- Az Amazon 54 milliárd dollárt pumpál Nagy-Britanniába
- A Tesla és a Google volt mérnökei AI által írt szövegek után kutatnak
- Nehéz helyzetben az SMIC, régebbi chipet használ az új Huawei laptop
- Itt a legkisebb asztali GeForce RTX 50-es VGA
- A ViewSonic új üzleti monitorai megoldják az online kommunikációt is
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- TCL LCD és LED TV-k
- Házimozi belépő szinten
- Így nézz tévét 2025-ben: új ajánlások, régi szabályok
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen egeret válasszak?
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen SSD-t vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
S_x96x_S
addikt
válasz
S_x96x_S #9446 üzenetére
- AMD ZEN5 +16 IPC
- Lunar Lake: Up to 68% IPC gain for E-cores, 14% IPC gain for P-Cores"Intel’s Lunar Lake will come with four P-cores and four E-cores in the top-tier SKU. "
mintha CPU terén lenne elég tartalék a Strix Point-ban,
habár a Zen 5c teljesítménye még nem ismert.LunarLake : 4P+4E
Ryzen™ AI 9 HX 370 : 4x Zen 5 , 8x Zen 5c -
HSM
félisten
válasz
S_x96x_S #9474 üzenetére
Engem a Haswell-en egyáltalán nem zavart (i5-4690K), hogy AVX2-vel kb. 10%-al alacsonyabb órajelen sikerült csak meghűtenem, mint anélkül, miközben kb dupla tempót mértem rajta.
Értelmesebb emberek remélhetőleg a Zen5-nél sem csak az órajelet és fogyasztást fogják nézni AVX512-vel, hanem az elért tempót is. -
HSM
félisten
válasz
S_x96x_S #9471 üzenetére
"az extrém hőtermelés volt a gyökér ok ( root cause ),"
Nem, legalábbis nem önmagában. Semmi gond nem lett volna belőle, ha nem áll fenn a másik két körülmény:
- a maximális turbó Inteleknél az összes magra limit, tudtommal nem tudnak külön órajelen járni, mint a Ryzenek magjai, ezért ha egy magot be kell fékezni, akkor a többit is
- a "lassú" üzemmódváltás a kód AVX512-es és más részei közöttÉrdekes lenne utánanézni, A Ryzen 7000-esek esetén volt-e gond az AVX512 miatti nagyobb melegedés miatt, de én nem olvastam hasonló panaszokat, mint Intelnél.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
S_x96x_S #9465 üzenetére
Persze, jol behatarolt, tudjuk hogy jon az ZEN 6, ZEN 7 esatobbi.
Minden amit alatta a dian latsz, hozzajarul ahhoz a 10-20-30% IPC-hez.Epp ezt mondom, reszelgetik a meglevot, TSMC oldalon ott a mar tomeggyartasban levo 3nm, 2nm sok mindent nem fog hozni, utana meg meg kerdes, de szinten nem varhato nagy ugras. Chiplet is marad kozep-hosszutavon.
-
HSM
félisten
válasz
S_x96x_S #9466 üzenetére
Ha teljes terhelésen a hőmérséklet (vagy TDP limit) miatt vesszi vissza az órajelet, az szvsz egyáltalán nem probléma. Pl. a Haswell Intelek is ezt csinálták a sima AVX2 alatt, de úgy is sokkal gyorsabbak maradtak, mint AVX1-el vagy anélkül.
Intelnél korábban az AVX512-vel az volt a probléma, hogy lassú módváltás kellett az AVX512 utasításokhoz, és drasztikusan csökkent az elérhatő órajel csupán a mód aktiválásakor. Tehát ha valahol volt néhány kósza AVX512 utasítás, az egész CPU-t befékezte, de a megnyert sebesség nem volt ezzel arányban.
Van róla egy halomnyi cikk főleg SSL optimalizáció terén, belinkelem az első releváns keresési eredményt, amit találtam: [link] .
Tehát nem a megtermelt plusz hő vagy fogyasztás volt a gond, hanem hogy csupán néhány utasítás jelenléte is már jelentősen befékezte a CPU-t. -
Petykemano
veterán
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #9457 üzenetére
> és éppen az árat emelte ki , amire az AMD-nek fókuszálni kellene .
Ha nincs titkos meglepi, akkor talán - igaza van MLiD-nek - helyes volna úgy árazni, hogy az 9600 (X nélkül) $250-on nyit és $300 lesz a hamar érkező (?) 9600X3DEz már csak azért is szükséges lehet, mert ahogy mondod az AMD MT teljesítmény hátrányba kerülhet, ezt pedig úgy tudja orvosolni, ha árban lejjebb csúsztatja a termékskálát.
Ahol meglepi lehet még az talán az energiahatékonyság.
> És talán az újabb generációs X3D -vel kárpótolhatjuk a csalódásunkat.
Tudom, hogy az L3$ bővítése a csökkenő határhasznosság elvébe ütközik, de esetleg lehetne az a meglepetés, hogy nem 1x64MB, hanem mondjuk 2x64MB kapacitást ad hozzá.A Zen6 újítása elvileg az lesz, hogy a CCD-IOD kapcsolat cserélődik az magas frekvenciájú organikus szubsztráton kereszüli megoldásról valami alacsony késleltetésű szélesre.
Talán valami olyasmi is lesz, hogy a L3$, vagy annak bővítése megosztva, vagy L4$ formájában beköltözik a base die-ba. De a lényeg feltehetőleg az lehet, hogy az egyébként külön gyártott chipletekből 2-4-et össze lehessen kötni adatmegosztás céljából alacsony késleltetéssel> Viszont a desktopnál maradt az RDNA2 és nincs NPU.
Az igazság az, hogy én épp ezért gondolkodom már inkább a Strix-ben. A Zen4 esetén tök jó volt, hogy végre bekerült a képet adni képes IGP.
Őszintén szólva nem tudom, hogy mik az eladási számok, így tévedhetek is, de ez és a mainstream GPU alja közötti tér szerintem kevéssé érdekes. GPU nélküli mobil gépek esetén (ide értve egy notebookot, minipc-t vagy kézikonzolt) persze érdekes, de tartok tőle, hogy a "csak adjon képet" típusú dekstop/mobil felhasználás és a dGPU-val rendelkező gamingre (is) használt felhasználás között ez a szegmens réteg csupán. Persze tévedhetek.NA mindegy, szóval azt akartam mondani, hogy a Zen4-ben tök jó volt, hogy már nem kellett csak a kép miatt egy alacsonyabb teljesítményű és kvázi feleslegesen nagy IGP-t tartalmazó APU-ban gondolkodni.
A Granite ridge ebből a szempontból sem tűnik érdekes (innovatív) terméknek.
(Ebben persze számíthat, hogy számukra is a desktop piac a legkevésbé érdekes)A Strix point sokkal érdekesebb az RDNA3.5-tel és az NPU-val, miközben az még a magszámot is emelte! A Strix Halo szintén érdekes, hogy mit fog tudni az a böhöm IGP-vel (és persze milyen áron...) A Strix halo esetén talán csak a 16 magos CPU fura. Én azért bízom benne, hogy ha ez chipletes, akkor 1 CCD elhagyható, ha monolitikus, akkor viszont a 16-ból 12 Zen5c. (még ha 2db CCX-ről van is szó.)
> Az MI 325X bejelentése pedig mutatja, hogy vége a lazsálós korszakoknak .. elég erős verseny várható.
Azért szerintem ez félig-meddig látványpékség.
Én nem hiszem, hogy a HBM3 => HBM3E csere olyan nagy feladatnak kéne lennie. Talán egy fokkal bonyolultabb, mint egy GPU esetén GDDR6 16mbps helyett 18.5mbps VRAM-mal szerelni, de lényegében csak az N6-on tervezett bázislapkát kell cserélni.A fejlesztés szerintem ezzel végső soron nem lesz gyorsabb, ugyanúgy 2-3-4 év, míg valami elkészül, de az ebből termékké formált iterációk száma tényleg növekedhet.
Ez fogyasztói szemmel persze összességében jó lehet, hiszen a cégek azzal versenyezhetik le az áraikat, hogy sűrűbben kiadott termékiterácókkal sűrűbben licitálnak rá/alá egymásnak.
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #9455 üzenetére
Én többet vártam.
Mike Clark ábrándos csodálata után... Persze a zen3-hoz képest tényleg csodálatosan gyors, de nem csillog olyan szépen a zen4-hez képest.
De nem is ez a lényeg. Hanem hogy arról volt szó, hogy durván szélesítik, meg a dual decoder, meg az L1d méretnövelése. Szóval én M1 momentumot reméltem.Eddig mindig volt valami meglepi az egyébként tisztességes 10-13% körüli IPC emelkedés mellé. Zen2 esetén a magszám, Zen3 esetén a 8 magos CCX-ből származó játék teljesítmény növekedés, a Zen4 esetén az órajel. Itt az wunder-architektúrát vártam. Az előző mérföldkövekhez képest eddig úgy tűnik, nem hoz annyit. Persze az ár még sokat nyomhat a latba.
Meg lehet, hogy pár évig úgyis a tops fog eladni mindent.Chiplet-chiplet kommunikáció vonatkozásában én se láttam eddig semmit. Talán mintha fclk növekedésről lett volna szó.
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #9446 üzenetére
Szóval ez a 16% megszokott, konzervatív.
Olyan érzésem van, hogy ára volt annak, hogy ez nem N3-on készült. Másként megfogalmazva viszont szép eredmény, hogy gyakorlatilag ugyanazon a gyártástechnológián az új design ennyivel jobb.Csalódáskeltőnek két szempontból mondható:
Egyrészt most is volt hype keltés, 30-40%-okkal. Ezek külön-külön persze még megigazulhatnak, de összességében elhintették azt a várakozást, hogy az AMD - tőkével megtámogatva már - képes volt megtenni azt a csodát, amit az Apple, a Qualcomm stb.
Másrészt ez azt is jelenti, hogy nem sikerült maga mögé utasítani sem ugyanezen szereplőket.A játékoknál levő eredmény viszont bíztató. Ott is vannak nagy számok az 14900K-hoz képest, pedig ha jól emlékszem az 14900K-val aZ X3D tartOtta a lépést.
Az árazás valószínűleg nem.véletlenül.maradt le. Ez az eredmény nem kellően acélos ahhoz, hogy magabiztosan árazzanak felül. Így persze lesz tere az árversenynek.
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #9433 üzenetére
Elég valószínű, hogy Olrak dezinformálást demóz (vagy csinál) a dezinformálásnak (a hamis információval való elárasztásnak) nem szükségszerűen az a célja és a módja, hogy egy alternatív valóságot vagy magyarázatot hitessen el. (Ha persze ez sikerül, annál jobb) hanem hogy összezavarjon, elfárasszon és érdektelenné tegyen abban, hogy kiderítsd, tudni akard az igazságot.
A skymont viszont valószínűleg tényleg magasabb IPC növekedést hozhat, mint a zen5
-
HSM
félisten
-
S_x96x_S
addikt
válasz
S_x96x_S #9419 üzenetére
Kepler szerint a 19% -os LEAK ---> FAKE
https://x.com/Kepler_L2/status/1795514894869053745 -
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #9393 üzenetére
Ez már azért sokmindent elmond.
De hát ha minden igaz, akkor ennek már nem a Genoa/Bergamo lesz a versenytársa, hanem a Zen5.
Mindenesetre maga a lapka nem látszik túl nagynak. Így ránézésre alig nagyobb, mint a Genoa IOD-ja.----------------------------------------------------------------------------
Megjelent egy friss mérés a Strix Pointról, ami Blenderben olyan eredményt mutat, mint a 7700X.
Persze a részletek (pl frekvencia, TDP) nem ismert.
Egy mobilra készült chip esetén ez jó eredménynek számít? -
S_x96x_S
addikt
válasz
S_x96x_S #9371 üzenetére
Közben látom, hogy Olrak29_
Zen 6D és Zen 6LP nek nevezi ...https://twitter.com/Olrak29_/status/1759662011842240948
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #9368 üzenetére
> pontosan a cikkben ez szerepel:
Én sem a szavakon akartam lovagolni. CU/WGP szám alapján nagyjából egy asztali 4060, vagy 7600XT jöhet ki a Strix Halo-ból.Viszont abban igazad van, hogy az se mindegy, hogy mit nevezünk gamer notebooknak.
Én kifejezetten azokra gondoltam, amikben - ahogy a cikk is írja - egy mobil 4050, 4060 van, vagy Navi33 (már ha létezne ilyen notebook)Az M1/M2/M3 szerintem nem ez a kategória, mégha az IGP esetleg ez a szint volna. Hanem egy all-round-premium mobil (notebook/minipc), vagy ha pro és ultra esetében all-round-premium desktop.
Talán pont ez a lényeg, hogy az AMD képtelen notebookba eladni a GPU-it. Arra egy kiváló CPU tök jó alkalmat kínálna, hogy árukapcsolja. Csak közben meg megint itt van a kérdés, hogy ehhez tényleg kell 16 mag? Szerintem nem.
Tehát ehhez sok a CPU mag (De persze mondom, egy CCD-t könnyen le lehet hagyni)
A másik oldalról az Intel 24 magost azért nem keverném ide - és itt köszön vissza, hogy mit nevezünk gaming notebooknak - mert a mobil 4090 szintre - árban és teljesítmény-elvárásban - esetleg tényleg indokolt lehetne már a 16 mag. De tényleg kell egy 16 magos mobil CPU-hoz RTX mobil 4090/5090 mellé egy ilyen combos IGP? Szerintem nem.
Fejlesztői gépként (all-round-premium notebook/minipc) viszont indokolt lehet a nagy IGP és a sok CPU mag is. Nem sok időm van próbálgatni, de ma kipróbáltam a llama3 lokálisan futtatható verzióját egy 8. generációs intel notebookon, APU-n. Hát ott elég gatya. Mivel hogy nem lehet előre biztosan tudni, hogy milyen modellek fognak futni AI gyorsítón, vagy IGP-n, vagy CPU-n, ezért ezen a területen jól jöhet, ha mindenben penge. De ez meg egy elég niche piac és az AMD-nek meg mindig gondot okoz, hogy egy premium hatású hardverhez valaki készítsen számára egy prémium hatású és felszereltségű gépet is.
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #9360 üzenetére
> a cikkiró az entry-level gaming piacon lát neki nagy sikert.
Nekem még mindig vannak kételyeim, nem áll össze az eddigi információkból.
Egy entry level gaming nozebookhoz nem kell 12-16 mag, eddig viszont ilyenekről láttunk említést.
Persze lehagyni egy CCD-t elég egyszerű, de ha ehhez tovább nyesik a CU számot is, akkor kevéssé lesz versenyképes.Mondjuk mivel LPDDR5, ezért úgyis csak megrendelésre készül majd, akkor pedig a.nagytételben megrendelő igényei szerint.
-
wwenigma
Jómunkásember
-
S_x96x_S
addikt
válasz
S_x96x_S #9356 üzenetére
Nézegetve, hogy a TomsHW hogyan értelmezi a 'Strix Halo' infót.
- 5.8 Ghz .. a turbója .. ami már sokkal több
és azonos Ghz-en, akkor inkább már ~ 18% körüli lehet
a ~ CB R23 1T növekedés.- A "MALL Cache"-t így értelmezik:
"an additional 32MB "L4 Cache" that the CPU and GPU share."
( habár nem emlitik a MALL szót )A memóriára ezt irják:
"The memory interface will consist of either eight 32-bit LPDDR5X memory modules spaced all around the APU (just like on the PS5/Xbox Series X/S) or four 64-bit LPDDR5 DRAM modules in the same configuration. Either way, both configurations will give the Strix Halo APU a 256-bit wide interface. That's wider than what AMD uses in its RX 7700 XT, as well as Nvidia's RTX 4070 Super. Memory bandwidth equates to 500 GB/s, which basically matches the RTX 4070 Super."
És a cikkiró az entry-level gaming piacon lát neki nagy sikert.
(saját megj: Habár egy csipet egyszerűbb hűteni - de nehezebb is )"Strix Halo will have the biggest impact on the budget/mid-range gaming laptop market, where its GPU should be sufficient to outperform even Nvidia's entry-level laptop GPUs like the RTX 4050 and perhaps even the RTX 4060. Manufacturers utilizing Strix Halo will also be able to slim down their laptop chassis much more than Nvidia-powered gaming laptops, since no discrete GPU takes up precious space on the motherboard. At some point, we could even see Strix Halo in a handled gaming PC."
A piacra dobását az év vége felé - a Ryzen 9000 -res utánra saccolják.---------------
Kíváncsi leszek - hogy mini-pc -ben lesz -e >=128Gb -os verzió,
mert a forrasztott LPDDR5 ilyen szempontból rossz ómen ..
Persze nekem nem játékra kellene - hanem fejlesztői gépnek ...
Azért reménykedem! -
S_x96x_S
addikt
válasz
S_x96x_S #9353 üzenetére
AI ...
pl. a friss "Mixtral 8x22B" - https://mistral.ai/news/mixtral-8x22b/
modell.
"Truly open
We believe in the power of openness and broad distribution to promote innovation and collaboration in AI.
We are, therefore, releasing Mixtral 8x22B under Apache 2.0, the most permissive open-source licence, allowing anyone to use the model anywhere without restrictions."amit már lehet tesztelgetni:
https://ollama.com/library/mixtral/tags
a friss teljes modell :
"8x22b-text-v0.1-fp16" 8308b75e67b7 • 281GB
vagyis gpu-n ~ 300 GB VRAM kell .
úgyhogy ezt egyenlőre a lassú cpu-n érdemes próbálgatni.
majd hamarosan lesz butított verzió is . . ami a fele vagy a negyede helyet igényli. -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #9351 üzenetére
Nekem kicsit olyan érzésem van, mint egyfajta vihar előtti csend, egyre kevésbé érdekes a CPU. Ez persze nem lenne igaz, mert minden 10-15% szokott számítani, ha nem lógna a levegőben az, hogy úgyis nemsoká levált minket Az AI, nem azon múlik majd, hogy 10-20%-kal gyorsabb vagy-e, hanem hogy az NPU / GPU milyen mértékben dolgozik majd a kezed alá (mennyiben növeli a produktivitásod, remélve, hogy nem vált ki téged is en bloc)
Ásó vs rotációs kapa hasonlattal élve kétszer izmosabban biztosan gyorsabban ásol, de a rotációs kapa teljesítménye, szélessége, stb lényegesen nagyobb mértékben lehet képes a produktivitsod növelni, mint az izmos ásás ásóval. Miközben persze nem vált függetlenné, hiszen izmosabb ember rotációs kapából is nagyobbat bírhat kezelni.
A másik érzésem az, hogy az eljelentéktelenedés ellen az AMD és az intel is érdekelt lehet abban, hogy kliensoldali AI használatát propagálja. Csakhogy ehhez nincs szoftverük, bárki aki meg szoftverrel bír miért lenne ebben érdekelt?
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #9348 üzenetére
> ráadásul nem is lesz belőle AM5
Igen, ez eddig.is így volt és sejthető volt, hihető volt azzal az indokkal, hogy a 4x4-es AM5 foglalatra nem fér el egy 350-400-es lapka.
Abban esetleg még lehetett reménykedni,.hogy az LPDDR5 és a DDR5 megfér egymás mellett.> és házi lokál chat.gpt futtatására is ideális lesz.
Szerintem játékfejlesztésre kevés.ez az IGP. Arra a legerősebb dGpU-t szokták. Persze ha ilyen mobil gamedev gépet.akarnak, az lehet, de nem hinném, hogy az AMD-nek működne az ilyen prémium niche szegmens,.amihez nem is ő tervez gépet.Lokális chatGPT-re viszont miért nem inkább a NPU-t erősítik?
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #9315 üzenetére
A történet majdnem annyira érdekes, mint a Magyar politika.
Nem csak hogy kamu, hanem... hát ilyen tech geekek, silicon gang csoportosulások és más kisebb-nagyobb elismertséggel és/vagy beavatottsággal rendelkező, de csak fórumokban és twitteren szivárogtat figura - akik maguk sem rendelkeznek azért 100%-os információ-megbízhatósággal - etette meg MLID-et.A tényleges motiváció mögötte számomra nem kristálytiszta. Valami olyasmit szűrtem le, hogy sokan megbízhatatlan kóklernek tekintik, nem leakernek. Ami persze nem meglepő, hiszen bizonyára tényleg nincs közvetlen hozzáférése az információkhoz, míg a fent nevezett egyének teljes anonimitásba burkolózva űzik az ipart.
Nyilván nem tudom, hogy az információk vonatkozásában kinek lehet igaza. Kepler_L2 az AT fórumban egyértelműen kijelentette, hogy SPEC-ben 40%-os előrelépést hoz a Zen5 mag a Zen4 maghoz képest. (itt azért a mag vs mag megjelölésének még lehet a későbbiekben jelentősége) Ezért a kijelentését megfeddték, hogy nem kellett volna elkotyogni. Ami arra utal, hogy a hálózatban mások indirekt módon megerősítik ezt az értéket.
Ugyanakkor persze egy +40%-os SPEC érték nem pont ugyanaz, mint ahogy az IPC-t számolni szokták. Tehát végső soron - ahogy korábban is említettem volt - kijöhet az, hogy a +40% SPEC érték egy kimagasló előrelépés, ami nem realizálódik minden alkalmazásban és egyszerre lehet igaz ez, és az MLID által jelzett 14-26%Az akcióból az legalább kiderült, hogy MLID nem maga kreálja a diákat, képeket, idézeteket, hanemn valóban források által átadott információkból dolgozik. A forrásokkal kapcsolatban persze talán lehetne elővigyázatosabb. (Laikusként én mondjuk pont annál a "beavatott" körnél igyekeztem volna megfuttatni a képet, hogy látták-e már, akik az akciót kitervelték.)
Mindenesetre a szóbanforgó kör rendkívül magabiztosan kitart a 32% ST és a 40% SPEC növekmény mellett.
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #9315 üzenetére
Vajon az, hogy az kamu jót vagy rosszat jelent? 😃
Nehéz megítélni a zen5 plétykákat. Mert persze a túlzásoknak nem szabad felülni, abból mindig csalódás lesz. Máskülönben viszont Mike Clark nagyon el volt ragadtatva a zen5-től. Ha csupán egy apróbb evolúciós előrelépéseket tartalmazó refaktorálása lenne az eddigi design-nak egy új gyártástechnológiára optimalizálva attól nem kéne elalélni.
Az AMD-t szoríthatja az Intel és a Qualcomm is. Ugyanakkor azt is számításba kell vennie, hogy ha a zen5 kiemelkedően jó és ahhoz képest az állítólag már AM6-ra érkező Zen6 nem, akkor érdemes lehet pár trükköt visszatartani, hogy ne fusson bele ugyanabba a problémába, mint a zen4 esetén.
Ennélfogva azt is figyelembe kellhet venni, hogy akár többféle zen5 variáció is létezhet...
-
rxmiss
tag
válasz
S_x96x_S #9315 üzenetére
beszeltem ma egy AMD-s vezeto mernokkel, o azt mondta h a zen4 eleg ugyes es bar igaz h a zen5-ben igazi 512 bites avx muveletek vannak a korabbi 2x256 bit helyett, ok semmilyen benchmarkban nem mernek 40% novekedest. offba teszem, mert messzirol jott ember azt mond, amit akar
na de hogy valami hasznos is legyen: tervezgetik a 'Rushmore' cpu-t, ami ugylaccik 64 magig fog skalazodni, plusz lesz benne brutal NIC. es ha nem is dual socket modban (szoval nem cache koherens modon) de masik procival gyakorlatilag pcie-n keresztul osszekotheto lesz, szoval amolyan koproci-szeruen. tehat pl egy rushmore felelos az io-ert, mellette megy egy klasszik epyc a szamitasert. vagy forditva, egy ryzennel osszekotve a ryzen a 'control plane' es a rushmore a 'data plane'.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
S_x96x_S #9314 üzenetére
> a legfrissebb MLID videó szerint .
ajajj ... kiderült, hogy az egyik ábra KAMU .. ( A zen5 execution engine sematikus ábra )
"Lmao, @mooreslawisdead took the bait. This slide is not from AMD. It's actually made by some of my friends who wanted to troll leakers into sharing fake slides. Get trolled I guess (Here's the non-water marked pic)"
https://twitter.com/SquashBionic/status/1776085853804413035 -
válasz
S_x96x_S #9308 üzenetére
Nem tudom néztétek e 3D center tweetjét [link] de többek szerint ott most egy furcsaságra világítottak rá. Szval hogy a Zen5 szivárgások arra viágítanak rá, hogya Zen4 nél a szép teljesítménye ellenére problémák vannak. Pl. Metronál.
"The game has massive issues with HCC CPUs (7950X3D + thread affinity CCD0).
Nekem kicsit az RDNA3 köszön vissza, csak itt érthető okokból ( Intel)nem látszott mi marad bent , AMD saját maga világít rá erre az érkező új gennel. -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #9283 üzenetére
> viszont a samsung gyártásról is újra pletykálnak, úgyhogy a low-end szegmens is meglesz célozva.
Ez időről időre előkerül. Természetesen mindig low end apu és GPU a cél. És eddig legalábbis egyszer nem vált valóra.
Talán az lehet az oka, hogy az AMD mindig csak biztosítékként készíti elő, tehát a hírnek szerintem mindig lehet valóságalapja, csak nem válik belőle tömeggyártott termék, mert végül a TSMC megfelelő áron biztosít hasonló képességű - értelemszerűen régebbi -gyártástechnilógiát.A Samsung gyártástechnológiája - már egy ideje - gyengébb az elérhető frekvencia és frekvencia-fogyasztás skálázódás terén. Olyan chipek esetén lenne létjogosultsága így, ahol el lehet tekinteni attól, hogy kifejezetten magas frekvenciát érjen el a maga területén, és/vagy kiemelten fontos a sűrűség akár a szuboptimális energiahatékonyság terhére is és/vagy mindezt kedvezőbb áron, mint a TSMC egy régebbi node-ja.
De hát ezt a niche területet valószínűleg nagyítóval kell keresni.
A leggyakrabban az IOD merül föl, ahol talán tényleg nem életbevágó a magas frekvencia, és jó, ha olcsó a gyártás, de szerintem az nem annyira méret-érzékeny.
A TSMC N6-hoz képest a Samsung "4nm" szerintem szinte kizárólag csak tranzisztorsűrűségben lehet jobb. Tehát kizárólag kézikonzolba (<= méret-érzékeny) szánt apuk esetén látnám létjogosultságát.> Az AMD legalább azt elérte, hogy az nVidiának reagálnia kell rá --
Hát igen, de azért ez sovány vígasz. Kicsit olyan érzetet kelt, mint ahogy az AMD is játszi könnyedséggel gurítja ki az X3D változatot a gamereknek, ha az Intel megelőzi a sima változatot. Bárcsak látszódna valami hasonló perspektíva a Mi300 esetén is, hogy horizontális bővítéssel emelhető kapacitás. Azért a memóriamodulok frissítése nem ilyen. -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #9279 üzenetére
Valahol mintha láttam volna, h az AMD megerősítette, hogy elkötelezettek a Strix 2024-es piacra dobásában.
Nem örülnék, ha az AMD mindent a (kétes fogadtatású) Mi400+-nak rendelne alá. Ugyanakkor amellett, hogy az nvidia minden-t mcm alapra helyezve hódít új magasságokat idén, a Zen5 még akkor csöndes mellékutcának tűnik, ha apu, cpu és szerver is megérkezik idén.
-
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #9249 üzenetére
Ilyenkor mindig felmerül, hogy ha az AMD nem jelentett be előzőleg semmit, akkor ez nem késés, hanem csak a pletykálók találtak ki egy dátumot, és tévedésüket próbálják úgy korrigálni, hogy azért a semmilyen bejelentést nem tevő céghez rendelik a felelősséget.
A korábbi termékciklusok hossza alapján és azt figyelembe véve, hogy a Zen4 a CXL miatt bevallottan késett fél évet, én is 2024Q1-es megjelenést vártam.
-
-
Busterftw
nagyúr
válasz
S_x96x_S #9240 üzenetére
En a Phoenix-et pont nem hoznam ide pozitiv peldanak, mert pont az kesett fel evet kb.
Tipikus peldaja annak, hogy bejelentik a termeket, de akadozik a launch, keves a lefoglalt/legyartott mennyiseg.Ezt egy Dell/HP stb OEM nem nagyon engedheti meg maganak, neki tobb szazezer/millios tetel kell mert jon az uj OMEN, Alienware stb random frissitett szeria abban az evben.
Egyetertek Petykemano-val, igazabol nem kell itt tanuilni semmit, tobb cuccot kell berendelni es a piacra tolni.
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #9205 üzenetére
> Talán a következő iteráció(k)ban ( MI400? ) növelik.
Nekem is az jutott eszembe, hogy van egy remek 64MB-os designjuk és azt tudják felhasználni. Viszont ugye a cache méretének 2D-ben való növelése ugye itt is a késleltetés növekedésével járna. De mondjuk azt talán meg lehetne tenni, hogy HBM stackenként legyen a 64MB MALL cache.Viszont a v-cache esetén arról volt szó, hogy 3D irányba bővíthető a stackelt lapkák száma - továbbra is a késleltetés jelentős növekedése nélkül. Úgy, hogy a MALL cache a bázis lapkában van, erre nincs lehetőség. Kérdés persze az is, hogy egyáltalán hasznosulna-e.
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #9203 üzenetére
Ezen gondolkodtam, de nem mentem utána. Az a 256MB infinity cache most végülis összesen annyi, vagy kvadránsonként?
Úgy veszem ki, hogy összesen. És hogy a kvadránsokat 17TB/s köti össze. De azt nem értem, ha jól emlékszem, 380mm2-es base lapkába hogyhogy csak 64MB fér el?
-
S_x96x_S
addikt
válasz
S_x96x_S #9189 üzenetére
> "Samsung Foundry .. 4nm-class process technology,
Lehet, hogy az SF4X ?
"""
, Samsung Foundry is prepping its
SF4X (4HPC, 4 nm-class high-performance computing)
designed for performance-demanding applications like
datacenter-oriented CPUs and GPUs.
To address such chips, Samsung's SF4X offers a performance boost of 10% coupled with a 23% power reduction. Samsung doesn't explicitly specify what process node that comparison is being made against, but presumably, this is against their default SF4 (4LPP) fabrication technology. To achieve this, Samsung redesigned transistors' source and drain after reassessing their stresses (presumably under high loads), performed further transistor-level design-technology co-optimization (T-DTCO), and introduced a new middle-of-line (MOL) scheme.
The new MOL enabled SF4X to offer a silicon-proven CPU minimum voltage (Vmin) of 60mV, a 10% decrease in the variation of off-state current (IDDQ), guaranteed high voltage (Vdd) operation at over 1V without performance degradation,
and an improved SRAM process margin.
Samsung's SF4X will be a rival for TSMC's N3P and N3X nodes, which are due in 2024 and 2025 respectively. Based on claim specificaitons alone, it is hard to tell which technology will offer the best combination of performance, power, transistor density, efficiency, and cost. That said, SF4X will be Samsung's first node in the recent years that was specifically architected with HPC in mind, which implies that Samsung has (or is expecting) enough customer demand to make it worth their time.
"""
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
S_x96x_S #9189 üzenetére
Samunak van chipletfelheggeszto technologiaja, vagy a legyartott chipeket viszik at a TSMChez palackozni ?
mondjuk a Zen5c -re eselyes, hogy nemlesz felheggesztve a 3D cache, szoval még jó is lehet.
a hosszutavu egyuttmukodesbol nehogy felvasarlas legyen, aztan lesz itt nekunk SAMDsung es nezhetunk mint a moziba. -
S_x96x_S
addikt
válasz
S_x96x_S #9174 üzenetére
amúgy maximalistáknak - már van X3D-s mobile proci.
The World’s Fastest Mobile Gaming Processor. The Ultimate Gaming Laptop.
AMD Ryzen™ 9 7945HX3D + NVIDIA® GeForce RTX™ 4090 Laptop GPU
powers the ROG Strix SCAR 17 X3D
Seize the win with the world’s fastest mobile gaming processor, armed with exclusive AMD 3D V-Cache™ technology to minimize lag, maximize responsiveness, and give you the best gaming experience you can get.
https://www.amd.com/en/products/apu/amd-ryzen-9-7945hx3d
ROG STRIX SCAR 17 X3D
https://rog.asus.com/laptops/rog-strix/rog-strix-scar-17-x3d-2023/ -
S_x96x_S
addikt
válasz
S_x96x_S #9173 üzenetére
pontosítás a 2.-hoz
mobile:
AMD Ryzen™ 9 7945HX3D : Max. Boost ClockUp to 5.4GHz
AMD Ryzen™ 9 7940HS : Max. Boost ClockUp to 5.2GHz
AMD Ryzen™ 7 7745HX : Max. Boost ClockUp to 5.1GHz ( 8 core )
vs.desktop - ami alapján vegyük a 3D-Vcache -nál az 5 Ghz-et mint limitet
AMD Ryzen™ 9 7950X: Max. Boost ClockUp to 5.7GHz
AMD Ryzen™ 7 7800X3D: Max. Boost ClockUp to 5.0GHz
vagyis a mobilnál is van különbség ( X3D max freq vs. normál CPU )
de ott sokkal kisebb lesz ez az olló ( különbség )
és a mobilnál az overlocking is sokkal korlátozottabb a hűtés miatt . -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #9153 üzenetére
Lehet, hogy így volt, csak az nem.derült ki, hogy a nem válaszban az volt-e, hogy nem tudunk,.vagy az, hogy a jelenlegi architektúránk, a célpiacaink által meghatározott know-how és azboda kijelölt irány nem teszi lehetővé, csak nektek meg nem fogunk külön archutektúrát fejleszteni.
Az atom lehet, hogy arm versenytársnak volt kezelve az intelnél, de szerintem arra azért gondosan ügyeltek, hogy mindig meglegyen a megfelelő rés, ne legyen túl erős.
De... amennyiben létezik valamilyen olyan követelmény a meglevő célpiacokon (pl szerver), ahová a széles architektúra nagy L1$-sel és alacsonyabb célfrekvenciéval nem ideális, a kifejezetten nem szerverbe, hanem alacsony fogyasztású kliensekbe szánt atom esetén az intel igazán megkísérelhette volna a szélesítést, és a nagy cache-t - legkésőbb akkor, amikor ezt az Apple felvetette/kérte.
Ugyanakkor még ebből sem egyértelmű, hogy azért-e, mert lehetetlen, vagy csak mert az intel hibázott.
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #9151 üzenetére
> Amint tudjuk .. az Apple a saját méréseit vette alapul .. és dobta az Intelt ..
Ezzel arra akarsz utalni, hogy a 2014-es extremetech cikkben arra, hogy az Apple miért nem fogja leváltani az Intelt és az x86-ot azt az érvet hozták fel, hogy a fogyasztásbeli különbségeket elsősorban architekturális különbségek, semmint az ISA-ból fakadó elkerülhetetlen hatékonytalanság magyarázza, és mivel az Apple végül mégiscsak dobta az Intelt, ezért ez az érv eredendően téves? -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #9146 üzenetére
> hogyha az AMD-nek is lesz mobiltelefonba Ryzen chipje,
> vagy az Intel újra nekilódul a mobilpiacnak az X86-al ..
Kétlem, hogy az AMD ilyesmibe vágná a fejszéjét.
A miért kérdés feltevésekor pedig eljutunk ugyanoda, hogy vajon azért-e, mert az AMD képtelen volna erre? vagy mert az x86 alkalmatlan erre?
Vagy csak mert az AMD célpiacain teljesen más szempontok szerint kell terveni a magjukat és teljesen felesleges lenne egy olyan mobil design-t készíteni, ami annyival jobb biztosan nem tudna lenni (már ha egyáltalán jobb tudna lenni), hogy komoly érdeklődést keltsen fel, miközben meg egyébként az ARM processzorhoz szokott mobiltelefon piacon senki nem kiváncsi az x86 processzorra. Az egy évtizedes vállalkozás lenne, miközben az AMD (és az Intel) nem képes befolyásolni a szoftveres ökoszisztémát.Mindazonáltal azzal természetesen egyetértek, hogy kéne bizonyíték.
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #9133 üzenetére
Vegyünk egy mély levegőt...
Na nézzük, tehát egyszer látunk egy 3200-as GB6 eredményt.
Ezt a chip 4.3Ghz csúcs-frekvenciával hozza.Az Oryon a 2023-as bejelentés ellenére tudtommal egy 2024-es termék, tehát megvásárolni majd csak 2024-ben lehet termék formájában.
Itt írnak a Samsung Galaxy S24-ről, amiben az új (már beépíthető) Qualcomm SD 8 Gen 3-ról, ami már az új Arm Cortex X4-et használja. [link] Egyébként elvileg az is 2024-es termék. Ez lehet, hogy csupán egy backup a Qualcomm részéről, de a két külön termék jelezheti azt is, hogy az Oryon valamilyen oknál fogva, legalábbis az itt bemutatott formájában egyelőre nem célozza a mobil piacot.
Szóval az Arm Cortex X4 elér GB6-ban mintegy 2200 pontot. Ehhez képest tehát az Oryon 45%-kal gyorsabb. Ehhez a 2200 ponthoz elvileg 3.3-3.4Ghz társul.
Az Oryon 4.3Ghz-en megy. A nagyobb teljesítményből máris 26%-ot magyaráz a frekvencia. Ami azt jelenti, hogy az X4-hez képesti többletteljesítményből mindössze 15% köszönhető az új architektúrának.Noha lehet azt mondani, hogy a 15% nem annyira sok, az persze igaz, hogy aki a Cortex X4 és az Oryon között vacilál az nem ezt a 15%-ot látja, hiszen a designnak része a magasabb frekvencia elérésére való képesség. Ennek persze valószínűleg lehet ára a lapka méretében (ahogy ugye az AMD és az Intel is tranzisztorszámban és lapkaméretben fizet a 6Ghz-ért) Ez lehet magyarázata annak, hogy miért a notebook a célpiac.
Ezzel együtt az energiahatékonyság figyelemre méltó.
Itt az Intel chippel való összevetést talán csak annyira érdemes megemlíteni, hogy talán nem véletlen, hogy azzal történt az összehasonlítást. De végülis nem is tudom, hogy a Phoenix hivatalosan elrajtolt-e, bekerült-e valamilyen notebookba, vagy mindent elvittek a kézikonzolos gyártók. Na mindegy. Szóval a raptor lake mobile nem egy kifejezetten energiahatékony termék. Etekintetben sokkal versenyképesebb alternatíva lesz a Meteor lake. Elvileg. 2024-ben. Bár az 50%-kal jobb energiahatékonyság még mindig csak kozmetikázza a 70%-os lemaradást.
Az Apple-lel való összevetés is elég jól mutat. 15%-kal jobb teljesítmény VAGY 30%-kal energiahatékonyabb működés. Tudtommal az M2 is N4-en készült már és az M3 ugyan N3-on készül, de elég kevés fókuszt kapott a CPU és az energiahatékonyság sem javult lényegesen. A Oryon előnye talán csak az Apple bealvásának köszönhető. (Vagy ha másképp fogalmazunk, akkor annak, hogy átmentek oda az Apple mérnökök)
Én úgy látom, hogy nagyon nagy verés most sem fog történni. 10-20%-os teljesítmény és/vagy energiahatékonyságbeli különbségek lehetnek majd. Amire majd mondhatjuk, hogy a verseny jó. Legkevésbé sem hegyezném ki a kérdést az ISA-ra. Ha az x86 hátrányt is jelent valamiben, nem gondolom, hogy akár az AMD, akár az Intel ne tudna ARM alapú processzorok tervezésére átevezni. Az x86 processzorok élveztek eddig és talán élvezhetnek még a jövőben valameddig némi helyzeti előnyt a szoftveres ökoszisztéma miatt, de ennek valószínűleg előbb utóbb vége szakad.
Ami számomra izgalmasabb kérdés, hogy vajon milyen lehet az Oryon magok felépítése. (És hogy vajon a bizonyos értelemben elszigetelt versenytárs Apple helyett ennyire közvetlen versenytárs érkezése rákényszeríti-e az AMD és/vagy az Intelt a magas frekvencia helyett a sűrűbb, és szélesebb design felé fordulásra)
Az egyik slide-on 42MB cache szerepel 12 maghoz.
Úgy vélem, hogy a Nuvia is eredetileg széles magban gondolkodhatott: alacsony frekvencia, sok cache.
Többféle felépítést el lehet gondolni:
1.)
Az intel és AMD magokhoz hasonlóan nagy privát L2$ és egy megosztott L3$.
Mivel eredetileg az Oryon magokat szerverbe szánták, és állítólag a szerver workload-ok szeretik a nagy privát L2-t és nem kifejezetten jól hasznosítják az L3$-t:
- 24MB megosztott L3$-t,
- 12x1MB privát L2$-t
- és magonként 0.5MB L1$-t (valamilyen felosztásban a L1d és L1i között)2.)
Ugyanez kicsit más felosztásban, még "szerveresebben"
- 12MB megosztott L3$-t,
- 12x2MB privát L2$-t
- és magonként 0.5MB L1$-t (valamilyen felosztásban a L1d és L1i között)3)
A blokk diagram persze inkább 3db 4 magos CPU klaszter felépítésre utal, és a blokk diagramon nem utal semmi arra, hogy azokat összekötné valamilyen koherens cache.
- 3x12MB megosztott L2$
- és magonként 0.5MB L1$-t (valamilyen felosztásban a L1d és L1i között)
Ez inkább az Apple megközelítésére hasonlít. Nyilvánvalóan ugyanazokkal a hátrányokkal rendelkezne, mint egy Zen2, vagyis bármilyen koherenciát igénylő alkalmazás, ami az egy klaszterhez tartozó 4 magon túl terjeszkedne, kehegni fog. -
törölt tag
válasz
S_x96x_S #9126 üzenetére
Nem bánt semmi, csak kíváncsi voltam hogy értékeled a produkciód... de látom csak a mellébeszélés megy....
Van ilyen konfigom is, csak hogy tudjak véleményt alkotni...
Na jól van, nem zavarok tovább. Szépen megvoltam az elmúlt időszakban, és rájöttem mennyi felesleges időt szántam előtte a fórumozásra. Ehhez kellett a kitiltás, és szerencsére jó hosszú időre. Csomó időm maradt, rengeteget játszottam, filmeztem, ahelyett hogy itt töltöttem volna az időt, úgyhogy nem is szeretném a jövőben sem zavarni köreidet, nyugodtan töltsd csak az idődet az emberek félretájékoztatásával, abbéli reményedben hogy amd-t vesznek. -
válasz
S_x96x_S #9127 üzenetére
Az a helyzet hogy az Apple / IOS mellett most kell nagyon felnőnie a a Microsoftnak is a feladathoz. Ha 2025 ben jönnek az ARM desktop CPU-k akkor bizony a Windows 12 nek is érkeznie kell natív ARM támogatással. Erősen, sőt akár erősebben kell támogatnia sok esetben , mint az X86 vonalat ha nem akarja elveszíteni a lapos vonalon a háborút az Apple ellen.
-
-
törölt tag
válasz
S_x96x_S #9118 üzenetére
Értem. Összefoglalva, az eltelt egy év alatt semmi nem történt, amiért szinte minden hír alatt kampányoltál, miszerint az AVX512 és a gen5-ös cuccok miatt érdemes amd-t venni.
Az 5. pontod különösen mókás, hiszen nvidia -val mérték ki a gen5 ssd-s előnyt, és idézlek: "Emiatt én óvatossan mérlegelném a nagyberuzását a mostani nVidia kártyákba ( mert még a következő generáció se lesz Gen5 kompatibilis)"
Lényegében semmi nem jött össze az elmúlt 1 évben, ami miatt azt állítottad érdemes amd-t venni.
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #9120 üzenetére
Ha ez úgy működne, hogy az x86 és arm frontend csak 5-10% tranzisztortöbbletet jelentene és onnantól bármilyen utasítással megbírkózna, annak cloudban talán lenne értelme, hiszen nem kéne külön arm és x86 infrastruktúrát fenntartani, bármilyen feladatot, vagy legalább VM-et ki lehetne osztani.
De én tartok tőle, hogy bonyolultabb lenne, mint 5-10%. Ráadásul ha versenytárs nem szórakozik ilyennel, annyival gyorsabb vagy olcsóbb is lehet. -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #9095 üzenetére
> Erős külső nyomás van az AMD-n, hogy valamilyen IPC növekedés legyen.
Valóban létezik az AMD irányába egy elvárás (nyomás). De szerintem az nem igaz, hogy ez külső, fogalmatlan személyek a bilibe lógó kezük kisujjából szopták ki.A közösség várakozásait először szerintem Mike Clark gerjesztette fel, aki 2021-ben így kommentálta a Zen5 architecture meetingről kijövet az ott megismerteket:
"Coming out of that meeting, I just wanted to close my eyes, go to sleep, and then wake up and buy this thing."Persze Mike Clark számokat nem mondott. Elképzelhető, hogy akkoriban még nem a Zen4-hez csupán Zen3-höz mérhette. De az hogy így nyilatkozott róla az mégiscsak egy csodálatos megoldásokat és grandiózus eredményt sejtet, amely mérnöki teljesítménytől még ő is elámult.
Lehet, hogy hibázott. De akkor se lehet azt mondani, hogy a Zen5-öt övezi - immáron externalizálódott - elvárások kizárólag a műsorgyártó youtuberek képzelgéseiből, vagy szenzációhajhászásából fakadnak.
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #9077 üzenetére
Az jutott még eszembe, hogy AdoredTV szerint az AMD valami létre elrendezésű busszal fogja megoldani a 16 (és később bizonyára a 32) mag egy CCX-be integrálását.
A Strix Halo 16 magjából valamennyi lehet(ne) akár helytakarékos Zen5c mag is.
A PHX2 bizonyítja, hogy akár egy designon belül is lehet alkalmazni a két különböző sűrűségű magot. Persze ott talán több hely van a méretkülönbségekből fakadó többlethely feltöltésére, míg egy CCD elég téglalap alakú.A régi wccf-es ábra [link] is olyasmire utalt, hogy vegyítve vannak a normál és az alacsony frekvenciát bíró magok.
Ha standarddé válik a 16 mag, szerintem azt nem is volna érdemes úgy megvalósítani, hogy 16 normál, nagy kiterjedésű mag. Egészen bizonyos, hogy a 16-ból az utolsó - mondjuk - 8 soha nem fog azon frekvencián üzemelni, amit névleg - turbóval - elérhetne, mert ezt a feladatot a nálánál jobb magok fogják megvalósítani.
Viszont ezzel a gondolattal nem is mennék tovább, mert semmilyen információ nem támasztja alá, hogy a hagyományos magas frekvenciát elérni képes Zen5 CCD és a 16 magos Zen5c CCD mellé az AMD készítene további változatokat.
-
-
Alogonomus
őstag
válasz
S_x96x_S #9059 üzenetére
Az M2 MAX - 12 szálas .. a 7940HS pedig 16 szálas.
ha egyenlő a teljesítményt ad le, ahogy te írod,
akkor az M2 Max -nak jobbnak kell lennie az 1 szálon kiadott teljesítményben,
főleg úgy hogy a 12-ből ráadásul 4 energiahatékony mag.Átlagban ad le ugyanolyan teljesítményt a 16 magos 7940HS és az M2 Max, de a fentebb is linkelt mérési eredmények pont megmutatják, hogy a 7940HS bár veszít az Apple chipjére optimalizált tesztekben, viszont az Apple chipjére nem optimalizált tesztekben legalább annyival felül is múlja az M2 Max effektív teljesítményét.
Ahogy írtam is korábban, "az Apple chipeken az adott chiphez optimalizált programkód valóban nagyon hatékonyan tud futni". A gond akkor jelentkezik, amikor az Apple eszköznek ki kell lépnie az Apple ökoszisztémába tartozó programok köréből. Az x86-os termékek körébe tartozó 7940HS viszont ugyanúgy gyengébb hatékonysággal tud futtatni bármilyen programkódot, mert egyik program adatfeldolgozási struktúrája sem pont a 7940HS chip egyedi belső felépítéséhez igazodva került meghatározásra. És ezzel a hátránnyal együtt is tartja a lépést átlagosan az M2 teljesítményével. Mindezt pedig nyújtja 40% költségből a felhasználónak. -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #9053 üzenetére
"Jön fel mint a talajvíz. "
"és egyre csökken a rés az x86 között."
Szerintem már megérkezett.
Egyrészt a Cortex-X sorozat ott van, ahol lennie kell. Tulajdonképpen az szerverek vonatkozásában is eléggé sok megoldás érhető már el. Az Apple irányt mutatott és bár a Nuviához sok remény fűződik, sajnos egyre több helyről hallani, hogy nem fog egy újabb ugrást jelenteni az Arm életében az X4-hez és az Apple P magokhoz képest.Az Apple P mag valóban kimagasló, viszont azt is látni kell, hogy a Cortex-X sorozat sem ugrál már olyan elképesztő nagyokat. Én nem érzem azt, hogy teljesítményben jön, mint a gyorsvonat és állva hagyja az X86-ot.
Amit az Arm magokról jelenleg el lehet mondani az az, hogy perf/W és talán PPA vonatkozásában valóban előnyben vannak az X86-hoz képest.
De nem vagyok róla meggyőződve, hogy ez az ISA következménye. Sokkal inkább az, hogy az x86 magokat magas frekvenciára tervezik, míg az Arm magokat alacsonyabb frekvnciára és több, de sűrűbb cache-sel. Szerintem is az utóbbi a jobb, láthatjuk a Zen4c-n, hogy mennyivel lehetne összesűríteni a magokat, ha elengedjük a magas frekvenciát.Szóval teljesítményben csodát már nem várnék.
A perf/W nem lebecsülendő és engem is érdekel, hogy vajon mikor fog az Intel és az AMD reagálni erre az aspektusra - ami márpedig a legnagyobb profittal kecsegtető szervereknél és a notebookoknál egy elképesztően fontos szempont.Az adoptáció egy másik kérdés.
Nyilván ha a Windows-t fel tudom telepíteni egy bolti Arm-os notebookra is, és a windows elfejti az egyéb szoftverkompatibilitási problémákat is, akkor a vásárlót elvileg nem kéne érdekelje, hogy mi van a gépben. De ez most is igaz. Az se kéne érdekelje, hogy Intel vagy AMD van és - állítólag - a vásárlók mégis az intel márkanévben bíznak inkább.
Persze az is lehet, hogy ez humbug és ezt csak az OEM-ek mondják. Akkor viszont az fog dönteni, hogy egy arm mag, ami teljesítményben versenyképes és perf/W vonatkozásban előnyben van, vajon olcsóbb is lesz-e annyival, hogy megérje a nyűgöt, vagy ahhoz az hagyományosan lenni szokott a perf/W előnyt megfizettetik a vásárlóval?A lényeg, hogy én itt már tökre ugyanazokat a piaci mechanizmusokat várom, mint ami meghatározza, hogy Intel vagy AMD processzorból mennyi fogy notebookokban.
Tartok tőle, hogy ha áttörés lesz, akkor az inkább annak köszönhető, hogy lesz egy oylan - Arm tervező - szereplő, aki hajlandó és képes alacsonyabb marzzsal és nagy volumenben - annak kockázatával együtt - vállalni a chipgyártást. Azt meg ugye tudjuk, hogy az AMD általában kínosan ügyelt, hogy helyenként megnyert technológiai előnyét inkább marzsnövelésre, mint piaci részesedés növelésére fordította. -
Alogonomus
őstag
válasz
S_x96x_S #9053 üzenetére
Igen pontosan arra próbáltam rámutatni a válaszomban, hogy még az Apple is csak néhány alkalmazásban tud kiemelkedő perf/watt értéket felmutatni, viszont egy átlagfelhasználó átlagos használati rutinja során ez az előny eltörpül amellett, hogy nagyságrendekkel több "gyengén optimalizált" program áll rendelkezésre az x86-os rendszerekhez, mint ahány "tökéletességig optimalizált" program elérhető az Arm rendszerekhez.
Az már csak slusszpoén, hogy a $3300-os M2 Max és az $1250-os 7940HS laptop teljesítménye egyenlő. Persze harmadával jobb az M2 üzemideje, de bő 2,5x annyiba is kerül. Ráadásul az átlagos 10-25%-os kihasználtság esetén az x86 is sokkal takarékosabb, mint teljes terhelésen tesztelve.
Valamint a szintén $3000 fölött "vesztegetett" 7945HX3D laptop - CB R23 alatt mérve - már hatékonyságban is jobb, mint az azonos árú M2 Max. 236 vs 259. Ja és a 7945HX3D laptopba belefér egy mobil RTX 4090, ami kb egy asztali RTX 4080 és 7900 XTX teljesítményét is nyújtja. -
Busterftw
nagyúr
válasz
S_x96x_S #9050 üzenetére
Szerintem ugy erti, hogy "altalanos" hasznalattal nezve.
Ha megnezed a Phoronix 190 benchmark tesztjet, annak tulnyomo tobbsege olyan szintetikus teszt, amit a kutya nem hasznal a valo eletben.
Miner, Java benchmark, LUAbenchmark meg tobb tucat kitomorito/konvertalo kitudja milyen fajl kiterjesztesekkel.Ehhez kepest az atlag user megveszi a Windows laptopot, vagy a MacBookot esetleg elobbire telepit Linuxot.
Itt mar nem fog kijonni ez a kulonbseg, atlag hasznalattal. -
Alogonomus
őstag
válasz
S_x96x_S #9048 üzenetére
Az Apple egy külön ökoszisztéma, és az Apple chipeken az adott chiphez optimalizált programkód valóban nagyon hatékonyan tud futni. Az Apple chip ugyanúgy rettentően magas hatásfokkal tud működni a képességeihez maximálisan igazított kód futtatásakor, ahogy a konzolokban az "AMD chip" is az elméleti nyers képessége alapján várható szint fölött tud teljesíteni a konzol fix kialakításához összeállított kódnak köszönhetően.
Az Apple termékek eddigi tesztjei során szépen ki is rajzolódott, hogy melyik feladattípusban/programban teljesít nagyon szépen az M1/A1x, és melyikben nagyon gyengén. Az x86 ezzel szemben nagyjából minden programban hasonlóan teljesít, nincsenek nagyságrendi eltérések.
Ja és nagyon egyetértek a TPU első hozzászólójával, hogy: "Geekbench? Yawn" -
Alogonomus
őstag
válasz
S_x96x_S #9045 üzenetére
Egy szálon nagy teljesítményt igénylő feladatokra nem ideális az Arm.
Kisebb teljesítményű eszközökhöz az Arm RISC megközelítése a jobb, valamint a tökéletesen párhuzamosítható egyszerű feladatokhoz is, de bonyolultabb feladatokhoz az x86 CISC adottságai sokkal inkább passzolnak.
Az x86 komplexebb feladatokat kevesebb ciklusból megold, de ehhez némileg több energiát is igényel. A frekvencia nem fokozható bármeddig, az Arm RISC utasításkészletei az Arm kialakítása miatt nem bővíthetőek jelentősen, viszont az x86 utasításkészletei egyszerűsíthetőek jelentősen, és hozzá a hardver (E-magok, Zen 4c) is egyszerűsíthető jelentősen.
https://www.androidauthority.com/arm-vs-x86-key-differences-explained-568718/ -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #9024 üzenetére
> A "low power core option" az mégis mi?
A Zen4-nél a Dense option jelenik meg.
A Phoenix 2-ben megjelent a Zen4 és Zen4c mag vegyítve. Ezért valószínűtlen, hogy erről lenne szó.
Annak nem nagyon látnám értelmét, hogy legyen a Zen5 mellett egy dense (ami nem low power) és egy low power (ami nem dense) is. következésképpen én arra gondolok, hogy a dense option-t fejlesztik tovább és immáron nem kizárólag az magra alkalmazott library-t cseréik, hanem bizonyos belső változtatásokat is eszközölnek rajta, (pl felezett L2$), ami már nem csak csökkent frekvencia, hanem architekturális megkülönböztetést igénylő viselkedéssel is jár. -
S_x96x_S
addikt
válasz
S_x96x_S #9015 üzenetére
Részletesebb magyarázattal:
Questions & Answers - Antitrust: Commission re-imposes €376.36 million fine on Intel for anticompetitive practices in the market for computer chips
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/qanda_23_4571"""
What are naked restrictions and why are they a serious infringement of competition law?
As established in the 2009 Commission's decision, the naked restrictions consisted in certain payments made by Intel to computer manufacturers (i.e., HP, Acer and Lenovo) to halt or delay the launch of specific products containing competitors' x86 CPUs and to limit the sales channels available to these products. More specifically:
- Between November 2002 and May 2005, Intel made payments to HP conditional upon HP selling business desktops based on the x86 CPUs of its competitor AMD (i) only to small- and medium-sized enterprises; (ii) only via direct distribution channels (rather than distributors); and (iii) on HP postponing the launch of its first AMD-based business desktop in Europe by 6 months.
- Intel made payments to Acer conditional upon Acer postponing the launch of an AMD-based notebook from September 2003 to January 2004.
- Intel made payments to Lenovo conditional upon Lenovo postponing the launch of AMD-based notebooks from June 2006 to the end of 2006.
As a result of those restrictions, computer manufacturers halted, delayed or placed restrictions on the commercialisation of products based on a competitor's chipsets, which they had actively planned and for which there was consumer demand. Intel's naked restrictions therefore had a detrimental effect on competition in the market, by depriving customers of a choice which they would have otherwise had.
""" -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #9009 üzenetére
> in part because Intel has so much unsold inventory of its own comparable processors that buyers want product at the same price.
Ebben azért el van rejtve a sorok közé az, hogy viszket a tenyerük, hogy árat emelhessenek.Egyébiránt az, hogy a desktopon nem fogják nyomni az AI-t...
Ez most jó hír, vagy rossz? Segíts már értelmezni, kérlek..
Ezen gondolkodom...
Mármint ha úgy ítélik meg, hogy a desktop piacon nincs kereslet az AI gyorsítókra, akkor az egyben azt is jelenti, hogy a fókuszt a ST teljesítényről nem fogja elvinni valami olyan feature, aminek csak réteg-haszna van. Tehát továbbra is erőteljesen fogják nyomni az IPC-t és a ST teljesítményt. Ez gondolom azért jónak mondható.
Lehet, hogy itt az volna az elképzelés, hogy desktopon akinek AI kell, annak úgyis nagyteljesítményű AI kell és akkor az majd vesz egy GPU-t? -
Alogonomus
őstag
válasz
S_x96x_S #9006 üzenetére
Sok hónapja kering a sajtóban az Adamantine elnevezés, mint az Inteles 3D-Stacked Cache, csak az Intel a Meteor Lake kapcsán állítólag nem az E és P magokat tartalmazó egységek tetejére teszi a plusz cache-t, hanem a CPU 4 elemét összefogó "alaplapra", amivel így akár még az AMD esetén végül kacsának bizonyuló hír is valósággá válhat, hiszen a Graphics tile közvetlenül elérheti a plusz cache-t.
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #9006 üzenetére
Hát igen, tulajdonképpen az AMD előnyei a TSMC technológiájából származnak, Amivel az AMD talán csak mindenkinél előbb kísérletezget, részt vesz a fejlésztésben, de nem egyáltalán nem biztos, hogy aki később kapcsolódik be, az is ugyanúgy végig fog "szerencsétlenkedni" 3-4 évet.
Ez egy lényeges különbség az AMD és az nvidia között is. Az AMD terméket csinál a kísérletezésből és ezzel sokáig úgy tűnik, hogy 2-3 év előnye van bizonyos teroleteken. Aztán az nvidia kidobja a saját termékét, ami egyből jó és úgy tűnik, az nvidia mennyivel jobb, vagy milyen sokat szeremcsétlenkedett az AMD. Valószínű magyarázat az, hogy addigra beérett a technológia és az nvidia nem adott ki kisérleti terméket.
Persze a 3D v-cache nem tűnik szerencsétlenkedésnek és már két generáció óta biztosít előnyt az amdnek.
Nekünk fogyasztóknak pedig az a jó, ha valami végül standarddé válik monopólium helyett.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- PlayStation 5
- Milyen légkondit a lakásba?
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Xbox Series X|S
- Linux kezdőknek
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- JBL Tour One M2 - Champagne
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új RYZEN 7 5700/5800X +RX 6600/6700XT/6800/9060XT +Új 16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA!
- Sword 16 HX 16" FHD+ IPS i7-13700HX RTX 4070 32GB 500GB NVMe magyar vbill gar
- Apple iPhone 7 128GB, Yettel függő, 1 Év Garanciával
- ZBook Power 15 G10 15.6" FHD IPS i7-13800H RTX A500 32GB 512gb NVMe ujjolv gar
- REFURBISHED - DELL Thunderbolt Dock WD19TBS docking station (210-AZBV)
- Samsung Galaxy A04 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BANKMENTES részletfizetés Noblechairs HERO RL valódi bőr Gamer Szék
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 9600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series S 512GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged