-
PROHARDVER!
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
k810
aktív tag
Most epp ott tartok, hogy alaplapi drivert frissitenek, ha menne a nyavalyas...
De nem akar az istennek se felmenni ez http://www.pcchipsusa.com/PCCWebSite/Downloads/ProductsDetail_Download.aspx?detailid=234&DetailName=Driver&DetailDesc=&CategoryID=1&MenuID=6&LanID=2
Tipusom> PCChips M950Elindul az exe file, de nem jon mar be, hogy csinal is vmit, tehat maga a telepites nem akar menni, csak az elokeszitesig jut el. Utana semmi.
Ja bocs, most per pe XP/rol vagyok, itt meg olyan gondom van, hogy elszallt szo nelkul a magyar nyelv, holott minden arra van allitva. Ezert a furcsa iras.
-
k810
aktív tag
-
k810
aktív tag
Annyi a bajom, hogy full kezdő vagyok Linuxban és nemtom mi az a free alternatíva, hogy hol kell megnézni és hogy, azt tudom, hogy ahogy fentebb írtam 1 hsz-szel, hogy a nonfree fenn van. Operát használok, nem FF-et, bár FF-fel se megy a videonézés.
szerk: jaja Opera és azt se tudom, hogy kell egy ilyen tar.gz cuccot telepíteni.
meg asse tom, hogy kell megnézni hogy operában van-e flash vagy mi. -
ngabor2
nagyúr
boot flag-et fdisk-kel is ki lehet tenni, gondolom. megmondom neki, hátha...
viszont most megint nekem lenne problémám, linuxszal. eee900, eee-ubuntu. azt már olvastam, hogy a wifit, meg a hangot nem lehet kapcsolgatni, nem lehet normálisan leállítani (
), és egyéb "apróságok". de az eredeti linuxa nem igazán az én igényeimnek való.
viszont a touchpad... azt írja a log, hogy nem synaptics, tehát a görgetés nem fog menni.
valaki találkozott már a fenti problémákkal, esetleg tud rájuk gyógymódot is? nem bírom felfogni, hogy hogyan lehet megcsinálni, hogy egyik linuxban megy minden rendesen, a másikban meg nem.
-
Anakin007
aktív tag
Köszi mindkettőtöknek, sikerült. Lehúztam egy debian netinstall-t, az csak 50 mega. Felhúztam sebtiben egy üres partícionálatlan területre egy etch-t és lilo-val sikerült feléleszteni mindkettő rendszert a régi hdd-n
Viszont: a régi hdd SATA-s, az új meg PATA-s. Elkövettem ezeket:
lehúztam a régi hdd-t és az újon átírtam az fstab-ot, sda-kat kisceréltem hda-kra (partíciók számai nem változtak).
etch alól symlinkel 'lecseréltem' az etch /boot dir-jét a másolat /boot-jára és szögeltem hozzávaló lilo.conf-ot. lilo lefut hiba nélkül, minden rendben, ám mégsem bootol, kernel panic...Heccből visszaraktam a régi (sata-s) hdd-t, etch indít és elkövettem ugyanazokat, mint előbb, amikor csak a PATA-s HDD volt a rendszerben és láss csodát: SATA vinyóról szó nélkül indul lilo-val. Szal nem szúrtam el a lilo.conf-ot. Mi lehet ilyenkor a nyűgje? Gyári, initrd-s kernelke és nem hiszem, hogy alapból nincs benne ata support
Vagy mondjatok bármi más 5letet, hogyan költöztessek át másik HDD-re linuxot sata-ról pata-ra, mert nem nem naon van 5letem
-
ngabor2
nagyúr
igen, ez is megoldás, de mint írták, egérrel is lehet varázsolni: ha fut a gpm, akkor kijelölöd bal gombbal, majd a célterületre középső klikk, és benn van a szöveg. én mindig így csináltam... amikor még használtam mélyterminált.
btw, mi az, amit csak mélyterminálban lehet megcsinálni, xtermben nem?
-
32 és 64 bites netinst csomaggal próbálkozom.
Bebootól CD-ről, bejön a telepítő, aztán a CD-ROM érzékelésnél meghal.
Ezt írja ki: "Nem találtam általános CD-ROM meghajtót." Aztán ezután leírja, hogy az IDE-s és SCSI meghajtók támogatottak, de vannak nem szabványos meghajtók és nekem olyan van. Dehát nekem IDE-s van.... -
Bash
őstag
Nem kinevetni, teljesen laikus vagyok Linux-ügyben.
Ki akarom próbálni, hogy nem-e DOA, meg akarom nézni, hogy minden benne van-e, amivel rendelve lett, kb. ennyi. Kipróbálásnál gondolom be kell jelentkezni a rendszerbe, meg kell adnom egy felhasználónevet... és úgy szeretném visszazárni, hogy ezt inkább a végfelhasználó tegye meg majd magának, amikor kézhezkapja a notit.
Ezzel kb. el is mondtam, hogy mire való a sysprep Windows rendszereken. -
-
Anakin007
aktív tag
Köszi a linkeket, örök hálám üldözni fog, amiért tettél is vmit hogy segíthess. Amúgy végigbogarásztam az rpm és az urpmi manját, megkérdeztem egy nálam sokkal okosabb, jártasabb embereket gyűjtő chat-en is. Ők oltottak le, hogy nem tudja, és ne tépjem, mint flokki a lábtörlőt. Az tény, hogy az ottlévő 2-300 ember 90%-a debian-t nyüstöl, a maradék 10% meg gentoo-t v. bsd-t és lövésük sincs az rpm-ről....
Miután kipróbáltam a manokban lévő, számomra nem világos jelentésű kapcsolókat is és irc-ztem is, utánna jöttem már ide, hátha majd vki profi rávágja, hogy rpm --everything string v. vmi a válasz
Pedig kell tudnia, mert az rpmdrake is képes rá, hogy telepítetlen csomagok közt is keressen leírásban, megjegyzésben, akármiben, de az nem fut konzolon. Az rpm is sokmident tud, de csak a telepített csomagokról, nekem meg pont a telepítetlenről kellene. Persze az is lehet, hogy maga az rpmdrake is vmi külső progit v. szkriptet hív meg ilyenkor. Ezesetben szívás. Nah mind1, ha lesz vmi, majd jól közzéteszem, főleg mert sztem nem egy triviális dolog ez -
zoltanz
nagyúr
Kösz ngabor2
Köszi ez bejött, még nyúzom egy kicsit, de most lejátsza, felismeri az eszköz.Van rajta "pöcök" (ezzel read-only -ba helyezhető) azért eddig én is eljutottam magamtól
, Gparted -al (mkdosfs paranccsal operál) próbáltam (nem tudja magát megformázni), de nem is látja a fájlokat a "bizgentyű".
-
Hát, nem tudom, hogy kihalás szélén áll-e, de amikor fél éve utoljára használtam, sok olyan dolgot találtam meg, amit torrenten nem. Főleg régebbi dolgok, vagy hazai filmek. Itthoni filemket, vagy régi filmek Magyra fordításait nem lehet sem DVD-n, sem torrenten megtalálni. pl.: Gyalog Galopp, Brian Élete, stb...
Amúgy köszi a linkeket, kipróbálom ezt a wxdcgui-t. -
Sianis
addikt
Gondolom úgy működik, hogy az Upstart kap egy olyan eseményt, hogy szükség lenne egy bizonyos szolgáltatásra. És ezért elindítja. Gondolom abban tér el, hogy nem kell inittab amiben leírod, hogy mi kell és mi nem. Valójában azt nem tudom, hogy az eseményeket mi generálja.
Sianis
-
VladimirR
nagyúr
nekem is hasonloan panikkal kezdett a kernel, aztan nem volt benne ext2/3 tamogatas, aztan nem volt benne usb hid tamogatas (ami eleg kellemetlen tud lenni usb-s bill eseteben), aztan ugy 6-7 probalkozas utan ugy dontottem, jo lesz a debian-nak a vanilla kernel
egesz addig, amig meg nem halt a hdd es scsi rendszerre tettem ujra...ott muszaj volt, mert nem volt driver-e a vezerlonekbtw stalker haver xp-jen ugy kezdett, hogy masfel giga es akkor meg csak a fomenuben jart
-
zoltanz
nagyúr
Olvasgatam az rtorrent -el kaocsolatban nehézségekről a felhasználók részéről. Másrész van hozzá setap GUI amivel könnyen lehet vezérelni ha kell, máskülönben létezik Mac -es és BSD -s változata is.
Hunyus
Fedora Core, Suse, Ubuntu (ha egy kicsit bátrabb vagy Debian), de az Ubuntu val vannak a legtöbben megelégedve kinézetre.
-
VladimirR
nagyúr
most mondjam, hogy az xp 2002-es kiadas, mikor meg sokkal kevesbe voltak elterjedtek a sata lemezek, s ezt hasonlitjatok egy mai linux-hoz?
de igazad van, nem sata, scsi vezerlo eseteben volt, hogy xp egy driverbeadagolas utan ment, debian elso boot-nal behalt, uj krenel kellett neki
es igen, jobb is, ha csendben maradsz
a srac megkapta a (remelhetoleg hasznos) valaszt, miert nem tudtok elmenni mellette?
ettol vagytok faszagyerekek? -
Vladi
nagyúr
Gnóm: Rendszer - Beállítások - Megjelenés - Megjelenés
Fogod és szétkapsz egy témát tetszés szerint. Vagy megnyomod a telepít gombot és telepíted amit a gnómlúkról letöltöttél. -
dabadab
titán
Nem hiszem, ez minden bizonnyal sajat maga dekodolja az IR jelet (felteve, hogy egyaltaln IR es nem vmi radios cucc
) (Ill. arra is van esely, hogy - hasonloan az IrDA cuccokhoz - nem olyan frekvenciatartomanyban v miben mukodik, mint a taviranyitok, bar ez, az elozoek miatt, vegul is nem is lenyeges
)
-
dorkababa
aktív tag
épp egyik volt darabja van nálam
aprópó,mivel ezen ha jól nézem (epia 5000)nem megy usb hdd boot (2,5"os rackben,külső tápcsatival sem),ezért meik út a kifizetődőbb: 3,5"to2,5" adapter,vagy egy brutál pendrive a rendszernek/letöltésnek egyaránt? (net 512es,éjjel dinamikus sávszél,max másfél/2 gigáig megy fel,így pendrive sebessége is ok lenne,nem?)
-
dabadab
titán
Alapjaban veve ket dolgot tehetsz:
1. Atoperalod a rendszereket, hogy egyseges uid meg gid legyen mindenhol. Nem nagy ordongosseg, az /etc/passwd, /etc/shadow meg az /etc/group file-okat kell atirni + az erintett userek/groupok file-jaira nyomni egy chown-t.
2. Egyes nfsd-k tudnak sajat mappingot csinalni: lehet egy kulon file-ba kezzel beirogatni a dolgokat, lehet NIS-alapon csinalni (bar ha van NIS, akkor valoszinuleg ugyis egyseges uid/gid lenne mindenhol) ill. automatizalva, a kliensekre telepitett uid/gid jelento daemonnal. -
Vladi
nagyúr
Nokéremszépen!
Azt hiszem rájöttem az nfses problémám nyitjára! Az a gond, hogy a szerveren lévű user azonosítója 1000, míg a kliens gépen a user azonosítója 500. Ezért nem engedi törölni az ott létrehozott állományokat.
Viszont arra tök egyedül rájöttem, hogyha simán átállítom a user azonosítóját sok jóra nem számíthatok.De mégis hogyan lehetne ezt a problémát áthidalni?
-
Obi-1
őstag
Nem értem, miért írod, hogy dejavud van. Az Ubuntu témában már írtam ezt a problémámat, de csak most kaptam segítséget, ezért ide is beírtam.
A wubi valóban egy hekkelt Linux, de a google találatom alapján a normál particióra másolás nem szünteti meg a problémát. Megoldást még nem találtam.
A Wubi FAQ-ban az NTFS configot találtam, ezért azt használom. A shutdown kézi végrehajtása nem egy szörnyű hiba, bár az AT-s korszakra emlékeztet. Rákerestem az fstab-ra a wikipedián, gondolom az NTFS konfig is ezt piszkálja.
-
Csokimester
csendes tag
Azért írtam be 3 topicba is, mert néha elég lassan érkeznek a válaszok, és most nekem sűrgös a dolog, szal biztosra akartam menni, elnézést kérek érte. Amúgy azért gondolom hogy nem a windows és driver a ludas mert eddig csont nélkül telepítettem már vagy 3szor a windowst erre a gépre és mindig ugyanígy. Na de majd még próbálkozom a dologgal...
-
GD
őstag
köszi, már én is megtaláltam, gondolom vmi ismert márkát csak forgalmaznak..
tehát: ha jól sejtem:
- kell nekem egy usb-infra adapter ami HID*et használ, ez kb olyan 2K-ért láttam neten
(kérdés hogy HID-es e..)
-aztán a linkről vmi kompatibilis távirányító
- és végül lirc install és configolás -
czappa
aktív tag
Köszi, ezzel a driverrel működik.
Mondjuk nem picit bugos 3D-ben. Megpróbálok beállítgatásokat keresgélni neten, hogy kinek hogy volt a jó, hátha javul picit.
Aztán majd ha egyszer lesz "új xorg" alatt működő hivatalos ati driver, akkor szerintem azt majd feldobom.
Mindegy most jó, köszi mégegyszer! -
czappa
aktív tag
Bevallom nem régóta linuxozok. Mostanában, hogy a problémám miatt sokat olvasgattam neten, többször halottam egy open-source ati driverről. Erre gondoltál, ezt tegyem fel?
Ez lenne az: "xserver-xorg-driver-radeon"?
Egyszerűen csak telepítsem aptitude-al? Előtte a hivatalos ati drivert szedjem le, vagy maradhat, nem okoz problémát? -
czappa
aktív tag
Hi és köszi, hogy válaszoltál!
A Xorg logban ezeket találtam:
czappa@szamitogep:/var/log$ cat Xorg.0.log | grep WW
(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
(WW) The directory "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc" does not exist.
(WW) The directory "/usr/share/fonts/X11/cyrillic" does not exist.
(WW) The directory "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/cyrillic" does not exist.
(WW) The directory "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi/" does not exist.
(WW) The directory "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi/" does not exist.
(WW) The directory "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Type1" does not exist.
(WW) The directory "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi" does not exist.
(WW) The directory "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi" does not exist.
(WW) fglrx: No matching Device section for instance (BusID PCI:1:0:1) found
(WW) fglrx(0): Failed to open DRM connection
(WW) fglrx(0): No DRM connection for driver fglrx.
(WW) fglrx(0): could not detect X server version (query_status=-3)
(WW) fglrx(0): ***********************************************
(WW) fglrx(0): * DRI initialization failed! *
(WW) fglrx(0): * (maybe driver kernel module missing or bad) *
(WW) fglrx(0): * 2D acceleraton available (MMIO) *
(WW) fglrx(0): * no 3D acceleration available *
(WW) fglrx(0): ********************************************* *
(WW) fglrx(0): Option "VendorName" is not used
(WW) fglrx(0): Option "ModelName" is not usedczappa@szamitogep:/var/log$ cat Xorg.0.log | grep EE
(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
(II) Loading extension MIT-SCREEN-SAVER
(EE) fglrx(0): atiddxDriScreenInit failed, GPS not been initialized."Ha a legújabbat húztad le, akkor az elvileg már támogatja a ziksz új számozási morálját."
Ha az ati driverre gondolsz, akkor - legalábbis az ati honlap - szerint nem:
Installer Instructions-ból:
# POSIX Shared Memory (/dev/shm) support is required for 3D apps
# glibc version 2.2 or 2.3
# Linux kernel 2.6 or higher
# XOrg 6.7, 6.8, 6.9, 7.0, 7.1, 7.2 or 7.3. -
bambano
titán
régebben az nfs szerverek a root uiddal érkező kéréseket biztonsági okból átmappelték egy másik uid-ra, magyarul a távoli gép rootja a szerveren csak mezei user joggal garázdálkodhatott. root squash stringre keress rá a manualokban, nem tudom, manapság is divat-e ez még.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Filmvilág
- Acer notebook topic
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Feketehalálra váltja a kékhalált a Microsoft
- Trollok komolyan
- Linux kezdőknek
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- AKCIÓ! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB GDDR6 Rampage Shiva Zalman 500W
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF Z390-PRO GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Xiaomi Redmi Note 14 5G
- BESZÁMÍTÁS! Asus ROG Flow Z13 + ROG XG RTX 3070 - i9 12900H 16GB DDR5 RAM 1TB SSD + RTX 3070 8GB WIN
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged