-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Devas
őstag
Jatekoknal jobb altalaban a turbo/xfr. OC minden magra meg a munkanal johet jol. Szerintem.
De ez akkor eleg erdekes igy. Tehat akkor ott tartunk, hogy a turbo 1 magot gyorsit az xfr pedig 2 magot. Igy azert elegge felertekelodik az xfr dolog, ha ez igy van.Melyik volt előbb, a tyúk vagy a tojás? A tojás... mivel az reggelire volt... a tyúk meg ebédre.
-
nkmedve
őstag
Érdekesség képpen leírom, talán másnak is vannak hasonló tapasztalatai:
Mostanában kicsit tesztelgettem az R7 1700 + MSI B350 Tomahawk kombót, és feltűnt, hogy az eredetileg stabil OC-m (3.8 GHz, 1.35V) furcsa módon instabillá vált IBT és Prime 95 alatt. Mindez azzal állítható párhuzamba, hogy most kb. 5 fokkal melegebb van a szobában, mint amikor régebb kísérleteztem vele (27 fok van, s lesz még több is).
Kicsit csodálkoztam a dolgokon, míg nem ránéztem a HWInfo64 szezor-adatokra, ahol kiderült, hogy bár stressz teszt alatt a CPU hőmérséklete nem rossz, a VRM-ek viszont izzanak. Néhány perc alatt 120 fok fölé megy a hőmérsékletük, aztán pedig nem sokára jön a fekete képernyő. Rövid távú megoldásnak raktam oda egy alacsony fordulaton pörgő 80-as ventit, ami úgy tűnik segített, de valószínűleg újra kell gondoljam az egész ház szellőzését/hűtését.
Szóval nem árt ügyelni a VRM-ekre, főleg ha Ryzen 7-et tuningol az ember egy B350-es lapban (a Tomahawk még nem is olyan rossz ilyen szempontból, vannak gyengébb lapok is), jó valamilyen aktív hűtéssel megtámogatni, vagy a lehető legjobb szellőzésű házba rakni
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
-
Molyzsa
aktív tag
válasz nkmedve #6952 üzenetére
Szia!
A biosban nincs esetleg olyan lehetőség, hogy a ventiket (nem a CPU-ét) a VRM hőmérsékletéhez hangolod?
"Fan Control use Temperature Input"A Gigabyte AB350 Gaiming 3-al ezt be tudom állítani, így ha eszerint hűtöd a házat talán nem lenne gond.
[ Szerkesztve ]
..o.O..
-
nkmedve
őstag
válasz Molyzsa #6954 üzenetére
Köszönöm az ötletet! Úgy látom, hogy nálam is van ilyen beállítás (SYS hőmérséklet alapján variálja a ventiket, nálam pedig a úgy tűnik, hogy SYS temp = VRM temp).
Ma rendeltem néhány 12-es Noctua ventit, hogy cseréljem ki a nem túl jó gyári Zalman-okat a házban, és akkor majd teljesen újratervezem a hűtést. Talán meg tudom oldani, hogy minden megfelő légáramlatot kapjon, és esetleg a mostaninál csendesebb is lehet (terheletlenül legalább).(#6953) HSM Nálam elméletileg 65W-os a proci, de tuningolva kb. duplázódik az étvágya, úgyhogy nem árt vigyázni. Arra leszek kíváncsi, hogyha a VRM-eket megfelelően tudom hűteni, akkor lehetséges lesz-e még egy kicsit fennebb menni az órajelekkel (bár nagyon kétlem, hogy +100 MHz-nél többet ki tudnék belőle sajtolni, az pedig nem éri meg a vesződést).
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz nkmedve #6955 üzenetére
Hát, őszintén szólva, 120 fokról indulva nem sok tartalékot gondolok a VRM-ben. Persze, valamit lehet segíteni a hűtésben, de csodát nem tudsz szerintem tenni. Alapból már nagyon határon dolgozhatott, ha ennyire felmelegedett.
Sajnos a Ryzen proci is ellened dolgozik, 4Ghz körül már elég sokat kér pluszba 100Mhz-enként.
(#6956) Ueda: Ez egy jó ötlet.
[ Szerkesztve ]
-
Omli85
őstag
válasz nkmedve #6952 üzenetére
Menj les 3.7-re 1.250v környékével szerintem, menni fog és igencsak megkíméled a deszkát vele teljesítményben meg kb nem vesztesz semmit.
(#6960) HSM : a helyzetet tekintve lehet át kéne gondolni megéri e a +100mv a +100mhz-t mert szerintem nem .
[ Szerkesztve ]
ASUS TUF GAMING X570-PLUS, AMD Ryzen 7 5700X , RX Vega 56@64, CRUCIAL 16GB Ballistix Sport LT DDR4 3200MHz CL16, Seasonic PRIME 1200W
-
Omli85
őstag
Nekem nem igen ment mondjuk 60 fok főlé a vrm de így sem hajtom 3.7 felett mert totál felesleges. Játékra így is elég amúgy is inkább a 390 a visszatartó tényező . h264 h265 encode alá meg pláne tök mindegy, hogy 3.7 vagy 3.9 minimális a különbség sebességben. Ellenben irritál ha 60 fok fölé mászkál a cpu ha nagyobb projektet kódol a gép szóval teljesen jó nekem egyelőre a 3.7 is 1.25v mellett .
Így még hűvös is és a teljesítmény is megvan. Bencselgetni max feltekerem ha ahhoz van kedvem de ahhoz meg megvárom a "végleges" biost . Ami meg még odébb van szerintem.Amúgy bios verziónként változik a tuning helyzet is nekem ezzel az új beta biossal nem viszi ugyanazon beállításokkal a 3.9-et stabilan ami előtte simán bírt mindent pl .
[ Szerkesztve ]
ASUS TUF GAMING X570-PLUS, AMD Ryzen 7 5700X , RX Vega 56@64, CRUCIAL 16GB Ballistix Sport LT DDR4 3200MHz CL16, Seasonic PRIME 1200W
-
nkmedve
őstag
és (#6959) Milka 78
A további órajelemeléssel esetleg csak azt tesztelném, hogy a proci mit tud, 24/7-re nem mennék a mostani értékekről fennebb. Az eddigiek alapján talán fölösleges is eröltetni a több feszt és órajelt, nem egy tuningbajnok az én példányom (de panaszkodásra sincs ok ).
Nagy a gyanúm, hogy a 120 fokot a gyenge hűtés miatt érte el, eredetileg amikor a rendszert építettem nem vettem figyelembe a VRM hűtését, jóformán semmi légmozgás nem volt körülötte. Amint raktam egy kis ventit a VRM-re irányítva, egyből leesett a hőmérséklet 80 fok környékére erős terhelés mellett. Talán az LLC beállításon is tudok finomítani (a stabilitás érdekében a legdurvább beállításra raktam, amire valószinűleg nem is lenne szükség).
(#6956) Ueda Az SMT mindenképp ki lesz kapcsolva (eddig is ki volt, csak most a tesztelés erejéig engedélyeztem), 8 mag/szál nekem bőven elég, és úgy hűvösebb/stabilabb is minden.
Amúgy nem gyakran használok olyan app-okat amelyek a Prime95 Small FFT tesztjéhez hasonló mértékben terhelik a procit, úgyhogy nem hiszem, hogy valós körülmények között gond lenne a hőmérsékletekkel.(#6961) Omli85 és (#6958) HavocS A 3.7 sem lenne rossz, bár ha lehet megtartanám a 3.8-at, hogy a lehető legjobb egyszálas teljesítményem legyen.
-
Törzsúr
senior tag
Sziasztok!
Beszereztem egy R5 1600-ast a napokban.
Mi a tapasztalat? A 3000MHz-es ram elég hozzá vagy nagyon kéne a 3200-3400?Steam: szedibatta | EA, Battlenet: Szedi90
-
HavocS
senior tag
válasz Törzsúr #6967 üzenetére
Én 2666-on használom, már ezzel se annyira brutális a különbség 2133-hoz képest, szerintem túl van lihegve erősen. Egyelőre az alaplapok bírják kevésbé a tempót mintsem a RAM-ok.
nkmedve: na igen, nekem is van ami örülne 4.3-nak is egy magon ha ezt is lehetne olyan frankón állítani mint az FX-eket lehetett, hogy 2 magos turbo 1.4V ha kell aztán csoki.
[ Szerkesztve ]
-
Omli85
őstag
válasz nkmedve #6966 üzenetére
LLC beállítással tudod még kicsit "kímélni" a vrm-et ha úgy alakulna esetleg próbáld meg egy lépcsővel kevesebb fesszel. Mondjuk ha csak Prime meg IBT alatt melegszik el a vrm akkor kb mindegy átlag használat mellet max ha nagyon gyilkolod akkor lesz hasonló helyzet. Játékok alatt tuti nem max render vagy encode alatt.
-
용 Bob
senior tag
Felraktam a Ryzen Balanced Power plan sémát, gondolván, hátha visszaveszi (szabályozza) a VCORE-t. Eredmény: semmit nem szabályoz rajta, ellenben az órajel szorzót is fixálja idle állapotban (ami eddig működött). Konstans x38
[ Szerkesztve ]
MSI B350M mortar; R5 3600X; AC Liquid Freezer 240; MSI Gtx 1660ti ventus xs OC 6g ; Corsair LPX 16GB 3200@3200 / CL16; Phanteks enthoo pro m; Logitech G203 // Beyer Dynamic DT 770 Pro; Korg DS-DAC-100m
-
nkmedve
őstag
Ha hűtöm akkor a 80 fok csak a legdurvább terhelésnél jelentkezik (IBT2 - Very High vagy Prime 95 - Small FFT), átlag használatnál (játékokat is beleértve) nem igazán megy 50 fölé.
Az is lenne a cél, hogy 80 fölé semmilyen körülmények között ne kússzon, mindezt lehetőleg valami normális/csendes hűtéssel (a VRM-re tákolt mini szélkerék annyira nem szimpatikus hosszú távra ). -
Tengo
aktív tag
Nálam a gaming 3 VRM-je se melegedett 70 fok felé még 3.9-en sem az 1700assal 1.42V-al. Rendes hűtéssel nem szabadna 100 meg 120 foknak lennie VRM-eken még borda nélkül sem. Hozzáteszem, hogy elég jó a légszállítás a házamon belül.
[ Szerkesztve ]
-
nkmedve
őstag
A gond, hogy egy Noctua NH-U12S-t használok (egy ventivel) ami a CPU-t szépen hűti, de jóval a VRM fölött fújja el a levegőt. Ráadásul nem is a nagyobbik (4 fázist lefedő) VRM borda irányába van fordítva jelenleg hanem felfelé. Ezek a lapos VRM bordás B350 lapok valószínűleg inkább egy Wraith Spire típusú lefele fújó hűtővel lennének jobb viszonyban.
A megoldás az lesz, hogy elfordítom a hűtőt (úgy hátrafele fog fújni), megy rá egy második 12-es ventillátor amit lennebb rakok (így remélhetőleg a VRM-re is fújja majd a levegőt), valamint a házban is kicsit változtatok a ventik elhelyezésén/szabályozásán. Remélhetőleg elég lesz, még a nyári melegekben is.
[ Szerkesztve ]
-
jovás
aktív tag
Új BIOS az ASUS PRIME B350-PLUS-hoz [link]
-
Compika
aktív tag
Sziasztok!
A 2 lap közül melyik a jobb választás egy r5 1600 mellé
Gigabyte GA-AB350-Gaming 3 vagy Asus Prime B350-PLUS
[ Szerkesztve ]
Compika felhasználónak 10 pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon!
-
Molyzsa
aktív tag
válasz Compika #6979 üzenetére
Ha nem akarod erőteljesen tuningolni a procit, akkor szinte ízlés kérdése a dolog (amelyik jobban tetszik).
A Giga lapon pl. jobb az integrált hang.
Az ASUS lapon pedig jobb a VRM (mindegyiken van hűtőborda, a Gigán viszont nem mindegyiken van).Emiatt ha nagyobb tuningot is akarsz és nem fontos a nagy csilli villi, akkor ASUS.
De ez csak az én véleményem
[ Szerkesztve ]
..o.O..
-
nubyy
aktív tag
Gigan kivul rakott vmelyik gyarto dual biost a lapokra? C6H-val szemezek, de hianyzik a dual.
Koszi! -
apa111
aktív tag
Üdvözlet az új Ryzen tulajoknak
-
boldi6807
csendes újonc
Sziasztok! Új konfigot szeretnék összerakni a későbbiekben és úgy döntöttem, hogy ryzen 5 1500x köré építeném fel a gépet.Segítenétek abban, hogy milyen alaplapot és memóriát válasszak hozzá? Általános használatra és játékra használnám a gépet (GTA,Overwatch,Doom,stb.). Köszi!
-
Leon77
őstag
válasz #45997568 #6965 üzenetére
Milyen lapot vettél? Nincs az adatlapodon, de érdekelne... a ramok hogy mennek nálad?
Mert van élet a halál előtt:P AMD Ryzen 7 3700x, Asus x370 pro, MSI GTX 1080 TI GAMING 11G, 16Gb(2*8) trident z f4-3200c16d-16gtzb, Samsung M2 960 evo 250GB épített vízhűtés és saját készítésű kuckó
-
HavocS
senior tag
válasz Compika #6985 üzenetére
Alapvetően a CPU OC-t nyugodtan lehet Ryzen Masterből próbálgatni, a RAM-ot meg egyelőre elég 1.35V-on 2666-ra belőni, túl sok értelmét nem látom egyelőre kínozni az alaplapokat mindennapi használatra, nemsoká lesznek AGESA 1.0.0.6-os BIOS-ok, azzal majd talán.
Egyelőre azt javaslom, hogy ha a RAM-ot belőtted, keresd meg hogy 1.2-1.25V körül mi a vége a procinak (3.7-3.8 GHz összmagra meg szokott lenni), efelett elkezd brutálisan sokat kérni, 4 GHz meg nem igazán van meg stabilan ezekkel, szóval azért a +100-200 MHz-ért így nyár kezdetén nem érdemes szvsz megfőzni a gépet.
Ja, valaki írta hogy a Ryzen Balanced power plannél nem veszi vissza a frekit: ha megnézed, a minimum CPU órajel 90%-ra van állítva benne... állítsd be 5%-ra, nálam teljesen jól megy így, vissza is veszi gond nélkül.
-
Naturalist
tag
67-69k ért vannak új 1600-ak kitéve, rendeljétek amíg a készlet tart
-
sutyi^
senior tag
Szinte mindegyik crash free, egyedül annyi az előnye a dual BIOS-nak hogy egyiket használhatod tesztelgetni. Ha meg nem szimpi benne valami, akkor átkapcsolod a másikra.
-Pedig nem is én utállak téged, te utálod saját magad! - ...és mégis egész nap együtt kell lennem saját magammal.
-
e2170Htlecso
csendes tag
Sziasztok! Overclockerek segítségét kérném. AMD Ryzen 5 1500X / ASUS PRIME B350-PLUS / HyperX 8GB Savage DDR4 2800MHz CL14 KIT HX428C14SB2/8 kombinációm van.
Lehetséges e ezt a memóriát 2133MHz-nél magasabbon járatni ezzel a konfiggal? Bios mai, teljesen up-to-date, de nekem nem sikerült 2400-on se elindítani, kisípolja.. CPU alap 35-ös szorzón van.
[ Szerkesztve ]
-
GFerr56
aktív tag
válasz boldi6807 #6987 üzenetére
Szia!
Mivel x-es a procid, ezért nem lesz feltétlenül szükséged erős OC-ra (sőt, lehet, hogy semmilyenre), és x370-es lapra (kivéve pl., ha SLI...), bár a fentebb tagolt VRM kérdés miatt lehet, hogy jobban járna az ember egy 8+2 vagy 10+2 fázissal.
RAM-ból nyilván minél nagyobb órajel, de az időzítés is fontos (ha elosztod az órajelet a cl- el kapsz egy arányszámot, ez minél nagyobb, annál jobb). A kétcsatornás vezérlő miatt a kettes KIT jobb választás egyelőre (ár miatt is, meg a magasabb támogatott órajel miatt is), a mennyiség igény és ATM kérdése...
Üdv.Minden eshetőségre gondoltam...hmmm, lehet, hogy én vagyok a gyilkos? - Frank Drebin...........és a farkam benne volt a Guinness Rekordok Könyvében....ki is tiltottak a könyvtárból....
-
apa111
aktív tag
válasz e2170Htlecso #6992 üzenetére
Szia! Ilyen memóval indultam a r1700 nak 2666-ig ment is még 2 hónappal ezelött,azóta csak javitottak a bioson.A lapom szintén PRIME .Rakok fel bios képet hátha segit és oc-ban is.
-
apa111
aktív tag
válasz e2170Htlecso #6992 üzenetére
-
apa111
aktív tag
Akinek ASUS prime b-350 lapja van az új biossal vigyázzon mert ,ha nem fog tetszeni nem lehet vissza rakni eggyik régebbit sem,valószinü van benne egy kód ami nem engedi felül irni.Nekem a 0515 bios volt fent 4ghz 1,4 volt stabilan már 1 hónapja most 1,45v kér viszont most 4,02is megy.A memória még mindig nem stabil 3200-ón memtest hibázik 2993 megy Consaire rakok fel majd képeket az új biossal.Szóval jó volt nekem a 0515 is föleg ,hogy kevesebbet kért na de ez van .Asus szerint akkor ez jó bios ezek szerint
-
Molyzsa
aktív tag
Na szuper...
Remélem ha kijön a Gigabyte Ga-AB350-Gaming 3-hoz egy friss bios, azzal nem csinálnak ilyet.
A lap a boltból F5-ös bios-al jött ki.
A Kingston 4x4GB DDR4 2666MHz HyperX Fury Black HX426C15FBK4/16 memória simán ment vele 2666MHz-en.F6-osra frissítettem, egyből csak 2400MHz-en akart menni, úgyhogy visszament az F5.
Ezek szerint ha jön egy újabb bios meg kell várnom a vállalkozó szellemű emberkéket, hogy véleményezhessék (visszaállítás szempontjából is)...o.O..
-
apa111
aktív tag
válasz Molyzsa #6998 üzenetére
Eddig nem voltak le zárva a biosok bármelyik felment egymás után oda vissza,de ebbe biztos bele raktak egy kódot nem engedi vissza rakni elözőeket.Ilzen volt a 1151 asus lapom is .Viszont ma hozzák a másik lapot ugyan ilyen lehet hogy ki cserélem rá persze elötte ki próbálom a kis r1400 est ez lett a kicsi gyereknek 2x4 g teamgrop memoval 2400mhz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest