Hirdetés
- Házimozi belépő szinten
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen alaplapot vegyek?
- Logitech Harmony - én irányítok mindent!
- Aktiválható a DLSS 4.5 az új GeForce driverrel
- Fujifilm X
- Gaming notebook topik
- CES 2026: felcsavarta az AI-t az AMD, de örülhetnek a játékosok is
- Milyen billentyűzetet vegyek?
-
PROHARDVER!
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
7time
senior tag
-
7time
senior tag
válasz
Malibutomi
üzenetére
A kép nekem is gyanús biztosan nem profi kép tehát valakinek a tulajdonában ilyesmi még nem lehet, a táblázat viszont hihető.
Crytek
A CPU -n nem sokat segítene a HBM.
-
Crytek
nagyúr
Azért egy ilyen HBM rammal megnéznék PC-s rendszert hogy minden ami van az HBM

-
daveoff
veterán
válasz
Malibutomi
üzenetére
Simán bírta a két teljes értékű GPU-t, még tuning is belefért. A VRM meg nem csoda, hogy meleg egy kétmagos 2x250W TDP-s kártyán, de a VRM jobban is bírja a meleget, és az a venti oda is elég.
-
daveoff
veterán
780ti-n is mókuskerék venti van, ami úgy van kialakítva, hogy keresztül fújja a kártyán(hűtőbordán) a levegőt, mint a 290X-nél. Ebből a ventiből nem nézem ki ezt. Ez inkább ilyen kiegészítő VRM hűtő ventinek néz ki, a munka nagy részét a vizes blokk végzi, mint a 295 X2-nél. Egyébként ha már itt tartunk, havernak volt 295 X2, és ott tökéletesen elbodogult a 120-as radiator a két GPU-val is, plusz nagyon halk volt a kártya, csak ott középen volt a venti, szintén a VRM fölött.
-
7time
senior tag
Szerintem az R9-390X simán belerakják a vizet és az R9-380X meg marad víz nélkül azt elbírja 1 venti.
-
Sz_Imre
senior tag
-
Laja333
őstag

Szerintetek mi az a két nyílás a (innen nézve) tetején? Víz be/ki? Minden esetre nekem bejön ez a design, lehet én is refet veszek majd. ^^.
-
Televan74
nagyúr
válasz
Malibutomi
üzenetére
Jó lenne akkor elcsípni belőle később egy vapor-x -et vagy egy lightning -ot.

-
7time
senior tag
Szerintem az R9-390X a GM200 ellenfele lesz és a fogyasztást melegedést is úgy kell nézni, R9-390 kapja a GTX980, R9-380X a GTX 970 ellenfele, R9-370X pedig GTX 960.
-
Dtomka
veterán
válasz
üzenetére
"Hetek óta linkelgeti ezt itt mindenki" <- Ez (a mondat) nem teljesen igaz, mert amit linkeltem az ma jelent meg
.
A többi oldalt linkelgetik, melyeken az általam megosztott hírben látott diák is szerepelnek.
Tényleg durva a teljesítménye, főleg a 280x hez képest, pedig az sem egy low end kártya.. -
Dtomka
veterán
-
Dtomka
veterán
"Jöhet itt a dx18 is ezek a fé*gek nem fognak változni."
Az még nem, de a DX12 jön, és lesz is változás, hogy honnan tudom?Csúnya lenne ha nem így lenne...és most végre pozitív változás lesz. Lehet, hogy aki a PC-jét lecserélte konzolra, idővel vissza fog váltani, mert jók lesznek a játékok portjai.(#9064) Departed
"még szerencse, hogy nekem nem is tetszik az a játék." Persze, akadozva kinek tetszene?Illetve, ha lejjebb veszed a grafot akkor meg azért nem...
Amúgy jó játéknak tartom, ha lesz erősebb vga-d mindenképpen játszd végig... -
letepem
aktív tag
válasz
Departed
üzenetére
Már nem egyszer leírtad ezt, de nincs igazad (szerintem)! Pont azért drágul a termék, mert a kereslet is csökkent, így az adott termék teljes költségét+ némi profitot kevesebb számú eladáson kell visszahozni! Így pont akkor járnál te jobban, ha rákapna mindenki újra a VGA vásárlására! (Bár a kapitalista cégeket elnézve nem nem csökkentenének míg így sem árat, bár kitudja vannak még csodák)
-
Departed
őstag
Ez attól is függ hogy ki mit érez "akadásnak" és hogy milyen felbontást használ.
Nekem eddig egy játék volt játszhatatlanul akadó a 4 éves vga-mon, a Metro 2033 max grafikán. De hát szláv barátaink optimalizálásban elég bénák, még szerencse, hogy nekem nem is tetszik az a játék.
-
Crytek
nagyúr
válasz
Departed
üzenetére
"Ha nem lennének ilyen cserélgetős emberek"
Ha nem lennének ilyen csi**ka kiadók akkor nem is kellene cserélgetni évente.De hát akkor ki venné a csúcs VGA-kat hogy ugyan már ne akadjon minden game.
Vicces hogy még next gen elején vagyunk de lassan már a 970 sem elég semmire.Jöhet itt a dx18 is ezek a fé*gek nem fognak változni.
Sok éve volt jó amikor xbox 360 és ps3 volt a menő akkor az ember megvette a 8800GT-jét azt az elég volt jó sokáig.Most meg

-
Departed
őstag
Így van, ha nem a fix 60 fps minden játékban a cél FullHD-ban akkor még ma is tökjól el lehet lenni egy négyéves akkori felső kategóriás kártyával, a 6950/70-nel. Ha nem lennének ilyen cserélgetős emberek akik újra meg újra sokat buknak az egyre drágább kártyák vételével akkor végre rá lennének kényszerülve a vga gyártók hogy normális áron valódi fejlődés legyen.

-
válasz
Televan74
üzenetére
nem a faji hovatartozásodat gondoltam megkérdőjelezni, az emberek alatt a többséget értettem

az itt írogatók többségében megvan az a motováció, ami miatt Te évente több VGA-t elfogyasztasz, aztán van, aki cserélget is, és van, aki anyagi vagy egyéb okból nem. egyikkel sincs semmi gond.
ezzel szemben akinek nem hobbi a VGA, csak egy darab tégla, amitől lehet játszani, azt nehezen lehet meggyőzni arról, hogy cserélgesse a kártyákat, amikor a 2010-es top és midrange cuccokon tűrhetően elmegy minden. -
Dtomka
veterán
Én ilyen sűrűn nem, de max 2 évente lecserélem....4830->5830->280x->?
Ha a DX12 beváltja a hozzáfűzött reményeket, akkor talán tényleg elegendő lesz 2 évente vga-t cserélni. Szerinted?
A 380x ha tényleg olyan erős lesz mint rebesgetik, akkor nekem kell...persze a fogyasztás ne 300w legyen...
-
HSM
félisten
válasz
Televan74
üzenetére
Nincs baj a cserélgetéssel, csak pokoli ráfizetés anyagilag.
Én is megjártam évekkel ezelőtt. 
8800GTS 320MB, HD3870, HD4850 512MB, HD4850 1GB, HD4850 512MB, HD4850 1GB, GTX260, HD4890, mindezt kb. másfél év alatt, gondolom átjön.
Aztán meguntam, kicsit zsebbe nyúltam, és 3 évig elvoltam egy refi HD5850-el, remek befektetés volt, 57K-ért vettem 1 hónaposan, 25K-ért adtam el 3 év múlva. 
Néhány 7870/7950/7970/280X után a 290-el is hasonló terveim voltak, csak sajnos máshogy alakult az anyagi helyzetem.
-
Televan74
nagyúr
Akkor én egy "állat" vagyok,mert én évente háromszor veszek új vga -t.És csodálkozom,hogy nem játszom.Mások meg milyen jól megvannak és játszanak az olcsóbb kártyáikkal.Jó lenne már visszalépnem a középkategóriás kártyához, és végre használni azt.És nem valami idillikus álmokat kergetni,dédelgetni.

-
HSM
félisten
Végülis jó cucc volt a Titán, 6GB ram, jó sok nyers erő, főleg kicsit húzva, minőségi és jó cucc volt, csakhát 1000 dollárért? Én a félprofi felhasználásban sem láttam benne túl nagy fantáziát, tisztességes duplapontosságot a konkurens Tahitis Radeonok feleennyiért hoztak. Persze, biztos volt olyan együttállás, amikor az volt a jó termék, dehát na...

-
válasz
Televan74
üzenetére
az igazán örömteli... akkor a 150 dolláros műfajban piros oldalon is a 660-am teljesítménye lesz kapható, ráadásul ugyanazzal a fogyasztással. találós kérdés - miért nem vesznek az emberek új VGA-t?

(#9037) HSM: a Titan teljesen jó volt 1000 USD-ért, csak nem játékra - aki csak gamingre megvette annyiért, annak lelke rajta. a Titan-Z az olyan... hmmm... vicces? humoros? röhejes? szóval valami ilyesmi

-
törölt tag
válasz
gainwardgs
üzenetére
Azt az előnyt mindenki így fogja nézni.

-
7time
senior tag
Mondjuk az elektronikai cikkek nem a jó befektetésekről híresek.
-
stratova
veterán
válasz
gainwardgs
üzenetére
Alig 30 hozzászólásnyira :]
-
HSM
félisten
A fuckoff kategória az nálam amúgy a Titan és a Titan Z volt, 1000 meg 3000 USD, WTF?

Én azért most is azt látom, van bőven verseny árban.

(#9027) Televan: 3 év alatt vesztett a VGA-ja 100 000 forintot az értékéből, szerinted ez jó? Szerintem katasztrófa. Bár mindig ez van a csúcskártyákkal. Nekem 60K volt az 5850-es radeonom, amit 3 évvel később 25K-ért el tudtam adni, na az normális. Így +50K-ért kaptam akkoriban egy vatta új 7950-et, összesen 75K-ért, ami még ma is, 2 évvel később is megérne még 40-50K-t. Ezek normális értékvesztések, de 100 000K 3 év alatt, az nagyon nem.
(#9029) Departed: 300 dollárért már 290X-et adnak, 250-ért meg sima 290-et, mint annak idején a 4850 nyitóára. Ez hol nem versenyképes?

-
gainwardgs
veterán
nem tudom volt e már [link]
-
Departed
őstag
Akkor nem veszek vagy használtan. Nem fogom fianszírozni a "adjuk inkább másfélszeres áron a vga-t hogy rövid távon szebb legyen a fizetésünk" eljárást.

A két dolog egymásra hat, ha ez szerintük a jó út hogy csökkenjenek folyamatosan az eladások akkor csak gratulálni tudok ezeknek a gazdasági analfabétáknak.
-
Departed
őstag
Köszönjük hogy leírtad, nagyon tanulságos.

Manapság divat a forintot okolni mindenért, pedig ahogy leírtad, 7970-től elszálltak az AMD árai is. Eredmény: azóta nem is vettem tőlük kártyát, inkább elvagyok a mostanival. Remélem másokat is befolyásolja ez az elbaltázott döntés és remélem alaposan lecsökkentek az eladások.
-
válasz
Televan74
üzenetére
dehogynem, jól mondja HSM. az 5870 és a 6970 400 USD alatt nyitott (380 és 370, respectively), a 7970 és a 290X pedig 550-nel. az nVidia a 480-at, az 580-at és a 680-at is 500 USD-vel nyitotta, aztán a 780-at 650-nel (erősen fuckoff kategória), a 980-at pedig 550-nel.
magyarul az nVidia viszonylag konzisztens (magas) árakkal operál, ahová időnként beugranak aberrációk. az AMD pedig 2012 előtt árban próbált versenyezni, 2012-től pedig ez már nem tűnik fontosnak.
a FT romlása erősít ezen a hatáson, de messze nem ez az ok. -
HSM
félisten
válasz
Departed
üzenetére
Tudod, mennyi volt a 2GB-os 6950 NYITÓÁRA? 300 dollár [link], épp annyi, mint amennyiért ma eddig 290-et, de ma már egy 290X-et is megkapsz.
Igen, a 4850 kicsit olcsóbban nyitott, 200 dolláron [link], mint ma monjduk egy 285-ös Tonga ára. Amúgy az is "csak" 250 dolláron nyitott [link].
Szóval nem az árak lettek rosszabbak, hanem ennyit "változott a világ".Emlékszem a 7970-ekre, azok még 3 éve, ilyen 180 000 forint körüli összegért nyitottak, 550 dollárért... Na, az nem volt olcsó, még akkor sem, ha azt veszem, ma sem lassú kártyák.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Departed
őstag
Hát az erősen viszonylagos hogy 100k egy videókártyáért jó ár lenne. Ha arra gondolok hogy megjelenés után nem sokkal a majdnem csúcs 4850-et 35ért aztán a majdnem csúcs 6950-et 60ért vettem a mostani megjelenésnél sokkal később 100k igenis rossz ár. De hát ez van, csökkenő kereslet (énis 4 éve használom ugyanazt pedig anno sűrűbben váltottam, manapság meg minek) növekvő árak.

-
7time
senior tag
Szerintem az AMD ezzel a titkolózással többet árt mint használ magának, ha kicsivel többet mutatnának a jövevényekből többen várnának de így vesznek GTX inkább.
-
HSM
félisten
válasz
Departed
üzenetére
Az ár/érték arány nem romlik, inkább a nemzeti fizetőeszközünk.

Ami a 290-eket ileti, azok egészen csábító áron vannak most. 100K körül megkapni már a jobb típusokat is boltból, újonann, ami azért nem rossz szvsz. Persze, nyilván lehetnek még akciók, ha majd jön az utódja. -
Departed
őstag
Hát igen, sajnos nagyon romlik az ár/érték arány évről évre.

Elsődleges fokmérőm nálam az fps igen (szerintem sokaknak), a tervem az hogy a jelenlegi kártyámat (amivel 4 év elteltével is teljesen jól tudok játszani) egy olyanra cserélem ami FullHD-ban kb. 2* annyi fps-t ad. Jelenleg ezt az R9 290 tudja, annak várom az utódját megfelelő, váltásra csábító áron.
-
HSM
félisten
válasz
Departed
üzenetére
Mondom, hasonló teljesítménykategóriában játszik. De az marhára nem "átnevezés", ahogy írtad, amikor egy elsőgenerációs GCN-ből csinálnak egy 3. generációs GCN-t, rakás új fejlesztéssel, majdnem egy milliárd tranzisztort bepakolva a korábbiak mellé.
Csak pár kiragadott példa... 2db egyszerű 1soros ACE helyett 8db 8 soros, ami compute effekteknél jóval hatékonyabb ütemezést biztosít, fejlesztett memória-tömörítés textúráknál, dupla setup rész, hatékonyabbá tett belső felépítés, és pár extra képesség, mint pl. a GPU-Preempció, ami pl. VR technológiáknál lehet igazán fontos tényező.Az nem kérdés, hogy jelenleg túl van árazva itthon (!!!!!) akár a 280X, akár a 285, de erről meg nem a kártyák tehetnek.
Bár ha jobban belegondolsz, a frissen bejelentett GTX960 is ennyibe kerül, ami még rossz viccnek is nagyon rossz vicc.(#9012) Departed: Ha csak az FPS számok érdekelnek.... Akkor persze, nem lesz nagy csoda, mivel ahogy írtam, ugyanaz a teljesítménykategória, csak egy átdolgozott, modernebb, okosabb GPU-val.
-
Departed
őstag
Ez enyhe túlzás hogy köze sincs...jelenleg az látszik, hogy ugyanannyi feldolgozóegység, ugyanannyi memória sávszél és órajelek + optimalizálás itt meg ott, ennyi.
De tökmindegy úgyis majd az fps számok beszélnek, de részemről meglepődnék ha húde nagyon elhúzna a játékokban.
-
-
pzske
aktív tag
[link] Mondjuk nyilván legenda....
-
HSM
félisten
Ezért nézd a mobil Tongát: "az R9 285-ből nem jön le nekem, hogy mitől lenne energiatakarékos ez a Bermuda XT".
Abból le fog jönni, hogy sokkal többre képes az a csip, mint amit kihoztak belőle a 285-ön.(#9004) Departed: Az átnevezett 7970 az a 280X volt. A Tongának/285-nek túl sok köze nincs hozzá, zsír új fejlesztés. Legfeljebb a teljesítménykategóriájuk hasonló, amiben futnak.
-
stratova
veterán
M295X mobil lapka, csúnyán néznénk ki ha 125 W felett enne (amúgy a mobil Maxwell sem gyenge, nagyon nem AW pl GTX 970M és GTX 980M közé konfigurálja).
De nem is 900+ MHz-es órajellel eszik ennyit (850 MHz boost).
A ROP-okon azért nem igazodom ki, mert ahol 0.79-es GPU-Z-vel nézték 64/112 [ROP/TMU], 0.8.0 verzió esetén 32/112 szerepel feltüntetett értékként.
Maxwellnél is furcsa a 0.7.9-es GPU-Z, mert 32 ROP-ot az MSI-s 980M-re, míg másutt 0.8.0-nal 64/128 szerepel egy AW 17-es gépben).Hüpp... 32 ROP lehet az R9 285-ben mégiscsak.
GPU-Z 0.7.9
Added preliminary support for AMD TongaGPU-Z 0.8.0
AMD Tonga: Fix ROP count, shader count, die size, transistors, product name
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az AMD éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- HIBÁTLAN iPhone 13 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4145
- Apple Mac Studio M2 Ultra 24 magos CPU, 60 magos GPU, 64GB RAM, 1024GB SSD
- Eladó Apple iPhone 14 128GB Fekete / AKKU 100% / 12 hónap jótállással!
- Samsung Galaxy S24 Ultra 512GB Kártyafüggetlen 1év Garanciával
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C/A Universal Dock G2 (5TW13AA) (DisplayLink)
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)