- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen egeret válasszak?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen videókártyát?
- Bluetooth hangszórók
- Milyen TV-t vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti / 3070 / 3070 Ti (GA104)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Apple asztali gépek
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mahrenburg
őstag
válasz
Arkennys #6622 üzenetére
Arkennys - Nálam is szerepelt a jelöltek között a Pro4, de mivel mostanában kb. azonos az áruk, ezért az Extreme6-ot választottam.(Mondjuk szerintem ez rekord, ilyen felszereltségű lap 19e-ért... )
Silentfrog - Igen, a 3+1-es tápellátás elég karcsú, ráadásul ha a FET-eken nincs hűtőborda, az sem "egészséges", még ha nincs is tuning. Egy jobb világban valami ilyesmi lenne a belépő szintű alaplap (persze 10e Ft-os árral
), tuningra pedig minimum 6+2-es tápellátás... Álmodik a nyomor...
ESP - A 3670K-val 15e-ért szerintem nagyon jól járnál, ha még belefér a keretbe...
-
Mahrenburg
őstag
Igen, A55-lapokban is lehet tuningolni, de ezt a lapot inkább kerüld, 3+1-es tápellátása nem épp bíztató... Ajánlom figyelmedbe az Aprót, nagyon jó vételek vannak, FM1-es lapok, FM1-es processzorok. Alaplap kiválasztásánál figyelj arra, hogy lehetőleg 4+1-esnél jobb legyen a tápellátása, s legyen hűtőborda a FET-eken, ez akkor is tanácsos, ha nem tuningolsz. Most ugyan nem láttam igazán jó vételt az Aprón az alaplapok között, de megfontolandó egy A6 36xx vétele az Apróról, (pl. van egy A6 3650 12e-ért, de 15-ért is jó vétel a 3670K), ezek már 4 magosak, az A4-nél erősebb IGP-vel, lazán lekörözik az A4-et tuning nélkül is. (Persze ha már megvan az A4, akkor "törölve".)
-
ESP
őstag
válasz
Mahrenburg #6614 üzenetére
Köszi!
Nem kell nagy tuningra gondolni, kerekítek 3Ghz-re és kész. A55-ben is lehet?
-
Mahrenburg
őstag
Hello!
Jelenleg a legbarátibb árú FM1-es tuninglap az ASRock A75 Extreme6, mostanában 19e Ft körül kapható.(Természetesen más lapban is lehet "húzni", de igazából az ilyen szintű lapok valók tuningra, s jelenleg verhetetlen az ár-érték aránya... )
-
G33Z@
tag
válasz
ArmanD. #6601 üzenetére
No, hát vízhűtés :-) 1.4925-ön megyek most 3500Mhz-en, nálam a tesztprogram is a BF3, de tegnap xarozott az origin, nem tudtam belépni, most meg megyek melózni. Most már felbátorodtam, hogy csak a tápom szállt el, nem az egész gép, és kipróbálom az 1.525-ös feszt, meg akkor az FSB-állítom inkább. Nekem AHCII módban megy a gép. Na több lesz, mit egy óra mire megtalálom a megfelelő értékeket úgy látszik... :-)
-
Silentfrog
veterán
válasz
Arkennys #6598 üzenetére
Biosból tuningolunk szigorúan!
Esetleg te is próbálkozhatsz az AXTÍU nevű programmal amit az Asrock lapokhoz lehet letölteni.
Most volt időm xarakodni az órajel emeléssel,1.5 volton 3700 mhz a vége. Viszont a plusz 0.1 V emeléssel sokkal jobban melegszik és többet fogyaszt mint a 3.5 ghz-en alap feszültséggel,tehát nekem nem ér annyit +200 mhz. -
Silentfrog
veterán
Nem írtak ,hülyeséget ,viszont ha stabil 1.5 volton akkor elkezdheted csökkenteni a feszültséget amíg stabíl marad.Ez egy türelem játék.
Ha nem játszok akkor én 1 volton hajtom a 3870K-t 2.2 ghz mellett.
Így max terhelés mellett /prime95/ 65watt az össz fogysaztásom amit a konnektoros mér.
Neked kell kitapasztalni mit tud a APU-d.Én így kezdeném.
1.5 volt 3500 MHz
Ha igy stabíl akkor kezded vissza veszegetni töle a feszültséget fokozatosan.
Hogy miért?Mivel 1.5 volton eléggé melegszik és sokat fogyaszt terhelve/ 200 wattot mértem/
Mint mondotteam nekem alap feszen is stabil 3.5 ghz-en íigy 120watt az össz fogyasztás.
Kísérletezni kell.
-
G33Z@
tag
válasz
ArmanD. #6592 üzenetére
De hiszek nektek és azért írok ide és kérdezek mert tudom, hogy jóval gyakorlottabb tuningosok vagytok, mint én. Elnézést, ha tudatlanul kérdezek. Viszont a 420W-os tápom szinte délután lángnyelveket dobott és egy-két hangos csattanással ismeretlen helyre távozott 1.49-es feszen, ezért egy kicsit óvatos vagyok. Ez nem hit kérdése. Tanácsokat szeretnék, nem azt hogy elküldj a picsába. Most szereztem egy 500w-os használt tápot.
A rendszerem a következő:
- A8 3870k. Ezen egy nagy darab dupla hőcsöves hűtő van, ami még egy X2 5000+-hoz járt anno, de remekül dolgozik a mai napig is.
-Gigabyte A75M-DS2 deszka
-Sapphire HD7870 2GB VGA
-1db 8Gb DDR3 1333Mhz modul
meg egy terrás vinyó és egy S-ata író.
Most 1.49-en megyek. A táp alapjáraton is változó fordulatszámon megy, időnként hangos a maga 12cm-es ventijével is, bár a hőmérsékletek rendben vannak. BF3-at most fogom kipróbálni. De ha gond, hogy írok, akkor nem teszem többé. Köszi. -
G33Z@
tag
Sziasztok!
Egy A8 3870k processzort szeretnék 3500Mhz-en futtatni a BF3 tökéletesen ficánkol ezen az órajelen, de időnkén kék meg fekete halált játszik. Meg a VGA-t sem hajtja ki rendesen szerintem. Egy Sapphire HD7870-et használok
Kérdésem az lenne, hogy milyen feszültséget állítsak be hozzá, hogy stabilan menjen?
3400Mhz még kevés 3600 meg már nem kell, stabil 3500-at szeretnék.
A válaszokat és a segítséget előre is köszönöm. -
Sziasztok!
A héten lehet beújítok én is egy A6-3670K-t. A kérdésem az lenne, hogy a kinézett Asrock A75M-HVS lap és a hozzá gondolt CSX 4096MB DDR3 1600MHz KIT CSXO-D3-LO-1600-4GB-2KIT mennyire szeretik egymást? Jó kombónak tűnik? (elég szűkös a keret, inkább spórolok picit a ramon, mint hogy A6-3500-at kelljen venni, félek az órajelétől) Durva játék nem lesz, eddig egy P4+HD4350-el is elvoltam.
-
-
MZperX75
addikt
válasz
Mercutio_ #6560 üzenetére
Ez így van! Én bőven elégedett vagyok az A8-3820-al!
Cserén is csak azért filózom mert haver nekem adja (ingyen a10-5800K-t amint vesz A10-6800K-t néhány hét 1-2 hónap múlva,ő Németországban lakik jó keresettel ajándékba megoldja) akkor a APU+lap kombót cserélem egy FM2-es deszkára,tulajdonképp ingyen.....csak így van értelme cserélni,máskülönben semmi
-
MZperX75
addikt
miniITX-be csak acrockFM2-es van 2 digi 1 analóg kimenettel,de az 27.000Ft csak a lap
Abba egy jó A10-5700-es vagy 5800-as alulfeszelve nagyot tud hasítani.Llano nem biztos hogy túl jó választás főleg Vishera a láthatáron A10-6800-6700-6600 és tovább....
A trinity az már jó lehet A8-5500-as van kb Llano 3820-as sebességén.Bár nekem ez tökéletes.
Az előző konfigom Brazos E-350-es volt MIB5140-es házikóban paneltáppal ,A kíváncsiság hajtott a Lano felé teljesen rendben volt a kis cucc,a maga 20-30W-os max fogyasztásával ,de csere jött a Llano,,hogy ez bele is fért volna abban a házba,de 65W-os paneltáp nem szolgálta volna ki az akkori Llano-A6-3500 procit sem alulfeszelve,így döntöttem az eladásán,és vettem ezt a kis házikót.(250W-os táppal szerelve) habár 0km-erel 10.000Ft volt ramot 2x2-re cseréltem +2000Ft-ért 32.000Ft-ért vettem a lap+procit ebből ugye a brazost eladtam 16.000Ft-ért. A mib házat meg eladtam 13.000Ft-ért az egész cser 15.000Ft-ba volt,bár a házat nem vettem meg hanem tartozásként törlesztették.
I3-as konfig tényleg csak egy hangyafasznyit gyorsabb mint X4-es Llano,igp tekintve még HD4000-is ez alatt van.Nekem ez mindenre elég pár W-on nem veszünk össze.
3.5"HDD-k max fogyasztása akár 12W-is lehet ,SDD-k max 1-2W-ot esznek az újjabb modellek lásd Intel SSD 250mW-350mW közt fogyaszt. Ezen lehet spórolni ,azt ne felejtsd el ,hogy 3 ventillátor a gépemben max 8-10W-ot is bekajál ha hatom, az is eszik eléég sokat viszont hűs a gép és HDD az az SSD-t nem kellene hűtenem.
-
sb
veterán
válasz
MZperX75 #6556 üzenetére
Félreértettél szerintem. Nem megyek extrém fogyasztásra, 5-10W nem számít és tisztában vagyok mindennel, amit leírtál.
Ami számít: méret (ITX), hűtés/zaj. Ezek pedig erősen korrelálnak. Így minél kisebb a fogyasztás annál kevésbé problémás minden. Főleg ITX méretben.És ilyen szempontból lép be a paneltáp is: hangtalan és nem termel az sem felesleges hőt. Annyival is kevesebb és a cpu hűtésre is több hely, jut. Viszont relatíve olcsón csak 80-90W-on belül tudom megoldani. (már van egy paneltápom, 120W, 8k volt, a külső táp pedig egy 96W-os másik gépből, aminek a helyére meg van egy 75W-os 2.5k-s kocka.
Szóval összességében nem volt drága.)
Szóval a lényeg, hogy beférjen 90W alá. És stabilan, maximális terhelés mellett is. Normál körülmények között hiába nem érem el a teljes terhelést, a tápra kell valami tartalék, mert ha "nem normál" körülmények között eléri akkor is jó lenne, ha nem döglene meg.
Elég ha vmi épp pörgeti a vga-t és beragad egy proci, amit a procit is maxra terheli. Elég hozzá 1-2 beragadt flash vagy valami...Jelenleg egy nagyon hasonló, csak Intel konfigom van: i3-2100, 2x2GB ram, 500-as 7200-es HDD. (És a ház is "ugyanaz", csak a Spire Powercube változat, persze másfajta 300W-os SFX táppal)
Ez így teljesít:
- SFX táppal idle 33W, load (linx) 75W.
- paneltáppal idle 24W, load 62WLátható, hogy a paneltáp jelentősen csökkentette az idle-t is. Ezért gondoltam, hogy az általad mért értéknél is ennyit csökkentene.
Plussz az említett ph-s és még sok más tesztben ahogy írtad a Llano egál vagy jobb idle-ben, mint egy i3. A körítés (HDD, ram) meg kb. ua a két konfigban. Ezért gondoltam, hogy a tápod lehet gyengébb hatásfokú vagy vmi az idle feszekkel problémás (főleg amikor feszcsökkentés alatt többet mérsz - ill. a hőtől sem lehetne ilyen különbség hacsak nincs közvetlen összefüggés a ventikkel).Jelenleg elég az Intel IGP is, mert neten kívül nincs igazán másra használva a gép, de megfordult a fejemben, hogy ha kellene komolyabb vga akkor egy +vga helyett jobb egy Llano. Egy A8-3820 prociban kicsit gyengébb, vga-ban jóval erősebb. Alulfeszelve pedig a load fesz sem lenne több az i3-2100+vga (pl egy 6450) kombinációnál. (Az i3 alatti lapon sajnos feszt nem tudok csökkenteni.) És ami lényeg: beleférne a paneltáp keretébe.
szerk: Egy (nem túl régi) HDD sem eszik többet 7-8W-nál, az SSD inkább 4-5W-ot hozhat a konyhára.
A lapokon is múlhat 5-10W, de ahogy nézem alig van ITX-es FM1 lap. Ajánlatok? Ahogy ítam lehetőleg két digitális kimenetes érdekelne. Az Asrock A75M-ITX sajnos nem az. -
MZperX75
addikt
SDD-vel -8W ,és lapoktól is nagyon sok függ,a PH-s teszt 29W-ír idle,nálam 43W.
Tehát ne várj csodát egy paneltáptól ,jelen esetben kb 3-5W max amit megfogsz rajta ,de 4xannyit is fizetsz érte,nem éri meg.Nem is ez a lénye a tesztben.
Valós felhasználáskor soha sem tudod extrame módon leterhelni az egész rendszert,mert olyan nincs!
A GPU-t és a CPU-t nem fogod egyszerre 100% sohasem használni.
Az alulfeszelés,meg lutri,de általában azért hoz a konyhára.
A konklúziót nem írtam meg ,mindenki vonja le a következtetéseket.
Ráadásul egy valós rendszer fogyasztása állandóan változik,fix értéket nehéz kimérni.
idle :41-43W között ugrál,a fogyasztásra nagy hatással van a hőmérséklet.
Az alulfeszelés milyen arányokban változtat a rendszer öszfogyasztásán.
Egy játékban egy pillanatra sikerült egy csúcsértéket elkapnom ott is az átlag 92-98W volt a csúcs 107W egy pillanatra ez mégpedig a BF3-ban ,a többinél 100W a második legterhelőbb games a Crysis2
a játékok nagy többsége 80-86W körül evett.Általában a proci erős volt a HD6550D-nek az az 40-50%-on vitte a gémek 80%-at,a gpu közben 100%-pörgött!
Erős GPU limitet tapasztaltam.A konfiguráció fogyasztását SSD-vel és paneltáppal ,jó lappal lehet csökkenteni,ilyen esetben A8-3870K jobb alulfeszelésre mint a A8-3820-as.
Csak olyan mértékben drágítja meg a rendszert ,hogy nincs értelme onnantól a fogyasztásról beszélnünk,mert soha mondom soha nem hozza vissza értékben ez a néhány W,jobban jársz egy Laptoppal(szinte bármelyikkel)
15-20év alatt spórolod ki napi 10órás géphasználattal ,a drágább proci drágább lap és paneltáp árát.
Egy jó paneltáp árából kapsz egy olcsó Házat táppal+procihűtővel.A lap is +3-5-8ezerrel drágább ami kevesebbet eszik.
Itt még hiányzik a cikkből 24" Benq monitor 30W-ot eszik,de vannak modellek amik csak 20Wkörül +30% árért....
-
sb
veterán
Sziasztok!
Két kérdésem lenne:
1. Létezik 2 digit kimenetes ITX FM1 lap? Alig látok amúgy is ITX lapokat.
2. Kinek mit sikerült kihoznia fogyasztásban? 3 vagy vmi kisebb 4 magosban (A8-3820) gondolkodom, nem kell ennél több erőben viszont jó lenne a fogyasztást leszorítani. Alulfeszelés, esetleg paneltáp, ha a max fogyasztás leszorítható és belefér. Idle, hd playback és full load érdekelne.Esetleg egy nagyobb 100W-os A8 jobb lehet ilyen szempontból? Úgy értem, hogy freki visszavétel mellett talán még kevesebb fesz elég lenne. Vagy nem jobbak ezek a példányok sem ilyen szempontból?
szerk: Egyébként Tomixnak igaza van: az összes vga igényes játéknak ugyanúgy kell az erős cpu is. Sőt, az kell nekik jobban, mert a vga igény még ezeknél is (vissza)skálázható, ellentétben a cpu igényükkel. 99%-ban ez van/volt sajnos.
-
Tomix24
addikt
válasz
Arkennys #6541 üzenetére
Ja ott írtam neked már 1x
Bocs. Vedd és majd kiderül neked hogy jön be, illetve majd egyszer fejlesztesz. De a tuning nem érdekes, nem hoz.
(#6540) MZperX75 -
Sajna nem ér semmit az 1080p, nem segít ha számolni kell, akkor erős CPU kell, nincs mese, nézd meg a Hitman képemet
-
MZperX75
addikt
válasz
Arkennys #6538 üzenetére
Annyit viszont elmondhatok 7850-et 80-90%-osan kihajtja A8-3870K, ha még egy 3ghz@3.5Ghz-re rántod akkor még jobban. Gond nem lesz vele,nagyban a kívánt játéktól is függ.
1080p-ben ,vagy felette amúgy is csak a GPU számít az az a VGA nem a proci.
A GPU limites a nagy átlag játék 1080p -és a felett,nem CPU ....
( biosba off a IGP) jó lesz az nagyon.... HD7850-es
Tomix24 azért ennyire nagy gáz lenne?
A teszteket néztem ott 1080p vagy a felett nem igazán számított,talán multis játékoknál igazad lehet.
Azt ne felejtsd el,hogy nem minden játék maxolja a ki a VGA-at.
Bármivel is tolod,1080p-re tökéletes egy Llano
Ahhoz max élsimítás és felbontás kell. ez egy olyan játék ,hogy leveszed a felbontást a GPU csak pötyög néhány%-on a CPU meg pörög. -
Tomix24
addikt
válasz
Arkennys #6538 üzenetére
Nekem volt Llano A6 3670K(3.4Ghz) Illetve A8 3870K (3.5Ghz) + AMD HD7850 párosítás pár hónapja Mi érdekel pontosan?
3 Ghz felett nem nagyon volt a játékokban FPS emelkedés, ellenben Hyper TX3-as hűtővel is szét ízzadta magát a CPU OC esetén(a sok fesz miatt)
És a fogyasztásom is a fellegekben volt. Tehát a Húzás nem segít, esetleg pár szintetikus tesztben dob pár plusz pontot.
7750 / 7770 is volt, de maximum 7770 mellé ajánlható a Llano. A felett csak szenved, illetve nem adja a játékban az elvárt FPS számokat. Mindez 1080p felbontáson persze. 7850 meellé csak úgy jó ha ezt elfogadod, illetve csak a pár játékban lesz teljes az "élvezet" (Bf3/Dirt sorozat/+ pár játék még), a többinél a VGA 60% körül fog teljesíteni, malmozni fog.
PL Hitman 2012
Llano VS Intel . Láthatod hogy mennyi fps lenne ott, de a Llano nem bírja sajnos. -
Arkennys
addikt
Üdv mindenki. A8 3870k-val érdekelne, ki mennyi biztonságos pluszteljesítményt tudott belőle kisajtolni? Tájékozódni szeretnék ezügyben.
Nekem most egy 6670-el megy crossfire-ben (a gyérebb DDR3 as ramos típussal, ami kölcsönben van nálam, és viszk el hamarosan). Elvileg 7850 es kerül bele, valakinek van A8 as mellé ilyen kártyája bekötve? Ha igen, mik a tapasztalatai vele?
(elnézést ha volt valamelyik kérdés már, nem nagyon van időm visszabogarászni
)
-
avion
csendes tag
Sziasztok,
Szeretném lecserélni a gyári hűtőt a Llano-n. A cél az lenne, hogy esetleg venti nélkül is képes legyen hűteni a procit.
cpu: A6-3500Ilyesmiben gondolkodom:
Scythe NINJA 3 Rev.B CPU Cooler
[link]Van valami ami hasonló képességekkel bír, de valamivel olcsóbb?
Köszi a segítséget!
-
mttaas82
csendes tag
Hali! Kérdésem az lenne, hogy A8-3820 mellett van 2x2 Gb Amd 1600Mhz ram és a windows élmény index csak 5.9 ad neki. Másik gépnél pedig 2x2Gb 1333Mhz ram pedig 6,7-t kap!
-
Habio
csendes tag
Hali!
Ez a konfig lenne:
1x PATRIOT DDR3 KIT 2x4096MB Viper 3 Series 1866MHz cl9 PV38G186C9K desktop ram
1x AMD A6-3670K X4 HD6530D 2700Mhz 4MB 100W Black Edition FM1 BOX processzor
1x ASROCK A75M-HVS, AMD , VGA kivez. socketFM1 mATX alaplapMegpróbáltam 1 6670-es vga-val feldobni. De ha belerakom a vga-t az egér elkezd akadni, ha kiveszem megy rendessen. Ez mitől lehet? Tudna valaki segíteni?
Habi
-
HeavyToys
senior tag
válasz
Mercutio_ #6444 üzenetére
Ez azért így nem igaz.Ha utánaszámolsz, kijön miért nem: az A8-3820, ugye 2,5Ghz-es alap órajellel bír, míg az A10-5700 hasonló értéke 3,4 Ghz. Magonkénti viszonyulás alapján, egy Trinity mag azonos órajelen 86,3%-át teljesíti a Llano adott órajelen mért teljesítményének. Ezek alapján, csak az alap órajelet visszaosztva is 17%-os különbség jön ki.Most a turbó órajelezést még nem is vettem számításba, ami 300 helyett 600 Mhz, nyilván itt is a hatékonysággal vissza kell osztani. Szóval adott esetben meglehet a 20%-is, ami bár nem eget rengető, azért a "jó ha 10%"-tól lényegesen jobb.
De ezt szerintem a kolléga is tudja, mivel ő írta az adott PH-s cikkhez az első hozzászólást.
-
Thomas1
addikt
válasz
Mercutio_ #6436 üzenetére
Proci Oliverda-nál 19k lett volna, ez az 5700 meg BOX-osan 27k.
Az FM1-es lap 12500 lett volna, ez az A85-ös Asus pedig 18000. Ha A75 lett volna, akkor ez is csak 15k lenne.Lapnál 5500 difi, procinál 8k, de ugye ehhez még kell egy hűtő. Durván 8-10k lett volna a különbség, ennyit nekem megér. Ebbe jön még a Kaveri, FM1-be semmi.
Azért erőltettem a 3820-at, mert mindenképpen 65W-os procit szerettem volna venni, és az 5700 is az. Plusz 1k lett volna az 5800K, de tuninggal most kislányom mellett (8 hónapos) nem foglalkozom, játék is nagyon minimális, de néha kedvem támad hozzá. Adobe Premier és Sony Vegas viszont megy néha, ehhez kell a proci. Tudom, Intel gyorsabb, de abban meg harmatgyenge az IGP.
Szerk. ha a gyári hűtés hangos lesz, akkor ehhez is kell szereznem hűtőt, eddig Freezer 64 Pro-m volt, tökéletesen elégedett voltam vele, 3,5k-ért tudok most éppen egyet.
-
Mercutio_
félisten
válasz
Silentfrog #6437 üzenetére
Oliverda
szvsz nem olcsóbb a 3820 mivel sokan keresik a 65W-os procikat
17-18k-ért még így is bestbuy
ha jól olvastam kb. az FM2-es A8 5500 szintjét hozza a GPU-része.
-
Thomas1
addikt
válasz
Silentfrog #6429 üzenetére
Nah, közben változott a dolog.
Mégis FM2 lesz, nem FM1.
Asus A85-ös lap, egy A10-5700-zal. Ez is 65 W-os, és erősebb is, mint a 3820. És ahogy mondjátok is, időtállóbb.
Elvitték a Phenom II konfigom, ebből lesz minimális befektetéssel ez az összeállítás.
2x2 GB 1866-os OCZ Platinum az változatlan. A hűtő pedig egyelőre a gyári FM2 lesz, majd meglátjuk mennyire hangoskodik.Köszönöm azért mindenkinek a segítséget.
-
Silentfrog
veterán
-
Silentfrog
veterán
válasz
Thomas1 #6422 üzenetére
A leirt lap max 512 mb-ot tud adni az APU nak.
Ha tuti cserélni akarsz de az Apu fele hajlasz akkor inkább egy Trinity lenne számodra a megfelelő,5600k-5800k verziók.
Az A8 5600k pont a 3870 k szintjét hozza, és még túl is tudod hajtanod egyszerűen a szorzózár mentesség miatt.Ha meg Trinity vagy Llano az amit venni akarsz a későbbiekben akkor csak érdemes lenne egy min.1866 mhz es memoriákban gondolkoznod.
Viszont amit leirtál 3820 APU-t és Asrock lapot ,hogy tuti az lesz, akkor oda én egy TX3-Stella hűtőt vennék 6 ezer környékéért. 1600 vagy 1866 mhz-es ramokkal.Az az opció nem merült fel,hogy hosszabb távra veszel gépet és nem cserélsz semmit egy ideig? Mert akkor egy 5800k proci 1866 mhz-es ramokkal /fm2 tokozással/ időtállóbb lenne.
Kb 20% gyorsabb a gpu része a 6550D nél ,a cpu része is gyorsabb szerintem ennyivel/ a 3870k szintjét hozza cpu részében/ Könnyen túlhajtható mivel "K" -s tehát szorzózármentes. És vennél hozzá egy kicsivel jobb hűtőt. Lehet,hogy igy kb 15 ezerrel többe kerülne de időtállóbb befektetés lenne ,hisz a 3820-at csak apró pénzért tudod majd eladni egy év mulva. /most is a 3870k 17 ezerért van már Olinál az apróban/
Ja igen a memoriát szigorúan párban érdemes venni ,az egy modul nem megfelelő!
-
Silentfrog
veterán
válasz
Thomas1 #6420 üzenetére
Ehhez Az APU-hoz elég egy kisebb hűtés is mert nem melegszik nagyon. Nekem egy nagyobb tdp-s APU-m van és azt is kiszolgál egy leszabályozott fordulatú Tx 2 hűtés ,bár tuningra már kevés.
A memoriákkal én meg úgy voltam,hogy ,hogy vettem egy jobb 1600 mhz-eseket és 1920 mhz en járatom, van némi sebességnövekedés a játékokban. /nem olyan sok egy 1600 mhzes memoria 33 fpssel futtatja a játékot 1866 on 35 fps körül 1920 hhz-en még egy fps jön hozzá. Gyorsabb memoriákkal nem próbáltam,de a tesztekben egy 2133 mhz-es memoriával futtatott játék még hozott egy pár fps-t.
Ha van pénzed akkor vegyél egy kicsit gyorsabbat,esetleg ha a jövőben is APU-t akarnál venni akkor biztos nem lesz hátrányod a gyorsabb ramokból,ráadásul most kezdenek drágulni és én nem hinném,hogy visszatér a ram ára a nemrégi nevetséges árakhoz.Az átmeneti tulajdonos az mit jelent?
Mert ha rövid időre szól ez a konfig és eladod ,de utána nem veszel APU rendszert akkor fölös a gyors memoria,hisz ha nem az integrált részét használod az APU nak akkor az 1600 mhz-esek is teljesen megfelelne.
.
/Ha veszel ramot akkor az időzitésekre is figyelj ne csak az mhz-re./ -
Thomas1
addikt
Sziasztok!
Valószínűleg átmenetileg tulajdonosa leszek egy Asrock A75-ös lapnak és egy A8-3820 APU-nak.
2 kérdésem lenne hozzátok:
1. Milyen hűtést javasoltok hozzá? Freezer 64 Pro-ban gondolkodtam, mert a Phenom II-m is ez hűtötte, vagy döntsek inkább más mellett? Nem akarok drága hűtőt, 65 W-os procihoz ennek is bőven elegendőnek kell lennie. Esetleg Hyper TX-ek? Vagy bármi más?
2. 8 giga DDR3 lenne alatta. Namost vegyek 1600-as KIT.et, vagy túrjak bele egy 2133-asba? Az 1600-as 9200 HUF lenne (sima G.Skill) a 2133-as pedig egy Ripjaws 13.000-ért. Megéri a felárat? 1866-osok 12000 körül lennének, akkor azt az 1 ezrest már hozzádobnám a 2133-asért.
Előre is köszönöm a válaszokat!
-
mttaas82
csendes tag
Én eddig csak figyeltem, most már nem!
Lap: Gigabyte GA-A75M-S2V,
Apa: A8-3820 + TX3,
Memória: AMD ddr3-1600Mhz2 napja van X3 710 procit váltott!
-
MZperX75
addikt
A kis tesztem készülget,pár nap és le is írom. Alulfeszelés címmel.
Ha van valakinek jó ötlete szívesen veszem.A teszt szereplője ,még mindig egy szorzózáras A8-3820 X4-es processzor.
Játékteszt is kerül bele.
Csak sajna rengeteg órajelen,rengeteg feszültségekkel kellene ezt megnéznem,így ehhez néhány koncepció féle tanácsot szívesen vennék.
Egy két tesztprogram tanácsot is esetleg olyanokra gondolok ami nem csak a CPU-kat terhel hanem a GPU-t is megzingeli.
CPU-s stabilitásteszteken az az az első fázisán túl vagyok,sajnos nem lesz túl rövid a kis tesztem.
-
Silentfrog
veterán
válasz
troszti #6408 üzenetére
Fagyás ,ujraidulás ,kékhalál.
Nagyon egyszerű ezzel a prcival a túlhajtás,a szorzón állitasz a pocinál és máris magasabb órajelen megy. Érdemes alap feszültségen kezdeni a tuningot, cpu szorzó egyel fel, és csinálsz egy Prime 95 el egy terheléses testzet.
Első körben 15 perc is elég. Ha minden ok nincs fagyás akkor mehetsz feljebb. nekem 3400 mhz en megy fesz emelés nélkül.
A gpu tuningot csak biosba állitva tudod megoldani a cpu tuningot akár win alól az AXTU nevű programmal/ rajta van az alaplap telepítő lemezén a program/ -
Silentfrog
veterán
válasz
troszti #6406 üzenetére
Ha a feszültséget nem emeled drasztikusan akkor szinte semmi következménye nincs az élettartamra a tuningnak,ha ez nem extrém tuning.
Neked kell kitapasztalod mit bir az APU-d. 3400 ghz cpu és 750 mhz grafikus mag túlhajtás általában szokott menni minden 3870k nál,fesz. emelés nélkül.
Próbálkozz vele ,lehet,hogy tovább is jutsz! -
MZperX75
addikt
válasz
Silentfrog #6391 üzenetére
Van valahol,meg kell keresni sok minden még dobozban van ill a másik lakásban van még hagyva,ki kell keresnem.
Azzal teszteltem sokat a Brazosom,azt cseréltem előbb A6-3500 majd erre A8-ra.
AXTu valamit tekerget lejebb ill feljebb az biztos,bár ha fix 1.2V-teszem nagyon kicsi az ingadozás.
KB 1.195-1.22V között változik.
ies ON?Hát nem tom,de megnézem......
A Watt mérőt kikeresem,csinálok egy jó pár mérést.
Bár sajnálom,hogy nem Paneltápom van 90-95%-os hatásfokkal,csak egy szerencsétlen 250W FSP-tápos van.
Most SSD-sincs .A mérést is csak
1db 3.5"500Gigás Hithachi 32M HDD-vel (vagy 4 éves)
1db 5.25" DVDRW-vel vagy a nélkül tudom tesztelni Win7 alatt.
2x2Giga DDR3-1600 (kiprószálhatom egy 1866-os OC-val) még nem tettem meg.
Igaz néhány jobb játékot be tudok tenni,aminek FPS-t is tudok mérni. fogyasztással.
1-2 különböző felbontással+ maxxal miben játszható.
A van rá igény tudok telepíteni egy 2 games.PL:
FarCry2
Farcry3
Maffia2
CoD-MW2 single+multi
CoDMW3 multi
Crysis2
Dirt2
Need for speed Shift
1-2 retró játék ,mondjuk
GTA San AndreasAlacsonyabb órajelen A CODMW2 ,és GTA elfut.
800Mhz@0.8-0.9V-on letesztelnémPersze ha érdekel valakit.
Írok egy jó hosszú blog-ot.
(egyéb teszt azért érdektelen mert régi a vinyóm,kb 4 hónapos szét zingelt Win7-64 Ultimate van fenn.)Ha van rá igény a jövőhét elején neki látok,néhány fotóval illusztrálva.
Ehhez viszont 1-2 napot rá kell szánnom+ egy csomó dolgot lekönyvelnem pl screen shot-okat elkészítenem.
Ez egy alapvető beszerezhető ultra olcsó kis konfig ami nekem van. -
Silentfrog
veterán
válasz
Mahrenburg #6386 üzenetére
Persze pár száz forintos tétel a 6 darab.
(#6387) MZperX75 Én ugy szoktam csinálni,ha egy program sem tudja a valós értékeket kiolvasni a prociból akkor a z AIDA Cpu Queen hivom segitségül. Ha tuningolod a procit akkor nő a szám ha csökkented az orajelet akkor csökken a szám. Az meg,hogy a feszültségek valósak e azt meg úgy szoktam,hogy mérek egy fogyasztási értéket terhelve majd alulfeszelem és úgy is mérek egyet..
Mivel valami okból nem tudja kiolvasni az adatokat a programok akkor egy programmal sem fogod tudni kiolvastatni a valós értékeket.
Nekem pl a cpu maghő amit nem jol monitoroz egy program sem legtöbbször -2 fokot mutat bármely program. -
MZperX75
addikt
Egy kérdésem lenne ,honnan tudom ,hogy ez valós frekvenciát olvas ki a gépemről,már A6-3500-as procimról is készítettem ilyet csak az 4Ghz-ről ment,de a valóságban maradt 2100Mhz.
Ez egy AMD Llano A8-3820-as X4-es 2.5Ghz@1.325V-es APU alapból
Most elindítottam 1600Mhz-en 1.325V@1.024V-on. elvileg minden rendben ,azt hallottam a szorzót lefelé tudom állítani,de A6-3500-APU-n nem ment minden simán ezért kételkedek ebben is.
Van-e valakinek tapasztalata,vagy egy független program amin ezt kiolvashatom,vagy csak teszt?
-
ArmanD.
őstag
válasz
Silentfrog #6379 üzenetére
Egész jól alulfeszelhető, nálam 1,25 Volt-tal ment alulfeszelve alapon. Ha nem tuningolod akkor a gyári hűtő elég de javasolnék hozzá egy értelmes hűtőt ha hosszútávon használod az Apu-t.
IGP-vel sok játék elmegy még full HD-ban is de mióta vettem mellé egy 6670-et és belőttem a dual graphicsot hát erő lett benne rendesen de az alap IGP-vel is szépen lehet már játszani csak ahhoz gyors ramokat pakolj 1866 alatt semmikép sem inkább 2133-2200on értelmesen használható már az IGP.
Jelenleg az A-8-at 3420Mhzen használom 2133-as ram sebességgel és bőven elég a teljesítménye ahhoz képest amennyi pénzt rááldoztam, bőven megérte csak ajánlani tudom ha kis fogyasztású játékra is alkalmas configot akarsz összerakni. Ha javasolhatom olyan alaplapot válassz hozzá amin a PWM-ek gyárilag bordával is el vannak látva mert az IGP áramellátása is ott történik és borda nélkül túl tud melegedni ami fagyáshoz kékhalálhoz vezethet egy alig szellőztetett házban, de a legjobb ha a procihűtő ventije rájukfúj olyat válasszatk hűtésnek ami PWM-eket meg a mosfeteket is hűti és akkor nem lesz baj játék közben sőt ez inkább akkor jelentős ha az IGP órajelét tuningolva használodRemélem sok hasznos tanácsot adtam.
Dual graphicsba nálam a fent leírtakban proci ram húzva, IGP-6670 alapon:
3DMark06: 12500pont
Vantage p9850 -
Silentfrog
veterán
válasz
MZperX75 #6369 üzenetére
Én is csak szórakozok a tuninggal,inkább a fogyasztás csökkentés a lényeg azért próbáltam az alulfeszelgetést.
Ha meg játszani akarok 3 havonta egyszer és kevés az APU akkor beteszem a hd 7770et. Eddig csak a Far Cry 3 nál kellett,annak minden kevés!A 3820 apal feszültségen alap orajelen mennyit fogyaszt ha Prime 95 el terheled? Mérted már?
(#6367) alias_bobo 1.5 volt 3700 ghz 10 perc Prime 95 után 65 fok. Leállitottam a tesztet,kevés hozzá a TX 2 hűtőteljesítménye
-
MZperX75
addikt
válasz
Silentfrog #6368 üzenetére
Gond egy szál se.
Nem is szeretnék A8-3870K,mert minek a felár nem éri meg. Annyival meg nem gyorsabb ,hogy számotevő különbség miatt ,akár 5-8ezer Ft pluszba adnék érte.
Jó ez ami van.
1. nekem 65W TDP-s proci A8-3820 2.5Ghz HD 6550D
2.A8-3870K 100W-os
3. Nincs hely hűteni Új ház kellene hozzá+hűtő ami nem 2 fillér,ahhoz ,hogy merjek váltani ,akkor érné meg ,
Ha profilt tudnék csinálni(ingyen nem kell házat meg hűtőt venni)
1.Net pl: mint nálad 1600Mhz 1V-om venti alap
2.alap 3ghz kicsit alulfeszelve 1.3V-on alap+10%
3.turbó 3.5-3.6Ghz 1.5V 100% venti.+GPU 850Mhz-en A ramok min 1866-on
Szép álom,de minek? VGA kártyát nem veszek többé,mert nincs rá szükségem. -
MZperX75
addikt
válasz
Silentfrog #6361 üzenetére
K végződésű APU-kal tudsz így variálni,ami tuning program rendelkezésre áll az nálam
Asrok extrame utility AXTU az másra nem jó mint alulfeszelni a procit.
Ha a szorzót állítgatod annak semmi értelme nem történik semmi,bár kiírja ,hogy a sebesség visszvéve ,de a valóság az nem az.
Ez egy A8-3820-as proci alapórajelen ,az az 2500Mhz-en 1.2V-on stabil volt teszt szerint,szerintem meg nem 1 hónap és jöttek a hibák.
A tunning programba lejjebb viszem a szorzót akkor FSB-re pakol,úgy hogy az alapórajel marad.
Tehát ez így nem működik,hiába mondogatod,nekem 2 hetente,hogy nálad így megy,nálam meg nem.
Tudom hogy csak jót akarsz,én meg kevesebb fogyasztást
Ezek az értékek teljesen gyáriak,nincsenek a hátárok feszegetve,ez tuti.
Tudnék mesélni ,a barátom üzletében hány és hány APU-t vagy Phenomot teszteltünk(tesztelt) alulfeszeléssel.
rövid távon jó eredményeket értünk el,de hosszútávon sok "elszállt",ill már csak az alap fesznél nagyobb Volton volt hajlandó dolgozni,alap órajelen.1-2 bírt többet. Tehát ez is olyan mint az OC vagy megy vagy nem.
Ha már a 800Mhz-et kifogásolod 1V-on ,mindenre elég nekem.
TVtunerHD megy róla,film tökéletesen,Office pörög,nettel ez persze lassabb ,de nem zavaróan Brazosom volt 1.5 évig.
így viszont gyári értékeket használok,nem teszem tönkre,kevesebbet is eszik,gondolom 2000Mhz 1V vagy 800Mhz 1V között van azért fogyasztás különbség 800Mhz javára kisebb.Ramokat sem húzom meg 1600-ról 1866-ra számottevő különbség nincs,nem ér annyit szerintem,bár majd kipróbálom.
-
Silentfrog
veterán
Felraktam a 12.11 beta drivert ,és frissitettem a biost a napokban 1.8 ról 2.0 ra A engine control centerben a cpunál mindkét csúszkát maxra állitottam, a biosba nem piszkáltam. Igy érdekes dolog történt. Megy a tuning jóval jobban és nem melegszik. A melegedést nem értem minden változatlan 22 fokos szobában teszteletem. Ez lett belőlebár most alulfeszelve használom de ha igy jó lesz játékok alatt akkor csak veszek egy jobb hűtőt.annyit megér egy kis túlhajtás.
-
alias_bobo
tag
válasz
Silentfrog #6363 üzenetére
Az OC csak ebben a lapban nem megy rendesen (mivel ugye visszavesz szorzót és feszt is, nálam a 3000MHz@1,4125v ugy nézett ki hogy a hőmérséklet emelkedésével vette vissza a feszt, prime alatt egészen 1,25v-ig, ahogy leállítottam a prime-ot és visszaállt egy alacsonyabb p-state-re az APU már le is fagyott a gép), GigaByte A75M-UD2H-ban próbáltam egy kis tuningot, viszont 3600MHz@1,5125v feszültséggel a Win7 64bit elhasalt boot közben. 3200MHz@1,4125v ment rendesen viszont hűtés az tényleg kell neki. A kompakt vizem 1 radival nem bírta rendesen, a másik kompaktvizem egy InnovaRad2-vel 2 ventivel, halkan 63-64 fokon tartotta prime95 terhelés alatt. Mivel nagyon melegszik és 3600MHz-hez már túl sok feszt kellene adnom ezért úgy döntöttem, hogy inkább alulfeszelve használom, mert az az ASRock A75M-ITX lapban is megy.
-
MZperX75
addikt
válasz
alias_bobo #6355 üzenetére
Rövidtávon elmennek ezek az eredmények, nekem kb 1 hónap elteltével
A8-3820 1.2V@ 2500Mhz-2.8turbo 1hónap és csíkozott a képernyő az összes teszt hibátlanul lefutott,de nekem nem volt kerek az egész .
Így 1.25V-ra téve ,még egy hónap aztán kezdődött elölről.(hibázik,mondjuk fagyásom nem volt 1x dobott ki egy játékból)
1.275-1.3V-on no gubanc.A Ram-nak hiába toltam feszt nem volt jó.(1.5V@1.66V)
-
alias_bobo
tag
válasz
kjani18 #6333 üzenetére
Hali!
Elképzelhetőnek tartom de Giga lappal ezt nem csinálja.
A gyári hűtése a 3870K-nak eléggé harmatos, probáltam egy másik gyári hűtővel is (anno egy A64 X2 5200+ hoz volt), azzal is csinálta, pedig hőfokkal jobban áltunk.
Most a giga lapban van az APU, Asetek LCLC pumpa + InnovaRad2 + Scythe 120mm 1200rpm @ 5v hűtöm, igy is felmelegszik de nem veszi vissza az órajalet és feszt a Giga lap, csak győzzem hűteni, eléggé melegedősnek tartom ezt a példányt.
Mivel hűtöd az APU-dat? -
kjani18
őstag
válasz
alias_bobo #6332 üzenetére
A8-3870K APU-m van, AsRock A75M, de nem itx-es lapban, úgy gondolom valszleg hütési probléma lehet.
-
alias_bobo
tag
Hali! Érdeklődnék, hogy van-e olyan fórumtárs akinek AsRock A75M-ITX lapja és A8-3870K APU-ja van?
A problémám az. hogy az alaplap teljesen önszántától de leginkább terhelés közben az APU feszültséget is meg az órajelét is visszaveszi, hiába tiltok le minden energiatakarékos opciót UEFI-ben.
Kipróbáltam GigaByte A75M-UD2H lapomban is az APU-t, nem csinál ilyet.
Köszönöm. -
s3toraph
senior tag
Sziasztok!
Adott az alábbi konfigom, majdnem teljesen (pár napon belül minden meg lesz):
Asrock A75 PRO4-M
A6-3500
CM Hyper TX 3 + Arctic F9 PRO PWM
Kingston 3x2GB 1600MHz (KHX1600C8D3K3/6GX)
Corsair VX 450
NZXT Tempest 410
Samsung 840 120GB SSD
1x500GB Samsung HDD + 1x1000GB Samsung HDD (mindkettő SATA-s)
1 db SATA DVD-RWKis kezdeti segítséget kérnék tőletek, mit hogyan csináljak? Gondolok itt arra, mit állítsak be és mire a BIOS-ban (pl. valamelyik hídnak a frekvenciáját meg a ramok frekvenciáját szokták állítgatni, hogy "összhangban" legyen, na ezt hogy, mennyire kellene belőni hogy minél jobb (= gyorsabb, ezért jobb teljesítményű legyen az IGP) és atomstabil legyen)?
Mert nem tudom, merjem-e húzni a ramot 1600-ról feljebb? Ha igen, kell-e neki plusz feszt adni, ha igen, mennyit, ill. mennyi a max ami még biztonságos? Időzítést mennyire vegyem, vagy csak MHz-et állítsak, a többit bízzam a lapra? Vagy inkább vegyek gyorsabb ramot? 1866-os ami még megfizethető nekem, fölötte méregdrága.
Ja, és a ramot hogy pakoljam, 3x2GB, vagy csak 2x2GB? Tudtommal csak utóbbi esetben megy a dual channel, ami jobb lenne az IGP-nek. Vagy nem?
Szóval kellene valami jól belőtt kis kezdeti beállítás nekem, ami a legtöbbet hozná ki a konfigból. Tuningolni nem akarnék egyenlőre, talán később.
Köszönöm előre is!
Remélem még beleférnek a téma kereteibe a kérdéseim!Üdv
U.i.: Az istennek nem találok ideót arról hogyan szereljem fel a hűtőt ezzel az amd-s lefogatóval, tudom béna vagyok, de egy linket megköszönnék.
-
MZperX75
addikt
A teljesítmény/fogyasztás mutatója A8-oknak a legjobb a heréltek jóval rosszabbak.
Ezért szereztem be az A8-3820-at hőtermelésben fogyasztásban szinte ugyanannyit zabál mint A6-3500.Nincs 2magos Llano 240sp-vel, csak A8 X4-es van 400sp-vel a hibás részek tiltva vannak több hő,több fesz,vagy teljesen hibás stb.
Akkor lenne bomba ,ha gyártottak volna lapkában 2 magosat,akkor biztos lenne 45W TDP-s vagy 35W-os Llano is,bár van ,de azok mobil Llanók 1.3-1.4Ghz---turbó 2.3Ghz ig A6-3600 X4-esek.Az alulfeszelés lutri ! A6-3500 Llanóm 1.25V-on stabil volt de a grafikus része csíkozott vízszintesen néha,erre ne számítson az ember,ez olyan mint az OC .
A8-3820 1.375V@1.2V-on csíkozott 1-2 hét után .néha beakadt,attól függetlenül ,hogy a tesztek szépen lefutottak stabilan,azután kezdett fagyogatni valószínűleg a GPU nem bírja.
1.25V-on heti 1 újraindítás kelletett a rendszernek a GPU csíkozás miatt hiába emeltem a a ram DDR3-1600
1.5V@1.65V-ra1 hónapja stabil 1.3V-on semmi gondja,nem csíkoz a GPU sem.
A fogyasztáson lehet azzal is spórolni ,ha bioszban a turbót kikapcsolod,mert automatán nem emel feszt az APU-nak.
-
HeavyToys
senior tag
válasz
canniball #6318 üzenetére
Nem értek ehhez, de a 90W-os táp 12V-os ága hány wattos? Mert itt az lesz lényeges...
Nekem melóhelyen van A6-3500 és A4-3300 is, itthon volt a 3820-as, A4-A6 dual 1600-as memóriával megy, de netezés, filmezés közben nem venni észre különbséget. Játéknál van. 3820-sem volt feltűnően gyorsabb az A4-3300nál. Szóval csak office és web esetén, vaktesztnél, nem biztos, hogy egyből rávágná az ember, hogy melyik melyik.
-
-
canniball
nagyúr
válasz
MZperX75 #6316 üzenetére
"...egy 90W-os tápra nem tennék A4-nál nagyobb APU-t max miniITX lapban..."
Igazad van, ezt még nem mondtam de ráhibáztál: mITX rendszerről lenne szó.HDD és plusz kártya nélkül, csak egy SSD-vel (később esetleg még lehet kap egy (slim) ODD-t).
fkaresz!
"...napi használatban nem vettem észre különbséget amikor a6-3500 (net, office, Archicad)ment a gépben az A8-3820 helyett."
És az A4 kontra A6/A8 esetén?
Illetve hőmérsékleteket/fogyasztást nem néztél véletlenül, arról nem tudnál mondani valami? Elsősorban A4-3400 vs. A6-3620/-3500 érdekelne. -
fkaresz
tag
"A6-3500 egy "tetű "volt." - lehet, mert single channelben volt a ramod hozzá.
Én 3300, 3400, 3500, 3620, 3820-as processzorokat teszteltem itthon, és ezek alapján
mondom, hogy napi használatban nem vettem észre különbséget amikor a6-3500 (net, office, Archicad)ment a gépben az A8-3820 helyett. Játékoknál, tömörítő és konvertáló programoknál 20-30% körüli
teljesítmény eltérést mértem. A4-ből 3400-as ajánlott, A4-3300-tól gyorsabb IGP és magasabb frekvencia
párosul egymás mellé kb. 1000,-Ft felárért. -
MZperX75
addikt
válasz
canniball #6315 üzenetére
Amikor én Brazosról E-350-esről váltottam platformot,a legolcsóbb megoldást kerestem akkor,innen a PH-ról vettem egy A6-3500-at miniITX(17x17) lapban 32000Ft-ért ,nem bántam meg,de A6-3500-am és a mostani X4 A8-3820 közt idle fogyasztásban semmi ,terhelt állapot között talán ha van 5W akkor sokat mondok viszont teljesítményben 40%-50% CPU ban és GPU-ban van egy 30-40% sebesség.
Tehát bármely APU-t is választod a 65W-os szériából talán az A4-esel jársz a legjobban ,viszonylag magas órajelen megy 2.7Ghz és a legolcsóbb ,a legkevesebbet fogyasztja mindegyik közül,jobban jársz 2 maggal ha nagyobb órajelen megy ,mint 2.1ghz--en A6-okkal A6-3620 vagy A6-3500-el.
Tapasztalat.
A6-3500 egy "tetű "volt.
Egy single chanel rammal alig volt különbség a Brazostól,egy picit volt gördülékenyebb,felhasználói élményben,bár SSD-vel több lesz.Bár azt veszel ami tetszik,én egy 90W-os tápra nem tennék A4-nál nagyobb APU-t max miniITX lapban,nagy távon nem szerencsés biztos beszarik tőlle
-
canniball
nagyúr
válasz
HeavyToys #6314 üzenetére
"Mert igaz, hogy 3 mag aktív, de az 1 letiltott is fogyaszt valamennyit."
Akkor pláne nagyjából egyforma kéne legyen a 3620 és a 3500 energiaigénye, nemde
(A 3800 más kérdés, abban erősebb a GPU és magasabb a TDP.)"...egy másféle 2db winyó és másféle magasabb fogyasztású memória kb ennyit jelenthet..."
No pont az a pláne a linkelt tesztben, hogy azonos a konfig csak az APU más. -
HeavyToys
senior tag
válasz
canniball #6313 üzenetére
Nem egészen helyes a meglátás. Mert igaz, hogy 3 mag aktív, de az 1 letiltott is fogyaszt valamennyit. Nincs egetrengető különbség a 3500 és a 3800 között, lehet hogy kb 5 wattal fog többet enni full terhelésnél mint a 3500.
Az a 13-15W valójában töredék, egy másféle 2db winyó és másféle magasabb fogyasztású memória kb ennyit jelenthet a legkisebb értékekkel rendelkezőhöz képest. Szóval emiatt ne aggódj.
-
canniball
nagyúr
-
HeavyToys
senior tag
válasz
canniball #6311 üzenetére
Magasabb a CPU órajel. 3620-nál 2,2-2,5Ghz, 3800-nál pedig 2,4-2,7 Ghz, plusz az IGP is nagyobb a 3800-asban-ergo többet is eszik "lényegesen".
Meg igazából ezek UV előtti értékek. Llano-t nagyon egyszerű alulfeszelni, azzal meg 20% körüli fogyasztás csökkenés is elérhető.
-
HeavyToys
senior tag
válasz
canniball #6309 üzenetére
Nagyjából igen, csúcsterhelésnél az AMD megoldásai jóval mohóbbak. Viszont a full hd lejátszás esetén kérdéses mivel játszották le az adott videót. Elég nagy eltérések lehetnek a felhasznált programok miatt is. 3620 esetén neked a 3500 és a 3800 közötti értékkel kell számolni kb.
-
HeavyToys
senior tag
válasz
MZperX75 #6296 üzenetére
Nyilván, mindenki azt vesz amit akar, ezt tény és az is, hogy mindenkinek szuverén joga azt eldönteni, hogy neki mi éri meg és mi nem. Attól, hogy a fórumtárs idejött kérdezni, még segítő szándékkal íródott hozzászólásom miatt nem igazán értem az okot, hogy úgymond elzavarj másik fórumra
. Látom te is próbálsz neki segíteni, én is, csak az a baj, hogy én elfogadom a te véleményed, annak ellenére, hogy nem értek vele egyet, te pedig nem bírod eltűrni az enyémet.
Az, hogy egy platform halott-e vagy sem elég egyszerűen el lehet dönteni. Jó példa az Intel 1156-os foglalata, ami az FM1-hez hasonlóan mostohagyerekként lett kezelve, kapható még hozzá CPU de már nem fejlesztenek bele. Álláspontom szerint, innentől kezdve egy adott platform halott, főleg úgy, hogy az aktuális csúcsmodellt használva, már nincs hova előre lépni. Az, hogy miért nem intelt ajánlanék ezekre a célokra szintén elég egyértelmű. Az első, úgymond használható IGP-t, a HD2500-at, csak i3-as sorozatú CPU-k mellé tokozzák, aminek ára elég magas.
Mellesleg fogyasztásban, ami az Ő esetében is főleg Idle, vagy könnyen terhelt állapot lenne a Trinity fogyasztja a legkevesebbet a 3 platform közül.
Cannibal:
Ha a tisztelt fórumtárs azonban mégis az A6-3620 mellett döntene(amit még egyszer mondom, hogy én megértek, csak én nem így döntenék), akkor hűtőként, feltéve ha van 7CM magas hely a házban és olcsó megoldásra vágyik, bőven megfelelő egy Arctic Alpine 64 Plus cooler. Könnyedén megbírkózik az APU által termelt hővel és viszonylag halk megoldás is és 2700 Ft-os árával igazán jutányosnak is mondható. -
törölt tag
válasz
canniball #6301 üzenetére
az a6-3620-hoz nem adnak hűtést, mivel kereskedelmi forgalomban nem kapható.
a többi llano-hoz meg egy alufost adnak, még a 100 wattos változatokhoz is.
a linkelt hűtést 100 watt feletti phenom 2-khöz és bulldozekhez adják. régebben ilyet (vagy hasonlót) adtak a 2 magos athlonokhoz is. -
canniball
nagyúr
válasz
MZperX75 #6292 üzenetére
Az A6 is max. 65W, bírnia kell a 90W-os tápnak.
Ad-m!
A tuning nálam valóban nem opció.A "gyári amd hőcsöves hűtés" az jár mindegyikhez vagy ez valami spéci darab volt? Illetve a venti csere hogy történt rajta: egyszetűen le lehetett szedni mint a komolyabb hűtőkön vagy mókolni kell vele?
Mindenki!
Make peace, not war!Mint említettem a végső döntés előtt átszámolom majd még egyszer a dolgokat, de nem vagyok benne biztos hogy a Trinity megér nekem cca. +30% felárat, különös tekintettel arra hogy mire is használom.
-
Silentfrog
veterán
Akinek Asrock A 75 M-HVS lapja van annak érdemes felrakni a 2.0 bios frissitést. Plusz tuningolási,finom beállitások kerültek az új biosba.
/pedig ezt nem is írja a leirás/ -
törölt tag
válasz
canniball #6291 üzenetére
melegedéssel kapcsolatban nehéz nyilatkozni, mert valamilyen szinten húztam a procikat, és nálad ez nem opció.
egy gyári amd hőcsöves hűtés cserélt ventivel az alapfeszen 3200mhz-ig tudta lehűteni a 3670k-t. a gyári venti hangja már üresjáratban is zavart.
szintén cserélt ventis(~1600fordulat/perc) tx3 3600mhz-ig tudja hűteni a 3870k-t. gyári ventivel biztosan több hővel is megbirkózna, de hangmániás vagyok. -
MZperX75
addikt
válasz
canniball #6291 üzenetére
A4-essel biztos nem lesz gondja 90W-os Táposnak
marad tartalék is! A6-as necces de elmegy.
A6-3500 Llano járt nálam az SSD-vel 60-62W-max fogyasztással egy 65W-os paneltáp elvitte
az alulfeszelés lutri,nem minden APU bírja sokáig,mert instabil 2-3 hét múlva vagy összeomlik fagy.
A6-3500 1.375V@1.25V-on stabilan vitte a 65W-os paneltáp.
Tomix24 kollégától vettem az ő tesztje olvasható is volt az egyik blogján. -
törölt tag
válasz
MZperX75 #6288 üzenetére
nem értem a kérdést. Oli beszámította az a6-3620-at a 3870k-ba. nem akartam szenvedni az eladással.
(#6289) canniball
üresjáratban az összes nálam járt llano 30 watt körül fogyaszt ssd-vel (3670k, 3620, 3870k). ez inkább tápfüggő, mert ilyen alacsony fogyasztásnál nem annyira jó a hatásfokuk. ezért vettem először bq 350w 80+gold tápot, de inkább cseréltem fsp350-60apn-re, mert pár watt különbség volt üresjáratban, és a különbözet ($) nem elenyésző.
a rekorder nálam a brazos a kemény 20w idle és 30w load fogyasztásával (paneltáppal), de nálam még a böngésző is szaggatott (oldalszélességig nagyítom a weboldalakat). -
törölt tag
válasz
MZperX75 #6285 üzenetére
alulfeszelve az a6-3620 70w körül vett fel a konnektorból játék közben. értelemszerűen a komplett gép fogyasztása volt annyi ssd-vel. a proci 2,5 ghz-en járt -0,1v feszültséggel. természetesen a processzor rész malmozott, max 2 mag volt meghajtva rendesen.
jelenleg 17000ért jobb választás a 3870k, mert az órajelét és a feszültségét is vissza tudod venni úgy, hogy 65w körül fogyasszon.(#6287) MZperX75
tőlem van -
MZperX75
addikt
válasz
canniball #6284 üzenetére
Az A4-es 65W-os TDP osztályban van ,de nem fogyaszt annyit. szerintem max 40-45W-ot
A6-os is 65W-os osztályban van de többet eszik szerintem 65W-ot simán benyalja.
Teljesítményben viszont 2x gyorsabb az A6-3620,én nem vennék herélt Llanót,mert volt A6-3500 X3-om de cseréltem,megérte.így melegebb üdvöske az biztos 3620 ,de A4-es 2x2.7Ghz nem rossz ,de 4 maggal beljebb van az ember.
Nekem 65W-os A8-3820-am van az teljes értékű lapka Oliverdától 19.000Ft-ért megvásárolható.
ahogy nézem sajnos nincs már neki csak ez a 3620-as
akkor azt megveheted nem rossz
az én a8-3820-om
Paraméterei X4-2.5Ghz(turbó 2.8Ghz) HD6550D 65W TDP
idle 33W-35W load 75-80W
MiniITX asrock lapomban van ilyen hűtővel,és ilyen házban -
canniball
nagyúr
Ha már szóba került. Két 65W TDP-jű APU, pl. egy A4-3400 (2 mag, 2,7GHz, 1MB L2 cache) és egy A6-3620 (4 mag, 2,5/2,7GHz, 4MB L2) között (még mindig leginkább net/office felhasználás terén)
1. gyorsaságban
2. fogyasztásban
3. hőtermelésben
van-e (és ha igen mekkora) különbség? -
HeavyToys
senior tag
válasz
canniball #6276 üzenetére
Igen, ssd-vel, sőt ugyan azzal az SSD-vel (OCZ Agility 3). Sokkal gördülékenyebb. De alap feladatoknál csodát ne várj, azért ezekre a Brazos sem lassú. Én vidéken lakok, nálunk a net a szűk keresztmetszet, a magas reakcióidő miatt, szóval én nem vettem észre akkora különbséget. Nyilván egy közel tökéletes hálózati körülmény esetén nagyobb a különbség.
Ahova erő kell (tömörítés, vágás, stb), ott mérföldekkel jobb a Llano. Viszont, ha most veszel gépet szerintem érdemes lenne megnézni az FM2-es lapokak és APU-kat. Időtállóbb megoldás, mivel a Richland (FM2 következő generációja) is ebbe a foglalatba érkezik majd. Volt A8 3820-és 3870-es APU-m, most A10-5800K-m van, simán alulfeszelve. Még itt is észrevenni egy jelentősebb lépést előre, szóval szerintem ha most veszed, mindenképpen FM2 legyen.
-
Silentfrog
veterán
válasz
Frigetrus #6267 üzenetére
Beállitok egy magasabb órajelet és futtatok egy stabilitás tesztet,játékot vagy valamit ami "eszi" az APU-t
Ha eléri az 55 fokot akkor visszavesz a sebességen ,ugyanúgy leterheli az összes magot de visszaveszi a sebességet a biosba beállitott értékre. Ha auto-n van bios beállitása akkor 700 mhz-re skálázza vissza.
Be lehet állitani a biosba,hogy hány százalékára vegye vissza az órajelet,ha elér egy kritikus hőfokot.
Ez ok de a Llano prociknál 65 fok és nálam már 55 nél megteszi ami erősen behatárolja a tuning lehetőségét és nem tudom,hogy miért 55 fok az . -
Silentfrog
veterán
Meg tudná nekem mondani olyan apu 3870k tulaj aki tuningol,hogy milyen hőfokon veszi vissza a teljesitményét a processzor? Bármit állitok 55 foknál viszaveszi 700 mhz re a magok sebességét.
-
MZperX75
addikt
válasz
Silentfrog #6247 üzenetére
Ja ja de SSD-m nem volt csak kipróbálásra. Watt mérésre kölcsön.
Így érdemileg a kollégának nem tudok segíteni,játékok meg nem érdeklicannibal Silentfrog
E-350-et cseréltem Llano A6-3500-re majd később A8-3820-ra upgrade.Multimédiában szinte semmi különbség ,picit gyorsabb a net rajta (a film szerencsére nem gyorsult
)
Viszont egyszerre nem szarik be 2 kijelzőn böngészés +torrent a másikon film kilőve projektorra,sajnos a brazost megfogta.
Állandóan játszani kelletett a prioritással,mi a fontos filmre rá keletett tekerni,mert akadt a böngészés mellett viszont ha filmre rátettem High prioritást(feladatkezelő-folyamatok- kiválaszt a megfelelőt pl: Splash pro-jobb egér-prioritás-normál-normál feletti-vagy valós idejű)Na ez a Lanónál nem kell Idle+8-10W-al eszik többet,viszont gördülékeny,bár nekem mini ITX laposban van a Llanóm.
És ne életszerű összehasonlítani mert ha azért meg zingelem eszi 80W-is!
X4-2.5Ghz 2x2Giga DDR3-1600 HD6550D-vel 400sp 600Mhz ellen nehéz a Brazosnak versenyezni 2x1.6Ghz 1db 4Giga DDR3+1333-al HD6310 80sp 500Mhz.Viszont nagyon szeretnék egy SSD-t kicsit lökne a tempón.
-
Silentfrog
veterán
Ha a forint számít akkor ti vennétek 3870k helyett 5600k Aput? Össze kell raknom egy gépet és nagyon ki van centizve a forint.
Addig fogják használni a gépet amig szét nem esik.
Ennek tükrében érdemes Trinity-t venni? A fogyasztás azonos, a teljesitmény is, esetleg tuning amit más lehet.
Llano vagy Trinity? -
dezs520
senior tag
Sziasztok,van egy A8-3820-as APU,a gpu ebbe mennyi memóriát kap alapból?És emelni csak bios-ba lehet,vagy a grafikus szoft-ba?
-
troszti
aktív tag
válasz
Mahrenburg #6199 üzenetére
Szia!
Most már azért egy hete nyüstölöm a kicsikét
Nagyon meg vagyok vele elégedve, könnyel lehet minden finomságot állítani.
Nekem nagyon tetszenek a segédprogramok is (AI Suite II), nagyon könnyen kezelhető szinte minden. Tuningolás is megoldható vele, nem kell BIOS-ban csinálni, bár ott se nagy cucc.Szóval örülök, hogy ezt választottam, nem csalódtam, sőt...
Asrockot mérföldkövekkel veri, szerintem.
Szerk. Amúgy kíváncsi leszek hogy fog teljesíteni tuning mellett. Sajnos még nincs meg a hűtőm, most játék alatt 55-60 fok körül mozog a proci hőmérséklete. Így azért nem nagyon akarom nyüstölni szegényt
-
Silentfrog
veterán
Érdekes dologra lettem figyelmes. Ha a házon minden/3db/ 12 centis ventit maxra állitok és a tx 2 venti fordulatát is maxra állitom akkor nem jelentkezik a hiba. igy az Apu játék közben 35 fokos. Egyébként max 45 a naplózásból kideritve,automata szabályzáson
Lehet,hogy valamelyik alaplapi áramkör meglegszik túl az Apu használatával?
Ha a hd 7770 van a gépbe akkor tuninggal 55 fok körül is stabil.!egyébként a lapot és a apu-t is az iponról rendeltem de a alpa behat és nem tudták kicserélni igy visszaadták az árárt.,igy a helyi boltban vettem meg. Jobb lett volna ha minkettő egy helyről van mert akkor visszaküldeném mindkettőt totózzák ki ők mi a rossz!
/
-
MZperX75
addikt
válasz
Silentfrog #6182 üzenetére
Ram+Táp hiba ami lehet.
kék-halál lehet proci hiba Fix 30x szorzó alapfeszen teszteld a ,ramokat vedd vissza 1600Mhz-re min 1.55V-on.
Az alulfeszelés szokott még ilyet csinálni,ha hosszútávon használod,hiába emeled vissza ,szarakodik,néha megjavul.Az első hetes folyamatos tesztemnél mikor összeállt a rendszer 1.375V-ról 1.2V-on toltam az A8-3820-asom hiba nélkül lementek a tesztek,a gond egy jó hónap után kezdődött, most fix 1.3V-on használom rendben van.
GPU általában a hibázik ritkán kék halállal teszi azt ,annak más hibával kell jelentkeznie.
-
alias_bobo
tag
válasz
troszti #6171 üzenetére
A RAM modulokon is ez van (CMZ8GX3M2A1866C9)?
Ajánlott lenne ezekkel a beállításokkal tuningmentesen egy memtest lefutatása... -
MZperX75
addikt
Köszi,ezzel megerősítésem van,nem cserélek,mert házat és hűtőt is cserélnem kellene,hűtés és Wattok miatt.
Ha már tuningolható a 3870K ,akkor adjak neki min 3.5-3.6Ghz-re GPU-n min +100-150Mhz-et,különben minek?Manapság szinte egyáltalán játszom,talán 2 hete nyomtam egy 30percet CODMW3 multival,de sok volt a csaló.
-
Peak
addikt
válasz
MZperX75 #6159 üzenetére
általános felhasználás mellett azt gondolom, hogy nem éri meg. de még ha mindig csak 100%on menne, mert FullHD játékot játszol, akkor sem biztos, hogy megérné.
3870K prociban a szorzózármentessék a poén, amivel szénné lehet tuningolni.az 5-6k ráfizetés magyarul az esetleges tuningpotenciált, illetve időtálló(bb)ságot jelentené.
-
MZperX75
addikt
Hát gyerekek egy A8-3870K-n gondolkozom.
Mit gondoltok megérné 5-6000Ft ráfizetéssel A8-3820 X4-et lecserélnem?
Talán el tudom adni a 3820-am 18.000Ft körül 23ezerért kb 3870K-ára.Bár azt sem tudom,hogy elég lenne-e
ez a hűtöm hozzá,a A8-3820-as szépen dolgozik ezzel,bár ez 65W-TDP-s APU-ci.Bár ez az alaplapom 100W-ig hitelesíti az Asrock
Asrock A75M miniITX 17cmX17cmVéleményetekre adok..............
-
zetecR
addikt
válasz
Silentfrog #6137 üzenetére
GPU volts:
CPU VCORE NB VID Control, this is the main GPU voltage but it only requires a slight bump. Ideally, it should be tested gradually in +0.05 increments. This voltage can be pushed to 1.45v if there is sufficient cooling and if the GPU scales with volts. I've found with this particular A8-3850 CPU that it does not like going past +0.05 hence why I stress the importance of testing in small increments
.
CPU VDDP Voltage Control, helps stabilise GPU, memory and base clock at high frequency. This voltage in most cases can be left at 1.2v (stock) which is what was used in most of our test. We did see some gains when testing big memory clocks and used up to 1.28v to stabilise clocks. Raising higher to 1.3 can negatively affect main GPU voltage control. For max clocks a delicate balance is required between VDDP and core. Every APU will act differently with volts so generally look to increase VDDP only slightly (in +0.02 jumps).
CPU VCORE Control is the main CPU voltage and as you increase the frequency voltage needs to be adjusted accordingly. We've found that you will gain generally 100Mhz with every 0.05v increase in VCORE but heat and silicone frequency limit may affect max clocks.
-
Silentfrog
veterán
Én nem a procit hanem a gpu részét szeretném tuningolni eredetileg 600 Mhz ról. 800 nál már kellene a feszültség és én ezt vettem alapul Idézek a nagy Llano tesztből.:
"Mindehhez az integrált NB (valamint az azzal egy vonalon ülő GPU, UVD, GMC, IMC) feszültségét 1,100-ről 1,300-ra toltuk fel."
Ez ok nálam is egy volton meg az AIDA szerint, Csak azt nem tudom,hogy milyen menüpontban van ennek a feszültségnek az emelése.
-
Tomi0703
addikt
Üdv.Az érdekelne, hogy az A8 5500 és az A10 5700-ben integrált "videókártya" milyen konkrét típusnak felel meg kb. Továbbá érdekelne, hogy a két proci milyen videó kártyát hajtana ki?Ha már itt vagyok akkor megkérdezném, hogy mi a vélemény Asrock FM2A55M-DGS lapról?Szerk.: Bocsánat! Most nézem, hogy ez Llano topik.
-
rudi77
tag
Asrock a75pro4 + a6 procival rendelkezek.
Ha raknák egy plusz vga-t a gépbe CrossFire módba akkor működne hogy az egyik hdmi kimenet menne a 3d tv-be.(csak kép)A másik hdmi kimenet meg a házimozi erősitőbe a dtshd miatt.(csak hang)
Müködne így?
Vagy valami más megoldással esetleg?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
AMD "Llano" APU topik
- FM1 tokozás
- Négy, három, vagy két mag
- Integrált DX11 Radeon GPU
- Integrált PCIe 2.0 vezérlő
- DDR3-1866 RAM támogatás
- Szorzózármentes "K" modellek
* Llano (Husky/K12 & VLIW5):
A8-38xx, A6-36xx/3500, A6-34xx/3300, E2-3200
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen egeret válasszak?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen videókártyát?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Bluetooth hangszórók
- Milyen TV-t vegyek?
- Víztisztító berendezések - kancsók - szűrőbetétek
- Budakeszi, Páty, Telki, Budajenő, Zsámbék, Tök, Perbál topik
- További aktív témák...
- Intel Core i7-12700K BOX LGA1700, 12/20 mag BONTATLAN, 3ÉV
- AMD Ryzen 7 5700X3D - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Intel Core i9-14900KF 24-Core 3.2GHz LGA1700 Box (BX8071514900KF) Processzor! BeszámítOK
- Ryzen 7 8700G /// Új, csak kipróbált // Számlával és Garanciával!
- Intel Core I9 14900KF - 24mag/32szál - Új, 1 év garancia - Eladó!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS Z390 i5 9500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA Thermaltake 500W
- Csere-Beszámítás! MSI Gaming X RTX 4060Ti 16GB GDRR6 Videokártya!
- OLCSÓBB!!! DDR5 16GB 8GB 32GB 4800MHz 5600MHz RAM Több db
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A520 AORUS R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 XT 8GB Rampage SHIVA TT 500W
- Samsung Galaxy S23PLUS 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest