-
PROHARDVER!
AMD FX processzorok topikja
- AM3+ tokozás
- Nyolc, hat, vagy négy mag
- DDR3-1866 RAM támogatás
- Szorzózármentes modellek
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
kulcsarbence #58754 üzenetére
A nyomtatott áramkör bal alsó sarkán látható!
Illetve a Rev 1.0-nak fehér a doboza, a 2.0-nak pedig fekete.
-
Megvan a megoldás azoknak, akik GIGABYTE lappal rendelkeznek, és szenvednek a "duplapost" betegségtől!
A megoldás alaptétele, hogy a CPB (Turbo Core) opcióhoz nem szabad nyúlni, hagyjuk AUTO-n, mert ennek kikapcsolása "zavarja össze" a GIGA lapokat. Igen ám, de a tunginhoz kellene az, hogy a Turbo mégis ki legyen kapcsolva.
A megoldás: APM kikapcsolása. Ezt egyébként is meg kellene tennünk, hogy a TDP limiter ne fogja vissza a CPU-t a tuning során, de az APM letiltása a gyakorlatban az eredményezi, hogy a Turbo kikapcsol annak ellenére, hogy a BIOS-ban "Auto"-n marad.
Az eredmény: nincs dupla indulás, és a gyakorlatban nincs turbo. Emellett a HPC mód bekapcsolása elméletileg ugyancsak kedvező hatással van a tuningra.
Nálam ez a recept bevált GIGABYTE 970A-UD3P 2.0 lapnál, abszolút megszűnt a kétszeri indulás és már Boot Failure üzenetet sem kapok...
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Tournament #58749 üzenetére
Egyáltalán nem kötelező az XMP profil használata. Annak adatait beállíthatod kézzel is. 1600-as ramok XMP-vel a legtöbb esetben 1,65V-t kapnak, de van amelyik 1,5V-t.
Ő, XMP-be kézzel kell? Nem, ha betöltöd az XMP profilt, akkor annak beállításai automatikusan betöltődnek. Vagyis, pl, xmp nélkül auto beállításokkal 1333-on, CL10, vagy CL11-ben megy a ram, XMP-vel 1600-on CL9-ben, és megemelt fesszel.
Annyit tehetsz, hogy az XMP által definiált beállításokat beállíthatod kézzel, és akkor nem kell használni az XMP profilt.
-
Tournament
aktív tag
-
pipo112
őstag
válasz
gabi123 #58743 üzenetére
Elsősorban körülnéznék a lapodhoz tartozó beállítások után egy két külföldi forumon gugli a barátod mert szerintem valami ott lesz elnyakva . Másod körben amit írtál is ,hogy betesztelni a cpu-t 1 másik lapban mert hogy 2 különböző kockával is ezt csinálja az nem normális szvsz vagy beállítással vagy a lappal van a gond .
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
gabi123 #58746 üzenetére
A 990FXA-s, UEFI-s bios-sal rendelkező lapok ugyan így ki-bekapcsolnak, ha ki van kapcsolva a TC.
Amúgy, mivel az FA-s bios is támogatja a procit (ha jól láttam), megpróbálnám visszatenni a régebbi bios-t, hogy azzal mi a helyzet. Persze frissítés után biosreset, és utána teszt.
-
válasz
Taifa Díaz #58744 üzenetére
Szia!
Hát még nem is az, hogy megfelelő teljesítmény, mert a 4200 MHz valójában még nem is igazán tuning (nyilván a cél ennél jóval magasabb lenne). Olyan, mintha az intaktivált turbo összezavarná bekacsolásnál/restartnál a lapot, és amiatt dobná a Boot Failuret. Esetleg még tesztkártyával ránézek, hogy hol akad meg, miután visszalöki magát defaultra.
Igazából azért vettem ezt a lapot, mert nem használnám ki a 990 chipset előnyeit, VRM-et tekintve pedig közel ugyanaz, mint a GA-990FXA-UD3, és baráti az ára.
IPON fórumban egy srácnak FX-8320E simán megy benne 4,8 GHz-t, FX-8350 4,7 GHz-et. Ezért lettem volna kíváncsi arra, ha valakinek itt ugyanilyen lapja van, miket tapasztalt.
Mert szerintem inkább egyedi esetről lehet szó, mint hogy ez a lap ennyire "gyenge" lenne.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Taifa Díaz #58744 üzenetére
Simán lehet, hogy antituning prociról van szó.
Annyira azért nem rossz lap az ud3p... Én hajtottam már meg benne 8320-at, szépen tette a dolgát.
-
válasz
ViZion #58741 üzenetére
Sziasztok!
Én minden GUIDE-ban úgy olvastam és úgy tudom, hogy az energiagazdálkodási funkciók kikapcsolása az alap tuningnál, és ha már stabil a beállítás, akkor lehet megpróbálni visszakapcsolgatni.
Egyébként jelen esetben tökmind1, mert ha visszakapcsolom őket, akkor is ugyanezt csinálja a lap.
A RAM-ot nem tudom miért keverjük ide, alap CPU beállításokkal az XMP szerinti 1600 MHz@CL9 is stabil (Memtest86+ is futott több passt), akkor 1600 MHz CL11 szerintem már tekinthető biztonsági beállításnak.
A melegedést szintén kivenném a képletből, egyrészt vízhűtés van a procin, a radin két darab 12 cm-es ventivel, pluszban egy 8 cm-es venti rá van irányítva a VRM-re (hőfokok ennek megfelelően rendben vannak). És most nem az az alapvető probléma, hogy terhelésre stabil-e és mennyire melegszik, hanem arról, hogy restartnál a lap állandóan boot failure ablakot dob. Ahogy írtam, a 4200 MHz-hez nem csak 1,4 Vcore próbáltam, hanem a 4200 MHz - P State-tel megegyező 1,375 V környékét is, auto LLC-vel és medium LLC-vel is. Egyelőre most az még nem érdekel, hogy terhelés alatt a proci mennyire stabil (egyébként 30 perc Prime95 Ok volt), mert tök mind1, ha minden egyes bekapcsolásnál vagy restartnál be kell lépni a BIOS-ba, és újra leokézni a beállításokat a Boot Failre Detected miatt.
Alapból az FB, tehát az új BIOS volt a lapon, load defaults természetesen már többször volt. Esetleg egy reflasht megpróbálok majd. Ha nem segít, megpróbálok keríteni egy másik lapot és abban megnézni, talán az az egyetlen módja, hogy kiderüljön, hogy a proci-e a "hulladék", vagy a lap szórakozik.
-
ViZion
félisten
válasz
hackeeeee #58740 üzenetére
tudom, h lassít. De a 11 nagyobb, mint a 9, szal emel az időzítésen. Ha csökkentené, akkor lehetne gyorsabb. De a lényeg nem ez, hanem annyi, h ha csak úgy hasraütve állít a ramon, amíg nem stabil a többi része a tuningnak, akkor soha nem fogja tudni kiszűrni mi miatt nem jó...
Jah, az en. tak. dolgok miatt meg lehet, h nagyon melegszik. De amúgy is érdemes bekapcsolni, nem pörög feleslegesen a proci... de ez egyéni.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
ViZion #58739 üzenetére
Bocsi, hogy belevau, de a CL9->CL11 az csökkentés, nem emelés. Vagyis, ha pl. 9-9-9-24-ről mondjuk lassít 11-9-9-24-re, ott azért mennie kéne, bár itt a 4. időzítést is le kellene vinni min. 30-ra.
C1E, C6 state off a fesz és RC ingadozás miatt ideális lehet... Nekem ha be vannak kapcsolva, droppol a lap, nem is keveset.
-
ViZion
félisten
válasz
gabi123 #58738 üzenetére
OK, akkor nézzük a képek szerint:
C'n'Q, C1E, C6 state be.
CPU NB, HT link: 2000 - ha lesz stabil CPU beállítás, utána lehet felfelé pöckölgetni.
XMP-t használhatod, attól, h gyári CL9-ről CL11-re emeled, az nem biztos, h stabilabb lesz. Proci tuninghoz akár a ramot is leveheted alacsonyabb frekire, h biztosan ne kavarjon be.CPU Vcore-t is vedd mondjuk 1,3 V-re (4 GHz-hez elég kell legyen), hogy lássuk nem a melegedés miatt-e instabil.
Nem tudom, h bios frissítés, bios defaults volt-e? Új deszkánál is érdemes lehet. -
válasz
ViZion #58737 üzenetére
Szia!
Bocsi, de mi az az annyi minden?
Megnéztem az ASUS-os leírásod természetesen. Ha a frekiket (BCLK, NB, HT CLK) fixálom manuálisan, nem változik semmi. LLC-t mediumra állítva szintén nincs változás.
(még mindig 4200 MHz-ről beszélünk).
Persze Te még állítottál jópár dolgot, de az a lap egyrészt több opciót is kínál, másrészt én órajeleket nem állítottam, minden alapon, csak szorzót emeltem. RAM most 1600@CL11-en van, tehát lazább, mint az XMP profilja, ami 1600@CL9, ez szintén nem lehet gond, de ha bekapcsolom az XMP-t, az sem változtat a jelenségen...
-
-
válasz
hackeeeee #58733 üzenetére
Szia!
Köszönöm a hozzászólást!
Én is tudom, hogy a tuningpotenciálra nincs semmi garancia, de azért abban megegyezhetünk, hogy a legtöbb Piledriver modulos CPU képes legalább a 4400-4500 MHz-re (kérdés, mennyi fesszel), és ennek az aránynak a gyártás tökéletesítésével felfelé kell mozdulnia, nem lefelé. Az FX-8300 elvileg alacsonyabb feszültségeken képes arra, amire a 8320 vagy a 8320 (itt most nem extra magas órajelekről hanem 4,4-4,5 GHz-ről beszélek).
"Ha nem szeretnéd használni a turbocore-t, akkor annyit csinálj, hogy a turbocore órajele legyen azonos a standard órajellel, és maradjon bekapcsolva. Akkor a ki-bekapcsolás megszűnik, és lehet realizálódik a gondod is. Próba."
Ezt úgy érted 3,3 GHz-re állítsam be a turbót?
Nem azért vettem FX-et, hogy 3,3 GHz-en használjam.
A turbocore-t abból az okból kapcsolom ki, hogy tuningolhassam a CPU-t. Alapbeállításokkal (3,3 GHz base, 4,2 GHz turbó, gyári feszek) nincs gond a rendszerrel. A cél 4,4-4,5 GHz elérése lenne, eddig elméletileg még agresszív túlfesz nélkül el szoktak menni a modulok.
BIOS képeket mindjárt intézem!
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
gabi123 #58732 üzenetére
1. Teljesen normális, simán előfordulhat. Havernál volt egy 8320, ami ami 4GHz felett megállt.
2. Ez is normális. Kapcsold vissza a turbocore-t, és meg fog szűnni a ki-bekapcsolós jelenség. Persze alapra nem kellene visszaállnia.
Vagyis, simán benne van a pakliban, hogy a gyári órajelek felett nem fog menni. Az is lehet, hogy a bios-sal van valami bogár.
Ha nem szeretnéd használni a turbocore-t, akkor annyit csinálj, hogy a turbocore órajele legyen azonos a standard órajellel, és maradjon bekapcsolva. Akkor a ki-bekapcsolás megsz
nik, és lehet realizálódik a gondod is. Próba. -
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni, elsősorban azoktól, akik GIGABYTE 970A-UD3P vagy hasonló kategóriás GIGABYTE lappal rendelkeznek.
Adott egy frissen vásárolt GIGABYTE 970A-UD3P Rev 2.0 lap (friss BIOS) egy szintén friss FX-8300 procival, 2×4 GB Kingston HyperX 1600 MHz (CL9) RAM-mal (táp: VS450, VGA: GB R9 270, hűtés: Asetek LCLC). A gondom a tuninggal van. Már FX-6100-zal is hasonlóakat produkált, akkor annak tudtam benne, hogy biztos antituning a CPU.
De az FX-8300 egy friss, 95 W TDP-s modell, a 4,2 GHz-es boosthoz is csak 1,375 V kell neki a CPU-Word szerint, míg az FX-8350-nek ugyanehhez 1,425 V. A probléma két részből áll.
1. a CPU szerintem közel sem úgy megy, ahogy kéne, még 4500 MHz-en sem tudtam stabillá tenni, hiába mentem 1,43 V környékére (természetesen Turbo/energiagazdálkodás/APM off).
2. az előző még hagyján, de OC-nél a lap újraindítás vagy friss bekapcsolás esetén állandóan "nehezen indul", visszalövi magát alapértékekre, mindig az OC failed ablakot dobja fel, hogy állítsam vissza a beállításokat, menjek vissza a BIOS-ba, stb...
Ezt csinálja akár akkor is, ha csak 4200 MHz van beállítva (tehát a gyári turbó órajel), mindegy, hogy alacsonyabb (1,375) vagy magasabb feszültséget állítok-e be (1,43). Amikor beállítom az órajelet és a feszültséget, majd mentéssel kilépek a BIOS-ból, OS betölt, 30 perc Prime95 In-Place OK. Aztán újraindítanám a rendszert, de a lap megint a helyreállító ablakkal fogad.
Ha valaki tapasztalt már hasonlót vagy van ötlete, mit kellene megpróbálni, szívesen várom és köszönöm!
-
SECTORnooB
addikt
válasz
gyenesmartin #58730 üzenetére
szerintem nem de elég zavaró ha úgy működik mint valami turbina
pár ezerért veszel rá egy torony hűtőt és levan a gond enyhe tuningot is elfog tudni tűrni
Pl: DeepCool Gammax 300 -
gyenesmartin
őstag
válasz
SECTORnooB #58729 üzenetére
Hangosabb is, mint a mostani?
-
SECTORnooB
addikt
válasz
gyenesmartin #58728 üzenetére
Környezettől függ de kB 54-57 fok ig, lehűti a ref is de olyan mint eggy helikopter
-
gyenesmartin
őstag
Sziasztok!
A közeljövőben lehet veszek egy FX6300-ast. Viszont eleinte csak alaphűtővel tudnám használni.
Sok rosszat mondanak a hűtőjéről, de gondolom az alapfrekvenciát azért csak ki kéne bírnia.
Mennyire melegszik fel egyébként?
Jelenleg egy Athlon 631-esem van szintén alap hűtővel, erre bőven elég is az. -
MiklosSaS
nagyúr
46K HUF korul van angol fontban. Olcsobb mint a ROG vagy Saber.
-
MiklosSaS
nagyúr
+ 1 az MSI 990FXA GAMING -re , csak hogy egyenlitsek. Van par gyerek aki kiprojbalta, aztan mondtak ugy megyen mint a Crosshair Formula...csak kevesebb a macera vele.
-
Lendova
őstag
FX6300 alá milyen lapot ajánlotok, ha egy 4.5GHz a célzott tuning? Gyanús, hogy a mostani lapom haldoklik, fel szeretnék készülni a cseréjére.
-
Riccsiz_h
aktív tag
sziasztok !
kb. 4-5 hónapja pasztáztam újra és takarítottam ki teljesen a gépem (FX-8320), de most azt vettem észre hogy a CPU rendre 71 fok köré szaladgál már FIFA-tól vagy egy CS:GO-tól. Valamint szépen droppolgat is az FPS-em is. 5 ventilátor, köztük egy toronyhűtő (Cooler Master Hyper 212 EVO) felel a hűtésért. Normális ez a magas hőmérséklet, vagy mehet is egyből az újrapasztázás és takarítás ? Tapasztalt valaki hasonlót ? Nincs és nem is volt húzva. Idle: 42-44 fok
"Max safe core temp recommended by AMD is 62 degrees celsius. Maximum socket temperature is 70 degrees celsius" - írták az angol fórumokon
Előre is köszönök bármiféle segítséget/tanácsot
-
Habugi
addikt
válasz
kulcsarbence #58711 üzenetére
Bírná bizony, jókis 8+2es ha nem tévedek a legolcsóbban beszerezhető ilyen!
(#58713) kulcsarbence:
Ha ésszel csinálja az ember, tudja hűteni, utána olvas, kérdez.. akkor nem lehet nagy gond.
Veszélyes.., kellően barbár kezekben egy marék köldökszösz is lehet veszélyes.. -
pipo112
őstag
válasz
kulcsarbence #58709 üzenetére
nos az fx egy olyan széria ami megköveteli a bios-ban való nyúlkálást ! Mert alapból túl sok feszt kapnak szóval ezt be kéne állítani alap 4ghz-en egy 8350 elmegy kb 1.308-as Vcore-al (fesszel)
a turbót meg ki kellene kapcsolni mert rohadt nagy feszt kér és semmire nem jó , 4,2 ghz-re simán belövöd a cpu-t kb 1.320-1.33 as fesszel simán mennie kéne és nem fog melegedni .a lap tetején van egy jó kis összefoglaló tanulmány írva olvasd el sokat fogsz tanulni belőle !
-
pipo112
őstag
válasz
kulcsarbence #58707 üzenetére
nem teljesen normális.
turbo ki van kapcsolva,meg a fesz be van állítva a procinak?
ja és mi alatt megy fel 58 fokra vagy csak idle-ben ennyi , és a kupak hő vagy a mag hő az 58 fokos ? -
kulcsarbence
tag
Az normális, hogy az FX 8350 egy Scythe Ashuraval nálam felmegy 58 fokra is az Open Hardware Monitor szerint? Nincs semmi OC. Gondolom így nem is bírná a proci az OC-t mert akkor már boven tullépné a 62 fokos limitet.
-
ViZion
félisten
válasz
joczo1337 #58700 üzenetére
Senki nem érti, már vagy 3 éve...
Eleve magasabb alapfrekivel jöhettek volna a Vishera procik. Pl. 6300 @4,1 GHz és boldogan rántották volna 4,3-4,8-ra, cserébe teszteken is jobb lett volna. Gondolom a TDP limit miatt volt a hiszti, de ezzel meg csalni kell, mint a kék oldal teszi és kész.
-
SECTORnooB
addikt
válasz
bivalyolo #58701 üzenetére
Nem vagyok egy tuningbajnok szerintem rambustibitől kérdezd meg meddig lenne érdemes feszbe és szórzóba felmenni stb őő az FX king. A fesz nálam is hasonló és stabilan is fut szóval szerintem az oké APM-et szedd ki had mennyen csak 95W fölé a TPD. ha játékok alatt oké akkor faszán beálítottad, hőfokok nagyon okék nekem is kb ilyenek, én a helyedbe ha tovább mész 4.2-4.5 Ghz vagy tovább szerezz be egy bika hűtőt, de személyes véleményem h felesleges feljebb menni csak bench-ekben tapasztalnál pluszt, így is eleteti a 960-ast jól.Örülök neki hogy megjött gratulálok
aztán tudósíts minden game-ről és bench-ről
-
bivalyolo
őstag
Hali
Tegnap megjött a 6300-as és végül nem asus evo lett hanem gigabyte ud3p de már kicsit bánom is, mert külföldi fórumokon utánanéztem direkt és azt írták, ha frissítjük a biost nem fog duplán indulni..hát nem így történt
A feszeket fixáltam
Vcore: 1.2125v
NB: 1.1650v
Ram: 1.5vLLC: Medium
HPC: ki
APM: be
CnC: be
TurboCore: ezt kinyomtam először de láttam, olyant is aki ha beállította a turbo szorzót ugyanarra mint az alap szorzó akkor nem indult 2x..majd még kitapasztalomNB: 2000mhz
HT: 2000mhzAlapórajelen IBTvel néztem a cpu package 43 fok, a tmpin1 51 fok volt, raijintek aidos hűtővel.
Ezek az értékek (fesz/hő) jónak számítanak? Kb 4.0-4.1-ig mennék először azt talán még bírja értelmes fesszel..
Ha felnyomom a szorzót 20-20.5-re az llc min legyen (van extreme, normal, standard, medium, low és auto)?Esetleg ha van még olyan beállítás ami tuning szempontjából releváns és nem írtam ide be akkor azt pótlom.
Új hozzászólás Aktív témák
A nem témába vágó beszélgetésekhez keressétek fel a (nemcsak) FX-tulajdonosok bazi nagy OFFolós topicját, vagy az AMD offtopikot!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- GENIUS vezetéknélküli, rózsaszín csajos egér
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Noctua NH-D15 chromax.black léghűtés garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest