- Bemutatkozott a Transcend SSD-inek zászlóshajója
- Sugárhajtómű ihlette a Zalman CPU-hűtőjét, de nem az üzemzaj tekintetében
- Félreértések az FSR 4 és a PlayStation 5 Pro körül
- Nem tetszik a Procon-SP-nek, hogy a Nintendo távolról kivégezheti a Switch 2-t
- Megcélozta az NVIDIA-t a 2 nm-es node-jával a Samsung
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Apple asztali gépek
- Sugárhajtómű ihlette a Zalman CPU-hűtőjét, de nem az üzemzaj tekintetében
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- Acer notebook topic
- Philips LCD és LED TV-k
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- Milyen videókártyát?
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
lev258 #22877 üzenetére
Sziasztok!
Biztos lerágott csont már, de remélem elnézitek nekem, mert Linux-on kezdő vagyok. Az Ubuntu nekem bejönne. Hiába van tele biztonsági résekkel a flash, van olyan weboldal, amit rendszeresen látogatok, és az még flash-t használ. Arra lennék kíváncsi, hogy ezt hogy kell feltelepíteni. A letöltési oldalon a megfelelő, 64 bites Ubuntuhoz való tar.gz változatot töltöttem le. Idáig vagyok meg. A többiről fogalmam sincs. 14.04-es a rendszer.
Előre is köszi segítséget!
-
Dhampir
félisten
válasz
lev258 #22859 üzenetére
Az volt az érdekes, hogy a legutóbbi Ubuntu 14.04.3 LTS-kiadásban Live-módban rögtön működött, de telepítés után már nem és telepítési lehetőségként sem adta ki, nem szerepelt a zárt meghajtók listáján. Azóta már nincsen nálam a gép, ezért nem tudtam tovább babrálgatni, mindenesetre meglepődtem rajta.
-
Lathronos
őstag
válasz
lev258 #22863 üzenetére
Ja és ezen belül is van ám ver 1.0, 2.0 és 3.0. Az enyém a 3.0-s.
3.x-es kernelveziók alatt patchelni kellett, hogy működjön.
sudo apt-get install git linux-headers-generic build-essential dkms
Clone this repository:
git clone https://github.com/pvaret/rtl8192cu-fixes.git
Set it up as a DKMS module:
sudo dkms add ./rtl8192cu-fixes
Build and install it:
sudo dkms install 8192cu/1.10
Refresh the module list:
sudo depmod -a
Ensure the native (and broken) kernel driver is blacklisted:
sudo cp ./rtl8192cu-fixes/blacklist-native-rtl8192.conf /etc/modprobe.d/
Ezután pedig restart és kész.
-
Dhampir
félisten
válasz
lev258 #22856 üzenetére
Broadcom BCM43142 802.11b/g/n Wireless, bár Intel procis volt a gép. Megfigyelésem szerint inkább AMD-s gépekbe tesznek gyakrabban Broadcom-kártyát.
Az új gyári kernellel Live módban még működött, majd telepítés után már nem. Kézzel biztosan be lehetett volna indítani.
(#22857) Lathronos
Valószínű, köszi.
-
-
válasz
lev258 #22820 üzenetére
Igen, fent is van (ezt írhattam volna). Sane.d epson.conf-ban is bent az USB ID-k, minden. Más gépen scanner jó, lsusb nálam is látja. iscan is van már...
Ami még eszembe jutott, hogy azt olvastam hogy a CX-3800 driverével megy... Az epson library tényleg csak azt supportálja, de hogyan magyarázom meg neki, hogy egy olyat higgyen az USB porton?
-
Ciccuka
veterán
válasz
lev258 #22796 üzenetére
Igen. Formázd a pendrive-ot valami linuxos fájlrendszerre (ext2/ext3), aztán telepítsd az Ubuntut a /dev/sdX1-re, a GRUB-ot pedig a /dev/sdX-re. Az X helyébe a pendrive betűjét írd. Ha 1 merevlemez van a gépedben (merevlemez, nem pedig merevlemez-partíció), akkor a pendrive /dev/sdb, ha 2 merevlemez, akkor /dev/sdc, stb. Ha pendrive helyett a merevlemezt formázod, magadra vess!
Ha kész, akkor a BIOS-beállításokban állítsd be, hogy a gép pendrive-ról induljon.A merevlemezt semmiképp se kéne elcseszni.
-
Ciccuka
veterán
válasz
lev258 #22794 üzenetére
Próbáltam úgyis, de úgysem volt jó. Továbbá mások Ext4 fájlrendszert javasoltak több helyen, mert tönkremegy az eszköz hamar.
Teljes értékű telepítés USB pendrive-ra
Lehet a hdd-t is mindenképp ki kéne szedni?
-
-
VinoRosso
veterán
válasz
lev258 #22568 üzenetére
már ment fel rá ubuntu kétszer is a napokban, így a lemez/DvD hibát leértékelném de természetesen nem kizárt. Lubuntu alá ? Pontosan mire gondolsz. A lényeg, hogy egy böngészőt lehessen indítani, amin megy a netbank. Lesz XP is a gépen másik partición minden egyéb használatra.
-
cigam
titán
válasz
lev258 #22535 üzenetére
UEFI nincs, régi BIOS van (Dell D630) Mivel TPM is van benne, úgy olvastam, hogy ez csak fordítva fog működni. Visszarakom a Windows-os MBR-t, és annak a menüjébe hegesztem be a Linux indítását. Nem tudom mi változott 2011 óta, de tippem szerint ebből a szempontból nem sok.
Majd küldök füstjeleket, hogy mi lett -
válasz
lev258 #22514 üzenetére
Köszi a választ, azért kérdeztem, mert én ilyen bátortalan választ találtam, és ez nem biztatott sok sikerrel: "I know it works well with MS Windows and Apple Mac. Not sure how well it works with Ubuntu or Linux in general but it is a USB device so I would imagine it 'just works'".
Pár pci-s változatra találtam ezt-azt, de az usb-sre nem sajnos. Ha esetleg tudnál küldeni egy konkrét linket, at megköszönném, ha valahol van róla esetleg leírás.
ubyegon2: hú köszi, szerintem pont ilyesmire volt szükségem. Ezt elmentem, ez alapján úgy látom, hogy nem lenne egy vészes varázslat beállítani!
Tim82: köszi neked is. Valójában pont arra van szükségem, hogy normálisan megszólaljon, a Creative-os ilyen-olyan plusz hangzáscuccokat most se használom, mert OSX alatt se működik (vagy legalábbis meg se próbáltam utánanézni, hogy működjön-e, mert nem vagyok híve ezeknek). Szépen szóljon, és kész. Köszi a segítséget!
-
jimmy399
senior tag
válasz
lev258 #22471 üzenetére
hm, igen, majd amikor kijön az lts verzió teszem is fel azt. Most is újra kellett telepítenem netisntall-ból az egész rendszert, mert valamit nagyon elrontott a super grub2 boot lemez... az Eos-t is meg az Ubit is kivégezte, az egyik kifagyott grub betöltése közben a másik meg grub rescue... xD
-
Pano
addikt
válasz
lev258 #22466 üzenetére
@ubyegon2: köszi, megpróbálom.
@lev258: Igen.
@Fenyő: fura a dolog, mert ezt a 12.04 utána verziók kezdték el csinálni, csak anno nem maradt fenn a linux nálam, most meg igen, de úgy néz ki ez a jelenség megmaradt. Előtte való verziók nem csináltak ilyet.
Mondjuk számomra is elég érthetetlen, hogy miért csinálja. Bejelentkezek, elkezd csatlakozni, aztán feldobja, hogy adjam meg a felhasználónév/jelszó párost (természetesen meg van adva, már kitöltve dobja fel). Aztán kb 5x-6x feldobja egymás után (köztük azért próbálkozik a kapcsolat létrehozásával, aztán kudarc és úgy kéri megint), mire végre "DSL kapcsolat létrehozva" üzenetig eljutok (kb 2-3 perc).
Ha mondjuk lecsatlakozok és utána újra próbálok van amikor ugyanúgy megcsinálja, van amikor meg nem.
Olyan, mint ha valami hitelesítés nem menne neki. -
Syl
nagyúr
válasz
lev258 #22456 üzenetére
pm-suspend.log-om nincs, pedig az imént nyomtam egy sleep-et (ami mellesleg hibátlan volt. Magától nem ébredt fel, csak bill.nyomásra).
A billentyűzet-egér kihúzás qrva nagy meló. Szét kell csavaroznom az asztalt, hogy hozzáférjek a gép valagához (mini-itx gép). Ami simán elérhető, az az előlapi power gomb, usb- és audio lyukak.
Ezért szerelés előtt szeretném kizárni a szoftveres problémát.
Mint írtam, csak ritkán jelentkezik a spontán ébredés. Eddig csakis a késő esti sleep-nél. Majd akkor visszatérek rá. -
csixy
addikt
válasz
lev258 #22331 üzenetére
A Heeken által ajánlott link szerint végig csináltam, de az egeret nem lehet bekapcsolni a menüben. Ha most újraindítom a gépet megint nem lesz sehol bluetooth.
Most itt tartok:
ez a chmod 777 valószinüleg felesleges volt
Itt egy képernyőkép. Miért nem adja vissza a promptot? Látszik az is , hogy az egeret nem tudom bekapcsolni:Hogyan tovább ?
-
beloadjoker
őstag
válasz
lev258 #22390 üzenetére
Értem, hát sajnos ez sem nyert újraindítás is volt most se jobb.. hát mára ennyi holnap nemtom mit csinálok majd visszaállítom még mikor nvidia drivert tettem vagy nem is tudom.. na m1, köszi a helpet, jó éjt!
Bár szerintem újrakezdem az egészet, reinstall és kiveszem a második gt750met és akkor egy kártyával legalább tisztességesen megy majd a bumblebee avgy a prime, tényleg azt mútkor nem mondtad hogy szerinted melyik a jobb? Még egyszer most akkor csak egy gt750m és egyigp közt kéne váltogatnia nincs sli mert ki fogom venni a második karit
-
beloadjoker
őstag
válasz
lev258 #22388 üzenetére
igen meglett nálam kicsit más az útvonal
sudo gedit /usr/lib/python3/dist-packages/UnityTweakTool/section/system.py
sudo gedit /usr/lib/python3/dist-packages/UnityTweakTool/section/spaghetti/gsettings.py
viszont továbbra sem jó volt már egy restart de mingy csinálok még egyet hátha
*nem, nem oldotta meg, esetleg sima tweak toolban nem lehet valahogy visszaállítani a dolgokat?
-
beloadjoker
őstag
válasz
lev258 #22385 üzenetére
Köszi ezt már néztem én is de nem lettem okosabb tőle,
ezt megcsináltam:sudo apt-get install --reinstall gnome-settings-daemon-schemas
ennek nagyon örülök hogy ott van de a problémámat nemigen oldja meg..
The schemas should now be installed in:
/usr/share/glib-2.0/schemas/org.gnome.settings-daemon.peripherals.gschema.xml
Ami pedig felül van az meg ott bukik hogy nekem nincs ilyen fájlom ezen a helyen:
/usr/lib/python3/site-packages/UnityTweakTool/section/system.py
már a site-packages mappa sincs
Szóval most mit kéne csinálnom?
-
Dhampir
félisten
válasz
lev258 #22379 üzenetére
Persze, ez egyszerű, csak minek legyen egyszerre sokféle, végül is vissza lehet váltani régebbi típusra, illetve bétára is.
Ami engem zavar, a 64-biten belüli kavarodás a 32-bites Wine miatt.
Ez a probléma fel sem merült addig, amíg 32-bites rendszert használtam PAE-kernellel.
-
beloadjoker
őstag
válasz
lev258 #22376 üzenetére
Ó értem kár hogy nem említettem hogy a programnak amit használna ismerős az kb a lényege
Közben feldobtam virtualboxban is egy xp-t meg az officet meg a programot és szépen fut makrókkal együtt, egyébként van valami különösebb oka hogy nem mennek, azért kérdem mert így mondtad, szóval lehet erről tudni valamit?
-
beloadjoker
őstag
válasz
lev258 #22365 üzenetére
nálam kéri install közben szóval beírom, meglepően gyorsan feltette, most telepítek egy frissítést officehoz aztán megpróbálom indítani, azt írja sikeresen felment a frissítés is...
öhm hát lehet hogy rég használtam winet de install után hol a fenébe találom meg a telepített dolgokat tehát az officet?
csak mert a wine c meghajtójának program filesában nincs office csak common files meg internet explorer
-
beloadjoker
őstag
válasz
lev258 #22363 üzenetére
és így nem? szóval van egy "virágbolti" office 2003am seriallal csak wineal elindítom a setupot aktiválom és ha feltelepült nyertem? ennyi lenne?
*bűn lassan másol az a régiség külsőmről szóval van még vagy 10 percem amíg kipróbálhatom.. már bánom hogy nem direktben arra töltöttem rá..
-
beloadjoker
őstag
válasz
lev258 #22349 üzenetére
Köszi a választ, rendben akkor wineal fogok próbálkozni első körben
Az nem probléma max nem sikerül, ha nem nagy fáradtság írd le kérlek mit tudsz a fényerőre /most böngészőben benyomtam a hacker visiont így enm ba***a ki a szemem szerencsére de azért mégiscsak jó lenne ha tudnám állítani a fényerőt/ -
-
-
Lathronos
őstag
válasz
lev258 #22188 üzenetére
AMD kártya esetén ezt az eredményt kapjuk(bár lehet, hogy nem egyre gondolunk, én csak ezt ismerem):
lionhearted megoldása célravezetőbb.
-
szundybence
aktív tag
válasz
lev258 #22161 üzenetére
Pontosan. Hiszen az SSD-knél mind az írás, mind az olvasások számának növekedése egyértelműen cella-kipukkadásokhoz vezet. Ezeket az SSD egy ideig tudja kezelni, de egy mértéken felül már adatvesztéshez vezet. Szóval ezt a számot lenne jó megtudni. Elvileg ezt minden SSD könyveli magának. Kérdés, hogy mivel tudom időről-időre leellenőrizni?
-
szundybence
aktív tag
válasz
lev258 #22159 üzenetére
Például az előbb említett Samsung program, kiírja TB-ban, a használtságot. Például arra a winyóra a Samsung 34,5 TB-ig garanciát vállal. nekem most azt írja ki, hogy .8 TB. Ebből egyértelműen le tudom mérni, hogy hol tartok. Ha eléri a szavatoltat lecserélem. Szóval ilyen egyértelmű mérőszámos dolog kellene.
-
Lacpac
őstag
válasz
lev258 #22092 üzenetére
Szia,
Felment, nem volt probléma mentes, de felment.
ubuntu-12.04.5-desktop-i386 lts ment fel lxde gui-val., próbáltam vagy 8 verziót.
Megoldottam az autologint.
Ami kellene még:Win alól szeretném elérni távoli asztallal a gépet. VNC-n, 10.04-en Rendszer / Beállítások / Távoli asztal alatt be lehetett állítani a hozzáférést. Itt nem találom a megoldást rá.
Megosztani egy mappát, amit windows alól elérek. Samba telepítve, de nem találom a megosztás beállítását. 10.04 alatt mappa jobbklikk, és ott megvolt a szükséges menüpont.
Ezekre mi a megoldás?
Már ott vagyok hogy felteszem a 10.04-et, azt legalább be tudom állítani 2 perc alatt. Sajna már türelmem vesztettem a telepítésekben
-
beloadjoker
őstag
-
beloadjoker
őstag
válasz
lev258 #22114 üzenetére
Ctrl+Alt+F2 nincs, illetve nem csinál rá semmit
ezt a másikat nemtudom:
"nomodeset paraméter Grub-ban"
egyáltalán ebben az ubiban hogy lépek GRUB-ba? mert nem úgy indul mint régebben, vagy mint sima debianon
hogy bejön a grub ahol lehet választani stb
/mondjuk régebbi van fent ezen a gépen amiről írok wheezy/ -
beloadjoker
őstag
válasz
lev258 #22111 üzenetére
Hát, feltettem, reboot után nem indul
Parancs amit használtam:sudo apt-get install bumblebee bumblebee-nvidia primus linux-headers-generic
Mi volt a hiba?
Egyébként ilyenkor valahogy el lehet indítani vagy bootoljak be másik linuxal mentsem le systemback mentését aztán reinstall fel systemback és visszaállítás? /és ha az utóbbi akkor systembackel jön minden frissítés telepített program driver /nvidia/ stb?/
Ja csináltam egy videót az indulásról így hibásan kimerevítem a lényeget és feltöltök pár képet amin látszik mit ír boot közben az ötödik képen látszik a legvége csak villog a kötőjel bal felső sarokban és nem történik semmi más
Ez villog jobb felső sarokban és nem történik semmi más
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Xiaomi Redmi A3 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Asus A520 R5 3600 16GB DDR4 500GB SSD RTX 2060 8GB Rampage SHIVA CoolerMaster 700W
- Apple iPhone 13 . 128GB , Kártyafüggetlen , 100% akku
- LG 34GS95UE - 34" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest