Hirdetés
- Mindennél nagyobb: tesztpadon a Ryzen 9 9950X3D CPU
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- Házimozi belépő szinten
- Mini-ITX
- Autós kamerák
- Hamarosan foghatja a kezét a Copilot a játékosoknak
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Megkapja az FSR 4-et a PlayStation 5 Pro
-
PROHARDVER!
AMD Radeon™ R9 290 / 290X / 390 / 390X téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
LLKobe
veterán
Hmm hát ez érdekes... Ezt valaki elmagyarázhatná hogy ha így van akkor miért
TDP limitet nem szívesen babrálnám, így gyanús hogy 300W körül kajál a kártya terhelés alatt, és ontja a forró levegőt magából, amit egy mATX házból nem olyan egyszerű kivezetni... Valamint lehet hogy akkor már a tápom is azt mondaná hogy ez túl sok
-
LLKobe
veterán
Üdv!
Valakinek van tapasztalata esetleg hogy egy sima 390 (MSI) mit bír kb. core clock-ban mindenféle TDP limit és fesz emelés nélkül?
Eddig úgy látom az 1120Mhz-et viszi gond nélkül. Feszt és TDP limitet nem akarok emelni, mert az 500W-os tápom így valszeg a határon teljesít
Illetve a VRAM órajel emelésének van értelme? Hoz valamit a gyakorlatban játékok alatt?
-
_t0Mi_
aktív tag
Nekem is hozott, viszont nem volt stabil. Valószínűleg csak nekem volt ilyen, de mikor felraktama 390-es biost a 290-re, háromszor is megfagyott a gép. Utána visszaraktam a 290X-et, és nem csinálta többet. Vesztenivalód nincs, próbáld meg, de szerintem csak akkor, ha dual biosos a kártyád!
-
Pug
veterán
A 290X-re áthegesztett 390X-es BIOS-t van gyakorlati haszna feltenni? Tuning, illetve teljesítmény szempontjából nézvel?
-
-
Cseneles
őstag
válasz
abridabri #38180 üzenetére
En zsir uj alkatreszekbol epitettem, 2 karival ment fel 70c re, 1000/1250 alap orajelen, pumpa nalam 1900rpm-en megy. Kb ez a 6. R9 290 em, amit tapasztaltam hogy magas ASIC quality kis feszultseggel de megis magasabb hofokokkal jar. A 290X huvosebb alapban mint a 290. Ja phobya vizszuro is van a rendszerben, fo h tiszta maradjon a szines lotyi ellenere
-
Omli85
őstag
válasz
MiklosSaS #38164 üzenetére
Én most már semmikép nem mennék bele egy 390/x CF-be. Nyakunkon a 480 várd meg a hóna végét addigra tuti jön pár teszt eredmény is és ha tényleg hozza a 390 teljesítményét kevesebb fogyi mellet akkor egy 480CF jó kombó lehet a Fury helyett.
(#38180) abridabri: valami szerintem nálad nem kerek nálam sem megy FC blokkal a 390 60 fok közelébe többnyire 50-55 combosabb igénybevétel esetén de átlag 45-50 között mozog. (1100/1600 OC)
-
Milka 78
nagyúr
-
MiklosSaS
nagyúr
Valtanek a Furykarol...beneveznek egy FreeSync-es 1440p kijelzore...de oda a 390X kicsit verszegenynek tunik, vagy tevedek?
-
zovifapp111
senior tag
válasz
_t0Mi_ #38156 üzenetére
Ha 75-80 fok alatt marad a VRM és a GPU is az újabb játékok alatt a legnagyobb nyári kánikulában is alacsony ventifordulat mellett, és cserében nem visít a ref. hűtő ventije maxon, melette meg, 90+celsiuson az egész kari, akkor már nyertél. Ezek után már lehet kisérletezgetni más, hatékonyabb ventikkel a kártyán vagy a házban, ha igényed van rá.
Még sokkal alacsonyabb hőfokokat is el lehet érni
-
GAbre
veterán
Sziasztok!
Rég voltam már ott.
Szerintetek vajon tényleg olyan jó lehet majd az rx 480,hogy érdemes elgondolkodni akár 2 kártyás megoldáson? -
Ghoula
senior tag
Olvasd vissza a kommentjeim ebben a témakörben,ha azután is van kérdés,megbeszéljük.
Mindenesetre, nem olyan triviális, hogy na ez a tuti bios, flash és örül.@Miklos: ne vegyél! ( vagy ennél többre gondoltál?)
Nyárra tuti nem vennék, télen még azt mondom ok@Gabre: Jelen állapotában CF-be félve vágnék bele, laposban SLI van, az sem problémamentes.
Hogy ez a jövőben(DX12) mennyire lesz problémamentes az jó kérdés, de a jelenlegi programokban már olyan amilyen. Az alapján eldöntheted, hogy akarsz-e multiadaptert, de max 1 kártyával belefogsz és meglátod, elég vagy kell a másik is. -
MiklosSaS
nagyúr
Sziasztok, azert jottem hogy beszeljetek le a 390X/390 CF-rol.....MSI vagy Sapphire nitro volna....ha belemegyek...
-
Milka 78
nagyúr
válasz
_t0Mi_ #38154 üzenetére
Nehari, de két olyan tesco-s ventivel örülj, hogy ennyit hűt. Fent meglett mondva, hogy normális légkavaró kell rá, mert sűrű lamellás a hűtő test, ergo nagy statikus nyomás kell, hogy a borda át legyen fújva.
Fent említve is volt a Scythe ventije és ilyen még az Akasa Viper is, de még a CM Sickleflow is egész jó e téren.
Az F12 bűn gyenge tucat termék, nulla statikus nyomással és feljthető légszállítassal.
Esetleg próbáld meg max fordulaton használni őket a furmarkot meg hanyagold, mert az nem valós terhelés.
Egy órányi Heaven teszt sokkal valósabb képet ad hőmérsékletek terén. -
Daffchy
őstag
válasz
tailor74 #38161 üzenetére
Köszi szépen, video alapján jó lehet.
Bár ez az ár...Ennyiért nyilván nem vennék rá blokkot, a dupláját sem éri már a kártya.
Nem szívesen cserélném le (gari is van még rá bőven), de ha nem tudom levizezni az lesz a vége.Esetleg más alternatívát nem tudtok mondani?
Ez jó lehet? 53,5 mm a lyuktávolság, elvileg annyi a kártyának is.
-
válasz
Daffchy #38160 üzenetére
Esetleg ezt nézd meg, varázslónál van is, videó
-
Daffchy
őstag
Sziasztok!
Szeretném levizezni a kártyámat, de senki se tud biztosra mondani egy full cover blokkot ami rámegy.
MSI R9 290 Gaming 4G OC kártyáról lenne szó.Tudtok mondani olyan blokkot ami kompatibilis vele és itthon elérhető, rendelhető még?
Ha univerzális blokk az is jó lehet.Köszönöm előre is!
-
Pug
veterán
Uraim, viszonylag régen csapattam meg igazán szegény Sapphire ref 290X-emet. Unatkozik rajta a víz.
Az alábbiakban kérnék némi advise-t:
- legjobb rendelkezésre álló moddolt BIOS (a legtöbb lehetséges kiütött korláttal)
- Win 10 alatt leginkább javasolt tuning soft hozzá.Előre is köszönöm!
-
Ghoula
senior tag
válasz
_t0Mi_ #38156 üzenetére
Ha nem növekszik a hőmérséklet, hanem beáll stabilan és nem mozdul számottevően. Én egy-két órát azért futtattam hűtés bench-nek.
Sőt, az is jó megoldás, ha keresel olyan részt és ott megállítod ahol a gpu load 100% és lekoppol az órajel maxra. Na ott hagyd pihenni pár órára. -
_t0Mi_
aktív tag
válasz
Speed® #38153 üzenetére
Köszönöm szépen a válaszokat, tegnap rákerült a Morpheus az r9 290-re!
Végül két arctic cooling 12-es pwm ventit vettem, amit egy pwm elosztóval rákötöttem a chassis fan alaplap kimenetre. Szerencsére az asrock utility-jével (na ez elég lassan indul el) még szabályozni is tudom a fordulatot, szóval ez a probléma megoldódott.
Az új hűtés nagyon jó, a referenciához képest idle-ben 25 fokot hűlt minden. Terhelés (Valley) alatt a GPU 20 fokkal, a VRM2 pedig 19 fokkal hidegebb, a VRM1 csak pár fokkal. Igazi terhelésnél (Furmark), viszont már problémás a dolog, 10 perces teszt után a GPU és a VRM2 továbbra is hozza a -15 fokot a referenciához képest, viszont a VRM1 9 fokkal melegebb, 95 fokon stabilizálódik.
Tudom, hogy még ez is bőven a maximum működési határ alatt van, de lehet ezzel kezdeni valamit? Igen, jó helyre raktam a bordákat, többször is leellenőriztem, és nem is estek le..
Előre is köszönöm!
-
Speed®
titán
válasz
_t0Mi_ #38147 üzenetére
Ha nem irgalmatlan erős darabok (/Amper), mehetnek a kariról, a gyári blower elég combos. Nyilván azért jobb VGAról, mert szabályozható..de ha fix értéket akarsz, az megoldható bárhonnan. mPWM átalakítót kb. csak ott kapsz..én 3dbot rendeltem, jobb a biztos alapon anno ;p
-
Milka 78
nagyúr
válasz
zovifapp111 #38150 üzenetére
Figyelek kicsi csibész
-
Milka 78
nagyúr
válasz
zovifapp111 #38148 üzenetére
És mindez kinek köszönhető, ki a te kis Szent Teréz Anyád?
-
zovifapp111
senior tag
-
_t0Mi_
aktív tag
válasz
Speed® #38145 üzenetére
Köszönöm szépen a választ!
Egy referencia kártyára fog rákerülni, így elvileg nem lesz gond vele. A meleg nem lesz gond, 3 db 14 centis venti mozgatja a házon keresztül a levegőt. Rendeltem két 12 centis pwm fan-t, illetve egy pwm Y kábelt. Egyelőre rádugom majd az alaplapra, aztán ha találok pesten is raktáron egy ilyen kábelt, akkor beruházok rá, nem egy nagy összeg..
Mennyire mindegy egyébként, hogy a két PWM fan az alaplapról, vagy a videokártyáról kapja az áramot? Gondolom kellő mennyiségű árammal mindkettő ellátja. Tudom esetleg a fordulatot szabályozni akkor is, ha az alaplapról kapja az áramot?
Ismét csak köszönöm!
-
Speed®
titán
válasz
_t0Mi_ #38144 üzenetére
Ha nem ASUS felé 5 pin csati van a karin, kell egy ilyen, aztán csak egy Y PWM kábel kell vagy 2 olyan venti, ami közösíthető gyárilag is. A vezérlést meg hozzá kell hangolni az új setuphoz, figyelve arra, hogy a GPUt kényelmesen lehűti a Morpheus, de alatta messze van a VRM/FET részleg, kell rá a luft rendesen. Kérdés persze, hogyan oldod meg a bordázást ott..refnél könnyű, ha bontott hűtő kerül a Morpheus alá, a sünik viszont annyira nem effektívek sajnos.
Kompaktnak egy előnye van, ami adott esetben mellette szól: kimegy a meleg a kecóból izibe. Ha ez nem lényeg, jó cucc a Morpheus is, légben a legjobb kb. -
_t0Mi_
aktív tag
A Morpheusra szerelt 2 db pwm ventit rá lehet valahogy kötni közvetlenül a videokártyára? Vagy mindenképp az alaplapról kell mennie?
-
Tomko78
őstag
válasz
steeweegee #38133 üzenetére
Meg kérdezhetem milyen házad van most ?
-
Raggie
őstag
válasz
"Az alsó fekete venti nincs bekötve."
Ez pedig sokat számítana!
(a többit már elmondták az előttem szólók. Sajnos ilyen kábelezéssel "normális" a tapasztalt hőfok... -
Speed®
titán
válasz
steeweegee #38136 üzenetére
Az alaplapi tálcán nem hiába vannak kivágások..amit lehet, hátul vezess el..
A maradék használaton kívüli kábelek is mehetnek hátra, rendesen rögzítve.
Ami meg nem fér el ott, azt minimálformába hajtogatva tárold a ház elejében.
Havernak építettem nemrég ZM-Z1be, az se hatalmas ház, mégis ilyen lett..
Nem mellesleg a procihűtő/hátsó házhűtő miért befelé dolgozik? Kifelé jobb.. -
_t0Mi_
aktív tag
Valakinek van tapasztalata az Arctic Cooling Accelero IV-es hűtő és az R9 290-es szerelméről? ellentmondásos információkat találok róla a neten..
Előre is köszönöm!
-
Habugi
addikt
válasz
Itt annyi a lián hogy még Tarzan is beköltözne ha tehetné, vélhetően elég sokat fog számítani egy házcsere és/vagy ha sikerül rendet vágnod a káoszban.
-
Cseneles
őstag
válasz
Egy pici átalakítással és kábel rendezéssel ebben is hiba nélkül tenné a dolgát
ez így KÁOSZ
-
steeweegee
csendes tag
Állítottam be egy ventilátor profilt így már csak 82-86 fok között ugrál.
-
Raggie
őstag
válasz
steeweegee #38131 üzenetére
Lőj egy fotót levett oldallappal hogy lássuk milyen. Esetleg tudunk tanácsot adni mit változtass, hogy javuljon kicsit.
Levett oldallappal kicsit sokallom a 75 fokos GPU hőfokot. Konkrétan milyen kártyáról beszélünk?
-
steeweegee
csendes tag
-
CsonkaImo
addikt
válasz
steeweegee #38128 üzenetére
Ha ezeket a hőfokokat tartja hosszabb terhelésen is, akkor ez még nem vészes. Baja nem lesz tőle, de a házat befűti rendesen.
-
Raggie
őstag
válasz
steeweegee #38128 üzenetére
Hát kicsit feljebb tekerhetnéd a ventiket egy egyedi ventiprofillal(ha eddig még nem tetted meg) de elvileg 90 fok alatt nincs gond.
Később fölé mehet ha még melegszik az idő, akkor én levenném a ház oldalát vagy beszerelnék még egy-két házventit ami a kártyának adagolja a friss levegőt.Húzva van a kártya? (ha igen, akkor kicsit vissza lehetne venni a feszből és az órajelből)
-
steeweegee
csendes tag
Most jelenleg 30-31-32 fok van a lakásban. Így netezés mellett a gpu mag 52 fokos a vrm1-2 41 fokos
Ha játszom 10 perc játék után (Star Wars Battlefront) 86-88-89 fokos a mag 79 fokos a vrm 1 vrm2 60 fokos.
Megfog dögleni szerintetek ? -
BullKoxa
őstag
Sziasztok! az mitől lehet ha bekapcsolom a gépet 10 perc után újra indul ( Eddig net alatt csinálta mindig), de ha újra indult akkor utána már jó, nem indulgat . A kari Msi390, de azt hiszem az elején volt ilyen gondom a 290-l is. de csak az elején. a legújabb driver van fent .
Üdv : Kornél
-
GeneraL_XTX
veterán
válasz
steeweegee #38120 üzenetére
Nekem sok lenne, mert még itt sincs a kánikula. Akkor meg már lazán 90 felett lesz ami nagyon nem jó már sztem.
-
válasz
steeweegee #38120 üzenetére
Tobb ora jatekkal ennyi ? Mert akkor az meg jo . Ha 5perc utan annyi akkor az mar nem.
A VRM hofokat is erdemes nezni nem csak a GPU-t egyebkent. -
válasz
steeweegee #38116 üzenetére
Ebbol a linkbol nem derul ki ,hogy milyen kartya ,csak hogy MSI . 290 / 290X / 390 / 390X rol van szo ?
Amugy vedd le a hazad oldallapjat, ha akkor nem fog melegedni akkor a hazhutessel lesz gond, ha akkor is melegszik akkor meg a kartyaval (pl rossz pasztazas). -
steeweegee
csendes tag
válasz
ricinus13 #38115 üzenetére
Sziasztok! Érdeklődni szeretnék, hogy van egy ilyen kártyám: https://asset.msi.com/resize/image/global/product/five_pictures2_3017_20131216170213.png62405b38c58fe0f07fcef2367d8a9ba1/600.png
És közel 4-5 perc után 87-89-90 fokot produkál. 3.-on lakom elég meleg a lakás 28-30 fok van jelenleg.
Normális ez? Van miért aggódnom?
A kártya egyébként tökéletesen működik ennek ellenére.
Köszönöm a válaszokat. -
-
Madai95
tag
válasz
SpongyaBob #38105 üzenetére
arra gondoltam hogy a 290x egy teljes értékű lapka míg a 390 nem és egy kis oc val még többet is hozhatna nekem a 290x , meg mert asus párti vagyok , leginkább rossz tapasztalataim voltak a gigabyteokkal ,de ezért is kérdeztelek meg titeket
-
Madai95
tag
Üdv Urak!
Egy olyan kérdéssel fordulnék hozzátok hogy szerintetek megéri-e egy gigabyte r9 390-et egy asus r9 290x dc2-re cserélni?
-
stoon
addikt
szerintetek ez felmenne egy giga r9 390-re?[link]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topicban tilos bármilyen offtopic hozzászólás írása!
Ilyen célra használjátok a Lokál fórumban található offtopicot.
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Spórolós topik
- Mindennél nagyobb: tesztpadon a Ryzen 9 9950X3D CPU
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- Politika
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Nők, nőügyek (18+)
- Kingdom Come: Deliverance I-II.
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.