holló az integrált DVB tuner (DVB-S/T/C - lásd még 13.-as pont).

Ami közös, és minden lejátszón van:
HDMI 2.0 (S905) vagy 2.0a (S905X, S912, S905D, S905W),
USB 2.0 (1-4 port),
ethernet csatlakozó (az S905X/S905W esetén mindig 100 Mbit/s, a többinél lehet 1 GBit/s sebességű is, típustól függ!),
SD/microSD csatlakozó,
WiFi (általában Realtek RTL8xxx vagy Broadcom AP6xxx). Ezektől eltérő típusok is előfordulhatnak, amiket a LE/CE nem támogat
. Lásd még 15.-ös pont.

Ami opcionális:
AV csatlakozó (analóg kép és hang kivezetés),
Bluetooth 4.0,
microUSB (OTG) csatlakozó,
S/PDIF optikai hangkimenet (ritkábban koaxiális, 3,5mm-es jack-en kivezetve!),
SATA csatlakozó (nem natív, USB to SATA bridge-dzsel!),
belső merevlemezhely,
DVB tuner(ek).

A konkrét, javasolt a típusok az összefoglaló 5. pontjában vannak felsorolva.

Ritkán, de előfordulhat pendrive vagy stick formátumú lejátszó is, ezekről általában hiányzik az ethernet csatlakozó, és a kis méret miatt esetleg más csatlakozó is. Ilyen méretben már a hűtés is problémát okozhat, ezért az ilyen lejátszók is a nem javasolt kategóriába esnek.

10b. 4K-hoz elég lesz a 100 Mbit/s ethernet csatlakozó?
Egy itt olvasható vélemény szerint az x265-ös 4K ripekhez elég lesz a 100 Mbit/s sebesség is, azonban a 2017 őszén megjelent 4K remuxokhoz sok esetben már kevés (lásd még 4-es pont). Egy gigabites USB3-LAN adapter segíthet ilyen helyzetben: a boxon lévő USB2 csatlakozó miatt 300-400 MBit/s valós sebesség érhető el, ami már elég a 4K remuxok lejátszásához.
Kipróbált típusok: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

11. 1 GB vagy 2 GB RAM?
Androidhoz 2 GB a javasolt. Ha csak médialejátszónak fogod használni Kodival és LibreELEC/CoreELEC-el, akkor 1 GB is elég lesz. A 2 GB-os verziók felára kb. $10-12. Ritkaság, de létezik néhány lejátszó 3 GB memóriával is, bár ezek közül némelyik kamu, és csak 2 GB-al van szerelve (pl. Beelink GT1 Ultimate egyes típusai). S905X2 és S922 lejátszókból lesz 4 GB memóriával szerelt verzió is.

12. 8 GB vagy 16 GB eMMC/NAND háttértár?
Android alatt ha csak médialejátszóként használod, akkor a 8 GB általában elég. Ha játékokat vagy más appokat is felraksz a Play áruházból, akkor hamar elfogyhat a tárhely, a 8-ból az Android is lefoglal alaphelyzetben ~2 GB-ot.
LibreELEC/CoreELEC esetén a 8 GB szintén elég normál használatot feltételelzve. A 16 GB-os verziók felára kb. $10-12.
Ritkaság, de létezik néhány lejátszó 32/64 GB tárhellyel is.

12b. Mekkora SD/microSD kártyát kezel a gép?
A kereskedők általában 32 GB-os maximális méretet adnak meg, de ennek az az oka, hogy FAT32 fájlrendszerű SD kártyáknál ez a maximálisan létrehozható méret, így mennek biztosra. Tapasztalatok alapján NTFS vagy exFAT fájlrendszerre formázva ettől nagyobb kapacitásúak is működnek.

13. DVB tuneres verzió van?
“A” kategóriás lejátszóból a Wetek Play 2 van tunerrel szerelve. Play 2 topik a Kodi fórumon. Wetek Play 2S néven is bejelentettek egy lejátszót 2016. márciusban, de azóta sem jelent meg a boltokban.
“C” kategóriás lejátszók:
K1 Plus S2 T2 (néha “K1 Plus combo” néven is emlegetjük). Egy tulaj véleménye itt. A beszerelt tuner ún. multituner, azaz egy időben csak az egyik DVB szabvány szerinti adást tudja venni androidon, párhuzamosan nem működik a DVB-S2 és DVB-T2, manuálisan kell váltani és nincs DVB-C.
KII Pro (Hybrid). Nagyrészt megegyezik a K1 Plus-al, eltérések: 2G/16G, más wifi chip . Custom android firmware.
Kszaq LibreELEC build-je nem támogatja a belső, integrált tunereket, csak a külső, USB csatlakozású tunereket. Afl nevű fórumtag jóvoltából elérhető a kszaq féle LE verzió K1 Plus és KII Pro tuneres (C/S2/T2) támogatással, a tunerek közötti automata váltással.
Létezik rá alternatív linux operációs rendszer is kszaq LE alapon, amit VITMOD OS néven fejlesztenek. Érdemes még a 4pda-n is körülnézni.
KIII Pro: újdonság, S912 procival és 3G/16G változatban, Wetek Play 2 árszinten. LE tesztverzió már létezik hozzá.
K2S Hybrid: egy ritkaság, gyakorlatilag egy soundbar-ba szerelt tuneres lejátszó.
Mecool KI Pro: S905D procis, tuneres box, gigabites hálózati csatolóval, LE/CE támogatással. Ajánlott!

14. Beviteli eszközök, távirányítás

14a. A lejátszóhoz mellékelt gyári távirányítón kívül PC-s egérrel és billentyűzettel (akár vezeték nélkülivel, pl. Logitech K400) is irányíthatod az S905 lejátszót, de vannak még egyéb módok is.
14b. HDMI CEC - távirányítás a tévé vagy az erősítő távkapcsolójával
A kép és hang információkon kívül vezérlőjelek is továbbíthatók a HDMI kábelen szabványos formátumban, ezt hívják röviden CEC, hosszabban Consumer Electronics Control-nak. A tévé és erősítőgyártók általában saját névvel illetik ezt a funkciót (Anynet+, VIERA Link, SimpLink, stb.), de a lényeg ugyanaz: egy távirányítóval vezérelni a HDMI-vel összekapcsolt eszközöket. Az S905 lejátszók támogatják ezt a funkciót Android és LibreELEC operációs rendszer alatt is (ha bekapcsolod a lejátszón és a tévén is).
14c. Kodi távirányítás mobilról, tabletről
Egyszerű és kézenfekvő módja a Kodi távirányításnak az okostelefonra vagy tabletre telepített alkalmazás, ami az otthoni hálózatunkon WiFi-n keresztül kapcsolódik a Kodi-hoz. A kapcsolat kétirányú, ami lehetővé teszi, hogy a filmek, zenék listáját, borítókat az alkalmazásban lássuk, ott tudjuk kiválasztani, elindítani vagy megállítani a lejátszást, stb. Zenehallgatáskor különösen hasznos, hogy nem kell a tévét bekapcsolni, ha egy másik albumra váltanánk. Rengeteg ilyen alkalmazás létezik, a két legismertebb a Kore és a Yatse, a többi megtalálható itt.
14d. RC Client - S905 Android távirányítás Androidos telefonnal vagy tablettel
Az S905 lejátszókon futó Android operációs rendszer távirányítható az Amlogic által készített Androidos alkalmazással, amit a telefonra vagy tabletre lehet telepíteni. Hasznos, ha valami szöveget kell bepötyögni. AML RC Client vagy RemoteIME néven is előfordul.
14e. Mini QWERTY billentyűk, giroszkópos távirányítók, játékvezérlők, gamepad-ek
Működő típusok: Rii I8+, M2S, MX3 2.4G 3D, MX3, Logitech Harmony 300, Gen Game S3 (alias Terios T3+) link1 link2,Xiaomi Wireless Bluetooth Gamepad, iPazzPort KP - 810, Xbox 360 wireless controller
Amelyik android játék nem támogat közvetlenül valamilyen gamepad-et, annál ki lehet próbálni a Tincore keymapper programot.
MX3 betanítás.
14f. Gyári távirányító átprogramozása a Kodi-ban
A Kodi-ban ez is lehetséges a Keymap Editor kiegészítővel: pl. a távirányítón a ritkán használt számgombokra beállíthatod a felirat, hangsáv váltást, vagy Play/Pause funkciót. További infók itt vagy ebben a videóban. Részletes leírás a hogyanról.
14g. Kodi távirányítása webes felületen
Nem tartozik szorosan az S905-höz, de így kerek, ha ez is meg van említve.
Bármilyen eszközön futtatott böngészőn, http-n keresztül távirányíthatod a Kodi-t, ha ezt előtte engedélyezed a beállításaiban. További infók: Kodi web interface.
14h. Gyári távirányító használata a TV irányításához
Némelyik S905 lejátszó tanítható távirányítóval rendelkezik, ezeknél a felső öt gomb körül egy keret látható TV CONTROL felirattal. Itt egy videóban látható a tanítás folyamata. Sok tapasztalat nincs ezzel kapcsolatban, ha neked sikerül, akkor jelezd a fórumban, légy szíves. Link1

15. Melyik lejátszó javasolt vezeték nélküli üzemmódra? WiFi kapcsolattal is mennek a FullHD filmek akadás nélkül?
Alapvetően a vezetékes hálózati kapcsolat javasolt a problémamentes használathoz, de ha ez nem oldható meg, akkor olyan lejátszót keress, aminek kétsávos 802.11b/g/n WiFi-je (2,4Ghz / 5Ghz) van, vagy ami a 802.11ac szabványt támogatja. Utóbbi elég ritka, inkább az “A” vagy “B” kategóriában fordul elő, pl. Minix Neo U1, Wetek Hub, Tronsmart Vega S95 Telos, Ugoos AM1. Az olcsó lejátszóknak a WiFi nem az erősségük, kb. 3-4MB/s valós átviteli sebességet lehet velük elérni, ami kb. 720p filmek lejátszására elégséges, az 1080p valószínű akadozni fog. Itt egy Mini MX teszt, hogy kb. mire számíthatsz. X96 wifi vélemény.
Néhány vélemény: K1 Plus, Sunvell T95M, KIII.

Ha LE/CE alatt nem támogatott a wifi chiped típusa, vagy csak gyatra a sebessége, kipróbálhatsz egy külső USB-s wifi sticket. Wifi stick#2

16. Hol van a reset gomb?
Vagy a doboz alján (keress egy kis furatot a szellőzőnyílások között), vagy az AV csatlakozóban (!). Egy fogpiszkálóval benyomva érezni lehet a mikrokapcsoló kattanását. Ha túl kicsi a furat az alján és nem fér be a fogpiszkáló, akkor jöhet a kiegyenesített gemkapocs. Beelink Mini MX III esetén kb. 1cm mélyen van a kapcsoló!
Van olyan lejátszó is, aminek a reset gombja be van ültetve a panelbe, de nincs beforrasztva (pl. MXQ Pro+), vagy olyan is típus is előfordult már, hogy egyáltalán nincs rajta reset gomb, így nehezebb a recovery felületre bejutni (lásd még 62d pont).

17. USB adattárak, mobil merevlemezek használata
Javasolt a mobil használatra tervezett 2,5”-os lemezek használata, ezek áramfelvétele általában alacsonyabb mint egy alu USB keretbe pakolt átlagos 2,5”-os lemeznek. Működés közben nem javasolt az USB kábel kihúzásával, bedugásával leválasztani vagy hozzákapcsolni a lemezeket. Ha sok USB-s eszközt használsz, akkor javasolt egy aktív, külső tápos USB elosztót beszerezni.
A 3,5”-os, asztali merevlemezek 12V-ot igényelnek, így ezeknek minden esetben külső tápjuk van.

18. Mennyi áramot fogyaszt egy ilyen lejátszó?
Bekapcsolt állapotban 2-3W, kikapcsolva kb. 1W a fogyasztásuk. forrás1 forrás2
A DVB tuneres verziók fogyasztása 3-4W körül van.

19. Webkamerát lehet rákötni, pl. skype-hoz?
A tapasztalatok alapján a Logitech webkamerák gond nélkül működnek. Más márka is működhet, ha a gyártó feltünteti az Android támogatást.

30. Milyen operációs rendszereket használhatok?
Android 5.x-7.x (gyári), Linux ( CoreELEC, LibreELEC / armbian / Ubuntu, openmediavault by Csicsóka, 2018-as frissített OMV verzió!, Remix OS (a 4pda.ru oldalon lehet találni néhány típusra, pl. Beelink M18, de érdemes máshol is szétnézni).
Armbian tapasztalatok.

Frissítés: korábban az amlinuxmedia.com-on elérhető volt több, S905-ös lejátszóra fejlesztett openELEC build. 2016 telén a weboldal megszűnt, a fejlesztője (Alex) egy új oldalt indított, ahol AlexELEC néven lehet elérni az S905/S905X buildjeit. Ezekről a verziókról jelenleg még kevés a tapasztalat.
Frissítés: a LibreELEC fejlesztői nem készítenek új verziókat Amlogic procikra, helyüket a CoreELEC csapat vette át.

30b. Operációs rendszer futtatása SD-kártyáról, dual-boot
A lejátszók gyári állapotban Android operációs rendszerrel érkeznek, ami a készülék saját tárhelyére (eMMC/NAND) van telepítve.
Lehetőség van SD/microSD/pendrive adathordozóról is betölteni egy linux alapú (LE/CE, Ubuntu, stb.) operációs rendszert, ekkor az Android rendszer érintetlenül megmarad a belső tárhelyen.
Az Android törlésével alternatív operációs rendszerek (LE/CE, Remix) is telepíthetők a belső tárhelyre.
SD/microSD/pendrive-ról indított LE/CE esetén a operációs rendszerek közötti váltás is egyszerűen megoldott, az adathordozó eltávolítása nélkül:

CoreELEC / LibreELEC SD kártya a gépben:
bekapcsolás > *ELEC > Power menü: Reboot from NAND > Android > újraindítás > *ELEC

CoreELEC / LibreELEC SD kártya nincs a gépben:
bekapcsolás > Android > újraindítás > Android

30c. Mi az a Kodi, SPMC, vidon.me, FTMC?
A Kodi egy ingyenes, nyílt forráskódú médialejátszó szoftver, ami sokféle platformra elérhető (Windows, Linux, Android, Raspberry Pi, stb.). Fejlesztésénél fő követelmény volt, hogy távirányítóval, néhány gombbal kezelhető legyen, és a felhasználói felület jól látható legyen a kanapéról nézve is.
Személyre szabható, rengeteg skin érhető el hozzá, a tengernyi kiegészítőről (add-on) nem is beszélve.
Ha PC-re föltelepíted és kipróbálod, akkor már az S9xx lejátszó vásárlása előtt képben leszel, mire is számíthatsz.
További infók itt: Kodi wikipedia oldal magyarul
Ha még nem ismered a Kodi felhasználói felületét, sok információt találhatsz zsigus cikksorozatában. Megjegyzés a cikkhez.

Az SPMC a Kodi egy ingyenesen elérhető Androidos változata (fork), amit az eredeti Kodi csapatból kivált fejlesztő, Koying készített. 2018. februárban adta ki az utolsó verziót Jarvis alapokon: 16.7.4.

A vidon.me egy kereskedelmi termék, szintén a Kodi nyílt forráskódjából táplálkozva készít fizetős Android alkalmazást, ami plusz funkciókat tartalmaz, és állításuk szerint többféle processzorhoz is optimalizálva van. Letöltés: VidonXBMC_16.1-free.apk

Az FTMC szintén egy androidos Kodi fork, amit superceleron nevű felhasználó fejleszt a FreakTab-on. Amlogic és Rockchip optimalizációkat tartalmaz. Lásd még 33. pont.

Ezeket a különféle Kodi variánsokat egymástól függetlenül is lehet telepíteni és használni Androidon, nem írják egymást felül, kivétel: FTMC.

30d. Kodi audió, videó beállítások, alapbeállítások, magyar nyelv beállítása
Ha még nem ismered a Kodit, elsőre sokkoló lehet a rengeteg beállítási lehetőség, főleg ha profi (expert) módba kapcsolod. Az összes beállítási lehetőség ismertetése túlmutat ennek az összefoglalónak keretein, nem is cél, hogy itt minden kérdésre legyen válasz, erre vannak más topikok, vagy ajánlható a Kodi online kézikönyve.

Leggyakrabban felmerülő KODI kérdések

Nem találok egy beállítást, nagyon kevés opció van…
Alapértelmezetten a Kodi sok beállítást elrejt a kezdő felhasználók elől. Profi (expert) módba kell kapcsolni, hogy minden beállítás hozzáférhetővé váljon.
Hogyan lehet a Kodit magyar nyelvre átállítani?
Telepíteni kell a Language kiegészítőből (add-on) a magyar nyelvet.
Hogyan kell a hangkimenetet beállítani a Kodiban?
Ha erősítőd van, Android alatt valószínű gondod lesz a digitális hangkimenettel, lásd 33. pont. LibreELEC/CoreELEC alatt nincs ilyen probléma, még a HD hangok, vagy a többcsatornás PCM is működik HDMI kimeneten. A erősítődnek és a hangkimenet típusának (optikai vagy HDMI) megfelelő beállításokat ebben a táblázatban megtalálod.
Kiegészítés a táblázathoz: AVR SPDIF esetén a Number of channels beállítást tedd 2.0-ra, és engedélyezd a Dolby Digital Transcoding opciót.
Kadenciahelyes videólejátszás beállítása Kodiban
Settings >
> Video > Playback > Adjust display refresh rate to match video: On start / stop
> Video > Playback > Sync playback to display: off
> System > Video output > Vertical blank sync: Let driver choose / disabled (17-es Kodi verziótól már nincs ilyen beállítás)
CE esetén a whitelist helyes beállítása is szükséges a röcögésmentes lejátszáshoz.
Movieshark, Exodus+, stb. fut rajta?
Ezek Kodi kiegészítők, tehát működnek S9xx lejátszókon android és LE/CE operációs rendszer alatt is. További infók ebben a topikban találhatók.
Buffer, cache méret állítása a Kodi-ban
Ha akadoznak az online stream szolgáltatások, megpróbálhatod a bufferelést optimalizálni.

30e. YouTube add-on a Kodiban
Ezzel a kiegészítővel a Kodiban nézhetsz youtube videókat reklámmentesen. Telepíteni a videó kiegészítőkből lehet. Ha valamit nem tudsz megnyitni vele, előfordulhat, hogy a videó korhatáros, vagy le tiltva van a mobil nézete.
Youtube minikép beállítása.
Bejelentkezés a Youtube addon-ba
Ha elvégzed az itt leírt műveleteket, akkor megjelennek az addonban a saját lejátszási listáid, előzményeid, stb.
Youtube saját API key beállítása
Az ingyenes API key helyett létrehozhatsz sajátot, így elkerülhető a "limit exceeded/quota exceed" hiba. Leírás #2

30f. Spofity add-on a Kodiban
SpotiMC - kiegészítőként telepítve a Kodi felületéről is elérhető a népszerű zeneszolgáltató.

31. Android firmware letöltés, lelőhelyek
Sok lejátszó képes letölteni saját magának a firmware frissítést (OTA - over the air), ha van internet kapcsolata. Ehhez persze az is szükséges, hogy a gyártója üzemeltessen egy szervert, amihez az adott lejátszó kapcsolódni tud. A szerver címét a gyári firmware tartalmazza. A noname lejátszóknál sokszor nem létező cím van megadva, ilyen esetben a manuális frissítés keresésnél hibát jelez a lejátszó.
Ha működik az OTA, akkor a lejátszók bekapcsolás után jelzik, ha van elérhető frissítés. Manuálisan is el lehet indítani a frissítés keresést az UPDATE&BACKUP androidos programmal, vagy az android rendszerbeállításokból (Android Settings / System / About…).
Ha nem megy az OTA, akkor érdemes a gyártónál keresni - ha egyáltalán kinyomozható a honlapja.

Utolsó lehetőségként a következő címeken is érdemes szétnézni:
FreakTab: S905, S905X, S912
androidpc.es 4pda.ru xda-developers
cnx-software

31b. Android firmware frissítés Amlogic USB Burning Tool-al
Ha nem működik az OTA frissítés a lejátszódnál, és csak .img formátumú fw-t találtál a lejátszódhoz, akkor a frissítés csak az Amlogic USB Burning Tool nevű Windows-os szoftverrel lehetséges, a lejátszót PC-re kötve USB A-A kábellel. Ha van a lejátszódon microUSB (OTG) aljzat, akkor egy mobiltöltő kábel is jó lesz.
A frissítés részletes leírása magyarul, angolul.

31c. Android firmware biztonsági mentése és visszaállítása LE/CE alól
Ha nem érhető el a boxodhoz a gyári firmware letölthető formában, akkor kövesd Csicsóka írását, amivel LE/CE alól lementheted és visszaállíthatod a gyári Android rendszert.

31d. Android firmware visszaállítás .img formátumból
Ha nincs kéznél USB A-A kábel, vagy az USB Burning tool nem ismeri fel a rádugott boxot, akkor is van megoldás az Android visszaállítására. Kiegészítés az ext4 partícióhoz.

32. Android root / unroot
Sok S905/S905X lejátszó rootolt gyári android fw-el érkezik. Ha mégsem rootolt a készüléked, S905-nél a Finless féle root általában működik. Root visszaállítás (S905): Finless féle unroot.
Az S912 lejátszókból is sok gyárilag rootolt firmware-el érkezik, pl. a Beelink GT1 a GT1_104M0 jelűtől már gyárilag rootolt.
Root állapot ellenőrzése: például Root Checker alkalmazással.
SuperSU infók: ha rajta van a boxodon gyárilag telepítve, ne frissítsd!!!

33. Mi a probléma az Androiddal? Miért használ mindenki CoreELEC / LibreELEC-et?
Noname lejátszóknál Android alatt a Kodi néhány dolgot nem tud, vagy nem megfelelően kezel, ami egy profi médialejátszónál alapkövetelmény, de a hiánya nem mindenkit zavar. Például automatikus képfrissítés váltás a lejátszott videóhoz igazítva, vagy kadenciahelyes lejátszás 23,976 képkocka / másodperces sebességgel.
Ha házimozi erősítőt használsz, akkor a többcsatornás hangok (DD/AC3, DTS, ...) digitális kimenetével (passthrough) is lehetnek gondok: az adott formátumot nem küldi ki lejátszó, vagy kiküldi, de a hang 5-10 másodpercenként megtorpan, megszakad. CoreELEC / LibreELEC alatt ezek stabilan működnek, míg android alatt a prémium lejátszók se tudják azt a funkcionalitást mint a CE/LE.

A nevesebb gyártók (Minix, Wetek) termékeinél a fentiekhez szükséges módosításokat tartalmazza az adott lejátszóhoz elérhető firmware, ill. egyedi Kodi forkokat is készítenek (Minix XBMC, Wetek Media Player). A Minix Neo U1 lejátszó firmware-ét a lelkes közösség más lejátszókhoz is portolta, érdemes körülnézni a FreakTab és a 4PDA.ru fórumokon, sokféle 3rd party android ROM érhető el az Amlogic dobozokhoz (pl. Finless, Superceleron). Lásd még 31.-es pont.
Minix Neo U1 FW010 firmware port Mini MX / Mini MXIII boxokra by DroidMester (a TWRP kezeléséhez egér kell!)

Auto Frame Rate Fix (S905X, S912)
Kiegészítés root-olt androidhoz, nevének megfelelően automatikusan váltja a kimenet képfrissítési frekvenciáját. SPMC 16.5.2 vagy FTMC Kodi forkokkal működik.
Amlogic tv box tool
Magyar fejlesztésű alkalmazás, tartalmazza az Auto Frame Rate Fix-et, és még sok hasznos dolgot.

34. Hálózati megosztás, NAS
Ha az otthoni hálózatodon használod a lejátszót, akkor DLNA helyett célszerű samba (smb) protokollt használni a NAS vagy a PC megosztásaihoz. Ha a NAS-od tudja az nfs-t, az még jobb, kisebb terhelés mellett még gyorsabb is, mint az smb.
34b. Windows SMB megosztások
A Windowsos gépedről is megoszthatsz könyvtárakat, amit a box le tud játszani, így felesleges ezeket másolgatni. 2017 őszétől a Windowsokban szigorították az SMB (samba) megosztások kezelését a Windows-ban, megszűnt a jelszó nélküli hozzáférés, ezt követte a Kodi is a 17.4-es verziótól, SMB1-ről SMB2/3-ra váltottak. Részletes leírás itt olvasható a Windows SMB beállításokról. Rövidebb megoldás: itt és itt.
34c. Hogyan lehet a lejátszóra kapcsolt USB merevlemezt, pendrive-ot megosztani?
Android OS esetén pl. SambaDroid vagy Servers Ultimate appokkal. LibreELEC/CoreELEC OS esetén elég, ha bekapcsolod a sambát. Ha már működik valamilyen megosztás a lejátszón, akkor az aktuális OS megfelelő könyvtárai is láthatók lesznek a hálózaton.
Samba tuningolás LE alatt.

35. Tévés műsorszolgáltatók android alkalmazásai működnek?
Van amelyik igen, van amelyik nem. A műsorszolgáltatók ezt a lehetőséget elsősorban a tévé előfizetés kiegészítésére, és nem a helyettesítésére találták ki, azaz, hogy mobil eszközön (tablet, okostelefon) is tudj tévézni, ha van előfizetésed. A lenti listában (+) jelet láthatsz, annál amelyik működik bizonyos feltételekkel, (-)jel: nem működik, vagy nincs visszaigazoló hsz.
Ha nem indul valamelyik alkalmazás, vagy hibát jelez, próbáld a képernyő orientációt átállítani.
UPC Horizon Go (+) link1, link2, link3
Telenor MyTv (+) link1, link2, link3
Digi online (++) link1, link2
HBO Go (+) link1
Telekom TV GO (-) link1
Tarr MobilTV (++)
MinDig TV (++)

36. Torrent kliens futtatása Androidon
Angol nyelvű leírás a tTorrent lite futtatásához, hozzáférés: webes felületen keresztül.

37. Képernyő elforgatása Androidon
Set Orientation APK.

60. Mi az az OpenELEC, LibreELEC, CoreELEC?
Egy minimál linux operációs rendszer, ami a Kodi futtatására van optimalizálva. Ingyenes, nyílt forráskódú, mint a linux rendszerek általában. Több platformra is elérhető, az Amlogic mellett pl. x86, RPi is támogatott. OpenELEC - ez volt az eredeti projekt, amiből 2016 tavaszán kivált a fejlesztők nagy része, és egy új projektbe kezdtek LibreELEC néven. 2018 tavaszán kivált néhány fejlesztő a LE csapatból, és CoreELEC néven folytatják a fejlesztést Amlogic-ra. A LE csapat már nem nyújt támogatást Amlogic chipekhez, a köv. stabil verziókat köszönhetjük nekik: 7.0.3.012k (Kodi 16 “Jarvis”), 8.2.3.1 (Kodi 17 “Krypthon”).
Általában az OE, LE, CE rövidítéseket használjuk.

61. Mekkora kapacitású SD/micro SD kártya vagy pendrive kell LE/CE futtatásához?
A legegyszerűbb egy SD kártyáról futtatni, így az Android rendszer is megmarad a készülék beépített tárhelyén érintetlenül (lásd még dual-boot, 30b. pont). LE/CE futtatáshoz minimum 2GB-os kártya szükséges, az ajánlott méret 4-8GB-os (vagy nagyobb) vagy amit találsz a fiókban. :) A kártya sebességében nincs megkötés, egy gyorsabb (pl. Class 10-es) kártya gördülékenyebb működést fog eredményezni.
Tipp: a LE/CE kb. 1-4GB helyet fog felemészteni a kártya kapacitásából (a médiatár méretétől függ), a fennmaradó helyre másolhatsz egyéb fájlokat hálózaton keresztül, ha bekapcsoltad a sambát. A LE/CE fájlrendszerét a Windows Intézőben így találod: Hálózat > LIBREELEC vagy Hálózat > COREELEC vagy \\boxipcime. Javasolt könyvtárak: Downloads, Music, Pictures, Videos, stb.

62. LibreELEC / CoreELEC telepítés

>> LibreELEC közösségi verziók letöltése <<
Direkt link a letöltéshez
>> CoreELEC letöltése <<

Fontos: lentebb egy általános leírást olvashatsz a telepítésről. Új verziók esetén ez változhat, ezért mindig olvasd el a LE/CE fórumon az adott verzióhoz tartozó leírást, változások listáját, és az ismert hibák/problémák részt is! Ez különösen igaz a fejlesztői (alfa, devel, experimental, test, nightly) verziókra, ezeknél a telepítés is eltérhet a szokásostól.

Ha napi használatban lévő stabilan, problémamentesen működő, “belakott” korábbi verziód van, a kiszemelt új verzióval javasolt először egy próbát tenni egy másik SD kártyán, vagy pendrive-on. Érdemes a topikot is olvasgatni, milyenek a tapasztalatok az új verziókkal. Továbbra is fejlesztői verzióként kezelendő!

Lemezkép letöltése első telepítéshez
.img.gz végű fájl: teljes lemezkép, ezt kell kiírni az SD kártyára (pendrive-ra).
Noname boxokhoz az S905 vagy S912 jelzésű verzió kell.
A “temp_sensor_disabled” nevű változatot akkor kell választani, ha LE telepítés után indítási problémáid vannak.
Ha Odroid-C2, lePotato, Khadas VIM kártyapécéd van, akkor a megfelelő nevű verziókat töltsd le.

Frissítéshez
.tar végű fájl: meglévő verzió frissítéséhez használható.

dtb.img: device tree fájl
LE esetén ezt külön kell letölteni a fenti linken megadott helyről.
CE esetén nem kell letölteni, a lemezkép kiírása után az SD kártya lévő device_trees könyvtárban lévő dtb fájlokat használd.

[Elavult infó] Tudnivalók a 32/64 bites LE S905/S905X verziókhoz: a fejlesztő a 7.0.3.012-es verziótól áttért a 32 bites kiadásra, mert annál nem jelentkezik a memóriaszivárgás hiba (memory leak). Ez annyit jelent, hogy 64 bites verziók esetén 1GB memória esetén bizonyos, ritkán jelentkező esetekben elfogyhat a szabad memória. Ameddig az Amlogic ezt nem javítja a kernelben, addig kszaq nem fog kiadni 64 bites verziót.

62b. Device tree fájl (dtb.img) választása
Ez a fájl a kulcsa a LE/CE helyes működésének, ezért olyat használj, ami megfelel a lejátszódban lévő hardver elemeknek.
S905X chipes lejátszók általában dtb.img fájl nélkül is működnek LE alatt, mert a LE tartalmaz egy általános device tree fájlt.
A _nand jelzésű csak akkor kell, ha SD kártya helyett belső memóriába telepítenéd, de problémába ütköztél. Némelyik lejátszóhoz van saját dtb.img (pl. Minix, Wetek, K1 Plus, C2, Khadas VIM stb.), ha a tiédhez nincs, akkor egy általánost válassz a következők szerint:

S905 proci esetén gxbb kezdetűt, példák:
- 2GB RAM és 100Mbit Ethernet esetén gxbb_p200_2G_100M.dtb
- Gigabites hálózati vezérlőhöz gxbb_p200_1Gbit.dtb
- Realtek wifi chip esetén olyat, aminek ez benne van a nevében
- ha van microUSB csatlakozód, akkor olyat, aminek benne van a nevében az OTG
S905X proci esetén gxl kezdetűt.
S912 proci esetén gxm kezdetűt.
S905W esetében gxl_p281 kezdetűt.
Néhány példa a választáshoz.

62c. Első telepítés, SD kártyára / pendrive-ra
Töltsd le az img.gz fájlt, csomagold ki 7zip-el és írd ki pl. Win32DiskImager-el az SD kártyára/pendrive-ra. Alternatíva: Rufus vagy linux alól dd parancs. Az Etcher programmal Windows-on kitömörítés nélkül is felírhatók az img.gz lemezképek.
Új alternatíva: LibreELEC USB-SD Creator. Ez a szoftver képes letölteni is egy adott LibreELEC verziót, de csak amit a LE hivatalosan támogatott (Wetek Play2, X86, stb.). Az általános Amlogic verziók (“community” közösségi támogatású) nem érhetők el a szoftver “Select version” menüpontjában, manuálisan kell a fenti linkről letölteni az img.gz fájlt, és betallózni a “Select file” gombbal.
Android alól is megírhatod a kártyát a Pi SD card Imager-el.

A kiírás során a kártya/pendrive formázva lesz, tartalma törlődik!
Egy 512MB méretű FAT partíció lesz a kártyán/pendrive-on, és a LE/CE az első bootoláskor a kártya maradék részét felhasználva készít egy ext4 formátumú partíciót a felhasználói adatoknak. Az ext4 partíció nem látszik, ha visszarakod a kártyát/pendrive-ot egy Windowsos gépbe.

Az előzőleg kiválasztott device tree fájlt másold a kártya/pendrive gyökérkönyvtárába (felülírva az esetlegesen ott lévőt) és nevezd át dtb.img-re.

62d. Első indítás az SD kártyáról/pendrive-ról
Áramtalanítsd a gépet (húzd ki a tápot), dugd be az SD kártyát/pendrive-ot a gépbe, egy fogpiszkálóval nyomd be a reset gombot kattanásig és tartsd benyomva (lásd még 16-os pont), majd adj neki áramot, azaz dugd vissza a tápegységet. Addig tartsd benyomva a reset gombot, amíg meg nem látod a LibreELEC logót. Pendrive esetén próbálj ki egy másik aljzatot, ha nem bootol az elsőről.
Ha nincs, vagy nem működik a reset gomb, akkor a következőket próbáld ki:
- tegyél egy tetszőleges zip fájlt a LE kártyára, és tallózd be az Androidos UPDATE&BACKUP programmal
- felrakhatsz az androidra egy appot is
- telepítheted az adb-t, amivel parancssorból újraindítható az android.

A fogpiszkálós trükköt csak egyszer kell megcsinálni* - kivéve, ha frissíted az Android fw-t, akkor ismét el kell ezt játszani.
Ezután újraindul a gép, és ha minden sikerült, akkor már a Kodi varázsló fogad.
*Ha egy új image-t írsz ki a kártyára, akkor ismét fogpiszkálós indítás kell, de egyszerűbb, ha frissíted a meglévő verziót hálózaton keresztül, lásd lentebb.

62e. Távirányító beállítás
62e1: LibreELEC remote.conf (amlremote)
Ha minden jól megy, akkor működik a távirányítód is. Ha nem, akkor az Android-ból a /system/etc/remote.conf fájlt másold át a LE .config könyvtárba (Windows Intézőben így találod: Hálózat > LIBREELEC vagy \\boxipcime > Configfiles). Másolás SSH-n keresztül.
Ha ezek után sem megy LE alatt távirányítód, akkor meg kell szerkeszteni az androidos remote.conf fájlt egy szövegszerkesztővel, további infók itt és itt és itt is.

Egy kis gyűjtemény remote.conf-okból:
Beelink M18 / MX64 remote.conf v1 v2.1 by junkpod.
Venz V10, Venz V10 by Ejelhar, Tronsmart Vega S95 Pro, Sunvell T95m by Csicsóka, Beelink Mini MX/MXIII by gaben919, Megogo MXV 4k by Csicsóka, X96 by ERPY. Érdemes még szétnézni a LE fórumán, ott is komoly gyűjtögetés folyik.
A távirányító power gombjára feljövő menüben a Reboot to NAND opciót választva újraindul a gép Androiddal, még a kártyát/pendrive-ot se kell kivenni. Lásd még 30b, 64. pont. Másodlagos távirányító is használható.
62e2: CoreELEC meson-ir
Csak semmi pánik, a tévé távirányítójával valószínűleg működik a box (CEC).
A CE fejlesztői a meson ir-t használják a korábbi LE remote.conf helyett. Ennek az előnye, hogy bármilyen infra táv használható, de némi munkát igényel a beállítás. Néhány márkát közvetlenül támogat a CE, ezeknél alapból működik a táv mókolás nélkül is, pl. Tanix, Mecool, Minix, stb.
Ha nem megy a táv alapból, akkor elsőként érdemes szétnézni a CE fórumon, létezik-e a boxunkhoz való fájl. Ha már van LE alatt működő remote.conf fájlunk, akkor a hexa kódokat abból is fel lehet használni. A megfelelő fájl elkészítéséhez a teljes leírás a CE fórumon található, magyar változat. Ha úgy érzed, hogy laggol a táv, meg lehet próbálkozni a finomhangolással.

62f. Első telepítés a beépített tárhelyre (eMMC/NAND)
Csak akkor érdemes megcsinálni, ha a LE/CE-et már SD kártyáról kipróbáltad, és arról probléma nélkül fut.
Ezzel a megoldással letörlöd az Androidot! Visszaállítani csak az USB Burning Tool segédprogrammal lehet, ha van a lejátszódhoz fw. Készíthetsz kézzel is Android mentést, ehhez kövesd a 31c pontot.

Első lépésként készítsd el a fentiek szerint az SD kártyát/pendrive-ot, és indítsd el róla a LE/CE-et (fogpiszkáló). Ha már fut a LE/CE, akkor lépj be konzolon SSH-n keresztül (PC-ről pl. a PuTTY programmal), és add ki az installtointernal parancsot, és kövesd az utasításokat.
Ha a lejátszód tárhelye nem standard particióval rendelkezik, akkor az első újraindításkor hibát fogsz kapni. Ekkor indítsd újra SD kártyáról a rendszert, és add ki másodszor is az installtointernal parancsot.

62g. SD kártya / pendrive / eMMC frissítése korábbi verziókról
A LibreELEC/CoreELEC beállításaiban kapcsold be a sambát, hogy hozzáférj a LE/CE fájlrendszeréhez hálózaton keresztül.
LE esetén mindig töltsd le az adott verzióhoz tartozó device tree fájlt is!
CE esetén a dtb.img automatikusan frissül verzióváltáskor, ha szükséges.
Az új verzióhoz letöltött .tar fájlt (és LE esetén a gépednek megfelelő device tree fájlt) másold az .update könyvtárba (Windows Intézőben így találod: Hálózat > *ELEC > Update vagy \\boxipcime > Update), és indítsd újra a lejátszót.
A frissítés automatikusan elindul. A meglévő beállításaid megmaradnak.
Ugyanígy lehetséges a verzió visszalépés is (downgrade).

Nem aktuális infó: 64 bit => 32 bit frissítés
Ez egy fokkal bonyolultabb, a részletes leírást a LE fórumon olvashatod az első poszt végén (Note on 32-bit build...). Ha nem vagy tisztában az itt lévő műveletekkel, akkor egyszerűbb egy tiszta telepítést csinálni az új, 32 bites verzióval.
Ha a lejátszód tárhelye nem standard particióval rendelkezik, és működő LE van rajta, akkor a frissítés nem lehetséges, csak egy tiszta telepítés.

62h. LibreELEC/CoreELEC költöztetés új SD kártyára
Ha már van egy belakott LE/CE rendszered, és új SD kártyára költöznél, több lehetőséged is van a felhasználói adatok átköltöztetésére. Javasolt azonos verziójú LE/CE-et használni a régi és az új rendszer között a költözés idejére!
62h0: parancssoros mentés az Android partícióra, majd visszatöltés onnan.
62h1: a Kodi Backup addon-al készíthetsz mentést, amit az új rendszerbe visszatölthetsz.
62h2: azonos kapacitású SD kártyák esetén a Win32Disk Imager-el is átmásolhatod a teljes rendszert.
62h3: egy USB-s kártyaolvasó segítségével a boxon is megoldható a másolás SSH-n keresztül.

62i. Kodi médiatár költöztetés az eMMC-re
Ezzel a megoldással csak a Kodi médiatára (filminfók, borítók, stb.) kerül át az SD kártyáról a gyors belső eMMC-re. Az android rendszer változatlanul elérhető.

63. LibreELEC/CoreELEC elérése SSH-n keresztül
Ez egy távoli, parancssoros elérési mód a LE/CE-et futattó eszközökhöz. PuTTY klienssel minden platformról csatlakozhatunk, ha engedélyeztük az SSH elérést a LE beállításoknál.
Felhasználó: root, jelszó: libreelec vagy coreelec.
Ha problémáid adódnak, tekintsd meg a LE wiki oldalán a videókat.

64. Reboot from NAND opció felvétele a kikapcsolás menübe, ha egy másik skin esetén hiányzik. Advanced Power Menu néven készült egy skin független Kodi addon is Csicsóka jóvoltából, amivel szintén megoldható az androidos újraindítás.
Eredeti Shutdown Menu menü cseréje, Advanced Power Menu-re. L4CI2 alternatív megoldása Confluence skinre.

65. Dátum és pontos idő beállítása
Mivel a lejátszók nem tartalmaznak RTC áramkört és gombelemet (kivétel: Minix és Khadas gépek), ezért a pontos idő és dátum beállításhoz internet kapcsolat szükséges. Ezzel általában kevés probléma van, ha mégis előfordul, hogy nem a pontos időt, vagy dátumot mutatja a rendszer, akkor a LE beállításaiban be lehet állítani egy késleltetést: Wait for network before starting Kodi. A rendszeridő beállításához meg lehet adni NTP szervereket is.

66. Letöltés kezelők, letöltő kliensek, torrent kliensek LE alatt

66a. Transmission torrent kliens futtatása LE alatt
Ebben és ebben a hsz-ben is olvasható némi instrukció a hogyanról. Kezelés böngészőből a transmission remote gui-val.
Régi verzió 8-as LE-hez Csicsókától. Új verzió: Transmission-8.2.30.
Konfig fájl szerkesztés.

66b. Aria letöltőkliens LE-hez
Miért kell ez nekünk? Mert nem csak torrentet tud, hanem FTP, HTTP, HTTPS, Metalink protokollokat is kezel. Így rögtön a dobozra lehet vele letölteni pld. a legfrissebb LE verziót. Nem kell PC-ről másolgatni. További infók Csicsókától.

67. IPTV Simple Client: elindul, de nem tölti be a csatornákat!!?
Be kell állítani egy pár másodperces késleltetést a rendszerindítási folyamatba, mert már fut az IPTV kiegészítő, de még nem épült fel a hálózati kapcsolat.
Settings > Network > Wait for network before starting Kodi (várakozás a hálózatra).

99. Amlogic S905 SoC fő tulajdonságok
CPU
Quad-core 64-bit ARM® Cortex™-A53 up to 2GHz*
GPU
Penta-core ARM® Mali™-450
Video Processing
UHD 4K 60fps HW decoding, supports multiple formats including H.265 10-bit, H.264 and AVS+
FHD 1080p 60fps HW encoding, supports H.264
Video Interface
HDMI 2.0 and CVBS output
Supports 2-channel ITU 601/656 DVP camera input
TS stream input
Audio Interface
S/PDIF, I2S and PCM input and output
Digital stereo MIC input
Security
Supports secure boot and secure OS
Memory / Storage
Supports 32-bit DDR3/3L, LPDDR2/3 1066MHz
Supports SLC/MLC/TLC NAND Flash and eMMC 5.0
Supports SPI NOR Flash
Ethernet
10/100/1000M MAC
IP License (Optional)
Dolby Digital, Dolby Digital Plus
DTS Digital Surround, DTS HD, DTS Express
Real, DivX HD
Process
28nm HKMG
Applications
OTT/IP/DVB STB, Smart TV dongle, Smart home

Amlogic honlap

* 2016 nyár végén bukott ki az igazság, miszerint az összes Amlogic S9xx processzor 1,5GHz magsebességre van korlátozva, és a kernel hamis adatokat küld vissza az órajelről.

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.