-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #32715 üzenetére
Jó amit írsz, csak nem értem. Én felraktam anno a Xubuntu 14.04-et, meg az xfce4 goodiest. Azóta szépen működik. Most már azonban megérett a frissítésre.
Egyébként nagyon sajnálom a Systemback progit! Pont a rendszer átrakása másik winyóra, vagy kimentése ISO fájlba, az ami most úgytűnik pótolhatatlan számomra.
Mindegy, akkor még gondolkodni kell ezen, hogy legyen.
Köszönöm a segítséget!
-
Slownz
senior tag
válasz
ubyegon2 #32706 üzenetére
Gondolom ez igaz az Ubuntu Gnome-ra is?!
Valószínűleg újra kell raknom a rendszert, akkor már a 18.04-et tenném fel, viszont nem várnám ki az április végét.
Akkor itt nem úgy van, mint Win esetén, hogy adni kell az új rendszernek fél évet, hogy kiforrjon? Minden program pl. kompatibilis lesz az új rendszerrel is?
-
-
-
-
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #32591 üzenetére
Érdekes módon magát ejtette ki. Mivel kubuntu, xubuntu,... alatt simán ment a 16.04.1-es kiadás. Futottam egy kört a gubuntuval is (érdekes hogy a gnome verziót nem így hívják, csak én neveztem el így) ugyanúgy letöltöttem a 16.04.1-es kiadást, de ezzel már előjött a hiba.
Elképzelhető, hogy ők más paraméterekkel (más verziójú modulokkal (driverekkel) bővítve) fordítják/csomagolják? Milyen difi lehet köztük?
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #32588 üzenetére
Neked is köszönöm!
Hasznos ez az apt hold parancs. ma is tanultam valamit.Sajna mát 18-as Mint sem működik, hiába 4.4, kernel pánicra fut, míg a 16.0.4.1 szintén 4.4-el simán fut. Futok még egy kört a 17.3-assal, hátha... bár az csak 2019-ig lesz támogatva.
Más.
A Gnome-os átállás üteméről lehet valahol olvasni? Pl. a 16-os sorozatot 2021-ig végigviszik Unity-vel, vagy valamelyik frissítés átköltözteti az egészet Gnomre-ra?
Esetleg lenne abban ráció, hogy a 16.0.4 Gnome-os kiadását telepítem? -
<Lacy85>
addikt
válasz
ubyegon2 #32579 üzenetére
"Még a legújabb 17.10-hez is találtam.
"
Ezek szerint vannak még, akik hisznek benne.
"Miről fut akkor a rendszer?"
Jogos.
Amúgy DVD-kre gondoltam.
-
-
Dhampir
félisten
válasz
ubyegon2 #32539 üzenetére
Viszont az Ubuntu Mate-ban választható a Unity-re hasonlító Mutiny alternatív elrendezési mód is; lásd Mutiny, ezenkívül Cupertino, macOS, Redmond (A blogban erről olvasható: "What changed since the Ubuntu MATE 17.04 final release?") panel layout.
-
nazar
csendes tag
válasz
ubyegon2 #32524 üzenetére
AMD Catalyst™ 13.1 Proprietary Linux x86 Display Driver -ezt próbálgattam, amiért a maximum képernyő felbontás 1024x768 és olyan bugyutának tűnik, holott régen sikerül nagyon szépen kicsinosítani a rendszert.
azért a 17.10 est tettem fel mert nem értek hozzá, de köszi a tippet!
Köszönöm a választ!
-
LA4030
csendes tag
válasz
ubyegon2 #32310 üzenetére
Sikerult, minden oldal hibatlan.
Epp zokogok az oromtol. Nagyonnagyonnagyon kosz az eddigieket.
A neved imaimba foglalom. A cikkeidert kulon puszi. Csodalatos lett az eletem!Bennem van, hogy hagyom igy a francba.
De gondolkozok egy ujratelepitesen. Szerinted?
Kozvetlen kabellel fogok tudni valaha bongeszni?
(Igen, kb. egy tucat bongeszot probaltam mar)
Ha elkoltozok, es szinten a digitol optikat berlek, akkor valtozhat barmi? -
LA4030
csendes tag
-
LA4030
csendes tag
válasz
ubyegon2 #32302 üzenetére
Amit irtal, az alapjan csinaltam. Sysctl szerkesztese, sudo sysctl -p parancs, grub allomany szerkesztese.(A magyar link leirasaban szerepel, hogy ha nem indul el automatikusan a sysctl, akkor kell szerkeszteni a /etc/default/grub állományt.) Ez utan mivel nem volt valtozas, adtam ki a sudo update-grub parancsot.
Most igy nez ki a sysctl:[kép] es a grub:[kép]
A grafikos feluletu beallitast meg mindeezek elott csinaltam, amikor irta lev258, azota nem nyultam hozza. Terminalbol a cat /etc/sysctl.conf -ra azt irja, nincs ilyen fajl, de a GUI-s fajlkezelovel megtalaltam a helyen.Talan szamit, de itt[kép] az ip-m 100-zal kezdodik.
Illetve itt [kép] meg mindig az szerepel, hogy melozve. -
LA4030
csendes tag
válasz
ubyegon2 #32300 üzenetére
Neked koszonhetoen megy a konfig fajl szerkesztese.
Tobbszor ellenoriztem, sikerult atirni.
Sot, erre a pancsra: cat /proc/sys/net/ipv6/conf/all/disable_ipv6
azt kaptam, hogy 1. Tehat tiltva van. Ujrainditottam, es kb. rosszabb let.
Google, youtube gyonyoruen bejon, de az idokep nem (ami eddig bejott).
Kis olvasgatas utan, ratalaltam erre a parancsra: sudo update-grub
majd reboot ujra, es semmi valtozas.
Megneztem ujra a cat /proc/sys/net/ipv6/conf/all/disable_ipv6 parancsot
es arra mar azt irta: nincs ilyen fajl vagy konyvtarAmugy a kapcsolat szerkesztese ablakban nem nyultam semmihez.
Kiveve itt [kép] atallitottam a modszert arra, hogy mellozve.
Itt kene esetleg buvolni valamit? Pingeljek megint? -
válasz
ubyegon2 #32299 üzenetére
lemaradtam a szerkesztési időről
# Ipv6 letiltás, conf fájl szerkesztése
ALT + F2
megnyomására előjön egy kis ablak, oda beírod agksu xed /etc/sysctl.conf
sort és nyomsz Entert, a xed a szövegszerkesztő neve, ha nálad más lesz a név, cseréld le a xed szót a sorban. Kell majd jelszót is beírni, de ezt látni fogod.A megnyíló szövegszerkesztőben látható fájl legaljára a # utáni sorba bemásolod ezt a 3 sort és mented.
net.ipv6.conf.all.disable_ipv6 = 1
net.ipv6.conf.default.disable_ipv6 = 1
net.ipv6.conf.lo.disable_ipv6 = 1Utána terminalban kiadod ezt a parancsot
sudo sysctl -p
A leírásban szereplő GRUB szerkesztése hasonló módon zajlik
gksu xed /etc/default/grub
Itt találod ezt a részt, ahová be kell illesztened az említett sorokat:
GRUB_DEFAULT=0
#GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=0
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT_QUIET=true
GRUB_TIMEOUT=10
GRUB_DISTRIBUTOR=`lsb_release -i -s 2> /dev/null || echo Debian`
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
GRUB_CMDLINE_LINUX=""GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash" - ez változik erre:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="ipv6.disable=1 quiet splash"
A macskakörmök kellenek!
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ha valaki lát valami hibát, szóljon léci! Próbáltam nem elírni semmit.
-
válasz
ubyegon2 #32298 üzenetére
Bocsi, rosszul írtam, nem a terminalból kell megcsinálnod, hanem szerkesztened kell a
/etc/sysctl.conf
fájlt. A magyar leírásban fel sem tünt, csak ezt nézegettem, itt meg egyből kiütötte a szemem, pedig ez nem túl egyszerű cikk.Ezek a konfig fájl szerkesztések mennek?
-
LA4030
csendes tag
válasz
ubyegon2 #32290 üzenetére
Nos a win7, opera-bol az ip6 teszt ezt dobta:[kép]
Aztan ssd-t csereltem, amin az ubuntu van, hogy pingelgessek...
majd miutan visszaraktam a win7-et, ujra elinditottam a tesztet: [kép]Gondolom ezert kene a fix ip.
Oh, termeszetesen a http://test-ipv6.hu -t sem tudom megnyitni ubuntuban.Ciki, de most eloszor nyitottam meg a kapcsolatinfo-t:[kép]
(Tegnap a bongeszobol google altal kert ip cimem 178-cal kezdodott)Anno a kapcsolat beallitasinal allitottam mindenfelet.
De tegnap ujra raktam az ubuntut, most igy nez ki:
[kép]
[kép]
[kép]
[kép]Utolso kepen, az ip6 beallitasoknal kene megadni ezt:[kép]
Nem?Egyebkent koszonom szepen a turelmet,
es az eddigieket, sokat segitett.
A pc forumos cikk foleg. -
BoB
veterán
válasz
ubyegon2 #32280 üzenetére
Manual világosan leírja.
apt-get upgrade
: csomagok frissítése, HA ez nem jár új csomag telepítésével vagy törlésével.apt-get dist-upgrade
: csomagok frissítése akkor is, ha ez új csomagok telepítésével jár.apt upgrade
: gyakorlatilag ugyanaz mint apt-get dist-upgradeMi ez az új csomag telepítés? Például egy program új funkciója igényel egy korábban általa nem használt lib-et, amit nyilván fel kell telepíteni ha ezt az új verziót akarod használni.
A te példádból pontosan látszódik ez. A nem frissített csomag pedig pont ezért lesz, mert nem lehet frissíteni az új függőségek telepítése nélkül.
Ha az apt-get-el a dist-upgrade-et használod, láthatod hogy ugyanaz lesz az eredmény mint apt-al.
Miért van ez? A Debian konzervatívságára vezethető vissza. Azért van/volt extra frissítés parancs (apt-get dist-upgrade, régebben apt nem tudott frissíteni csak apt-get), mert ha már új csomag települ vagy törlésre kerül akkor hajjajj-hujjujj
, ezért csak külön kérésre került végrehajtásra.
Remélem így már érthető.
-
torosaga
újonc
-
dark2
tag
válasz
ubyegon2 #32257 üzenetére
Rendben, a vdpau-t is megnézem.
Egyébként zárt nvidia meghajtóm van fenn, tippre a legutóbbi, mert folyton frissít az ubuntu - én pedig engedem neki.
Egyébként a kérdés eredetileg nem is azért vetődött fel, mert a wattokat számlálom, hanem a kártya élettartama miatt, tekintettel a mai vga árakra... -
dark2
tag
válasz
ubyegon2 #32255 üzenetére
Szia!
Teljesen igazad van, elírtam az ablakkezelőt, illetve rossz meghatározást írtam - csak nem akartam DE-nek nevezni.
Az összefoglalót olvastam már, de ezek szerint nem emlékeztem, hogy van-e benne infó. Pótolom/átismétlem!
Az aktuális állapot alatt azt értem, mint amit a gpu-z is mutat, ha Win alatt elindítom, látható az épp aktuális memória/mag órajel. De amint elindítom a kistesztjét (az a kérdőjel a bus interface: PCI-E verzió mellett), akkor az órajelek 3D-re váltását is mutatja. A hangján is hallom, a venti zúgása erősödik.
Még egyszer köszönöm, kipróbálom a leírtakat.
-
Flowtation
őstag
válasz
ubyegon2 #32074 üzenetére
Csak kivácsiságból akartam kipróbálni. Bár az igaz, hogy kapcsolgatva a funkciókat, ez üti azt, amaz benne van abban, szal elég kusza. Bár most jól működik, hagyom is így.
"Használj normális kezelhető kezelő felületet,"
Tudom, h a unity mindig is egy kakukktojás volt, nekem most akkor is bejött. Abszolúte nem nehézkes, pedig winkövület vagyok én is, igaz utóbbi időben már fele-fele a használati arány. Itthon még a laptopra kell feltennem valamit (95% xubi lesz) és akkor már csak a telóm lesz wines.
Kellemes meglepetés volt minap, hogy ubi alatt nyomtatgattam docx-eket, simán ment, koppra ugyanúgy nézett ki wordben is, szóval jó lesz ez. A nyomtató telepítés is tök egyértelmű és könnyű volt.
-
Flowtation
őstag
válasz
ubyegon2 #32071 üzenetére
Na csak sorjában!
"már megszokjuk lassan
"
Örülök, bár Tőled tanultam sok mindent!"Na de ki tudja miket raktál fel!?"
Bevallom férifasan, hogy csak a compizt, illetve a config-managerét. Akkor ezek szerint ezek szerint ezek a plugins meg extra cuccok is kellenek. De hogy miért nem rakja fel egyből? Mondjuk függőségként?Adtam a unitynek egy esélyt, még sose próbáltam...és azt kell mondjam, eléggé bejött, persze mire kivégzik.
Azért próbálkozok egy gnome ubival is, hogy szokjam, de az már az elején viccelődött velem.
(#32072) growler:
Ezt én sem tudom, ami a topicban van lista, abban nincs benne, persze ettől függetlenül...ugye az intel sok mindenben simlis. Esetleg valami leszármazott lehet a pentium G sorozat?
-
Lathronos
őstag
válasz
ubyegon2 #32037 üzenetére
Szegény pára 2 óra használat után elhalálozott.
Ezért is töröltem. Nyugodjék békében. Nem tudom miért, mostanában nem tudok Mint-ből életképes remastert készíteni. De ubuntu-ból se egyszerű.
Azt viszont most post-oltam a logout-ba.
-
leslieke
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #32001 üzenetére
Szia!
Hát kosz az volt bőven benne, de nem emiatt lassú.
Újabb problémám lett, frisitettem a rendszert 17.04-re, azóta nincs net a gépen. A gép egy routertől kap IP címet, ami egy modemhez van kötve. Az internet jó, mert a wi-fi rész működik.
Mi lehet a gond?
Hol keressem a hibát? -
Rimuru
veterán
válasz
ubyegon2 #31745 üzenetére
Csak neked: tags: archwiki, synaptics, libinput vs tag: synaptic
-
-
30z.Samu
titán
válasz
ubyegon2 #31561 üzenetére
"gyakorlatilag mi más értelme egy ilyen segítő topiknak. "
Van 1-2 topik, ahol több hurrogás után segítenek nagy nehezen...
Igen, feldobta ezt az ablakot és maradt a középsőn, nem nyúltam hozzá. Az inxy -r parancsra ezt dobtak ki:
Repos: Active apt sources in file: /etc/apt/sources.list.d/google-chrome.list
deb [arch=amd64] http://dl.google.com/linux/chrome/deb/ stable main
Active apt sources in file: /etc/apt/sources.list.d/official-package-repositories.list
deb http://mirrors.evowise.com/linuxmint/packages sonya main upstream import backport
deb http://ubuntu.sth.sze.hu/ubuntu xenial main restricted universe multiverse
deb http://ubuntu.sth.sze.hu/ubuntu xenial-updates main restricted universe multiverse
deb http://ubuntu.sth.sze.hu/ubuntu xenial-backports main restricted universe multiverse
deb http://security.ubuntu.com/ubuntu/ xenial-security main restricted universe multiverse
deb http://archive.canonical.com/ubuntu/ xenial partnerA tárolókon úgy emlékszem, hogy változtattam.
-
30z.Samu
titán
válasz
ubyegon2 #31550 üzenetére
Kis gépbe beírtam a parancsot, mondtam hogy nem mai gyerek...
System: Host: samu30z-Aspire-5715Z Kernel: 4.10.0-35-generic x86_64 (64 bit)
Desktop: Cinnamon 3.4.6 Distro: Linux Mint 18.2 Sonya
Machine: Mobo: Acer model: Acadia v: V1.45
Bios: Acer v: V1.45 date: 11/10/2008
CPU: Dual core Intel Pentium Dual T2370 (-MCP-) cache: 1024 KB
clock speeds: max: 1733 MHz 1: 1733 MHz 2: 1733 MHz
Graphics: Card: Intel Mobile GM965/GL960 Integrated Graphics Controller (primary)
Display Server: X.Org 1.18.4 drivers: intel (unloaded: fbdev,vesa)
Resolution: 1280x800@60.00hz
GLX Renderer: Mesa DRI Intel 965GM GLX Version: 2.1 Mesa 12.0.6
Audio: Card Intel 82801H (ICH8 Family) HD Audio Controller
driver: snd_hda_intel
Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.10.0-35-generic
Network: Card-1: Broadcom NetLink BCM5906M Fast Ethernet PCI Express
driver: tg3
IF: enp5s0 state: down mac: 00:1b:38:cd:15:13
Card-2: Qualcomm Atheros AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express)
driver: ath9k
IF: wlp6s0 state: up mac: 00:26:b6:de:f2:ca
Drives: HDD Total Size: 120.0GB (7.7% used)
ID-1: /dev/sda model: ST9120821AS size: 120.0GB
Partition: ID-1: / size: 108G used: 6.8G (7%) fs: ext4 dev: /dev/sda1
ID-2: swap-1 size: 2.13GB used: 0.17GB (8%) fs: swap dev: /dev/sda5
RAID: No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Sensors: System Temperatures: cpu: 55.0C mobo: N/A
Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info: Processes: 183 Uptime: 7:31 Memory: 1294.6/1988.8MB
Client: Shell (bash) inxi: 2.2.35 -
30z.Samu
titán
válasz
ubyegon2 #31550 üzenetére
A Live-os dolog jó ötlet, azt fogom használni, köszi a tippet!
Látod, ennyiben is jobb a Linux a Windows-nál.
Bár azt hiszem ott sem lehetetlen dolog ez már. Igazából nem csináltam semmit, kijelöltem hogy töröljön mindent és tegye fel a rendszert, nem tudom, hogy csinált-e magának swap részt.
-
30z.Samu
titán
válasz
ubyegon2 #31545 üzenetére
18.2.van fent és a Mint oldaláról lett lekapva.
Persze, használtam, mert a Wine-t ott installáltam, meg a feladatkezelőt ott csalogatom elő (gnome-system-monitor). A laptopom tuti alkalmatlan a csilli villi rendszerhez, mert van vagy 8 éves. A nagy gépem pedig G4560 proci, 8Gb Ram, Rx460 2Gb Vga.
-
30z.Samu
titán
válasz
ubyegon2 #31532 üzenetére
Linux Mint volt fent, magával a rendszerrel nem volt semmi baj. Nem volt hibás vagy ilyesmi, csak egyszerűen nem tetszett nagy gépen valamiért. De szerintem majd nekiugrom még egyszer, hátha megszokom, de laptopon ez nem volt gond. Arról írok jelenleg is és jó döntésnek tartom, hogy a Windows-t lecseréltem Linuxra. Bár ehhez közrejátszott a hardver is, de úgy voltam vele, hogy laptopon úgy sem játszom, nézzük meg. Ismerős hozott egy telepítőt, ugyanis Ő évek óta tolja és volt neki egy Mint telepítő a polcon. Ami nagyon tetszik ebben a rendszerben, az többek között a memória kezelés, sokkal jobb, mint Windows alatt.
-
30z.Samu
titán
válasz
ubyegon2 #31530 üzenetére
Igazából semmi olyat nem találtam, amit nem tudtam megcsinálni rajta vagy ilyesmi, ha olyanba akadok úgy is kérdezek. Csak valahogy nem jött át, én alapvetően szoktam játszani is, szóval Windows mindenképp maradna mellette. Csak gondoltam a nagy gépre is felrakom, kicsit ismerkedek vele, stb. Lehet, hogy tényleg idő kellene neki és megszoknám, viszont laptopon nem volt ilyen "probléma", azon gondolkodtam, hogy eddig miért nem próbálkoztam vele.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Samsung Galaxy S21 Ultra , 12GB , 128 GB , Kártyafüggetlen
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad V110 - i3-6GEN I 4GB I 128GB SSD I 15,6" I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- IPhone 15 128GB Zöld ÚJ! 12 Hó Jótállás!
- HGST HUH721010AL5200 10TB 7.2k SAS HDD, DELL branded, nettó 38000Ft + ÁFA, 1 év garancia
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B650M R7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RTX 5070 12GB BE QUIET! Pure Base 500DX 650W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest