- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
-
PROHARDVER!
AMD Radeon™ R9 290 / 290X / 390 / 390X téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
DeckardCain
senior tag
Akit esetleg érdekel MSI r9 390-el, hogy hat az undervolt a hőmérsékletekre és a fogyasztásra.
[link] -
laci.csabi
tag
válasz
Runner_fxr #36694 üzenetére
Örülök, hogy nagyjából javult a helyzeted.
A jó öreg "kihajcsa". Általánoságban elég, de van olyan helyzet mikor még egy 4,7 ghz huzott proci is limites. Nagyon program függő.
-
LLKobe
veterán
válasz
Runner_fxr #36692 üzenetére
Igen, pontosan arra a házra gondoltam
Gyárilag beépített ventiszabályzó van benne, nekem volt, nagyon minőségi cucc.
-
DeckardCain
senior tag
válasz
Egy witcher 3-al meg tudnád nézni? Szerintem itt full hd-ban is maxon pörögne a vga.
Más: az elmúlt 2 nap elbizonytalanított, azzal kapcsolatosan hogy kell-e nekem r9 390 egy nzxt s340-be
-
válasz
Nekem 8db ventim van , de a vizhutes pumpaja a leghangosabb a gepben ,meg a VGA ventik. . Ha jo minosegu ventiket veszel (itt nagyon segitokeszek : [link] )5nek nem fogod hallani a hangjat ,max full terhelesnel.
-
Egyébként megéri egy K-s proci a 390-es vga mellé? Gondolom a 6500-as alapon azért kihajtja.
-
válasz
ricinus13 #36681 üzenetére
Szerintem még egy oldalsó lenne az igazi, a vga oldalára. Ami valószínűleg szívni fog, de majd kipróbálom úgy is hogy fúj, meglátom melyikkel lesz jobb eredmény. Ehhez ki kell fúrni a ház oldalát, majd jövő héten megcsinálom a melóhelyen.
Malibutomi: Próbáltam játékkal, 73 fokig ment. persze ez még változhat, attól függ milyen játék.
Tomdriver: Ventiprofilt mindenképp csinálok, az nekem sem tetszik, hogy 60 foknál indul a hűtése a vga-nak. Alapon, amikor nincs terhelve a vga 35-37 fok és természetesen nem pörög a venti rajta.
GeneraL_XTX: Fullhd igen, de játékok alatt szerintem nem pörög annyira, egyébként meg az 5db ventinek is van azért hangja.
És kap még egy 6.-at is. Szóval itt a vga már nem sokat oszt vagy szoroz.
ll-kobe: Én zalmann-t akartam egyébként, de lebeszéltek róla. Egyelőre marad ez a ház, most így nagyjából okés, meglátjuk mit javít még egy oldalsó venti, aztán a következő gépfejlesztésnél kap egy új házat az tuti. De annak már jobban utána fogok nézni.
Ilyesmi házra gondoltál? [link]
Nem tűnik rossznak.edem20: Szerintem attól függ, hogy minőségi e? Nekem az 550-es Cooler master gond nélkül viszi, 750-nek bőven elégnek kéne lennie. Mondjuk nekem a procim kis fogyasztású, és nincs is tuningolva.
-
CsonkaImo
addikt
válasz
edem20 #36687 üzenetére
Hello!
"Melyik tápegységet vegyem?", topikban kérdezd meg mit ajánlanak ehhez a pároshoz. Összefoglalót olvasd majd el.
-
Almalito
csendes tag
Sziasztok!
Szeretnék venni egy R9 390(X?) kártyát de nem tudom eldönteni, hogy megéri-e az "X"-t venni. Ár/érték arányban melyik lenne a jobb választás? Az a + pár százalék megér 25-30e többletet? -
edem20
csendes tag
Sziasztok.
R9 390 videokártya + AMD FX-9590 kombohoz elég lehet egy 750 wattos 80 +os táp? -
LLKobe
veterán
válasz
Runner_fxr #36680 üzenetére
Örülök hogy sikerült
Nem tudom melyik elmeroggyant ajánlotta ezt a házat 16K-ért, ahogy írod is látszik hogy egy gyenge minőségű fröccsöntött sz*r.
Ha egyszer elhatározod magad hogy lecseréled akkor rendes minőségűt vegyél, ennyiért (vagy minimálisan többért) már minőségi cuccot lehet kapni (pl. Fractal Design), beépített porszűrőkkel, és akár ventiszabályzóval együtt, amit gyerekjáték szerelni. És nem utolsó sorban a hűtésben is sokkal jobb. (Pl. a táp mellé szerelhető ventivel sokat nyernél, mert az telibefújná a VGA-t.) -
GeneraL_XTX
veterán
válasz
Hát sikerült annyi javulást elérned mint nekem, ez jó. Mondjuk nekem az a ventifordulat nagyon szúrja a szemem, nálam 60% körül tekert és nekem már az is baromi hangos volt.
Gondolom fullHD-n játszol, ott még nem is teker állandóan maxin a vga játék mellett.Nekem az tette be a kaput amikor 1440p-re váltottam ott meg folyamatosan fűtött a vga
-
Tomdriver
őstag
válasz
Javaslom csinálj egy ventiprofilt is a kártyához, emeld annyira a fordulatot hogy a VRM 90 fok alatt maradjon. Persze ha nem zavar a zaj.
Bár ha Furmarknál volt annyi, játékok alatt nem lesz. -
Malibutomi
nagyúr
válasz
Esetleg probalhatod alulra a tap ele rakni a befujo ventit ha van ott hely. Akkor kozvetlen kapja a vga a levegot. Amugy grat, jatekok alatt igy szerintem max 75 fok lesz, vagy annyi sem.
-
ricinus13
senior tag
válasz
Na gratula, az oldalsó venti sokat fog segíteni, bár szerintem ha lenne alsó az mégjobb lenne. Örülök hogy megoldódott
-
válasz
laci.csabi #36667 üzenetére
Abszolút nem 20-ad rangú szempont volt nálam a hűtés, épp ezért kérdeztem itt a fórumon vásárlás előtt, arról nem tehetek, hogy akik ajánlották a házat, nem voltak körültekintőek. 970, 390 és 390x vga valamelyike volt betervezve, így is kérdeztem.
Persze én is jobban utána nézhettem volna, ez is igaz.Habugi: Vettem 3db 120mm-es ventit, 2db coolink swif2-1201-est és egy Artic F12-őt. 7k volt a 3db. Illetve még 500ft-ért egy elosztót a ventikhez, amit a tápra tudtam dugni. Úgy terveztem, hogy kettőt beteszek felülre szívni, de csak az egyiket tudtam beszerelni, mert a másik a memóriáktól nem fért oda. Micsoda tervezés.
Illetve a harmadikat meg előre akartam volna betenni, hogy fújjon. Ehhez le kellett volna vennem az előlapot, ami szintén nem sikerült, mert úgy éreztem ezt el fogom törni ha feszegetem. Csavaroknak nyoma sincs, minden szegecselve van, vicc.
Végül úgy csináltam, hogy kettő fúj baloldalról, egy szív felül, és maradt a gyárilag beépített elöl fúj, hátul szív. Tehát most 5db 120mm-es ház venti van. Egyébként amit bal oldalra raktam, alig tudtam becsavarni egyik oldalt, a másik oldalához hozzá se fértem, ott gyors kötöző rögzíti mind a két venti egyik oldalát. Ez is egy vicc.
Sikerült jócskán lejjebb faragni a hőmérsékletből. Nagyon meglepődtem az eredményen.
Fél órája megy a furmark, 79-80 fok körül ugrál a gpu hőmérséklete, vga venti 75-79% körül forog.
A vrm1-es hőmérséklet 92 fok.
Gyakorlatilag elértem azt a hőmérsékletet amit tegnap csak az oldallap levételével sikerült. Szóval siker. Köszi a türelmet és segítséget. Úgy néz ki akkor még is marad a vga.
Még annyit fogok csinálni, hogy kifúrom a plexit, és kap még egy ventit a vga mellé, ami szívni fog.
De ez már így használható.
Viszont ez a ház tényleg baromi rossz választás volt. A szerelése borzalmas, a kábelekkel megszenvedtem mire nagyjából elrendeztem valahogy, így is messze van a tökéletestől, de kb rend van benne.40 perc furmark és stabil 79-80 fok, ez már egész jó.
Most langyos a ház teteje, tegnap dőlt ki a meleg, hihetetlen a változás. -
Jani18
aktív tag
válasz
Ghoula #36677 üzenetére
Igazából nem is terveztem soha vízhűtést.Csak adódott egy lehetőség amivel viszonylag olcsón meg tudtam venni hozzá a cuccokat.Nagyon körülményes ha cserélgetni kell a cuccokat a gépben.Na meg ha azt akarom,hogy nézzen is ki valahogy akkor nagyon sok pénzt kell a vízre költeni
Hang meg soha nem volt számomra zavaró tényező.Fülesbe vagyok csak a gép előtt.Számomra elég a léghűtés.
-
Beast007
aktív tag
Asus STRIX-R9390X-DC3OC-GAMING -el van valakinek tapasztalata hőfok terén? Vagy egyáltalán Strixes hűtéssel?
Ha hagyom hogy auton menjenek a ventik (gaming módban) simán 80 fok fölé is engedi a gpu-t. FC primal és Rise of TR-el néztem eddig. -
Malibutomi
nagyúr
-
Jani18
aktív tag
Üdv A közeljövőben szeretnék venni egy R9 390-es vga-t.Ezek lennének a kiszemelt kártyák.Tanácsot szeretnék kérni,hogy melyik lenne a jobb választás.Valakinek valami rossz tapasztalat esetleg?
MSI R9 390 Gaming
Sapphire Radeon R9 390 Nitro -
subzerohun
csendes tag
Furmarkban nincs fps fixálva, mégis 84C volt max nem 90 fölött
-
Habugi
addikt
válasz
valenc #36668 üzenetére
Az ajánlós topicokat ívelten érdemes elkerülni, az egyetlen ami még értékelhető színvonalon működik az szerintem a tápos..
A többi.., hagyjuk, fun factornak jók semmi másra, sokkal jobban meg kéne válogatni kiket engednek ott postolni. Ha valaki én aztán abszolút nem azt vallom hogy "ami drága az a jó.." / "ha drága valami akkor biztos jó is.." DE 16k-s belépő házat ajánlani Hawaii/Grenada mellé..az tapsi-tapsi..
Az illető okos feje búbjának felhasználásával csinálnék legszívesebben helyet egy 18-20as ventinek Runner_fxr helyében..Nyilván a másik félnek is van némi felelőssége de akkor is..
Évek óta bármit újítanék vagy ismerősnek gépet raknék össze akkor egy adott keret vagy elképzelésből kiindulva szépen elkezdem olvasgatni az esetleges komponensek topicjait, levonom amit le kell és vásárolok, az ajánlós topicoknak a közelébe nem megyek..
Abban is lehet valami egyébként amit GeneraL_XTX mond, amikor kerestem hogy melyik 390/X legyen nekem is az jött le a topic alapján hogy PCS,MSI,Sapphire, hajlottam is volna az MSI-re mert valami eszméletlenül szépen néz ki és a designjával/színvilágával is sokkal jobban beleillett volna a házba mint a másik kettő..(na.., nem röhög..
) de az rajzolódott ki amit ő is említ, hogy nagyon hektikus a velük kapcsolatos tapasztalatok nagy része.
Vannak akiknél "bemondós tuning"/értékközlés alapján a 70 fokot sem lépi át és vannak akiknél elforr, nyilván ahány szoba/gépház/felhasználó annyi változó..Szóval végül "Sapphire szektás" lettem, ők nagyjából mindig jól elvégzik a házi feladatot hűtés ügyileg de szerintem egy PCS-sel sem nyúltam volna mellé.
-
valenc
tag
válasz
laci.csabi #36667 üzenetére
Alapvetően szerintem igazad van. Az az érdekes, inkább hogy a kollegának 390x mellé hogy ajánlották ezt a házat. Nézd ő utána járt beírt a megfelelő topicokba és mégis pórul járt... Ezeknél a kártyáknál tényleg meg kell tervezni a hűtést is az is lehet aki a házat ajánlotta neki nem is tudta milyen vga lesz benne. De laikusoknak én pont ezért ajánlok gtx 9xx-et azzal nincs gond. És abban egyetértek hogy nem megoldás de az is érthető hogy a vadi új házát nem akarja cserélni.
-
laci.csabi
tag
Sziasztok!
Egy gondolat fogalmazódott meg bennem az utóbbi 50-60 hszt végigolvasva és úgy gondolom nem nagy baj ha leírom!
Először is én nagyjából másfél éve követem ezt a topikot és ezalatt renget tudtam meg mindegyik gyártóról kártyáról nyűgjeiről illetve pozitívumairól. De hő termelés kérdése állandó napirend van mégsem értem teljesen azt, hogy azok a leendő új tulajok eljutnak odáig, hogy ezek a kártyák melegek és vannak az ajánlottabb típusok amely egy jó ház hűtéssel termesztésen megfelelő hőfokokat produkálnak és jön a rendszeres pofára esés, hogy az ajánlott kártya képtelen magát lehűteni, mert a pc építésnél a ház hűtés kialakítása 20-ad rangú szempont volt. Értem én, hogy sokba kerülnek a komponensek és értem, hogy emelet már a nem "fontos", hogy legyen benne pár venti, mert pénzből élünk tudom.
Továbbá akkor sem értem, hogy meleg a kártya akkor máris 970/980-at kell venni, mert az kevesebbet fogyaszt ami igaz is sőt jó is de nem feltétlen gondolom, hogy ezzel igazán meglett oldva a probléma, mert lassabban fűti ki a rendelkezésre álló helyet és akkor a szar ház hűtést le is tudtuk, mert a 390/x csinált 94 fokot a 970/980 csinált 80-at akkor jó is.
Szóval én ezt no offens-nek szánom, csak kis szem felnyitásnak, hogy ne csak a komponensekben, hanem a kiegészítőkre is gondoljunk, mert ezek a gépek már megérdemlik ezeket is, nem is beszélve az élettartamokról.
Ha mégis megbántottam valakit akkor elnézést.
-
valenc
tag
válasz
Runner_fxr #36665 üzenetére
Proci az más a procid tdp-je 65w...Ha ez a helyzet amit írtál és a házat is most vetted akkor feleslegesek a ventik.... Itt írták hogy hányat vegyél a házadba összesen fér 5 de abból 2 a tetőre ami nem sokat segítene tehát marad 3,abból azt mondtad van 2. 1 meg szerintem sokat nem segítene. Ha nem akarsz házat cserélni akkor ne szenvedj vegyél egy 980-at és örülni fogsz mert az furmark alatt se lesz 80 fokos.
-
válasz
GeneraL_XTX #36650 üzenetére
Okulva a történtekből, azért veszek pár ventit. Ha cserélek is vga-t, akkor is jól fognak jönni.
Aztán majd kiderül. A végösszegen ez már nem oszt vagy szoroz.Habugi: Persze igazad van, felesleges idegeskedni, higgadtan kell vele foglalkozni, ha nem megy, vissza lehet vinni, el lehet állni a vásárlástól is. Persze nem ez a cél, de majd kiderül mit tudok kihozni belőle.
Annyira dicsérték az msi 390-est hogy így meg úgy ez a legjobb, fel sem merült bennem, hogy akár a 80 fokot is el fogom érni. Egy szaros gyári hűtővel van a gépembe egy 6500-as proci, akármilyen tesztprogramot ráeresztek alig éri el a 60 fokot. De inkább 60 alatt. Ebből is gondoltam, hogy nem egy rossz ház ez.
Aztán amikor a vga elindult nyíl egyenesen a 90 fok irányába, majd azt is túlléptem, csak az jutott eszembe, hogy ez most valami vicc?
Én hiszek a tapasztaltabbaknak, ezért is írok ide, de az számomra fura, hogy az állítólagos legjobb 390 ennyire melegszik. Ha ez igaz és a 390-ek közte ez még jó hűtésnek számít akkor milyen a rossz (asus, gigabyte)? Az kb ki is kapcsolt volna. Használni sem tudnám.
Nyilván a házam szellőzése sem tökéletes, de a fentiekből azt szűrtem le, hogy ez inkább hitvita, hogy melyik gyártótól veszek 390-est mint hogy tényleges különbség. Vagy egyszerűen kifogtam egy jobban melegedő példányt.
Én nem akartam a házon fukarkodni, de túl sokat sem szándékoztam rá költeni. Most raktam össze 1 hónapja egy új konfigot, a házat is akkor vettem. Monitort is kellett vennem, mindent, 400k körül járok. A gép ajánlós topik ajánlására vettem az n300-at. 16k-volt. Nyilván nem akarom most már is kicserélni. Így is volt gondom memóriával, alaplappal, voltak plusz költségeim, elég volt. Ha ebben a házban nem tudom normális hőmérsékletre visszaszorítani a 390x-et akkor sajnos mennie kell és jön egy kisebb fogyasztású helyette. Minden esetre köszönöm neked is a tanácsokat, hasznos volt, és ma veszek is pár ventit, aztán este írok tapasztalatokat.Bratilla95: Köszi. Akkor egyelőre hagyom azt én is.
-
Raggie
őstag
válasz
colossal89 #36661 üzenetére
VRM-re 1 mm , memóriákra 0,5 mm vastagság ajánlott!
Fujipoly vagy Alphacool a jó, de eléggé problémás a beszerzése. -
válasz
subzerohun #36660 üzenetére
Hat pont azert nem melegszik mert lekorlatoztad 60 fpsre , ha engedned hogy 100%on dolgozzon akkor nyugodtan hozzaadhatnal vagy 10 fokot . Amugy az oldalso ventit meg forditsd meg, a vga rol huzza le a meleget, ne ra fujja ,ugy pont a vga ventikkel kuzd ami oldalra fuj...
-
subzerohun
csendes tag
Nekem Coolermaster N200-as házamba van egy Msi R9 390, a gyári 2 ventillátor kevés volt, vettem bele még 3-at kb 8eft körül. Csodát tett. 5 darab venti így néz ki: 2 elöl , 1 oldalt közvetlenül rá a VGA-ra fújja be a levegőt, 1 hátul,1 fölül kifújja a levegőt. Msi Afterbournerbe csináltam egy ventillátor profilt mert pl nekem nem jön be hogy 60 fokig be se kapcsol a ventillátor. GTA5 körülbelül 4-5 óra folyamatos játék alatt 76 foknál nem ment feljebb. És ennél magasabb eredményt nem rémlik hogy láttam volna, más játékoknál még 70-et se szokta elérni, de pl Fallout 4 maxon 60-at se szokta (full hd felbontás). És ami még bevan lőve minden játékra: vsync off, amd beállításoknál 60 képfrissítés/másodperc. 60Hz-es monitornál semmi értelme nincs hogy feljebb menjen.
Furmark 84C fölé nem ment.
-
Omli85
őstag
válasz
colossal89 #36647 üzenetére
Felejtsd el a pasztát vrm-re nem véletlenül nem pasztázva vannak gyárilag sem. Sajnos a minőségi gappad nem olcsó de nem is kell hetente cserélgetni
.
-
sas55
aktív tag
válasz
GeneraL_XTX #36656 üzenetére
Az a ház is megfőzi a kártyát ha nincs átfújva. Hasonló házban 10 fokot nyertem 4 szabályozott Lepa beépítésével 3be 1kifelé fúj.
-
ricinus13
senior tag
-
GeneraL_XTX
veterán
válasz
Habugi #36652 üzenetére
Rakhat bele akàrmennyi ventit, a sajàt ès a fórum tapasztalata azt mutatja, hogy ezen igazàn csak a vga magassàgàba elhelyezett, kifelè fújò, lehetôleg nagy àtmèrôjû venti segît az oldallapon.
Ha ez bizonyos okok miatt (plexi vagy furathiàny miatt) nem megvalòsíthatò csak a xarnak ad egy pofont. Pár fokot èn is nyertem az ùj ventikkel rövidtávon, de korànt sem eleget, ès hosszabb jàtèk etupok után ugyanúgy visszamelegedett, csak lassabban.
Èn meg pl nem voltam hajlandó ezèrt szètfurkálni a 30 rongyos házam...
-
Bratilla95
tag
válasz
Runner_fxr #36649 üzenetére
Én a 15.12-est használom, nem tapasztaltam vele semmi problémát, így amíg nem játszom újabb játékokkal nem is tervezem cserét, egyenlőre a dying light eléggé leköt ott meg hozza amit kell neki
de ha FC Prima-al és új játékokkal játszol szerintem érdemes a legújabbat felrakni
-
Malibutomi
nagyúr
Leirnam itt, hogy a haztesztekkel az a baj, hogy nem mindegy mivel tesztelik.
Elismerem Shellkretor munkajat, sok melit tett a hazak tesztelesebe, de ha jol emlekszem valami i3+hervatag vga konfiggal tesztel, ahol az egesz gep fogyaszt talan osszesen 209wattot. Ez haz szellozes tesztelesre nagyon keves.
-
Habugi
addikt
válasz
Runner_fxr #36592 üzenetére
Teljesen megértem miért ment fel a pumpa csak szerintem így utólag láthatod hogy se értelme se oka nem nagyon volt, csak hátráltatott. ~15fokot esett a hőmérséklet ahogy levetted az oldalát.., innentől ez nem pasztázási vagy érintkezési hiba, sokkal inkább ház szellőzés, bent ragad a meleg.
Nyilván szereted/megszoktad már azt a házat de elmondásod alapján, jelenlegi formájában/ventikkel alkalmatlan a VGA-d használatára, sajnos teljesen mindegy hol mit írnak / állítanak róla.
Egy "jól szellőző" ház manapság onnan indul, hogy elbírnak hasonló kártyákkal, egyébként azért se hervadj el nagyon amiért a PCX egyelőre elutasít, abban egy 980 sem érezné túlságosan komfortosan magát..Tegyél be pár ventit (3-4db), legyen légmozgás de csodát ne várj, az se nagy kaland ha nem segítenek túl sokat, egy új, alapból sokkal jobban szellőző házban is hasznukat fogod venni.
A ház egyébként sem olyan dolog, amit alsónadrágszerűen cserélget az ember, a magam részéről speciel egy 280X kedvéért cseréltem le egy 10éves TT házat ~2éve, nagyon megérte, a 390X TriX-et is simán "kezeli".Ilyen kaliberű VGA mellé nem szabad a házon fukarkodni, akkor sem ha már hozzánőtt az emberhez.
Mindegy, azért szurkolok neked hogy az a pár extra venti kézzelfogható tartósan jó eredményt hozzon.
-
korcsi
veterán
válasz
colossal89 #36647 üzenetére
Ezek drága dolgok, sehol se sokkal olcsóbb, hardveraprón esetleg árulnak még van is specifikálva a hővezető képesség, de hogy tényleg tudja e azt, az csak a tapasztalatból derül ki. A paszta nem erre való, több mint fél millimétert kellene áthidalni...
-
GeneraL_XTX
veterán
válasz
Runner_fxr #36649 üzenetére
Én nem mennék bele ilyenekbe, én is vettem hozzá plusz ventit, már a gyári feszt is lejjebb vittem, nem segített. Összesen volt a házamban 4db 14cm-es és egy 12cm-es venti és xart se ért.... (MSI 390)
-
válasz
ricinus13 #36641 üzenetére
Én úgy emlékszem, hogy alulra nem, de majd utána nézek.
pcsabat: Köszi. Igyekszem pár ventit betenni. Egyébként az nem lehet, hogy valami mégsem okés teljesen a vga hűtésével? Nem illeszkedik jól a hűtő vagy valami gyártási hiba a chip-ben?
ll-kobe: Köszi a tanácsokat, igyekszem valamit tenni a hűtés érdekében.
Egyébként nem tudom, hogy a hd4850 mennyire számít melegedősnek, de abból egy gagyi referencia 1 slotos megoldásom volt. Furmark alatt 75-80 fok volt maximum, ha nagyon beporosodott a hűtő akkor felment 100 fokra is, de kiporszívóztam időnként és ismét 75 körülire beállt. Nyilván nem lehet egy 390-es hez hasonlítani, de úgy emlékszem a hd4850 is melegedős fajta volt, pláne a gagyi hűtéssel.
Bratilla95: Köszi, megpróbálok javítani a hűtésen. Aztán meglátjuk. Egyébként melyik crimson drivert érdemes feltenni? Csak azért tettem fel egyel régebbit mert a legújabb non whql valami telepítési hibával kilépett.
GeneraL_XTX: Gondolkodtam az asus-on is, de msi-t többen ajánlották. Egyébként házventiből mik az ajánlott típusok?
-
GeneraL_XTX
veterán
válasz
Runner_fxr #36585 üzenetére
nem mindenki, nagyon nem mindenki......
csak nem túl észrevehető, mert az ember inkább nem ír semmi negatívat ide, mert rögtön kapja az ívet.
De nekem is ez volt vele a problémám (jóval acélosabb házban) és még nem egy kollégának. Ha rajtam múlna az MSi 390 már rég nem lenne a nagyon ajánlott márkák között, inkább csak a "házhűtéstől függ, nagyon kényes" kategóriába sorolnám az Asus-ok mellé.
-
korcsi
veterán
válasz
colossal89 #36631 üzenetére
Például alphacool vagy más márkájú hővezető padok 7W/mK-től felfele ár a csillagos égig.
-
Bratilla95
tag
válasz
Runner_fxr #36637 üzenetére
Az a baj, hogy nekem igaz egy codegen q3340-es házban ha fent volt a oldala a gtx 960 is lekapcsolt játék alatt néha fél óra után is igaz nyáron, levettem az oldalát nem volt gond a tuningal sem. Szóval váltottam házat ás most az MSI 390 nonX nem megy 70 fok fölé egy Kolink Aviator házban csak ha megfogom a plexit érzem, hogy meleg. Ezen kívül semmi, furmark is megáll 83-4 fok körül oldallappal. de ha kikapcsolom a ventiket és csak a hátsó megy akkor itt is vannak gondok, tehát kell a jó szellőzés, viszont ha megvan, szerintem nem lehet gond! Bár nem lehet minden kártya egyforma, plusz a tied X-es.
-
LLKobe
veterán
válasz
Engem az nem vigasztal, hogy 60-70%-on okés, legyen okés 100%-on is.
Hát ez az, hogy amit a furmark csinál 100% címszóval, meg amikor játék közben látod hogy 100%-on megy a GPU, az marhára nem ugyanaz.
Furmark alatt a memória vezérlő, a GPU, és minden részegység is maximális terhelést kap, ami nem életszerű.Én nem is tolom rá a furmarkot, mert a kis mATX házamnak elolvadna az oldala. Az előző VGA-mra rátoltam (GTX670) és belenyalt a 90 fokba is. Játék alatt viszont a 75-öt sem érte el soha, pedig 3 évig hajtottam.
Procira se azért tolod a linx-et hogy megnézd mennyire lehet felfűteni max., hanem hogy megnézd stabil-e a tuning, mert sokkal egyszerűbb így, mint keríteni egy real life alkalmazást ami nagyon prociigényes.
Summárum: én a helyedben vagy vennék még legalább 3db 12 centis jó ventit, (2 elöl tolja be, egy a táp mellé beszívóra, egy hátra, és egy a tetejébe) vagy egy új házat vennék. Az utóbbi nyilván költségesebb, de hosszú távon jobb megoldás.
Nekem pl úgy van a házamban, hogy csináltam SK 3k-ból egy kétállású ventiszabályzót, 5 vagy 12v-ra kapcsol.
2D-ben 5v-on mennek a házventik, nincs hangja a gépnek, VGA-n meg állnak a ventik. 3D-ben átklikkelem 12v-ra, úgy már van szélzaj szépen, de tolják is a levegőt keményen.
Így kaptam egy alapon csendes gépet, ami viszont terhelés alatt sem forr fel. És mint mondtam nekem 2db házventim van összesen, ennyi fér bele. -
pcsabat
őstag
válasz
Runner_fxr #36639 üzenetére
90-95 fokos VRM-el nyugodtan játszhatsz még, nem lesz baja a kártyának. 100+ elvileg már nem olyan egészséges hosszú távon, de ezt is bírnia kellene ideig-óráig.
Ventiket meg tegyél oda ahova tudsz még, hidd el, nagyon-nagyon sokat számít. Pár ezer forintos beruházás, meglepően jobb hőmérsékleteket eredményezhet. Nálam az egyik leggyengébb hűtésűnek mondott Gigabyte fut és nagyon szépen megy jó házhűtéssel - de van is 7 db házhűtő betuszkolva a pantheon-ba. -
-
-
ricinus13
senior tag
válasz
Nem nagyon ismerem ezt a házat de ahogy látom alulra is be tudsz rakni egy ventit. Próbáld meg hogy onnan fújjon a kártyára.
-
mackosajt
addikt
válasz
Ez alapján én nem mondanám nagyon ajánlottnak.
Idézet a cikkből:
"a 100-as listámon az N300 egy erős középmezőnyben elhelyezkedő 59. helyett fogott. Ez becsülendő és azt kell mondjam, akit nem érdekel a kábel menedzsment, nem zavarja hogy itt ott zörög a házikó, soha nem néz bele a ház belsejébe, webshop-ban rakatja összes a szomszédnak, aki nem ért hozzá, még jó is lehet. Sajnos nekünk, azoknak akik értenek hozzá és igényesnek valljuk magunkat, nekünk akik szeretnénk a lehető legjobb házban tudni a szuper jó kedves alkatrészeinket, mi kérem szépen jobb, minőségibb, szellősebb, nagyobb tudású, tágasabb, könnyebben szerelhetőbb, vastagabb anyagból elkészített, stabilabb, több szolgáltatással rendelkező, halkabb, rezonancia csillapításokkal rendelkező, nem utolsó sorban még megfizethető és jó ár / értékű házat keresünk." -
-
pcsabat
őstag
válasz
CptAdamica #36633 üzenetére
jól szellőző ház az alap ezekhez a kártyákhoz. De eléggé differenciálnak a kártyák márkán belül is. Van akinél melegszenek az ajánlott brandek is, van akinél a nem ajánlott kártyák is jól muzsikálnak. Nálam pl. a Gigabyte még emelt órajelen sem szokott benézni 70 fok fölé 50%-os ventifordulat mellett - Witcher 3, GTA 5, épp megjött a Far Cry Primal is, hamarosan ezt is ráengedem stb. - (ez még hangosnak sem mondható), ahogy olvastam Te is meg vagy elégedve az ASUS-al. Ennek ellenére nem kell védeni ezt a két gyártót, mert sokan kínlódnak a megoldásaikkal, arról nem is beszélve hogy a VRM hűtésük nem vagy csak részben megoldott.
-
válasz
velizare #36627 üzenetére
Direkt azért teszteltem, hogy megnézzem mi a max. Játékokból még csak a wolfenstein new ordert próbáltam, fullhd ultra garfika. kb 10-15 perc játék után itt valóban nem melegedett annyira levett oldallappal.
Viszont 25-30fps volt egy i5 6500-as proci mellett, amit kissé keveseltem, bár gondolom nem túl jól optimalizált a játék.
Ma este lesz időm megnézem még pár játékkal.ll-kobe: Persze, érthető, hogy az egy 100%-os terhelés a vga-nak, ami játékok alatt nem igazán jön össze, de épp ezért tesztprogram, hogy megfingassa a hardvert. Procit is úgy szokás tesztelni, hogy valami tesztprogrammal megpörgeted 100%-on, nem? Persze játékokkal játszunk nem tesztprogramokkal, de ha a teszten elhasal, az nem túl jó.
Engem az nem vigasztal, hogy 60-70%-on okés, legyen okés 100%-on is. Bár lehet csak az én elvárásaim túl nagyok.san01: Ezt a házat itt ajánlották a gépajánlós topikban, tesztet is olvastam róla, a jobban szellőző házak közé tartozik. valószínű nem 2 ventivel, az lehet, de az tuti, hogy nem fogom most emiatt lecserélni. Nem egy olyan rossz ház ez, meg nem szeretnék egy hatalmas nagy házat. Ennél kisebb házakba is raknak komoly hardvereket. Kap még pár ventit, aztán meglátjuk.
-
Tomdriver
őstag
válasz
Malibutomi #36630 üzenetére
"Elallni el tudnal a vasarlastol, de akkor meg 30 napjuk van hogy visszaadjaka penzed, addig se penz se kartya sajnos."
Már csak 14, ez változott a szabályozásban.
-
ricinus13
senior tag
válasz
szente #36634 üzenetére
Azért ennyire szerintem nem kell extrém hűtés alá, elég ha kap normálisan friss levegőt és a meleget elszívja valami vagy ki tud szökni. Ezt 1-2 ventivel simán meg lehet oldani. Nálam legalábbis egy fújja közvetlenül alulról és van mellette sok ementáli ahol elmegy a meleg. Így 67 fok 49% ventivel játék alatt a 390 nitro.
-
szente
addikt
Ha nekem terhelést kap a kártyám, akkor 7 házventi dolgozik a gépemben. Így tudom a VGA-t max 74 fokon tartani. Kell neki a jó házhűtés, különben megfő.
-
mackosajt
addikt
válasz
CptAdamica #36618 üzenetére
Nem tudom, hogy mi a rossz tanács azon, hogy javítson a ház hűtésén/szellőzésén?
Az sokkal rosszabb tanács lenne, hogy ne csináljon semmit, ami mondjuk max. 5-10k összegbe kerülne, és vigye vissza, cserélje le egy drágább kártyára, ami sokkal több ráfizetés lenne, vagy cserélje egy 970-re, ami jelen helyzetben nem lenne ésszerű döntés, tekintve a memória mennyiségét és a teljesítménybeli eltérést.
2 venti nem egy ökör ára. Alacsony fordulaton 4 ventivel (a házában lévő 2 eredeti), már igen szép huzatot lehet csinálni, porszívó hang nélkül. Ez max. 5k. De inkább 3k.
Ha ez nem jön be, még mindig ott a kuckó csere opció, amit apróról vadászva kicsivel többért megtehet.
-
colossal89
tag
Ötletet kérnék tőletek. Milyen VRM hűtő padot érdemes venni? Vagy esetleg meglehet e oldani, hogy óvatosan MX pasztát teszek a VRM-ek tetejére és úgy rá a bordát? Jelenleg OC-val full load alatt # 97C a vrm1 # a vrm2 az 76C # a gpu 73C #
-
Malibutomi
nagyúr
válasz
Runner_fxr #36625 üzenetére
Furmark szeru terhelest jatek alatt sosem fog kapni a VGA. Szoval meg tuninggal sem fog annyit fogyasztani normal hasznalat mellett.
Ha teszel ventit en ugy raknam hogy egyet alulra a tap melle, hogy befele hozza a friss levegot, egyet meg a haz tetejebe hogy kivigye. De ki kell probalni hogy jobb, minden haz mas.Elallni el tudnal a vasarlastol, de akkor meg 30 napjuk van hogy visszaadjaka penzed, addig se penz se kartya sajnos.
-
CptAdamica
veterán
válasz
Ha mindenképpen megtartod, akkor szerintem inkább cserélj házat. Összekókányolva tudnád megcsinálni. 2 darab ventilátor fentre szerintem nem sokat érne. Szóval a Zalman Z9 például jó árban van és jól szellőzik, szerintem érdemes lehet elgondolkodni a cserén.
-
LLKobe
veterán
válasz
Az a 80 fok is összejött 5 perc alatt és max 20 percig ment a teszt..
Hidd már el hogy a furmark-nak semmi értelme. Azt arra találták ki, hogy minden komponensét egyszerre 100%-on hajtsa a VGA-nak, ilyen terhelést játék alatt sose fog kapni. Így egyszerűen semmire nem jó, max másik furmarkhoz viszonyításnak, de real life tapasztalatot nem tudsz levonni belőle.
Kapd elő a Witcher 3-at, és azzal tesztelj vsync nélkül.
Jelenleg 2 db venti van a házban, amit gyárilag adtak hozzá, szerintem 120-as. Egy elöl fúj, egy hátul szív.
Az elég baj
Ezzel a hűtéssel egy közepes VGA-t még le tudsz hűteni, de ezt tuti nem, ahogy a példa is mutatja. Ha teszel még bele ventit, figyelj a fordulatszámra és a légszállításra, hogy ne a leggyengébbet vedd.
Még átgondolom mi legyen, 2 ventin nem múlik, megnézem mit mutat úgy.
Ha rendes ventikkel béleled ki valszeg nem lesz utána gondod, de ezzel a házzal nincs tapasztalatom.
A legjobb megoldás még mindig egy rendes ház lenne... -
válasz
ez csúcsérték, nem átlag. játékok alatt nézted? metro 2033 last light jó lesz csúcsterhelésnek, jellemzőnek meg ilyen gta 5, witcher 3.
-
Venyera7
senior tag
Ocnál mit kavar be a crimson?
-
válasz
ricinus13 #36616 üzenetére
Legrosszabb esetben ez lesz, ha semmiféle kompromisszumra nem hajlandóak. De ezt még átgondolom.
Malibutomi: Levett oldallappal is az a 80 fok is összejött 5 perc alatt és max 20 percig ment a teszt.. Ha tovább hajtanám lehet melegebb is lenne, bár eléggé beállt erre a hőfokra.
Viszont a vrm 1-es hőmérséklet ekkor is 95 fok körül van. Az nagyon soknak tűnik még így is. Annak mennyinek kéne lennie?
Zárt házban 105 fokos is volt.Jelenleg 2 db venti van a házban, amit gyárilag adtak hozzá, szerintem 120-as. Egy elöl fúj, egy hátul szív.
Veszek 2db-ot felülre, úgy emlékszem oda is 120-as megy. De akkor már lehet az oldallapon a plexibe is kéne lukakat furkálni még egy ventinek.
Szívem szerint inkább kicserélném a vga-t egy másikra, de épp erre gondoltam, hogy tesztpadon nyilván nem fog kritikusan melegedni aztán kapom is vissza hogy jó. Ha meg elállok a vásárlástól vagy veszek másikat, csak jóval drágábban van alternatíva. 980ti biztos nagyon jó, de több mint 200k, annyit biztos nem adok vga-ért, már ez is húzós összeg volt akciósan is. Még átgondolom mi legyen, 2 ventin nem múlik, megnézem mit mutat úgy.cain69: 424W? Ajjaj.
Akkor a táppal is gondom lehet majd, egy G550M-es Cooler master hajtja. Bár idáig vitte gond nélkül. Abba már bele sem merek gondolni, hogy mi lenne ha tuningolnám kicsit. Hát ezekkel a fogyasztásokkal én tényleg nem számoltam.
-
válasz
CptAdamica #36622 üzenetére
de. tpu mérések szerint az msi 390x 424wot eszik fumark alatt, a pcs és a sapphire 390 nonx 323 és 365wot. tehát 390 és 390x között akár 100w fogyasztáskülönbség is kimérhető fumark közben.
-
CptAdamica
veterán
válasz
SpongyaBob #36619 üzenetére
Azért az X nem különbözik sokban a sima verziótól, teljesítményben is ha jól tudom 5%-10% maximum, szóval nem kéne ennyire drasztikus legyen a melegedése a simához képest. A jól szellőző ház pedig mindenhová elkél, de ez alapvető egy ilyen kártyánál.
-
Malibutomi
nagyúr
válasz
Runner_fxr #36615 üzenetére
Porszivot nem kell, csak legyen egy kis legmozgas, mert most a sajat leveben fo a kartya. Nekem a hazban minden venti minimumra van tekerve, ahol meg nem is hallhato, es jatekok alatt 70 korul van a vga.
A levett oldallappal 80 fok furmark azt mutatja hogy a kartya hutese okes. Egy rendes hazban, ventikkel lenne mondjuk 76 furmark alatt/74-75 jatek alatt.Ha gariba adnad kiprobaljak egy tesztpadones visszakapod hogy jo.
Vagy elallsz a veteltol, vagy veszel kb. 3000ft-ert ket ventit, meg elrendezed a kabeleket valamennyire a hazban es akkor lesz legmozgas. -
LLKobe
veterán
válasz
"akkor legyen már rendben mindenféle házban, ha akkora nagy király a hűtése."
Ez nettó hülyeség. (Szerelj be egy VGA-t amin egy 1 kilós AC Extreme hűtő van egy zárt dobozba, és nézd meg mi lesz. Megfő.) Lehet akármekkora egy borda a VGA-n, és lehet rajta akármennyi akármekkora venti, ha a termelt hő nem tud rendesen távozni a házból, és nem kap elég hűvös levegőt, akkor b*hatod.
Az én mATX házamnak 2db ventilátora van, egy 18cm-es befelé, egy 12cm-es kifelé, és sokkal jobbak a hőfokaim mint neki. Ő is írta hogy levett oldallappal rendben van. Tisztán látszik hogy a házhűtés a szar.
Nem szerencsés egy 120K-s, 275W-ot fogyasztó high end VGA-t betenni egy 12k-s low budget házba, aminek rossz a hűtése. Ennyi.
-
SpongyaBob
veterán
válasz
Először is 390X(!)-ről van szó ami nem egyenlő a 390-el. Másodszor a jó ház és a szellőzés pedig igenis fontos, ettől függetlenül nem biztos, hogy teljesen rendben van az a hűtés. Azonban ha nem jár rendesen a házban a levegő olyan lesz mint egy szauna, egyértelmű hogy jobban melegszik a kártya.
-
CptAdamica
veterán
válasz
mackosajt #36607 üzenetére
Legalább ne adnál neki rossz tanácsokat, mi az, hogy ház miatt rossz a hűtése? 90 fok az rettentően sok. Mindenki agyon dicsérte itt az MSI R9 390-et, akkor legyen már rendben mindenféle házban, ha akkora nagy király a hűtése. Az én Asus R9 390 DC2-m zárt házban (NZXT Noctis 450) teljesen normális hőfokokat produkál, 3 ventilátorral, 2 elől, 1 hátul. Nem értem én a topikot, úgy látszik, akik az MSI-t ajánlják, azoknak minimum van egy jól szellőző házuk 5-6 ventilátorral...
-
Raggie
őstag
válasz
Nem kell gariztatni, mert a magyar törvények szerint az online rendelt terméket a vásárlást követő 14 napon belül indoklás nélkül is visszaviheted és vissza kell venniük! FYI
szerk: megelőztek.
-
ricinus13
senior tag
válasz
Élsz a 14 napos elállási jogoddal, kérdés nélkül vissza kell hogy vegyék.
-
válasz
mackosajt #36607 üzenetére
Te se haragudj meg, de nem óhajtok egy porszívót csinálni a házamból, hogy talán akkor jó lesz.
Az ismerősömnek zárt házban sem ment még 80 fokig se, az is elképzelhető, hogy a kártya sem úgy hűt ahogy kéne.Köszi a választ mindenkinek! Még átgondolom, meg ez a pcx is kérdéses, hogy mit szól ehhez az egészhez. Mert bár forrón, de valóban működik és így nehéz lesz a gariztatás.
-
Malibutomi
nagyúr
válasz
Runner_fxr #36594 üzenetére
Az a baj a kartya hutese hiaba jo, ha a meleg bent marad a hazban, mert nincs venti ami kivigye. Az autok sem mukodnek a hutoradiator nelkul.
Kicsi a haz, es ha csak a gyari venti van az keves.
Kellene elore, es az aljaba beszivo - felulre hatra meg kifele fyjo venti (mivel az oldallap ugye kiesett). Ennyit kellene megtenni es maris jo hofokokat kapnal. -
Tomdriver
őstag
+1, én sem örülnék 90 foknak, főleg tartósan nem.
Amit megfigyeltem, hogy a fesz emelés itt jobban érezhető hőben mint pl a 290X-nél volt.
Ha 1175 MHz-en használom +88 mV-al, úgy a VRM-ek 82-84 fokra mennek fel.
1150 Mhz-en +56 mV-al viszont pont 10 fokkal hűvösebbek maradnak, vagyis a minimális órajel emelés és a 32 mV-nyi különbség ennyit hoz hőben. Hozzáteszem ezek az értékek 1750 MHz-re húzott memóriáknál jelentkeznek.
GPU esetében viszont csak 1-2 fok a különbség.(#36610) gollo91:
NincsBocs, nem jól emlékezetem, egy kicsi matrica van a CD tokban. -
mackosajt
addikt
-
-
mackosajt
addikt
válasz
Runner_fxr #36594 üzenetére
Ne haragudj meg, de nem működik?
Ad képet?
Lekapcsolt esetleg a teszt alatt?Csak meleg, ami a házad miatt van.
Ezeknek a 90 fok nudli.Szóval működik.
-
Venyera7
senior tag
Megérkezett nekem is a kari, most hozta a futár. Viszont ami feltünt nincs a karin fólia, meg a cd mellett a matrica.
Akciósan vettem 100kért. Remélem nem szívat meg -
arcsi84
aktív tag
Szerintem ne add el az MSI R9 390X-et, inkább egy két olcsóbb ventillátor, az másnak is hasznos.
Nekem egy CM N200 házam van és az MSI nonX verzió, de 70 fok fölé még nem ment a kártya, pedig az egy sokkal kisebb ház. Két hátsó venti kiviszi a meleget és boldogság van. -
ricinus13
senior tag
Házból tudom ajánlani az Aerocool strike-x-et. Ronda is gagyi is olcsó is de össz vissz 3 ventivel amiből az egyik a proci kompakt vizét hűti játék alatt a sapphire megáll 67 fokon. Persze csak vicc ilyet ne vegyél de nekem az segített hogy a táp mellől alulról közvetlen kap egy adag friss levegőt és így van meg a 67 fok.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topicban tilos bármilyen offtopic hozzászólás írása!
Ilyen célra használjátok a Lokál fórumban található offtopicot.
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT GAMER PC termékbeszámítással
- LG 55G4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
- Lenovo Thinkpad x1 carbon 5i 7-7600u // Carbon 6 i7-8650 // carbon 7 i7-8365u touch
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE H77-DS3H H77 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest