- Hamarosan megkezdődik a nubia 2,8K-s táblagépének szállítása
- Barátokká váltak az eddig rivális AI-óriások
- ASUS blog: Ideális olcsó utazós gép lett az új Vivobook S14
- Az Aura Displays hordozható monitorhármasa jól felturbózhatja a produktivitást
- Dual Mode-os IPS monitorral adott magáról életjelet a Gigabyte
- Melyik tápegységet vegyem?
- Androidos tablet topic
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Steam Deck
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen notebookot vegyek?
- Fujifilm X
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- SD-kártyát vennél? Ezért ne csak a GB-ot nézd! – Tech Percek #9
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Új hozzászólás Aktív témák
-
S_x96x_S
addikt
-
S_x96x_S
addikt
válasz
#36531588 #9124 üzenetére
> Lényegében semmi nem jött össze az elmúlt 1 évben,
Remélem nem az bánt, hogy miattam te is Gen5-ös gépet vettél és csalódtál ??
Legalábbis ezt látom az adatlapodon:
"Asus Maximus Z790 extreme, 13900K, MSI 4090 Suprim X, G.Skill 7600Mhz DDR5"
- EXTENSIVE GEN5: "x2 PCIe 5.0 x16 slots, and x1 onboard M.2"
Amúgy elég pöpec konfig ; használd egészséggel !
( Amúgy az Intel 1 évvel korábban kijött a Gen5-ös támogatásával mint az AMD )De a Gen5 már lassan elavult lesz ;
jövőre akár jöhetnek a consumer Gen6-os alaplapok is.
"AIDA64 gets improved support for AMD Ryzen 8000 Zen5 CPUs and PCIe Gen6 devices"
+ https://videocardz.com/?s=Gen6és az nVidia is felgyorsítja az ütemtervét ..
a következő évben az nVidia GPU-nak valószínüleg a Gen5 ÉS Gen6 -os
támogatása is lehet:
"Because of this problem, Patel expects there to actually be two versions of the B100. One that uses PCIe 5.0 and has the same 700 watt thermal design power (TDP) as the H100, so customers can slot in a new HGX motherboard into their existing chassis designs. The second, he reckons, will be much higher power, require liquid cooling, and make the switch to PCIe 6.0." ( via )és az RTX 5090 várhatóan B100 alapú lesz:
"On the gaming side, rumor has it that the RTX 5090 SKUs based on the Blackwell B100 GPUs " ( via )
persze a gyorsított ütemterv ( early 2024) az AI -ra vonatkozik , az RTX vonal később érkezhet és itt nem hiszem, hogy kijön a Gen6 -os ( habár ki tudja .. )Kérdés, hogy az AMD mit lép a Gen6 -ra.
"We already know that Intel's next-gen Xeons won't support PCIe 6.0 when they launch in 2024, and we just don't know enough about AMD's upcoming Turin Epycs to say whether they will or not. Though AMD has, over the past few generations, led Intel on the roll out of new PCIe standards." ( via )Viszont az nVidia ...
"So perhaps Nvidia plans to support PCIe 6.0 on the successor to Grace." ( via )öveket bekapcsolni ...
a változás elkerülhetetlen az ellenállás hasztalan -
S_x96x_S
addikt
válasz
#36531588 #9116 üzenetére
lassabb az elterjedés mint vártam ..
de az irány jó .. és technológiailag minden afelé mutat és halad.1.) a Ryzen 7000 -res procik árai jelentősen csökkentek.
2.) Gen5 M.2 SSD - 2024-ben várható mainstreamként
3.) az AVX-512 -öt kezdi felfedezni az AI is.
( https://www.phoronix.com/review/epyc-bergamo-avx512/3 )
4.) az Intel AVX10 furcsa lépés az Inteltől és emiatt ha valaki munkaállomást
( AVX-512, Gen5, ECC ) akar olcsón összerakni annak az AMD AM5 még ideálisabb
Phoronix: AMD Ryzen 9 7900X Performance With ECC DDR5 Memory
https://www.phoronix.com/review/amd-ryzen9-ddr5-eccPhoronix: AMD Ryzen 7000 Series Make For Compelling Budget Servers, Leading
Performance & Value Over Xeon E
https://www.phoronix.com/review/ryzen-7000-servers
ECC RAM on AMD Ryzen 7000 desktop CPUs
https://sunshowers.io/posts/am5-ryzen-7000-ecc-ram/
HN: https://news.ycombinator.com/item?id=378268425.) A DirectStorage 1.2 -ben meg már kimérhető a Gen5 előnye ..
és az 1.3 talán még az idén elérhető lesz. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
#36531588 #8459 üzenetére
"nem jött be a gen5 ssd"
ami késik, az nem siet !
egyelőre nem áll rendelkezésre megfelelően kisméretű , zajtalan, hosszu elettartamu kellően aktív ventillator ! -
S_x96x_S
addikt
válasz
#36531588 #8468 üzenetére
ami furcsa , hogy mégis X670E-es lapot vettél ..
valamit csak hathatott az éles vita ..
( ~ mindenki a pénztárcájával szavaz ...)
> Felkészültem az X3D procikra, sőt csak arra várok
lehet, hogy csak februárban jönnek ..
Addig meg ( remélem ) tovább erősödik a forint
és mégolcsóbban lehet új konfigot venni. ( DDR5, alaplap, ... )MLID szerint több verzió lesz, ebből is a "maximumot" célzod be ?
R9 7950X3D
R9 7900X3D
R7 7800X3D
The only other thing I will say is Zen 4 X3D is more interesting than what I presume many people are expecting...tune in to #AMD's Presentation!
https://twitter.com/mooreslawisdead/status/1610752434145484800 -
S_x96x_S
addikt
válasz
> a gen5 ssd-
azért alakul ... ( a Phison a Gen5 SSD )
Aki ki akarja "maxolni" a gépét .. annak fontos ez is ..
via https://www.tomshardware.com/features/phison-e26-ssd-preview-pcie-5-ssd/2
-
S_x96x_S
addikt
válasz
> nem jött be a gen5 ssd- vga - ryzen fejtegetés sem .... pedig toltad rendesen....
amit benéztem, hogy én 2022-re vártam volna ..
de előbb utóbb jönnek.
És ebben az évben már elkerülhetetlen ..Egyes AlderLake-es lapokkal rendelkezőknek még nagyobb szívás
.. mivel ők 1 évvel korábban is megvették a Gen5-ös támogatást.>Hogy állunk az avx-es játékokkal?
Csak később rakták be a BIOS-ba az AVX-512 ki-bekapcsolót ..
emiatt nehéz volt (eddig ) tesztelni.
Talán a márciusi GDC-re jelenik meg valami ...Mindenesetre én tudok
legalább egy olyan játékról, ami elég komoly AVX-512 optimalizációt kapott.Ha egyre több fejlesztőnek lesz zen4-ese és a zen4 piaci részesedése is megnő,
akkor gyorsabb áttörésre számíthatunk.3 év múlva már mérhető lesz az avx-512 támogatás hiánya.
( mindenesetre ezt mentsd el és 3 év múlva emlékeztess rá)
-
-
S_x96x_S
addikt
válasz
#36531588 #8370 üzenetére
a security jó téma ..
AMD: https://www.cvedetails.com/vendor/7043/AMD.html
INTEL: https://www.cvedetails.com/vendor/238/Intel.html# of Vulnerabilities
INTEL AMD
2020 129 13
2021 78 6
2022 101 9persze ez önmagában nem sokat jelent ..
( De a biztonság lehet egy újabb érv a zen4 upgrade mellett ..
vagyis ne csak az ár/teljesítény mutatót nézzük ) -
S_x96x_S
addikt
válasz
#36531588 #8370 üzenetére
a security jó téma ..
de ezek régi dolgok és javításra kerültek.
"Exkluzív: Probléma" --> March 15, 2022
"AMD hardware security" --> August 13, 2021> Az AMD-nél rengeteg epyc-et érintő probléma van...
igen, hasonlóan az Intelnél és a microsoftnál is.
szerencsére minden cég egyre nagyobb fontosságot ad a biztonságnak.
pl. a Sapphire Rapids-nál felfedezett biztonsági dolognál az Intel úgy döntött, hogy kijavítja, még ha ezzel tovább csúszik is a termék."Intel has delayed the release of its 4th Generation Xeon Scalable "Sapphire Rapids" processor for a number of times without disclosing its reasoning. Last week the company admitted that it had to change up Sapphire Rapids because of a security bug, but it appears that the problem is bigger than Intel says. According to Igor's Lab, Sapphire Rapids had about 500 bugs that required the company 12 steppings to fix them. " ( August 01, 2022 )
a ZEN4-ben elég sok mindent kijavítottak .. és emiatt a patch-ek kikapcsolása nem igen ad teljesítménytöbbletet ..
(30 September 2022) With AMD Zen 4, It's Surprisingly Not Worthwhile Disabling CPU Security Mitigations
(3 October 2022.) Disabling Spectre V2 Mitigations Is What Can Impair AMD Ryzen 7000 Series Performance -
Petykemano
veterán
válasz
#36531588 #8356 üzenetére
"Nem, még véletlenül sem ezt teszem, hanem elhamarkodott és valótlan kijelentéseket cáfolok meg. Pl: "> a célfüggvény itt == max(profit) azt még hozzá kell tennem, hogy fenntarthatóan .. hosszú távon .."
Ahogy láthatjuk, pont az ellenkezője történik, így helytelen dolgot cáfoltam meg az adatok alapján. Nem is értem miért az ellenkezőjét látod? Kamuzok, pontosan értem."
Hmm... (Ahogy Geralt mondaná)
A "profitmaximalizálás" és a "profitnövelés" nem ugyanaz. Nem lehet, hogy a félreértések oka ennek a két fogalomnak az összemosódása?Egy változó piaci környezetben egy árcsökkentés lehet profitmaximalizálási folyamat része, miközben a profit (vagy a profitráta) éppenséggel csökken. A profitmaximalizálás folyamata alatt végrehajtott árcsökkentés célja épp az, hogy kedvezőbb árral - kisebb profit mellett - jobban menjen a termék, míg egy konkurens árcsökkentés nélküli szcenárióban még annyira sem fogy és bár lehet, hogy az egyes eladott termékeken az árrés magasabb, de a profit összege végül kisebb lehet.
"Az látszik, hogy ezen az áron már "kell" a termék, és elkezdték venni. Pedig még tele a raktárak
az am4-el...."
Szerintem az történik, hogy a világ - ide értve az AMD-t, az Intelt és a TSMC-t is - reagál a háborús szankciós inflációs recessziós keresletcsökkenésre.
Végső soron a TSMC-nek is lehet egy MAX(profit) függvénye, ami ha kapacitás szabadul fel, akkor árcsökkentésre kényszeríti. a Hard limit ott nyilván az, hogy a wafer feldolgozást - legalábbis a régebbi gyártástechnológiákon, amik már bőven visszatermelték a fejlesztési költségeket - nem adhatja olcsóbban, mint az számára megjelenő amúgy jelenleg magas energiaköltségek. (többek között persze, nyilván, csak példaként mondtam egy tételt, ami bizonyára magas egy pár évvel ezelőtti helyzethez képest)Az AM4 procik ára is folyamatosan csökken. 75eFt egy 5600X és 60e egy 5600G - miközben fél éve amikor én vettem, azt gondoltam, hogy 72eFt-nál olcsóbb tuti nem lesz.
Tehát lehet, hogy nem arról van szó, hogy kifogyott az AM4 készlet, hanem csak arról, hogy az egész product stack ára megy le.
-
Petykemano
veterán
válasz
#36531588 #8352 üzenetére
Azért kérdezi, mert AMD grafikonokat idézel be és vonsz le belőlük a cég termékeivel és azok versenyképességével és megítélésével kapcsolatos végletes konklúziókat anélkül, hogy az adatokat más hasonló cégekével összevetve kiszűrnéd a szezonális hatásokat, piaci trendeket.
-
-
HSM
félisten
válasz
#36531588 #8347 üzenetére
Az AM5-öt is akkor csökkentették, miután reklámáron kiszórtak egy óriás adag Ryzen 5000-est és megjelent a konkurens is.
Majd jó alkalom lesz az Nv-nek csökkenteni, ha kijött a 7900, meg addig kiszórtak még egy adag Ampere-t....
Várd ki a végét.
Szerintem teljesen egyértelmű, hogy ennyiért nem fogják vinni a 4080-at... [link]
-
HSM
félisten
válasz
#36531588 #8342 üzenetére
"Nincs olyan piaci stratégia..."
Tényleg nincs?Kérlek mesélj még... GTX4080=1200$, GTX4090=1600$? Főleg, amikor mindenki tudja, hogy jönnek hamarosan a 7900-as Radeonok 900-1000$ között. Vajon miért nem adják még ki a 4060, 4070-et? Stb.... Hint: előb ell kell adni a hegyekben álló Ampere-eket, és addig szépen fizetnek az early adopterek.
"Már csak az a kérdés miért csökkentik akkor az am5 árát."
Tegnap írtam neked én mit feltételezek, a véleményem tartom. [link]#8345 Petykemano : A "sikertelenség" okához odaraknám még azt, hogy AM5-re drága új alaplapot kell venni, szintén drága DDR5-el. A konkurencia alá viszont berakhatod a régebbi, már azóta jócskán olcsósodott, akár DDR4 lapokat is. Én is nehezen győztem volna meg magam egy olcsó lapos 13600K ellenében egy hasonló árú, de drága platformú 7600X mellett.
Azért is írtam, hogy ezzel szemben kellett a jóárasított 5800X3D és 7700X, hogy versenyben maradjanak.
Ok, én végül kikötöttem egy erősen jóárasított, 2022 eleji () Ryzen 5600-nál, ehhez volt már B550 lapom és jóféle DDR4-em is, majd váltok, ha olcsóbb lesz az AM5 és DDR5.
-
Petykemano
veterán
válasz
#36531588 #8343 üzenetére
> Már csak az a kérdés miért csökkentik akkor az am5 árát.
Szerintem nyugodtan kijelenthetjük, hogy az AM5 iránti kereslet valóban nem túl magas. Azt nem tudjuk, hogy vajon ez szándékos/tervezett volt-e az AMD részéről vagy sem
Lehetett tervezett azért, mert kellett a CCD készlet a Genoa felé, vagy mert sok volt a bennragadt AM4 készlet.A nem tervezett/szándékos "sikertelenség" is legalább két okból következhetett be:
Lehetett amiatt, mert az Intel jobb terméket rakott le az asztalra, de lehetett csupán azért is, mert a világ megy bele a recesszióba.Ezért a 2022 második felétől kezdődő AMD-s pénzügyi adatokhoz légyszíves mindig mellékeld az Intelét és az Nvidiáét is, hogy ki tudjuk szűrni a "szezonális" hatást.
A célfüggvény pedig valóban létezhet. Nem állítom, hogy könnyű kiszámítani, de modellezni éppenséggel lehet. A cél a profitmaximalizálás, ahhoz pedig tartozik egy minden bizonnyal időben és volumentől függően változó előállítási költség és persze egy vélelmezett kereslet.
Nyilván ha túl magas árat szabsz meg, akkor termékenként magas lesz az árrésed, de nem fogják venni a termékedet (esetleg a konkurenciáét fogják venni) Minél inkább túlárazott a termék, annál nagyobb az árrés, de annál kisebb a kereslet.
Nyilván ha túl alacsony árat szabsz meg, akkor termékenként alacsonyabb lesz az árrés, de vinni fogják. Minél alacsonyabb az ár, annál nagyobb lehet a kereslet (persze nem feltétlenül lineáris az összefüggés, lévén, hogy a cpu csak egy része a platformköltségnek) de annál kisebb az árrés egy terméken is. Nyilván hard limitként mindig megjelenik, hogy mekkora gyártókapacitással rendelkezel.
Ennek a leegyszerűsített függvénynek valahol lehet egy olyan pontja, ahol a árrés és a volumen szorzata mint profit a legnagyobb.
Ahogy fentebb mondtam, az árcsökkentésnek lehet magyarázata:
- hogy elkalkulálták a kompetitív helyzetet
- hogy elkalkulálták a recessziós környezetet
- hogy sikerült az előállítási költséget csökkenteni és/vagy nagyobb kapacitáshoz hozzáférniValószínűleg mindegyik esetben árrésről kell lemondani annak érdekében, hogy a növekvő eladási volumennel érje el a profit a maximumot, amit adott lehetőségek között ki lehet hozni.
Tartok tőle, hogy a gúnyolódó/cinikus, egyoldalú megnyilvánulásaiddal, amivel a többi fórumozó elfogultságára igyekszel rámutatni (és amivel egyébként AMD vs antiAMD hangulatúvá teszed a találgatós topicot) egyúttal saját magad kényszeríted bele a többi fórumozót az erőteljes pro-AMD álláspontba
-
S_x96x_S
addikt
válasz
#36531588 #8343 üzenetére
> Már csak az a kérdés miért csökkentik akkor az am5 árát.
"profitmaximalizálás" ..
> Ezen sem látom a nagy mellénnyel előadott dolgokat: " > a célfüggvény itt == max(profit)
és ha a befektetők se látják, akkor eladják a részvényt ..
vannak olyan befektetők, akik látják a jövőbeli profitot .. és megveszik a részvényt. -
HSM
félisten
válasz
#36531588 #8336 üzenetére
Pontosan ezért nincs semmi értelme önmagában a beszélgetés kontextusában....
#8337 S_x96x_S : Valahogy így.
#8338 Albus_D : "Honnan tudod hogy óriási a készlet..."
Mondjuk abból, hogy a gyorsan pörgő olcsóbb Zen3-ból (5600) többet is láttam mostanában olyat, amit 2022 elején gyártottak. Most is gyártják, rakd össze a többit."Egyébként te amúgy is azért jöttél"
Nem kell összeesküvés-elméleteket gyártani, azért jöttem, mert nem értettem egyet a felsorakoztatott érvekkel. Arról nem tehetek, hogy továbbra sem megy át neked, hogy mit jelent az, hogy profitmaximalizálás vagy piaci stratégia.#8339 Albus_D : Attól tartok, itt neked lenne szükséged egy kis pénzügyi gyorstalpalóra. No offense.
-
-
S_x96x_S
addikt
válasz
#36531588 #8329 üzenetére
> ... mint a fenntarthatóan, hosszú távon növelhető profit
többféleképpen meg lehet fogalmazni:
"Határozatlan időre létesített vállalt célja: hosszabb időtáv átlagában az időegység alatt elérhető, vállalati célra felhasználható eredmény nagyságának a maximalizálása."
( innen )
Amúgy a "piaci verseny" ( és erős versenytárs ) nem annyira célja a vállalkozásoknak.
Maguktól monopóliumra törekednek.
~ vagy a versenytárs lélegeztetőgépen tartásában. -
Petykemano
veterán
válasz
#36531588 #8329 üzenetére
Nem tudhatjuk, hogy milyen mélyről indul az árcsökkenés.
Abu $35000/wafer árról írt az N5 kapcsán. mások ennél jóval kisebb költségről tudnak.
Lehetséges, hogy a korábban lefoglalt kapacitások ténylyeg annyira drágák voltak. De több megrendelés visszamondásáról is hírt adtak a TSMC-nél. Ha a TSMC-nél is szorul a hurok, jöhetnek új egyezségek: légyszi vegyetek több wafert, mi meg olcsóbban adjuk.A Ryzen árai szerintem pont nem költségalapúak. Hiszen még az abu által bemondott wafer árak alapján is a lapka költsége nem lehet nagyobb $100-nál 2CCD esetén.
Tehát sokkal meghatározóbb lehet a kapacitás.
Ha az AMD kapott plusz kapacitást, akkor adhatja olcsóbban is - hogy jobban fogyjon.De a többlet kapacitás jöhet onnan is, hogy a Genoa-t nem viszik.
Vagy persze akár az alaplapgyártók is kérhették.
-
HSM
félisten
válasz
#36531588 #8325 üzenetére
Halkan jegyzem meg, sosem volt titok, hogy az AM4-et bent tervezték hagyni, mint budget opció.
A "raktárkisöprés" úgy értelmezendő, hogy attól, hogy még gyártják nem biztos, hogy óriási készleteken szeretnének ülni belőle.
"Annyira tré az am5 eladása..."
Mint írtam, szvsz nem az. Amit linkeltem látszik, eladtak 190db 7000-es Ryzent, ami egyáltalán nem tűnik rossz értéknek, ha azt nézem, hogy a kékek 13. generációjából is csak 410 darabot adtak el, pedig azokhoz sokaknak nem kell új lap, illetve olcsóbb DDR4-es opciók is adottak lapokból alájuk. -
HSM
félisten
válasz
#36531588 #8318 üzenetére
"...mert neki jó hogy nem veszik"
Szerintem nekik jó, hogy eladják a korábbi generációt tömegben amíg a készlet kitart jó áron, az új generációért meg addig beszedik a prémiumot.Nyilván lett korrekció, hiszen a konkurencia jött, jó lett és agresszívan is árazott. Lásd a 13600K, veri a 12900K-t 320$-ért. Emellett nehéz az eredeti árán adni a 7600X-et 300$-ért, hiába sikerült nagyon jól.
A 7700X és az 5800X3D viszont már jóval versenyképesebb alternatíva ellene.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
#36531588 #8316 üzenetére
> Ugyan már, azért csökkentette az árát kinában most meg európában
> mert ez az állapot jó neki, ugye?próbáld matek és mikroökonómiai összefüggés felől nézni.
( vagyis képzeld magadat az AMD könyvelőjének a helyébe )a célfüggvény itt == max(profit)
és nem a max(ár)
( az "ár" a vásárló nézőpontja ... de az AMD-nél a költségek és a volumen is megjelenik .. és még sok más tétel is. )
Az AMD szemszögéből - a több alternatíva között az "A LEGJOBB" .. ahol --> max(profit)ha az árcsökkentés .. jelentősen nagyobb keresletnövekedést okoz ..
akkor a fix költségek jobban eloszlanak.Ezek dinamikus és nem statikus modellek.
-
HSM
félisten
válasz
#36531588 #8314 üzenetére
"am5 sikertelenségét ezzel magyarázni"
Sikertelen? Számomra elég meggyőző, amit nyújt, egyedül a költsége irreálisan magas még a platformnak, a tesztek is erre jutottak. Nem meglepő módon az AM4 erősebb ár/értékben, kifutó platformként. Az árakon majd korrigál a piac, és akkor jön majd el az AM5 felfutása. -
S_x96x_S
addikt
válasz
#36531588 #8310 üzenetére
> az amd-nek jó hogy magas a zen4 ára. És hogy ezt direkt csinálják ...
- optimalizálnak a maximális profitra.
- vagyis az AMD mindent szándékosan csinál. ( ~ Stratégia )AMD dilemma: "Jó" és "Még Jobb" közötti választás.
> Megint szembe jött a valóság
az AMD profitorientált cég .. azt csinálja elsődlegesen ami neki jó.
A Valóság gyorsan változik .. ( gyártókapacitás, piac, versenytárs, kereslet )
... de a célfüggvény == max(profit) nem.II.
> az amd-nek jó hogy magas a zen4 ára. És hogy ezt direkt csinálják ...amúgy jelzem, hogy szerintem
ez az ár még mindig magas és direkt csinálja az AMD,
hogy nem tett rá még +10% árcsökkentést. -
HSM
félisten
válasz
#36531588 #8310 üzenetére
Azt azért itt hozzátenném, hogy ha nézted mostanság boltok eladási statisztikáit, a jóárasított Zen3-akat vitték, mint a cukrot, főleg az X3D-t.
"Overall, this puts the X3D’s sales figures on par, if not higher than Intel’s entire consumer CPU stack." [link]
Jóval olcsóbb Zen4 árak mellett nem biztos, hogy ilyen könnyen eladhatták volna ezeket a készleteket. -
S_x96x_S
addikt
válasz
#36531588 #8230 üzenetére
> Esetleg valaki úgy is felfoghatja, hogy átverted
ez csak a te nézőpontod ..
mert ha szerinted Abu is tévedett én meg átvertelek ..
akkor igazából te nem tudod jól kezelni a híreket és a valószínűségeket.
Ezek nem bináris dolgok .. hanem valószínűségek és vélemények.
Még az se nagyon biztos, amit egy cég bejelentett ..
és nem árt megvárni egy független 3rd party tesztet.
De egy teszt nem elég .. több teszt is kell.A lehetőség ugyanúgy megvan, nem nullázódott le.
ugyanúgy jönnek a Gen5 GPU-k és a Gen5 SSD-k is ..
És a következő 1 évben nagy valószínűséggel élni is lehet a lehetőséggel.és teljesen vállalható a kijelentésem, amit számon kérsz rajtam.
"""
azért az AMD új platformja ilyen szempontból ideális lesz:
(X670E/B650E)
- Gen5 GPU <--> Gen5 NVMe SSD lehetősége.
- és a full gen5-ös kapcsolatnak egy picivel szigorúbb a latency-je is. ( a gen4-hez képest)
"""Ha meg nem hiszel a Gen5 GPU-k és a Gen5 SSD-k eljövetelében,
akkor dönthetsz a Gen4 vagy a Gen3 mellett. -
S_x96x_S
addikt
válasz
#36531588 #8225 üzenetére
> AMD RDNA3 Navi 31 GPU Block Diagram Leaked, Confirmed to be PCIe Gen 4"
gyorsan változnak a dolgok.
- ettől még lehet a következő 1 évben Gen5-ös RDNA3-as GPU ..
- És ettől még létezhet, az RDNA3- as Gen5-ös IO chip
- de az is lehet, hogy a leaker tévedett.
- vagy az AMD más stratégia mellett döntött.
- vagy ...2022május:
"Now, the same leaker is reporting that AMD's Navi 31 GPU, the flagship for the Navi 3X lineup, is going to feature support for PCIe Gen 5.0 x16 lanes. I wouldn't be surprised to see AMD first to the PCIe Gen 5.0 standard considering they were the first to both PCIe Gen 4.0 (RX 5000 series) and PCIe Gen 3.0 (HD 7000 series)." ( link 2022Május )De ha a multichipletes GPU elgondolás a gyakorlatban is müködik, akkor fél éven belül lesz 4090-et verő RDNA3 is .. és Gen5-ös GPU is. ***
*** Amúgy pletykákból; leakekből és madárcsontból jósolunk
.. emiatt a tévedés valószínüsége nagy ..
-
poci76
aktív tag
válasz
#36531588 #8206 üzenetére
Egy HWSW kommentelő megírta az okot:
Egyébként csak a negyedik pontig kellett volna eljutni a megfejtéshez, és akkor nem kellene kriptózni, mert le van írva, hogy mi az ok:
"Net income was $66 million compared to $923 million a year ago primarily due to the amortization of intangible assets associated with the Xilinx acquisition and increased R&D investments, partially offset by a $135 million tax benefit in the quarter. Non-GAAP net income was $1.1 billion, up from $893 million a year ago primarily driven by higher revenue and gross margin, partially offset by higher operating expenses." -
S_x96x_S
addikt
válasz
#36531588 #8202 üzenetére
nyugodtan kommentálhatóak a bejegyzéseim szakmai szempontból,
sőt a más nézőpont segítség is, mert lehet hogy valami elkerülte a figyelmemet.de nem kell hozzátenni különböző feltételezéseket a személyemről.
Az hogy mit emelek ki és mit nem, és hogyan értelmezem .. az sok mindentől függ.újra és utoljára:
Ha legközelebb is személyeskedsz velem;
akkor majd a fórum moderátorra bízom a döntést .... -
S_x96x_S
addikt
válasz
#36531588 #8197 üzenetére
> Látom nagyon megy a propaganda.
Az korrekt, hogyha az én értelmezésemet pontosítják, kiegészítik, cáfolják.
de ehhez nem kell személyeskedni,
pláne tisztességtelen szándékot feltétetelezni a pontatlanságaim mögé.Elég, ha megjegyzed, hogy te ezzel nem értesz egyet .. és kifejted az érveidet.
én meg magamtól rájövök, hogy nem vagyok elég alapos.ha bennem "propagandistát" látsz, és mindenképpen késztetést érzel ennek a ellensúlyozására, akkor mutasd meg, hogy hogyan kell jobban kommunikálni.
Vagyis mutass nekem követendő példát .. -
S_x96x_S
addikt
válasz
#36531588 #8175 üzenetére
> Ezzel szemben, te nem outlook-ról beszéltél, hanem konkrétan 30%-ról, rá
a trend a lényeg .. ; és azon +/- pár százalék nem változtat.
Amúgy az AMD Q3-sa se végleges még. ( Preliminary third quarter revenue )
és a végleges csak Nov. 1, 2022 -én lesz .amúgy találsz a neten elemzéseket ..
pl. THE PAX CHIPZILLA IS OVER, AND INTEL CAN’T HOLD BACK THE BARBARIANS
https://www.nextplatform.com/2022/10/28/the-pax-chipzilla-is-over-and-intel-cant-hold-back-the-barbarians/ -
S_x96x_S
addikt
válasz
#36531588 #8171 üzenetére
> Időgéped is van (2022 Q4). Oké.
a Financial Results-ban feltüntetik a "Business Outlook" -ot
és az Intel is feltüntette a 2022-Q3-nál a várható Q4 2022 -tés az apróbetüs részben szerepel.
"Actual results may differ materially from Intel’s Business Outlook as a result of, among other things, the factors described under “Forward-Looking Statements” below."
"Intel operates in highly competitive industries and its operations have high costs that are either fixed or difficult to reduce in the short term. In addition, we have entered new areas and introduced adjacent products, such as our intention to become a major provider of foundry services, and we face new sources of competition and uncertain market demand or acceptance of our offerings with respect to these new areas and products, and they do not always grow as projected."
> a revenue share-t is.
a darabszám, árbevétel és a profit - 3 különböző, de mégis összefüggő mérőszám.
ha megnézed a Mindfactory heti statisztikát; ami csak a német DIY piacra vonatkozik
akkor ott is látsz
- darabszámot ( units sold )
- átlagos eladási árat ( average selling price (ASP)
- árbevételt ( Revenue )
https://twitter.com/TechEpiphany/status/1586640088850747392CPU Retail Sales Week 43 (post RPL Launch)
Total: 6715 (📈+6.33%)AMD:
4850 (📈+13.8%) units sold, 72.23% (📈+4.77%),
ASP: 319.08 (📈+7.7%)
Rev: 1'547'545 (📈+22.7%), 70.19%Intel:
1865, 27.77%,
ASP: 352.49
Rev: 657'391 (📉-16.8%), 29.81%---------------------
-
Petykemano
veterán
válasz
#36531588 #8163 üzenetére
Az grafikon adatforrásként az AMD és Intel pénzügyi jelentést jelöli meg. Nem fekszem és ébredek ezekkel, de úgy rémlik nincs megkülönböztetve adatközpont, mint hyperscaler, valamint szerver. Lehet, hogy tévedek.
De ha nem, akkor a grafikonon ábrázolt értékek az összes szerver és más adatközponti termék árbevételének egymáshoz viszonyított arányát tartalmazza.Ez csak árbevétel. De és nem is mondtam, hogy más.
Az intel kisebb magszámú szerverekből darabra többet ad el, de alacsonyabb áron. Az AMD drága csúcstermékként értékesíti amije van. Lehet, hogy nem is tudna darabra annyit előállítani, mint az intel.
Mindettől függetlenül, ha ezekben az értékekben benne van a sapphire rapids, akkor félő, hogy nem húzta ki a lefelé ívelő trendből. Az.Intel adatközponti profitja eltűnt, nincs hová hátrálni, nem tud tovább árat csökkenteni. -
S_x96x_S
addikt
válasz
#36531588 #8130 üzenetére
igazából nem is neked irtam ..
úgyhogy kérlek olvasd el újra többször.> Csakhogy a 139W a képen Allcore OC-s eredmény, stock 117W.
> Ez már megint mindent elmond rólad, hogy miért az OC-s eredményt választottadEz kellet a példához, hogy rámutassak,
hogy az átlag alapján történő méretezési elved ~hülyeség.
Nézhetsz másik sort is, de akkor is hülyeség lesz.ahogy 12 hónap átlaghőmérséklete nálunk ~ 12 Celsius
de csak ebből az infó alapján ne vegyél télikabátot ..
mert meg fogsz fagyni !Egy gép hűtését és a tápegységét se az átlagfogyasztásra tervezzük.
A "12 test games average" ( ~ 139W) az csak 12 játék átlagát jelzi
vagyis ne lepődj meg, hogy a 12 játék között lesz >200W -os is. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
#36531588 #8125 üzenetére
nem a blenderre gondolok, valamelyik tesztben lattam, hogy a tizenvalahany game alatti atlagfogyi ha jolemlexem 185+W korul alakult. ha az atlag annyi, akkor az neha boven benezhetett a 200 folotti tartomanyba. Holnap vagy holnaputan, ha hazaerek, - es nem felejtem el - elokeresem.
az 5950X azert sokaknak elment leghutessel vagy aioval komolyabb teljesitmenyveszteseg nelkul, a vizet a szaktopik szakhozzaszolasaibol kovetkeztettem ki. [link]
de mostmar tenyleg bye
-
Petykemano
veterán
válasz
#36531588 #8119 üzenetére
> Nagy változást nem is várnék,
Az az igazság, hogy én se.
Az AM4 továbbra is nagy népszerűségnek örvend a MF eladásaiban.A Zen4 elég jól sikerült ha csak a teljesítménybeli előrelépést nézzük, de emelte a fogyasztást, és a platformköltséggel együtt meglehetősen drága.
A Raptor Lake is hozta, ami elvárható volt. A szokásos módon az Intelnek sikerült érezhetően emelni a teljesítményt, viszont mivel ez nem párosult gyártástechnológia váltással vagy más (3D) áttöréssel, ezért ez meg is látszik a fogyasztáson.Ennek ellenére valószínűleg meglesz a közönsége, de én azt látom, hogy egyik sem jelent - az árazást és az fogyasztást is figyelembe véve - a piac számára diszruptív előrelépést.
Akinek mondjuk 12900K-ja van, ahhoz képest olyan nagy előrelépést nem jelent az 13900K. Ha kell a +40-50% MT teljesítmény, akkor persze lehet cserélni, de azt gondolnám, hogy ez egy lecsengő lelkesedés. Az 13600K remek mainstream CPU-nak tűnik, de ehhez jobbára igényli a DDR5-öt és amennyivel jobb az 12600K-hoz képest, annyival talán drágább is. Nem kizárt, hogy ez az 5800X3D-re is igaz. Nem is beszélve arról, hogy ahhoz, hogy egy lényegesen olcsóbb processzorhoz képest kimutatható legyen a különbség egy
$1000-os ($700-os) GPU-t is mellé kell tenni.Biztosan lehet találni pro-kontra érveket, de most is az az érzésem, hogy lehet kedvenc szín szerint választani, nem igazán lehet most szín alapján mellényúlni. Viszont összességében a Raptor Lake is "meh" érzetet kelt, mint a Zen4 is.
Szóval én is azt gondolom, hogy nem fogja egyik napról a másikra felforgatni MF számait.
Volt szó arról, hogy az Intel végül valamivel alacsonyabb árakon hozta ki a Raptor Lake-t a vártnál. Felvetődött, hogy vajon mikor fogja az AMD csökkenteni az árait.
Szerintem az AMD nem fog árat csökkenteni a Raptor Lake érkezése miatt, csak majd akkor, amikor kiadja az Zen4 X3D-t.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
#36531588 #8119 üzenetére
> A Genoa elindult már, vagy még mindig csak bejelentik hogy mikor jelentik be?
Thank you for asking
A lenovo egyszerre jelentette be a 3 új architektúrát (1 hónappal ezelőtti hír)
"Lenovo Launches Intel Sapphire Rapids AMD EPYC Genoa and Chinese Arm Servers"
de hogy mikor szállít a Lenovo az ügyfeleknek, az már más tészta.És a Microsoft is már demózza már a saját megoldását a Genoával .
a várható chipek
AMD EPYC 9004 Genoa “Zen4” series final specs and performance leaked
Ahhoz képest, hogy csak 4db zen4 -es dektop proci lett bejelentve ..Szerver fronton sokkal nagyobb lesz a választék.
mert ..
Az AMD fókusza még mindig a "zsíros legelőkön" van,
és amíg jön a profit
( addig nem kell leépítenie mint az Intelnek. )
persze ez ( rövidtávon) nekünk mint Consumer vásárlóknak kevésbé jó,
de talán ez kell ahhoz, hogy az AMD a technológia előnyét hosszú távon
is fent tudja tartani..
és legyen egy kis egészséges verseny ( hosszú távon is )> A SR-ot a nagy ügyfelek kapják,
főleg csak a N1 ügyfélnek .. az USA kormánynak ... a supercomputerbe ..
"Nope, still no Intel Sapphire Rapids Xeon processors for you right now
Unless you're a US government boffin or can get a seat in Dev Cloud"
https://www.theregister.com/2022/09/27/intel_sapphire_rapids_xeon_processors/és jövőre már jön az EmeraldRapids is,
"And if Sapphire Rapids does end up launching in 2023, it will not only face competition from other chipmakers, but Intel’s upcoming Emerald Rapids processors, which at least as of February are on track for a 2023 launch." -
Petykemano
veterán
-
Petykemano
veterán
válasz
#36531588 #8096 üzenetére
"Azon meg marhául el kéne gondolkodnod, hogy a microsoft az amd apu-ra épülő konzoljaival miért az nvidiával kézenfogva hozta a directstorage 1.1-et PC-re"
Szerintem ez egy nagyobb jelentőségű kérdés, mint amilyennek gondolod, mint ami miatt szerintem feltetted.
Az első gondolatom az volt, hogy nyilvánvalóan azért, mert a PC piacon az nvidia a piacvezető.
Ugyanakkor ettől függetlenül nem megszokott jelenség ez. A DirectX12 például AMD által inspirált valami.Persze azon kívül, hogy a MS a következő konzolt Nvidia hardverrel csináltatná, más magyarázat is lehet. Például az, hogy a Sonyhoz hasonlóan az Xboxban már eleve van dedikált hardver, nem szorulnak rá arra, hogy a GPU-t használják ilyen célra, ezért a PC a következő piac, ahol az AMD nem szempont. De nem csak a PC, hanem a MS mellett legjelentősebb jelenléttel az game streaming piacon is az nvidia rendelkezik szerintem.
-
Petykemano
veterán
válasz
#36531588 #8091 üzenetére
GPU decompression isn’t new. The main problem has been storage, where the SSD couldn’t feed the GPU enough data in time to decompress it (which is why it went through the CPU first).
DirectStorage, with a supported SSD, eliminates that bottleneck.Smart Access Storage looks to further improve that system. AMD’s Robert Hallock explained the key difference to us: “Because we own both the CPU and the GPU endpoints, we do not need to go to main memory like DirectStorage does.”
Instead of using the system RAM, Smart Access Storage provides a direct connection from the SSD to the graphics card, further improving loading times.
Sajnos nem tudom, hogy a kiemelt mondat pontosan mit fed. A megfejtéshez nyilván tudni kéne, hogy a DS mit matat a rendszermemóriában.
Mindenesetre a leírás alapján úgy tűnik, Smart Access Storage = DirectStorage + Smart Access Memory.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
> De 0.8 másodperc alatt 5,6gb adatot töltött be a microsoft + nv cucca.
> A 0.8-as értékhez miért nem írtad oda az adatmennyiséget??mert komplex ..
a PS5 megkülönböztet "raw"(diszk) és "compressed" sebességet.
a Kraken kitömörítéssel ( ami megfeleltethető a NV támogatásnak )
- Maximum Output Rate : 22 GB/s
- Typical Output Rate : 8–9 GB/s
"Sony states that their Kraken-based decompression hardware can unpack the 5.5GB/s stream from the SSD into a typical 8-9 GB/s of uncompressed data, but that can theoretically reach up to 22 GB/s if the data was redundant enough to be highly compressible. " ( link )ha jól értelmezem, akkkor az MS+NV demójában
a 2.40 GB/s Bandwith -es CPU-s kitömörítést 7.08 GB/s -ra tudta feltornázni.
ami elég jó haladás ..
Azt viszont nem tudjuk, hogy a KRAKEN mekkora sebességet adott volna erre.Az én szememben a DirectStorage 1.1 jelenleg inkább
az XBOX kitömörítési sebességét célozza
az alacsony hw követelményekkel - és nem a PS5-öt akarja befogni ..
-
S_x96x_S
addikt
válasz
> mi miatt te kijelentetted, hogy már nem érdemes gen4 vga-t venni?
ilyet
- nem jelentettem ki
- esetleg félre értelmezted
- vagy rosszul fogalmaztam.( válaszd ki a neked megfelelőt
)
szerintem alaplapokról beszélgettünk
és az AMD-s Gen5-ös alaplapok jövőállóságáról. ( B650E,X670E )
a GPU csak ezzel kontextusban merült fel.Mindenesetre az AMD nagyon hisz a Gen5-ben
.. és nem lehet véletlen, hogy elég nagy prioritást is adott neki.
És nem csak szavakban +4 extra Gen5-ös sávot is adott a CPU-ban.És én is hiszek benne;
mint érdeklődő ( és fejlesztő ). aki tudja mi az IO keresztmetszet.Az árazás és a gazdasági megtérülés már egy más kérdés
és erősen szubjektív is - vagyis erősen pénztárca függő.Kettőnk gondolkodása között főleg az idődimenzió az eltérés ..
én a következő 2-3 év technológiájáról gondolkodom ..
te meg ez ellen az előző 2-3 év alkalmazásaival érvelsz, ami amúgy nem baj,
hogyha a következő 2-3 évben is ugyanazokat a (játék)programokat használod.> Jó jó, nem kell úgy csinálni mintha
> számomra ez nem volna egyértelmű. Azt mond el ...És valószínűleg más a technológiai hátterünk is,
hogyha egyes dolgokat újra és újra el kell magyarázni.amúgy kaptál elég linket és információt ..
csak rá kellene szánni az időt, hogy alaposan értelmezd .. -
S_x96x_S
addikt
válasz
#36531588 #8084 üzenetére
> Tehát a betöltési idő csökken
> jelen példa esetén 2.36 másodpercről 0.80 másodpercre, és szerinted ez bottleneck-es.Nem értelek ..
ez a vita szerintem már rég eldőlt a PS5-el,ott nem 0.80 másodperc, hanem 0.27 másodperc 2GB adat berántásának a célértéke.
( amivel a fejlesztők kalkulálhatnak, hogy tudni fogja alattuk a hardver )
és ott tényleg a streaming volt a cél."Our goal with the PS5 isn't just that the SSD would be 100x faster. It's that game loads and streaming would be 100x faster as well. So every single potential bottleneck needed to be addressed. And there are a lot of them."
Read more: https://www.tweaktown.com/news/71340/understanding-the-ps5s-ssd-deep-dive-into-next-gen-storage-tech/index.htmlés az amit a MS a DirfektStorage-al szabványosítani akar, az a PS5-ön ( és részben az XBOX-on ) már régóta hardveresen is megvan és a gyakorlatban kipróbált ..
A fő kérdés igazából az, hogy mi tartott a Microsoftnak ilyen hosszú időbe
hogy ezt API-val definiálja és lehozza PC-re.
-
Petykemano
veterán
válasz
#36531588 #8068 üzenetére
> A dollár ára ugyan úgy befolyásolja az am4 cuccokat is.
> Persze amíg készletről árulnak, és nem új beszerzés jön, addig az am4 előnyben lehet.
Én tavasszal vettem egy 5600G-t 73eFt-ért azt gondolván, hogy ennél lejjebb már biztosan nem megy. 1-2 hónappal később már 69eFt is meg lehetett kapni más üzletekben. Azóta nagyon sokat romlott a forint a dollárhoz képest, de ez az ár nem változott. Valószínűleg készletről árulnak, ahogy mondod, és ezért az AM4 árakra egyelőre nem gyakorolt még érezhető hatást a usd/eur változás sem.A recessziós várakozás megnyilvánulhat abban is, hogy most nem veszek egy új drága gépet, hanem inkább beérem a még mindig olcsóbban kapható előző generációs készülékkel is.
Így vagy úgy, de nem kell az AM5 - ebben nincs vita.
-
Petykemano
veterán
válasz
#36531588 #8055 üzenetére
Tényleg nem szoktak ilyen hírek jönni olyan gépekről, amikben Nvidia GPU-k vannak.
Mivel a nyilatkozatot nem az AMD tette közzé, ezért szerintem nincs okunk azt feltételezni, hogy pontosan az állítások ellentéte lenne igaz.
"nem (kizárólag) az AMD hardverrel van gond" => "az AMD hardverrel van A gond"
"hasonló nehézségek elő szoktak fordulni a hardver összerakása és a tényleges használatbavétel között" => "ez nem szokványos jelenség, nagy a baj, amiért az AMD hardver felelős"Persze nem bíznám el magam, kiderülhet, hogy valami súlyos hiba van a rendszerben, ami miatt soha nem fog működni.
Úgy emlékszem hogy a Tianhe-2 esetén is rengeteg probléma volt - a Xeon Phi - gyorsítókártyákkal, amiket először cserélni próbáltak egy újabbra, de ha jól tudom, akkor azok használatát végül el is engedték.
Bizakodásra ad okot, hogy más AMD+AMD Mi250X rendszerek esetén még nem jelentettek hasonló problémát.
-
Petykemano
veterán
válasz
#36531588 #8052 üzenetére
Azt is írják, hogy a hibáknak természetesen részét képezik az AMD által szállított hardverek is, ahogy a Slingshot is, nem arról van szó, hogy az AMD kifejezetten alkalmatlan hardvert szállított volna. Hasonló hangolási nehézségek minden nagyméretű szuperszámítógép rendszer telepítésénél jelentkeznek. [link]
De persze lehet, hogy ez csupán céges maszlag az arcvesztés elkerülése érdekében és az üzembe állás el fog húzódni, mint azAurorarétestészta.
Tudtommal nagyon régóta ez az első olyan szuperszámítógép, amelyben AMD gyorsítókat használnak. (Ez persze nem igaz, mert a 478. helyen van egy Sugon nevű gép, amiben kivételesen Vega 20 van) Minden más projektet döntően az Nvidia szokott vinni, úgyhogy annyira nem meglepő, hogy felmerülhet némi tapasztalatlanság.A slingshot11-et se gyakran látom a listán még AMD-AMD rendszereken kívül.
Eddig a magyar Komondor használja Nvidia gyorstóval.Egyébként érdekes, hogy a top10-ben van 2 másik kisebb AMD-AMD rendszer (a finn Lumi és a francia Adastra). Kiváncsi lennék, hogy azok is érintettek-e.
-
Devid_81
félisten
válasz
#36531588 #8017 üzenetére
Majd talan a FoshRockmeg par kisebb nev johet valami olcsobb lapokkal aztan kb ennyi.
Valoszinuleg mindenki megtartja a regi gepet egy ujabb korre, csak ugy mint sokan a VGA-jukkal tettek.Minel kevesebben veszik az ujat annal egyszerub az uzenetet kezbesiteni a gyartoknak, hogy koszi, de nem koszi.
-
Petykemano
veterán
válasz
#36531588 #8007 üzenetére
Tulajdonképpen mennyit vesztesz egy 7600X esetében eco módban?
Én itt találtam egy mérést, ami azt mutatja, hogy nem, vagy alig. Ami elég hihetetlen.
Persze nyilván ebben az esetben a fogyasztáson sem nyersz semmit, vagy alig.Az általad idézett kérdésfelvetésre tehát ez a válasz: a 7600X eco módban nem lassul le 5600X szintre, úgy is pont ugyanannyira gyorsabb nála.
Az eco mode egyébként szerintem csak egy feature. Legfeljebb valamiféle gyártástechnológiai ...méregetést lehet megvalósítani azzal, hogy 250W-os készülékeket alacsonyabb fogyasztási keret mellett hasonlítjuk össze.
Szerintem az AMD-nek és az Intelnek is inkább alacsonyabb TDP-vel kellene kiadnia a processzorait.
-
Petykemano
veterán
-
S_x96x_S
addikt
válasz
#36531588 #7991 üzenetére
> Az hogy a vrm, vagy a dupla chipset nyeli be mindegy,
> a teljes képet nézve a fogyasztás nem kisebb mint az alder-nál. Lásd PH és Guru3D teszt.1.)
egyszerre kell nézni a fogyasztást és a teljesítményt.A nagyobb fogyasztáshoz sokkal nagyobb teljesítményt is ad az 7950X
Mindenhol ahol nagyobb a fogyasztása a 7950x-nek a 12900K-hoz képest ..
jellemzően a teljesítménye is sokkal nagyobb! ( CB R23 mT )
A 12900K ~ 27e CB R23 mT
vs. 7950X ~ 38e CB R23 mTami azt jelenti, hogy bár többet fogyaszt, de hamarabb be is fejezi a feladatot.
2.)
Eltérő alaplap -> Eltérő fogyasztás.A két alaplap ( 12900K-hoz használt vs. mostani zen4 ) eltér a PH tesztben,
és a Guru3D-s teszt, ki is emeli, hogy ez eltérést okoz.
"We want to make it very clear that power consumption measurements will differ per PC and setup. Your attached components use power but your motherboard can also have additional ICs installed like an audio controller, 3rd party chips, network controllers, extra SATA controllers, extra USB controllers, and so on. These parts all consume power, so these results are a subjective indication. Next to that, we stress all CPU cores 100% and thus show peak power consumption. Unless you transcode video with the right software your average power consumption will be much lower."3.)
Akinek fontos a fogyasztás, az bekapcsolja az ECO mode -otkorábban már belinkeltem a Gordon-os videót,
ahol kimérték
"7950x at 65w eco mode outperforms 12900k in cbr23 mt by 5% while drawing 160w less"de az Anandtech -es ECO teszt értelmezése is egyszerű.
170W helyett 65W -ból még mindig leveri a 12900K-s AlderLake-et."
Restricting our Ryzen 9 7950X processor to just 65 W in comparison to leaving power settings untouched, the CineBench R23's multi-threaded test performance is impressive, a score of just over 31K. For comparison, the Intel Core i9-12900K only managed just under 27K at default settings, which shows that even when restricting the power proportionally down to 65 W, there's still plenty of performance available in multi-threaded situations. For reference, restricting the Ryzen 9 7950X to 65W only loses around 18-19% in CB23 MT performance; very impressive.In the single-threaded test with CineBench R23, we only saw a drop of around 0.3%, which is negligible depending on the workload. Dropping down the overall TDP isn't as harsh on single-threaded workloads as it will be for multi-threaded workloads. ST performance remains intact mainly despite restricting overall power consumption.
The reason we used 65 W as a showcase for Zen 4's efficiency is quite simple. Restricting the power values on the Ryzen 9 7950X by around 61% (170 to 65 W) shows that the Zen 4 core is efficient and that the performance is still good. This is more relevant in small form factor systems where performance is desirable, but high heat output could impact on the longevity and performance of other components through thermal throttling.
"Ha magyarul kell:
"Megmarad a konfigurálható fogyasztás a Zen 4 processzorknál is"
https://prohardver.hu/hir/zen_4_megmarad_konfiguralhato_fogyasztas.html"Az AMD szerint egy 65 wattos Eco-Mode-ban működő Ryzen 9 7950X nagyjából 7%-kal gyorsabb egy fogyasztás szempontjából, paraméterezés szintjén nem limitált Ryzen 9 5950X-nál a Cinebench R23 többszálú tesztjében. Ez az elméleti maximumokat tekintve annyit jelent, hogy a Ryzen 9 7950X legfeljebb 88 wattot vehet fel a tokozásból a szóban forgó Eco-Mode beállítással, míg a Ryzen 9 5950X esetében ez az érték 170 watt. Ugye itt az előbb említett, paraméterezés szintjén nem limitált szóösszetétel egy picit csalóka a régi processzorra vonatkozóan, mert ennél is van egy limit, méghozzá a tokozás által elviselt maximum szint."
-
S_x96x_S
addikt
válasz
#36531588 #7988 üzenetére
> a ryzen 7000 sorozat igen csak ott van fogyasztásban mint az alder ...
az én véleményem teljesen eltér...
elég jelentős a különbség fogyasztásban.
- Az idle fogyasztás főleg a Gen5 és alaplapfüggő(VRM?),
- de a teljesítmény/watt -ban[1] jelentősen lekörözi az Alder-t a 7000-res AMD.Ez a fejlettebb gyártástechnológiának(5nm) és annak köszönhetően is, hogy a Ryzen 6000-res mobil innovációkat nagyrészt átportolták a ryzen 7000-be. (SVI3)
Idle - magasabb fogyasztást viszont a VRM felépítés is okozhat, amit az Anandtech-es review meg is emlit :
" (extra phases are great when you need a lot of power, but waste power themselves at low loads)." De ez az Inteles alaplapokra is igaz.[1] egy performance/watt ábra :
( innen )
ha viszont nem a performance/watt, hanem a performance/price a fontos neked,
akkor a te procid a 12600K. ( verseny jó )és ha csak 1 Thread-es alkalmazásokat szoktál futtatni ( #7989 )
akkor is az Intel az ideális neked.
De ekkor megteszi egy egyszerű alaplap is kevés VRM-el - aminek alacsony a fogyasztása -
S_x96x_S
addikt
válasz
#36531588 #7985 üzenetére
> Ezért kérdéses, hogy a fogyasztás teszteket igpu-val vagy 2080 Ti-vel csinálták.
ha alaposan ránézel a PH-s grafikonra[1],
akkor valószínüleg te is meg tudod válaszolni a kérdésedet.Én azt olvasom ki belőle,
hogy egyedül az 5600G-t tesztelték kétféleképp IGP-vel és 2080 Ti- vel.
és ezt az elnevezésben fel is tüntették. ( felülről a 4. és az 5. sor )de se a 11900K/12900K/5800X/7900X -nél nincs feltüntetve az IGP.
vagyis ezek 2080 Ti-s mérések.
De ezt a "Strange Brigade" >400W-os értékéből is ki lehet következtetni.
[1]
>> Vagyis a PH 1 csúcs alaplapos tesztje alapján
>> én nem vonnék le messzemenő következtetést a ZEN4/AM5 -ös platformról."
> Ó ezt értem. Most minden más teszt jobb.ez szimplán csak annyi, hogy 1 tesztből (mintavételből) óvatosan illik általánosítani.
( ~ statisztikai/minőségmenedzsment alapok )
ami lefordítva .. annyit jelent, hogy még az azonos CPU-knál is lehetnek GOLDEN chip-ek, amelyek kilógnak az átlagból.
Az alaplapok fogyasztásánál pedig még nagyobb a szórás.amúgy nem könnyű tesztelni..
-
S_x96x_S
addikt
válasz
#36531588 #7983 üzenetére
> A PH eredményei rendszer fogyasztás,
> hiába próbálkozol a szebb képet mutató tesztjeiddel. Almát almával.
....
> Kár hogy ebben a fogyasztásban benne van egy gtx 1080 is.
....
> Milyen gpu-t használtak a ph tesztben?ha jól látom, a PH tesztekben ugyanazt a GPU-t használják egységesen.
teljen nevén: "GIGABYTE AORUS GeForce RTX 2080 Ti Extreme 11 GB GDDR6"
lecsekkoltam ( a 12900K és az 5800X -nél is ezt használták )
de a mostani zen4-es tesztben, már csak annyit írtak "RTX 2080 Ti"Hogy az "RTX 2080 Ti" idle fogyasztása a több vagy a a "gtx 1080" -é
azt nem igazán akarom megbecsülni.újra az álláspontom:
Az üresjárati fogyasztásba az alaplap eltérő felépítése akár +30W idle powert is hozzá tud adni ( a Intel Z690 DDR5 + Gen5 tesztek alapján a két szélsőséges érték különbsége )
Vagyis a PH 1 csúcs alaplapos tesztje alapján
én nem vonnék le messzemenő következtetést a ZEN4/AM5 -ös platformról.
főleg hogy a "MSI MEG Z690 Unify ~ 90W idle -t fogyaszt.",
ami még több mint az általad kifogásolt.bár az X670E -ben az
- extra chipset ( 2db van ! )
- és az M.2 Gen5 ( a Z690-ben nincs, mert kevesebb Gen5 sávot ad az intel )
adhat valami kimérhető többlet fogyasztást,
de ez szerintem még benne van a Z690-es alaplapok +10% -al növelt fogyasztási sávjában.A teljes képhez viszont meg kell várni a X670E-s lapok tesztjét,
amikor is egymáshoz is összehasonlítják a lapokat
.. és abból lehet majd látni az üresjárati ( idle ) fogyasztásokat. -
S_x96x_S
addikt
válasz
#36531588 #7978 üzenetére
> Kár hogy ebben a fogyasztásban benne van egy gtx 1080 is.
ezt nem pontosan értem.
- arra célzol, hogy a PH tesztben nincs benne a GPU ?
és az Ryzen 5800X-et is GPU nélkül mérték ?- Vagy hogy más GPU-val mérték?
Kifejtenéd pontosabban ?
itt egy guru3d teszt - ebben is benne van a gpu
és itt az MSI MEG Z690 Unify ~ 90W idle -t fogyaszt.
vagyis határozottan alaplap függő ...
és akár +30W idle powert is hozzá tud adni az alaplap eltérő felépítése. -
S_x96x_S
addikt
válasz
#36531588 #7966 üzenetére
> A PH eredményei rendszer fogyasztás,
ha valaki aggódik a PH által tesztelt alaplap idle power-miatt
akkor ez tényleg alaplapfüggő dolog.
A Z690 DDR5 ös alaplapok idle fogyasztása
54.2 - 87.5 W között van. ( via AnandTech )a PH által mért 85-88W nem lóg ki ebből annyira aggasztóan
-
S_x96x_S
addikt
válasz
#36531588 #7968 üzenetére
> Eco módban mennyit is esik a teljesítmény?
A tesztek:
7950x at 65w eco mode outperforms 12900k in cbr23 mt by 5% while drawing 160w less (~140w in anandtech review, but +16% perf over 12900k)"""
Was told by a mod that this ain't a "cpu review" and can be posted separately
tldr
- 7950x at 65w eco mode outperforms 12900k in cbr23 mt by 5% while drawing 160w less (~140w in anandtech review, but +16% perf over 12900k)
- There are some variances in 65w eco mode performance, pcworld hit 28655 but anandtech hit 31308 (+10% perf). Probably due to cooling, board, and bin differences
- 7950x at 105w eco mode loses ~10% perf compared to 7950x in cbr23 for 100w decrease in power (this number averages out to a lower perf loss of 5+% across other mt workloads according to other reviews)
- Computerbase found that the 7950x matches the 5950x perf at around half the power, 65w ppt vs 142w ppt (133w adjusted for same performance)
- Same st perf regardless of power limit (which is expected)
"""
https://www.reddit.com/r/hardware/comments/xp2mxd/ryzen_9_7950x_power_consumption_eco_mode_tests/ha a videóra vagy kiváncsi:
https://youtu.be/uks4qQ2MXrM?t=1217 -
S_x96x_S
addikt
válasz
#36531588 #7966 üzenetére
> Almát almával.
proci teljesen korrekt,
az X670E pedig fogyaszt rendesenfeltételezhető okok:
- az alaplap BIOS-ában még nincs ECO mode vagy valami hasonló ami lekapcsolja a nem használt dolgokat.
- extra chipset
- extra Gen5 sávok kivezetve.
- DDR5 6000 memória.> Almát almával.
a korrekt itélethez meg kell várni a sima B650 -es lapokat
amelyek nem támogatják a PCIe 5.0 -át és nincs bennük extra chipset.az lenne szerintem közelebb az általad javasolt "almát az almával"
Valamint a PH tesztben az ECO módot is elfelejtették letesztelni. -
S_x96x_S
addikt
válasz
#36531588 #7940 üzenetére
> amit a Desktop Idle értékek is mutatnak.
18-20W ;
" At peak, the 7600X pulls an impressive 130W, and during idle, it was down to 18w.
Read more: https://www.tweaktown.com/reviews/10195/amd-ryzen-5-7600x-zen-4-cpu/index.html6 magos és egy 12 magos ryzen
-
S_x96x_S
addikt
válasz
> Én desktop procit használok, a többi nem érdekel.
> Ilyen optane, meg szerverek, meg ilyesmik, nem is értem hogy jönnek ide.mert összefüggenek.
Ha meg akarjuk érteni az Intel és az AMD működését ( hogy a trendet megjósolhassuk ),
ahhoz érteni kell a globális optimumot .. amire törekszenek a cégek.az AMD chipletes technológiát használ - relative kevés mérnökkel tervezve .. emiatt ugyanazt a ZEN magot hasznája a desktop - laptop - szerver fronton.
Emiatt az AVX-512 a ZEN4-el a notebook és a desktop AMD-s gépekben is megjelenik.Az Intel meg régebben megtehette, hogy több különböző maggal dolgozik a monolit felépítés miatt, ma már egyre kevésbé.
A verseny miatt mindkét cég folyamatos innovációra kényszerül
és spórolni sokat ott lehet ha egyre modulárisabb a felépítés
és a desktop és a szerver rész minél több közös részt meg tud osztani egymással.Az autógyártásban is van hasonló pl. közös alvázzat használ több különböző márka.
> Láttad, a tőzsdei eredmények is mérvadóak voltak, egészen addig,
> amig kedvező dolgokat lehetett belőle kiolvasni.Az AMD-nek még mindig kedvező ..
Közel hasonló nagyságrendű az értékelésük, annak ellenére, hogy
- az AMD nek kisebb a piaci részesedése
- az AMD-nek nincs gyára. -
S_x96x_S
addikt
válasz
#36531588 #7936 üzenetére
> Bocs, csak egy gyors kérdés.
lassú üzemmódban vagyok;
> "amúgy a piac és a befektetők mondanak itéletet .. és ez épp elég.
ez még mindig igaz.
( mellesleg a piacnak te is a része vagy. )https://www.macrotrends.net/stocks/charts/AMD/amd/market-cap
"A piaci kapitalizáció (vagy piaci érték) a leggyakrabban használt módszer egy nyilvánosan jegyzett vállalat méretének mérésére, és úgy számítják ki, hogy az aktuális részvényárfolyamot megszorozzák a forgalomban lévő részvények számával."A részvényárak tartalmazzák a jővőbeli növekedést/csökkenést .. jelenleg már borusabb a gazdasági előrejelzés és emiatt kisebb növekedést jósolnak az AMD-nek ..
Az Intel-t ez kevésbé viselte meg, mivel már jelenleg is elég alulértékelt.
https://www.macrotrends.net/stocks/charts/INTC/intel/market-cap
Ami érdekes volt annó, hogy
- Az Intelnek még mindig nagyobb a piaci részesedése
- ráadásul az Intelnek rengeteg gyára ( chip öntődéje) is van
És az AMD -t mégis értékesebbnek látta a piac.Bár az arányok egy picit változtak - de a trend nem annyira ..
- Az AMD egy pénznyomda ..
- az Intel meg veszteség közeli és folyamatosan le kell választania a balasztot - ami csak viszi a pénzt. ráadásul a következő 1-2 év még hasonló lesz az Intel CEO szerint.> Hogy állunk az ítélettel? Vagy mára van új számod, amire figyelni kell?
A tőzsde teljesen demokratikus és minden pillanatban egy új egyensúlyi állapot keletkezik.
A verseny jó
és az Intel nincs könnyű helyzetben.
( persze az AMD se .. a versenynek hála .. )> az intelnek akkor még 90%-os piaci részesedéssel nem sikerült avx-be életet lehelni,
> de te az amd-től a 2x%-val az ellenkezőjét várod ....amúgy a többség ezt várja .. nem csak én ..
https://news.ycombinator.com/item?id=32983406avx-512:
- mint ismert az Intel első generációs implementációja downclock-os volt.
- több különböző variáció volt
- és az intel visszatartotta az avx-512-öt a szerverpiacra
vagyis pont az Intel akadályozta az elterjedést.és azért érdemes átolvasni :
- Zen4's AVX512 Teardown:
https://www.mersenneforum.org/showthread.php?p=614191
- AMD Zen 4 AVX-512 Performance Analysis On The Ryzen 9 7950X
https://www.phoronix.com/review/amd-zen4-avx512> avx-be életet lehelni,
érdemes pontosítani ..
A legtöbb proci jelenleg már AVX2 képes.
most az AVX-512 a téma. -
Petykemano
veterán
válasz
#36531588 #7942 üzenetére
Ezek az árak megfelelnek annak, amivel előzetesen kalkuláltunk. Szerintem brutál sok, de lehet, hogy azért gondolom így, mert az én fizetésem nem nőtt együtt a magyar átlagbér mértékével vagy a dollár (esetleg a földgáz) árfolyamával.
Az amazon.de-n egyébként én még mindig $200 alatt látom az 5600X-et és $600 alatt az 5950X-et, ami figyelembe véve, hogy milyen módon változott a dollár és euró árfolyam arra utal, hogy itt még az msrp ár alattlehet kapni.
Amazon.com-on 5600X $199, 5900X $368
Az 5950X kedvezménye valóban kisebb, $799 helyett most $731Nekem továbbra sem tűnik úgy, hogy rendeletszerűen szűntek volna meg az 5000-es szériára adott kedvezményes árak. Persze az lehet, hogy "már csak a készlet erejéig"
Azért egy gané lépés lenne, ha az AMD megszüntetné a Zen3 gyártását és kiszárítaná a készleteket, hiszen budget vonalon az legalább megfizethető. Amikor a Zen2 megjelent, akkor is sokág megmaradtak a kedvező árú Zen1 procik. De az is igaz, hogy ott is jellemzően az olcsóbb példányok maradtak meg (1600X, 1600AF), az 1700X és 1800X szerintem hamarabb jelentőségét vesztette.
Tehát nem kizárt, hogy ennek mintájára az 5600G, 5600X és az 5800X3D, meg az 5700X tovább velünk marad, mint az 5800X, 5950X. -
Petykemano
veterán
válasz
én értelek. Az agendához gyártott racionalizálásokat kéred számon.
Egyébként a fogyasztással kapcsolatban tökéletesen egyet is értek veled.A polaris-vega-navi vonalon valójan volt csodavárás. De ilyen jelenség az Intelnél is volt. Amikor pl megjelent a Zen1, sok helyen lehetett azt a várakozást olvasni, hogy nyugi, majd az intel előrántja az eddig a fiókban tartott, fejlesztgetett, dédelgetett következő szintet jelentő architektúráját és az AMD újra le lesz hagyva.
Lehet, hogy ez a rajongó közösség jellegzetessége. Most már engem is jobban érdekel, hogy vajon a Zen4 X3D technológia fejlődött-e vagy ugyanaz lesz-e a képlet ugyanakkora előrelépéssel, vagy hogy a Zen5 milyen módon fogja megoldani az "architektúra szélesítése" kihívást?
-
Petykemano
veterán
válasz
#36531588 #7938 üzenetére
Igazán pezsdítő ez a cinizmus...
Valószínűleg a fenti vélekedés nem minden esetre igaz. Volt néhány ábra, amelyen 3090Ti mellett a leggyorsabb prosszesszorok teljesítménye belapult ugyanarra az FPS számra +/-1. Ez igaz volt a Zen4 mellett az Alder Lake-re is. Az Nvidia 4000 / RDNA3 (itt fontosnak tartottam kiemelni, hogy nem az AMD csoda a lényeg, amire Te leegyszerűsítetted) nem általánosságban fogja megemelni a Zen4 CPU-k játékban leadott teljesítményét, hanem azon a néhány ponton, ahol jelenleg GPU limit miatt lelapul a grafikon, ott majd picit kinyílhat. Egy pár százalékot jelent. Valójában nem sokat fog változtatni az összképen.
Én nem értem egyébként, az Intel most legalább annyira rászorulna a cinikus szkepticizmusra, mint bárki más. Sokszoros tökölés a gyártástechnológiával (már a 14nm csúszott, a 10nm-t pedig csak 3-4 évvel később sikerült összerakni), több egymásutáni skylake generáció, megkérdőjelezhető hybrid architektúra, több elkaszált irányvonal (optane, SSD), 1-mésfél éve késő szerverprocesszor, ami a nagyonsokadik respin éli már meg, elcsúszott GPU fejlesztés, ami szintén képezhetné nevetség tárgyát. És szerintem mégsem kap ilyen savazást - sem a cég, sem a lelkes rajongótábora - mint amiket tőled érkezik.
-
Petykemano
veterán
válasz
#36531588 #7936 üzenetére
Szerintem ez csak "wishful thinking" - és egy átlag felhasználó mondja, aki még csak nem is a chipgyártás, CPU tervezés szakterületén dolgozik. Ennek megfelelően kell kezelni.
Én is mondtam már sok - szerintem - adott pillanatban értelmesnek látszó dolgot, ami aztán nem úgy lett.
Mindazonáltal az AVX512 terjedésével kapcsolatban nekem vannak kételyeim. Egyelőre nem tűnik úgy, hogy a zen4 hamar magas piaci penetrációt érne el. A Zen3+AM4 jelenleg jobb deal. Ez hozzáadhat 2-3 évet, mire egyáltalán érdemes lehet foglalkozni a kérdéssel.
Legalábbis ami a nagy általánosságot illeti. Viszont lehetnek olyan szoftverek - azok, amelyekhez sok ember hajlandó a 16 magos változatot megvenni, vagy TR-t - , amiknél lehet hogy sokkal hamarabb meg fog történni az AVX512 térnyerése, mint mondjuk a játékok terén.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Érdekes egyébként, hogy több helyen megjelent az a vélekedés, miszerint a Zen4 teljesítménye jelenleg azért tűnik kissé laposnak, mert a mérések valójában GPU limitesek és majd az RTX 4000 / RDNA3 kártyákkal fogja megmutatni a teljes potenciált.
(Utóbbi egyébként különösen érdekes lehet, amennyiben az AMD folytatja a CPU-GPU együttműködés elmélyítését.) -
Petykemano
veterán
válasz
#36531588 #7929 üzenetére
A zen3 esetén volt egy olyan érzésem, hogy az AMD nem akarja azért annyira árulni (a szűkös kapacitás miatt)
most nem azt érzem, hogy az AMD direkt azért árazott volna magasra, mert nem akarna nagyobb mennyiséget eladni. Viszont kicsit olyan, mintha megszokástól árazott volna - kicsit hübrisz érzésem van.
Mármint hogy érted - hol a hozzáadott érték? hogy az az új termék új szintre emeli az értéket.
Merthogy ezt a teljesítményt ezen az áron már tegnap is megkaptuk.Úgyhogy nekem az a gyanúm, hogy a zen4 nem lesz akkora sláger, mint a zen3 volt. Szerintem azt fogjuk látni, hogy mindenki megveszi az 5600X-et 5800X3D-t vagy az 12600K.... Ebből a szempontból a 7600X és a 7700X talán némiképp túlárazott termék. Bár lehet, hogy tisztességes előrelépést nyújt az előző generációval szemben, de különösen a szintén drága platformköltségekkel együtt azért nem gurít akkorát, hogy kihagyhatatlan legyen. Gémingben nem is nyűgöz le.
De szerintem ha a Raptor lake annyival jobb lesz, mint a Zen4, akkor annyival drágább is lesz.Talán ad némi vígaszt, hogy a Zen4 fókusza nem is a ST volt, hanem a MT. És azok, akik jelentős előnyt tudnak realizálni, azoknak valószínűleg hasznos lesz. Nem ígértek nagy ST teljesítményugrást, az is kérdéses volt, hogy vajon az 5800X3D-t egyértelműen meg tudja-e ugrani. Nagyobb versenyt (hangzavart) én most a 12-16 magos verzióknál várnék. A gémerek számára valószínűleg inkább a Zen4V lehet a várakozások célpontja.
-
Petykemano
veterán
válasz
#36531588 #7907 üzenetére
Az AMD a mainstreamben (és megkockáztatom, a entry szinten is) árat emelt, de nem most, hanem már a zen3 idején. Már akkor hőbörögtünk (én legalábbis), hogy ahelyett, hogy a magas magszámú SKU-k esetén a prémium jelleg a növekvő $/mag mutatóban mutatkozna (ahogy az volt pl az Intel E széria esetén), épp az ellenkezője történik: a magszám növekedésével a $/mag mutató csökken (javul)
A prémiumot az fizeti, aki egyébként olcsón akarja megúszni.(Persze értem a logikáját, hogy ugyanaz a lapka, meg valójában kicsi a hibaarány és ezért valójában hibás lapkákból van kevés, stb és ez ez érvelés talán rendben is lenne, ha zen3 esetén nem alsó szint ára emelkedett volna, hanem a felsőház lett volna olcsóbb, mint a Zen2 idején)
De a drágulás nagyobb részét mondjuk nem ez okozza - és ennek megfelelően minden terméket minden cégtől egyaránt érint.
A drágulás fő oka, hogy az elmúlt 5 évben a dollár kb 260Ft-ról felment 400Ft feletti árfolyamra.
Emiatt a $250-os Zen2-t még meg lehetett kapni (250x270x1.27) ~85000Ft-ért (+/-5-10000) addig ugye a $300-os zen4 legjobb esetben (dollárból számítva) is 150eFt.
A fenti 410 euró már elvileg európai ár, ami tartalmazza a helyi áfát, tehát csak átváltani és az áfakülönbözetet kell számolni. De simán lehet 170eFt-os ára is.De ez nagyjából minden terméket érinti.
És nem csak Magyarországot, hanem Európa egészében érezhető, hogy a korábbi 1:1.2 dollár-euró váltás ma már 1:1, ami az összes USA import termék esetén nyugaton is ~20% drágulást jelent. -
-
Petykemano
veterán
válasz
#36531588 #7893 üzenetére
> Ehhez kellene tudni az amd tdp-n kívüli számokat.
Feltehetően a PPT=1.3*TDP itt is érvényes.
> Ezt akartad mutatni? Már be is érte az intel az epyc-et, nem tartott soká.....
Én azért nem kapkodnám el ezt a kijelentést. Abban semmi meglepő nincs, ha egy friss termék lehagyja azt, amit 1-2 évvel ezelőtt adtak ki. Persze lehet, hogy a Milan-X még nincs 2 éves, de nem vagyok róle meggyőződve, hogy a Milan-X, ami a Milan egyfajta változata eredménye különbözne a vanilla Milantól.A valóság az, hogy a SPR a Genoá-val lesz majd versenytárs. Most még lehet hasonlítani előző generációs termékekhez, de ugyanúgy nem lenne fair a Genoát a még el nem rajzolt SPR helyett az elérhető IceLake-hez hasonlítani. Ítéletet mondani (hencegni) ráérünk majd a phoronix összehasonlító teszt olvasását követően.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
#36531588 #7896 üzenetére
"Gondolom hibás a tábla. Emberek vannak ott is."
igen, viszont akkor melyik iranyba ? 52 maggal nekem nem adja ki a 224 szalat, viszont ha 56 mag, akkor meg lehet ujraszamolni a mag/pont es a perf/w -t is.
amugy az osszehasonlitasban szereplo Epyc 7773 az egy Milan-X , azaz Zen3 alapu.
A Sapphire mire megjelenik, mar talan a Zen4 -es motyoval kell versenyezzen, kicsit olyan ez, mint a Zen4 procikat a 12xxx -hez mérni, de ha egyszer az van piacon..."Ha korrekt lett volna, és nem csak instant copy paste az intelre kedvezőtlen hír, akkor legalább a magok számát odateszi...."
van amikor nincs sok ideje az embernek, nekem most pl. van még kb. 10 percem, de utána már meeting és ugy délután 5-ig max ilyen copy+paste esetleg beleolvaso uzemmod
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik
- Formula-1
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Melyik tápegységet vegyem?
- Hónap végén érkezik a Xiaomi Band 10, ára is van
- Androidos tablet topic
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Motoros topic
- Steam Deck
- További aktív témák...
- iKing.Hu - Samsung S25 Ultra - Titanium Black - Használt, karcmentes
- Apple Ipad 10.generáció
- Új HP Pavilion x360 14-ek Érintős hajtogatós Laptop Tab 14" -35% i5-1335U 8/512 FHD IPS Iris Xe
- RTX 4080 SUPER,16GB. Ryzen 7 7800X3D, 32 RAM Fury RGB! Garancia!
- Asztali PC , i7 9700K , RX 5700 XT , 32GB DDR4 , 500GB NVME , 1TB HDD
- LG 32GQ850-B - 32" NANO IPS ATW / 2560x1440 / 260Hz 1ms / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync / HDR 600
- AKCIÓ! MSI B365M i5 8600 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB CM MASTERBOX Q300L Zalman 600W
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB 500GB Radeon Pro 5500M hibátlan működéssel
- Hibás! Dísznek, Porfogónak, tesztkártyának vagy böngészni! Asus Rog Strix RX 470 4GB Videokártya.
- TAVASZI BOMBA AKCIÓK! STEAM, UBISOFT CONNECT, EA APP, XBOX EREDETI KULCSOK 100% GARANCIA
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest