Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- OLED TV topic
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen videókártyát?
- Milyen egeret válasszak?
- Októberben kerülnek legacy státuszba a régebbi GeForce VGA-k
- Azonnali fotós kérdések órája
- iPad topik
- Őszre feketét ölt a THEC64 Mini
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zsolty20
senior tag
Most felnyomtam 3200-ra és pöccre indult minden, hiba nélkül. Holnap lefuttatom a testmem5-öt ahogy hókuszpk kolléga javasolta s ha azon is átmegy akkor tényleg win-win szitu. S igen, egyelőre nem tervezek ennél jobban belemászni a témába, de sosem gondoltam volna, hogy ez lesz a megoldás a problémámra. Örülök, hogy hozzátok fordultam!
A sebesség javulás miben értendő? Mondjuk nyerek néhány mp-t win/program töltődésnél, 3-4% plusz FPS-t játékokban?Lehet a memóriák így jelezték, hogy "te f@sz, érts már hozzánk is picit, mert tudunk jobbak is lenni. S ha nem megy szép szóval..."
-
Alpi.
addikt
válasz
Zsolty20 #34598 üzenetére
Elsősorban azért ajánlottam, hogy próbáld meg 3200-n, mert ugye felfele léptünk a main timingokkal. 15-17-17 a spec és annál magasabbra van most téve, ami nem sokat ront, cserébe ha 3200-ra rakod és megy (ami igencsak esélyes), akkor ott még bőven abba a tartományba vagy, ahol lehet látható előnyöd a magasabb inf. fabric órajelből adódóan. Ugye azt is vinni "kell" 1500 => 1600 -ra a rammal együtt. Ha úgy látod, hogy megy most ezzel a setup-pal, akkor szvsz érdemes 3200-re rakni a ramot az esetedben. Ha egyelőre nem is tervezel ennél mélyebbre ásni ram témában.
Ha bírni fogja és ott is stabil marad, 99,9% -ra biztos vagyok, hogy már azzal nyerni fogsz egy picit sebességben az xmp-hez képest, ami akár egy win-win szitu is lehet ! -
Zsolty20
senior tag
válasz
Dragon3000 #34596 üzenetére
Így akkor lehet neki esek, ha azt mondjátok, hogy biztonságos. A timing az maradhat, vagy oda kell új?
-
Alpi.
addikt
válasz
hokuszpk #34592 üzenetére
Most már hivatalosan is az !
Viszont Crosshair VI tulajok : Lehet frissíteni ! Hibátlan az új bios (is) ! És műxik az Fmax enhancer !!! Azaz ki lehet tolni az alap boost limitet bármi trikk-trükk, bclk oc, stb. nélkül !
Még semmi finomhangolgatás nem volt csak gyorsba teszteltem a dolgokat. Ram oc, feszek, stb. nem változott (eddig minden sima legalábbis), csak kapott egy plusz feature-t !
A teszteken nem ment igazán magasabb frekiken, mert mind nagy terhelés egy szálon is. Csak az értékek miatt rakom be a képet, hogy általánosan szépen, rendben van minden téren a powwa. Mór tu kám ! -
Zsolty20
senior tag
A 3200-as frekit nem próbálom ki, mert alapvetően 3000-es a ram és nem hiszem, hogy 3200Mhz-en képes lenne pörögni.
hokuszpk: egyelőre nem próbálkozok nagyon más opcióval, mert ha így, jelen pillanatban megy, akkor nem akarom elrontani. A ramok jelenleg DDR4_1 illetve _2 slotban foglalnak helyet. -
hokuszpk
nagyúr
-
hokuszpk
nagyúr
-
Alpi.
addikt
válasz
Zsolty20 #34586 üzenetére
Király !
Akkor az XMP-be nem tetszik neki valami. Már ha továbbra is működik majd így, hibamentesen. Ez még azért finomítható setup ! Csak nagyon biztonsági dolgot mondtam, hibakeresés gyanánt. Ha mást nem is, én legalább a frekit 3200-re emelném, ha így ok.
Más:
Az EDC bug a múltééé !!
Lett neve a gyereknek !! EDC tweak !
-
Zsolty20
senior tag
válasz
Dragon3000 #34585 üzenetére
Ezt sajnos nem tudom, viszont ha ez így biztonságos és jó beállításnak minősül akkor most már hagynám ezen.
-
Zsolty20
senior tag
Egyelőre áldom a neved és a segítséged.
S természetesen mindenki segítségéért nagyon hálás vagyok!
Beállítottam úgy ahogy mondtad és 4/4 restartnál egyetlen hiba sem jött elő(alkalmanként 1-2mp-re megröccent, gondolkodott, de ez legyen a legkevesebb). Csináltam egy full leállítást és onnan kapcsoltam be és az is flottul megy. Majd arra leszek még kíváncsi, hogy ha este kinyomom majd holnap reggel be akkor hogy fog viselkedni.
Csatolok néhány képet csekkolásra.
[kép] [kép] [kép] -
FingR86
őstag
Mit és hogyan kellene beállítani ebben az RC5-ös CTR-ben hogy idle meg jobban vissza essen a fesz és az órajel? Láttam itt fentebb olyan beállítást / képet ahol a fesz 1V alá esett és kb 2000mhz körüli órajel. Mint itt is. [link]
A p2- nel kell nagyobb számot írni a cpu usage min%-hoz?
Mert nekem most alap esetben 4.2n van ha terhelés 50 felé megy akkor 4350. Ez a 2 állapot van. -
Alpi.
addikt
válasz
Zsolty20 #34578 üzenetére
Még egyet próbálj meg. Xmp off. Kézzel tedd a ram frekit 3000-re. Adj neki 1.35v -ot (gondolom az az xmp vdimm is). A main timingokat állítsd be 16-18-18-46-ra mondjuk. Többi timingot hagyd auton. Nézd meg úgy mit csinál. Lehet, az xmp-be van egy timing, ami megakasztja. Auton sok esetben jobbat "készít". Egyelőre nem a ram perf. a lényeg, hanem, hogy találd meg a hibát.
Mondjuk ha eddig működött az azért felvet kérdéseket. :s -
Zsolty20
senior tag
Megcsináltam, de nem javult sajna. Közben én is ráleltem arra, hogy mi lenne ha át tenném, megtettem, de ugyanúgy csinálja a problémát sajnos. :/
Tuti, hogy én b@szok el valamit, de nem tudom, hogy mit. XMP profile-ból az 1-es kell, mivel az adja a 3000Mhz-et. Lehet, hogy az időzítés és/vagy a feszültség nem jó? -
Zsolty20
senior tag
válasz
hokuszpk #34559 üzenetére
Na kipróbáltam ezt az XMP-s történetet és nagyon úgy néz ki, hogy ez lesz a hiba forrása. Ugyanis kikapcsoltam, néhányszor restart, sőt ki is kapcsoltam és mindig pöccre indult, nem csinált semmi hülyeséget. Ahogy visszakapcsoltam rögtön csinálta, aztán megint ki az XMP és ismét jó lett. DDR4_4 és DDR4_3 foglalatokban van a memória. Csatoltam képet az XMP profilról illetve arról ha nincs bekapcsolva.
[kép] XMP be
[kép] XMP ki
Ilyenkor mi lenne a következő lépés annak érdekében, hogy ha már 3000Mhz-es a ram akkor ne 2400-on menjen.
(következő alaplap egy ASUS ROG STRIX B550-F GAMING lesz előbb-utóbb) -
FingR86
őstag
válasz
GIORGIONE76 #34572 üzenetére
-
GIORGIONE76
őstag
-
FingR86
őstag
tune módban 4400Mhz - 1250mV-nál restartolt a gép kb a 3. tesztkörben.
a program újbóli indulásakor ezt mutatta. [kép]de ha jól sejtem ugye ezen a feszültségen és frekvencián a gyengébbik CCX hasalt el ?
Tehát a
ccx1 4400mhz 1250mV
ccx2 4350mhz 1250mVez így jó lehet ?
-
FingR86
őstag
Na már mielőtt írtatok elkezdtem magamtól a tunet.
4350rol indított 1250mV-al.
Irkal cpu vdroop-ot. A legnagyobb eddig 0.4%Itt 4 teszt van minden feszültség értékhez.
De nem a freki változik hanem folyamatosan veszi le a feszültséget.Végül is ez működik úgy ahogy én gondoltam hogy működni kellene a megadott értékekkel.
Igazságot mondtál. Most pár kor fesz csökkentés után emelt a frekvencián.
-
Biga123
addikt
válasz
FingR86 #34566 üzenetére
A diagnosztika csak egy becsült értéket ad, megmondja h esetedben golden besorolást ad a kockádra, ami nem rossz. Diagnosztikánál a 4050MHz t nézi meg h meddig lehet csökkenteni a feszt amíg nem hibázik.
Most mehet a Tune gomb mondjuk 1.25V / 4200Mhz induló értékről, és amit még ő stabilnak tesztel az az érték már jobban közelít a valósághoz. Itt már fix feszhez fogja emelgetni a frekit. Bár amikor bohóckodtam vele (régebbi verzióval) akkor amit ő jónaklátott abból még le kellett venni picit mert prme small fftn elhasalt.szerk : bakker megint lassabb voltam
-
GIORGIONE76
őstag
válasz
FingR86 #34565 üzenetére
Az alul írt ref freq és ref voltage értéket is átírod és a profilesba amit ajánlott, vagy ugyebár ott kitalálhatsz saját értéket tapasztalat útján hogy mekkora terhelésnél mit akarsz használni, a varázslat a ctr-nél talán ebben rejlik, eltalálni a százalékokat a frekit és a feszt, akkor lesz hasznos a hybrid, ha nem mükszik jól akkor tényleg semmi értelme mert akár mehet auto-n is...
Jó kis Golden S! -
FingR86
őstag
egy kis segítséget kérnék.
tomahawk és CTR dologban.
sikerült beállítanom a bios-ban LLC3-al, hogy ugyan azokat a feszültség értékeket mutassa szinkronban a hw info "cpu core voltage (SVI12 TFN) sora és a CTR "Diagnostic VID" része.le is futott a diagnosztika.
innen mi a teendőm ?
a megadott órajeleket és hozzájuk tartozó feszültség értékeket vigyem fel manuálisan a PROFILES fülön ? -
Obliterátor
tag
válasz
atillaahun #34548 üzenetére
UCLK mode ot érdemes lenne belőni 1/1-re , nálad auton van most. bár ettől még nem kéne h bugosan írja.
-
-
fudi2002
nagyúr
válasz
atillaahun #34554 üzenetére
Mert hivatalosan odáig tudja az 1:1 módot, fclk uclk. (és teljesítmény szempontból ha a kettő egy frekin jár az a legjobb) Persze nemhivatalosan az 1900-as is megy, de az nagyon lutri már.
-
Zsolty20
senior tag
Úgy lesz köszi. Feleségem gépében is egy Kingston A2000-es van és szintén csinál hasonló anomáliákat, tehát nagy valószínűséggel az lesz a hiba forrása. Meló után lecsekkolom a sajátomnál aztán meglátjuk. Egyébként mindkét gépbe még az évben új lap kerül és akkor már úgy nézek SSD-t is hozzá, ami valszeg egy Samsung 860 EVO lesz.
-
atillaahun
veterán
Úgy tűnik az 1.900 MHz-re húzás használt neki, nem tudom miért nem szerette az 1.867-et. Az is lehet hogy csak nem 100%-os ez a mentett profilból való értékek betöltése.
Vicces módon most már az UCLK is dupla annyi lett mint volt. Szar ez az egész szerintem úgy ahogy van.Köszi amúgy mindenkinek.
Kérdeztem már itt korábban, de akkor nem érkezett válasz, hogy az összefoglaló végén lévő képen hogy értendő az a 3.733 MHz-s sweet spot az 1:1-es aránnyal? -
fudi2002
nagyúr
válasz
atillaahun #34552 üzenetére
Az nem jó ha olyat dob. Érdekes, 1ccdsek nem szoktak ennyire feszigényesek lenni, vagy belenyúltál vagy tényleg biosz gyengeség.
-
atillaahun
veterán
válasz
Piloss #34549 üzenetére
Azt nem használtam soha, de asszem ezek most mentett OC profilból visszaállított értékek egy proci kivétel és újrapasztázás után, ahol elvileg auto CMOS reset van.
@fudi2002,
Oké, azt még megpróbálom.
VDDG-kről írtam itt korábban, hogy leszedtem egészen 0.95 V-ig, ahol amúgy stabilnak tűnt a rendszer, viszont ott elkezdte dobálni a HWinfo a CPU bus/Interconnect error-okat. Amik ugyan nem okoztak semmi észrevehető hibát, de gondoltam mégis csak jobb volna ha nem lennének. -
fudi2002
nagyúr
válasz
Uclk div1 rakd kézzel 1:1re. Vddg értékek indokolatlanul magasnak tűnnek, tesztelted hogy csak ennyivel bírja vagy csak hasracsapás?
-
válasz
Volt Ryzen Masterrel piszkálva?
-
fudi2002
nagyúr
válasz
atillaahun #34546 üzenetére
Mutass egy biosz képet OC menüből.
-
atillaahun
veterán
válasz
Dragon3000 #34544 üzenetére
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
atillaahun #34541 üzenetére
Esetleg ZenTimings programmal nézd meg, mert az kiírja az mclk, fclk és uclk-t is.
-
Zsolty20
senior tag
Sziasztok! Tudom nem ide való az alábbi problémám azonban a Windows 10-es topikban nem reagált senki, valószínűleg azért, mert nem találkoztak ilyennel/többségnek Intel lehet. Nekem AMD alapú rendszerem van így bátorkodtam ide is megírni a helyzetet.
"Olyan problémával találtam szemben magam, hogy ha a gépet hideg indításból(este ki-reggel be) kapcsolom be, akkor miután bejelentkezek majdhogynem megáll az élet. Nem fagy le, de hozzá közeli állapotba kerül, ha mondjuk rámegyek a fájlkezelőre akkor nem nyitja meg, start menü szintén nem nyílik meg, újraindításnál a feliratig eljut de csak pörög pörög a végtelenbe és muszáj vagyok egy force restartot nyomni neki. Utána eljut a Gigabyte logóig, s megáll, gondolkodik, és ismét restart(ezt már magától) és utána rendesen betölt a rendszer és megy vígan. Nem rég lett újra telepítve, egy ideig minden tök jó volt.
Időközben találtam egy pár napos telepítésű KB5001649-es frissítést a rendszerben ami ha jól tudom a 802 végű frissítésnek a hotfix-e. Legyalultam, aztán meglátom, hogy hoz-e javulást."Még annyit fűznék hozzá, hogy a leállítás és újraindítás nehezen megy, csak gondolkodik rajta, de nem történik semmi. Alkalmanként pedig a bejelentkező képernyő után feketeség van, látszódik az egér, a tálca pedig villog, hol látszódik, hol nem. A biost mai nap frissítettem a legújabbra, de semmi változás. Nem tudom, hogy mi okozhatja ezt.
Köszi a segítséget! :)
-
-
humilislupus
tag
Az alaplapom (: GIGABYTE AB350M-D3V )hivatalos oldalán nem látom a támogatott procik között az A10 8770-et, csak az A10 9700 -at .Elképzelhető ,hogy nem fog müködni vele? Ha a procihoz keresek alaplapot ,akkor azt hogyan tudom?
-
Alpi.
addikt
válasz
atillaahun #34538 üzenetére
-
atillaahun
veterán
válasz
belaazallat #34537 üzenetére
Valószínűleg fogyatékos vagyok, de se a CPU-Z-ben, se az aida64-ben nem találtam meg az FCLK-t az elmúlt 1 órában.
Hol van?HWinfo64 a legújabb 7.00.
-
belaazallat
addikt
válasz
atillaahun #34536 üzenetére
HWinfo a legfrisebb?
CPU Z, aida64 mit mutat?
-
Chaser
legenda
válasz
fudi2002 #34534 üzenetére
1600 az kérem, mert 3200 c14-et toltam neki, azt még bírja 1,37v/1,41v kombóban
de ha nem sajnálnám menne az 3600 c14-et is sokkal nagyobb fesz-en, ha nem sajnálnám szegény chipeket - tudom, hülye vagyok ( :
elvileg ennyi:
Sanftes HighEnd 3600 CL14 ~1,46-1,48v
tCL 14
tRCDRD 19
tRCDWR 14
tRP 14
tRAS 36
tRC 58
3200-nél többit raktam aurora és repül
nincs game, szóval oly mindegy mennyi az if/ram, csak kijátszom magam
most ahogy egyre több tesztem és mérésem van úgy látom amire én használom oly mindegy hogy hány mhz és milyen időzítés, milyen if, mert semmit nem hoz
amikor régebben nagyobb időeltérések voltak az rossz beállítás lehetett, akkor még nem toltam az usmus-sal nyilván
most úgy őszig legalább kijátszottam magam, a fehér szettet megtartom, az überalles', meg még kipróbálok egy 3800x-et és nyugodtabb - és kisebb :d - vizekre akarok evezni
hála amd-nek intel vonalon, odáig jutottam :d -
Chaser
legenda
válasz
luci@85 #34532 üzenetére
a bootolás és win stabil a boldogsághoz kevés, de ígéretes
kezdésnek akár ráereszthetsz egy lightos cinebenchet is, ha azt bírja akkor prime 95 small fft - nem a smallest -
és persze pontszám "ellenőrzés" mások 4g eredményével
ha azt is bírja, akkor esélyesen értelmes feszen benne van 4,3-4,4g is -
Chaser
legenda
válasz
fudi2002 #34492 üzenetére
meglett a c14 titka ( :
csak feszben kicsivel többet kellett neki adni, azt gondoltam amin megy 3600@c16-ot azon elpötyög 3000@c14-en, de nem, pont egy kicsivel több kellett volna
nálam úgy látom maximálisan működik amit az egyik emberke publikált időzítésekből és fesz kombókból - bár csak a első pár fő időzítést pötyögöm be, többit auton a lapra bízom - -
jokeph
nagyúr
válasz
CJ4567 #34528 üzenetére
Pontosan ezt írtam a VGA-s topikba pár napja.
esport játéknál (mint pl. az SC2) még a 7600k is állja a sarat - nem kell az égig sem húzni, egy szolíd AC 4,5 GHZ már megteszi - akár a 3300X-el szemben is, "régi" játékoknál úgyszint.#34527Alpi: má' kezdtem azt hinni, hogy ZEN3-as BIOS...
Ha lesz rá, átteszem az 5600X-et az X470 Aorus Gaming 7 wifi lapból az X370 CH VI E-be azonnal. -
Pakmara
őstag
Mikor megláttam, h van új egy pillanatra megörültem, de aztán láttam h semmi Zen3 nincs a leírásban... Számolj be, én még nem mertem felrakni. Mondjuk mindegy is jelenleg full stock megy a gép. Ha egyszer vmit beállítok az meg úgyis egy 4-4,2 közötti all core oc lesz szolid fesszel
-
CJ4567
nagyúr
Tudom, hogy régi játék, meg extrém eset, mert ki fog 720p very highon játszani, viszont nagyon szépen lehet látni, hogy a 4/8 és a 6/6 kb. egykutya ebben az esetben, viszont a 6/12 egy szép előrelépés. Nem véletlen, hogy nagyon sokan a mai napig elvannak egy 6700K/7700K-val, mert 4/8-as procik, magas órajellel, még mindig jónak számító IPC-vel.
-
Alpi.
addikt
C6H / C6E userek ! Van új bios !
Nem, nem Zen3-as, de állítólag van benne "fmax enhancer". Ma vagy holnap kipróbálom, kíváncsi vagyok !
-
Chaser
legenda
3100-3500x kb egykutya, mindenben, fogyasztásba is
meló alatt is alig jobb a 3500x, játékban meg adott játék függvénye hogy egál, vagy egyik vagy másik jobb
korábban már körbejártuk párszor
akkor is azt mondtam csak ár függénye
3500x-nek egyetlen baja van, az aktuális ára
soha nem volt olyan időszak hogy megérte volna azt venni 3100 vagy 3600 ellenében - természetesen bolti új árakról beszélek -
jó, mikor a 3600-ok ára belenyalt 90e-be és 3500x volt 60e-ért akkor megérte ( :
jelenleg sem éri meg, mert habár csak oem seftelt cpu-kat tol sok bolt és drágábban mint korábban a legális box verziókat, még akkor is jobb deal mint a 3500x
reálisan ha egy 3100 mondjuk 40e ft, akkor érne a 3500x 44e ft-ot, de ilyen sajnos soha nem volt hogy 10%-os difi legyen köztük árban -
fanti
addikt
válasz
Dragon3000 #34524 üzenetére
Igen, olykor valóban nagyon csekélyke tud lenni az árdifi ha rendesen körbenéz az ember vásárlás előtt.
Viszont még eszembe jutott közben egy összehasonlítás a Ryzen 3 3100-as vs. 3500X vonatkozásában is, ahol játékok alatt majdnem mindenhol hozta a 6/6-os nagytesó teljesítményét a 4/8-as kisöcsi.
És ezen még én is nagyon meglepődtem, de az volt az indoklás amit fentebb leírtam, azaz a szálak száma nagyon fontos!!!
-
fanti
addikt
válasz
luci@85 #34514 üzenetére
Ez kissé bonyolultabb...sajnos.
Én is foglalkoztam a témával, hogy mennyit és mit ér az AMD SMT-je.
Ugyanis én is okosban akartam olcsó procit, és gondoltam, minek nekem a 3600, amikor a 3500-as majdnem ugyanaz. De sajna nem így van. Játékoktól nagyban függ, de az újabb játékok többségénél rendesen tud dobni az anno általam is mihasznának vélt SMT.Számomra is furcsa volt amúgy, mert ha megnézem akármilyen játékok alatt a magok terheltségét, akkor azt látom, hogy sosincs az az eset, hogy pl. a 3500-nál mind a hat mag 100%-on teker.
Gondolta, akkor meg mi a francnak kéne még több mag/szál?
Aztán megtaláltam a választ egy leírásban, miszerint az SMT a feladatütemezővel karöltve ugyebár azt csinálja, hogy ha valamire várnia kell egy magnak, akkor a futó program(ok) igénye szerint elindít rajta egy olyan műveleti szálat, ami viszont haladhatna előrébb ha van szabad erőforrás még.
Tehát tulajdonképpen sokkal jobbá, hatékonyabbá tudja tenni egy olyan program futását, ami úgy is van megírva, azaz igényli a több szálat mert nagyon jól párhuzamosított a programkód.
Ezért tud lényegesen gyorsabb lenni a megfelelő programokkal a 3600, mint a 3500, mert azok a logikai szálak nagyon jól tudnak jönni bizonyos helyzetekben.Nyilván, ettől még a 3500-as egy nagyon jó processzor, de relatíve kicsi az árkülönbség a 3600-ashoz képest (talán 10k lehet), és ezt a difit véleményem szerint már a jelenben is nagyon meg tudja hálálni a rendszer, a jövőben meg még jobban.
-
atillaahun
veterán
válasz
belaazallat #34512 üzenetére
BIOS-ban 1.867 MHz az FCLK és 3.733 MHz a DRAM. Létezik az hogy a HWinfo64 szarul olvassa ki? Vagy a BIOS ne tudná jól beállítani ezt a kerekített 1.867-et?
-
Chaser
legenda
válasz
belaazallat #34516 üzenetére
mondtam hogy mondtam ( :
luci@85
legyen kerek 4g és 1,35v ha már szóba jött
_ha_ ez megy akkor legyen 1,3v és onnantól 50mv-okkal lefelé
ha nagy spieler vagy kezdhetsz 1,35v-tal és 4,3g-vel is
ha esetleg nem bootol a gép és akkor cmos reset - lapod manuáljában megtalálod, gép áramtalanít, tápkábel lehúz, kb 10 másodpercre csavarhúzóval rövidrezárni a jumpereket, ennyi -
de lehet jobban jársz a ctr-rel ha semmi gyakorlatod nincs -
hokuszpk
nagyúr
válasz
"Jobban szereti ha egyforma a két frekvencia."
jobban, de gondolom az a problema, hogy se 1:1 se 1:2 -re nem jön ki a matek
-
belaazallat
addikt
válasz
Ha hamarabb megismerem a ctr progit nem megy rá két napom a beállítgatásra, csak ezért ajánlanám.
-
Chaser
legenda
válasz
luci@85 #34514 üzenetére
az azért nem úgy működik
jó cpu a 3500x, de egy herélt 3600, nincs smt, az meg játéktól függően sokat tud számítani
forza pl szereti a sok magot - persze ment az 3100-zal is, csak nem úgy ahogy én szerettem volna, de még 3600-tal sem úgy, konzol port, aminél már előző genben is 8 mag volt, mostaniban meg 8c/16t van -
sok yt videó egyébként fake, érdemes helyén kezelni -
Chaser
legenda
válasz
luci@85 #34510 üzenetére
az jó jel, 4g-t értelmes feszen mehet ez alapján
a 3100-am 1v-on megy 3,6-ot, 1150mv-on 4g-t - és ez nem kiemelkedően jó de nem is rossz -
itt nem kell offsetelni, fix szorzó és feszültség páros
offset jellemzően a 6+ magos cpu-nál hoz érdemit - főleg azoknál akik játék+munka kombóban nyomják -atillaahun
az északi híd jelölése az uclk
bios-ban elvileg át tudod írni manual
nálam 3600-os ramig szinkronban járat mindent auto-n a lap, utána rémlik hogy felezi az nb órajelét defaulton
ha az if 3800-at megy akkor a ram is annyin menjenszerk:
belaazallat
mondtam a ctr-t is ha az szimpatikusabb, és mondtam hogy ki kell próbálni fix szorzó-órajel párost
éppen lehet ezdeni 1,35v@4g-vel is, az már részletkérdés
de ha túl kicsi a fesz nem hal meg semmi -
belaazallat
addikt
válasz
Chaser #34509 üzenetére
Szerintem futtasson egy CTR-t kezdetnek. Nekem is ajánlgattak alacsony fesz értékeket, mondván tuti viszi. Hát nem. Az enyém nem egy jó példány ilyen szempontból. 1,2625V kell a 4GHz-hez.
#34511atillaahun
Jobban szereti ha egyforma a két frekvencia. -
Chaser
legenda
válasz
luci@85 #34508 üzenetére
nagyon helyes
a 4g nem nagy oc egy 3500x-nélsőt, max finomhangolás - gyárilag all core 3,9 környékére boostol -
ha mázlid van, mehet az 1,25v-on akár sokkal többet is mint 4ghz, de meg kell nézni
látszatra nem cpu igényes - forzával bűvészkedtem a legtöbbet -, de azért szereti a sok magot
nem fogok olyan tanácsot adni amivel kinyírhatad rövidebb/hosszabb távon, nem olyan családbú" származom ( : ahogy itt más sem, ha igen akkor elássuk -
luci@85
tag
válasz
Chaser #34505 üzenetére
Nincs konkrét próbléma , csak inkább mástól kérek tanácsot ,aki ért hozzá. Mielőtt elrontanám a masinát.
Nagy oc -t még nem akarok .Fluidabbak a gamek több az fps ahogy írtad korábban...de ördög nem alszik.
Forza horizon 4 el akarok játszani ,épp most töltöm. Nagyon komolynak néz ki ,biztos eszi is a gépet.
Erre a gamere szeretném felkészíteni a gépet! -
Chaser
legenda
válasz
luci@85 #34506 üzenetére
7nm, emiatt kisebb hőátadó felület, ez jobban melegedik, az 1200-ad még 14nm és csak 4 mag
mondjuk ha ezzel kezded eccerűbb' lett volna ( :
amit tehetsz:
manul fix all core és/vagy hűtőcsere
ha mázlid van 4ghz-et megy 1,1v alatt, akkor egyszerű lesz nagyon hűteni, gyári is nőven elég, halkan is megoldja
ha nincs mázlid akkor sokkal több fesz kell
mivel minden chip más így neked kell kitesztelni, vagy a ctr nevű csodával - keress rá itt - bűvészkedni
kezdetnek adnék neki 1,25v-ot, szorzó fix 40, ha prime small fft alatt lepörög 10 perc akkor - 50mv, és így tovább
végén egy alaposabb teszt, kárt tenni így nem tudsz benne
egyébként 60 fok teljesen oké ha komolyabb terhelés alatt érted, de még játéknál sem gond -
luci@85
tag
válasz
belaazallat #34504 üzenetére
Nekem alap 1.35v ad az asus auto tune meg a bios optimal setting is és a 3,6 gh et emeli 3,95gh -re!
Szerintem a 1.35 sok azon szeretnék faragni lefelé.
Tul sokat fűt a r3 1200 - hoz képest , 60 fok főlé nem nagyon ment de sokallom picit. ( ac mx4 el pasztázva). -
Chaser
legenda
válasz
luci@85 #34503 üzenetére
nincs sajnos, utolsó asus lapom egy am2-es volt
beledöglött egy bios frissítésbe, pedig már akkor is nem ma kezdtem ( : azóta asus lapom nem volt - azt meg szerencsére cserélték és eladtam -
arra próbáltam finoman célozni, ha esetleg megosztanád mi a probléma, úgy válaszban is érdemibbet kapnál -
belaazallat
addikt
válasz
luci@85 #34501 üzenetére
írd le, mi a probléma, hátha nem csak lap specifikus!
Szerk:
Másik topicba már látom. Minden proci más és más. Nálam All core oc 4000MHz hez 1,2625V volt kellett. Próbáld meg 1,3 V-tal majd ennek függvényében, ha stabil lefele, ha nem akkor felfele. PBO-t kapcsold ki. Esetleg a CTR 2.0 progi tud segíteni órajel és fesz gyorsabb megtalálásához, de ehhez a memóriának is stabil beállításon kell futnia.
-
luci@85
tag
Helo ! Van itt valakinek Asus Tuf b450m-plus alaplapja meg amd ryzen5 3500x proci comboja ?
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Xbox Series X|S
- eBay-es kütyük kis pénzért
- PlayStation 5
- Tőzsde és gazdaság
- További aktív témák...
- DELL Precision 7730 i5-8400H Quadro P3200 16GB 512GB FHD 17 1 év garancia
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte Z790 i7 14700KF 32GB DDR5 1TB SSD RTX 4070S 12GB Be Quiet! Pure Base 501 750W
- Fujitsu LIFEBOOK E449 i5-8130U 12GB 512GB 14" FHD 1 év garancia
- Új! Targus - USB-C Dual HDMI 4K HUB - 2 HDMI-vel. Saját töltő nélkül 2 monitorral (120Hz)
- Eladó karcmentes Apple iPhone 13 Pro Max 512GB / 12 hó jótállással
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest