Hirdetés
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Kompakt vízhűtés
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Apple MacBook
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Házimozi haladó szinten
- Bluetooth hangszórók
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
Új hozzászólás Aktív témák
-
V.Stryker
nagyúr
válasz
tibi666 #1299 üzenetére
Nem hiszem,hogy a topik arról szolna. Egyébként biztonság szent grálja volt és örülünk, hogy más márkák is tesznek ezirányban. De érdemes megnézni hány régi volvo szeli még az utakat és ugyanabban a korban milyen francia csoda. Na, mindegy. Én veled nem vitatkozom.
Egyébként is Saab fun vagyok.
-
V.Stryker
nagyúr
válasz
tibi666 #1296 üzenetére
Csak azt nem értem, hogy azon kívül, hogy másokkal vitatkozz, mit keresel ebben a topikban?
Azt már látom, hogy különösebben nem szimpatizálsz egyik márkával sem,mert ha valaki valamit belinkel, akkor tuti rálinkelsz valami francia csodát. Stb. Hozzá még a dolgokhoz semmit nem tettél érdemben, csak vitatkozól.
-
tkazmer
addikt
válasz
tibi666 #1290 üzenetére
mára azonban a konkurencia felnőtt mellé.
igen, passzív biztonság tekintetében mindenképp, inkább az aktív biztonság az, ahol a legtöbb gyártó jóval kevesebbet nyújt. persze még mindig vannak olyan jó öreg volvos trükkök, mint pl. a keresztben elhelyezett motor, amik sokat számíthatnak és a passzív biztonságot növelik.
ha megnézed az xc60-t vagy az új s60-t, ilyen széria biztonsági felszereltséggel nagyon kevés autó kapható, gyakorlatilag a mercedeseken kívül mást én itt most nem is tudnék mondani. -
tibi666
senior tag
válasz
CYBERIA #1289 üzenetére
persze, nem is ezt mondtam, csak arra gondoltam, hogy még mindig a volvot tartják a biztonság etalonjának, ami régen igaz is volt (karöltve a mercedesekkel), mára azonban a konkurencia felnőtt mellé. ami nem baj. mindenki biztonságos autókat gyárt és ez nekünk jó.
csak azt utálom, hogy oldalra alig lehet kilátni az autókból a magas övvonal és a csapott tető miatt.
-
-
tibi666
senior tag
válasz
blint63 #1284 üzenetére
trükköznek a franciák?
nézzél szét a youtubeon, pl az első ötcsillagos autó a laguna2 volt.
az angolok megküldték fának is, ott is kiválóan teljesített.nem mondom, hogy tökéletes rendszer ez. pl. a legújabb változtatásai nem tetszenek se nekem, se sok szakembernek.
te mindent elhiszel, amit a gyártók mondanak? nem tájékozódsz, csak megveszed az alapján, amit mondanak?
-
CYBERIA
őstag
válasz
blint63 #1284 üzenetére
Én ehhez a témához annyit fűznék hozzá, hogy a valóságban egy 4 csillagos és egy 5 csillagos közül könnyen megeshet, hogy a 4 csillagos jön ki jobban egy ütközésből, az eltérő tömeget leszámítva is.
Nézzük a 2009-es év toplistáját:
1. VW Golf VI
2. Honda Insight
3. Toyota Prius
4. Hyundai i20
5. Toyota Avensis
5. Volvo XC60
5. Opel/Vauxhall AstraNyilván való hogy ha egy i20 megtalálna egy XC60-at, melyik jönne ki rosszabb állapotban az incidensből.
Valamint azt is megjegyezném, hogy az XC60 eredményét a gyalogosgázolás eredménye húzza le, ami egy frontális ütközésnél nem elsődleges szempont.
Az aktív biztonságot nem is említem, az összes többi a listából együttvéve nem tud annyit mint az XC60 egymaga.Ami még fontos az az, hogy a Volvo olyan helyzetekre is felkészíti az autókat, ami az Euro NCAP-nél nem szempont, pl. a jávorszarvas teszt.
-
blint63
tag
válasz
tibi666 #1283 üzenetére
Kb. 2 éve láttam egy német adón egy jó hosszú adást többek között az NCAP-ről, a volvós kimaradást ott hallottam és ha megnézed S80-ban a legutolsó teszt 2000-es, a legújabb C30 és S40 sincs fenn. Az mondjuk érdekes, h az xc60 fenn van, szal nem tom mi van pontosan.
az meg, hogy valaki ncapra épít autót, vagy sem, szerintem mindegy
Már hogy lenne mind1? Minek teszteltesse pl. a volvo a c30-asát azért, hogy a megbütykölt Clio vagy 207 több pontot kapjon? Amúgy nem a francia autók ellen beszélek, csak pont őket hozzák példaként az ncap-es trükközésekre.aki tudatlanul áll hozzá, az valóban úgy láthatja, hogy valótlanok lehetnek az adatok.
Akkor meg pláne nagy a probléma, hogy agyba főbe hirdetik az 5csillagos eredményeiket a gyárak. Mi értelme van úgy az egésznek, ha félrevezető meg szakmai tudás kell hozzá? -
tibi666
senior tag
válasz
blint63 #1282 üzenetére
nézd, ha tudod, hogyan működik a teszt, akkor nem vezet félre.
aki tudatlanul áll hozzá, az valóban úgy láthatja, hogy valótlanok lehetnek az adatok.az meg, hogy valaki ncapra épít autót, vagy sem, szerintem mindegy. illetve mégsem, hisz valós helyzeteket szimulálnak. láthatod, hogy mennyivel masszívabbak, merevebbek a mai autók, mint a tíz évvel ezelőtt, nagyjából akkor kezdődött ez a törésteszt láz. elég csak megnézni néhány youtube videót, ahol egy mai renault modus, és egy régebbi (a biztonság etalonjának számító, jóval nehezebb) volvot eresztenek egymásnak. a kis renault gyakorlatilag letarolja a volvot.
szóval egyáltalán nem hülyeség ez.
a volvo nem vesz részt ebben? akkor miért van minden modellük letesztelve? az xc60 is, a c30 is, az s80 is, mind-mind új modellek és ott vannak az eredményeik. -
blint63
tag
válasz
tibi666 #1279 üzenetére
Megmondom őszintén először csak a magyar wikis oldalát olvastam el, de se ott, se a hivatalos oldalon nem írnak ilyent (leglábbis első átfutásra nem vettem észre).
Attól még hogy két clio ütközik megnézem mikor vagy ua. biztonságban mind egy 6-os audiban dupla akkora gyűrődőzónákkal és biztonsági felszerelésekkel. Mindezzel csak arra akartam utalni, hogy úy semmi értelme az egésznek, ha "csal" egy csomó autógyár, pl azzal h ncap-ra épít autót. Nem csoda, h pl. a Volvo sem vesz részt már jó ideje.edit: Arra egyébként tökéletesen megfelel a teszt, hogy a kínai papírautókat kizárhassák az eu-i piacról.
-
V.Stryker
nagyúr
-
LOTR
addikt
válasz
CYBERIA #1275 üzenetére
uj_volvo_s60_kivulrol-belulrol totalcaros cikk
-
CYBERIA
őstag
-
CYBERIA
őstag
-
LOTR
addikt
sűrűbben kell mosni, nem tudom ezek az autók mennyire korrodálódnak
pl láttatok már rozsdás suzukit? - persze olyat ami rendesen volt tartva, nem pedig valami lepukkant roncsot, mert a japánok valamit nagyon tudnak e térenamúgy hozzád van kérdés, hátha tudod
1.6d s80as miatt volt vita, van e erre az alacsony fogyasztásó, és alacsony co2 kibocsátású, ámde ugye mégis "prémium" kategóriás autóra valami nagyobb (vagy egyáltalán van e) állami támogatás, mint mondjuk a 2ezres vagy a d5ös motorral szerelt változatokra a svédeknél? -
lajafix
addikt
válasz
_Voyage_ #1266 üzenetére
300k-t futott első generációs turbó benzinmotor. Biztos gyári...
a képek alapján az eladás előtti polírozás hiánya van kizárva, nem az, hogy egy 70es évekbeli tervezés korrózió mentes legyen 23 év után.ráadásul nemhogy 15ks az olajcsere, hanem ennek a felénél ajánlot.
valamint ez az autó a kategóriájában majd a legolcsóbb a hahun. Biztos szerzetes a tulaj és ajándéknak szánja.
-
_Voyage_
aktív tag
válasz
lajafix #1265 üzenetére
Motor nagygenerál csak akkor kell, ha kopott minden.
Korrozió képet alapján kb ki van zárva.
Váltót is fölösleges felújítani, max ha beszarik, akkoris megvan 100-ból, és utána megy legalább 5-10 évet.
Futómű talán a legvészesebb, ha pesten van használva, arra lehet, hogy kell költeni többet, amúgy nem.
Olajcsere meg kopó alkatrészek ugyan annyi, mint máshoz, 15 ezrenként meg olyan sok minden nem kell bele.
23 évesen meg még felesleges OT legyen, az majd 10 év múlva ráér. -
lajafix
addikt
válasz
_Voyage_ #1258 üzenetére
Voyage te nem olvastad a hirdetést!
a hirdető szerint 300e kilómétert futott turbós 23 éves autóról beszélünk:
Add hozzá ezeket:
- motor nagygenerál
- karosszéria korrozió
- váltó felújítás
- futómű állapota
- a belső tér minőségének fenntartása.
Erre ha 100at költesz, akkor sose lesz OT rendszámos, addigra szétesik pedig nincs messze a 30 év. nagyságrendi tévedésben vagy. nem 5 éves 1.4 G astra, erre költeni kell, sima 15 ezres szakszerű szervíz minimum 100 körül lehet hozzá és meg is érdemli.(a klíma hiányról, garázs szükségéről ne is beszéljünk.)
stryker: aranyszabály, hogy régi autóra a vételárat minden évben ráköltheted, nem kell ezen csodálkozni.
-
blint63
tag
Halihó, van ötletek, hogy lehetőleg Európában hol lehetne biztonságosan eredeti volvo alkatrészt beszerezni? Sajnos csak az USA-ban találtam egy-két oldalt, úgy 170e körül voltak.
Egy '02-es S60-hoz való awd kardántengelyről lenne szó, szervizben azt monták 340e körül lenne. Igazából csak egy cső van benne meggörbülve, de mivel elég ritka, h a kardánnal baj van, gyárilag csak egyben lehet kapni csövet.
A gyári száma:8636364 -
_Voyage_
aktív tag
-
V.Stryker
nagyúr
válasz
lajafix #1256 üzenetére
És úgyanígy levezetheted a várható szervízköltség 600k-ra becsülésének tételes bontását. Részemre megfelel ha a bárdi alkatrészköltségeivel számolsz.
Hihetetlen,hogy bárhol "találkozunk" te vkit vagy vkiket mindig kioktatsz és naná,hogy csak te mondhatod meg a tutit.
Közben úgy látom, hogy a nagy számok törvényeire hagyatkozól, amiben van is igazság. Tiszta sor... 22 éves kocsira költeni kell és minden megy benne szarrá. Az érem másik oldala,hogy mire nem kell költeni. Egy új autóra évente minimum 50k az évenkénti minimum egy szervíz, hogy a garid megmaradjon. És ott többnyire 10-15k az "anyagköltség", az olaj, szűrők stb. És annak semmi baja. A többi rész az a "megnézik a computerrel van-e valami baja". Szóval ne mond, hogy a fenntartása több, ha karban van tartva a gép. Esetleg a valószínűsége, hogy hamarabb meghibásodik valami. Bár a mostani fogyasztói társadalomban, melyik autónál nem fordul elő, legyen az új vagy régi. Minden attól függ, hogy kifogtál-e egy többnyire rendszeresen karbantartott példányt vagy ráb.sztál. -
lajafix
addikt
válasz
_Voyage_ #1251 üzenetére
mindig örömmel tölt el, hogy más jobban tudja nálam a tutit, tehát szerinted egy 23 éves, 300e-t futott benzines turbós, full extrázott, fogadjuk el hogy tip-top állapotban levő gépnek mennyi a várható éves szervíz költsége ha hasonló állapotban akarjuk üzemeltetni mondjuk 10e éves futás mellett? Ha lehet részletes bontásban.
stryker: a fehér úti neppertelepet messze kerüld el...
-
CYBERIA
őstag
válasz
V.Stryker #1254 üzenetére
Hát igen, ez a fajta közvetlenség nincs meg a mai kocsikban.
Fél éve láttam fent egy nagyon komoly OG 900-ast, már nem látom a hirdetést. Nem volt olcsó, de látszólag nagyon megérte az árát
Nekem a 900-zal az lenne a bajom, hogy sajnálnám befogni mindennapos használatra, helyem meg nem nagyon van hová tenni. -
CYBERIA
őstag
-
V.Stryker
nagyúr
válasz
lajafix #1249 üzenetére
Dehogy veszek én annyi hitelre autót, mint amennyit manapság szeretnének, hogy felvegyek.
Egyébként is minden bizonnyal inkább egy ilyet választanék ennyiért, mint 3,5 millió névleges áron kínált 1.4-es octaviat. (Mondjuk a futásteljesítmény gyanús és ez az ügyvéd tulajos hülyítés gyanút kelt bennem.)
-
V.Stryker
nagyúr
válasz
CYBERIA #1244 üzenetére
Na jó, csak mert ilyen szépen kértétek.
Szép szép, de ennyiért ugye, hogy drága?
LOTR: Na, hogy hogy? Mindenki vagyonadót akar fizetni?
-
LOTR
addikt
válasz
CYBERIA #1242 üzenetére
az a vakítás az azért van, mert rosszul van beállítva és "szórja" a fényt, így sokkal nagyobb teret világít be, de ez persze a szembejövőnek nem túl jó
aztán lehet más oka is, olvastam xenonról már minden félét, állítólag ha koszos a búra már az is szórt fényt eredményezV.Stryker
áh, épp most tervezte a fél topik, hogy saabot vesz -
CYBERIA
őstag
válasz
V.Stryker #1243 üzenetére
Välkom!
Tőlem nyugodtan megmutathatod, jelenleg örülök ha a luxusadót be fogom tudni fizetni
New Volvo S80 and V70 DRIVe with 1.6-liter Diesel Return 4.5lt/100km - 52.3 mpg US with 119g/km CO2
-
-
CYBERIA
őstag
Közérdekű, ha van fél percetek szavazzatok:
-
CYBERIA
őstag
válasz
tibi666 #1237 üzenetére
Ha már választani kell, hogy kicsit hidegebb legyen annál vagy kicsit melegebb, akkor én az utóbbit találom kedvezőbb választásnak.
#1238 LOTR: az én monitoromon a 4300 K látszik a legkellemesebbnek, a 6000 elmegy, a 3000 kimondottam sárga (ettől függetlenül nem kellemetlen). A 12000 erősen lehangoló.
-
CYBERIA
őstag
Egyébként sokan szerintem nem azért veszik mert jobban világít, hanem mert menő vagy mert státuszszimbólum.
Előbbi a tuscóból olcsón szart (főképp ezekre jellemző az állítás), utóbbi gyárilag olyat amilyen van. -
CYBERIA
őstag
-
tkazmer
addikt
válasz
CYBERIA #1225 üzenetére
a xenon fényszóró s80-ba gyakorlatilag kötelező, anélkül nem tudom hogy akarod eladni
(valamikor volt erről egy cikk a totalcaron...)egyébként persze, szerintem sem olyan nagy találmány, egy s60-as normál fényszórója simán van olyan erős, mint sok más autó gyári xenonja...
az extralistán szerintem meg még nem árt, ha szerepel a jó hifi, lehetőség szerint usb csatlakozóval, jó dolog főleg mostanság egy automataváltó téli menetprogrammal (habár persze lehet trükközni a kézivel is, de ez kényelmesebb
) és a motorfék miatt kézi váltás lehetőségével; meg úgy alapfelszereltséget tekintve szerintem a volvonál a "momentum" szint az, ami egy jó alap, ahol már nem kell extraként ködfényszórót meg emelésérzékelős riasztót bejelölgetni...
-
LOTR
addikt
válasz
tkazmer #1226 üzenetére
ez oké, nem is vitatom, de már nagyon eltértünk az eredeti témától
lehet, hogy nem sokkal fogyaszt többet és szennyezi jobban a környezetet a d5, de az 1.6d még annyit sem és még annyira sem - gondolom a fejlesztésben/döntésben most szimplán ez volt a lényeg
ha nem lenne ekkora biznisz az olaj, akkor már tele lennének az utak hibridekkel és egyéb olajtól mentes autókkal -
tkazmer
addikt
aki rendesen vezet az gyors és lassú autóval is tud normálisan vezetni, bár a gyorsban meg van tartalék, de nem környezetkímélő és nem takarékos
a 185lovas d5 nem tudom mekkora károsanyag kibocsátással rendelkezik, egy s60asban kb 7.2-7.4-et eszik főként városban, de vegyesen használva. automatával. olyannyira szerintem az nem sok, főleg hogy egy 140lovas benzines simán megeszik 4-5 literrel többet...
az meg, hogy biztonságosabb vele közlekedni, szerintem leginkább azért lehet, mert könnyedén tudod vele a saját tempódat autózni. nem feszélyez senki más, ha nem tetszik az előtted haladó stílusa/sebessége, leelőzöd és kész. ha a mögötted lévővel van bajod, de nem akar megelőzni, lehagyod. autópályán nem szorulsz be kamion mögé, mert hiába jön a SUV 180-al a belső sávban, odalépsz neki, és mire utolérne, már te is 180-200-al tudsz haladni.
emiatt a vezetés sokkal stresszmentesebb lesz, tehát adott esetben sokkal megértőbb, figyelmesebb vagy (nem ütöd el a gyalogost, tudsz türelmes lenni, stb), meg úgy egyáltalán nem anyázol a másikra ha hibázik, hanem kineveted és otthagyod.
emellett ha tényleg sietned kell valahova, meg tudod tenni mások veszélyeztetése nélkül is (vagy legalábbis kevesebb esély van a balestre), mivel nem életveszélyes módon vágsz bele előzésekbe, illetve mivel az erős autókba jobb fékrendszereket is tesznek, hatékonyabban meg is tudsz állni.
-
CYBERIA
őstag
válasz
lajafix #1224 üzenetére
Olyan is előfordulhat, de az biztos hogy ha akármilyen külföldi rendszámmal látok kocsit (jó, mondjuk pl. az ukránt leszámítva), az biztos hogy komolyabban néz ki, mint amiket magyar rendszámmal.
#1221 _Voyage_: Egy S80 esetén 85 000 Ft. Lehet, hogy majd' 3 hektoliter gázolaj ára, de amikor odakint van -10°C, akkor már azt fogod nézni, hogy de k¤rv¤ jó, hogy 1 percen belül már nem a hideg ülésen ülsz. Szerintem adott esetben megér annyit, hogy ne fázzon fel az ember. Én nem vagyok érzékeny rá de jól esik, ilyenkor minden pénzt megér.
Vannak olyan extrák mint pl. a xenon fényszóró, ami akkor sem kéne ha fizetnének érte, de bizonyos dolgok annyira fontosak számomra, hogy a megléte fontosabb, mint az hogy hány hónapig tankolok az árából. Persze ez is olyan dolog, hogy inkább hosszú távon éri meg, aki 10 év alatt leamortizálja, vagy ugyanennyi ideig a banké a kocsi (esetleg a két dolog együtt), annak nem érdemes komoly összegeket erre szánni.#1222 LOTR: na most én erre azt mondom, hogy aki hitelre vesz kocsit 0% kezdővel, annak a mérlegelőképessége alapból erősen megkérdőjelezhető.
#1224 lajafix: saját maguk alatt vágják a fát, minél több segítséget kap Kína, annál előbb válik konkurenciává, és azon többet fog veszíteni a Ford is, mint amekkora bevétele az ilyen üzletekből származik.
-
lajafix
addikt
válasz
CYBERIA #1220 üzenetére
szerintem itthon a lehetőségekhez képest 2 számmal nagyobb autót vesz a többség, ami persze alapváltozat mert felszerelni már nem futja.
ez jó a turbómotoros cikkből:
" a megacég nem tart tőle, hogy a kínai vásárlójelölt, a Geely visszaél a svéd gyáron keresztül beszerzett korszerű technológiával."
Miközben már évtizedes tapasztalat, hogy csúcstechnológiával nem tanácsos felszerelni a kínaiakat, de nem tartanak tőle! -
CYBERIA
őstag
-
LOTR
addikt
válasz
CYBERIA #1220 üzenetére
pár éve volt, hogy a kereskedők alapból adtak x% kedvezményt, így a hitelre vásárolt autók 0 ft kezdővel elvihetők voltak, hát tömegesen hordták vissza az autókat
azt nem tudom eldönteni, hogy kinek milyen lehetőségei vannak autóvásárlások terén, lehet, hogy inkább mérlegel, ahogy Voyage is írja, ha úgyis csak keveset használja, akkor minek költsön rá annyit
ellenben olyannal már találkoztam, hogy lehetőségeihez mérten kicsit drágább autót vett az illető, és szerintem azért ebből több van (bár ezt egyszerűbb megítélni, mert vagy nem használja az autót, vagy ha meg rosszabb a helyzet viszi a bank - azt meg nehéz kideríteni, hogy ki tudna többet is autóra költeni) -
_Voyage_
aktív tag
válasz
CYBERIA #1220 üzenetére
Nem azért, de bizonyos extrákért rohadt sokat kérnek el. Pl ülésfűtés 70-100.000ft-ért? Annyiért fél évig tankolom a kocsit. Vagy olyan csip-csup extrák, amik oké, hasznosak, de kb hetente egyszer használja az ember, és több száz ezret kérnek el érte.
Abszolút fölösleges.
Erősebb motort, kék vagy piros, zöld vagy valami szebb, élénkebb színt kell rendelni, klíma az alap, anélkül meg lehet dögleni, meg még pár nagyon sűrűn használt dolog, ennyi kell bele... -
CYBERIA
őstag
Szerintem az van, hogy Magyarországon valahogy nem alakult ki az autóvásárlásnak kultúrája.
Az átlagos autó úgy néz ki, hogy szürke (esetleg fehér vagy fekete) festés - hogy használtan többet lehessen érte kérni - , alapmotor, alapfelszereltség + klíma.
Ja, és persze hitelre.Tudom én hogy Nyugaton több a pénz, de még így is azt mondom, hogy sokan vannak akik lehetőségeikhez mérten is a sz¤r¤bb változatot veszik meg. És ezzel nem azt akarom mondani, hogy mindenki agyonextrázott, túlmotorizált kocsival járjon! Csak azért legyen meg egy szint.
-
LOTR
addikt
válasz
tibi666 #1218 üzenetére
hehe, most már eléggé eltértünk a témától, de azért ne tartsunk biztonságosabbnak egy autót, mert erősebb motor van benne és ha odalépünk neki jobban gyorsul, én maximum praktikusabbnak mondanám vagy annak, hogy gyorsabban ki lehet vele jönni rizikósabb helyzetekből
de akkor innentől kezdve nem is beszélünk környezetbarát, keveset fogyasztó autóról és alacsonyabb fentartási költségről, és ezek mellett simán elfogadható menetteljesítményről (a 15kg/le adatból következtetve)nem tudok statisztikákat, de szerintem nagyjából a Mo-on eladott autók nagyon nagy részére jellemző ez a 15kg/le
-
LOTR
addikt
válasz
tibi666 #1215 üzenetére
hát 163le d5-nél erősebbet nem vezettem, de ha azt nézzük, hogy az is ~1600kiló, az pedig "csak" 10kg/le
nekem ez a veszélyesen lomha kifejezés nem tetszik, ugyan úgy akkor a gyors autó meg veszélyesen gyors, ahogy CYBERIA is mondta sofőrfüggő, aki rendesen vezet az gyors és lassú autóval is tud normálisan vezetni, bár a gyorsban meg van tartalék, de nem környezetkímélő és nem takarékosnem mintha egyelőre az a veszély fenyegetne, hogy 10milliós 1.6d s80at kéne vennem
CYBERIA
én is rá gondoltam, írhatna valami témába vágót lassan -
LOTR
addikt
válasz
tibi666 #1213 üzenetére
hmm, most erre mit mondjak
látszik, hogy elhamarkodottan vonsz le téves következtetéseketvagy számodra mi számít normálisan motorizált autónak?
mindenesetre a véleményem attól még nem változik
ha van svéd érdekeltségű topiklátogató -márpedig tudtommal van- aki olvassa is a fórumot, az írhatna erről kicsit bővebben, hogy a svédeknél van e állami támogatás az autókra, az mitől függ és mekkora összeg
előre is köszönöm/jük -
CYBERIA
őstag
-
CYBERIA
őstag
-
LOTR
addikt
válasz
CYBERIA #1209 üzenetére
most csak dieselek között kell nézni a környezetbarátot
új autó vásárlásakor lealkudsz az árból?
valószínűleg a fő vásárlócsoport a svédek lesznek és azok ahol támogatást vagy kedvezményeket kapnak a környezetbarát autókra
abban pedig egyetértünk, hogy aki meg 10milliót tud rászánni egy autóra az valószínű 11-et is, és lehet nem ezzel a motorral veszi -
CYBERIA
őstag
A nagyon környezetbarát jelző szerintem semmilyen Diesel motorról sem mondható el, fogyasszon bármilyen keveset. A NOx és a korom az egyik legrosszabb a szennyező anyagok közül, ha a káros anyag kibocsátást nézzük. Megtapad mindenen, ráadásul rendkívül rákkeltő. A szálló por jelentős része innen származik.
Részemről akkor már inkább választom a 200 g/km széndioxid kibocsátást (a CO2 legalább nem mérgező), cserébe ültetek valahova két juharfát.Érték/ár arányban lehet jó maga az autó, de 10 milliót ekkora motorral nem fizetnék ki (ha lenne is ennyi pénzem) semmilyen más típusra sem.
A 2.4D 800 000 Ft-tal drágább, amiből lehet és kell alkudni, és ami azért mégiscsak egy épkézláb motor, ha már mindenképpen Diesel kell valakinek. Egy literrel többet fogyaszt, de nem annyival megy jobban. -
LOTR
addikt
válasz
CYBERIA #1207 üzenetére
ebben igazad van, de most meg visszaértünk oda, hogy persze jobb ha erősebb az autó, de ez a motor egy hétköznapi használatra teljesen megfelelő, ez mellett nagyon környezetbarát és a fentartása sem egy nagy összeg és talán pont itt volt a topikban említve, hogy a svédeknél ezekre a környezetbarát autókra nagyon komoly állami támogatások járnak, tehát egy teljesen jó autó ár/érték arányban
-
CYBERIA
őstag
Egy 1,6-os Diesel egy alsó-közepes Peugeot-hoz (308) valóban jó lehet (ismerek is olyat akinek van ilyen), de az S80 jó három mázsával nehezebb annál, ami nagyon sokat számít.
Érdekesség, hogy a 2.0 HDi legújabb változata 163 lőerőt teljesít, de a Volvo-nál még mindig csak a 136 lóerős változat érhető el. Ezen a ponton megjegyezném azt is, hogy az 1.6 HDi is fejlődött, a legújabb változat 109 LE @ 4000 f/p helyett 112 LE @ 3600 f/p, 240 N·m @ 1750 f/p helyett 270 N·m @ 1750 f/p. Nyilván valamelyest kevesebbet is fogyaszt.
Rövidebb helyen biztos hogy kockázatosabb előzni, de akkor ilyen erővel egyáltalán nem is kell előzni, mert az meg még biztonságosabb.
Még mindig azt mondom, hogy józan ésszel az ember fel kell hogy tudja azt mérni, hogy mi mennyire kockázatos, erősebb motorral sem kell belemenni kockázatos előzésekbe.
Ismerni kell ahhoz a kocsi képességeit, hogy helyesen fel lehessen mérni a helyzetet, de ez csak megszokás kérdése, aki helyesen megtanulja kontrollálni az erősebb autót, az nem jelent lényegesen nagyobb kockázatot a többi közlekedőre nézve. -
LOTR
addikt
válasz
CYBERIA #1204 üzenetére
szerintem meg amit írsz az a nagyon kicsi motorra vonatkozik, ez az 1.6d meg nem az a kategória (ugyan nem vezettem ilyen autót, de ~1600kilóra 109le az biztosan elég, és nem csak az éppen elég kategória)
nyilván valamival jobban kell pörgetni, nyilván talán kicsit többet kell váltani, és kevesebb is az erőtartalék, de éppen hogy a hétköznapi használatra ez is bőven elégaki meg olyan, hogy szeret "menni" annak valószínűleg nem ez lesz álmai autója
mostanában azért többet vezetgetek országúton és akik miatt lejebb kell húzódni vagy sokkal jobban kell figyelni azok mind olyanok, hogy "ezt még megelőzöm aki meg szembe jön az meg még úgyis messze van" típus
rendben van, hogy viszonylag nagy sebességről is jól gyorsul egy erősebb autó, de ugye minél gyorsabban halad az autó annál gyorsabban közeledik a szemben lévő is, aztán marad a villogtatás jobb esetben
rizikós előzést próbálom máshogy fogalmazni:
minél kisebb a táv a két szemben haladó autó között annál rizikósabb az előzés
minél gyorsabban halad a két autó annál nehezebb becsülni a sebességüket is
ha a táv kicsi és a sebességek nagyok, még ha beleférne is az előzés, a másiknak sokkal kevesebb ideje van lereagálni a dolgokat - szerencsétlenebb esetben
gyengébb autós példa: jönnek szemben is, de előzni kellene, versenyzőnk belekezd, mind a 3 autónak "bőven" van ideje lereagálni a helyzetet hiszen valószínű az előzés másodpercekkel tovább fog tartani -
CYBERIA
őstag
Más a vérmérséklet, de ettől még ott is szeretik (szeretnék) az erős autókat.
Abból kiindulva amit mondasz elég lenne a kicsi motor, csakhogy:
1.: a kis motort mindig fordulatszámon kell tartani, mert még az átlagos hétköznapi közlekedéshez szükséges erőt is csak úgy adja
2.: ebből kifolyólag sokat kell váltogatni, magasabb fordulatszámon hangosabb a motor, jobban is kopik
3.: az így méretezett motorban nincsen erőtartalék, amire azért néha napján szükség lenneMásfelől az ember (nyilván nem mindenki, de főleg a férfiak) olyan, hogy ha lehetőség adódik rá akkor szeret „menni” akkor is ha nem siet, itt sem a passzentos motor a nyerő.
Az előzés témában továbbra sem értek egyet. Azt feltételezed ha jól értem, hogy erősebb motorral az ember nagyobb kockázatot vállal előzésnél, mint gyengébb motorral.
Miért? Erősebb motorral nyilván elvállal az ember olyan szituációt, amit gyengébb motorral nem, de én ebben látok jóval nagyobb kockázatot, épp az erősebb motor előnyéből kifolyólag.
Az hogy nem jön össze az előzés ugyanúgy megeshet akkor is, ha gyengébb motor van az autóban, azt hiszem az előrelátó vezetés emberfüggő, erős motorral sem kötelező veszélyes előzésekbe kezdeni. -
LOTR
addikt
válasz
CYBERIA #1202 üzenetére
én a nem sietős dolgot a mentalitásra értettem, svéd autót és embert is csak Mo-on láttam, de nem is ez a lényeg, az északiakra szokták mondani, hogy nyogodt, ráérős természetűek
nem olyanok, mint sok magyar, sietős-rohanós és csak nagyobb autóm legyen típus (ez sajnos nem csak az én tapasztalatom, jópár ilyen létezik)persze, nem is írtam, hogy jót tesz az ilyen pici motornak ha sokáig úgy pörgeti a vezető
ezt a dinamika dolgot sosem értettem igazán, 50-nel szabad közlekedni városban, általában tele van lámpával minden úgyis, már a vidéki városokban sem ismeretlen a dugó fogalom, nem mindegy, hogy 10 vagy 15 másodperc alatt éri el a 100-at (és arányosan nézve 50-et) az autó?
pályán szintén teljesen mindegy ez a fajta gyorsulás, 130-cal szabad menni ha lassabban gyorsul fel a többi autó aki már lendületben van had menjen a belső sávban
egyedül országúton jön elő, ha beragadna valaki egy lassabb jármű mögé és van folyamatos szembeforgalom, akkor tényleg nem mindegy, hogy 1.6d vagy d5 ami az autó elejében van
és az utolsó kérdésedre akkor itt jön a válasz, ha valaki egy erős autót vezet és látja, hogy szemből jönnek, azt gondolja, hogy á kicsit odalépek neki simán megvan az előzés, aztán van amikor nem jön össze mégsem, ellenben ha gyengébbet (főleg akkor ha ilyenen tanult meg vezetni az illető) akkor meg sem fordul a fejében, hogy akkor és ott előzzön, mert tudja, hogy kell egy kis idő amíg felgyorsul és nem biztos, hogy meglenne
aztán megint visszajutottunk oda, hogy ez azért van mert sietünk (hogy mi miatt sietünk az megint más kérdés...) -
CYBERIA
őstag
Az biztos, hogy ennél alacsonyabb fogyasztást már csak villanymotorral kiegészítve lehetne elérni (városban).
Az hogy mennyire sietősek szerintem nem hozható összefüggésbe sem ezzel a motorral sem a sebességhatárral, gondolj a T5 motorokra, az S60R-re, SAAB Aero-ra, a Koenigsegg-re, a svéd túraautó-bajnokságra vagy a ralira is.
„1.1-es 55le-s autóval is lehet menni 160-nal”
Közben meg pörög 6000-et. Egy ilyen motort esetleg egy Volvo 66-ba lehetne használni.Lehet közlekedni 20 kg/LE aránnyal is, ki kell taposni a belét - úgy elég ennyi is. Ez az S80 is menne 130 fölött 1.3-as dízellel.
De én ebbe a kocsiba alapmotornak is kb. 150 lóerős motort tennék, mert sem mazochista nem vagyok, sem a motor nem szeretem kínozni.
Persze 1.6-os dízellel is lehet a motort kímélve közlekedni, csak ilyenkor dinamikára gondolni sem szabad.
Azért egyszer megnéznék egyet 300 000 kilométerrel.Egyébként egy D5-tel miért kéne többet kockáztatni (rizikó), mint 1.6D-vel?
Új hozzászólás Aktív témák
- Xbox Series X|S
- Béta iOS-t használók topikja
- A YouTube-ot is betiltják a gyereknél az ausztrálok
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Fűnyíró topik
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- További aktív témák...
- Új Samsung Sony LG LiitoKala 18650 21700 25R 30Q 35E 40T VTC6 M50 M58T 50E Li-Ion akkucellák
- Vállalom Xiaomi Okoskamerák szoftveres javíttását
- Új okosotthon eszközök bolti ár alatt - Blitzwolf SHP15, Miboxer, Aqara eszközök
- iENYRID Aokda A1 (Új) elektromos roller eladó
- IKEA Format lámpák eladóak (Egyben kedvezménnyel vihető!)
- Lenovo IdeaPad 3 17ITL6 - 17.3" HD+ Intel 6305 - 8GB - 256GB SSD - Win11 - MAGYAR
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával!
- ÚJ HP EliteBook 840 G8 - 14"FHD IPS - i5-1145G7 - 32GB - 512GB SSD - Win10 PRO - Garancia
- Bomba ár! HP EliteBook 830 G7 - i7-10GEN I 16GB I 512GB SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!