Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Apple MacBook
- Brutálisan ütős játékélményt mutatott be a 8K Association
- GeForce RTX 5060 Ti: Ha az ár jó, minden jó (lenne)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Bluetooth hangszórók
- Hobby elektronika
Aktív témák
-
-
jenei92
senior tag
válasz
#72042496 #14389 üzenetére
Hát a kisseb kártyákon csak a chipset-et kell hűteni,azok ra van olyan ami mindegyikre kompatibilis,nagyobb kártyáknál olyat kell venniami mindent hűt,(azok már súlyos ezrek)
players111:Innovatek jó,nekm is olyan a cpu blokkom,de szerintem dárgák egybe inkább építs magadnak egyet... -
törölt tag
Én Innovatek cuccon gondokodom érdemes venni vagy valami más márka
-
törölt tag
válasz
Tibord #14387 üzenetére
Megpróbálok helyesen válaszolni:
1.) Ilyen sajnos nincsen, az újabb VGA-k esetén főleg nincs.
2.) Egy idő után egyensúlyi vízhőmérséklet fog beállni a rendszerben. Néhány tized fok eltérés lesz a beérkező és a kimenő ágak között, így nyugodtan sorba lehet kötni ezeket az alkatrészeket. Gondolj bele, mlyen sok időbe telik felmelegíteni akár tűzhelyen is a vizet. Itt ráadásul jóval kisebb hőt kell felvennie, ráadásul áramlik is...
3.) Függ attól, hogy milyen az a duplaradi, s milyen ventit teszel rá. Ha ügyesen megoldod, "értelmes" keretek között szinte bármilyen gépet elvisz.
Főbb fogyasztókat tekintve egy széthúzott négymagost több VGA-val nem bíznék rá, de egy megrántott Wolfdale-t egy komoly VGA mellett (+ egyéb blokkok) már simán.
4.) Úgy hallottam, a szívóüzem a hatékonyabb.jenei92: Ebben a VGA dologban biztos vagy? Én úgy tudom, max. régebbi kártyák esetén lehet ilyet találni, ott is inkább csak egy-egy szérián belüli átjárhatóságról van szó.
players111: Gyakorlatilag bármi mást vehetsz, de Innovateket inkább ne! Erősen középkategóriás cuccok, méregdrágán!
Fejtsd ki, mit szeretnél hűteni, mennyit szánsz rá, aztán ajánlanak / ajánlunk valamit, amivel biztosan jól jársz! -
Tibord
senior tag
helló
Ismét pár kérdés
1.: Létezik olyan vízhűtő modul ami jó az öszzes (szinte) VGA-ra?
(mondjuk csak a gpu-t hűti a ramokra meg zalmisüni. Vagy mit tudom én)
2.: Egy rendszert hogyan lehet úgy összerakni hogy cpu aztán vga. Nem melegíti egymást a kettő?
3.: Egy dupla radi (2x12cm ventivel) mekkora rendszert visz el? (csak ekkorának van hely)
4.: A ventiket hogyan kell elhelyezni? Levegőt befele tolja vagy kifele nyomja? Szerintem mondjuk a kifele a nyerő de gondoltam megkérdezem. -
törölt tag
válasz
kiborg #14384 üzenetére
A Single radiátort még csak beteszi valahogyan hátra, de ha a duplát belülre szeretné, akkor már fúrni kell. Felülre meg mindenféle hókuszpókusz nélkül elfér a tripla is.
Egy ilyen dög ráadásul - ha emlékeim nem csalnak - 5-600 wattnyi hőt is képes leadni, azaz bőven elvisz bármilyen konfigot!
-
BearGOD
tag
A dupla+stipl radinak nemtudom énsem a szerepét! Sztem is sokkal jobban jár egy triplával, hacsaknem valami modding célból akarj az előző verziót!
A tripla radi valszeg elbír egy komplett vízhűtést amiben alaplap proc vga szerepel, de ha esetleg nem elég később akkor ráér venni pluszba valamit! Ha annyira modder addigra megis tervezheti hogy mit! -
törölt tag
válasz
Tothgera30 #14380 üzenetére
Azt tapasztaltam, hogy alapból furcsán néznek, ha az ember egy ilyen házat visz haza, ha pedig még vízhűtést is épít bele... mindenesere félig viccesen írtam azt a hozzászólást, ne vedd túl komolyan.
Én találtam másutt is, a részletekről Nyugdíjas kolléga ad tájékoztatást.
Én inkább az egy db, de jó nagy, tripla radiátor mellett vagyok. Hatékonyabbnak nem tudom, hatékonyabb-e, de egyszerűbb kezelni, s brutálisabban is néz ki.
Arról nem is beszélve, hogy lényegesen olcsóbb. A ház tetején pedig bőven elfér...
Ami még eszembe jutott, hogy a CPU blokk alá tegyél egy backplat-et, lényegesen kedvezőbb hőmérsékleteket lehet így elérni. Rendelhető is, de pl. én is tudok adni egy ezresért, csak még lusta voltam meghirdetni.
jenei92: Jelenleg kétfajta Laing DDC van gyártásban, az 1T és az 1T-plus. Ezeket szerelik fel különböző tatővel, így igen, az általad kérdezett modellek esetében csak a tetőben van eltérés.
-
jenei92
senior tag
Lenne egy kérdésem.Eyg pumpa vásárlásán gondolkodok,és arra lennék kiváncsi,
hogy a Laing DDC és a Laing DDC P12 között csak annyi a különbség hogy a P12es verióba
lehet csatit csavarni,vagy valami különlegeset kapok +3ezerért?(subcoolingról az árhasonlítás.)
-
válasz
#72042496 #14378 üzenetére
Minek néznének hülyének? Azért mert van egy jól szellőző drága házam, és abba raktam vízhűtést! Amúgy azért veszek erős, masszív házat, mert most egy Codegen van, ami... Szerintem a környezetem nem nagyon ért a gépekhez (az eggyik fele Gamer, a másik meg csak netezik és a Word-ot használja, a harmadik fele, megállta a nagyszerű Pentium 2-nél), de az biztos hogy szerelni nem tudják (kivéve apám, miután mindent elmagyaráztam neki). Tygoon R3603-es csövet találtam, és 1.680 Ft méterenként (nem olcsó). Én a házikót nem akarom szétvágni (hogy gondoltál ilyenre, hogy egy Stackert szétvágni...), szóval felülre (ha elfér) akkor egy Nexxxos Extreme II kerül, hátra pedig egy Nexxxos Extreme I lessz felszerelve. Nekem így megfelene, és árban sem lenne annyira megterhelő, és lehűtené a processzorom.
-
Olekgsxr
tag
válasz
Tothgera30 #14375 üzenetére
Egyetértek Balika911el, a 11/8 cső sokkal jobban tartja magát, nem fárad el egy idő után és esik össze, mint a 10/8-as.
Bár nekem most nem fussa drága csövekre, így marad a Praktikeres cső.
Bár nem hajlik úgy, mint egy Tygon, de a célnak tökéletesen megfelel. -
törölt tag
válasz
Tothgera30 #14375 üzenetére
Ja, igen, még valami. Ha veszel egy ilyen Stackert, amibe még vizet is raksz, készülj fel, hogy a környezeted hülyének fog tartani.
Gondoltam szólok, nehogy váratlan meglepetésként érjen a dolog! -
törölt tag
válasz
Tothgera30 #14372 üzenetére
Milyen átalakítóra gondolsz a csövezéssel kapcsolatban? 11/8-as csatikat veszel, s kész... azért ajánlottam inkább ezt, mert hiába a mindössze fél mm plusz falvastagság, sokkal jobb tartása van a 11/8-as csőnek, könnyebb szerelni, kisebb íveket lehet hajlítani.
Csövezésnél ajánlom Tygont... drága, drága, mert majdnem 1000 forint métere, de egyszer vesz olyat az ember... utána mást sem akar, egy élmény vele dolgozni! Nekem a fekete R3400 van, a 3606-ról nem tudok és merek nyilatkozni.Ház... előrebocsátom, hogy elfogult vagyok, de ha már ennyit szánsz rá, akkor az eredeti Stackert ajánlom. Az STC T01-nél vízre jobbat még nem találtam - egyszerű a felépítése, tágas belül, könnyen hozzá lehet férni bármihez, s baromi masszív. Ha kivágod a tetejét, egy triplaradit is simán belerakhatsz, a felülre radiátor ráccsal. Kompakt és brutális - kinézetre és teljesítményre egyaránt! A kivágásnál észnél kell lenni, elég vastag, s szívós lemezből van a teteje.
Ha viszont a 830-as tetszik, akkor gondolom nincs mese, úgyis azt veszed.
Külsőre nagyon nem az én világom, s a szerelése is macerásabb. Ha emellett döntesz, akkor nem javaslom, hogy szétvágd. A teteje hajlított, nem hiszem, hogy egyszerűen és szépen meg lehetne oldani. 10/8-as hátlapi átvezetőkkel úgyis ki tudod hozni belőle a csövet, a tetejére pedig gumírozott talpakkal simán rátehetsz egy triplaradit, három halk ventilátorral.
A házakkal kapcsolatban én is így látom a dolgot. Ha van rá keret, bártan vedd meg a Stackert, nem véletlenül kérnek el érte annyit, amennyit.
-
Nyugdíjas
nagyúr
válasz
stevee251 #14367 üzenetére
Este filmet tömöritett a gép(mivel mással nem tudom "terhelni", amint azt beszéltük is), meg ment egész nap,de semmi baja van
Táp hőmérsékleti tényezői ugyanazok amiről eddig is beszámoltam. Ergo: Nem adom vissza!
Viszont ott hagytam hétfő reggelig. Reméljük nem lyukad ki
Ha meg igen, akkor nem vót igazad az elektrokémiai korrózióval kapcsolatban
-
válasz
jenei92 #14374 üzenetére
Az igaz hogy a CM Elite jobb ár-érték aránnyal rendelkezik, de a Stackert nem lehet összehasonlítani egy "mezei házzal" mert ha ránéz egy laikus, azt mondja hogy durva, akkor a benne lévő konfigra is ezt fogja mondani. Amúgy meg azért választom ezt a házat, mert erős és tiszteletet parancsoló, és én szeretem ha masszív az a vas ami összetartja a teremtményem, és jól néz ki. Az ára az sem kevés, de ebbe nagyon sok konfig fog még éldegélni nekem, mert a mostani Codegen, hát... elég... gyenge...! A radiátoroknál nem tudom mennyi és mekkorák férnek le, szóval Help me!
-
jenei92
senior tag
válasz
Tothgera30 #14372 üzenetére
Hát ez a ház elég drága mulatság,szerintem egy CM Elite ház jobb ár-érték aránnyal rendelkezik...
-
jenei92
senior tag
válasz
Tothgera30 #14366 üzenetére
Viszont az XSPC blokk jó választás,az a sok radi télleg felesleges,a ddc renben van...
-
válasz
#72042496 #14371 üzenetére
Köszönöm válaszodat, a tanácsaidat megfogadom, de szerintem a 10/8-as csővezetést használom, mert akkor túl sok átalakító kell! Thermo szenzort inkább meghagynám, mert jól is néz ki! Nem tudom befér-e egy duplaradi a Stacker 830-as hátuljába vagy a tetejábe, esetleg hova rakjam?
-
törölt tag
válasz
Tothgera30 #14370 üzenetére
Nem értek hozzá annyira, de szerény javaslatom, hogy vagy 11/8-as csövezést használj, vagy - ami még jobb - 10-es belsejű high-flow rendszert építs... a költségeket nem hiszem, hogy megnövelné, viszont a rendszer sokat profitálhat belőle...
Radiátorból én inkább választanék egy erős duplát, de méginkább triplát, ami bőven elég mindenre, nem bonyolítanám három félével a rendszert. A Cora is teljesen felesleges. Egy db esetén szerintem az általa képzett plusz ellenállás jobban érvényesül, mint az így megnövekedett hőleadó felület...
A Noise Isolator hőleadó képessége kamu, viszont tény, hogy cserébe jól néz ki.
Ahogy pl. ez is.
Thermoszenzort és társait én inkább érdekesnek tartom, mint hasznosnak.
Laikusként ennyit tennék hozzá, remélem, nem írtam olyat, ami nem igaz.
-
válasz
Tothgera30 #14366 üzenetére
Összeraktam egy vízhűtést, ami a következő konfigomat hűti majd! Szóval amibe belerakom mindezt, az egy Cooler Master Stacker 830 lessz.
Radiátor: 1 darab Nexxxos Extreme II, 2 darab Nexxxos Extreme I, és még 1 passzív Cape Cora.
Cpu foglalat: XSPC Delta V2 Universal-t választottam, mert jó a 4 magos AMD 9850-hez.
Szivattyú: Laing DDC-t néztem ki, mert olcsó és erős.
Tartály: Noise Isolator AGB lessz a kiválasztott, mert passzív.
Ventillátorok: Arctic Cooling AF-12025 coolereket építek be (a radiátor alá és a ventillátor közzé rezgéselnyelő gumikat rakok, a ventillátorra vetillátor rácsokat csavarozok fel).
Szenzor: Thermoszenzor kijelzővel, mert így figyelemmel tudom kísérni a víz hőmérsékletét.
Csatlakozók: 12 darab 10/8"-as és 1 darab "T" alakú 10/8"-as elágazás a hőszenzor számára.
Csövek: 10 méter 10/8"-as PVC cső.
Azt hiszem ennyi, véleményeket, ajánlatokat várok! -
Silex
aktív tag
Balika911, Joshi Pontosan így vagyok én is. Megvárom még egy kicsit lefut majd a g200 láz aztán talán gondolkozom új kártyán, de igazából ezzel is szépen fut minden.
Laraxiol 9-10-ért? Erre gondoltam ez érné most meg fölteszem apróba is a kérdést.
Nyugdíjas! privi ment!
Sorry, hogy offolok, dehát itt a célközönség. -
Összeraktam egy vízhűtést, ami a következő konfigomat hűti majd! Szóval amibe belerakom mindezt, az egy Cooler Master Stacker 830 Evolessz. Radiátor[/U]: három darab Nexxxos Pro I és még egy passzív Cape Cora.
Cpu foglalat: XSPC Delta V2 Universal-t választottam, mert jó a 4 magos AMD 9850-hez. -
Tibord
senior tag
Köszi mindenkinek a segítséget.
-
stevee251
tag
Én bevállalnám a full 1/2"-es rendszert. Mármint a blokkokat, mondjuk erősen függ hogy miket szeretnél hűteni. Viszont nem hinném hogy megéri, teljesitményben nem tudom mennyit hozna, illetve jelentős mennyiségű pénz és idő is lenne. Viszont ha komolyan érdekelne a dolog (az egyediség miatt) akkor nyugodtan keress meg.
Üdv
-
törölt tag
Tudom, hogy nem az aprón vagyok, de valaki tud nekem adni jó áron kettő db G1/4 10/8-as csatit? Kedden este, vagy szerdán délelőtt tudom átvenni... nagy szükségem lenne rá!
Aki tud segíteni, írna egy privátot? Előre is köszönöm!
-
Joshi
titán
Mivel a most vásárolt 8800GT-re nincs elfogadható blokk mert nem referencia kártya, így kénytelen voltam törölni a hírdetésemet(Zalmi ZM-GWB8800 GTS).
Egyébként ezt a Zalmi blokkot kb fél éve Nyugdíjastól vettem 14,5k-ért(új) most nem tudom mennyibe kerül. Kérdezz rá Nyugdíjastól.
ui.: ahogy Balika911, úgy én is inkább megtartottam a 8800GTS 320-as kártyámat mivel még minden játék gond nélkül megy rajta.
-
törölt tag
Ha két hete szólsz, akkor eladom 16-ért a HK full réz blokkomat... most már viszont inkább megtartom, jó lesz az a 640-es vizes GTS, mégsem váltok G92-re...
Hitrelen nem tudok használt példányról, de Nyugdíjastól vagy OC-től vehetsz újat. Remélem, találsz egyet jó áron!
-
Silex
aktív tag
válasz
szacsee #14356 üzenetére
Üdv itt a klubban mindenkinek! Hosszú kitérő után visszatértem a vízhez. Lenne egy kérdésem. 8800 gts 640-hez keresek blokkot, lehetőleg olcsón... OC-nál 18e
Nyugdíjas még boltol? Valakinek használt, egyéb (de jó) ? Nem bírom látni, hogy 80 fokos, meg kéne egy kis oc is.
-
szacsee
nagyúr
Fölös, a highflow csati belseje 10mm átmérő, a menet 11, akármennyi, így leszűkülne.
10-es és 13-as csövet is használtam és semmi előnye a nagyobb csőnek, olyan blokk meg nincs, ami 1/2 colra lenne felkészítve.
Szal 1/4-es csati...highflow, hogy minél nagyobb legyen a belső átmérő (10mm) ezt a gyorscsati meg sem közelíti...hozzá jó minőségű cső 10-es belsővel és max késsel vágod le róla..nálam még bilincs sincs rajta és nem csöpög..mivel a külső átmérője a csatinak vastagabb mint 10mm, ezért áll rajta, mint Katiban a gyerek..
Keresd Nyugdíjast mond meg mi kell, vagy mit szeretnél, majd segít, mivel Ő be tudja szerezni és szeret akár postázgatni is. -
sK0t
tag
Üdv.!
Nem merem feltenni a kérdést, mert nagy láma kérdés, de nem találok rá választ...
HA van mondjuk egy blokkom, és azon 1/4"os csatlkaozó van akkor ki lehet cserélni 1/2-es csatlakozóra?
A menet a blokkban, amibe beletekerem a csatlakozót az összesnek szabvány ?
És gyorscsatlakozós csövek megbízhatók, vagy ázott el már valaki miatta?
Csövet honna, és milyet érdemes beszerezni ? (anyaga mérete)
Ha egy LAing D5 a pumpa, és az egész rendszert 1/2"-os csatlakozókkal akarom megcsinálni.
Mondjuk ha van otthon valakinek eladó ezekhez hasonló cucca, akkor írhatna pm-et :-) -
Lucif-R
senior tag
válasz
Tibord #14347 üzenetére
Stheer kollég má leírta a véleményt, én csak megerősítani tudom...
Szivatyú : DDC
Radi : sztem akár egy tripla is belefér ráadásul ez extrém kategória tehát ha bővítesz akkor is jó lesz. 11k talán tuc 1k-t alkudni --> [link], illetve itt egy dupla amit te néztél [link]
CPU Blokk: MAG -ot felecsed eee ott ahol van... gynege/nem jó/plexi, az XSPC azt tökéletes lesz.
Venti: Nyugdijastol lehet szerválni AC ventiket 12V-n kb 0 hangja van... 1k kb, nekem ( 9db van per pillNOVA radi rulzz
)
Csövek&Csatik: Tody gyárt 300HUFért jó highflow csatikat, Nyugdíjason keresztül meg tucc szerezni jófajta highflow csöveket ajánlom a ClearFlex csöveket anno ~700 huf/m volt
Víz&stb: gyógyszertári desztvíz ( ocsó és jó ) + gyógyszertári alcohol vagy valami fagyálló ( de erre keress itt rá a fórumban sok témázgatás megy róla ) Arány az olyan 10/9:1 hez a víz javára.Tartályt azért valamit iktassbe, egyrészt a légtelenítéshez másrészt a feltöltéshez elengedhetetlen
T-CAT: Elektornikusi multam mondatja velem hogy:
- kondit nem lehet hűteni
- ha egy kodi hűtésén gondolkozol akkor az az elektronika alul van tervezve ( anno strobi elektronikával szívtam igy meg... elősször jól villogott meg minden 10-20perc után konstans fényt adott majd átment füstgépbe a kondi ( kukorica illatúba ráadásul))
-
Nyugdíjas
nagyúr
válasz
DeadMeat #14352 üzenetére
Akarod később bőviteni? Szivattyú végett' kérdem,mert ha nem akkor lehet elég lenen egy XSPC tartályos szivattyú. Egy blokkra untig megfelel. Tartályod is lenne. MEgy már belőle egy pár, és nem szokásuk meghalni. ÉS ami fontos, hogy ebben az árkategóriban max. DDC-t kapsz ami jobb,de az meg azért picit hangoska szerintem. Ezeknek meg nuku hangjuk
-
DeadMeat
nagyúr
Udv
Black ice pro radikrol velemeny?Az adataimnal elvo prockora tennek vizecsket,nagyon melegszik szegeny.Egy blokkot,egy pumpat csovet,csatit,kiegyenlitotartalyt ajanljatok mar a radi(k) melle pls!
-
Tibord
senior tag
Akkor lássuk mit és hogyan sikerült összeraknom:
(megkérnék mégegyszer mindenkit hogy ne fikázzon mert életeben ez az első délután hogy foglalkozok ilyesmivel
Szivattyú: [link] 15480Ft
Radiátor: 1. verzió: [link] 9000Ft
2. verzió: [link] 4490Ft
CPU Blokk: 1. verzió: [link] 6490Ft
2. verzió: [link] 9490Ft
Venti: 2db [link] slip stream 800 rpm 1890Ft/db
+ csövek csatik kb 2500Ft
+ viz, stb 3000FtHát hirtelen ennyi. ez kb 45e Ft mindennel együtt
-
-
Tibord
senior tag
Helló mindenkinek.
kis segítséget szeretnék kérni tőletek.
Erősen gondolkodom egy víz alapú hűtés kiépítésén.
Jelenleg csak a processzor hűtésére gondoltam mivel a 3870-es karim 2%-os ventillátorral megy alapon és ez az érték nem egy kiabálós fajta. Játszani meg úgyis fülhalgatóval szoktam, ergó nem érdekel ha 80%-on sűvít.
Egyenlőre maradjunk a lényegnél. A Procimat jelenleg egy 9500-as zalman hűti. csakhát egy kicsit hangos szegényke.
Szóval az lenne a kérdésem, kérésem hogy hol találhatok valami útmutatót a vízhűtés elkészítéséről, tulajdonságairól, fontos dolgairól, stb.
Vagy ha tudtok ajánjatok nekem legyetek oly szívesek valami komplett rendszert. (az nem baj ha nekem kell othon összerakni).
Fő szempontok: Legyen olcsó, (közhely mi), legyen nagyon-nagyon csendes, (alapon) legyen brutálisan jó hűtésü.
A házam: [link]
Öt ha lehet szeretném megtartani.
A proci egy phenom 9600-as. Fontos hogy ha lehet (nem tudom van-e ilyen) olyan hűtőmodul legyen amit a közeli jövőben vásárolt 45nm-es phenomra is rá lehet akasztani.
Hirtelen ennyi lenne.
Előre is mindenkinek köszi a felvilágosítást és a segítséget.VIGYÁZAT: FULL AMATŐR VAGYOK EZEN A TÉREN
Ja igen: máshoval nem kell (csak ha feltétlenül kell) vizesblokk?
-
kem
addikt
Sziasztok!
Segítenétek ezt beárazni?
A gép nagy részét a vízhűtés teszi ki, ezért itt próbálkozom. -
-
Olekgsxr
tag
Okés jelezni fogok mindenképpen. Szerintem tuti működni fog. A szakik azt mondták, hogy meg lehet csinálni, nem nagy vaszisz.
Ilyenkor sajnálom, hogy nem vágom a témát, de tuti beleásom magamat előbb utóbb az elektronika rejtelmeibe.
Nem szabadalmaztatom, mert nem az én szellemi termékem gyümölcse lesz.
Idegen tollakkal meg nem szeretnék ékeskedni.
-
kiborg
aktív tag
Nézd, nemtudom, hogy az elektronikában mennyire vagy jártas,de röviden: egy ellenállás ( tekintsünk egyszerűsítve így a szivattyúra) a teljesítményét a rajta átfolyó áram és a rajta eső feszültség szorzata adja. BÁRMELYIKET is csökkented az Ohm törvény miatt csökkenni fog a másik is !!!
Ezért fogják meg egyszerűbb végén a dolgot, hogy építenek egy olyan tápegységet, ami jó nagy áramot tud és szabályozzák a feszültséget.Így tényleg változik a teljesítmény. Változik az áram is, de mivel a tápegység tartományán belül marad, ezért nem okoz problémát, észre sem veszed.
Egyszerűbben nem tudom elmagyarázni. Ha érdekel akkor nézz utána, ha teljesen láma vagy, akkor nyugodtan nyúlj vissza az általános iskolás fizika könyvekig is.
Nekem azért könnyebb, mert röpke 10 évig tanutam ezt ( és még ilyenebbeket) meg ráadásul ez a hobbim is.Neked egy egyszerű áteresztő tranzisztoros tápegység kell. Áll pár tranyóból, pár ellenállás, kondik. Ellenben ha autómatára akarod, akkor bonyolultabb, abszolút kezdőnek nem feltétlen ajánlom kikisérletezgetni. Jobb keresni egyet és utánépítetni.
Üdv Kiborg
MOD: az ha raksz elé egy ellánállást nem segít, mert passzív alkatrész és a bekapcsolás pillanatában nem indítja el teljes árammal. Ezért nem alkalmas a célra. Mindenféleképpen aktív alkatrészt kell tartalmaznia.
-
T-CAT
tag
Tudtok estleg olyan megoldást, ami teljesítmény-felvételt korlátoz, szabályoz és nem a feszültséggel variál??? ez lehetne a megoldás, ha nem hülyeség...
bocsánat ez már egy félig OFF..
-
kiborg
aktív tag
Szia!
Szóval a panelod 12Vról indít, majd visszveszi. Jelen esetben azért veszik vissza, mert egyszerű túlterhelésről van szó és Ohm törvénye igaz marad.
Amennyire ismerem a járga (jel vezeték) csak diagnosztizálási feladatot lát el, ez nem befolyásolja a szabályzókört.
Poti tekergetése azért nincs semmilyen hatással a szivattyúra, mert a végtranzisztor (ami valsz inkább FET) már így is teljes kapacitéssal dolgozik, vagy a szabályzó elektronika meghatározza, hogy mennyi lehet a maximális áram, amit kiengedhet magából, anélkül, hogy a FET tönkremenne.
Biztos, hogy nem 12V-t ad. Kisebb áram miatt( ami arányos a teljesítménnyel P [W]) csökken a feszültség, a meghajtó átmegy áramgenerátoros üzemmódba.A PWM szabályzás attól függően teszik tönkre a dolgokat, hogy az menyire bonyolult és mennyire kényes. Elvégre az alaplapok is PWM-el szabályozzák a ventik fordulatát, csak más elven, azért van szükség a negyedik vezetékre ( a motorban a kis elektronikát felkészítették olyan jelek feldolgozására is), ami meg nincs felkészítve, annak lehet, hogy nem tesz jót, bár az is lehet, hogy elviseli. De az islehet, hogy a T-balancer csak egy rossz konstrukció.
Ezért preferálom a sima egyenáramú szabályzást. Ez olyan, mint amikor sorba kötsz a ventivel egy potit vagy egy ellánállást( lásd Zalman OP1), csak a poti/ellenállás helyett egy félvezető egyközt alkalmazol megfelelően vezérelve. Igaz, hogy nagyobb a vesztesége egy ilyennek, mint egy PWM szabályzónak, de az a pár watt ami fűti a levegőt, az belefér.
Üdv Kiborg
Ma megint jó sokat írtam és milyen hosszúakat, nyilván szófosásom van.
Olekgsxr: Én is csinálni fogok egyet, csak még irtózatosan lusta vagyok. A gépfejlesztésben nem jutottam el oda, hogy szükség lenne rá. De nemsokára eljön az is
H_Zozo: Mivel a kimenete a PWM-nek egy viszonylan nagy áramú kapcsoló ( ami lehet fet v. tranzisztor) és ha ki ill. be kapcsolgatod egy vezérlő jellel, akkor az már maga is négyszögjel
és a ki/bekapcsolt állapot arányát változtatom. A kapcsolgatás frekvenciája végig ugyanaz !!!
-
Olekgsxr
tag
HI!
Meg lehet oldani.
Én is már tárgyalok egy elektronika megépítésén.
Kaptam már kapcsolási rajzokat, egy embertől, de nekem kinai sajna.
Most apám munkatársával dolgozunk a projekten.
Ha kész lesz dobok képet. Meg leíratom vele, /hogy a halandó is megértse/
pontosan milyen cuccok kellenek hozzá és hogyan kell bekötni, stb.
Azt mehet a terjesztés. -
T-CAT
tag
válasz
kiborg #14325 üzenetére
Állítólag a PWM-es szabályzó kinyírja a ventiket. Ilyen a T-balancer. Akkor lehet a szivattyúnak se tesz jót?...
-
T-CAT
tag
válasz
kiborg #14325 üzenetére
"Neked az kellene, amit most is csinál a kis panelod, hogy 12Vról indítsa, majd visszaveszi a feszültséget."
És szerinted ha nincs sárga vezeték bekötve ami a fordulatszámot jelzi vissza a szabályzónak, akkor nem 12 volt-ot ad neki? Ha tekergetem a potit, nem változik semmi, nem változik a fordulata, mivel nem is érzékeli, hogy milyen fordulaton megy. Ebből gondolom, hogy állandó 12 volt-ot ad neki, csak a Watt kevés. -
kiborg
aktív tag
válasz
H_Zozo #14323 üzenetére
Ehhh....
Kicsit erős, hogy egyenáram fázisát változtatod.
Szóval a PWM: kitöltési tényező változtatásán alapul, vagy másképpem pulzus szélesség moduláció.
Az a lényege, hogy egy fogyasztóra ha folyamatosan rá van kapcsolva a tápfeszültség, akkor az 100% kitöltési-tényezőjű.
Ha 1 sec bekapcs, 1 sec kikapcs, akkor az 50% kitölt-tény. Így fele a teljesítmény, kisebb hődisszipáció, stb.Egy pwm szabályzó is ezt csinálja, csak gyorsabban, másodpercenként akár 30-40 ezerszer is.
T-CAT: a panel amikor valamit rádugsz, terhelést érzékel és úgy veszik mintha most lenne indítva, teljes kakaóval indítja. Nem tudok pestre menni, kecskeméti vagyok.
Ha hagynád, hogy felvegye a teljes 15-18W-ot, akkor hangos is lenne, mert akkor 100% osan menni, vagyik olyan, mintha direktbe lenne rákötve a tápegységre.
Neked az kellene, amit most is csinál a kis panelod, hogy 12Vról indítsa, majd visszaveszi a feszültséget. RC-tag a legegyszerűbb, de annak hátránya a mérete.Üdv Kiborg
-
T-CAT
tag
válasz
H_Zozo #14322 üzenetére
Az a bajom, hogy ha közvetlenül tápra rakom, akkor hangos lesz, mert ez ilyen szivattyú. Nincs fordulatszám kimenete. Piros és fekete vezeték, ennyi. Valahogy azt kellene elérni, amit a szabályzó is csinál végülis, hogy marad a 12 volt, csak nem enged neki 12-18W-ot felvenni... van erre megoldás?
-
T-CAT
tag
H_Zozo: Ez mind ok, meg köszi, de még nem megoldás a problémámra!
kiborg: "...Ezért indulhat el egy szivattyú is, majd csak csendesen kavar...."
Ha menet közben lehúzom a szivattyút a szabályzóról és utána visszadugom, akkor is elindul (és ilyenkor nem változik a fesz). Ezt kipróbáltam. Úgyhogy vagy elindul 12 volt alatt is, vagy amiatt kavar csendesen, hogy nem tud annyi teljesítményt felvenni a szabályzón keresztül nem?Ha jársz Pesten és el tudod hozni a tápot, akkor kipróbálhatjuk a Solar-al!
-
kiborg
aktív tag
Hali!
Egy elmélet a szabályzó panalekről, ha nem helyes, majd javít valaki.
Bekapcsoláskor a panel teljes feszültséggel kínálja meg a táplálandó áramkört, majd röviddel ezután visszaveszi a kívánt/beállított értékre. Ez lehet szándékos is, vagy a konstrukcióból adódó is.
Gondolok itt arra, hogy a gyártók lehet, hogy gondoltak olyanra, hogy a ventik egy része alacsonyabb feszülségen nem indul el, ellenben ugyanezen a feszültségen még képes járni. Tehát kézenfekvő a megoldás: bekapcsoláskor rövid ideig teljes tápfesz, madj leszabályoz.
Ezért indulhat el egy szivattyú is, majd csak csendesen kavar.
HA van valakinek egy Solar-ja és egy szabályozható tápegysége, akkor mindezt ki is tudja mérni. Tud valaki ilyen tesztet csinálni ?
Itt azért nem a falbadugható kis adapterekre gondolok... azok sokmindenre jók, de erre nem.Tápegység részemről megoldott, ha hoz valaki egy Solar-t.
Üdv Kiborg
-
H_Zozo
tag
A pumpának nem árthat, csak el fog égni előbb utóbb a venti szabályzód, mert nem bírja a nagy felvett áramot, mivel a nyákot nem ekkora áramokra tervezték. Max megáll a szivattyú, és ha nincs védelmed esetleg viszi magával a melegedő alkatrészeket. Na de nem akarok itt vészjós lenni, csak egy jótanács. De egyébként ennyi erővel rádughatnád az alaplapra is, de annak is benne van a papírjába, hogy maximum xW.
-
H_Zozo
tag
-
T-CAT
tag
válasz
Lucif-R #14312 üzenetére
Szia Lucif-R!
Akkor ez így most mennyire gáz, mert 5 hónapja megy így. Most megnéztem és tényleg melegebb a szabályzó kondija ott, ahol a D5 kapja a feszkót. Tegyek rá hűtőbordát, hogy ne menjen tönkre?
És akkor gondolom emiatt lehet, hogy ilyen csendes a D5 és nem zavar olyan sok vizet?
Ami fontosabb, hogy pumpának ez árthat-e hosszú távon? Mert olyan szépen eldolgozgat és nem melegszik egyáltalán... Ha megkapná azt a teljesítményt, amit fel szeretne venni (ez a kb.12-18W), akkor meg gondolom csak full gázon tudna menni, mert kevesebb fesszel el sem indulna?Nem értek nagyon az elektronikához, homályosítsatok fel légyszi!
Nekem egy a lényeg, hogy ilyen csendben maradjon!
-
matyee
őstag
megválnék szeretett vízhűtésemtől
mora2,eheim(12v),hunforst cpu(775,478,939,462)hunforst nb,flow-o-meter(elektronyos), 250ml-es külső tartály,casetek házban. képek, info mailben, vagy msn-en.
matyee@freemail.hutudom, hogy nem ez a megfelelő hely rá, de itt a szakértő közönség
-
Lucif-R
senior tag
Azt akarta mondani hogy egy venti fel vesz pl 1W teljesítményt, míg egy D5 12-18W ( nem pontos értékek de kb arányosak... DDC-1VC 10W-os pl ). A venti szabályzó elektronikáját meg nem erre alakították ki. Melegedni fog... majd eléggé hamar tönkre is menni...
Venti szabályzók ha potisak amúgy is melegednek az ellenállás miatt.
sum:
-------nagyobb telejesítmény felvét & ugyanannyi fesz = nagyobb áramfelvét
nagyobb áramfelvét = nagyobb hőtermelés
-
T-CAT
tag
válasz
H_Zozo #14306 üzenetére
Nem csak a pumpa van a szabályzón, hanem a rendszerhűtő, meg a tápventi is.
...de igazáből nem értelek, hogy mit szerettél volna ezzel mondani.
azt hiszem, hogy ha tudnám szabályozni vele a D5-öt, akkor 8-tól 12 volt-ig lehetne.
Így hogy nem lehet állítani, nem mértem csak gondolom, hogy 12-ot ad neki. -
Szeptember
csendes tag
Sziasztok!
Egy Galaxy 8800GT HDMI-ra szeretnék egy EK-FC8800 (G92) –t ráapplikálni.
Mivel a Galaxy kártyája egy kissé eltér a referenciától, némileg aggódok.
Szerintetek megoldható a dolog? -
H_Zozo
tag
válasz
yakuza.tora #14302 üzenetére
Gondoltam használtál saját célra is belőle, így maradhatott volna belőle.
De hagyjuk, tárgytalan. -
T-CAT
tag
válasz
WiZARD #14290 üzenetére
Szia WIZARD!
Tök érdekes, mert nekem ez, valsz. solar van Tőle!, és nagyon bejött. Aerogate 2 szabályzóra van kötve, amit még nem mértem, de szerintem 12v-ot küld neki. mert szabályozni azzal a solar-t nem tudom.
Lehet, hogy ezen, az az én verziómon van valami ellenállás pluszban, mert iszonyat csendes, viszont nem olyan bivalyerős.
..ha kíváncsi vagy priviben egyeztethetünk és megnézheted élőben is!
Aktív témák
Hirdetés
- Megújult a PROHARDVER!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Mozilla Firefox
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- BestBuy topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Gitáros topic
- Elektromos cigaretta 🔞
- The Elder Scrolls IV: Oblivion Remastered - Már több mint 4 millió játékos
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Intel i5 13400F 32/64GB RAM RTX 4060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Lenovo ThinkPad 40AF docking station (DisplayLink)
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy Note 10+/Samsung Galaxy Note 20/Samsung Galaxy Note 20 Ultra
- Eredeti DELL 240W töltők (LA240PM160)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest