- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- TCL LCD és LED TV-k
- Androidos tablet topic
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Milyen alaplapot vegyek?
- Melyik tápegységet vegyem?
- Gaming notebook topik
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
nkmedve
őstag
válasz
Törzsúr #7393 üzenetére
Ha feszültségekkel kell babrálni, hogy standard 2133-on menjen, akkor ott valami nagy gond van.
2133-on mindenféle beállítás nélkül kell menjen, hanem valami hibás és vissza kell küldeni (már csak azt kell kideríteni, hogy pontosan mi hibás, ahogy mások is írták). Ha a RAM-ok mentek más rendszerben akkor az alaplapra gyanakodnék, de mindenképp jó lenne kipróbálni más modulokkal. Talán még a CPU-t sem zárnám ki, bár annak a hibája elég meglepő lenne.
-
törölt tag
válasz
oravecz56 #7390 üzenetére
Szia!
Kezdő tuningos vagyok, ezt leszögezném (ezért is vettem x-es procit), és nem is akarok ebbe jobban belemenni. Szóval fejből nem tudom, csak annyit, hogy 1,41... lehet menne alacsonyabb fesszel is, de bevallom nem használom ezt a beállítást (nem látom értelmét, amire használnám, annál alacsonyabb órajelen -50-100 is ua..) Azt, hogy mennyire stabil, nos AIDA-val néztem, több mint fél óráig, nem dobta el, még a hőfokok is korrektek voltak (CPU:55-58 fok, VRM:65-70 fok -moddingoltam a házam...). Úgy döntöttem, hogy nem használom ezen az órajelen, 50-100 minusznál fél napos PREY után CPU 40-45 fok, VRM 50-55 fok, Fps nem mindegy, hogy 155 vagy 145???? Egyébként 3700-on is 140+ Fps, ha jól odaröffentek a videó kártyának (itt feszt, meg ilyeneket nem állítok, csak GPU órajelet, meg minimális memóriát).
Üdv -
GFerr56
aktív tag
Hal!
Igen, győzelem! Ez a cég volt az egyik, ahol "javasolták" intelligensebbek, hogy max. 5% legyen az AMD processzorok aránya, de lehetőleg 0%, mert különben ejnye-bejnye lesz. Én szívből drukkolok az AMD-nek, mert még ilyen tisztességtelen (enyhén fogalmaztam) konkurenciával is meg kell küzdeniük...HAJRYZEN!
Üdv -
Törzsúr
senior tag
válasz
Molyzsa #7386 üzenetére
Köszönöm a válaszokat!
Az alaplap és a RAM is iponból van.
6.-án jön egy 4GB-os 2133/CL15-ös Crucial. -Ezzel fogom tudni még tesztelni.
A RAM-nak jónak kell lennie mert hiba nélkül ment az inteles konfig alatt, igaz csak 2133-on.
Az időzítéses és feszes ötletet megnézem.Szerk.: A QVL lista az ami az MSI honlapján van memory support list?
-
Molyzsa
aktív tag
válasz
Törzsúr #7383 üzenetére
Először is az előttem szólókkal egyetértve mindenképpen ki kell deríteni, hogy az alaplap valóban nem-e hibás.
Esetleg kölcsön kérni másik DDR4-es ramot valakitől, hogy lásd azzal megy e memória hiba nélkül.
Ha úgy látod, hogy a lap jó, de a jelenlegi moduljaidat egyszerűen nem bírja kezelni a lap, akkor az alaplap memória támogatási listájából nézz ramot. (az inteles gépben amit írtál nincs más fajta ram? esetleg azzal is tesztelhetnéd)
Illetve nem tudom milyen boltból vetted a lapot, lehet érdemes lenne bevinni és esetleg ramot cseréltetni.
Nekem anno a P3-as időszakban simán cserélték a ramokat mert az nem volt kompatibilis a lap akkori biosával. De ma már biztos nem ilyen egyszerű. -
GFerr56
aktív tag
válasz
Törzsúr #7383 üzenetére
Szia!
Amennyiben a legújabbal sem lesz jó, akkor azért még próbáld ki, ha teheted, valamilyen kölcsön modullal is...írtad, hogy a mostani memóriád más gépben megy. Ha egy másik modullal sem működik rendesen, akkor nem is biztos, hogy a memóriával van baj. Egyébként QVL lista alapján indulnék el. Sok sikert!
Üdv -
HavocS
senior tag
válasz
Compika #7374 üzenetére
RAM-ot lődd be 26.66-os szorzóra, 1.35V-ra, 16-16-16-16-36 időzítésekkel, úgy elvileg mennie kell, ugyanez a kitem van. SoC Voltage-re adj +0.1V-ot, BIOS-ban mást nem nagyon kell csinálni, ha így bootol és stabil akkor Ryzen master, lőjj egy 12 szálas prime95 torture testet alá, és próbálgasd hogy milyen Vcore feszültséggel milyen órajelen stabil. Nekem 1.2175V-on 3700 MHz megvan, ez alacsonyabb mint a gyári feszültség szóval tök jó, viszont efölé nem nagyon akar menni, 1.35-ön is pár perc után újraindul 3800-on és iszonyatosan melegszik, igaz gyári hűtő.
Aztán ha megvan ryzen masterből hogy mi stabil, beállíthatod bios-ban, elmenthetsz egy profilt hozzá és kb kész. Vagy csinálod úgy mint én, hogy megy alapon, aztán ha kell egy kis plusz kakaó akkor indítasz egy ryzen mastert, betöltöd a profilt és következő rebootig úgy lesz.Ja, ha a Ryzen Balanced energiaprofilt használod, arra érdemes figyelni hogy gyárilag 90%-ra lövi be a minimum órajelet, 50%-ra (1.6 ghz) tud lemenni, nyugodtan be lehet állítani neki ezt, és akkor visszaveszi az órajelet terheletlenül tuning alatt is.
-
-Solt-
veterán
Mostanában kezdtem el figyelni a német Amazon árait, a nettó árak pár napos eltéréssel követik egymást. Nálunk általában annyival drágábbak ezek a termékek, amennyivel magasabb az ÁFA, de tegnap például iPon-n az R5 1600 nettó(!) ára 3-4 ezer forinttal olcsóbb volt mint az amazonon. Sőt, ha jól látom ez most is így van... ez a ~69000.-forintos bruttó ár szerintem az alja az R5 1600-nak addig amíg az AMD nem csökkent árakat. Szóval ha venni akarsz, ennyiért nyugodtan veheted, ettől lényegesen olcsóbb nem nagyon lesz egy darabig.
-
-Solt-
veterán
Adott kiskereskedő kapcsolatban áll X számú nagykereskedővel. A termékeit úgy listázza, hogy az X számú nagykereskedő közül mindig a legolcsóbb forrásból elérhetőd látod te az adott oldalon. Amennyiben a legolcsóbb forrás készlete elfogy, jön a következő a sorban így tovább a sor végéig, amikor már horror árak is lehetnek. Aztán ha újabb árú érkezik, megint visszakerül a legolcsóbb forrás, és indul a móka előröl.
Ha azt látod, hogy a termék másnap már nálad lehet, akkor hazai nagykereskedőtől származik, ha 4-5 napos az átfutási idő, akkor valamelyik külföldi nagykereskedőtől jön.
-
Compika
aktív tag
Sziasztok!
Végre össze raktam a gépet és csatlakozom és egyúttal kérném a segítségeteket az oc-hoz hogy pontosan miket kell állítani a biosban a másik pedig hogy a ram (Corsair Vengeance LPX DDR-4 16GB/3000 KIT (CMK16GX4M2B3000C15) nem megy 2933mhz-en a gép elindul be is tölt és működik utánna egy pár újra indítás után sípól és jelzi hogy nem jó az oc.
-
Kifogyott az olcsó nagykerből, újra van az olcsó nagykerben. Ipon árazása a szerint megy, hogy mindig a legolcsóbb elérhetőt mutatja, ha kifogy az olcsó helyen, a drágábbikat mutatja, már ha jól hallottam.
Az olcsó szó tetszőlegesen behelyettesíthető a szürkeimportosra, bár ez csak tipp, nem tudok semmit, ha valakinek van más magyarázata a nagykerek árkülönbségére, örömmel venném. -
Sir81
senior tag
Valaki adna értelmes választ arra hogy miért ingadozik naponta 7-6e forintot a Ryzen 5 1600-as ára?
-
-
Molyzsa
aktív tag
válasz
Törzsúr #7360 üzenetére
Hali!
Pontosan ilyen az alaplapod?
[link]A memória támogatási listában nem nagyon látok 3000-es Geil ramot, csak 3200-est 2400-est meg 2133-ast.
Nem nagyon emlékszek, hogy lett volna már valakinek ilyen jellegű problémája, hogy egyáltalán nem bír menni a lap a rammal alacsony órajelen se.A gyári BIOS-al sem volt jó?
Másik gépben esetleg ki tudod próbálni a ramokat? -
MiklosSaS
nagyúr
-
Omli85
őstag
válasz
rambustibi #7337 üzenetére
Jöhetnek majd a "kihajcsa vagy nem hajcsa ki" videók
-
Törzsúr
senior tag
Kedves Urak!
Jelenleg ott tartok, hogy rendszert szeretnék telepíteni, de jön az állandó "bluescreen" effektus amint felmenne a windows. Most úgy sikerült elindítani a telepített wint, hogy 1,4V-ot kapnak a ramok így bírja 1-2 percig bs nélkül. Főleg a "memory management" hibát dobálja.
B350 mortar arctic lapom van, 1600-al és geil white 3000-es ramokkal.
Biost frissítettem 04.28.-ai a kiadása.
Van akinek van hasonló problémája és tud rá megoldást, hogyan lehetne stabil rendszert varázsolni?
Ramokat cseréltem a slotokban, de csak eldobálja...Köszi, Üdv
-
HavocS
senior tag
Ne aggódj, 2666 szinte mindenkinek megy olyan vagy annál gyorsabb rammal, a pure rock meg csak hab a tortán ahogy írod, nálam a gyári hűtő direkt silentre állítva (1300 rpm 60 fokig) 50-60 fok körül tartja játék közben is vsync-kel a procit, úgyhogy nálad még pluszba hűvös lesz.
Az 1070 az komoly, én 960-ról váltottam 1060-ra és így is óriási a különbség. Viccen kívül több játék van ami cpu bottleneckes még így is mint VGA
-
ovics
aktív tag
na srácok remélhetőleg már pénteken, de szombaton tuti belépek a klubba egy MSI B350m PC mate lappal és egy r5 1600as társaságával (: remélem hálás és hűvős jószág lesz pure rock társaságában és gond nélkül megbarátkozik egy hyperx fury 2666mHz-es rammal. a gtx 1070es csak hab a tortán ^^,
-
Molyzsa
aktív tag
Na ennyit az LGA1151 foglalatról..
[link]
Azért AMD csak beindított egy folyamatot... -
HavocS
senior tag
válasz
Molyzsa #7350 üzenetére
Sima fast vagy ultrafast? Én tartok tőle egy kicsit amiatt hogy ha valami gebasz van, muszáj vagyok CMOS-resetet nyomni hogy bejussak a BIOS-ba...
Amúgy akár a BIOS-ból akár az RGB fusion-ből állítom, kizárólag color cycle módban világít, és akkor is csak pirosan. Nem értem, talán egy CMOS reset kéne, de nem annyira fontos hogy szórakozzak vele.
-
Molyzsa
aktív tag
Na kipróbáltam én is a F7a béta BIOS-t a giga Gaiming-3-as lapon.
Elsőnek elindult a gép 2400Mhz ram sebességgel.
Rátoltam a XMP RAM profilt, utána az istenért se akart elindulni.
Elem ki, úgy utána nagy nehezen észre tért.
Windows-ban indulás után a ventilátor felpörgött max-ra, és a segédprogrammal se engedte a sebességet behangolni (win az normálisan futott).Úgyhogy vissza az F5.
Eddig csak ez a verzió képes normális névleges sebességgel kezelni a Kingston 4x4GB DDR4 2666MHz HyperX Fury Black memóriát.Viszont kipróbáltam a fást boot funkciót.
Windows 10 beállítást használva hipp-hopp feléledt a gép. Így nem is sippan a speaker, hanem bekapcs és pár pilla múlva kéri a win10 jelszót.
Remélhetőleg ez a funkció stabilan fog működni, mert tetszik. -
nyul105
senior tag
Sziasztok,
GA-AB350-Gaming 3 alaplapon gondolkodok, de a memória támogatás listája elég szegényes 3200mhz-nél.
Van, akinek sikerült valamelyik 3200mhz 2x8gb memóriapárt gyári sebességen belőni?Köszi!
-
wsanyi
aktív tag
Ez egy érdekes video.
Elgondolkodtató.
-
SECTORnooB
addikt
válasz
Szép lesz mondhatom, vissza a pirosakhoz, 😀 egy darabig én is a kèkeknèl nyomtam de nem hagyhattam ki a zent
-
HavocS
senior tag
Gigabyte AB350 Gaming 3-mal más is járt úgy hogy az alaplapi "diszkóled" egyszerűen az istenért se megy ha nem alapon van? Nem tudom reprodukálni hogy miért, most csak a RAM van húzva, de a jóistenért se tudom visszavarázsolni a díszkivilágítást... és tuti nem a ledek xartak be, mert ilyet csinált múltkor is, aztán CMOS clear után meg megint világított, aztán most megint nem...
szerk: na addig eljutottam hogy "color cycle" módban világít, de csak ott és csak pirosan
wtf
-
-
Tengo
aktív tag
válasz
1000$ CPU-ra? Az durva.
-
BiP
nagyúr
válasz
Nagyon jó cucc lesz, annyi szent, de R7-hez képest is zsebbenyúlós móka.
-
rambustibi
őstag
válasz
SECTORnooB #7330 üzenetére
Megvan
Ryzen 7-t szerettem volna, de megvárom a Threadrippert. -
Szeszkazán
senior tag
3,8ig mehet vele.
-
Imcaaj
csendes tag
Sziasztok!
Gyári hűtővel meddig érdemes húzni a Ryzen 5 1600-at?
Nem akarom túlzásba se vinni.Köszi!
-
V8TommY
tag
Sziasztok,
Stabil és kipróbált B350-es lap + DDR4 memória kombót keresek Ryzen 1700-hez. Olyan lapot szeretnék venni a memóriát már képesek a magasabb órajelen ( 3000-3200 Mhz) kezelni.
A stabilitás lenne alapelvárás. Nem szeretnék ledes krumplihámozót és indukciós főzőlapot az alaplapra. Ha nem világít, az számomra előny.
ATX esetleg mATX szabvány érdekelne. ITX kevésbé.
Milyen memóriát és alaplapot tudnátok ajánlani?
Előre is köszönöm!
Március végéig aktívan követtem aktívan követtem a hireket és ezt a topicot, aztán április 1.-vel elköltöztem így elég kevés időm volt / van a követni a topicot és úgy általában a híreket.
-
->Raizen<-
veterán
válasz
rambustibi #7328 üzenetére
De a 8 szálas pengevékony apus noti sem gyenge meg a dual vega threadripperrel 4k-ban simán futtatja a prey-t.
-
SECTORnooB
addikt
válasz
rambustibi #7327 üzenetére
Nem lesz rosz, még mindig megvan az opteron?
-
rambustibi
őstag
Aztakurv@ ez a Threadripper brutál
-
rambustibi
őstag
Computex konferencia AMD livestream: [link]
-
tkesy
őstag
Sziasztok,
Érdeklődnék, hogy a Hynix M-Die modulokkal kapcsolatban van-e valakinek tapasztalata?
Konkrétan CL15-ös 3000-es Ripjaws V-ről lenne szó, ami az alábbi lista alapján ilyen chipekkel van szerelve.
Erősen gondolkodom, hogy átjövök AMD-re, de jó lenne ha a rammot nem kellene venni.Előre is köszi a választ.
-
ovics
aktív tag
válasz
Naturalist #7320 üzenetére
az lehet, csak én egybe akarom megvenni onnan a gépet
-
ovics
aktív tag
mi a franc van a piacon? a három betűs boltnál tegnap 69 volt az 1600, ma már kétszeri változás után 81, ugyan úgy mint az 1600x O.o
hogy lesz így jövőhétre gépem? >< -
olle
senior tag
-
-
ma
tegnapkijött egy rotr dx12 patch ryzenhez. érdemes felrakni. -
-Solt-
veterán
Csökkent a 7350K listaára: [link]
-
HSM
félisten
Igen. Mikor kijött az első s115x platfomra, akkor pont annyi magos volt, mint a HEDT, majd persze, HEDT-be beraktak +2 magot. Aztán a következő generációba megint +2-t. Az azutániba még +2-t. (Sandy-E 8 maggal, Ivy-E 10-el). Haswell-nél már 18 magnál jártak... [link] Ehhez képest még mindig 4 mag jött 115x-be, és hű, sláger, 8 mag HEDT-be, csillagászati áron... Ez a vicc.
Szval igen, ez azért elég csúnyán kinyílt olló. Én is nagyon örülök a Ryzen-nek.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kuponkunyeráló
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Sweet.tv - internetes TV
- TCL LCD és LED TV-k
- Hamarosan itt az Amazfit T-Rex 3 Pro – fotók, infók az új óráról
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Vicces képek
- Autós topik
- Path of Exile 2
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi 12C 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RX 9060 XT 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3364
- LG 48C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- LG 27GN800P - 27" IPS - 2560x1440 - 144 hz 1ms - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDR 10
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest