- Házimozi belépő szinten
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Asztrofotózás
- Monitor hiba topik
- Milyen SSD-t vegyek?
- Brutálisan ütős játékélményt mutatott be a 8K Association
- Androidos tablet topic
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- Milyen TV-t vegyek?
-
PROHARDVER!
AMD Radeon™ R9 290 / 290X / 390 / 390X téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
andro93
aktív tag
válasz
Th1sN04ll #9098 üzenetére
Egy ilyen kártya alapból nem is játékra van, hanem hogy nagyobb számokat írjon majd ki a benchmark.
Játákra ott van pl a 290 Gaming, vagy a 290x Gaming. Bár néhány játéknál amilyen fps dropkaim vannak, egy 290 áránál már nem szívesen adnék ki többet vga-ra, egy 780 ti-n is ugyan úgy droppolna. Pl Tomb Raider egyszer beesett még 30 alá is, amikor nagyon közelről mutatta a haját egy átvezetőben.
-
Th1sN04ll
senior tag
válasz
Devid_81 #9097 üzenetére
Aztán meg lehet kopogtatni a garpapírral... most ennyi miért nem elég gamelgetni? Benchekre meg lehet átállítani a kapcsolót, és potot tenni rá, az arra való, tudjuk helyén kezelni a dolgokat, jelenleg egy 1150/6400 szerintem bőven jó, és nem is degradálódik hülyére az amúgy nem is olcsó cucc
Bár kinek mi, sajnos ezeket a gpu-at sem válogatják, így attól mert ez MSI lájtning, még mehet szarul!
Mondjuk vízzel biztos még jobban menne pár mhz-elHa abszolút tuning kell ott van a 780Ti na az megy 1300+-t lazán
Más kérdés hogy nem éri annyit amennyiért adják, mert egyik-másik árából majd nem 2db 290 kijön, ami már nem egy kategória
-
Devid_81
félisten
válasz
Malibutomi #9094 üzenetére
Ez meg mindig keves, tud az tobbet!
-
Malibutomi
nagyúr
Lightning test: [link]
-
andro93
aktív tag
Ebben a videóban 0:24-nél, a gpu körül lévő csavarok közül a (videón) jobb alsón matrica van? Valaki mondta, hogy a csavarra raknak matricát, gondolom ez az akar lenni. Asus a kártya, mint látszik is a videó elején.
-
Gilthanas
aktív tag
válasz
Malibutomi #9086 üzenetére
gombcomb: köszönöm
Malibutomi:
Igen egy 4770 helyett egy 4770K- kerül bele : ).
És szeretném a CPU-t végre "ösztökélni" : )) És ahhoz már normális hűtő kell. A vízhűtés nálam még kutatás alatt van, kompaktokban meg nem akarnék még gondolkodni. -
Malibutomi
nagyúr
Amúgy procicsere is lesz?
-
Gilthanas
aktív tag
válasz
Malibutomi #9082 üzenetére
Köszönöm srácok
Akkor lejjebb rakhatom ezek szerint simán
Valakinek van hasonlóan a VGA-ja? Mármint, hogy nem a legfelső slotban van?
-
Gilthanas
aktív tag
Sziasztok!
Van egy Asrock Z87M Extreme4-es alaplapom és a házba hamarosan beraknék egy Noctue D14-es CPU hűtőt. Emiatt arra gondoltam, hogy egy vagy kettő PCIE slottal lejjebb tenném a VGA-t (R9 290X Tri-X), hogy ne legyen olyan közel hozzá a Noctua D 14. Ezt én megtehetem?
Lassabb lesz a kártya, ha lejjebb rakom? Az alaplap honlapján ezt írják: 2 x PCIe 3.0 x16, 1 x PCIe1 2.0 x16, 1 x PCIe 2.0 x1
Azért kérdezem mert mintha hallottam volna valami olyasmit, hogy mindig a CPU-hoz legközelebbi slotba kell tenni a VGA-t.
Már mindenhol Noctua hűtők vannak, de a felállást ez a régebbi kép jól mutatja:
-
csabsz13
aktív tag
válasz
Th1sN04ll #9075 üzenetére
biztos van jobb, mint a DCU. de hogy sosem ez jön elő, hanem hogy "lespórolták" a VRM hűtést - na nekem ez a bajom.
egyébként pedig egy ilyen teljesítményű kártyához illik egy jól szellőző házat is építeni és akkor nem lesz semmi 90 fok felett- ergo nem lesz gond hosszútávon sem a VRM-ek magas hőmérséklete miatt. szerintem.
-
Asbee
veterán
válasz
Th1sN04ll #9077 üzenetére
Ez esetben már nem helyes. Ártani nem ártana, de nem olyan elképesztő szükséglet. Inkább a kevés levegő a nagyobb gond, de ez már minden mai custom hűtésnél így van. Nem rossz az Asus de én is inkább egy MSI vagy Sapphire-t választanám. A felső/felsőbb kategóriás gigákkal már nem szokott gond lenni, sajnos lejebb még mindig megvan a zörgő venti hűtés gyerekbetegségek.
-
Th1sN04ll
senior tag
válasz
csabsz13 #9074 üzenetére
Nem fogok csak a gari miatt Asust venni, mint ahogy Gigát sem a sok selejt miatt, ott még talán van esélye a 3 garnak, mert benne van hogy ki kellhasznállni
De ennyi erővel ha 3 év gar kell, és ez kritérium msi gaming twin frozer és annyi, az VÉLEMÉNYEM SZERINT jobb hűtés mint a dcu
-
csabsz13
aktív tag
válasz
Th1sN04ll #9073 üzenetére
mindig csodálkozom, hogy az 1,5szer annyi garancia nem gondolkoztat el másokat egy ilyen összegű beszerzésnél (2 év VS. 3 év). és most nem kérem azt a választ, hogy én csak 1 évet használom, mert ha eladod, akkor bizony megnézi majd a Te vevőd, hogy még 12 hónap vagy 24 hónap gari van-e rá.
-
GABOR21
csendes tag
válasz
thomasvold #9066 üzenetére
Alakulnak az árak: Sapphire R290
-
Th1sN04ll
senior tag
válasz
thomasvold #9066 üzenetére
Kár hogy a ramok, és a vrm-ek hűtését lespórolták
-
thomasvold
őstag
Elég jó ár érte: 127.337 Ft
-
Th1sN04ll
senior tag
válasz
KillerKollar #9064 üzenetére
Bőven ráért volna a 7 után kijönni a 9-el felesleges volt erőltetni a 8/8.1-es szó szerinti fost... Nem szeretem mikor nagyon előre gondolkozik valaki, de a jelenlegi terméke is inkább hajlik a szar felé, mint a jó felé, illene előbb helyrekalapállni a jelnlegit, aztán koncentrállni a jövőre, még akkor is ha a mantle miatt nagyon sürgős most előrukkolni nekik is valami faszával, így hátulról
Bezzeg mikor az AMD kopogtatott az ajtókon hogy hallo nem akartok beszállni a bizniszbe, vagy valami, hogy haladjunk akkor mindenki ráverte azajtót, most meg megy a vekengés hogy mi is tudunk ilyet szánalom a köbnégyzeten
-
KillerKollar
őstag
Bezzeg az XP még 5 évig volt a piacon mint az épp aktuális oprendszer...Most meg két évente dobálják ki az új Windowsokat,nekem még tökéletesen megfelel a 7 egy darabig,akar a halál váltani 9re a Dx 12 miatt...
-
Jani18
aktív tag
válasz
KillerKollar #9061 üzenetére
Ha minden igaz akkor 2015 elején jön a Win9.
-
daveoff
veterán
válasz
KillerKollar #9059 üzenetére
Van rá esély, hogy a GCN támogatni fogja, hiszen hasonló lesz, mint a Mantle.
Win9 jövő márciusban jelenhet meg legkorábban, tehát 1év. -
KillerKollar
őstag
válasz
Malibutomi #9060 üzenetére
Akkor meg mit mutogatnak március 20.-án?Hol van még a Win 9,most jött ki a 8.1,szerintem még 2 évig biztos nem lesz új Windows.
-
Malibutomi
nagyúr
válasz
KillerKollar #9059 üzenetére
+csak Win9-ben lesz.
-
Sonja
nagyúr
-
Th1sN04ll
senior tag
-
wukodlak
aktív tag
Nemtudom volt e már.Tesztelték a Powercolor R9 290x LCS-t.
ITT: http://www.tomshardware.com/reviews/lcs-axr9-290x-ek-wb-water-cooling,3754.htmlElég durva lett.
-
Th1sN04ll
senior tag
válasz
Gilthanas #9050 üzenetére
Elvileg több kártyás kiépítéseknél stabilabb feszültséget kapnak a vga-k, és mint látjuk egy éhes vga-nál is tud segítség lenni, bár felmerülhet a kérdés hogy tényleg amejk lapon nincs azzal ilyenkor mi van, az instabil lesz, mint ahogy eddig a kollégánál is? Az idő kiforogja, ha ezután stabil lesz neki a cucc, akkor problem sloved
-
Gilthanas
aktív tag
Ez a Molex csatlakozos dolog ez valami uj dili?
ezert birom a prohardvert
sracok ez pontosan mitol lehet jo? Tobb, stabilabb feszultseget kaphat a vga mint a tap fo agabol jovo 6,8 pinesekkel? Bocsanat ha hulyeseg, de ujdonsagokat tanulni vagyok itt
-
válasz
Malibutomi #9042 üzenetére
Nálam semmit nem hozott tuningban, csak annyit, hogy nem döglik le minden órában.
-
SzlobiG
félisten
válasz
Malibutomi #9042 üzenetére
Jó sokat hozott akkor.
Mindannyian tudjuk, hogy a nagyobb számok miatt húzzuk.
-
válasz
Malibutomi #9045 üzenetére
Nvidia-n nagy hasznát vettem ennek, vannak játékok amiknél gyengébb az élsimítás, ott szépen kihozza a dolgokat.
Cserébe, mivel nem natívban vagy: életlenebb lesz a kép. -
andro93
aktív tag
Tehát akkor felesleges a mem oc. Lenne itt a környéken egy eladó Asus referncia 290X (ezt mintha már írtam volna), és elpidás, azért érdekelt a tuning, de a videó alapján nem hoz érdemi különbséget még 1700-on sem.
-
Malibutomi
nagyúr
Ha már szóbakerültek a felbontások:
Downsampling Made Simple With Custom Resolution Utility (CRU)
[link] -
HSM
félisten
válasz
ricshard444 #9041 üzenetére
Persze, gyakrlatban felesleges erőltetni, mert a Hawaii GPU-ba nem bírja a vezérlő az órajelet, 100Mhz-ért meg kár is hozzányúlni. Csak elméleti síkon lenne érdekes. Persze, a 64 raszterező így is elég potens, hogy nem járnak fullon, de sokkal vadabb dolgokra lennének képesek legalább egy 1500Mhz-es buszon.
Azzal egyet kell értsek, hogy full-hd és átlagosabb élsimítás mellett a 64 raszterező alszik. Viszont elvileg ez a kari 4K ready, oda meg kell a raszter powa rendesen. Vagy akár 2560*1536-ba is erős szűrők mellé.
-
Malibutomi
nagyúr
Megnéztem most ACIV-ben 4xMSAA-val 1250-1450 memória tuning 1,1FPS-t hozott.
Mindemelltt persze igaz hogy ingyen van, szóval én is húzva használomViszont az alaplapra Molex csatit én is megnézem majd, hátha jobban megy majd a tuning
-
Papíron így van, de gyakorlatban láthattad, hogy a 64 raszterező fullhd mellett, a mostani címekben kvázi, mondjuk ki: felesleges, kihasználatlan.
Ez nem jelenti azt, hogy a memtuning ellen vagyok, mert ha 100GB+ nyerhető, akkor hajrá, de míg az "átlagosabb" darabok + 20-40-nél kimerülnek, nincs értelme hozzányúlni. -
HSM
félisten
válasz
ricshard444 #9038 üzenetére
Nem olyan sok az a memória-sávszélesség. A Tahitibe azért raktak "csak" 32 ROP-ot, mert a 378bites memória miatt így is jobban ki lehetett hajtani, mint a 256 bites karikon. Nagyon szépen ki is jött a Tahiti-LE-vel szemben. Hiába húztad az LE-n a GPU-t, elverte a 7950 is jóval kisebb órajelen a memória miatt több játékban is.
Itt pedig 64 ROP van rákötve egy összességében alig gyorsabb buszra. Ha kiszámolod, lényegesen szűkösebb sáv jut nekik, mint anno a Tahitikben.Szóval szerintem ha jól ki akarja valaki ezt használni, ahhoz nem ártana azért némileg magasabb órajel. A Tahitiken is hozott azért plusszt 1500-1600-ig tuningos GPU-val.
Kéne egy nagyon tuningos példány, és jól kitesztelni mondjuk 1500Mhz-en mit tud extra magas szűrőkkel, nagy felbontáson.
-
Jah hát, hogy 320 vagy 400 GB/s a sávszél...1 kártyával nem releváns, játékmenetben észrevehetetlen változásokat hoz.
Persze ha menne mindegyik egy 1600-1800-t, azt mondanám toljátok, mert hátrányotok nem lesz vele, de mivel vannak amik csak 1350-1400-t mennek, mint pl az enyém is, 1250-ről nem érdemes felhúzni egyáltalán. -
Th1sN04ll
senior tag
válasz
Malibutomi #9036 üzenetére
Azoknál a gameknél ahol kell a s
ávszélesség ott hoz, de mondjuk TÉNY hogy nem világmegváltósan, de ingyen van az a 2 fps is, és ha így nézzük akkor miért ne
ricshard444:
Hát nem egy tuningos példány akkor sajnosBár mondjuk a videót jegyzó tag vizzel hűti, bár léggel is jól ment neki
-
andro93
aktív tag
Elpida memória mennyivel rosszabb tuning szempontból, mint a hynix? Ref. 290X-en átlag meddig lehet húzni őket? Játékok szempontjából mennyire számít a memóriatuning?
Lehet tudnék viszonylag olcsón szerezni Asus 290X referenciát, amit majd vizezni szeretnék, azért érdekel.Köszi.
-
válasz
ricshard444 #9025 üzenetére
Van alternatívája az új lapnak, bár macerás. Kell egy powered 16->16 riser. Hátránya, hogy ezután normál házba nemigen fér így be a kari, előny, hogy sokkal hatékonyabban hűthető. (akár szobaventit is állíthatsz mellé
)
#9021: váá, nekem ez vt az első, ahogy betettem a karit a gépbe, alig tudtam kivárni az eredményt
-
gombcomp
senior tag
válasz
ricshard444 #9023 üzenetére
Tapasztalatból mondom,hogy az R9 széria tápigénye keményebb mint a
79xx szériáé volt. Nálam alapból megy az alaplapi molex,és ennek ellenére
kb. 400 Watt-tal több tuning alatt a hálózatból felvett teljesítmény mint a
régebbi CF-nél volt. -
-
HSM
félisten
válasz
Szerintem egy sima, átlagos, de jóminőségű, modern lapon nem lehet ebből probléma. X58 annyiból nem szerencsés, hogy ott a csipszet igencsak torkos, ha jól emlékszem 25W körüli TDP tuning nélkül, tuninggal lényegesen több, ami jelentős plusszterhelés, míg egy modernebb lap csipszete beéri 5-10W-al is és tuningra sem lesz több. Persze, egy modernebb lapon is okozhat jelentős gondokat, ha valaki plussz tápcsatis lap nélkül rádug egy CF-et.
Szerencsére azért jobb a CF-es lapok többségén ott figyel az extra csati. Ilyen szempontból igen tanulságos az eseted.
-
andro93
aktív tag
válasz
Akkor marad a 290?
Ref. Msi, Giga, Asus 290/290x közül csak a giga nem matricás? Illetve gigából a 290X sem matricás ugye? -
-
Sogron
tag
válasz
Alaplapcsere...
-
Egész nap nyomattam a random terhelést a gépre és nem volt kékhalál.
A + molex csati végül megoldotta úgy tűnik (vagy megjavult magától az egész)
Az már égetőbb kérdés, hogy mi van olyankor, ha a lapon nincs + nafta lehetőség.
-
válasz
thomasvold #9015 üzenetére
Két kis progi kell hozzá:
1. Memoryinfo 1005
2. Hawwaiinfo. Ha a Hawwaiinfo F8000005-öket és nem F8010005-öket böfög fel magából, akkor unlockolható a kari.
Ha hazamegyek, újranézem, uis az én memoryinfóm máshonnan van. Hátha mégis van 1 kis esélyem
-
Asbee
veterán
válasz
t72killer #9012 üzenetére
Kicsit olvass vissza. Össze vissza dobja a bs-t sokszor idle 2D-ben. Ahogy HSM kolléga is írta, 2D-ben is egy egy pillre felugra az órajel, ezeknél a kariknál meg már annyira gyors a váltás, sokszor monitorozó program nem is mutatja. ricshard444 rendszeresen idle ott hagyott gépnél kap BS-t. Én szinte biztos vagyok benne, hogy nálad is a ez a gond. Próbáld meg a tuningot eleinte vram húzás nélkül. Gyanítom semmi gond nem lesz.
-
Ennyire nekem nem 1értelmű, uis második nekifutásra engedte felemelni az órajeleket és akkor adta be az unalmast, amikor már 2D-ben voltam. Ha lesz időm, kipróbálom friss windowssal+catalysttal.
#9013: Gondoltam erre is, hogy a Hynx meg az Elpida másféle kommunikációt igényel a driver részéről. Kérdés, hogy menne-e a két kari CF-ben?
-
Werkly
őstag
Mondjuk lesz is ár:
Just a thought, the MSI R9 290X Lightning looks like a great graphics card, specially for PC Enthusiasts who loves to tweak and overclock a lot. But the $880 USD price seemed to be too high for this card, making the GTX 780 Ti a more attractive alternative. -
Egy érdekes dologgal találkoztam ma: két asus ref 290-et teszteltem (sajna a Hawwaiinfo szt egyik sem flashelhető 290x-é
), úgy, hogy az első karit húztam-nyúztam Furmarkkal (AB beta 18, core: 1GHz, VRAM: 1350MHz) utána gép kikapcs, első kari kivesz, második betesz, újra teszt.
Az első karival minden rendben ment, lefutott a 15 perces burn-in teszt tuningolva is. A második karinál viszont ahogy hozzányúltam az AB beállításokhoz, azonnal dobott egy fekete képernyőt
. ezután újraraktam az AB-t (beállításokat is lepucoltam), és láss csodát: megy a kari, tuning alatt is szépen lefutott a Furmark. És mi történt: ráklikkelek a Furmark ablakára és újra feketehalál
.
Ennyire megzavarhatja a diver lelkivilágát a másik, uolyan típusú kari? Vagy gondok vannak a 13.12-es catalyst stabilitásával? Annyi különbség van köztük, h az első Elpida a második Hynx ramos.
-
Werkly
őstag
Na az új jövevény:
-
viktor82
őstag
Köszönöm a felvilágosítás, használtan veszem az illető állítás a szerint sosem produkált hasonlót a kártyája és ha kell 1hét visszavásárlási garanciát is adott a 3év papiros mellé
-
viktor82
őstag
válasz
thomasvold #8996 üzenetére
Bocsi de mi az a bs?hogy tudom ezt megnézni?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topicban tilos bármilyen offtopic hozzászólás írása!
Ilyen célra használjátok a Lokál fórumban található offtopicot.
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Samsung Galaxy A03 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bowers-Wilkins Pi7 S2 (2195084)
- 12 Részletre BANKMENTES KAMATMENTES ASUS Vivobook 15 X1504ZA-BQ856W laptop további tulajdonsága
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest