- Hamarosan megkezdődik a nubia 2,8K-s táblagépének szállítása
- Barátokká váltak az eddig rivális AI-óriások
- ASUS blog: Ideális olcsó utazós gép lett az új Vivobook S14
- Az Aura Displays hordozható monitorhármasa jól felturbózhatja a produktivitást
- Dual Mode-os IPS monitorral adott magáról életjelet a Gigabyte
Új hozzászólás Aktív témák
-
Petykemano
veterán
válasz
Alogonomus #10104 üzenetére
Én eléggé meglepődnék, ha 2027-ben Zen7 érkezne.
Én inkább 2029-re saccolnám. A trend szerintem inkább az, hogy nő a generációk közötti idő. -
S_x96x_S
addikt
válasz
Alogonomus #10087 üzenetére
> Kicsit magasabb üzemelési frekvenciát
talán mindkettő ...
Néhányan különösen jó CCD-k-ről írnak."So AMD saved the godbins for the 9950X3D huh"
https://x.com/Olrak29_/status/1899449707841151431"9950X3D V-Cache CCD@5.5 Ghz"
https://x.com/9550pro/status/1899450945714671897 -
Komplikato
veterán
válasz
Alogonomus #9997 üzenetére
Tippelhetek, hogy a funkció teljes kihasználásához kell az új és ezért drágább CUDIMM ram is?
-
Petykemano
veterán
válasz
Alogonomus #9995 üzenetére
Azt lehet már tudni, hogy miről szól a feature?
miért hívják X3D Turbo mode-nak, ha egyébként nem is az X3D változatokra érvényes? -
S_x96x_S
addikt
válasz
Alogonomus #9993 üzenetére
"AMD Ryzen 7 9800X3D Cinebench R23 leak shows all-core frequency of 5.6 GHz with PBO enabled"
https://videocardz.com/newz/amd-ryzen-7-9800x3d-cinebench-r23-leak-shows-all-core-frequency-of-5-6-ghz-with-pbo-enabled"AMD Ryzen 9000X3D officially arrives November 7th, 9000X series now $30 to $50 cheaper"
https://videocardz.com/newz/amd-ryzen-9000x3d-officially-arrives-november-7th-9000x-series-now-30-to-50-cheaper
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Alogonomus #9978 üzenetére
"hiszen az Intel saját diája szerint a csúcs Core Ultra is szűken elmarad a 14900K játékok alatti teljesítményétől, "
arról mennyi infó van, hogy a degradacios javitas elotti vagy utani 14900K teljesitmenyehez kell viszonyitani azt az 'elmaradast ?
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Alogonomus #9986 üzenetére
Meglátjuk , az MSI belsős slide-okon 24H2 volt a Ryzen teszteknél. Szerintem az MSI Intel C23 slide is már 24H2 volt.
-
Petykemano
veterán
válasz
Az AMD valószínűleg a 9800X3D-t is "ellazsálja",
Hogy mit fog tenni, nem tudom. De szerintem hiba volna szűk előny birtokában elkényelmesedni.
Sem az intel a bulldozer korszakban, az nvidia pedig különösen nem orrhossznyi előny megtartásával cicázik. A 3000-es szériánál lehetett érezni az izzadságszagot. De a 4090-ről lehetett tudni, hogy nem a teljes specifikáció és a 4080 és 4090 között is nagy rés volt, amit könnyen fedhetett volna. Ez nyilván szerepét játszott abban, hogy az AMD nem is erőlködött.Szóval a helyes hozzáállás szerintem az volna, ha a távolságot 20% fölé növelnék. Az fölötte van annak a 15%-nak, ami a közhiedelem szerint egy gemeráció alatt lehozható. Ez azt az üzenetet küldené, hogy nem érdemes reménykedni, várakozni.
Még jobb ha valahogy azt is el tudna hinteni, hogy az a 20% nem a maximum, van még tartalék.Az AMD ettől az érzettől azért még távol áll. Ha az ultra 285k valóban olyan középszintű teljesítményt nyújt, mint ahogy híresztelik,.akkor a 9800X3D lehet az első, ami ezt a stabilan és megközelíthetetlen elsőség érzetét elkezdheti kialakítani, ami meghatározó a brandértékben. Pont nem most van itt az idő a lazsálásra.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
> Az AMD valószínűleg a 9800X3D-t is "ellazsálja",
> mert nincs rákényszerülve a "hardver végletekig kifacsarására".nem hiszem, hogy ez lenne a mögöttes mozgatóerő.
A zen5 fejlesztések főleg a szerver célúak voltak és a xeon elleni avx-512 gyengeséget próbálta kompenzálni. - Ami szerintem sikerült is.
Az AMD egy zen5-ös ISA-t használ mindenütt - és ez előny és hátrány is.
Én nem látok semmilyen lazsálást.a GPU-nál szédszedték CDNA vs. RDNA -ra
és talán a CPU-nál is szét lehetne a desktop/mobil és a szerver vonalat választani,
( mint az Intelnél is látható )
de most az AMD - a GPU -nál is visszaáll UDNA -ra.Az I/O die-t lehetett volna tunningolni a 9000-nél , de ez valami ok miatt elmaradt.
valószínüleg az a következő körben várható.Az AVX-512 hatása pedig érdekes lesz. Ha a zen4/zen5/zen6 piaci részesedése még erősebb lesz, akkor a programok is egyre-jobban kezdik kihasználni ( még a játék programok is ) Úgyhogy ez olyan mint a bor .. idővel érik ...
---------------
és a játékok is változnak, nem mindennek lesz elég a 8 mag.
a CIVILIZATION VII -nél már a 16mag az ajánlott ( >= "AMD Ryzen 9 5950X" ) -
S_x96x_S
addikt
válasz
Alogonomus #9970 üzenetére
> Az 5,2 GHz mondjuk kevesebb,
Nem "boost clock" , hanem "All core Turbo" -t írnak - és így nem rossz.
De nem lehet tudni, hogy az "All Core Turbo 5.2 GHz" -t milyen terheléssel mérték,
úgyhogy meg kell várni a végleges teszteket,----
de persze, ahogy látom - viszonyításnak:
9950X a normál alap "x87 FPU" - esetén 32thread all-core esetén "5.19 GHz"
ami már ugyanaz mint az 5.2 Ghz.Vagyis a 9950X - hiába tudja pár magon a boost - 5.74 GHz -t,
hogyha "all core x87 FPU" -n csak 5.19 Ghz -et tud. -
Komplikato
veterán
válasz
Alogonomus #9864 üzenetére
Nem csak AMD-t érintette, a Windows frissítés hír szerint azok is gyorsulni fognak.
-
Komplikato
veterán
válasz
Alogonomus #9809 üzenetére
Ennek a tervek azért van egy olyan achilles sarka, hogy mi van ha az Arm Windows felfutás nem történik meg, hanem pont olyan bukó lesz mint a Snapdragon X idején?
Annyira nem féltem az NVidiát, mert AI ügyileg eléggé megkerülhetetlenek lettek. -
hahakocka
őstag
válasz
Alogonomus #9802 üzenetére
Na HWU n màr van is egy videó arról , hogy esetleg a Windows okozza .... De mèg nem tudtam megnèzni majd ha hazaèrtem.
Brabitz : Azèrt az Intel lapok secaz olcsósàgukról híresek sajna.
-
Petykemano
veterán
válasz
Alogonomus #9776 üzenetére
A TDP (mondjuk 15W felett) szerintem továbbra sem lehet korlátozó tényezője az egyszálas teljesítménynek.
Érteném az érvelés, hogy ezeket az egységeket, amiket 5500X3D néven adnak ki, azért nem 5600X3D néven adják ki (annak forgalmazását globálisra terjesztve), mert kifejezetten a low power gaming szekciót akarják vele célozni. Tehát mondjuk a 15-35W mini PC-ket. Monduk elég fura olyan processzort kiadni miniPC-be, aminek nincs IGP-je, hanem egy dGPU-val való párosításra szorul akkor is, amikor nem játszol vele. Nem mondom, hogy az 5-10W idle többletfogyasztás teljesen vállalhatatlanná teszi, de azért nem mutat szépen, hogy nem igazán tud csendes lenni.
Szóval szerintem az akkor lenne jó magyarázat, ha csak a MT frekvencia és a TDP lenne érdemben kisebb. De itt ha jól értettem, akkor a ST frekvencia is szépen meg van vágva.
Szerintem éppen ez teszi kevéssé vállalhatóvá a 5700X3D-t is az 5800X3D-vel szemben, hiába hogy játékok alatt hibahatáron belül van, de közben elég sokat vesztesz a ST teljesítményből.
Számomra az sem világos, hogy miközben az X3D procik elég jók a fogyasztásban, miért magasabb a TDP-jük, mint x3D nélküli párjaiknak.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Alogonomus #9780 üzenetére
Ne offoljatok már!
-
paprobert
őstag
válasz
Alogonomus #9758 üzenetére
Rákerestem, elnézést kell kérnem, csak azonos százalékon álltak a múltban, tizedszázalékkal az AMD volt elöl.
Illetve analyst forecast-ek szóltak a helycseréről csak.
Mindenesetre egy nem kiemelt partner is lehet adott esetben nagyobb ügyfél, mint az AMD, aki kiemelt.
Azaz nem csak az általad felvázolt AMD-maradékért mehetett a foglalás. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
Alogonomus #9759 üzenetére
"Lévén az Arrow Lake nem a Raptor Lake "P" magjait használja, így annyira mégsem világszenzáció az a "P" mag."
még nemtudjuk milyen teljesitmenyu lesz az arrow, de ha tippelni kéne, akkor aszondom, hogy most nem +5% -ot fog hozni az Intel, hanem sokkal többet.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Alogonomus #9752 üzenetére
"Az viszont legkésőbb a Raptor Lake bemutatkozásától kezdve nyilvánvalóvá vált, hogy az alacsonyabb piacokra szánt CCD-khez elég lesz a sokkal olcsóbb 4 nm-es gyártósort használni."
a Raptor bemutatasanal nyilvanvalova valt, hogy ha ezt az Intel leviszi olyan technologiara, ami redukalja a fogyasztast, akkor kapaszkodni kell, mert amugy a "P" magok baromira erosek. Ez a 4nm nem a mérnökök döntése volt az tutti.
@paprobert : jah az meg a másikfele, hogy $tizmilliárdot szándékozik az Intel a TSMC zsebébe rakni ( mondjuk annyiból már azért kijönne egy kisebb 5 ( esetleg 3nm ) üzem ) szvsz az AMD stratégiai partnerként 3 év alatt nem fizet ennyit.
-
paprobert
őstag
válasz
Alogonomus #9752 üzenetére
És azt a tényt hogyan tudod beilleszteni az elméletedbe, hogy az Intel több pénzt rak a TSMC zsebébe mint az AMD?
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Alogonomus #9731 üzenetére
az Intelnek kb. ugyanakkor kellett szerzodnie a 3nm -re, amikor a TSMC meghirdette, hogy lehet szerződni a 3nm -re
azaz vagy beeloztek, ( es már akkor tudták, hogy nemlesz versenyképes technológiájuk ) vagy ahogy valahol ABU valahol irta, licit van, és aki többet igér, az kapja.
akármelyik ; az arrow nem lesz olcsó... -
-vitya-
őstag
válasz
Alogonomus #9682 üzenetére
Ilyen árak akkor is előfordulhatnak, ha többé nem akarnak 7000-eket eladni - valamiért azt nem akarják többé gyártani, és extrém gyorsan el szeretnék felejteni, nem?
(nem biztos, hogy csak a konkurenciát akarják eltemetni...) -
Petykemano
veterán
válasz
Alogonomus #9680 üzenetére
Hmm-hmm
Tudom, hogy 10-15 éve 5-10%-os gyorsulás is nagymértékűnek számított.
De mai az öldöklő Intel, Apple, Arm által diktált versenyben ez a 16% tisztességes, de nem kiemelkedő. Ezzel a teljesítménnyel, még ha közben kiemelkedően energiahatékony is lesz, nem fogja olyan mértékben maga mögé utasítani az AMD az Intelt, mint anno az a bulldozer érában fordítva megtörtént.Szerintem ezek az árak az tisztességes előrelépésnek megfelelően szintet tartó korrektnek mondhatók. Ennél többet nem is nagyon kérhetne ezért az AMD. Az előrelépés nem olyan mértékű, ami miatt a Zen4(X3D) hirtelen elavultnak tűnik. Viszont ezek az árak még ha valóban alacsonyabb nyitóárak is, mint azt akár a zen3, akár a zen4 esetén láttunk, mégse feltétlenül olyan alacsonyak, hogy arra azt lehetne mondani, hogy egész pályás letámadással akar piacot akar robbantani. Nem rossz, ha arra gondolok, hogy ez majd még megy lejjebb, akkor egész jó, de igazi visszautasíthatatlan ajánlat mégiscsak az lett volna, ha lehozták volna a 8 magosat a korábbi 6 magos árába.
Az Intellel relációba helyezve persze más képet festhet majd. Lehet, hogy ahhoz az árhoz képest, amin az Arrow Lake-et lehet majd kapni, bődületesen kedvező lesz.
Nem akarom azt a benyomást kelteni, mintha elégedetlen lennék.
Elégedetten hümmögök, de nem szaladok a boltba (még). -
hahakocka
őstag
válasz
Alogonomus #9675 üzenetére
Hát meglátjuk. Az AMD szerintem a 9000 es széria sikerességétől függő mértékben dönthet akár arról, hogy megéri e neki a még több mag, vagy főleg ha az Intel se fog megint változtatni, akkor marad a mostani felosztásnál. A 7700X3D még mindig 160e körül (+ nem egy olcsó alaplap azért kell alá a cache miatt is érdemes szerintem, meg 120 Tdp miatt meg egy jó kis hűtés) van és sokaktól hallottam eléggé melegszik is, míg pl a 9000 es széria elvileg nem fog annyira mint az intelek és a 7000 es széria. Várom már a teszteket.
-
hahakocka
őstag
válasz
Alogonomus #9665 üzenetére
Ez jó lenne ha legalább azonos áron jönne kb mint annó a startkor a 7000 es széria. De én tartok attól hogy drágulás lehet főleg szerény országunkban.
9700x el pedig nagyon szemezek a 2600x ről váltásként. Az hogy elvileg majdem hozza a 7800x3D-t majd fele TDP fogyival és mellette munkára és videóvágásra stb-re is jobban használható nagyon kecsegtető! Csak az ártól tartok.
-
hahakocka
őstag
válasz
Alogonomus #9613 üzenetére
Egyetèrtek. De ezt a vga teszteknèl is lehetne amúgy mondani nèha. Ez a jàtèknDx12 fökuszú a másik mèg Dx11 a harmadik vulkan vagy akár Opengl ma már ritka, a negyedik RT fókuszú S akkor ott vannak mèg az Amd S NV sponsor dolgok S ezekből matematikai àtlagolunk miközben mindegyik chip másban jobb. Egyik ebben másik abban. Ahogy itt is.
-
paprobert
őstag
válasz
Alogonomus #9613 üzenetére
Vagyis félrevezető az átlagolás, mert? ...
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Alogonomus #9571 üzenetére
(blender, zen5, energiahatékonyság )
> de ebből hivatalosan csak az up to 17%-ot osztotta meg idáig az AMD.pontosabban,
a 17% == átlag (geomean) és nem "up to 17%".
Vagyis lesznek 17% feletti javulások - és a Blender az egyik ilyen.> Egyre valószínűbb, hogy a valódi meglepi az energiahatékonyság lesz,
> Állítólag a 9950X 120 wattból hozza
> a 253 wattig elengedett 14900K teljesítményét Blender-ben,
> és 160 wattból 7 és 16 % előnyt ér el a 230 wattos 7950X eredményeihez képest.az AMD több számot is megosztott a Zen5 Blender-ről.
- 14900K vs. 9950X - Blender : +56% ( a 14900K -n nincs AVX-512 )
- ZEN4 vs. ZEN5 - Blender: +23% ( zen5 -ben még fejlettebb az AVX-512 )vagyis a blenderes energiahatékonyság egyik oka a jól implementált AVX-512,
emiatt ezt az eredményt
nem lehet automatikusan az összes többi programnál is elvárni,
főleg ha azok nem, vagy csak minimális mértékben használják az AVX-512-őt.az AVX-512 használata nem olyan gyakori,
ráadásul még tart az Intel átok ...
mivel sok olyan Github-os kommentet olvasok,
hogy azért nem kapcsolják be az adott programban ezek használatát,
mivel egyes régebbi Intel architektúrákon
az AVX-512 az AVX2-höz képest,
sebesség csökkenést okoz az ismert freq droppolás miatt.Az új "x86-64-v5" baseline számozásról nem is beszélve,
ami ideális lenne a zen4/zen5-nek
- de az Intel miatt még szöszölnek rajta - hogy mi lenne a legjobb megoldás.
"The hypothetical x86-64-v5 could fit well for AMD Zen 4 and Intel Icelake Server and newer. It also makes sense having a stepping stone prior to AVX10 rolling out."
https://www.phoronix.com/news/x86-64-v5-Questionedúgyhogy,
ha lesz új "x86-64-v5", és a fordító programok támogatják,
akkor a zen4/zen5/zen6 procik még hasznosabbak lehetnek mint most.
de gyors eredményt ne várjon senki. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
Alogonomus #9511 üzenetére
"Arm <-> x86/x64 utasításkészletek közötti fordítást biztosító emulációs felületre. Szerverek területén is ezért akadt meg az Arm piacnyerése."
max. a windowsos szerverek teruleten ; a linux kernelt ezer +1 eve portoltak arm -re ; egy nagycsomó szabadforrású szoftvert is siman le lehet forditani ; nemneztem utana, de lehet van valami centos/rocky szintu rhel klón is arm -re forditva.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Alogonomus #9518 üzenetére
> Jelenleg viszont az Arm ugyanabban a helyzetben van,
> mint volt anno az AMD a Zen architektúra bemutatásakor.azért nem ugyanaz.
az AMD és az Intel is az AMD64(X86-64) utasításkészletet használta,
emiatt emulációra nem volt szükség.> Jelenleg szinte minden komolyabb program
> x86 vagy x64 architektúrához megalkotva áll rendelkezésre.A Windows játékok emulációval futni fognak.
Jelenleg a legnagyobb probléma az anti-cheating funkciók lekezelése.
Unlike Apple's chips, Qualcomm's X Elite Arm CPU will run Windows games just fine using x64 emulation — native ARM64 code will give best performanceAz Emulációs dologról
The Qualcomm Snapdragon X Architecture Deep Dive: Getting To Know Oryon and Adreno X1gépi fordítással:
////
Az x86 emulációs helyzet a Qualcomm számára sokkal összetettebb, mint amit az Apple eszközöknél megszoktunk, mivel a Windows világában egyetlen gyártó sem irányítja egyedül a hardver- és szoftverrétegeket. Tehát bármennyit is beszélhet a Qualcomm a saját hardveréről, például, nincs befolyása a szoftver oldalra – és nem kockáztatják meg, hogy helytelen nyilatkozatot tegyenek a Microsoft nevében. Következésképpen az x86 emuláció a Snapdragon X eszközökön lényegében a két vállalat közös projektje, ahol a Qualcomm biztosítja a hardvert, a Microsoft pedig a Prism fordítási réteget.
Bár az x86 emuláció nagyrészt szoftveres feladat – a Prism végzi a munka oroszlánrészét – mégis vannak bizonyos hardveres megoldások, amelyeket az Arm CPU gyártók bevezethetnek az x86 teljesítmény javítása érdekében. És a Qualcomm a maga részéről ezeket megtette. Az Oryon CPU magok hardveres segédletekkel rendelkeznek az x86 lebegőpontos teljesítmény javítása érdekében. És hogy kezeljék a legnagyobb kihívást, az Oryon hardveres megoldásokkal rendelkezik az x86 egyedi memória-tárolási architektúrájának támogatására – ami széles körben úgy tartják, hogy az Apple egyik kulcsfontosságú előrelépése volt a magas x86 emulációs teljesítmény elérésében saját szilikonján.
Mégis, senkinek sem szabad azt hinnie, hogy a Qualcomm chipjei képesek lesznek az x86 kódot olyan gyorsan futtatni, mint a natív chipek. Még mindig lesz némi fordítási többlet (amelynek mértéke a munkaterheléstől függ), és a teljesítménykritikus alkalmazások továbbra is előnyt élveznek, ha natív módon vannak AArch64-re fordítva. De a Qualcomm nincs teljesen kiszolgáltatva a Microsoftnak, és hardveres megoldásokat alkalmazott az x86 emulációs teljesítmény javítása érdekében.
A kompatibilitás szempontjából a legnagyobb akadály az AVX2 támogatás lesz. Az Oryon NEON egységeihez képest az x86 vektori utasításkészlet szélesebb (256b versus 128b) és az utasítások nem teljesen egyeznek. Ahogy a Qualcomm fogalmaz, az AVX-ről NEON-ra fordítás nehéz feladat. Mindazonáltal, tudjuk, hogy lehetséges – az Apple csendben hozzáadta az AVX2 támogatást a Game Porting Toolkit 2-höz ezen a héten – így érdekes lesz látni, mi történik ezen a téren az Oryon CPU magok jövőbeli generációiban. Az Apple ökoszisztémájával ellentétben az x86 nem fog eltűnni a Windows ökoszisztémából, így az AVX2 (és végül AVX-512 és AVX10!) fordítási igénye sem fog megszűnni.
////Az emuláció extrém esetben ~ 30% teljesítményt vehet el. ( ST485/ST686 = 0.7069 )
Snapdragon X Elite X1E-78-100 (Surface Laptop 7)
CPU-Z (ARM64) Benchmark
ARM64: ST 686, MT 7923
x64 Emulation: ST 485
https://x.com/9550pro/status/1794202815369490738
( ha jól látom, akkor emulációval hozza a AMD Ryzen 7 5700U - ST 488 - teljesítményét a Snapdragon X )
de mivel a felhasználói és játék programok sok Windows API hívást futtatnak, ami már nativ arm64, ott szerintem csak 15-20% teljesítmény csökkenés várható.amúgy szerintem a jogi dolgok jelentik a legnagyobb problémát.
ARM torpedoes Windows on ARM: Demands destruction of all PCs with Snapdragon X -
Petykemano
veterán
válasz
Szerintem a Windows @ arm szoftveres "problémák" csak most tűnnek látszólag elháríthatatlannak, de gyorsan meg fognak oldódni. Mert van rá akarat.
A MS az Apple után akar menni. Vertikális integrációt akar, de legalábbis irányítani az eszközök s
SZoftveres és hardveres jellegzetességeit,.képességeit, hogy olyan integrált élményt értékesíthessen, mint az Apple.Számomra hihető magyarázat, hogy miért most és miért az Arm, miért a Qualcomm, hogy az Intel és az AMD legalább részben, de főleg server-first megközelítésben fejleszt és tervez. Ehhez képest a Qualcomm mobil termékekben utazik. Sokkal jobban belevág a MS céljaiba és talán jobban terelhetők is.
És abba is gondolj bele, hogy a MS-Nak.nem.csak a Qualcomm miatt érdeke, hogy a szoftveres környezet működjön,.hanem mert ezzel egy új lehetőség nyílik arra is, hogy a MS mint integrált.szoftvermegoldás (OS&co) térjen.vissza arm eszközök (mobiltelefonok, tévék, stb) milliárdjaiba (az android, a google helyére) az Apple-lel közvetlenül konkurálva.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Teljesen egyértelmű minden forrás szerint is, hogy a Windows on Arm verzió az natív Armra lett írva.
Tehát van natív Armos Windows.Minden más 3rd party, még nem Arm natív szoftver pedig emulálva lesz.
Nem kell tovább magyarázkodni, tévedtél, van célzott Arm utasításkészletre megírt Windows.
-
válasz
. Én értem mire akarsz utalni csak te nem ezt írtad feljebb.
ARM alapú hardvereket naponta millió számra vesznek az emberek és mindenapos szinten van jelen a hétköznapokban.
Sokkal olcsóbban , kisebb méretben, energia hatékonyabban gyártható és működtethető hardvereket jelentenek ezek az eszközök, miközben a teljesítményük folyamatosan nő az energahatékonyságuk pedig szintén nő... Ahogy az Apple ráoptimalizálja a szotfvereit a saját architektúrájára ezt megteszi majd a Microsoft és az Nvidia is a Qualcomm és még talán az AMD is ....Nem kell 150 ezres lap alájuk és hatalmas hűtés.Ezek kompakt rendszerek nagy haszonnal árulhatóan .
X86 nak kell valahogy beérnie az ARM alapú rendszereket majd hatékonyságban , méretben, olcsóságban, elérhetőségben.
Az X86 hosszú távon egy zsákutca és a mostani vonal is az amit képviselnek ezek hatalmas sokmagos szörnyek egyre drágább 3D tokozással és alaplapokkal, hűtéssel és memóriarendszerekkel.
Az embereknek nem erre van szükségük általában, hanem arra amit az Apple nyújt az ökoszisztémájával. A legtöbb Szifon tulaj nem tudja megmondani mennyi memória van a telefonjában vagy milyen processzor az Ipadjében, Ibookjában. -
válasz
Alogonomus #9516 üzenetére
"Az operációs rendszer maga hIába esetleg natív Arm szoftver, ha mindegyik jelenlegi x86 és x64 programot emulálva képes csak futtatni."
Gondold át mit írtál le . Kb azt hogy az ég kék a fű zöld. Egyértelmű hogy az X86 programokat emulálva képes futtatni mert az ARM nem X86 architektúra...
Ezz nem azt jelenti hogy ne lehetne ezeket a szoftvereket natívan megírni ARM-ra mint ahogy már egy jó csomót meg is írtak rá. [link] -
wwenigma
Jómunkásember
válasz
Alogonomus #9508 üzenetére
7900X3D newegg-en 329$ szóval érdekes. [link]
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Alogonomus #9511 üzenetére
A Windows 11 on Arm az natív Armra írt szoftver.
-
Petykemano
veterán
válasz
Nekem az a gyanúm, hogy ez az árazás már nem az intelnek szól, hanem a Qualcommnak.
-
Devid_81
félisten
válasz
Eppen lehetseges, hogy olcso lesz, de azert ebben remenykedni nem mernek
AMD kezdesnel sz@rul araz, majd lecsokken a termek ara oda ahova valo par honap alatt, evek ota ez a jol bevallt (ertelmetlen) marketing naluk. -
válasz
Alogonomus #9341 üzenetére
ah nem én nem tartom itt győztesnek semmelyik felet , mert mint írtam én nem bízok senkiben.
Simán elképzelhetőnek tartom,hogy valóban igaza vana MLId-es srácnak és valódi tartalmak vannak a dián, csak most a szivatók beparáztak az AMD től, mert nagy port kavart az ügy. Szval meglátjuk valóban mi az igazság,de egyik felet sem tartom korrektnek a fenti esetben .
A szivatást végrehajtó hazugokat sem, meg Mlid sem túl korrekt hogy köré kitolt egy sztorit,de még mindíg jobban megértem, minta másik felet. Csak ezentúl jó lenne hitelesebb infókra alapoznia, mert ez a "belső információ" látjuk sokszor honnan jön..) -
válasz
Alogonomus #9339 üzenetére
nem, azóta már változott a szituáció.
Kepler Tweetje : [link]Eltávolította a képet a vidóból és azt mondja valójában minden igaz rajta, nem jön rá hogya többi forás is ugyan ezektől van....és készítők azt mondják hogy nem tartalmaz valós információkat... egészet magyarázatként mondja hogy slide hamis a tartalmuk valóságos,de valójában már leírták hogy a kinyert indófomációkat részinformációkból rakták össze nem felel meg a tartalmuk sem az igazságnak. ezt írták neki:
és ez lett belőle.
Mondjuk sajnáloma tagot, ez azért nem volt szép szivatás,de viszont helyre kell tenni az ilyen dolgokat.
-
Petykemano
veterán
válasz
Alogonomus #9336 üzenetére
Abból a szempontból, hogy nem autentikus AMD infó, hanem általuk készített. Gondolom az lehetett a cél, hogy bemutassák, milyen könnyű az ürgét becsapni és hogy a több info is, amit megoszt, pont ugyanennyire származhat nem hiteles forrásból.
Meg azzal flexelték, hogy ugyanabból az emailből származó információkat két külön forrástól származó infóként tüntetett fel, hogy úgy tűnjön, több informátora van, mint valójában.
-
Petykemano
veterán
válasz
Alogonomus #9332 üzenetére
Az elmondásuk szerint az ábra kamu, az ábrán szereplő információk nem - azt ugyanis a nyilvánosan elérhető Linux kernel patchekből készítették. Ezért is tűnhetett hitelesnek és ezért mutathat majd akár nagyfokú egyezést a hivatalos ábrával.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Alogonomus #9236 üzenetére
"A Zen5 viszont indulásra kész, ezért is vártad most a bejelentést, viszont az AMD szemszögéből minden rászánt további negyedévvel csak még jobbá csiszolódhat a tesztlaborban, "
szvsz a Zen6 fejlesztésnek adhat plusz erőforrásokat, ha már most kész van a Zen5 ; a "csiszoláshoz" kevesebb fejlesztő is elég.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Ezekrol a lejaro szerzodesekre mi a forrasod?
Csak mert a Zen 1 mar lassan 7 eve megjelent, ha a Zen3-at nezzuk az is tobb mint 3 ev.A produkt evolucio pedig nem azt mutatja, hogy barmilyen szerzodes akadalyozna az AMD-t, generaciorol generaciora tobb partner jott ki AMD-vel szerelt desktop/mobil/szerver configgal, ez nem szerzodes kerdese.
A bottleneck mindig is a mennyiseg volt, ezert (is) van meg mindig tobbsegeben Intel.
Az OEM-eknek menetrend szerint kell hatalmas mennyisegu uj hardver, hiszen minden evben nagyjabol fix idopontokban hozzak ki az uj desktop/laptopokat.Ezert nem tud meg a mai napig atvenni tobb market sharet, mert valami mindig gond volt a launchal, honapos kesesek es nem elegendo mennyiseg.
Az AMD egyszeruen nem tud mindenkit ugy kiszolgalni, mint az Intel. -
S_x96x_S
addikt
válasz
> (Intel) az Arrow Lake kapcsán nagyot kellene villantania,
Az Intel 2024-ben a TSMC 3nm -on gyártott chipekkel és fejlesztett X86-os magokkal száll harcba.
Erre kell felkészülnie az AMD-nek is.Egyrészt nem lesz már gyártástechnológia különbség,
másrészt az Intel a TSMC kapacitás egy részét is elhappolja az AMD elől ..
Bár az Intel az Apple-nak akarja megmutatni .. de azért az AMD fogja leginkább megérezni az intenzívebb versenyt.---------
"Intel will allegedly place $4 billion worth of orders with TSMC in 2024 to fab 3nm CPU tiles, per a report from semiconductor analyst Andrew Lu (via eeNews). 2025 will also see a large number of Intel chips produced at TSMC, with orders totaling $10 billion. Lunar Lake is allegedly Intel's first processor to have its CPU cores fabbed at an external foundry, and Lu believes Intel will become increasingly dependent on TSMC in the future."
"If Intel had allowed itself to produce its CPUs at TSMC back then, then perhaps it wouldn't have lost as much market share to AMD as it has in recent years."
( forrás Tomshardware - 2023 november 29 )
------------However, Intel has indicated that both Arrow Lake and Lunar Lake will – or could – include external sources of silicon tiles. It is not clear that there is a clear demarcation between what chiplets Intel might make and those that TSMC or another foundry will provide for the multi-die component. It is also unclear whether some chiplets could be multisourced or sourced externally initially before production is brought in-house.
Lu is reported saying that once Intel starts outsourcing to TSMC the company will find it difficult to go back. He also reportedly expects TSMC to be making 15,000 wafers per month at the 3nm node for Intel by end of 2024 and to move to 30,000 wafers per month at 3nm in 2025. -
Petykemano
veterán
válasz
Alogonomus #9231 üzenetére
Bár vitathatatlanul vannak pozitívumai a Zen4-nek - különösen az X3D változatnak -, de szerintem az előnye nem mindent elsöprő. Ha belemegyünk a konkrétumokba, akkor azt lehet például mondani, hogy energiahatékonyságban komoly előnye lehet itt-ott, de nagy általánosságban a Raptor lake versenyképes, még ha papíron valamivel magasabb is a fogyasztása.
Azt gondolom, hogy bár nem szorít a cipő, de nem ilyen fej-fej melletti versengés mellett szokták elengedni a következő generáció bevezetését - akár egy évre (!) is.
Szerintem az AMD-nek brand szempontból most ponthogy szüksége lenne - az Intellel szemben is - a Zen5 által biztosított (elnézést, most hasamra ütök) 15-20%-os előnyre, amivel nem csak perf/W, hanem minden más szempontból is megkérdőjelezhettlenül maga mögé utasítja. És ezzel a megkérdőjelezhetetlenül jobb termékkel lehetne aztán a versenytárs versenyképességi szintje felett már csúnyán felülárazni - learatni a "monopóliumot". Ez persze nekünk nem lenne jó, tehát én nem drukkolok ennek. Viszont szerintem az Nvidia pontosan ezt csinálja, nem pedig azt, hogy az eléggé versenyképes termékére nem húzza a rá a következő lapot.
Egy másik szempont amit még figyelembe lehetne venni az az, hogy ha az új termék egy túlhasznált gyártástechnológián készülne és a gyártás elhalasztásával mondjuk kedvezőbb árat vagy nagyobb kapacitást/készletet lehetne elérni.
Ha ma bejelenenék, de mondjuk hónapokig nem elérhető, az legalább akkora, ha nem nagyobb blama, mintha mondjuk csak 1-2 negyedév múlva történik a bejelentés. A Phoenix-szel valalami ilyesmi történt.Az Intelen túl is van élet. Az Apple nemrég jelentette be az M3-at, ami ugyan nem tűnik olyan nagy durranásnak, mint az M1 volt a maga idejében, de a Qualcomm is nemrég jelentette be a Oryon CPU makra épülő SD Elite lapkát. Az AMD eddig is küszködött - az Intellel szemben - azzal, hogy notebookokba be tudjon kerülni. Ha el is fogadnám az érvelésedet a DT és HEDT piacok versenyhelyzetéről, azt gondolom, hogy a Zen5-re nagy szükség van a mobil piacon.
Mindazonáltal az szerintem is érezhető, hogy a fókusz kissé lekerült a CPU-ról és most mindenki az NPU-kra, illetve a Mi300-hoz hasonló nagygépekre figyel, azokat várja. Bizonyára az AMD-nél is.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Alogonomus #9231 üzenetére
a Zen5 desktop-os kihozatalának talán az az értelme, hogy
a szoftveres integráció ( driverek, fordító programok, linux , windows ) elkezdődjön.
Lényegében a hardware piacra dobása után ~ 1 évvel lehet azt mondani, hogy a legtöbb bug-ot fixálták, a linux kernel felismeri az új hardvert, és a fordító programok egyre optimalizáltabb programkódot generálnak.
Az AMD ilyen szempontból sokkal gyengébb mint az Intel,
az Intel sokkal inkább előre dolgozik és rengeteg képzett szoftveres mérnöke van .. ( az AMD-hez képest )
Vagyis a desktop kihozatal abban segíthet, hogy a fejlesztők hozzáférnek az új CPU -hoz és a gcc,clang,llvm,* fordítók optimalizálásán elkezdhtenek dolgozni,
ami a szerveres zen5-nek létszükséglet! -
Petykemano
veterán
válasz
Alogonomus #9171 üzenetére
Igen azt linkelted.
De azzal a határozott általános konnotációval, hogy a v-cache nem segít az IGP-nek. Én meg kifejtettem, hogy ez a megállapítás a 7950X3D mérésekor vétett hibára és konkrétan a 7950X3D (vagy a jelenkeg összes zen4X3D-re) érvényes, amelyek esetén a v-cache a Compute die tetején van és az IGP-t tartalmazó IOD összeköttetésének jellege miatt logikátlan is lenne ilyesmi hatást várni.Az vcache kívánt hatása APU-k esetén nyilván akkor érhető el, ha
- a v-cache nem a CPU L3$ kiterjesztése, hanem a GPU-hoz tartozó infinity cache (vagy annak.bővítménye) funkciót látja el
- vagy ha az AMD esetleg mégiscsak hozna egy olyan megoldást, hogy a CPU és a GPU közös LLC-ként használja. (Aminek az Intel példája szerint az a kockázata,.hogy az IGP "teleszemeteli")Az "infinity cache" valójában a GPU victim működésű L3$ fantázianeve. A v-cache pedig inkább annak eljárásé, ahogy a cache illeszkedik a fogadó lapkához.
Mivel a navi31&32 esetén az infinity cache a 2.5 tokozással (infinity interconnect) kapcsolódó MCD-ben kapott helyet, ezért nem gondolnám, hogy problémát jelentene ugyanezt a funkciót ellátó cache-t utólag a lapka tetejére "rászerelni"
-
válasz
Alogonomus #9171 üzenetére
Te a V-Cache olcsó alkalmazhatósága kapcsán írtad, hogy azzal esetleg kezelni is lehetne az APU-k sávszélesség-korlátos helyzetét. A 7950X3D kapcsán az már megállapítható, hogy a V-Cache arra nem alkalmas.
Erre gondoltam én is. A következtetés nem helyes szerintem, ha sávszélesség gond van, az annál jelentősebb, minél több a CU, tehát egy 2CU-s mérésből nem vonnék le következtetést, mennyit segítene 12 esetén.
-
Petykemano
veterán
válasz
Alogonomus #9166 üzenetére
Én úgy emlékszem, hogy arról a tesztről, amiből úgy tűnt, hogy számít, kiderült, hogy valami tévedés volt.
Egyébként nem is volna különösebben logikus.
Az AMD által a CPU-khoz alkalmazott szubsztráton keresztül vezetett infinity fabric kapcsolat sávszélessége a hagyományos CPU-khoz sávszélesség-igényéhez van méretezve. Ez a sávszélesség-igény ugye akkor változik drasztikusan, ha a CPU-val komoly AVX-512 műveleteket akarnál végezni. De a vektorműveleteket ugye már elég közel állnak a GPU tevékenységéhez, amik szintén komolyabb sávszélesség igénnyel rendelkeznek.
Így nem is nagyon lenne logikus a CPU-hoztartozó L3$ bővítő lapkát (vagy a CPU L3$-t) az IGP gyorsítótárazására használni, amely esetben az adatnak az ehhez relatíve lassú infinity fabricon keresztül kellene áramolnia. Míg a CPU irányábnan a bővítet L3$(emlékből mondom) 1TB/S sávszélességet is nyújtott, az infinity fabricon keresztül ennek csupán töredéke hasznosulna.Ebből én nem vonnék le következtetést, hogy egy APU esetén közvetlenül az IGP-hez csatolható külön gyártott infinity cache képes lenne-e kompenzálni az asztali környezetben elérhető alacsony sávszélességet, hogy növelhető legyen az IGP mérete.
-
válasz
Alogonomus #9168 üzenetére
Én nem értek a lovakhoz, ezt a témát is felületesen követtem, eddig azt hittem a V-Cache biztosíthat némi extra sávszélt az IGP-nek, amire jól láthatóan 2CU esetén nincs szükség, mert marginális csak a difi (ellenben 6x ennyi számolóegységnél már jól jöhet). Ha nem így van, akkor az előbb hülyeséget írtam.
-
válasz
Alogonomus #9166 üzenetére
Kérdés, hogy 2 helyett 12 CU-nál is ilyen marginális lenne e a difi vagy sem.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Alogonomus #9061 üzenetére
> Ahogy írtam is korábban, "az Apple chipeken
> az adott chiphez optimalizált programkód valóban nagyon hatékonyan tud futni".pl. A Cinebench 2024 mindkettőre optimalizálva van,
és egy szálon az M2 Ultra jobb mint a 7800X3D
Vagyis Arm alapokon is lehet jó chipet csinálni, ahogy az Apple meg is mutatta ... -
Alogonomus
őstag
válasz
Alogonomus #9061 üzenetére
Nálam sokkal nagyobb rálátással rendelkező véleménye is ugyanaz az M1/M2 kapcsán.
If you don't venture outside of the hardware optimization for particular pieces of software Apple has done it's breathtaking. As soon as you start doing stuff off script it's much less breathtaking in terms of IPC and everything else. -
S_x96x_S
addikt
válasz
Alogonomus #9054 üzenetére
újra
én ezt a mondatodat találtam furcsának
(#9046Alogonomus )
"Egy szálon nagy teljesítményt igénylő feladatokra nem ideális az Arm."az apple M mellett még
azért léteznek arm-es HPC -k, és ott van az arm alapú Grace-is.
https://www.arm.com/markets/computing-infrastructure/high-performance-computing> Az már csak slusszpoén, hogy a $3300-os M2 Max és az $1250-os 7940HS laptop
> teljesítménye egyenlő.Az M2 MAX - 12 szálas .. a 7940HS pedig 16 szálas.
ha egyenlő a teljesítményt ad le, ahogy te írod,
akkor az M2 Max -nak jobbnak kell lennie az 1 szálon kiadott teljesítményben,
főleg úgy hogy a 12-ből ráadásul 4 energiahatékony mag.Amúgy a 7940HS nem rossz ( saját tapasztalat )
de az AMD ment az Intel után és elengedte a power keretet
és maxon minden venti extrém hangos ;
De legalább nem throttlingol és nem fagy le .. ( kopp .. kopp ) -
Busterftw
nagyúr
válasz
Alogonomus #9054 üzenetére
Ezért is olyan az Apple marketing amilyen.
Bedobálták az semmitmondó up to 1.6x, 3x, 6x diákat és csókolom. -
S_x96x_S
addikt
válasz
Alogonomus #9049 üzenetére
a phoronix -on találsz kevésbé optimalizált Asahi Linux teszteket,
amiben a GPU és a Neural chipes dolgok még nem is megfelelően müködnek.Teljesítmény-per-Watt -ban teljesen lenyomja a konkurenciát, aminek több oka is lehet:
- az Apple silicon - bottom-up tervezésű, az iPhone miatt a mobil az első, vagyis az energiahatékonyság elsődleges. az x86-ot elég nehéz lefelé skálázni; Az Intel próbálkozott az Atom-os telefonokkal, de nem tudott versenyképes mobilprocit készíteni.
viszont azokból a magokból lett a P+E felépítés "E" -s része.
- és Nem spórolnak a gyártási technológián.
- nem kötik őket a Desktop kötöttségei. ( egyedi memória, diszk , ... )"Overall the Asahi Linux experience on the Apple M2 exceeded my initial expectations. The CPU performance was quite competitive, ignoring Linux's lack of support for Apple Silicon's Neural Engine or GPU yet. The performance-per-Watt likely comes out ahead of the AMD and Intel CPUs given the raw performance results and how unusually cool the MacBook Air remained during the benchmarking in comparison to the Intel / AMD laptops. But for lack of SoC power consumption monitoring under Linux yet for the M2, there isn't any firm numbers to share at this time. But given the competitive raw performance, it's suffice to say that the M2 likely leads in performance-per-Watt in at least most of the tests."
https://www.phoronix.com/review/apple-m2-linux/15
a phonix - zen4 már sokkal jobban szerepel, köszönheten a fejletteb gyártástechnológiának és a további optimalizációnak ..
( persze: 8 zen4 mag van benne az Apple Silicon 4+4e -es felépítésével szemben )
de a performance-per-Watt -ban még mindig nem sikerült utolérnie az Apple Silicon-t.vagyis már reális alternativa lett az arm szinte minden szegmensben.
Aki közép vagy hosszú távú stratégiát készít, annak az Arm-et is figyelembe kell vennie.Az Arm (cég) most lépett tőzsdére és készül az 14 magos arm megachip
"This year's mega chip is a 14-core monster with 10 Cortex X4 chips and four A720 chips, which Arm says is meant for "high-performance laptops."
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Alogonomus #9046 üzenetére
> Egy szálon nagy teljesítményt igénylő feladatokra nem ideális az Arm.
Apple mára már teljesen átirta az iparági best practiceket és 3.75 Ghz -en akkora teljesítményt le tudnak adni, mint a i9-13900K - 5.8 Ghz-en.
és ott van még a Qualcomm által megszerzett Nuvia is, ami a következő években debutál.
Vagyis elég erős kihivója van az x86-nak.
Az Intel addig etette az Apple-t azzal, hogy az Arm nem elég jó, mig az Apple megmutatta, hogy miért igen ...-------------
Tom's Hardware notes another catch: "A17 Pro operates at 3.75 GHz, according to the benchmark, whereas its mighty competitors work at about 5.80 GHz and 6.0 GHz, respectively."
via: Apple A17 Pro SoC Within Reach of Intel i9-13900K in Single-Core Performance
https://www.techpowerup.com/313693/apple-a17-pro-soc-within-reach-of-intel-i9-13900k-in-single-core-performance> az Arm RISC utasításkészletei az Arm kialakítása miatt nem bővíthetőek jelentősen,
szerintem nincs vele gond,
sokkal jobban átgondoltak, mint az x86 -os kiterjesztések:
https://developer.arm.com/documentation/102378/0201/Armv8-x-and-Armv9-x-extensions-and-featuresaz SVE pedig mindenképp jobb mint az x86-os ..
- Scalable vector length : pl. mikor lesz az x86-on 2048 bites utasítás ?
https://developer.arm.com/documentation/101726/4-0/Learn-about-the-Scalable-Vector-Extension--SVE-/What-is-the-Scalable-Vector-Extension-https://gist.github.com/zingaburga/805669eb891c820bd220418ee3f0d6bd
-
Z_A_P
addikt
válasz
Alogonomus #8892 üzenetére
+HSM
Ahha. De akkor ennek elmeletileg erezhetoen lassabbnak kene lennie, mint a "full" 512bit-esnek, nem?
-
válasz
Alogonomus #8844 üzenetére
Csak nem kapható sehol így igazából szinte teljesen mindegy a teljesítménye. Amúgy jó CPU .
-
HSM
félisten
válasz
Alogonomus #8820 üzenetére
Szerintem épp fordítva lesz. A kevesebb végrehajtó miatt jelentősen kevesebb nyers erő fog rendelkezésre állni a terheléscsúcsok kezelésére.
Pár éves játékokat meg szvsz simán elvisz egy sima 5600 is. Én legalábbis nem érzem kevésnek a 6800XT mellé régebbi címekben. -
Busterftw
nagyúr
válasz
Alogonomus #8793 üzenetére
Én pont fordítva látom, elemzők szerint most jön a fordulópont,
az Alder Lake kezdte meg a gödörből való kimászást, azóta az userek és a piac is jól reagált, AMD desktop market share növekedése azóta lelassult, laptopnál volt higy Intel tudott nőni is.A 14nm+++++ reszelgetésen az emberek és a piac már túl van.
A napokban nőtt a részvény árfolyama is az elvileg jobb Q2 és az AI miatt.
Ha a következő gyártástechnológiák is bejönnek akkor nagy esély am egy 180 fokos fordulatra. -
S_x96x_S
addikt
válasz
Alogonomus #8783 üzenetére
> A 3 nm-en gyártott monolitikus gigachip esetén viszont biztosan jelentős haszonról
> kellene lemondani az Intelnek ahhoz, hogy reális opció legyen a Zen 5 ellenében.fontos a költség ..
de szerintem ez önmagában nem kizáró ok.
lehet, hogy a monolitikus résznél csak a cpu-s részre gondoltak és nem a teljes chipre.
de amúgy még az nVidia is monolitikus design-al hasít a GPU piacon és jól megvan.ezen kivül már eleve a költségeket és a várható árat is előre megtervezik a TSMC-s kontrakt árak alapján. Ha az Intel magas volument tud biztosítani, akkor ez kevésbé lesz gond, hasonlóan mint az Nvidiánál.
És mivel a notebook piacon az Intel dominál - a 3nm-es 8+32 -es CPU
a 16 colos notebook workstation-be ideális lesz.
És egy mobil RTX 4080 / RTX 4090 mellett nem fogják nézni, hogy az intel +50% -al árazza a prociját.
Ha valakinek a legjobb kell, akkor megfizeti a prémium árat.
( és most az AI developereknek kell az erős mobil vas és meg is tudják fizetni )
Amúgy is a TSMC csökkenti a 3nm-es árait, úghogy nehéz megbecsülni a jövőt.
( ... TSMC Might Cut 3nm Prices to Lure AMD, Nvidia ) -
Busterftw
nagyúr
válasz
Alogonomus #8788 üzenetére
Amm, a Meteor Lake még ha mobilban is de szintén hibrid.
Q1-ben AMD Desktop PC market share 19.2% volt, notebook 16.2% .
Ha csak Raptor Lake refresh jön Inteltől, valószínűleg ugyanúgy több kerül belőle a piacra (Alder/Raptor/Raptor Refreshből), ilyen viszonyok mellett nem tiszta hogy fogja a ZEN4/ZEN5 meghatározni a piacot a következő 1,5 évben.Emellett ott az ARM térnyerése, a Microsoft erre is készíti a Windowst/schedulert ezerrel, sőt a hírek szerint saját chippel, de másoktól is várható Windows on ARM cucc.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Alogonomus #8781 üzenetére
Mikor? Most nem tudom hogy rtx 3000/4000 vagy Alder Lake topikba tettem múltkor a tesztet de ott egyértelműen előnyt mutatott az E-Corek bekapcsolása.
Épp azért jött elő, mert vannak akik egy ideig letiltott E-magokkal játszottak _bizonyos_ játékokat, de ez a bottleneck többségében már megszűnt.
A tesztben sokkal jobb volt a teljesítmény átlagban bekapcsolt E-magokkal.
A jövőben ez pedig javulni fog, hiszen a hybrid CPU-k maradnak. -
S_x96x_S
addikt
válasz
Alogonomus #8776 üzenetére
A koronát szeretné újra megszerezni az Intel!
- Vagyis a "költség" itt nem annyira számít;
- és az ide elköltött többlet összeg a marketing hatékonyságát is megnöveli.
- És ahol számít majd az ár, ott majd az Intel 20A -al gyártott termékek lesznek terítve.vagyis jó stratégiának tűnik az Intel terve.
Az Intelnek valamit fel kell mutatnia,
hogy visszaszerezze az ügyfelek és a befektetők bizalmát.HA
- A sliden látható +30-40% ST ( a raptor-hoz képes ) - meglesz
- valamint az extrém 40 magos MT - is sikerül. ( a 3nm ideális a kis magoknak )
AKKOR
- az amd -nek nem lesz könnyű választ adnia.
- nem épthet arra, hogy az Intel majd megcsúszik a határidőkkel.míg az ST -re: a ZEN5 + 3DVcache ~ talán kiegyenlíti a versenyt.
de az extrém nagy MT -re mi lesz az AMD válasza?Talán lesz egy mini Threadripper ( ZEN5-el) ; de az se elég a desktop korona megtartásához. Ahhoz az AM5-be kellene egy ütős proci.
más:
Azt lehet tudni, hogy lesz-e AVX-512 + AMX az új intel hibrid desktop procikban? -
Busterftw
nagyúr
válasz
Alogonomus #8776 üzenetére
A logikád ott bukik, hogy nem 8 mag lesz benne, hanem 8+32.
Már Alder Lake óta sem csak a P magokat használják a játékok. Az elején kellett a E magokat tiltani pár játék esetében, de azokat a gondokat már megoldották scheduler vagy játék oldalról.Van is erről valamilyen teszt 50+ játékkal, ahol többségében az E magokkal több FPS-t kapsz vs csak P magok.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Alogonomus #8764 üzenetére
> arm ...x86
vanak ám extrémebb vélemények is.
És a 27%-hoz képest már az 50% -is optimizmus .."Ark Invest believes that will change over the next 10 years, because ARM CPUs are becoming faster and cheaper. To that end, Ark estimates that ARM and RISC-V will hold 71% market share by 2030, while x86 chips will drop to 27%."
majd meglátjuk
.. egyenlőre minden végkifejlet lehetséges. -
Petykemano
veterán
válasz
Alogonomus #8762 üzenetére
Érdekes. Én épp fordítva látom.
Én nem tartom magam Arm drukkernek. Szerintem az ARM energiahatékonyságbeli előnye nem magától értetődő. Nem mondom, hogy negligálható, de szerintem tervezési okokra visszavezethető: úgy vélem, hogy az a megközelítés, amit az AMD és az Intel használ a 5-6GHz-ek elérése érdekében mind a lapkaméretre, mind pedig a 3-4Ghz-es amúgy hatékony sávbeli fogyasztásra is negatív hatással lehet.
Az bizonyos, hogy ARM alapon is lehet versenyképes processzort tervezni. Talán kijelenthető, hogy az épp vezető (Intel vagy AMD) X86 megoldáshoz képest teljesítményben általában egy generációnyira le van maradva, ugyanakkor - fentieknek megfelelően - általában nincs lemaradva gyártástechnológiában, részben ennélfogva kisebb lapkából készül és nagyonis versenyképes fogyasztással. Nyers számok alapján a bemutatott termékek számomra versenyképesnek tűnnek.
Ahogy mondod, az AMD 4 generáció óta ostromolja, küszködik a szerverpiacon való nagyob piaci részesedés elérésével. Eközben többször is volt már több szempontból jobb, de legalábbis nagyon versenyképes és kompatiblis termékük, mint a piacvezető Intelnek és idénre jósolják azt, hogy elérheti a 20%-os piaci részesedést . Mindeközben az ARM az események (az Intellelassulása) farvizén evezve olyan termékekkel, amelyekért az AMD-t kiröhögte és lesajnálta (volna) a közönség (sok, de gyengébb mag, energiahatékonyabb socket), mondhatnám különösebb megerőltetés, küszködés nélkül, szélárnyékban értek el az AMD-éhez képest 2/5-ös részesedést, miközben a megoldás használatához ahogy mondtad is, túl kell lépni a kompatibilitási kérdéseken is.
Ebben természetesen nyilván benne vannak nem csak az Ampere termékei, hanem az Amazon Gravitonm, Nvidia és esetleg más in-house fejlesztések is.
Nem állítom, hogy a kompatibilitási kérdés ne okozhatna valahol egy üvegplafont az ARM terjedésének. Elképzelhető, hogy van egy bizonyos százalék, ameddig tartanak a vállalkozókedvű, agilis cégek, és a nagy tömeg, amelyik még ma is intelt vesz, egyszerűen annyira mamut, hogy csak rendkívül nehezen állna át.
De az, hogy ennyire észrevétlenül növekszik engem nem annyira magabiztosággal (x86-biztossággal) tölt el, hanem inkább aggaszt.
Különösen akkor van ok (az x86-osoknak) aggódni, ha igaz az, hogy minden fejlesztő olyan szerveres környezetet preferál, amin fejleszt és ha a fejlesztők körében terjed az Apple M1-M2. Többek között ezért is fontos, hogy ne totojázzon az AMD a Zen5-tel. Ugyanis az Apple hamarosan előállhat az N3-on készülő új megoldásával M3-mal és a pletykák szerint az Apple is készül szerverlapkákkal, amit lehet, hogy eleinte belső használatra készítenek, de ha a cloud az új nagy piac, akkor miért ne haraphatnának bele a szerver/cloud piacba saját gyártású hardverrel, hovatovább szerverrel (hardver+szoftver)?
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Alogonomus #8762 üzenetére
> , így az ARM alapú termékek nem jelenthetnek komoly konkurenciát az évtizedek óta
> kialakult x86-os "nagygépes" területen,
> mert túl sokba kerülne újraalkotni a szoftvereket
> az ARM utasításkészlet lehetőségei menténA véleményem szerint a dolgok más irányba haladnak.
A cloud-alapú megoldásokhoz jelenleg a gyengébb ARM magok is megfelelő teljesítményt nyújtanak, és ha kijönnek az erősebb ARM magok, akkor még nagyobb lesz az AMD számára az ARM felőli nyomás.
Ez a tendencia már hosszú ideje folyamatban van:
- A GCC/Clang/LLVM programozási környezetek már most is jól támogatják az ARM architektúrát.
- Az amerikai fejlesztők többsége az Apple M1 és M2 chipjeivel felszerelt gépeken dolgozik, és sok alkalmazás kap extra ARM optimalizációt. Az ARM alapú Windows operációs rendszer pedig csak most kezd teret nyerni.
- Jelenleg az ARM szerverek a piac 6.8%-át birtokolják, de a várakozások szerint ez az arány az év végére 8%-ra fog növekedni.Az AMD piaci részesedése ezzel szemben várhatóan 20%-ra fog emelkedni. Az ARM felemelkedése, különösen a cloud szegmensben, egyre komolyabb versenyt jelent az AMD számára.
Nem kell pánikolni, de nem árt figyelni ..
-
válasz
Alogonomus #8710 üzenetére
Hőfokban középmezőny ( 67 fok náluk )miközben az egyik legmagasabb stabil áramleadást tudja produkálni. messze elmaradt a 110 fokra hitelesített kondik határaitól mindegyik deszka. Messze van attól amit állítasz hogy a szar alkatrészek miatt szállt el a CPU.( nem is értem ezt az állítást mire alapozod)
Közben itt megjelent már a bejegyzés [link] és folyamatosan bővül az érintett deszkák sora. van MSI, ASrock és Giga is.
Asus adott ki már egy frissítést de ki kell vizsgálni az esetet , mert azokon a lábakon túlterhelődik a CPU foglalat. -
fatal`
titán
válasz
Alogonomus #8711 üzenetére
Vagy nem. A leégő 12VHPWR-nél is a Founders kártyákra meg az átalakítókra fogta először mindenki, amíg ki nem derült, hogy nem tudják a userek bedugni rendesen a kábelt.
Amúgy a HUB VRM tesztjében minimális különbségek voltak és az csak a hőfok, amit bőven bírnak.
Valószínű azért sunnyog az ASUS a BIOS frissítésekkel, mert az utolsó BIOS-ban lehetett valami hiba, ami miatt túlfeszelte a CPU-t.
De az X3D cpuknál az AMD-nél se stimmel valami, mert rengeteg DOA-ról lehet olvasni és az adott lapok más CPU-val simán elindulnak. Még a Linusnak küldött teszt CPU is DOA volt.
-
Devid_81
félisten
válasz
Alogonomus #8704 üzenetére
En nem is mondtam, hogy AMD tehet errol
-
fatal`
titán
válasz
Alogonomus #8701 üzenetére
Reddit kommentek alapján nem mindegyik ASUS. Bár lehet az ilyen megégettek igen.
Viszont rengeteg DOA CPU-ról is lehet olvasni.
Remélem az enyém nem kotlik meg
-
válasz
Az oroszé egy Asus Rog X670 volt pont az egyik legjobb minőségű deszka a piacon 110A/VRM/MOSFET teljesítménnyel.
És elhalt már más márkáju deszkában is állítólag. -
HSM
félisten
válasz
Alogonomus #8704 üzenetére
"mert valószínűleg az alkatrészeken spórolás miatt kellett magasabbra állítaniuk a feszültséget a stabil működés érdekében"
Alkatrészeken spórolás? A belépő B650 lapjaikon kívül az összesnek igen korrekt, egyáltalán nem olcsó VRM-je van. Sok minden lehet az okoknál, de a VRM-en spórolást lehúznám a listáról. -
Devid_81
félisten
válasz
Vegulis mindegy ki vagy melyik brand/gyarto van a hatterben, ettol a teny teny marad, sajnos Beta teszt megy a userek karara
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Synology NAS
- World of Tanks - MMO
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- SD-kártyát vennél? Ezért ne csak a GB-ot nézd! – Tech Percek #9
- További aktív témák...
- Apple Ipad 10.generáció
- Új HP Pavilion x360 14-ek Érintős hajtogatós Laptop Tab 14" -35% i5-1335U 8/512 FHD IPS Iris Xe
- RTX 4080 SUPER,16GB. Ryzen 7 7800X3D, 32 RAM Fury RGB! Garancia!
- Asztali PC , i7 9700K , RX 5700 XT , 32GB DDR4 , 500GB NVME , 1TB HDD
- Dell Inspiron 5406 2-in-1i5-1135G7 16GB DDR4 3200 512GB NVME 14" FHD Érintőkijelző W11Pro
- Medion Erazer Beast X40-hez vízhűtés (MD 60961) (ELKELT)
- LG 42C3 - 42" OLED EVO - 4K 120Hz 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
- Samsung Galaxy A52s 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12600K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi 9, Xiaomi Redmi 9AT, Xiaomi Redmi 10, Xiaomi Redmi 10 2022
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest