- Azonnali informatikai kérdések órája
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- HDD probléma (nem adatmentés)
- Fujifilm X
- Milyen videókártyát?
- DUNE médialejátszók topicja
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Philips LCD és LED TV-k
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
lev258 #32114 üzenetére
Itt nem írtam, csak az intel buggal foglalkozó topic-ba: végülis azonos rendszeren, a patch-elt és a patch-eletlen kernellel valahogy úgy nézett ki (emlékezetből írom, tévedés előfordulhat), hogy 46-51 fok volt patch nélkül, és 48-56 patch utáni kernellel, nagyjából üres gépen: egy firefox volt elindítva, de csak az itcafe fórum volt nyitva rajta, meg egy kvm guest futott a háttérben üresen.
Szóval nem olyan nagy a hőmérséklet emelkedés, mint ahogy eredetileg emlékeztem, vagy még az lehet, hogy a 17.04 alatt kerneltől függetlenül volt hűvösebb a gép.Ui: mondjuk a Debian9 meglepett, közel sem olyan gázos már a helyzet szoftver ellátottság terén, mint néhány éve, amikor még a firefox helyett is valami nemistudommi volt benne
-
törölt tag
válasz
lev258 #32112 üzenetére
Nem, de nem is nagyon volt mit írni róla: egy Dell E5570 notebook, i5-6300U processzorral, integrált VGA-val, szóval a processzoron/alaplapon/chipseten kívül semmi extra. Általában ezek, ja meg a wifi szoktak gondot okozni a régebbi linuxoknak.
(bár a szerverem integrált Realtek ethernet interface-e is megizzasztotta a két évvel ezelőtti kerneleket)
-
Szergely elv
csendes tag
válasz
lev258 #32098 üzenetére
Ha továbblépek ismét bejön a grafikus felület (kék háttér, Xubuntu felirat), itt gondolkodik egy darabig, majd visszatér ide.
Abban biztos vagyok, hogy adatok nem törlődtek, valami más probléma lesz, ami miatt nem indul. Eleve azt az usb-s hibaüzenetet sem értem mit takar. Az UUID-t nem tudom mi volt a korábbi, azt nem lehet valahogy újrageneráltatni vele? Esetleg az fsck azt is rendbe teszi? Mindjárt ráeresztem.
-
Szergely elv
csendes tag
-
Flowtation
őstag
válasz
lev258 #32090 üzenetére
Az összefoglalóból vettem ki a sorokat, viszont amikor rákerestem a padoka ppa-ra, akkor ott az oldalon az első link mutat a stable-re valóban, az alap oldalon a bleeding van. Előfordulhat, hogy onnan szedtem le először. Este végül újra csináltam liveusb-t, újraraktam, már eleve furcsa volt, hogy a telepítő is jobb felbontással indult.
Arra gondoltam még, hogy az kavarhatott be, hogy nomodeset-el indítottam az első telepítést, mert rémlett, hogy alapból valamiért nem indult simán. De arra viszont konkrétan emlékszem egy régebbi hsz-odból, hogy a nomodeset csak annyit csinál, hogy nem tölti be a graf drivereket induláskor, utána nincs hatása...mindegy is, a lényeg, hogy jó. Köszi a segítséget.
-
Flowtation
őstag
válasz
lev258 #32086 üzenetére
De semmi mást nem csináltam mint az első telepítésnél. Csak annyi a különbség, hogy volt fent 4 disztró, gondoltam leszedem őket, de inkább újraraktam az egész lemezre. Akkor jó volt most meg nem. A padoka csak annyiból állt, hogy ppa hozzáadása, majd update-upgrade. Mesa-utils-t is fel akartam rakni, de az már fent van. 16.04.3 van fent most is. Fene se érti ezt.
szerk:
annyit még hozzátennék, hogy jelenleg az sincs ami eddig majdnem minden telepítés előtt volt, mégpedig, hogy két monitort érzékelt, desktop kiterjesztéssel és be kellett kapcsolnom a unify outputs kapcsolót, mert a valódi monitor (dsub) volt az "üres rész".
-
bagiszabo
újonc
válasz
lev258 #32041 üzenetére
Kedves lev258,
Köszönöm, de sajnos nem lehet mást feltenni helyette.
csaknem 1 évi szoftver munkám van rajta, a teljes firmware, a teljes GUI.
több mint 1 hónapig tartott amíg sikerült konfigurálni a rajta lévő gcc-t a használandó platforma, nem beszélve a saját hardverre portolt Linux-ról.Szóval valami más megoldás kell.
Megvan a 14.04 telepítő dvd-je, de egyenlőre nem merem újból rátelepíteni, mert nem tudom mi lesz a végeredmény.a kapuvezérlőmet akartam okosítani
ui:
pedig minden gépemen első dolgom a frissítés letiltása, nem is értem magam..... -
Joker88
őstag
válasz
lev258 #31994 üzenetére
igen,tudom,utánaolvastam. majd frissítek a következő verzióra
Akkor így már tudnál ajánlani programot ?
- tömörítő ? -> RAR-ZIP meg ilyenekre.
- CD/DVD írás ?
- videónál megtaláltam a VLC-t ez tökéletes nekem.
- PDF olvasó ?
- zenelejátszó ? 5.1-et beállítottam a beállításokban.
- torrent ? a beépített "transmisson" olyan fapadosnak tűnik..
- Google Drive kliens van ?
- És a parancsikonos kérdésemben tudsz segíteni ? mert most az asztalon ott van az " új kötet" mint a nagy háttértáram.
- illetve a képek/zenék/dokumentumok/letöltések-et hogyan lehet áthelyezni a nagy HDD-re ? hogy alapból odamentsen pl a Chrome.. -
Orgi
addikt
válasz
lev258 #31772 üzenetére
Szia, bocsi, csak 2 hetente vagyok a Linuxos gép előtt, ezért akadozik a kommunikáció
De erre részletesebben ettől nem tudok nagyon mit írni. Azt tudom, hogy ez a *.gz egy tömörített állomány, azt ki is csomagolta az Ubuntu az asztalomra, lett egy k9 állomány, amivel nem tudtam mit kezdeni.
-
Lathronos
őstag
válasz
lev258 #31679 üzenetére
Tudom, tudom. Lassú víz partot mos... De addig van még 5-6 év remélem. Na meg aztán nem tudom, hogy a régi GPU-kkal való kompatibilitás mennyire lesz megoldva. Esetemben pl. a PC-mben egy nVidia GTX 650 Ti van. Na majd megnézem a 18.04-ben hogyan működik ez a Wayland. Erről a szóról mindig az Alien filmek és játékok jutnak az eszembe. Nem is tudom, vajon miért?
-
-
-
lck
senior tag
válasz
lev258 #31612 üzenetére
Ubuntu Budgie 17.10 beta van fenn, gyakorlatilag hibátlanul működik.
A Szoftver és frissítések > "Fejlesztői beállítások" > "Előzetesen kiadott frissítések (artful-proposed)" be volt kapcsolva.
(Jött is frissítés rendesen.)
Ez azt jelenti, hogy most nálam elvileg a végleges 17.10 van most fenn, vagy érdemes esetleg egy új "tiszta" telepítést csinálni ? Lehetnek-e olyan beállítások amit a tiszta telepítés megváltoztat ?
Vagy létezik-e valami alapbeállítások vissza -parancs ?Illetve, ha most az "Előzetesen kiadott frissítések (artful-proposed)" opciót kikapcsolom, akkor maradok a 17.10 véglegesnél, és nem kapok a 18.04-re előzetes csomagokat ? (mert még nem akarok kapni)
-
válasz
lev258 #31586 üzenetére
Lubuntu, csak eléggé este volt már, kimaradt
Nem indul el : elindítod, ablak bejön, kilép, error report. Wtf.
Este nézem parancssorból, hátha lesz hibaüzenet. Mondjuk olyat olvastam, hogy SSE2 támogatás nélkül már nem mennek a nagy browserek - szóval lehet, hogy ez bukta.
Viszont valami mainstream Linux kéne rá, mert a tulajnak az is meredek lesz, hogy Linux@Cyrin : Atom az érdekes, mert az is rendesen butított, ha azon megy, akkor talán az A.XP alatt is kéne.
-
törölt tag
válasz
lev258 #31479 üzenetére
Köszi a választ, sikerült vissza törölnöm Synaptic-al a rossz drivert. Most vissza állt a net kapcsolat az új kernelben is.
Az is majdnem bizonyos most már, hogy mégis csak a Wifi Router a ludas amit a DSL modemre raktam, habár így már lehet, hogy nem Ubuntu probléma lesz, csak valami hálózatos macera amihez értenem kellene
.
-
-Ben-
veterán
válasz
lev258 #31450 üzenetére
Ezer köszönet!
Ez megoldotta az első számú problémát: „sudo apt-get purge nvidia*.”
Így végre bejutottam és le tudtam menteni az adataimat, fájljaimat is, ha esetleg újra probléma merülne fel.
A csíkok is eltűntek, de az hardveres probléma volt. Kivettem a kártyát, megpucoltam, visszatettem és jó lett.Valószínűleg túlhevülhetett (vagy valami ilyesmi), mert teljesen bedöglött rajta a hűtő.
-
-Ben-
veterán
válasz
lev258 #31437 üzenetére
Igen, pont előbb jutott eszembe, hogy azt persze nem írtam ide, hogy 16.04 LTS. Hogy pontosan milyen frissítés, azt nem tudom. Ma reggel pakoltam fel egy nagyobb csomagot, délután alvóba tettem, utána meg ilyen lett... Nem értem. Teljes újraindítás nem oldotta meg. Egyébként nVidia videokártyát használok.
Kicsit olyan, mintha valami elcseszett compiz effekt lenne....
[kép]
Talán látszik a képen, hogy mire gondolok.
-
válasz
lev258 #31427 üzenetére
OK, ezek szerint a PPA használja az 1-est, bocs, ezt nem gondoltam volna, mivel a hivatalos mesa meg lecseréli. Ettől viszont még nem kéne ilyen függőségi anomáliának lennie.
A hivatalos mesa verzióval megy a VLC normálisan, bár rémlik, hogy a kolléga nem azzal küszködött, hanem valami különutas verzióval.
-
válasz
lev258 #31425 üzenetére
A libgles1-mesa csomag nem is lesz frissebb, mert a mesa 17 frissítéssel lecserélődik libgles2-re, láthatod is, hogy nincs most fenn a kollégánál már az a csomag. Most a tárolóban 17.0.7-es mesa van, nem dob semmit a dolgon a PPA. Mint-en néztem, de gondolom Ubuntun sincs más verzió jelenleg.
-
nickedez89
senior tag
-
Dhampir
félisten
válasz
lev258 #31393 üzenetére
Huzamos időn át mindig 32-bites rendszert használtam PAE kernellel. 32-bites Linux alatt a Steam-kliens telepítése és a belépés után írta ki a Steam, hogy a Steam Browser 32-bit alatt nem érhető el, csak 64-biten.
Emiatt gondoltam arra, hogy 64-bites rendszer kell hozzá, de örülök, hogy csak emiatt nem szükséges 32-bitről 64-bitre váltani.
-
sonar
addikt
válasz
lev258 #31372 üzenetére
Szerény véleményem az, hogy az oracle azért szabadul a java-tól mert nem lát benne pénzt... az összes többi érv hidegen hagyja.
Már meg nem mondom mi volt a gond nálam (más ismerősöknél tudom a chat.hu nem ment openjdk-val), de szintén vmi állami kreálmány volt az egyik a másik meg vmi spéci program ami fordításkor kiakadt mert vmi oracle java-s nyavaját hiányolt. Az abev oracle java-ból is csak a 8-assal ment.
Nem zárom ki, hogy az idők folyamán változtak a dolgok. Majd 18.04 nél újra tesztelem. Addig meg nálam marad az oracle, mert azzal tuti megy minden és nem akarok googlizni fél napokat mindenféle csoda megoldásért. -
marquuard
veterán
válasz
lev258 #31337 üzenetére
Egyetemre kell legépelni a szöveget, LibreOffice, minimális böngészés, de nem kutatás-elemzés jellegű, csak az oktatóanyagok letöltögetése, böngészése, mind-mind dokumentum formájában. Esetleg epizódokat megnézni rajta, ez lenne gyakorlatilag a maximum, gondolom ehhez VLC jó lesz majd.
-
Sonja
nagyúr
válasz
lev258 #31295 üzenetére
Külön java program töltődik le, amit használni kell majd.
-
válasz
lev258 #31273 üzenetére
Lehet azt kéne, csak ezt is kb 2 hónapja tettem fel és a használata volt eddig 1 hét...
Telepítés közben kiírta, hogy töröl egy rakás dolgot. Közölte, hogy ez órákat fog igénybe venni, de kb 1 perc volt. Lehet, olyat is törölt, amit nem kellett volna...
Őszintén megmondom, dolgoztam közben a gépen, ez a háttérben ment, nem figyeltem, mit telepített. -
válasz
lev258 #31271 üzenetére
16.04 LTS volt rajta. Hogy mire frissített, azt nem tudom megnézni, lévén semmire sem reagál a kurzor, billentyűzet parancsot pedig nem ismerek rá. Azt amire frissített, mivel nem tudom, mi az, így abból nem tudok Live-t adni, viszont az alap rendszert arról telepítettem. Az Ubuntu magyar honlapjáról származik. Viszont ott már csak a 16.04.3 LTS van fent. Gondolom akkor azt frissítette.
-
válasz
lev258 #31097 üzenetére
Hogy egészen konkrét legyek;
A fejlécen megjelent egy behajtani tilos tábla. Ezt a WINE nevű program tette oda és kiírt egy hibakódot, hogy miért nem működik. Ezt az Ubuntu definiálta és közölte, hogy valami nem a legfrissebb a rendszerben. Ekkor letöltött egy ~300MB-s fájlt, majd újraindítást kért. A WINE azóta működik és ilyen lett a BOOT, vagyis 7mp helyett 5p.
Annyira nem vagyok járatos a rendszerben, hogy honnan szedjek előző kernelt, ha ezt leírnád (abban sem vagyok bitos, hogy netről kell-e leszedni vagy a gépen van valahol), azért hálás lennék. -
válasz
lev258 #31095 üzenetére
Itt a tartalma; [LINK]
Szóval nem kizárt, hogy fizikálisan van megsérülve/leválva/kontakt hibás az egység. Ennek lehet értelme, de miért csak a rendszerfrissítés után csinálja? Minden esetre szétkapom a gépet, ha lesz rá alkalmam és megnézem, hogy nem-e csúszott le az olvasó, már amennyiben nincs integrálva.
-
válasz
lev258 #31091 üzenetére
Simára ezt adja ki;
Startup finished in 2.382s (kernel) + 2min 24.132s (userspace) = 2min 26.515s
Ami viszont a kártya olvasót illeti; Azt már korábbi rendszerrel eljátszogatta, hogy ha úgy BOOT-olt, hogy nem vett tudomást a kártyáról (holott benne volt), akkor bármit csináltam, nem tudtam rávenni semmilyen kártyával, hogy olvassa. Ha viszont felfogja, akkor semmi gondja vele, akár hányszor kivehetem. Ezzel a rendszerrel eddig ezt még nem tapasztaltam.
growler; Nincs ott semmi érdemleges
-
ALFA
senior tag
válasz
lev258 #31069 üzenetére
Köszönöm, ha jól látom, ez a mini iso lényegében egy online telepítő, ha lesz rá lehetőségem, kipróbálom és megírom a tapasztalatokat.
Most ezt a linket találtam, hátha valaki hasznosnak találja, Ubuntu 12-17 -re jók:
Ubuntu Netboot Images -
válasz
lev258 #31055 üzenetére
Ugye tudod, hogy Ubuntura is feltehető?
A Cinnamon? Persze, régebben voltak ilyen próbálkozások és valljuk be, az egyik egész jól sikerült, hála Clementnek.
A többit is felfogom, de akkor sem helyes így, ill. az, de nem tetszik, ez a indián pacák se szimpi....
Egyébként, ha két napja lett volna ilyen választhatósága a panel elrendezésnek, nem kellett volna leszednem az Ubis Matet, de igy ki kellett sajna cserélnem Mintesre a laptopon.
Nekem a Win7-nél sem az elrendezésével voltak gondjaim, így azt már megszoktam, gondolom ezért térek vissza mindig a Cinnamonhoz, meg amúgy is elég jól testre szabható, bár ma már tévedésből a Matera is raktam Noobslabról témákat, mert elfelejtettem, hogy nem Cinnamon van a laptopon és simán működik rajta.Tudom, hogy a Gnome2 kinézettel használod, én attól kiborultam, mert keresgélnem kellett mindent. Ha valamit megszoksz, nehéz átállni másra.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- 0% THM részletfizetés, beszámítás! ÚJ 27% 3 év AMD RX 7900 XT / 7900 XTX készletről KAMATMENTESEN!
- Nvidia Quadro P400/ P600/ P620/ P1000/ T400/ T600/ T1000 - Low profile (LP) + RTX A2000 6/12Gb
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Thinkpad X230 legenda: i7 CPU, IPS kijelző, 12 GB, dupla SSD, magyar villbill, webcam, fingerprint
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest