Hirdetés
- Milyen TV-t vegyek?
- Hobby elektronika
- Milyen videókártyát?
- Azonnali fotós kérdések órája
- Vezetékes FEJhallgatók
- Így VERNEK ÁT a KAMU webshopok!
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Őszre feketét ölt a THEC64 Mini
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
S_x96x_S
addikt
Memóriák.
"The Memory Wall: Past, Present, and Future of DRAM"
Winners & Losers in the 3D DRAM Revolution
https://www.semianalysis.com/p/the-memory-wall
( https://archive.md/26zeB )
"GDDR6X (G for Graphics) is focused on graphics applications, offering high bandwidth at low cost but with higher latency and higher power consumption. Although useful in gaming GPUs, it was engineered with board-level capacity limits and power levels that limit the size of AI applications which can use it.""All leading AI GPUs now use HBM as their memory. Plans for 2025 have 12-Hi HBM3e with 32 Gb chips for a total of 48 GB per stack, with data rate to 8 Gbps per wire. In GPU servers the first versions of unified memory with a supporting CPU have launched with AMD’s MI300A and Nvidia’s Grace Hopper."
"There is low hanging fruit here: consider what could be done if HBM adopted the GDDR7 rate of 32Gbps per data wire. GDDR7 demonstrates that fast enough transistors can be made on the DRAM chips, and the vertical distance through the TSVs to the base stack is under 1mm which should keep energy per bit in the 0.25pJ/bit range. It begs the question: why would JEDEC not lean into an improved standard here?"
-
PuMbA
titán
válasz
S_x96x_S #65598 üzenetére
"Úgy tűnik, nagyon eltér a véleményünk ebben a kérdésben."
Magához a témához nem akarok hozzászólni, de egy egyszerű szöveg értelmezésben nincsenek vélemények, csak az, ami le van írva
Törvények és szerződések értelmezésénél is az van, hogy ami le van írva, úgy értelmezzük. Mivel nem volt odaírva, hogy mobil, ezért nem mobil. Kész. Ettől még gondolhatta Abu, hogy mobil, erről ő tudna nyilatkozni.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
huskydog17 #65597 üzenetére
> Nem mobile-ről írt,
Úgy tűnik, nagyon eltér a véleményünk ebben a kérdésben.
Szerintem ez csak egy feltételezés volt részedről,
aminek az lehetett az alapja, hogy nem volt tudomásod a mobil navi32 létezéséről.
> ha már az iróniát képtelen vagy értelmezni.Mi lenne, ha átváltanánk anti-irónikus megfogalmazásra, vagyis komolyan, egyenesen és őszintén fejeznénk ki a gondolatainkat, minden rejtett gúny vagy csipkelődés nélkül.
És akkor nekem sem kellene irónikusan összehasonlítanom a "mobil RTX 4090"-t a "desktop Radeon RX 7900 XTX" teljesítményével és csipkelődve, gúnyolódva megjegyeznem, hogy elég gyenge az 4090.
Egy mobil platformtól nem várhatunk el "624 GB/s-es sávszélességet" desktop teljesítmény szinten, ahogy a "mobil RTX 4090" -től se várhatjuk el, hogy desktop teljesítményt nyújtson.
-
huskydog17
addikt
válasz
S_x96x_S #65590 üzenetére
Nem értetettem félre semmit, inkább pont te értesz félre mindent és nekem úgy tűnik szándékosan. Nem mobile-ről írt, ilyen egyszerű, utólag persze meg lehet próbálni magyarázni, hogy há de biztos mobilról volt szó, csak hogy nem azt volt odaírva, amúgy is érdekesen hangzik, hogy egy nem létező termékhez hasonlítod, miközben a Navi 32 asztali termék. Pont a te logikád a nyakatekert. Belelátsz kommentekbe olyat, ami nincs ott.
Amit csinálsz az inkább magyarázkodás, próbálod magyarázni a bizonyítványt egy nem létező termékkel. Nincs több kérdésem.
Szerintem hanyagold a témát, bölcsebb dolog lett volna csendben maradnod, ha már az iróniát képtelen vagy értelmezni. -
S_x96x_S
addikt
válasz
Busterftw #65592 üzenetére
> Pedig egyertelmu, nincs Navi32-es mobil chip.
azt hiszem 2023jun4 -ei pletyka ez lehetett ( @All_The_Watts ),
és akkor még 48 CU és 54 CU -s változatokról is volt szó:
"Leaker All_The_Watts has revealed specifications of five upcoming RDNA 3 mobile GPUs. The RX 7800M XT occupies the top of the leaked lineup with bring 60 Compute Units, 16 GB of RAM, and a 165 W TDP, while the bottom is served by the RX 7800S with 48 CU, 12 GB of memory, and a 120 W TDP."RX 7800M XT 60 CU 16GB 165W
RX 7800M 54 CU 16GB 150W
RX 7700M 48 CU 12GB 140W
RX 7900S 60 CU 16GB 135W
RX 7800S 48 CU 12GB 120W
— All The Watts!! (@All_The_Watts) June 4, 2023 -
S_x96x_S
addikt
válasz
Busterftw #65594 üzenetére
> Nem volt Navi32 mobil chip amikor irta es nincs a mai napig.
de ez miért számít,
amikor mind a kettőről:
- Mobile "Cuarzo Verde (Navi 32)"
- Strix Halo
tudjuk, hogy csak shipping manifests és leak alapú pletykák voltak - 2 hónapja is.Valamint egyik sincs még hivatalosan bejelentve - az AMD által - mind a mai napig.
Emiatt mind a kettő státusza ugyanaz:
~ "unannounced" GPU/APU2024.Januári hír:
"Since no Navi 32 GPUs are currently seen in laptops, these shipping manifests refer to a mobile "Cuarzo Verde (Navi 32)" GPU that doesn't yet exist. Most speculation seems to point toward this part being for an RX 7800M, though, which would make sense as a move from AMD to stay competitive in laptop graphics. Since the RX 7600M, 7700S, and 7900M already exist, the 7800M or 7700M seem like the most natural gaps for this yet-unannounced GPU to fill." ( TomsHW ) -
S_x96x_S
addikt
válasz
Busterftw #65592 üzenetére
> Pedig egyertelmu, nincs Navi32-es mobil chip.
A most megjelenő "RADEON RX 7800M" -nek ( az "M" fontos !! )
tuti nincs a 624 GB/s-es sávszélje, ( #65568 )
hogy lenyomja, a mobile RTX 4090 ( 576.0 GB/s )-tNVIDIA GeForce RTX 4090 Mobile
Memory Size: 16 GB
Memory Type : GDDR6
Memory Bus: 256 bit
Bandwidth: 576.0 GB/s
Amúgy is a egy mobil platformon ( amire a StrixHalo-t szánják)
csak a Bandwidth -ból nem lehet a teljesítményre következtetni.
Az RTX 4070 Laptop GPU -nak a boost clock-ja és W-ja
elég tág határok között mozog [ 1230 - 2175 MHz ] - [60 - 150 W]
ami kihat a teljesítményre is. -
S_x96x_S
addikt
GDDR7 és AMD APU spekuláció
"Could AMD Be Working On A Next-Gen APU With Onboard GDDR7 Memory?"
https://wccftech.com/amd-working-next-gen-apu-onboard-gddr7-memory/
"A recent listing at NBD seems to point out an upcoming chip that has GDDR7 memory as part of the CPU, pointing to a potential AMD APU." -
S_x96x_S
addikt
válasz
huskydog17 #65589 üzenetére
> Nem én találtam ki ezt a marhaságot, egész magabiztosan állította,
> hogy márpedig az asztali verziót meg fogja verni,
> hiszen a kijelentéskor ahogy ma is még nem létezik
> mobile NAvi32 termék a piacon!
> Nem kell hozzá sok ész és logika
> hogy rájöjjön az ember, hogy csak az asztalira gondolhatott,
> mert más nem létezik a Navi32-ből.akkor szerintem félreértetted.
én nem láttam semmi olyat, hogy az asztali verziót írta volna.
de ha mégis, akkor kérlek adj pontos és egyértelmű forrást.2 hónapja még egyik se létezett a piacon és még most se létezik a gyakorlatban.
ez amolyan nyakatekert logika - hogy ebből bármi is következik.Aki követte 2023 óta a Strix Halo-s híreket, az képben volt,
hogy a StrixHalo egyértelműen egy mobil platform FP11-es sockettel
és a chiphell-es leak (3DMark Timespy) is egy mobil 4070-hez lett hasonlítva.
és Abu is erre a leak-re hivatkozott a neked adott válaszában:
#64851: Abu85 "Az az APU, amiben az az IGP lesz 16 Zen 5 magot és 40 CU-t tartalmaz, miközben 256 bites memóriabuszt használ. A mostani APU-k töredékét kínálják. Ezt direkt azért rakják így össze, hogy ne is kelljen mobil szintre ezeket a GPU-kat fejleszteni.
Ez azért is fontos, mert a next-gen mobil processzorokban egyre kevesebb PCIe sáv lesz, tehát igazából a dedikált GPU-knak ez a változás nem kedvez. Ilyen formában az AMD csinál egy sokkal nagyobb APU-t is, amiben sokkal erősebb IGP lesz, mint eddig, sokkal nagyobb memóriabusszal.
Asztali szinten nem valószínű, hogy lesz klasszikus kiadás, de mini PC-kben biztosan kapható lesz.
"
Ha a mobilos "strix halo" -a kontextus, akkor felesleges folyton számon
kérni a "624 GB/s sávszél"- t. -
huskydog17
addikt
válasz
S_x96x_S #65588 üzenetére
Más már úgy látom megválaszolta.
Nem én találtam ki ezt a marhaságot, egész magabiztosan állította, hogy márpedig az asztali verziót meg fogja verni, hiszen a kijelentéskor ahogy ma is még nem létezik mobile NAvi32 termék a piacon! Nem kell hozzá sok ész és logika hogy rájöjjön az ember, hogy csak az asztalira gondolhatott, mert más nem létezik a Navi32-ből.Én pontosan tudom mi a különbség az asztali és mobil verzió között, ezért is kérdeztem rá többször, hogy biztos-e a kijelentésében, egyszer sem mondta azt ,hogy bocs hülyeséget mondtam, sőt kötötte az ember a karóhoz, hogy márpedig az RDNA 3.5 annyival jobb hogy így lesz.
Ő konkrétan azt jósolta, hogy idén lesz Navi32-t verő Strix Halo, ennyi. Aki egy kicsit is a realitás talaján van, az pontosan tudja, hogy ez mekkora giga bullshit, ezért is javasoltam, hogy kapcsold be az irónia detektorod, elképesztő, hogy egy egyszerű ironizálást kétszer el kell magyarázni.
Részemről a témát veled lezártam, mert te vagy nem képes vagy nem hajlandó észrevenni az iróniát.
Szóval mindent amit nekem fentebb írtál, azt ne nekem címezd, mert én azokkal tisztában vagyok, ahogy ezt korábban már többször is jeleztem.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Dragbajnok #65587 üzenetére
ha még te is "624 GB/s-es" desktop-os sebességet olvastál ki Abu írásából,
akkor tényleg túl van tolva a StrixHalo Hype.> A “mester” itt nyilatkozta a Navi 32 szintet.
pontosabban ezt irta 2 hónapja:
"Erre lesz konkrétan egy nagyméretű APU idén, ami még a Navi 23-nál is gyorsabb IGP-t kínál, sőt, Navi 32-nél is, ha a top konfigot nézzük. "De mivel csak 1 nagyméretű APU -ról pletykáltak 2 hónapja is.
és az a mobil platformos (FP11) StrixHalo
és szó sincs még AM5-ös HALO-ról,
ami a 2 kötött mem csatorna miatt nem is olyan egyszerű.Emiatt én eleve a mobil Navi32 értettem,
és nem a "624 GB/s-es" Desktop dGPU-s sebességet.Amit már tudunk az új információk alapján: ~ 2hete
- Valószínüleg a Strix Halo 2025CES-en jelentik be - és nem az idén.
- A mobil Navi32 192bites interfészt kap és nem a fapadosabb 128bitest.Vagyis:
- idén valószínűleg nem lesz StixHalo-s APU
- és lehet, hogy csak a mobil navi32 alját súrolja a teljesítmény azonos TDP-n, hasonló hűtéssel.De én - a nagy fantáziámmal -
el tudok képzelni a jövőben olyan játékokat,
aminek a StrixHalo architektúra jobban bejön,
mint egy [ hagyományos cpu + mobil navi32 laptopos konfig].
mert ott a
[ StrixHalo NPU 60TOPS, ami sok mindenre jó lehet a játékoknál is pl. felskálázás, LLM,
- extrém nagy VRAM (12-32GB) azért 8GB VRAM nem mindenre elég.
- erős Zen5 CPU és a CPU és GPU között az extra MALL cache + egyesített memória,.
mert léteznek cpu limites játékok is.
] -
S_x96x_S
addikt
válasz
huskydog17 #65584 üzenetére
ha félreérthető voltam, akkor elnézést.
A STRIX HALO egy mobil platform !
> vagyok kíváncsi, hogy a Navi32-t (Radeon 7800XT)
> mennyivel fogja megverni a Strix Halo ha már be lett ez reklámozva itt a fórumon.Ilyen desktop-os "Radeon 7800XT" -re gondolsz?
aminek:
- Typical Board Power (Desktop) : 263 W
- Minimum PSU Recommendation : 700WAzt biztos nem fogja még megverni egy jellemzően mobil APU.
Ha valaki ilyet irt, hogy leveri a ( ~ desktopos "Radeon 7800XT" -t ) ,
akkor félreérthette a pletykákat.És attól, hogy a STRIX HALO az RTX4070M(AD106) -ellen van pozicionálva,
még nem következik, hogy minden AD106-ost is lever.
például a "NVIDIA GeForce RTX 4060 Ti 16 GB" - sokkal erősebb AD106-os verzió
minta a 4070M.az első Mobil Navi32 -esek még csak 2 hete tűntek fel, ami sok régi pletykát cáfol.
"AMD Radeon RX 7800M to feature Navi 32 GPU with 60 Compute Units and 12GB VRAM"A STRIX HALO pici prémiumos tableteket is terveznek:
"ASUS preparing ROG Z13 Flow 2025, a gaming tablet with AMD 110W Strix Halo APU"Ha lesznek olyan konfigok,
amiben a cpu + mobil navi/rtx hasonló TDP-t kap,
mint a STRIX HALO-s laptopok, hasonló hűtéssel
akkor pontosabban is össze lehet hasonlítani a teljesítményt.Még nem tudjuk pontosan:
- STRIX HALO -ban a látszólag monolitikus GPU (N4P)
mennyivel jobb "gpu teljesítmény"/watt -ot adhat egy chipletes mobil(N5+N6) GPU-hoz képest.
- és hogy az RDNA3.5 javítások mit jelentenek a gyakorlatban.
- és a MALL cache milyen teljesítmény növekedéssel jár ~ "effective 500GB/s of memory bandwidth." tényleg igaz-e ...mivel jellemzően mobil szegmens ( + mini pc )
én a teljesítmény növekedést - egy adott power keretre értem.A régebbi kérdésed kapcsán akkor pontosítva:
#65568 :
> Tehát akkor a Strix Halo 256 GB/s max elméleti sávszéllel
> fogja legyűrni a 624 GB/s-es Navi32-t?
> Erre kíváncsi leszek, csak nehogy csalódás legyen a vége.csak annak lesz csalódás,
aki a mobil "Strix Halo" -tól desktopos GPU teljesítményt vár.és dettó ugyanaz az nvidiánál is.
ha valaki nem tudja, hogy mi a különbség
- a desktop RTX 4070 és a mobil RTX4070 között,
- a desktop RTX 4080 és a mobil RTX4080 között,
- a desktop RTX 4090 és a mobil RTX4090 között,
akkor csalódás lesz a vége.A gyakorlatban nem sok mobil Navi32 -van,
de az első fecske OneXGPU2: 192bites GDDR6 + 180W + egpu kivitelt kap.
és a 192bit miatt ~ 432.0 GB/sés nem 624Gb/s
és hogy a Strix HALO -ban az extra cache tényleg " effective 500GB/s of memory bandwidth." -re nyomja a teljesítményt,
az elég merész állítás a leak-től.
és majd kiderül.Amúgy egy jól elhelyezett cache a GPU-nál is - csodákra lehet képes,
és önmagában - csak a "max elméleti sávszél"-ből -
még nem lehet a konkrét teljesítményre következtetni.
( vagy legalábbis én nem tudnék) -
Petykemano
veterán
-
huskydog17
addikt
válasz
S_x96x_S #65579 üzenetére
Ez esetben nem az én kommentemre kellett volna válaszolnod, vagy nem ártott volna akkor elmagyarázni, hogy miért is hoztad fel a két dolgot, aminek semmi köze ahhoz, amit írtam. Így már értem, de ettől még semmi köze hozzá, én csak arra vagyok kíváncsi, hogy a Navi32-t (Radeon 7800XT) mennyivel fogja megverni a Strix Halo ha már be lett ez reklámozva itt a fórumon.
-
Devid_81
félisten
AMD RDNA4 Radeon GPUs rumored to mirror RDNA1 in product positioning
Ezzel sok ujat nem tudtunk meg, RTX 5070 es felette olyan aron lesz meg a szomszed kutyaja is elsirja magat majd az arak lattan.
-
S_x96x_S
addikt
> Igazából a legnagyobb kérdés, hogy miért csak most lépik meg.
(az én elméletem)
biztos nem a gaming az elsődleges cél;
Mi300/Mi325A/Mi400A - dev kit lesz belőle,
hogy az AI/ML fejlesztők végre használják is az AMD-s platformot is.
Legalábbis a 128GB-os egyesített memóriás verzió ideális lenne erre,
az NPU pedig egy ideális extra.szubjektív benyomásom:
Jelenleg aki nem nVidiát használ,
az főleg a Mac Studió, Macbook Pro -t preferálja AI -ra.
( 64 - 128 - 192 GB egyesített memóriával ) [1]
és csak ezután jön az AMD hw.De ezt már régebben jobban megfogalmazták ( Steve Ballmer )
"...the key to Industry transformation
the key to success is developers
developers developers developers ..."És az AMD AI -nak szüksége van fejlesztőkre. És ha lesz olcsó hw, akkor lesznek fejlesztők is.
--------------
[1] https://x.com/ac_crypto/status/1828026928344838300
"Managed to run Llama 3.1 405b on my flight.
Uses @exolabs_ to distribute the AI model across 2 MacBooks.
GPT-4o-level model running offline, so I can play games, ask questions and use a coding assistant in the air." -
S_x96x_S
addikt
válasz
huskydog17 #65576 üzenetére
> Hogy jön ide az RTX 4070M, amikor szó se volt róla?
a STRIX HALO - egy RTX 4070M kategóriás igpu/apu lehet.
és ezt a legtöbb hír és leak ki is emelte.
https://www.google.com/search?q=%22STRIX+HALO%22+%22RTX+4070M%22Amikor ezt irtad: "Tehát akkor a Strix Halo 256 GB/s max elméleti sávszéllel fogja legyűrni a 624 GB/s-es Navi32-t?
Erre kíváncsi leszek, csak nehogy csalódás legyen a vége.
"
akkor szerettem volna jelezni, hogy a RTX 4070M -kell legyürni.
nem a "624 GB/s-es Navi32-t?" -t.> Hogy jön ide a mobil RTX 4090, amikor szó se volt róla?
én hoztam be, mint érdekes viszonyítási alapot.
Te irtad, hogy a "624 GB/s-es Navi32-t"
és érdemes hozzátenni, hogy:
Mobile RTX 4090 -et.: Bandwidth: 576.0 GB/s -
-
huskydog17
addikt
válasz
S_x96x_S #65574 üzenetére
Teljesen érthetetlen számomra a reakciód és az is, hogy egy mondat egyik felére reagálsz olyat, aminek semmi köze hozzá.
Mi alapján gondolod, hogy nem értékelem a versenyt, és ennek mi köze az eredeti, teljes kommenthez amire válaszoltál, azon kívül hogy semmi?
Hogy jön ide a mobil RTX 4090, amikor szó se volt róla?
Hogy jön ide az RTX 4070M, amikor szó se volt róla?
Tipp: Navi32-ről volt szó és kapcsold be az irónia detektorod!
-
S_x96x_S
addikt
válasz
S_x96x_S #65572 üzenetére
( Strix HALO - 32CU-110W vs. 40CU-140W leak-ek. )
az RTX4070M -et eléggé megközelíti ;és ha az AMD azt is megoldja a jövőben,
hogy az 60 TOPS-os NPU is használva legyen
- a felskálázásban ( FSR )
- vagy a Ray Tracing-ben, ( erre még kicsi az esély, de elméletileg nem zárnám ki. )akkor még versenyképesebb is lehet.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
huskydog17 #65568 üzenetére
> Tehát akkor a Strix Halo 256 GB/s
értékelni kell a versenyt - mert aki a kicsit nem becsüli ...
Amúgy ez lesz az első AMD-s APU,
ami
- fele akkora sávszélességet és
- 2x-4x akkora memóriát kaphatmint a mobil RTX 4090 (16 GB , 576.0 GB/s)
-
TESCO-Zsömle
titán
válasz
huskydog17 #65571 üzenetére
Még szerencse, hogy én nem arról beszélek.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Devid_81 #65566 üzenetére
csak spekulációk vannak.
Strix Halo: "Memory is also rumored to be extremely potent, featuring a mid-range GPU like 256-bit wide bus sporting 8533MHz LPDDR5X, offering 273 GB/s of raw bandwidth with caching giving an effective 500GB/s of memory bandwidth." ( TomsHW )
viszonyításként:
Az NVIDIA GeForce RTX 4070 Mobile
Memory Size: 8 GB
Memory Bus: 128 bit
Bandwidth : 256.0 GB/sAMD Radeon RX 7700S ( mobile )
Memory Size: 8 GB
Memory Type: GDDR6
Memory Bus: 128 bit
Bandwidth: 288.0 GB/sNVIDIA GeForce RTX 4080 Mobile
Memory Size: 12 GB
Memory Type: GDDR6
Memory Bus: 192 bit
Bandwidth: 432.0 GB/sNVIDIA GeForce RTX 4090 Mobile
Memory Size: 16 GB
Memory Bus: 256 bit
Bandwidth: 576.0 GB/sAmi előnye lehet a Strix Halo -nak.
- elég nagy VRAM-ra is konfigurálni lehet ( 16 GB ... 32 GB ) főleg hogy ha az "össz " egyesített memória 128GB lesz.
- és a gyors memória a CPU(zen5)-t és az NPU-t is gyorsítja.A (vélt) hátránya:
- nem kap X3D-t a CPU, csak egy sima ZEN5,
- nem RDNA4 , csak RDNA3 ( ~ gyengébb Ray tracing )
- FP11 -es csatlakozó; 16x Gen4/Gen5 -ös GPU-t nem tudsz csatlakoztatni kompromisszum nélkül.
- TSMC N4X/N4P és nem N3
- egyenlőre nincs 256GB-os verzió a láthatáron.
- még nem kapható. -
huskydog17
addikt
válasz
TESCO-Zsömle #65570 üzenetére
Teljes kiépítésű (nem vágott) Navi 32-nek 624 GB/s szávszélje van (Radeon RX 7800 XT).
A 7700S-nek semmi köze a Navi32-höz, mer az Navi33.#65573: Akkor sajnos nem értem mit akartál mondani.
-
TESCO-Zsömle
titán
válasz
huskydog17 #65568 üzenetére
A 7700 S-nek 288GB/s
-
S_x96x_S
addikt
válasz
TESCO-Zsömle #65562 üzenetére
[ ha jól értem, akkor]
a (mobil) strix halo ( RDNA3.5 )
a mobil RTX 4070 laptop GPU (80W) versenytársának szánják.
lesz 55W, 85W, 120W -os kivitel.Én a 128GB Egyesített memóriás verzót várom nagyon.
Egy 14 / 16 colos laptopban ideális lenne.A Macbook Pro - versenytársa lehetne.
-
Devid_81
félisten
válasz
TESCO-Zsömle #65562 üzenetére
Ram oldalrol lesz nehez etetni, az biztos, hogy "integralthoz" kepest vilagbajnok lesz, legalabbis azokhoz merten ami most van a piacon.
Gondolom meg lesz a szokasos gyermekbetegsege az elso generacionak.
-
Devid_81
félisten
válasz
TESCO-Zsömle #65560 üzenetére
Mert ha szereted a fajdalmat akkor majd integraltal is jatszhatsz 4K monitoron 240p-rol felskalazva 27fps-essel 'nativban'
Remelem segitettem -
HookR
addikt
válasz
TESCO-Zsömle #65558 üzenetére
16C(ore CPU) / 20 WGP (40CU)
-
S_x96x_S
addikt
válasz
MolGabi #65555 üzenetére
( "navi 48" && "mikor" )
nem tudjuk biztosan.
2024-06 infó Kepler: ~ 2025 CES
2024-08 infó MLID: ~ 2024 Octóber-November Launch time frame , és a 2025Q1 egy szándékos megtévesztés volt.[1]
2025 CES KEPLER: "CES is for N48. N44 is probably Q2." --> "AMD RDNA 4 “Radeon RX 8000” GPUs Reportedly Debut In 2025: Navi 48 At CES & Navi 44 In Q2"[2] MLID #65429
> Akkor marad a 8800-as széria, mint az RDNA4 legteteje?
(talán) igen.
de bármi lehetséges,
hogyha MLID -nek igaza van: és 2025Q1 egy AMD szándékos félrevezetés volt ~"intentional disinformation campaign #65430 )
akkor lehet, hogy van még más félrevezetés is.De MLID-nek nincs mindig igaza. De még a rossz óra is néha a pontos időt mutatja,
úgyhogy senki se tud semmit se.2024. OKTÓBER 10 én lesz egy nagy AMD technikai nap idén.
Hátha akkor lesz valami infó. -
MolGabi
aktív tag
válasz
S_x96x_S #65554 üzenetére
Esetleg van valami infó arról is, hogy mikor várható a hivatalos bejelentés? Általában ősszel volt korábban ha jól emlékszem, ez most is helytálló lehet? Szeptember-novemberi időszak?
Nehéz már követni ezt a sok "kiszivárgott" infót, mert gyakran meg is cáfolják.
Úgy tudom, hogy volt már szó RX 8900-as kártyákról is ezektől a szivárogtatókról, aztán később visszavonták ezt a pletykát. Akkor marad a 8800-as széria, mint az RDNA4 legteteje? Már nem tudom hol tart ez a történet...
-
S_x96x_S
addikt
válasz
TESCO-Zsömle #65553 üzenetére
megy a találgatás.
------------
https://x.com/harukaze5719/status/1828812757418037270
Navi 48: 256-bit / 64M Cache / 20Gbps
Navi 48: 256-bit / 64M Cache / 18Gbps
Navi 48: 192-bit / 48M Cache / 19Gbps
Navi 44: 128-bit / 32M Cache / 18Gbps
Strix Halo: 16C / ? / 20 WGP / 256bit / 32M Cache / 8533MHz
Sonoma Valley: 4P + 2E / 64bit / 6400MHz -
S_x96x_S
addikt
(titkosítva)
https://x.com/All_The_Watts/status/1828795701712875562
4️⃣8️⃣ 2️⃣5️⃣6️⃣ 6️⃣4️⃣ 2️⃣0️⃣
4️⃣8️⃣ 2️⃣5️⃣6️⃣ 6️⃣4️⃣ 1️⃣8️⃣
4️⃣8️⃣ 1️⃣9️⃣2️⃣ 4️⃣8️⃣ 1️⃣9️⃣
4️⃣4️⃣ 1️⃣2️⃣8️⃣ 3️⃣2️⃣ 1️⃣8️⃣
🦉👼🏾 1️⃣6️⃣ 0️⃣4️⃣ 2️⃣0️⃣ 2️⃣5️⃣6️⃣ 3️⃣2️⃣ 8️⃣5️⃣3️⃣3️⃣
🇺🇸🏞️ 0️⃣4️⃣ 0️⃣2️⃣ 6️⃣4️⃣ 6️⃣4️⃣0️⃣0️⃣ -
S_x96x_S
addikt
(Hot Chips 2024)
"AMD Versal AI Edge Series Gen 2 for Vision and Autos"
https://www.servethehome.com/amd-versal-ai-edge-arm-series-gen-2-for-vision-and-autos/
-
hahakocka
őstag
válasz
Busterftw #65546 üzenetére
RT nélkül általában s átlagban jobban szokott teljesíteni pl 7800xt a 4070 nél. Vramot szépen eszi a játék a 12 gb 4070 superen ette is ezért is zuhant le a kritikában a tesztnél az FPS néha akár 30-ra is. 60 at se érte el maxon sokszor.
S hát 200e ért már 3 ventis Sapphire-XFX-Powercolorokat kapni.
[link]
RDNA 4 Is HERE! RX 8000 Specs CONFIRMED In Leaked Benchmark
Egy pár órás hír-pletyka. Ez a youtube oldal is azt hiszem nem mindig szavahihető nem? -
huskydog17
addikt
válasz
S_x96x_S #65544 üzenetére
Az általad linkelt videó nem bizonyíték, hanem üres elmélkedés zéró méréssel. Játékok alatt nem sokat segít, ha CPU enkódolás közben a játék elkezd brutál mód akadni, mert az enkódolás miatt nem marad már erőforrás a játékra.
Képminőségre vonatkozóan a videód szintén zéró információt tartalmazott.Ezen felül továbbra is otthoni (konzumer) felhasználásról volt/van szó, így teljesen érthetetlen számomra miért kevered ide a profi/enterprise szekciót, ami egy teljesen más téma és más felhasználási terület, arról szó sem volt. A Google is saját tervezésű ASIC-okat használ a YT szerverparkjában, csakhogy ennek semmi köze a témához én se hoztam ezt fel.
Bizonyítékokhoz ezeket tudom javasolni, olvasgasd, nézegesd, ezek az anyagok tökéletesen megmutatják miért értelmetlen otthonra az x264:
Video Encoding Tested (TW)
NVIDIA NvEnc vs. CPU encoding
NVENC vs AMF/VCE vs QuickSync vs X264 - ULTIMATE Encoder Quality Analysis 2020"tesztelésnek mindig van értelme."
Hol állítottam az ellenkezőjét? Nem tesztelésről beszéltem. Amúgy azt is nagyon erősen kétlem, hogy otthonra bárki csak tesztelés célból vegyen erős CPU-t, senki nem fogja az idejét arra pazarolni, főleg hogy mások már csináltak kellő mennyiségű tesztet."Neked 7800X3D + RTX 4070 12GB konfigod van most,
és ha véletlenül korábban upgradelsz 9950X3D -re - mint ahogy a GPU-t upgradeled,
akkor neked is érdemes lehet felülvizsgálni az álláspontodat."Miért frissítenék 9950X3D-re? Honnan jön az elképzelés, mi alapján? Nem fogom felülvizsgálni, mert számomra a Ryzen 9-es széria irreleváns. A 7800X3D-vel is tudnék CPU enkódolást csinálni. Na de miért tenném? Nem fogom saját magam megszívatni.
-
S_x96x_S
addikt
"AMD Instinct MI300X Architecture at Hot Chips 2024"
https://www.servethehome.com/amd-instinct-mi300x-architecture-at-hot-chips-2024/az https://www.servethehome.com/ -oldalon
más HOT Chips-es előadásokról is van infó
( Intel Gaudi 3, Sambanova SN40L, Broadcom AI compute ASIC, nVidia Blackwell , OpenAI, SK Hynix AI, Tenstorrent Blackhole and Metalium , IBM Telum II and Spyre AI ) -
S_x96x_S
addikt
válasz
huskydog17 #65538 üzenetére
(CPU vs GPU kódolás ) && "Senki nem fog CPU-val kódolni, ...."
összefoglalva a témát, ahogy én látom:
A pontos válasz a rendszer szűk keresztmetszetétől jelentősen függ:
vagyis:
- GPU limites vagy CPU limites - például az adott játéknál, ami streamelve lesz. ?---------------------
és a "kötelező" YouTube videós bizonyíték:
"CPU vs GPU Streaming | What is best for streaming & Encoding?"
https://www.youtube.com/watch?v=huzMhlUkvPI
tags: "Should I stream from my CPU or GPU on Twitch, Which is better to use CPU or GPU when Streaming from a single Pc ... "
"if for example- your GPU runs at almost 100% already then you might want to use the CPU but
- if the GPU runs at let's say 70% then you probably be better using GPU encoding
- one thing I should mention here is
that CPU encoding may sometimes offer
better streaming quality that's why many prefer CPU encoding"------------
És ha már Videó kódolás && AMD topik.
Az AMD-nek van profi streaming kártyája (VPU ) -
AMD Alveo MA35D
- PCIe 5.0 x4 connection ..
- 35 - 5 WAz STH - a "Custom Anti-GPU Silicon for AV1-era Video Transcoding" -os
alcimet adott neki.Az Anandtech
"AMD Announces Alveo MA35D Media Accelerator: AV1 Video Encode at 1W Per Stream"és a magyar prohardveres cikk.
https://prohardver.hu/hir/amd_alveo_ma35d_hatekony_media_gyorsito.html> viszont otthonra x264-nek modern NVENC motor mellett nincs értelme.
tesztelésnek mindig van értelme.
modern NVENC lehet egy alsó-kategóriás ADA kártyában is,
pl. RTX 4050 ( 6GB VRAM) / RTX4060 ( 8 GB VRAM) - esetén, valószínüleg a GPU 100%-on lesz.
és ha erős CPU van alatta akkor biztos értelmes tesztelni !Neked 7800X3D + RTX 4070 12GB konfigod van most,
és ha véletlenül korábban upgradelsz 9950X3D -re - mint ahogy a GPU-t upgradeled,
akkor neked is érdemes lehet felülvizsgálni az álláspontodat.A tesztelés jó.
és a tesztelésből lehet tanulni .. -
hahakocka
őstag
válasz
Busterftw #65542 üzenetére
5000 es vagy 7000 Ryzenük van nekik nemrég frissítettek gépet s 4070 supert. Hát nem érted. RT nélkül nem sokat ér ez esetben RTX et venni azért írtam. (Ha nem játszható értelmes szinten RT -vel + DLSS se) Drágább s kevesebb vram 1440p-4K ra ami ennél a gamenél kell is mert eszi kb a kártyákat s a vramot. S 1440p ben főleg a GPU számít. RT miatt érné meg a 4070-4070 super de ha nem megy vele 1440p n se rendesen akkor már nem.
-
Jacek
veterán
RT meg mindig uri huncutsag. Megy high 60 fps? Nincs itt semmi latnivalo, aki meg RT akar lehet a penztarhoz faradni
Volt egy klantarsam regen szegeny volt tilinkp gepe volt 25 fps-kel tolta 800x600-ban a Q3A nem single playert, hanem clan arena meg earthquaken na az szar volt
En meg shotoltam a sarokban 1000 fps-t 1600x1200-ban , ossze raktam neki egy gepet inkabb.
-
huskydog17
addikt
válasz
S_x96x_S #65352 üzenetére
"CPU tesztelésre még mindig használják.
és a mostani komolyabb consumer/otthoni Zen5-ös tesztek is tartalmaztak CPU kódolást. Szerintem elsőként a tesztelőket kellene meggyőznöd."Elég nagy logikai bukfenc van itt. Attól, hogy benne van a tesztekben miért zárja ki, hogy a modernebb NVENC motor jobb minőséget, mint az x264? Miért kéne nekem bármilyen tesztelőt meggyőznöm? Miért zavar téged az x264 a tesztekben? Engem aztán nem zavar.
"Azt szerintem mindenki megérti,
hogy a te use-case -ed és konfigod alapján - neked a GPU az optimális,
de ebből a példából nem lehet általánosítani mindenkire is."Nem csak nekem, hanem otthonra mindenkinek, akinek modern (min Turing) NVENC-je van. Otthoni (konzumer) vonalra pont, hogy lehet általánosítani. Több teszt is egyértelműen mutatja, hogy az NVENC jobb minőséget ad.
"A CPU kódolás mellett is léteznek racionális érvek."
Nyilván van igen, biztosan megvan a maga létjogosultsága, viszont otthonra x264-nek modern NVENC motor mellett nincs értelme. Az a kijelentés viszont, hogy otthoni felhasználásnál x264-el tudod elérni a legjobb képminőséget, az szimplán hazugság.
-
válasz
hahakocka #65535 üzenetére
megnéztem az általad említett tesztet [link] meg sokat róla. Ennyit ír róla:
"Összességében jól futott a játék a teszteléshez használt PC-n (konfigurációt lásd alább), és többnyire hozta a 60 fps-t 1440p felbontás és magas grafikai beállítások mellett is, a ray tracing beállítások viszont jelentősen lehúzták a képfrissítési sebességet. Az Outlawshoz többféle skálázó technológiát is használni lehet (DLSS 3.5, XeSS, FSR), ezekkel érdemes kísérletezgetni, ha nem fut elég jól a játék"
Hol található az amit írsz ebben a tesztben?
-
hahakocka
őstag
Na újabb GPU zabáló game jött ki. A Star Wars Outlaws. IGN Hungary teszten 4070 superrel kikapcsolt RT vel is 40-120 fps között ingadozott, low RT vel gyakran 30 fps volt
de átlag se érte el a 60 at 1440p ben. 300e ft os kártyán....Ja s ezek mind DLSS e bekapcsolva vannak mind RT on és OFF! S nem ultra-n.
Na itt jön ki mennyire éri meg az RT. 1080p ben persze 720p-s DLSS el esetleg, de na ne már 2024 ben. AMD sokkal jobban megéri így. Ha nincs élvezetes RT teljesítmény. Elvileg jönnek patchek viszont. Már FSR-DLSS-el se szép az élet ah őrület.
Kíváncsi leszek az új NV és AMD kártyák mit tudnak majd ezeken a GPU zabáló gameken majd javítani. -
S_x96x_S
addikt
"AMD Radeon RX 8000 RDNA4 graphics card with 56 CUs and 16GB memory appears on Geekbench"
https://videocardz.com/newz/amd-radeon-rx-8000-rdna4-graphics-card-with-56-cus-and-16gb-memory-appears-on-geekbench -
S_x96x_S
addikt
válasz
Raymond #65529 üzenetére
> Az elodjehez kepest sincs semmi erdemleges elorelepes.
papiron van:
Graphics Core Count 12 ---> 16> Ehhez eleg megnezni a 6xx es 7xx teszteket az utobbi ket evbol.
itt elég nagy a szórás a TDP -ben és a teljesítményben is.
( 35W - 54W - 74W )
és tele van a net 70-80W -os 7940HS -es ( phoenix ) tesztekkel,Én megvárnám a végleges és normális teszteket is a végső következtetés levonására.
-
Ribi
nagyúr
válasz
S_x96x_S #65528 üzenetére
Firestrike pontok alapján inkább 1650-hez van közel, picit felette, de a 1660 alatt.
#65530Pipó: Azért elég kis gépeket össze lehet rakni ITX platformon. Egy előnye hogy FSR segít, mert anélkül azért 40 átlag FPS lenne és ott már hatéreset a játszhatóság.
Pont a wukongban tesztelgettem frémgen+fsr kombót és hát szép az a 60 fps, de úgy be tud szaggatni hogy olyat azért nem akarsz. És még nem is irányítod, hogy imputlagtól besírj. -
Pipó
őstag
Nekem pedig tetszik. Egy nagy böhöm pc-n játsza a gyerek a Witcher 3-at egy gtx 670-el, 1600x1200-ban és azon is jól megy. Ezt kétszer olyan erős, neki évekig megfelelő lenne ez a teljesítmény. Mondjuk 200.000-ért én sem ezt venném, de legalább van alternatíva akinek kicsi kell.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Raymond #65524 üzenetére
>> "Shines With Great 1080p Gaming Performance"
> A listabol nem ez jon le.valószínűleg nem te leszel a célcsoport.
és az elődjéhez képest - a kategóriájában kell értelmezni.
vagyis: "1080p 60 FPS gaming without dGPU"
innen nézve:
https://www.techpowerup.com/gpu-specs/radeon-890m.c4224
RX 590 , GTX 1660, GTX 980 Ti teljesítményével egyenlő. -
Devid_81
félisten
-
S_x96x_S
addikt
válasz
hahakocka #65522 üzenetére
(AMD’s Radeon 890M)
> Ez mihez lehet elèg vajon majd?"This Mini PC Has The Most Powerful 890M iGPU Ryzen Ai 9 HX 370 First Look"
https://www.youtube.com/watch?v=spHCYPXvibk
"AMD Ryzen AI 9 HX 370 APU Tested In Mini PC Configuration, Radeon 890M iGPU Shines With Great 1080p Gaming Performance"
https://wccftech.com/amd-ryzen-ai-9-hx-370-apu-mini-pc-tested-radeon-890m-igpu-great-1080p-gaming/és pár benchmark ( mini pc-ben , 50-70W-al )
vagyis vékony laptopban ezek a számok kevesebbek lesznek:Apps/Games Score/Avg FPS Graphics Presets
Fire Strike 10319 (Graphics) -
Steel Nomad(DX12) 625 -
Time Spy 3792 (Graphics) -
CyberPunk 2077 80+ 1080p, Low, FSR Balanced
Starfield 78 1080p, Low, 50% RES, Frame Gen On
Hogwarts Legacy 72 1080p, Low, FSR Balanced
Mortal Kombat 1 60 1080p, Med, FSR Balanced
Horizon Forbidden West 60+ 1080p, Low, Frame Gen On
Ghost of Tsushima ~70 1080p, Med, FSR 3.1 Balanced, AMD Frame Gen On
Red Dead Redemption 2 76 1080p, Low, FSR Balanced -
S_x96x_S
addikt
(RDNA 3.5 - APU / Elemzés / Architektúra, / érdekességek )
"AMD’s Radeon 890M: Strix Point’s Bigger iGPU"
https://chipsandcheese.com/2024/08/24/amds-radeon-890m-strix-points-bigger-igpu/
Főbb tartalmak:
- Cache and Memory Characteristics
- Compute Throughput
- CPU to GPU Bandwidth
- Compute: FluidX3D
- Cyberpunk 2077
"With Strix Point, AMD’s mobile iGPU has a newer graphics architecture than its desktop counterparts. It’s an unprecedented situation, but not a surprising one. Since the DX11 era, AMD has never been able to take and hold the top spot in the discrete GPU market. Nvidia has been building giant chips where cost is no object for a long time, and they’re good at it. Perhaps AMD sees lower power gaming as a market segment where they can really excel. Strix Point seems to be a reflection of that.
LLVM commits also support a higher end RDNA 3.5 variant, designated GFX1151 and referred to as “Strix Halo”. Of course adding LLVM support does not mean a product is on the way. But it shows AMD is looking very seriously at what they can do with big integrated GPUs. And I look forward to seeing how AMD’s mobile graphics strategy plays out." -
radi8tor
MODERÁTOR
Teljesen jó helyen és jó névvel van ez a topik, mert van gyűjtőtopik az összehasonlításokhoz: AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
Az offokat most kigyomlálom, remélem átmennek oda akiknek át kell menniük.
-
PuMbA
titán
válasz
MolGabi #65512 üzenetére
Az off elkerülhetetlen, ugyanis az emberi kommunikáció nem bontható topikokra. Senki sem beszél úgy a másikkal, hogy 30 percig csak ez az egy téma, 30 percig csak ez a másik téma és ha közbe megemlít valami mást a másik ember, akkor arcon csapod, hogy hé maradj a témánál
Most ugrálj egy nap 4 különböző topikba és írj a másiknak, hogy figyelj, gyere már át ide, mert pár hozzászólás nem ide tartozik, aztán meg gyere amoda.
Pipó: Maga a hozzászólás egy off, ami tovább növeli az offok számát, hiszen KAMELOT-éval együtt már 2 darab off hozzászólás. Meta
-
X2N
őstag
Ami durva az az hogy még 1440p-n is 41avg fps van ha csak a Path Tracinget lekapcsolom. Itt nem működik a path tracing optimizáló mod, kipróbáltam. 18,8GB memória használat. Amit rögtön észrevenni hogy eltűnik a kocsik alól az erős árnyék, a kép maga 80%-ban ugyanolyan jellegű...
4K felbontáson pedig átlag 21fps...ugyanezekkel a beállításokkal 22GB memória használat mellett.
Van egy 12GB-os textúra modom majd kiszedem megnézem anélkül is. Ezért kell a 24GB VRAM a kártyára...ezért sírok évek óta nvidia topikban hogy legyen elég a kártyán.
Textúra mod nélkül alap RT-vel 13GB vram foglalás, Path Tarcinget bekapcsolva ez felmegy 15GB-ra. -
X2N
őstag
Gyári beállításokkal ~stabil 30 fps. 1080p natív RT Overdrive Optimizations - Performance konfiggal pedig 40-50fps 45 átlaggal. Van egy RDNA 3 optimalizált konfig is azt is kipróbálom majd. de nem fűzök hozzá nagy reményeket. Képek magukért beszélnek, nem tökéletes a pathtracing, nem is Radeon-ra van optimalizálva a játék eleve, ha csak RT mód van bekapcsolva ami jó kompromisszum gyorsabban is fut.
-
X2N
őstag
válasz
mozesapo #65500 üzenetére
"Az Nvidia Applied Deep Learning Research részlegének alelnöke, Bryan Catanzaro a beszélgetés folyamán kifejtette, szerinte a natív felbontás mellett történő játék most már nem a legjobb megoldás, ha maximális képminőségre vágyunk. "
Megy a kamuzás ezerrel. Szomorú. Mindezt hogy több AI gyorsítós kártyát adjanak el majd a jövőben.A CyberPunk 2077 esetében például nem lehetett volna megoldani a Full-Path Ray-Tracing technológia implementálását akkor, ha nem állna rendelkezésre DLSS támogatás – utóbbi nagy előnye a kép-felskálázás és az AI alapú képkocka-generálás (Frame Generation).
Most játszottam 1080p-natívon, mindenféle felskálázás meg frame gen nélkül a fullos Path tracingel a nem is támogatott 7900XTX-el..."A szóban forgó módszerrel teljesen valósághű megvilágítás-szimuláció érhető el,"
El lehetne érni ha még pár ezer mintavételezés készülne...de mivel nem készül így csak közelítőleg lesz a látvány valósághű mert nem pontos a megvilágítás szimulációja.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az AMD éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- DELL Latitude 7340 i7-1365U 16GB 1000GB 13.3" FHD+ TouchScren 1 év garancia
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro 256GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- Fotó állvány eladó
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 12400F / RTX 3070 8GB / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- AKCIÓ! EZÜST! RITKASÁG! Surface Pro 11 Qualcomm Snapdragon X Elite 16GB 1000GB OLED 120Hz Gar!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest